Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ Φρούριο η Τουρκία για την επίσκεψη
  • [02] Έρευνα Ούγγρων επιστημόνων Τα κινητά βλάπτουν τη γονιμότητα
  • [03] Βιετναμέζος μαχαίρωσε τη γυναίκα του Συζυγοκτόνος λόγω Euro 2004
  • [04] Παρέδωσαν άρον-άρον οι Αμερικανοί 48 ώρες πριν Αλλαγή φρουράς στο Ιράκ
  • [05] Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση των 26 Επτά μέτρα για την τρομοκρατία
  • [06] Διεκόπη για την ερχόμενη Τετάρτη Χωρίς αποτέλεσμα η συνεδρίαση του ΣτΕ
  • [07] Στο Ιράν Γυναίκα γέννησε βάτραχο;
  • [08] Επαναφορά του μειοδοτικού διαγωνισμού Αλλάζει το νομοσχέδιο για τα
  • [09] Αίσιο τέλος για τους συμβασιούχους του Περιστερίου

    [01] Διεθνή

    Ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ Φρούριο η Τουρκία για την επίσκεψη Μπους

    27/6/2004 11:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/6/2004 3:58:48 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Σε φρούριο έχουν μετατραπεί Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη λόγω της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στον απόηχο και των πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερα άτομα. Στην Άγκυρα, όπου έφτασε το βράδυ του Σαββάτου ο Τζορτζ Μπους, είχε διακοπεί η κυκλοφορία σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες στις οποίες κινήθηκε, ενώ επί ποδός βρίσκονταν χιλιάδες αστυνομικοί. Μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, ο Τζορτζ Μπους επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ και παρακάθισε σε επίσημο γεύμα που έδωσε ο Τούρκος ομόλογός του, Αχμέντ Σεζέρ, μετά από το οποίο ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ήδη αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη. Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε για μία ακόμη φορά ότι υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. χαρακτηρίζοντας τη χώρα υπόδειγμα μουσουλμανικής δημοκρατίας.

    Υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας ο Μπερλουσκόνι

    Με την άποψη του Αμερικανού Προέδρου για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. συντάχθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, χαρακτηρίζοντας "ιστορικό λάθος" το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να μη δώσει το Δεκέμβριο μια ημερομηνία στην Τουρκία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Σε συνέντευξή του στη τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, ο Ιταλός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα είναι προς όφελος της Ε.Ε. να δεχτεί στους κόλπους της την Τουρκία προσθέτοντας: "Υποστήριζα πάντοτε την Τουρκία στην Ευρώπη, ίσως να ήμουν ο πιο ένθερμος και επίμονος υποστηρικτής της".

    Προηγούμενος σταθμός του Τζορτζ Μπους ήταν η Ιρλανδία όπου είχε συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες από τους οποίους ζήτησε ενότητα για το Ιράκ στη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΗΠΑ.

    Από την Ιρλανδία, ο Αμερικανός Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της ταχείας ανάληψης της εξουσίας από τους Ιρακινούς καθώς, όπως είπε, όσο γρηγορότερα αναλάβουν οι Ιρακινοί τον έλεγχο, τόσο συντομότερα τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούν να αποχωρήσουν. Ο Τζορτζ Μπους εκτίμησε ότι οι διαφορές που υπήρχαν μεταξύ ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ έχουν πλέον εξαλειφθεί εκφράζοντας την ελπίδα οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να ανταποκριθούν στο αίτημα της Ουάσινγκτον για βοήθεια στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

    Μαζικές διαδηλώσεις

    Διαδηλωτές "αποχαιρέτησαν" τον Αμερικανό Πρόεδρο στην Ιρλανδία και διαδηλωτές θα τον "υποδεχτούν" στην Κωνσταντινούπολη καθώς χιλιάδες άτομα βρίσκονται ήδη στην τουρκική μεγαλούπολη και πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στην Άγκυρα οι διαδηλωτές επιχείρησαν δύο φορές ανεπιτυχώς να σπάσουν τα οδοφράγματα και τελικά αποχώρησαν φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα. Ωστόσο, η δύναμη των περίπου 50.000 αστυνομικών και στρατιωτών, που φρουρεί κάθε γωνιά της Κωνσταντινούπολης, διαβεβαιώνει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος και η συνοδεία του είναι απόλυτα ασφαλείς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκρηξη μικρής ισχύος στην Κωνσταντινούπολη

    Στην Ιρλανδία ο Μπους

    Σε κλοιό ασφαλείας η Τουρκία

    Φονικές εκρήξεις στην Τουρκία

    [02] Υγεία

    Έρευνα Ούγγρων επιστημόνων Τα κινητά βλάπτουν τη γονιμότητα

    28/6/2004 11:10:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Την αύξηση του ρυθμού φθοράς του σπέρματος από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα των κινητών τηλεφώνων, επισημαίνει έρευνα Ούγγρων επιστημόνων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο βαθμός φθοράς του σπέρματος αυξάνεται κατά 30% και οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τους άνδρες, που συνηθίζουν να βάζουν το κινητό στην τσέπη τους. Ωστόσο, άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν, πως η μελέτη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της σημαντικούς παράγοντες, όπως οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων και η ηλικία τους. Στην έρευνα, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και την Εμβρυολογία, πήραν μέρος 200 άνδρες.

    Φθορά και δυσλειτουργίες στο σπέρμα

    Η ουγγρική έρευνα είναι η πρώτη που μελετά την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στο σπέρμα και τη γονιμότητα των ανδρών.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι άνδρες που είχαν το κινητό τους σε κατάσταση αναμονής όλη την ημέρα είχαν ποσότητα σπέρματος ελαττωμένη κατά ένα τρίτο, σε σχέση με όσους κλείνουν το κινητό τους κάποιο διάστημα της ημέρας.

    Παράλληλα, σε αυτή τη μικρότερη ποσότητα σπέρματος τα σπερματοζωάρια "κολυμπούσαν" ακανόνιστα, μειώνοντας τις πιθανότητες για επιτυχημένη γονιμοποίηση του ωαρίου.

    Όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, τα συμπεράσματά τους καταδεικνύουν την αρνητική επίδραση των κινητών τηλεφώνων στο σπέρμα και την ανδρική γονιμότητα. Ωστόσο, άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν, πως η ουγγρική μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη της σημαντικούς παράγοντες, όπως η ηλικία και οι καθημερινές συνήθειες των ανδρών.

    Ο καθηγητής Χανς Έβερς, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και την εμβρυολογία δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη της χρήσιμα στοιχεία, όπως η ηλικία, το άγχος και η κοινωνική τάξη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά.

    Σχετικά Links:

    Ευρωπαϊκή Κοινότητα για την Ανθρώπινη Αναπαραγω γή και την Εμβρυολογία

    [03] Διάφορα

    Βιετναμέζος μαχαίρωσε τη γυναίκα του Συζυγοκτόνος λόγω Euro 2004

    28/6/2004 12:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters

    Η μανία με το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου φαίνεται, ότι κατέλαβε και το Βιετνάμ. Οι σύζυγοι έχουν πέσει με τα μούτρα στα στοιχήματα, ποντάροντας υπέρογκα ποσά και προσδοκώντας κέρδη, από μια δραστηριότητα που είναι παράνομη στη χώρα τους. Μάλιστα, ένας άνδρας στην πόλη Βινχ, νότια της πρωτεύουσας Ανόι, έφθασε στο σημείο να μαχαιρώσει μέχρι θανάτου τη γυναίκα του, που παραπονέθηκε για τα παράνομα στοιχήματά του.

    Όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο 64χρονος άνδρας έχασε 10.000 δολάρια σε στοίχημα για τα ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα στην Πορτογαλία, με αποτέλεσμα ατελείωτες ώρες κρεβατομουρμούρας.

    Αγανακτισμένος που έχασε στο στοίχημα, αλλά και από τη γκρίνια της γυναίκας του ο "ποδοσφαιρόφιλος" Βιετναμένος τη μαχαίρωσε. Το γεγονός επιβεβαίωσε και η αστυνομία της πόλης, που ανακοίνωσε, πως συνέλαβε τον 64χρονο άνδρα την περασμένη Πέμπτη και του απήγγειλε κατηγορίες για τη δολοφονία της συζύγου του.

    [04] Ιράκ

    Παρέδωσαν άρον-άρον οι Αμερικανοί 48 ώρες πριν Αλλαγή φρουράς στο Ιράκ

    28/6/2004 10:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/6/2004 6:39:18 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

    Ορκίστηκαν ήδη ενώπιον του ανωτάτου δικαστή της χώρας ο Πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και η νέα Κυβέρνηση τους Ιράκ, αμέσως μετά την αιφνιδιαστική παράδοση της εξουσίας από τους Αμερικανούς, δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Η παράδοση έγινε σε ειδική τελετή στην λεγόμενη Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκεται το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων, στις 9.26 το πρωί, ώρα Ελλάδας. Ο τέως πλέον Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, που έσπευσε ήδη να εγκαταλείψει τη χώρα, παρέδωσε στον πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι, όλα τα επίσημα έγγραφα του κράτους και υπέγραψαν τα σχετικά κείμενα, με τα οποία το Ιράκ ανακτά την εθνική κυριαρχία του, όχι όμως, και εκείνο, που θα καθορίζει το καθεστώς των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, που θα παραμείνουν στη χώρα. Τα "καλορίζικα" ήρθαν από τη Βασόρα, όπου έκρηξη βόμβας σκότωσε έναν Βρετανό στρατιώτη και τραυμάτισε άλλους δύο.

    Στόχος η πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων

    Οι νέοι Ιρακινοί ηγέτες ορκίστηκαν το μεσημέρι στην Βαγδάτη, λίγες ώρες μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στην προσωρινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουϊ. Η τελετή άρχισε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας με την ανάγνωση στίχων του Κορανίου ενώπιον των Ιρακινών ηγετών, που είχαν λάβει θέσεις μπροστά σε μια σειρά από ιρακινές σημαίες, σε ένα από τα παλάτια της Πράσινης Ζώνης, στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Ο Πρόεδρος της χώρας Γάζι αλ Γιάουαρ ήταν ο πρώτος, που ορκίστηκε ενώπιον του δικαστή Μεντχάτ Μαχμούντ, δεσμευόμενος "να διαφυλάξει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ενότητα του Ιράκ". Αμέσως μετά τον Πρόεδρο ορκίστηκε και ο πρωθυπουργός του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουϊ.

    Η παράδοση έγινε σε μία αιφνιδιαστική τελετή, που ολοκληρώθηκε πριν ανακοινωθεί, μετά από 13 μήνες αμερικανικής κατοχής. Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, ο οποίος,έσπευσε ήδη να εγκαταλείψει το Ιράκ, παρέδωσε στους νέους ηγέτες του Ιράκ την επιστολή για την παράδοση της εξουσίας. "Είναι μία ιστορική ημέρα, μιά ευτυχισμένη ημέρα , που όλοι οι Ιρακινοί περίμεναν", δήλωσε ο Ιρακινός Πρόεδρος, Γάζι Γιάουαρ. "Είναι η ώρα, που θα φέρουμε τη χώρα πίσω στη διεθνή κοινότητα" πρόσθεσε.

    Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν, πως η επίσπευση της ημερομηνίας παράδοσης της εξουσίας αποφασίστηκε πρώτον για να αποτραπούν πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράκ την προγραμματισμένη ημερομηνία και δεύτερον σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί η συνεχώς διογκούμενη βία των τελευταίων ημερών.

    Αν και η Κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι θα έχει από σήμερα την "πλήρη κυριαρχία" σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπάρχουν πολλοί σημαντικοί περιορισμοί στην εξουσία της.

    Δεν θα μπορεί να χαράζει μακροχρόνια πολιτική και φυσικά δεν θα έχει τον έλεγχο επί των 160.000 Αμερικανών και άλλων ξένων στρατιωτών στο Ιράκ. Η ιρακινή κυβέρνηση θα έχει φυσικά το δικαίωμα να ζητήσει την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων αλλά έχει καταστήσει σαφές ότι, δεν πρόκειται να το κάνει.

    Την προαναγγελία είχε κάνει νωρίτερα ο Ιρακινός ΥΠΕΞ Χοσιάρ Ζεμπάρι, μετά τις συνομιλίες του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

    Τη μετάβαση της εξουσίας χαιρέτισε από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη σοβαρότητα, την οποία επέδειξε η νέα ηγεσία της χώρας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχος.

    Εξάλλου η πρώτη ανακοίνωση του Ιρακινού πρωθυπουργού μόλις ανέλαβε την εξουσία αφορούσε μια σειρά εκτάκτων μέτρων, που θα ανακοινωθούν σήμερα και αύριο για την εδραίωση της ασφάλειας στη χώρα ενώ τόνισε ότι, η κυβέρνησή του δεσμεύεται για τη διεξαγωγή εκλογών τον επόμενο Ιανουάριο και ειδικότερα στις 2 Ιανουαρίου. Επίσης, υποσχέθηκε να παραπέμψει στη δικαιοσύνη όλους τους ξένους μαχητές, που βρίσκονται στο Ιράκ, ενώ κάλεσε τα πρώην μέλη του κόμματος Μπάαθ, του Σαντάμ Χουσεΐν, να μην ενταχθούν στις τάξεις των ανταρτών. "Προειδοποιώ τα μέλη του κόμματος Μπάαθ που δεν διέπραξαν εγκλήματα στο παρελθόν να παραμείνουν μακριά από τους μισθοφόρους του Σαντάμ Χουσεΐν", τόνισε και ζήτησε από τους Ιρακινούς να αναφέρουν στις νέες αρχές της χώρας τις ύποπτες δραστηριότητες.

    Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα ο Αλάουι είχε δηλώσει ότι, η ανασφάλεια στο Ιράκ είναι πιθανόν να προκαλέσει την καθυστέρηση της διεξαγωγής των εκλογών μέχρι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

    Τέλος να σημειωθεί ότι, εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των απαγωγέων τους οι πέντε όμηροι, ένας Αμερικανός πεζοναύτης, τρεις Τούρκοι εργάτες και ένας Πακιστανός οδηγός.

    Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε την "πλήρη υποστήριξή" της προς την ιρακινή προσωρινή κυβέρνηση και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υπόσχεση του Ιρακινού πρωθυπουργού για διεξαγωγή εκλογών τον Ιανουάριο.

    Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχαίρει τους Ιρακινούς για την μεταβίβαση της κυριαρχίας από τις ΗΠΑ.

    "Ελπίζουμε ότι οι μελλοντικές γενιές των Ιρακινών θα μπορέσουν να κοιτάξουν πίσω στην ημέρα αυτή και να την δουν ως μία στιγμή που ήταν ενωμένοι και άρχισαν να συνεργάζονται για να ξεπεράσουν την κληρονομιά δεκαετιών διενέξεων και ενός βάρβαρου αυταρχικού καθεστώτος", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τη μεταβίβαση της εξουσίας και δήλωσε ότι είναι "μία ημέρα μεγάλης ελπίδας για τους Ιρακινούς". Παράλληλα τόνισε ότι ο επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης Ιγιάντ Αλάουϊ ενδέχεται να χρειαστεί να λάβει σκληρά μέτρα ασφαλείας για να αντιμετωπίσει τα βίαια επεισόδια που προκαλούν αντάρτες στην χώρα.

    Ερωτηθείς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, αν η κυβέρνηση του Αλάουι, που ανέλαβε την εξουσία νωρίτερα σήμερα ενδέχεται να επιβάλλει στρατιωτικό νόμο, απάντησε ότι "ενδέχεται να πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας κατά του Ζαρκάουι".

    Ο πρόεδρος Μπους είπε ακόμη ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη χώρα για όσο διάστημα χρειάζεται, αλλά όχι περισσότερο. Ακόμη, είπε ότι το Ιράκ έχει ακόμη πολλές προκλήσεις να ξεπεράσει και επισήμανε ότι το τέλος της δικτατορίας στην χώρα αυτή αποτελεί ένα "ζωντανό παράδειγμα" για τις άλλες χώρες.

    Εκτός από τον Αμερικανό Πρόεδρο τη μετάβαση της εξουσίας στο Ιράκ χαιρέτησαν τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ όσο και οι κυβερνήσεις Γερμανίας, Αυστραλίας, Ρωσίας, Πολωνίας και Ιράν. Εκπρόσωπος του Μπλερ εκτίμησε ότι, η μετάβαση θα επιτρέψει να αντιμετωπιστούν οι αντάρτες.

    "Χαιρετίζουμε τη μεταβίβαση της εξουσίας διότι είναι η απόφαση των Ιρακινών... Το σημαντικό τώρα είναι ο ιρακινός λαός να δει ότι, οι ιρακινοί ηγέτες ασκούν τον έλεγχο στην Βαγδάτη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπλέρ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

    Στο Βερολίνο η γερμανική κυβέρνηση, που είχε αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ, χαιρέτισε σήμερα την πρόωρη μεταβίβαση της κυριαρχίας στην Βαγδάτη εκτιμώντας ότι, πρόκειται για ένα "σημαντικό βήμα προς την επιστροφή στον κύκλο των ανεξάρτητων εθνών"

    "Χαιρετίζουμε τη μεταβίβαση της κυριαρχίας, από την αμερικανο-βρετανική Συμμαχία στον Ιρακινό Πρωθυπουργό στην Βαγδάτη Ιγιάντ Αλάουϊ", δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Άντζε Λεεντέρτσε, κατά την τακτική ενημέρωση της Κυβέρνησης.

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς την προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση απέστειλε εξάλλου σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο δήλωσε ότι, ο επιτετραμμένος της Γερμανίας στην Βαγδάτη επέδωσε το τηλεγράφημα προς τον Ιγιάντ Αλάουϊ, τον επικεφαλής της προσωρινής Κυβέρνησης.

    Από την Καμπέρα ο Αυστραλιανός πρωθυπουργός Τζόν Χάουαρντ "συνεχάρη" τον ιρακινό λαό "μετά τη μεταβίβαση της κυριαρχίας, ενώ ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Χίλ επαναβεβαίωσε τη διατήρηση περίπου 850 Αυστραλιανών στρατιωτών στο Ιράκ.

    "Συγχαίρω τον ιρακινό λαό γι αυτή την πράξη πίστης σε ένα δημοκρατικό μέλλον, που εμπεριέχει αυτή την ιστορική μεταβίβαση της εξουσίας", δήλωσε ο Χάουαρντ στους δημοσιογράφους. "Οι Ιρακινοί θα έχουν ανάγκη τη βοήθεια και την υποστήριξη μας για ένα ορισμένο χρόνο στο μέλλον. Είναι σημαντικό η διεθνής δύναμη να παραμείνει εκεί για να βοηθήσει τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας", πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας "σωστή" την απόφαση για την πρόωρη μεταβίβαση της εξουσίας λόγω της κατάστασης της ασφάλειας στη χώρα.

    "H μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ είναι μία καλή επιλογή", εκτίμησε σήμερα ο Πολωνός υφυπουργός Άμυνας Γιάνους Ζέμκε. "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, που το πολιτικό χρονοδιάγραμμα σταθεροποίησης στο Ιράκ υλοποιείται. Οι εκλογές στη χώρα αυτή στο τέλος του χρόνου είναι ένα νέο σημαντικό στοιχείο", δήλωσε προς το επίσημο πρακτορείο PAP o Zέμκε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναχώρηση από το Ιράκ του Αμερικανού πολιτικού διοικητή Πολ Μπρέμερ αποκτά συμβολική διάσταση. "Ο Μπρέμερ συμβολίζει την κατοχή του Ιράκ", είπε.

    Στο Ιράκ η Πολωνία έχει 2.500 στρατιώτες, που μετέχουν στην αποτελούμενη από 6.000 στρατιώτες πολυεθνή δύναμ,η που είναι ανεπτυγμένοι νότια της Βαγδάτης. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Μάρεκ Μπέλκα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, η πολωνική δύναμη θα μειωθεί σημαντικό από την αρχή του 2005.

    Από τη Μόσχα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γιούρι Φεντότοφ δήλωσε ότι, η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ιρακινή κυβέρνηση, λίγες ώρες μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ και υπογράμμισε ότι, η επιτυχία της κυβέρνησης της Βαγδάτης εξαρτάται από την ικανότητά της να δικαιολογήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας. Οι δηλώσεις του Φεντότοφ μεταδόθηκαν από το πρακτορείο Ιταρ-Τας.

    Στην Τεχεράνη εκπρόσωπος της Κυβέρνησης δήλωσε ότι, η ιρανική κυβέρνηση ελπίζει ότι, η μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ σημαίνει αποκατάσταση της κυριαρχίας στην χώρα αυτή, που γειτνιάζει με την Ισλαμική Δημοκρατία.

    "Χαιρετίζουμε κάθε τι, που συμβάλει στην αποκατάσταση της κυριαρχίας στην πλειοψηφία του ιρακινού λαού ώστε να τερματιστεί η κατοχή στην χώρα αυτή, που είναι γείτονάς μας", ανέφερε ο Αμπντολάχ Ραμεζανζαντέχ. "Ελπίζουμε ότι, (η μεταβίβαση της εξουσίας) είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και θα επιτρέψει σε μία Κυβέρνηση να βασιστεί στη θέληση του ιρακινού λαού", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Εξάλλου έτοιμοι να συζητήσουν με την νέα ιρακινή κυβέρνηση την επιστροφή τους στην Βαγδάτη, μετά την αλλαγή φρουράς είναι και οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, που εγκατέλειψαν το Ιράκ πριν από την υπό αμερικανική ηγεσία εισβολή την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα ο Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι, συμφώνησαν ότι, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα πρέπει να επιστρέψουν για να τελειώσουν το έργο της επαλήθευσης του κατά πόσο ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε καταστρέψει ή όχι τα προγράμματα απαγορευμένων όπλων πριν από τον πόλεμο.

    Τέλος οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σήμερα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Κωνσταντινούπολης να προσφέρουν βοήθεια στη νέα ιρακινή κυβέρνηση για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

    "Συμφώνησαν επ αυτού. Αποφασίσαμε να προσφέρουμε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Τζέιμς Απατουράι. Ωστόσο Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε ότι, η συμφωνία είναι πολύ ασαφής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στρατιώτης θύμα απαγωγής στο Ιράκ

    Ανεξέλεγκτη η βία στο Ιράκ

    [05] Διεθνή

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση των 26 Επτά μέτρα για την τρομοκρατία

    28/6/2004 3:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/6/2004 6:33:56 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Τα θέματα ασφαλείας και το Ιράκ, μονοπώλησαν, σε ένα μεγάλο ποσοστό, τη συζήτηση των 26 ηγετών, των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στην πρώτη συνάντηση της συνόδου κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι. Όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας, επισημαίνεται πως η συλλογική ασφάλεια των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ παραμένει ο πυρήνας του σκοπού της Συμμαχίας. Σχετικά με το Ιράκ, υπήρξε ομόφωνη συμφωνία των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, για την προσφορά βοήθειας στη χώρα της Μ. Ανατολής, για την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας μετά και τη σημερινή, αιφνιδιαστική παράδοση της εξουσίας από την αμερικανική διοίκηση στις ιρακινές αρχές. Επίσης, οι 26 ηγέτες συμφώνησαν σε επτά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, δήλωσε, πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στο Αφγανιστάν, ενώ τόνισε πως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επικρατεί βελτιωμένη ατμόσφαιρα.

    Οι αποφάσεις της πρώτης συνάντησης

    Με τρία διαφορετικά κείμενα ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, η πρώτη συνάντηση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Τα δύο κείμενα αναφέρονται στα θέματα ασφάλειας της Συμμαχίας και στο Ιράκ, ενώ το τρίτο πρόκειται για το γενικό ανακοινωθέν.

    Στο κείμενο για την ασφάλεια, επισημαίνεται, ότι πυρήνας του σκοπού ύπαρξης της Συμμαχίας, είναι η συλλογική ασφάλεια των χωρών-μελών, η οποία ασφάλεια, όμως, έχει μπει πλέον σε νέα τροχιά, καθώς και οι απειλές, που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει, έχουν αλλάξει σημαντικά. Οι 26 ηγέτες ενέκριναν ακόμη τη Δήλωση της Κωνσταντινούπολης, που αναφέρεται "στην ασφάλειά μας σε μια νέα εποχή" και η οποία απαριθμεί μία δέσμη δραστηριοτήτων συνεργασίας, που μπορούν να αναπτύξουν οι επτά Μεσογειακές χώρες με τις οποίες βρίσκεται το ΝΑΤΟ σε "διαρθρωμένο διάλογο" (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο και Μαυριτανία). Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται, πως εγκρίθηκε η σταδιακή επέκταση, με εγκατάσταση πρόσθετων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στο Αφγανιστάν με στόχο να λειτουργήσουν ως περιφερειακές μονάδες ανοικοδόμησης της χώρας.

    Στο κείμενο για Ιράκ, φαίνεται, ότι η σύνοδος Κορυφής ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της κυβέρνησης Αλλάουι για τη ΝΑΤΟϊκή συνδρομή στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράκ. Μάλιστα, η συμφωνία για την προσφορά βοήθειας στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας μετά και την παράδοση της εξουσίας, ήταν ομόφωνη.

    Ταυτόχρονα, με την ίδια απόφαση ενθαρρύνονται τα κράτη μέλη να προχωρήσουν δια των διμερών επαφών στην εκπαίδευση ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, ωστόσο είναι ασαφές , προς το παρόν, εάν αυτή η διαδικασία πραγματοποιηθεί και εκτός των συνόρων του Ιράκ.

    Πάντως, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, τόνισε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, πως η Ισπανία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας, σε ιρακινό έδαφος. "Δεν προβλέπει η κυβέρνηση μου να συμμετάσχει στη διαδικασία, που αποφασίστηκε, για το Ιράκ και πάντως σε καμία περίπτωση σε διαδικασία στο ιρακινό έδαφος", δήλωσε ο κ. Θαπατέρο.

    Στο τελικό ανακοινωθέν καταγράφονται επτά μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αυτά, αναφέρονται κυρίως σε εξειδίκευση αντιμετώπισης εναέριων επιθέσεων, προστασία από όπλα μαζικής καταστροφής, παρακολούθηση τρομοκρατών μέσω νέων τεχνολογιών. Επίσης, αποφασίστηκε η ίδρυση μονάδας πληροφοριών για τρομοκρατικές απειλές.

    Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ, ενώ η ελληνική βοήθεια θα παραμείνει σε οικονομικό επίπεδο, με την παροχή περίπου 7,5 εκ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια.

    Κ. Καραμανλής: Η Ελλάδα θα βοηθήσει σε ανθρωπιστικό επίπεδο

    Κατηγορηματικός, ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στην ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στο Αφγανιστάν εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, τόνισε, πως η παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή είναι υπέρ αρκετή, ενώ επεσήμανε, ότι εάν υπάρξει σχετική απόφαση της Συμμαχίας στο μέλλον για τα κράτη μέλη, η Ελλάδα θα βοηθήσει στην ανθρωπιστική κατεύθυνση .

    Ως προς την απόφαση της Συνόδου για την εκπαίδευση των Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, ο πρωθυπουργός τόνισε, πως είναι απόφαση, που αφορά όλη τη Συμμαχία ενώ ο τρόπος και ο τόπος της εκπαίδευσης είναι στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών. Επίσης, ο κ. Καραμανλής τόνισε, πως η εφαρμογή της απόφασης μπορεί να γίνει και εντός των ελληνικών συνόρων.

    Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, με αφορμή και το θέμα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, κάλυψε πλήρως τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, επαναλαμβάνοντας, ότι έχουν παραποιηθεί οι δηλώσεις του. Πάντως, επεσήμανε, πως η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων βαίνει ομαλά, χωρίς να υπάρχει κάποια εξέλιξη.

    Στο μεταξύ, θετική, χαρακτήρισε, ο κ. Καραμανλής την υποψηφιότητα του Πορτογάλου πρωθυπουργού, κ. Μπαρόσο, για την προεδρία της Επιτροπής.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση για κινήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, ανέφερε, πως δε θεωρεί, ότι κάτι τέτοιο υποκρύπτει λογική παρέμβασης ή επέμβασης αλλά τη θετική διάθεση του ΝΑΤΟ να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας , με περιοχές που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν.

    ΑντιΝΑΤΟϊκές διαδηλώσεις

    Η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Κωσταντινούπολης συνέπεσε με την αιφνιδιαστική παράδοση της εξουσίας στο Ιράκ από τους Αμερικανούς στους Ιρακινούς, δύο ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία.

    Επίσης, ήδη από την Κυριακή, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, οι 26.000 άνδρες ασφαλείας, που έχουν μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε φρούριο, κατέστειλαν δύο διαδηλώσεις στην πόλη, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν αρκετά άτομα, ενώ έγιναν και ορισμένες συλλήψεις .

    Ελληνικές επαφές

    Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, τον πρόεδρο της Γεωργίας και τον πρόεδρο της Ουκρανίας .

    Στο μεταξύ, ήδη, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, συναντήθηκε με την ομόλογό του της ΠΓΔΜ κ .Μίτροβα , με την οποία συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, ενώ κατά τις πληροφορίες "δεν εθίγη το πρόβλημα του ονόματος".

    Αύριο το πρωί, ο κ.Μολυβιάτης πρόκειται να συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του κ.Λαβρόφ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε κλοιό ασφαλείας η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

    Φρούριο η Τουρκία για την επίσκεψη Μπους

    [06] Εσωτερικά

    Διεκόπη για την ερχόμενη Τετάρτη Χωρίς αποτέλεσμα η συνεδρίαση του ΣτΕ

    28/6/2004 3:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνέλθει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που επεξεργάζεται το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στη σημερινή, τρίτη, συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε πλέον των έξι ωρών ,τα εννέα μέλη της Ολομέλειας του ΣτΕ, υπό τον πρόεδρό της, Χρήστο Γεραρή, έκαναν διεξοδική ανάλυση του περιεχομένου του σχεδίου ΠΔ, χωρίς να καταλήξουν, όμως, σε οριστική κρίση, η οποία αναμένεται να διατυπωθεί κατά την ερχόμενη διάσκεψη.

    Ολα καλά για τους συμβασιούχους της δημοτικής επιχείρησης Περιστερίου

    Στο μεταξύ, αίσιο τέλος είχε το θέμα των 174 συμβασιούχων της δημοτικής επιχείρησης Περιστερίου, οι οποίοι είχαν απολυθεί τον Δεκέμβριο του 2003, γιατί δεν υπήρχαν τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία της επιχείρησης. Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης, από την 1η Ιουλίου επαναπροσλαμβάνονται οι συμβασιούχοι, καθώς βρέθηκαν τα κονδύλια για την επαναλειτουργία της δημοτικής επιχείρησης.

    [07] Υγεία

    Στο Ιράν Γυναίκα γέννησε βάτραχο;

    28/6/2004 4:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μπήκε στο μαιευτήριο για να φέρει στον κόσμο το παιδί της και λίγο αργότερα ανακάλυψε, ότι τελικά κυοφορούσε ένα βάτραχο. Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για την παράδοξη ιστορία μιας γυναίκας από το Ιράν, που σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα, "Εστεμάντ", έφερε στον κόσμο έναν ανθρωπόμορφο βάτραχο. Ως πιθανότερη αιτία για την τερατογέννεση αυτή, η εφημερίδα δίνει την είσοδο κάποιου γυρίνου στο σώμα της Ιρανής, ενώ εκείνη κολυμπούσε σε βρόμικη πισίνα, ο οποίος με τους μήνες αναπτύχθηκε σε κανονικό βάτραχο. Ειδικοί επιστήμονες ανέφεραν στην "Εστεμάντ", ότι το νεογέννητο πλάσμα διαθέτει ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όσον αφορά την εξωτερική του εμφάνιση του το σχήμα των δακτύλων και το μέγεθος και το σχήμα της γλώσσας του. Στο παράξενο μωρό γίνονται γενετικές και ανατομικές εξετάσεις. Ακόμη, πάντως, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για το πρωτοφανές γεγονός ούτε ακριβείς διευκρινίσεις γύρω από το πώς συνέβη. Ωστόσο, αν ανήκετε στο γυναικείο πληθυσμό καλύτερα να προσέξετε πολύ την επόμενη φορά, που θα βουτήξετε σε κάποια πισίνα γιατί ποτέ δεν ξέρετε ...μπορεί να κυκλοφορούν γυρίνοι!

    [08] Εσωτερικά

    Επαναφορά του μειοδοτικού διαγωνισμού Αλλάζει το νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα

    28/6/2004 5:27:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εντός του Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατάργηση του μαθηματικού τύπου και την επαναφορά του συστήματος του μειοδοτικού διαγωνισμού στην ανάθεση των έργων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς. Στο μεταξύ, εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα αποσταλεί στο τεχνικό επιμελητήριο, στους εμπλεκόμενους φορείς και στα κόμματα, σχέδιο νόμου, που θα αντικαθιστά το σημερινό σύστημα του μαθηματικού τύπου με το σύστημα των μειοδοτικών διαγωνισμών για όλα ανεξαρτήτως τα έργα. Οι φορείς και τα κόμματα θα έχουν προθεσμία από 10 έως 12 μέρες να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους.

    Με στόχο τη διαφάνεια

    Τα χαρακτηριστικά του νέου θεσμικού πλαισίου, όπως τα παρουσίασε ο κ. Σουφλιάς, είναι η απλοποίηση, η επιτάχυνση και η αντικειμενικοποίηση της διαδικασίας του διαγωνισμού. Επίσης, καταργούνται οι δύο επιτροπές (η επιτροπή διαγωνισμού και η επιτροπή εισήγησης - ανάθεσης του έργου) και πλέον η επιτροπή θα είναι μόνο μία, η οποία θα ελέγχει μόνο την πληρότητα των απαραίτητων δικαιολογητικών. Ακόμα. μέσα σε μία ημέρα, θα κατατίθενται όλα τα δικαιολογητικά και θα ανοίγονται οι οικονομικές προσφορές ενώπιον όλων των ενδιαφερομένων. Αν ένας από τους υποψήφιους δεν έχει έστω και ένα δικαιολογητικό, θα τίθεται εκτός διαγωνισμού. Ανάδοχος του έργου θα αναδεικνύεται αυτός, που έχει δώσει την πιο συμφέρουσα προσφορά με αντικειμενικό προσδιορισμό.

    Παράλληλα το νέο σύστημα προβλέπει ορισμένες δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Έτσι, πχ. διπλασιάζονται οι χρηματικές ρήτρες όταν παραβιάζονται οι προθεσμίες κατασκευής του έργου.

    Ακόμα, οι εγγυητικές επιστολές, που δίνουν οι πιθανοί ανάδοχοι ενός έργου και σήμερα ανέρχονται στο 5% θα αυξάνονται αναλογικά με την έκπτωση, που προσφέρουν (όσο μεγαλύτερη έκπτωση, τόσο θα αυξάνεται το ποσοστό της εγγυητικής επιστολής και σε περίπτωση, που κηρυχτεί έκπτωτος, θα εκπέσει πλήρως το ποσό της εγγυητικής επιστολής) .

    "Θα είναι ένα σύστημα αντικειμενικά διαφανές και με τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνουμε θα αποφεύγονται οι μεγάλες εκπτώσεις" τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ενώ προσέθεσε, ότι "βασικό στοιχείο της επιτυχίας του νέου συστήματος είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη κοστολόγηση των έργων για αυτό είπε χρειάζεται η εναρμόνιση των τιμολογίων"

    Τέλος, ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε, ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα "ξεμπλοκαριστούν" πολλά έργα, που σήμερα είναι "μπλοκαρισμένα", ενώ ανακοίνωσε, ότι η λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου είναι έτοιμη εκτός από ορισμένες λεπτομέρειες ενώ η μαραθώνια διαδρομή θα είναι έτοιμη στις 15 με 20 Ιουλίου.

    [09] Εσωτερικά

    Αίσιο τέλος για τους συμβασιούχους του Περιστερίου

    28/6/2004 5:49:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ανακούφιση στους 174 συμβασιούχους της δημοτικής επιχείρησης Περιστερίου έδωσε η απόφαση για επαναπρόσληψή τους στο Δήμο. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης, μετά και από συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα παρέχει τους αναγκαίους πόρους, οι συμβασιούχοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους από 1η Ιουλίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συμβασιούχος δημοτικός υπάλληλος έκοψε τις φλέβες του


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 28 June 2004 - 16:50:45 UTC