Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με μαύρα περιβραχιόνια Η πρώτη ήττα της Εθνικής στο "Φίλιπς Στάντιον"
  • [02] Εμβολίστηκε το σχολικό τους Τραγικό δυστύχημα με μαθητές στην Κολομβία
  • [03] "Φονικός" μήνας ο Απρίλιος για τους Αμερικανούς Συνεχίζονται οι
  • [04] Ο αντίπαλός του τον κατηγορεί για νοθεία Νέος Πρόεδρος της ΠΓΔΜ ο
  • [05] Σε Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας Επεισόδια ενόψει δημοψηφίσματος
  • [06] Αλλαγή σελίδας για τους Κούρδους της Συρίας
  • [07] Προειδοποίηση για τις δαπάνες Καμπανάκι από τον Γκαργκάνα

    [01] Αθλητισμός

    Με μαύρα περιβραχιόνια Η πρώτη ήττα της Εθνικής στο "Φίλιπς Στάντιον"

    28/4/2004 11:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/4/2004 11:57:40 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Ανώμαλη προσγείωση" για την Εθνική μας ομάδα, που έχασε 4-0 από την Ολλανδία στο "Φίλιπς Στάντιον" του Αϊντχόβεν, γνωρίζοντας την πρώτη της ήττα μετά από 15 αγώνες. Οι "Οράνιε" εξασφάλισαν τη νίκη με ένα ξέσπασμα στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, όταν οι Μακάι (50΄), Ζέντεν (58΄) και Χάιτινγκα (61΄) βρήκαν το δρόμο προς τα δίχτυα του Νικοπολίδη, ενώ ο Φαν Χόιντονκ διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο 89΄. Να σημειωθεί ότι οι Έλληνες διεθνείς αγωνίστηκαν με μαύρα περιβραχιόνια σε ένδειξη πένθους για το χαμό του Γιάννη Κυράστα. Στο "Φίλιπς Στάντιον" βρέθηκαν περίπου 2.000 Έλληνες.

    Ήταν μια μέτρια εμφάνιση

    Ο Οτο Ρεχάγκελ παρέταξε την Εθνική με κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Νταμπίζα, Δέλλα, οι οποίοι αποτελούσαν το κυριότερο εμπόδιο στις επιθετικές προσπάθειες των Ολλανδών, σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι είχαν την καθολική υπεροχή, χωρίς όμως να καταφέρουν να τη μετουσιώσουν (όχι μόνο σε γκολ, αλλά ούτε καν) σε ευκαιρίες. Από την άλλη πλευρά, όμως, η ελληνική ομάδα ήταν εντελώς ακίνδυνη στην επίθεση, κάτι που ανάγκασε τον Γερμανό προπονητή να πραγματοποιήσει πέντε αλλαγές με το ξεκίνημα του δεύτερου 45λεπτου.

    Η κίνηση αυτή φάνηκε να αποδίδει καρπούς, αφού η Ελλάδα μπήκε πολύ πιο "ορεξάτη" στο γήπεδο. Αλλά στάθηκε άτυχη αφού με την πρώτη επιθετική προσπάθεια των Ολλανδών, βρέθηκε πίσω στο σκορ. Στο 50΄ ο Ζέντεν έβγαλε συρτή σέντρα από αριστερά, ο Ρόι Μακάι πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και προλαβαίνοντας τον Νταμπίζα την έστειλε στα δίχτυα του Αντώνη Νικοπολίδη. Η Εθνική προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά ατύχησε και πάλι. Στο 58΄ το σουτ του Ζέντεν φαινόταν ακίνδυνο, όμως η μπάλα προσέκρουσε στην πλάτη του Νταμπίζα, ξεγέλασε τον Νικοπολίδη και κατέληξε στα δίχτυα. Σα να μην έφτανε αυτό, τρία λεπτά αργότερα από το φάουλ-σέντρα του Φαν ντερ Φάαρτ, ο Χάιτινγκα βρέθηκε μόνος στη μικρή περιοχή και με κεφαλιά δεν είχε κανένα πρόβλημα να γράψει το 3-0. Στη συνέχεια η ελληνική ομάδα είχε δύο καλές ευκαιρίες. Στην πρώτη, στο 63΄, ο Δέλλας δεν κατάφερε να πιάσει κεφαλιά μετά από φάουλ Τσάρτα και στη δεύτερη, στο 71΄, το σουτ του Δημήτρη Παπαδόπουλου πέρασε ελάχιστα άουτ. Όσο «στραβά ξεκίνησε για την Ελλάδα το Β΄ ημίχρονο, έτσι ολοκληρώθηκε με τον Πιέρ Φαν Χόιντονκ να διαμορφώνει το τελικό σκορ, μετά από (νέα) ασίστ του Μπούντεβαϊν Ζέντεν στο 89΄. Ήταν μια πολύ μέτρια εμφάνιση για την εθνική μας που ηττήθηκε για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2002 (2-0 από την Ουκρανία στο Κίεβο). Παράλληλα, ήταν κι η πιο βαριά ήττα στη θητεία του Οτο Ρεχάγκελ, αν εξαιρέσουμε το 5-1 από τη Φινλανδία στο Ελσίνκι (5 Σεπτεμβρίου 2001), όταν ο Γερμανός βρισκόταν μόλις λίγες ημέρες στο "τιμόνι" της ομάδας.

    Διαιτητής: Κοζίμο Μπολονίνο (Ιταλία) Κίτρινες: Φαν Μπόμελ

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Φαν ντερ Σαρ, Χάιτινγκα, Σταμ (46΄ Ράιζιγκερ), Μπουμά, Φαν Μπρόνκχορστ, Ζέεντορφ, Φαν Μπόμελ (46΄ Σνάιντερ), Φαν ντερ Φάαρτ (65΄ Φαν Χόιντονκ), Ζέντεν, Μακάι, Κλάιφερτ (73΄ Μπόσφελντ)

    ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης (82΄ Γεωργιάδης), Νταμπίζας, Δέλλας, Φύσσας (65΄ Βενετίδης), Γιαννακόπουλος (46΄ Λάκης), Καραγκούνης (46΄ Τσάρτας), Γκούμας, Ζαγοράκης (46΄ Μπασινάς), Βρύζας (46΄ Χαριστέας), Νικολαϊδης (46΄ Παπαδόπουλος)

    Δηλώσεις Ρεχάγκελ

    Για τις πέντε αλλαγές, που αποσυντόνισαν την Εθνική στο β΄ ημίχρονο, αναφέρθηκε ο Οτο Ρεχάγκελ, τονίζοντας ότι "πρέπει να βλέπουμε σε κάθε παιχνίδι όλους τους παίκτες. Οι αλλαγές ήταν παίκτες πρώτης κλάσης, όπως ο Μπασινάς και ο Τσάρτας που είναι βασικοί στις ομάδες τους".

    Επίσης, ο ομοσπονδιακός προπονητής δήλωσε ότι "όταν χάνεις 4-0 δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος. Ξεκινήσαμε από μια σίγουρη και σταθερή άμυνα για να κρατήσουμε το "μηδέν". Στο Β΄ ημίχρονο κάναμε αρκετές αλλαγές για να έχω πλήρη εικόνα. Στις προσωπικές μονομαχίες δεν ήμασταν τόσο καλοί κι έτσι ήλθε αυτή η ήττα. Το αποτέλεσμα είναι δίκαιο, όμως στην τελευταία προπόνηση είχαμε δουλέψει πάνω σε κάποια πράγματα τα οποία δεν έγιναν. Οπως στις διαγώνιες σέντρες, που έπαιξαν οι Ολλανδοί με τους Σκωτσέζους και νίκησαν 6-0, έτσι κι εμείς δεχθήκαμε γκολ από παροόμοιες φάσεις. Ημασταν αήττητοι σχεδόν δύο χρόνια, αλλά τέτοιες ήττες πρέπει να τις ξεπερνάμε".

    [02] Διεθνή

    Εμβολίστηκε το σχολικό τους Τραγικό δυστύχημα με μαθητές στην Κολομβία

    29/4/2004 7:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/4/2004 11:10:58 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μαθητές, που επέβαιναν σε σχολικό λεωφορείο ήταν τα θύματα ενός τροχαίου δυστυχήματος στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά. Τουλάχιστον 23 παιδιά έχασαν τη ζωή τους, ενώ σύμφωνα με τις αρχές τραυματίστηκαν άλλα 33 παιδιά και τρεις ενήλικες- οι οδηγοί των οχημάτων, που συγκρούστηκαν και ο δάσκαλος. Τα παιδιά επέστρεφαν στα σπίτια τους με το σχολικό, όταν ξαφνικά εμβολίστηκε από ένα μηχάνημα οδοποιίας. Το μηχάνημα, βάρους 40 τόνων, βρισκόταν σε ένα λόφο, αλλά γλίστρησε και κατέληξε στον αυτοκινητόδρομο, όπου περνούσε το λεωφορείο. Ο δήμαρχος της πόλης, Λουίς Εντουάρντο Γκαρσόν, διέταξε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί το μηχάνημα, που έριχνε άσφαλτο, έπεσε στον αυτοκινητόδρομο.

    [03] Ιράκ

    "Φονικός" μήνας ο Απρίλιος για τους Αμερικανούς Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Ιράκ

    29/4/2004 8:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/4/2004 11:24:53 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δεν έχουν τέλος οι συγκρούσεις στο Ιράκ. Στη Βασόρα, ένας Νοτιοαφρικανός πολίτης σκοτώθηκε όταν άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε, ενώ στην Μπαακούμπα, από βόμβα, που εξεράγη κοντά σε αμερικανική περίπολο, ένας Ιρακινός πολίτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε. Από την ίδια επίθεση υπήρχαν απώλειες και από αμερικανικής πλευράς, χωρίς, όμως, να διευκρινίζονται τι είδους απώλειες. Επίσης, και ένας Κούρδος αξιωματούχος τραυματίστηκε σοβαρά σήμερα το πρωί στο Κιρκούκ, από τα πυρά ενόπλων ανταρτών τη στιγμή που αναχωρούσε με το αυτοκίνητό του από το σπίτι του. Την ίδα ώρα, ανησυχία προκάλεσε στην αμερικανική πλευρά, η είδηση ότι ξεπέρασε ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν στο Ιράκ τον Απρίλιο, τον αριθμό των Αμερικανών, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των "μεγάλων μαχών", από τις 23 Μαρτίου μέχρι την 1η Μαΐου 2003. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι από το Ιράκ, ανέφεραν ότι οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες ανέρχονταν, τον Απρίλιο, στους 114. Ωστόσο το Πεντάγωνο υποστηρίζει, ότι σκοτώθηκαν 124 άνδρες. Την 1η Μαΐου 2003, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε το τέλος των μεγάλων επιχειρήσεων στο Ιράκ, είχαν σκοτωθεί 109 στρατιώτες. Από την έναρξη του πολέμου, 721 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους. Στο μεταξύ, έντονες διεργασίες γίνονται στα ξένα στρατόπεδα στο Ιράκ, σχετικά με την επιστροφή ή της ενίσχυση των στρατευμάτων.

    Επιθυμούν να αναχωρήσουν

    Τον επαναπατρισμό τους ζητούν 25 περίπου Βούλγαροι στρατιώτες, που εδρεύουν στην Καρμπάλα, μετά τις επιθέσεις, που δέχονται από Ιρακινούς αντάρτες, αφότου εκδηλώθηκε η εξέγερση των οπαδών του Σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ. Στο Ιράκ υπηρετούν 450 Βούλγαροι στρατιώτες. Ήδη, την περασμένη Δευτέρα, επαναπατρίστηκαν οκτώ Βούλγαροι στρατιώτες, αλλά για λόγους υγείας, εφόσον υπέφεραν από στρες.

    Στη Βρετανία τώρα, χάσμα ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία, έχει προκαλέσει η πιθανότητα αποστολής επιπλέον στρατευμάτων στο Ιράκ, προκειμένου να καλυφθεί το κενό των Ισπανών στρατιωτών. Οι Βρετανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι τάσσονται κατηγορηματικά κατά της αποστολής επιπλέον δυνάμεων στο Ιράκ, ενώ αρνούνται και να αναλάβουν τα καθήκοντα των Ισπανών στρατιωτών, οι οποίοι αποχωρούν από τη χώρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Guardian ". Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Βρετανοί στρατιωτικοί, θέλουν επίσης, να διευκρινιστεί το νομικό καθεστώς των στρατιωτών στο Ιράκ μετά το σχηματισμό προσωρινής ιρακινής κυβέρνησης και τη μεταβίβαση της εξουσίας, στις 30 Ιουνίου. Στο μεταξύ, μετά από τις αυξημένες απώλειες του Απριλίου, ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε να στείλει περισσότερα άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα στο Ιράκ μετά από αίτημα των στρατιωτικών διοικητών. "Είτε βρίσκονται ήδη στο Ιράκ είτε καταφθάνουν από στιγμή σε στιγμή", τόνισε ο Αμερικανός στρατηγός των Πεζοναυτών, Τζον Σάτλερ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο από τη βάση του στο Κατάρ.

    Συγκρούσεις στο Σαν Σαλβαδόρ

    Στο μεταξύ, δεκάδες είναι οι τραυματίες στο Σαν Σαλβαδόρ, την πρωτεύουσα του Ελ Σαλβαδόρ, όταν συγκρούστηκαν μασκοφόροι διαδηλωτές με αστυνομικούς. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, 25 περίπου μασκοφόροι διαδηλωτές εισέβαλαν στον καθεδρικό διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική, που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας, την απόλυση εργαζομένων και την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ. Οι διαδηλωτές ζητούσαν από τη νέα κυβέρνηση της χώρας, που θα αναλάβει τα καθήκοντά της τον Ιούνιο, να αποσύρει αμέσως τους στρατιώτες από το Ιράκ, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. Ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας, Τόνι Σάκα, επιμένει, ότι οι στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι τον Αύγουστο, αλλά δεν έχει διευκρινίσει αν θα αντικατασταθούν από άλλους μετά την επιστροφή τους.

    [04] Διεθνή

    Ο αντίπαλός του τον κατηγορεί για νοθεία Νέος Πρόεδρος της ΠΓΔΜ ο Τσερβενκόφσκι

    29/4/2004 9:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/4/2004 10:45:46 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC greek

    Νικητής των προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ είναι ο φιλοδυτικός πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, με ποσοστό, που αγγίζει το 63%, στον επαναληπτικό γύρο. Ο Τσερβενκόφσκι κηρύσσοντας την νίκη του, σε πανηγυρικό κλίμα, ανέφερε, "η χώρα, μέσω δημοκρατικών και νόμιμων εκλογών, εξέλεξε τον πρόεδρο της". Ο Κεντροδεξιός του αντίπαλος, Σάσκο Κέντεφ, έλαβε το 37%. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εφορευτικής επιτροπής, Στέβο Πενταρόφσκι, το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων ανήλθε στο 53,39%, ξεπέρασε δηλαδή το 50%, που ήταν απαραίτητο, ώστε να θεωρηθούν έγκυρες οι εκλογές, αν και ο Κέντεφ, ισχυρίζεται, ότι τα ποσοστά συμμετοχής δεν ξεπέρασαν το 45%. Πάντως, το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE του Κέντεφ έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση για νοθεία των εκλογών και ζήτησε την ακύρωσή τους. "Γίναμε μάρτυρες της μεγαλύτερης εκλογικής νοθείας που σημειώθηκε ποτέ στην χώρα. Οι εκλογές αυτές προσβάλλουν την δημοκρατία" δήλωσε ο Κέντεφ, ο οποίος ανήγγειλε σειρά συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

    Ήταν το φαβορί

    Ο Τσερβενκόφσκι ήταν το "φαβορί " της εκλογικής αναμέτρησης, όχι μόνο εξαιτίας της διαφοράς, που απέσπασε στον πρώτο γύρο αλλά και λόγω της ανοιχτής υποστήριξης, που εξασφάλισε από το κόμμα του Αλί Αχμέτι.

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο πρόεδρος έχει περιορισμένες εξουσίες, όμως είχε σχεδόν βέβαιο, ότι ο Τσερβενκόφσκι θα ελέγχει τόσο την προεδρία όσο και την κυβέρνηση, αφού ο ηγετικός του ρόλος στο εσωτερικό του κόμματός του δεν αμφισβητείται από κανέναν.

    Οι προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ έγιναν για την ανάδειξη του διαδόχου του Μπόρις Τραϊκόφσκι , ο οποίος σκοτώθηκε πριν από δύο μήνες σε αεροπορικό δυστύχημα.

    [05] Διεθνή

    Σε Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας Επεισόδια ενόψει δημοψηφίσματος

    29/4/2004 8:59:00 πμ

    Έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα έξω από το σπίτι του αρχηγού της παλαιστινιακής αστυνομίας, Γκάζι αλ-Τζαμπάλι, στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μόνο υλικές ζημιές. Ο Τζαμπάλι είχε φύγει από το σπίτι λίγο πριν την έκρηξη. Δεν έχει διευκρινιστεί αν η σύζυγός του βρισκόταν μέσα στο κτίριο, ωστόσο από την έκρηξη δεν τραυματίστηκε κανείς. Η παλαιστινιακή αστυνομία, που αποδίδει την έκρηξη σε βόμβα, ερευνά την υπόθεση. Ο ισραηλινός στρατός πάντως, δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό. Λίγη ώρα αργότερα, στον οικισμό εποίκων Καντίμ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ένας Παλαιστίνιος, ο 20χρονος Τάρεκ Αμπου Σρουρ, μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ επιχειρούσε να επιτεθεί σε οικισμό εβραίων εποίκων, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές. Ο Αμπου Σρουρ ήταν καταζητούμενος για συμμετοχή σε σωρεία επιθέσεων. Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν όλους τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και να εγκαταλείψουν αμέσως τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς εκφράζονται φόβοι για αντίποινα μετά τις δολοφονίες των δύο ηγετών της Χαμάς.

    Κατά του σχεδίου Σαρόν τάσσεται η πλειοψηφία του Λικούντ

    Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, προειδοποίησε τη βάση του κόμματός του, του Λικούντ, να μην απορρίψει το σχέδιο αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή.

    "Δεν μπορεί κάποιος να είναι υπέρ εμού και κατά του σχεδίου μου. Όποιος πιστεύει σε εμένα πρέπει να ψηφίσει το σχέδιό μου" δήλωσε ο Σαρόν μιλώντας στο δημόσιο και το στρατιωτικό ραδιόφωνο, χωρίς ωστόσο να απειλήσει ότι θα παραιτηθεί στην περίπτωση απόρριψης του σχεδίου. "Μια τέτοια απόρριψη θα ήταν η μεγαλύτερη νίκη για τον Γιάσερ Αραφάτ και για τη Χαμάς" πρόσθεσε ο Σαρόν.

    Στο μεταξύ, τρεις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των μελών του Λικούντ αντιτίθεται στο σχέδιο του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για τη μονομερή αποχώρηση από τη Γάζα. Το 51% των μελών του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ αντιτίθεται στο σχέδιο του Αριέλ Σαρόν για τη μονομερή αποχώρηση από τη Γάζα και μόλις το 39% τάσσεται υπέρ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ενόψει του εσωκομματικού δημοψηφίσματος. Η δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του κρατικού ραδιόφωνου του Ισραήλ, έδειξε ότι το 6% των μελών του Λικούντ δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.

    Άλλες δύο δημοσκοπήσεις που οργανώθηκαν από ισραηλινές εφημερίδες έδειξαν ότι το ''όχι'' προηγείται σταθερά στις προτιμήσεις των 193.000 μελών του Λικούντ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Γεντιότ Αχρονότ, το 47% των μελών του Λικούντ απορρίπτει το σχέδιο αποχώρησης από τη Γάζα και το 39% τάσσεται υπέρ, με τους αναποφάσιστους να φτάνουν το 14%. Δημοσκόπηση της Μααρίβ έδειξε ότι το 45% είναι κατά του σχεδίου, 42% υπέρ και οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 13%. Το σχέδιο Σαρόν, που έχει και την υποστήριξη του προέδρου Μπους, προβλέπει την εκκένωση όλων των εβραϊκών οικισμών εποίκων από τη Γάζα και την παραμονή τεσσάρων οικισμών στη Δυτική Όχθη.

    [06] Διεθνή

    Αλλαγή σελίδας για τους Κούρδους της Συρίας

    29/4/2004 11:11:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Η Συρία συμφώνησε να χορηγήσει υπηκοότητα στους Κούρδους, που ζουν στη χώρα, χωρίς να έχουν την υπηκοότητα. Απώτερος σκοπός της συγκεκριμένης απόφασης είναι να εκτονωθεί η ένταση, που υπάρχει τον τελευταίο μήνα στους κόλπους της κουρδικής κοινότητας. Ο Ισμαήλ Ομάρ, ένας εκ των ηγετών των Κούρδων της Συρίας, δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας, Μουσταφα Τλας συναντήθηκε το Σάββατο στη Δαμασκό με εκπροσώπους τεσσάρων κουρδικών κομμάτων της Συρίας και τους διαβεβαίωσε, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις της με την κουρδική κοινότητα, μετά τις ταραχές, που έγιναν τον τελευταίο μήνα και στοίχισαν τη ζωή περίπου 30 ανθρώπων. "Δε ζήτησε τίποτα από εμάς, εμείς του θέσαμε ερωτήματα και ήταν πολύ συνεργάσιμος. Σύμφωνα με αυτόν, πρόκειται για μία σελίδα που πρέπει να γυρίσουμε", δήλωσε ο Ομάρ, επικεφαλής του Κουρδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, ενώ προσέθεσε ότι οι Κούρδοι δε στηρίζονται σε ξένους και βρίσκονται υπό την ηγεσία του Σύριου Προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ .

    Διατεθειμένος να ικανοποιήσει τα αιτήματα

    Ο Ομάρ δήλωσε, ότι ο Τλας έδωσε διαβεβαιώσεις, πως πρόκειται να χορηγηθεί υπηκοότητα σε 30.000 Κούρδους περίπου, ενώ προσέθεσε ότι του έθεσαν τρία αιτήματα: την απελευθέρωση όλων των Κούρδων κρατουμένων, την επιστροφή των Κούρδων φοιτητών στα πανεπιστήμιά τους και μία συνάντηση με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Ομάρ, ο Τλας ήταν πολύ θετικός στα αιτήματά τους, για το σκοπό αυτό, θα του στείλουν ένα κατάλογο με τα ονόματα των φοιτητών και των κρατουμένων, ώστε να δρομολογηθεί η εκπλήρωση των αιτημάτων τους.

    Σύμφωνα με κουρδικές πηγές οι συριακές αρχές κρατούν περίπου 2000 Κούρδους, μετά της ταραχές, που ξέσπασαν μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στην πόλη Καμεσλί, στη βόρεια Συρία. Πάντως, στις 19 Μαρτίου οι συριακές αρχές είχαν ήδη αφήσει ελεύθερους 500 περίπου.

    Στη Συρία ζουν περίπου δύο εκατομμύρια Κούρδοι, εκ των οποίων οι 200.000 δεν έχουν υπηκοότητα.

    [07] Οικονομία

    Προειδοποίηση για τις δαπάνες Καμπανάκι από τον Γκαργκάνα

    29/4/2004 11:12:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: NET 105,8

    Δόθηκε το πρωί στη δημοσιότητα η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκου Γκαργκάνα, στην οποία τονίζεται η ανάγκη για έλεγχο των δαπανών, για δραστική αντιμετώπιση της σπατάλης στο Δημόσιο και γίνεται έκκληση για συγκράτηση των μισθών στα όρια της παραγωγικότητας. Μάλιστα, ο κ. Γκαργκάνας υπογραμμίζει την ανάγκη πιστής εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τους κοινωνικούς εταίρους να συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με αυτοσυγκράτηση στην άσκηση της τιμολογιακής πολιτικής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 29 April 2004 - 8:53:04 UTC