Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικές μάχες μετά το ΟΧΙ Μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων
  • [02] Υπό έλεγχο μετά από τρεις ώρες Πυρκαγιά σε επιπλοποιείο στη Ρωσία
  • [03] Έτοιμοι να υπερασπισθούν τη Νατζάφ Όρια στη διακυβέρνηση του Ιράκ
  • [04] Επίσημη επίσκεψη Καντάφι στην Ευρώπη Παραβίαση των ανθρωπίνων
  • [05] Βοήθεια και από τον Καναδά Αμερικανική αρωγή στη Β. Κορέα
  • [06] Πού διατέθηκαν τα κονδύλια για την 11η Σεπτεμβρίου;
  • [07] Φόβοι για νέα έξαρση Αυστηρά μέτρα πρόληψης
  • [08] Επίσκεψη Τ. Παπαδόπουλου Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία
  • [09] Συγκρούσεις Μουσουλμάνων και Χριστιανών Θρησκευτικές ταραχές στην Αμπόν
  • [10] 22 τραυματίες Επίθεση Αμερικανών εναντίον σιϊτικών θέσεων
  • [11] 20 θωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν στον καταυλισμό Άνοιξαν πυρ εναντίον
  • [12] Χάνει την πλειοψηφία της η "κυβέρνηση" Ταλάτ

    [01] Κυπριακό

    Διπλωματικές μάχες μετά το ΟΧΙ Μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων

    26/4/2004 9:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2004 10:59:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τη λύπη του για την αδυναμία να ενταχθεί η Κύπρος επανενωμένη στην Ε.Ε. αλλά και την πρόθεση του να διαθέσει τα 259 εκατ. Ευρώ που είχαν προβλεφθεί σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού στους Τουρκοκυπρίους, εξέφρασε το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών που συνήλθε στο Λουξεμβούργο. Το Συμβούλιο δεν υιοθέτησε τις προτάσεις της Βρετανίας, η οποία προωθούσε φόρμουλα για άρση του οικονομικού και εμπορικού εμπάργκο σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Ικανοποιημένος εμφανίσθηκε σε δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. "Με τις σημερινές αποφάσεις του Συμβουλίου δεν τίθεται θέμα διχοτόμησης ή αναγνώρισης τουρκοκυπριακού κράτους" είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι είναι πιθανό να εγκριθεί εντός της εβδομάδας ο κοινοτικός κανονισμός για την ένταξη της Κύπρου χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. Νωρίτερα, αλλαγή στάσης 180 μοιρών πραγματοποίησε ο Γκίντερ Φερχόιγκεν. Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της Ε.Ε. χαρακτήρισε ανοησίες τις προτάσεις του πρωθυπουργού του ψευδοκράτους για πάγωμα της ένταξης των Ελληνοκυπρίων στην Ε.Ε. και επέκρινε Τουρκία και ψευδοκράτος για τη στάση τους στο Κυπριακό, στο παρελθόν.

    Ικανοποίηση των 15 για τις προτάσεις της Λευκωσίας

    Αθήνα και Λευκωσία είχαν προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν το βαρύ κλίμα από τους Ευρωπαίους εταίρους στο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

    Στη συζήτηση που έγινε για τον κανονισμό που θα ισχύσει στην πράσινη γραμμή ο εκπρόσωπος της Κύπρου έσπευσε να παρουσιάσει δέσμη μέτρων για την στήριξη των Τουρκοκυπρίων.

    Η κίνηση αυτή της Λευκωσίας εισπράχτηκε θετικά από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ μόνο η Βρετανία επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί ζητώντας να μελετήσει τις προτάσεις τις οποίες πάντως χαρακτήρισε εποικοδομητικές.

    Η Βρετανία προωθούσε φόρμουλα για άρση του οικονομικού και εμπορικού εμπάργκο σε βάρος των Τουρκοκυπρίων .

    Συγκεκριμένα η κυπριακή κυβέρνηση πρότεινε:

    1. Να δοθούν άμεσα τα 259 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προβλεφθεί σε περίπτωση λύσης του προβλήματος.

    2. Διεύρυνση του εμπορίου με αύξηση της διακίνησης προϊόντων και αγαθών από την πράσινη γραμμή.

    3. Αύξηση των σημείων διέλευσης για τις μετακινήσεις.

    Ικανοποίηση Έλληνα υπουργού Εξωτερικών

    Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου από τις αποφάσεις που υιοθέτησε το Συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Όπως ανέφερε, βασική επιδίωξη της ελληνικής διπλωματίας ήταν να καταστεί σαφές ότι αφενός μεν η ετυμηγορία των Ελληνοκυπρίων είναι σεβαστή αφετέρου δε να στραφεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το αύριο και όχι προς το χθες , ώστε να δημιουργηθούν νέες συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Μολυβιάτης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι με τις σημερινές αποφάσεις δεν τίθεται θέμα διχοτόμησης ή αναγνώρισης τουρκοκυπριακού κράτους και εκτίμησε ότι είναι πιθανό να εγκριθεί εντός της εβδομάδας ο κοινοτικός κανονισμός για την ένταξη της Κύπρου χωρίς την επίλυση του Κυπριακού.

    Από την πλευρά του, ανοιχτό ένα παράθυρο για την επίλυση του Κυπριακού, άφησε ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας υπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Κάουεν.

    "Η Γη γυρίζει ακόμη και ότι η επανένωση της Κύπρου ανταποκρίνεται προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης" είπε χαρακτηριστικά.

    Απογοήτευση στις ΗΠΑ

    Στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή της ΝΕΤ εξέφρασε για μία ακόμη φορά την απογοήτευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    "Φυσικά απογοητευθήκαμε. Πιστεύουμε ότι χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία, μια ιστορική ευκαιρία. Αλλά ο λαός μίλησε και οφείλουμε να ακούμε την βούληση του λαού όταν την εκφράζει μέσω δημοψηφισμάτων ή άλλων τρόπων " είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αναγνώρισης του ψευδοκράτους, υπογράμμισε ότι "κάθε κίνηση της Ουάσιγκτον θα ακολουθεί ουσιαστικά τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ".

    Ξεκαθάρισε επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης, ή βελτιώσεων του σχεδίου Ανάν.

    Νωρίτερα, στα Ηνωμένα Έθνη ο Κόφι Ανάν ανέβαλε την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα δήλωσή του για το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο ενώ ο απεσταλμένος του στη Λευκωσία Αλβάρο Ντε Σότο είχε αποχαιρετιστήρια συνάντηση στο προεδρικό Μέγαρο με το Τάσσο Παπαδόπουλο και στα Κατεχόμενα με τους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σεντάρ Ντενκτάς, όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επαναφορά του σχεδίου Ανάν στο μέλλον.

    Αναβολή ένταξης ζήτησε ο Ταλάτ

    Νωρίτερα, με επιστολές του προς την Κομισιόν και προς τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός του Ψευδοκράτους ζήτησε να μην εφαρμοστούν οι νόμοι της Ε.Ε. στις ελεύθερες περιοχές μέχρι την επανένωση του νησιού προκαλώντας την άμεση και καυστική αντίδραση του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    Δηλώσεις Φερχόιγκεν

    "Ακούω συνέχεια να γίνεται λόγος περί κακόμοιρων Τούρκων... Επί χρόνια κατεβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσουμε τους Τούρκους να συμπράξουν ώστε να λυθεί έγκαιρα το Κυπριακό, δηλαδή πριν από την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και πάντα είχαμε μία θέση ελεύθερη για τους Τουρκοκύπριους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων... Αλλά δεν ήταν μόνο ο Ντενκτάς επί χρόνια αρνητικός, αλλά και η ίδια η Τουρκία".

    Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα και την καταψήφιση του από τους Ελληνοκυπρίους, χαρακτήρισε πολύ περίεργη την αντίληψη ότι θα πρέπει να τιμωρούνται όσοι κάνουν χρήση ενός δημοκρατικού δικαιώματος.

    Στην Αθήνα ο Τάσσος Παπαδόπουλος

    Στην Αθήνα φτάνει την Τρίτη ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος για συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τα κόμματα.

    Ο κ. Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή την Τετάρτη ενώ όταν επιστρέψει στην Κύπρο θα συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβούλιου, προκειμένου να καθοριστεί η στρατηγική και η περαιτέρω πολιτική στο Κυπριακό.

    Την Αθήνα θα επισκεφθεί στις 6 Μαιου και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποτίμηση των δημοψηφισμάτων

    "Σιγή ιχθύος" από τους Ευρωπαίους

    Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

    Η επόμενη μέρα

    Τι γράφει ο κυπριακός Τύπος

    Συντριπτικό "Όχι"

    [02] Διεθνή

    Υπό έλεγχο μετά από τρεις ώρες Πυρκαγιά σε επιπλοποιείο στη Ρωσία

    27/4/2004 12:06:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ τραυματίσθηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα επιπλοποιείο στο χωριό Πιρόγκοβο, έξω από τη Μόσχα. Η φωτιά ξέσπασε όταν κατά τη διάρκεια μίας εργασίας συγκόλλησης πετάχτηκαν σπίθες σε δοχεία γεμάτα κόλλα. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις τρεις ώρες αργότερα.

    [03] Ιράκ

    Έτοιμοι να υπερασπισθούν τη Νατζάφ Όρια στη διακυβέρνηση του Ιράκ

    27/4/2004 7:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2004 7:40:14 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η μεταβατική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να αναλάβει τη διακυβέρνηση του Ιράκ την 1η Ιουλίου, θα χρειασθεί να εκχωρήσει για κάποιο διάστημα ένα μέρος της κυριαρχίας της στις υπό τις ΗΠΑ συνασπισμένες δυνάμεις κατοχής. Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, μία ημέρα μετά από τις σφοδρές συγκρούσεις στη Φαλούτζα, όπου Αμερικανοί στρατιώτες και ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας αναμένεται να αρχίσουν σήμερα κοινές περιπολίες. Επιπλέον, τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρειασθούν ένα διάστημα για να διαπιστώσουν κατά πόσο αυτές μπορούν να λειτουργήσουν, προτού αποφασίσουν εάν θα αναλάβουν στρατιωτική δράση στην πόλη αυτή. Την ίδια ώρα, ο Μοκτάντα Σαντρ καλεί όλους τους μουσουλμάνους του Ιράκ να υπερασπισθούν τη Νατζάφ σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, με ό,τι μέσα διαθέτουν.

    Προσβολή των ιερών τόπων

    Ο εκπρόσωπος του ριζοσπάστη Σιίτη κληρικού, Μοκτάντα Σαντρ, κάλεσε όλους τους μουσουλμάνους του Ιράκ, όπου και αν βρίσκονται, να υπερασπισθούν την ιερή πόλη των Σιιτών Νατζάφ ''με ό,τι μέσο κρίνουν κατάλληλο'' εάν οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθήσουν να εισβάλουν σε αυτήν.

    Στο μεταξύ, σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν μεταξύ ενόπλων Σιιτών οπαδών του Σαντρ και Αμερικανών στρατιωτών στην είσοδο της πόλης Κούφα, σε απόσταση λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από τη Νατζάφ, όπου έχει καταφύγει ο Σιίτης ηγέτης.

    ''Η καταπάτηση της Νατζάφ αποτελεί προσβολή των ιερών τόπων των μουσουλμάνων, είτε αυτοί είναι Σουνίτες, είτε είναι Σιίτες. Όμως, είμαστε έτοιμοι. Είμαστε οργανωμένοι και συντονισμένοι'', προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Μοκτάντα Σαντρ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Εύθραυστη" εκεχειρία

    Απειλές από τον ηγέτη των Σιιτών

    [04] Διεθνή

    Επίσημη επίσκεψη Καντάφι στην Ευρώπη Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη

    27/4/2004 7:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2004 7:53:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παρά τις προόδους, η Λιβύη εξακολουθεί να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, φυλακίζοντας, βασανίζοντας και εκτελώντας τους πολιτικούς κρατουμένους και οφείλει να μετατρέψει τις υποσχέσεις της σε πράξεις, τονίζει σε σημερινό ανακοινωθέν της η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία. Η δημοσίευση της έκθεσης της οργάνωσης συμπίπτει με την ιστορικής σημασίας επίσκεψη του ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, στην έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο οποίος αναμένεται να έχει συνομιλίες με αξιωματούχους των "15" και επαφές με Βέλγους πολιτικούς. Η οργάνωση αναγνωρίζει, πάντως, πως έχουν ληφθεί πρόσφατα θετικά μέτρα, όπως η αποφυλάκιση περίπου 300 κρατουμένων μεταξύ του 2001 και 2002, και τα ανοίγματα ως προς έναν βαθμό, για διεθνείς επιθεωρήσεις.

    Να τηρηθούν οι υποσχέσεις

    Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει την Λιβύη να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να θεσπίσει μία ''κανονική διαδικασία απονομής ποινικού δικαίου'', να ''αποκαλύψει την αλήθεια για παρελθούσες υποθέσεις και οι αρχές να προβούν σε μεταρρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπισθούν οι παραβιάσεις''.

    Η οργάνωση καλεί επίσης την Ε.Ε. να στείλει προς αυτήν την κατεύθυνση ''ένα ισχυρό σήμα'' στον Καντάφι, ο οποίος έχει υποσχεθεί να καταργήσει τα "επαναστατικά δικαστήρια", και να συναρτήσει την προσέγγιση της Ε.Ε. με τη Λιβύη με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

    [05] Διεθνή

    Βοήθεια και από τον Καναδά Αμερικανική αρωγή στη Β. Κορέα

    27/4/2004 8:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2004 10:27:41 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανθρωπιστική βοήθεια θα προσφέρουν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και ο Καναδάς στην Πιονγιάνγκ, μετά την σιδηροδρομική τραγωδία που σημειώθηκε στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, η δωρεά αυτή - ύψους 100.000 δολαρίων - θα διαβιβασθεί μέσω της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και θα συνοδευτεί από βοήθεια σε φάρμακα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στείλουν και ομάδα γιατρών εκπαιδευμένων στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, εάν υπάρξει τέτοια ανάγκη. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "λυπήθηκαν" όταν πληροφορήθηκαν το τρομερό αυτό δυστύχημα, ο προσωρινός απολογισμός του οποίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 150 νεκρούς και 1.300 τραυματίες.

    Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα

    Περισσότεροι από 350 άνθρωποι που έχουν τραυματισθεί σοβαρά εξακολουθούν να περιμένουν ιατρική βοήθεια.

    Η ''κακή'' κατάστασή τους σε νοσοκομεία χωρίς φάρμακα και βασικά εφόδια δεν έχει αλλάξει, σύμφωνα με τον Τόνι Μπάνμπουρι, ο οποίος είναι περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Υγείας για την Ασία.

    Ο Μπάνμπουρι επέστρεψε στο Πεκίνο από επίσκεψη σε νοσοκομεία της βορειοκορεατικής πόλης Ριονγκτσον, όπου έγινε το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

    Τα απαραίτητα φάρμακα και βασικά εφόδια για την περίθαλψη των 350 σοβαρά τραυματισμένων, που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της μεθοριακής πόλης Σινουίτζου, δεν έχουν φθάσει στα χέρια των γιατρών, επισήμανε ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Υγείας.

    Από την επίσκεψη του Μπάνμπουρι στη Βόρεια Κορέα, όπου είδε την κατάσταση στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παιδιά τα περισσότερα θύματα στη Β. Κορέα

    [06] Διεθνή

    Πού διατέθηκαν τα κονδύλια για την 11η Σεπτεμβρίου;

    27/4/2004 8:18:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύο δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί ζήτησαν τη Δευτέρα με επιστολή τους πλήρη ενημέρωση για του πού ξοδεύθηκαν από την κυβέρνηση Μπους τα έκτακτα κονδύλια που εγκρίθηκαν για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες που δημιούργησαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έπειτα από τις νύξεις που διατυπώνονται σε ένα βιβλίο ότι τα χρήματα ξοδεύθηκαν στις προετοιμασίες για τον πόλεμο στο Ιράκ. Η επιστολή συντάχθηκε μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Σχέδιο Επίθεσης", του γνωστού δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, ο οποίος κατηγορεί τον Μπους ότι προετοίμαζε την επίθεση κατά του Ιράκ αμέσως μετά τις επιθέσεις και πως χρηματοδότησε την προετοιμασία αυτή με 700 εκατ. δολάρια από το εν λόγω πακέτο, χωρίς να ενημερώσει το Κογκρέσο. Την εγκυρότητα των υπαινιγμών του βιβλίου αρνήθηκε ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας πως το Κογκρέσο ήταν ανά πάσα στιγμή ενήμερο για την οποιαδήποτε κίνηση της κυβέρνησης.

    Δεν υπάρχουν στοιχεία ενημέρωσης

    Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μπάιρντ και ο βουλευτής Ντέιβιντ Όμπι, μέλη των αντιστοίχων Επιτροπών Προϋπολογισμού, δηλώνουν στην επιστολή τους πως "έχουν πολλές ανησυχίες για τη διαχείριση από την κυβέρνηση των κονδυλίων" ύψους 40 δισ. δολαρίων του εκτάκτου πακέτου, που ενέκρινε το Κογκρέσο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Στην επιστολή τους, όμως, οι δύο δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί τονίζουν πως ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε πως 178 εκατ. δολάριο από το πακέτο έκτακτης χρηματοδότησης χρησιμοποιήθηκαν για "την ενίσχυση του παγκοσμίου αγώνα κατά της τρομοκρατίας" στο Κουβέιτ, στο Κατάρ, και σε άλλες χώρες του Κόλπου, μήνες προτού το Κογκρέσο ψηφίσει την απόφαση για το Ιράκ. Οι δύο Δημοκρατικοί τονίζουν πως δεν υπάρχει στο αρχείο κάποιο στοιχείο ενημέρωσης για το πού ξοδεύθηκαν τα χρήματα, ούτε και "επαρκείς λεπτομέρειες" στις εκθέσεις του ΥΠΕΞ "που να υποδεικνύουν εάν χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια για την προετοιμασία του πολέμου στο Ιράκ".

    [07] Υγεία

    Φόβοι για νέα έξαρση Αυστηρά μέτρα πρόληψης

    27/4/2004 9:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2004 10:18:38 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Περισσότερα από 600 άτομα στην πρωτεύουσα Πεκίνο, απομόνωσε η Κίνα, έπειτα από τα νέα κρούσματα της νόσου της άτυπης πνευμονίας (SARS) σε εργαστήριο της πόλης, που αφύπνισε τους φόβους για νέα έξαρση της ιδιαίτερα μεταδοτικής ασθένειας. Πέρισυ προκάλεσε τον θάνατο σε πάνω από 800 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας, οι αρχές λαμβάνουν αυστηρά μέτρα πρόληψης για την ασθένεια, ενόψει της εορταστικής εβδομάδας της Πρωτομαγιάς, κατά την οποία αναμένεται να ταξιδέψουν οδικώς, σιδηροδρομικώς και αεροπορικώς εκατομμύρια άνθρωποι.

    Στο Πεκίνο εκπρόσωποι του Π. Ο. Υ

    Όπως τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου μεταδοτικών ασθενειών Γου Τζιάνγκ, ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας στην πρωτεύουσα είναι "πολύ μικρός".

    Στους 600 που τέθηκαν σε καραντίνα περιλαμβάνονται και 24 μέλη του εθνικού κέντρου ελέγχου ασθενειών, ενώ πάνω από 180 υπάλληλοι του εθνικού εργαστηρίου ιολογίας, όπου φημολογείται πως μολύνθηκε από SARS μία φοιτήτρια που έκανε πειράματα σε ζωντανά δείγματα του ιού, έχουν ήδη τεθεί σε απομόνωση.

    Όλα τα νέα κρούσματα της νόσου, δύο επιβεβαιωμένα και έξι ύποπτα αριθμοί που ωχριούν μπροστά στους 30,000 ασθενείς της περασμένης χρονιάς, προέρχονται από το συγκεκριμένο εργαστήριο.

    Εντός της εβδομάδος αναμένονται στο Πεκίνο ειδήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να ερευνήσουν την νέα έξαρση και να προλάβουν περαιτέρω εξάπλωσή της.

    Τέλος, ο Π.Ο.Υ εξέφρασε την ανησυχία του για την βιο-ασφάλεια στα εργαστήρια της Κίνας.

    [08] Κυπριακό

    Επίσκεψη Τ. Παπαδόπουλου Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία

    27/4/2004 10:38:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2004 11:08:36 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Ως θετικό αποτιμάται το αποτέλεσμα της πρώτης σκληρής μάχης που έδωσαν Λευκωσία και Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το ηχηρό "Όχι" των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα. Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, που έγινε στο Λουξεμβούργο, δεν υιοθέτησε τις σκληρές προτάσεις της Βρετανίας για σύναψη σχέσεων με τους Τουρκοκυπρίους, ενώ ήπιο είναι το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου, το οποίο ικανοποιεί, σε γενικές γραμμές, τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις, και επιπλέον αφήνει "παράθυρο" για νέες πρωτοβουλίες. Παράλληλα, οι "15" αποφάσισαν την οικονομική στήριξη των Κατεχομένων, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη τους για το γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου την 1η Μαΐου. Στην Αθήνα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι συνομιλίες του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσο Παπαδόπουλο, ο οποίος φθάνει το απόγευμα στην Αθήνα.

    "Παράθυρο" για νέες πρωτοβουλίες

    Ο Κύπριος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα έχει επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία για τη χάραξη νέας στρατηγικής.

    Με την επιστροφή του στην Κύπρο, ο κ. Παπαδόπουλος αναμένεται να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο , προκειμένου να καθοριστεί η στρατηγική και η περαιτέρω πολιτική στο Κυπριακό.

    Στη Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ έχει αρχίσει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να καθορίσουν τα σημεία στο σχέδιο Ανάν τα οποία χρήζουν αλλαγής.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο στρατηγικός στόχος παραμένει ο ίδιος, δηλαδή λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με βελτίωση του σχεδίου Ανάν στα σημεία που θα συμφωνηθούν από τα κόμματα και τον Πρόεδρο.

    Την πραγματοποίηση πανεθνικής διάσκεψης προς συζήτηση του Κυπριακού μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ζητεί από την Ελλάδα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης , με επιστολές που διαβίβασε προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

    Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο επίλυσης του προβλήματος άφησε τη Δευτέρα, ο προεδρεύων του συμβουλίου, Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο γ.γ. του ΟΗΕ εκτίμησε ότι οι Κύπριοι θα αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

    ''Με τα δημοψηφίσματα δεν έληξαν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού'', εκτιμά η Ρωσία. ''Οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε .'' ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση για επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν.

    Θετική υποδοχή των μέτρων στήριξης

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σε δηλώσεις του από του Λουξεμβούργο, ανέφερε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η Κύπρος στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για στήριξη των Τουρκοκυπρίων έτυχαν πολύ θετικής ανταπόκρισης.

    Νωρίτερα, ο πρέσβης Θεόφιλος Θεοφίλου παρουσίασε τη δέσμη μέτρων της ελληνοκυπριακής πλευράς για υποστήριξη των Τουρκοκυπρίων στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων.

    Ο κ. Ιακώβου δήλωσε σχετικά ότι η πρόταση της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων θα υλοποιηθεί κατά κύριο λόγο μέσω του κανονισμού, ο οποίος θα διέπει τη λειτουργία της πράσινης γραμμής.

    Ο κανονισμός έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο επιτροπής αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμα. Θα συζητηθεί περαιτέρω αύριο στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων.

    Ως προς τη βοήθεια που θα παραχωρήσει η Ε.Ε. στους Τουρκοκυπρίους, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γκίντερ Φερχόιγκεν υποστήριξε ότι πρέπει να δίδονται απ ευθείας από την ΕΕ.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το σκοπό αυτό, η Ε.Ε. θα ανοίξει γραφείο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Ωστόσο, η Κυπριακή Κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά δραστηριοποίηση των κατεχόμενων λιμανιών και αεροδρομίων για πραγματοποίηση απ ευθείας εξαγωγών από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων

    [09] Διεθνή

    Συγκρούσεις Μουσουλμάνων και Χριστιανών Θρησκευτικές ταραχές στην Αμπόν

    27/4/2004 10:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2004 10:48:43 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Για τρίτη μέρα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι συγκρούσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών, στην πόλη Αμπόν της ανατολικής Ινδονησίας, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν σκοτωθεί 28 άνθρωποι και περισσότεροι από 100 έχουν τραυματισθεί, σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες. Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν τρεις άνδρες της αστυνομίας στην περιοχή Ταλάκε της Αμπόν, που είναι το επίκεντρο των χειρότερων συγκρούσεων μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών που ξέσπασαν την Κυριακή. Σποραδικά πυρά, εκρήξεις βομβών και πυρπολήσεις σπιτιών συνεχίζονται από την Κυριακή έως σήμερα στην Αμπόν, πρωτεύουσα των Μολούκων Νήσων, που βρίσκεται 2.214 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Τζακάρτα.

    ''Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονται στην περιοχή Ταλάκε και συνεχίζονταν μέχρι το μεσημέρι, σήμερα'', δήλωσε ο Αμπντουλάχ Σουσία, μέλος της ισλαμικής νεολαίας στην Αμπόν.

    Στη Τζακάρτα, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ινδονησίας, Σουνάρκο, δήλωσε ότι έως το πρωί σήμερα ο απολογισμός των ταραχών ήταν 24 νεκροί.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα νοσοκομεία της Αμπόν, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 28.

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ινδονησίας μεταδίδει ότι οι νεκροί είναι 31 και οι τραυματίες 145.

    [10] Ιράκ

    22 τραυματίες Επίθεση Αμερικανών εναντίον σιϊτικών θέσεων

    27/4/2004 10:48:00 πμ

    Τουλάχιστον 43 σιίτες αντάρτες σκοτώθηκαν αργά χθες το βράδυ στη διάρκεια επιχείρησης κοντά στην Νάτζαφ. Εικοσι δυο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές. "Σαράντα τρεις αντάρτες που μάχονταν ενάντια στις συμμαχικές δυνάμεις σκοτώθηκαν κοντά στην Νάτζαφ και ένα αντι-αεροπορικό σύστημά τους καταστράφηκε από τα πυρά αεροσκάφους AC-130", δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Η εκπρόσωπος αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για την επιχείρηση, που έγινε κοντά στην ιερή σιϊτική πόλη όπου έχει καταφύγει ο ριζοσπάστης σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ.

    Καταζητείται ο Μοκτάντα αλ Σαντρ

    Σύμφωνα με πηγές, αμερικανικά ελικόπτερα έπληξαν με ρουκέτες φυλάκιο της πολιτοφυλακής του Στρατού του Μέχντι στα περίχωρα της πόλης Κούφα, 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νάτζαφ, μετά από σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους αμερικανούς στρατιώτες και σιίτες πολιτοφύλακες στην ίδια περιοχή.

    Από τα πυρά καταστράφηκαν αρκετά κτίρια και τρία οχήματα που χρησιμοποιούσαν οι σιίτες πολιτοφύλακες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Ο Στρατός του Μέχντι είναι η πολιτοφυλακή του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ που έχει καταφύγει στην Νάτζαφ, καθώς καταζητείται από τις αμερικανικές δυνάμεις.

    Ο αμερικανός προσωρινός πολιτικός διοικητής του Ιράκ,Πολ Μπρέμερ είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα την κατάσταση στην Νάτζαφ "εκρηκτική" και είχε ζητήσει από τον Σαντρ να αποσύρει την πολιτοφυλακή του από τεμένη και σχολεία.

    [11] Διεθνή

    20 θωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν στον καταυλισμό Άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστινίων

    27/4/2004 11:12:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: AΠΕ

    Δύο μέλη των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί και άλλος ένας Παλαιστίνιος ακτιβιστής τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκάρεμ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές. Νεκροί είναι ο 22χρονος Αμζαντ Αμαρα και ο 25χρονος Ασραεφ Ντάχερ-μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Ισραηλινοί στρατιώτες που επέβαιναν σε περίπου 20 θωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν στον καταυλισμό και άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας Παλαιστινίων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Από τα πυρά τραυματίστηκε σοβαρά ο Μπάσελ Αμπού Σίχαμπ,επίσης μέλος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ. Με τον θάνατο των δύο Παλαιστινίων ανήλθε σε 3.946 ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της Ιντιφάντα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2000, εκ των οποίων 2.976 Παλαιστίνιοι και 900 Ισραηλινοί.

    [12] Κυπριακό

    Χάνει την πλειοψηφία της η "κυβέρνηση" Ταλάτ

    27/4/2004 11:17:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύο "βουλευτές" από το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την παραίτησή τους, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους επειδή δεν πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του σχεδίου Ανάν. Μετά την εξέλιξη αυτή, η "κυβέρνηση" του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χάνει την πλειοψηφία της στη "βουλή". Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ταλάτ φαίνεται να προχωρεί σε ρήξη με τους Ραούφ και Σερντάρ Ντενκτάς, με απώτερο στόχο, εάν οι δύο "βουλευτές" του Δημοκρατικού Κόμματος ανεξαρτητοποιηθούν, να ανοίξει ο δρόμος για το σχηματισμό "κυβέρνησης" χωρίς τον Σερντάρ Ντενκτάς, και σε συνεργασία με το κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 27 April 2004 - 8:55:38 UTC