Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ Τον "δάγκωσε" θάμνος
  • [02] Αποτελέσματα της δημοσιονομικής απογραφής Στη Βουλή η Οικονομία
  • [03] Στο Μιλάνο Καλλιτεχνική διαμαρτυρία κατά του Σίλβιο
  • [04] Η Σκότλαντ Γιαρντ αναιρεί τους "Τάιμς"
  • [05] Αρένα το Αμστερνταμ
  • [06] Από τη Sony Έρχονται τα νέα CD από χαρτί
  • [07] Η Ολυμπιακή Ασφάλεια στο επίκεντρο
  • [08] Πέντε άτομα τραυματίστηκαν Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη
  • [09] Στη Galerie 3 στο Κολωνάκι Έκθεση με καλλιτεχνικές δημιουργίες από
  • [10] Έδωσε το ισπανικό κοινοβούλιο Ψήφο εμπιστοσύνης στον Θαπατέρο
  • [11] Για μια θέση στην Α΄ Εθνική
  • [12] Από τον οίκο Bonhams Σε δημοπρασία έργα Ελλήνων ζωγράφων
  • [13] Εκρηκτική ατμόσφαιρα στη Δυτική Όχθη
  • [14] Για το διπλό η Καλλιθέα στον Πύργο
  • [15] Ανοιχτοί λογαριασμοί στην Α1
  • [16] Αμερικανική ταξιδιωτική οδηγία για τη Σαουδική Αραβία
  • [17] Για λογαριασμό ξενοδοχείου αξίας 7.661 ευρώ Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της
  • [18] Απειλούν με κινητοποιήσεις Δεσμεύσεις για τους αναπληρωτές καθηγητές
  • [19] Ιντερ καλεί Καπέλο
  • [20] Αυθεντικό το μήνυμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα "Όχι στην εκεχειρία του

    [01] Διάφορα

    Στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ Τον "δάγκωσε" θάμνος

    16/4/2004 12:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 1:03:25 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μέχρι τώρα πηγαίνατε στο σούπερ μάρκετ και ψωνίζατε αθώοι κι αμέριμνοι; Καιρός να γίνετε πιο προσεκτικοί γιατί ο κίνδυνος παραμονεύει παντού. Αυτό το έμαθε καλά ένας Αμερικανός από την Οκλαχόμα, ο οποίος μπήκε σ ένα κατάστημα με είδη για το σπίτι για να κάνει τις αγορές του και βγήκε πάνω σε νοσοκομειακό φορείο με σοβαρό δάγκωμα από κροταλία. Πως έγινε αυτό;

    Είχε κρυφτεί μέσα του κροταλίας

    Ο κύριος της ιστορίας μας αποφάσισε να εμπλουτίσει τον κήπο του σπιτιού του, οπότε επισκέφθηκε το ανάλογο κατάστημα της περιοχής του για να προμηθευθεί τα απαραίτητα. Μπήκε, πήρε το καλαθάκι του κι άρχισε το καταναλωτικό στο μεγάλο κήπο του μαγαζιού. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι, που διάλεξε να αγοράσει ένα μικρό θάμνο.

    Όπως κάθε φυσιολογικός καταναλωτής πήρε το φυτό προκειμένου να το πάει μέχρι το ταμείο, η απλή όμως, αυτή κίνηση αποδείχτηκε εξαιρετικά επικίνδυνη για τον 35χρονο Αμερικανό

    Πιάνοντας το θάμνο ένιωσε ένα τσίμπημα, αλλά δεν έδωσε σημασία θεωρώντας, ότι τρυπήθηκε από κάποια αγκίδα. Ωστόσο, σε λίγα δευτερόλεπτα, όταν ο πόνος άρχισε να δυναμώνει και να γίνεται αβάσταχτος, κοίταξε λίγο καλύτερα κι ανακάλυψε, ότι υπεύθυνος για τα μαρτύριο του ήταν ένας κροταλίας, που είχε κρυφτεί μέσα στο φυτό.

    Καθώς ήταν φυσικό, πανικοβλήθηκε και πέταξε το καλάθι απελευθερώνοντας τον κροταλία, τον οποίο τελικά σκότωσαν οι υπόλοιποι πελάτες. Ταυτόχρονα οι υπεύθυνοι του καταστήματος κάλεσαν ένα ασθενοφόρο και την πυροσβεστική. Ο άτυχος Αμερικανός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά ακόμα δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση του.

    Κι αν αναρωτιέστε πώς μπορεί να έφτασε το θανατηφόρο ερπετό στο κατάστημα, οι υπεύθυνοι απαντούν, ότι πιθανότατα γλίστρησε μέσα στο θάμνο κατά τη μεταφορά φορτίου από το Τένεσι, καθώς παρόμοιο είδος φιδιού δεν υπάρχει στην Οκλαχόμα.

    [02] Οικονομία

    Αποτελέσματα της δημοσιονομικής απογραφής Στη Βουλή η Οικονομία

    16/4/2004 1:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 7:50:15 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ 105,8

    Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση της οικονομίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή στην πρόεδρο του σώματος Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής απογραφής. Ο κ Καραμανλής στην επιστολή του σημειώνει πως η κατάσταση της οικονομίας το τελευταίο προεκλογικό διάστημα παρουσιαζόταν ωραιοποιημένη, ενώ τα οικονομικά μεγέθη, όπως το δημόσιο έλλειμμα, εμφανίζονταν συρρικνωμένα την στιγμή που αυτά αυξάνονταν.

    Νέες επενδύσεις - Αύξηση της απασχόλησης

    Αφού υπενθυμίζει την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για δημοσιονομική απογραφή για ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας, ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή μιας Νέας Οικονομικής Πολιτικής.

    Προσθέτει, δε, ότι η αναπτυξιακή πολιτική που θα εφαρμοστεί "δημιουργεί τις συνθήκες για νέες επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης", και έχει ως βασικούς άξονες μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση , ένα νέο πλαίσιο επενδυτικών κινήτρων, μια ολοκληρωμένη πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης".

    Τέλος, αναφέρει: "Με σκοπό την ενημέρωση της Βουλής και της κοινής γνώμης, τόσο για την κατάσταση της Οικονομίας, όσο και για τις πολιτικές της για την Οικονομία και την ανάπτυξη, η Κυβέρνηση ζητά τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής".

    Το άρθρο 143 προβλέπει αγορεύσεις του Πρωθυπουργού, των πρoέδρωντων κoινoβoυλευτικών ομάδων, καθώς και ενός ή δύο υπoυργών , ενώ η διαδικασία oλoκληρώνεται, χωρίς να διεξαχθεί ψηφoφoρία , σε μία συνεδρίαση.

    Με βάση τον προγραμματισμό της Βουλής, η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα .

    Αιχμές του ΠΑΣΟΚ

    Με αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Οικονομίας, το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του δέχεται να πραγματοποιηθεί η συζήτηση. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία να γίνει απολύτως σαφές ότι η ΝΔ παρέλαβε μια οικονομία σε θετική αναπτυξιακή τροχιά, την οποία ήδη υπονομεύει με τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις της.

    "Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζουν να αναζητούν ματαίως άλλοθι και προσχήματα για να μην ανταποκριθούν στις δημαγωγικές προεκλογικές τους δεσμεύσεις, το ύψος των οποίων είχε υπολογιστεί πάνω από 10,5 δισ. ευρώ και για να προχωρήσουν σε περικοπές και πολιτικές λιτότητας, δημιουργώντας προβλήματα και στην οικονομία και στη χώρα και στο πλαίσιο της ΕΕ", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [03] Διάφορα

    Στο Μιλάνο Καλλιτεχνική διαμαρτυρία κατά του Σίλβιο

    16/4/2004 1:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 7:29:58 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Έναν άκρως πρωτότυπο κι εντυπωσιακό τρόπο, βρήκε ο Βρετανός καλλιτέχνης, Μαρκ Μακ Γκόουαν προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τον εκτεταμένο πολιτικό έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ιταλία και σε άλλες χώρες του κόσμου. Συγκεκριμένα, ο Μακ Γκόουαν επέλεξε να πάει σε κεντρική πλατεία του Μιλάνου και να δέσει με σχοινί από το... αυτί του έναν τηλεοπτικό δέκτη, τον οποίο και έσυρε προς τα γραφεία Fininvest της εταιρίας του πρωθυπουργού και μεγιστάνα των ΜΜΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μάλιστα, ο Βρετανός αφού διήνυσε περίπου τέσσερα χιλιόμετρα, δήλωσε στους φωτογράφους, που είχαν συγκεντρωθεί για να τον απαθανατίσουν: "σκοπεύω να ρίξω τη συσκευή στον Σίλβιο".

    Αυτή, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Μακ Γκόουαν αποφασίζει να διαμαρτυρηθεί δημόσια. Παλαιότερα, καταγγέλοντας την αύξηση των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια, είχε σπρώξει με τη μύτη του ένα ξεροκόμματο προς την πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνιγκ Στρητ.

    [04] Αθήνα 2004

    Η Σκότλαντ Γιαρντ αναιρεί τους "Τάιμς"

    16/4/2004 2:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 5:45:05 μμ)

    Την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε την Παρασκευή, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Τάιμς" του Λονδίνου, που ανέφερε ότι η Σκότλαντ Γιαρντ εξετάζει την πιθανότητα να αποστείλει στην Αθήνα ενόπλους αξιωματικούς της αστυνομίας για να εξασφαλίσει την προστασία της βρετανικής ομάδας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος απέρριψαν, ο εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιάρντ, αλλά και η η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή τονίζοντας την πλήρη συνεργασία των ελληνικών και βρετανικών αρχών σε θέματα ασφαλείας. Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο ξεκαθάρισε το υπουργείο Δήμοσιας Τάξης, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση της ΑΘΗΝΑΣ 2004.

    "Κανένας ξένος αστυνομικός στην Ελλάδα"

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Βρετανοί ειδικοί δεν έχουν πειστεί από τις εγγυήσεις ασφαλείας που δίνουν οι ελληνικές αρχές και σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν επίλεκτους σκοπευτές στο Ολυμπιακό Χωριό για να προστατεύσουν τους αθλητές της χώρας.

    ''Η παρουσία ξένων ενόπλων πρακτόρων ασφαλείας για να εξασφαλίσουν την προστασία των αθλητών απαγορεύεται αυστηρώς'', επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Ελευθέριος Οικονόμου, που δήλωσε ότι κανένας ένοπλος ξένος αστυνομικός δε θα πάρει άδεια να εισέλθει στη χώρα.

    Ανώτατος αξιωματούχος της Σκότλαντ Γιάρντ, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, επέμεινε ότι η Βρετανική αστυνομία θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την Ολυμπιακή ομάδα.

    Ωστόσο η Σκότλαντ Γιάρντ με δήλωση του εκπροσώπου της αμφισβήτησε το δημοσίευμα τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Για να χρησιμοποιήσουμε ολυμπιακή έκφραση οι "Τάιμς" ξέφυγαν στην εκκίνηση πριν από το πρόσταγμα του αφέτη", ενώ πρόσθεσε ότι η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και την επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι "συχνή και εξαιρετικά ικανοποιητική".

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίσημος εκπρόσωπος της Βρετανικής Ο.Ε., κ. Φίλιπ Ποπ που με δηλωσή του στο ΑΠΕ, έδειξε να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στα μέτρα που έχει λάβει η χώρα μας: "Η βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή αισθάνεται άνετα και ικανοποιημένη με τις διευθετήσεις στα θέματα ασφάλειας που μας έχει παρουσιάσει η Επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Έχουμε συνεχείς επαφές με την Οργανωτική Επιτροπή του Αθήνα 2004 καθώς η ασφάλεια των αθλητών μας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα". Έντονα αντέδρασε και η Οργανωτική Επιτροπή ΑΘΗΝΑ 2004 τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει πλήρη και κατηγορηματική απάντηση και πρόσθεσε ότι οι ηγεσίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ έχουν αναφερθεί με ευμενή σχόλια στα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται.

    Η Επιτροπή δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμμετοχή των αθλητών στις διάφορες αθλητικές διοργανώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σημειώνοντας ότι κανένας Βρετανός αθλητής δεν έχει εκφράσει κανένα παράπονο ή προβληματισμό για το επίπεδο των διοργανώσεων και των μέτρων ασφαλείας.

    [05] Αθλητισμός

    Αρένα το Αμστερνταμ

    16/4/2004 2:59:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σκηνές απείρου βίας σημειώθηκαν στην Ολλανδία μετά το τέλος φιλικού παιχνιδιού της αναπληρωματικής ομάδας της Φέγενορντ κόντρα στην αντίστοιχη του Αγιαξ, στο Άμστερνταμ. Οπαδοί του "Αίαντα", με το σφύριγμα της λήξης του αγώνα, ξυλοκόπησαν άγρια παίκτες της ομάδας του Ρότερνταμ, παίρνοντας εκδίκηση για τα όσα διαδραματίστηκαν στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής, το οποίο διεξήχθη στο "Ντε Κάιπ"! Το μίσος των οπαδών του Άγιαξ πλήρωσαν ο Χιλιανός μέσος Χόρχε Ακούνα που διακομίστηκε σε νοσοκομείο με κακώσεις σε όλο του το κορμί, ενώ αρκετά χτυπήματα από τους ανεγκέφαλους χούλιγκαν δέχτηκε και ο Ολλανδός επιθετικός Ρόμπιν φαν Πέρσι.

    "Ηταν πραγματικό χάος. Εισέβαλαν μέσα στο γήπεδο και άρχισαν να μας χτυπούν. Ευτυχώς επενέβησαν άνθρωποι του Αγιαξ και μας έσωσαν από τα χειρότερα", δήλωσε ο προπονητής της Φέγενορντ, Μάριο Μπιν.

    Οι οπαδοί των δυο ομάδων δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις και οι αγώνες μεταξύ του Άγιαξ με την Φεγέρνοντ, θεωρούνται πάντα από τις αρχές υψηλού κινδύνου.

    Τον Μάρτιο του 1997 οπαδός του Αγιαξ έχασε τη ζωή του, έπειτα από προγραμματισμένο "ραντεβού για ξύλο" με οπαδούς της ομάδας του Ρόντερνταμ.

    [06] Τεχνολογία

    Από τη Sony Έρχονται τα νέα CD από χαρτί

    16/4/2004 3:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 3:40:08 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ποιο θα είναι σε λίγο καιρό το πιο hot trend στο χώρο της τεχνολογίας; Μην αναλώνεστε σε πολύπλοκες σκέψεις, η λύση του γρίφου είναι πολύ πιο απλή απ ότι φαντάζεστε. Πρόκειται για μια νέα γενιά οπτικών CD, τα οποία θα έχουν ως βασική ύλη παρασκευής του το χαρτί. Την ιδέα αυτή είχαν οι τεχνικοί της Sony, που αποφάσισαν να συνεργαστούν με την Toppan Publishing Company για να την υλοποιήσουν.

    Κοστίζει φθηνότερα η παραγωγή τους

    Αναλυτικότερα το νέο θαύμα της τεχνολογίας θα είναι "χάρτινο" σε ποσοστό 51% και θα έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει έως και πέντε φορές περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τα πλαστικούς προγόνους του, που χρησιμοποιούμε σήμερα.

    Η διάμετρός του φτάνει τα 12 εκ., ενώ οι κατασκευαστές του δηλώνουν, ότι η παραγωγή του θα είναι φθηνότερη και διάθεση του ευκολότερη. Η αποτελεί τη συνέχεια του προηγμένης τεχνολογίας DVD, που δημιουργήθηκε πέρυσι στην Ιαπωνία.

    [07] Αθήνα 2004

    Η Ολυμπιακή Ασφάλεια στο επίκεντρο

    16/4/2004 4:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 4:59:21 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα βασικά αιτήματα που είχε διατυπώσει η ελληνική κυβέρνηση προς το ΝΑΤΟ, για τη συνδρομή της Συμμαχίας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρουσίασε την Παρασκευή ο υπουργός Δημοσίας Τάξης κ. Γιώργος Βουλγαράκης, στο Διοικητή του Στρατηγείου της Νότιας Περιοχής, Ναύαρχο κ. Gregory G. Johnson. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Φώτιος Νασιάκος, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. κ. Παύλος Αποστολίδης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων Υποστράτηγος κ. Βασίλειος Κωνσταντινίδης. Επίσης, παρέστησαν o Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Στρατηγός κ. Γεώργιος Αντωνακόπουλος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος κ. Χρήστος Δελημιχάλης, ο Διευθυντής του Κλάδου Ολυμπιακής Ασφάλειας ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Γιαννόπουλος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης ΝΑΤΟ και Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Κων/νος Κοκόσης.

    [08] Διεθνή

    Πέντε άτομα τραυματίστηκαν Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

    16/4/2004 4:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 6:24:33 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters

    Πέντε άτομα τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε κτήριο της συνοικίας Ερκενόι της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ειδικοί που μετέβησαν στον τόπο της έκρηξης κάνουν λόγο για ατύχημα που προκλήθηκε από έκρηξη βεγγαλικών. "Προς τα παρόν δεν πιστεύουμε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα", είπε αξιωματούχος της αστυνομίας. Η συνοικία Ερκενόι είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της πόλης.

    [09] Πολιτισμός

    Στη Galerie 3 στο Κολωνάκι Έκθεση με καλλιτεχνικές δημιουργίες από χαρτί

    16/4/2004 4:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 5:12:35 μμ)

    Κι αν γνωρίζετε το χαρτί μόνο μέσα από τις καθημερινές χρηστικές και συμβατικές του ιδιότητες , ήρθε η ώρα να το δείτε ν απελευθερώνεται από την υλική του διάσταση στην ατομική έκθεση του Άρι Στοΐδη με κατασκευές από αναδιπλωμένο χαρτί. Η τελευταία κάνει κάνει την έναρξή της, την Τρίτη 20 Απριλίου 2004, στις 8 το βράδυ στην Galerie 3( Φωκυλίδου 3, Κολωνάκι). Ο Άρις Στοΐδης χρησιμοποιεί μια πολύ παλιά κινέζικη τεχνική σε μια σύγχρονη εκδοχή της, παράγοντας με μια ελάχιστη συνήθως κίνηση κατασκευές-χώρους, οι οποίοι στο υποσυνείδητο του θεατή διατηρούν τη μνήμη της αρχικής λευκής δισδιάστατης επιφάνειας του χαρτιού.

    Ανθρώπινες μορφές σε χωροχρονικές περιπλανήσεις

    Έτσι, ενώ το έργο του είναι τρισδιάστατο το χειρίζεται ως ζωγραφικό επιτυγχάνοντας μ αυτόν τον τρόπο να ορίζει συχνά τεράστιους χώρους μέσα από ένα μικρής φόρμας έργο, επιμένοντας κυρίως στην παραγωγή επιτοίχιων προτάσεων.

    Μέσα σαυτούς τους χώρους ο θεατής θα ταυτιστεί κάποτε με τις μορφές, συνήθως ανθρώπινες, που άλλοτε δρουν αλλοιώνοντάς τους και άλλοτε εμπλέκονται σ ένα αινιγματικό παιχνίδι σχέσεων μεταξύ τους, με το χρόνο, αλλά και τον τόπο, καθώς μοιάζουν να έρχονται από το πουθενά.

    Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 8 Μαΐου 2004.

    [10] Διεθνή

    Έδωσε το ισπανικό κοινοβούλιο Ψήφο εμπιστοσύνης στον Θαπατέρο

    16/4/2004 5:01:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πέντε εβδομάδες μετά την απροσδόκητη νίκη του κόμματός του στις εκλογές, ο Ισπανός σοσιαλιστής ηγέτης Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το ισπανικό κοινοβούλιο. Από τους 350 βουλευτές, υπέρ του νέου πρωθυπουργού ψήφισαν 183 και κατά 148, ενώ υπήρξαν και 19 αποχές. Η ψηφοφορία ακολούθησε μία μαραθώνια συζήτηση που διήρκεσε δύο ημέρες κατά την οποία ο Θαπατέρο παρουσίασε το πρόγραμμα των Σοσιαλιστών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο νέος Ισπανός Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι οι Ισπανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν από το Ιράκ σε περίπτωση που τα Ηνωμένα Έθνη δεν αναλάβουν τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατιωτική διοίκηση μέχρι τις 30 Ιουνίου.

    "Η προεκλογική μου δέσμευση είναι σταθερή"

    "Έθεσα μια περιοριστική ημερομηνία, τις 30 Ιουνίου", είπε χαρακτηριστικά ο Θαπατέρο, ενώ απαντώντας στον ηγέτη του συνασπισμού Ενωμένη Αριστερά (IU), Γασπάρ Γιαμαθάρες, που τάχθηκε υπέρ της άμεσης επιστροφής των Ισπανών στρατιωτών, ο Θαπατέρο είπε: "Η προεκλογική μου δέσμευση είναι σταθερή, η επιθυμία των πολιτών ξεκάθαρη όπως επίσης και η πεποίθησή μου πως αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ δεν έχει τίποτα να κάνει με μια αποστολή ασφαλείας".

    Ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, πολιτικός καριέρας με πτυχίο Νομικής, βρίσκεται στο κοινοβούλιο από 26 ετών, αλλά ποτέ δεν είχε κυβερνητική θέση. Στην νέα βουλή οι Σοσιαλιστές θα έχουν 164 έδρες, υπολειπόμενοι κατά 12 για να έχουν απόλυτη πλειοψηφία. Η απαιτούμενη πλειοψηφία θα εξασφαλιστεί με την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων .

    Η ορκωμοσία του Θαπατέρο θα γίνει το Σάββατο από το βασιλιά Χουάν Κάρλος , ενώ η ορκωμοσία της Κυβέρνησης αναμένεται την Κυριακή και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

    [11] Αθλητισμός

    Για μια θέση στην Α΄ Εθνική

    16/4/2004 5:32:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Νίκη ο καθένας για τους δικούς του λόγους θέλουν το Σάββατο Ακράτητος και Ιωνικός που θα βρεθούν αντιμέτωποι στο "Γιάννης Παθιακάκης". Η ομάδα των Άνω Λιοσίων θέλει τη νίκη, για να ελπίζει για την παραμονή του στην Α΄Εθνική κατηγορία, ενώ στόχος των κυανολεύκων, είναι να μην χάσουν, αφού θέλουν να ξεμπερδεύουν με την υπόθεση "σωτηρία". Ο Μπάμπης Τεννές είδε την ομάδα του να ολοκληρώνει την Παρασκευή την προετοιμασία της χωρίς προβλήματα. Από την ομάδα των "πράσινων" θα λείψει μόνο ο Λίνκαρ λόγω τιμωρίας, (συμπλήρωσε κίτρινες κάρτες).Πριν την έναρξη της προπόνησης της Πέμπτης, ο τεχνικός των "πρασίνων", Μπάμπης Τεννές, με ομιλία του προσπάθησε να αποφορτίσει τους ποδοσφαιριστές από το άγχος. Αγωνιστικά, ο Βαγγέλης Βλάχος έχει μόνο δυο προβλήματα, του τιμωρημένου Κίνγκ και του τραυματία Κωνσταντίνου, ενώ στην 18αδα, συμπεριελήφθη και ο Ολιβερ Μακόρ.

    [12] Πολιτισμός

    Από τον οίκο Bonhams Σε δημοπρασία έργα Ελλήνων ζωγράφων

    16/4/2004 5:29:00 μμ

    Δημοπρασία με έργα Ελλήνων ζωγράφων διοργανώνει στις 11 Μαΐου στο Λονδίνο ο διεθνής οίκος δημοπρασιών Bonhams σε συνεργασία με την εταιρεία εικαστικών συμβούλων Art Expertise. Θα δημοπρατηθούν περισσότερα από 130 επιλεγμένα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και έργα καλλιτεχνών με ελληνικό θέμα που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού όπως από τη Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου Bonhams, με εκτιμήσεις από 1.000 έως 150.000 λίρες Αγγλίας τα έργα αυτά καλύπτουν το ενδιαφέρον ενός ευρέως φάσματος συλλεκτών. Ξεχωρίζουν τρία σημαντικά έργα: "Ο Φάρος της Μασσαλίας" του Περικλή Πανταζή (100.000-150.000 λίρες ή 149.250- 223.900 ευρώ), το έργο "Περίπατος στο Λιμάνι", του Κωνσταντίνου Βολανάκη (100.000-150.000 λίρες/149.250-223.900 ευρώ) και το έργο "Ερωτόκριτος και Αρετούσα" του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (30.000-40.000 λίρες/44.750-59.700 ευρώ). Τα έργα θα εκτεθούν πριν τη δημοπρασία στον εκθεσιακό χώρο "Επιστροφή" στην Αθήνα από 27 έως 29 Απριλίου και στο Λονδίνο από 8 έως 10 Μαΐου. Ο οίκος Bonhams ιδρύθηκε το 1793 και είναι ο πλέον παλιός και μεγαλύτερος οίκος δημοπρασιών που παραμένει αμιγώς βρετανικός.

    Σχετικά Links:

    Οίκος δημοπρασιών Bonhams

    [13] Διεθνή

    Εκρηκτική ατμόσφαιρα στη Δυτική Όχθη

    16/4/2004 5:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 6:52:19 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Απετράπη την τελευταία στιγμή σήμερα επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιας καμικάζι που θα εκδηλωνόταν λίγες ώρες μετά την επιστροφή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, από τη Ουάσινγκτον. Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε μια 28χρονη Παλαιστίνια στη Δυτική Όχθη η οποία, όπως ανακοινώθηκε, είχε πάνω της εκρηκτικά τα οποία οι ισραηλινές δυνάμεις εξουδετέρωσαν. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας την ώρα που Παλαιστίνιοι μασκοφόροι εκτοξεύουν νέες απειλές κατά του Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν έντονα στην υποστήριξη που προσέφερε ο Τζορτζ Μπους στα σχέδια του Αριέλ Σαρόν για προσάρτηση από το Ισραήλ έξι μεγάλων εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης. Κατά τη διάρκεια των χθεσινοβραδινών συγκρούσεων μία 19χρονη Παλαιστίνια έχασε τη ζωή της και δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν.

    "Πραγματική ευκαιρία για τους Παλαιστίνιους" χαρακτήρισε τη διακήρυξη του Ισραήλ για εκκένωση 21 εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, τόνισε πως η δήλωση Σαρόν ότι θα υπάρχουν για πάντα εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη και η αμερικανική υποστήριξη της θέσης αυτής, σήμαναν το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    ΕΕ: "Ειρήνη με τους εχθρούς και όχι μόνο με τους φίλους"

    Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ειρήνη με τους εχθρούς του και όχι μόνο με τους φίλους του, δήλωσε την Παρασκευή από το Ταλαμόουρ της κεντρικής Ιρλανδίας ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπράιαν Κόουεν, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

    "Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δε βρίσκονται σε ρήξη και το γεγονός πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν συμφώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο πώς θα πρέπει να είναι ορισμένα σημεία στο τελικό καθεστώς, δεν πρέπει να υποκαταστήσει την ανάγκη να καταλήξει το Ισραήλ σε συμφωνία με εκείνους με τους οποίους βρίσκεται σε ρήξη", είπε ο κ. Κόουεν.

    "Ο καθένας γνωρίζει πως η προσπάθεια επίλυσης μιας κρίσης μονομερώς δεν φέρνει διαρκή ειρήνη", υπογράμμισε ο Κόουεν και επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ στον Οδικό Χάρτη".

    "Είμαι σίγουρος πως η ΕΕ, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού στο πλαίσιο του Κουαρτέτου για να διασφαλίσουν μια ολοκληρωμένη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές με βάση τον Οδικό Χάρτη", κατέληξε ο Ιρλανδός Υπουργός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ταφόπλακα" στην ειρηνευτική διαδικασία

    "Ιστορική η απόφαση του Ισραήλ για απόσυρση από τη Γάζα"

    Τον Σαρόν υποδέχεται ο Λευκός Οίκος

    [14] Αθλητισμός

    Για το διπλό η Καλλιθέα στον Πύργο

    16/4/2004 5:52:00 μμ

    Πανέτοιμη αναχωρεί αύριο η ομάδα της Καλλιθέας για την Ηλεία, όπου το απόγευμα της Κυριακής θα δώσει τον κρίσιμο αγώνα με τον Πανηλειακό. Η αποστολή της Καλλιθέας θα καταλύσει στην Αρχαία Ολυμπία και το απόγευμα του Σαββάτου οι παίκτες θα προπονηθούν ελαφρά σε γειτονικό γήπεδο. Η ομάδα έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της και επιπλέον θεωρεί ότι η επιλογή του κ. Βασσάρα, θα συμβάλει ώστε το παιχνίδι να κριθεί μέσα στο γήπεδο. Η Καλλιθέα θα έχει τη συμπαράσταση των φιλάθλων της οι οποίοι θα έρθουν μεμονωμένα στον Πύργο για να ενισχύσουν την προσπάθεια της.

    [15] Αθλητισμός

    Ανοιχτοί λογαριασμοί στην Α1

    16/4/2004 6:06:00 μμ

    Στην τελική ευθεία μπαίνει από το Σάββατο το πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ των ανδρών όπου τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, το τοπίο παραμένει θολό τόσο για την ομάδα που θα κατακτήσει την πρώτη θέση όσο και στις δύο ομάδες που θα υποβιβασθούν. Επίσης, άγνωστο παραμένει ποιες θα είναι οι ομάδες που θα πλαισιώσουν τις δύο τελευταίες θέσεις της οχτάδας με τους "μνηστήρες" να τα δίνουν όλα για τη συμμετοχή στα εφετινά πλέι οφ.

    Ντέρμπι δύο ταχυτήτων

    Μάχη πρωτιάς είναι για το Μαρούσι ο εκτός έδρας αγώνας με τον Ολυμπιακό (18:00), μετά την νίκη του Παναθηναϊκού επί του Αρη την Τετάρτη στο Ιβανώφειο για τον εξ αναβολής αγώνα της 20ης ημέρας. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης θα πρέπει για μία ακόμη αγωνιστική να μην υπολογίζει στην προσφορά των Χάτσον, Σμίλιανιτς, αν και αμφότεροι θα δηλωθούν στη δωδεκάδα.

    Χωρίς τη συμπαράσταση των φιλάθλων του (κεκλεισμένων των θυρών), ο Ολυμπιακός ελπίζει σε μία νέα αρχή με τον Μίλαν Τόμιτς πανέτοιμο για το ντεμπούτο του στην ομάδα της καρδιάς του ως βασικός προπονητής. Μοναδικός στόχος των "ερυθρολεύκων" στο πρωτάθλημα πλέον είναι η είσοδος στην 8αδα για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα πλέι οφ και η νίκη επί της πρωτοπόρου ομάδας είναι επιβεβλημένη.

    Ο δεύτερος Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στο Λίντο αύριο (17:00) σε έναν αγώνα ζωής ή θανάτου για τους ομάδα του Ηρακλείου. Η παρουσία των Μίντλετον, Αλβέρτη και Παπανικολάου (τραυματίες) θα αποφασισθεί την τελευταία στιγμή και ο Ομπράντοβιτς προβληματίζεται εύλογα, αφού σε περίπτωση ήττας πάει χαμένη η νίκη στη Θεσσαλονίκη.

    Η ΑΕΚ έχει ήδη εξασφαλίσει μία θέση στις πρώτες οχτώ, όχι όμως και ο αντίπαλός της Μακεδονικός που κατηφορίζει στην Αθήνα με στόχο να «αλώσει το κλειστό των Ανω Λιοσίων αύριο στις 19:00.

    Μαζί με τους Ολυμπιακό και Μακεδονικό, υψηλές βλέψεις για την οχτάδα έχει και ο Πανιώνιος. Οι παίκτες του Γιώργου Καλαφατάκη φιλοξενούν αύριο στις 17:00 τον Απόλλωνα Πατρών, αλλά γνωρίζουν πως η ομάδα της Πάτρας μόνο αδιάφορη δεν θα εμφανισθεί. Κι αυτό γιατί μετά τη νίκη του Ιωνικού Ν.Φ. επί του Ολυμπιακού την προηγούμενη εβδομάδα χρειάζεται μία νίκη στα τρία παιχνίδια για να μπορέσει να πανηγυρίσει την παραμονή στην Α1.

    Ο σύλλογος της Νέας Φιλαδέλφειας γνωρίζει πως δύσκολα θα μπορέσει να επαναλάβει επί του Ηρακλή την επιτυχία που γνώρισε με αντίπαλο την ομάδα του Πειραιά. Το τζάμπολ του συγκεκριμένου αγώνα έχει οριστεί για τις 17:00 του Σαββάτου. Τέλος, η 24η ημέρα της Α1 ανδρών στο μπάσκετ ολοκληρώνεται την Κυριακή με την αναμέτρηση Περιστερίου και Αρη στο Ανδρέας Παπανδρέου (17:00).

    Το πρόγραμμα αναλυτικά

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    A1 ΑΝΔΡΩΝ-24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    ΣΑΒΒΑΤΟ 17/4

    Ιβανόφειο 5μ.μ. Ηρακλής-Ιωνικός ΝΦ Ταβουλαρέας-Μπήτης

    ΚΓ ΠΑΟΚ 5μ.μ. ΠΑΟΚ-Ηλυσιακός Χατζής-Αφεντουλίδης

    ΔΓ Ν. Σμύρνης 5μ.μ. Πανιώνιος-Απόλλων Π. Κορομηλάς-Δέλλας

    ΚΓ Ηρακλείου 5μ.μ. Ηράκλειο-Παναθηναϊκός Καρούσης-Τζάμος

    ΕΑΚ Κορυδαλλού 6μ.μ. Ολυμπιακός-Μαρούσι Χριστοδούλου-Τανατζής

    ΚΓ Ανω Λιοσίων 7μ.μ. ΑΕΚ-Μακεδονικός Παπαδημητρίου-Ηλιόπουλος

    [16] Διεθνή

    Αμερικανική ταξιδιωτική οδηγία για τη Σαουδική Αραβία

    16/4/2004 6:19:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ "κάλεσε σθεναρά" τους ιδιώτες πολίτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη Σαουδική Αραβία, ενώ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δώσει εντολή σε ορισμένους διπλωμάτες των ΗΠΑ να φύγουν από τη χώρα λόγω ανησυχιών ασφαλείας. "Οι ιδιώτες αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία καλούνται σθεναρά να αναχωρήσουν", ανέφερε στην ταξιδιωτική του οδηγία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού έλαβε την απόφαση να επαναπατρίσει όλο το μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ και τις οικογένειες όλων των υπαλλήλων της πρεσβείας.

    [17] Οικονομία

    Για λογαριασμό ξενοδοχείου αξίας 7.661 ευρώ Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας

    16/4/2004 6:24:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Έρνστ Βέλτεκε, μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε ότι επέτρεψε σε εμπορική τράπεζα να πληρώσει τον λογαριασμό ξενοδοχείου, στο οποίο διέμεινε αυτός και η οικογένειά του. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μπούντεσμπανκ, o Βέλτεκε υπέβαλε την επιστολή της παραίτησής του στο διοικητικό συμβούλιο. "Το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ότι το διάβημα της παραίτησης συνάδει με την φήμη και τα καθήκοντα της κεντρικής τράπεζας", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο Βέλτεκε απείχε από τα καθήκοντά του μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ενώ οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν εάν παραβίασε την νομοθεσία, επιτρέποντας στη Dresdner Bank, της οποίας ρυθμιστική αρχή είναι η κεντρική τράπεζα, να πληρώσει λογαριασμό 7.661 ευρώ, για τετραήμερη παραμονή του κεντρικού τραπεζίτη σε ξενοδοχείο, το οποίο ανήκει στα συμφέροντα της Dresdner.

    [18] Εσωτερικά

    Απειλούν με κινητοποιήσεις Δεσμεύσεις για τους αναπληρωτές καθηγητές

    16/4/2004 5:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 6:32:59 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τη δέσμευση του υπουργείου Παιδείας για αύξηση της ποσόστωσης στις προσλήψεις από τους πίνακες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών το Μάιο, επανέλαβε στους εκπροσώπους τους ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός. Το ποσοστό από τις ετήσιες προσλήψεις του Υπουργείου που αφορά στους αναπληρωτές αυξάνεται από 25 σε 40%. Ο υπουργός είπε ότι είναι ένα πρώτο βήμα για τη διευθέτηση ενός προβλήματος που διογκώθηκε με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζουν θετική τη ρύθμιση, δεν τους ικανοποιεί όμως πλήρως και ζητούν να ενταχθούν στη συνολική ρύθμιση για τους συμβασιούχους που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Αφήνουν μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά την εξεταστική περίοδο, θέμα το οποίο θα αποφασιστεί στις 24 Απριλίου στην προγραμματισμένη συνέλευση των προέδρων των περιφερειακών τμημάτων της Ένωσης, αφού υπάρξει και συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    [19] Αθλητισμός

    Ιντερ καλεί Καπέλο

    16/4/2004 6:49:00 μμ

    Ολοένα και αυξάνεται η φημολογία στα ιταλικά ΜΜΕ, που θέλει τον Φάμπιο Καπέλο να αναλαμβάνει την επόμενη αγωνιστική περίοδο την Ίντερ. Η "Gazzetta Dello Sport" μάλιστα αναφέρει ότι έχει ήδη υπάρξει συνάντηση του ιδιοκτήτη των "νερατζούρι", Μάσιμο Μοράτι με τον προπονητή της Ρόμα, για την επίτευξη συμφωνίας. Καλά πληροφορημένες πηγές από την Ιταλία αναφέρουν ότι ο Αλμπέρτο Τζακερόνι στο τέλος της σεζόν θα αποχαιρετήσει τον πάγκο της Ίντερ. Μάλιστα ο αποκλεισμός της ομάδας από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, μετά την οδυνηρή εντός έδρας ήττα στο "Τζουζέπε Μεάτσα" από τη Μαρσέϊγ έχει επιφέρει έντονους κλυδωνισμούς στον σύλλογο και αναμένονται αλυσιδωτές αντιδράσεις.

    [20] Διεθνή

    Αυθεντικό το μήνυμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα "Όχι στην εκεχειρία του Μπιν Λάντεν"

    16/4/2004 7:06:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Αντιδράσεις στο δυτικό κόσμο, και όχι μόνο, έχει προκαλέσει το πρόσφατο ηχητικό μήνυμα του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, με το οποίο προτείνει ανακωχή στους Ευρωπαίους εφόσον σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των Μουσουλμάνων. Μετά τη Βρετανία και τη Γερμανία, την πρόταση του ηγέτη της Αλ Κάιντα απέρριψε και η ιρλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δια στόματος του Ιρλανδού υπουργού Εξωτερικών, Μπράιαν Κόουεν, ο οποίος τόνισε ότι οι δημοκρατίες δε συναλλάσσονται με τρομοκράτες. Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, χαρακτήρισε "αυθεντικό" το ηχητικό μήνυμα.

    "Διαίρει και βασίλευε"

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος δήλωσε ότι "δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμβιβαστεί με την τρομοκρατία" εκτιμώντας ότι σκοπός των τρομοκρατών είναι να διαιρέσουν το κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας.

    "Το παιχνίδι των τρομοκρατών είναι να μας διαχωρίσουν" τόνισε ο κ. ντε Βιλπέν προσθέτοντας: "Η απάντησή μας των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών είναι να δηλώσουμε την ενότητά μας και να μη συμβιβαστούμε κατ ουδένα τρόπο με την τρομοκρατία".

    Την εκτίμηση ότι η πρόταση του μπιν Λάντεν στοχεύει στη διαίρεση του αντιτρομοκρατικού συνασπισμού εξέφρασε και η Ρωσία. "Το γεγονός ότι το μήνυμα διευκρινίζει ότι ο Μπιν Λάντεν θα εκδικηθεί τις ΗΠΑ , αλλά είναι έτοιμος να συνάψει εκεχειρία με τις χώρες της Ευρώπης, είναι μια απόπειρα διαίρεσης του αντιτρομοκρατικού συνασπισμού, στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γιακοβένκο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    ''Δεν συνομιλούμε με την Aλ Κάιντα"

    Νέο μήνυμα Λάντεν


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 April 2004 - 16:51:48 UTC