Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορυφώνεται η αγωνία για τους ομήρους Εκτέλεσαν Ιταλό όμηρο
  • [02] Απειλούν για αναγνώριση του ψευδοκράτους Αυξάνονται οι πιέσεις στους
  • [03] Απόλυτη πλειοψηφία για το κόμμα Ούρι Νίκη των προοδευτικών στην Ν.
  • [04] Ανατριχιαστική απόδειξη οι δολοφονίες Ανησυχία για τους ξένους στο Ιράκ
  • [05] Συμβολή στην ανάπτυξη του Διαδικτύου Τιμητική διάκριση στον κ. www
  • [06] Διαφωνεί η Ρωσία Πιέσεις για "ναι" στα δημοψηφίσματα
  • [07] Δυο πολύνεκρα δυστυχήματα στην Τουρκία

    [01] Ιράκ

    Κορυφώνεται η αγωνία για τους ομήρους Εκτέλεσαν Ιταλό όμηρο

    15/4/2004 10:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 11:05:47 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Corriere de la Sera - Reuters - Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

    Σοκαρισμένη είναι η ιταλική κοινή γνώμη από την εν ψυχρώ δολοφονία ενός Ιταλού ομήρου από τους Ιρακινούς απαγωγείς. Οι μουτζαχεντίν, προειδοποιούν την ιταλική κυβέρνηση, ότι θα σκοτώσουν και τους άλλους Ιταλούς ομήρους αν δεν αποσυρθούν τα ιταλικά στρατεύματα από το Ιράκ. Από την πλευρά του, ο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απαντά ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς τονίζοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατό για να απελευθερωθούν και οι άλλοι Ιταλοί όμηροι. Νωρίτερα, οι απαγωγείς απελευθέρωσαν τρεις Ιάπωνες. Στο μεταξύ, ένας Ιρανός διπλωμάτης δολοφονήθηκε στη Βαγδάτη, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ιρανικής πρωτοβουλίας για παρέμβαση ανάμεσα στους Αμερικανούς και τον κληρικό των Σιιτών μουσουλμάνων Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

    Σοκ στην Ιταλία

    Δύσκολες ώρες περνά στην Ιταλία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 36χρονου Ιταλού από τη Γένοβα, ο οποίος εργαζόταν σε αμερικανική εταιρεία στο Ιράκ.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι έχει στα χέρια του το βίντεο με τη δολοφονία του Ιταλού, αλλά δεν θα το μεταδώσει λόγω των εξαιρετικά βίαιων σκηνών.

    Οι συγγενείς του Ιταλού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιταλικής RAI UNO έμαθαν τα νέα του θανάτου του Φαμπρίτσιο Κουατρόκι από την τηλεόραση .

    "Ο Φαμπρίτσιο Κουατρόκι πέθανε σαν ήρωας" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φράνκο Φρατίνι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κουατρόκι, φέρεται να είπε στους μουτζαχεντίν, δευτερόλεπτα πριν το θάνατό του "Θα σας δείξω, πως πεθαίνει ένας Ιταλός ".

    Τη δολοφονία του Ιταλού Φαμπρίτσιο Κουατρόκι καταδίκασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων στο Ιράκ.

    Τη βοήθεια της Συρίας ζητούν οι ΗΠΑ

    Νωρίτερα, τρία ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη έφθασαν στη Βαγδάτη για να μεταφέρουν τους Ρώσους πολίτες που βρίσκονται στο Ιράκ πίσω στην πατρίδα τους.

    Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, δια του αναπληρωτού υπουργού Εξωτερικών τους Ρίτσαρντ Αρμιτειτζ, διεμήνυσαν ότι είναι έτοιμες να απελευθερώσουν τους ομήρους ακόμα και δια της βίας.

    "Συζητούμε με τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, μία στρατιωτική επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων" είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπ΄οψιν ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για τη ζωή των ίδιων των ομήρων

    Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο Κόλιν Πάουελ, έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Συρίας, με την οποία ζητείται από τη Δαμασκό να μεσολαβήσει για την ειρήνευση στο Ιράκ.

    [02] Κυπριακό

    Απειλούν για αναγνώριση του ψευδοκράτους Αυξάνονται οι πιέσεις στους Ελληνοκύπριους

    16/4/2004 12:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 12:36:50 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αφόρητες είναι οι πιέσεις που ασκούνται προς τους Ελληνοκύπριους για αποδοχή του σχεδίου Ανάν. "Το σχέδιο Αναν προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού την οποία θα πρέπει να αδράξουν οι δύο κοινότητες προκειμένου η Κύπρος να ενταχθεί επανενωμένη στην ΕΕ" δήλωσε ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου από τους Ελληνοκύπριους, οι ΗΠΑ θα καταβάλλουν προσπάθειες για να βελτιωθούν οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης των Τουρκοκυπρίων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος τόνισε στις Βρυξέλλες, ότι αν οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν το σχέδιο, θα αναθεωρηθεί πλήρως η αμερικανική πολιτική έναντι της Κύπρου. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί και αλλαγή του ισχύοντος status. Παρεμφερή θέση διατύπωσε νωρίτερα και ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ευρωπαίος Επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν. "Σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη του βορείου τμήματος του νησιού" τόνισε και ευχήθηκε και οι δυο πλευρές να ψηφίσουν το σχέδιο στις 24 Απριλίου.

    Προειδοποιεί και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Αργά το βράδυ, ερωτηθείς σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν το σχέδιο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε:

    " Θα λάβουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων. Δεν θα αφήσουμε τους Τουρκοκύπριους στα κρύα του λουτρού, αλλά είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς τί ακριβώς θα κάνουμε εάν συμβεί αυτό"

    Ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να κοιτάξουν τα θετικά σημεία του σχεδίου και τα οφέλη που τους αποφέρει, σημειώνοντας ότι σε όλες τις διαπραγματεύσεις υπάρχουν συμβιβασμοί.

    Παράλληλα καλωσόρισε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε το σχέδιο Ανάν, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε τη σημασία της δήλωσης του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης κ. Σενέρ ότι "είναι αυτονόητο πως η Τουρκία θα εκπληρώσει απόλυτα τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας".

    Νωρίτερα, πρώτο το Αζερμπαϊτζάν μίλησε για αναγνώριση του ψευδοκράτους σε περίπτωση καταψήφισης του σχεδίου από τους Ελληνοκύπριους ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα καταβάλλει διεθνείς προσπάθειες για αναγνώριση του ψευδοκράτους αν οι Τουρκοκύπριοι πουν "ναι" και οι Ελληνοκύπριοι "όχι".

    Οικονομικό δέλεαρ

    Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται προδιάσκεψη δωρητών για την Κύπρο, με τη συμμετοχή 150 χωρών, για την οικονομική ενίσχυση της νήσου σε περίπτωση αποδοχής του σχεδίου Ανάν.

    Όπως δήλωσε ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπολογίζει ότι το κόστος επανένωσης του νησιού τα επόμενα πέντε χρόνια, θα ανέλθει στα 2 δις Ευρώ.

    Την ίδια ώρα, οικονομική βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση μιας ενωμένης Κύπρου εάν οι δυο κοινότητες εγκρίνουν την προσεχή εβδομάδα το σχέδιο Ανάν.

    [03] Διεθνή

    Απόλυτη πλειοψηφία για το κόμμα Ούρι Νίκη των προοδευτικών στην Ν. Κορέα

    16/4/2004 8:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 10:09:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC- Reuters

    Την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο εξασφάλισε το προοδευτικό κόμμα Ούρι της Νότιας Κορέας, που κέρδισε 152 έδρες σε σύνολο 299. Το συντηρητικό Μεγάλο Εθνικό Κόμμα εξασφάλισε 121 έδρες, ενώ την "πρεμιέρα" του στο Κοινοβούλιο θα κάνει το αριστερό Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα, που κατάφερε να εκλέξει 10 βουλευτές. Το Δημοκρατικό Κόμμα της Χιλιετίας, που κάποτε ήταν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα, εξέλεξε μόλις 9 βουλευτές. Στη νέα Βουλή της Νοτίου Κορέας θα εκπροσωπείται επίσης το υπερσυντηρητικό Ενωμένο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, με 4 βουλευτές, ενώ εξελέγησαν και 3 ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Σημειώνεται ότι, αυτή είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια, εκτός από μια σύντομη περίοδο, που οι προοδευτικοί θα κυριαρχούν στο Κοινοβούλιο.

    [04] Ιράκ

    Ανατριχιαστική απόδειξη οι δολοφονίες Ανησυχία για τους ξένους στο Ιράκ

    16/4/2004 7:49:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 10:11:46 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC GREEK

    Αιματοχυσία και χάος επικρατεί σε πολλές περιοχές του Ιράκ. Χθες, τρεις Ιάπωνες που κρατούνταν όμηροι από Ιρακινούς αντάρτες, αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ αναμένεται ότι θα επαναπατρισθούν σήμερα. Ανατριχιαστική απόδειξη για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ξένοι στο Ιράκ αποτελούν οι δολοφονίες, ενός Ιρανού διπλωμάτη και ενός Ιταλού ομήρου, καθώς εντείνεται ο αγώνας των Ιρακινών ανταρτών εναντίον των κατοχικών δυνάμεων. Ο επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στη χώρα δήλωσε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για να ηρεμήσει η κατάσταση στη Φαλούτζα και να αποτραπεί η αιματοχυσία στη Νάτζαφ. Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας στη Φαλούτζα ανάμεσα σε Iρακινούς αντάρτες και Aμερικανούς στρατιώτες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 Ιρακινοί, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και νοσοκομειακές πηγές. Δανός επιχειρηματίας έπεσε θύμα απαγωγής στο νότιο Ιράκ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων " Danish Broadcasting News" στην Κοπεγχάγη. Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να υποστηριχθεί η διαδικασία εκδημοκρατισμού στο Ιράκ, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται ο σχηματισμός μίας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

    ''Θα ήταν καταστροφή μία εισβολή στη Νάτζαφ"

    Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας στη Φαλούτζα ανάμεσα σε ιρακινούς αντάρτες και αμερικανούς στρατιώτες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 Ιρακινοί.

    Αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις των ανταρτών στην πόλη και ένα θωρακισμένο αμερικανικό όχημα καταστράφηκε στη διάρκεια των συγκρούσεων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

    "Δεκαπέντε Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν" τόνισε ο δρ.Ισαμ Μοχάμεντ, γιατρός στο νοσοκομείο της Φαλούτζα. Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν εξαπολύσει επίθεση στη Φαλούτζα από τις 5 Απριλίου, μετά την απαγωγή και την δολοφονία τεσσάρων αμερικανών εργολάβων. Εκατοντάδες Ιρακινοί έχουν χάσει τη ζωή τους στο διάστημα αυτό στις σφοδρές συγκρούσεις που ακολούθησαν. Ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, επικεφαλής της αμερικανικής δύναμης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ χρησιμοποιεί ''πολλά κανάλια'' για να διαπραγματευθεί με τους αντάρτες στη Φαλούτζα και τη Νάτζαφ.

    Οι Πολωνοί, που ηγούνται πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή της Νάτζαφ και σε σιιτικές περιοχές, πιέζουν τους Αμερικανούς να μην εισβάλουν στη Νάτζαφ, όπως γράφει μία πολωνική εφημερίδα.

    ''Θα ήταν καταστροφή μία εισβολή στη Νάτζαφ, αφού θα διώξει από κοντά μας όλους τους Σιίτες ηγέτες'', δήλωσε στην εφημερίδα Γκαζέτα Βίμπορζκα, ένας υψηλόβαθμος Πολωνός διπλωμάτης.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπους έχει δώσει εντολές στον στρατό να σκοτώσει ή να συλλάβει τον σιίτη κληρικό Μοκτάντα αλ Σαντρ και να εξουδετερώσει την παραστρατιωτική δύναμη που έχει συγκροτήσει.

    Μεσολαβητική προσπάθεια μεταξύ του Σαντρ και των Αμερικανών έχει αναλάβει μία ιρανική αντιπροσωπεία.

    Όμως την ώρα που γινόταν αυτή η προσπάθεια από τους Ιρανούς, άγνωστοι δολοφονούσαν στη Βαγδάτη έναν υψηλόβαθμο Ιρανό διπλωμάτη. Το Ιράν επισήμανε ότι η δολοφονία του Χαλίλ Ναϊμι δεν θα εκτροχιάσει τη μεσολαβητική προσπάθεια, αλλά κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ''παιδιάστικη πολιτική'' στο Ιράκ.

    Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, παραδεχόταν ότι δεν είχε εκτιμήσει πως θα μπορούσαν οι αμερικανικές δυνάμεις να υποστούν τόσο σοβαρές απώλειες μέσα σε δύο εβδομάδες, από εχθρικά πυρά. Από την αρχή του μήνα οι Αμερικανοί έχουν χάσει τουλάχιστον 92 στρατιώτες στο Ιράκ, από επιθέσεις ανταρτών. Οι Ιρακινοί από την άλλη πλευρά θρηνούν τουλάχιστον 600 νεκρούς από τα πυρά των κατοχικών δυνάμεων το τελευταίο δεκαήμερο. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ αποφάσισε να παραμείνουν για περισσότερο από ένα χρόνο που είναι η θητεία τους τουλάχιστον 20.000 από τους στρατιώτες που υπηρετούν σήμερα στο Ιράκ.

    Έκκληση Μπλερ

    ''Μία νέα απόφαση θα μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε τη διαδικασία για τις πολιτικές αλλαγές στο Ιράκ'', δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στη Νέα Υόρκη.

    Σήμερα ο Τόνι Μπλερ θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον Τζορτζ Μπους, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στο Ιράκ.

    Επίσης, ο ίδιος δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Κόφι Ανάν στην ανάγκη να επιτευχθεί ''απόλυτη συμφωνία της διεθνούς κοινότητας για ένα δημοκρατικό Ιράκ, που θα κυβερνάται από τον Ιρακινό λαό και για ένα εθνικά κυρίαρχο κράτος του οποίου ο πλούτος θα είναι πλούτος του Ιρακινού λαού και η κυβέρνησή του, κυβέρνηση του Ιρακινού λαού''.

    Η έκκληση Μπλερ για νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας διατυπώθηκε μετά τον υπαινιγμό του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος στις αρχές του μήνα επισκεπτόμενος το Λονδίνο είχε αναφερθεί στην ανάγκη μίας απόφασης που θα στηρίζει τη διαδικασία εκδημοκρατισμού στο Ιράκ.

    [05] Τεχνολογία

    Συμβολή στην ανάπτυξη του Διαδικτύου Τιμητική διάκριση στον κ. www

    16/4/2004 9:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 9:49:45 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Το πρώτο Τεχνολογικό Βραβείο της Χιλιετίας απονεμήθηκε στον εφευρέτη του Παγκόσμιου Ιστού, Τιμ Μπάρνερς- Λι, από το φιλανδικό Ίδρυμα Βραβείων Τεχνολογίας. Μάλιστα, ο "πατερούλης" του Παγκόσμιου Ιστού θα γίνει και κατά 1 εκατομμύριο ευρώ πλουσιότερος, αφού το βραβείο συνοδεύεται και από το ανάλογο χρηματικό έπαθλο. Ο Βρετανός επιστήμονας επιλέχθηκε από το Ίδρυμα μεταξύ άλλων 74 επιστημόνων από 22 χώρες του κόσμου, ενώ η παράδοση του βραβείου θα γίνει σε ειδική τελετή στο Ελσίνκι, στις 15 Ιουνίου. Ανακοινώνοντας το νικητή, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Πέκα Ταρζάνι, επαίνεσε το έργο του κ. Λι, που "προώθησε την δυνατότητα των ανθρώπων να αποκτούν πληροφορίες χρήσιμες για τη ζωή τους".

    "Δίχτυ" πληροφοριών

    Η πρωτοποριακή ανακάλυψη του Βρετανού επιστήμονα έγινε το 1990 στο Κέντρο Πυρηνικών Μελετών και Ερευνών (CERN), στη Γενεύη και διατέθηκε στο κοινό το 1991.

    Στόχος της εργασίας του κ. Λι ήταν να αναπτύξει ένα σύστημα οργάνωσης και προβολής πληροφοριών σε ένα γραφικό περιβάλλον, που βασιζόταν στο λεγόμενο υπερκείμενο (hypertext). Το πρόγραμμα πλοήγησης που δημιούργησε, με την ονομασία "World Wide Web", αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη του σύγχρονου Διαδικτύου, όπως μας είναι γνωστό σήμερα.

    Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ο κ. Μπάρνερς- Λι ουδέποτε σκέφθηκε να εμπορευματοποιήσει την ανακάλυψή του, ούτε την κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αλλά συνέχισε να την προωθεί ως μέσο ελεύθερης έκφρασης και συνεργασίας. Ο 48χρονος Μπάρνερς- Λι, τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη το Δεκέμβριο του 2003, ενώ εργάζεται στην Κοινοπραξία Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web Consortium) στο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης (MIT).

    Σχετικά Links:

    Η ιστοσελίδα του Τιμ Μπάρνερς- Λι

    Ίδρυμα Βραβείων Τεχνολογίας

    [06] Κυπριακό

    Διαφωνεί η Ρωσία Πιέσεις για "ναι" στα δημοψηφίσματα

    16/4/2004 9:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 11:07:59 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εντείνονται οι διαβουλεύεσεις για το Κυπριακό, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. ΗΠΑ και Βρετανία επιμένουν στην υιοθέτηση προεδρικής δήλωσης, με την οποία ουσιαστικά θα παροτρύνουν τον Κυπριακό λαό να πει "Ναι" στα δημοψηφίσματα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο διαφωνεί η Ρωσία, ενώ άλλα μέλη του Σώματος δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους. Σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των μονίμων μελών, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και αμέσως μετά αναμένεται να κοινοποιηθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας βρετανικό σχέδιο δήλωσης. Στο μεταξύ, η αναβολή των δημοψηφισμάτων στη Κύπρο, θα υπονομεύσει την βασική διάσταση του σχεδίου Ανάν, που στηρίζεται στην ένταξη της Ενωμένης Κύπρου την 1η Μαΐου στην ΕΕ, υποστήριξε σήμερα ο μόνιμος υφυπουργός πρέσβης Ουούρ Ζιυάλ, στους πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ που εκλήθησαν στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα. "Τυχόν αναβολή του δημοψηφίσματος στην Κύπρο, συνιστά ουσιώδη αλλαγή του σχεδίου Ανάν", κατέληξε ο κ. Ζιυάλ.

    Έντονες οι αμερικανικές πιέσεις

    Σκοπός της Βρετανίας και των ΗΠΑ είναι να υιοθετηθεί η δήλωση και να τη διαβάσει ο πρόεδρος του Σώματος, Γερμανός αντιπρόσωπος, Γκούντερ Πλόιγκερ, ο οποίος πριν λίγες μέρες είχε ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας του Συμβουλίου Ασφαλείας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο κείμενο αυτό αναφέρεται ότι "οι Κύπριοι βρίσκονται μπροστά σε μία μοναδική ευκαιρία για τη λύση του προβλήματός τους", ενώ επισημαίνεται ότι "από τις δύο πλευρές εξαρτάται το μέλλον τους".

    Επίσης, στο κείμενο τονίζεται ότι "το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι έτοιμο, αν το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, να υποστηρίξει γρήγορη και πλήρη εφαρμογή του από όλα τα μέρη, και δεσμεύεται να βοηθήσει στη διασφάλιση ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία".

    Οι αμερικανικές πιέσεις φαίνεται να είναι έντονες και ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επικοινώνησε με τους ομολόγους του των περισσότερων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τους πείσει να εγκρίνουν τη δήλωση.

    Συνάντηση Μπλερ - Ανάν

    Τη μεγαλύτερη πολιτική πρόοδο στην Κύπρο εδώ και μία γενιά αποτελούν τα δημοψηφίσματα για την επανένωση του νησιού που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου, τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ μετά τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    "Πιστεύω ότι χάρη στις προσπάθειες των αντιπροσώπων σας, υπάρχει τώρα η καλύτερη ευκαιρία που είχαμε εδώ και μία γενιά για να επιτύχουμε πρόοδο στην Κύπρο" τόνισε ο Μπλερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, επαινώντας το έργο των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

    Ο Μπλερ εγκωμίασε τον Κόφι Ανάν τονίζοντας ότι η πρόοδος στο Κυπριακό οφείλεται "κατά ένα μεγάλο μέρος στον ίδιο και την προσωπική του παρέμβαση". Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι "το ζήτημα βρίσκεται τώρα στα χέρια του πληθυσμού της Κύπρου".

    "Ελπίζω ότι θα αδράξουν την ευκαιρία για την επανένωση της χώρας τους και να κάνουν από κοινού ένα νέο ξεκίνημα" τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο πλευρό της Κύπρου

    [07] Διεθνή

    Δυο πολύνεκρα δυστυχήματα στην Τουρκία

    16/4/2004 10:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 11:10:20 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 τραυματίστηκαν, μετά από σφοδρή σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό στην πόλη Μερζιφόν, στη βόρεια Τουρκία. Το λεωφορείο που μετέφερε επιβάτες από το Μερζιφόν στη Σαμσούντα, τυλίχθηκε στις φλόγες μετά τη σύγκρουση, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο οδηγός του φορτηγού. Τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά. Νωρίτερα, αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με μικρό λεωφορείο που μετέφερε μαθητές κοντά στην Άγκυρα. Τουλάχιστον 10 σκοτώθηκαν, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Το τραγικό δυστύχημα έγινε σε αφύλακτη διάβαση στην πόλη Τεμελί. Η αμαξοστοιχία που συνδέει την Σμύρνη με την Άγκυρα παρέσυρε το μικρό λεωφορείο που μετέφερε μαθητές λυκείου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk. Αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα οι γονείς των μαθητών έσπευσαν στην περιοχή, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από την Άγκυρα, για να μάθουν νέα για τα παιδιά τους, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 April 2004 - 8:56:10 UTC