Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άδεια η Αθήνα
  • [02] Χαοτική κατάσταση
  • [03] Για τις αγορές της τελευταίας στιγμής
  • [04] 'Εκρηξη σε ανθρακωρυχείο Τραγικό ατύχημα στη Ρωσία
  • [05] Κινέζος επιτέθηκε σε σκύλο Προσοχή: ο άνθρωπος δαγκώνει
  • [06] Λίγο μετά τις 7 στην Αθήνα το Άγιο Φως Φως ιλαρόν
  • [07] Απέδρασαν μέλη της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ
  • [08] "Οπλοστάσια" δύο γραφεία φιλάθλων του Ολυμπιακού Συλλήψεις θερμόαιμων
  • [09] Αιματηρές συγκρούσεις στην Κολομβία

    [01] Εσωτερικά

    Άδεια η Αθήνα

    10/4/2004 11:38:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2004 3:44:54 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ 105,8

    Δια ξηράς, αέρος και θαλάσσης και με σύμμαχο τον καλό καιρό εγκαταλείπουν οι τελευταίοι πασχαλινοί εκδρομείς το κλεινόν άστυ για προορισμούς με καθαρό αέρα και ανοιξιάτικο χρώμα. Η κίνηση και στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα διεξάγεται χωρίς προβλήματα, ενώ αργότερα ενδέχεται να τεθούν σε εφαρμογή τα καθιερωμένα έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση όσων ταξιδεύουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, πρόκειται για την μεγαλύτερη έξοδο των τελευταίων ετών, καθώς υπολογίζεται ότι 700 χιλιάδες αυτοκίνητα πέρασαν από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας έως και χθες τα διόδια της πρωτεύουσας. Από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας φεύγουν έκτακτα δρομολόγια για να καλυφθούν οι ανάγκες του επιβατικού κοινού, ενώ εκτιμάται ότι μέσα τη Μεγάλη Εβδομάδα μετακινήθηκαν πάνω από 150.000 επιβάτες. Έκτακτα δρομολόγια έχουν προγραμματίσει και οι αεροπορικές εταιρείες, τα ΚΤΕΛ και ο ΟΣΕ.

    Από Πειραιά και Ραφήνα τα πλοία προς τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τον Αργοσαρωνικό φεύγουν με πληρότητά που τις περισσότερες φορές πλησιάζει το 100%.

    Αυξημένη κίνηση παρατηρείται επίσης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς και στους σταθμούς του ΟΣΕ και των υπεραστικών λεωφορείων, όπου πραγματοποιούνται έκτακτα δρομολόγια.

    Οι εκδρομείς έχουν σύμμαχό τους τον πολύ καλό καιρό, ενώ και αύριο αναμένεται να επικρατήσει ηλιοφάνεια με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 28 βαθμούς Κελσίου. Για σήμερα προβλέπεται γενικά αίθριος σε όλη τη χώρα, με λίγες νεφώσεις στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και στο Ιόνιο πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί από 11 έως 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά 13 με 27 και τοπικά στην Πελοπόννησο 28 βαθμούς και στο Αιγαίο από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Γενικά αίθριο καιρό, με λίγες νεφώσεις, μέτριους έως ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 14 με 26 και 14 με 24 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    [02] Ιράκ

    Χαοτική κατάσταση

    10/4/2004 1:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2004 6:41:14 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ

    Κατάπαυση του πυρός για συνομιλίες με σκοπό την εγκαθίδρυση στην πόλη Φαλούτζα μιας νόμιμης ιρακινής αρχής ζητούν οι αμερικανικές δυνάμεις έπειτα από έξι ημέρες σφοδρών συγκρούσεων με τους αντάρτες, που στοίχισαν τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο μια αντιπροσωπεία μελών του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ έχει ήδη φτάσει στην περιοχή για να διαπραγματευτεί το τέλος των εχθροπραξιών. Την ίδια ώρα οι μάχες στη Βαγδάτη και στην ευρύτερη σουνιτική περιοχή της Αντιμίγια συνεχίζονται. Πριν από λίγο το πρακτορείο Associated Press έδειξε εικόνες, στις οποίες μασκοφόροι ένοπλοι κρατούν όμηρο έναν Αμερικανό πολίτη. Στη Μοσούλη εντοπίστηκε απανθρακωμένο το πτώμα του διευθυντή της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αρμπίλ, και της γυναίκας του. Στο μεταξύ, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σιίτες γιορτάζουν σήμερα την ιερή ημέρα του Αρμπάιν στην Κερμπάλα και οι Αμερικανοί εκφράζουν φόβους για νέα αιματοχυσία. Παράλληλα, εντείνονται οι συζητήσεις στην Ιαπωνία, λόγω και της σημερινής επίσκεψης, του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι στη χώρα, σχετικά με το αν τα ιαπωνικά στρατεύματα πρέπει να παραμείνουν, κι ενώ οι ώρες μετρούν αντίστροφα για την τύχη των τριών Ιαπώνων ομήρων. Οι Ιρακινοί απαγωγείς, που απειλούν "να τους κάψουν ζωντανούς", έχουν δώσει διορία μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. Πάντως, ο πρωθυπουργός Κοϊζούμι, δήλωσε ότι δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις της Ιαπωνίας. Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι επισκέφθηκε σήμερα αιφνιδιαστικά τους Ιταλούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη Νασιρίγια, προκειμένου να τονώσει το ηθικό τους.

    Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σε πολλές περιοχές

    Τα αμερικανικά στρατεύματα είχαν λάβει από χθες εντολή για μονομερή κατάπαυση του πυρός στη Φαλούτζα, ωστόσο οι συγκρούσεις δεν κατέστη δυνατόν να τερματιστούν. Σήμερα, ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Μαρκ Κίμιτ κάλεσε μέσω συνέντευξης τύπου τους αντάρτες σε τερματισμό των συγκρούσεων στη Φαλούτζα, τονίζοντας πως αν αυτό επιτευχθεί θα αρχίσουν συνομιλίες. Στόχος είναι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιρακινών αξιωματούχων και ανταρτών χωρίς την παρουσία των Αμερικανών.

    Η κίνηση αυτή εκ μέρους των δυνάμεων κατοχής ήρθε λίγο μετά την έκκληση για ανακωχή και αναζήτηση πολιτικής λύσης, που είχε απευθύνει το ιρακινό προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο και έπειτα από το δριμύ κατηγορώ Ιρακινών πολιτικών που χαρακτήρισαν τις επιχειρήσεις στη Φαλούτζα ως "γενοκτονία ".

    Πάντως οι συγκρούσεις μεταξύ σιϊτών και αμερικανικών δυνάμεων δεν φαίνεται να εκτονώνονται. Μάχες σημειώνονται σε 10 ιρακινές πόλεις, ενώ ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών σημειώνονται στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters σε δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας σημειώνονται οδομαχίες μεταξύ του δυνάμεων του αμερικανικού συνασπισμού και νεαρών Ιρακινών, που διαθέτουν όπλα και χειροβομβίδες. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό ένας Ιρακινός που προσπαθούσε να διαφύγει με το αυτοκίνητο του, από το πεδίο των μαχών, σκοτώθηκε από σφαίρα.

    Το πρακτορείο Associated Press έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα εικόνες από τη Βαγδάτη όπου αντάρτες κρατούν όμηρο έναν Αμερικανό πολίτη. Όπως δήλωσε στη κάμερα ο ίδιος ο άνδρας, ήταν μεταξύ των επιβατών της αυτοκινητοπομπής με καύσιμα, που δέχθηκε χθες επίθεση λίγο έξω από την ιρακινή πρωτεύουσα.

    Σημειώνεται ότι αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters, είχε αναφέρει νωρίτερα ότι δύο Αμερικανοί στρατιώτες και "άγνωστος αριθμός" πολιτών που εργάζονταν ως υπεργολάβοι των κατοχικών δυνάμεων, και οι οποίοι βρίσκοταν στα οχήματα της αυτοκινητοπομπής, αυτή τη στιγμή θεωρούνται αγνοούμενοι .

    Ο διευθυντής της Ερυθράς Ημισελήνου της πόλης Αρμπίλ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, Μπαραζάν Νοχάμεντ Αχμεντ και η σύζυγός του, που και αυτή εργαζόταν για την ίδια ανθρωπιστική οργάνωση, βρέθηκαν σήμερα δολοφονημένοι σε απόκεντρο σημείο της Μοσούλης. Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή ανέφερε ότι τα δύο πτώματα βρέθηκαν καμένα και ότι ο ζεύγος είχε εξαφανιστεί την Τετάρτη, ενόσω βρισκόταν καθοδόν προς τη Μοσούλη.

    Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του δορυφορικού καναλιού Αλ-Τζαζίρα στη Φαλούτζα κατήγγειλε ότι η ομάδα του έγινε χθες στόχος των αμερικανικών στρατευμάτων.

    Σημειωτέον ότι, οι μάχες στη Φαλούτζα και σε άλλες σουνιτικές περιοχές του κεντρικού Ιράκ συνέπεσαν με μια εξέγερση Σιιτών στο Νότο υπό τον εξτρεμιστή κληρικό Μοκτάντα αλ-Σαντρ.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εξέφρασε χθες την έκπληξή του για τη δύναμη των Σιιτών και Σουνιτών ανταρτών, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις μιας τακτικής συμμαχίας ανάμεσά τους. "Ας είμαστε ειλικρινείς, ήταν μια δύσκολη εβδομάδα", είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. "Εξακολουθώ να πιστεύω όμως ότι οι περισσότεροι Ιρακινοί είναι μαζί μας".

    Αγωνία για την τύχη των Ιαπώνων ομήρων

    Εντείνεται η συζήτηση στην Ιαπωνία, σχετικά με το αν τα ιαπωνικά στρατεύματα πρέπει να παραμείνουν ή όχι στο Ιράκ, κι ενώ δεν υπάρχει ακόμη κανένα νεώτερο σχετικά με την μοίρα των τριών Ιαπώνων που έχουν απαχθεί.

    Ο πρωθυπουργός Κοϊζούμι, ο οποίος αντιμετωπίζει την πιο σκληρή πολιτική δοκιμασία της καριέρας του, δεσμεύθηκε ότι δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις της Ιαπωνίας από το Ιράκ παρά τις εκκλήσεις των οικογενειών των ομήρων, όμως ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι αν διαχειριστεί άσχημα αυτή την κρίση, η κυβέρνησή του θα μπορούσε να καταρρεύσει.

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, ο οποίος φθάνει αργότερα σήμερα στην Ιαπωνία, αναμένεται να καλέσει τον Κοϊζούμι να κρατήσει τα Ιαπωνικά στρατεύματα στο Ιράκ. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Αϊσάβα βρίκσεται στην Ιορδανία για να συντονίσει τις προσπάθειες απελευθέρωσης των τριών Ιαπώνων ομήρων στο Ιράκ. "Θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάθε πιθανό τρόπο που θα βοηθήσει στην απελευθέρωση των ανθρώπων μας", δήλωσε ο Αϊσάβα.

    Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πάρκο στο Τόκιο την Παρασκευή κρατώντας σημαίες της ειρήνης με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και πλακάτ που έγραφαν "Μην δολοφονήσετε αυτούς τους τρεις ανθρώπους. Φέρτε τα στρατεύματα πίσω".

    Αγνοείται η τύχη και άλλων αλλοδαπών πολιτών

    Κατά τα φαινόμενα η τακτική της σύλληψης ομήρων ως μέσο άσκησης πίεσης για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων έχει βρει πολλούς μιμητές στο Ιράκ.

    Δύο Παλαιστίνιοι , εκ των οποίων ο ένας πολιτογραφημένος Ισραηλινός που εργαζόταν για μια οργάνωση η οποία πρόσκειται στο συνασπισμό και ο άλλος καναδικής υπηκοότητας που εργαζόταν για μια ανθρωπιστική οργάνωση, συνελήφθησαν από μία ριζοσπαστική οργάνωση με την επωνυμία "Ανσάρ Αλ-Ντιν". Ένας Βρετανός πολίτης φαίνεται πως απήχθη τη Παρασκευή στη Νασιρίγια, σιιτική πόλη στο νότιο Ιράκ, σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις.

    Μία άγνωστη μέχρι σήμερα οργάνωση οι "Ταξιαρχίες του τζιχάντ για το Μωαμεθανισμό" ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι έχουν συλλάβει ομήρους "μία ομάδα ξένων" στο Ιράκ, με ανακοινωθέν που έστειλαν σε ανταποκριτή του λιβανικού τηλεοπτικού καναλιού LBC στη Φαλούτζα, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επαληθευθεί.

    Άλλοι οκτώ Νοτιοκορεάτες συνελήφθησαν από αντάρτες, αλλά τελικά αφέθηκαν ελέυθεροι.

    Οι σουνίτες αντάρτες στην περιοχή της Φαλούτζα συνέλαβαν δημοσιογράφους και Δυτικούς για πολλές ώρες πριν τους αφήσουν ελεύθερους και αφού τους είχαν τρομάξει αρκετά.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης, εδώ και αρκετές ημέρες έχουν χαθεί τα ίχνη δυο Γερμανών που εργάζονται στη φρουρά της γερμανικής πρεσβείας στο Ιράκ, ενώ ταξίδευαν από την Ιορδανία προς τη Βαγδάτη.

    Τέλος το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως κανένας από καταγεγραμμένους Ιταλούς στρατιώτες και πολίτες, που βρίσκονται στο Ιράκ δεν αγνοείται.

    [03] Οικονομία

    Για τις αγορές της τελευταίας στιγμής

    10/4/2004 1:53:00 μμ

    Αυξημένη είναι η κίνηση στην πασχαλιάτικη αγορά για τα τελευταία ψώνια. Τα εμπορικά καταστήματα θα κλείσουν στις 3, τα κρεοπωλεία στις 4 και τα σουπερμάρκετ στις 6 το απόγευμα. Σήμερα στη Βαρβάκειο αγορά οι τιμές στα αμνοερίφια παρουσιάζουν σημαντική πτώση. Το αρνί πωλείται έως 8 ευρώ το κιλό και έως 9 το κατσίκι. Όμως αυξημένες παραμένουν οι τιμές στα οπωροκηπευτικά τα οποία πωλούνται ακριβότερα γύρω στο 30% από πέρυσι. Το κοινό επίσης θα πρέπει να προμηθευτεί ψωμί για τρεις μέρες, καθώς τη Δευτέρα του Πάσχα οι φούρνοι θα παραμείνουν κλειστοί. Την Κυριακή του Πάσχα τα αρτοποιεία θα παραμείνουν ανοιχτά 8:00-13:00 για το ψήσιμο των φαγητών.

    [04] Διεθνή

    'Εκρηξη σε ανθρακωρυχείο Τραγικό ατύχημα στη Ρωσία

    10/4/2004 2:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2004 4:53:33 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- BBC- Reuters

    Τουλάχιστον 20 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 25 παγιδεύτηκαν από έκρηξη στο ορυχείο Ταϊζίνια, στην περιοχή Κεμέροβο της δυτικής Σιβηρίας. Την ώρα της έκρηξης εργάζονταν στο ορυχείο 51 άτομα, ενώ μόνο 6 κατάφεραν να βγουν από τα συντρίμμια. Στο σημείο του ατυχήματος έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία, που προσπαθούν να φθάσουν τους εγκλωβισμένους από δύο διαφορετικά σημεία. Οι αγνοούμενοι πιθανολογείται ότι, βρίσκονται σε βάθος 700 μέτρων, ενώ τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καμία επαφή μαζί τους. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η έκρηξη οφείλεται σε διαρροή αερίου, πιθανότα μεθανίου. Όπως δήλωσαν κάποιοι διασωθέντες, ακούστηκε μια πολύ ισχυρή έκρηξη και ακολούθησε κατάρρευση των τοίχων ασφαλείας, ενώ, τα συστήματα ηλεκρτοδότησης και εξαερισμού καταστράφηκαν αμέσως.

    [05] Διάφορα

    Κινέζος επιτέθηκε σε σκύλο Προσοχή: ο άνθρωπος δαγκώνει

    10/4/2004 2:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    "Αν ένας σκύλος δαγκώσει άνθρωπο, δεν είναι είδηση. Αν ένας άνθρωπος δαγκώσει σκύλο, τότε είναι είδηση", λένε στους πρωτάρηδες της δημοσιογραφίας, προκειμένου να τους δοθεί ο ορισμός της είδησης. Βέβαια, στην περίπτωση ενός Κινέζου αυτό είναι γεγονός! Σύμφωνα με την εφημερίδα "South China Morning Star", ένας άνδρας στη Σαγκάη επιτέθηκε και δάγκωσε μέχρι θανάτου ένα σκύλο που του επιτέθηκε. Επιστρέφοντας στο σπίτι μαζί με φίλους του, και αφού είχε πιει δυο- τρία ποτηράκια παραπάνω, ο Κινέζος της ιστορίας μας δέχθηκε επίθεση από ένα σκύλο, που του δάγκωσε το μάγουλο και τα δάκτυλα. Όμως, ο μεθυσμένος άνδρας δεν το έβαλε κάτω και... πέρασε στην αντεπίθεση: αφού χτύπησε το σκύλο στο κεφάλι, άρχισε να τον δαγκώνει επανειλημμένα, ώσπου το ζώο πέθανε! Όσο για τη συνέχεια; Η αμέριμνη παρέα μάλλον συνέχισε την "κρασοκατάνυξη" στο σπίτι του "εξολοθρευτή".

    [06] Εσωτερικά

    Λίγο μετά τις 7 στην Αθήνα το Άγιο Φως Φως ιλαρόν

    10/4/2004 3:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2004 4:44:03 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Με κατάνυξη και ενθουσιασμό χιλιάδες προσκυνητές στα Ιεροσόλυμα παρακολούθησαν την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Ειρηναίος, μπήκε στον Πανάγιο Τάφο περίπου στις 2 το μεσημέρι και λίγα λεπτά αργότερα πλημμύηρισε το ναό το Αναστάσιμο Άγιο Φως. Αφού βγήκε από το ιερό κουβούκλιο, ο κ. Ειρηναίος έστειλε τις ευχές του στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία των παναγίων προσκηνυμάτων για τους ελληνοορθοδόξους. Με ειδική πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, το Άγιο Φως θα φθάσει λίγο μετά τις 7:00 το απόγευμα στην Αθήνα.

    Το απόγευμα στην Αθήνα

    Με τιμές αρχηγού κράτους θα γίνει δεκτό στην Αθήνα το Άγιο Φως, που θα μεταφερθεί με ειδική πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί με πομπή και συνοδεία στο ναό της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα. Εκεί, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, Θεόκτιστος, θα το παραδώσει σε εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, αλλά και στους πιστούς και τον κλήρο, που θα το μεταφέρουν στις εκκλησίες της πρωτεύουσας.

    Από το αεροδρόμιο, με ειδικές πτήσεις, το Άγιο Φως θα φθάσει και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, μεταφέροντας το λαμπρό και χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου.

    Παρόντες στην τελετή Αφής του Αγίου Φωτός ήταν οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγγριώτης, βουλευτές, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλοί Έλληνες προσκηνυτές.

    Το μήνυμα της Ανάστασης

    Για το θάνατο αθώων συνανθρώπων μας και συμμετεχόντων σε πολεμικές αντιπαραθέσεις, κάνει λόγο στο Πασχαλινό μήνυμα του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ο οποίος τονίζει ότι, ο εορτασμός της Ανάστασης φέτος σκιάζεται από πολλές και σοβαρές ειδήσεις "περί πολλαπλών ομαδικών ανθρωποκτονιών και άλλων οδυνηρών πράξεων εις βάρος των ανθρώπων, πραττομένων υπό ανθρώπων". Ο Πατριάρχης τονίζει ιδιαίτερα πως, "δεν πρέπει να δειλιώμεν βλέποντες το κακόν να φαίνεται ότι επικρατεί. Εν τέλει νικητής θα είναι ο Αναστάς Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και οι πιστεύοντες εις την Ανάστασιν Αυτού".

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Χριστόδουλος, επισημαίνει τη δύναμη από τη χαρά της Ανάστασης τονίζοντας : "αντικαταστήσατε για όλη την περίοδο του πεντηκοσταρίου, τον καθημερινό σας χαιρετισμό με το Χριστός Ανέστη. Δείξτε προς πάσαν κατεύθυνση ότι, ως χριστιανοί είμαστε, χάρις στην Ανάσταση, δυνατοί, νηφάλιοι, ορθά προσανατολισμένοι αγωνιστές του καλού, αθάνατοι. Βιώσατε μέσα στο λειτουργικό χώρο της Εκκλησίας μας τις διαστάσεις της απελευθέρωσης από το φάσμα του θανάτου, από την απαξίωση του προσώπου μας". "Στον κόσμο σήμερα κυριαρχεί ο θάνατος, το μίσος η τρομοκρατία, η βία, οι πόλεμοι, η ασέβεια. Ποιος θα μας σώσει από την τυραννία της ανασφάλειας και της κακοδαιμονίας; Μόνον η εν Χριστώ αναγέννηση και εξανάστασή μας. Αρκεί να το θελήσουμε και να το επιδιώξουμε", καταλήγει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος, στο μήνυμά του επικεντρώνεται στους σημερινούς δύσκολους καιρούς , γεμάτους ανησυχία και σύγχυση. Επίσης, ο κ. Αναστάσιος επισημαίνει πως, "η δύναμη της αναστάσεως πρέπει, πριν από όλα, να γεμίσει την ύπαρξη μας, να διαχυθεί στη σκέψη και τη βούλησή μας. Για να γαληνέψει η ψυχή μας από την οδύνη και το κενό που μας αφήνει η εκδημία των αγαπημένων μας. Για να νοιώσουμε τη χάρη της αφέσεως των αμαρτιών, που μας χαρίστηκε. Για να υπερνικήσουμε τις ροπές, που μας σπρώχνουν στο πνευματικό θάνατο, τα πάθη που μας αιχμαλωτίζουν, τις προσωπικές πτώσεις που μας ταλαιπωρούν".

    [07] Διεθνή

    Απέδρασαν μέλη της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ

    10/4/2004 3:41:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πέντε φυλακισμένοι, μέλη της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, και ένας σωφρονιστικός φρουρός σκοτώθηκαν σήμερα, όταν μια ομάδα ανταρτών επιχείρησε απόδραση από φυλακή στις νότιες Φιλιππίνες. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Ουαχάμπ Ακμπάρ της επαρχίας Μπασιλάν, όπου βρίσκονται οι περιφερειακές φυλακές, 900 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας Μανίλα, δεκαεννέα αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ κατάφεραν να διαφύγουν. Η απόδραση σημειώθηκε δύο ημέρες αφότου το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, Χαμσιράτζι Σάλι, που καταζητείτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και είχε επικηρυχθεί για 5 εκατομμύρια δολάρια, σκοτώθηκε σε μάχη με άνδρες του στρατού στην Ιζαμπέλα Σίτι.

    [08] Αθλητισμός

    "Οπλοστάσια" δύο γραφεία φιλάθλων του Ολυμπιακού Συλλήψεις θερμόαιμων οπαδών

    10/4/2004 5:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2004 5:07:26 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τρεις οπαδοί του Ολυμπιακού συνελήφθησαν χθες, σε επιχείρηση της αστυνομίας, μετά τα επεισόδια της Πέμπτης στο Βύρωνα και τους Αμπελόκηπους. Ακολούθησε έρευνα στα γραφεία των φιλάθλων της ερυθρόλευκης ΠΑΕ στην Ηλιούπολη και την Κυψέλη, όπου οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν από καπνογόνα και κροτίδες, μέχρι τσάπες και τσάντες με πέτρες και μπουκάλια. Σύμφωνα με την αστυνομία, την Πέμπτη, περίπου 40 οπαδοί του Ολυμπιακού ξεκίνησαν με μοτοσικλέτες από τα γραφεία της ομάδας στην οδό Βίτσι 4 στην Ηλιούπολη με προορισμό τα γραφεία στην οδό Αγίου Μελετίου 60 στην Κυψέλη. Λίγο αργότερα, όμως, και ενώ κινούνταν στην οδό Κατεχάκη, οι οπαδοί πέταξαν καπνογόνα εναντίον διερχόμενων αυτοκινήτων, χωρίς να τραυματισθεί κανείς ή να προκληθούν ζημιές. Στη συνέχεια, οι δράστες κατευθύνθηκαν προς το γήπεδο του ΠΑΟ και στη διασταύρωση των οδών Παναθηναϊκού και Τσόχα, πέταξαν 9 βόμβες μολότοφ εναντίον μπυραρίας, προκαλώντας υλικές ζημιές και τραυματίζοντας τρεις θαμώνες. Για την υπόθεση σχηματίσθηκαν συμπληρωματικές δικογραφίες, ενώ αναζητούνται οι δύο υπεύθυνοι των γραφείων.

    [09] Διεθνή

    Αιματηρές συγκρούσεις στην Κολομβία

    10/4/2004 6:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες στην Κολομβία, καθώς άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας συγκρούσθηκαν με δεξιούς παραστρατιωτικούς και αριστερούς αντάρτες. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του καθώς και αστυνομικοί έχουν τεθεί σε συναγερμό για την προστασία των εκδρομέων που αναχωρούν από τις κατοικίες τους για να μετάσχουν σε εκδηλώσεις για το Πάσχα στην επαρχία, και συνοδεύουν αυτοκινητοπομπές, ειδικά από την Μπογκοτά, που κινούνται με προορισμό περιοχές όπου αναφέρονται ένοπλες συγκρούσεις, ειδικά στα παράλια και δημοφιλή τουριστικά θέρετρα. Περίπου 1,3 άνθρωποι με 400.000 αυτοκίνητα αναχώρησαν μόνο από την Μπογκοτά στο πλαίσιο της εορταστικής εξόδου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 10 April 2004 - 16:51:09 UTC