Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισραηλινές δυνάμεις απήγαγαν από νοσοκομείο μέλος της Χαμάς
  • [02] Μετά τις χθεσινές συγκρούσεις Δρακόντεια μέτρα στο Ιράκ
  • [03] Κάλπες στην Ινδονησία
  • [04] Στη Λευκωσία αντιπροσωπεία κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ Κορυφώνονται οι διεργασίες
  • [05] Τρομο- συλλήψεις στο Παρίσι
  • [06] Έκρηξη βόμβας στη Μοσούλη Αιματηρές συγκρούσεις σε όλο το Ιράκ
  • [07] Καθυστερεί η επούλωση των πληγών Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει τα
  • [08] Σαρόν εναντίον Αραφάτ

    [01] Διεθνή

    Ισραηλινές δυνάμεις απήγαγαν από νοσοκομείο μέλος της Χαμάς

    4/4/2004 10:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2004 10:52:09 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν την Κυριακή στη μονάδα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου της Τουλκάρεμ στη Δυτική Όχθη και απήγαγαν ένα ετοιμοθάνατο μέλος της Χαμάς που νοσηλευόταν εκεί, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές. Όπως δήλωσαν οι γιατροί πρόκειται για ένα ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, ο οποίος έπεσε σε κώμα ύστερα από τον τραυματισμό του στο κεφάλι από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια χθεσινής στρατιωτικής επιδρομής στην Τουλκάρεμ, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας 19χρονος μαχητής και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι. Απάνθρωπη πράξη που αντιβαίνει στη διεθνή νομοθεσία χαρακτήρισε το γεγονός ο διευθυντής του νοσοκομείου και τόνισε ότι τα νοσοκομεία έχουν ασυλία. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ερευνά το περιστατικό.

    [02] Ιράκ

    Μετά τις χθεσινές συγκρούσεις Δρακόντεια μέτρα στο Ιράκ

    5/4/2004 7:56:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC- Reuters

    Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στο Ιράκ, μετά τις χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις σε διάφορες πόλεις, που προκάλεσαν το θάνατο περίπου 30 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 200. Οι Ιάπωνες στρατιώτες βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, ενώ ο εκπρόσωπός τους, Γιασούο Φουκούντα, συνέστησε ψυχραιμία και επικαλέστηκε δημοσκοπήσεις, που δείχνουν πως, η κατάσταση θα χειροτερεύσει, εάν αποχωρήσουν οι συμμαχικές δυνάμεις. "Εκείνο που προέχει είναι να καθησυχάσουμε την αποκαρδίωση του ιρακινού λαού, να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια, να συμβάλουμε στην ανοικοδόμηση και να εμπεδώσουμε την ασφάλεια", τόνισε ο κ. Φουκούντα. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση του Ελ Σαλβαδόρ αξιώνει την επιστροφή των στρατευμάτων από το Ιράκ, μετά το θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων 12. Ο ηγέτης του αριστερού κόμματος FMLN, Σαφίκ Χαντάλ, δήλωσε πως, οι δυνάμεις της χώρας, που ανέρχονται σε 380 άνδρες, δεν θα πρέπει να παραμείνουν στο Ιράκ. Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας και στη Βαγδάτη, καθώς σήμερα αναμένονται νέες διαδηλώσεις, ως απάντηση στη σύλληψη του Σιίτη Μουσταφά Γιαακούμπι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πολύνεκρες συγκρούσεις στο Ιράκ

    [03] Διεθνή

    Κάλπες στην Ινδονησία

    5/4/2004 8:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2004 8:46:50 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- Reuters

    Περισσότεροι από 147 εκατομμύρια Ινδονήσιοι προσέρχονται στις κάλπες για τις βουλευτικές και τοπικές εκλογές. Οι ψηφοφόροι, ηλικίας 17 ετών και άνω, θα εκλέξουν τους 550 βουλευτές της νέας Βουλής, καθώς και τα μέλη ενός νέου περιφερειακού συμβουλίου και τους εκπροσώπους τους στις επαρχίες και τις περιφέρειες. Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν στις 01:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται επτά ώρες μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Μεταξύ των 24 κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές, σκληρή μάχη για την εξουσία δίνουν το Δημοκρατικό κόμμα του Αγώνα, της προέδρου Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, και το κόμμα Γκόλκαρ, του πρώην δικτάτορα Σουχάρτο. Στις προηγούμενες εκλογές, το Γκόλκαρ είχε λάβει 22% έναντι 34% του κόμματος της Σουκαρνοπούτρι. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, το Γκόλκαρ θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη, χωρίς, όμως, να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία.

    [04] Κυπριακό

    Στη Λευκωσία αντιπροσωπεία κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ Κορυφώνονται οι διεργασίες

    5/4/2004 8:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2004 9:25:30 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC GREEK

    Κρίσιμη σύσκεψη των συγκυβερνώντων κομμάτων για το τελικό σχέδιο Ανάν, πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία, στις 17:00. Ο Κύπριος πρόεδρος θα έχει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων με τους αρχηγούς των ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για τη στάση που θα τηρηθεί, ενώ Μ. Τετάρτη ή Μ. Πέμπτη αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό. Στη Λευκωσία μεταβαίνουν αύριο ο υφυπ. Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, και ο γραμματέας της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ σήμερα μεταβαίνει αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ. Εντός των ημερών, στη Λευκωσία αναμένεται και ο Αλβάρο ντε Σότο. Έκκληση στους Ελληνοκυπρίους να μην επηρεαστεί η ψήφος τους μόνο από το συναίσθημα, απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, τόνισε πως εάν το σχέδιο Ανάν δεν γίνει αποδεκτό, είναι απίθανο να υπάρξει μια καλύτερη διευθέτηση και πρόσθεσε ότι θα εργαστεί πολύ σκληρά για να κατανοήσουν όλοι οι Κύπριοι τη συμφωνία.

    Νηφαλιότητα και ψύχραιμος προβληματισμός

    Στο μεταξύ, πραγματοποιείται σήμερα στις 11:00 η πρώτη μετά την επίδοση του τελικού σχεδίου συνάντηση αρχηγών ή εκπροσώπων των ελληνοκυπριακών και των τουρκοκυπριακών κομμάτων, με πρωτοβουλία της πρεσβείας της Σλοβακίας στην Κύπρο.

    Έκκληση προς τους Ελληνοκύπριους να μην επηρεάσει μόνο το συναίσθημα την όποια απόφασή τους στο δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη του σχεδίου Ανάν, απηύθυνε ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, από το Μεσολόγγι , ο οποίος παρέστη στους εορτασμούς της επετείου της ηρωικής εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων της πόλης.

    Ο κ. Στεφανόπουλος συνέστησε σε όλες τις πλευρές με ηρεμία και πατριωτισμό να αποφασίσουν για το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον της Ελλάδος.

    Η κυβέρνηση των Αθηνών έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει την οποιαδήποτε απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, προσθέτοντας οτι οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ανοικτές και πως αναμένουμε το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Το ΔΗ.ΚΟ. ανακοίνωσε, ήδη, ότι θα συμπαραταχθεί με την απόφαση του Κύπριου προέδρου, η ΕΔΕΚ θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις τη Μεγάλη Τετάρτη και το ΑΚΕΛ μετά το Πάσχα.

    Από την πλευρά του, τον κώδωνα του κινδύνου "επιστροφής στον εθνικισμό" έκρουσε ο πρόεδρος της κυπριακής Bουλής και γ.γ. του AKEΛ, Δημήτρης Xριστόφιας .

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι το κόμμα του με νηφαλιότητα και ψύχραιμο προβληματισμό, θα προβεί σε αντικειμενική εκτίμηση του σχεδίου και ακολούθως θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει στο δημοψήφισμα της 24ης Aπριλίου.

    Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα

    Στην Άγκυρα σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

    Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι στρατηγοί διαφωνούν με σημεία του σχεδίου Ανάν.

    Να υποστηρίξει το Σχέδιο κάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πυρετός διαβουλεύσεων

    "Όχι στο σχέδιο Ανάν"

    [05] Διεθνή

    Τρομο- συλλήψεις στο Παρίσι

    5/4/2004 9:58:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC- Reuters

    Δεκαπέντε άνθρωποι συνελήφθησαν από τη γαλλική αστυνομία σε προάστια του Παρισιού, ύστερα από επιχείρηση εναντίον ισλαμιστών, που θεωρούνται ύποπτοι για τις επιθέσεις 12 καμικάζι αυτοκτονίας στο Μαρόκο, το 2003. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, έξι έως οχτώ συλληφθέντες πιστεύεται πως, έχουν σχέση με την Ισλαμική Οργάνωση Μαροκινών Αγωνιστών (GICM), ενώ συνελήφθησαν και έξι γυναίκες ύποπτων. Η οργάνωση GICM φέρεται ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις στις 16 Μαΐου 2003 στη Καζαμπλάνκα, που κόστισαν τη ζωή σε 45 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τρεις Γάλλοι.

    [06] Ιράκ

    Έκρηξη βόμβας στη Μοσούλη Αιματηρές συγκρούσεις σε όλο το Ιράκ

    5/4/2004 10:17:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Βομβιστικές επιθέσεις και βίαιες διαδηλώσεις συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί σε πολλές περιοχές του Ιράκ, μετά τη χθεσινή σύλληψη του ριζοσπάστη Σιίτη ηγέτη, Μοκτάντα Σαντρ. Επτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν στο προάστιο Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, σε ανταλλαγή πυρών με Σιίτες πολιτοφύλακες του Σαντρ, για τον έλεγχο δημοσίων κτηρίων και της έδρας της αστυνομίας. Στη Μοσούλη, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε όταν βόμβα εξερράγη σε δρόμο, κατά τη διέλευση αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας. Στο μεταξύ, περίπου 1.000 πολιτοφύλακες του Σαντρ κατέλαβαν νωρίς τη Δευτέρα την έδρα του κυβερνήτη της Βασόρας, στο νότιο Ιράκ, ζητώντας την απελευθέρωση ενός συνεργάτη του ριζοσπάστη ηγέτη που έχουν συλλάβει οι δυνάμεις του συνασπισμού, καθώς και την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας εφημερίδας του Σαντρ. Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν την Κυριακή σε πολλές ιρακινές πόλεις μεταξύ οπαδών του Μοκτάντα Σαντρ και των δυνάμεων κατοχής, προκάλεσαν το θάνατο περίπου 30 ατόμων και τον τραυματισμό 200.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πολύνεκρες συγκρούσεις στο Ιράκ

    [07] Υγεία

    Καθυστερεί η επούλωση των πληγών Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει τα τραύματα

    5/4/2004 10:37:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΒΒC

    Τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων επιβραδύνει το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Οι ερευνητές "πρόσθεσαν" καπνό τσιγάρων σε κύτταρα ποντικιών, και αραίωσαν σταδιακά την ποσότητα καπνού, μέχρι αυτή να φθάσει στα επίπεδα που παρατηρούνται στους παθητικούς καπνιστές. Μετά από έκθεση έξι μηνών στον καπνό, οι πληγές έκλειναν πιο αργά, σε σχέση με τις πληγές των μη- καπνιστών. Η μελέτη των επιστημόνων, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση υγείας BMC Cell Biology, υποστηρίζει ότι, το κάπνισμα αλλάζει τη χημική σύσταση των κυττάρων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το "ταξίδι" τους προς τους πληγωμένους ιστούς. Παράλληλα, η επούλωση των τραυμάτων δεν γίνεται σωστά, αφού τα κύτταρα παραμένουν συγκεντρωμένα στις άκρες της πληγής, αφήνοντας ασυνήθιστες ουλές.

    Επιβραδύνεται η επούλωση

    Οι επιστήμονες έκαναν μια πληγή 5 χιλιοστών σε κάθε ποντίκι και στη συνέχεια τα χώρισαν σε καπνίζοντες και μη. Ύστερα από μία εβδομάδα, η πληγή στους μη- καπνιστές είχε επουλωθεί κατά 95%, ενώ σε όσα προστέθηκε ποσότητα καπνού, η πληγή είχε κλείσει κατά 85%.

    Το πείραμα εφαρμόστηκε σε ινοβλάστες, που είναι "αρμόδιοι" για την επούλωση των πληγών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ινοβλάστες επιμηκύνθηκαν και διαχωρίστηκαν, ενώ, παράλληλα, αυξήθηκαν και τα σημεία της πληγής, στα οποία "κολλούσαν".

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πειράματος, ο δρ Στιούαρτ Ένοχ, από το πανεπιστήμιο του Γουέιλς, υπογράμμισε τις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, επισημαίνοντας πως, είναι δύσκολο τα αποτελέσματα από την έρευνα στα ποντίκια να οδηγήσουν σε συμπεράσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

    Παράλληλα, ο κ. Ένοχ τόνισε ότι, οι ινοβλάστες είναι από τα πλέον ευπαθή κύτταρα, ενώ ο καπνός συμβάλλει στην επιβράδυνση της ανάπτυξής τους.

    Σχετικά Links:

    BMC Cell Biology

    [08] Διεθνή

    Σαρόν εναντίον Αραφάτ

    5/4/2004 11:01:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο

    Νέες απειλές κατά του Παλαιστίνιου Προέδρου, Γιάσερ Αραφάτ, διατύπωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Ο κ. Σαρόν έκανε λόγο για "ευθύνες του Αραφάτ σε δολοφονίες Εβραίων εδώ και δεκαετίες", ενώ τόνισε πως, η χώρα του θα απομακρύνει όλους τους εβραϊκούς οικισμούς από τη Δυτική Όχθη και τέσσερις από τη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο του μονομερούς διαχωρισμού από τους Παλαιστινίους. Επίσης, ο ισραηλινός πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των επιθέσεων εναντίον παλαιστινιακών στόχων, αλλά και της δολοφονίας του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, Αχμέντ Γιασίν, λέγοντας πως, "όσοι σκοτώνουν Εβραίους ή ωθούν άλλους να σκοτώσουν Εβραίους, αξίζουν το θάνατο". Παράλληλα, μιλώντας στην εφημερίδα Χααρέτζ, ο κ. Σαρόν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιχείρησης εναντίον του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλαχ. Τέλος, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απέρριψε τις επικρίσεις των ΗΠΑ, μετά τις απειλές του κατά του Γιάσερ Αραφάτ την Παρασκευή, τονίζοντας ότι, "κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της και έχει να αντιμετωπίσει δολοφόνους, πρέπει να το κάνει, όπως το κάνουν και οι ΗΠΑ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 5 April 2004 - 8:51:12 UTC