Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θεωρούν ότι έγινε νωρίς Παύση κινδύνου γρίπης των πτηνών στο Βιετνάμ
  • [02] Δόθηκαν στον Κόφι Ανάν - Μεγάλες διαφορές Στις δυο άκρες οι απαντήσεις
  • [03] Το σεξ ακονίζει το μυαλό
  • [04] Συναντήσεις υπουργείου Ανάπτυξης με ΓΣΕΒΕ-ΣΕΒ Συνεργασία με τους
  • [05] Διαβεβαιώσεις της Φ. Πετραλιά για έγκαιρη παράδοση Μάχη με το χρόνο για
  • [06] Πυρετώδεις διαβουλεύσεις Περιμένοντας την απάντηση Ανάν
  • [07] Η Πριγκίπισσα του Αλτάι "ταρακουνά" τη νότιο Σιβηρ Θάψτε τη μούμια για
  • [08] Κοινή συνέντευξη Τύπου Χριστοδουλάκη-Χρυσοχοϊδη Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ
  • [09] Ντουμιτρέσκου: "Θέλω να μείνω στην ΑΕΚ"
  • [10] Ρεχάγκελ: "Έτοιμη η ενδεκάδα"
  • [11] Πρόστιμα που φτάνουν τα 150.000 ευρώ Καμπάνα του ΕΣΡ για τα "090"
  • [12] Για την τελετή άφιξης της, στο Παναθηναϊκό Στάδιο "Φρούριο" η Αθήνα
  • [13] Σε απευθείας σύνδεση με το Παναθηναϊκό Στάδιο Από την ΕΤ1, η τελετή
  • [14] Κορυφαίος προορισμός το Μπουένος Αιρες Τάνγκο για ομοφυλόφιλους!
  • [15] Για τις επόμενες μέρες Κυκλοφοριακές "μεταρρυθμίσεις" στην Παραλιακή
  • [16] Έτοιμη να καταθέσει η Κοντολίζα Ράις
  • [17] Οι νέοι περιφερειάρχες
  • [18] Μπήκε για να κλέψει και τον πήρε ο ύπνος Έπιασαν το διαρρήκτη να
  • [19] Απειλές κατά των Αμερικανών απεσταλμένων

    [01] Υγεία

    Θεωρούν ότι έγινε νωρίς Παύση κινδύνου γρίπης των πτηνών στο Βιετνάμ

    30/3/2004 12:53:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Έληξε ο συναγερμός για τη νόσο των πτηνών στο Βιετνάμ. Πλέον, όπως διακύρηξε η κυβέρνηση της ώρας, έχει εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος από την επιδημία της νόσου των πτηνών, που στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους στη χώρα, ενώ υποχρέωσε τις αρχές να σφαγιάσουν εκατομμύρια πουλερικά, ώστε να αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της νόσου. Η εν λόγω διακήρυξη, έγινε εφόσον δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα της νόσου, για περισσότερο από ένα μήνα. "Από σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ελεύθεροι από τη νόσο των πτηνών", δήλωσε ο Μπούι Κουανγκ Ανχ, διευθυντής του Τμήματος Υγείας των Ζώων, στο υπουργείου Γεωργίας.

    Αντιδρούν ο ΠΟΥ και ο ΟΤΓ

    Όμως, η ανακοίνωση λήξης του συναγερμού, προκάλεσε αντιδράσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), καθώς και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (ΟΤΓ), καθώς, μόλις πριν από δύο εβδομάδες, στο Βιετνάμ, ένα 12χρονο αγοράκι έχασε τη ζωή του από τον ιό H5N1.

    Ο Πίτερ Χόρμπι, επιδημειολόγος της υπηρεσίας υγείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι ακόμα χρειάζεται προσοχή, γιατί υπάρχουν ακόμα πιθανότητες για πιθανή έξαρση της νόσου, ενώ προσέθεσε, πως ο ΠΟΥ δεν έχει ενημερωθεί για την τελευταία απώλεια από τη νόσο.

    Παρομοίως, και ο εκπρόσωπος του ΟΤΓ στο Βιτενάμ, Άντον Ράιχενερ, είπε ότι ο οργανισμός δεν είχε ενημερωθεί για την παύση του συναγερμού. «Η διεθνής κοινότητα δεν έχει ενδείξεις ότι υπάρχει ακόμα κίνδυνος, αλλά εφιστούμε την προσοχή στην κυβέρνηση του Βιετνάμ, να μην κάνει πρόωρες ανακοινώσεις», δήλωσε. Επίσης, ο Ράιχενερ, προσέθεσε ότι ακόμα το Βιετνάμ δεν έχει τη δυνατότητα να προστατέψει την αγορά από τυχόν μολυσμένα αυγά και κοτόπουλα.

    [02] Κυπριακό

    Δόθηκαν στον Κόφι Ανάν - Μεγάλες διαφορές Στις δυο άκρες οι απαντήσεις

    30/3/2004 1:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2004 4:59:24 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την συνολική απάντηση τους ως προς τα σημεία, που χρήζουν βελτίωσης στο τέταρτο αναθεωρημένο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού παρέδωσαν νωρίς το μεσημέρι στο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος και ο λεγόμενος "πρωθυπουργός" του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είχαν ολονύχτιες διαβουλεύσεις, ενώ το εθνικό συμβούλιο της Κύπρου συνεδρίαζε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, στην ελληνοκυπριακή πλευρά επικρατεί έντονος προβληματισμός, ενώ η τουρκοκυπριακή εμφανίζεται περισσότερο ικανοποιημένη.

    Τέσσερα τα "αγκάθια"

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα σημεία, που προβάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά αφορούν την μείωση του αριθμού των εποίκων, που θα παραμείνουν στην Κύπρο, την αύξηση του ποσοστού των προσφύγων, την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, όχι μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, αναπροσαρμογές στο εδαφικό με εγγύηση του ΟΗΕ και όχι με έλεγχο από το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος και τέλος ολοκλήρωση της διαδικασίας προσφυγών για τις αποζημιώσεις στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η τουρκοκυπριακή πλευρά ζήτησε αύξηση του αριθμού των εποίκων, μείωση του ποσοστού των προσφύγων, που επιστρέφουν στις εστίες τους αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας και ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες για την νομική κατοχύρωση των αποκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο.

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται μετά την επίδοση του τέταρτου σχεδίου Ανάν, το οποίο συζητήθηκε χθες βράδυ σε πολύωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Οι θέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επί τού σχεδίου Ανάν είναι:

    ΓΙΑ ΕΠΟΙΚΟΥΣ Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά μείωση του αριθμού των εποίκων. Οι τουρκοκύπριοι ζητούν αύξηση από 45.000 σε 60.000 συν ένα παιδί ανά οικογένεια.

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: Οι Ελληνοκύπριοι ζητούν αύξηση από 18% σε 22%. Οι Τουρκοκύπριοι μείωση από 18% σε 16%.

    ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ: Οι Ελληνοκύπριοι ζητούν να μην υπάρξει καμία στρατιωτική παρουσία. Οι Τουρκοκύπριοι ζητούν αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας.

    ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ: Οι Ελληνοκύπριοι λένε όχι μόνιμες παρεκκλίσεις, εδαφικές αναπροσαρμογές με εγγύηση του ΟΗΕ και όχι έλεγχο από το τουρκοκυπριακό συστατικό κρατίδιο. Οι τουρκοκύπριοι ζητούν να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες.

    Σύμφωνα εξάλλου με πρωινές δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ Γιώργου Ιακώβου η απάντηση, που θα δινόταν στο γ.γ. του ΟΗΕ δεν θα ήταν ένα "ναι" ή ένα "όχι". "Η απάντηση, είπε, θα είναι ένας σχολιασμός πάνω στις αλλαγές, που έκανε ο Κόφι Ανάν". Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι, σε ορισμένα θέματα υπάρχουν βελτιώσεις βάσει των εισηγήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, οι οποίες δεν αφαιρούσαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά βοηθούσαν στη λειτουργικότητα του κράτους. Πρόσθεσε ωστόσο ότι, έχουν ικανοποιηθεί πολλές τουρκικές απαιτήσεις, οι οποίες αφαιρούν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως η ενισχυμένη διζωνικότητα, η παραμονή ες αεί των τουρκικών στρατευμάτων και η μείωση του αριθμού των προσφύγων, που θα επιστρέψουν.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι, η ελληνοκυπριακή πλευρά "αισθάνεται πολύ έντονα στο θέμα της συγκαλυμμένης μόνιμης παρέκκλισης από το ευρωπαϊκό κεκτημένο" και πρόσθεσε ότι, το θέμα αυτό συζήτησε επί μακρόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι με την επίδοση των απαντήσεων θα αρχίσει ένα εικοσιτετράωρο σκληρής διαπραγμάτευσης. Είπε επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα κάποιων αλλαγών, αλλά ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος.

    Συγκρατημένος ο Ταλάτ

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ το πρωί απέφυγε να τοποθετηθεί επί του τέταρτου σχεδίου Ανάν και δήλωσε ότι, είναι νωρίς για εκτιμήσεις. "Υπάρχουν, είπε, κάποια σημεία, που χρήζουν διευκρίνισης και τα σχόλια που γίνονται για το Σχέδιο δεν δεσμεύουν την τουρκοκυπριακή πλευρά".

    Από την μεριά του ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς σε δηλώσεις του στο Μπούργκενστοκ τόνισε ότι, η παρουσία των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στην Ελβετία είχε ψυχολογική επίδραση, ενώ υποστήριξε ότι, θα είναι δύσκολο να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο.

    Οι περισσότερες τουρκοκυπριακές εφημερίδες χαρακτηρίζουν θετικό για την τουρκική πλευρά το τέταρτο σχέδιο Ανάν και προβάλλουν ότι το σχέδιο έχει απογοητεύσει την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Η Χαλκίν Σεσί στεγάζει το άρθρο της υπό τον τίτλο: "Θετικό το σχέδιο", ενώ η Κιπρισλί γράφει ότι, "ουδέποτε φθάσαμε τόσο κοντά στη λύση του Κυπριακού". Η εθνικιστική εφημερίδα Βολκάν καλεί τους Τουρκοκύπριους να μη δίνουν βάση στις δηλώσεις των υποστηρικτών του σχεδίου Ανάν ότι, δηλαδή το σχέδιο είναι υπέρ των τουρκικών θέσεων. Ενδιαφέρουσα είναι η τοποθέτηση της εφημερίδας Αφρίκα, που βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με του τουρκικό και τουρκοκυπριακό κατεστημένο, που επισημαίνει ότι, η πλευρά, που ικανοποιήθηκε από το σχέδιο είναι η τουρκική ενώ στην ελληνοκυπριακή υπάρχει απογοήτευση.

    Η εφημερίδα γράφει ότι, το σημεία του σχεδίου, που ικανοποίησαν την τουρκική πλευρά είναι οι εγγυήσεις, η ασφάλεια και η πολιτική ισότητα. Διπλωματικές πηγές , γράφει η εφημερίδα, ανέφεραν ότι, οι αλλαγές, που έγιναν στο σχέδιο ήταν υπέρ της τουρκικής πλευράς.

    Στην προμετωπίδα η εφημερίδα γράφει: "Το τέταρτο σχέδιο Ανάν ενίσχυσε το ΝΑΙ της τουρκικής πλευράς, ενώ αποδυνάμωσε το ΝΑΙ της ελληνοκυπριακής, κάτι, που εξυπηρετεί τους οπαδούς του στάτους κβο". Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Νιγιαζί Οκτέν αποκαλεί το σχέδιο "Σχέδιο της μη λύσης" ή "Σχέδιο της Τουρκίας" και γράφει ότι, δεν έχει σημασία ότι, ικανοποιεί την μια πλευρά. "Θα ήταν κατόρθωμα αν ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές", γράφει ο αρθρογράφος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ολονύχτια μελέτη

    [03] Υγεία

    Το σεξ ακονίζει το μυαλό

    30/3/2004 3:12:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Το σεξ διεγείρει τον εγκέφαλο και μας κάνει εξυπνότερους υποστηρίζει διακεκριμένος Γερμανός ερευνητής. Ο Δρ Werner Habermehl του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Αμβούργου δηλώνει ότι η τακτική ερωτική επαφή, πέρα από το προφανές της ευχαρίστησης, ακονίζει και το μυαλό. Η εξήγηση είναι ότι η σεξουαλική πράξη διεγείρει όχι μόνο το σώμα, αλλά και τον εγκέφαλο, καθώς προκαλεί μεγαλύτερη έκλυση ορμονών, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόνη, που τονώνουν τη δραστηριότητα της φαιάς ουσίας.

    "Το σεξ μας κάνει εξυπνότερους υπό την έννοια ότι οι εμπειρίες που συλλέγουμε μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα σε τομείς που δεν έχουν σχέση με αυτό" υπογραμμίζει ο κ. Habermehl, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο περιοδικό Unicum Campus.

    Η ποσότητα των ενδορφινών και της σεροτονίνης με τις οποίες ενισχύεται ο οργανισμός μετά από έναν οργασμό ισοδυναμούν για το άτομο με "ένεση" αυτοπεποίθησης, ενώ γυμνάζουν σώμα και πνεύμα, προσθέτει.

    [04] Οικονομία

    Συναντήσεις υπουργείου Ανάπτυξης με ΓΣΕΒΕ-ΣΕΒ Συνεργασία με τους βιομηχάνους για τις τιμές

    30/3/2004 3:14:00 μμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105, 8, ΑΠΕ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις της ΓΣΕΒΕ και του ΣΕΒ είχε από το πρωί ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου, στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας και του διαλόγου με τους φορείς της αγοράς. Ο κ. Σιούφας ζήτησε από τους βιομηχάνους και τους επαγγελματοβιοτέχνες συγκράτηση των τιμών, εν όψει μάλιστα και της Ολυμπιάδας, καθώς συνεχίζουν να παρατηρούνται φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά. Το μήνυμα του υπουργού Ανάπτυξης ήταν "Συνεργασία, συνεννόηση και σύνθεση απόψεων" με τον επιχειρηματικό κόσμο και κυρίως με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. "Πεποίθησή μας είναι ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να λειτουργήσουν ως σύμβουλοι της κυβέρνησης και η σημερινή επίσκεψή μας στη ΓΣΕΒΕΕ αποδεικνύει ότι αυτό θέλουμε να το κάνουμε πράξη". Ο κ. Σιούφας επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος από την πλευρά του τόνισε τη σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας για την επίλυση των προβλημάτων των μικρομεσαίων.

    [05] Αθήνα 2004

    Διαβεβαιώσεις της Φ. Πετραλιά για έγκαιρη παράδοση Μάχη με το χρόνο για τα Ολυμπιακά έργα

    30/3/2004 3:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2004 7:53:06 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Για σημαντικές υπερβάσεις σε Ολυμπιακά έργα, που φτάνουν έως και το 50% του αρχικού κόστους έκανε λόγο σε συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσε την Τρίτη, η αναπληρώτρια υπ. Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Η κ Πετραλιά τόνισε μάλιστα, ότι από ελέγχους που έγιναν εκτιμάται, πως ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων θα ξεπεράσει τα 4,6 δις. Η ίδια παραδέχτηκε, ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια έγινε σημαντικό έργο, υπογράμμισε, όμως, την ύπαρξη καθυστερήσεων σε έργα και δράσεις. Παρόλα αυτά, η υπουργός διαβεβαίωσε, ότι τα έργα θα τελειώσουν στην ώρα τους, χωρίς να γίνουν άλλες περικοπές, Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά της, πως η Ελλάδα θα διοργανώσει τοιυς ασφαλέστερους Αγώνες, που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

    Η απάντηση Βενιζέλου

    Από την πλευρά του, πάντως ο πρώην υπ Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος αντιτάχθηκε στις δηλώσεις της κ Πετραλιά, υποστηρίζοντας, ότι "κάθε επιμέρους Ολυμπιακό έργο μπορεί να εμφανίσει, κατά τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων είτε αυξήσεις είτε μειώσεις του αρχικού προϋπολογισμού. Αυτές οι αυξομειώσεις συμψηφίζονται και διατηρείται το συνολικό ύψος των 4,6 δισ. ευρώ". Εξάλλου, ο κ.Βενιζέλος κατέθεσε σήμερα ερώτηση στη Βουλή, προς την κα Πετραλιά σχετικά με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που εμπλέκονται στην Ολυμπιακή προετοιμασία, για καθυστερήσεις σε ορισμένα έργα, όπως η Λεωφόρος Μαραθώνος, το τραμ, τον προαστιακό και το στέγαστρο Καλατράβα.

    [06] Κυπριακό

    Πυρετώδεις διαβουλεύσεις Περιμένοντας την απάντηση Ανάν

    30/3/2004 4:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2004 5:23:35 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8

    Την συνολική απάντηση τους ως προς τα σημεία, που χρήζουν βελτίωσης στο τέταρτο αναθεωρημένο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού παρέδωσαν νωρίς το μεσημέρι στο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος και ο λεγόμενος "πρωθυπουργός" του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σύμφωνα με πληροφορίες στην απάντησή του ο κ. Παπαδόπουλος ζητά μεταξύ άλλων, αύξηση του ποσοστού των προσφύγων που θα επιστρέψουν και πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, όπως προνοούσε το προηγούμενο σχέδιο. Η τουρκοκυπρικά πλευρά, ζητά να μειωθεί το ποσοστό των προσφύγων, στο 16% από το 18% που εισηγείται το σχέδιο Ανάν, αύξηση του αριθμού των εποίκων στις 60 χιλιάδες και σαφείς δεσμεύσεις ως προς τις παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Υπόμνημα της Ελλάδας σε Ντε Σότο - Φερχόιγκεν,

    Σε μια πρώτη εκτίμηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ανέφερε ότι σε ορισμένα θέματα του σχεδίου υπάρχουν βελτιώσεις βάσει των εισηγήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, ωστόσο πρόσθεσε ότι έχουν ικανοποιηθεί πολλές τουρκικές απαιτήσεις, όπως η ενισχυμένη διζωνικότητα, η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί και η μείωση του αριθμού των προσφύγων που θα επιστρέψουν.

    Πριν την επίδοση της απάντησης, ο Πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε για μία και πλέον ώρα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή τον οποίο ενημέρωσε για τις θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς.

    Υπόμνημα με παρατηρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης παρέδωσε στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ κ. Αλβαρο ντε Σότο το μεσημέρι κα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.

    Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος ''οι παρατηρήσεις αυτές εστιάζονται κυρίως στα ζητήματα της ασφάλειας και των αποκλίσεων. Μόνιμη επιδίωξή μας είναι η ενίσχυση της λειτουργικότητας και η κατοχύρωση της συμβατότητας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και της αρχές της ΕΕ".

    Πληροφορίες αναφέρουν πως το υπόμνημα είναι ταυτόσημο με το ελληνοκυπριακό ενώ υψηλά ιστάμενες διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ''ότι γίνεται εδώ στοχεύει στην ενίσχυση και τη σαφήνεια των διαπραγματευτικών μας θέσεων''.

    Νωρίτερα επιδόθηκε παρόμοιο κείμενο στον αρμόδιο για την διεύρυνση επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν, που δήλωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων ότι υπάρχουν σημεία προσέγγισης στις συζητήσεις που διεξάγονται στη Λουκέρνη για την επίλυση του Κυπριακού.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι η Συνθήκη Προσχώρησης προβλέπει ότι σε περίπτωση λύσης , τότε το Συμβούλιο με ομοφωνία, μετά από πρόταση της Επιτροπής, θα προσαρμόσει τους όρους ένταξης της Κύπρου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα.

    Ο κ. Φερχόιγκεν χθες το βράδυ συναντήθηκε με όλες τις πλευρές, ενώ σήμερα το πρωί είχε συνάντηση με τον Κόφι Ανάν. Αυτή την ώρα μεταβαίνει στο Στρασβούργο προκειμένου να ενημερώσει την Ολομέλεια της Επιτροπής, που συνεδριάζει στην πόλη της Αλσατίας, για την πορεία των συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ.

    Ο Επίτροπος, θα επιστρέψει στη Λουκέρνη αργά το απόγευμα για να συμμετάσχει εκ νέου στις συνομιλίες για το Κυπριακό αλλά και για να ενημερώσει τον κ. Αναν για το αποτέλεσμα της συζήτησης στο Κολέγιο των επιτρόπων.

    Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

    Ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως μέχρι το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και αφού έχει συγκεντρώσει τις παρατηρήσεις όλων των πλευρών θα επαναφέρει το σχέδιό του με τροποποιήσεις.

    Στη συνέχεια θα αρχίσει ένα 24ωρο σκληρής διαπραγμάτευσης, καθώς αύριο τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία για εξεύρεση λύσης.

    Οι διαπραγματεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη και δεν αποκλείεται εάν τελικώς υπάρξουν ουσιώδεις τροποποιήσεις και ικανοποιηθούν οι ελληνοκυπριακές και ελληνικές απαιτήσεις να υπογραφεί - παρά τη μέχρι χθες αντίθετη άποψη - και το κείμενο που είχε ζητήσει ο κ. ντε Σότο.

    Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής ενόψει του νέου σχεδίου του κ. Ανάν, ενώ όπως υπογράμμιζαν ελληνικές διπλωματικές πηγές, δεν υπάρχει προγραμματισμένη νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Αναν αλλά σημείωναν πως ''εάν υπάρξει πρόσκληση δεν θα αρνηθούμε''.

    Από την Αθήνα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε το νέο σχέδιο Ανάν να εξεταστεί με νηφαλιότητα καθώς οι επόμενες ώρες είναι ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης.

    Η τουρκική κυβέρνηση, από την πλευρά της θεωρεί το τρέχον εικοσιτετράωρο ως το πιο κρίσιμο των διαπραγματεύσεων ενώ επισημαίνουν ότι σε εκκρεμότητα παραμένει γι αυτούς το θέμα των αποκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πάντως με γραπτή δήλωσή του, ότι τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι αποφασισμένοι να εργασθούν για μια λύση που όλοι θα είναι κερδισμένοι.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις, ενώ δήλωσε ότι αναμένει τις αξιολογήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, προκειμένου να προβεί σε εκτιμήσεις για το νέο σχέδιο Ανάν. Σημείωσε πάντως ότι το σημαντικότερο είναι όπως η συμφωνία που θα επιτευχθεί γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στις δυο άκρες οι απαντήσεις

    [07] Διάφορα

    Η Πριγκίπισσα του Αλτάι "ταρακουνά" τη νότιο Σιβηρ Θάψτε τη μούμια για να σταματήσουν οι σεισμοί!

    30/3/2004 5:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2004 5:56:10 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Agence Francaise de Presse

    Σε μία μούμιαρίχνουν οι κάτοικοι της ρωσικής δημοκρατίας του Αλτάι, στη νότιο Σιβηρία, την ευθύνη για την έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην περιοχή τους τα τελευταία χρόνια. Όπως υποστηρίζουν, από τότε που οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την πριγκίπισσα του Αλτάι, μία μούμια ηλικίας 25 αιώνων, το έδαφος έχει αρχίσει να σείεται συστηματικά, τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα. Για να ξορκίσουν το κακό, οι κάτοικοι ζητούν από τις αρχές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό στον ενταφιασμό της πριγκίπισσας. Οι αρχαιολόγοι, ωστόσο αντιτίθενται σε μία τέτοια προοπτική και αντιπροτείνουν τη διαμονή της πριγκίπισσας σε ειδική αίθουσα του αρχαιολογικού μουσείου του Novossibirsk σε μία σαρκοφάγο από γυαλί, για την οποία έχουν ήδη δαπανηθεί 70.000 δολάρια.

    "Κουνάει" γιατί η πριγκίπισσα δεν έχει βρει τη γαλήνη

    Η Πριγκίπισσα του Αλτάι, ηλικίας 2500 "Μαϊων", ανακαλύφθηκε σε εξαιρετική κατάσταση το 1993 στο οροπέδιο του Ουκόκ. Τα μαλλιά της εντοπίστηκαν χωρίς καμία αλλοίωση ενώ στο ένα της χέρι υπάρχει και ένα τατουάζ .

    Μεταφέρθηκε στο Iνστιτούτο αρχαιολογίας και εθνογραφίας του Νοβοσιμπιρσκ, στο κέντρο της Σιβηρίας, σε απόσταση 600 χιλιομέτρων από το σημείο όπου βρέθηκε.

    "Χτενίζοντας" το παρελθόν της, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι η "νεαρά", ηλικίας 2500 Μαϊων, ήταν γόνος μίας οικογένειας ευγενών .

    Από τη στιγμή όμως που η Πριγκίπισσα του Αλτάι, μπήκε στη ζωή των κατοίκων της περιοχής, παρατηρήθηκε, έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας....

    Οι κάτοικοι, μάλιστα, απευθύνουν έκκληση στις αρχές να γίνει το συντομότερο δυνατό ο ενταφιασμός της.

    "Πρέπει να καθησυχάσουμε τους κατοίκους και να θάψουμε την πριγκίπισσα " δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Διοικητής της περιοχής Κοχ Αγκατς όπου βρέθηκε η μούμια.

    "Μέσα στη βδομάδα, έχουμε τουλάχιστον τρεις με τέσσερις σεισμούς, ορισμένες φορές έντασης 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό θα συνεχισθεί επειδή η πριγκίπισσα δεν έχει βρει τη γαλήνη" υποστηρίζει.

    Διαφορετική άποψη έχει η διευθύντρια του μουσείου εθνογραφίας του Γκόρνο Αλτάισκ.

    Η Ρίμα Ερνίκοβα τονίζει ότι το μουσείο της είναι έτοιμο να δεχθεί τη μούμια και ότι ήδη έχουν δαπανηθεί για αυτό 70.000 δολάρια προκειμένου να κατασκευασθεί η σαρκοφάγος που θα την φιλοξενήσει.

    "Θα τη βάλουμε σε μία σαρκοφάγο από γυαλί, ώστε οι επισκέπτες του μουσείου να μπορούν να τη θαυμάζουν " τονίζει σε μία προσπάθεια να "σώσει" από τις προκαταλήψεις των κατοίκων το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα.

    [08] Εσωτερικά

    Κοινή συνέντευξη Τύπου Χριστοδουλάκη-Χρυσοχοϊδη Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στη νέα οικονομική πολιτική

    30/3/2004 5:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2004 6:13:27 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Για μισθολογικές αυξήσεις, που θα φτάνουν μέχρι και το 5,5%, έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, που μαζί τον Γραμματεά της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοίδη σχολίασαν σήμερα την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο πρώην υπουργός υποστήριξε, ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να έχουν ως βάση τον ελληνικό πληθωρισμό και όχι αυτόν της Ευρωζώνης, συν την άνοδο της παραγωγικότητας στη χώρα μας. Σχετικά με την κυβερνητική οικονομική πολιτική, ο κ Χριστοδουλάκης, τόνισε, ότι η κυβερνητικοί χειρισμοί οδηγούν την οικονομία σε περίοδο παρατεταμένης ακινησίας καθώς η κυβέρνηση "αναλώνεται σε στατιστικές σκιαμαχίες προκειμένου να ικανοποιήσει προαποφασισμένες επιλογές τεχνητής απαξίωσης των επιδόσεων της οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια".

    Η θέση του Χρυσοχοίδη

    Ο κ Χριστοδουλάκης δεν παρέλειψε ν αναφερθεί και στο θέμα των ελλειμάτων, επισημαίνοντας, ότι αυτά έχουν πιστοποιηθεί από την ΕΕ και δεν υπάρχει καμία δημοσιονομική ταξινόμηση, η οποία να έρχεται σε αντίθεση με τους κανονισμούς της Γιούροστατ.

    Παράλληλα αντιτάχθηκε στην κατάργηση των ελέγχων για το ΦΠΑ, υποστηρίζοντας, ότι η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου προκάλεσε και παλιότερα την αισθητή μείωση της υποχρεωτικής έκδοσης αποδείξεων και της επανεμφάνισης των εικονικών τιμολογίων στην αγορά.

    Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ανέφερε, ότι η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας επιβεβαιώνει την καλή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. "Η τράπεζα της Ελλάδος έρχεται να επιβεβαιώσει, ότι η πρόοδος των τελευταίων ετών ήταν σημαντική και αδιαφιλονίκητη και αυτήν την οικονομία καλείται σήμερα να διαχειριστεί η κυβέρνηση της ΝΔ", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Η απάντηση της κυβέρνησης

    Απαντώντας στις δηλώσεις των κ. Χριστοδουλάκη και Χρυσοχοίδη, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσαν: "Για τον κ. Χριστοδουλάκη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ισχύει το "κρείττον σιγάν". Εξακολουθούν και ζουν στην εικονική πραγματικότητα, που δημιιούργησαν, η οποία αποδοκιμάστηκε από τον ελληνικό λαό".

    [09] Αθλητισμός

    Ντουμιτρέσκου: "Θέλω να μείνω στην ΑΕΚ"

    30/3/2004 5:54:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την επιθυμία του να παραμείνει προπονητής στην ΑΕΚ και την επόμενη αγωνιστική περίοδο εξέφρασε σήμερα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο προπονητής των κιτρινόμαυρων Ιλιε Ντουμιτρέσκου. Για τον Ρουμάνο τεχνικό , η ΑΕΚ είναι ο πρώτος του έρωτας και άφησε να εννοηθεί ότι αν δεν ανανεωθεί το συμβόλαιό του θα παραμείνει στην Ελλάδα ως τεχνικός κάποιας άλλης ομάδας για να δείξει την αξία του. Παράλληλα, παρότι βίωσε το θερμό χειροκρότημα από τους φιλάθλους της ΑΕΚ, μετά τη λήξη του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, τόνισε ότι είναι νωρίς ακόμα για να τον αποθεώνουν. "Οι φίλαθλοι της ΑΕΚ έδειξαν ότι ξέρουν από ποδόσφαιρο, καθώς περίμεναν τουλάχιστον δύο μήνες να δουν τη δουλειά μου", τόνισε σχετικά αναφερόμενος και στις επιθέσεις που δέχτηκε όταν πρωτοήρθε στην ομάδα. Το μόνο που ζήτησε ο κ. Ντουμιτρέσκου απευθυνόμενος προς την διοίκηση ήταν να ξέρει σε εύλογο χρονικό διάστημα αν θα του ανανεωθεί το συμβόλαιο, ώστε να κάνει τα πλάνα του για τη νέα περίοδο.

    Ικανοποίηση για την απόδοση στη Λεωφόρο

    Ο κ. Ντουμιτρέσκου ακολουθώντας την παγία τακτική του δεν θέλησε να σχολιάσει την διαιτησία του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, ενώ για το παιχνίδι δήλωσε ότι έμεινε ικανοποιημένος από την αγωνιστική πειθαρχία της ομάδας ειδικά από τη στιγμή που έμεινε με δέκα παίχτες αλλά στεναχωρήθηκε από την τελική έκβαση καθώς η ρεβάνς είναι πιο δύσκολη μετά το 2-2.

    Ο Ρουμάνος τεχνικός κατά τ΄ άλλα χαρακτήρισε τον Κώστα Κατσουράνη ως έναν πολυσύνθετο παίκτης ο οποίος μπορεί να παίξει σε μεγάλες ομάδες του εξωτερικού, ενώ αποκάλυψε ότι θέλει να μεταφέρει τον Ποπόφ στο κέντρο της άμυνας, καθότι είναι εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι, μαρκάρει, και έχει πειθαρχία στο παιχνίδι του

    Ο Ντουμιτρέσκου αρνήθηκε τέλος να σχολιάσει τα διοικητικά προβλήματα της ΠΑΕ ΑΕΚ, λέγοντας δεν ανήκουν στην δικαιοδοσία του, ενώ αρνήθηκε αλλαγή έδρας του επαναληπτικού με τον γιατί αυτό θα επηρέαζε αρνητικά την ομάδα.

    [10] Αθλητισμός

    Ρεχάγκελ: "Έτοιμη η ενδεκάδα"

    30/3/2004 6:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα ακόμα κρίσιμο τεστ με την Ελβετία δίνει αύριο η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου ενόψει της προετοιμασίας για τα τελικά του EURO 2004. Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Οτο Ρεχάγκελ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη στο Ηράκλειο μίλησε για το επικείμενο παιχνίδι και αλλά και για τις επιλογές του για το Euro 2004. Ο Γερμανός προπονητής επανέλαβε ότι η αποστολή, που ήδη βρίσκεται στην Κρήτη, θα ταξιδέψει -με κάποιες προσθήκες- στην Πορτογαλία, τονίζοντας ότι περιμένει να δει τι θα γίνει με τους Κυργιάκο και Πατσατζόλου, οι οποίοι έχουν λείψει για μεγάλο διάστημα, λόγω των τραυματισμών τους. Σε ερώτηση που του έγινε για τη θέση του τερματοφύλακα, αφού ο Αντώνης Νικοπολίδης που θεωρείται ως ο βασικός δεν έχει παρουσία εδώ και λίγο καιρό στους αγώνες της ομάδας του, ο κ. Ρεχάγκελ απάντησε με σαφήνεια, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές, κατά της διοίκησης του Παναθηναϊκού.

    Ο Νικοπολίδης τερματοφύλακας

    "Ο Νικοπολίδης έχει προσφέρει στην πρόκριση και έχει δικαίωμα να διεκδικεί τη θέση του τερματοφύλακα της εθνικής ομάδας. Δεν νομίζω ότι δεν έπαιζε στον Παναθηναϊκό, για λόγους που έχουν σχέση με την αγωνιστική του απόδοση. Για μένα, είναι τερματοφύλακας της Εθνικής", τόνισε σχετικά μην αφήνοντας περιθώρια για αμφισβητήσεις.

    Αναφορικά με το αυριανό παιχνίδι, ο κ Ρεχάγκελ δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει για το αρχικό σχήμα και ότι την ενδεκάδα θα τη μάθουν πρώτοι οι παίκτες του.

    Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Ρεχάγκελ θα προβεί σε πολλές αλλαγές, κατά τη διάρκεια του αγώνα, αφού έχει συμφωνήσει με τον ομόλογό του, τον προπονητή της Ελβετίας Γιάκομπ Κουν, να κάνουν όσες αλλαγές θελήσουν.

    Αναφερόμενος στην ομάδα της Ελβετίας σχολίασε ότι έχουν καλή επίθεση με παίκτες που συνδυάζονται άψογα, ενώ όταν αμύνονται παίζουν ζώνη.

    Από την πλευρά του, ο προπονητής της Ελβετίας Γιάκομπ Κουν, εκφράστηκε εγκωμιαστικά για το ελληνικό συγκρότημα: τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ καλή ομάδα που προκρίθηκε δίκαια στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. "Για μας, θα είναι ένα πρώτης τάξεως τεστ", κατέληξε.

    [11] Εσωτερικά

    Πρόστιμα που φτάνουν τα 150.000 ευρώ Καμπάνα του ΕΣΡ για τα "090"

    30/3/2004 6:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2004 6:38:32 μμ)

    Συνολικά πρόστιμα 150 χιλιάδων ευρώ, αποφάσισε να επιβάλει σήμερα το ΕΣΡ σε σταθμούς για τα τηλεπαιχνίδια μέσω τηλεφωνικών γραμμών "090". Σύμφωνα με την ίδια απόφαση οι σταθμοί θα πρέπει, επίσης, να προβάλουν ειδική κάρτα, όπου θα αναγράφεται το ακόλουθο μήνυμα: "η συμμετοχή σε τηλεπαιχνίδια μέσω τηλεφωνικών γραμμών υψηλής χρέωσης μπορεί να επιφέρει σημαντική οικονομική ζημία". Αναλυτικότερα, η ανεξάρτητη αρχή επέβαλε από 30 χιλιάδες ευρώ στους τηλεοπτικούς σταθμούς 06 TV και Seven, ενώ ο Extra υποχρεούται να καταβάλλει για τον ίδιο λόγο 90 χιλιάδες, από 30 χιλιάδες ευρώ δηλαδή για εκπομπές με τηλεπαιχνίδια, που πρόβαλε ο σταθμός στις 17/2, 16 και 23/3. Παράλληλα, γίνεται σύσταση και στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ για "υποβάθμιση εκπομπής" με αποκριάτικα τραγούδια, επειδή το περιεχόμενο των τραγουδιών περιελάμβανε βωμολοχίες. Τέλος, το ΕΣΡ, δέχθηκε σήμερα σε ακρόαση τον Γιώργο Τράγκα, ο οποίος υπέβαλε υπόμνμημα και κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα, που αφορούν στις καταγγελίες του Καναλιού 10 και της ΕΡΤ για αμοιβαίες παρενοχλήσεις.

    [12] Αθήνα 2004

    Για την τελετή άφιξης της, στο Παναθηναϊκό Στάδιο "Φρούριο" η Αθήνα αύριο λόγω της Φλόγας

    30/3/2004 6:18:00 μμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στα χέρια κορυφαίων αθλητών της χώρας συνεχίζει το ταξίδι της και σήμερα η ολυμπιακή φλόγα, με προορισμό της την Επίδαυρο. Η σημερινή διαδρομή ξεκίνησε από την Τρίπολη, και ακολούθησαν Νεμέα και Μυκήνες. Στο μεταξύ, αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας έχουν προγραμματιστεί από την αστυνομία για την αυριανή τελετή άφιξης της Ολυμπιακής Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τα οποία αναμένεται να δώσουν μια πρώτη ''γεύση'' για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι Αθηναίοι τον Αύγουστο. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ θα απαγορεύεται η είσοδος, η διέλευση και η παραμονή του κοινού στον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο που περικλείονται από τις οδούς Βασιλίσσης Σοφίας, Ηρώδου Αττικού, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Βασιλίσσης Ολγας και Βασιλίσσης Αμαλίας. Η πρόσβαση προς το Παναθηναϊκό Στάδιο θα γίνεται μόνο από τις οδούς Αρδηττού, Βασιλίσσης Ολγας και Βασιλέως Κωνσταντίνου και θα αρχίσει από τις 4.30 για να ολοκληρωθεί στις 7.

    Εφαρμογή των μέτρων Ολυμπιακής Ασφάλειας

    Το σημαντικό είναι ότι όλοι οι πολίτες θα ελέγχονται εξονυχιστικά. Για το λόγο αυτό η αστυνομία παρακαλεί όσοι προσέλθουν στο Στάδιο για την τελετή να μην έχουν μαζί τους τσάντες ή άλλες αποσκευές , καθώς και αντικείμενα που θα δημιουργήσουν προβλήματα κατά τον αστυνομικό έλεγχο και καθυστέρηση στη διαδικασία εισόδου. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί αν θα χρησιμοποιηθούν ανιχνευτές μετάλλων ή μαγνητικές πύλες, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει και αυτό την τελευταία στιγμή με απόφαση της διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων.

    Από τις 6.30 το απόγευμα θα διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο το μήκος των οδών Βασιλίσσης Ολγας, Ηρώδου Αττικού, Βασιλέως Γεωργίου Β' και Βασιλέως Κωνσταντίνου, καθώς και στις οδούς Αρδηττού, Ριζάρη, Μελεάγρου, Κλεάνθους, Ησιόδου, Ακακιών, Αγρας και στην Ανώνυμη οδό δίπλα στο Καλλιμάρμαρο.

    Στις οδού Μάρκου Μουσούρου και Αναπαύσεως θα διακοπεί η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αρδηττού.

    Σε όλους τους παραπάνω δρόμους θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση από τις 6 το πρωί μέχρι τη λήξη της τελετής.

    Νωρίτερα, το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η τελετή της λαμπαδηδρομίας στη Σαλαμίνα, όπου επίσης θα διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους του νησιού απ' όπου θα περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα μετά τις 3 το μεσημέρι.

    Στα μέτρα ασφαλείας για την τελετή της άφιξης της Ολυμπιακής Φλόγας θα συμμετάσχουν περίπου 1.500 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών που θα βρίσκονται παντού στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στις περιοχές γύρω από αυτό.

    [13] Αθήνα 2004

    Σε απευθείας σύνδεση με το Παναθηναϊκό Στάδιο Από την ΕΤ1, η τελετή άφιξης της Φλόγας

    30/3/2004 6:37:00 μμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Την τελετή άφιξης και υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αθήνα, θα μεταδώσει αύριο στις 18.00 η ΕΤ1, σε απευθείας σύνδεση με το Παναθηναϊκό Στάδιο. Τον σχολιασμό της τελετής θα κάνει η Ελισάβετ Φιλιππούλη. Η τελετή θα ξεκινήσει στις 18.45. Στις 19.20, θα φτάσει στο Καλλιμάρμαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ενώ λίγο αργότερα, η Λυδία Κονιόρδου θα απαγγείλει τον "Ύμνο στον Απόλλωνα". Κορυφαία στιγμή της τελετής θα είναι η είσοδος της Κατερίνας Θάνου στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης θα εισέλθει στο χώρο του Σταδίου στις 19.50, ακολουθούμενη από αθλητές, που θα φέρουν τις σημαίες των χωρών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπό τους ήχους του "Canto Olympico", του Μίκη Θεοδωράκη .

    Στη συνέχεια, η Πρωθιέρεια Θάλεια Προκοπίου θα ανάψει τη δάδα και θα παραδώσει τη Φλόγα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λάμπη Νικολάου.

    Η τελετή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου και το "Αξιον Εστί " του Μίκη Θεοδωράκη.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ θα παρουσιάσουν μία νέα και καλλιτεχνικά αξιοσημείωτη εκτέλεση του Ολυμπιακού Ύμνου του Σπυρίδωνος Σαμάρα, σε διασκευή του συνθέτη Περικλή Κούκου. Τ ην παρουσίαση του έργου και τη μουσική διεύθυνση θα έχει ο μαέστρος Κωστής Κωνσταντάρας .

    [14] Διάφορα

    Κορυφαίος προορισμός το Μπουένος Αιρες Τάνγκο για ομοφυλόφιλους!

    30/3/2004 6:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2004 7:07:18 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Associated Press

    Στους ρυθμούς του αργεντίνικου τάνγκο, δεν λικνίζονται μόνο ζευγάρια ανδρών και γυναικών.Στο Μπουένος Αϊρες, στο Παρίσι της Λατινικής Αμερικής, τα κλαμπ έχουν αρχίσει να προσφέρουν βραδιές χορού γεμάτες πάθος και ερωτισμό και για ζευγάρια ομοφυλοφίλων. Αιτία, όπως οι ίδιοι λένε, η ραγδαία αύξηση του αριθμού των gay επισκεπτών που ταξιδεύουν για αναψυχή στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Χαρακτηριστική περίπτωση οι ιδιοκτήτες του κλαμπ Godess στο Μπουένος Αιρες, Ροξάνα Γκαργκάνο και Αυγούστο Μπαλιζάνο που διοργανώνουν βραδιές milonga, πάρτι όπου το αργεντινικό τάνγκο γίνεται αποκλειστική "υπόθεση" χορευτών του ίδιου φύλου.

    Μετά την υποτίμηση...η τουριστική ανάπτυξη

    Το Μπουένος Αιρες, γνωρίζει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη. Μετά την κατάρρευση της αργεντίνικης οικονομίας και την υποτίμηση κατά 2/3 του αργεντίνικου πέσο η χώρα έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος ενός ταξιδιού στην Αργεντινή είναι μόλις το 1/4 του κόστους ενός ταξιδιού στη Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο .

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τους πρώτους έντεκα μήνες του 2003, υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν το Μπουένος Αϊρες, 6.5 εκατομμύρια τουρίστες, αύξηση 38% σε σχέση με τις αφίξεις του 2002.

    Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχουν επίσημα νούμερα για τον αριθμό των ομοφυλόφιλων που επισκέπτονται τη χώρα.

    Παράγοντες όμως της τουριστικής βιομηχανίας, επισημαίνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις που μαρτυρούν αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού τους.

    [15] Εσωτερικά

    Για τις επόμενες μέρες Κυκλοφοριακές "μεταρρυθμίσεις" στην Παραλιακή

    30/3/2004 6:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2004 7:51:19 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Αλλάζουν και πάλι τις επόμενες μέρες οι κυκλοφοριακές μας συνήθειες στην περιοχή της Παραλιακής Λεωφόρου, εξαιτίας των έργων, που πραγματοποιούνται για την κατασκευή του τραμ. Συγκεκριμένα, θα διακοπεί η κυκλοφορία στη ράμπα σύνδεσης της Νέας και Παλαιάς Παραλιακής Λ. Ποσειδώνος στο ύψος του παλαιού Ιπποδρόμου, οπότε όσοι κατευθύνονται προς Καλλιθέα, Μοσχάτο και Λαχαναγορά θα πρέπει να εξέρχονται από τη Λ. Ποσειδώνος πριν τον κόμβο του ΔΕΛΤΑ στην οδό Φιξ στο Π. Φάληρο. Έτσι, η κίνηση από τα Νότια προάστια (Π. Φάληρο, Άλιμος, Γλυφάδα) προς Καλλιθέα και Μοσχάτο και Λαχαναγορά θα γίνεται μέσω της διαδρομής: Λ. Ποσειδώνος Φιξ Αιόλου Ορφέως Κάτω διάβαση Λ. Ποσειδώνος Παλαιά Λ. Ποσειδώνος Εθν. Μακαρίου. Αντίστοιχα, όσοι κινούνται από Αθήνα προς Ν. Φάληρο, Μοσχάτο και Τζιτζιφιές θα πρέπει να εξέρχονται από τη Λ. Συγγρού πριν τον κόμβο της οδού Αμφιθέας και η κίνηση θα γίνεται μέσω της διαδρομής: Λ. Συγγρού Λυσικράτους Επαμεινώνδα Παλαιά Λ. Ποσειδώνος Εθν. Μακαρίου.

    [16] Διεθνή

    Έτοιμη να καταθέσει η Κοντολίζα Ράις

    30/3/2004 7:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2004 7:17:26 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Την απόφασή του επιτρέψει στην σύμβουλο ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Κοντολίζα Ράις, να καταθέσει ενόρκως και δημοσίως στην ανεξάρτητη επιτροπή της Γερουσίας που ερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, ανακοίνωσε την Τρίτη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Υποκύπτοντας στις πιέσεις που δεχόταν ο Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε επίσης ότι προκειμένου να λάμψει η αλήθεια τόσο αυτός όσο και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι είναι έτοιμοι να καταθέσουν από κοινού ενώπιον της ίδιας επιτροπής. Βασική προϋπόθεση ότι οι καταθέσεις τους δεν θα αποτελέσουν δικαστικό προηγούμενο που θα αναιρεί το συνταγματικό διαχωρισμό της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία. Η επιτροπή έκανε αποδεκτούς τους όρους.

    Αλλαγή στάσης

    Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ράις έχει ήδη καταθέσει μια φορά κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον της επιτροπής, γιατί ο Λευκός Οίκος αρχικώς είχε αρνηθεί τη δημόσια κατάθεσή της, φοβούμενος μηπως υπάρξει ένα κακό προηγούμενο.

    Η θέση του Λευκού Οίκου άλλαξε μετά από τις εγγυήσεις της ανεξάρτητης επιτροπής, ότι η κατάθεση δεν θα αποτελέσει σε καμία περίπτωση προηγούμενο.

    Η έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής για το πώς αντιμετωπίστηκε από τις κυβερνήσεις Κλίντον και Μπους η απειλή που συνιστά το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, θα δοθεί στη δημοσιότητα το καλοκαίρι.

    [17] Εσωτερικά

    Οι νέοι περιφερειάρχες

    30/3/2004 7:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2004 7:43:29 μμ)

    Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, το απόγευμα τα ονόματα των νέων Γενικών Γραμματέων Περιφερειών της χώρας. Συγκεκριμένα οι νέοι περφερειάρχες είναι οι:

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ: Μιχαήλ Αγγελόπουλος, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

    ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Γεώργιος Τσιότρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Ανδρέας Λεούδης, πολιτικός μηχανικός, μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε.

    ΗΠΕΙΡΟΥ: Δημήτριος Πανοζάχος, οικονομολόγος, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Φώτιος Γκούπας, οικονομολόγος, τ. Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου.

    ΙΩΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ: Σωτήριος Βόσδου, πολιτικός μηχανικός, μέλος της Αντιπροσωπείας Τ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας.

    ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Παναγιώτης Καββαδάς, φαρμακοποιός, πρώην βουλευτής Λευκάδας, τ. Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής.

    ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Κωνσταντίνος Έξαρχος, γεωπόνος, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, πρώην Δήμαρχος Παλαμά.

    ΑΤΤΙΚΗΣ: Χαράλαμπος Μανιάτης, οικονομολόγος, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, πρώην Δήμαρχος Χαλκίδας.

    ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Αγγέλα Αβούρη, πτυχιούχος Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της Αντιπροσωπείας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τ. Νομάρχης Λευκάδας.

    ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Σέργιος Τσίφτης, φυσικός, πρώην Νομάρχης Χίου και Ρεθύμνης, πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.

    ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Χαράλαμπος Κόκκινος, Εκπαιδευτικός, μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ.

    ΚΡΗΤΗΣ: Σεραφείμ Τσόκας, οικονομολόγος.

    [18] Διάφορα

    Μπήκε για να κλέψει και τον πήρε ο ύπνος Έπιασαν το διαρρήκτη να κοιμάται!

    30/3/2004 7:23:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters

    Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν μείνει έκπληκτοι μπροστά στη θέα του κλεμμένου σπιτιού τους από διαρρήκτες που μπήκαν κατά την απουσία τους. Είναι, όμως, σίγουρα πολύ λιγότεροι όσοι έχουν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους κλέφτες του σπιτιού τους. Η παρακάτω περίπτωση, ωστόσο, πρέπει να είναι μοναδική στα χρονικά των διαρρήξεων. Ένα ζευγάρι στην Οκλαχόμα δέχτηκε την "επίσκεψη" ενός διαρρήκτη την ώρα που κοιμόταν ο οποίος, όχι μόνο δεν τους ενόχλησε κάνοντας θόρυβο και ξυπνώντας τους, αλλά αντίθετα προτίμησε να πάρει κι αυτός έναν υπνάκο γιατί, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ήταν τύφλα στο μεθύσι. Το πρωί, όταν το ζευγάρι ξύπνησε είδε ότι στο κρεβάτι δεν ήταν μόνο του. Μαζί του κοιμόταν κι ένας άγνωστος ο οποίος δεν ξυπνούσε με τίποτα! Το ζευγάρι πετάχτηκε τρομαγμένο από το κρεβάτι του και τηλεφώνησε στην αστυνομία η οποία έσπευσε στο σπίτι για να δει τι είχε συμβεί.

    Τον ξύπνησαν για να τον συλλάβουν!

    Παρά τις σειρήνες των περιπολικών και τη φασαρία που προκάλεσε η έφοδος των αστυνομικών, ο νυσταγμένος διαρρήκτης δεν ξύπνησε παρά μόνο όταν τον σήκωσαν από το κρεβάτι για να του περάσουν τις χειροπέδες. Ο 24χρονος Νταν Τζόνσον συνελήφθη, ως εκ τούτου, επί τόπου και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διάρρηξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αξιωματικός της αστυνομίας έγραψε στο βιβλίο συμβάντων ότι προσπάθησε πάρα πολύ για να καταφέρει να ξυπνήσει τον Τζόνσον. Υποθέτουμε ότι αυτή πρέπει να ήταν και η πιο εύκολη σύλληψη που έχει κάνει ποτέ αστυνομικός.

    [19] Διεθνή

    Απειλές κατά των Αμερικανών απεσταλμένων

    30/3/2004 7:56:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Άμεση προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς απεσταλμένους που αναμένονται την Πέμπτη να φθάσουν στην Ιερουσαλήμ για συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριελ Σαρόν, αλλά και με παλαιστίνιους αξιωματούχους, να μην επισκεφθούν τα κατεχόμενα εδάφη, απηύθυνε την Τρίτη η ισλαμική οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, που σχετίζεται με το κίνημα Φάταχ. Αφορμή τα 25 βέτο που έχουν θέσει έως τώρα οι ΗΠΑ για να παρεμποδιστεί η υιοθέτηση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικαστικών για το Ισραήλ, με αποκορύφωμα αυτό που αφορούσε τη δολοφονία του σείχη Γιασίν του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς.

    ''Ελήφθησαν πολύ σοβαρά υπόψη"

    Η αντιπροσωπεία που η επίσκεψή της ανακοινώθηκε χθές Δευτέρα από την Ουάινγκτον, αποτελείται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Μέσης Ανατολής, Ουίλιαμ Μπέρνς, τον αναπληρωτή προεδρικό σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφαλείας, Στέφεν Χάντλει και τον διευθυντή για τη Μέση Ανατολή της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, Ελιοτ Αμπραμς.

    Ο Πολ Πάτιν, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι απειλές αυτές ''ελήφθησαν πολύ σοβαρά'' υπόψη.

    Ο ίδιος πρόσθεσε όμως ότι οι Αμερικανοί απεσταλμένοι δεν είχαν πρόθεση να επισκεφθούν τα παλαιστινιακά εδάφη και ότι οι συναντήσεις τους με παλαιστίνιους αξιωματούχος επρόκειτο να γίνουν στην Ιερουσαλήμ, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 March 2004 - 17:51:49 UTC