Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμο τεστ με Ελβετία
  • [02] Στα 26 τα μέλη της Συμμαχίας Μεγάλωσε η οικογένεια του ΝΑΤΟ
  • [03] Στόχος αμερικανικός λόχος Αμερικανικό λάθος στοιχίζει αμερικανικές ζωές
  • [04] Άγνωστα τα αίτια Νέες έκρηξεις στο Ουζμπεκιστάν
  • [05] Ινδική καινοτομία Κομπιούτερ για φτωχούς
  • [06] Ματαίωσαν θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις Παραλίγο... νεα "Μαδρίτη"
  • [07] "Έσβησε" ο Άλιστερ Κουκ
  • [08] Ζητούν να αγωνισθεί ο Θορπ, αν και αποκλείστηκε "Οδύρεται" για την
  • [09] "Μπόμπιρες" έκλεψαν νταλίκα!
  • [10] Φούρνος... πυροβόλησε νοικοκυρά
  • [11] Νέες ροζ λεπτομέρειες της ζωής των Κένεντι Απατούσε τον "πρίγκιπα" με
  • [12] Αμερικανική ανησυχία για την ασφάλεια
  • [13] Παρά την ήττα του κεντροδεξιού συνανσπισμού Παραμένει ο Ραφαρέν

    [01] Αθλητισμός

    Κρίσιμο τεστ με Ελβετία

    30/3/2004 12:50:00 πμ

    Στο Ηράκλειο της Κρήτης βρίσκεται η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, για το φιλικό παιχνίδι που θα δώσει την Τετάρτη με την Ελβετία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της, ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Πορτογαλίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα προσπαθήσει να διευρύνει στο Παγκρήτιο Στάδιο, το αήττητο σερί των 14 αγώνων που έχει. Μοναδικές απουσίες είναι αυτές του Στέλιου Βενετίδη και του Γιώργου Καραγκούνη, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα, αποκλείστηκε όμως λόγω τραυματισμού. Αργά το βράδυ ενσωματώθηκε στην αποστολή και ο Ντέμης Νικολαϊδης, ενώ οι υπόλοιποι διεθνείς προπονήθηκαν το απόγευμα στο γήπεδο του ΟΦΗ. Το μεσημέρι, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Οτο Ρεχάγκελ, θα δώσει συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου, ενώ ο αγώνας θ΄ αρχίσει στις 9 και τέταρτο το βράδυ.

    [02] Διεθνή

    Στα 26 τα μέλη της Συμμαχίας Μεγάλωσε η οικογένεια του ΝΑΤΟ

    30/3/2004 7:23:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: NET 105,8- BBC- Reuters

    Με ειδική τελετή, που έλαβε χώρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου είναι κατατεθειμένα όλα τα επίσημα έγγραφα της Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ υποδέχθηκε στους κόλπους του επτά νέα κράτη- μέλη από την ανατολική Ευρώπη. Μέλη της Συμμαχίας είναι πλέον η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, καθώς και οι τρεις Βαλτικές Δημοκρατίες της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. Στην επίσημη τελετή υποδοχής, παραβρέθηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των νέων κρτατών- μελών, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερε, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Τα νέα μέλη χαρακτήρισαν "ιστορική στιγμή" την ένταξή τους στη Συμμαχία, ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και εξέφρασαν τη θέλησή τους να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, φιλοξενεί τους ηγέτες των επτά χωρών, ενώ είχε συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας, της Κροατίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, των τριών χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

    Κλίμα ενθουσιασμού

    Τα νέα μέλη της Συμμαχίας

    Βουλγαρία

    Ρουμανία

    Σλοβενία

    Σλοβακία

    Λιθουανία

    Λετονία

    Εσθονία

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, οι ηγέτες των νέων μελών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ένταξη των χωρών τους στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, στη Βουλγαρία, η Παρασκευή έχει κηρυχθεί αργία, λόγω της επίσημης τελετής ένταξης στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

    "Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει πραγματικά", τόνισε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Αντριάν Ναστάζε, ενώ ο Λετονός ομόλογός του, Ιντούλις Έμσις, χαρακτήρισε "μεγάλη μέρα" την 29η Μαρτίου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, "για την υποστήριξη κατά τη μακρά διάρκεια της σοβιετικής κατοχής".

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Αλγκίρντας Μπραζάουσκας, δήλωσε υπερήφανος που συμμετέχει σε ένα γεγονός "το οποίο κάνει τα όνειρα πραγματικότητα".

    Παράλληλα, οι επτά νέες χώρες του ΝΑΤΟ εξέφρασαν τη θέλησή τους να πολεμήσουν την τρομοκρατία.

    "Κατανοούμε απόλυτα πως, η τρομοκρατία δεν δύναται να σιγάσει, οφείλουμε να της αντισταθούμε", τόνισε ο πρωθυπουργός της Λετονίας. Επίσης, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Συμεών Σαξ- Κοβούργου- Γκότα, επεσήμανε την ανάγκη ενότητας όλων των μελών του ΝΑΤΟ απέναντι στην τρομοκρατία.

    Διεύρυνση προς Ανατολάς

    Η ένταξη των επτά νέων χωρών στην οικογένεια του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Συμμαχίας, που σχηματίστηκε το 1949, για την προάσπιση της Δυτικής Ευρώπης από τον "κομμουνιστικό κίνδυνο" της Σοβιετικής Ένωσης.

    Η πρώτη προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ έγινε το 1999, όταν η Τσεχία, η Πολωνία και η Ουγγαρία αναγνωρίστηκαν επισήμως ως μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

    Το "εισιτήριο" του ΝΑΤΟ προς τα επτά κράτη της ανατολικής Ευρώπης "εκδόθηκε" στη σύνοδο της Πράγας, το Νοέμβριο του 2002. Τον Φεβρουάριο του 2003 επικυρώθηκε η επικείμενη ένταξη των επτά, η οποία ανεβάζει συνολικά σε 26 τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

    Όπως επισημαίνει το BBC, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε ένα μήνα πριν από την ένταξη δέκα κρατών από την κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εκ των νέων χωρών- μελών του ΝΑΤΟ, η Ρουμανία και η Βουλγαρία ήταν οι πιο ενθουσιώδεις, με τους πολίτες τους να υποστηρίζουν μαζικά την ένταξη στη Συμμαχία. Μάλιστα, σύμφωνα με το βουλγαρικό Εθνικό Κέντρο Δημοσκοπήσεων, το 60,3% των Βούλγαρων τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας την "μεγάλη ευθύνη".

    Η ένταξη των νέων χωρών θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 2 Απριλίου, οπότε και θα γίνει η έπαρση των σημαιών των νέων μελών της Συμμαχίας στο στρατηγείο της, στις Βρυξέλλες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλαγή σελίδας στο ΝΑΤΟ

    Σχετικά Links:

    ΝΑΤΟ

    [03] Ιράκ

    Στόχος αμερικανικός λόχος Αμερικανικό λάθος στοιχίζει αμερικανικές ζωές

    30/3/2004 8:48:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την ευθύνη για μέγα στρατιωτικό σφάλμα στον πόλεμο του Ιράκ επιρρίπτει στρατιωτική έρευνα σε Αμερικανό ελεγκτή εναέριας συνδρομής. Αποτέλεσμα του σφάλματος ήταν ο θάνατος 18 Αμερικανών πεζοναυτών στη Νασιρίγια. Δύο αμερικανικά αεροσκάφη, τύπου Α-10, στα πλαίσια επιδρομών, πραγματοποιούσαν πολλαπλά περάσματα πάνω από το λόχο Τσάρλι του 1ου Τάγματος, του 2ου Συντάγματος Πεζοναυτών, οι οποίοι μόλις είχαν καταλάβει μία στρατηγικής σημασίας γέφυρα, στο κανάλι Σαντάμ στις 23 Μαρτίου 2003. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα οι οχτώ από τους πεζοναύτες σκοτώθηκαν από ιρακινά πυρά, αλλά για τους υπόλοιπους 10, είναι πολύ πιθανό αν και όχι πλήρως εξακριβωμένο- να έχασαν τη ζωή τους από φίλια πυρά. Οι υπεύθυνοι της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι ο επικεφαλής ελεγκτής εναέριας συνδρομής ενός άλλου λόχου, που είχε λάβει μέρος στην επίθεση ζήτησε από τα αεροσκάφη να επέμβουν πετώντας σε χαμηλό ύψος, χωρίς να έχει αντιληφθεί ότι ο λόχος Τσάρλι είχε μετακινηθεί βορειότερα, για να καταλάβει τη γέφυρα.

    Μπέρδεψαν το στόχο

    "Τα Α-10 υπέλαβαν τον λόχο Τσάρλι ως στόχο, πραγματοποιώντας πολλούς γύρους επιθέσεων", επισημαίνεται στην έρευνα. Ο στρατηγός Τζον Αμπιτζάιντ, αρχηγός του αμερικανικού επιτελείου δυνάμεων (Centcom) ζήτησε από το σώμα των Πεζοναυτών να ληφθούν τυχόν διοικητικά και πειθαρχικά μέτρα κατά του ελεγκτή καθώς και να επανεξεταστεί η συμεριφορά του διοικητή του λόχου. Επίσης, ζήτησε να επαναπροσδιορισθούν οι διαδικασίες του ελέγχου εναέριας συνδρομής και τα οπτικά συστήματα για την αναγνώριση του εχθρού.

    [04] Διεθνή

    Άγνωστα τα αίτια Νέες έκρηξεις στο Ουζμπεκιστάν

    30/3/2004 9:10:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2004 11:36:08 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μόλις μία ημέρα μετά τις φονικές εκρήξεις στην πόλη Τασκένδη, στο Ουζμπεκιστάν, νέα έκρηξη σπέρνει το φόβο στους κατοίκους της πόλης. Αυτή τη φορά στόχος ήταν φυλάκιο ελέγχου της αστυνομίας, στην περιοχή Κιμπράισκι, κοντά στην Τασκένδη. Τις εκρήξεις ακολούθησαν ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και "τρομοκρατών". Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς, αρκετοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους αστυνομικοί και "τρομοκράτες". "Το μόνο, που μπορώ να δηλώσω επίσημα είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση σύλληψης των τρομοκτρατών και είναι φυσικό να προβάλλουν αντίσταση" είπε στο Ρόιτερς η Σβετλάνα Αρτίκοβα, εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Εισαγελίας. "Ακούσαμε τις εκρήξεις και μετά πυροβολισμούς. Τρομοκρατηθήκαμε, σείστηκε ολόκληρο το σπίτι", ανέφερε στο Ρόιτερς κάτοικος της περιοχής, ενώ προσέθεσε ότι οι εκρήξεις ήταν τέσσερις ή πέντε.

    Καταδικάζουν οι ΗΠΑ

    Το θάνατο 29 ανθρώπων προκάλεσαν οι επιθέσεις της Δευτέρας σε μεγάλη αγορά της Τασκένδης. Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν επέρριψαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στην ισλαμική οργάνωση Χιζμπ ουτ-Ταχρίρ, η οποία, όμως, αρνήθηκε κάθε ανάμιξη. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, Σαντίκ Σαφάγιεφ, υποστήριξε ότι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν "από τα χέρια της διεθνούς τρομοκρατίας, μεταξύ της οποίας είναι η Χιζμπ ουτ-Ταχρίρ και οι Ουαχαβίτες ".

    Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του καταδίκασε τις επιθέσεις "οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ουζμπεκιστάν. Οι επιθέσεις αυτές δείχνουν εκ νέου ότι οι τρομοκράτες δε σέβονται κανένα σύνορο, είτε είναι θρησκευτικό, πολιτιστικό ή γεωγραφικό".

    "Οι επιθέσεις αυτές θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μας στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών, όπου κι αν κρύβονται και θα συνεργαστούμε με το Ουζμπεκιστάν και τους άλλους εταίρους στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας" πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛίλαν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φονικές εκρήξεις στο Ουζμπεκιστάν

    [05] Τεχνολογία

    Ινδική καινοτομία Κομπιούτερ για φτωχούς

    30/3/2004 9:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2004 11:35:24 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Στην κατασκευή ενός φθηνού φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή προχώρησαν οι αρχές της Ινδίας, προκειμένου να μυήσουν τους κατοίκους της χώρας στο μαγικό κόσμο του Διαδικτύου. Το "Simputer" θα κυκλοφορήσει στην ινδική αγορά την Παρασκευή, 2 Απριλίου, και θα κοστίζει 240 δολάρια. Πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς του αποτέλεσε ο ψηφιακός αποκλεισμός, που μαστίζει τη χώρα, αφού μόνο 9 στους χίλιους Ινδούς έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σχεδιασμό του υπολογιστή ανέλαβε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της πόλης Μπανγκαλόρ και την κατασκευή του η κρατική εταιρία ηλεκτρονικών "Bharat". Η επανάσταση της τεχνολογίας για τους Ινδούς λειτουργεί σαν ένα palm motor, αφού είναι εφοδιασμένο με μια ειδική γραφίδα, που επιτρέπει την πλοήγηση του χρήστη στο Διαδίκτυο, μέσω της οθόνης. Οι κατασκευαστές εμφανίζονται αισιόδοξοι για τα κέρδη τους, αλλά και για τη συμμετοχή των φτωχών Ινδών στον παγκόσμιο ιστό.

    "Σερφάρισμα" για όλους

    Το "Simputer" κυκλοφορεί σε τρεις εκδόσεις, ενώ το βασικό μοντέλο είναι εφοδιασμένο με μονόχρωμη οθόνη, την απαραίτητη γραφίδα, επεξεργαστή 206 Mhz και 64 MB μνήμης. Επίσης, ο φορητός υπολογιστής έχει ένα εσωτερικό μικρόφωνο, ηχεία και μια μπαταρία διάρκειας έξι ωρών.

    Ο χρήστης μπορεί να σερφάρει στο Διαδίκτυο, να στείλει και να λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά και να κρατήσει σημειώσεις με τη γραφίδα του, στις διαλέκτους Χιντού και Κανάντα.

    Προκειμένου να κρατηθεί το κόστος σε χαμηλές τιμές, το "Simputer" χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Linux.

    Στόχος των ερευνητών στην Μπανγκαλόρ ήταν να βρουν τρόπους για να ενθαρρύνουν τις φτωχές αγροτικές μάζες της Ινδίας να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες. Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός φθηνού υπολογιστή, με πρόσβαση στο Διαδίκτυο, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε με το "Simputer".

    Ωστόσο, το φιλόδοξο εγχείρημα καθυστέρησε 3 χρόνια, λόγω έλλειψης χρημάτων, που τελικά διέθεσε η κρατική εταιρία.

    Σχετικά Links:

    "Simputer"

    [06] Διεθνή

    Ματαίωσαν θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις Παραλίγο... νεα "Μαδρίτη" στις Φιλιππίνες

    30/3/2004 10:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2004 11:12:26 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, Reuters

    Την τελευταία στιγμή σώθηκαν οι Φιλιππίνες από τρομοκρατική επίθεση, του μεγέθους της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη. Τριανταέξι κιλά εκρηκικών ΤΝΤ κατέσχεσαν οι δυνάμεις ασφαλείας στη Μανίλα, τα οποία προορίζονταν για τρένα και εμπορικά κέντρα, με στόχο εκατοντάδες πολίτες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προέδρου των Φιλιππινών, Γκλόρια Μακαπάλ Αρόγιο, στην κρατική τηλεόραση. Όπως η ίδια επεσήμανε, έχουν ήδη συλληφθεί τέσσερις ύποπτοι, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις της αστυνομίας. Επίσης, η Πρόεδρος Αρόγιο, τόνισε, πως οι ύποπτοι έχουν σχέση με την ομάδα Αμπού Σαγιάφ, η οποία συνήθως επιδίδεται σε απαγωγές για λύτρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, οι ύποπτοι σχετίζονται και με την οργάνωση Τζεμάγια Ισλαμίγια.

    Η ευθύνη στην Αμπού Σαγιάφ και στην Τζεμάγια Ισλαμίγια

    "Οι ύποπτοι, που έχουν συλληφθεί έχουν σχέση με την Αμπού Σαγιάφ και την Τζεμάγια Ισλαμίγια" δήλωσε στο Ρόιτερς ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Νομπέρτι Γκονζάλες. "Δε γνωρίζουμε, ποιά από τις δύο οργανώσεις θα ηγείτο της επίθεσης" προσέθεσε.

    Η Πρόεδρος Αρόγιο, είπε πως ένας από τους συλληφθέντες, είναι ο βασικός ύποπτος για την εκτέλεση, μετά από απαγωγή, ενός Αμερικανού πολίτη, του Γκιλέρμο Σομπέρο, το 2001 από την Αμπού Σαγιάφ. Ενώ, ένας άλλος από τους συλληφθέντες ήταν αυτός, που πήρε την ευθύνης για τη βύθιση επιβατηγού, κοντά στη Μανίλα, τον περασμένο μήνα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους .

    Σχέσεις με την Αλ Κάιντα

    Η Τζεμάγια Ισλαμίγια, η οποία έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα , έχει κατηγορηθεί για σειρά επιθέσεων με βόμβες, το Δεκέμβρη του 2000 στη Μανίλα, που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο 22 ανθρώπων.

    Η κυβέρρνηση των Φιλιππίνων έχει παρατάξει χιλιάδες στρατιώτες στα νότια της χώρας, όπου εδρεύει η Αμπού Σαγιάφ, σε μία προσπάθεια της να εξαλείψει την οργάνωση. Είσης, στην περιοχή θεωρείται ότι εδρεύουν και άλλες τρεις μουσουλμανικές οργανώσεις, ενώ υπάρχουν υποψίες, ότι εκεί βρίσκονται τα στρατόπεδα εκπαίδευσης της Τζεμάγια Ισλαμίγια.

    Η Πρόεδρος Αρόγιο, ένθερμη υποστηρίκτρια του αμερικανικού πολέμου κατά της τρομοκρατίας, θα ζητήσει την επανεκλογή της, για μία επιπλέον εξαετή θητεία ως Πρόεδρος, στις εθνικές εκλογές της 10ης Μαϊου.

    Η Αμπού Σαγιάφ, η οποία "μάχεται" για ένα ξεχωριστό μουσουλμανικό κράτος, έχει καταταχθεί και από την Ουάσιγκτον και από τη Μανίλα ως τρομοκρατική οργάνωση, ενώ και οι δύο χώρες την σχετίζουν με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    [07] Διάφορα

    "Έσβησε" ο Άλιστερ Κουκ

    30/3/2004 10:54:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Έχασε τη μάχη με το θάνατο, σε ηλικία 95 ετών, ο θρυλικός ραδιοφωνικός παραγωγός της Διεθνούς Υπηρεσίας του BBC, Άλιστερ Κουκ. Ο Κουκ έγινε παγκοσμίως γνωστός από την εβδομαδιαία εκπομπή του "Γράμμα από την Αμερική" και είχε συμπληρώσει 58 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα ερτζιανά. Ο εκφωνητής ξεκίνησε την εκπομπή του, το μακροβιότερο ραδιοφωνικό πρόγραμμα λόγου, το 1946, ενώ το 1973 του απονεμήθηκε ο τίτλος του ιππότη, για τη συνεισφορά του στις αμερικανο-βρετανικές σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια ο Άλιστερ Κουκ είχε αποσυρθεί από τα ραδιοφωνικά δρώμενα λόγω ασθένειας, έχοντας παρουσιάσει 2.869 εκπομπές και περισσότερες από 717 ώρες ραδιοφωνικής μετάδοσης. Ο διευθυντής του σταθμού "Radio 4", Μαρκ Μπάιφορντ, χαρακτήρισε το δημοσιογράφο "σημαντικό σχολιαστή του 20ου αιώνα" και "ιστορικό εκφωνητή του BBC", ενώ τη θλίψη τους για το θάνατό του εξέφρασαν οι ιθύνοντες και οι εργαζόμενοι στο σταθμό του βρετανικού δικτύου.

    [08] Αθήνα 2004

    Ζητούν να αγωνισθεί ο Θορπ, αν και αποκλείστηκε "Οδύρεται" για την "τορπίλη" η Αυστραλία

    30/3/2004 11:25:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Δεν λέει να κοπάσει ο θόρυβος, που ξέσπασε εδώ και τέσσερις μέρες στην Αυστραλία, για το αν θα πρέπει ή όχι να δοθεί η δυνατότητα σε ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της παγκόσμιας κολύμβησης, στον Ίαν Θορπ, να λάβει μέρος στα 400 μέτρα ελεύθερο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Ο Θορπ ακυρώθηκε στα προκριματικά των 400 μέτρων ελεύθερο, όταν έπεσε στο νερό της πισίνας πριν από την εκκίνηση. Έτσι ο, ανίκητος σ' αυτό το αγώνισμα από το 1997, χρυσός Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ, παγκόσμιος πρωταθλητής και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ, δεν έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον τίτλο του στην Αθήνα. Τη θέση του θα πάρει ο Κρέγκ Στίβενς, ο οποίος δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί, ενώ φίλαθλοι, μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, ζητούν να αγωνισθεί ο Θορπ, θεωρώντας εξασφαλισμένη τη νίκη του. Μάταια ο ίδιο ο Θορπ προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα, ζητώντας από τους Αυστραλούς να ταχθούν στο πλευρό του συναθλητή και φίλου του Στίβενς.

    Κυνήγι για το χρυσό

    Η αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή έχει θεσπίσει μόνο μία σειρά προκριματικών αγώνων στην κολύμβηση, στερώντας ουσιαστικά το δικαίωμα στους αθλητές να διορθώσουν οποιοδήποτε σφάλμα τους. Επίσης, σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, ο αθλητής που θα πέσει στην πισίνα, έστω και μία φορά νωρίτερα από την εκκίνηση, ακυρώνεται.

    Ο σάλος που έχει δημιουργηθεί δεν έχει άλλο σκοπό εκτός από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 400 μέτρα της κολύμβησης στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Ωστόσο, ο Ίαν Θορπ θα εκπροσωπήσει την Αυστραλία στους Αγώνες στα 200 μέτρα, όπου και προκρίθηκε, αν και εκεί ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος.

    Επίσης, οι Αυστραλοί φαίνεται να χάνουν τις ελπίδες τους για δεύτερο χρυσό αν τελικά στους Ολυμπιακούς της Αθήνας δεν μπορέσει να αγωνιστεί ο δυο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στην σκοποβολή, ο ομογενής, Μάικολ Ντάϊμοντ. Ο Ντάϊμοντ δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στους πρώτους προκριματικούς, αφού ασκήθηκε δίωξη εναντίον του για κακοποίηση της φίλης του και του απαγορεύτηκε η οπλοφορία. Έτσι, ο Ολυμπιονίκης κάνει αγώνα δρόμου, προκειμένου να εξασφαλίσει τους απαραίτητους βαθμούς, που θα τον στείλουν στην Αθήνα. Πάντως, ακόμα και οι ανταγωνιστές του Θορπ φαίνεται να ζητούν να ακυρωθεί το δυσμενές αποτέλεσμα για την "τορπίλη". Μάλιστα, ο Ολλανδός Πιέτερ Φαν Ντεν Χούγκενμπαντ, που νίκησε τον Θορπ στα 200 μέτρα ελεύθερο στο Σίδνεϊ, χαρακτήρισε "αστείο" το γεγονός της ακύρωσης και κάλεσε την αρμόδια επιτροπή της Αυστραλίας να επιτρέψει τη συμμετοχή του.

    [09] Εσωτερικά

    "Μπόμπιρες" έκλεψαν νταλίκα!

    30/3/2004 11:08:00 πμ

    Πηγή: ΕΡΑ Βόλου

    Δύο "μπόμπιρες", ένας οκτάχρονος και ένας εννιάχρονος, βαρέθηκαν τα αυτοκινητάκια-παιχνίδια και αποφάσισαν να "παίξουν" με... αληθινά. Έκλεψαν λοιπόν μία τεράστια νταλίκα, μήκους 18 μέτρων από τη μάντρα μεταφορικής εταιρείας στην περιοχή του ΚΤΕΟ και την οδήγησαν στον Εθνικό Δρόμο προς το Βελεστίνο. Στο πρώτο το χιλιόμετρο η νταλίκα "δίπλωσε", ευτυχώς χωρίς να συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα. Οι δύο "μπόμπιρες" όμως δεν πτοήθηκαν. Συνέχισαν με Ι.Χ. με το οποίο τα πήγαν καλύτερα, αφού διήνυσαν απόσταση τριών χιλιομέτρων, στον ίδιο δρόμο. Λόγω μηχανικής βλάβης εγκατέλειψαν και το Ι.Χ., αλλά εντοπίστηκαν από την Αστυνομία και τώρα οι γονείς τους θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη για "παραμέληση επιμέλειας ανηλίκων".

    Σχετικά Links:

    Τοπικά Νέα

    [10] Διάφορα

    Φούρνος... πυροβόλησε νοικοκυρά

    30/3/2004 11:54:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2004 12:11:07 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πεδίο "μάχης" ένα σπίτι στην αμερικανική πολιτεία του Τέξας και θύμα η Ροξάν Περέζ. Η 29χρονη ανυποψίαστη γυναίκα νόμιζε ότι η χθεσινή ημέρα θα ήταν σαν όλες τις άλλες. Ξύπνησε το πρωί, έκανε τις δουλειές της, όπως πάντα και κατά το μεσημέρι πλησίασε το φούρνο για την παρασκευή του γεύματος. Που να ήξερε ότι αυτός θα είχε διαφορετική "άποψη": η κ. Περέζ άναψε το φούρνο και ξαφνικά δέχθηκε πυρά από το θερμοθάλαμο!

    "Δράστης" ένα περίστροφο, που ο σύντροφος της κυρίας είχε τη φαεινή ιδέα να κρύψει στο φούρνο, όταν η τελευταία του απαγόρευσε ρητώς να φέρει όπλα στο σπίτι. Ανυποψίαστη η κ. Περέζ θέλοντας να ζεστάνει ψαροκροκέτες για το μεσημεριανό, ζέστανε εν αγνοία της και το όπλο, το οποίο λόγω της θερμοκρασίας εκπυρσοκρότησε αρκετές φορές. Μία από τις σφαίρες την πέτυχε στο πόδι.

    Η παθούσα διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

    Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία δεν ασκήθηκαν διώξεις.

    [11] Διάφορα

    Νέες ροζ λεπτομέρειες της ζωής των Κένεντι Απατούσε τον "πρίγκιπα" με τον ...ναυαγοσώστη

    30/3/2004 11:26:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τον ερωτικό δεσμό, που διατηρούσε με την Κάρολιν Μπεσέτ, σύζυγο του Τζον Κένεντι τζούνιορ, γιο του δολοφονημένου προέδρου των ΗΠΑ, αποκαλύπτει σε βιβλίο του, που κυκλοφορεί σήμερα, ο ηθοποιός Μάικλ Μπέρτζιν, πρώην πρωταγωνιστής στη γνωστή αμερικανική τηλεοπτική σειρά Baywatch. Στο βιβλίο του, που τιτλοφορείται "Ο άλλος άνδρας - μία ιστορία αγάπης: Τζον Κένεντι Τζούνιορ, Κάρολιν Μπεσέτ κι εγώ", το πρώην αγαπημένο μανεκέν των εσωρούχων Κάλβιν Κλάιν, διηγείται, πώς είχε συνάψει εξωσυζυγική σχέση με την ξανθή Κάρολιν, έναν χρόνο μετά τον γάμο της με τον Κένεντι. "Ήταν σαν να μην υπήρχε άλλος άνθρωπος στη ζωή μου, έτσι ακριβώς ήταν, και σαν να μην υπήρχε άλλος άνθρωπος στη δική της ζωή", διαβεβαιώνει ο ηθοποιός σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Α&amp;Ε, που μεταδόθηκε τη Δευτέρα το βράδυ.

    Πέντε χρόνια μετά το τραγικό τέλος του παραμυθιού

    Οι δύο εραστές είχαν συναντηθεί σε ένα μπαρ στη Νέα Υόρκη το 1992 κι έμειναν μαζί για δύο χρόνια. Η Κάρολιν στη συνέχεια παντρεύτηκε τον Τζον - Τζον το 1996, όμως, αργότερα επανέκαμψε στον παλαιό της έρωτα.

    Στο βιβλίο του, που παρουσιάζεται ως ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των σκανδάλων, που κλυδωνίζουν την οικογένεια Κένεντι, ο 35χρονος ηθοποιός περιγράφει με αδρές λεπτομέρειες πολλές από τις κρυφές συναντήσεις των δύο εραστών το 1997. Ο Κένεντι κι η σύζυγός του έχασαν τη ζωή τους κατά την πτώση του ιδιωτικού αεροσκάφους, που κυβερνούσε ο ίδιος ανοιχτά της νήσου Μάρθας Βίγιαρντ, τον Ιούλιο του 1999.

    Και προηγούμενα βιβλία γύρω από το μυθικό ζευγάρι, που ο δεσμός του συνεχίζει ακόμη να τροφοδοτεί τις σκανδαλοθηρικές σελίδες σε πολλά κοσμικά περιοδικά, διηγούνται την φθορά της σχέσης τους, εν μέσω προβλημάτων με ναρκωτικά και υποψίες για μοιχεία

    [12] Αθήνα 2004

    Αμερικανική ανησυχία για την ασφάλεια

    30/3/2004 11:59:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC, Times

    Τη διάχυτη ανησυχία της αμερικανικής αποστολής για μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, εκφράζει, με συνέντευξή της στην εφημερίδα "Times", η Αμερικανίδα τενίστρια, Σερένα Γουίλιαμς. Παράλληλα, η Γουίλιαμς αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην παρευρεθεί στους Αγώνες, εάν κρίνει ότι κινδυνεύει. "Εάν υπάρχει πραγματικός λόγος ανησυχίας ,στο σημείο που να μην αισθάνομαι άνετα για την προσωπική μου ασφάλεια, τότε δε θα πάω στην Αθήνα", τόνισε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η Αμερικανίδα τενίστρια, μετά τη νίκη της επί της Ρωσίδας, Μαρία Σαράποβα, με 2-0 σετ, δήλωσε "100% έτοιμη για την Αθήνα" και διέψευσε ότι, σκεφτόταν να μποϊκοτάρει τους Αγώνες. Φόβους για τρομοκρατικό χτύπημα εκφράζουν κι άλλοι Αμερικανοί αθλητές, αλλά και η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

    Θεωρούν στόχο τον... εαυτό τους

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 52% των Αμερικανών θεωρεί πιθανή μια τρομοκρατική ενέργεια στην Αθήνα, ενώ το 37% θεωρεί τους αθλητές των ΗΠΑ ενδεχόμενο στόχο.

    Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, τις τελευταίες εβδομάδες αρκετοί Αμερικανοί αθλητές εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες με τη Σερένα Γουίλιαμς.

    Ο καλαθοσφαιριστής, Ρέι Άλεν των Σιάτλ Σόνικς, θεωρεί παρακινδυνευμένη την παραμονή της αμερικανικής αποστολής στο σκάφος "Queen Mary 2" στο λιμάνι του Πειραιά, ύστερα από τη βομβιστική επίθεση το 1998 στην Υεμένη, κατά του αμερικανικού πολεμικού πλοίου "USS Cole".

    Ωστόσο, υπάρχουν και φωνές που απορρίπτουν το κλίμα φόβου. Συγκεκριμένα, η Αμερικανίδα κολυμβήτρια, Νάταλι Κάφλιν, διαχώρισε τη θέση της, λέγοντας πως, η τρομοκρατία "υπάρχει παντού", ενώ "κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% για την ασφάλεια".

    Σχετικά Links:

    Εφημερίδα "Times"

    [13] Διεθνή

    Παρά την ήττα του κεντροδεξιού συνανσπισμού Παραμένει ο Ραφαρέν

    30/3/2004 12:21:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ακλόνητος παρέμεινε τελικά στη θέση του ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, παρά τις πολλές πιέσεις, που είχε δεχθεί ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ να τον απομακρύνει μετά την συντριπτική ήττα, που υπέστη ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στις περιφερειακές εκλογές, της Κυριακής, η οποία ερμηνεύθηκε ως ψήφος διαμαρτυρίας στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα περικοπών των δημοσίων δαπανών. Ο Ραφαρέν υπέβαλε την παραίτησή της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο Σιράκ στο Προεδρικό Μέγαρο την οποία ο πρόεδρος απεδέχθη. Ακολούθως ο Σιράκ όρισε εκ νέου τον Ραφαρέν πρωθυπουργό και του ανέθεσε τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί αύριο. Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Ο 55χρονος Ραφαρέν αποχώρησε χαμογελαστός από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνει κάποια δήλωση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 March 2004 - 9:52:48 UTC