Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι πολιτικοί ψηφίζουν
  • [02] Καλούνται να δώσουν το "παρών" 9.794.594 ψηφοφόροι Η ώρα της κάλπης
  • [03] Πυρκαγιά στο κτήριο της βουλγαρικής κυβέρνησης
  • [04] Τρεις εκρήξεις, πέντε νεκροί "Εκρηκτική" νύχτα στη Ρωσία
  • [05] Ναυάγιο στη Βαλτιμόρη
  • [06] Τέσσερις νεκροί Πτώση ελικοπτέρου στην Ιαπωνία
  • [07] Σε προσφυγικούς καταυλισμούς Επιδρομή Ισραηλινών στη Γάζα
  • [08] Για επίλυση του Κυπριακού Απαισιόδοξοι οι Ελληνοκύπριοι
  • [09] Στο Ιράκ πρέπει να δικαστεί ο Σαντάμ

    [01] Εκλογές

    Οι πολιτικοί ψηφίζουν

    (7/3/2004 10:40:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πρώτος από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος ψηφίζει στο 410ο εκλογικό τμήμα της Α Θεσσαλονίκης στον Άγιο Ελευθέριο, προσήλθε στην κάλπη περίπου στις 8:30 το πρωί, συνοδευόμενος από τους υποψηφίους της Α Θεσσαλονίκης καθώς και το νομάρχη κ. Ψωμιάδη. Μόλις, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο κ Καραμανλής, βγήκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου και αφού δέχτηκε μία ανθοδέσμη με λευκά τριαντάφυλλα από ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, δήλωσε στους δημοσιογράφους "Σήμερα γιορτάζει η δημοκρατία. Σήμερα, οι πολίτες αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση τους".

    Που και πότε;

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 10.30 το πρωί στην Πάτρα. Εξερχόμενος από το εκλογικό του τμήμα ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την ευχή να πάνε όλα καλά και πρόσθεσε ότι ανεξαρτήτου αποτελέσματος θα πάνε όλα καλά.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στον Πειραιά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη Λάρισα.

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στις 12 το μεσημέρι στη Νίκαια, στο σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται στην οδό Πέτρου Ράλλη 184 (12ο, 17ο, 28ο Δημοτικά Σχολεία Νίκαιας).

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του συνδυασμού Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Ενωτικό Ψηφοδέλτιο, Νίκος Κωνσταντόπουλος θα ψηφίσει στις 11 το πρωί, στο 570ο εκλογικό τμήμα Δήμου Αθηναίων, αίθουσα 1, στο 5ο Ενιαίο Λύκειο Αθηνών, Βαλτετσίου και Πρασσά, περιοχή Πευκάκια (Νεάπολη) Εξαρχείων.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, στις 11:00, στο 483ο Εκλογικό Τμήμα, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο, στην Αργυρούπολη.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θα ψηφίσει στο 1886 εκλογικό τμήμα στο Β Δημοτικό σχολείο Παλαιού Φαλήρου στην Παναγίτσα.

    Ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 11 το πρωί στο εκλογικό τμήμα 2460 στο 5ο Λύκειο Χαλανδρίου (Αριστοφάνους και Σαλαμίνος).

    Ο Μανώλης Γλέζος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του συνδυασμού Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Ενωτικό ψηφοδέλτιο, θα ψηφίσει, στις 11 το πρωί, στο 625ο εκλογικό τμήμα, 1ο ΤΕΕ, Αχιλλέως και Μυλλέρου, Μεταξουργείο.

    Χαλαρή η τελευταία μέρα

    Μετά από δύο μηνών αδιάκοπο προεκλογικό αγώνα οι αρχηγοί των δυο μεγάλων κομμάτων είχαν σήμερα την ευκαιρία να χαλαρώσουν.

    Χαλαρή και ευχάριστη ήταν η ατμόσφαιρα στον Πολυχώρο Αθηναΐς, όπου συναντήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Γιώργος Παπανδρέου με τους δημοσιογράφους .

    Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα σημειώνοντας ότι, είναι πλέον η ώρα του πολίτη.

    Στην Αίγλη του Ζαππείου, χθες το μεσημέρι ο Κώστας Καραμανλής παρέθετε δεξίωση στους δημοσιογράφους , που κάλυψαν τον προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας.

    Τα Καμίνια στον Πειραιά επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την σημερινή απόφαση των εκλογέων σημαντική για την πορεία της χώρας και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής τους.

    Σε συγκέντρωση δημοσιογράφων και καλλιτεχνών σε εστιατόριο του Μεταξουργείου παραβρέθηκε χθες το μεσημέρι η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος παρέθεσε στους δημοσιογράφους γεύμα σε εστιατόριο του Ψυρρή .

    Ο Δημήτρης Τσοβόλας επισκέφθηκε τον πεζόδρομο στην πλατεία του Δημαρχείου Περιστερίου και είχε την ευκαιρία να χαιρετήσει και να συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής.

    [02] Εκλογές

    Καλούνται να δώσουν το "παρών" 9.794.594 ψηφοφόροι Η ώρα της κάλπης

    (7/3/2004 7:01:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι 9.794.594 Έλληνες ψηφοφόροι για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Μία πρώτη, πρόχειρη εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των exit polls. Ήδη δόθηκαν οδηγίες από το ΕΣΡ στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε να συγχρονιστούν στην ώρα με τη ΝΕΤ, προκειμένου να μη δοθούν νωρίτερα από τις 7 το βράδυ τα αποτελέσματα των exit polls. Η ΕΡΤ θα μεταδώσει τα πρώτα exit polls σε συνεργασία με την Κάπα Research, φιλοδοξώντας και αυτή τη φορά να επαναλάβει την επιτυχία του 2000, που ήταν η μόνη, που προέβλεψε το νικητή. Ο τηλεοπτικός μαραθώνιος της ΝΕΤ για την εκλογική μάχη και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο από την ΕΡΤonline.

    Με ταυτότητα ή διαβατήριο η αναγνώριση

    Σημειώνεται ότι με κατεπείγουσα εγκύκλιό του και προκειμένου να αρθούν ερμηνευτικές αμφιβολίες, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Αλιβιζάτος διευκρινίζει ότι η αναγνώριση των προσερχόμενων εκλογέων στα εκλογικά τμήματα θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριό τους.

    Οι εκλογείς θα πρέπει να ενημερωθούν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν είτε από τον οικείο δήμο, είτε από τα ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών), αλλά και στο τηλεφωνικό κέντρο 1564 ή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση: www.ypes.gr.

    Για την ενημέρωση των εκλογέων, τα δημοτολόγια και τα ΚΕΠ θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής.

    Οι 3000 ψηφοφόροι που έχουν παραλειφθεί λόγω λάθους από τους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να απευθυνθούν στον οικείο δήμο, από τον οποίο θα εφοδιαστούν με μια υπεύθυνη δήλωση ότι είναι γραμμένοι στα δημοτολόγιά του και με αυτήν θα ψηφίσουν. Οι περίπου 48.000 διπλοεγγεγραμμένοι ψηφίζουν συμπληρώνοντας υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουν στο εκλογικό τμήμα πως δεν ψήφισαν και δεν θα ψηφίσουν σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.

    Σταυροί προτίμησης

    Στο ψηφοδέλτιο μπορούμε να σημειώσουμε με σταυρό ένα έως πέντε ονόματα υποψηφίων, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια στην οποία ψηφίζουμε. Οσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση που έτυχε ψήφου εμπιεστοσύνης της Βουλής και έχουν εκλεγεί βουλευτές, καθως και ο αρχηγός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, δε σταυροδοτούνται. Θεωρούνται ως σταυροί υπέρ τους το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων του κόμματος, στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβανονται.

    Όσοι ψηφίζουν στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών βάζουν μέχρι 5 σταυρούς προτίμησης. Μέχρι και 4 σταυροί προτίμησης στην Α' Αθηνών . Μέχρι και 3 στην Α' Θεσσαλονίκης. Μέχρι και 2 σταυρούς βάζουμε στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται από 6 μέχρι και 12 βουλευτές. Ενα σταυρό βάζουμε στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται από ένας μέχρι και 5 βουλευτές.

    Ειδικές κατηγορίες εκλογέων

    Οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί ψηφίζουν με υπηρεσιακή ταυτότητα είτε στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στο δήμο όπου υπηρετούν, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Κατά τον ίδιο τρόπο ψηφίζουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι δικαστικοί, με την αστυνομική τους όμως ταυτότητα.

    Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου ασκούν τα καθήκοντά τους.

    Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου έχουν διοριστεί τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας, στην οποία υπάγεται το εν λόγω εκλογικό τμήμα.

    Οι έφοροι δικαστικών αντιπροσώπων και αναπληρωτές δικαστικοί αντιπρόσωποι, που δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας, στην οποία υπάγεται το συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα.

    Οι κληρικοί ψηφίζουν στον τόπο όπου βρίσκονται την ημέρα των εκλογών και ασκούν τα ιερατικά τους καθήκοντα.

    Οι Έλληνες ναυτικοί , που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, ψηφίζουν σε δήμο ή κοινότητα του λιμανιού όπου βρίσκεται το πλοίο, με βάση ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται από τον πλοίαρχο και θεωρούνται από τον προϊστάμενο της Λιμενικής ή Αστυνομικής ή Τελωνειακής Αρχής του οικείου δήμου. Οι ναυτικοί ψηφίζουν με το ναυτικό τους φυλλάδιο ή την αστυνομική τους ταυτότητα.

    Οι κρατούμενοι θα ψηφίσουν μέσα στις φυλακές.

    Τα άτομα με ειδικές ανάγκες εξυπηρετούνται με απόλυτη προτεραιότητα

    [03] Διεθνή

    Πυρκαγιά στο κτήριο της βουλγαρικής κυβέρνησης

    (7/3/2004 12:07:00 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο το βράδυ στην έδρα της βουλγαρικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας πυροσβέστης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ντίμιταρ Τσόνεφ. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο πυροσβέστης, με τραύματα στο κεφάλι και τα πόδια, επιβεβαίωσε ο Σπας Σπάσκοφ διευθυντής του νοσοκομείου στο οποίο εισήχθη ο πυροσβέστης. Ένα ηλεκτρικό κύκλωμα πιθανώς να προκάλεσε την πυρκαγιά αυτή στο ισόγειο του κτηρίου, διευκρίνισε ο στρατηγός Κίριλ Βόινοφ, επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Ένας πυκνός καπνός έβγαινε από το ισόγειο, ενώ η κυκλοφορία γύρω από το κτήριο είχε προληπτικά διακοπεί, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού πρακτορείου στην περιοχή.

    [04] Διεθνή

    Τρεις εκρήξεις, πέντε νεκροί "Εκρηκτική" νύχτα στη Ρωσία

    (7/3/2004 7:37:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ισχυρότατη έκρηξη συγκλόνισε τα ξημερώματα της Κυριακής πολυκατοικία στη Μόσχα. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια. Από την έκρηξη, πέντε διαμερίσματα υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, δήλωσε πως οι ειδικοί είναι σχεδόν πεπεισμένοι ότι η έκρηξη οφείλεται σε διαρροή υγραερίου. Αρχικά εικάζονταν ότι είχε εκραγεί βόμβα σε ένα από τα διαμερίσματα του τετάρτου ορόφου, του 12όροφου κτηρίου της οδού Σερτανόφσκαγια. Στην περιοχή έχουν σπεύσει δέκα ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και τέσσερις ομάδες διασωστών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών. Οκτώ κάτοικοι της πολυκατοικίας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ, ενώ οι δύο από αυτούς, ένας άντρας και μία γυναίκα ηλικίας 40 ετών, έχουν υποστεί εγκαύματα. Ο αριθμός των εγκλωβισμένων δεν έχει διευκρινιστεί, μεταξύ τους όμως υπάρχουν και παιδιά. Το κτήριο είχε κατασκευαστεί στο τέλος της δεκαετίας του 1970.

    Πυρκαγιά σε τροχόσπιτο

    Στη Μόσχα, πάλι, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν ξέσπασε, νωρίς το πρωί της Κυριακής, πυρκαγιά, σε τροχόσπιτο στα νοτιοδυτικά της πόλης. Από τη φωτιά τραυματίστηκαν άλλοι δύο άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 04:30 (ώρα Ελλάδας) σε ένα τροχόσπιτο, όπου κατοικούσαν εργάτες . Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν διευκρινιστεί, ενώ οι πυροσβέστες δεν αποκλείουν να υπάρχουν και άλλα άτομα εγκλωβισμένα στα συντρίμμια.

    Έκρηξη αυτοκινήτου

    Τα δυστυχήματα στη Ρωσία, όμως, δεν τελειώνουν εδώ. Το Σάββατο βράδυ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από την ανατίναξη ενός αυτοκινήτου στην ρωσική πόλη Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ). Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο κοντά σε ένα σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης. Τα αίτιο της έκρηξης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Η αστυνομία περικύκλωσε αμέσως την περιοχή, όπου μετέβησαν ανακριτές της τοπικής εισαγγελίας και των υπηρεσιών ασφαλείας (FSB), ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά.

    [05] Διεθνή

    Ναυάγιο στη Βαλτιμόρη

    (7/3/2004 7:59:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ένα θαλάσσιο ταξί, μήκους 11 μέτρων βυθίστηκε στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Βαλτιμόρης, παρασέρνοντας στο θάνατο δύο ανθρώπους, έναν άνδρα και μία γυναίκα, η οποία υπέκυψε κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο. Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι άλλοι τρεις επιβάτες έχουν πνιγεί. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Κέβιν Κάρτραϊτ, δήλωσε ότι διασώθηκαν 21 άτομα. Δύο από τους διασωθέντες υπέστησαν καρδιακή προσβολή και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο την πυροσβεστικής δεν υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι υπόλοιποι ναυαγοί: "Δυστυχώς δεν μπορεί να επιβιώσει κάποιος στα νερά αυτά εάν παραμείνει πάνω από μιάμιση ώρα". Το σκάφος, στο οποίο επέβαιναν συνολικά 25 άτομα, πραγματοποιούσε ξενάγηση στον κόλπο της Βαλτιμόρης, αλλά αναποδογύρισε λόγω σφοδρών ανέμων, οι οποίοι έπνεαν με ταχύτητα 80 χιλιόμετρα την ώρα. Σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία, παρόλο που προχωρούσε με μικρή ταχύτητα, αναποδογύρισε, όταν κάποια στιγμή επιχείρησε επί τόπου στροφή και ήρθε κόντρα στον άνεμο. Το πλοιάριο ονομαζόταν "Lady D" και συνήθως το χρησιμοποιούσαν για μαθητικές εκδρομές. Μετά το ναυάγιο, ρυμουλκήθηκε στην προβλήτα της Πυροσβεστικής για να επιθεωρηθεί.

    [06] Διεθνή

    Τέσσερις νεκροί Πτώση ελικοπτέρου στην Ιαπωνία

    (7/3/2004 8:12:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Το μοιραίο του ταξίδι έκανε το ελικόπτερο της Naka Nihon Airservice, παρασέρνοντας στο θάνατο τέσσερις ανθρώπους. Το ελικόπτερο είχε νοικιάσει ο τηλεοπτικός σταθμός SBC του Ναγκάνο, προκειμένου να καλύψει ένα μεγάλο τροχαίο ατύχημα. Νεκροί είναι μία δημοσιογράφος, ένας κάμεραμαν και τα δύο μέλη του πληρώματος. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το ελικόπτερο μπλέχτηκε σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, έπεσε στο έδαφος και τυλίχτηκε στις φλόγες.

    [07] Διεθνή

    Σε προσφυγικούς καταυλισμούς Επιδρομή Ισραηλινών στη Γάζα

    (7/3/2004 10:08:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δώδεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν, τα ξημερώματα της Κυριακής, κατά την διάρκεια εισβολής του ισραηλινού στρατού στους προσφυγικούς καταυλισμούς Ελ Μπουρέϊτζ και Νουσεϊράτ στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον τρία μέλη της Χαμάς, ανέφεραν υπεύθυνοι του ριζοσπαστικού αυτού κινήματος. Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την επιχείρηση στον πρώτο καταυλισμό, ενώ υποστήριξε ότι οι Παλαιστίνιοι ήταν "ένοπλοι ακτιβιστές". ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών έγινε γνωστός από νοσοκομειακές πηγές.

    Μέτρα μετά τη διπλή επίθεση κατά Ισραηλινών

    Εξάλλου,ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε το πέρασμα Ερέζ, που συνδέει το Ισραήλ με την Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τη βιομηχανική ζώνη που βρίσκεται εκεί κοντά και στην οποία εργάζονται περίπου 4.000 Παλαιστίνιοι. Το μέτρο ελήφθη μετά την χθεσινή διπλή επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον ισραηλινού στρατιωτικού φυλακίου κοντά στο πέρασμα αυτό, κατά την οποία σκοτώθηκαν οι τρεις καμικάζι και δύο Παλαιστίνιοι αστυνομικοί. Στην επίθεση αυτή τραυματίστηκαν περίπου 20 Παλαιστίνιοι, αστυνομικοί και άμαχοι, ενώ κανένας Ισραηλινός δεν τραυματίστηκε.

    [08] Εσωτερικά

    Για επίλυση του Κυπριακού Απαισιόδοξοι οι Ελληνοκύπριοι

    (7/3/2004 9:34:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων θα απέρριπτε το σχέδιο Ανάν όπως έχει, αν διεξαγόταν σήμερα το δημοψήφισμα για την έγκρισή του, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύουν οι εφημερίδες "Φιλελεύθερος", "Πολίτης" και "Σημερινή". Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση που διενήργησε η Ράi Κονσάλτανς, για λογαριασμό της εφημερίδας ''Φιλελεύθερος'', δείχνει ότι το 62% των πολιτών θα απαντούσε αρνητικά στο δημοψήφισμα, ενώ θετικά μόνο το 24%. Τα ποσοστά αρνητικής ψήφου έναντι του σχεδίου Ανάν κατά κόμμα είναι: ΑΚΕΛ 54%, ΔΗΣΥ 70%, ΔΗΚΟ 61% και ΕΔΕΚ 67%. Η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος παρουσιάζεται απαισιόδοξη για την προοπτική λύσης του Κυπριακού, με το 63% να εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται δεν θα οδηγήσουν σε λύση, ενώ μόνο το 27% εκτιμά ότι θα υπάρξει κατάληξη.

    Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες, με ποσοστό 31% θεωρούν το θέμα της ασφάλειας ως τον πλέον σημαντικό παράγοντα, στην περίπτωση διευθέτησης. Η βιωσιμότητα της λύσης, ιεραρχείται ως σημαντικός παράγοντας από το 26%. Ακολουθεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ το οικονομικό θέμα προβληματίζει μόνο το 8%. Το 48% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού θα χειροτερέψουν μετά την 1η Μαΐου, ενώ το 35% ότι θα καλυτερεύσουν.

    Το βασικό συμπέρασμα δημοσκόπησης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ''Πολίτης'', είναι ότι το σχέδιο Ανάν ως έχει, δεν περνά στο δημοψήφισμα του Απριλίου, ενώ ένα νέο σχέδιο, το οποίο θα ενσωματώνει τις αλλαγές που εισηγήθηκε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, περνά με μεγάλη πλειοψηφία. Τη δημοσκόπηση διενήργησε η ACNielsen, για λογαριασμό του "Πολίτη", κατά την περίοδο 5-6 Μαρτίου. Στην ερώτηση αν την ερχόμενη Κυριακή διεξαγόταν δημοψήφισμα για μια λύση που θα βρισκόταν πάρα πολύ κοντά σε αυτό που προτείνει σήμερα το σχέδιο Ανάν, το 53% θα ψήφιζε εναντίον και μόνο το 19% θα ψήφιζε υπέρ. Το 28% ανέφερε ότι ''δεν γνωρίζει, δεν απαντά ή ακόμα προβληματίζεται''. Σε ερώτηση αν τα επτά σημεία για αλλαγές που πρότεινε ο Τάσσος Παπαδόπουλος ενσωματώνονταν στο σχέδιο Ανάν, τι θα ψηφίζατε, το 30% απάντησε ''μάλλον υπέρ του σχεδίου'', και το 27% ''σίγουρα υπέρ του σχεδίου'', το 9% τάσσεται "σίγουρα κατά του σχεδίου'' και ''μάλλον κατά του Σχεδίου'', το 11%, ενώ 23% δήλωσε ότι ακόμη προβληματίζεται. Το 61% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πρέπει να ισχύσει ενισχυμένη πλειοψηφία για να εγκριθεί λύση του Κυπριακού στο δημοψήφισμα, ενώ απλή πλειοψηφία θέλει το 30%. Ποσοστό 57% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πολύ καλά το σχέδιο Ανάν, το 82% συμφωνεί με τους χειρισμούς του Προέδρου στις συνομιλίες, ενώ ένα ποσοστό 9% διαφωνεί και ένα άλλο 9% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά. Το 64% πιστεύει ότι η επίλυση του Κυπριακού και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα χειροτερέψει την οικονομική κατάσταση , ενώ το 29% θα τη βελτιώσει.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνών και Ανάπτυξης Intercollege, για λογαριασμό της εφημερίδας "Σημερινή", το 54% των ψηφοφόρων απορρίπτει το σχέδιο Ανάν . Εάν σήμερα διεξαγόταν δημοψήφισμα, μόλις το 11% θα ψήφιζε "ναι" στο σχέδιο Ανάν, ενώ ποσοστό της τάξης του 34, 6% παραμένει αναποφάσιστο . Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η απόρριψη του σχεδίου γίνεται πλειοψηφικά, από τις βάσεις όλων των κομμάτων . Εάν δινόταν δικαίωμα επιλογής στους πολίτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της "Σημερινής", θα επέλεγαν λύση στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ποσοστό 45, 7%, το 40, 8% θεωρεί ότι το σχέδιο ευνοεί τους Τουρκοκύπριους, το 20, 5% ότι ευνοεί την Τουρκία και μόλις το 0, 8% ότι ευνοεί την ελληνοκυπριακή πλευρά. Το 12, 4% θα μπορούσε, σε περίπτωση λύσης, να ζήσει κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση, ενώ το 89% εκφράζει έντονη ανησυχία για την παραμονή των εποίκων στην Κύπρο, μετά τη λύση. Το 72, 7% των Ελληνοκυπρίων αποδοκιμάζει την εκ περιτροπής Προεδρία . Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα από 25 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου.

    [09] Ιράκ

    Στο Ιράκ πρέπει να δικαστεί ο Σαντάμ

    (7/3/2004 10:12:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Το Ιράκ εξακολουθεί να επιθυμεί να δικαστεί ο Σαντάμ Χουσεΐν από ιρακινό δικαστήριο, παρά το καθεστώς του αιχμαλώτου πολέμου, που του έχουν αναγνωρίσει οι ΗΠΑ. Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιγιάρ Ζεμπάρι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αsharq al-Awsat. Μετά την σύλληψή του Χουσεΐν, τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ τον ανακήρυξαν αιχμάλωτο πολέμου. Αυτό σημαίνει ότι του αναγνωρίζονται τα δικαιώματα, που προβλέπονται από την Συνθήκη της Γενεύης για την μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, στερώντας έτσι από το Ιράκ το δικαίωμα να τον δικάσει.

    Θα ζητήσουν να αλλάξει ο χαρακτηρισμός αιχμαλώτου πολέμου

    Παρόλα αυτά ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών φαίνεται σίγουρος ότι ο Σαντάμ θα επιστρέψει στο Ιράκ για τη δίκη. "Ο Σαντάμ θα δικαστεί από ιρακινό δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι του αναγνωρίστηκε το καθεστώς του αιχμαλώτου πολέμου", αναφέρει χαρακτηριστικά. "Μετά το σχηματισμό μίας κυρίαρχης ιρακινής κυβέρνησης θα ζητήσουμε από τις δυνάμεις του συνασπισμού να αλλάξουν τον χαρακτηρισμό και να τον παραδώσουν στην ιρακινή κυβέρνηση για να δικαστεί" προσθέτει.

    Οι συμμαχικές δυνάμεις αναμένεται να παραδώσουν την εξουσία στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ έχει δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να επανεξετάσει το καθεστώς του αιχμαλώτου πολέμου, που έχει αναγνωρίσει στον Σαντάμ Χουσεΐν και έχει προκαλέσει μεγάλη δυσανασχέτηση στο Ιράκ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 7 March 2004 - 9:51:40 UTC