Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι εκλογές στη Ελλάδα"
  • [02] Στον τελικό του φάιναλ φορ ο Ολυμπιακός
  • [03] Τραυματίες οι Παπαδόπουλος - Μικάελσεν
  • [04] Έτοιμο το Αιγάλεω για τον αγώνα με τον ΠΑΟ
  • [05] Σε κρίση η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις ΗΠΑ ΗΠΑ: 10.600 παρενοχλήσεις
  • [06] Με Ουντέζε εναντίον του ΟΦΗ ο ΠΑΟΚ
  • [07] Επίθεση Τσοβόλα στον Δικομματισμό
  • [08] Απουσία πολυφωνίας και σύνθεσης Φόβοι για τη Δημοκρατία στη Γεωργία
  • [09] Σιγουριά Παπανδρέου από την Πάτρα "Πάμε για νίκη"
  • [10] Χωρίς αλλαγές με Καλλιθέα ο Ολυμπιακός

    [01] Εκλογές

    "Οι εκλογές στη Ελλάδα"

    (27/2/2004 7:34:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Η μάχη δίνεται στήθος με στήθος", αναφέρει άρθρο για τις εκλογές στη Ελλάδα το ιταλικό περιοδικό "Πανόραμα". "Η κεντροδεξιά προηγείται, αλλά οι σοσιαλιστές κερδίζουν έδαφος χάρη στις χαρισματικές ικανότητες του αρχηγού τους, που ονειρεύεται την έκπληξη όπως το 2000. Οι δυο πρωταγωνιστές Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Καραμανλής είναι αμφότεροι κεντρώοι και προσπαθούν να ελκύσουν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη", γράφει το "Πανόραμα". Επίσης, δημοσίευσε συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. "Υπήρχε μια λανθάνουσα διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η διευθέτησή της θα έφερνε μεγαλύτερη ασφάλεια στην Ευρώπη και θα επέτρεπε, όπως επέτρεψε ήδη σε μας, να δαπανήσουμε λιγότερα χρήματα για τους εξοπλισμούς και να τα κατευθύνουμε σε άλλες πρωτοβουλίες", επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου.

    "Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε"

    "Υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Το γεγονός ότι η Τουρκία, για να ενταχθεί στην ΕΕ, πρέπει να καταστεί μια πλήρως δημοκρατική χώρα, που σημαίνει ότι πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Πρέπει να εξυγιάνει την οικονομία της και κάτι που δεν πρέπει να υποτιμούμε, πρέπει να κυβερνάται από μια λαϊκή και πολιτική κυβέρνηση και όχι από μια στρατιωτική δομή, σκιά. Μήπως όλα αυτά δεν αποτελούν ένα υπέροχο παράδειγμα για όλο τον ισλαμικό κόσμο;", δήλωσε στο "Πανόραμα" ο κ. Παπανδρέου.

    Σε ερώτηση ποιοι ευρωπαίοι εταίροι έχουν συμφέρον να προωθήσουν μια τέτοια πολιτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε "πιστεύω ότι η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο συμφέρον από όλους λόγω της μεσογειακής της προέκτασης. Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε θα σήμαινε το άνοιγμα των πλουσίων αγορών μέχρι τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Η πολιτική αυτή πρέπει να συνοδεύεται και από άλλες πρωτοβουλίες.

    [02] Αθλητισμός

    Στον τελικό του φάιναλ φορ ο Ολυμπιακός

    (27/2/2004 7:51:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά από απουσία ενός χρόνου από το του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Ολυμπιακός επιστρέφει στον τελικό του θεσμού με στόχο να επαναλάβει ό,τι και το 2002 στο ΣΕΦ. Οι παίκτες του Ντράγκαν Σάκοτα ήταν ανώτεροι από το... διψασμένο για διάκριση και αξιόμαχο Περιστέρι, και διατηρούσαν το προβάδισμα καθ όλη τη διάρκεια, αλλά οι 'Πρίγκιπες της Δυτικής Οχθης" ισοφάρισαν 13 πριν τη λήξη. Τελικά, ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε με 69-67 του Περιστερίου στον πρώτο ημιτελικό στο κλειστό "Χαλκιοπούλειο" της Λαμίας με δύο βολές του Λιαδέλη 8 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη.

    Με νεύρα το πρώτο ημίχρονο

    Οι παίκτες και των δύο ομάδων μπήκαν αποφασισμένοι να αναδειχτούν νικητές. Το πάθος για την πρόκριση στον τελικό, έφερε νεύρα, τα νεύρα οδήγησαν σε φάουλ, και τα φάουλ ή όσα δε σφύριζαν οι διαιτητές, είχαν ως αποτέλεσμα τεχνικές ποινές. Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Παναγιώτης Λιαδέλης και ο Γκόρενς ήταν οι δύο παίκτες που μοιράστηκαν το βάρος των επιθετικών πρωτοβουλιών του Ολυμιακού στο πρώτο δεκάλεπτο.

    Η ομάδα του Πειραιά επέβαλλε το ρυθμό της, με τον Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς να κάνει εκπληκτική δουλειά στην άμυνα και ξέφυγε με 17-6 λίγο πριν τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου. Είχε προηγηθεί τεχνική ποινή στον Ντράγκαν Σάκοτα, όταν ο προπονητής του Ολυμπιακού διαμαρτυρήθηκε για φάουλ που δε σφυρίχτηκε πάνω στο Χρήστο Χαρίση (το σκορ σε εκείνο το σημείο ήταν 7-3 υπέρ των "ερυθρολεύκων").

    Σε αυτό το διάστημα, οι "πρωτάρηδες" σε φάιναλ φορ Κυπέλλου, παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη, έδειχναν καταβεβλημένοι από το άγχος και προσπαθούσαν να πετύχουν καλάθι από την περιφέρεια, έχοντας χαμηλά ποσοστά ευστοχίας. Τέτοια ήταν η δίψα των "κυανοκίτρινων" να δώσουν το "παρών" στον μεγάλο τελικό, που ο Μανώλης Παπαμακάριος ξέχασε τους καλούς του τρόπους και δε δίστασε να σπρώξει τον Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς μπροστά στα μάτια του Κορομηλά, και αφού δέχτηκε τεχνική ποινή κάθισε στον πάγκο. Το πρώτο δεκάλεπτο, βρήκε το Περιστέρι να μειώνει από το -11 στο -7, 12-19. Στη δεύτερη περίοδο, τη σκυτάλη από το Λιαδέλη πήρε ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Μίλαν Τόμιτς (11 πόντους στο πρώτο μέρος), ο οποίος σημείωσε 3 τρίποντα και βροντοφώναξε "όχι" στους αντιπάλους, όταν το Περιστέρι πλησίασε απειλητικά στο 19-16, με τους Παπαμακάριο και Μάικλ να μετρούν από 8 πόντους και από 6 οι Σούλης, Χίζνιακ, και έκτοτε ακολουθούσε σταθερά από απόσταση τεσσάρων πόντων. Το πρόβλημα για τον Αργύρη Πεδουλάκη πάντως, ήταν πως οι Χίζνιακ και Στιούαρτ μετρούσαν ήδη πριν τη λήξη του πρώτου μέρους (38-32) από τρία φάουλ.

    Ήρωας... ο Λιαδέλης

    Με πέντε σερί πόντους του Λιαδέλη ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 43-36, την ώρα που ο Βολιώτης γκαρντ έφτανε τους 13 προσωπικούς πόντους. Ο Χρήστος Χαρίσης είχε αγωνιστεί μόλις έξι λεπτά στο πρώτο μέρος και με την επιστροφή του έκανε το 46-38 από τα 6.25, ξεσηκώνοντας τους περίπου 900 φιλάθλους της ομάδας του.

    Με μία εύστοχη βολή ο Λιαδέλης "ξεκόλλησε" τον ηλεκτρονικό πίνακα, που είχε κολλήσει στο 48-45 για τέσσερα λεπτά, όταν ο μάνατζερ του Περιστερίου δέχτηκε τεχνική ποινή. Ο Γκρέγκορι Χίζνιακ εν συνεχεία κάθισε στον πάγκο με πέντε φάουλ, αφήνοντας ανυπεράσπιστη την ομάδα του μέσα στη ρακέτα. Αυτό δεν το άφησε ανεκμετάλλευτο ο Ολυμπιακός και με το Γιούρακ να τοποθετεί το σώμα του έξυπνα μέσα στη ρακέτα και τον Γκόρενς να θυμάται τον καλό εαυτό του, στα πρώτα λεπτά ο Ολυμπιακός οικοδόμησε και πάλι διαφορά εννέα πόντων, 56-47 ενάμιση λεπτό πριν το τέλος της τρίτης περιόδου. Ο αρχηγός του Περιστερίου Μανώλης Παπαμακάριος μείωσε σε 56-49 με ηρωική προσπάθεια, αλλά ο Ολυμπιακός είχε περισσότερες λύσεις... κάτι που απέδειξε και το τρίποντο του Βαγγέλη Σκλάβου, 59-49. Ο Αμερικανός των "κυανοκιτρίνων", Πιτ Μάικλ, διαμόρφωσε από τη γραμμή του φάουλ το σκορ στο 30, 59-51.

    Ενάμιση λεπτό μετά την έναρξη της τέταρτης περιόδου, ο Γιούρακ σημείωσε το πρώτο καλάθι, 61-51, το οποίο μάλιστα θεωρήθηκε εκπρόθεσμο από τον πάγκο του Περιστερίου, αλλά το διαιτητικό δίδυμο ορθώς το καταμέτρησε, αφού η μπάλα είχε χτυπήσει ταμπλό. Ενα άστοχο τρίποντο του Μίλαν Τόμιτς και η αμυντική ολιγωρία των παικτών του Ολυμπιακού έδωσε την ευκαιρία στο Περιστέρι να μειώσει σε 61-55 με Σούλη και Μάικλ, αλλά ο αφανής ήρωας των «ερυθρολεύκων, Γκόραν Γιούρακ, αποφάσισε να... κάνει αισθητή την παρουσία του και με δικό του εύστοχο τρίποντο, ο Ολυμπιακός έδειχνε μία ακόμη φορά την πλάτη του στο Περιστέρι, 64-55, έξι λεπτά πριν τη λήξη.

    Γέννημα θρέμμα Πειραιώτης και Ολυμπιακός από... κούνια, ο Βασίλης Σούλης πήρε επιτυχημένες πρωτοβουλίες μέσα στη ρακέτα και σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα του Παπαμακάριου, οι "Πρίγκιπες της Δυτικής Οχθης" δεν παρέδιναν τα όπλα. Τρεισίμιση λεπτά πριν το τέλος, ο Μάικλ μείωσε από τη γραμμή του φάουλ σε 66-62 και τα πάντα μπορούσαν να συμβούν. Ο κορυφαίος του Ολυμπιακού, Γιούρακ, κέρδισε αντιαθλητικό φάουλ από το Στιούαρτ και ευστόχησε στη μία βολή, 67-62 ενάμιση λεπτό πριν το τέλος. Ομως, το Περιστέρι ήταν ακόμη εδώ...

    Η ψυχή των "κυανοκιτρίνων", Μανώλης Παπαμακάριος, ευστόχησε από τα 6.25, 67-65, ο Ολυμπιακός εξάντλησε την επίθεσή του με άστοχο σουτ του Χαρίση και με εναπομείναντα χρόνο 21 ο Λάρι Στιούαρτ πέτυχε την ισοφάριση, 67-67, για πρώτη φορά στον αγώνα από το τζάμπολ. Ο Ολυμπιακός είχε 13, όλα δικά του να εκδηλώσει την τελευταία επίθεση του αγώνα, το Περιστέρι έκανε φάουλ στο Λιαδέλη με εναπομείναντα χρόνο 8, ο Λιαδέλης ευστόχησε και στις δύο βολές και ο Μίρζα Κούρτοβιτς δεν κατάφερε να ευστοχήσει από τα 6.25, στερώντας από την ομάδα του την πρώτη ιστορική πρόκριση σε τελικό του θεσμού.

    ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιούρακ 17 (1), Χαρίσης 3 (1), Γκόρενς 8, Διαμαντόπουλος 2, Γιαννουζάκος, Λιαδέλης 18 (1), Τόμιτς 13 (3), Σκλάβος 5 (1), Μπάγκαριτς 3, Βολκοβίσκι

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Κούρτοβιτς, Παπαμακάριος 20 (1), Σιούτης, Πελεκάνος 2, Νάκιτς, Χίζνιακ 12, Μάικλ 17, Σούλης 12, Μακρής, Στιούαρτ 4.

    [03] Αθλητισμός

    Τραυματίες οι Παπαδόπουλος - Μικάελσεν

    (27/2/2004 8:26:00 μμ)

    Μπορεί ο Παναθηναϊκός να επέστρεψε από τη Γαλλία, έχοντας στις βαλίτσες του το ισόπαλο αποτέλεσμα που του δίνει το προβάδισμα για πρόκριση στην επόμενη φάση του ευρωπαϊκού κυπέλλου, το τίμημα όμως ήταν βαρύ. Το διάστρεμμα που υπέστη ο Μικάελσεν και η θλάση του Παπαδόπουλου επισκίασαν τη χαρά του προπονητή που δεν θα τους έχει στη διάθεσή του στον αγώνα με το Αιγάλεω την Κυριακή. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος σίγουρα θα απουσιάζει και από το επαναληπτικό ματς με την Οσέρ ενώ για τον Μικάελσεν θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να είναι έτοιμος για τον αγώνα της Τετάρτης με τη γαλλική ομάδα. Ο Ζουτάουτας επιστρέφει ενώ το παρόν θα δώσουν και οι Γκονζάλες, Ντεμπά που δεν ακολούθησαν στη Γαλλία την αποστολή της ομάδας.

    [04] Αθλητισμός

    Έτοιμο το Αιγάλεω για τον αγώνα με τον ΠΑΟ

    (27/2/2004 8:39:00 μμ)

    Πανέτοιμοι για τον αγώνα της Λεωφόρου με τον Παναθηναϊκό δηλώνουν παίκτες και προπονητής στο Αιγάλεω. και στην χθεσινή προπόνηση ο τεχνικός της ομάδας Γιώργος Χατζάρας. Ο Βορειοελλαδίτης προπονητής, είχε την ευκαιρία να δει για άλλη μια φορά τον Παναθηναϊκό, στον αγώνα που έδωσαν οι "πράσινοι" για το κύπελλο UEFA με την γαλλική Οσερ, ενώ ένα πονοκέφαλο λιγότερο αποτελεί για τον τεχνικό του "Σιτι" o τραυματισμός του Παπαδόπουλου. Ο Γιώργος Χατζάρας μίλησε για το θέμα αυτό στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, τονίζοντας ότι θα προτιμούσε ο αντίπαλος να παίζει πλήρης, ενώ χαρακτήρισε ως λυπηρό το γεγονός του τραυματισμού του παίκτη. Μετά από καιρό, αναμένεται να δώσει το παρών στην αποστολή του Αιγάλεω και ο Ζαν Ντενί Ουάνγκα.

    [05] Διεθνή

    Σε κρίση η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις ΗΠΑ ΗΠΑ: 10.600 παρενοχλήσεις ανηλίκων από καθολικούς ιερείς

    (27/2/2004 8:36:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: Reuters

    Στο προσκήνιο επανέρχται και πάλι το πρόβλημα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων ανηλίκων από Ρωμαιοκαθολικούς ιερείς στις ΗΠΑ. Δυο έρευνες που έγιναν από την ίδια την Εκκλησία και είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, έδειξαν ότι από το 1950 μέχρι το 2002 παρενοχλήθηκαν από καθολικούς ιερείς περισσότερα από 10.600 παιδιά, στην πλειοψηφία τους αγόρια. Στα σκάνδαλα αυτά, υπολογίζεται ότι ενεπλάκησαν 4000 Ρωμαιοκαθολικοί ιερείς, δηλαδή το 4% του ρωμαιοκαθολικού κλήρου στις ΗΠΑ.

    Όταν οι αριθμοί σοκάρουν

    Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνουν στις ΗΠΑ τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων από Ρωμαιοκαθολικούς ιερείς.

    Δυο έρευνες που έγιναν από Αμερικανούς καθολικούς επίσκοπους το 2002 έδειξαν ότι 10.667 παιδιά έπεσαν θύματα παρενόχλησης από 4392 ιερείς το διάστημα 1950-2002.

    Το αποκορύφωμα των σεξουαλικών σκανδάλων, σημειώθηκε τη δεκαετία του 1970, όπου διαπιστώθηκε ότι ένας στους δέκα καθολικούς ιερείς κατηγορήθηκε ότι παρενόχλησε ανήλικο.

    Στη δεύτερη έρευνα, επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι οι ηγέτες της εκκλησίας απέτυχαν να αποτρέψουν επαίσχυντες συμπεριφορές.

    Συγνώμη από τα θύματα για λογαριασμό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ζήτησε ο Γουίλτον Γκρέγκορι, επικεφαλής της Αμερικανικής Συνδιάσκεψης Καθολικών Επισκόπων.

    "Η παρενόχληση παιδιών είναι ένα εθνικό πρόβλημα "επισήμανε από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Μπένετ, υψηλόβαθμος κληρικός προσθέτοντας "το πρόβλημα σαφώς γίνεται πολύ χειρότερο όταν αυτός που κακοποιεί φορά κολάρο".

    [06] Αθλητισμός

    Με Ουντέζε εναντίον του ΟΦΗ ο ΠΑΟΚ

    (27/2/2004 8:58:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με την επιστροφή του Ουντέζε στο κέντρο της άμυνας, θα παραχθεί ο ΠΑΟΚ, εναντίον του ΟΦΗ στον αγώνα της Κυριακής στην Τούμπα. Τερματοφύλακας θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο Ατματσίδης και το πιθανότερο είναι πως θα παίξουν τρεις σε άμυνα "ζώνης", με τους Βόκολο, Χασιώτη, Ουντέζε, δύο στα πλάγια, Φουτσίνι και Κουτσόπουλο, άλλους τρεις καθαρούς μέσους, τους Κούτση και Μαλαδένη και έναν από τους Σπάσιτς ή Χάγκαν ή Θεοδωρίδη και επιθετικό δίδυμο τους Γιασεμή και Σαλπιγγίδη. Εν τω μεταξύ, από την προσεχή Δευτέρα θα ασχοληθεί εκτενέστερα ο ΠΑΟΚ με το πρόβλημα που θα προκύψει με την ομάδα που θα κατακτήσει την τρίτη θέση της βαθμολογίας και θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να παίξει εκτός έδρας, λόγω της ταυτόχρονης διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Η διοίκηση της ΠΑΕ θα αναζητήσει λύσεις μέσω της Οργανωτικής Επιτροπής του 2004, αν και χρονικά είναι νωρίς να εκφραστεί κάποιος για το θέμα, αφού η τρίτη θέση δεν είναι ακόμα εξασφαλισμένη από καμιά ομάδα.

    [07] Εκλογές

    Επίθεση Τσοβόλα στον Δικομματισμό

    (27/2/2004 9:22:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Κατηγορώ κατά των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε κατά τη προεκλογική του συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Χαρακτήρισε αδιέξοδες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των δύο κομμάτων που από τις αρχές τη δεκαετία του ΄90 έχουν φέρει την κοινωνία σε αδιέξοδο. Ο κ Τσοβόλας πρότεινε την άμεση αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και κατώτερο μηνιαίο μισθό την επόμενη τετραετία στα 1250 ευρώ. Επίσης ζήτησε ανατροπή της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του υπεδάφους καθώς και προγραμματισμένη αλλά και ελεγχόμενη είσοδο και παραμονή στη χώρα μας των οικονομικών μεταναστών.

    Πρότεινε μέτρα για τους κοινωνικά ασθενέστερους

    Για τα ευρωπαϊκά ζητήματα δήλωσε τη αντίθεση του κόμματός του στις νεοφιλελεύθερες συμβάσεις του Μάαστριχτ και του Άμστερνταμ και δήλωσε ότι πιστεύει σε μια άλλη Ευρώπη ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ και με πραγματική σύγκλιση. Επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΚΙ υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους καθώς και δημόσιας υγείας.

    Ο κ. Τσοβόλας πρότεινε μεταξύ άλλων τον εκσυγχρονισμό και τη στήριξη και του αγροτικού τομέα καθώς επίσης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ίδρυση συνεργατικής τράπεζας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος ώστε να πληρώνουν αυτοί που έχουν και κατέχουν.

    Επίσης ζήτησε διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος με θεσμική καθιέρωση της τριμερούς συμμετοχής της χρηματοδότησής του. Τέλος, ζήτησε τη θέσπιση του αιρετού περιφερειάρχη αναφερόμενος στη περιφερειακή δομή της χώρας και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    Ο κ Τσοβόλας αναφερόμενος στα εθνικά θέματα απέρριψε κατηγορηματικά το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, ζήτησε την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και δήλωσε ότι το ΔΗΚΚΙ αρνείται να αναγνωρίσει το όνομα "Μακεδονία" στη δημοκρατία των Σκοπίων.

    [08] Διεθνή

    Απουσία πολυφωνίας και σύνθεσης Φόβοι για τη Δημοκρατία στη Γεωργία

    (27/2/2004 9:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την ανησυχία του για το μέλλον της Δημοκρατίας στη Γεωργία αλλά και για την ελευθερία του Τύπου εκφράζει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αντιπροσωπεία του που μετέβη στη χώρα, για να παρακολουθήσει από κοντά τις προετοιμασίες για τις εκλογές της 28ης Μαρτίου, διαπίστωσε ''υπερβολική εμφάνιση των κομμάτων εξουσίας'' στη σύνθεση των εκλογικών επιτροπών, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει μετά τις εκλογές "σε ένα κοινοβούλιο που θα αποτελείται από ένα και μοναδικό κόμμα". Η αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις γεωργιανές αρχές και τις καλεί να να υιοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση τα κατάλληλα μέτρα που θα εγγυηθούν την πολυφωνία στις επικείμενες εκλογές.

    Αναγκαία η λήψη μέτρων

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης, υπογραμμίζει επίσης ότι οι νέες αρχές της χώρας, δεν ακολούθησαν τις βασικές συστάσεις που ετέθησαν μετά από τις τελευταίες εκλογές, συστάσεις που περιέχονται σε απόφαση που υιοθετήθηκε από την κοινοβουλευτική Συνέλευση τον Ιανουάριο στο Στρασβούργο.

    Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας στη Γεωργία άρχισε την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

    [09] Εκλογές

    Σιγουριά Παπανδρέου από την Πάτρα "Πάμε για νίκη"

    (27/2/2004 9:48:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με σύνθημα μόρφωση, δουλειά, ανθρωπιά χτίζουμε την Ελλάδα της νέας εποχής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου οριοθέτησε την Παρασκευή μιλώντας σε μια μεγάλη και ενθουσιώδη συγκέντρωση οπαδών του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα, τους στόχους της επόμενης τετραετίας. Πάμε για μεγάλη νίκη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και ανεβάζοντας τους τόνους εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. και τον Κώστα Καραμανλή προσωπικά, λέγοντας ότι επί επτά χρόνια υπονόμευσαν κάθε αγώνα για αλλαγή και πολέμησαν όλες τις κατακτήσεις της Ελλάδας. Από την πρωτεύουσα της Αχαΐας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεσμεύτηκε για μια καλύτερη Ελλάδα και έθεσε το δίλημμα της συμμετοχής όλων σε μια νέα εποχή ή την επανίδρυση του κομματικού κράτους, θέτοντας τα όρια μεταξύ της προόδου και της συντήρησης. Ατυχές γεγονός, ο σοβαρός τραυματισμός στο στήθος ενός νεαρού οπαδού του κόμματος, από έκρηξη βεγγαλικών. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Πάτρας, όπου έσπευσε να τον επισκεφθεί ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Επίθεση στη ΝΔ για ακροδεξίες αποκλίσεις

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης τη Νέα Δημοκρατία, ότι πέρασε οχτώ χρόνια συμβιβασμών με την ακροδεξιά, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, με το χθες, τα κομματικά φέουδα και τους βαρόνους. Και κατήγγειλε τη ΝΔ ότι αγκάλιασε τους υβριστές του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακροδεξιούς και ανθρώπους που κρίνουν τους άλλους από το πως φαίνονται και που γεννήθηκαν. Τους αγκάλιασε όλους αυτούς για μια χούφτα ψήφους. Αυτές είναι οι αρχές της ΝΔ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου, δεσμεύθηκε προσωπικά για μόρφωση σε όλους, για αδιάκοπο αγώνα κατά της ανεργίας και σύνθημα "Καμιά επένδυση χωρίς κίνητρο απασχόλησης".

    Υποσχέθηκε επίσης ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινής ζωής των πολιτών με βάση την ανθρωπιά την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια, αφού όπως είπε ο πλούτος που παράγει ο τόπος είναι αρκετός για όλους και σημειώνοντας ότι δεσμεύεται για φροντίδα, αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη στον άρρωστο, τον συνταξιούχο, τον άνθρωπο με αναπηρία, τον μετανάστη, γι' αυτόν που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, μπορεί να προχωρήσει με τόλμη και αισιοδοξία στο μέλλον με βάση το μεγάλο έργο των τελευταίων ετών. Ανατρέπουμε, πρόσθεσε, συγκεντρωτικά και γραφειοκρατικά πρότυπα σε όλους τους τομείς και υλοποιούμε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης και κοινωνικού κράτους.

    Αναφορά στα εθνικά θέματα και τους αγρότες

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα τονίζοντας ότι θα είναι μπροστά στη μάχη κατοχύρωσης των εθνικών συμφερόντων, της υπεράσπισης των εθνικών δικαίων , της προάσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

    Είπε ναι στη λύση του Κυπριακού, στη λύση της υφαλοκρηπίδας, στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, στην άμεση και αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, θέτοντας την απαράβατη προϋπόθεση, οι λύσεις να είναι εθνικά αποδεκτές.

    Αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα όχι μόνο της Πάτρας αλλά και της δυτικής Ελλάδας με πρώτο τη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου το οποίο χαρακτήρισε έργο πνοής και ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Ευρώπης που ανασταίνει κυριολεκτικά ολόκληρη τη χώρα δίνοντας στην Πάτρα και τη δυτική Ελλάδα ένα νέο σημαντικό ρόλο.

    Έδειξε κατανόηση για το πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών που είναι δικαιούχοι και καθυστερεί η καταβολή των επιδοτήσεων και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να τρέξει πολύ πιο γρήγορα η εξέταση των δηλώσεων και των ενστάσεων και εγγυήθηκε ότι θα υπάρξει αυτή η άμεση εξυπηρέτηση των αγροτών που δικαιούνται την επιδότηση και ιδιαίτερα όσοι έχουν υποστεί ζημιά να πάρουν αμέσως ένα σημαντικό μέρος αυτής της επιδότησης.

    Επίσης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανακούφιση των αγροτών που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία.

    "Στις 7 του Μάρτη υπάρχουν δύο δρόμοι: κοινωνική δικαιοσύνη ή ακύρωση των λαϊκών κατακτήσεων, ευημερία για όλους ή πειραματισμοί στην οικονομία και εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Σοβαρός τραυματισμός οπαδού

    Την συγκέντρωση αμαύρωσε, το ατύχημα με τον σοβαρό τραυματισμό του 25χρονου Κώστα Νάκου πυροτεχνουργού που χειριζόταν τα πυροτεχνήματα και ένα από αυτά εξερράγη στα χέρια του.

    Ο πυροτεχνουργός διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου εισήχθη στο χειρουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποστεί ακρωτηριασμό, ρήξη σπλήνας και άλλων οργάνων του σώματός του και έχει εσωτερική αιμορραγία.

    Στο Νοσοκομείο μετέβη άμεσα ο Γιώργος Παπανδρέου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού εξέφρασε τη λύπη του για το θλιβερό γεγονός επικοινώνησε με τους γιατρούς και ζήτησε πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του 25χρονου.

    Στο Νοσοκομείο μετέβησαν επίσης ο δήμαρχος της Πάτρας Ανδρέας Καράβολας και ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Θωμάς.

    [10] Αθλητισμός

    Χωρίς αλλαγές με Καλλιθέα ο Ολυμπιακός

    (27/2/2004 10:37:00 μμ)

    "Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει", υποστηρίζουν πολλοί προπονητές και φαίνεται πως μ αυτό το "μότο" θα πορευτεί ο Όλεγκ Προτάσοφ στο παιχνίδι με την Καλλιθέα στο "Ελ Πάσο". Ο τεχνικός του Ολυμπιακού θα παρατάξει την ίδια ενδεκάδα με την οποία αγωνίστηκε στην Κρήτη με τον ΟΦΗ, εκτός του Γρηγόρη Γεωργάτου που συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες κάρτες. Με δεδομένο ότι και ο Βενετίδης θα απουσιάσει, αφού είναι τραυματίας, στο αριστερό άκρο της άμυνας θα περάσει πάλι ο Τάσος Πάντος κι έτσι εισέρχεται στην ενδεκάδα ο Δημήτρης Μαυρογενίδης, που θα αγωνιστεί δεξιά. Άλλη αλλαγή δεν προβλέπεται.

    Στον πάγκο ο Καρεμπέ

    Υπήρχε ένα δίλημμα για να παίξει από την αρχή ο Ανδρέας Νινιάδης και να μείνει στο πάγκο ο Παντελής Καφές, επειδή στη Ηράκλειο ο Νινιάδης είχε εξαιρετική απόδοση και από τη στιγμή που μπήκε στο β' ημίχρονο ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσης της ομάδας του. Όμως τελικά ο Προτάσοφ προσανατολίζεται στο να διατηρήσει τον Καφέ και αν χρειαστεί θα περάσει και πάλι τον Νινιάδη ως αλλαγή.

    Το ίδιο ισχύει και για τον Κριστιάν Καρεμπέ, ο οποίος αποθεραπεύτηκε και συμπεριλήφθηκε στην αποστολή, για πρώτη φορά μετά από ενάμιση μήνα. Τελευταίο παιχνίδι που είχε αγωνιστεί -και χτύπησε- ήταν με τον ΠΑΟΚ στη Ριζούπολη. Ο Προτάσοφ δεν θέλει να ρισκάρει με τον Γάλλο μέσο, ακριβώς γιατί έχει πολύ καιρό να παίξει μπάλα. Έτσι θα τον κρατήσει στον πάγκο και θα τον χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή, ανάλογα με το πώς θα πάει το παιχνίδι.

    Αντίθετα, θα ρισκάρει με τον Ιεροκλή Στολτίδη, που βρίσκεται στο όριο των κίτρινων καρτών κι αν αύριο πάρει άλλη μια, τότε θα χάσει το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Ομως ο Προτάσοφ έχει πλέον στη διάθεσή του τον Καρεμπέ, οπότε και να απουσιάσει ο Στολτίδης, διαθέτει παίκτη αξίας για να τον βάλει στη θέση του.

    Έτσι, η ενδεκάδα που εκτός απρόοπτου θα παρατάξει αύριο ο προπονητής του Ολυμπιακού είναι: τερματοφύλακας ο Γιάννου, στο κέντρο της άμυνας οι Βάλλας, Κωστούλας, δεξιά οι Μαυρογενίδης, Γεωργιάδης, αριστερά οι Πάντος, Τζόρτζεβιτς, στη μεσαία γραμμή οι Στολτίδης, Καφές και στην επίθεση οι Καστίγιο, Τζιοβάνι. Στην αποστολή μετέχουν ακόμη οι Κατεργιαννάκης, Ανατολάκης, Ταραλίδης, Νινιάδης, Γκώνιας, Καρεμπέ και Κούζμπα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 27 February 2004 - 21:50:53 UTC