Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Καραμανλή στα Γιάννενα "Τέλος στις δυο Ελλάδες"
  • [02] Συνέντευξη Κωνσταντόπουλου στη ΝΕΤ
  • [03] Καταγγελίες Λάλου για ατασθαλίες στην ΠΑΕ ΑΕΚ
  • [04] Ψάχνουν λύση για να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα Δεν παραιτείται
  • [05] Στον τελικό ο Άρης
  • [06] Σήμερα η αναγνώριση των πτωμάτων Στο Μόσταρ η σορός του Τραϊκόφκσι
  • [07] Πυρετός προετοιμασιών στα κομματικά επιτελεία Στην τελική ευθεία πριν
  • [08] "Θαυμάσιο" το βρήκε ο πρόεδρο της Ο.Ε τους Ενθουσιασμένοι οι Αυστραλοί

    [01] Εκλογές

    Ομιλία Καραμανλή στα Γιάννενα "Τέλος στις δυο Ελλάδες"

    (27/2/2004 10:41:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την αναβάθμιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και την ενεργοποίηση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εφόσον το επιβάλει η συγκυρία, υποσχέθηκε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στα Γιάννενα. Ο αρχηγός της ΝΔ δεσμεύθηκε για μία νέα διακυβέρνηση με προτεραιότητα τον άνθρωπο και για την κατάργηση των κομματικών ταυτοτήτων. "Κεντρική επιδίωξή μας είναι να βάλουμε τέλος σ΄ αυτό που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ονομάζει δυο Ελλάδες" τόνισε και εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για αδιαφάνεια στη διαχείριση των πόρων και αλαζονική συμπεριφορά.

    Επίθεση στην κυβέρνηση

    Νέα σκληρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στα Γιάννενα ο Κώστας Καραμανλής.

    Ο αρχηγός της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφάνεια στη διαχείριση των πόρων και για αλαζονεία.

    "Η κυβέρνηση που φεύγει είχε τεράστιους πόρους και τους μοίρασε στους λίγους φίλους της εξουσίας, της διαπλοκής και της διαφθοράς " τόνισε και κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι έχει αυτοσκοπό την εξουσία.

    " Εναλλάσσονται, μεταλλάσσονται και συναλλάσσονται, με ένα και μόνο σκοπό. Να μείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία " πρόσθεσε.

    Προτεραιότητες ΝΔ για την περιοχή των Ιωαννίνων

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, δεσμεύθηκε για εθνικό διάλογο για την Παιδεία, κατάργηση κομματικών ταυτοτήτων και διακρίσεων, πάταξη της ανεργίας, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για λύσεις στα προβλήματα καθημερινότητας του πολίτη.

    "Πεμπτουσία της δικής μας πολιτικής είναι ο άνθρωπος. Προτεραιότητα στη Νέα Διακυβέρνηση είναι η οικογένεια που ζει με ανασφάλεια για το αύριο" τόνισε και ανέλυσε τις προτεραιότητες του κόμματος του για την Ηπειρο εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

    Σε αυτές περιλαμβάνονται η πλήρης και διάφανη ενεργοποίηση του Γ Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου, η ανάδειξη του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, τα νέα έργα υποδομής, η στήριξη των αγροτών, του τοπικού τουρισμού, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων .

    Ανακοίνωσε επίσης την Ίδρυση Υπηρεσίας Αγροτικής Ασφάλειας για τους Αγρότες, για να σταματήσει όπως είπε, η ανασφάλεια των κατοίκων της υπαίθρου και να δοθεί οριστική λύση στα πανωτόκια.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ζήτησε από τους Ηπειρώτες να στηρίξουν τη ΝΔ στις εκλογές, για μια κυβέρνηση που δεν θα χωρίζει, θα στέκεται κοντά στους πολίτες και θα υπηρετεί τη Δικαιοσύνη

    ''Αυτή είναι η συμφωνία τιμής, που προτείνουμε σε κάθε πολίτη" τόνισε χαρακτηριστικά.

    [02] Εκλογές

    Συνέντευξη Κωνσταντόπουλου στη ΝΕΤ

    (28/2/2004 12:53:00 πμ)

    Τις θέσεις του κόμματός του ενόψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου ανέπτυξε σε αποψινή συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος άσκησε έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, επισημαίνοντας ότι είναι παραπλήσιες οι πολιτικές τους και ανέφερε ως παράδειγμα το ασφαλιστικό. Μίλησε ακόμη για διαχωριστική γραμμή μεταξύ των νεοφιλελεύθερων επιλογών και όσων τις αντιστρατεύονται, ενώ χαρακτήρισε δημιουργική φλέβα τις σχέσεις του ΣΥΝ με τα κοινωνικά κινήματα. Πρόσθεσε επίσης ότι η κεντροαριστερά δεν είναι ένα κέλυφος δίχως περιεχόμενο και επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.

    [03] Αθλητισμός

    Καταγγελίες Λάλου για ατασθαλίες στην ΠΑΕ ΑΕΚ

    (28/2/2004 1:06:00 πμ)

    Για ψευδή και άκυρο προϋπολογισμό και για μετοχές ''φούσκες'', κατηγόρησε ο την διοίκηση της ΑΕΚ ο Β΄αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Πέτρος Λάλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΑΕΚ είναι στα πρόθυρα της διάλυσης. Ο κ. Λάλος υποστήριξε ότι η ΑΕκ με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να βρει σανίδα σωτηρίας καθώς και το ότι δεν μπορεί να υπαχθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης όπως αυτό ορίζεται από το άρθρο 44 του νόμου περί εξυγίανσης προβληματικών εταιριών. Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ υποστήριξε ότι παρά τα επανειλημμένα του αιτήματα για στοιχεία και διευκρινήσεις επί του ισολογισμού η διοίκηση σιώπησε, ενώ απέφυγε να προτείνει λύσεις ή να ξεκαθαρίσει ποιος φταίει και ποιος έχει τις ποινικές ευθύνες.

    Ψεύτικος ο ισολογισμός

    "Ο ισολογισμός που δημοσιεύτηκε είναι άκυρος και ψευδής'' ισχυρίστηκε ο κ. Λάλος διευκρινίζοντας ότι δεν ψηφίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο και γιατί δεν περιλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις της ομάδας.

    "Στην συνεδρίαση στις 5 Φεβρουαρίου σχετικά με την έγκριση του ισολογισμού διαπίστωσα σωρεία παραβάσεων και είπα ότι δεν εγκρίνεται ο ισολογισμός. Αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή από τους Βαλασόπουλο, Γρανίτσα, Δημητρέλλο και εμού για να εξεταστούν τα στοιχεία, αλλά η επιτροπή αυτή ποτέ δεν συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση. Μόνο μια φορά μου ζητήθηκε να παραστώ σε μια συνάντηση με ορκωτό λογιστή κι εκεί αφού ενημερώθηκα, ζήτησα διάφορα στοιχεία τόσο γραπτώς, όσο και προφορικώς, αλλά δεν μου δόθηκαν ποτέ" υποστήριξε ο παράγοντας της ΑΕΚ.

    Κατήγγειλε ότι μέλη του διοικητικού συμβουλίου προσπαθούν να μαζέψουν υπογραφές για τον ισολογισμό, ενώ υποστήριξε ότι τα χρέη της ΠΑΕ είναι 166 εκ. ευρώ και όχι 97 όπως αναφέρεται και αποκρύπτονται σκόπιμα.

    Όσο για το άρθρο 44, ο κ. Λάλος υποστήριξε ότι δεν λύνει το πρόβλημα, αφού η ρύθμιση που μπορεί να γίνει είναι μόνο για το 25% των χρεών.

    [04] Διεθνή

    Ψάχνουν λύση για να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα Δεν παραιτείται

    (28/2/2004 1:35:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: CNN-AFP-ΑΠΕ

    Αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του μέχρι τέλους, δηλώνει, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που του ασκούνται. ο πρόεδρος της Αϊτής Ζαν- Μπερτραντ Αριστίντ. Έχω την ευθύνη ως εκλεγμένος πρόεδρος να παραμείνω εκεί που είμαι, για να προστατεύσω τους ανθρώπους" δήλωσε μιλώντας στο CNN και ζήτησε την αποστολή διεθνούς δύναμης στην Αϊτή για να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες. Νωρίτερα, ο Τζορτζ Μπους ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για την αποστολή διεθνούς δύναμης είναι να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία. Την ίδια ώρα, την προέλαση τους προς την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς συνεχίζουν οι αντάρτες. "Πολύ σύντομα θα είμαστε στο Σεν Μαρκ, 100 χιλιόμετρα από το Πόρτ-ο-Πρενς" δήλωσε ο στρατιωτικός τους ηγέτης Γκι Φιλίπ. Προηγήθηκε η κατάληψη της πόλης Μιρεμπελέ.

    Κινητικότητα

    Λίγες ώρες νωρίτερα, εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ ντιπάρτμεντ, ανακοίνωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί διέξοδος στην κρίση, είναι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Αριστιντ και να μεταβιβάσει την εξουσία σε έναν νόμιμο διάδοχο.

    " Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Αριστίντ, θα πρέπει να αποφασίσει με γνώμονα τα συμφέροντα της Αϊτής " δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Υπογράμμισε επίσης ότι γίνονται διπλωματικές προσπάθειες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει ειρηνικά την εξουσία, αν και όπως είπε, οι προσπάθειες αυτές προσκρούουν στην αντιπολίτευση που εξακολουθεί να επιζητά επίμονα την παραίτηση Αριστιντ.

    "Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί τους και δεν θέλουμε να δούμε περισσότερη βία' πρόσθεσε.

    Νωρίτερα, ο Τζορτζ Μπους αποκάλυψε ότι αν επιτευχθεί πολιτική συμφωνία θα αποσταλεί στην περιοχή διεθνής δύναμη.

    Δεν άνοιξε ωστόσο τα χαρτιά του για το ποιες χώρες τελικά θα συγκροτήσουν αυτήν τη διεθνή δύναμη.

    "Σχεδιάζουμε την αποστολή μίας διεθνούς δύναμης στην Αϊτή, η οποία θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα είπε χαρακτηριστικά.

    Βία

    Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο, στην πρωτεύουσα Πόρτο ο Πρινς επικράτησε ένταση και σημειώθηκαν αιματηρά επεισόδια.

    Εκατοντάδες άτομα λεηλάτησαν αποθήκες ενώ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, στις περιοχές Πουπελά και Κριστ Ρουά εντοπίστηκαν εγκαταλειμμένα τα πτώματα τριών ανδρών. Είχε προηγηθεί η κατάληψη από τους αντάρτες της πόλης Μιρεμπαλέ, μόλις τριάντα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καζάνι που βράζει το Πορτ- ο- Πρενς

    Έτοιμοι να μπουν στο Πορτ-ο-Πρενς οι αντάρτες

    "Ακυβέρνητη" χώρα η Αϊτή

    Αντίστροφη μέτρηση για τον Αϊτινό πρόεδρο

    [05] Αθλητισμός

    Στον τελικό ο Άρης

    (28/2/2004 1:21:00 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Άρης φάνηκε συνεπής στο ραντεβού του και όπως πέρυσι στη Λάρισα, έτσι και φέτος στη Λαμία θα είναι "παρών" στον τελικό του 10ου φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας. Πέρυσι αντίπαλος του ήταν ο Παναθηναϊκός, ο οποίος και αναδείχτηκε τελικά Κυπελλούχος 2003. Φέτος θα είναι μία άλλη μεγάλη ομάδα της Αθήνας, ο Ολυμπιακός. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης επικράτησε άνετα με 93-72 του Απόλλωνα Πατρών στον δεύτερο ημιτελικό της ημέρας στο κλειστό "Χαλκιοπούλειο" της Λαμίας. Οι παίκτες του Τσαρλς Μπάρτον χρειάστηκαν μόλις ένα τρίλεπτο -στα μισά της τρίτης περιόδου- για να δώσουν τέλος στις φρούδες, όπως αποδείχτηκε, ελπίδες των μαχητικότατων έως τότε Πατρινών, που "πλήρωσαν" την απουσία του Ντάντε Τζόουνς (στο αίμα του Αμερικανού ανιχνεύθηκε ινδική κάνναβης). Κόμματος (20π.), Στακ (16π.) και ο νεαρός Κυρίτσης (15π.) ήταν οι κορυφαίοι του Άρη.

    Με σουτ από την περιφέρεια προσπαθούσε αμέσως μετά το τζάμπολ ο Απόλλων να κρατηθεί ζωντανός (με δεδομένη την απουσία του Ντάντε Τζόουνς), και μέσα σε έξι λεπτά -τα πρώτα- ευστόχησε σε τρία, όλα από τη γραμμή των 6.25 (ένα από τον Τόμας και δύο από τον Κουζμάνοβιτς) και ακολουθούσε σε απόσταση αναπνοής, 9-12 τον Άρη. Με έμμεσο τρίποντο του αρχηγού των Πατρινών, Νίκου Αργυρόπουλου, ο Απόλλων ισοφάρισε 12-12 2.59 πριν το τέλος της πρώτης περιόδου, δείχνοντας πως δεν έχει καμία πρόθεση να χάσει το παιχνίδι πριν αυτό ολοκληρωθεί. Στον αντίποδα, οι παίκτες του Άρη έδειχναν σίγουροι για τους εαυτούς τους και εκμεταλλευόμενοι τα πολλά άστοχα σουτ του αντιπάλου, βγήκαν σε διαδοχικούς αιφνιδιασμούς, τους οποίους μετέτρεπε σε καλάθια ο "προωθημένος" Ράιαν Στακ (6 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο).

    Με τον Κόμματο να μετράει 7 πόντους και να είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας της Θεσσαλονίκης, η πρώτη περίοδος έληξε 17-14 υπέρ του Άρη. Με την επανέναρξη, ένα έμμεσο τρίποντο του Νίκου Αργυρόπουλου και ένα... άμεσο τρίποντο, το τέταρτο του Κουζμάνοβιτς (αμφότεροι ήταν οι κορυφαίοι του Απόλλωνα στο πρώτο μέρος με 9 πόντους έκαστος), οι Αχαιοί κοίταξαν μία ακόμη φορά κατάματα τον Άρη, 20-20. Σε εκείνο το σημείο οι παίκτες του Τσαρλς Μπάρτον έδειξαν να συνειδητοποιούν πως η πρόκριση στον μεγάλο τελικό δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση, και με σερί 7-0 και πρωταγωνιστές αυτού τούς Νίκιλα, Πάρκερ, ο Άρης επανέφερε την υπέρ του διαφορά στους +7, 27-20, όπως και στις αρχές, όταν οι Θεσσαλονικείς είχαν προηγηθεί με 10-3.

    Ο αγώνας παρέμεινε ντέρμπι μέχρι το 20 (34-30 υπέρ του Άρη), με τους Πατρινούς να κερδίζουν τις εντυπώσεις μέσα στο παρκέ με τη μαχητικότητά τους και τον Άρη να διατηρεί βραχεία κεφαλή, χωρίς ωστόσο να μπορεί να οικοδομήσει διαφορά ασφαλείας, αφού οι βασικοί πρωταγωνιστές του κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα απόδοσης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Βετούλας συμπλήρωσε τα τρία φάουλ στα μισά της δεύτερης περιόδου και ο Μπάρτον έριξε μέσα στο παρκέ το νεαρό Αλέξη Κυρίτση, ο οποίος σημείωσε και δύο πόντους.

    Με εύστοχο τρίποντο του Τόμας, το δεύτερο του Αμερικανού, ξεκίνησε το β μέρος και ο Απόλλων πλησίασε απειλητικά στον έναν πόντο, 33-34. Από εκεί και μετά όμως ξεκίνησε ο... χορός των τρίποντων από πλευράς Άρη τέσσερα τον αριθμό- και η ομάδα της Θεσσαλονίκης μέσα σε λιγότερο από τρία λεπτά έκανε ό,τι δεν μπορούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αρχικά ήταν ο Κόμματος, που πήρε προσωπικά την αναμέτρηση και με δικές του λύσεις και άξιο συμπαραστάτη τον Λικχολίτοφ, ο Άρης πάτησε γκάζι, ξέφυγε με 45-37 για να δώσει τη χαριστική βολή ο Σμους Πάρκερ από τα 6.25, 48-37. Ο Στακ δεν έδειξε έλεος και από τα 6.25 επίσης έγραψε το 51-67. Ο Άρης μετέτρεψε δηλαδή με τέσσερα τρίποντα και ένα κάρφωμα του Λκχολίτοφ το 37-35 σε 51-37 και πλέον δεν φαινόταν να υπάρχει δρόμος επιστροφής για τον μαχητικότατο Απόλλωνα. Ο Μπάρλος απάντησε από τα 6.25, 51-40, αλλά.... λίγο αργότερα ήταν η σειρά του Μπέιλι να δοκιμάσει -επιτυχώς- την τύχη του από τα 6.25., 54-42.

    Στα τελευταία δύο λεπτά της τρίτης περιόδου, ο Απόλλων δεν έδειξε να μπορεί να ανακάμψει και με τρίποντο του Πάρκερ, ο Άρης προηγήθηκε στο 30 με 60-46. Τυπική διαδικασία ήταν το υπόλοιπο της αναμέτρησης με τους παίκτες του Νίκολιτς να προσπαθούν μεν να γυρίσουν το παιχνίδι, αλλά η διαφορά δυναμικότητας.... έβγαζε μάτια!

    ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ζαβλανός, Καρούσης

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ: Μπάρλος 11 (1), Αργυρόπουλος 12 (1), Γκρεγκόφ, Γεωργαλής 4, Κικίλιας, Μοσχοβίτης, Τόμας 21 (4), Κουζμάνοβιτς 9 (3), Μαρμαρινός 4, Βάρντα 11

    ΑΡΗΣ: Πάρκερ 12 (2), Ραΐσεβιτς 10 (1), Λάππας, Κυρίτσης 15 (1), Κόμματος 20 (3), Βετούλας, Μπέιλι 10 (2), Λικχολίτοφ 8, Στακ 16 (2), Νίκιλα 2.

    [06] Διεθνή

    Σήμερα η αναγνώριση των πτωμάτων Στο Μόσταρ η σορός του Τραϊκόφκσι

    (28/2/2004 10:25:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ

    Στο νοσοκομείο της πόλης Μόσταρ, όπου σήμερα αναμένεται να γίνει η νεκροψία και η αναγνώριση των πτωμάτων μεταφέρθηκαν η σορός του εκλιπόντα Προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι και των οχτώ μελών της συνοδείας του, που σκοτώθηκαν κατά την συντριβή του κυβερνητικού αεροσκάφους την Πέμπτη στην ΝΔ Βοσνία. Η διαδικασία αναγνώρισης των πτωμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί στην διάρκεια της ημέρας και το αργότερο την Κυριακή οι σοροί των επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους θα μεταφερθούν στα Σκόπια. Οι Αρχές στα Σκόπια, ετοιμάζονται ήδη για την κηδεία του Μπόρις Τραϊκόφσκι, στην οποία αναμένεται να παραστούν ηγέτες και εκπρόσωποι από πολλές χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία κατά πάσα πιθανότητα, ο υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης.

    Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ, Ίτσετ Μεμέτι, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας σωστικού συνεργείου της χώρας του μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος, δήλωσε ότι, από τις σκηνές, που αντίκρισε προκύπτει ότι, ο Μπόρις Τραϊκόφσκι και η συνοδεία του έχασαν αμέσως την ζωή τους κατά την πτώση του αεροσκάφους.

    Στο μεταξύ χθες το βράδυ, άνοιξε στην Βουλή της ΠΓΔΜ. στο κτίριο, της οποίας στεγάζεται και το προεδρικό γραφείο, βιβλίο συλλυπητηρίων, στο οποίο πρώτος υπέγραψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

    Βιβλία συλλυπητηρίων άνοιξαν και σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας, αφού ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι και ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, καθώς και στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της ΠΓΔΜ στο εξωτερικό.

    Ο Μπόρις Τραϊκόφσκι και η συνοδεία του σκοτώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, όταν το κυβερνητικό αεροσκάφο,ς που τους μετέφερε στην πόλη Μόσταρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπου θα συμμετείχαν σε διεθνής επενδυτική διάσκεψη, συνετρίβη σε ορεινή ναρκοθετημένη περιοχή, 20 χλμ. νότια της πόλης αυτής.

    Τα σωστικά συνεργεία βρήκαν τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους και από την επεξεργασία τους, ίσως αποσαφηνιστούν τα αίτια του δυστυχήματος.

    "Ήθελε να είναι εκ νέου υποψήφιος"

    Την επιθυμία του να κατέλθει εκ νέου υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές είχε εκφράσει μερικές ημέρες πριν από τον τραγικό θάνατο του, ο εκλιπών Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, όπως δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, μετά την υπογραφή του στο βιβλίο συλλυπητηρίων, που άνοιξε ξεχωριστά στα γραφεία του κόμματος, από το οποίο και προερχόταν πολιτικά ο Τραϊκόφσκι.

    "Πριν μερικές ημέρες με κάλεσε και μου εξέφρασε την θέληση του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της χώρας και μου ζήτησε την υποστήριξη του κόμματος", ανέφερε ο κ. Γκεοργκιέφσκι, ο οποίος πρόσθεσε ότι, ο χαμός του Μπόρις Τραϊκόφσκι "πρέπει να μας ενώσει όλους στην χώρα".

    Ο κ. Γκεοργκιέφσκι, ήταν αυτός, που ως πρόεδρος του VMRO-DPMNE, είχε αναδείξει και είχε προτείνει τον Τραϊκόφσκι ως υποψήφιο του κόμματος του στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στην χώρα το 1999. Ωστόσο στην διάρκεια της κρίσης στην ΠΓΔΜ το 2001 είχε "συγκρουστεί" με τον Τραϊκόφσκι, κατηγορώντας τον για τους χειρισμούς του στην εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης της κρίσης, για τους οποίους είχε αναφέρει ότι, υποθάλπτουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

    Ο κ. Γκεορκιέφσκι την περίοδο, που ήταν και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, υποστήριζε την κλιμάκωση των κυβερνητικών επιχειρήσεων κατά των τότε Αλβανών ανταρτών του UCK, οι οποίοι επί επτά μήνες το 2001, είχαν εμπλακεί σε αιματηρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

    [07] Εκλογές

    Πυρετός προετοιμασιών στα κομματικά επιτελεία Στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές

    (28/2/2004 11:37:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στα ύψη βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο καθώς προχωράμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Τα κόμματα επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις μεγάλες ανοικτές συγκεντρώσεις της περιφέρειας, ενώ την επόμενη εβδομάδα, τελευταία της προεκλογικής περιόδου, σειρά παίρνει η Αθήνα και ήδη τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται επί ποδός. Τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και την Ευρυτανία ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής θα βρεθεί στη Μυτιλήνη και το Ηράκλειο Κρήτης. Στο νομό Αχαΐας περιοδεύει αύριο η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στα Γιάννενα μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος ενώ σε Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη περιοδεύει σήμερα ο Δημήτρης Τσοβόλας.

    Οι μετακινήσεις των ετεροδημοτών

    Την Κυριακή στις 7.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος του Γιώργου Καρατζαφέρη, ΛΑ.Ο.Σ, στον πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην Αθήνα.

    Στο μεταξύ εκπτώσεις από 20 έως 50% στα εισιτήρια των πλοίων, 15% στις Ολυμπιακές Αερογραμμές και 30% στα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία, αποφάσισε η Διακομματική Επιτροπή για τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων.

    [08] Αθλητισμός

    "Θαυμάσιο" το βρήκε ο πρόεδρο της Ο.Ε τους Ενθουσιασμένοι οι Αυστραλοί με το Ολυμπιακό Χωριό

    (28/2/2004 11:08:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ

    "Θαυμάσιο" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζον Κότς, το Ολυμπιακό Χωριό της Αθήνας. Μιλώντας σε ανταπόκριση του "Καναλιού 9" με θέμα την προετοιμασία της Αθήνας, ο κ. Κότς τόνισε: "Νομίζαμε ότι, το Ολυμπιακό Χωριό του Σίδνεϊ ήταν πολύ καλό αλλά της Αθήνας δεν ...παίζεται. Είναι το καλύτερο Ολυμπιακό Χωριό, που έχω δει ποτέ". Ο απεσταλμένος του αυστραλιανού καναλιού στην Αθήνα, Μάϊκολ Άσερ, είπε ότι, μπορεί εδώ και χρόνια να υπάρχουν δυσμενείς αναφορές στις καθυστερήσεις των έργων της Αθήνας αλλά οι αξιωματούχοι των ολυμπιακών επιτροπών διαφόρων χωρών εντυπωσιάστηκαν από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, που είδαν και που είναι έτοιμες.

    "Καυτό πρόβλημα το κυκλοφοριακό"

    Ο Αυστραλός δημοσιογράφος παρατήρησε, όμως, ότι, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου και του κολυμβητηρίου ενώ χαρακτήρισε "καυτό πρόβλημα" το κυκλοφοριακό.

    "Ολόκληρη η Αθήνα είναι ένα εργοτάξιο και εκφράζονται αμφιβολίες αν το τραμ και κάποια άλλα έργα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους. Πάντως τα μέτρα ασφαλείας φέρονται ιδιαίτερα αυστηρά και ικανοποιούν τους Αυστραλούς, οι οποίοι εξετάζουν και εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό", κατέληξε ο Αυστραλός δημοσιογράφος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 28 February 2004 - 9:50:37 UTC