Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ήττα Ολυμπιακού από την Εφές Πίλσεν
  • [02] Περιοδεία στη Δ. Μακεδονία Δέσμευση Καραμανλή για πιο ευέλικτο υπ.
  • [03] Ευκαιρίες για τους νέους στον πολιτισμό
  • [04] Πυρά Παπανδρέου εναντίον Καραμανλή Mας αντιγράφουν
  • [05] Τρέχουν να προλάβουν στο Ιράν Αναβολή εκλογών ζητά ο Ιρανός υπ.
  • [06] Στείλτε στο φεγγάρι τα πολύτιμα αντικείμενά σας Κηδείες στη... Σελήνη
  • [07] Παρατείνεται η ακυβερνησία "Δεν τα βρίσκουν" στη Σερβία
  • [08] Κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα "Δεν ήμουν στον ΕΛΑ" δηλώνει ο Κασσίμης
  • [09] "Όχι" στον Παπαθεμελή "Πρόταση εξουσίας" από το ΔΗΚΚΙ
  • [10] Πορείες ΟΛΜΕ - Ιπτάμενων Φροντιστών
  • [11] "Οφθαλμός αντί οφθαλμού" Αντίποινα του Ισραήλ στη Βηθλέεμ
  • [12] Συμφώνουν οι ΗΠΑ Το Ισραήλ αμφισβητεί τη Χάγη

    [01] Αθλητισμός

    Ήττα Ολυμπιακού από την Εφές Πίλσεν

    (30/1/2004 8:57:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Δεν κατάφερε να πάρει την έκτη συνεχόμενη νίκη του στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός παρά τις αρχικά καλές του επιδόσεις και ηττήθηκε Εφές Πίλσεν με 61-52. Παρά την απουσία των Βολκοβίσκι και Διαμαντόπουλου ο Ολυμπιακός κατάφερε για περίπου τριάντα λεπτά να φαίνεται ότι θα είναι ο νικητής του αγώνα. Μελανό σημείο του αγώνα που ανησυχεί ιδιαίτερα τον Σάκοτα ο τραυματισμός του Μπάγκαριτς (έπαθε διάστρεμμα στο τρίτο δεκάλεπτο) ο οποίος θα αναγκαστεί να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρει να προλάβει το ματς της Κυριακής με τον Πανιώνιο. Τα δεκάλεπτα: 18-19, 30-31, 47-45, 61-52.

    [02] Εσωτερικά

    Περιοδεία στη Δ. Μακεδονία Δέσμευση Καραμανλή για πιο ευέλικτο υπ. Γεωργίας

    (30/1/2004 9:16:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Το μετασχηματισμό του υπουργείου Γεωργίας σε Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη δημιουργία κέντρων αγροτικής ανάπτυξης σε κάθε νομό εξήγγειλε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας την Πέμπτη σε αγρότες στις Ράχες Στυλίδας. Ο Κώστας Καραμανλής δεσμεύτηκε για ταχύτερη καταβολή των επιδοτήσεων και για προσπάθεια να αναθεωρηθεί το πλαφόν για την παραγωγή προϊόντων όπως το λάδι, το βαμβάκι και ο καπνός ενώ τόνισε ότι με κυβέρνηση τη ΝΔ οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ θα καταβάλλονται στους αγρότες εντός τριμήνου και αν υπάρχουν καθυστερήσεις θα καταβάλλονται έντοκα. Τους Νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μέτρα Καραμανλή για την Περιφέρεια

    [03] Πολιτισμός

    Ευκαιρίες για τους νέους στον πολιτισμό

    (30/1/2004 12:55:00 μμ)

    Ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις ευκαιρίες, δυνατότητες και προοπτικές για επαγγελματική απασχόληση που προσφέρει σήμερα ο χώρος του πολιτισμού στους νέους, διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού, την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου και ώρα 19.30, στη μουσική σκηνή FIX. Νέοι και νέες θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και καταξιωμένους ανθρώπους της Τέχνης για τις δυνατότητες που προσφέρονται σήμερα στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον Κινηματογράφο, το Θέατρο, τη Μουσική, το Χορό και τα Εικαστικά. Η βραδιά θα κλείσει με μικρή συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη και DJ s party. Η είσοδος είναι ελεύθερη .

    Ποιες είναι οι υπάρχουσες πολιτικές στο χώρο του πολιτισμού; Τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει; Τι θέλουν οι νέοι; Πόσο υποστηρίζονται οι νέοι που επιθυμούν να ακολουθήσουν τέτοιους δρόμους από τις δομές της εκπαίδευσης, το πολιτιστικό περιβάλλον και τις κοινωνικές δομές; Πόσο ανοιχτή είναι σήμερα η ελληνική κοινωνία σε νέες μορφές έκφρασης, σε νέες ματιές, σε νέες προτάσεις;

    Ερωτήματα αυτού του είδους θα βρεθούν στο επίκεντρο.

    Στο πάνελ των συζητητών συμμετέχουν ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Λάκης Λαζόπουλος, η Ναταλία Δραγούμη, ο Κωνσταντίνος Ρήγος, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και ο Αλέκος Φασιανός. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή.

    [04] Εσωτερικά

    Πυρά Παπανδρέου εναντίον Καραμανλή Mας αντιγράφουν

    (30/1/2004 4:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Επικριτικός κατά της Ν.Δ. εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του σε εκπροσώπους τοπικών φορέων, το μεσημέρι, στην Κοζάνη. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι το αγροτικό πρόγραμμα που εξήγγειλε, υλοποιείται εδώ και 10 χρόνια από την Κυβέρνηση και αναφέρθηκε στις προτάσεις του για τους νέους προσανατολισμούς που πρέπει να έχει η αγροτική οικονομία για να είναι αποδοτική. Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μανία και άγχος αντιγραφής από τον Κ. Καραμανλή. Νωρίτερα το πρωί, και εν μέσω πυκνής χιονόπτωσης, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε σε εργάτες του Λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία που έχει ο λιγνίτης για την οικονομία της χώρας και τόνισε, ότι το οικιακό ρεύμα στην Ελλάδα, είναι το φθηνότερο στην Ευρώπη. Παρότρυνε ακόμη τους φορείς της περιοχής, να επενδύσουν στην Παιδεία και στην επαγγελματική κατάρτιση των νέων. Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν την επίτροπο της Ελλάδας στην ΕΕ Αννα Διαμαντοπούλου να τίθεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Το βράδυ ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί και τα Τρίκαλα, όπου θα μιλήσει στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.

    Ηγετική εμφάνιση και θερμή υποδοχή από τον κόσμο

    Στην Κοζάνη, οι κακές καιρικές συνθήκες και ο μεγάλος αριθμός των συγκεντρωμένων ενθουσίασε τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, ξεκινώντας την ομιλία του, τόνισε ότι "από εδώ στέλνουμε ένα μήνυμα, τίποτα δεν μας σταματά" και πρόσθεσε ότι αυτό που διαμορφώνεται τώρα είναι "ένα μεγάλο ποτάμι που ξεχύνεται για τη μεγάλη νίκη στις 7 Μαρτίου".

    Στην ομιλία του στους τοπικούς φορείς της Κοζάνης, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης "επαναλαμβάνει λέξεις, όρους, έννοιες από τους δικούς μου λόγους". Τον έχει πιάσει μία μανία και ένα άγχος αντιγραφής. Δεν καταλαβαίνει, όμως, ότι το αμείλικτο των πολιτών δεν είναι μόνο τι προτείνει ο ένας και τι ο άλλος, αλλά το ποιος μπορεί να τα κάνει πράξη, ποιος μπορεί να πετύχει τους στόχους του. Τις εξετάσεις της επιτυχίας εμείς τις περάσαμε, τόνισε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας απολογισμό του κυβερνητικού έργου, σημείωσε πως "κάναμε λάθη. Τι μπορεί όμως να κάνει ο κ. Καραμανλής εκτός από κριτική και κατάθεση προθέσεων;".

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε, ακόμη, ότι ο στόχος της ΟΝΕ υποχρέωνε μέχρι σήμερα την κυβέρνηση να δίνει προτεραιότητα στο συνολικό τομέα της Οικονομίας και την ανοδική εικόνα των επιδόσεών μας. "Κάποιες περιοχές δεν ωφελήθηκαν όσο θα έπρεπε από την ανάπτυξη, όπως και κάποιες κοινωνικές ομάδες δεν ωφελήθηκαν όσο θα έπρεπε". Σημείωσε ακόμα, ότι "η λύση δεν εμφανίζεται στην επανίδρυση του κράτους που υποστηρίζει η ΝΔ, αλλά στη μεταρρύθμισή του", στη μετατροπή του σε εμψυχωτή της κοινωνίας, και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει η πολιτική δράση της κυβέρνησης να είναι στραμμένη στην αποκατάσταση της διαφάνειας, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην εξάλειψη της διοικητικής αδράνειας.

    Αναφερόμενος στην παρουσία του κόσμου τόνισε ότι αυτή δείχνει το θάρρος και την ελπίδα του λαού που λέει όχι στη μιζέρια και τη λογική του ώριμου φρούτου της ΝΔ. Η παρουσία σας πρόσθεσε, λιώνει τα χιόνια και ανοίγει τους δρόμους.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους παριστάμενους- αλλά και όχι μόνο- να συμμετέχουν στη διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να υπογράψουν- όπως είπε- ένα νέο συμβόλαιο τιμής που θα αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και τη λειτουργία των κομμάτων, για να μπορεί να ακούγεται ο πολίτης. Ανέφερε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την εμπειρία, τη γνώση αλλά και την τόλμη για να ανανεώσει τη χώρα σε πολλούς τομείς. Η 8η Φεβρουαρίου, ανέφερε, είναι η μέρα της μεγάλης υπογραφής του νέου συμβολαίου και η 7η Μαρτίου η μέρα της μεγάλης νίκης για να υλοποιήσουμε αυτό το συμβόλαιο.

    Ο κ. Παπανδρέου μετά τη σύντομη ομιλία του σε ένα παλλόμενο από ενθουσιασμό ακροατήριο, το οποίο φώναξε το σύνθημα ''και με κρύο και με χιόνι, είσαι ο πρόεδρος που μας ενώνει'' είχε συνάντηση και συζήτηση στο δημαρχείο της πόλης με τους τοπικούς φορείς. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του νομού Κοζάνης και πώς μπορούν για τα προβλήματα να βρουν λύση.

    Το πρωί, ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας σε εργαζομένους του Ατμοηλεκτρικού σταθμού Καρδιάς, μετά την επίσκεψή του στα λιγνιτωρυχεία, δήλωσε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας στον τομέα της ενέργειας είναι διασφαλισμένος. Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας κάτω από πυκνή χιονόπτωση στους συγκεντρωμένους εργαζομένους, τους οποίους και ευχαρίστησε για τη δουλειά τους, δεσμεύτηκε ότι ο λυχνίτης θα παραμείνει στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και τόνισε πως η παρουσία του δημοσίου στην Ενέργεια θα είναι πάντα στρατηγική, διότι έτσι διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.

    Αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας

    Ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στους λιγνιτωρύχους, έκανε αναφορά στην εμπειρία άλλων χωρών, οι οποίες εφάρμοσαν μια υπερβολική νεοφιλελεύθερη πολιτική, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στους πολίτες τους. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι μαζί με την αξιοποίηση του λιγνίτη (ο οποίος σύμφωνα με τη διοίκηση του λιγνιτωρυχείου) μπορεί να τροφοδοτήσει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας για 40 ακόμα χρόνια) πρέπει να προωθηθεί και η αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και να φθάσουν από το 7% των αναγκών που καλύπτουν σήμερα στο 20%.

    Ο λιγνίτης.... στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε, στο πλαίσιο αποκέντρωσης της Παιδείας, να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων της περιοχής και της ΔΕΗ, αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά ο τοπικός πόρος ανάπτυξης, που δίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση από την εκμετάλλευση του λιγνίτη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, ο πόρος αυτός πρέπει να κατευθυνθεί στην Παιδεία και στα νέα επαγγέλματα και μπορούν να συνεργαστούν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ΔΕΗ, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ώστε να δημιουργήσουν Τριτοβάθμια Ιδρύματα με νέες ειδικότητας, τα οποία θα λειτουργούν πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος.

    [05] Διεθνή

    Τρέχουν να προλάβουν στο Ιράν Αναβολή εκλογών ζητά ο Ιρανός υπ. Εσωτερικών

    (30/1/2004 3:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την αναβολή των προγραμματισμένων για τις 20 Φεβρουαρίου βουλευτικών εκλογών στο Ιράν ζήτησε με επιστολή του προς το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Αμπντολχαβέντ Μουσαβί-Λάρι. Κύριος λόγος της υποβολής του αιτήματος αποτελεί η πολιτική κρίση που έχει πυροδοτήσει ο αποκλεισμός χιλιάδων μεταρρυθμιστών υποψηφίων βουλευτών. Και αυτό γιατί μετά την ανάκληση της απόφασης για τον αποκλεισμό ύστερα από τις πιέσεις που δέχτηκε η ιρανική κυβέρνηση, το 12μελές Συμβούλιο των Φρουρών, έχει προθεσμία ως σήμερα για να αποφασίσει για περισσότερες από 3000 εφέσεις που έχουν καταθέσει υποψήφιοι στους οποίους απαγορεύθηκε η συμμετοχή στις εκλογές. Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά, παρόλα αυτά ιρανοί αξιωματούχου εκφράζουν την ελπίδα ότι οι εκλογές θα παραγματοποιηθούν κανονικά.

    Αισιόδοξος ο Χαταμί

    Ο Ιρανός πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι θα επιλυθεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί, αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε μια περίπτωση ''άδικης'' απαγόρευσης συμμετοχής στις εκλογές.

    "Ελπίζω να υπάρξει συνεννόηση. Ακόμα και ένα άτομο να αποκλεισθεί άδικα, δεν θα το δεχθώ. Το σημαντικό είναι να οργανώσουμε ελεύθερες εκλογές '', τόνισε ο Χαταμί προσθέτοντας ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί εξαιτίας της σημερινής κρίσης.

    Σύμφωνα με τον Χαταμί, το Συμβούλιο των Φρουρών ανακάλεσε την απόφασή του για 500 μεταρρυθμιστές υποψηφίους και αναμένεται να κάνει το ίδιο για άλλους 700.

    [06] Διάφορα

    Στείλτε στο φεγγάρι τα πολύτιμα αντικείμενά σας Κηδείες στη... Σελήνη

    (30/1/2004 2:41:00 μμ)

    Μια αμερικανική εταιρία δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να στείλουν αντικείμενα που επιθυμούν σε ειδική διαστημική κάψουλα στο φεγγάρι, έναντι του ποσού των 2.500 δολαρίων. Ποια μπορεί να είναι αυτά; Από την τέφρα των προσφιλών σας προσώπων, κοσμήματα και αντικείμενα τέχνης μέχρι και επισκεπτήριες κάρτες.

    Υπομονή μέχρι το φθινόπωρο...

    Η TransOrbital, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, προβλέπει να ξεκινήσει τις εμπορικές της πτήσεις προς τη σελήνη από το ερχόμενο φθινόπωρο. Η εταιρία διαβεβαιώνει ότι είναι η μόνη εξουσιοδοτημένη από τις αμερικανικές αρχές για τη διαχείριση πτήσεων προς το φεγγάρι. Αναφέρει ακόμη ότι είναι σε θέση να επιτρέψει σεληνιακές εξερευνήσεις όπως και εκτέλεση γεωγραφικών χαρτών.

    Ο πρόεδρoς της, Ντένις Λόρι είπε ότι χιλιάδες άτομα έχουν ήδη πληρώσει για μια αποστολή στη σελήνη.

    Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ότι η επιστροφή των Αμερικανών στη σελήνη θα γίνει γύρω στο 2015-2020, στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου προγράμματος του για την κατάκτηση του διαστήματος.

    [07] Διεθνή

    Παρατείνεται η ακυβερνησία "Δεν τα βρίσκουν" στη Σερβία

    (30/1/2004 4:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Προβλήματα στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Σερβία προέκυψαν μετά τη διαφωνία του Δημοκρατικού Κόμματος, του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς. Οι εκπρόσωποί του αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην εκλογή προεδρείου της Βουλής, ζητώντας να υπάρξει προηγουμένως συμφωνία για τη σύνθεση και το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων (ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Μίρολιουμπ Λάμπους του G- 17 plus και ο Βούκ Ντράσκοβιτς του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης) κατηγόρησαν το Δημοκρατικό Κόμμα για "ανεύθυνη συμπεριφορά". Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως, η στάση του Δημοκρατικού Κόμματος οφείλεται στο επικείμενο συνέδριό του για την εκλογή προέδρου, στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ εκφράζονται φόβοι για παράταση της ακυβερνησίας στη γειτονική χώρα, για έναν ακόμα μήνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα κυβέρνηση στη Σερβία

    [08] Εσωτερικά

    Κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα "Δεν ήμουν στον ΕΛΑ" δηλώνει ο Κασσίμης

    (30/1/2004 4:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Κάθε ανάμειξή του με την υπόθεση του ΕΛΑ αρνήθηκε ο Μιχάλης Κασσίμης, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των Αθηνών για λόγους υγείας. Με απολογητικό υπόμνημα, που παρέδωσε στον εφέτη ανακριτή, Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, τονίζει ότι, δεν έχει σχέση με την οργάνωση, ενώ τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, είναι παραγεγραμμένα, λόγω της παρέλευσης 15 ετών. Ο Μιχάλης Κασσίμης κατηγορείται για οχτώ βομβιστικές επιθέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες την περίοδο 1986-1987, την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει ο ΕΛΑ. Αν και ο ανακριτής είχε ταχθεί υπέρ της παραγραφής των αδικημάτων, λόγω παρέλευσης της 15ετίας, το Συμβούλιο Εφετών αποφάνθηκε πως, ο χρόνος παραγραφής είναι η 20ετία και οι βομβιστικές επιθέσεις έγιναν κατά κοινωφελών ιδρυμάτων και οργανισμών.

    [09] Εσωτερικά

    "Όχι" στον Παπαθεμελή "Πρόταση εξουσίας" από το ΔΗΚΚΙ

    (30/1/2004 6:41:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Τις θέσεις του ΔΗΚΚΙ σε καίρια ζητήματα και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματός του, παρουσίασε την Παρασκευή ο Δημήτρης Τσοβόλας. Σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, ο κ. Τσοβόλας μίλησε για σοβαρή κρίση σε πολιτικό επίπεδο, την οποία απέδωσε στη διαπλοκή και τη διαφθορά, και απέκλεισε την προεκλογική συνεργασία με τη Δημοκρατική Αναγέννηση, του Στέλιου Παπαθεμελή. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ πρότεινε ως κατώτερο μισθό τα 1250 ευρώ, κατάργηση των Πανελληνίων εξετάσεων στο Λύκειο, απόρριψη του σχεδίου Ανάν ως τρόπο επίλυσης του Κυπριακού και εφαρμογή του δικαιώματος της Ελλάδας, για επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια. Παράλληλα, ο κ. Τσοβόλας χαρακτήρισε "ευκαιριακή και ατελέσφορη" τη συνεργασία με τον κ. Παπαθεμελή, λόγω των διαφορών των δύο κομμάτων σε βασικά πολιτικά ζητήματα.

    Ψηφοδέλτιο Επικρατείας

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ παρουσίασε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματός του. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι ο ηθοποιός Τάκης Καραθανάσης, ενώ ξεχωρίζουν ακόμα ο καθηγητής, Δημήτρης Τριφιάτης, που ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ το 2000 και ο Δαμιανός Βασιλειάδης, Πρόεδρος του Ελληνοκουρδικού Συνδέσμου.

    Επίσης, με το ΔΗΚΚΙ κατέρχεται στις εκλογές και ο οικονομολόγος, Παναγιώτης Σταθέας, αδελφός της Ρουμπίνης Σταθέα, που αυτοκτόνησε με αφορμή τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στο Λαγονήσι.

    Ο κ. Τσοβόλας χαρακτήρισε τους υποψήφιους "δοκιμασμένους στους δημοκρατικούς αγώνες" και τόνισε πως, πρόκειται για ένα "ψηφοδέλτιο μάχης για το ΔΗΚΚΙ".

    [10] Εσωτερικά

    Πορείες ΟΛΜΕ - Ιπτάμενων Φροντιστών

    (30/1/2004 6:10:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης αναπληρωτών Νηπιαγωγών, στην οποία συμμετέχουν μέλη της ΟΛΜΕ και της διδασκαλικής Ομοσπονδίας, πραγματοποίησαν την Παρασκευή, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Επίσης, συγκέντρωση στην Ομόνοια, καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη ΓΣΕΕ και πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε το Σωματείο Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών, αντιδρώντας στο νόμο της κυβέρνησης για τη νέα Ολυμπιακή και ειδικότερα τη μείωση του μισθού τους, την αύξηση ωρών εργασίας και τη μείωση του αριθμού πληρωμάτων πτήσεων. Την αλληλεγγύη του στις προσπάθειες και τους αγώνες των εργαζομένων εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μετά την συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Σωματείου.

    "Ανοίγει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις"

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι "πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με αισιοδοξία, εμμένουμε στις θέσεις μας ότι δεν μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων και έχουμε ήδη προσφύγει στο δικαστήριο".

    Ακόμη, πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις τους προς τον Υπουργό προκειμένου να υπάρξει μια νέα βελτιωμένη πρόταση, καθώς και παρέμβαση για επαναπρόσληψη των απολυμένων συνοδών και φροντιστών της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιπταμένων Συνοδών και Φροντιστών Ταξιάρχης Χρήστου, μετά το τέλος της επικοινωνίας με τον Πολυζογόπουλο τόνισε ότι "με τη δέσμευσή του ο κ Πολυζωγόπουλος ανοίγει το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις. Αν δεν επέμβει δυναμικά η ΓΣΕΕ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς θα τα βρίσκει συνέχεια μπροστά της αφορούν όλους τους εργαζομένους".

    [11] Διεθνή

    "Οφθαλμός αντί οφθαλμού" Αντίποινα του Ισραήλ στη Βηθλέεμ

    (30/1/2004 2:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε αντίποινα για την βομβιστική επίθεση προέβησαν οι ισραηλινές δυνάμεις που κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης εισέβαλαν στη Βηθλεέμ, της Δυτικής Όχθης και αποχώρησαν αργότερα αφού κατεδάφισαν πρώτα το σπίτι του καμικάζι. Η επιχείρηση είχε ως στόχο τον εντοπισμό συνεργών του Παλαιστινίου καμικάζι που πραγματοποίησε την Πέμπτη επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ. Οι ισραηλινές δυνάμεις που δε συνάντησαν αντίσταση καθώς οι Παλαιστίνιοι πολιτοφύλακες περίμεναν την επιχείρηση και είχαν αποχωρήσει από τις θέσεις τους. Μετά την αποχώρηση των στρατιωτών τα μέλη των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας επέστρεψαν στις θέσεις τους. Την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας ανέλαβε με ανακοίνωσή της η μουσουλμανική οργάνωση Χαμάς. Η ανακοίνωση ακολούθησε αυτή για την ανάληψη της ευθύνης από την οργάνωση των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Άκσα η οποία στη συνέχεια διαψεύστηκε.

    Με νέες απαγωγές απειλούν Χαμάς-Χεζμπολάχ

    Κατά τη διάρκεια άλλων επιχειρήσεων των Ισραηλινών στη Χεβρώνα και στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν.

    Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα τώρα αεροδρόμιο της Βηρυτού, οι Λιβανέζοι επιφύλασσαν θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε στους 30 επαναπατρισθέντες Άραβες αιχμαλώτους της Χεζμπολάχ που αφέθηκαν ελεύθεροι από το Ισραήλ.

    Παρόμοιες εκδηλώσεις έγιναν και στο Τελ Αβίβ, όπου οι Ισραηλινοί υποδέχθηκαν τις σορούς τριών στρατιωτών, αλλά και τον απαχθέντα από τη Χεζμπολάχ επιχειρηματία, Ελχανάν Τάνενμπαουμ.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, προειδοποίησε κάθε μελλοντικό απαγωγέα ότι, "θα έρθει αντιμέτωπος με την οργή του ισραηλινού κράτους".

    Την ίδια ώρα Χεζμπολάχ και Χαμάς απειλούν με νέες απαγωγές, προκειμένου να ασκήσει πίεση για την απελευθέρωση άλλων αιχμαλώτων.

    Τις αμέσως επόμενες ώρες εξάλλου πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση Παλαιστινίων και Ισραηλινών αξιωματούχων στον τομέα της ασφάλειας στην πόλη

    [12] Διεθνή

    Συμφώνουν οι ΗΠΑ Το Ισραήλ αμφισβητεί τη Χάγη

    (30/1/2004 7:19:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: Reuters, BBC

    Τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να αποφανθεί για τη νομιμότητας ή μη του διαχωριστικού τείχους στη Δυτική Όχθη, αμφισβητεί το Ισραήλ. Μάλιστα, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η κυβέρνηση της χώρας κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στη Χάγη, στο οποίο υποστηρίζει ότι, το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει το ζήτημα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ τόνισε πως, το θέμα είναι πολιτικό και αφορά τη χώρα του και τους Παλαιστίνιους, ενώ την ισραηλινή άποψη υποστήριξαν και οι ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της Χαμάς, Αχμέντ Γιασίν, προειδοποίησε για απαγωγές Ισραηλινών με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους.

    "Αφορά εμάς και τους Παλαιστίνιους"

    Μιλώντας στο Ρόιτερς, Ισραηλινός αξιωματούχος επεσήμανε ότι, το τείχος ασφαλείας εμποδίζει τους καμικάζι αυτοκτονίας και παράλληλα τόνισε πως, το θέμα μπορεί να διευθετηθεί "μόνο με απ' ευθείας διαπραγματεύσεις, μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων".

    "Αυτό δεν είναι ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει το Διεθνές Δικαστήριο", δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι, πρόκειται για μια διαφωνία με "συγκεκριμένα μέρη και πολιτικά θέματα", που απαιτεί διαπραγματεύσεις.

    Στο μεταξύ, ο πνευματικός ηγέτης της ισλαμικής οργάνωσης, Χαμάς, Αχμέντ Γιασίν, προειδοποίησε πως, η οργάνωσή του σκοπεύει να προβεί σε απαγωγές Ισραηλινών στρατιωτών, για να τους ανταλλάξει αργότερα με Παλαιστίνιους κρατουμένους.

    Υπενθυμίζεται ότι, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα συνέλθει στις 23 Φεβρουαρίου, για να αποφανθεί υπέρ ή κατά της ανέγερσης του τείχους ασφαλείας, ύστερα από αίτημα της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 30 January 2004 - 17:55:51 UTC