Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλη έρευνα Αμερικανών ανατρέπει τα δεδομένα Υπεύθυνο για τον καρκίνο
  • [02] "Δίδυμο" άστρο του ΄Ηλιου στον αστερισμό του Σκορπιού
  • [03] Πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες από τον Αρη
  • [04] Επιτυχείς οι πρώτες δοκιμές σε πειραματόζωα Ένα βήμα πριν την
  • [05] Αύριο η εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Στις 7 Μαρτίου οι εκλογές
  • [06] Δεν μπορούσε να φάει λόγω έλλειψης δοντιών Εμφύτεση τεχνητού δοντιού
  • [07] Δήλωνε αθώος μέχρι πρότινος Ομολόγησε ο δολοφόνος της Αννας Λιντ
  • [08] Οι ειδικοί λένε... Το συχνό σεξ είναι "εχθρός" του πάχους
  • [09] "Της γης το μέγα καρδιοχτύπι..."
  • [10] Νέες μεταγραφές για τον Πανιώνιο Στον Πανιώνιο ο 20χρονος Φανούρης
  • [11] Εκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Ανθρωπος και ζώα! Μια
  • [12] Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού Συνάντηση Βενιζέλου-Βαρδινογιάννη
  • [13] Τη χορήγηση αμνηστίας αποφάσισαν οι ΗΠΑ Απελευθερώνονται 500 Ιρακινοί
  • [14] Σκληρή κριτική Oι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

    [01] Υγεία

    Μεγάλη έρευνα Αμερικανών ανατρέπει τα δεδομένα Υπεύθυνο για τον καρκίνο του στήθους το κάπνισμα

    (7/1/2004 11:55:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του στήθους έχουν οι γυναίκες καπνίστριες, σύμφωνα με νέα στοιχεία Αμερικανών επιστημόνων. Ειδικότερα, έρευνα που διεξήγαγε η Υγειονομική Υπηρεσία της Καλιφόρνια, έρχεται να ξεδιαλύνει τις μέχρι τώρα συγκεχυμένες αντιλήψεις γύρω απ αυτό το θέμα, μερικές εκ των οποίων, ήθελαν το κάπνισμα να λειτουργεί ακόμα και προστατευτικά απέναντι στον καρκίνο του στήθους. Τα νέα επιστημονικά πορίσματα δημοσιεύονται σε περιοδική έκδοση του Διεθνούς Καρκινολογικού Ινστιτούτου.

    Όπλο κατά της επάρατου ο θηλασμός

    Η έρευνα κράτησε 4 χρόνια και έγινε σε ένα δείγμα περισσότερων από 116.000 γυναικών. Κατά την πορεία των μελετών, 2005 γυναίκες παρουσίασαν μεταστατικό καρκίνο με τις καπνίστριες να κατέχουν σ αυτό το νούμερο μια υψηλότερη συμμετοχή της τάξης του 30%. Ταυτόχρονα οι γυναίκες που ξεκίνησαν το κάπνισμα είτε πριν την ηλικία των 20 ετών, είτε 5 χρόνια πριν την πρώτη τους εγκυμοσύνη καθώς και αυτές που κάπνιζαν πάρα πολύ για μια συγκεκριμένη περίοδο θεωρούνται πως ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

    Από την άλλη μεριά, επιβεβαιώθηκε πως ο θηλασμός αποτελεί όπλο απέναντι στο συγκεκριμένο τύπο της επάρατου, εφόσον όμως η μητέρα αποφεύγει οποιαδήποτε έκθεση στον καπνό του τσιγάρου. Εκτός κινδύνου βρίσκονται και όσες γυναίκες κατάφεραν να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη νικοτίνη, ενώ τα πορίσματα δεν είναι ανησυχητικά για τις παθητικές καπνίστριες.

    Άναγκη να συνεχιστούν οι μελέτες

    Έπειτα από τα αποτελέσματα αυτά, οι επιστήμονες, τονίζουν πως οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν περαιτέρω ώστε να βρεθούν τα αίτια που το κάπνισμα κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες στον καρκίνο του στήθους. Προς το παρόν δίνουν ως πιθανή αιτία την αποθήκευση τοξινών του καπνού στους λιπώδεις ιστούς του στήθους.

    Σχετικά με τη έρευνα η Αμάντα Σταντφορντ μέλος της αντικαπνιστικής οργάνωσης Action on Smoking and Health, δήλωσε στο ΒBC, πως η διενέργεια μιας τόσο μεγάλης έρευνας επιτρέπει σε ένα ευρύτερο επίπεδο τη επαλήθευση των ιατρικών εικασιών που ήθελαν το κάπνισμα να είναι υπεύθυνο και γι' αυτόν τον τύπο καρκίνου.

    [02] Τεχνολογία

    "Δίδυμο" άστρο του ΄Ηλιου στον αστερισμό του Σκορπιού

    (7/1/2004 12:05:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Αδελφό πλανήτη του Ήλιου στην αριστερή δαγκάνα του αστερισμού του Σκορπιού, ανακάλυψαν πρόσφατα αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο Βιλανόβα της Πενσιλβάνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι επιστήμονες σε συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στην Ατλάντα, ο ήλιος και ο Σκορπιός 18, (όπως ονόμασαν το άστρο), έχουν περίπου την ίδια ηλικία, είναι δηλαδή μεταξύ 4-5 δισεκατομμυρίων ετών. Εχουν επίσης την ίδια μάζα, την ίδια ακτίνα και την ίδια θερμοκρασία επιφανείας και κινούνται με παρεμφερή ρυθμό -περίπου 25 ημέρες για μια πλήρη περιστροφή. Επίσης έχουν παρόμοιο κύκλο δραστηριότητας (ηλιακές κηλίδες στην περίπτωση του ήλιου).

    Ελπίδες για ανακάλυψη εξωγήινης ζωής

    Ο Ήλιος είναι το άστο - κέντρο του Ηλιακού Συστήματος. Έχει διάμετρο περίπου 1,1 εκατομμύριο χιλιόμετρα και θα λάμπει σταθερά για ακόμη 5 δισεκατομμύρια χρόνια. Μετά θα διασταλεί σταδιακά σε ερυθρό γίγαντα και αφού θα αποβάλλει την περισσότερή του ύλη θα απομείνει ο πυρήνας του σαν ένας λευκός νάνος. Ο ''δίδύμος'' του ήλιου απέχει μόλις 46 έτη φωτός από τη Γη. Ενα έτος φωτός ισοδυναμεί με περίπου 10 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα, την απόσταση που διασχίζει το φως μέσα σε ένα χρόνο. Σε αστρονομικούς όρους, η απόσταση αυτή θεωρείται σχετικά μικρή.

    Για πολλά χρόνια οι αστρονόμοι αναζητούσαν αστέρια που να μοιάζουν με τον ήλιο γιατί αυτά μπορεί να διαθέτουν δορυφόρους πλανήτες, όπως η Γη και ενδεχομένως να προσφέρονται για την αναζήτηση ενδείξεων εξωγήινης ζωής.

    Το ενδιαφέρον τους στράφηκε στον Σκορπιό 18 από το 1997, όταν διαπίστωσαν ότι μπορεί να πρόκειται για αστέρι παρόμοιο με τον ήλιο.

    [03] Τεχνολογία

    Πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες από τον Αρη

    (7/1/2004 1:49:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες από τον Άρη έστειλε την Τετάρτη το διαστημικό ρομπότ των ΗΠΑ, Spirit ( πνεύμα). Οι φωτογραφίες, που σύμφωνα με τους τεχνικούς της ΝΑΣΑ είναι οι πιο λεπτομερείς που είχαν ποτέ στα χέρια τους, απεικονίζουν τη βραχώδη και γεμάτη άμμο επιφάνεια του πλανήτη. Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, το όχημα δεν παρουσιάζει κανένα τεχνικό πρόβλημα, ενώ το μέρος που προσεδαφίστηκε θα ονομαστεί Κολούμπια, προς τιμήν των εφτά μελών του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου, που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία του Φεβρουαρίου του 2003. Το Κολούμπια είχε διαλυθεί όταν μπήκε στην ατμόσφαιρα της γης μετά από αποστολή στο διάστημα.

    Αρχίζει η εξερεύνηση του "κόκκινου πλανήτη"

    Το Spirit, προσεδαφίστηκε στον Αρη τα ξημερώματα της 4ης Ιανουαρίου και λίγο αργότερα έστειλε τις πρώτες του ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

    Έφτασε στον "κόκκινο πλανήτη" μετά από διαστημικό ταξίδι επτά μηνών.

    Το ρομπότ έστειλε τις φωτογραφίες στη γη μέσω του διερχόμενου δορυφόρου «Οδυσσέας».

    Ένα δεύτερο ρομπότ, με την κωδική ονομασία "Ευκαιρία" αναμένεται να προσεδαφιστεί στην άλλη πλευρά του Κόκκινου πλανήτη σε τρεις εβδομάδες. Οι ερευνητές ενθουσιασμένοι με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της αποστολής, δηλώνουν ότι σύντομα θα αρχίζουν να συνθέτουν το παζλ των φωτογραφιών.

    Οι επιστήμονες εξέφρασαν την ελπίδα, ότι μέσω της εικόνας των πετρωμάτων που τους δίνουν οι πρώτες υψηλής ευκρίνειας έγχρωμες φωτογραφίες, θα μπορέσουν να περιγράψουν τις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη, ενώ τα ειδικά όργανα με το οποίο είναι εφοδιασμένο το Spirit, θα εξερευνήσουν το υπέδαφος για κοιτάσματα νερού.

    [04] Υγεία

    Επιτυχείς οι πρώτες δοκιμές σε πειραματόζωα Ένα βήμα πριν την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας οι Βρετανοί

    (7/1/2004 1:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ ΚελέρηΠηγή: ΒΒC

    Στο δρόμο για τη δημιουργία ενός εμβολίου που θα καταπολεμά και τους τρεις τύπους της μηνιγγίτιδας ισχυρίζονται πως βρίσκονται Βρετανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σάρεϊ. Οι επιστήμονες έχουν ήδη κατασκευάσει ένα εμβόλιο κατά της νόσου, το οποίο έχουν δοκιμάσει με επιτυχία σε ποντίκια. Φιλοδοξούν, δε ότι η συνέχεια των μελετών μπορεί να οδηγήσει σε σκεύασμα που να δρα προστατευτικά και σε ανθρώπινο πλέον επίπεδο. Μέχρι στιγμής υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του τύπου μηνιγγίτιδας Α και Γ, κανένα όμως για το θανατηφόρο τύπου Β που σκοτώνει εκατοντάδες ανθρώπους κάθε χρόνο ή αφήνει άλλους με βαριές αναπηρίες.

    Σε τρία χρόνια έτοιμο το εμβόλιο

    Οι επιστήμονες βασίστηκαν σε γενετική τεχνολογία εφαρμοσμένης μηχανικής, κατασκευάζοντας ένα τύπο μηνιγγίτιδας Β, που όμως δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό στον οποίο θα χορηγηθεί. Οι δοκιμές στα ποντίκια έδειξαν θετική ανταπόκριση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, καθώς το τελευταίο ξεκίνησε την παραγωγή αντισωμάτων απέναντι και στους τρεις τύπους της νόσου.

    Μετά απ' αυτή την ελπιδοφόρα εξέλιξη, οι μελέτες προσανατολίζονται στον καθορισμό των πρωτεϊνών εκείνων που εμπεριέχονται στο υποτυπώδες εμβόλιο και επιτρέπουν μια τέτοια λειτουργία στον οργανισμό των πειραματόζωων.

    Ο επικεφαλής του εγχειρήματος καθηγητής Τζοντζόε Μακ Φάντεν με δηλώσεις του στο BBC News On Line, τόνισε συγκεκριμένα, πως το σκεύασμα που έχουν δημιουργήσει δεν είναι ακόμη εμβόλιο και για κάτι τέτοιον θα μπορούμε να μιλάμε μετά από μια περίοδο τριών ετών.

    Ελλειπής η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του εμβολίου

    Ωστόσο, ο κ. Μακ Φάντεν διευκρίνισε πως η συνέχιση των ερευνών και η επιτυχής ευόδωσή τους δεν είναι δυνατή χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση. "Χρειαζόμαστε επιπλέον κονδύλια για να προχωρήσουμε την προσπάθεια αυτή. Προς το παρόν δε διαθέτουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση που θα μας επιτρέπει την εξέλιξη των μελετών", δήλωσε .

    Τα ευρήματα της βρετανικής επιστημονικής ομάδας χαιρέτισε η οργάνωση Meningitis Trust που ήταν ο βασικός χρηματοδότης της μέχρι τώρα έρευνας. Συγκεκριμένα μέσω του εκπροσώπου της Γουίλ Γκουγιάτ, ανέφερε πως πρόκειται για μια σημαντική συνεισφορά στην προσπάθεια για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της θανατηφόρας αυτής ασθένειας.

    Η μελέτη παρουσιάζεται στην ιατρική εφημερίδα Infection and Immunity Journal.

    [05] Εσωτερικά

    Αύριο η εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Στις 7 Μαρτίου οι εκλογές

    (7/1/2004 2:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Το πράσινο φως για τη διαδοχή του έδωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προβαίνοντας σε βαρυσήμαντες ανακοινώσεις και τόνισε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 7 Μαρτίου. Ανέφερε ότι θα κινήσει ο ίδιος τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε πως θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι την επομένη των εκλογών, ενώ τόνισε ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης του κόμματος αμέσως μετά τις εκλογές. Αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο την εκλογή του νέου προέδρου. Έκλεισε ένας κύκλος, παίχτηκε η τελευταία επικοινωνιακή παράσταση, απαντά ο Κώστας Καραμανλής και χαρακτηρίζει ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Πιο πιθανή ημέρα διάλυσης της Βουλής είναι η 6 Φεβρουαρίου.

    "Oι αλλαγές προωθούν αυτό που συμφέρει την Ελλάδα και τους Ελληνες"

    "Δρομολογώ τις διαδικασίες διαδοχής, παραμένω Πρωθυπουργός ως τις εκλογές που θα γίνουν στις 7 Μαρτίου." Κώστας Σημίτης

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή για τους χειρισμούς στο Κυπριακό ενόψει της ένταξης της Κύπρου την 1η Μαΐου στην ΕΕ. Ανέφερε ότι οι αποφάσεις που ανακοίνωσε συμβάλουν και προωθούν αυτό που συμφέρει την Ελλάδα και τους Ελληνες.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ στην οκταετία που ήταν πρωθυπουργός. Τόνισε δε, ότι τώρα στην αρχή του νέου χρόνου ήρθε η στιγμή να κάνει το επόμενο βήμα της ανανέωσης καθώς όπως είπε, πρέπει ένα κόμμα και μια κυβέρνηση να ανανεώνονται και ο ηγέτης του να είναι ο εκφραστής της ανανέωσης. Δήλωσε δε χαρακτηριστικά ότι ο εγωισμός της μονιμότητας είναι βαθιά συντηρητική συμπεριφορά.

    Η Ελλάδα πρόσθεσε έχει ανάγκη να αλλάξει τις ηγεσίες της καθώς υπάρχει δυναμική και συνέχεια σε μία παράταξη όταν νέα πρόσωπα αναλαμβάνουν ευθύνες και χρησιμοποιούν νέους συνεργάτες.

    Το ΠΑΣΟΚ είπε, έχει ηγετικά στελέχη με γνώση, πείρα και ικανότητα, να απαντήσουν στις προκλήσεις της νέας εποχής και να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις, κάτι που έχουν αποδείξει στο παρελθόν κι έχουν κερδίσει την αναγνώριση της κοινωνίας μας και της διεθνούς κοινής γνώμης.

    Γ. Παπανδρέου: Ανταποκρινόμαστε στις μεγάλες προσδοκίες του λαού

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, δήλωσε ότι ο Κώστας Σημίτης κάνει μια πράξη που χαρακτηρίζεται από το ήθος, τη γενναιότητα και το αίσθημα ευθύνης. Είναι μια πρόκληση για όλους μας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να αλλάξουμε. Να αλλάξουμε με σεβασμό, με σιγουριά και προσοχή, κάνοντας την ανανέωση. Έτσι, πρόσθεσε, θα κερδίσουμε την μάχη για όλη την Ελλάδα .

    Αναχωρώντας το πρωί από την οικία του στο Καστρί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες και μεγάλες προκλήσεις, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα τα καταφέρει. "Θέλουμε να φέρουμε νέο ήθος στην πολιτική", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Μ. Χρυσοχοϊδης: Θα ανοίξουμε εμείς πρώτοι το νέο κύκλο της μεταπολίτευσης

    ''Πρώτη πολιτική πράξη του δεύτερου κύκλου της μεταπολίτευσης - του κύκλου της νέας εποχής'' χαρακτήρισε το σημερινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Κινούμενος και ο ίδιος στο πνεύμα των δηλώσεων του Κώστα Σημίτη, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε στη δήλωσή του ότι το κυβερνών κόμμα, και η διαδρομή του από το 1974 μέχρι σήμερα, ''δεν φοβήθηκε ποτέ να αλλάξει το ίδιο, όταν το απαίτησαν οι περιστάσεις. Συνεπείς στην πολιτική αποστολή και τη φυσιογνωμία του κινήματός μας, προχωρούμε σήμερα σε μια πρωτοποριακή κίνηση'' .

    ''Ο Κώστας Σημίτης, άνοιξε σήμερα το νέο κεφάλαιο της πολιτικής ζωής στην πατρίδα μας. Απέδειξε, όχι μόνο με την 8χρονη ηγεσία του, αλλά και με τη σημερινή του δήλωση, ότι δίκαια τον εμπιστεύτηκε η προοδευτική παράταξη και ο ελληνικός λαός" συνέχισε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    "Η συγκίνησή μας είναι ανθρώπινη και κατανοητή, αλλά δεν πρέπει να μας εμποδίσει να δούμε τη μεγάλη αλήθεια της πολιτικής παρακαταθήκης του Κώστα Σημίτη: Η Ελλάδα του 21ου αιώνα θα είναι η νέα δύναμη που θα ανατείλει στο παγκόσμιο στερέωμα, εφόσον εμείς συνεχίσουμε να είμαστε δημιουργικοί, να σχεδιάζουμε το μέλλον μας με αυτοπεποίθηση, να μην φοβόμαστε, αλλά αντίθετα να επιδιώκουμε το καινούργιο''.

    Και κατέληξε: ''Με την ανάδειξη της νέας ηγεσίας μας, θα ανοίξουμε εμείς πρώτοι το νέο κύκλο της μεταπολίτευσης, θα αλλάξουμε για να παραμείνουμε δύναμη μεταρρύθμισης, δύναμη δημιουργίας, δύναμη στα χέρια του λαού''.

    [06] Διάφορα

    Δεν μπορούσε να φάει λόγω έλλειψης δοντιών Εμφύτεση τεχνητού δοντιού σώζει ελέφαντα

    (7/1/2004 3:21:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Ταϊλανδός κτηνίατρος δήλωσε ότι τοποθέτησε με επιτυχία για πρώτη φορά στον κόσμο τεχνητό δόντι σε ελέφαντα. Ο Σόμσακ Γιτνιγιόμ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κατάφερε, μαζί με την ομάδα του, να τοποθετήσει τεχνητό δόντι, ένα τετράγωνο με πλευρά 15 εκατοστών από ανοξείδωτο ατσάλι, σιλικόνη και πλαστικό, σε ένα θηλυκό ελέφαντα, ηλικίας 60 ετών. Η επέμβαση έγινε τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου. Ο Σόμσακ εξήγησε ότι η 60χρονη Μορακότ, όπως ονομάζεται το παχύδερμο, είχε χάσει όλα τα πάνω δόντια της και είχε αρχίσει να πεθαίνει από την πείνα, πρόβλημα που εντοπίζεται στο τουλάχιστον 10% των περίπου 2.500 εξημερωμένων ελεφάντων του βασιλείου.

    Νέα δόντια, νέα ζωή για τα γλυκά παχύδερμα

    ''Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, η Μορακότ μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά το δόντι της και ήδη άρχισε να τρώει'' , είπε ο κτηνίατρος, διευκρινίζοντας ότι η Ταϊλανδική Ένωση για τους Ελέφαντες θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες άλλων ζώων να κάνουν τέτοιες προσθετικές στα δικά τους ζώα.

    Τα δόντια αυτά, κόστους 14 ευρώ , αναμένεται να παρατείνουν τη ζωή των ελεφάντων.

    Η Ταϊλάνδη έχει συνολικά περίπου 5.000 ελέφαντες, αλλά οι άγριοι ελέφαντες ενδέχεται να έχουν εξαφανιστεί μέσα σε 15 χρόνια , όπως προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες.

    [07] Διεθνή

    Δήλωνε αθώος μέχρι πρότινος Ομολόγησε ο δολοφόνος της Αννας Λιντ

    (7/1/2004 3:07:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ομολόγησε ο φερόμενος ως δολοφόνος της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Αννα Λιντ, 25χρονος Μιχαΐλο Μιχαΐλοβιτς ότι διέπραξε το έγκλημα, κατά τη διάρκεια νέας ανάκρισης την οποία είχε ζητήσει ο δικηγόρος του Πέτερ Αλτιν. Στην ανάκριση, που διήρκεσε μια ώρα, ο δράστης αναφέρθηκε λεπτομερώς στα γεγονότα της 10ης Σεπτεμβρίου, ημέρας της δολοφονίας της Λιντ. Σύμφωνα με το δικηγόρο του, ο Μιχαΐλοβιτς, ο οποίος συνελήφθη δυο εβδομάδες μετά τη δολοφονία, υποστήριζε μέχρι πρότινος ότι είναι αθώος, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου είχε ομολογήσει την πράξη του σε πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων και η μητέρα του.

    Σύντομα η επίσημη απαγγελία κατηγοριών

    Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει συμπληρωματικές πληροφορίες για την έρευνα ούτε νέα ανάκριση, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την επίσημη απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του Μιχαΐλοβιτς, πιθανότατα στις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ, ενώ η δίκη του αναμένεται ν' αρχίσει πριν από το τέλος του μήνα.

    Ο Μιχαΐλοβιτς, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Σουηδία από Σέρβους γονείς, έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο, ενώ το 1997 καταδικάστηκε για τον τραυματισμό του πατέρα του με μαχαίρι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των σουηδικών εφημερίδων, ο Μιχαΐλοβιτς έχει μια εμμονή με τις διασημότητες και ''μισούσε'' τη Λιντ, ενώ όπως αναφέρουν είχε βγει από ψυχιατρική κλινική πέντε ημέρες πριν από τη δολοφονία, ενώ την ημέρα της δολοφονίας και λίγες ημέρες μετά δεν τον δέχθηκαν σε κέντρα ψυχικής υγείας επειδή δεν υπήρχε κενή θέση.

    Υπενθυμίζεται ότι η Αννα Λιντ δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από έναν άνδρα, ενώ έκανε τα ψώνια της, χωρίς αστυνομική προστασία, σε μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της Στοκχόλμης. Η υπουργός, μητέρα δυο παιδιών υπέκυψε μια ημέρα μετά τον τραυματισμό της.

    [08] Διάφορα

    Οι ειδικοί λένε... Το συχνό σεξ είναι "εχθρός" του πάχους

    (7/1/2004 3:35:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επίσης αποτελεί "ασπίδα" κατά του άσθματος και του γήρατος

    Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσει κανείς βάρος είναι να κάνει έρωτα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα! Αυτό υποστηρίζουν Αυστραλοί επιστήμονες σε μεγάλη έρευνα που έκανε το γυναικείο αυστραλιανό περιοδικό "Β", τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο τεύχος Φεβρουαρίου που μόλις κυκλοφόρησε. Σύμφωνα με την έρευνα, αν κάποιος κάνει τρεις φορές έρωτα την εβδομάδα, επί ένα χρόνο, είναι σαν να καίει έξι μεγάλα χάμπουργκερ Μακντόναλντς εβδομαδιαίως! Από την ίδια έρευνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού, προκύπτει ότι: Το συχνό σεξ δεν είναι μόνο ένας ευχάριστος τρόπος για να χάσει κανείς βάρος, αλλά καταπολεμά το ...άσθμα και το γήρας! Και όσο περισσότερο σεξ κάνει κάποιος τόσο πιο ελκυστικός γίνεται!

    [09] Πολιτισμός

    "Της γης το μέγα καρδιοχτύπι..."

    (7/1/2004 4:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Έκθεση ζωγραφικής των αποφοίτων του Ζ΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004 και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο: Της γης το μέγα καρδιοχτύπι... εικαστικές εκδοχές πάνω στο ποίημα Φοινικιά του Κωστή Παλαμά , που δίνει υπόσταση στο διάλογο μεταξύ ποίησης και ζωγραφικής και αναδεικνύει το ενδιαφέρον, που παρουσιάζει το ποίημα του Παλαμά για νέους, αλλά ώριμους εικαστικά καλλιτέχνες.

    Εξήντα χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ποιητή

    Συμμετέχουν με έργα τους 16 σπουδαστές και απόφοιτοι του εργαστηρίου ζωγραφικής του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Πρόκειται για τους: Νίκος Δούλος, Νικόλ Κάπαρη, Μαγδαληνή Κουμπαρούλη, Σοφία Κυριακού, Ιωάννα και Χριστίνα Μπαλή, Σοφία Μπέμπεζα, Παναγιώτα Ντεϊμεντέ, Ραλλού Παναγιώτου, Μαρούσα Παραβάλου, Μαρισόφη Σαρέλα, Νίκος Σεπετζόγλου, Λίτσα Σεπυργιώτη, Λήδα Τεντόμα, Γιώργος Τσάτσος, Δήμητρα Χανιώτη.

    Ο εορτασμός για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά, περιλαμβάνει εκδηλώσεις και δράσεις όπως: παραγωγή κινητής έκθεσης και λευκώματος για τη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά, έκδοση σειράς ανθολογιών, που αφορούν διαφορετικές όψεις του έργου του και οργάνωση κύκλου συζητήσεων στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

    Διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και την Οργανωτική Επιτροπή για τον Εορτασμό των 60 χρόνων από το θάνατο του Κωστή Παλαμά.

    [10] Αθλητισμός

    Νέες μεταγραφές για τον Πανιώνιο Στον Πανιώνιο ο 20χρονος Φανούρης Γουνδουλάκης

    (7/1/2004 4:25:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τον 20χρονο μέσο Φανούρη Γουνδουλάκη απέκτησε ο Πανιώνιος. Ο διεθνής- με την εθνική ελπίδων - ποδοσφαιριστής, που αγωνιζόταν στην Καλαμάτα, υπέγραψε το συμβόλαιο συνεργασίας του με τους "κυανέρυθρους". Παράλληλα, θέμα ημερών θεωρείται και η απόκτηση του Μαρσέλο Κιντέρος. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός που βρίσκεται εδώ και καιρό στο μεταγραφικό "στόχαστρο" του Πανιωνίου, αναμένεται εντός των ημερών να έρθει στην Αθήνα. Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις κι εφόσον βγει "σιδερένιος" θα υπογράψει συμβόλαιο.

    [11] Πολιτισμός

    Εκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Ανθρωπος και ζώα! Μια σχέση στο χρόνο...

    (7/1/2004 4:21:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Συνεχίζοντας τη διοργάνωση πρωτότυπων εκθέσεων, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει στους χώρους του τη φωτογραφική έκθεση "Ο άνθρωπος και τα ζώα, μια σχέση στο χρόνο". Η έκθεση έχει ως στόχο την ενημέρωση για τη μακραίωνη συνύπαρξή ζώων-ανθρώπων και την ευαισθητοποίησή μας πάνω στο λεπτό αυτό ζήτημα, καθώς και την καλλιέργεια του σεβασμού και της αγάπης προς αυτά. Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι το Μάρτιο του 2004, περιλαμβάνει 13 πανό (συνθέσεις φωτογραφιών και κειμένων). Μέσα από αρχαιολογικές και λογοτεχνικές αναφορές, η έκθεση μάς ταξιδεύει στις χιλιετίες για να γνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε την πολύπλευρη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα.

    Για παιδιά και για μεγάλους

    Το φωτογραφικό υλικό και τα κείμενα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε το περιεχόμενό τους να είναι ευνόητο για κάθε επισκέπτη, καθώς απευθύνεται όχι μόνο σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά.

    Επίσης, περιλαμβάνει αντίγραφα των συλλογών του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, σχετικά με το θέμα της έκθεσης. Μάλιστα, το τελευταίο πανό της έκθεσης έχει δημιουργηθεί από μέλη της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας, που χρησιμοποίησαν εικόνες και κείμενα της επιλογής τους για να εκθέσουν τους σκοπούς και τη δράση της Οργάνωσης.

    Η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2002 (15-21 Απριλίου) στην Ιταλία, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Πολιτισμού.

    Υπεύθυνοι για την διοργάνωση ήταν το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Καλάμπρια, η Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μεσσήνα, η Εθνική Εταιρεία Προστασίας Ζώων της Ιταλίας (ENPA), η Ενωση κατά των Πειραμάτων σε Ζώα (LAV) και η Εταιρεία της Ρώμης για την Φροντίδα των Ζώων (ARCA).

    Η έκθεση αποτελείται από 10 ενότητες:

    - Ο άνθρωπος και τα ζώα, μια σχέση στο χρόνο

    - Η γάτα

    - Ο σκύλος

    - Το άλογο

    - Τα πουλιά

    - Τα ζώα που εκτρέφουμε

    - Οι ιατρικές και καλλωπιστικές ιδιότητες των ζώων

    - Τα ζώα στη μυθολογία

    - Τα ζώα στις λαϊκές αφηγήσεις

    - Κανένα άλλο ζώο δεν καθόρισε τη ζωή του ανθρώπου όσο το άλογο

    Την τελευταία ενότητα της έκθεσης έχει επιμεληθεί η Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μεσσήνα

    [12] Αθλητισμός

    Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού Συνάντηση Βενιζέλου-Βαρδινογιάννη

    (7/1/2004 4:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού απασχόλησε τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, στη συνάντηση, που είχε το πρωί, με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη. Ο παράγοντας των ''πρασίνων'' ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις ως προς την προτεινόμενη λύση από την Πολιτεία για τη δημιουργία γηπέδου στο Γουδί. Ο ''Τζίγκερ'' αμέσως μετά δήλωσε ότι περιμένει από τους αρμόδιους φορείς πιο πολλά στοιχεία για την πρόταση για το Γουδί, αφού είναι πολλά που πρέπει να διευκρινιστούν και φυσικά να προσδιοριστεί ποια είναι η έκταση που προτείνεται για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Δεν παρέλειψε πάντως, να εκφράσει την άποψη του ότι είναι αναγκαίο να αποκτήσει και ο Παναθηναϊκός το δικό του γήπεδο με την βοήθεια της Πολιτείας και με συνδρομή ανάλογη με αυτή που έδειξε προς τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.

    [13] Ιράκ

    Τη χορήγηση αμνηστίας αποφάσισαν οι ΗΠΑ Απελευθερώνονται 500 Ιρακινοί κρατούμενοι

    (7/1/2004 5:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Τη χορήγηση αμνηστίας σε εκατοντάδες κρατουμένους στο Ιράκ ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώ τετραπλασίασαν και τα απαιτούμενα κονδύλια για τη συγκρότηση των νέων κυβερνητικών δομών, καθώς εντείνονται οι προετοιμασίες για τη μετάβαση της πολιτικής εξουσίας στους Ιρακινούς που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Σύμφωνα με αξιωματούχους στη Βαγδάτη, αναμένεται να απελευθερωθούν περισσότεροι από 500 κρατούμενοι σε μια συμβολική κίνηση συμφιλίωσης. "Σε μια χειρονομία που θα δώσει ώθηση σε εκείνους τους Ιρακινούς που εύχονται τη συμφιλίωση με τους συμπατριώτες τους, η συμμαχία θα επιτρέψει σε ορισμένους κρατουμένους να επιστρέψουν στα σπίτια και στις οικογένειές τους" τόνισε ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, και διευκρίνισε: "Το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά εκείνους που έχουν τα χέρια τους βαμμένα στο αίμα. Δε θα απελευθερωθεί ούτε ένα άτομο που έχει εμπλακεί σε φόνο ή σε σοβαρό τραυματισμό ανθρώπου". Ο αριθμός των Ιρακινών που υπηρετούσαν στην ασφάλεια και το στρατό και που κρατούνται σήμερα από τις αμερικανικές δυνάμεις υπολογίζεται στις 9.000 .

    Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αναδιάρθρωση της στρατιωτικής ηγεσίας στο Ιράκ

    Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν ότι εξετάζεται η αναδιάρθρωση της στρατιωτικής ηγεσίας στο Ιράκ με την ανάθεση σε ένα στρατηγό με τέσσερα αστέρια την επίβλεψη των θεμάτων ασφαλείας πριν την ιρακινή αυτοκυβέρνηση, καθώς σήμερα τον έλεγχο έχει ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, Τζον Αμπιτζέιντ. Ερωτηθείς για την πιθανότητα να διορισθεί ένας στρατηγός για τη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ όσο η χώρα θα προετοιμάζεται για τη μετάβαση στην αυτοδιακυβέρνηση, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ , απάντησε πως αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που ο αρχηγός του γενικού επιτελείου "στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς κι εγώ το συζητούμε".

    "Ο στρατηγός Αμπιτζέιντ είναι διοικητής μιας απέραντης ζώνης. Ενδέχεται να αποφασίσουμε να προβούμε σε αναδιοργάνωση και σε έναν διαμοιρασμό των ευθυνών ανάμεσα στο Centcom, την πρεσβεία κι ένα είδος γραφείου στρατιωτικής συνεργασίας κι ενός προσώπου, το οποίο θα έχει την ευθύνη για έναν τακτικό κι όχι μεγάλης έντασης πόλεμο που γνωρίζουμε", τόνισε ο Ράμσφελντ σε συνέντευξή του στο Πεντάγωνο.

    Τετραπλασιάζονται τα κονδύλια για τη συγκρότηση της νέας ιρακινής κυβέρνησης

    Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μπους ανακοίνωσε τον τετραπλασιασμό των κονδυλίων για τα προγράμματα συγκρότησης της νέας κυβέρνησης του Ιράκ, του σχηματισμού νέων κομμάτων και την προετοιμασία των εκλογών που θα ανέλθουν σε 458 εκατομμύρια δολάρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει ότι θα παραδώσουν την πολιτική εξουσία στο Ιράκ σε μια μεταβατική κυβέρνηση ως τα τέλη Ιουνίου, αλλά δεν προβλέπεται να αναλάβει την εξουσία ως το 2005 εκλεγμένη κυβέρνηση. Τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ και μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ιρακινούς σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση.

    [14] Εσωτερικά

    Σκληρή κριτική Oι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

    (7/1/2004 5:38:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Ικανοποιημένος από την αναγγελία για πρόωρες εκλογές στις 7 Μαρτίου εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στην πρόκληση της εκλογικής μάχης και να αναλάβει διακυβέρνηση του τόπου. Σε επικριτικούς τόνους κινήθηκαν οι δηλώσεις της γραμματέα του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, η οποία εξέφρασε την εκτίμηση πως "το Κυπριακό χρησιμοποιείται ως πρόφαση". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος θεωρεί ότι οι κινήσεις Σημίτη "μεθοδεύτηκαν με προφανή σκοπιμότητα και δεν τροποποιούν σε τίποτε την ουσία του διακυβεύματος των ερχομένων εκλογών". "Φυγομαχία" καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας.

    Ικανοποίηση ΝΔ από την αναγγελία για πρόωρες εκλογές στις 7/3

    Για "τελευταία επικοινωνιακή παράσταση άνευ ουσιαστικού περιεχομένου" μίλησε ο Κώστας Καραμανλής αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για φυγή του κ. Σημίτη που ομολογεί την αποτυχία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ''αποφάσισε να μην σταθεί εμπρός στον ελληνικό λαό για να του ζητήσει να αποτιμήσει την πολιτική του. Αρνείται να λογοδοτήσει για τα προβλήματα που συσσώρευσε η κυβέρνησή του και στερεί από τους πολίτες τη δυνατότητα να κρίνουν τον ίδιο αλλά δεν του στερεί την ευκαιρία να κρίνει τα αποτελέσματα των πολιτικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τα έργα και τις ημέρες του συστήματος εξουσίας. Του κατεστημένου που όλοι μαζί δημιούργησαν, συντηρούν και θέλουν να συντηρήσουν''.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι εξελίξεις αυτές είναι αποτέλεσμα της λαϊκής δυσαρέσκειας, της αγανάκτησης και των αδιεξόδων που προκάλεσε η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος στο σύνολο της κοινωνίας και τα οποία ανέδειξε η παράταξη της ΝΔ με συστηματικότητα και αγώνα. Στην παράταξή μας είπε ο κ. Καραμανλής στρέφεται σήμερα η κοινωνία και εναποθέτει το αίτημά της για ένα καλύτερο μέλλον ευημερίας και δικαιοσύνης, μια νέα πολιτική και μια νέα διακυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε αναφερόμενος στον προσδιορισμό του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών είπε ''επίμονα ζητήσαμε εκλογές για το εθνικό συμφέρον και επιτέλους προσδιορίστηκαν εκλογές στις οποίες κρίνονται πολιτικές, αποδίδονται ευθύνες συλλογικές και γίνονται επιλογές, ενώ αξιολογούνται η αξιοπιστία, η φερεγγυότητα, η συνέπεια από κάθε πολίτη. Ο κ. Καραμανλής προσδιορίζοντας το δίλημμα των εκλογών είπε πως το ερώτημα είναι αν θα πάμε μπροστά ''μια νέα πολιτική, μια νέα ομάδα ανθρώπων, μια νέα διακυβέρνηση ή θα μείνουμε στα ίδια, τις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές, φθαρμένα πρόσωπα, νοοτροπία της αλαζονείας της εξουσίας και τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα για τη ζωή του πολίτη''.

    Την επομένη μέρα των εκλογών συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής η εφαρμογή του προγράμματός μας θα ανοίξει μια καινούργια σελίδα για τον τόπο και θα οδηγήσει σε μια δυναμική και δίκαιη κοινωνία, ενώ θα κάνει τους πολίτες σίγουρους για το προσωπικό τους μέλλον και τη συλλογική μας πορεία. Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε και πάλι για μια νέα έντιμη διακυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που βρίσκεται η κοινωνία μας, ο άνεργος, ο χαμηλόμισθος, ο αγρότης και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. ''Έχω απόλυτη επίγνωση του χρέους μου και ακούω το αίτημα του πολίτη: ποτέ ξανά διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, συγκέντρωση πλούτου σε ελάχιστους, έγκλημα στο Χρηματιστήριο, έπαρση της εξουσίας και καθεστωτική αντίληψη του κράτους, εμπαιγμός στους ασθενέστερους, περιθωριοποίηση των μικρομεσαίων και των αγροτών'', τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι θέλει τους πολίτες να αισθάνονται πως συμμετέχουν στην ευημερία, την κατανομή του πλούτου και να νοιώθουν ότι το κράτος βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών. Σημείωσε ακόμη ότι η ΝΔ επιδιώκει οι πολίτες να νοιώθουν ασφάλεια για υπηρεσίες υγείας, αντάξιες μιας αναπτυγμένης και πλούσιας πατρίδας και κάθε οικογένεια να αισθάνεται ότι η κυβέρνηση που την εκπροσωπεί ασκεί με σύνεση, αυστηρότητα και τιμιότητα την εποπτεία στους οικονομικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς.

    Μίλησε ακόμη για την Παιδεία που αξίζει να έχουν οι νέοι, σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι απαλλαγμένη από την απειλή της ανεργίας και υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ θέλει ισχυρούς πολίτες, μια ισχυρή κοινωνία πολιτών, συνοχής, συμμετοχής, εμπιστοσύνης και δικαιοσύνης ώστε όλοι να αισθανθούν και πάλι περήφανοι ως πολίτες αυτής της χώρας. Ο κ. Καραμανλής κατέληξε τονίζοντας ότι όλα αυτά αποτελούν συμφωνία τιμής την οποία συνάπτει η αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ με την κοινωνία των πολιτών.

    Για εξευτελισμό των θεσμών μίλησε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης.

    ΚΚΕ: Αφερέγγυος και αναξιόπιστος ο Γ. Παπανδρέου

    Σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και προσωπικά στο Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή την αλλαγή ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα, άσκησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Χαρακτήρισε ως ιστορική προεκλογική εξαπάτηση όλα όσα γίνονται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο, ενώ τον Γιώργο Παπανδρέου τον χαρακτήρισε αφερέγγυο και αναξιόπιστο.

    Λένε ότι ζούμε ιστορικές στιγμές στον τόπο μας. Δεν ξέρω αν είναι ιστορικές, πάντως εμείς θεωρούμε ότι ζούμε στιγμές ιστορικής προεκλογικής εξαπάτησης όλων των λαϊκών στρωμάτων, όλων εκείνων που υποφέρουν. Απ την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο. Όλα αυτά τα περί ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού είναι προσχήματα, όσον αφορά στην αιτιολόγηση της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Κυριολεκτικά προσχήματα. Όπως επίσης πρόσχημα είναι ότι ορίστηκαν οι εκλογές στις 7 Μαρτίου λόγω λέει του Κυπριακού. Όταν ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση και όχι μόνο, η πλειοψηφία των κομμάτων, έκαναν ό,τι μπορούσαν το προηγούμενο διάστημα για να δημιουργήσουν ένα κλίμα ασφυκτικής πίεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην κυπριακή ηγεσία. Αυτό το κλίμα πίεσης που θέλουν οι ΗΠΑ. Να μπει το πιστόλι στον κρόταφο για μια λύση μη βιώσιμη, μη δίκαιη.

    ΣΥΝ: Θεαματική κίνηση της τελευταίας στιγμής για να αλλάξει το κλίμα

    Είχαμε προβλέψει εγκαίρως την αποχώρηση του κ. Σημίτη και την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, πριν από τις εκλογές. Ο κ. Σημίτης και το σύστημα εξουσίας που στήριξε κι αγιογραφεί την πολιτική του, κάνουν μια θεαματική κίνηση της τελευταίας στιγμής, για να αλλάξουν το κλίμα, με αλλαγές προσώπων και ρόλων, χωρίς να θίξουν τις πολιτικές, που αποτελούν την αιτία για τα προβλήματα του ελληνικού λαού και την μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι τέτοιες κινήσεις κορυφής, που μεθοδεύτηκαν με αυτό τον τρόπο και με αυτή την προφανή σκοπιμότητα, δεν τροποποιούν σε τίποτε την ουσία του διακυβεύματος των ερχομένων εκλογών. Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών δεν βρίσκεται ανάμεσα στον Καραμανλή ή τον Παπανδρέου. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν απέναντι στο δίδυμο Καραμανλή-Παπανδρέου που αποτελεί εδραίωση του δικομματισμού και συνέχιση νεοφιλελεύθερων πολιτικών, θα υπάρξει ισχυρή δύναμη εναλλακτικής πολιτικής για προοδευτική προοπτική. Αυτή η δύναμη μπορεί να είναι μονάχα μια ανανεωτική, ενωτική, ριζοσπαστική και δυνατή αριστερά.

    Ο ΣΥΝ για την συγκρότηση αυτής της Αριστεράς εργάζεται και καλεί τον ελληνικό λαό να την στηρίξει. Οι προοδευτικοί πολίτες δεν είναι υπήκοοι του δικομματισμού, οι νέοι δεν είναι εύπιστοι ψηφοφόροι. Οι ενεργοί πολίτες αυτής της χώρας ξέρουν ότι η ανανέωση της πολιτικής ζωής θα προκύψει μονάχα μέσα από την αμφισβήτηση του δικομματισμού, της τηλεοπτικής ή της κληρονομικής δημοκρατίας, του νεοφιλελεύθερου εξωραϊσμού και της υπερεξουσίας των εξωσθεσμικών κέντρων.

    ΔΗΚΚΙ: Ο Κ. Σημίτης φοβάται την κρίση του ελληνικού λαού

    Φυγομαχία ''δύο μήνες πριν τις εκλογές'', καταλογίζει ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας στον κ. Σημίτη, σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ υποστηρίζει ότι ο κ. Σημίτης ''φοβάται την κρίση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, την οποία έστειλε στην ανεργία, την ακρίβεια και την ανασφάλεια, λόγω της κοινωνικά άδικης και αδιέξοδης οκταετούς κυβερνητικής πολιτικής, τώρα υποτιμά και τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών και τους εμπαίζει, επιχειρώντας να αντιστρέψει τη σημερινή δυσμενή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα''.

    Ο κ. Τσοβόλας κατηγορεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι ''διόρισε από την οικία του το νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ερήμην των συλλογικών κομματικών οργάνων και της βάσης του κόμματός του, παραβιάζοντας κάθε αρχή εσωκομματικής δημοκρατίας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματός του''.

    Ο κάθε Έλληνας, προσθέτει ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, αντιλαμβάνεται ότι ''η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν σέβεται ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις δημοκρατικές διαδικασίες, και γι αυτό τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι πολίτες στην κάλπη''.

    Το ΔΗΚΚΙ καλεί τον ελληνικό λαό "να αντισταθεί στα νέα επικοινωνιακά τεχνάσματα των διαπλεκομένων πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων της χώρας μας και με την ψήφο του να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτές, ότι επί τέλους τέλος στο νεοφιλελεύθερο δικομματισμό".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 7 January 2004 - 17:51:25 UTC