Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέσσερις αθώοι - Δεκαπέντε ένοχοι Επίλογος για την ιστορική δίκη
  • [02] Ψεύτικο το αποτέλεσμα καταγγέλλει ο ΟΑΣΕ
  • [03] Υποχώρησαν 240 μετοχές Σχόλιο συνεδρίασης Χ.Α.Α
  • [04] Στις 308 οι επιθέσεις ανταρτών Συνεχείς επιθέσεις ανταρτών στο Ιράκ
  • [05] Έλεγχοι στην αγορά
  • [06] Έφτασε στο Όσλο η Σιρίν Εμπάντι
  • [07] Νέα τιμολόγια στον ΟΤΕ
  • [08] Στο Διεθνές Δικαστήριο το "τείχος ασφαλείας"
  • [09] Αναβλήθηκε η δίκη των "έξι" για τα επεισόδια στο Ηράκλειο
  • [10] Επαθε καρδιακό επεισόδιο Αίσιο τέλος η περιπέτεια Ελληνα ναυτικού

    [01] 17Ν

    Τέσσερις αθώοι - Δεκαπέντε ένοχοι Επίλογος για την ιστορική δίκη

    (8/12/2003 5:16:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τέσσερις αθωώθηκαν, σε τέσσερις αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, και έντεκα ένοχοι, χωρίς ελαφρυντικά, έξι από τους οποίους αντιμετωπίζουν βαρύτατες ποινές ισοβίου κάθειρξης είναι η ετυμηγορία της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Αρχηγός και ηθικός αυτουργός όλων των ενεργειών κρίθηκε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, που αποτελεί τον επίλογο μιας ιστορίας, που κυριάρχησε στην ζωή της Ελλάδας επί 28 χρόνια. Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και αναμένεται η πρόταση του εισαγγελέα έδρας, Χρήστου Λάμπρου, για τις ποινές των κατηγορουμένων.

    Αθώοι και ένοχοι

    Αθώους λόγω αμφιβολιών έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τόσο την Αγγελική Σωτηροπούλου για τις κατηγορίες, που αντιμετώπιζε όσον αφορά την ανθρωποκτονία του Στίβεν Σόντερς, την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού στον Πειραιά καθώς και για το αδίκημα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική ομάδα όσο και τον Ανέστη Παπαναστασίου. Το δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, πως πρέπει να πάψει η ποινική δίωξη για το αδίκημα αυτό λόγω παραγραφής για τους Γιάννη Σερίφη, Κώστα Τέλλιο, Πάτροκλο Τσελέντη και Θεολόγο Ψαραδέλλη, ο οποίος κρίθηκε αθώος και για τις δυο ληστείες, στις οποίες φερόταν να είχε λάβει μέρος. Το μεσημέρι αποφυλακίστηκαν η Αγγελική Σωτηροπούλου και ο Θεολόγος Ψαραδέλλης.

    Αντίθετα έκρινε ενόχους για το αδίκημα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική ομάδα τους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Δημήτρη Κουφοντίνα, Νίκο Παπαναστασίου, Σάββα Ξηρό, Χριστόδουλο Ξηρό, Βασίλη Ξηρό, Βασίλη Τζωρτζάτο, Διονύση Γεωργιάδη, Κώστα Καρατσώλη, Ηρακλή Κωστάρη, Θωμά Σερίφη και Παύλο Σερίφη. Για τη δεύτερη κατηγορία της προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών αθώοι κρίθηκαν οι Βασίλης Τζωρτζάτος, Πάτροκλος Τσελέντης, Θεολόγος Ψαραδέλλης, Ηρακλής Κωστάρης, Κωνσταντίνος Τέλλιος, Νίκος Παπαναστασίου, Σωτήρης Κονδύλης και Αγγελική Σωτηροπούλου.

    Ποιοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες ποινές

    Μειωμένες ποινές και έχοντας αποφύγει τα ισόβια, θα επιβληθούν στους Πάτροκλο Τσελέντη, Κώστα Τέλιο, Θωμά Σερίφη και Σωτήρη Κονδύλη, καθώς με την απόφασή του το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος του Διονύση Γεωργιάδη για αναγνώριση ελαφρυντικών.

    Ένοχοι για όσες υποθέσεις ανακοινώθηκαν κρίθηκαν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

    Βαρύτατες ποινές ισοβίου κάθειρξης αντιμετωπίζουν οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος και Ηρακλής Κωστάρης, σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ειδικά στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Δημήτρη Κουφοντίνα, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό, καθώς και στο Βασίλη Τζωρτζάτο αναμένεται να επιβληθεί πολλές φορές ισόβια κάθειρξη.

    Ποινή κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια εκτιμάται ότι, θα επιβληθεί στους Νίκο Παπαναστασίου και Παύλο Σερίφη, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι μόνο για το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι ο μοναδικός από τους κατηγορούμενους που κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε όλες τις υποθέσεις ανθρωποκτονίας και άλλες ενέργειες, τις οποίες έχει διαπράξει η 17Ν εκτός από την συμπλοκή στα Σεπόλια. Από την αίθουσα του δικαστηρίου απουσίαζε λόγω ασθενείας ο Σάββας Ξηρός.

    Την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επί της ενοχής ή όχι των 19 κατηγορουμένων, εκφώνησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μιχάλης Μαργαρίτης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ποιοι κρίθηκαν ένοχοι και ποιοι αθώοι

    Αντιδράσεις κατηγορουμένων, δικηγόρων, πολιτικών

    [02] Διεθνή

    Ψεύτικο το αποτέλεσμα καταγγέλλει ο ΟΑΣΕ

    (8/12/2003 9:28:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    "Το φερόμενο ως νικητήριο κόμμα που πρόσκειται στον πρόεδρο Πούτιν παραβίασε την αρχή της ίσης αντιμετώπισης όλων των κομμάτων"

    Μπρους Τζορτζ, πρόεδρος ΟΑΣΕ

    Για μεγάλη παραποίηση του αποτελέσματος των ρωσικών βουλευτικών εκλογών, κάνει λόγο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Στο σύνολό τους οι παρατηρητές του Οργανισμού μιλούν για καταστρατήγηση των δημοκρατικών κριτηρίων και για οπισθοχώρηση της δημοκρατίας στη Ρωσία. Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ, Μπρους Τζορτζ, τόνισε πως το φερόμενο ως νικητήριο κόμμα που πρόσκειται στον πρόεδρο Πούτιν παραβίασε την αρχή της ίσης αντιμετώπισης όλων των κομμάτων, χρησιμοποιώντας την κυβερνητική εύνοια της οποίας ετύγχανε αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασής του σε κρατικό εξοπλισμό, πόρους και κτίρια "δημιουργώντας ένα δυσμενές περιβάλλον για τα άλλα κόμματα".

    Τι λένε Ευρωπαίοι και Αμερικανοί

    Σε κοινή δήλωσή τους, ο προέδρος και τα μέλη του ΟΑΣΕ εκφράζουν την ευχή "μέσα στους επόμενους μήνες να εισαχθούν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε οι ερχόμενες προεδρικές εκλογές να ανταποκριθούν καλύτερα στις γενικά παραδεκτές διεθνείς προδιαγραφές".

    Ηπιότερος εμφανίστηκε ο Αγγλος υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, λέγοντας πως το θέμα αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας σε δηλώσεις του κατά την άφιξη του στις Βρυξέλλες για την υπουργική σύνοδο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Στο ίδιο κλίμα ο Κρις Πάτεν, εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Κρις Πάτεν, σε ερώτηση για τις προοπτικές των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας εμφανίστηκε θετικός, τονίζοντας πως η ευρωπαϊκή Ένωση θ' αρχίσει τη συνεργασία με τη ρωσική κυβέρνηση μόλις η τελευταία αναλάβει τα καθήκοντά της.

    Από μεριάς του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, δεν έκανε κανένα σχόλιο.

    Αντιδράσεις υπήρξαν και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

    Ο εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου δήλωσε πως η κυβέρνηση της χώρας του συμμερίζεται την ανησυχία του ΟΑΣΕ για τη δίκαιη ή μη διεξαγωγή των εκλογών, τονίζοντας την ανάγκη η Ανω και Κάτω Βουλή να αφιερωθούν στην υλοποίηση ενός χρονοδιαγράμματος πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

    Η ρωσική πλευρά δια στόματος του επικεφαλής της κεντρικής εκλογικής επιτροπής Αλεξάντερ Βεσνιάκοφ, πως τα αποτελέσματα εμφανίζουν νικήτρια την "Ενωμένη Ρωσία" και τίποτα δεν πρόκειται ν' αλλάξει σ' αυτό.

    Τα αποτελέσματα

    Ενωμένη Ρωσία συγκεντρώνει ποσοστό 37,1% των ψήφων, σύμφωνα με το αναλογικό σύστημα το Κομμουνιστικό Κόμμα 12,7%, ανακοίνωσε ο Βεσνιάκοφ. το κόμμα του Ζιρινόφσκι κερδίζει το 11,6% και το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας (Ροντίνα) 9,1%,

    Οι έδρες της Δούμας μοιράζονται ως εξής:

    Η Ενωμένη Ρωσία 222 οι Κομμουνιστές 53 ο Ζιρινόφσκι 38 το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας 29 και οι "ανεξάρτητοι" υποψήφιοι 65 έδρες

    Σύμφωνα με την κεντρική Εκλογική Επιτροπή τα τελικά αποτελέσματα θα διαφέρουν ελάχιστα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πλήρης έλεγχος της Δούμας από τον Πούτιν

    [03] Οικονομία

    Υποχώρησαν 240 μετοχές Σχόλιο συνεδρίασης Χ.Α.Α

    (8/12/2003 9:58:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μικρή σε εύρος κατά 0,39%, μεγάλη όμως σε έκταση, καθώς υποχώρησαν 240 και πλέον μετοχές, ήταν η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Με συναλλαγές 121,5 εκατομ. ευρώ και με αρκετά πακέτα στην SEX FORM, Ελληνικά Πετρέλαια, Vodaphone, Παπαστράτος, Ιντρακόμ και Αλφα Μπανκ, ο γενικός δείκτης υποχώρησε στις 2178,74 μονάδες. Από τους μερικούς δείκτες, διεσώθη μόνο ο Επενδύσεων, ενώ τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσαν Κλωστοϋφαντουργία (1,91%), Κατασκευών (1,58%) και Χονδρικού Εμπορίου (1,26%). Έντονες οι πιέσεις που από την αρχή της συνεδρίασης ασκήθηκαν σε μετοχές του Κατασκευαστικού Κλάδου, με αφορμή τις εξελίξεις από το μέτωπο του ΕΥΚΛΕΙΔΗ. Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου διαβεβαιώνει πως δεν υφίσταται θέμα αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής, ενώ η εταιρεία επισημαίνει ότι ήδη έχει υποβάλει έφεση, που εκτιμάται ως "απολύτως μαχητή". Θετική εισαγωγή της νέας ΛΑΝΕΤ, που ενισχύθηκε κατά 15,9%. Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 18,68 ευρώ, του ΟΤΕ στα 10,44, της Ιντρακόμ στα 5,52, του ΟΠΑΠ στα 11,8, και της ΔΕΗ στα 19,38 ευρώ. Από τεχνικής πλευράς θεωρείται θετική ένδειξη η αντίδραση του γενικού δείκτη από τις 2.170 μονάδες. Εάν μάλιστα, ολοκληρωθεί η διόρθωση σε Ν. Υόρκη και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δεν αποκλείεται να επιχειρήσει προσπάθεια προσέγγισης των 2.200 μονάδων.

    [04] Ιράκ

    Στις 308 οι επιθέσεις ανταρτών Συνεχείς επιθέσεις ανταρτών στο Ιράκ

    (8/12/2003 10:03:00 μμ)

    Το θάνατο ενός Αμερικανού στρατιώτη από πυρά ανταρτών στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε ο Αμερικανικός στρατός. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιστράτηγου Μαρκ Κίμμιτ, σε συνέντευξη τύπου στη Βαγδάτη, τον άτυχο στρατιώτη πυροβόλησαν Ιρακινοί, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο από απόσταση 40 μέτρων. Νωρίτερα, ένας πυροτεχνουργός της ιρακινής αστυνομίας έχασε τη ζωή του από έκρηξη βόμβας, ενώ ένοπλοι επιτέθηκαν σε αμερικανική περίπολο στη Μοσούλη.

    Επιθέσεις στη Μπακούμπα και τη Μοσούλη

    Ο πυροτεχνουργός της ιρακινής αστυνομίας σκοτώθηκε από έκρηξης στην πόλη Μπακούμπα, 65 χιλιόμετρα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας. Ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό.

    Την ίδια ώρα, ένοπλοι επιτέθηκαν σε αμερικανική στρατιωτική περίπολο, στην πόλη της Μοσούλης. Οι αμερικανικές αρχές μιλούν για ένα στρατιώτη τραυματία, ενώ για δυο ακόμη κάνει λόγο το Γαλλικό πρακτορείο.

    Οι επιθέσεις ανταρτών στο Ιράκ έχουν φτάσει τις 308 από το Μάϊο. Μάλιστα, από την 1η Μαΐου, οπότε και ο Πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε τον τερματισμό των μαχών, έχουν σκοτωθεί από εχθρικά πυρά 192 Αμερικανοί στρατιώτες, με τον περασμένο μήνα να είναι ο αιματηρότερος από την έναρξη του πολέμου.

    [05] Οικονομία

    Έλεγχοι στην αγορά

    (8/12/2003 10:09:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά κατά την περίοδο των εορτών ζητεί με εγκύκλιό του προς όλες τις νομαρχίες και τον ΕΦΕΤ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης. Οι έλεγχοι κατά προτεραιότητα στοχεύουν στις αγορές μαζικής διάθεσης κρέατος (καθημερινή κάλυψη), στα σούπερ μάρκετ, σε ζαχαροπλαστεία και αλυσίδες αρτοσκευασμάτων, όπως και σε εγκαταστάσεις παρασκευής, παραγωγής ή αποθήκευσης τροφίμων ευρείας κατανάλωσης (ζύμες, κατεψυγμένα, ξηροί καρποί κλπ).

    Τι αναφέρει η εγκύκλιος

    Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και Νέου Έτους θα είναι αισθητή η ζήτηση των αγαθών που πλαισιώνουν το εορταστικό τραπέζι, επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η λειτουργία της αγοράς να είναι ομαλή προς ικανοποίηση των αναγκών του καταναλωτικού κοινού, τόσο σε επίπεδο τιμών, όσο και σε προσφορά αγαθών.

    Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί στην προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού και στην εκδήλωση μεθοδεύσεων (εναρμονισμένες πρακτικές, δεσπόζουσα θέση, μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις) που θίγουν τον ανταγωνισμό αλλά και το συμφέρον του καταναλωτή.

    Επίσης, υπογραμμίζεται ότι τα όργανα ελέγχου πρέπει να διασφαλίσουν την τήρηση των βασικών διατάξεων, που απορρέουν τόσο από τον Αγορανομικό Κώδικα όσο και από τις Αγορανομικές Διατάξεις, που θεωρούνται θεμελιώδεις για την άμεση προστασία του καταναλωτή.

    Η εγκύκλιος κοινοποιήθηκε στα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να δώσουν τις ανάλογες εντολές αγορανομικών ελέγχων στις υπηρεσίες που εποπτεύουν.

    [06] Διεθνή

    Έφτασε στο Όσλο η Σιρίν Εμπάντι

    (8/12/2003 10:23:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στο Όσλο βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας η Ιρανή δικηγόρος Σιρίν Εμπάντι εν' όψει της τελετής-απονομής του Νόμπελ Ειρήνης. Η Ιρανή δικηγόρος τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2003, για τις προσπάθειές της υπέρ της Δημοκρατίας και της Ειρήνης, ιδίως σε ο,τι αφορά τα παιδιά και τις γυναίκες. Η Εμπάντι έφθασε στο Όσλο μέσω Ολλανδίας.

    Το βραβείο Νόμπελ, που θα απονεμηθεί στη διάρκεια της εβδομάδας στο Δημαρχείο του Όσλο, συνοδεύεται από ένα χρυσό μετάλλιο και από μιάν επιταγή 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορώνων 1,12 εκατομμύρια ευρώ.

    [07] Εσωτερικά

    Νέα τιμολόγια στον ΟΤΕ

    (8/12/2003 11:25:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μειώσεις στα τιμολόγια του μέσου καταναλωτή, οικιακού ή εταιρικού, αλλά και αυξήσεις στα πάγια περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές, η νέα τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η διοίκηση του Οργανισμού. Συγκεκριμένα οι μειώσεις κατά μέσο όρο, στο σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρονται στον πελάτη, φθάνουν το 6,3%, ενώ αν συμπεριληφθούν και οι μειώσεις που έχουν γίνει ήδη από το Μάιο του 2003, η συνολική μείωση ανέρχεται σε 9,6%. Σε ειδικές περιπτώσεις μάλιστα και ανάλογα με τα πακέτα που αγοράζει ο καταναλωτής η μείωση μπορεί να φθάσει μέχρι και 66%. Αντίθετα τα πάγια αυξάνονται κατά μέσο όρο 3,8% .

    Φθηνότερα τα υπεραστικά τις Κυριακές

    Από τη διοίκηση του ΟΤΕ ανακοινώθηκε, επίσης, ότι εντός του μηνός θα ισχύσει εκ νέου το μέτρο για την αστική χρέωση όλων των υπεραστικών τηλεφωνημάτων που γίνονται τις Κυριακές, μέτρο το οποίο είχε διακοπεί, μετά την παρέμβαση της ΕΕΤΤ.

    [08] Διεθνή

    Στο Διεθνές Δικαστήριο το "τείχος ασφαλείας"

    (8/12/2003 11:21:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την Δευτέρα την απόφαση που ζητεί από το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, να αποφανθεί για το αν το Ισραήλ υποχρεούται νομικώς να γκρεμίσει το "τείχος ασφαλείας", που χτίζει στη Δυτική Όχθη. Η απόφαση αυτή υιοθετήθηκε με 90 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 74 αποχές. ΗΠΑ και Ισραήλ ψήφισαν κατά. Το Ισραήλ καταδίκασε την υιοθέτηση της απόφασης, ενώ η Παλαιστίνη χαιρέτισε την απόφαση.

    Τα αραβικά κράτη ζήτησαν την έκτακτη συνεδρίαση

    Τα αραβικά κράτη ζήτησαν την έκτακτη αυτή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μετά τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν στις 28 Νοεμβρίου ότι το χτίσιμο του "τείχους ασφαλείας" στη Δυτική Όχθη βλάπτει σοβαρά τους Παλαιστίνιους και ότι το Ισραήλ έχει μεν το δικαίωμα να υπερασπίζεται τους πολίτες του, αλλά το χρέος αυτό δεν θα πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

    "Δεν θα κάνουμε πίσω"

    "Εκφράζουμε ικανοποίηση για την απόφαση αυτή που θεωρούμε νίκη του δικαίου"

    Ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του στο Διεθνές Δικαστήριο μετά από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    "Δεν θα κάνουμε πίσω" δήλωσε ο Ραανάν Γκισίν, ανώτατος σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριελ Σαρόν, προσθέτοντας "θα κάνουμε τον αγώνα μας στη Χάγη θα παρουσιάσουμε την υπόθεσή μας και θα αποδείξουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, έχουμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας".

    Από τη Γάζα η Παλαιστινιακή Αρχή εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση από την υιοθέτηση απόφασης του ΟΗΕ που ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο να εκφέρει γνώμη για τη νομιμότητα ή μη του λεγόμενου τείχους ασφαλείας.

    "Εκφράζουμε ικανοποίηση για την απόφαση αυτή που θεωρούμε νίκη του δικαίου", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής.

    "Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας προς το Ισραήλ να σταματήσει την ανέγερση του τείχους και την πολιτική των πιέσεων", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το Μεσανατολικό στο επίκεντρο

    [09] Εσωτερικά

    Αναβλήθηκε η δίκη των "έξι" για τα επεισόδια στο Ηράκλειο

    (8/12/2003 11:33:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου η δίκη των έξι συλληφθέντων για τα σοβαρότατα επεισόδια που προκάλεσαν το Σάββατο το βράδυ έξω από το κτίριο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, με αφορμή το σοβαρό τραυματισμό ενός 22χρονου από σφαίρα αστυνομικών. Η αναβολή κρίθηκε απαραίτητη εξαιτίας τού ότι ο ένας τραυματισμένος αστυνομικός δεν μπορούσε να παραστεί στη δίκη, αφού νοσηλευόταν. Επίσης, απουσίαζε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των αστυνομικών. Οι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Εν τω μεταξύ, ως μη αναστρέψιμη χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς η κατάσταση της υγείας του Ηρακλή Μαραγκάκη, ο οποίος τραυματίστηκε βαρειά στο κεφάλι από ειδικό φρουρό, στην Κρήτη

    Προσαγωγές ατόμων

    Στο μεταξύ κατά τις 12 το μεσημέρι εντός του Δικαστικού μεγάρου αστυνομικοί έκαναν προσαγωγές ορισμένων ατόμων που είχαν μεταβεί στα Δικαστήρια, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους έξι κατηγορουμένους για τα επεισόδια του Σαββάτου .

    Η προσαγωγή των τεσσάρων ατόμων έγινε -κατά την αστυνομία- για διακρίβωση στοιχείων στη συνέχεια, όμως αφέθηκαν ελεύθεροι όπου και επέστρεψαν για συμπαράσταση των κατηγορουμένων στο δικαστικό Μέγαρο Η προσαγωγή ατόμων μέσα στον χώρο των δικαστηρίων προκάλεσε την αντίδραση του δικηγορικού Συλλόγου, ο πρόεδρος του οποίου κ. Λαμπρινός τόνισε στους αστυνομικούς ότι εντός των δικαστηρίων δεν μπορούν να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες.

    [10] Εσωτερικά

    Επαθε καρδιακό επεισόδιο Αίσιο τέλος η περιπέτεια Ελληνα ναυτικού

    (8/12/2003 11:59:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για την παραλαβή ενός 60χρονου Έλληνα ναυτικού από το φορτηγό πλοίο με ελληνική σημαία "Σιέλο Τρέηλερ" που έπλεε από Βενετία προς Κόρινθο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ναυτικός έπαθε καρδιακό επεισόδιο. Το ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματος, στο οποίο επέβαινε και ο νομίατρος της Κέρκυρας, παρά τις έντονες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη θαλάσσια περιοχή, πλεύρισε το πλοίο στην θαλάσσια περιοχή Περιστέρες, παρέλαβε τον ναυτικό και τον μετέφερε στη μαρίνα των Γουβιών Κέρκυρας απ' όπου παρεδόθη στο ΕΚΑΒ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 December 2003 - 12:00:43 UTC