Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διώξεις για τον τραυματισμό του 22χρονου
  • [02] Χωρίς ταξί αύριο η Αθήνα
  • [03] Εννέα παιδικές ζωές κόστισε αμερικανικό 'λάθος'
  • [04] ''Όχι'' στην πλήρη εκεχειρία από Χαμάς και Τζιχάντ
  • [05] Σκοτώθηκε γνωστός Γάλλος επιχειρηματίας
  • [06] Νέες αιματηρές επιθέσεις

    [01] Διώξεις για τον τραυματισμό του 22χρονου

    7/12/2003 6:28:00 μμ

    Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη βρίσκονται πλέον οι δύο ειδικοί φρουροί και ο επικεφαλής αστυνομικός, οι οποίοι κατηγορούνται για το σοβαρό τραυματισμό του 22χρονου ποδοσφαιριστή Ηρακλή Μαραγκάκη, την Παρασκευή, στα Ανώγεια της Κρήτης. Ποινική δίωξη ασκήθηκε επίσης κατά του οδηγού και του δεύτερου επιβάτη του αγροτικού αυτοκινήτου, που δεν σταμάτησε για τον αστυνομικό έλεγχο, με αποτέλεσμα να πυροβολήσουν οι αστυνομικοί και να τραυματιστεί ο 22χρονος. Ο νεαρός εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρισιμότατη κατάσταση, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ ο συνεπιβάτης Βαγγέλης Παπουτσάκης μίλησε αποκλειστικά στη ΝΕΤ για το συμβάν. Εξάλλου σοβαρά επεισόδια έγιναν το Σάββατο το βράδυ έξω από το κτίριο της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, όπου κρατούνταν οι τρεις αστυνομικοί και οι δυο φίλοι του 22χρονου ενώ οι κάτοικοι των Ανωγείων είναι αγανακτισμένοι και ζητούν την τιμωρία των αστυνομικών που πυροβόλησαν.

    Κρίσιμη κατάσταση

    Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση καθώς και άσκοπη χρήση όπλου άσκησε η αντιεισαγγελέας Ηρακλείου κ. Σωτηροπούλου εναντίον των δυο Ειδικών Φρουρών και του επικεφαλής αστυνομικού, οι οποίοι κατηγορούνται για τον σοβαρότατο τραυματισμό του 22χρονου Ηρακλή Μαραγκάκη, που συνεχίζει να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

    Πάντως η απάντηση για το πιο από τα όπλα των τριών ήταν αυτό με το οποίο χτυπήθηκε ο 22χρόνος αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της βαλλιστικής εξέτασης.

    Στο μεταξύ στον οδηγό του αυτοκινήτου Νίκο Γιαλυτάκη ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση του ΚΟΚ επειδή δεν συμμορφώθηκε σε σήμα ελέγχου, καθώς και δίωξη για προμήθεια και χρήση ναρκωτικών ουσιών και στο συνεπιβάτη του Ευάγγελο Παπουτσάκη ασκήθηκε δίωξη για χρήση ναρκωτικών ουσιών .

    Σοβαρά επεισόδια και συλλήψεις

    Δύο ελαφρά τραυματισμένοι αστυνομικοί, δύο περιπολικά αναποδογυρισμένα και κατεστραμμένα, τα τζάμια της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου σπασμένα, σοβαρότατες ζημιές σε έξι υπηρεσιακά αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ και σε ένα αυτοκίνητο του τηλεοπτικού συνεργείου της "Κρήτης TV" είναι ο απολογισμός των σοβαρών επεισοδίων, που σημειώθηκαν το Σάββατο το βράδυ έξω από τα γραφεία της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου από νεαρούς αναρχικούς, κατά την αστυνομία, που παρεισέφρησαν στους συγκεντρωθέντες φίλους και συγγενείς του 22χρονου Ηρακλή Μαραγκάκη.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, έχουν συλληφθεί έξι άτομα. Αναζητούνται επτά άτομα γνωστών στοιχείων και άλλα 25 αγνώστων στοιχείων. Οι άγνωστοι κουκουλοφόροι μετά τη λήξη των επεισοδίων και λίγο μετά τα μεσάνυχτα έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου, όπου σβήστηκαν με επέμβαση της πυροσβεστικής.

    Σχετικές ειδήσεις

    Κρίσιμες ώρες για τον 22χρονο στο Ηράκλειο

    [02] Χωρίς ταξί αύριο η Αθήνα

    7/12/2003 2:58:00 μμ

    Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο από τις 5 το πρωί οι ιδιοκτήτες ταξί, σε ενδειξη διαμαρτυρίας για τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες ελεγκτές του ΣΔΟΕ υποχρεώνοντας τους ιδιόκτητες ταξί να παραγγείλουν ταμειακές μηχανές μέσα σε πέντε ημέρες, αλλιώς θα τους επιβληθεί πρόστιμο 500 ευρώ. Εν τω μεταξύ, τα ταξί του λεκανοπεδίου δεν θα πραγματοποιούν διαδρομές από και πρός το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

    [03] Εννέα παιδικές ζωές κόστισε αμερικανικό 'λάθος'

    7/12/2003 5:34:00 μμ

    Ξεχειλίζει η οργή και η θλίψη στην πόλη Γκάζνι στο Αφγανιστάν για τον άδικο χαμό εννέα παιδιών κι ενός ενήλικα από τους χθεσινούς αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, διαμέσου επίσημου εκπροσώπου, εξέφρασαν τη λύπη τους, διευκρινίζοντας ότι στόχος τους ήταν το σπίτι, όπου κρυβόταν ένας τρομοκράτης, ύποπτος για δολοφονίες. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, ενώ και ο ΟΗΕ καταδίκασε με δριμύ τρόπο το γεγονός και ζήτησε τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας.

    Βαρύ το τίμημα της αμερικανικής ''επιχείρησης ακριβείας''

    Το γεγονός αυτό, που έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από άλλα παρόμοια, ενισχύει κλίμα ανασφάλειας και φόβου στην περιοχή, δήλωσε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Λακνταρ Μπραχιμι.

    Η τραγωδία σημειώθηκε χθες στην πόλη Γκάζνι, που βρίσκεται 130 χλμ. νοτιοδυτικά της Καμπούλ. Ήταν περίπου 10.30 π.μ. (09.00 ώρα Ελλάδας) όταν το αμερικανικό βομβαρδιστικό, που είχε εντολή να εξαπολύσει "επιχείρηση ακριβείας", έπληξε με πυροβόλο το σπίτι, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες τους κρυβόταν ένας ύποπτος για το φόνο δύο εργατών που δούλευαν σε εργοτάξιο οδοποιίας.

    Ο "στόχος" ήταν ο Μουλάς Βαζιρ, ένας τοπικός ηγέτης των Ταλιμπάν.

    Οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις, που μετέβησαν στην πόλη, μετά την επιχείρηση για να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα ανακάλυψαν το πτώμα του "υπόπτου", αλλά και τα πτώματα εννέα παιδιών.

    Ο εκπρόσωπος τους αμερικανικού στρατού στρατηγός Κρίστοφερ Γουεστ, εξέφρασε τη λύπη του για τις ανθρώπινες απώλειες και ανακοίνωσε ότι σχηματίσθηκε επιτροπή για τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβησαν τα γεγονότα, ενώ θα πραγματοποιηθεί επιτόπου πραγματογνωμοσύνη.

    Στρατιωτικοί των ΗΠΑ ''θα παραμείνουν στην περιοχή τις προσεχείς ημέρες και θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν τις οικογένειες αυτών των αθώων θυμάτων και να προσδιορίσουν τα αίτια αυτών των απωλειών μεταξύ αμάχων'' τόνισε.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική διοίκηση από την αεροπορική βάση του Μπαγκράμ (50 χλμ. βόρεια της Καμπούλ) υποστηρίζεται ότι ''οι δυνάμεις του συνασπισμού έδρασαν βάσει πληροφοριών και έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα προτού εξασφαλίσουν ότι ο τρομοκράτης βρίσκεται σε μια απομονωμένη αγροτική ζώνη''.

    Να σημειωθεί ότι το Γκάζνι είναι γνωστό για την υποστήριξη που παρέχουν οι κάτοικοι του στους οπαδούς του ανατραπέντος καθεστώτος των Ταλιμπάν.

    Εξάλλου, άλλοι δύο Ινδοί που εργάζονταν στο πρόγραμμα κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Καμπούλ-Κανταχάρ στο Αφγανιστάν απήχθησαν χθες από αντάρτες Ταλιμπάν στην ίδια περιοχή, όπου τον περασμένο Οκτώβριο είχε απαχθεί και ένας Τούρκος μηχανικός. Ο τελευταίος απελευθερώθηκε την περασμένη εβδομάδα έπειτα από έναν μήνα αιχμαλωσίας.

    Κατάλογος ''λαθών''

    Στις αρχές Νοεμβρίου, τουλάχιστον οκτώ άμαχοι βρήκαν το θάνατο στη διάρκεια πεντάωρου αεροπορικού βομβαρδισμού, με στόχο ένα χωριό της ορεινής επαρχίας Νουριστάν (βορειοανατολικό Αφγανιστάν).

    Το Σεπτέμβριο, οκτώ νομάδες σκοτώθηκαν στην επαρχία Ζαμπούλ (νοτιοανατολικό Αφγανιστάν) κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, που είχε στόχο δύο αξιωματούχους των Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν καταφύγει σε ένα καταυλισμό νομάδων.

    Επίσης 11 άμαχοι έχασαν τη ζωή του τον περασμένο Απρίλιο στην επαρχία Πάκτικα (νοτιοανατολικό Αφγανιστάν) από μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα των 450 κιλών.

    Τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήγαγε ο αμερικανικός στρατός για όλα αυτά τα επεισόδια δεν έχουν μέχρι στιγμής δοθεί στη δημοσιότητα.

    [04] ''Όχι'' στην πλήρη εκεχειρία από Χαμάς και Τζιχάντ

    Αθηνά Σαλούστρου 7/12/2003 5:54:00 μμ

    Μ' ένα ανακοινωθέν, που καταδεικνύει τις αντιθέσεις τους οι δώδεκα κυριότερες παλαιστινιακές οργανώσεις ολοκληρώνουν σήμερα στο Κάιρο τις συνομιλίες τους, που αφορούν την κατάπαυση του πυρός εναντίον του Ισραήλ. Χωρίς να δεσμεύονται για πλήγματα κατά στρατιωτών, ή εβραίων εποίκων στα κατεχόμενα, όπως ζητούσε η Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ, ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για υπό προϋποθέσεις τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας κατά αμάχων πολιτών μέσα στο Ισραήλ. Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμέντ Κορέι, που έφτασε στο Κάιρο το Σάββατο, ο οποίος ήλπιζε ότι, αν υπήρχε συμφωνία για εκεχειρία θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει ως βάση για τις συνομιλίες του με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Αριέλ Σαρόν. Από τη μεριά τους οι Ισραηλινοί απέρριψαν κατηγορηματικά μία εκεχειρία με τους Παλαιστινίους, η οποία θα ήταν "ένα μερικό μέτρο", που δεν θα εμποδίσει τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ.

    ''Έντονες'' συνομιλίες και διαφωνίες

    Στο τελικό ανακοινωθέν, που κυρώθηκε από τους αντιπροσώπους των 12 μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων και επικεντρώνεται στην "ανάγκη να διαφυλαχθούν οι άμαχοι, ένθεν κι ένθεν", εγκαλείται το Ισραήλ για την κατάρρευση της προηγούμενης μονομερούς εκεχειρίας, που είχαν κηρύξει οι παλαιστινιακές δυνάμεις τον Ιούνιο.

    "Οι συμμετέχοντες καθιστούν τον ισραηλινό εχθρό πλήρως υπεύθυνο για την αποτυχία της πρωτοβουλίας να ανασταλούν οι στρατιωτικές επιθέσεις από τις 29 Ιουνίου. Οι συμμετέχοντες επαναλαμβάνουν την υπό προϋποθέσεις προθυμία τους να αποφύγουν επιθέσεις κατά αμάχων", αναφέρεται στο κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος, όπως το ανέγνωσε στα πρακτορεία Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

    Κατά τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κυριοτέρων παλαιστινιακών παρατάξεων, που διεξάγονται στο Κάιρο υπό την αιγίδα της αιγυπτιακής κυβέρνησης και με τη διαμεσολάβηση Αιγυπτίων αξιωματούχων, πέντε από τις φανατικές οργανώσεις δήλωσαν "έτοιμες να διαφυλάξουν τις ζωές αμάχων " υπό τρεις όρους:

    την άρση των αποκλεισμών σε παλαιστινιακές πόλεις, χωριά, καταυλισμούς προσφύγων, τον τερματισμό των ισραηλινών εισβολών, δολοφονιών, απελάσεων, κατασχέσεων εδαφών και κατεδαφίσεων κατοικιών, και την απελευθέρωση των κρατουμένων Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές".

    Οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν "έντονες". Σε μια στιγμή, εκπρόσωπος του κινήματος Φατάχ, μιας από τις 6 οργανώσεις, που υποστήριζαν την κήρυξη πλήρους ανακωχής, αποχώρησε οργισμένος από τις συνομιλίες. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε, πως μαζί με την Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις απέρριψαν την πρόταση της Αιγύπτου για μία συνολική εκεχειρία με το Ισραήλ, που θεωρείται σημείο-κλειδί για την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή.

    "Η τελική μας απάντηση όπως και άλλων τεσσάρων οργανώσεων είναι, πως δεν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε μία νέα εκεχειρία'', δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς, Μοχάμεντ Νάτσαλ , σε δημοσιογράφους στο Κάιρο. "Θα δώσουμε αυτή την απάντηση αργότερα σήμερα στους Αιγυπτίους και στις υπόλοιπες οργανώσεις. Και αυτή είναι τελική", είπε.

    Ο Ομάρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωσε προς τις οργανώσεις, κατά τη διάρκεια της συνάντηση τους, πως η διακοπή των επιθέσεων μόνον εναντίον πολιτών είναι ανεπαρκής και ζήτησε να ξανασκεφθούν τη στάση τους και να αποδεχθούν μία συνολική εκεχειρία. "Η συμφωνία αφορά την ανάγκη να διαφυλαχθούν οι πολίτες κι από τις δύο πλευρές, και την παλαιστινιακή και την ισραηλινή", τόνισε ο Χάλεντ Άτα, μέλος της αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FDLP).

    Επιτυχία και μόνο ο διάλογος, λέει ο Κορέι

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι σε δηλώσεις του, πριν συναντήσει τις παλαιστινιακές αντιπροσωπείες υποστήριξε, πως το γεγονός ότι, διεξάγεται ενδοπαλαιστινιακός διάλογος "είναι από μόνο του μια επιτυχία".

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο Κορέι τόνισε, πως θα ήταν "καλό" αν γινόταν μια συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ. "Δεν υπάρχει ανεξάρτητη και μονόπλευρη εκεχειρία", είπε και κατέληξε, πως οι Παλαιστίνιοι θέλουν μία συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ μόνον αν το Ισραήλ δεσμευθεί να σταματήσει "κάθε μορφής επιθέσεις εναντίον του παλαιστινιακού λαού και των παλαιστινιακών εδαφών".

    Απορρίπτει το Ισραήλ

    Πάντως το Ισραήλ απέρριψε κατηγορηματικά μία εκεχειρία με τους Παλαιστινίους, η οποία θα ήταν απλώς μονομερής , όπως τόνισε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος της προεδρίας της κυβέρνησης στην Ιερουσαλήμ. "Προς ώρας το Ισραήλ επιμένει στη δέσμευσή του στον Οδικό Χάρτη, του οποίου οι παράμετροι είναι γνωστές κι απαιτούν τον πλήρη τερματισμό της παλαιστινιακής τρομοκρατίας. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ημίμετρα κι ο μοναδικός συνομιλητής μας είναι η Παλαιστινιακή Αρχή", τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, παιτώντας να τηρηθεί μυστική η ταυτότητά του.

    "Η Παλαιστινιακή Αρχή γνωρίζει αυτά που εμείς αναμένουμε από εκείνη. Επίσης γνωρίζει πως εάν τερματισθεί η τρομοκρατία, εμείς θα αντλήσουμε συμπεράσματα από αυτό. Εκείνα, που συζητούν μεταξύ τους οι Παλαιστίνιοι στο Κάιρο ουδόλως μας ενδιαφέρουν", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ισραηλινό σχέδιο για αποχωρήσεις εποίκων

    Οι μονομερείς αποχωρήσεις από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του Ισραηλινού υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιεχούντ Ολμέρτ , προβλέπουν την κατεδάφιση δεκάδων εβραϊκών οικισμών, τονίζει στο σημερινό της φύλλο η ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πολιτικές πηγές, οι μονομερείς αποχωρήσεις θα εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο , σύμφωνα με το οποίου περίπου 50.000 έποικοι θα απομακρυνθούν από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Η Μααρίβ επικαλείται επίσης πηγές προσκείμενες στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν , οι οποίες τόνιζαν, πως ο Ολμέρτ δεν διαβουλεύθηκε με αυτόν προτού ανακοινώσει τις προθέσεις του. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, "ο Σαρόν πιστεύει, πως έφτασε η ώρα για να ληφθούν μονομερείς αποφάσεις.

    Οι οπαδοί της Γιέσα (της κυριότερης οργάνωσης των εποίκων) προσπάθησαν πάντοτε να ανατρέψουν τη δεξιά. Θα προσπαθήσουν και πάλι αυτή τη φορά, όμως, πάλι δεν θα το κατορθώσουν". Στις 18 Δεκεμβρίου ο Σαρόν πρόκειται να απευθύνει βαρυσήμαντη ομιλία στη Χέρζλια, βορείως του Τελ Αβίβ, όπως τονίζουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

    "Πλησιάζουμε στη στιγμή, που το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει μία στρατηγική απόφαση. Θα προτιμούσα μία συμφωνία με τους Παλαιστινίους, όμως, δεν πιστεύω, πως μπορούμε να την επιτύχουμε, καθώς η επιλογή είναι ανάμεσα στην αποχώρηση έως τις γραμμές της 4ης Ιουνίου 1967 , στην οποία είμαι αντίθετος, και σε μία μονομερή αποχώρηση έως τις γραμμές, που θα έχουμε προκαθορίσει εμείς", τονίζει ο Ολμέρτ σε χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Γεντιότ Αχαρόνοτ.

    Δεν φεύγουμε από τη Χεβρώνα, λέει ο Σαρόν

    Από τη μεριά του ο Αριέλ Σαρόν δηλώνει ότι, "το Ισραήλ δεν θα εκκενώσει "ποτέ" τον εβραϊκό οικισμό της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη και τον τύμβο των Πατριαρχών. "Ακόμα και αν αποδοθεί η Χεβρώνα στους Παλαιστινίους, το Ισραήλ θα συνεχίσει να διαφυλάττει τον τύμβο των Πατριαρχών και την εβραϊκή συνοικία της πόλης", δήλωσε ο Σαρόν κατά την εβδομαδιαία σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην προεδρία του Συμβουλίου.

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη, πως το Ισραήλ προτίθεται να κρατήσει υπό τον έλεγχό του έναν διάδρομο, που θα διασφαλίζει μία "εδαφική συνέχεια" από τον τύμβο των Πατριαρχών προς το σημαντικό οικισμό της Κίριατ Άρμπα, που συνορεύει με τη Χεβρώνα. "Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι, οι Εβραίοι δεν θα ζουν σε αυτόν τον τόπο!", αναφώνησε ο Σαρόν και υπογράμμισε τους ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς του εβραϊκού λαού με τον τύμβο των Πατριαρχών.

    Διευκρίνισε, πως τα "μονόπλευρα μέτρα", που οραματίζεται για το μέλλον δεν αφορούν την αποχώρηση από αυτόν τον τομέα. Ιερός τόπος τόσο για τους Εβραίους όσο και για τους Μουσουλμάνους, ο τύμβος των Πατριαρχών, τζαμί του Ιμπραήμ για τους Μουσουλμάνους, στεγάζει σύμφωνα με τις δύο θρησκείες τους τάφους των πατριαρχών της Βίβλου, Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ.

    Βάσει των όρων μιας συμφωνίας με την Παλαιστινιακή Αρχή, το Ισραήλ αποχώρησε το 1997 από το 80% της Χεβρώνας, διατηρώντας πάντα ένα θύλακα γύρω από τον τύμβο των Πατριαρχών ,όπου ζουν 600 εβραίοι έποικοι εν μέσω 120.000 Παλαιστινίων, εκ των οποίων άνω των 20.000 σε αυτόν το θύλακα. Ωστόσο, μετά το ξέσπασμα της Ιντιφάντα το Σεπτέμβριο του 2000, ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε πρακτικά τον έλεγχο ολόκληρης της πόλης, αν και η παρουσία του έξω από το θύλακα είναι διακριτική .

    [05] Σκοτώθηκε γνωστός Γάλλος επιχειρηματίας

    7/12/2003 7:20:00 μμ

    Ο Πολ-Ουλί Αλέ

    Τρεις άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα στην Αγγλία. Μεταξύ των θυμάτων, όπως ανακοινώθηκε, είναι και ο 69χρονος Γάλλος επιχειρηματίας Πολ-Ουλί Αλέ, κυριότερος μέτοχος και πρόεδρος της επιτροπής στρατηγικής του ομίλου Carrefour, ο οποίος επέβαινε με τη σύζυγό του Ανίκ, 63 χρόνων, στο μονοκινητήριο που συνετρίβη χθες στο Γούντστοκ της κεντρικής Αγγλίας. Τα στοιχεία του τρίτου θύματος δεν έγιναν γνωστά. Διενεργούνται έρευνες για τις συνθήκες της πτώσης. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρεν εξέφρασε τη θλίψη για την απώλεια του και τον χαρακτήρισε ως "μια λαμπρή φιγούρα στον κόσμο των γαλλικών επιχειρησεων".

    Σε εξέλιξη έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας, το μικρό αεροσκάφος έιχε ξεκινήσει από τις Βρυξέλλες και είχε προορισμό το αεροδρόμιο του Κίντλινγκτον. Για άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες κατά την προσπάθεια του να προσγειωθεί, συνετρίβη τελικά σε αγρό δυτικά ενός αυτοκινητοδρόμου. Και οι τρεις επιβαίνοντες σκοτώθηκαν ακαριαία.

    Ο Γάλλος επιχειρηματίας Πολ-Λουί Αλέ, που συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων, είχε ιδρύσει τον εμπορικό όμιλο Promodes. Αφού τον ανέδειξε μεταξύ των ισχυρότερων της Ευρώπης, στη συνέχεια προχώρησε σε συγχώνευση με τον ανταγωνιστικό Carrefour, δημιουργώντας έτσι το δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο του τομέα παγκοσμίως, ο οποίος κράτησε μόνο το όνομα Carrefour.

    Ο ίδιος με την οικογένειά του ήταν ο κυριότερος μέτοχος του ομίλου, έχοντας περίπου το 11% των μετοχών και το 17% των ψήφων.

    Ήταν επίσης πρόεδρος του Eurocommerce, οργανισμού που συνασπίζει στις Βρυξέλλες τους ευρωπαίους διανομείς.

    Ήταν ακόμη μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας BNP Paribas και του γαλλο-βελγικού τραπεζικού ομίλου Dexia.

    Ο Πολ-Λουί Αλέ ήταν πατέρας τριών παιδιών.

    Ο όμιλος Carrefour δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο.

    [06] Νέες αιματηρές επιθέσεις

    7/12/2003 12:09:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση εναντίον φάλαγγας στρατιωτικών οχημάτων κοντά στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Όπως είχαν αναφέρει προηγούμενες πληροφορίες από την τοπική αστυνομία, από την επίθεση υπήρχαν τουλάχιστον τέσσερις απώλειες. Νωρίτερα, ένας 12χρονος Ιρακινός από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας, η οποία είχε τοποθετηθεί από στασιαστές σε κάδο απορριμμάτων, νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, αναφέρεται σε σημερινό ανακοινωθέν της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.

    Ο εκρηκτικός μηχανισμός, ένα από τα κυριότερα όπλα που χρησιμοποιούν οι άτακτες ανταρτικές ομάδες για να πλήξουν τις κατοχικές δυνάμεις, είχε τοποθετηθεί στο προάστιο Ισκανταρίγια και "ήταν καμουφλαρισμένος με λαχανικά και κουτάκια σόδας", προσδιορίζει το ανακοινωθέν. "Μία ομάδα πυροτεχνουργών εστάλη στην περιοχή κι ανακάλυψε τη σορό ενός αγοριού, το οποίο είχε χάσει τη ζωή του από την έκρηξη", τονίζεται στο ανακοινωθέν, που προσθέτει ότι η σορός αποδόθηκε στην αστυνομία της Ισκανταρίγια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 7 December 2003 - 17:56:19 UTC