Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εβδομάδα ψηφοδελτίων για το ΠΑΣΟΚ
  • [02] Παραδόθηκε ο Νταγκουνάκης
  • [03] Σκεπτικοί οι Έλληνες για την παγκοσμιοποίηση
  • [04] Συζητήσεις για θέματα Αμυνας στις Βρυξέλλες
  • [05] Ενοχος ο ελεύθερος σκοπευτής της Ουάσινγκτον
  • [06] Επανεξελέγη πρόεδρος του SPD ο Σρέντερ
  • [07] Κυβερνήτης και επίσημα ο Σβαρτζενέιγκερ
  • [08] Επιθεωρούν το Κοζλοντούι οι Ευρωπαίοι
  • [09] Νέο χάπι-ελπίδα για το AIDS
  • [10] Πορεία υπέρ της ανεκτικότητας στην Κωνσταντινούπολη

    [01] Εβδομάδα ψηφοδελτίων για το ΠΑΣΟΚ

    17/11/2003 11:23:00 μμ

    Μέχρι την Πέμπτη, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούνται από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να δηλώσουν εάν θα είναι και πάλι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές. Νωρίτερα τη Δευτέρα, την πρόθεση του να μη συμμετάσχει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και να επιστρέψει στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα, επανέλαβε στον πρωθυπουργό ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός. Με απαντητική του επιστολή, ο Κώστας Σημίτης, ευχαριστεί τον κ. Κρεμαστινό για την πολιτική του προσφορά όλα αυτά τα χρόνια και του εύχεται καλή επιτυχία στην πανεπιστημιακή κλινική καρδιολογίας του ''Αττικού Νοσοκομείου".

    Επιστρέφει στην ενεργό ιατρική ο Δ. Κρεμαστινός

    Επιστολή προς όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την προσεχή Παρασκευή απέστειλε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός.

    "Παρακαλώ κάθε συνάδελφος βουλευτής να με πληροφορήσει γραπτά μέχρι την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, εάν επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές" γράφει στην επιστολή του ο Κώστας Σημίτης.

    Πρώτος, ανταποκρίθηκε ο Δημήτρης Κρεμαστινός ο οποίος επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Δήλωσε στον κ. Σημίτη πως αποφάσισε να επιστρέψει στην ιατρική αναλαμβάνοντας την καρδιολογική κλινική του αττικού νοσοκομείου, η πλήρης λειτουργία του οποίου αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα.

    Ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε, του ευχήθηκε καλή επιτυχία και κατέληξε:

    "Χαίρομαι που θα συνεχίσεις να προσφέρεις στο κόμμα για τους κοινούς μας στόχους".

    Κρίσιμη συνεδρίαση την Παρασκευή

    Η Κεντρική Επιτροπή θα συνέλθει την Παρασκευή με θέμα την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, ενώ νωρίτερα την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο, πιθανόν σε κοινή συνεδρίαση με την κυβερνητική επιτροπή, προκειμένου να παραλάβει και να εξετάσει τις προτάσεις της επιτροπής ψηφοδελτίων αλλά και να εγκρίνει το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών του 2004.

    Στόχος του Κώστα Σημίτη είναι η όλη διαδικασία να εξελιχθεί συντεταγμένα και όχι μεμονωμένα με πρωτοβουλία κάποιου βουλευτή, που θα ήθελε ενδεχομένως να είναι υποψήφιος.

    [02] Παραδόθηκε ο Νταγκουνάκης

    17/11/2003 8:32:00 μμ

    Παραδόθηκε το απόγευμα στο Αστυνομικό Τμήμα Σούδας, ο ποδοσφαιριστής Αναστάσιος Νταγκουνάκης, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στη δολοφονία του 31χρονου Δημήτρη Καρινάκη τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ο Νταγκουνάκης, εναντίον του οποίου έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από κοινού με το Χρήστο Λεφάκη, θα οδηγηθεί την Τρίτη στον ανακριτή.

    Εξι μέρες κρυβόταν από τις αρχές

    Ο 31χρονος Δημήτρης Καρινάκης, διερμηνέας στην αμερικανική βάση της Σούδας, βρέθηκε την προηγούμενη βδομάδα νεκρός στην αυλή του σπιτιού του στην οδό Αρκαδίου.

    Για την υπόθεση έχει ήδη προφυλακισθεί ως δράστης της δολοφονίας, ο 22χρονος Χρήστος Λεφάκης, ενώ για έξι μέρες ο 22χρονος Αναστάσιος Νταγκουνάκης, κρυβόταν από τις αρχές, καθώς εκκρεμούσε εις βάρος του ένταλμα σύλληψης.

    [03] Σκεπτικοί οι Έλληνες για την παγκοσμιοποίηση

    17/11/2003 8:13:00 μμ

    Εξαιρετικά επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Έλληνες απέναντι στην ανάπτυξη της παγκοσμιοποίησης, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τα αποτελέσματα της Κοινοτικής Δημοσκόπησης «Ευρωβαρόμετρο». Συγκεκριμένα το 51% των Ελλήνων κρίνει τη δημιουργία μίας πραγματικής παγκόσμιας αγοράς αρνητική ενώ το 47% θετική. Στις υπόλοιπες 14 εν δυνάμει χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική. Το 63% δηλώνουν θετικοί ως προς αυτή την προοπτική, ενώ μόλις το 29% δηλώνουν την αντίθεση τους με αυτή.

    Παγκοσμιοποίηση και κανόνες

    Το 15% των Ελλήνων θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι πολύ ανοιχτή έναντι της διεθνούς οικονομίας, ενώ το 48% θεωρεί ότι είναι πολύ κλειστή. Το 35% θεωρεί ότι απλά είναι προσαρμοσμένη στις διεθνείς ανάγκες, ενώ το 2% δηλώνει άγνοια για το συγκεκριμένο θέμα. Αντιστοίχως, το 20% της κοινής γνώμης των χωρών της Ένωσης θεωρεί ως πολύ ανοιχτή την οικονομία της χώρας της, το 31% πολύ κλειστή και το 41% ότι είναι προσαρμοσμένη στις διεθνείς ανάγκες.

    Οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότεροι κανόνες σχετικά με την ανάπτυξη της παγκοσμιοποίησης. Μόνο το 20% κρίνει ως ικανοποιητικό το υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο, σε αντίθεση με το 56% που επιθυμεί περισσότερους κανόνες.

    Οι Έλληνες ακολουθούν την άποψη των Ευρωπαίων συμπολιτών τους με ποσοστά 29% και 67% αντίστοιχα. Λιγότερους κανόνες θεωρούν ότι χρειάζονται το 17% των Ευρωπαίων και το 10% των Ελλήνων πολιτών. Επιπρόσθετα, το 58% των Ελλήνων θεωρεί την παγκοσμιοποίηση απειλή για την απασχόληση και τις εθνικές επιχειρήσεις ενώ το 40% κρίνει ότι αποτελεί μία καλή ευκαιρία. Τα ποσοστά των Ευρωπαίων συμπολιτών μας είναι 39% και 56% αντιστοίχως.

    ''Διχογνωμία'' για τις επιπτώσεις

    Αρκετά διαφορετική ήταν η άποψη των Ελλήνων έναντι των άλλων Ευρωπαίων σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην κάθε χώρα η παγκοσμιοποίηση. Έτσι, το 52% των Ελλήνων την αντιμετωπίζει αρνητικά, σε αντίθεση με το 57% των Ευρωπαίων ενώ θετικό φέρεται το 41% των Ελλήνων, έναντι του 57% των υπολοίπων. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες είναι πιο επιφυλακτικοί ακόμα και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η παγκοσμιοποίηση ακόμη και στις πολιτιστικές ανταλλαγές.

    Αντίθεση απόψεων παρουσιάζεται και στο ερώτημα ποιοι θα ωφεληθούν από την παγκοσμιοποίηση. Στην Ελλάδα θεωρούν ότι η παγκοσμιοποίηση θα αποβεί υπέρ των καταναλωτών σε ποσοστό 45% ενώ θεωρεί ότι δρα 54% εναντίον τους. Τα αντίστοιχα ποσοστά των Ευρωπαίων πολιτών είναι 64% και 33%.

    Σε σχέση με τις διεθνείς χρηματαγορές, το 80% των Ευρωπαίων και το 71% των Ελλήνων θεωρούν ότι η παγκοσμιοποίηση είναι υπέρ τους. Επίσης, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, κατά ποσοστό 77%, όπως και η ελληνική, κατά ποσοστό 82%, εκτιμούν ότι η παγκοσμιοποίηση θα αποβεί προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο ερώτημα αν η παγκοσμιοποίηση επωφελεί τις πολυεθνικές εταιρίες, θετικά απαντά το 87% των Ευρωπαίων και το 92% των Ελλήνων, ενώ στο ερώτημα αν η παγκοσμιοποίηση θα είναι θετική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η εικόνα αντιστρέφεται, αφού θετικά απαντά μόνο το 38% των Ευρωπαίων και το 25% των Ελλήνων.

    Παγκοσμιοποίηση και πολιτικά κόμματα

    Ενδεικτική των αμφιβολιών που έχουν τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Έλληνες σε σχέση με το χειρισμό του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης, είναι η δυσπιστία που έχουν έναντι των πολιτικών κομμάτων αλλά και των συνδικάτων.

    Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν τα πολιτικά κόμματα, γενικώς, έχουν λίγη, πολλή, ή την πρέπουσα επιρροή έναντι του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης, το 59% των Ελλήνων απαντά ότι δεν έχουν καμία επιρροή, το 29% ότι έχουν πολλή επιρροή και το 9% ότι έχουν την πρέπουσα επιρροή.

    Αναλόγως, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη πιστεύει σε ποσοστό 35% ότι τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν αρκετή επιρροή, σε ποσοστό 30% ότι έχουν πολλή επιρροή, ενώ το 27% κρίνει ότι έχουν την πρέπουσα επιρροή. Σε ό,τι αφορά τα συνδικάτα, τόσο η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη (55%) όσο και η ελληνική (67%) πιστεύουν ότι δεν έχουν σημαντική επιρροή σε σχέση με το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης.

    Αντίθετα, το 62% της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και το 73% των Ελλήνων θεωρούν ότι μεγάλη επιρροή ασκούν οι πολυεθνικές εταιρίες.

    Κινήματα πολιτών

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, το 49% των Ευρωπαίων και το 62% των Ελλήνων θεωρούν ότι δεν επηρεάζουν τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης. Αντιθέτως, το 54% των Ευρωπαίων και το 73% των Ελλήνων θεωρούν ότι οι χώρες τους δεν έχουν αρκετή επιρροή έναντι της παγκοσμιοποίησης.

    Επίσης, το 75% των Ευρωπαίων όπως και των Ελλήνων πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη επιρροή έναντι του φαινομένου αυτού. Σχετικά με τα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, το 51% των Ευρωπαίων δεν δείχνουν εμπιστοσύνη προς αυτά και δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να στρέψουν την παγκοσμιοποίηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 44%, ενώ το 54% θεωρεί ότι τα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης μπορούν να τη στρέψουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

    [04] Συζητήσεις για θέματα Αμυνας στις Βρυξέλλες

    17/11/2003 8:04:00 μμ

    Σύγκλιση απόψεων σε θέματα ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής διαπιστώθηκε κατά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί, παρά τις διισταμένες απόψεις που είχαν διατυπώσει στο παρελθόν, συμφώνησαν τελικά στην ανάγκη εξασφάλισης αυτοτελούς επιχειρησιακής δυνατότητας της ευρωπαϊκής δύναμης, η οποία θα έχει ρόλο συμπληρωματικό και όχι ανταγωνιστικό απέναντι στο ΝΑΤΟ.

    Πρόοδος παρά τις διαφωνίες

    Οι εκφραστές των δυο διαφορετικών απόψεων ήταν από τη μία μεριά η Γαλλία και η Γερμανία που υποστηρίζουν την ανάπτυξη αυτοτελών δομών στην ευρωπαϊκή δύναμη και από την άλλη η Βρετανία και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που θεωρούν ότι μία ευρωπαϊκή δύναμη θα πρέπει να είναι ενσωματωμένη στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

    Η θέση της χώρας μας γύρω από το θέμα, όπως εκφράστηκε από τον Γιάννο Παπαντωνίου είναι ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση επιτυγχάνεται και μέσα από την ευρωπαϊκή άμυνα.

    Τους Ευρωπαίους υπουργούς Αμυνας, απασχόλησε επίσης και η σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας, μία προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας η οποία ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας.

    Το θέμα αυτό, όπως υπογράμμισε ο Ελληνας υπουργός έχει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι η χώρα μας, διαθέτει αμυντική βιομηχανία ανερχόμενη την τελευταία δεκαετία.

    Κατά τις συζητήσεις σημειώθηκε πρόοδος στη ζήτημα της εξασφάλισης επιχειρησιακής ετοιμότητας της δύναμης ταχείας αντίδρασης ενώ συζητήθηκε επίσης και η δημιουργία ενός πιλοτικού σχολείου, το οποίο θα προσφέρει κοινή εκπαίδευση στα στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη που θα μετέχουν στις ειρηνευτικές αποστολές.

    Σώμα αντιμετώπισης βιοχημικών επιθέσεων

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε για τη χώρα μας, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων η συζήτηση που έγινε για θέματα προστασίας από ενδεχόμενες απειλές με βιοχημικά όπλα.

    Όπως είπε ο Γιάννος Παπαντωνίου, το υπουργείο Αμυνας έχει ήδη συγκροτήσει ένα σώμα 200 ανδρών και γυναικών για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων.

    Στόχος, όπως είπε ο υπουργός, είναι η Ελλάδα να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο

    [05] Ενοχος ο ελεύθερος σκοπευτής της Ουάσινγκτον

    17/11/2003 11:01:00 μμ

    Αντιμέτωπος ακόμα και με την εσχάτη των ποινών, είναι ο ένας εκ των δυο ελεύθερων σκοπευτών που σκόρπισαν το θάνατο, τον Οκτώβριο του 2002, στην Ουάσινγκτον. Το δικαστήριο της Βιρτίνια Μπιτς στις ΗΠΑ, έκρινε ένοχο τον Τζον Μοχάμαντ, για μία σειρά δολοφονιών, τρομοκρατική δράση και παράνομη οπλοκατοχή. Το σώμα των ενόρκων, αναμένεται να λάβει απόφαση, εντός των προσεχών ωρών. Ο νεαρός συνέταιρος του Μοχάμεντ, Λι Μπόιντ Ντι Μάλβο, 18 χρονών, αντιμετωπίζει δικάζεται ταυτόχρονα σε άλλο δικαστήριο στην ίδια πόλη.

    Αντιμέτωποι με την ποινή θανάτου

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο 42χρονος, άκουσε απαθής την απόφαση των ενόρκων.

    Νωρίτερα, είχε δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.

    Την ίδια ώρα, αντιμέτωπος με την εσχάτη των ποινών είναι και ο συνεργός του, ο 18χρονος Λι Μπόιντ Μάλβο, οποίος ευθύνεται για τη δολοφονία τριών ατόμων.

    [06] Επανεξελέγη πρόεδρος του SPD ο Σρέντερ

    17/11/2003 9:46:00 μμ

    Με μειωμένη, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογή του, πλην όμως άνετη πλειοψηφία του 80,83% των ψήφων, εκλέχτηκε εκ νέου στη θέση του Προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Γερμανικού κόμματος, o καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Αποδεχόμενος την επανεκλογή του ο Σρέντερ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα "έντιμο" και "ανταποκρινόμενο στο αίσθημα αξιοπρέπειας του κόμματος". Ο καγκελάριος επανεξελέγη λίγο αφότου απηύθυνε μία γεμάτη φόρτιση ομιλία στα μέλη του κόμματος, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου τους. Η αριστερή τάση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και τα συνδικάτα είναι εναντίον ή έχουν πολλές επιφυλάξεις για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του καγκελάριου Σρέντερ, θεωρώντας το ως και ''αντικοινωνικό''.

    Με προβλήματα το συνέδριο

    Ο Σρέντερ επιχείρησε στην ομιλία του να τετραγωνίσει τον κύκλο αναγνωρίζοντας τη "δύσκολη θέση" που έχει περιέλθει το κόμμα και διαβεβαιώνοντας για την προσήλωσή του στη σοσιαλδημοκρατική προγραμματική αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης, χωρίς όμως ταλαντεύσεις για την ορθότητα των μεταρρυθμίσεων της "Ατζέντα 2010".

    Με ένα "κοκτέιλ" συγκρατημένου συναισθηματισμού και "προβληματισμένης" επιχειρηματολογίας ο Σρέντερ προσπάθησε να πείσει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής και ότι αυτή η πολιτική θα δώσει τη δυνατότητα στη γερμανική κοινωνία να γιατρευτεί από τα δεινά που τη μαστίζουν.

    Ο Σρέντερ εμέμφθη τέλος εαυτόν και όλους τους άλλους, ότι δεν ανέδειξαν επαρκώς τις επιτυχίες και την προσφορά της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης στα πέντε χρόνια της θητείας του και προσπάθησε να εμφυσήσει αισιοδοξία για το μέλλον.

    [07] Κυβερνήτης και επίσημα ο Σβαρτζενέιγκερ

    17/11/2003 11:19:00 μμ

    Ορκίστηκε τη Δευτέρα στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, ο Αρνολντ Σβαρτζενέιγκερ νέος κυβερνήτης της Καλιφόρνια. Φανερά συγκινημένος ο Ρεπουμπλικάνος εξολοθρευτής ευχαρίστησε τους Καλιφορνέζους για την τιμή που του έκαναν με τη ψήφο τους. ''Είναι τιμή μου να είμαι κυβερνήτης σας'', δήλωσε ενώπιον 8000 προσκεκλημένων στην τελετή ορκωμοσίας του. Προηγουμένως, αντάλλαξε ένα φλογερό φιλί με τη σύζυγό του Μαρία Σίβερ.

    [08] Επιθεωρούν το Κοζλοντούι οι Ευρωπαίοι

    17/11/2003 8:29:00 μμ

    Η "εταιρική επιθεώρηση" του Κοζλοντούι από εμπειρογνώμονες της Ελλάδας και άλλων δέκα ακόμη χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε την Δευτέρα. Η κυβέρνηση της Σόφιας ελπίζει πως οι εμπειρογνώμονες θα επιβεβαιώσουν τη ριζική βελτίωση της λειτουργικής ασφάλειας των αντιδραστήρων "Γ" και "Δ" του βουλγαρικού πυρηνικού εργοστασίου, ώστε να μπορέσει να θέσει εκ νέου το ζήτημα της παράτασης χρήσης τους μετά το 2006. Ωστόσο όπως δηλώνει και ο διευθυντής του σταθμού Ιορντάν Κοσταντίνοφ, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση που οι ειδικοί πειστούν πως το Κοζλοντούι όχι μόνο δεν υστερεί σε τίποτε, αλλά ξεπερνά σε ορισμένους τομείς τις προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών της Δυτικής Ευρώπης.

    Οι επιδιώξεις της Βουλγαρίας

    Παρόλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών Σολομόν Πάσι κάλεσε τους Βούλγαρους "να μην περιμένουν θαύματα" από την αποστολή της ομάδας των εμπειρογνωμόνων. Τη δήλωση αυτή έκανε στην ηλεκτρονική έκδοση Mediapoo, πριν αναχωρήσει τη Δευτέρα για τις Βρυξέλλες. Εκεί ο κ. Πάσι θα έχει συνομιλίες με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη συζήτηση για το μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρώπης.

    Την ίδια ώρα, κατά την άφιξή τους στη Βουλγαρική πρωτεύουσα οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αποστολής διευκρίνισαν, πως τα πρώτα συμπεράσματά τους θα γνωστοποιηθούν στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ η τελική έκθεσή τους για την ασφάλεια της λειτουργίας του Κοζλοντούι θα είναι έτοιμη μέχρι τον Απρίλιο του 2004. Ουσιαστικά ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η τελευταία, πάντως θέλει πάση θυσία να κλείσει τα εναπομείναντα τέσσερα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες πριν τον Ιούνιο του 2004 ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μπλέξει σε νέα "παζάρια" με τα καινούργια δέκα κράτη-μέλη που θα ενταχθούν στην ΕΕ του χρόνου.

    Οι εκτιμήσεις των παρατηρητών

    Δεδομένων των παραπάνω,πολιτικοί παρατηρητές της Βουλγαρίας εκτιμούν πως η χώρα θα θυσιάσει τη λειτουργία των δυο μονάδων πέρα από το 2006 που είναι η συμφωνημένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνία, ενόψει της πολυπόθητης ένταξης και χαρακτηρίζουν όλες τις αντίθετες δηλώσεις ιθυνόντων σχόλια προς εσωτερική κατανάλωση.

    Οι ίδιοι κύκλοι δέ, παρομοιάζουν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, το ενδεχόμενο κάποιος πολιτικός παράγοντας της Βουλγαρίας να θέσει ακριβώς εκείνη τη στιγμή, το θέμα αναδιαπραγμάτευσης των συμφωνημένων προθεσμιών για το κλείσιμο του Κοζλοντούι, αδιάφορα από τα συμπεράσματα των Ευρωπαίων ειδικών.

    Η επίσκεψη των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη, με συνομιλίες στο υπουργείο Ενέργειας.

    [09] Νέο χάπι-ελπίδα για το AIDS

    17/11/2003 8:28:00 μμ

    Η εταιρία Cortisol Research International της Ρουμανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων της Ρουμανίας παρείχε έγκριση για τη χρήση του φαρμάκου της, VIRUCORT 50, που προορίζεται για τη θεραπεία της κατάθλιψης σε παιδιά θετικά στον ιό HIV. Το φάρμακο αυτό αποτελεί μια νέα προσέγγιση στον αγώνα κατά του AIDS και πιθανώς να εμποδίσει την εξέλιξη της νόσου αυτής σε παιδιά με HIV.

    Θετικές επιδράσεις

    Κλινικές μελέτες απέδειξαν ότι παιδιά που λάμβαναν VIRUCORT 50 σε συνδυασμό με φαρμακευτικές αγωγές κατά του ιού HIV παρουσίασαν βελτίωση όσον αφορά στα συμπτώματα κατάθλιψης, το ανοσοποιητικό σύστημα, τη σωματική ανάπτυξη και την αύξηση βάρους.

    Το βασικό συστατικό του VIRUCORT 50 είναι η υδροχλωρική προκαΐνη, η οποία επηρεάζει θετικά τρεις νευροδιαβιβαστές: τη σεροτονίνη, τη νορεπινεφρίνη και την ντοπαμίνη. Το VIRUCORT είναι ένα αντικαταθλιπτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παιδιών που πάσχουν από HIV και πρακτικά δεν παρουσιάζει ανεπιθύμητες ενέργειες ακόμη και μετά από χορήγηση πολλών μηνών.

    Θεραπεία για την κατάθληψη

    Φαίνεται ότι τα αποτελέσματα του VIRUCORT επιβεβαιώνουν δημοσιευμένα ιατρικά άρθρα που υποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της κατάθλιψης είναι παράγοντες που συνεισφέρουν στην εξέλιξη του HIV σε AIDS, ενώ με τη θεραπεία των συνθηκών αυτών ίσως να καθυστερήσει ή ακόμα και να αποφευχθεί η εμφάνιση του AIDS. Το VIRUCORT 50 διατίθεται στο εμπόριο της Ρουμανίας και σύντομα θα είναι διαθέσιμο και σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες.

    [10] Πορεία υπέρ της ανεκτικότητας στην Κωνσταντινούπολη

    17/11/2003 4:27:00 μμ

    Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σιωπηλή πορεία υπέρ της ανεκτικότητας στην ιστορική συνοικία Μπεϊογλού της Κωνσταντινούπολης, κοντά στη συναγωγή Νέβε Σαλόμ. Περίπου 250 άτομα συμμετείχαν στην πορεία, ανάμεσά τους εκπρόσωποι διαφόρων κοινοτήτων (εβραϊκής, μουσουλμανικής, αρμενικής, συριακής), διανοούμενοι, καλλιτέχνες και οι γενικοί πρόξενοι της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Βελγίου. ''Η μεγαλύτερή μας ευχή είναι να μην ξαναζήσουμε ποτέ γεγονότα τόσο φρικτά'', τόνισε ο δήμαρχος του διαμερίσματος του Μπεϊογλού Μιμάρ Καντίρ Τοπμπάς και πρόσθεσε: ''Θέλουμε να εκφράσουμε την πίστη μας στην ιδέα ότι η ανεκτικότητα μπορεί να θριαμβεύσει της τρομοκρατίας''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 November 2003 - 21:56:40 UTC