Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Σκανδαλίδης: Δεν θα έχουμε δεξιά παρένθεση
  • [02] Η ανεξαρτοποίηση Παπαθεμελή δημιουργεί εντάσεις
  • [03] Εντονη αντίδραση της Ελλάδας για την Χειμάρρα
  • [04] Δεν βάζει υποψηφιότητα ο Δ.Κρεμαστινός
  • [05] Έγινε 100 ετών το τραινάκι του Πηλίου
  • [06] Στα σκαριά νέος αντιτρομοκρατικός
  • [07] Διαμαρτυρία καπνοπαραγωγών στις Βρυξέλλες
  • [08] Ικανοποιημένοι οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ από το χρονοδιάγραμμα
  • [09] Την Πέμπτη θα συνεχιστεί η δίκη της ''17Ν''
  • [10] Κουφοντίνας: ''Είμαστε παιδιά του Νοέμβρη''
  • [11] Ραχιώτης: ''Η κοινωνία ανεχόταν τη δράση της 17Ν''
  • [12] Νέες απειλές από την Αλ Κάιντα
  • [13] ''Στο πόδι'' η Βρετανία για την επίσκεψη Μπους
  • [14] Επίσκεψη Σαρόν στην Ιταλία
  • [15] ΗΠΑ: ''Εκληματική οργάνωση ο Εθνικός Αλβανικός Στρατός''
  • [16] Επιεικής στους καταδότες η Σ.Αραβία
  • [17] Ισπανία: Κατασχέθηκαν τέσσερις τόνοι ναρκωτικών
  • [18] Νεκρός ένας Παλαιστίνιος στη Δυτική Όχθη
  • [19] Σολάνα:''Το Ιράν συμπεριφέρθηκε έντιμα''
  • [20] Ιταλία:σκληρή πρόταση νόμου για τα ναρκωτικά
  • [21] Αμφιβολίες για το χρονοδιάγραμμα εκφράζει η Ρωσία
  • [22] Μπρέμερ: ''Ο Σαντάμ είναι φωνή από το παρελθόν''
  • [23] Παραίτηση του Ιταλού εκπροσώπου της προσωρινής αρχής
  • [24] Διαψεύδει φήμες για επαναγορά μετοχών η Τράπεζα της Ελλάδος
  • [25] Εξηγήσεις για το έλλειμμα από Κομισιόν
  • [26] Την Τρίτη στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός
  • [27] Καράτε: 17 μετάλλια για την Ελλάδα
  • [28] Το πιο δημοφιλές ποντίκι γιορτάζει
  • [29] Λονδίνο: Παράνομο το τάισμα περιστεριών

    [01] Κ.Σκανδαλίδης: Δεν θα έχουμε δεξιά παρένθεση

    17/11/2003 12:16:00 μμ

    "Δεν θα υπάρξει δεξιά παρένθεση", δήλωσε από το Ηράκλειο Κρήτης ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης ο οποίος, χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρικούς όρους κάλεσε την "ομάδα" να πάρει και το "επόμενο πρωτάθλημα". Ακόμη ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ ξέρει να χορεύει και ροκ αλλά και όλους τους χορούς και σχολίασε και την αποχώρηση του Στ. Παπαθεμελή λέγοντας ότι "οι πόρτες είναι ανοικτές" για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι "τον περιμένουμε να ξανάρθει". Αναφερόμενος, στις δημοσκοπήσεις τόνισε ότι αυτές δεν αναδεικνύουν κυβερνήσεις και επανέλαβε ότι "δεν θέλουμε να είμαστε κυβέρνηση των δημοσκοπήσεων αλλά κυβέρνηση της λαϊκής κυριαρχίας" επαναλαμβάνοντας ότι "οι δημοσκοπήσεις θα ανατραπούν την ημέρα των εκλογών".

    Ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος

    Κατά τη συνέντευξη του ο κ. Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι η μεγάλη μάχη θα γίνει στις εκλογές που έρχονται και όχι στις μεθεπόμενες και κάλεσε σε συστράτευση και συσπείρωση τα στελέχη και τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ για να μην υπάρξει όπως είπε "δεξιά παρένθεση"' εκφράζοντας, όμως, την σιγουριά του ότι δεν θα υπάρξει.

    Επίσης ο κ. Σκανδαλίδης αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι χωράνε πολλά καινούργια πρόσωπα γιατί, εξήγησε, πρέπει τη δύναμη της καλύτερης ομάδας που παίρνει συνέχεια τα πρωταθλήματα να τη μετατρέψομε και σε δύναμη να πάρει και το επόμενο πρωτάθλημα επειδή κάνει και την απαιτούμενη ανανέωση στο δυναμικό της.

    Ακόμη ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας σε ερωτήσεις για την κορύφωση των επιθέσεων από τη ΝΔ μετά τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου είπε ότι στόχος είναι η αντιπαράθεση θέσεων αλλά πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ προσαρμόζεται σε κάθε ρυθμό.

    Αναφερόμενος στο εκλογικό νόμο επανέλαβε θα ισχύει για τις εκλογές του 2008 και τον χαρακτήρισε αναλογικότατο ενώ επεσήμανε ότι δεν κρύβει τίποτα. Απαντώντας σε ερώτηση για την αποχώρηση του Στέλιου Παπαθεμελή ανέφερε ότι ο κ. Παπαθεμελής "καθ όλα αξιόλογος και συγκροτημένος άνθρωπος και στέλεχος μας βρήκε στην πορεία, δεν την ξεκινήσαμε μαζί, όπως ξέρετε, και πάλι από την πορεία έφυγε". "Δεν είναι", πρόσθεσε, "ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος".

    "Μάλιστα", συνέχισε, "επειδή οι πόρτες μας είναι πάντα ανοικτές τον περιμένομε να ξανάρθει. Πολλοί έφυγαν και ξαναήρθαν". Ο κ. Σκανδαλίδης κατά την παραμονή του στο Ηράκλειο είχε επαφές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και το βράδυ μίλησε σε εκδήλωση της νεολαίας.

    Στα Χανιά

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος που θα ισχύει για τις εκλογές του 2008, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου, στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου Δημαρχείου και του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Κρυονερίδας στο νομό Χανίων, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: "Η κυβέρνηση πήρε μια ομόφωνη απόφαση την οποία μετατρέπουμε σε νόμο αυτή την εβδομάδα, θα καταθέσουμε τον εκλογικό νόμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή και πριν τον προϋπολογισμό θα έχει ψηφισθεί".

    Η χώρα θα διαθέτει νέο εκλογικό νόμο από τώρα για τις εκλογές του 2008. Από τα Χανιά ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε και στη συζήτηση για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, λέγοντας: "Ξεκίνησε μια κουβέντα, σε ένα ευρύτατο πεδίο οργάνων, για πρώτη φορά.

    Έγινε ένας σοβαρός και γόνιμος διάλογος που κατέληξε σε συμπεράσματα, που ήδη έχω διατυπώσει. Η συνέχεια θα δοθεί στην συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την αυτοδιοίκηση. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξε όλο αυτό το κλίμα αφού έχομε καταλήξει σε αποφάσεις. Ενα-δύο σημεία που έχουμε για συζήτηση θα τα λύσουμε στην πορεία για την συνδιάσκεψη".

    Ο κ. Σκανδαλίδης εγκαινιάζοντας το νέο Δημαρχείο και το ΚΕΠ στην Κρυoνερίδα Χανίων, τόνισε μεταξύ άλλων ότι σήμερα η πολιτεία δίνει την δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδικήσει να λειτουργεί και να διεκπεραιώνει όλες τις υποθέσεις του κράτους με τον πολίτη αφού τα ΚΕΠ καταργούν την γραφειοκρατία, χτυπούν την διαφθορά, και απαντούν στα προβλήματα των πολιτών μέσα από το σπίτι τους.

    [02] Η ανεξαρτοποίηση Παπαθεμελή δημιουργεί εντάσεις

    17/11/2003 6:40:00 μμ

    Στα χέρια του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη βρίσκεται η επιστολή ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή Θεσσαλονίκης Στέλιου Παπαθεμελή, που ανάμενεται να αναγνωστεί το απόγευμα στην ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Πρωτόπαπας επανερχόμενος στο ζήτημα, κάλεσε τον βουλευτή της Θεσσαλονίκης, να δώσει την παραίτησή του και από το Κοινοβούλιο, όπως η πολιτική δεοντολογία απαιτεί.Φανερά ενοχλημένος, από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Παπαθεμελής δήλωσε, ότι "ο κ. Πρωτόπαπας προφανώς ξεχνά πως δεν εξελέγην με υπόδειξη και ενέργειες της ηγεσίας, αλλά όπως οι πάντες γνωρίζουν εναντίον της θελήσεώς της και παρά την λυσσώδη αντίδραση των μηχανισμών".

    Δηλώσεις Βενιζέλου - Σκανδαλίδη

    "Ο καθένας κάνει αυτό που του επιβάλλει η συνείδησή του, ανάλογα με το πώς αντιλαμβάνεται την πολιτική και κοινοβουλευτική δεοντολογία " δήλωσε ερωτηθείς σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση Παπαθεμελή, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    "Πολλοί έφυγαν και ξαναήρθαν" σχολίασε από την πλευρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης.

    "Ο κ. Παπαθεμελής, καθ' όλα αξιόλογος και συγκροτημένος άνθρωπος και στέλεχος, μας βρήκε στην πορεία - δεν την ξεκινήσαμε μαζί όπως ξέρετε - και πάλι από την πορεία έφυγε. Δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος" είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι οι πόρτες του ΠΑΣΟΚ είναι πάντα ανοικτές.

    [03] Εντονη αντίδραση της Ελλάδας για την Χειμάρρα

    17/11/2003 6:13:00 μμ

    Την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, προκάλεσαν, τα επεισόδια που έγιναν την Κυριακή στην κοινότητα της Χειμάρρας, κατά την διάρκεια των επαναληπτικών εκλογών για την ανάδειξη νέου Δημάρχου. Ο κ. Παπανδρέου, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για το Συμβουλίο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να καταγράψει αυτά τα γεγονότα και να είναι αυστηρή στην αξιολόγηση της αλβανικής συμπεριφοράς.

    Παπανδρέου: Η Αλβανία να σεβαστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες

    Ο υπουργός Εξωτερικών, κάλεσε επίσης τόσο την Ιταλική Προεδρία, όσο και τον γ.γ. του Συμβουλίου, κ. Σολάνα, να στείλουν σαφές μήνυμα προς την αλβανική πλευρά, κάνοντας λόγο για σημαντικό δημοκρατικό έλλειμμα, σε μια χώρα που επιθυμεί να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Παπανδρέου τέλος τόνισε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα παραμένουν σταθερές στην πολιτική τους για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, τονίζοντας όμως την ανάγκη η κυβέρνηση της χώρας, να σεβαστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες.

    Τη χρήση ακραίας και βίαιας συμπεριφοράς κατά πολιτών καταδίκασε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    "Κάθε απόπειρα εκφοβισμού και καταπίεσης του δημοκρατικού φρονήματος στρέφεται κατά της ουσίας της Δημοκρατίας" τονίζει σε ανακοίνωση του και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

    Εκτός κινδύνου ο τραυματίας της Χειμάρρας

    Την ίδια ώρα, εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κέρκυρας ο 30χρονος Βορειοηπειρώτης, Θεόδωρος Λάζαρης, που τραυματίστηκε χθες σε επεισόδια στη Χειμάρρα, στη νότια Αλβανία.

    Ο Λάζαρης που μεταφέρθηκε χθες τα μεσάνυχτα στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, με πέντε τραύματα, ένα εκ των οποίων κοντά στην καρδιά, έχει πλέον διαφύγει τον κίνδυνο.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Σε κλίμα έντασης οι εκλογές στη Χειμάρρα

    [04] Δεν βάζει υποψηφιότητα ο Δ.Κρεμαστινός

    17/11/2003 5:26:00 μμ

    Την απόφασή του να μη συμμετάσχει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ''επανερχόμενος πλήρως στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα'', επαναλαμβάνει με νέα του επιστολή προς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός. Ο κ. Σημίτης, με απαντητική επιστολή του, ευχαριστεί τον κ. Κρεμαστινό για την πολιτική του παρουσία και προσφορά όλα αυτά τα χρόνια, ενώ υπογραμμίζει ότι η επιλογή του κ. Κρεμαστινού να αναλάβει τη διεύθυνση της πανεπιστημιακής κλινικής καρδιολογίας του ''Αττικού Νοσοκομείου'' αποτελεί συνέχεια μιας δημιουργικής πορείας που αναγνωρίζεται από όλους". Ο κ. Κρεμαστινός, ήδη με επιστολή του στις 26.9.2003 είχε εκδηλώσει αυτή την πρόθεση.

    [05] Έγινε 100 ετών το τραινάκι του Πηλίου

    17/11/2003 3:35:00 μμ

    Με θέμα, η εκατονταετηρίδα του σιδηροδρόμου Βόλου - Μηλέων και της ατμάμαξας "Μηλέαι", πραγματοποιήθηκε στο Βόλο ειδική εκδήλωση για να τιμηθούν τα 100 χρόνια από την πρώτη λειτουργία του τραίνου, το οποίο αποτελεί για τη Μαγνησία αλλά και όλη την Ελλάδα ένα ζωντανό μύθο. Το γνωστό "τραινάκι του Πηλίου", ο θρυλικός "Μουντζούρης" λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια και από το 1996 κάνει τη διαδρομή από Ανω Λεχώνια προς Μηλιές και πίσω με δύο ατμάμαξες που έχουν διασωθεί. Η πιο παλιά από αυτές ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία της το 1903. Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Πηλίου έγινε σε δύο φάσεις, το 1894 μέχρι το 1903. Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο "Γιάννης Κορδάτος" του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, "η ιστορία αυτού του τόπου δεν αντιμετωπίζεται ως μουσείο αλλά ως ουσιαστικός μοχλός ανάπτυξης".

    Οι ''Ντεκοβίλ'' που έχουν διασωθεί

    Η "Μηλέαι" και ο "Ιασων"

    Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Μηχανικών, Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Εργαστήριο Τουριστικού Σχεδιασμού, Έρευνας και Πολιτικής του Τμήματος και εντασσόταν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Πολιτισμός 2000: Βιομηχανική Κληρονομιά Ατμήλατων Σιδηροδρόμων Δίκτυο Συνεργασίας SteamRail.Net".

    Αυτή τη στιγμή στα Ανω Λεχώνια υπάρχουν δύο ατμάμαξες, που κάνουν την ιστορική διαδρομή σε γραμμή τύπου "Ντεκοβίλ". Η "Μηλέαι" που έχει κατασκευαστεί το 1903 από τον οίκο Tubize με αριθμό 1339/1903 και ο "Ιάσων" που κατασκευάστηκε 9 χρόνια αργότερα από τον οίκο Haine St. Pierre με αριθμό 1140/1912. Οι δύο αυτές μηχανές είναι οι μοναδικές σε κυκλοφορία σε γραμμή πλάτους 60 εκατοστών που είναι η στενότερη γραμμή στον ελληνικό χώρο και υπήρχε στη γραμμή του Πηλιού που διασώθηκε, σε ένα τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου του βιομηχανικού σιδηροδρόμου Ερμιόνης - Ηλιόκαστρου στην Αργολίδα, σε ορισμένα μεταλλεία (Χρωμίου Ερέτριας Θεσσαλίας, Λιγνιτορυχεία Ωρωπού Αττικής) και στην εταιρία κεραμοποιίας του Βόλου Τσαλαπάτα.

    Οι ατμομηχανές που έχουν διασωθεί αυτής της κατηγορίας είναι η "Μαίρη", κατασκευής του 1929, και μία ακόμη κατασκευής του 1904 που βρίσκονται στο Μουσείου του ΟΣΕ, στην Αθήνα, δύο ακόμη κατασκευής του 1907 και 1908 που βρίσκονται στο Βόλο, η μία εκτεθειμένη στο Πεδίο του Αρεως και η άλλη στο μηχανοστάσιο για ανακατασκευή.

    Επίσης, παροπλισμένο στο μηχανοστάσιο Ανω Λεχωνιών είναι το "Πήλιον" που έχει κατασκευαστεί το 1912 ενώ στο μηχανοστάσιο Βόλου υπάρχει παροπλισμένη η "Έλλη" κατασκευής του 1917 που εξυπηρετούσε τα Λιγνιτωρυχεία Ωρωπού Αττικής ενώ στο διάστημα 1950-1977 τη χρησιμοποιούσε ο ΟΣΕ για προθέρμανση των καυσίμων στο Βόλο. Αυτή είναι και η μοναδική διασωθείσα ατμάμαξα του είδους της στην Ηπειρωτική Ευρώπη κατασκευασμένη από τον οίκο Baldwin με αριθμό 45010/1917.

    [06] Στα σκαριά νέος αντιτρομοκρατικός

    17/11/2003 12:00:00 μμ

    Νέο αυστηρότερο αντιτρομοκρατικό νόμο, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος γνωστοποιεί ότι, το νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ορισμό της τρομοκρατικής πράξης για πρώτη φορά στο ελληνικό Δίκαιο, με παράλληλη κατάρτιση καταλόγου τρομοκρατικών αδικημάτων, αύξηση του ορίου παραγραφής για τις ανθρωποκτονίες που ειναι αποτελεσμα τρομοκρατικών ενεργειών από 20 σε 30 χρόνια, αλλά και ποινές κάθειρξης για όσους χρηματοδοτούν τρομοκρατικές ενέργειες. Στην ίδια συνέντευξη ο Πετσάλνικος επαναλαμβάνει ότι, κανένας Έλληνας πολίτης δεν θα εκδίδεται στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, με δικαστικό βούλευμα προωθείται η εκδίκαση της υπόθεσης του ΕΛΑ. Ερμηνείες μάλιστα αναφέρουν ότι, οι δικαστικές αίθουσες δεν θα κλείσουν το θέμα της τρομοκρατίας με την ολοκλήρωση της δίκης για τη 17Ν και θα περάσουν αμέσως στον ΕΛΑ.

    [07] Διαμαρτυρία καπνοπαραγωγών στις Βρυξέλλες

    17/11/2003 7:18:00 μμ

    Υπό τις διαμαρτυρίες καπνοπαραγωγών από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία και άλλες χώρες της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες η σύνοδος του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας-Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι καπνοπαραγωγοί διαδήλωσαν κατά του σχεδίου που προωθεί ο αρμόδιος για τη γεωργία επίτροπος, Φράντς Φίσλερ, το οποίο στοχεύει στη σταδιακή κατάργηση των ενισχύσεων που παρέχονται από την ΕΕ στους παραγωγούς καπνού. Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υπουργός Γεωργίας, κ. Γ. Δρυς, ο οποίος τόνισε το ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον για τον καπνό, ζητώντας η εφαρμογή της αποδέσμευσης στον τομέα να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποφευχθεί η αποδιοργάνωση της παραγωγής.

    Υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων από τον κ. Δρυ

    Ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Φραντς Φίσλερ, σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τις επιπτώσεις που θα έχουν στο εισόδημα των παραγωγών καπνού, ελαιολάδου και βαμβακιού οι πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ωστόσο, συνέχισε ο Επίτροπος, ''η εφαρμογή της αρχής της αποσύνδεσης και της αναδιάρθρωσης, αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα εάν θέλουμε να προσφέρουμε στους γεωργούς καλύτερες προοπτικές για το μέλλον''.

    Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης Καπνού η απασχόληση και η οικονομική επιβίωση των καπνοπαραγωγών", "έχει τεθεί σε κίνδυνο".

    Ο κ Δρυς, υπερασπιζόμενος, τις θέσεις των παραγωγών καπνού, τόνισε ότι πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα της μερικής αποσύνδεσης κυρίως για να προστατευθούν περιοχές ή εκλεκτές ποικιλίες για τις οποίες δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές δυνατότητες.

    Αναφερόμενος δε στις προτάσεις του κ. Φίσλερ, επεσήμανε ότι η μείωση της καπνοκαλλιέργειας στην Ε.Ενωση, δεν θα συμβάλει στη προστασία της υγείας των ευρωπαίων καταναλωτών, καθώς η βιομηχανία στην Ευρώπη προχωρεί σε μεγάλες επενδύσεις χωρίς περιορισμούς, υποκαθιστώντας τα ευρωπαϊκά καπνά με καπνά τρίτων χωρών. Το δίλημμα, λοιπόν, της προστασίας της υγείας των πολιτών, είπε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση εμπεριέχει αρκετή δόση υποκρισίας.

    Οσον αφορά τα μέτρα για το βαμβάκι, ο κ. Δρυς, επισήμανε, ότι δεν γίνεται αποδεκτή η μεταφορά πόρων από τον 1ο στο 2ο πυλώνα, καθώς μια τέτοια αρχή δεν αποφασίσθηκε στο Λουξεμβούργο για κανένα άλλο προϊόν, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εισαχθεί τώρα.

    Ο υπουργός Γεωργίας, αντιτάχθηκε επίσης στην προτεινόμενη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων βάμβακος, θεωρώντάς την περιττή και άδικη ενώ σημείωσε ότι τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα, είχαν μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τους έλληνες παραγωγούς.

    Τέλος για το ελαιόλαδο, ο κ. Δρυς ζήτησε να ισχύουν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου, δηλαδή να γίνει σεβαστή η ιστορική κατανομή των πόρων στήριξης του προϊόντος μεταξύ των κρατών μελών, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ανακατανομή των εθνικών ποσοστώσεων μεταξύ των κρατών μελών.

    Ενίσχυση των υγειονομικών ελέγχων

    Κατά τη συζήτηση, το συμβούλιο αποφάσισε να ενισχυθούν οι έλεγχοι για ανίχνευση επιβλαβών ουσιών, σε τρόφιμα και ζωοτροφές, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των δειγμάτων που ελέγχονται για παρουσία Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας, σαλμονέλλας, κ.λ.π., προβλέποντας επιβολή αυστηρών ποινών στις επιχειρήσεις τροφίμων και ζωοτροφών, οι οποίες αποδεικνύεται από τους ελέγχους ότι δεν τηρούν την κοινοτική νομοθεσία.

    Επίσης το συμβούλιο, συζήτησε και πρόταση που προβλέπει την σήμανση και καταγραφή των αιγοπροβάτων της Ε.Ένωσης με στόχο την πρόληψη, παρακολούθηση και εκρίζωση των ασθενειών που προσβάλλουν το είδος αυτό του ζωϊκού κεφαλαίου (ενώτια, μικροτσίπς).

    Όσον αφορά τον αλιευτικό τομέα, ο Επίτροπος Fischler παρουσίασε τα αποτελέσματα των επιστημονικών συμβουλών του αρμοδίου Οργανισμού για την κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων στα κοινοτικά ύδατα, ενώ αποφασίστηκε και η λήψη μέτρων προστασίας δύο ειδών ψαριών της Βόρειας Θάλασσας (γάδος-μερλούκιος) που κινδυνεύουν σοβαρά. Σχετική απόφαση θα ληφθεί στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας/Αλιείας.

    Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Επίτροπος Fischler ενημέρωσε τους Υπουργούς Γεωργίας για την μετά-Κανκούν πορεία των διαπραγματεύσεων στον ΠΟΕ. Ο Επίτροπος δήλωσε ότι η Ε.Ενωση δεν πρόκειται να τροποποιήσει τη θέση της όσον αφορά το γεωργικό τομέα.

    [08] Ικανοποιημένοι οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ από το χρονοδιάγραμμα

    17/11/2003 4:45:00 μμ

    Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πυ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, για το χρονοδιάγραμμα της μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς μέχρι το 2005. Οι υπουργοί δέχτηκαν με ικανοποίηση την ανακοίνωση που προβλέπει "τη μεταβίβαση της εξουσίας σε μια μεταβατική ιρακινή κυβέρνηση" για το τέλος του Ιουνίου του 2004 και τη "συνταγματική διαδικασία που θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας δημοκρατικά εκλεγμένης ιρακινής κυβέρνησης η οποία θα είναι αποδεκτή διεθνώς", όπως τονίζεται στην ανακοίνωση των Ευρωπαίων υπουργών. Οι Υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν τη βούλησή τους να "συνεισφέρουν στην πολιτική και οικονομική ανοικοδόμηση του Ιράκ" και επισήμαναν την αναγκαιότητα να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη ένα "σημαντικό ρόλο" στη διαδικασία αυτή.

    Ιράκ-Μεσανατολικό στην ατζέντα των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

    Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου στις Βρυξέλλες, θα συζητήσουν, επίσης, την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία. Επικρίσεις αναμένεται να δεχτεί η ιταλική προεδρία αναμένεται για τη χαλαρή στάση έναντι της Μόσχας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία και τη σύλληψη του δισεκατομμυριούχου πρώην ιδιοκτήτη του πετρελαϊκού κολοσσού "Γιούκος", Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

    Στις Βρυξέλλες αναμένεται αύριο, Τρίτη, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών για το χρονοδιάγραμμα επανόδου της πολιτικής εξουσίας του Ιράκ στον ιρακινό λαό.

    Επαφές και συνομιλίες επί σημαντικών θεμάτων

    "Η παρανομία, η τρομοκρατία και η βία'' στο Ιράκ οδηγούν στην αποσταθεροποίηση ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα.

    ''Οι Ιρακινοί πρέπει να αρχίσουν να αναλάβουν οι ίδιοι τη διακυβέρνηση τους και αυτό πρέπει να συμβεί πολύ πιό γρήγορα από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί'' τόνισε ο Σολάνα σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, οι Ηνωμένες Πολιτείες ''συμφωνούν να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα στρατεύματά τους στο Ιράκ''.

    H Independent συνδέει μάλιστα το θέμα της αυξημένης διεθνούς συμμετοχής στο Ιράκ με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, στις Βρυξέλλες.

    Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συναντηθούν επίσης με τον Iσραηλινό ομόλογό τους Σιλβάν Σαλόμ και θα θέσουν το ζήτημα του λεγόμενου ''τείχους ασφαλείας'' στη Δυτική Οχθη.

    Αναμένεται επίσης να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για το διπλωματικό μποϋκοτάζ από το Ισραήλ του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, Μαρκ Οτε, λόγω της συνάντησης που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ.

    Δηλώσεις Στρο και Παλάθιο

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, φθάνοντας στη συνεδρίαση δήλωσε ότι δεν υπάρχει "μαγικός" τρόπος για να τερματιστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράκ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχέδιο επίσπευσης της μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς τονίζοντας ότι τώρα ''εναπόκειται στους εκπροσώπους των Ιρακινών και στο κυβερνητικό συμβούλιο να αποφασίσουν για το χρονοδιάγραμμα, όπως τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν''.

    Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Στρο είπε ότι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης "επισκιάζεται τραγικά από τις επιθέσεις" και πρόσθεσε ότι η τρομοκρατία πλήττει όλες της χώρες γεγονός το οποίο καθιστά όλους υπεύθυνους για την αντιμετώπισή της.

    Από την πλευρά της, η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανα Παλάθιο εξέφρασε την ικανοποίησή της για το χρονοδιάγραμμα εκτιμώντας ότι πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία στο μέγιστο βαθμό αλλά με γνώμονα τη διατήρηση της ασφάλειας.

    [09] Την Πέμπτη θα συνεχιστεί η δίκη της ''17Ν''

    17/11/2003 3:36:00 μμ

    Την Πέμπτη θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της "17Ν". Το δικαστήριο δε θα συνεδριάσει αύριο, Τρίτη, και την Τετάρτη, καθώς οι δικηγόροι θα μετάσχουν στην αποχή που έχει κηρύξει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας. Η δίκη την Πέμπτη θα συνεχιστεί με την αγόρευση του δεύτερου συνηγόρου του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, κ. Γιάννη Ραχιώτη.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Νέα διήμερη αποχή αποφάσισαν οι δικηγόροι

    [10] Κουφοντίνας: ''Είμαστε παιδιά του Νοέμβρη''

    17/11/2003 2:07:00 μμ

    "Σήμερα είναι η ονομαστική μας εορτή και σε λίγο θα ακούσουμε και τα χρόνια πολλά", δήλωσε στους δημοσιογράφους για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο "Λουκάς" της 17Ν υποστήριξε, ότι, το Πολυτεχνείο ήταν μία λαϊκή εξέγερση, αντίστασης στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και αγώνα για την απελευθέρωση του λαού. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν η οργάνωση πήρε το όνομά της από το Πολυτεχνείο, ο Δημήτρης Κουφοντίνας είπε: "Και εμείς είμαστε παιδιά του Νοέμβρη και ο αγώνας μας ήταν στο πνεύμα του λαού".

    [11] Ραχιώτης: ''Η κοινωνία ανεχόταν τη δράση της 17Ν''

    17/11/2003 2:04:00 μμ

    Γιάννης Ραχιώτης

    Ένοπλο μηχανισμό παρέμβασης χαρακτήρισε τη 17Ν ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Γιάννης Ραχιώτης, αγορεύοντας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Υποστήριξε ότι, η 17Ν ήταν μία οργάνωση επαναστατικής ανατροπής, ίσως με ακραίο τρόπο έκφρασης, λόγω, όπως ανέφερε, των μικρών της δυνάμεων. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιωτόπουλου υποστήριξε ότι, η οργάνωση πολεμούσε εναντίον του κεφαλαίου και των Αμερικάνων. "Η δράση της 17Ν ήταν στο μέτρο, που μπορεί να ανεχθεί η ελληνική κοινωνία. Δεν υπήρχε αιματοκύλισμα. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να βιώσει τα θύματα της 17Ν σαν δικά του. Ο κόσμος δεν ένοιωσε ότι, έχασε κάτι δικό του", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ραχιώτης.

    Ο συνήγορος του Γιωτόπουλου απέδωσε τη μακροβιότητα της δράσης της οργάνωσης στη λαϊκή σύνθεσή της. Έκανε κριτική στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και της Αριστεράς, λέγοντας, πως ήταν αποτυχημένες.

    "Αυτό, που δικάζεται εδώ δεν είναι ένα απομεινάρι του παρελθόντος, αλλά θα αναπτύσσεται πάντα, όπου υπάρχουν οι συνθήκες", είπε ο κ. Ραχιώτης.

    Η δίκη συνεχίζεται.

    [12] Νέες απειλές από την Αλ Κάιντα

    17/11/2003 4:33:00 μμ

    Στα ίχνη του δικτύου της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν στρέφονται πλέον οι έρευνες των τουρκικών αρχών για τις πολύνεκρες επιθέσεις το περασμένο Σάββατο σε εβραϊκές συναγωγές στην Κωνσταντινούπολη. Με δύο ανακοινώσεις σε ισάριθμα αραβικά έντυπα, που έχουν την έδρα τους στο Λονδίνο, η τρομοκρατική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές ενέργειες στις οποίες σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 300. Στις επιστολές αναφέρεται ότι στόχος ήταν Ισραηλινοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, ενώ διατυπώνονται απειλές για νέα χτυπήματα σε άλλες χώρες, αλλά και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Στο μεταξύ, η αστυνομία της χώρας προχώρησε ήδη σε αρκετές συλλήψεις, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είπε ότι μια κάμερα ασφαλείας κατέγραψε το πρόσωπο ενός εκ των δραστών. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σιωπηλή πορεία στον τόπο της τραγωδίας.

    ''Η προετοιμασία έγινε από το εξωτερικό'' λέει ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών

    Κάμερα ασφαλείας μπροστά από τη συναγωγή Νέβε Σαλόμ της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε έναν από τους φερόμενους ως δράστες της βομβιστικής επίθεσης, όμως το πρόσωπό του δεν φαίνεται καθαρά, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αμπντουλκαντίρ Ακσού, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Βατάν.

    Ο Ακσού επιβεβαίωσε ότι οι επιθέσεις στις δυο συναγωγές πραγματοποιήθηκαν με παγιδευμένα φορτηγά, προσθέτοντας ότι η ταυτότητα των καμικάζι παραμένει άγνωστη.

    ''Δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για Τούρκους ή ξένους υπηκόους'', τόνισε.

    Σύμφωνα με τον Ακσού, τα εκρηκτικά είχαν κατασκευασθεί στην Τουρκία, αλλά απέρριψε την υπόθεση παράνομη τουρκική οργάνωση να οργάνωσε την επίθεση.

    ''Δεν υπάρχει οργάνωση στην Τουρκία που να μπορέσει να σχεδιάσει όλο αυτό μόνη της. Είναι φανερό ότι η προετοιμασία έγινε από το εξωτερικό", υποστήριξε ο υπουργός.

    Ο Ακσού διευκρίνισε ότι το φορτηγό στη συναγωγή Νέβε Σαλόμ εξερράγη ενώ περνούσε μπροστά από το κτίριο.

    ''Η κάμερα ασφαλείας υπέστη ζημιές από την έκρηξη και τέθηκε εκτός λειτουργίας'', δήλωσε.

    Στο μεταξύ, η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας.

    Τρεις άνδρες και μία γυναίκα που είχαν συλληφθεί την Κυριακή για να ανακριθούν σχετικά με τη διπλή επίθεση αφέθησαν ελεύθεροι.

    Για ''πρελούδιο σκληρών επιθέσεων'' κάνουν λόγο οι επιστολές της Αλ Κάιντα

    Να υπενθυμίσουμε ότι την Κυριακή, η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στις συναγωγές της Κωνσταντινούπολης με δύο ανακοινώσεις.

    ''Οι Ταξιαρχίες του μάρτυρα Αμπού Χαφς αλ Μάσρι κατάφεραν ένα φονικό χτύπημα αφού παρακολούθησαν τους πράκτορες των εβραϊκών μυστικών υπηρεσιών και βεβαιώθηκαν ότι πέντε εξ αυτών βρίσκονταν σε δύο συναγωγές στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης'' αναφέρεται στην πρώτη ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή "Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς αλ Μάσρι -Αλ Κάιντα'' και που εστάλη στην εφημερίδα Αλ Κοντς Αλ Αράμπι.

    Να σημειωθεί ότι ο Αμπού Χαφς αλ Μάσρι, επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Αλ Κάιντα, σκοτώθηκε στη διάρκεια αμερικανικής επιδρομής στο Αφγανιστάν τον Οκτώβριο του 2001.

    ''Λέμε στον εγκληματία Μπους και στους υπηρέτες του ανάμεσα στους Αραβες και τους ξένους και ειδικά τη Βρετανία, την Ιταλία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία το εξής: τα αυτοκίνητα του θανάτου δεν θα περιοριστούν στη Βαγδάτη, το Ριάντ, την Κωνσταντινούπολη, τη Τζέρμπα, τη Νασιρίγια και τη Τζακάρτα, αλλά θα τα δείτε με τα ίδια σας τα μάτια στην πρωτεύουσα της τυρανίας'', επισημαίνεται στο κείμενο.

    Επίσης η οργάνωση ζητάει από τις Ηνωμένες Πολιτείες ''να σταματήσουν τον πόλεμο που διεξάγουν κατά του Ισλάμ και των μουσουλμάνων στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και να αποσυρθούν από όλα τα μουσουλμανικά εδάφη που έχουν βεβηλώσει Εβραίοι και Αμερικανοί, όπως η Ιερουσαλήμ και το Κασμίρ''.

    Ταυτόχρονα, η εβδομαδιαία σαουδαραβική εφημερίδα Αλ Ματζάλα ανακοίνωσε ότι έλαβε ανακοίνωση του ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα, Αμπού Μοχάμεντ αλ Αμπλάι μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την οποία αναλαμβάνει για λογαριασμό του τρομοκρατικού δικτύου την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

    ''Οι επιθέσεις αυτές έγιναν από μέλη της Αλ Κάιντα και αποτελούν το πρελούδιο σκληρών επιθέσεων εναντίον των Εβραίων και της Αμερικής'' αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται : "Οι Εβραίοι και οι Αμερικανοί δεν θα είναι ποτέ ασφαλείς όσο ζούμε".

    Διατυπώνεται μάλιστα η απειλή ότι "η ημερομηνία του χτυπήματος στην Αμερική είναι πιο κοντά από ποτέ".

    Στο μεταξύ, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τους Ισραηλινούς πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία να λάβουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

    Περίπου 300.000 Ισραηλινοί ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Τουρκία.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη στην Πόλη

    [13] ''Στο πόδι'' η Βρετανία για την επίσκεψη Μπους

    17/11/2003 7:27:00 μμ

    Μία πρωτοφανής επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βρετανία ενόψει της 4ημερης επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους στη χώρα, που ξεκινά αύριο Τρίτη. Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν κατακλύσει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια ενώ ενδελεχείς είναι οι έλεγχοι των ατόμων, που φτάνουν με το τρένο Eurostar από τη Γαλλία. Παρότι ο Μπους αδιαφορεί για τις διαδηλώσεις, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει την ελευθερία λόγου και αναμένει το ταξίδι του να είναι "φανταστικό", η αστυνομία έρχεται σε επανειλημμένες διαβουλεύσεις με την οργάνωση "Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο" προκειμένου να συζητήσουν την πορεία, που θα ακολουθήσουν οι διαδηλωτές, αφού αναμένεται δεκάδες χιλιάδες να κατακλύσουν τους δρόμους του Λονδίνου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά του "πλανητάρχη". Στο μεταξύ έξι στους δέκα Βρετανούς θεωρούν τον Πρόεδρο Μπους απειλή για την παγκόσμια ειρήνη σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Σάντεϊ Τάιμς".

    Συνέντευξη Μπους στο BBC

    Η επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στη Βρετανία γίνεται την κατάλληλη στιγμή, δήλωσε νωρίτερα ο Τόνι Μπλερ.

    Μιλώντας σε εργοδοτική εκδήλωση στο Μπέρμινχαμ ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε η συμμαχία της χώρας του με τις ΗΠΑ αλλά και οι βρετανικές θέσεις για την Ευρώπη, της προσδίδουν διεθνή επιρροή και κύρος.

    " Η θέση της Βρετανίας στην Ε.Ε. δίνει την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή των ΗΠΑ και των ανεπτυγμένων ασιατικών οικονομικών σε διεθνή ζητήματα" είπε χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε εκπομπή της τηλεόρασης του BBC υπεραμύνθηκε της επιλογής του να κηρύξει τον πόλεμο στο Ιράκ.

    "Οι στρατιώτες που έπεσαν στο καθήκον κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ έδωσαν το αίμα τους "για τον ευγενή σκοπό" της "ειρήνης και της ελευθερίας", είπε τονίζοντας ότι ήταν καθήκον του να προστατεύσει την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών.

    "Κανείς δεν αγαπά τον πόλεμο", τόνισε.

    "Έχω πλήρη συνείδηση των συνεπειών ενός πολέμου, ιδίως όταν σφίγγω στην αγκαλιά μου τις μητέρες, τους πατέρες, τους αδελφούς και τις αδελφές και τους γιους και τις κόρες όσων έχουν χάσει τη ζωή τους", είπε.

    Παράλληλα, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που θα γίνουν στη Βρετανία με αφορμή την επίσκεψη του, τόνισε ότι για τον ίδιο είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισκέπτεται μία χώρα που διακρίνεται για την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

    Όλη η αστυνομική δύναμη στους δρόμους

    Την ίδια ώρα, πρωτοφανή είναι τα μέτρα ασφαλείας στη Βρετανία εν όψει της επίσκεψης Μπους.

    Τη γενική ευθύνη της προστασίας του Αμερικανού Προέδρου έχει η Σκότλαντ Γιαρντ, που θα "βγάλει" στους δρόμους όλα τα ένοπλα τμήματα της καθώς και 5.000 αστυνομικούς.

    Ωστόσο ο Μπους θα προστατεύεται και από εκατοντάδες ένοπλους Αμερικανούς.

    Σύμφωνα πάντως με τους υπευθύνους οι Αμερικανοί φρουροί του Μπους, δεν θα προστατεύονται από διπλωματική ασυλία και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη εάν πυροβολήσουν οποιονδήποτε.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται στο μεταξύ η αντιπαράθεση μεταξύ της αστυνομίας και της "Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο", όσον αφορά το ποιοι δρόμοι θα συμπεριληφθούν στην πορεία.

    Η Συμμαχία επιμένει ότι, πρέπει να επιτραπεί στους διαδηλωτές να περάσουν από το Whitehall και να αποκλείσουν το Κοινοβούλιο, κάτι, όμως, που φαντάζει απίθανο.

    Έξι στους 10 Βρετανούς θεωρούν τον Μπους απειλή

    Στο μεταξύ, απειλή για την παγκόσμια ειρήνη θεωρούν τον Μπους έξι στους δέκα Βρετανούς σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Σάντεϊ Τάιμς".

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 7% πιστεύει ότι, είναι ένας καλός ηγέτης.

    Υπέρ των διαδηλώσεων, που έχουν προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τάσσεται το 53% των Βρετανών έναντι του 41%, που τάσσεται εναντίον. Για το 45% του πληθυσμού, η Βρετανία και οι ΗΠΑ είχαν άδικο, που ξεκίνησαν πόλεμο στο Ιράκ, ενώ το 43% πιστεύουν ότι οι δύο χώρες είχαν δίκιο. Στο ερώτημα όμως αν πρέπει οι βρετανικές δυνάμεις να αποσυρθούν αμέσως από το Ιράκ, μόνο το 20% απαντά καταφατικά. Το 26% πιστεύει ότι, οι δυνάμεις πρέπει να επιστρέψουν μέσα στους επόμενους έξι μήνες ενώ το 47% πιστεύει ότι, η Βρετανία πρέπει να διατηρήσει τις δυνάμεις της στο Ιράκ.

    Το 37%, τέλος, των Βρετανών θεωρούν τον Αμερικανό Πρόεδρο "ανόητο", έναντι 10% που τον χαρακτηρίζουν ευφυή. Στη δημοσκόπηση έλαβαν μέρος 1.934 άτομα.

    [14] Επίσκεψη Σαρόν στην Ιταλία

    17/11/2003 3:24:00 μμ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, έφθασε τη Δευτέρα το μεσημέρι στη Ρώμη, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, για τριήμερη επίσκεψη κατά την διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Σαρόν θα εκφράσει την ικανοποίησή του για την "υποστήριξη προς το Ισραήλ από τον πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι", με τον οποίο θα συναντηθεί την Τρίτη, και θα κάνει έκκληση για την ανάληψη πρωτοβουλιών σε διεθνή κλίμακα κατά της τρομοκρατίας και του αντισημιτισμού, κυρίως μετά την επίθεση κατά των εβραϊκών συναγωγών στην Κωνσταντινούπολη.

    Η επίσκεψη του Iσραηλινού πρωθυπουργού γίνεται σε ανταπόδοση επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ισραήλ τον Ιούνιο ο Μπερλουσκόνι. Ο τελευταίος μετέβη χθες το βράδυ στην εβραϊκή συναγωγή στην ιταλική πρωτεύουσα για να συναντηθεί με αξιωματούχους της εβραϊκής κοινότητας και τους εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τις αιματηρές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο σε 23 ανθρώπους. Παράλληλα, καταδίκασε τις επιθέσεις και εξέφρασε την "αλληλεγγύη" του προς την εβραϊκή κοινότητα στην Ιταλία.

    Τη Δευτέρα το απόγευμα ο Σαρόν θα συναντηθεί με τους προέδρους του κοινοβουλίου και της ιταλικής γερουσίας και το βράδυ με εκπροσώπους της ιταλικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ τις επόμενες ημέρες προβλέπεται ότι θα έχει συνομιλίες με τον Iταλό υπουργό Αμυνας, Αντόνιο Μαρτίνο, τον υπουργό Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, τον πρόεδρο της Ιταλίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

    [15] ΗΠΑ: ''Εκληματική οργάνωση ο Εθνικός Αλβανικός Στρατός''

    17/11/2003 7:46:00 μμ

    Οι ΗΠΑ θεωρούν τον Εθνικό Αλβανικό Στρατό ως "εγκληματική, εξτρεμιστική οργάνωση" η οποία με τη δράση της "απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια" και για το λόγο αυτό έχουν προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την παρεμπόδιση της χρηματοδότησής του, αναφορικά, τουλάχιστον, με τη ροή βοήθειας από αμερικανικές πηγές. Αυτά αναφέρει γραπτή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία περιγράφει τον ΕΑΣ ως "χαλαρά οργανωμένη εγκληματική οργάνωση η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για μερικές βίαιες ενέργειες στη Μακεδονία και άλλα σημεία των Δυτικών Βαλκανίων τον περασμένο χρόνο".

    Ο Μπους ''πάγωσε'' τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι οι κινήσεις της αποτελούν απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής και προστίθεται ότι: "δε διαθέτει λαϊκή υποστήριξη καθώς οι στόχοι της είναι σαφώς αντίθετοι προς τα πραγματικά συμφέροντα των Αλβανών της περιοχής".

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει, επίσης, ότι ο ΕΑΣ δεν έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο των "ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων" σύμφωνα με τη σχετική αμερικανική νομοθεσία, αλλά επισημαίνει ότι με πρόσφατο προεδρικό διάταγμα ο κ. Μπους "πάγωσε" τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης στις ΗΠΑ και απαγόρευσε σε Αμερικανούς πολίτες κάθε συνδιαλλαγή με τον ΕΑΣ και άλλες οργανώσεις που κατονομάζονται στο ίδιο διάταγμα.

    [16] Επιεικής στους καταδότες η Σ.Αραβία

    17/11/2003 6:58:00 μμ

    Την μείωση των ποινών και την επίδειξη επιείκιας στους τρομοκράτες που θα συνεργαστούν με τις αρχές, ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία προκειμένου να φτάσει στην σύλληψη των δραστών της βομβιστικής επίθεσης της 9ης Νοεμβρίου στο Ριάντ. Ειδικότερα σε συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας πρίγκηπας Νάγεφ ιμπν Αμπντούλ Αζίζ και αποσπάσματά της μεταδόθηκαν τη Δευτέρα από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων και το αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, τόνισε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν ακόμα τους εγκεφάλους της επίθεσης της 9ης Νοεμβρίου και κάλεσε τους τρομοκράτες να παραδοθούν υποσχόμενος επιεικέστερη μεταχείριση.

    Ψάχνουν τον Μπιν Λάντεν

    Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού θα μειώνεται η ποινή όποιου παραδίδεται στις αρχές είτε παραδίδει τον πατέρα ή άλλο συγγενή του και θα θεωρηθεί έντιμος πολίτης όποιος έχει κάποια (ριζοσπαστική) ιδεολογία, αλλά δεν έχει λάβει μέρος σε επιθέσεις, εφόσον βέβαια παραδοθεί και βοηθήσει τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Οι σαουδαραβικές αρχές αποδίδουν την επίθεση της 9ης Νοεμβρίου στην αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Σαουδική Αραβία. Ο πρίγκηπας Νάγεφ υπογράμμισε πως ο κόσμος δεν πρέπει πια να θεωρεί Σαουδάραβα τον μπιν Λάντεν καθώς του έχει αφαιρεθεί και η σαουδαραβική υπηκοότητα.

    Τέλος ο πρίκγκηπας Νάγεφ δήλωσε πως το Ριαντ εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη σύλληψη του ηγέτη τηςω Αλ Κάιντα και θα συνεργαστεί με ''οποιαδήποτε'' χώρα για το σκοπό αυτό.

    [17] Ισπανία: Κατασχέθηκαν τέσσερις τόνοι ναρκωτικών

    17/11/2003 6:43:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Πάνω από 4 τόνους ναρκωτικών κατάσχεσε η ισπανική αστυνομία σε διάστημα λίγων ημερών. Συγκεκριμένα, σε πλοίο στα ανοικτά των Καναρίων κατασχέθηκε 1,3 τόνοι κοκαΐνης και συνελήφθησαν εννέα μέλη του πληρώματος από τη Βενεζουέλα και 4 άλλα άτομα στην ξηρά. Η αστυνομία ανακοίνωσε, επίσης, ότι ανακάλυψε 3,2 τόνους χασίς μέσα σε ένα φορτηγάκι στην πόλη Βαλένθια, στην ανατολική Ισπανία. Ο οδηγός και ο συνοδηγός διέφυγαν.

    [18] Νεκρός ένας Παλαιστίνιος στη Δυτική Όχθη

    17/11/2003 5:42:00 μμ

    Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε τη Δευτέρα από ισραηλινά πυρά στην Τουλκάρεμ, στη βόρεια Δυτική Όχθη. Ο Γιουσέφ Τάλεμπ, 22 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την είσοδο των ισραηλινών δυνάμεων στην Τουλκάρεμ όταν άνοιξαν πυρά εναντίον ομάδας Παλαιστινίων που πετούσαν πέτρες εναντίον τους. Ο ισραηλινός ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι το θύμα είχε αρχίσει να πυροβολεί εναντίον των στρατιωτών.

    Πάνω από εκατό οι παράνομοι οικισμοί στη Δ. Όχθη

    Εκατόν τρεις παράνομοι οικισμοί υπάρχουν στη Δυτική Όχθη ενώ πέντε από τους οκτώ που διαλύθηκαν τους τελευταίους μήνες δημιουργήθηκαν εκ νέου, ανακοινώθηκε σήμερα από το κίνημα κατά του εποικισμού "Ειρήνη Τώρα".

    Σε ανακοίνωσή του, το κίνημα αναφέρεται την ύπαρξη "103 παράνομων οικισμών, από τους οποίους οι 56 δημιουργήθηκαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, το Μάρτιο του 2001. Από τους 8 που διαλύθηκαν οι πέντε δημιουργήθηκαν εκ νέου".

    [19] Σολάνα:''Το Ιράν συμπεριφέρθηκε έντιμα''

    17/11/2003 4:18:00 μμ

    Χαβιέρ Σολάνα

    Την άποψη ότι η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δεν πρέπει να υποβάλει έκθεση εισηγούμενη την επιβολή κυρώσεων, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, ύστερα από συνάντηση με τον επικεφαλής του ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Χασαν Ροχανί. Ο κ. Σολάνα ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να περιμένει τις επόμενες κινήσεις του Ιράν, αφού "εναπόκειται πια στην Τεχεράνη να συμμορφωθεί με την συμφωνία που επιτεύχθηκε με τρεις υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τον περασμένο μήνα". Η συμφωνία αυτή προβλέπει τον τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου και τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, από επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών. Κατά της έκθεσης στον ΟΗΕ εμφανίζεται και η Ρωσία, ενώ το Ισραήλ φαίνεται να ανησυχεί.

    Αντίθεση με τις ΗΠΑ

    Ωστόσο, οι δηλώσεις του κ. Σολάνα, είναι αντίθετες με αυτές των ΗΠΑ, που θέλουν η ΙΑΕΑ να υποβάλει έκθεση, στην οποία να αναφέρει ότι το Ιράν δεν έχει συμμορφωθεί με την Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών (NPT) και για αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις.

    Ο επικεφαλής του ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Χασαν Ροχανί, τόνισε πως "ο φάκελος του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς δεν δικαιολογεί την αποστολή του στο Συμβούλιο Ασφαλεία" και δήλωσε την πεποίθηση πως δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα του.

    Ο κ. Ροχανί συναντήθηκε επίσης με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, τον Κρις Πάτεν, επίτροπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Σχέσεων και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και Βρετανίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και Τζακ Στρο.

    Η Εμα Ούντβιν, εκπρόσωπος του Κρις Πάτεν, δήλωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί "να δει το Ιράν να υπογράφει το συμπληρωματικό πρωτόκολο για πυρηνικά όπλα", ενώ ο κ. Ροχανί χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε "θετικές και εποικοδομητικές".

    Κατά της έκθεσης και η Ρωσία

    "Απαράδεκτες" χαρακτήρισε τις τυχόν διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν, ο Ρώσος υπουργός Ατομικής Ενεργείας, Αλεξάντρ Ρουμιαντσόφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βρέμια Νοβοστέι.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας, θα λάβει υπόψη της το υψηλό επίπεδο διαφάνειας του Ιράν", ενώ τόνισε πως δεν αποκαλύφθηκε καμία σοβαρή παραβίαση.

    Την ίδια ώρα, "απειλή για την ύπαρξη του Ισραήλ" χαρακτήρισε το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ο αρχηγός της Μοσάντ, των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, Μεΐρ Νταγκάν, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό.

    [20] Ιταλία:σκληρή πρόταση νόμου για τα ναρκωτικά

    17/11/2003 1:14:00 μμ

    Αδίκημα θα διαπράττει όποιος κατέχει και χρησιμοποιεί ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα "μαλακών" ναρκωτικών στην Ιταλία, σύμφωνα με νέο νόμο για τα ναρκωτικά που ενέκρινε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μάλιστα, αν ψηφιστεί θα είναι ο αυστηρότερος νόμος στην Ευρώπη. H πλειοψηφία των βουλευτών υποστηρίζει την πρόταση, αν και σε δημοσκόπηση οι Ιταλοί δηλώνουν υπέρ της αποποινικοποίησης των "μαλακών" ναρκωτικών.

    Φυλάκιση και αφαίρεση επίσημων εγγράφων

    Διοικητικές κυρώσεις θα επιβάλλονται σε όποιους συλλαμβάνονται με ποσότητα κοκαΐνης ως 500 μιλιγκράμ, έκσταση ως 300 μιλιγκράμ, κάνναβης ως 250 μιλιγκράμ, ηρωίνης ως 200 μιλιγκράμ και LSD ως 50 μιλιγκράμ. Οποιαδήποτε ποσότητα πέραν αυτών επισύρει ποινή φυλάκισης. Σε ό,τι αφορά την κάνναβη, ο νόμος δεν αναφέρεται στο βάρος που έχουν τα τσιγαριλίκια, αλλά στην ποσότητα τετραϋδροκανναβινόλης (THC), που περιέχεται σε αυτά.

    Πιο συγκεκριμένα, ο νέος νόμος καθορίζει πως, όσοι συλλαμβάνονται με μικρή ποσότητα κάνναβης, κοκαΐνης, έκσταση και άλλων ναρκωτικών, θα υπόκεινται σε ποινές όπως, αφαίρεση διαβατηρίου και άδειας οδήγησης. Όσοι κατέχουν μεγαλύτερες ποσότητες, θα αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης ως είκοσι ετών.

    Η πρόταση νόμου είναι αυστηρότερη από οτιδήποτε ισχύει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς καταργεί τη διάκριση ανάμεσα στα λεγόμενα "μαλακά" και "σκληρά" ναρκωτικά. Η φιλοσοφία της είναι ότι, αυτό που πρέπει να εξαρθρωθεί είναι η χρήση των ναρκωτικών, και όχι η κατάχρησή τους.

    Οι Ιταλοί υπέρ της αποποινικοποίησης

    Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το 2001 το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία, το 9,4% των Ιταλών ηλικίας 15 ως 34 ετών είχαν κάνει τον προηγούμενο χρόνο χρήση κάνναβης. Ακόμα, άρθρο που δημοσιεύτηκε το 1998 στο καναδικό περιοδικό Cannabis Culture υποστήριζε ότι, τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Ιταλοί, σε σύνολο πληθυσμού 57 εκατομμυρίων, έχουν κάνει χρήση κάνναβης.

    Ωστόσο, σε δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Απρίλιο του 1993, οι Ιταλοί ψήφισαν την αποποινικοποίηση της κατοχής ναρκωτικών, όπως η κάνναβη, για προσωπική χρήση. Η ψηφοφορία εκείνη αντανακλούσε την κοινωνική πραγματικότητα μιας χώρας όπου η κατανάλωση "μαλακών" ναρκωτικών είναι διαδεδομένη και όπου το θερμό κλίμα επιτρέπει την καλλιέργεια μαριχουάνας στο mezzogiorno, δηλαδή στον ιταλικό Νότο.

    Τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα δικαστήριο αθώωσε ένα 17χρονο μαθητή, που βρέθηκε με 40 τσιγαριλίκια στην κατοχή του σε μια σχολική εκδρομή. Όμως, αν ψηφιστεί η πρόταση νόμου της κυβέρνησης, μια τέτοια απόφαση δεν θα είναι πλέον δυνατή.

    Με δεδομένο ότι και τα τέσσερα κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υποστήριξαν την πρόταση και ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι έχει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, η υπερψήφιση της πρότασης θεωρείται βέβαιη.

    [21] Αμφιβολίες για το χρονοδιάγραμμα εκφράζει η Ρωσία

    17/11/2003 7:08:00 μμ

    Αμφιβολίες εξέφρασε η Ρωσία σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να είναι εφικτή και νόμιμη η συμφωνία για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, που υπεγράφη το Σάββατο στη Βαγδάτη μεταξύ των Αμερικανών και του ιρακινού προσωρινού κυβερνητικού Συμβουλίου. "Το ζήτημα προκαλεί μια σειρά ερωτημάτων, ακόμα και ζήτημα νομιμότητας αλλά και θέμα αποδοχής της συμφωνίας από την πλειοψηφία του ιρακινού λαού", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γιακοβένκο. Ωστόσο, έσπευσε να δηλώσει ότι πρέπει να χαιρετιστεί η προσπάθεια να δοθεί μια νέα δυναμική στην πολιτική διαδικασία.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Ο Μπρέμερ παρέδωσε το νέο σχέδιο εξουσίας

    [22] Μπρέμερ: ''Ο Σαντάμ είναι φωνή από το παρελθόν''

    17/11/2003 6:40:00 μμ

    "Φωνή από το παρελθόν" χαρακτήρισε το Σαντάμ ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, και τόνισε πως πρέπει να συλληφθεί ή να σκοτωθεί. Στο μεταξύ, η Κεντρική Αμερικανική Διοίκηση (Centcom) ανακοίνωσε τη σύλληψη 50 ατόμων στο Ιράκ, ανάμεσα στα οποία και τρία που κατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών.

    ''Θα μείνουμε μέχρι να γίνει η δουλειά''

    "Είναι μια φωνή από το παρελθόν. Ένας άντρας που τον ακολουθεί μια μικρή συμμορία δολοφόνων που δεν έχουν κανένα όραμα για το μέλλον του Ιράκ. Έχουν μόνο ένα όραμα που ανήκει στο παρελθόν, σε ένα παρελθόν βίας και διαφθοράς", τόνισε τη Δευτέρα ο κ. Μπρέμερ σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Today" του NBC.

    "Βρίσκεται κάπου γύρω και πρέπει να τον συλλάβουμε ή να τον σκοτώσουμε. Ούτως ή άλλως όμως δεν έχει μέλλον εδώ", πρόσθεσε.

    Ο κ. Μπρέμερ, μιλώντας από τη Βαγδάτη, είπε πως το Ιράκ είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος, επισήμανε όμως πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν. ''Πιθανόν στη χώρα να βρίσκονται τώρα εκατοντάδες επαγγελματίες τρομοκράτες. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή. Είναι επικίνδυνο και υπάρχουν άνθρωποι, όπως οι οπαδοί του Σαντάμ που προσπαθούν να σκοτώσουν τους στρατιώτες μας'', είπε και τόνισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι να τελειώσει η δουλειά, να υπάρξει δηλαδή ένα σταθερό και δημοκρατικό Ιράκ.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Φενταγίν του Σαντάμ

    [23] Παραίτηση του Ιταλού εκπροσώπου της προσωρινής αρχής

    17/11/2003 3:55:00 μμ

    Μάρκο Καλαμάι

    Ο εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης στους κόλπους της προσωρινής αρχής στο Ιράκ, Μάρκο Καλαμάι, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την παραίτησή του για να διαμαρτυρηθεί για την πολιτική που ακολουθεί ο συνασπισμός. "Διαφωνώ βαθιά με την πολιτική του συνασπισμού, τόσο όσον αφορά την οικονομική ανοικοδόμηση της χώρας όσο και τη δημοκρατική μετάβαση", εξήγησε ο κ. Καλαμάι μιλώντας σε Ιταλούς δημοσιογράφους.

    ''Η προσωρινή αρχή δε λειτουργεί''

    Ο Ιταλός εκπρόσωπος είπε ότι "η προσωρινή αρχή δε λειτουργεί" και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως "μόνο ένα νέο διεθνές σχέδιο, το οποίο θα διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη και στο οποίο η Ευρώπη θα έχει σημαντικότερο ρόλο, μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση που σήμερα διακυβεύεται σοβαρά".

    Ο κ. Καλαμάι στηλίτευσε τη δράση της προσωρινής αρχής στο Ιράκ, η οποία διοικείται από τον Αμερικανό Πολ Μπρέμερ, λέγοντας: "Τα προγράμματα που εφαρμόζονται δεν λειτουργούν και οι Ιρακινοί εξαγριώνονται όλο και περισσότερο [...] αυτή η κοινωνική δυσφορία δεν μπορεί παρά να ενθαρρύνει την τρομοκρατία".

    [24] Διαψεύδει φήμες για επαναγορά μετοχών η Τράπεζα της Ελλάδος

    17/11/2003 6:16:00 μμ

    Δε σκοπεύει να επαναγοράσει μέρος των μετοχών της η Τράπεζα της Ελλάδος. Η Τράπεζα, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για ενδεχόμενη εκ μέρους της επαναγορά μέρους των μετοχών της που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, διευκρίνισε με ανακοίνωση της ότι οι φήμες αυτές είναι εντελώς αβάσιμες.

    [25] Εξηγήσεις για το έλλειμμα από Κομισιόν

    17/11/2003 4:17:00 μμ

    Πέδρο Σόλμπες

    H Eυρωπαϊκή Επιτροπή άφησε τη Δευτέρα, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις της για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ελλάδα ενδεχομένως να ήταν υπερβολικές. Στη δήλωση αυτή προέβη ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου επιτρόπου για τις νομισματικές υποθέσεις, Πέδρο Σόλμπες, ο οποίος τόνισε την ανάγκη τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ελλάδα.

    Υπερβολικές οι εκτιμήσεις της Κομισιόν

    Αναφερόμενος στο ύψος του ονομαστικού δημοσιονομικού ελλείμματος και τη διάσταση απόψεων που υπήρξε μεταξύ ελληνικών και κοινοτικών υπηρεσιών, αφού άφησε να εννοηθεί ότι οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής ενδεχομένως να ήταν υπερεκτιμημένες, επεσήμανε την ανάγκη επικέντρωσης της προσοχής της Ελλάδας στο λεγόμενο διαρθρωτικό έλλειμμα το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Επιτροπής, παρουσίασε επιδείνωση υπερβαίνοντας το 2% το 2003 από 1,5% του ΑΕΠ το 2001.

    Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι σε περιόδους υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, όπως της Ελλάδας, στόχος τη δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί που προβλέπονται από τη Συνθήκη.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Διαφορά για το έλλειμμα με την έκθεση της Κομισιόν

    [26] Την Τρίτη στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός

    17/11/2003 2:31:00 μμ

    Ο προϋπολογισμός του 2004 που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή αποτέλεσε το αντικείμενο της συνεργασίας που είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομίας - Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γκαργκάνα. Εξερχόμενος από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό σταθεροποιητικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η δημοσιονομική σταθερότητα παραμένει βασική προτεραιότητα.

    Σταθερότητα και ανάπτυξη με ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πολλά ζητήματα τα οποία θα απαιτούσαν περισσότερους πόρους, θα έχουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα είναι αναπτυξιακός, διότι η ανάπτυξη θα σημειώσει άνοδο, σταθεροποιητικός γιατί θα σταθεροποιεί την οικονομία και κοινωνικός γιατί θα υλοποιεί όλα τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα.

    Πιστεύω, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία φάση όπου θα πρέπει να έχει μια σαφή προτεραιότητα δημοσιονομικής σταθερότητας, για τη μείωση του χρέους και τη συγκράτηση των ελλειμμάτων.

    Μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στη βουλή θα ακολουθήσει -στο τέλος Νοεμβρίου- η υποβολή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Το πρόγραμμα θα είναι τριετούς διάρκειας (2004-2006) και θα αποτυπώνει τα βασικά μεγέθη των οικονομικών στόχων της κυβερνήσεως.

    [27] Καράτε: 17 μετάλλια για την Ελλάδα

    17/11/2003 4:52:00 μμ

    Οι εκπληκτικές εμφανίσεις των τελευταίων μηνών της Εθνικής ομάδας καράτε συνεχίστηκαν και στην Σερβία/Μαυροβούνιο. Η ελληνική ομάδα κατέκτησε 17 μετάλλια (7 χρυσά, 5 ασημένια, 5 χάλκινα) και την πρώτη θέση, στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών, το οποίο διεξήχθη στο Νόβισαντ.

    Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι:

    Ευδοξία Κοσμίδου (53κ.) Αλεξία Καρυπίδου (+60κ. και όπεν) Κώστας Παππάς (70κ.) Κώστας Παπαδόπουλος (75κ.) Λευτέρης Κωνσταντακόπουλος (κάτα) και η ομάδα κούμιτε ανδρών (Τριανταφύλλης, Παπαδόπουλος, Τσαμουρλίδης, Τετελένης, Δαμάσκος, Ταταρίδης).

    Ασημένια μετάλλια κατέκτησαν οι Ελπίδα Χριστοδούλου (60κ.), Χρήστος Δαμάσκος (70κ.), Ηρακλής Τσαμουρλίδης (+80κ.), Κώστας Παπαδόπουλος (όπεν), η ομάδα κούμιτε γυναικών (Κοσμίδου, Χριστοδούλου, Καρυπίδου, Κωστή).

    Χάλκινα μετάλλια πήραν οι Αργυρώ Κωστή (+60κ. και όπεν), Δημήτρης Τριανταφύλλης (65κ.), Βιταλί Ταταρίδης (75κ.) και Στέφανος Τετελένης (80κ.).

    [28] Το πιο δημοφιλές ποντίκι γιορτάζει

    17/11/2003 2:52:00 μμ

    Τα 75α γενέθλιά του γιορτάζει το παγκοσμίως γνωστό καρτούν, Μίκι Μάους. Μάλιστα, στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι θαυμαστές του ποντικού ετοιμάζονται να διασκεδάσουν σε ένα φαντασμαγορικό πάρτι γενεθλίων. Στη Φλόριντα των ΗΠΑ, στο θεματικό πάρκο του Ντίσνεϊ, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια 75 αγαλμάτων του Μίκι Μάους ύψους 6 ποδών το καθένα. Ταυτόχρονα, κυκλοφόρησε μια συλλεκτική σειρά γραμματοσήμων και όλες οι ταινίες του δημοφιλούς ήρωα επανακυκλοφορούν. Στη Βρετανία, διάσημοι σχεδιαστές μόδας διοργανώνουν επίδειξη ρούχων εμπνευσμένων από το λιλιπούτειο καρτούν, για φιλανθρωπικό σκοπό. Ανάλογες γιορτές γίνονται και στα θεματικά πάρκα του Ντίσνει σε όλο τον κόσμο.

    Αιώνια νεότητα, με μικρές αλλαγές

    Το γλυκό ποντίκι, που σαγηνεύει μικρούς και μεγάλους, ήρθε στον κόσμο το 1928, σε ένα μικρό γκαράζ του Xόλιγουντ, όπου ο Γουόλτ Nτίσνεϊ είχε το στούντιό του. Ο Ντίσνεϊ έπλασε ένα χαρακτήρα γλυκό και διασκεδαστικό, ενώ ο Ub Iwerks του έδωσε σχήμα και μορφή. Aν και το αρχικό του όνομα ήταν Mortimer Mouse, ο Γουόλτ και η γυναίκα του, Λίλιαν, το άλλαξαν σε Mίκι, γιατί το θεώρησαν πιο κατάλληλο για ένα ανάλαφρο κινούμενο σχέδιο.

    Στα 75 χρόνια του ο Mίκι πέτυχε να διατηρηθεί σε μια κατάσταση αιώνιας νεότητας, με μόνο πέντε αλλαγές το 1930, 1940, 1941, 1947 και 1953. Πέντε διαφορετικές "πινελιές", που δεν αλλοίωσαν το αρχικό σκίτσο, αλλά το προσάρμοσαν στα γούστα και την αισθητική της κάθε γενιάς.

    Στις 18 Nοεμβρίου του 1928, στο θέατρο Κόλονι της Nέας Yόρκης, το κοινό είδε για πρώτη φορά το Μίκι, ως πρωταγωνιστή της μεγάλου μήκους ταινίας "Steamboat Willie" (Το ατμόπλοιο Γουίλι). Ο μικρός ποντικός ερμήνευσε ένα σωρό ρόλους: από απλός σκαπανέας, χορευτής και αρχαιολόγος, έγινε πρίγκιπας και Αμερικανός στρατιώτης στο Βιετνάμ!

    Ο πιο εμπορικός πρωταγωνιστής του κόσμου

    Το γνωστό ποντίκι εμφανίστηκε συνολικά σε περισσότερες από 140 ταινίες, σε αμέτρητα βιβλία κόμικς, αλλά και σε πολλά προϊόντα, όπως ρολόγια, ομπρέλες, είδη ένδυσης και τσάντες. Η τεράστια βιομηχανία, που στηρίζεται σε ένα τόσο μικρό καρτούν, περιλαμβάνει θεματικά πάρκα σε όλο τον κόσμο (όπως στη Γαλλία και το Τόκιο), τηλεοπτικά σώου, βιντεοκασέτες, παιχνίδια και dvd.

    Ο Μίκι Μάους δεν γιορτάζει μόνο τα γενέθλιά του. Γιορτάζει και μια ασύγκριτη καριέρα, αλλά και το ότι παραμένει το σύμβολο μιας σειράς κινούμενων σχεδίων, που δημιουργήθηκαν ύστερα από αυτόν.

    [29] Λονδίνο: Παράνομο το τάισμα περιστεριών

    17/11/2003 2:26:00 μμ

    Εκτός νόμου τίθεται το τάισμα των περιστεριών στη πλατεία Τραφάλγκαρ, του Λονδίνου, μια συνήθεια "θεσμός" για τους επισκέπτες της διάσημης πλατείας. Σύμφωνα με το νέο νόμο, όποιος συλλαμβάνεται στο εξής να ταΐζει τα περιστέρια θα βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμο 50 λιρών. Οι αρχές της πόλης προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια να αποθαρρύνουν τους επισκέπτες να ταΐζουν τα περιστέρια και για το λόγο αυτό "προσέλαβαν" κι ένα γεράκι, το οποίο ονόμασαν Χάρι, για να διώχνει τα περιστέρια από τη πλατεία.

    Δήμαρχος εναντίον...περιστεριών

    Τα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των περιστεριών από 4.000 σε 200, αλλά μετά από καταγγελίες οικολογικών οργανώσεων και ζωόφιλων, καταργήθηκαν.

    Ο δήμαρχος της Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστοουν, που έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να διώξει τα περιστέρια από τη διάσημη πλατεία, τα αποκάλεσε "νυχτερίδες με φτερά" ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασής του για το πρόστιμο λέγοντας ότι οι ακαθαρσίες των περιστεριών προκαλούν φθορές και ζημιές στην πλατεία και στο άγαλμα του ναύαρχου Νέλσον.

    "Σκοπός μας είναι η αναμόρφωση της πλατείας και αυτό δε θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που η πλατεία ήταν γεμάτη από τις ακαθαρσίες των περιστεριών" ,δήλωσε ο Δήμαρχος.

    Η πλατεία ανακαινίστηκε φέτος και δαπανήθηκε το ποσό των 25 εκατομμυρίων λιρών, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η πεζοδρόμηση της πλατείας και η δημιουργία καφετέριας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 November 2003 - 18:04:21 UTC