Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χειμωνιάτικο σκηνικό από σήμερα
  • [02] Συνάντηση υπ. Αμυνας Ελλάδας - Αλβανίας - ΠΓΔΜ
  • [03] Τα βλέμματα στραμμένα στο Φανάρι
  • [04] Αμφισβητεί την ομολογία του Σ.Ξηρού ο συνήγορος του
  • [05] Στην Αλ Κάιντα στρέφονται οι υποψίες
  • [06] Επιμένει στην απελευθέρωση του Καντάρ η Χεζμπολάχ
  • [07] Δύσκολες ημέρες για τον Κοϊζούμι προβλέπει ο ιαπωνικός τύπος
  • [08] Βραζιλία: Θάφτηκαν ζωντανοί σε προσπάθεια απόδρασης
  • [09] Σε ήρεμο κλίμα οι εκλογές στη Γουατεμάλα
  • [10] Μπουρούντι: Αμαχοι νεκροί σε επίθεση ανταρτών
  • [11] Επικριτικός απέναντι στην Ε.Ε ο Σαρόν
  • [12] Απελευθερώθηκε καθηγητής που είχε συλληφθεί στο Ιράν
  • [13] Σε αμερικανικές εταιρείες τα κονδύλια της ανοικοδόμησης
  • [14] Αλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης νεκρός
  • [15] Μπρέμερ: Δεν θα σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις
  • [16] Tελικές ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση

    [01] Χειμωνιάτικο σκηνικό από σήμερα

    10/11/2003 8:21:00 πμ

    Σταδιακή επιδείνωση του καιρού από σήμερα σε όλη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις βοριάδες και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, προβλέπονται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας, στην ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη, ενώ, στα μέσα της εβδομάδας, δεν αποκλείεται να χιονίσει ακόμα και στην Πάρνηθα. Λόγω των ισχυρών ανέμων, δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Στο μεταξύ, νεκρός ανασύρθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής 50χρονος άνδρας αγνώστων στοιχείων, ο οποίος είχε πέσει στη θάλασσα από το πλοίο ΠΟΣΕΙΔΩΝ-ΕΛΛΑΣ, στην περιοχή μεταξύ Αίγινας και Πόρου.

    [02] Συνάντηση υπ. Αμυνας Ελλάδας - Αλβανίας - ΠΓΔΜ

    10/11/2003 8:53:00 πμ

    Γ. Παπαντωνίου

    Τριμερής συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας, Αλβανίας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχει προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα στην Καστοριά, όπου οι υπουργοί Αμυνας Αλβανίας και ΠΓΔΜ θα φθάσουν μέσω Πρεσπών. Οι τρεις υπουργοί θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Η συμφωνία αυτή θα αφορά στρατιωτική εκπαίδευση, κοινές ασκήσεις, διοργάνωση σεμιναρίων και παροχή τεχνογνωσίας από την Αθήνα στα Τίρανα για την ταχύτερη προσαρμογή των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων στις ευρωπαϊκές και ΝΑΤΟϊκές δομές.

    [03] Τα βλέμματα στραμμένα στο Φανάρι

    10/11/2003 9:18:00 πμ

    Αύριο Τρίτη αναμένεται να αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για την επιτροπή που θα μεταφέρει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την απόφαση της Ιεραρχίας της Ελλάδος για την εκτόνωση της κρίσης μεταξύ των δυο Εκκλησιών. Ωστόσο, τα βλέμματα αύριο θα είναι στραμμένα και στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συνεδριάσει η Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου. Όπως τονίζουν μητροπολίτες, από τη στάση που θα τηρήσει το Πατριαρχείο εξαρτάται πλέον αν θα αποφευχθεί η σύγκρουση ή όχι.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Ο λόγος τώρα στο Φανάρι

    [04] Αμφισβητεί την ομολογία του Σ.Ξηρού ο συνήγορος του

    10/11/2003 11:21:00 πμ

    Σάββας Ξηρός

    Τη νομιμότητα της προανακριτικής διαδικασίας, που έγινε στο Σάββα Ξηρό αμφισβητεί ο συνήγορος υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού, Ιωάννης Βλάχος, αγορεύοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο κ. Βλάχος, ο οποίος λόγω προβλήματος υγείας δεν είχε αγορεύσει στη σειρά του, χαρακτήρισε το Σάββα Ξηρό θύμα των μηχανισμών, που λειτουργούν εκτός της νομιμότητας, ενώ τόνισε με έμφαση, ότι η δικαιοσύνη πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα της προανακριτικής ομολογίας του κατηγορουμένου, το οποίο δημιουργεί θέματα αμφισβήτησης καθώς έχει καταγγελθεί ως παράνομη η προανακριτική διαδικασία, που τηρήθηκε. Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, οι απολογίες των αδελφών Ξηρού, αλλά και άλλων κατηγορουμένων είναι προϊόν εκβιασμού, που υπέστησαν. Ο συνήγορος προς ενίσχυση του ισχυρισμού του αυτού ανέφερε ότι η απολογία του Βασίλη Ξηρού είναι πιστή αντιγραφή της κατάθεσης, που είχε δώσει στην Ασφάλεια. Η αγόρευση του κ. Βλάχου συνεχίζεται.

    [05] Στην Αλ Κάιντα στρέφονται οι υποψίες

    10/11/2003 8:12:00 πμ

    Στους 17 νεκρούς και 122 τραυματίες ανέρχεται μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στην ακριβή συνοικία Ελ Μοχάιγια του Ριάντ, το βράδυ του Σαββάτου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες των ειδικών συνεργείων στα ερείπια για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων. Την αποφασιστικότητα της Σ. Αραβίας να εντοπίσει και να συλλάβει τους εγκέφαλους της επίθεσης εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ενώ Σαουδάραβες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Αλ Καιντα επιδιώκει την αποσταθεροποίηση και την πτώση του καθεστώτος της χώρας. Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Τζορτζ Μπους προς τις οικογένειες των θυμάτων, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Σ. Αραβίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Στο Ριάντ ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    ''Καθήκον μας η σύλληψη των δραστών''

    Σύμφωνα με το νέο απολογισμό που έδωσε το βράδυ της Κυριακής στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, η επίθεση αυτοκτονίας προκάλεσε το θάνατο 17 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιών.

    Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν επτά Λιβανέζοι, τέσσερις Αιγύπτιοι, ένας Σαουδάραβας και ένας Σουδανός, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση και από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

    Στο Ριάντ, ο υπουργός Εσωτερικών, πρίγκιπας Ναγέφ μπιν Αμπντέλ Αζίζ, δήλωσε αποφασισμένος να προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης τους τρομοκράτες που είναι υπεύθυνοι για το μακελειό. Επισκεπτόμενος τον τόπο της επίθεσης, ο Ναγέφ κάλεσε τους υπεύθυνους να παραδοθούν και πρόσθεσε: ''Θα πιάσουμε τους δράστες όσο χρόνο και αν απαιτήσει αυτό. Αυτό θα είναι το καθήκον όλων των τέκνων αυτής της χώρας''.

    Οι τρομοκράτες δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσουν το σαουδαραβικό βασίλειο δήλωσε ο πρεσβευτής του στην Ουάσιγκτον, την Κυριακή, υπογραμμίζοντας πως ο σαουδαραβικός λαός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το κύμα της τρομοκρατίας.

    "Ο σαουδαραβικός λαός είναι ενωμένος και πεπεισμένος για την αποφασιστικότητά του να πατάξει τον διάβολο της τρομοκρατίας και να τον ξεφορτωθεί", προσθέτει ο πρίγκιπας Μπαντάρ Μπεν Σουλτάν. "Η Σ. Αραβία είναι σε πόλεμο με τους τρομοκράτες, τους γυρεύουμε στα κρησφύγετά τους, σκοτώνουμε και συλλαμβάνουμε τους αρχηγούς τους και καταστρέφουμε τα μέσα δράσης και αρωγής τους. Το αποτέλεσμα είναι πως οι πράξεις τους γίνονται όλο και πιο απελπισμένες κι ειδεχθείς", προστίθεται στο ανακοινωθέν.

    Ο πρίγκιπας Μπαντάρ δεν αναφέρει πουθενά στο κείμενό του την Αλ Κάιντα, ή κάποια άλλη τρομοκρατική οργάνωση.

    Ωστόσο, Σαουδάραβας αξιωματούχος στο Ριάντ τόνισε πως η τεχνική που χρησιμοποίησαν οι δράστες της επίθεσης έχει κοινά στοιχεία με τα αντίστοιχα πλήγματα στις 12 Μαΐου.

    Στο πλευρό της Σ. Αραβίας οι ΗΠΑ

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, εξεδήλωσε τη ''φρίκη του'' για την πολύνεκρη επίθεση, δήλωσε, όμως, πως είναι πεπεισμένος ότι οι αρχές της χώρας θα συλλάβουν τους δράστες της θρασύδειλης αυτής ενέργειας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Αμπντάλα, τον διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί στο πλευρό της χώρας του στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

    Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του σαουδαραβικού πρακτορείου ειδήσεων SPA, ο πρίγκιπας Αμπντάλα εξέφρασε από την πλευρά του την αποφασιστικότητα του βασιλείου του να εξαλείψει την τρομοκρατία.

    Εξάλλου, ο αρμόδιος αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ, έφθασε σήμερα Δευτέρα στο Ριάντ, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με Σαουδάραβες αξιωματούχους για την τρομοκρατία.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος θεωρεί πιθανό "η ισχυρότατη έκρηξη αργά το Σάββατο στη συνοικία των διπλωματών να είναι έργο της αλ Κάιντα" και υποστήριξε ότι η τρομοκρατική οργάνωση επιδιώκει ταυτόχρονα την ανατροπή της σαουδαραβικής κυβέρνησης, αλλά και τη γεωγραφική επέκταση της τρομοκρατίας.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Βαρύς φόρος αίματος στο Ριάντ

    [06] Επιμένει στην απελευθέρωση του Καντάρ η Χεζμπολάχ

    10/11/2003 11:45:00 πμ

    Αμετακίνητη στο αίτημά της για την απελευθέρωση όλων των Λιβανέζων κρατουμένων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Σαμίρ Καντάρ παραμένει η λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της σείχης Χασάν Νασράλα, μετά την άρνηση του εβραϊκού κράτους να τον απελευθερώσει. "Οι όροι και τα αιτήματα της Χεζμπολάχ είναι σαφή, συγκεκριμένα, τα έχουμε διατυπώσει δημοσίως και θα επιμείνουμε σ΄αυτά με κάθε τρόπο, δήλωσε ο Νασράλα. Η δήλωσή του μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο της οργάνωσής του Αλ-Μανάρ.

    Απάντηση Νασράλα

    Η δήλωση αυτή του Νασράλα αποτελεί απάντηση στην ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία τάχθηκε χθες υπέρ μιας ανταλλαγής κρατουμένων με την Χεζμπολάχ αρνούμενη ωστόσο την απελευθέρωση του Σαμίρ Καντάρ.

    Ο τελευταίος καταδικάσθηκε το 1982 σε κάθειρξη 542 ετών, επειδή σκότωσε έναν Iσραηλινό πολίτη και την κόρη του και έναν Iσραηλινό αστυνομικό το 1979 στη Ναχαρίγια του βορείου Ισραήλ.

    Ο σείχης Νασράλα δήλωσε το Σάββατο ότι η ανταλλαγή κρατουμένων με το εβραϊκό κράτος περιλαμβάνει όλους τους Λιβανέζους κρατουμένους στο Ισραήλ και προειδοποίησε, ότι η ανταλλαγή δεν θα πραγματοποιηθεί εάν το αίτημα αυτό δε γίνει δεκτό.

    [07] Δύσκολες ημέρες για τον Κοϊζούμι προβλέπει ο ιαπωνικός τύπος

    10/11/2003 9:46:00 πμ

    Την ίδια κυβέρνηση θα διατηρήσει μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές και παρά τη μείωση της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Τζουνίσιρο Κοϊζούμι, όπως δήλωσε τη Δευτέρα. Ωστόσο, δυσκολότερη απ' όσο διαφαινόταν προμηνύεται η επόμενη ημέρα των εκλογών για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, καθώς παγιώνεται πλέον ο δικομματικός ορίζοντας στην πολιτική σκηνή της χώρας, έπειτα από την επιτυχία της αντιπολίτευσης, εκτιμούν σήμερα οι εφημερίδες της χώρας. Η τρικομματική κυβερνητική συμμαχία εξασφαλίζει 275 από τις 480 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, από 287 που διέθετε προεκλογικά. Το αντιπολιτευόμενο δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει 177 έδρες, έναντι 137 πριν τις εκλογές. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα.

    Χαμόγελα από την αντιπολίτευση

    Επιπλέον, η φωτογραφία ενός κατηφή και σκεπτικού Κοϊζούμι κοσμεί τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων, σε αντίθεση με το πλατύ χαμόγελο της νίκης στο πρόσωπο του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ναότο Καν.

    Για την "Γιομιούρι Σιμπούν", που πρόσκειται στην κεντροδεξιά, "το πολιτικό τοπίο βρίσκεται σε διαδικασία μεταλλαγής του σε ένα δικομματικό σύστημα", πράγμα που δεν ευνοεί την αποστολή του Κοϊζούμι.

    Η "Γιομιούρι" ερμηνεύει το αποτέλεσμα ως έκφραση της αγανάκτησης των ψηφοφόρων για τη βραδύτητα με την οποία εφαρμόζει ο Κοϊζούμι τις μεταρρυθμίσεις, μολονότι η δημοτικότητά του παραμένει υψηλή.

    Χαρακτηρίζοντας την άνοδο του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος "μία ελπίδα για τον λαό για να φθάσει σε ένα δικομματικό σύστημα", η κεντρώων αποκλίσεων "Μαϊνίτσι Σιμπούν" επαινεί τις αρετές της εναλλαγής στην εξουσία ως μέσο για να υποχωρήσουν οι παλιές πολιτικές διαπλοκές.

    Από την πλευρά της, η έγκυρη "Ασάχι Σιμπούν", η οποία κλίνει προς την Αριστερά, υπογραμμίζει πως πολλοί ψηφοφόροι απογοητεύθηκαν από τον Κοϊζούμι, ο οποίος μετέβαλε άρδην τον πολιτικό του λόγο αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία. Ο Κοϊζούμι είχε υποσχεθεί πως θα "κονιορτοποιούσε" το PLJ για να το αλλάξει, όμως δεν έκανε τίποτε. "Ο,τι και να λέει ο Κοϊζούμι, οι βάσεις του PLJ, που βασίζονται στην παραδοσιακή προστασία των συμφερόντων, δεν έχουν αλλάξει. Οι ψηφοφόροι όμως δεν εξαπατώνται", τονίζει η εφημερίδα.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Ιαπωνία: Νίκη κυβερνητικού συνασπισμού

    [08] Βραζιλία: Θάφτηκαν ζωντανοί σε προσπάθεια απόδρασης

    10/11/2003 8:37:00 πμ

    Δεκατρείς κρατούμενοι των φυλακών του Σάο Πάολο θάφτηκαν ζωντανοί στην προσπάθειά τους να αποδράσουν από υπόγεια σήραγγα, την οποία έσκαψαν, όταν καταπλακώθηκαν από όγκους χωμάτων, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι 13 κρατούμενοι θάφτηκαν ζωντανοί, ενώ δεκάδες συγκρατούμενοί τους τραυματίστηκαν. Η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 40 κρατουμένους που είχαν καταφέρει να αποδράσουν, αλλά δεκάδες άλλοι παραμένουν ασύλληπτοι, ενώ εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή τους στις βόρειες περιοχές της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης. Οι συνθήκες διαβίωσης στις 500 φυλακές της Βραζιλίας είναι δραματικές, καθώς στα παλαιά κτίρια που τις στεγάζουν επικρατεί το αδιαχώρητο και η κακομεταχείριση των κρατουμένων από τους δεσμοφύλακες είναι καθεστώς. Έτσι, οι εξεγέρσεις των κρατουμένων και οι αποδράσεις αποτελούν σύνηθες φαινόμενο.

    [09] Σε ήρεμο κλίμα οι εκλογές στη Γουατεμάλα

    10/11/2003 11:16:00 πμ

    O πρώην δικτάτορας Ρίος Μοντ

    Ενώ η εκλογική διαδικασία στη Γουατεμάλα ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια, όπως επισημαίνουν οι παρατηρητές της ΕΕ, ο συντηρητικός επιχειρηματίας Οσκαρ Μπέργκερ υποστηρίζει ότι ενδέχεται να έχει εξασφαλίσει την ανάδειξή του στην Προεδρία της χώρας, μετά τον χθεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Καθώς τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, ο Οσκαρ Μπέργκερ, πρώην δήμαρχος της Πόλης της Γουατεμάλας, δήλωσε σε υποστηρικτές του ότι με βάση τα στοιχεία, που συγκεντρώνει το κόμμα του μπορεί να μην χρειασθεί δεύτερος γύρος εκλογών, αλλά να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Εάν ωστόσο τα στοιχεία που επικαλείται ο Οσκαρ Μπέργκερ δεν είναι ακριβή, θα υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει τον αριστερό πολιτικό Αλβάρο Κολόμ, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 28 Δεκεμβρίου.

    Πιθανόν στο δεύτερο γύρο η ανάδειξη Προέδρου

    Με καταμετρημένο μόλις το 10% των ψήφων από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο, ο συντηρητικός υποψήφιος για την Προεδρία, Οσκαρ Μπέργκερ προηγείται, εξασφαλίζοντας το 30,63% των ψήφων.

    Ο σοσιαλδημοκράτης Αλβάρο Κολόμ, την Εθνικής Ένωσης για την Ελπίδα, εξασφαλίζει το 23,2% των ψήφων και ο πρώην δικτάτορας Ρίος Μοντ, του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Μετώπου, παίρνει μόλις το 10,8%. Αν και οι δύο πρώτοι υποψήφιοι δεν εξασφαλίζουν το απαραίτητο 50% των ψήφων, ο Μπέργκερ υποστήριξε, πως τα στοιχεία που έχει συλλέξει το κόμμα του από τις διάφορες εκλογικές περιφέρειες δείχνουν πως είναι εφικτή η εκλογή του από τον πρώτο γύρο.

    Ο επικεφαλής της επιτροπής παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις εκλογές στη Γουατεμάλα, Γιάννης Σακελλαρίου, δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία ήταν καθαρή και το σημαντικότερο είναι πως δεν αναφέρθηκαν βίαια επεισόδια. Πάντως πρόσθεσε ότι υπήρξαν οργανωτικά προβλήματα, καθώς πολλοί εκλογείς υποχρεώθηκαν να περιμένουν επί ώρες σε ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα. Μάλιστα σε αρκετά εκλογικά τμήματα παρατάθηκε η διαδικασία για να μπορέσουν όλοι να ψηφίσουν.

    [10] Μπουρούντι: Αμαχοι νεκροί σε επίθεση ανταρτών

    10/11/2003 11:11:00 πμ

    Τουλάχιστον πέντε άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και ένας τραυματίστηκε από τις εκρήξεις όλμων που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούτου στην πρωτεύουσα Μουζουμπούρα του Μπουρούντι, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού. ''Πολλά βλήματα όλμων εξερράγησαν στη Μπουζουμπούρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άμαχοι στη συνοικία Καμένζε, ένας στη συνοικία Κιρίρι και ένας να τραυματισθεί στην περιοχή Γκιχόσα'', δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του στρατού. Οι αντάρτες Χούτου των Εθνικών Απελευθερωτικών Δυνάμεων (FNL), ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση που κράτησε μία ώρα.

    [11] Επικριτικός απέναντι στην Ε.Ε ο Σαρόν

    10/11/2003 10:56:00 πμ

    Με έντονες επικρίσεις εναντίον της Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή, όπως υποστήριξε, δεν ασκεί πιέσεις για την απομάκρυνση του Γιάσερ Αραφάτ από την παλαιστινιακή εξουσία αλλά και την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην Παλαιστινιακή Αρχή υποδέχτηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν στην Ιερουσαλήμ την Ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών Ανα Παλάθιο. Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Σαρόν, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Αχμεντ Κορέι έχει "συνθηκολογήσει" μπροστά στις απαιτήσεις του Αραφάτ. Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε καλέσει χθες το παλαιστινιακό νέο υπουργικό συμβούλιο να μην επιλέξει "τον δρόμο του τρομοκρατικού καρτέλ του Αραφάτ", όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν . Η Ανα Παλάθιο πραγματοποίησε χθες ολιγόωρη στάση στο Ισραήλ επιστρέφοντας από το Ιράκ , όπου τιμήθηκε με το βραβείο Σαμουέλ Τολεντάνο για τη δράση της υπέρ της προσέγγισης Εβραίων και Χριστιανών.

    [12] Απελευθερώθηκε καθηγητής που είχε συλληφθεί στο Ιράν

    10/11/2003 9:10:00 πμ

    Ελεύθερος με εγγύηση αφέθηκε ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Μπέρκλεϊ, που είχε γεννηθεί στο Ιράν, κι από τον περασμένο Ιούλιο εκρατείτο από το ισλαμικό καθεστώς με την κατηγορία της κατασκοπίας, δήλωσε την Κυριακή συνάδελφος του πανεπιστημιακού. Ο Έντουιν Επστάιν, που προΐσταται του τμήματος Ειρήνης και Συγκρούσεων του UC Berkeley, δήλωσε πως πληροφορήθηκε για την απελευθέρωση του Ντάριους Ζαχεντί από τον πατριό και τον αδελφό του καθηγητή. Ο Επστάιν, που αυτοχαρακτηρίσθηκε φίλος και συνάδελφος του 37χρονου Ζαχεντί, δήλωσε πάντως πως δεν είναι βέβαιος ότι ο καθηγητής θα μπορέσει να φύγει από το Ιράν αμέσως μετά την απελευθέρωσή του.

    Δεν έγιναν γνωστοί οι όροι αποφυλάκισής του

    ''Είναι έξω από τη φυλακή, με εγγύηση, όμως ποιοι είναι οι όροι της αποφυλάκισής του, δεν γνωρίζουμε'', δήλωσε ο Επστάιν.

    Οι αρχές του Μπέρκλεϊ κάλεσαν την κυβέρνηση του Ιράν να απελευθερώσει τον Ζαχεντί, ο οποίος συνελήφθη για απροσδιόριστες κατηγορίες, ενώ επισκεπτόταν την οικογένειά του στο Ιράν για το καλοκαίρι.

    Το 2000 ο Ζαχεντί είχε δημοσιεύσει το βιβλίο ''Η Ιρανική Επανάσταση Τότε και Τώρα: Δείκτες Αστάθειας του Καθεστώτος''.

    Επίσης, ήταν ο διευθυντής Δυτικής Περιφέρειας του Αμερικανο-Ιρακινού Συμβουλίου, μία μη κερδοσκοπική εκπαιδευτική οργάνωση που ιδρύθηκε για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν.

    Η σύλληψή του προκάλεσε ανησυχίες στους κόλπους των Αμερικανοϊρανών σχετικά με την ασφάλειά τους όταν στο εξής θα επισκέπτονται την γενέτειρά τους.

    [13] Σε αμερικανικές εταιρείες τα κονδύλια της ανοικοδόμησης

    10/11/2003 11:26:00 πμ

    Τρεις κατασκευαστικές εταιρίες σχεδιάζουν να επιλέξουν ως την 1η Φεβρουαρίου οι αμερικανικές αρχές προκειμένου να αναλάβουν τα νέα δημόσια έργα στο Ιράκ, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γράφει σήμερα η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ. Τα συμβόλαια θα χρηματοδοτηθούν μέσω του πακέτου των 87,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ενέκρινε το Κογκρέσο για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Την υλοποίηση των έργων θα επιβλέπει το ελεγχόμενο από το Πεντάγωνο Γραφείο Ανοικοδόμησης της Υποδομής του Ιράκ, γράφει η εφημερίδα.

    Νέα υπηρεσία

    Η υπηρεσία αυτή του Πενταγώνου θέτει στο περιθώριο το Σώμα Μηχανικών του Στρατού και την αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης, που μέχρι τώρα είχαν υπό τον έλεγχό τους τα μεγάλα συμβόλαια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, γράφει η εφημερίδα.

    Για πρώτη φορά η κυβέρνηση Μπους θα εξετάσει μάλιστα και αιτήσεις από ξένες κατασκευαστικές εταιρίες, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη έγγραφα των συμμαχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη.

    [14] Αλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης νεκρός

    10/11/2003 11:02:00 πμ

    Ένας Αμερικανός στρατονόμος σκοτώθηκε όταν η περίπολος στην οποία συμμετείχε δέχθηκε επίθεση αγνώστων, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση. Η περίπολος δέχθηκε επίθεση το βράδυ της Κυριακής με ρουκέτες, κοντά στην Ισκαντερίγια, 50 χιλιόμετρα νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

    [15] Μπρέμερ: Δεν θα σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις

    10/11/2003 9:01:00 πμ

    ''Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιρακ δεν πρόκειται να σταματήσουν τους επόμενους μήνες'', υποστηρίζει σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα "Τάιμς" ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής της χώρας, Πολ Μπρέμερ, τονίζοντας ότι "πολλές εκατοντάδες" επαγγελματίες τρομοκράτες έχουν διεισδύσει στο Ιράκ από το Σουδάν, τη Συρία, την Υεμένη, και τη Σαουδική Αραβία. "Αυτό το γεγονός θα προσθέσει άλλο ένα πρόβλημα στους επόμενους μήνες, εκτός κι εάν οι διαθέσιμες πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφόρησης βελτιωθούν περισσότερο", παραδέχθηκε. "Τα συμμαχικά στρατεύματα δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από το Ιράκ, πριν την εγκατάσταση μίας νέας κυβέρνησης", διαβεβαίωσε ο Μπρέμερ, υποστηρίζοντας ότι αν αποτύχουν, "οι επιπτώσεις θα είναι μοιραίες για τους Ιρακινούς και για τη Μέση Ανατολή".

    Σύσταση ειδικής ομάδας από Κούρδους - Σιίτες

    "Πρόκειται να αντιμετωπίσουμε έναν μεγάλο αριθμό επιθέσεων κι ακόμη περισσότερη τρομοκρατία, διότι οι τρομοκράτες βλέπουν πως η ανοικοδόμηση της χώρας βαδίζει προς το σημείο που επιθυμούμε", δήλωσε ο Μπρέμερ.

    "Πολλές εκατοντάδες" επαγγελματίες τρομοκράτες έχουν διεισδύσει στο Ιράκ από το Σουδάν, τη Συρία, την Υεμένη, και τη Σ.Αραβία, τονίζει ο Αμερικανός τοποτηρητής από το γραφείο του στη Βαγδάτη. "Αυτό το γεγονός θα προσθέσει άλλο ένα πρόβλημα στους επόμενους μήνες, εκτός κι εάν οι διαθέσιμες πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφόρησης βελτιωθούν περισσότερο", παραδέχθηκε.

    Για τον σκοπό αυτό, ο Μπρέμερ τόνισε πως είναι έτοιμος να εξετάσει την πρόταση του ιρακινού υπουργού Εσωτερικών για τη σύσταση "ειδικής ομάδας", την οποία θα επανδρώνουν μέλη των διαφόρων κουρδικών και σιιτικών ομάδων, αλλά "δεν αποκλείεται" και στελέχη των πρώην μυστικών υπηρεσιών του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Η γνώση των εδαφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας από τις ομάδες αυτές και η ικανότητά τους να εντοπίζουν τα ξένα στοιχεία στο Ιράκ είναι σαφώς υπέρτερη από αυτήν της αμερικανο-βρετανικής συμμαχίας, τονίζει ο Μπρέμερ.

    Ο Αμερικανός διοικητής διαβεβαίωσε, πάντως, πως οι τρομοκράτες δεν πρόκειται να καταφέρουν να αναγκάσουν τα στρατεύματα της συμμαχίας να αποχωρήσουν από το Ιράκ, πριν την εγκατάσταση μίας νέας κυβέρνησης. "Εάν αποτύχουμε, οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, θα είναι μοιραίες για τους Ιρακινούς, κι ίσως μοιραίες και για τη Μέση Ανατολή".

    [16] Tελικές ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση

    10/11/2003 11:48:00 πμ

    Οριστικοποιούνται αυτή την εβδομάδα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι ρυθμίσεις για την διαδοχική ασφάλιση που αφορούν πάνω από 1.000.000 εργαζόμενους. Σταδιακά και σταθερά τα βήματα της μεταρρύθμισης, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 υφυπουργός Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος. "Δεχόμαστε πολλές εισηγήσεις για τα 11.500 ένσημα ως όριο και προϋπόθεση συνταξιοδότησης. Το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας, θα έχουμε καταλήξει στις τελικές μας θέσεις", τόνισε ο κ. Σπυροπουλος, ο οποίος αύριο Τρίτη θα έχει συνάντηση για το θέμα αυτό με εκπροσώπους φορέων από το χώρο του τύπου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 November 2003 - 10:16:43 UTC