Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοίγουν τα Πανεπιστήμια
  • [02] Κλειστό το Ρίο - Αντίρριο
  • [03] Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στη Σάμο
  • [04] Εκτός λειτουργίας πλατφόρμες του ΗΣΑΠ
  • [05] Ψήφισμα του ΟΗΕ για την Ολυμπιακή Εκεχειρία
  • [06] Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ο Ιλχάμ Αλίγεφ
  • [07] Ο Μπους ζητά από την ΕΕ επιπλέον βοήθεια για το Αφγανιστάν
  • [08] Νέο μήνυμα του Μπιν Λάντεν για τρομοκρατικές επιθέσεις
  • [09] Φόβοι για νέα αιματηρά επεισόδια στη Βαγδάτη
  • [10] Έγγραφα στο Κογκρέσο παρέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    [01] Ανοίγουν τα Πανεπιστήμια

    1/11/2003 10:32:00 πμ

    Τις πύλες ανοίγουν και πάλι τα πανεπιστήμια από τη Δευτέρα, καθώς οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών αποφάσισαν την Παρασκευή, μετά από εξάωρη συνεδρίαση, με ψήφους 17 υπέρ και 12 κατά, να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους έως τις 5 Δεκεμβρίου, οπότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των ΑΕΙ. Εάν μέχρι τότε δεν έχουν υλοποιηθεί τα υπησχημένα, οι Πανεπιστημιακοί δηλώνουν πως θα επανέλθουν με νέες αποχές διαρκείας. Σε ό,τι αφορά την εξεταστική περίοδο, κάθε σχολή θα κρίνει χωριστά αν θα διεξαχθεί διπλή εξεταστική τον Ιανουάριο ή αν θα γίνουν οι εξετάσεις μέσα στο Νοέμβριο. Στο μεταξύ, 48ωρη απεργία για τις 3 και 4 Νοεμβρίου έχουν εξαγγείλει καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί.

    ''Αγανακτισμένοι'' από τη στάση της κυβέρνησης

    Μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, πάντως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ), Χρήστο Τρικαλλινό, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με άλλη μορφή, όπως με πορείες διαμαρτυρίας.

    Οι καθηγητές εξέφρασαν την "αγανάκτηση" τους για τη στάση της Κυβέρνησης όσον αφορά στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, και τόνισαν ότι παρόλα αυτά αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους για ένα χρονικό διάστημα.

    Ετσι, από την προσεχή Δευτέρα, κάθε εκπαιδευτικός θα καθορίζει το πρόγραμμα διδασκαλίας, καθώς έχουν να καλύψουν ύλη επτά εβδομάδων, που απεργούσαν.

    Για το ζήτημα της εξεταστικής περιόδου που απασχολεί τους φοιτητές, αυτό θα κριθεί ανά σχολή, εάν δηλαδή θα γίνει διπλή εξεταστική το Γενάρη ή θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις μέσα στο Νοέμβριο.

    Νωρίτερα, οι καθηγητές σε δύο σχολές του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στη Φιλοσοφική και στη Νομική, αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεων, ενώ ανάλογη απόφαση πήραν και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πάτρας. Σημειώνεται ότι τις κινητοποιήσεις τους ανέστειλαν οι καθηγητές στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και στο Χαροκόπειο.

    [02] Κλειστό το Ρίο - Αντίρριο

    1/11/2003 10:56:00 πμ

    Παράταση της απεργίας τους μέχρι τις 7:00 το πρωί της Κυριακής, αποφάσισαν οι ναυτεργάτες των φέρυ μπόουτ Ρίου - Αντιρρίου, παρά τη δικαστική απόφαση που την έκρινε παράνομη και καταχρηστική. Την Παρασκευή, μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε τους οδηγούς στο Ρίο-Αντίρριο, ενώ σημειώθηκε πολύ μεγάλη κίνηση στο πορθμείο του Αιγίου, όπου, όμως, τα δρομολόγια σταμάτησαν στις 17.00. Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί για τους ταξιδιώτες του Σαββατοκύριακου.

    Για γερά νεύρα

    Την Παρασκευή, επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά και νταλίκες, βρίσκονταν ακινητοποιημένα στο πορθμείο Αιγίου-Αγ.Νικολάου για πολλές ώρες. Η ουρά όσο περνούσε η ώρα, γινόταν όλο και μεγαλύτερη. Η υπομονή των οδηγών δοκιμάστηκε.

    Οι περισσότεροι επιβάτες, ταλαιπωρήθηκαν καθώς δεν γνώριζαν για την απεργία.

    Από το Αίγιο τα δρομολόγια είναι τα εξής: 07:30, 10:30, 13:30,και 17:00 το οποίο είναι και το τελευταίο δρομολόγιο.

    Από το πορθμείο του Αγίου Νικολάου, τα δρομολόγια έχουν ως εξής: 08:30, 12:00, 15:30, και το τελευταίο στις 18:00 το απόγευμα.

    [03] Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στη Σάμο

    1/11/2003 11:03:00 πμ

    Αποκαταστάθηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση στη Σάμο, που είχε διακοπεί από την Παρασκευή, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Τόσο στη Σάμο, όσο και στην Ικαρία, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την καταγραφή και την αποκατάσταση των εκτεταμένων καταστροφών.

    [04] Εκτός λειτουργίας πλατφόρμες του ΗΣΑΠ

    1/11/2003 10:42:00 πμ

    Εκτός λειτουργίας τίθενται από σήμερα Σάββατο ο σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στο ΚΑΤ, από Κηφισιά προς Πειραιά, και από αύριο Κυριακή η αποβάθρα ανόδου του σταθμού Κάτω Πατησίων.

    [05] Ψήφισμα του ΟΗΕ για την Ολυμπιακή Εκεχειρία

    31/10/2003 11:49:00 μμ

    Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, την ερχόμενη Δευτέρα. Από τις 191 χώρες μέλη του ΟΗΕ οι μόνες που δεν θα ψηφίσουν υπέρ θα είναι το Ιράκ και το Κιριμπάτι. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ΓΣ τη Δευτέρα το πρωί (τοπική ώρα), πριν την έγκριση του ψηφίσματος, θα μιλήσουν για τη σημασία της πρότασης με σκοπό την "Οικοδόμηση ενός Ειρηνικού και Βέλτιστου Κόσμου μέσω των Αθλημάτων και του Ολυμπιακού Ιδεώδους" ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, ο κ. Παπανδρέου, οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και της Κύπρου, καθώς και άλλοι τέσσερις αντιπρόσωποι.

    Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών θα δώσει δεξίωση με την ευκαιρία έγκρισης του ψηφίσματος και προς τιμή του κ. Ρογκ.

    Μεταξύ των προσκεκλημένων θα είναι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο πρόεδρος της ΓΣ, Τζούλιαν Ρόμπερτ Χαντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, μέλη της ΔΟΕ και δεκάδες μόνιμοι αντιπρόσωποι χωρών μελών του ΟΗΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης-τελετής στην έδρα του ΟΗΕ, θα δωρίσει στον κ. Ανάν πίνακα ζωγραφικής που φιλοτέχνησε η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη με θέμα την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    [06] Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ο Ιλχάμ Αλίγεφ

    1/11/2003 12:28:00 πμ

    Ο Ιλχάμ Αλίγεφ ορκίστηκε πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του πατέρα του, τον οποίο διαδέχθηκε, δύο εβδομάδες μετά την αμφισβητούμενη εκλογική του νίκη που προκάλεσε βία και συλλήψεις. Ο 41χρονος Αλίγεφ επικράτησε εύκολα στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, εγκαινιάζοντας την πρώτη δυναστική διαδοχή σε μία πρώην σοβιετική δημοκρατία και καθησυχάζοντας τους επενδυτές που ενδιαφέρονται πρωτίστως για τη συνέχεια στην πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο χώρα.

    Αιματηρό συλλαλητήριο

    Ωστόσο ο αντίπαλός του κατήγγειλε το εκλογικό αποτέλεσμα ως νοθευμένο, ενώ τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 450 συνελλήφθησαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου.

    ''Ορκίζομαι στο Κοράνι να μείνω πιστός στις παραδόσεις του Αζερμπαϊτζάν... Κανείς δεν θα κλονίσει τη σταθερότητα του Αζερμπαϊτζάν, που είναι μέρος της πλούσιας κληρονομιάς που κληροδότησε ο Χαϊντάρ Αλίγεφ'', είπε ο Αλίγεφ ενώπιον 3.000 αξιωματούχων σε μία αίθουσα συναυλιών κατά τη διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. ''Θα συνεχίσω την πορεία του Χαϊντάρ Αλίγεφ'', είπε, αναφερόμενος στον ασθενή πατέρα του που κυριάρχησε στην πολιτική του Αζερμπαϊτζάν για τέσσερις δεκαετίες.

    [07] Ο Μπους ζητά από την ΕΕ επιπλέον βοήθεια για το Αφγανιστάν

    1/11/2003 12:17:00 πμ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τηλεφώνησε στον Iταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να του ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να χορηγήσει επί πλέον βοήθεια στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν. ''Ο πρόεδρος ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καλέσει τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν και να επισπεύσουν την οικονομική τους υποστήριξη στο Αφγανιστάν'', δήλωσε ο εκπρόσωπος προς τους δημοσιογράφους στο Κρόφορντ στο Τέξας όπου ο Μπους αναπαύεται για μερικές ημέρες στο ράντσο του. ''Θα γίνουν συζητήσεις για την οικονομική βοήθεια στο Αφγανιστάν'', υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφερε τον περασμένο Μάρτιο 400 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν την περίοδο 2003-2004.

    [08] Νέο μήνυμα του Μπιν Λάντεν για τρομοκρατικές επιθέσεις

    31/10/2003 11:42:00 μμ

    Νέες απειλές για χτυπήματα εναντίον των αμερικανικών δύνάμεων, σε όποιο σημείο και να βρίσκονται, ακόμα και σε μουσουλμανικές πόλεις, φέρεται να εκτοξεύει η Αλ Κάιντα. Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη στα γραφεία αραβικού περιοδικού στο Λονδίνο, αναφέρεται, πως η οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, ετοιμάζει νέες επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Ιερού μήνα του Ραμαζανιού, εναντίον αμερικανικών στόχων. Στο ίδιο μήνυμα γίνεται αναφορά και για επιθέσεις που θα γίνουν στο Ιράκ. Το μήνυμα έστειλε στα γραφεία του περιοδικού ο Αμπου Μοχάμεντ, ο οποίος υποστηρίζει πως είναι στέλεχος της Αλ Κάιντα. Το ίδιο έντυπο έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν δηλώσεις του Αμπού Μοχάμεντ.

    Μέχρι στιγμής, δεν έχει διαπιστωθεί εάν το νέο αυτό απειλητικό μήνυμα είναι αυθεντικό.

    [09] Φόβοι για νέα αιματηρά επεισόδια στη Βαγδάτη

    1/11/2003 10:10:00 πμ

    Κλιμακώνεται η ένταση στη Βαγδάτη καθώς οι Iρακινοί αντάρτες έχουν προειδοποιήσει ότι θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους μετά τον θάνατο 14 συμπατριωτών τους, σε συγκρούσεις που ξέσπασαν σε προάστιο της Βαγδάτης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, άγνωστοι πέταξαν προκηρύξεις στους δρόμους της Βαγδάτης καλώντας τους πολίτες σε ''ημέρα αντίστασης''. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ προειδοποιούν για πιθανές επιθέσεις εναντίον πολιτικών αεροσκαφών στο Ιράκ. Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν το Σάββατο, από έκρηξη βόμβας, δήλωσαν πηγές της ιρακινής αστυνομίας. Η βόμβα εξερράγη τη στιγμή που περνούσε αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα σε οδική αρτηρία της Μοσούλης. Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ο Σαντάμ Χουσεΐν οργανώνει τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων, δηλώνει ο Κ. Πάουελ.

    Πολύωρες συγκρούσεις

    Τουλάχιστον δεκατέσσερις Ιρακινοί σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν την Παρασκευή σε συγκρούσεις με Αμερικανούς στρατιώτες, σε προάστιο στα δυτικά της Βαγδάτης.

    Σύμφωνα με έναν κάτοικο που μίλησε σε δημοσιογράφο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις συμπατριωτών τους από τις δυνάμεις κατοχής.

    Ορισμένοι κρατούσαν πορτρέτα του έκπτωτου Ιρακινού ηγέτη, Σαντάμ Χουσεΐν, και άλλοι είχαν υψώσει θρησκευτικά λάβαρα. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους άρχισαν να πετούν πέτρες σε μια στρατιωτική περίπολο και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα. Όπως είπε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος, ένα αστυνομικό τμήμα χτυπήθηκε από όλμους και οι αμερικανικές δυνάμεις ζήτησαν ενισχύσεις από τεθωρακισμένα και αεροσκάφη.

    Οι Ιρακινοί απάντησαν με νέες επιθέσεις με χειροβομβίδες και πέτρες και οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, μεταξύ άλλων, ένα 6χρονο παιδί και ένας Ιρακινός αστυνομικός.

    Στις συγκρούσεις, που κράτησαν περίπου επτά ώρες, τραυματίστηκαν και 17 Ιρακινοί. Από την πλευρά των αμερικανικών δυνάμεων δεν αναφέρθηκαν θύματα.

    Οι Αμερικανοί στρατιώτες προσπαθούσαν να συλλάβουν υπόπτους που είχαν εκτοξεύσει χειροβομβίδες εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων τραυματίζοντας δύο στρατιώτες.

    Την προσοχή των υπηκόων τους στο Ιράκ εφιστούν ΗΠΑ - Αυστραλία

    Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας κάλεσαν τους υπηκόους τους στο Ιράκ να λάβουν πρόσθετα μέτρα για την ασφάλειά τους.

    "Υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τρομοκράτες στοχεύουν την πολιτική αεροπορία στο Ιράκ'', αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. ''Σημειώνεται μια αύξηση των επιθέσεων στη Βαγδάτη, κυρίως εναντίον ξενοδοχείων, της έδρας των Ηνωμένων Εθνών, στης διεθνούς επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και πολλών ξένων αποστολών'' προστίθεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Λόγω των φημών αυτών, αρκετοί κάτοικοι της Βαγδάτης δηλώνουν μάλιστα ότι δεν θα αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε ακόμη και στα σχολεία τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, διέψευσε δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το οποίο ο Χουσεΐν συντονίζει τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ. ''Παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα στον Τύπο, δεν βλέπω κανένα στοιχείο ότι εκείνος κινεί οποιαδήποτε νήματα'', είπε ο Πάουελ σε μία συνέντευξη που θα μεταδοθεί αργότερα από την εκπομπή του ABC, ''Nightline''.

    ''Δεν ξέρω πού βρίσκεται ή τι κάνει, ωστόσο πραγματικά δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να ισχυριστούμε ότι κινεί όλα τα νήματα ανάμεσα στα κατάλοιπα της Βαγδάτης και σε άλλα τμήματα της χώρας που μας προκαλούν δυσκολίες'', πρόσθεσε ο Πάουελ.

    [10] Έγγραφα στο Κογκρέσο παρέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    1/11/2003 11:38:00 πμ

    Έγγραφα σε επιτροπή του Κογκρέσου που πραγματοποιεί έρευνα για τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, σχετικά με τα "ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής" παρέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέδωσε προς το παρόν 11 από τα 15 έγγραφα που ζήτησε η εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή του Κογκρέσου για τις μυστικές υπηρεσίες. ''Υπήρξαμε πολύ 'ευαίσθητοι' στα αιτήματά τους, και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο να συμπληρώσουν τη σημαντική επισκόπησή τους για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ'', δήλωσε ο Μπάουτσερ. Ο ίδιος είπε ότι η επιτροπή ζήτησε συνεντεύξεις με 6 αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ότι αυτά τα αιτήματα είτε έχουν ήδη ικανοποιηθεί είτε έχουν γίνει διευθετήσεις ώστε οι αξιωματούχοι να μιλήσουν με την επιτροπή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τζορτζ Μπους, Σκοτ Μακλίλαν, ο Λευκός Οίκος συζητεί ακόμη τα αιτήματα με τη Γερουσία και ότι ''συνεργάζεται και βοηθά'' την επιτροπή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 1 November 2003 - 9:56:49 UTC