Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΚΚΙ: Συνεδρίαση Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής
  • [02] Αντίκρυσαν για πρώτη φορά το ένα το άλλο
  • [03] Α' Εθνική: Ιωνικός - Αρης 1-1
  • [04] Παίζει ο Καρεμπέ στο ντέρμπι
  • [05] Α' Εθνική: Ηρακλής - Χαλκηδόνα 1-1
  • [06] Γεωμαγνητική καταιγίδα ''χτυπά'' τη Γη

    [01] ΔΗΚΚΙ: Συνεδρίαση Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

    25/10/2003 9:28:00 μμ

    Με βολές κατά των δύο μεγάλων κομμάτων από τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα, που κήρυξε το Σάββατο επίσημα την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, αλλά και έντονες αντιδράσεις ολοκληρώθηκε το Σάββατο η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Η χθεσινή εισήγηση του κ.Τσοβόλα για αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο κόμμα, με αποτέλεσμα τέσσερα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να ζητήσουν νέα πολιτική πρωτοβουλία συνεργασίας, πρόταση που βρήκε αρκετούς υποστηρικτές στην Κεντρική Επιτροπή.

    [02] Αντίκρυσαν για πρώτη φορά το ένα το άλλο

    25/10/2003 8:48:00 μμ

    Τα σιαμαία αγοράκια από την Αίγυπτο που είχαν γεννηθεί ενωμένα στο κεφάλι αντίκρυσαν για πρώτη φορά το ένα το άλλο, δύο εβδομάδες μετά την εγχείριση διαχωρισμού τους σε νοσοκομείο του Τέξας. Ο δίχρονος Μοχάμεντ Ιμπραήμ ήταν ξύπνιος, σε αντίθεση με τον Αχμέντ και φάνηκε ότι αναγνώρισε τον αδελφό του, στο δωμάτιο του οποίου τον μετέφεραν με ένα κόκκινο καρότσι. ''Ήταν εμφανώς ενθουσιασμένος με τη βόλτα και όταν είδε τον αδελφό του για πρώτη φορά μετά την εγχείριση τον κοίταζε επίμονα'' ανέφερε ο γιατρός των παιδιών, Δρ. Τζέιμς Τόμας. ''Οσοι ήταν παρόντες στη συνάντηση, μεταξύ των οποίων και οι γονείς των παιδιών, είπαν ότι ο Μοχάμεντ έδειχνε να αναγνωρίζει τον αδελφό του''. Ο γιατρός πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση, σε κάποια στιγμή που ο Αχμέντ θα είναι ξύπνιος.

    Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να διευκρινιστεί εάν τα αγόρια έχουν υποστεί κάποιου είδους εγκεφαλική βλάβη κατά την επέμβαση διαχωρισμού τους.

    Ο Μοχάμεντ και ο Αχμέντ γεννήθηκαν τον Ιούνιο του 2001 σε μια πόλη 800 χιλιόμετρα νοτίως του Καϊρου.

    [03] Α' Εθνική: Ιωνικός - Αρης 1-1

    25/10/2003 9:12:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Η ομάδα του Βαγγέλη Βλάχου κατάφερε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων να ισοφαρίσει σε 1-1 τον Αρη και να πάρει το βαθμό της ισοπαλίας, για την 8η ημέρα του πρωταθλήματος της Α' εθνικής. Ο Αρης είχε προηγηθεί στο 20ο λεπτό με τον Κυζερίδη. Ο Ιωνικός μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και θέλησε να πιέσει την άμυνα του Αρη. Τα κατάφερε και στο 11ο λεπτό λίγο έλειψε να πάρει την πρωτοπορία στο σκορ.

    Ο Ξανθόπουλος με κεφαλιά έδωσε τη μπάλα στον Μαρκομιχάλη, ο οποίος με νέα κεφαλιά είδε τη μπάλα να σταματάει στο οριζόντιο δοκάρι του Γκίτκου. Και σαν μην έφθανε αυτό, ήρθε η ψυχρολουσία.

    Στο 20ο λεπτό ο Κώστας Φραντζέσκος με φάουλ-σέντρα έστειλε τη μπάλα στο κέντρο της άμυνας του Ιωνικού, όπου ο Κυζερίδης με κεφαλιά ''έγραψε'' το 0-1.

    Η ατυχία χτύπησε λίγα λεπτά αργότερα και πάλι την πόρτα του Ιωνικού.

    Στο 24' εκπληκτικό σουτ του Μακόρ, ο Γκίτκος έδιωξε τη μπάλα, η οποία χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και απομακρύνθηκε από τους Θεσσαλονικείς αμυντικούς. Στην επανάληψη και πάλι οι γηπεδούχοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και πίεσαν την άμυνα του Αρη.

    Χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού η άμυνα των φιλοξενούμενων κατάφερνε να διώχνει τους κινδύνους.

    Τα λεπτά περνούσαν και παρά τις αλλαγές του Βαγγέλη Βλάχου ο Ιωνικός δεν μπορούσε να νικήσει την άμυνα του Αρη. Κάποια σουτ, αλλά κανένας ιδιαίτερος κίνδυνος για την εστία του Γκίτκου. Για να έρθει το 94ο λεπτό και ο Κινγκ να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα με κοντινό πλασέ, λυτρώνοντας την ομάδα του.

    Ο διαιτητής Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας) έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Μακόρ, Σκέντζο, Τσιμπλίδη και Ρεάλ.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    Ιωνικός: Πάριζεκ, Φερεκίδης (60' Γκούτμαν), Κονέ, Ξανθόπουλος, Κινγκ, Λετιέρι, Αφάς, Τσιμπλίδης, Μαρκομιχάλης (67' Ρεάλ), Σιμόνε, Μακόρ.

    Αρης: Γκίτκος, Κυζερίδης (46' Κούσας), Διγκόζης, Λαζανάς, Σελάντερ, Σκέντζος, Κατσιαρός, Κολτσίδας, Παπαδόπουλος, Πασσαλής (80' Α. Παπαδόπουλος), Φραντζέσκος (80' Καραλιόπουλος).

    [04] Παίζει ο Καρεμπέ στο ντέρμπι

    25/10/2003 9:10:00 μμ

    Ευχάριστα τα νέα για τον Ολεγκ Προτάσοφ και τον Ολυμπιακό, καθώς ο Κριστιάν Καρεμπέ προπονήθηκε το Σάββατο χωρίς να νιώσει ενοχλήσεις και τέθηκε στη διάθεση του προπονητή του για το ντέρμπι της Κυριακής, στη Νέα Σμύρνη με την ΑΕΚ. Προπονήθηκε κανονικά και ο Τάκης Γκώνιας, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις επιλογές του Προτάσοφ.

    [05] Α' Εθνική: Ηρακλής - Χαλκηδόνα 1-1

    25/10/2003 9:07:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ισόπαλος 1-1 έληξε ο αγώνας του Ηρακλή με τη Χαλκηδόνα που έγινε στο γήπεδο της Πολίχνης στο πλαίσιο της 8ης ημέρας για την Α' Εθνική. Το τέρμα των γηπεδούχων πέτυχε ο Νεμπεγλέρας στο 52', ενώ για το πειραϊκό συγκρότημα ισοφάρισε ο Κατεμής στο 80'. Ο "Γηραίος" παρουσίαστηκε για μία ακόμη φορά χωρίς αρχή, μέση και τέλος στο παιχνίδι του και εγκλωβίστηκε από την εξαιρετική αμυντική λειτουργία των φιλοξενούμενων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το γκολ με το οποίο ο Ηρακλής πήρε το προβάδισμα στο σκορ ήρθε με το μοναδικό τρόπο που θα μπορούσαν οι γηπεδούχοι να παραβιάσουν την εστία του Εμπέντε, δηλαδή με μακρινό σουτ.

    Ο Κώστας Νεμπεγλέρας έπιασε ένα φοβερό σουτ που έστειλε την μπάλα στο αριστερό παραθυράκι του Αφρικάνου τερματοφύλακα της Χαλκηδόνας.

    Το γκολ αυτό αντί να βελτιώσει την εικόνα του Ηρακλή, βελτίωσε αυτή της Χαλκηδόνας η οποία ανέβασε την απόδοση του και κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση στο 80' λεπτό με πανομοιότυπο τρόπο με το γκολ που πέτυχαν οι γηπεδούχοι. Ο Γιάννης Κατεμής βρέθηκε μόνος του έξω από την περιοχή του Αμπάρη και με ωραίο σουτ νίκησε τον Αμπάρη.

    Ο Ηρακλής έχασε μοναδική ευκαιρία στο 92ο λεπτό για να πάρει τη νίκη, όμως αν και ο Μιέτσελ βρέθηκε τετ α τετ με τον Εμπέντε, δεν κατάφερε να παραβιάσει την εστία των φιλοξενουμένων στέλνοντας την μπάλα άουτ.

    Το τέλος του αγώνα βρήκε και τις δύο ομάδες με 10 παίκτες λόγω της αποβολής των Αντερσον και Εντερσον Φοφόνκα. Λίγο πριν το τέλος ο τερματοφύλακας της Χαλκηδόνας δέχτηκε αντικείμενο στο κεφάλι χωρίς όμως να τραυματιστεί σοβαρά ενώ στο 62ο λεπτό ο Ντάγκας αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο σχεδόν αναίσθητος και μεταφέρθηκε στο ιατρείο του γηπέδου.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Αμπάρης, Νεμπεγλέρας, Πουρσανίδης, Κατσαμπής (72' Χολβάιν), Σνάουτσερ, Κιάσσος, Ιωάννου (74' Ξενίδης), Φοφόνκα, Μουράτι (46'` Λαγός), Μίετσελ, Μαχλάς.

    ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Εμπέντε, Σίμος, Μικές, Ντάγκας (65' Νιόπλιας), Κοζανίδης, Κατεμής, Αντερσον, Κορακάκης, Αλ Τζάχερ (46' Παππάς), Μανουσάκης, Ζαχαρόπουλος.

    [06] Γεωμαγνητική καταιγίδα ''χτυπά'' τη Γη

    25/10/2003 8:31:00 μμ

    Γεωμαγνητική καταιγίδα "βομβάρδισε" την Παρασκευή το μαγνητικό πεδίο της Γης με φορτισμένα σωματίδια, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν τα συστήματα ηλεκτροδότησης, οι τηλεπικοινωνίες και τα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης. "Είχαμε προβλέψει ότι θα ήταν μια καταιγίδα μέσου μεγέθους και αυτό ακριβώς είναι", δήλωσε ο Τζο Κάντσες, επικεφαλής του τμήματος διαστημικής μετεωρολογίας του Εθνικού Κέντρου Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Διαχείρισης Διαστημικού Περιβάλλοντος από το Μπόλντερ του Κολοράντο. Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και οι χρήστες μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας ενημερώθηκαν για την καταιγίδα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα. Η καταιγίδα αναμένεται να διαρκέσει όλο το σαββατοκύριακο.

    Εντυπωσιακό θέαμα

    Όπως εξήγησε ο Κάντσες, κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας καταιγίδας ο ήλιος στέλνει στη Γη περισσότερη ενέργεια από τη συνηθισμένη.

    "Το μαγνητικό πεδίο της Γης την τραβάει και τώρα προσπαθεί να την εξισορροπήσει", τόνισε.

    Προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν σε όλο τον κόσμο και μάλιστα να είναι πιο έντονα στη σκοτεινή πλευρά του πλανήτη.

    Το πρώτο πράγμα που παρατηρούν οι επιστήμονες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι ακτίνες Χ οι οποίες ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.

    Οι ακτίνες αυτές φτάνουν στη Γη μέσα σε λίγα λεπτά αλλά τα νέφη που εκτοξεύονται από τον ήλιο μπορεί να φτάσουν μέσα σε 2-4 ώρες.

    Αυτή τη φορά, άρχισαν να φτάνουν το απόγευμα της Παρασκευής, πολλές ώρες πιο νωρίς από όσο είχαν προβλέψει αρχικά οι επιστήμονες.

    Η καταιγίδα αυτή δεν είναι κάτι που μπορούμε να δούμε αλλά κάτι που ανιχνεύουν τα ειδικά μηχανήματα.

    Αυτές οι καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν εντυπωσιακό θέαμα παρόμοιο με το βόρειο σέλας στο νυχτερινό ουρανό των βορείων περιοχών.

    Σχετική είδηση: Σε επιφυλακή για την ηλιακή καταιγίδα

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 25 October 2003 - 20:52:57 UTC