Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έληξε η απεργία
  • [02] Ένας νεκρός από τις πλημμύρες στην Αρτα
  • [03] Καλοί οιωνοί στις σχέσεις Πατριαρχείου - Εκκλησίας
  • [04] Πυρκαγιά στη Θάσο - Κάηκαν δυο σπίτια
  • [05] Σε εξέλιξη η έξοδος του ''ΟΧΙ''
  • [06] Σύλληψη Ρώσου μεγιστάνα στη Σιβηρία
  • [07] Σε πύρινο κλοιό η Καλιφόρνια
  • [08] Επανεξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ η Β. Κορέα
  • [09] Ζιμπάμπουε: Συνελήφθησαν εργαζόμενοι της ''Daily News''
  • [10] Συντριβή ελικοπτέρου στο Τικρίτ
  • [11] Πόλ Γούλφοβιτς: Πόρους για τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας
  • [12] Τρίαθλο Ανδρών: Νίκη του Χένινγκ στο φώτο-φίνις!
  • [13] Τριάθλο Γυναικών: Χρυσή η Μισέλ Τζόουνς
  • [14] Νίκη του ΟΦΗ επί του Ακράτητου
  • [15] Ποτέ δεν θέλησε η Νταϊάνα το διαζύγιο
  • [16] Μήνυση επιχειρηματίας κατά της Μπρίτνεϊ Σπίαρς

    [01] Έληξε η απεργία

    25/10/2003 3:34:00 μμ

    Την αναστολή των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ δεν κατάφερε να λάβει απόφαση με πλειοψηφία και έτσι η απεργία έλαβε τέλος. Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες τα απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων, είχαν βγει στους δρόμους για να μαζέψουν τα σκουπίδια. Την Παρασκευή, μετά από παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών άνοιξαν παρουσία Εισαγγελέα και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων οι χωματερές των Ανω Λιοσίων και Ταγαράδων στη Θεσσαλονίκη, τις οποίες οι απεργοί κρατούσαν κλειστές.

    ''Αναγκαστική'' αναστολή των κινητοποιήσεων

    Εν μέσω έντονων διαπληκτισμών, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ- ΟΤΑ δεν κατάφερε να αποφασίσει τη συνέχιση της απεργίας, καθώς δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία.

    Νωρίτερα και καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας, υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων μάζευαν τα σκουπίδια από κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

    Η αποκομιδή των απορριμμάτων άρχισε από το απόγευμα της Παρασκευής στη Μεσογείων, τη Μιχαλακοπούλου, στο δήμο Ζωφράφου και συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς στην Κυψέλη, το Παγκράτι και τα Πετράλωνα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα απορριμματοφόρα βγήκαν στους δρόμους χωρίς να έχει λήξει ακόμη η απεργία.

    Πολλοί υπάλληλοι δεν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις και από τη στιγμή που η χωματερή στα Ανω Λιόσια άνοιξε, μπορούσαν πλέον να αδειάζουν τα απορρίμματα που μάζευαν.

    Επεισόδια στις χωματερές

    Την Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε την συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων για να ανοίξουν οι χωματερές σε Λιόσια και Ταγαράδες, καθώς οι απεργοί με τους συνδικαλιστές τους είχαν μπει μπροστά στα απορριμματοφόρα για να αποκλείσουν την είσοδο τους.

    Μετά τη λήξη των μικρής έκτασης επεισοδίων, αργά το βράδυ, στη χωματερή Ανω Λιοσίων δεκάδες απορριμματοφόρα από τους Δήμους της Αττικής έφθαναν εκεί για να ξεφορτώνουν σκουπίδια.

    Στη Θεσσαλονίκη η χωματερή άνοιξε μετά από επέμβαση του εισαγγελέα και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

    Προειδοποιήσεις Σκανδαλίδη

    Σε πολιτικό επίπεδο, σκληρή γλώσσα για τους εργαζομένους των ΟΤΑ, χρησιμοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΔΑ), Κώστας Σκανδαλίδης.

    ''Παίζουν με τη φωτιά. Έχουν ξεπεράσει τα όρια και πρέπει να καταλάβουν πως κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο" τόνισε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για να συζητήσει μόνο θεσμικά αιτήματα.

    ''Είμαστε στη διάθεση τους να συζητήσουμε οποιαδήποτε θεσμικά αιτήματα, όχι οικονομικά παράλογα αιτήματα'' είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, κοινοποίησε στους δημάρχους της χώρας, την απόφαση του Πρωτοδικείου με την οποία επιβάλλονται στους εκπροσώπους των εργαζομένων ποινές 2.000 ευρώ.

    Από την πλευρά της η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε και τις δυο πλευρές, να εφαρμόσουν το ταχύτερο δυνατόν τη δικαστική απόφαση.

    Κατέθεσε επίσης μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

    Εναντίον της απόφασης, που κρίνει την απεργία παράνομη τάχθηκαν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και ο ΣΥΝ.

    [02] Ένας νεκρός από τις πλημμύρες στην Αρτα

    25/10/2003 12:08:00 μμ

    Ένας κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του και σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια και καλλιέργειες από τη χθεσινοβραδυνή καταιγίδα που έπληξε το νομό Αρτας. Ο άτυχος Βησαρίωνας Γαλάνης, 63ων χρόνων, έχασε τη ζωή του, στο χωριό Αγιοι Ανάργυροι, στην προσπάθεια του να σώσει τα αιγοπρόβατα του. Λόγω της υπερχείλισης δύο χειμάρρων εγκλωβίστηκαν περισσότερα από 80 αυτοκίνητα στον εθνικό δρόμο Αρτας - Αντιρρίου τα οποία απεγκλωβίστηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα με τη συνδρομή ανδρών της πυροσβεστικής και του στρατού.

    [03] Καλοί οιωνοί στις σχέσεις Πατριαρχείου - Εκκλησίας

    25/10/2003 7:47:00 μμ

    Καλοί οιωνοί στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, προγραμματίζει να συγκαλέσει εκτάκτως τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, στις 30 ή στις 31 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, ο Αρχιεπίσκοπος θα εξουσιοδοτηθεί, προκειμένου να συμπεριλάβει στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 4,5 και 6 Νοεμβρίου, σχετική πρόταση για την επίλυση της κρίσης. Στο μεταξύ, μετά τις τελευταίες προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης που έχει ξεσπάσει με την Ελλαδική Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εμφανίζεται αμετακίνητο στις θέσεις του με επιστολή που έστειλε απευθυνόμενο προς 34 Μητροπολίτες της Β. Ελλάδας (των Νέων Χωρών). Τους ζητά να μην "ψηφίσουν προτάσεις στερούμενας κατά των θεσμίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου" ενώ αφήνει αιχμές και κατά του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, κατηγορώντας τον ως τον κύριο υπεύθυνο της κρίσης. "Διεκδικεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών τον τίτλου του Αρχιεπισκόπου και εν ταις επαρχίαις, των Νέων Χωρών, ιερουργών τιτλοφορείται ποιμενάρχης" αναφέρεται στην επιστολή.

    Αυστηρότατο το ύφος της επιστολής

    Οκτώ σελίδες αριθμεί η επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τους Μητροπολίτες της Β. Ελλάδος, φέρει ημερομηνία 23 Οκτωβρίου δηλαδή μιας ημέρας μετά από τη συνάντηση στο Φανάρι που άνοιξε παράθυρο ελπίδας για εκτόνωση της κρίσης και είναι γραμμένη στο ύφος που είχε προαποφασιστεί.

    Ο κ. Βαρθολομαίος κάνει λόγο για νοοτροπία και επιχειρηματολογία που επιδιώκει να πλήξει το Πατριαρχείο και να προκαλέσει σχίσμα ανάμεσα στις δύο εκκλησίες και προειδοποιεί ότι εάν αγνοηθούν οι θέσεις του Οικ. θρόνου δεν πρόκειται να αναγνωρίσει οποιαδήποτε εκλογή στις Μητροπόλεις των Ν. Χωρών.

    Όπως τονίζει:

    " Οι ιεράρχες των επαρχιών του Οικ. Θρόνου εν Ελλάδι, διερωτώμαι πως, αυτοί, μπορούν να ψηφίσουν προτάσεις κατά του Πατριαρχείου ...αυτό δύναται να ερμηνευθεί ως ...ανταρσία."

    Αισιοδοξία για εκτόνωση

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος φέρεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από την επιλογή του Οικ. Πατριάρχη να στείλει τώρα την επιστολή αν και συνεκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι πρόκειται για κείμενο που είχε συνταχθεί πριν από την έναρξη των διαβουλεύσεων

    Το ίδιο άλλωστε επισημαίνεται και από το Φανάρι.

    Το κλίμα προσέγγισης μετά την συνάντηση των Μητροπολιτών Πειραιώς και Δημητριάδος με τον Οικ. Πατριάρχη δεν φαίνεται να αλλάζει.

    Οι δύο Ιεράρχες που έχουν ήδη ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο για την πορεία των συνομιλιών, επέστρεψαν στην Αθήνα αισιόδοξοι.

    Επικρατέστερη η λύση των ταυτόχρονων δεσμεύσεων

    Μέχρι την Σύγκλιση της Ιεραρχίας στις αρχές Νοεμβρίου θα αναζητηθεί μια φόρμουλα σε επίπεδο διατυπώσεων και εκατέρωθεν δεσμεύσεων.

    Από τις πολλές προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, περισσότερες πιθανότητες φαίνεται ότι έχει μια αμοιβαία αναγνώριση του Υπάρχοντος καθεστώτος στις Μητροπόλεις της Β. Ελλάδος με ταυτόχρονη δέσμευση:

    Από πλευράς της εκκλησίας της Ελλάδος ότι δεν θα επιδιώξει ποτέ να ενσωματώσει τις επαρχίες αυτές, και από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι δεν θα θίξει το αυτοκέφαλο της Ελλ. Εκκλησίας.

    Οι διαβουλεύσεις θα είναι πυρετώδεις τις επόμενες ημέρες καθώς θεωρείται απαραίτητο να βρεθεί η λύση πριν απο την Σύγκλιση της Ιεραρχίας.

    Και οι δύο πλευρές δεν επιθυμούν να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία γιατί στο όποιο αποτέλεσμα θα καταγραφόταν μια εικόνα διαίρεσης της Εκκλησίας.

    [04] Πυρκαγιά στη Θάσο - Κάηκαν δυο σπίτια

    25/10/2003 4:18:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Καταστράφηκαν από πυρκαγιά δυο συνεχόμενα σπίτια και μια αποθήκη στην Ποταμιά της Θάσου. Οι κατοικίες ανήκαν στον Γιώργο Κουτλή και στον Γιώργο Σινάφη. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Θάσου, ενώ σύμφωνα με μια πληροφορία που δόθηκε από κάτοικο του χωριού, η φωτιά ξεκίνησε από υπερθέρμανση ή από βλάβη στις καλωδιώσεις. Όπως είπαν ντόπιοι η Πυροσβεστική καθυστέρησε να πάει στον τόπο της φωτιάς όπου τελικά έφθασε μετά από 30 λεπτά, αφότου ειδοποιήθηκε με τρία οχήματα και ανάλογη δύναμη ανδρών. Στη διάρκεια της πυρκαγιάς επικράτησε πανικός στην Ποταμιά, γιατί υπήρξε κίνδυνος να επεκταθεί και σε άλλα σπίτια, αφού οι κατοικίες βρίσκονται η μια κοντά στην άλλη και οι πιο πολλές είναι κατασκευασμένες παραδοσιακά με ξύλο, γι' αυτό και ήταν εύκολο να προκληθεί ανάφλεξη και στα σπίτια αυτά.

    Όλοι οι κάτοικοι σχεδόν αναγκάστηκαν να ρίχνουν επί ώρες ποσότητες νερού στους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών τους για να τα γλιτώσουν από τη φωτιά, η οποία σε κάποια στιγμή λόγω του αέρα που φυσούσε κινδύνεψε να πάρει διαστάσεις.

    Εκτός από τα σπίτια που καταστράφηκαν έπαθαν ζημιές και οι κεραμοσκεπείς στέγες δυο έως τριών άλλων σπιτιών.

    Προανάκριση για τα ακριβή αίτια της πυρκαϊάς και το ύψος των ζημιών που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια δρχ., διενεργεί το Πυροσβεστικό κλιμάκιο της Θάσου.

    [05] Σε εξέλιξη η έξοδος του ''ΟΧΙ''

    25/10/2003 3:54:00 μμ

    Με σύμμαχο το βελτιωμένο καιρό συνεχίζεται και σήμερα η έξοδος των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου, αλλά και της 28ης Οκτωβρίου. Μεγάλο μποτιλιάρισμα παρατηρείται αυτή την ώρα στο 34ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος των Μεγάρων λόγω ενός τροχαίου που σημειώθηκε. Αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στον κόμβο Κηφισιάς. Η Τροχαία έχει προγραμματίσει έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων και θα τα θέσει σε ισχύ αν χρειαστεί. Επίκεντρο από σήμερα η Θεσσαλονίκη για το διπλό εορτασμό της 26ης και 28ης Οκτωβρίου και τη μνήμη του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου. Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ενώ ήδη βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και μέλη της Κυβέρνησης. Το πρωί με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη έγινε η λιτανεία της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας, των Ιερών Λειψάνων του Αγιου Δημητρίου και της εικόνας του Πολιούχου.

    [06] Σύλληψη Ρώσου μεγιστάνα στη Σιβηρία

    Αννίτα Πασχαλινού 25/10/2003 3:48:00 μμ

    Στη σύλληψη του πλουσιότερου άνδρα στη Ρωσία, του Γενικού Διευθυντή της πετρελαϊκής εταιρείας, Yukos, Μικαέλ Κοντορκόφσκι, προχώρησαν οι ρωσικές αστυνομικές αρχές. Η σύλληψη του Ρώσου μεγιστάνα έγινε αιφνιδιαστικά λίγο μετά την προσγείωση του αεροπλάνου που τον μετέφερε, σε αεροδρόμιο της Σιβηρίας από άνδρες της αστυνομικής διεύθυνσης ασφάλειας FSB. Ο Κοντορκόφσκι, κατηγορείται από τις ρωσικές αρχές για φοροδιαφυγή και απάτη μεγάλης κλίμακας, ωστόσο κάποιοι μιλούν για πολιτικά κίνητρα πίσω από τη σύλληψη του.

    Η πολιτική ''μετάφραση'' της σύλληψης

    Αδιευκρίνιστο παραμένει για την ώρα, αν θα αφεθεί προσωρινά ελεύθερος ή θα κρατηθεί από τις αρχές μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να απολογηθεί.

    Πάντως, πολλοί βλέπουν πίσω από τη σύλληψη του Ρώσου μεγιστάνα, τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να μείνουν εκτός πολιτικής σκηνής, μεγάλοι Ρώσοι επιχειρηματίες.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 40χρονος Χοντορκόφσκι είναι ο βασικός χρηματοδότης του αντιπολιτευόμενου μεταρρυθμιστικού κόμματος Γιάμπλοκο.

    Οι ρωσικές αρχές πάντως δηλώνουν ότι ο Κοντορκόφσκι, είχε αρνηθεί επιδεικτικά να προσέλθει στις εισαγγελικές αρχές για να καταθέσει για τις οικονομικές εκκρεμότητες της εταιρείας του.

    Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Ρώσου επιχειρηματία, δηλώνουν ότι η Γενική Εισαγγελία είχε ενημερωθεί ότι ο Ρώσος μεγιστάνας δεν μπορούσε να παραστεί στον Εισαγγελέα λόγω επιχειρηματικών υποχρεώσεων.

    Σύλληψη αλά... Χόλιγουντ

    Αυτήν την ώρα, ο 40χρονος Ρώσος Μεγιστάνας κρατείται από τις αστυνομικές αρχές της Μόσχας και αναμένεται να απολογηθεί τη Δευτέρα.

    Εναντίον του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για "φοροδιαφυγή" και "απάτη μεγάλης κλίμακας".

    Νωρίτερα, οι άνδρες της δύναμης FSB τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο Νοβοσιμπίρσκ, της Σιβηρίας, με έναν τρόπο που όπως περιέγραψαν στενοί συνεργάτες του Κοντορκόφσκι, θύμιζε αμερικανική αστυνομική ταινία.

    Φορώντας κουκούλες οι αστυνομικοί έτρεξαν προς το αεροδρόμιο φωνάζοντας,

    "FSB! Καταθέστε τα όπλα σας ή σας ρίχνουμε''

    [07] Σε πύρινο κλοιό η Καλιφόρνια

    25/10/2003 6:20:00 μμ

    Στάχτες έχει αφήσει στο περασμά της η ανεξέλεκτη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην Καλιφόρνια. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Εκατοντάδες πυροσβέστες προσπαθούν να ελέγξουν την πυρκαγιά στο Σαν Μπερναρντίνο, περίπου 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Λος Αντζελες. Οι δυνατοί άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή καθιστούν αδύνατη την πρόβλεψη της πορείας της πυρκαγιάς. Περίπου πέντε χιλιάδες στρέμματα γης έχουν αποτεφρωθεί, όπως σπίτια και αυτοκίνητα. Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το κόστος των καταστροφών ανέρχεται, μέχρι στιγμής, στο 1.8 εκατομμύριο δολάρια.

    Eμπρηστική ενέργεια

    Οι αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια.

    Οι άνεμοι και ο ξηρός καιρός είναι σύμμαχοι της πυρκαγιάς.

    "Μοιάζει με νύχτα εδώ", δήλωσε μια κάτοικος της περιοχής που πνίγεται στους καπνούς.

    Εκπρόσωπος των πυροσβεστικών δυνάμεων του Σαν Μπερναρντίνο δήλωσε ότι δύο χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μόλις το 17% της πυρκαγιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο.

    "Σώσαμε αυτό που είναι πιο σημαντικό, δηλαδή τους εαυτούς μας", δήλωσε μια ακόμη κάτοικος της περιοχής.

    Πηγή: BBC Greek

    [08] Επανεξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ η Β. Κορέα

    25/10/2003 4:17:00 μμ

    Θετικά βλέπει η Πιονγάνγκ την πρόταση του Τζορτζ Μπους να σταματήσει το πρόγραμμα των πυρηνικών της όπλων, εφόσον της χορηγηθούν γραπτές εγγυήσεις μη επίθεσης. ''Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την πρόταση του Αμερικανού προέδρου για τις γραπτές εγγυήσεις μη επίθεσης εφόσον αυτές στηρίζονται στην πρόθεση της συνύπαρξης με τη Βόρεια Κορέα" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Στην πρόταση Μπους γίνεται λόγος για γραπτές εγγυήσεις μη επίθεσης από τις ΗΠΑ αλλά και τις γειτονικές χώρες της Β. Κορέας, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία και N. Κορέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά η Πιονγάνγκ είχε απορρίψει την αμερικανική πρόταση.

    [09] Ζιμπάμπουε: Συνελήφθησαν εργαζόμενοι της ''Daily News''

    25/10/2003 6:03:00 μμ

    Τουλάχιστον 18 εργαζόμενοι της μοναδικής ανεξάρτητης εφημερίδας της Ζιμπάμπουε, της "Daily News", αναμεσά τους και δημοσιογράφοι, συνελήφθησαν το Σάββατο λίγες ώρες μόνο μετά την επανεμφάνισή της στα περίπτερα μετά απο απαγόρευση που διήρκεσε περισσότερο απο ένα μήνα, ανακοίνωσε η νομική σύμβουλος της εφημερίδας. Η νομική σύμβουλος Γκουγκουλέτου Μόγιο δήλωσε οτι 18 ή 19 εργαζόμενοι συνελήφθησαν. Δημοσιογράφοι, διορθωτές και εργαζόμενοι στην υπηρεσία ιντερνετ της εφημερίδας είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της Χαράρε. Τα αίτια της σύλληψης δεν έχουν γίνει γνωστά.

    [10] Συντριβή ελικοπτέρου στο Τικρίτ

    25/10/2003 7:37:00 μμ

    Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σήμερα Σάββατο από την επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες (RPG) εναντίον ενός ελικοπτέρου ''Blackhawk'' του αμερικανικού στρατού δυτικά του Τικρίτ, 180 χλμ βόρεια της Βαγδάτης. Την ώρα που το ελικόπτερο είχε τυλιχθεί στις φλόγες κοντά σε αμερικανική βάση, στρατιώτες δήλωσαν σε φωτογράφο του Reuters πως το χτύπησε μια αντιαρματική ρουκέτα, ενώ πετούσε. Όμως εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε από τη Βαγδάτη πως δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την πτώση του ελικοπτέρου και πρόσθεσε πως δέχτηκε επίθεση με ρουκέτες όταν πιά βρισκόταν στο έδαφος. Αμερικανοί στρατιώτες επισήμαναν πως το ελικόπτερο πετούσε μαζί με ένα άλλο Blackhawk, όταν καταρρίφθηκε. Το δεύτερο ελικόπτερο προσγειώθηκε και το πλήρωμά του βοήθησε στη μεταφορά των τραυματιών, πρόσθεσαν.

    Κατέπεσε κοντά σε μια αμερικανική βάση

    ''Ένα ελικόπτερο προσγειώθηκε πράγματι στο Τικρίτ. Δεν γνωρίζω αν επρόκειτο για μια ελεγχόμενη προσγείωση. Πέντε άτομα τραυματίστηκαν. Ήταν μια επίθεση με ρουκέτες RPG'', δήλωσε ο αμερικανός εκπρόσωπος.

    Το ελικόπτερο κατέπεσε κοντά σε μια αμερικανική βάση στο Τικρίτ, αφού πρώτα ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    [11] Πόλ Γούλφοβιτς: Πόρους για τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας

    25/10/2003 5:04:00 μμ

    Ο δεύτερος στην ιεραρχία του Πενταγώνου Πόλ Γούλφοβιτς εξεθείασε το Σάββατο τις αμερικανικές προσπάθειες για τον σχηματισμό ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και δεσμεύτηκε να εργαστεί για να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για την εκπαίδευση τους, στη διάρκεια επίσκεψης του στο Τικρίτ, τόπο καταγωγής του ανατραπέντος προέδρου Σαντάμ Χουσέιν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, κατά τη δεύτερη ημέρα της παραμονής του στο Ιράκ, χαιρέτισε τα μέλη του σώματος ιρακινής πολιτικής άμυνας σε επίσκεψη του σε ένα νησί στον ποταμό Τίγρη, απέναντι από ένα παλάτι του Σαντάμ Χουσέιν, όπου στεγάζεται σήμερα η έδρα της 4ης μεραρχίας πεζικού.

    "Αυτοί οι νέοι Ιρακινοί προοδεύουν για να πολεμήσουν για τη χώρα τους στο πλευρό μας", δήλωσε ο Γούλφοβιτς στους δημοσιογράφους σε μια αμερικανική βάση στο Τικρίτ.

    Ο αμερικανικός στρατός προβλέπει τον σχηματισμό μιας δύναμης πολιτικής άμυνας αποτελούμενης από 25.000 άνδρες η οποία θα αγωνιστεί κατά των οπαδών του Σαντάμ Χουσέιν και των ξένων μαχητών, που έχουν εντοπιστεί από τους αμερικανούς στρατιώτες βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης.

    Πολλά μέλη της δύναμης αυτής, που μόλις τελείωσαν έναν κύκλο εκπαίδευσης τριών εβδομάδων, εξέφρασαν την επιθυμία τους να συλλάβουν τον Σαντάμ Χουσέιν, ενώ ο Πόλ Γούλφοβιτς επιθεωρούσε τον εξοπλισμό τους.

    "Ελπίζω ότι θα το κάνετε", απάντησε ο Aμερικανός αξιωματούχος.

    Ο διοικητής της τέταρτης μεραρχίας πεζικού στρατηγός Ρέιμοντ Οντιέρνο δήλωσε ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης της πολιτικής άμυνας απαιτεί πόρους και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι εκπαιδευόμενοι Ιρακινοί φορούν ακόμη παλιές στολές του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν και κρατούν παλιά αυτόματα όπλα καλάσνικοφ.

    [12] Τρίαθλο Ανδρών: Νίκη του Χένινγκ στο φώτο-φίνις!

    25/10/2003 7:09:00 μμ

    Υψηλές συγκινήσεις προσέφερε το τέλος της δοκιμαστικής διοργάνωσης του τριάθλου των ανδρών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλιαγμένη, με τους δύο πρώτους αθλητές να φθάνουν σώμα με σώμα στη γραμμή του τερματισμού και αμέσως μετά να συγκρούονται και να πέφτουν ταυτόχρονα στο έδαφος και να αγκαλιάζονται χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιους είναι ο πρώτος και ποιος ο δεύτερος. Με τη βοήθεια του φώτο-φίνις, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Δανός Ράσμους Χένινγκ, ενώ με το αργυρό συμβιβάστηκε ο Γάλλος Φλερτόν Σεντρίκ. Ποια ήταν η διαφορά που χώριζε τον πρώτο από τον δεύτερο 3 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Τρίτος κατετάγη ο Ελβετός Σβεν Ρίντερερ. Ο Βασίλης Κρομμύδας δεν είχε επίδοση ανάλογης της αναμενόμενης, αφού κατετάγη στην 37η θέση με χρόνο 1:58.43.53 (33ος στο Σίδνεϊ), ενώ ο Κώστας Ντοβανάς εγκατέλειψε, όταν έσπασε το πίσω σασμάν του ποδηλάτου του την τρίτη φορά που ανέβηκε την μεγάλη ανηφόρα της διαδρομής.

    Τελικά αποτελέσματα

    Μετά από περίπου δύο ώρες και μετά από τρεις διαφορετικές δοκιμασίες, ο Χένινγκ και ο Φλερτόν επιδόθηκαν σε ένα μακρύ και δυνατό σπριντ προσφέροντας υψηλό θέαμα στους θεατές που βρέθηκαν στη Βουλιαγμένη.

    Το μόνο που δεν χωράει αμφισβήτηση είναι ότι και οι δύο άξιζαν το χρυσό μετάλλιο. Με νούμερα, όμως ο Ράσμους Χένινγκ έκανε επίδοση 1:52.41.93 ενώ ο Σεντρίκ Φλερτόν 1:52:41.96.

    Πίσω τους τερμάτισε στην τρίτη θέση ο Σβεν Ρίντερερ με χρόνο 1:53.11.02.

    Τέταρτος ήταν ο Ελβετός, Ολιβιέ Μαρσό και 5ος ο Βέλγος Αξέλ Ζεεμπροκ.

    Τελικά αποτελέσματα:

    Ράσμους Χένινιγκ ΔΑΝΙΑ 18.50.00 1.01.26.00 32.25.00 1.52.41.93 Σεντρίκ Φλερτόν ΓΑΛΛΙΑ 18.53.00 1.01.24.00 32.24.00 1.52.41.96 Σβεν Ρίντερερ ΕΛΒΕΤΙΑ 18.52.00 1.01.23.00 32.56.00 1.53.11.02 Ολιβιέ Μαρσό ΕΛΒΕΤΙΑ 19.06.00 1.01.11.00 33.33.00 1.53.50.72 Αξέλ Ζέεμπροκ ΒΕΛΓΙΟ 18.56.00 1.01.22.00 34.29.00 1.54.47.71 Χάντερ Κέμπερ ΗΠΑ 18.47.00 1.04.59.00 31.16.00 1.55.02.39 Βολοντιμίρ Πολικαρπένκο ΟΥΚΡΑΝΙΑ 18.44.00 1.05.02.00 31.58.00 1.55.44.78 Τιμ Ντον ΒΡΕΤΑΝΙΑ 18.51.00 1.04.51.00 32.06.00 1.55.48.33

    [13] Τριάθλο Γυναικών: Χρυσή η Μισέλ Τζόουνς

    25/10/2003 3:20:00 μμ

    Με τα χρώματα της σημαίας της Αυστραλίας βάφτηκε η κορυφή στη δοκιμαστική διοργάνωση τριάθλου των γυναικών, που αποτελεί ταυτόχρονα και το Παγκόσμιο Κύπελλο της ΙTU, που διεξήχθη σήμερα στη Βουλιαγμένη. Μετά τις δοκιμασίες στα 1.500μ. κολύμβησης, 40 χιλιόμετρα ποδηλασία και 10 χιλιόμετρα τρεξίματος, η Μισέλ Τζόουνς πέρασε πρώτη τη γραμμή του φίνις σε 2:06:47.02. Πίσω από την αθλήτρια της Αυστραλίας τερμάτισε η Βρετανίδα Τζούντι Σάλοου με χρόνο 2:06:48.32. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ισπανίδα Ιντάλγκο Πίλαρ με επίδοση 2:07:13.35. Για την Ελλάδα, οι δύο εκπρόσωποί μας, Ντενίζ Δημάκη και Παναγιώτα Καστρουνή ολοκλήρωσαν την κολύμβηση, αλλά η μεν πρώτη εγκατέλειψε κατά τη δοκιμασία της ποδηλασίας, η δε δεύτερη προσπεράστηκε επίσης στην ποδηλασία κατά έναν ολόκληρο γύρο από τις συναθλήτριές της και δεν κατετάγη.

    Απόλυτη ικανοποίηση

    Ντενίζ Δημάκη

    Συγκεκριμένα, στην κολύμβηση η Δημάκη τερμάτισε προτελευταία (53η) με χρόνο 26:05.00 και η Καστρουνή τελευταία (54η) με χρόνο 26:06:00.

    Στην κολύμβηση, την πρώτη δοκιμασία που κλήθηκαν να περάσουν οι τριαθλήτριες, πρώτη τερμάτισε η Μπάρμπαρα Λίντκουιστ από τη Βρετανία, η οποία αν και παρέμεινε στην πρώτη θέση και μετά το τέλος της ποδηλασίας, έχασε πολύτιμο έδαφος στο τρέξιμο και δεν τερμάτισε μέσα στην πεντάδα (8η).

    Η χρυσή νικήτρια Μισέλ Τζοόουνς κατάφερε από την 7η θέση στην κολύμβηση, να αναρριχηθεί στην τρίτη μετά την ποδηλασία και στο τρέξιμο, παρά την κούραση και τη ζέστη, πέρασε μπροστά από όλες τις συναθλήτριές της.

    Απόλυτα ικανοποιημένες δήλωσαν οι περισσότερες αθλήτριες από τη διοργάνωση και τη διαδρομή.

    Μοναδικό αρνητικό που ανέφεραν ήταν η έλλειψη σταθμού ανεφοδιασμού με νερό στην ποδηλασία.

    Αργοπορία παρατηρήθηκε στην παροχή βοήθειας στην αθλήτρια Λιζ Μπάτσφορντ από την Αυστραλία, η οποία εγκατέλειψε στα μισά της ποδηλασίας και έμεινε πεσμένη στο έδαφος για 20 λεπτά μέχρι να φθάσουν οι υπεύθυνοι από τις "πρώτες βοήθειες".

    Τελικά αποτελέσματα

    ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

    ΤΡΕΞΙΜΟ

    ΣΥΝΟΛΟ

    Μισέλ Τζόουνς (Αυστ.)

    21:04.00

    1.10.13.00

    35.30.00

    2:06:47.02

    Τζούντι Σάλοου (Βρετ.)

    20:32.00

    1.10.47.00

    35:39.00

    2.06:48.32

    Πίλαρ Ιντάλγκο (Ισπ.)

    20:35.00

    1.10.42.00

    35:56.00

    2.07:13.35

    Τζιλ Σάβιτζ (Καναδάς)

    20:34.00

    1.10.45.00

    36:10.00

    2.07.29.36

    Γιοέλε Φράντσμαν (Γερμ.)

    21:13.00

    1.10.06.00

    36:37.00

    2.07.56.18

    Στέφανι Φόρεστερ (Βρετ.)

    21:20.00

    1.11.04.00

    35:43.00

    2.08.07.75

    Αντρέα Ουίτκομπ (Βρετ.)

    21.22.00

    1.11.02.00

    35.45.00

    2.08.09.22

    Μπάρμπαρα Λίντκουιστ (ΗΠΑ)

    20.14.00

    1.11.02.00

    36.56.00

    2.08.12.44

    Σχετική είδηση: Το τρίαθλο ξεκινά!

    [14] Νίκη του ΟΦΗ επί του Ακράτητου

    25/10/2003 7:29:00 μμ

    Με έναν "κεραυνό" του Βραζιλιάνου Σοάρες στο 92', ο ΟΦΗ νίκησε 1-0 τον Ακράτητο στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 8ης ημέρας στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής. Το ματς έγινε στο γήπεδο "Γιάννης Παθιακάκης" των Ανω Λιοσίων και δεν το παρακολούθησαν περισσότεροι από 600-700 θεατές. Ο ΟΦΗ επεδίωκε να ανακάμψει επειγόντως μετά τις δύο βαριές ηττες από Ολυμπιακό (4-1) και ΠΑΟΚ (3-0). Με τον Μάριο Νεοφύτου στην ενδεκάδα, η επίθεση του γινόταν πολύ επικίνδυνη, όμως ήταν ο Κύπριος που έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία των φιλοξενούμενων στο Α' ημίχρονο.

    Στο 11' βρέθηκε απέναντι στον Γεωργίου, όμως το πλασέ του ήταν πολύ αδύναμο και ο έμπειρος τερματοφύλακας απέκρουσε εύκολα. Οι Κρητικοί έχασαν ακόμη μία καλή ευκαιρία με σουτ του Κουτσουρέ στο 36', ενώ ενδιάμεσα (στο 20') ο Κώστας Χανιωτάκης είχε αποκρούσει εντυπωσιακά το σουτ του Γκίτση μέσα από την περιοχή, στην καλύτερη στιγμή των γηπεδούχων.

    Παρόμοια ήταν η εικόνα και στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά ήταν ο ΟΦΗ εκείνος που είχε τη μεγάλη ευκαιρία να φύγει με τους τρεις βαθμούς από τα Ανω Λιόσια.

    Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν η "λευκή" ισοπαλία, ο Σοάρες με ένα εντυπωσιακό γκολ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, χάρισε τη νίκη στους Κρητικούς, που έφτασαν τους 10 βαθμούς και ανέβηκαν στην 8η θέση της βαθμολογίας.

    Διαιτητής: Τσαχειλίδης (Πειραιά)

    Κίτρινες: Κουνενάκης, Ιορδανίδης, Σκαρλάτος, Μπλέτσας, Στεφανίδης

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Γεωργίου, Στέχαρνικ, Ποζαπαλίδης (57' Τσιμπανάκος), Γκίτσης, Ραζανάουσκας, Τελκίνσκι, Βενέτης, Μπαλάσκας (46' Σκαρλάτος), Ηλιόπουλος (46' Στεφανίδης), Ιορδανίδης

    ΟΦΗ: Χανιωτάκης, Κώτσιος, Αδάμος (60' Μοσχογιάννης), Κουνενάκης, Κουτσουρές, Μπελεβώνης, Ρουμπάκης, Σολίς, Ντεγιάνοφ, Μπικόφσκι, Νεοφύτου (57' Σοάρες)

    [15] Ποτέ δεν θέλησε η Νταϊάνα το διαζύγιο

    25/10/2003 4:12:00 μμ

    Η πριγκίπισσα Νταϊάνα έγραφε την ημέρα της έκδοσης του διαζυγίου της ότι ''ποτέ δεν θέλησε το διαζύγιο'', σύμφωνα με χειρόγραφο σημείωμα στον οικονόμο της Πολ Μπάρελ. ''Ένα μέρος μου πάντα θα αγαπά τον Κάρολο'' γράφει σε μια επιστολή της με ημερομηνία 28 Αυγούστου 1996, σύμφωνα με το βιβλίο του Μπάρελ για τα χρόνια που ήταν στην υπηρεσία της Νταϊάνας. Οι αποκαλύψεις αυτές είναι οι τελευταίες μιας σειράς που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα, στις οποίες η Νταϊάνα αναφέρεται στις υποψίες της για συνωμοσία σε βάρος της με τη σκηνοθεσία ενός τροχαίου, γεγονότα που καταγράφονται 10 μήνες πριν απο το μοιραίο τροχαίο στο Παρίσι που στοίχισε τη ζωή της και τη ζωή του αγαπημένου Ντόντι Αλ Φάγιεντ.

    ''Με είχαν παρεξηγήσει παρά πολύ''

    '' Ποτέ δεν θέλησα ένα διαζύγιο και πάντα ονειρευόμουν έναν ευτυχισμένο γάμο με την τρυφερή υποστήριξη του Καρόλου'', γράφει η Νταϊάνα στο σημείωμα της εκφράζοντας στη συνέχεια την ευχή ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου ''κάποια στιγμή να ασχοληθεί μαζί μου και να είναι περήφανος για το έργο μου''.

    Η Νταϊάνα ισχυρίζεται ότι ήξερε περισσότερο από τον καθένα τι τον εξαγρίωνε'' αλλά σημειώνει ότι στη διάρκεια των 15 χρόνων του γάμου τους είχε αντιμετωπίσει '' το φθόνο του, τη ζήλεια του ακόμα και την αντιπάθεια των φίλων του και της οικογένειας του''.

    '' Με είχαν παρεξηγήσει παρά πολύ. Γεγονός που μου προκαλούσε πάρα πολύ πόνο'', γράφει στο ιδιόχειρο σημείωμα της η λαίδη Ντι.

    [16] Μήνυση επιχειρηματίας κατά της Μπρίτνεϊ Σπίαρς

    25/10/2003 3:46:00 μμ

    Ιάπωνας επιχειρηματίας που σύμφωνα με δικαστική απόφαση του είχε απαγορευθεί να πλησιάσει τη σταρ της ποπ Μπρίτνεϊ Σπίαρς, υπέβαλε μήνυση κατά της διάσημης τραγουδίστριας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Αντζελες, την Πέμπτη, κατηγορώντας τους σωματοφύλακές της ότι τον απειλούσαν με το όπλο τους, θέτοντας τη ζωή του σε κίνδυνο. Σε ακροαματική διαδικασία στις 7 Οκτωβρίου, δικαστήριο της πολιτείας διέταξε τον Ιάπωνα επιχειρηματία να μην έχει επαφή με τη Σπίαρς, ενώ του ζητήθηκε να βρίσκεται τουλάχιστον 300 μέτρα μακριά της επί τρία χρόνια, καθώς εθεωρείτο εν δυνάμει απειλή για την Αμερικανίδα καλλιτέχνη.

    Ο Μασαχίκο Σιζαούα, 43 ετών, επιχειρηματίας, στο τομέα του λογισμικού, από τη Γιοκοχάμα, αναφέρει στη μήνυσή του ότι οι σωματοφύλακες της 21 ετών πριγκίπισσας της ποπ τον αντιμετώπισαν με το χέρι στη σκανδάλη ως στόχο και μάλιστα σε δημόσιο δρόμο απαιτώντας να φύγει από την περιοχή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 25 October 2003 - 16:54:06 UTC