Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτεταμένα προβλήματα στην 'Αρτα από τις καταιγίδες
  • [02] Πρωτοβουλίες για τους παλιννοστούντες ζήτησε ο Κ. Καραμανλής
  • [03] Νέα φρεγάτα στο Πολεμικό Ναυτικό
  • [04] Απολύσεις για τα επεισόδια στο Δ.Σ της Ολυμπιακής
  • [05] Σύγκρουση τρένων σε σταθμό της Ζυρίχης
  • [06] Ρωσία: Κρίσιμες ώρες για εργάτες παγιδευμένους σε ορυχείο
  • [07] Ελληνίδα πιθανή υποψήφια για Πρόεδρος της Αυστρίας
  • [08] Τριάντα τρία δισεκατομμύρια δολάρια η βοήθεια
  • [09] Επίσκεψη του Πολ Γούλφοβιτς στη Βαγδάτη
  • [10] Το τρίαθλο ξεκινά!
  • [11] Σε επιφυλακή για την ηλιακή καταιγίδα
  • [12] Βοσκός ανακαλύπτει το παλαιότερο απολίθωμα

    [01] Εκτεταμένα προβλήματα στην 'Αρτα από τις καταιγίδες

    24/10/2003 11:10:00 μμ

    Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην Αρτα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Στον εθνικό δρόμο Αρτας-Αντιρρίου, μόλις λίγα χιλιόμετρα μετά την πόλη στην περιοχή Αγίων Αναργύρων, λόγω της υπερχείλισης δύο χειμάρρων στην περιοχή, περισσότερα από 60 αυτοκίνητα έχουν εγκλωβιστεί. Οι οδηγοί και οι επιβαίνοντες σε αυτά δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο.

    Επιτόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για τον απεγκλωβισμό των αυτοκινήτων, ενώ ζημιές έχουν καταγραφεί από πλημμύρες σε σπίτια και αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής.

    Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ματαιώθηκε και η απογευματινή πτήση της ''Ολυμπιακής'' από την Αθήνα προς τα Ιωάννινα.

    [02] Πρωτοβουλίες για τους παλιννοστούντες ζήτησε ο Κ. Καραμανλής

    24/10/2003 10:59:00 μμ

    Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε από την Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, με αφορμή τα υπό επεξεργασία μέτρα ειδικές ομάδες πληθυσμού. Κατά την ομιλία του στον Εύοσμο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για ''κομματικό καιροσκοπισμό'' και χαρακτήρισε τα μέτρα "προεκλογικά". Παράλληλα, ζήτησε πρωτοβουλίες για την πλήρη και ομαλή ένταξη στην ελληνική κοινωνία όλων των παλιννοστούντων και επεσήμανε την ανάγκη χάραξης εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής.

    ''Να υπερβούμε το εμπόδιο της προκατάληψης''

    ''Μόλις χθες η κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι παλιννοστούντες αδελφοί μας, η μουσουλμανική μειονότητα, οι αθίγγανοι, οι οικονομικοί πρόσφυγες. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια κίνηση προεκλογικού χαρακτήρα'', τόνισε και πρόσθεσε ότι ποτέ, στα προηγούμενα τρεισήμισι χρόνια, δεν έγινε μια παρόμοια σύσκεψη, με αντικείμενο όλα τα ζητήματα, που αφορούν τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας σε εκπροσώπους κοινωνικών φορέων του δήμου Εύοσμου, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της συμβίωσης με τους μετανάστες τονίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και με τη δέουσα προσοχή. ''Στόχος μας πρέπει να είναι η ενσωμάτωση του μεταναστευτικού στοιχείου, η σταδιακή και δημιουργική ένταξή του στην ελληνική κοινωνία. Με αλληλοσεβασμό και κατανόηση'', επισήμανε και πρόσθεσε ότι ''είναι ανάγκη, λοιπόν, να υπερβούμε το εμπόδιο της προκατάληψης και της δυσπιστίας απέναντι σε οποιονδήποτε προβάλλει ως 'ξένο' ''.

    Παράλληλα είπε ότι οι δυσκολίες και τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε με αιτήματα, του τύπου ''νομιμοποίηση όλων των μεταναστών'', αλλά ούτε με τις προκαταλήψεις και τη δυσπιστία που συμβάλουν στον κοινωνικό αποκλεισμό και οξύνουν τα κοινωνικά προβλήματα.

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι των δυτικών συνοικιών του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα, στην ανεργία, στο κυκλοφοριακό, στην έλλειψη σχολικής στέγης και κοινωνικών υποδομών και στην εγκληματικότητα.

    Ειδική αναφορά έκανε στα προβλήματα των παλιννοστούντων που ζουν στο δήμο Ευόσμου και μίλησε για αδυναμία της χώρας μας όσον αφορά τη χάραξη μίας εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής ως κράτος - μέλος της Ε.Ε.

    [03] Νέα φρεγάτα στο Πολεμικό Ναυτικό

    24/10/2003 8:37:00 μμ

    Η ελληνική σημαία υψώθηκε στην 9η φρεγάτα τύπου "S" που αποκτά η χώρα μας από την Ολλανδία, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Ντεν Χέλντερ. Πρόκειται για τη φρεγάτα "Θεμιστοκλής", η οποία θα καταπλεύσει στο ναύσταθμο Σαλαμίνας το Μάρτιο του 2004, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενοι έλεγχοι και η εκπαίδευση του πληρώματoς. Το συνολικό κόστος ανήλθε σε 34,5 εκατομμύρια ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνεται η απόκτηση δύο επιπλέον κύριων μηχανών. Στην τελετή παρέστη εκ μέρους του Πολεμικού Ναυτικού ο Υπαρχηγός του Γ.Ε.Ν., Υποναύαρχος κ. Ιωάννης Γκουλούσης

    [04] Απολύσεις για τα επεισόδια στο Δ.Σ της Ολυμπιακής

    24/10/2003 8:06:00 μμ

    Απρόβλεπτη και δυσάρεστη κατάληξη είχε για εννέα ιπταμένους συνοδούς φροντιστές της Ολυμπιακής η συμμετοχή στα επεισόδια που δημιουργήθηκαν στα γραφεία του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας την προηγούμενη Δευτέρα. Έξι ιπτάμενοι συνοδοί-φροντιστές της εταιρείας απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση, ενώ άλλοι τρεις συνάδελφοί τους τέθηκαν προσωρινά εκτός πτήσεων. Οι ιπτάμενοι συνοδοί -φροντιστές αντιδρούν στην απόφαση και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας Μανώλης Πατέστος, δήλωσε ότι τελεί υπό παραίτηση.

    Αντεγκλήσεις Κυβέρνησης - ΝΔ για τη Νέα Ολυμπιακή

    Την ίδια ώρα, αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις έχει προκαλέσει η ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης στην αρμόδια επίτροπο Λογιόλα ντε Παλάθιο για το εάν είναι συμβατή η δημιουργία της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας με το κοινοτικό δίκαιο και εάν είναι ασφαλής η θέση των εργαζομένων στη νέα αυτή εταιρεία.

    Το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να απαντήσει εάν καλύπτει τον ευρωβουλευτή της, Κώστα Χατζηδάκη, ενώ παρέπεμψε και στη δήλωση του υπουργού Μεταφορών Χρίστου Βερελή, ο οποίος δήλωσε ότι οι ενέργειες του κ. Χατζηδάκη ''αντιστρατεύονται ακόμη και αυτό το εθνικό συμφέρον, αλλά και τα συμφέροντα του εθνικού μας αερομεταφορέα''.

    Ο κ. Πρωτόπαπας υπενθύμισε σχετικά πως ο Κωστής Χατζηδάκης με την ερώτηση που κατέθεσε ζητά ουσιαστικά να σταματήσουν οι προσπάθειες αναδιοργάνωσης της Ολυμπιακής". Η ΝΔ επομένως θέλει τη σωτηρία της Ολυμπιακής, ναι ή όχι;'' υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ότι ''οι τελευταίοι που θα έπρεπε να μιλούν για την Ολυμπιακή είναι εκείνοι που κατασπατάλησαν περισσότερα από 1 τρισ. δρχ. σε σχέδια δήθεν εξυγίανσης της εταιρείας. Είναι η Κυβέρνηση που οδήγησε τον εθνικό μας αερομεταφορέα σε πλήρη απαξίωση και ουσιαστικά σε διάλυση.

    Καταλήγοντας ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι "όταν η συγκυρία ήταν ευνοϊκή η Κυβέρνηση αρνήθηκε να ακολουθήσει το δρόμο που της υποδεικνύαμε για την σωτηρία της Ολυμπιακής. Τώρα έχει το θράσος να παριστάνει και τον τιμητή. Δυστυχώς γι' αυτήν, οι Έλληνες και μνήμη έχουν και κρίση''.

    [05] Σύγκρουση τρένων σε σταθμό της Ζυρίχης

    24/10/2003 11:07:00 μμ

    Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών Ιντερσίτι, στο σταθμό Ζυρίχη-Οέρλικον. Τα τρένα, από τα οποία το ένα ερχόταν από το Σαφχάουζεν και το άλλο κατευθυνόταν στην Κονστάνς, της Γερμανίας, συγκρούστηκαν στο πλάι. Η πρόσκρουση προκλήθηκε από τη δεύτερη αμαξοστοιχία με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό πολλών βαγονιών. Τα αίτια του δυστυχήματος, που έγινε λίγο μετά τις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας), δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανθρώπινο λάθος.

    [06] Ρωσία: Κρίσιμες ώρες για εργάτες παγιδευμένους σε ορυχείο

    24/10/2003 9:27:00 μμ

    Σε θρίλερ έχουν εξελιχθεί οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στη Ρωσία για τον απεγκλωβισμό 46 εργατών που βρίσκονται παγιδευμένοι σε σήραγγα ορυχείου, 800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Το ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, στο ορυχείο Ζαπαντνάγια, στη ρωσική επαρχία Ροστοφ, όταν τα νερά υπόγειας λίμνης κατέκλυσαν τούνελ στο οποίο βρίσκονταν εργασίες σε εξέλιξη. Οι άνδρες των συνεργείων διάσωσης, οι οποίοι έπειτα από ολονύχτιες προσπάθειες, κατάφεραν να ανασύρουν σώους 15 εργάτες, δίνουν πλέον σκληρή μάχη με το χρόνο προκειμένου να διανοίξουν εγκαίρως οδό διαφυγής και τους εγκλωβισμένους. Κάθε ώρα που περνά είναι κρίσιμη για τη ζωή των εργατών, αφού εκτός από τα περιορισμένα αποθέματα αέρα, πρέπει να αντιμετωπίσουν και την άνοδο της στάθμης του νερού στο εσωτερικό της σήραγγας.

    Ωρες αγωνίας

    Οι συγγενείς των εργαζομένων περνούν ώρες αγωνίας έξω από το ορυχείο.

    Ξέρουν ότι υπάρχει αρκετό οξυγόνο, στο εσωτερικό της σήραγγας, για ακόμη δύο ημέρες, τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει διάνοιξη νέου τούνελ, από δύο παράλληλες σήραγγες προς το σημείο, όπου βρίσκονται παγιδευμένοι οι δικοί τους άνθρωποι.

    Ωστόσο έχουν ενημερωθεί από τους επικεφαλής των συνεργείων διάσωσης ότι και οι εργάτες, από την πλευρά τους δεν πρέπει να μείνουν άπραγοι, πρέπει να προσπαθήσουν να καταφύγουν σε ασφαλέστερα και υψηλότερα σημεία, πιθανότατα σε παρακείμενους αεραγωγούς, όπου δεν θα κινδυνεύουν από την άνοδο των υδάτων.

    Όπως δηλώνουν οι συντονιστές της επιχείρησης, βασική τους προτεραιότητα, πέρα από το σκάψιμο των τούνελ, είναι να εμποδίσουν με ρίψεις άμμου και τσιμέντου, την συνεχόμενη εισροή των νερών.

    Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επαφή με τους εγκλωβισμένους και το μόνο που μπορούν να κάνουν όσοι βρίσκονται έξω από την είσοδο του ανθρακωρυχείου είναι να ελπίζουν.

    [07] Ελληνίδα πιθανή υποψήφια για Πρόεδρος της Αυστρίας

    24/10/2003 8:14:00 μμ

    Η 34χρονη Ελληνίδα δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου, πιθανόν να είναι η υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων στις εκλογές για τον επόμενο πρόεδρο της Αυστρίας την ερχόμενη άνοιξη.

    Τη δήλωση αυτή κάνει στο φύλλο της Παρασκευής της έγκυρης αυστριακής εφημερίδας "Ντι Πρέσε", ο αρχηγός των Πρασίνων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, αναφέροντας πως η υποψηφιότητα της Μαρίας Βασιλάκου είναι υπό συζήτηση στα όργανα του κόμματος.

    Το κόμμα των Πρασίνων είναι το μικρότερο από τα τέσσερα κόμματα της Aυστριακής Oμοσπονδιακής Βουλής και βρίσκεται - μαζί με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα - στην αντιπολίτευση, ενώ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το Νοέμβριο του 2002, είχε συγκεντρώσει ποσοστό 9,5%.

    Την οριστική απόφασή τους οι Πράσινοι αναμένεται να πάρουν τον ερχόμενο Ιανουάριο. Πάντως σε μια τέτοια περίπτωση, σίγουρα θα είναι υποψήφια μια γυναίκα και πιθανότατα η κ. Βασιλάκου, μια και η αντιπρόεδρος των Πρασίνων Εύα Γκλαβίσνικ, η οποία θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα ως σίγουρη υποψήφια του κόμματος για το ύπατο αξίωμα στην Αυστρία, φαίνεται να μην ενδιαφέρεται πλέον. Η Μαρία Βασιλάκου συμμετέχει από τον Απρίλιο του 2001 ως μέλος άνευ χαρτοφυλακίου στη δεκατριαμελή τοπική κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου και συγχρόνως Δήμου της Βιέννης, εκπροσωπώντας εκεί το Κόμμα των Πρασίνων, με το οποίο εκλέγεται από το 1996.

    Η κ. Βασιλάκου γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1969 στην Αθήνα και βρίσκεται από το 1986 στη Βιέννη, όπου σπούδασε Ψυχολογία και Γλωσσολογία, συμμετέχοντας από τα πρώτα χρόνια των σπουδών της ενεργά στο φοιτητικό κίνημα, για να εκλεγεί το Νοέμβριο 1996 για πρώτη φορά στην τοπική Βουλή της Βιέννης με το Κόμμα των Πρασίνων.

    [08] Τριάντα τρία δισεκατομμύρια δολάρια η βοήθεια

    24/10/2003 9:32:00 μμ

    Το ποσόν των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων συγκεντρώθηκε στη Διάσκεψη των Δωρητών στη Μαδρίτη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ροντρίγο Ράτο, κατά την ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκε η διάσκεψη των 73 δωρητριών χωρών και 20 διεθνών οργανισμών και οργανώσεων στην ισπανική πρωτεύουσα. ''Το αποτέλεσμα της διάσκεψης είναι ένα συνολικό ποσό 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν βοήθειες σε είδος, πιστώσεις για τις εξαγωγές ή τεχνική βοήθεια, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στο ποσό αυτό'', σημείωσε ο ίδιος στην ομιλία του και κατέληξε: "Η Διάσκεψη είχε μεγάλη ανταπόκριση από οικονομικής πλευράς".

    Μπέλκα: ''Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και χαρούμενοι''

    Οι διεθνείς δωρητές στη διάσκεψη της Μαδρίτης δεσμεύτηκαν για τη χορήγηση στο Ιράκ ελάχιστου ποσού 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 25 δισεκατομμύρια με τη μορφή δωρεών, δήλωσε παράλληλα σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ ο Ιρακινός επικεφαλής για τη συγκέντρωση χρημάτων, Μάρεκ Μπέλκα, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα της Διάσκεψης ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες που υπήρχαν.

    "Αν λάβει κανείς υπόψη την αμερικανική συνεισφορά, η οποία είναι ευτυχώς στο σύνολό της δωρεά, τότε μπορούμε να έχουμε τουλάχιστον 33 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 25 δισεκατομμύρια είναι δωρεές", διευκρίνισε λέγοντας: "Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι και πάρα πολύ χαρούμενοι, ξεπερνάει κάθε προσδοκία''.

    Ικανοποίηση από ΗΠΑ και ΕΕ

    "Τεράστια επιτυχία" χαρακτήρισε τη διάσκεψη των δωρητών στη Μαδρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζον Σνόου και συμπλήρωσε: "Είναι μια μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης στον ιρακινό λαό".

    ''Η διάσκεψη αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία, συγκεντρώσαμε τουλάχιστον 33 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουμε τον ιρακινό λαό να οικοδομήσει μια νέα χώρα'', δήλωσε ο κ. Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης.

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε επίσης ο επίτροπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Κρις Πάτεν, λέγοντας ότι "τώρα χρειαζόμαστε να βγουν τα χρήματα από την τράπεζα και να φτάσουν στον ιρακινό λαό".

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Δέσμευση δωρητών για χορήγηση 20 δισ. δολαρίων

    [09] Επίσκεψη του Πολ Γούλφοβιτς στη Βαγδάτη

    24/10/2003 9:22:00 μμ

    Ο Πολ Γούλφοβιτς έφτασε την Παρασκευή στη Βαγδάτη για επίσκεψη τεσσάρων ημερών, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας ο οποίος δε θέλησε να κατονομαστεί. Καμία πληροφορία για την επίσκεψη αυτή δε διέρρευσε καθώς το Πεντάγωνο την έχει περιβάλει με μεγάλη μυστικότητα. Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την Πέμπτη οτι ο κ. Γούλφοβιτς θα πρέπει να συναντηθεί στο Ιράκ με τους στρατιωτικούς διοικητές της Συμμαχίας και Ιρακινούς αξιωματούχους. "Το πρόγραμμα του κ. Γούλφοβιτς περιλαμβάνει συναντήσεις με ιρακινούς αξιωματούχους καθώς και με τους διοικητές των αμερικανικών και των διεθνών στρατευμάτων", ανέφερε στην ανακοινωσή του το Πεντάγωνο. Η επίσκεψη αυτή είναι η δεύτερη του κ. Γούλφοβιτς στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [10] Το τρίαθλο ξεκινά!

    24/10/2003 8:21:00 μμ

    Στις 10:00 π.μ. στη Βουλιαγμένη ξεκινά το Σάββατο το test event του τριάθλου, που διεξάγεται στα πλαίσια του Παγκόσμιου Κυπέλλου της Διεθνούς Ομοσπονδίας του αθλήματος. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να περάσουν μια δοκιμασία που αποτελείται από 1.500 μέτρα κολύμβησης, 40 χιλιόμετρα ποδηλασίας και 10 χιλιόμετρα τρεξίματος. Ο αγώνας ξεκινάει με την κολύμβηση στις 10:00 για τις γυναίκες και στις 14:30 για τους άνδρες. Στους αγώνες θα πάρουν μέρος 56 γυναίκες και 73 άνδρες από όλο τον κόσμο. Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων που διέρχονται από τη λεωφόρο Ποσειδώνος στο τμήμα από Βουλιαγμένη έως Βάρκιζα.

    Ενθουσιασμένοι οι αθλητές

    Οι αθλητές που θα πάρουν μέρος στους αγώνες δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τη διαμονή τους στην Αθήνα και υπόσχονται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

    "Νομίζω ότι θα γίνει μεγάλη μάχη σε μια πολύ δύσκολη διαδρομή" είπε ο Βρετανός Αντριου Τζόουνς, που βρίσκεται δεύτερος στην παγκόσμια κατάταξη του αγωνίσματος. Στην Αθήνα βρίσκεται και η χρυσή Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, Μπριγκίτε Μακ Μάον. Η Ολυμπιονίκης, αν και δε βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, φιλοδοξεί να ανέβει και πάλι στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

    Στο Ολυμπιακό Κέντρο, στην παραλία της Ωκεανίδας, όπου θα γίνει η εκκίνηση αλλά και ο τερματισμός των αθλητών, δεν επιτρέπεται η παρουσία φιλάθλων. Αντίθετα, ο κόσμος θα μπορεί να παρακολουθήσει τον αγώνα στην ποδηλασία και το τρέξιμο.

    [11] Σε επιφυλακή για την ηλιακή καταιγίδα

    24/10/2003 8:57:00 μμ

    Συστάδα ηλιακών κηλίδων

    Γεωμαγνητική καταιγίδα αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες τη Γη. Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, υλικό που αποσπάστηκε από τον ήλιο ταξιδεύει στο διάστημα με κατεύθυνση τον πλανήτη μας θέτοντας σε κίνδυνο δίκτυα ηλεκτροδότησης και δορυφόρους. Το φαινόμενο κανονικά παρουσιάζεται κάθε έντεκα χρόνια, τελευταία όμως υπάρχει έξαρση, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Η συγκεκριμένη γεωμαγνητική καταιγίδα προέρχεται από μία από τις μεγαλύτερες συστάδες ηλιακών κηλίδων.

    Σοβαρά προβλήματα σε δορυφόρους και τηλεπικοινωνίες

    Η ηλιακή καταιγίδα είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης αερίων και φορτισμένων σωματιδίων στο σύμπαν από το στέμμα του ηλίου, το πιο εξωτερικό στρώμα της ατμόσφαιρας του, και συνδέεται με τις ηλιακές κηλίδες. Η συγκεκριμένη συστάδα ηλιακών κηλίδων είναι εδώ και χρόνια μία από τις μεγαλύτερες και το μέγεθός της είναι 10 φορές μεγαλύτερο από την επιφάνεια της Γης.

    Παρακολουθείται εδώ και μέρες από τους αστρονόμους και έχει προκαλέσει πολλές τεράστιες εκρήξεις στην επιφάνεια του ηλίου. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η πιο πρόσφατη ηλιακή καταιγίδα έστειλε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια τόνους υλικού προς τη Γη.

    Στη Γη αναμένεται να φτάσει τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και μόλις "συναντηθεί" με τα μαγνητικά πεδία του πλανήτη μας, υπολογίζεται ότι θα προκληθεί μία σημαντική γεωμαγνητική καταιγίδα, η οποία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των δορυφόρων, στα ηλεκτρικά συστήματα και στις τηλεπικοινωνίες.

    Οι αστρονόμοι βλέπουν ότι υπάρχει στο στέμμα του ήλιου και μία δεύτερη συστάδα ηλιακών κηλίδων, η οποία μπορεί να προκαλέσει περισσότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες τις επόμενες δύο εβδομάδες.

    ΠΗΓΗ: BBC, CNN

    [12] Βοσκός ανακαλύπτει το παλαιότερο απολίθωμα

    24/10/2003 8:09:00 μμ

    Το παλαιότερο απολίθωμα σπονδυλωτού ηλικίας 560 εκατομμυρίων ετών, δηλαδή 30 εκ. ετών παλαιότερο από το πιο παλαιό απολίθωμα σπονδυλωτού που είχε βρεθεί στην Κίνα, ανακάλυψε ένας βοσκός στην Αυστραλία. Ο βοσκός είχε βρει το απολίθωμα μεγέθους 6 εκ. ενσωματωμένο σε κομμάτια άμμου στο αγρόκτημά του πριν 4 χρόνια αλλά μη γνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του ευρήματός του, το κράτησε σπίτι του. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι προηγούμενες μορφές ζωής ήταν απλώς μικροσκοπικοί οργανισμοί ή αμοιβάδες, δηλαδή οργανισμοί που δεν αφήνουν απολιθώματα, ενώ πιστεύεται ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός είναι ο κοινός πρόγονος όλων των ζώων που έχουν σπονδυλική στήλη. "Πιστεύω ότι αυτό που αντιπροσωπεύει είναι το παλαιότερο τμήμα του δέντρου της ζωής" είπε στο BBC ο δρ. Τζιμ Χέλινγκ, παλαιοντολόγος του Μουσείου της Νότιας Αυστραλίας.

    ΠΗΓΗ: BBC


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 24 October 2003 - 20:55:14 UTC