Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επεισόδια απεργών με ΜΑΤ στους ΧΥΤΑ
  • [02] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Κρουσώνα
  • [03] Συμφωνία ΤΑΞΙ-Υπουργείου Οικονομικών
  • [04] Κατεδαφίζονται τα προσφυγικά στην Αλεξάνδρας
  • [05] Διεθνής Διαγωνισμός για το Μητροπολιτικό Πάρκο
  • [06] Συνάντηση Σημίτη - Όσβαλντ
  • [07] Εισαγγελέα Περιβάλλοντος ζητά η Β. Παπανδρέου
  • [08] Τετραήμερος εορτασμός στη Θεσσαλονίκη
  • [09] Μονάδα τεχνητού νεφρού στο Διδυμότειχο
  • [10] Σύστημα βιολογικού καθαρισμού για τη Δράμα
  • [11] Ζημιές από ανέμους στη Λιβαδειά
  • [12] Υιοθέτηση αυστηρών μέτρων για την οδική ασφάλεια
  • [13] Παγιδεύτηκε ο Π. Σερίφης υποστηρίζει η υπεράσπιση
  • [14] Την ευθύνη των λόγων του ανέλαβε ο πρόεδρος
  • [15] Παραλύει η Ιταλία από γενική απεργία
  • [16] Ρωσία: Δεκάδες εργάτες παγιδευμένοι σε ορυχείo
  • [17] Φθηνότερα φάρμακα κατά του AIDS με παρέμβαση Κλίντον
  • [18] Ιστορική συγνώμη από τον ΙΡΑ
  • [19] Τέλος εποχής για το Κονκόρντ
  • [20] Συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στις Ερ. Ταξιαρχίες
  • [21] Δέσμευση δωρητών για χορήγηση 18 δισ. δολαρίων
  • [22] Η Ανσάρ αλ-Ισλάμ κύριος στόχος των ΗΠΑ
  • [23] Νέα επίθεση στο Ιράκ- Νεκροί δύο Αμερικανοί
  • [24] Συνάντηση Σημίτη-Τσοχατζόπουλου για τον τουρισμό
  • [25] Πού πήγαν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις
  • [26] ''Διαζύγιο'' Αλπάι και Αστον Βίλα
  • [27] Βράβευση Έλληνα λογοτέχνη στην ΠΓΔΜ
  • [28] Η υγιεινή ζωή καθυστερεί τον καρκίνο του μαστού
  • [29] Στα σκουλήκια κρύβεται το μυστικό της αιώνιας ζωής
  • [30] ''Εχθρός'' των e-mails το spam

    [01] Επεισόδια απεργών με ΜΑΤ στους ΧΥΤΑ

    24/10/2003 7:41:00 μμ

    Τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, επέλεξαν την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά την απόφασή τους για συνέχιση των κινητοποιήσεων, παρά την κήρυξη της απεργίας τους ως παράνομη. Αποκλείοντας τις εισόδους των χωματερών, οι απεργοί ήρθαν αντιμέτωποι με τους άνδρες των ΜΑΤ που προσπάθησαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους ΧΥΤΑ, για να περάσουν τα απορριμματοφόρα. Συμπλοκές σημειώθηκαν στις επτά το απόγευμα και στην είσοδο της χωματερής Ανω Λιοσίων. Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη για να ανοίξει η χωματερή των Ταγαράδων. Ανοιχτή από το απόγευμα η χωματερή στο Ηράκλειο Κρήτης. "Παίζουν με τη φωτιά, για αιτήματα που δεν αξίζουν τέτοιες μορφές πάλης", δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών.

    Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

    Λίγο αργότερα το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε την συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων για να ανοίξει η χωματερή στα Λιόσια.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να περάσουν 20 απορριμματοφόρα του δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων της Αττικής, ο αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Αττικής επέτρεψε να εισέλθουν στη Χωματερή περισσότερα.

    Οι απεργοί με τους συνδικαλιστές τους μπήκαν μπροστά στα απορριμματοφόρα αποκλείοντας την είσοδό τους με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι συμπλοκές.

    Στο σημείο των επεισοδίων βρέθηκε και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων Νίκος Απέργης, ο οποίος ζήτησε από τον εισαγγελέα υπηρεσίας που βρίσκεται στο χώρο να διατάξει να περάσουν τα απορριμματοφόρα. Ο κ. Απέργης προπηλακίστηκε από τους απεργούς και απομακρύνθηκε από τους αστυνομικούς .

    Με συγκρούσεις απεργών και αστυνομικών δυνάμεων που έκαναν και χρήση χημικών, άνοιξε νωρίς το απόγευμα η χωματερή των Ταγαράδων Θεσσαλονίκης.

    Παρά τις διαπραγματεύσεις που επιχείρησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με τους απεργούς προκειμένου να εξασφαλισθεί η δίοδος περισσοτέρων απορριμματοφόρων για τον πλήρη καθαρισμό της πόλης ενόψει του εορταστικού τριημέρου, οι εργαζόμενοι εμφανίστηκαν αμετάκλητοι δηλώνοντας ότι συνεχίζουν την απεργία τους. Τελικά μετά από εντολή του εισαγγελέα και επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων η χωματερή άνοιξε.

    Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο νομό Ηρακλείου αποφάσισαν να διακόψουν την απεργία τους, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

    Σήμερα το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης κοινοποίησε στους δημάρχους της χώρας την απόφαση του Πρωτοδικείου με την οποία επιβάλλονται στους εκπροσώπους των εργαζομένων ποινές 2.000 ευρώ.

    Απο την πλευρά των εργαζομένων ωστόσο, δηλώνεται πως η απόφαση αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς κήρυξαν νέα 24ωρη απεργία σήμερα με νέα αιτήματα και 48ωρη για το Σαββατοκύριακο.

    Αυστηρή κριτική και προς τις δυο πλευρές άσκησε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη η οποία με δηλώσεις της τονίζει ''πως η Ελλάδα δεν είναι ζούγκλα'' και πως η κυβέρνηση όπως και οι εργαζόμενοι καλούνται να εφαρμόσουν το ταχύτερο δυνατόν τη δικαστική απόφαση. Για το σκοπό αυτό κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

    Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πραγματοποιούν αύριο γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν εκ νέου για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Σκληρή γλώσσα από Πρωτόπαπα-Σκανδαλίδη

    Η κατάσταση που έχει δημιουργεί από την πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στους δήμους είναι απελπιστική. Μόνο στην Αθήνα, 10.000 τόνοι απορρίμματα έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους, τις πλατείες, έξω από σχολεία και νοσοκομεία.

    Γίνονται ψεκασμοί αλλά οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι ιδιαίτερα σοβαροί, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών.

    Σήμερα αναμένονται βροχές και καταιγίδες που θα οξύνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

    ''Ζητήματα που αφορούν την υγεία των πολιτών δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με κυνισμό'', τόνισε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αναφορικά με τα θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο μόλις εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου.

    Αντίθετα, σκληρή γλώσσα για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, χρησιμοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΔΑ), Κώστας Σκανδαλίδης σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τα σκουπίδια που ''πνίγουν'' τις μεγάλες πόλεις και κάλεσε τους εργαζόμενους να γυρίσουν στη δουλειά τους.

    ''Παίζουν με τη φωτιά. Έχουν ξεπεράσει τα όρια πρέπει να καταλάβουν πως κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο", τόνισε με έμφαση, ο κ. Σκανδαλίδης που δεσμεύτηκε ότι από την Τετάρτη η κυβέρνηση θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για να συζητήσει με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, για τον Κώδικα και για τα βαρέα και ανθυγιεινά.

    ''Είμαστε στη διάθεση τους να συζητήσουμε οποιαδήποτε θεσμικά αιτήματα, όχι οικονομικά παράλογα αιτήματα'', είπε.

    Εναντίον της απόφασης, που κρίνει την απεργία παράνομη τάχθηκαν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και ο ΣΥΝ.

    [02] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Κρουσώνα

    24/10/2003 12:51:00 μμ

    Συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων από όλη την Κρήτη, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στο Δήμο Μουσούρων. Από νωρίς το πρωί στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν και πυροσβεστικά αεροσκάφη πού επιχειρούν κατάσβεση σε περιοχές όπου είναι αδύνατη η προσέγγιση των πυροσβεστικών οχημάτων και των πεζοπόρων τμηματων. Νωρίτερα, τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη το απόγευμα στο δήμο Κρουσώνα, αφού κατέκαψε 200 στρέμματα χορτολιβαδικής και 50 αγροτικής έκτασης. Και νέα πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ και στην περιοχή της Καλυβιανής στη Μεσαρά Ηρακλείου από άγνωστη αιτία. Η φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη κατακαίει χορτολιβαδικές εκτάσεις.

    Κατσανεβάκης: ''Η κατάσταση είναι τραγική''

    Ο Νομάρχης Χανίων Γιώργος Κατσανεβάκης χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική και απέδωσε την πυρκαγιά στη συνήθεια βοσκών να καίνε χόρτα αυτή την περίοδο.

    Σύμφωνα με τον Νομάρχη, η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απεσώβησε τα χειρότερα, αφού όπως φαίνεται ο απολογισμός θα είναι τραγικός όσο αφορά εκτάσεις και καλλιέργειες.

    Στην Περιοχή του Δήμου Μουσούρων δεν κάηκαν σπίτια παρά το γεγονός ότι οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές τους.

    Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, όμως οι προσπάθειες των πυροσβεστών συνεχίζονται ώστε να τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το μεσημέρι.

    Ο κ. Κατσανεβάκης επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι στη χθεσινή πυρκαγιά στην Εξώπολη του δήμου Γεωργιούπολης, υπέστησαν ζημιές 10 σπίτια, ενώ οι φλόγες έζωσαν και γεωργικά μηχανήματα.

    Το πρωί στο νόμο Χανίων εκδηλώθηκε μια ακόμη πυρκαγιά στην Γραμβούσα Κίσσαμου, καίγοντας χορτολιβαδικές εκτάσεις σε μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές.

    Σχετικές ειδήσεις: Δραματική η κατάσταση στην Κρήτη

    [03] Συμφωνία ΤΑΞΙ-Υπουργείου Οικονομικών

    24/10/2003 6:37:00 μμ

    Θετική κατάληξη είχε η συνάντηση του προέδρου του ΣΑΤΑ κ. Μπαντουράκης με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη την Παρασκευή. Μετά από μια ώρα συνομιλιών και σκληρών διαπραγματεύσεων, δόθηκε παράταση ενός χρόνου για την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα ταξί, ενώ στο διάστημα αυτό θα είναι προαιρετική η ένταξη όσων ενδιαφέρονται στο σύστημα φορολόγησης. Τέλος, δόθηκε παράταση ενός μήνα για τη παραγγελία των ταμειακών μηχανών, ενώ η μεταβίβαση της άδειας του ταξί σε πρόσωπα πρώτου βαθμού συγγένειας, θα γίνεται χωρίς φόρο για πέντε χρόνια. Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της πορείας των ιδιοκτητών ταξί είχε επικρατήσει ένταση, όταν απεργοί συνεπλάκησαν με συναδέλφους τους που λειτουργούσαν τα ταξί τους. Παρά την απόφαση του ΣΑΤΑ, για συνέχιση της απεργίας έως τις πέντε τα ξημερώματα, πολλά ταξί κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους της Αθήνας.

    Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις

    Την ίδια ώρα, ανυποχώρητοι παραμένουν οι Πανεπιστημιακοί. Οι εκπρόσωποι των καθηγητών Πανεπιστημίου, αποφάσισαν το βράδυ της Πέμπτης, μετά από πολύωρη συνεδρίασή τους, να προτείνουν στις γενικές συνελεύσεις των σχολών τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, έως την επόμενη Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου.

    Οι πανεπιστημιακοί - παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισαν βελτιωμένη και προς θετική κατεύθυνση την πρόταση που τους έκανε ο υπουργός Οικονομίας για αυξήσεις πάνω από 8% στις αποδοχές και στα επιδόματά τους - αποφάσισαν να μη σταματήσουν τις απεργίες, καθώς τώρα προτάσσουν την αύξηση των χρηματοδοτήσεων στα Πανεπιστήμια αλλά και των έκτακτων επιχορηγήσεων σ' αυτά για το τρέχον και το επόμενο έτος.

    Μάλιστα, αποφάσισαν να ζητήσουν άμεσα συνάντηση εκ νέου με τον υπουργό Οικονομίας για να του θέσουν και πάλι υπόψη τα αιτήματά τους, ενώ, συγχρόνως, ζητούν και την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

    Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

    Επίσης, προβλήματα δημιουργήθηκαν στην πληρωμή των συντάξεων λόγω της απεργίας των εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Ξεναγοί

    Στην κήρυξη απεργίας προσανατολίζονται οι ξεναγοί, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας τους, αντιδρώντας στις προθέσεις αλλαγής του ασφαλιστικού καθεστώτος. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τύπου, "παρά τις εκ του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΙΚΑ, το υπουργείο και η Διοίκηση του Ιδρύματος ετοιμάζουν νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη των ξεναγών είτε σε σύστημα αυτασφάλισης του ΙΚΑ, είτε σε ασφάλιση με ασφαλιστικούς συνεταιρισμούς, είτε ένταξη των ξεναγών στο ΤΕΒΕ".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τόνισε ότι μοναδικό μέσο για την επίλυση αυτών των ζητημάτων είναι ο διάλογος και υπογράμμισε ότι καθένας έχει δικαίωμα να προβάλει όποιο αίτημα θέλει, ωστόσο μέσα από το διάλογο μπορεί να προκύψει ο κοινός τόπος με τον οποίο είναι όλοι ικανοποιημένοι.

    [04] Κατεδαφίζονται τα προσφυγικά στην Αλεξάνδρας

    24/10/2003 6:12:00 μμ

    Ανοιξε ο δρόμος για την κατεδάφιση έξι προσφυγικών πολυκατοικιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, που έκρινε ότι τα κτίρια δεν μπορούν να χαρακτηριστούν "διατηρητέα μνημεία". Ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση την Πέμπτη το βράδυ, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κατέληξαν σε αυτή την απόφαση με το σκεπτικό ότι τα κτίσματα δεν πληρούν τους όρους αντισεισμικής προστασίας, ενώ ελήφθη υπόψη και το υψηλό κόστος ανακαίνισης και συντήρησής τους. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισε να μετατρέψει σε τεράστιο πάρκο το χώρο που θα δημιουργηθεί. Μάλιστα το ΥΠΕΧΩΔΕ για να επισπεύσει το έργο το έχει εντάξει στις ολυμπιακές αναπλάσεις.

    Αντιδράσεις για την κατεδάφιση

    Κατά των σχεδιασμών του ΥΠΕΧΩΔΕ, για την κατεδάφιση των έξι από τις συνολικά 8 πολυκατοικίες έχουν ταχθεί εκτός από τους ιδιοκτήτες, διάφοροι φορείς μεταξύ των οποίων η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων και η αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου.

    Οι παραπάνω οργανώσεις θεωρούν ότι και τα 8 κτίρια, που κατασκευάστηκαν το 1935 για τη στέγαση προσφυγικών οικογενειών, πρέπει να διατηρηθούν. Κάτοικοι και φορείς έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο κτίρια που θα διατηρηθούν θα μετατραπούν σε πολιτιστικά κέντρα.

    [05] Διεθνής Διαγωνισμός για το Μητροπολιτικό Πάρκο

    24/10/2003 4:14:00 μμ

    Διεθνής διαγωνισμός για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού με εκδήλωση ενδιαφέροντος, θα διεξαχθεί τον προσεχή Δεκέμβριο. Αυτό αποφάσισαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και Πολιτισμού Ευάγγελου Βενίζελου. Το Νέο Πάρκο θα δημιουργηθεί στον χώρο του παλιού αεροδρομίου και θα έχει εμβαδόν 4.000 στρέμματα, ενώ περίπου τα 1000 απ' αυτά, όπως έχει αποφασιστεί, θα δοθούν για οικιστική ανάπτυξη.

    Οι εγκαταστάσεις του Μητροπολιτικού Πάρκου

    Οι τελικές αποφάσεις για τη διαμόρφωση του χώρου, θα προκύψουν από το διαγωνισμό, διευκρίνσε σχετικά ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χητήρης, ενώ πρόσθεσε πως θα γίνουν περαιτέρω μελέτες για το τμήμα που θα δοθεί για οικιστική ανάπτυξη.

    Στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου θα παραμείνουν οι εγκαταστάσεις του Ανατολικού Αερολιμένα λειτουργώντας ως συνεδριακα κέντρα καθώς και ορισμένες αθλητικές εγκαταστασεις. Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις που υπάρχουν θα απομακρυνθούν.

    Επίσης δε θα συσταθεί φορέας για το Μητροπολιτικό Πάρκο παρά μόνο όταν χρειαστεί ,όπως δήλωσε ο υφυποργός. Τέλος, ερωτώμενος σχετικά, διεύψευσε την όποια κόντρα ανάμεσα στην κα. Αγγελοπούλου και τον υφυπουργό αθλητισμού κ. Νάσο Αλευρά για τα έργα στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    [06] Συνάντηση Σημίτη - Όσβαλντ

    24/10/2003 3:37:00 μμ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Όσβαλντ, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου που πραγματοποίησε κλιμάκιο των "Αθανάτων" στην Αθήνα για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και η πρόεδρος της "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου, εξετάστηκε όλο το φάσμα της προετοιμασίας, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στα τρία πλέον γνωστά έργα που προβληματίζουν τη ΔΟΕ δηλαδή το ΟΑΚΑ, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και το τράμ. Ο Πρωθυπουργός με τη σειρά του διαβεβαίωσε τον κ. Όσβαλντ ότι και τα τρία έργα θα είναι έτοιμα εγκαίρως κάτι που ικανοποίησε τον Ελβετό αξιωματούχο της ΔΟΕ.

    Βενιζέλος: ''Τα τρία έργα θα παραδοθούν στην ώρα τους''

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας επισήμανε ότι όλα τα προβλήματα έχουν εξαλειφθεί και πως τα έργα ΟΑΚΑ, Προαστιακός και Τράμ θα παραδοθούν στην ώρα τους.

    Επίσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Όσβαλντ ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου και με το οποίο θα ρυθμίζονται όλες οι εκκρεμότητες της Ολυμπιακής προετοιμασίας, ενώ πρόσθεσε ότι μετά τις εθνικές εκλογές το Μάιο θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της πόλης κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

    Σε σχετική ερώτηση για το θέμα των εκλογών ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Όσβαλντ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι εκλογές δε θα εμποδίζουν την Ολυμπιακή προετοιμασία καθώς για την κυβέρνηση οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν εθνικό θέμα αλλά και μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουν σε όλο τον κόσμο τη σύγχρονη Ελλάδα.

    Τέλος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι, από Μάιο έως Αύγουστο είναι ένα πολύ κρίσιμο διάστημα για την προετοιμασία και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι αν δεν τελειώσουν οι Αγώνες δε θα ησυχάσουμε.

    Δηλώσεις Όσβαλντ

    Από τη μεριά του, ο Ντένις Όσβαλντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εξέφρασε ικανοποίηση, αλλά και προβληματισμό. Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, δήλωσε ικανοποιημένος για την πορεία των έργων και παράλληλα τόνισε πως οι εθνικές εκλογές δεν θα επηρεάσουν την Ολυμπιακή προετοιμασία. Επίσης, διαβεβαίωσε πως τα τρία έργα που προβληματίζουν την ΔΟΕ, θα παραδοθούν στην ώρα τους.

    Ο κ. Όσβαλντ δήλωσε, επίσης, πως "η ΔΟΕ, η ΑΘΗΝΑ 2004 και η κυβέρνηση πρέπει να κάνουν σπριντ", τονίζοντας έτσι ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για καθυστερήσεις στα Ολυμπιακά έργα.

    Αγγελοπούλου:''οι αγώνες μας θα πάρουν το Χρυσό''

    Η Πρόεδρος της "Αθήνα 2004" μιλώντας για την επίσκεψη του κλιμακίου της ΔΟΕ αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των test events του Αυγούστου, την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, τον εθελοντισμό και την πώληση εισιτηρίων.

    Η κ. Αγγελοπούλου έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στην Ολυμπιακή προετοιμασία. Ανακοίνωσε δε πως τις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνονται τέσσερις εγκαταστάσεις, για την επιτραπέζια αντισφαίριση, τη ρυθμική γυμναστική, το τζούντο και την πάλη καθώς και το Βασικό Κέντρο Τύπου. Τα εισιτήρια που έχουν πωληθεί ανέρχονται σε 1.700.000 και τα έσοδα από αυτά είναι 126.000.000 ευρώ. Ο εθελοντισμός φαίνεται να πηγαίνει το ίδιο καλά, αφού μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 121.504 αιτήσεις.

    Τέλος, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, επανέλαβε τη δέσμευση της "Αθήνα 2004" και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για έγκαιρη παράδοση των έργων και ιδίως του ΟΑΚΑ, του τραμ και του Προαστιακού.

    [07] Εισαγγελέα Περιβάλλοντος ζητά η Β. Παπανδρέου

    24/10/2003 12:41:00 μμ

    Τον ορισμό Εισαγγελέων Περιβάλλοντος ζητά η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, με επιστολή της στον υπουργό Δικαιοσύνης, Φίλιππο Πετσάλνικο, προκειμένου να ελέγχει την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος από την αυθαίρετη δόμηση. Ειδικότερα, ο Εισαγγελέας Περιβάλλοντος θα εποπτεύει την επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης των σχετικών υποθέσεων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα της κ. Παπανδρέου και θα προχωρήσει στην υλοποίησή του.

    Αυθαίρετη δόμηση και άναρχη διαφήμιση στο επίκεντρο

    Όπως αναφέρει στην επιστολή της η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, θα ήταν χρήσιμο, κατά τη γνώμη της, να ταχθεί χρόνος περαιώσεως των σχετικών δικών με περιορισμό των λόγων και του αριθμού των επιτρεπομένων αναβολών.

    Τα θέματα αρμοδιότητος του «Εισαγγελέα περιβάλλοντος» που προτείνει η υπουργός είναι η αυθαίρετη δόμηση, η άναρχη και υπαίθρια διαφήμιση και τα άλλα περιβαλλοντικά θέματα, για τα οποία έχουν θεσπιστεί κατά καιρούς ειδικές ποινικές διατάξεις.

    Η κ. Παπανδρέου παρακαλεί τον κ. Πετσάλνικο, εφόσον είναι σύμφωνος με τις απόψεις της, να εξετάσει τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σε διοικητικό ή θεσμικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα και αν είναι αναγκαίο να θεσπιστούν διατάξεις, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο σχετικό πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις οικοδομικές άδειες, το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

    [08] Τετραήμερος εορτασμός στη Θεσσαλονίκη

    24/10/2003 12:32:00 μμ

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου ξεκινούν αύριο Σάββατο οι τετραήμερες εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη για τον γιορτασμό της Εθνικής επετείου, την απελευθέρωση της πόλης και την εορτή του πολιούχου Αγ. Δημητρίου. Στις εκδηλώσεις θα παραστούν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, υπουργοί βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

    Οι εκδηλώσεις αρχίζουν το Σάββατο και θα κορυφωθούν στις 11 το πρωί της Τρίτης με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

    Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ 25/10

    - 11.00 Λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου.

    - 21.00 Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", επίσημη υποδοχή.

    ΚΥΡΙΑΚΗ 26/10

    - 11.00 Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου για την επίσημη δοξολογία.

    - 11.35 Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Τελλόγλειο Ιδρυμα, στην έκθεση "Κύπρος 1700-2000".

    - 12.15 Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ).

    - 13.30 Γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Χ. Καστανίδη.

    -18.30 Πανηγυρική τελετή στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ παρουσία του κ. Στεφανόπουλου.

    -21.00 Δεξίωση προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλο.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 27/10

    -10.00 Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ.΄ Σ. Σ. από τη μαθητιώσα νεολαία.

    -11.00 Μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή.

    -11.15 Εγκαίνια της έκθεσης "Ο Τύπος στο έπος του 1940" στο Πολεμικό Μουσείο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    - 12.00 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους Ελληνες Εβραίους που έπεσαν στον πόλεμο 1940-41. Το μνημείο στήθηκε στο ισραηλιτικό νεκροταφείο στη Σταυρούπολη.

    - 18.45 Εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    - 20.00 Δείπνο στη Λέσχη Αξιωματικών από τον διοικητή του Γ΄Σ.Σ. προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    ΤΡΙΤΗ 28/10

    - 10.30 Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο στο Ηρώο του Γ΄Σ.Σ.

    - 11.00 Στρατιωτική παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι στο νομό θα υπάρχει γενικός σημαιοστολισμός από τις 26 μέχρι τις 28 Οκτωβρίου και φωταγώγηση τις νυχτερινές ώρες.

    [09] Μονάδα τεχνητού νεφρού στο Διδυμότειχο

    24/10/2003 7:43:00 μμ

    Μονάδα τεχνητού νεφρού δημιουργείται στο Νοσοκομείο Διδυμότειχου με Υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι Υφυπουργοί Οικονομικών Ν. Φαρμάκης, Εσωτερικών Ν. Μπίστης και Υγείας Πρόνοιας Ε. Νασιώκας.

    Τη δημιουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού ανακοίνωσε επίσημα ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Στράτος Χασάπης, τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί θέση νεφρολόγου για το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Τα μηχανήματα έχουν ήδη εξασφαλισθεί από τα νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Ο κ. Χασάπης ανακοίνωσε ακόμη, ότι έχουν κατοχυρωθεί για τον ιατρικό εξοπλισμό και τις κτιριακές επεμβάσεις του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου πιστώσεις της τάξεως των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο νομάρχης Έβρου Ν. Ζαμπουνίδης ανέφερε, ότι η δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας ήταν ένα αίτημα πολλών ετών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βοηθήσει, αλλά και θα εξυπηρετήσει, αρκετούς πάσχοντες του Βορείου Έβρου που αναγκαζόταν να πηγαινοέρχονται στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης μέχρι και τρεις φορές την εβδομάδα για την διαδικασία της αιμοκάθαρσης.

    [10] Σύστημα βιολογικού καθαρισμού για τη Δράμα

    24/10/2003 5:02:00 μμ

    Μονάδα βιολογικού καθαρισμού διαθέτει πλέον η Δράμα.Το έργο ολοκληρώθηκε έπειτα από 4 χρόνια εργασιών και φιλοφοξία των κατασκευαστών του είναι να εξυπηρετεί στο μέλλον μέχρι και 90.000 κατοίκους της πόλης. Ένα χρόνο θα λειτουργεί υπ' ευθύνη του κατασκευαστή του και κατόπιν θα παραδοθεί στο Δήμο Δράμας, όπως προβλέπει σχετική σύμβαση μεταξύ των φορέων. Το κόστος του άγγιξε τα 3,8 δις δρχ και αντλήθηκε στο σύνολό τουαπό το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το 1,3 από αυτά δαπανήθηκαν για την εργοστασιακή βιολογικής επεξεργασίας που θα στεγάζεται κοντά στο εργοστάσιο Χαρτοποίας Δράμας μονάδα και τα υπόλοιπα 2,5 δισ. δρχ για τους συλλεκτήριους αγωγούς.

    [11] Ζημιές από ανέμους στη Λιβαδειά

    24/10/2003 3:31:00 μμ

    Εκτεταμένες υλικές ζημιές προκάλεσε κακοκαιρία και ανεμοθύελα που έπληξε τη Λιβαδειά. Ισχυροί άνεμοι έσπασαν δέντρα και κλαριά δέντρων. Από τη σφοδρότητα του ανέμου μία μεγάλη διαφημιστική πινακίδα που βρισκόταν πάνω σε ταράτσα λύγισε με αποτέλεσμα να παρασύρει μέρος του στηθαίου το οποίο κατέληξε στο δρόμο καταστρέφοντας δύο αυτοκίνητα. Στην κεντρική πλατεία της πόλης πολλά δέντρα λύγισαν απ τον άνεμο και έπεσαν στο έδαφος.

    [12] Υιοθέτηση αυστηρών μέτρων για την οδική ασφάλεια

    24/10/2003 7:07:00 μμ

    Πολιτική δέσμευση για τη δραστική και άμεση μείωση του αριθμού των θυμάτων στα τροχαία ατυχήματα, σε ποσοστό τουλάχιστον 50% μέχρι το 2010, έλαβαν οι υπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ατυπο Συμβούλιο Μεταφορών που έγινε στη Βερόνα. Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι η σύσταση εσωτερικού σώματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη στενή συνεργασία των αρμοδίων φορέων οδικής ασφάλειας των κρατών-μελών και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας, η εναρμόνιση των κανόνων οδικής ασφάλειας, καθώς και η προώθηση νέων τεχνολογιών.

    Τι προβλέπει η Διακήρυξη της Βερόνας

    Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί υπογράφοντας τη Διακήρυξη της Βερόνα δεσμεύτηκαν, μεταξύ άλλων:

    - Να υπάρξει στενή συνεργασία των διαφόρων φορέων οδικής ασφάλειας των Κρατών-Μελών με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας που θα συσταθεί ως εσωτερικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να δημιουργηθούν συγκρίσιμα και πλήρη δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα βοηθήσουν στη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων.

    - Να προάγουν μια βαθμιαία εναρμόνιση των ουσιωδών κανονισμών οδικής ασφάλειας, όπως όρια ταχύτητας, εκπαίδευση των επαγγελματιών οδηγών, ώρες οδήγησης και ανάπαυσης των οδηγών, άδειες οδήγησης κ.λ.π.

    - Να καθορίσουν τα πλέον κατάλληλα ρυθμιστικά, οργανωτικά, τεχνικά και οικονομικά μέσα για να αυξηθούν οι προδιαγραφές ασφάλειας στους ευρωπαϊκούς δρόμους και να εντοπιστούν τα επικίνδυνα σημεία (black spots) σε αυτούς.

    - Να ισχυροποιήσουν την επιβολή και τήρηση των ορίων ταχύτητας, τη χρήση ζωνών ασφαλείας και κράνους, καθώς και τον διαρκή και αυστηρό έλεγχο αυτών που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών.

    - Να λάβουν ιδιαίτερα προστατευτικά μέτρα για τους ευπαθείς χρήστες των οδών, όπως τους πεζούς, τους ποδηλάτες, τους νέους και ηλικιωμένους ανθρώπους.

    - Να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια των οχημάτων, με την προώθηση νέων τεχνολογιών για την οδική ασφάλεια, όπως περιοριστές ταχύτητας, συσκευές καταγραφής δεδομένων (μαύρα κουτιά), συστήματα υπενθύμισης για χρήση ζωνών ασφαλείας κ.λ.π.

    Στην παρέμβασή του, ο Έλληνας υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, αναφέρθηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο που εφαρμόζει η ελληνική Κυβέρνηση για την οδική ασφάλεια από τον Ιούνιο του 2001, με στόχο τη μείωση του αριθμού των νεκρών κατά 20% μέχρι το 2005. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Βερελής ο στόχος αυτός έχει ήδη ξεπεραστεί, καθώς υπάρχει μια μείωση των θυμάτων σήμερα σε σχέση με το 2000 -της τάξης του 24%- που σημαίνει πρακτικά 500 νεκρούς λιγότερους το χρόνο.

    [13] Παγιδεύτηκε ο Π. Σερίφης υποστηρίζει η υπεράσπιση

    24/10/2003 3:51:00 μμ

    Με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης των Παύλου Σερίφη και Κώστα Καρατσώλη κ. Θέμη Σοφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία το μεσημέρι στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο κ. Σοφός ισχυρίστηκε πως ο Παύλος Σερίφης με "χειρουργικό τρόπο", παγιδεύτηκε στην υπόθεση της τρομοκρατίας. Ο κ. Σοφός χαρακτήρισε μη αυθεντική την απολογία του Παύλου Σερίφη στην 4η τακτική ανακρίτρια Θεώνη Μπούρη, υποστηρίζοντας οτι ενεπλάκη στην υπόθεση και χρησιμοποιήθηκε με στόχο το Γιάννη Σερίφη. Τέλος αναφέρθηκε στα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πελάτης του. Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με την αγόρευση του κ. Σοφού

    [14] Την ευθύνη των λόγων του ανέλαβε ο πρόεδρος

    24/10/2003 3:42:00 μμ

    Την πλήρη ευθύνη των λεγόμενών του ανέλαβε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μιχάλης Μαργαρίτης απαντώντας σε παρατήρηση του Θέμη Σοφού, συνηγόρου υπεράσπισης των Παύλου Σερίφη και Κώστα Καρατσώλη, ότι συντελέστηκε μια αδικία στο πρόσωπο του σχετικά με όσα γράφτηκαν για τη φράση του περί πολιτικών κινήτρων των κατηγορουμένων. Ο πρόεδρος εξέφρασε το σεβασμό του στην ελευθερία του Τύπου και συγκεκριμένα υποστήριξε: "αφήστε τον Τύπο να κάνει τη δουλειά του. Ο δικαστής θα κάνει τη δουλειά του όπως και ο Τύπος", τον οποίο χαρακτήρισε "μαντρόσκυλο της Δημοκρατίας", συμπληρώνοντας, πως κι αν βλέπει και καμιά δαγκωνιά, δεν πειράζει. Σε συνομιλία του με το Δημήτρη Κουφοντίνα ο κ. Σοφός τόνισε την πολιτική ωριμότητα της δήλωσης του προέδρου.

    [15] Παραλύει η Ιταλία από γενική απεργία

    24/10/2003 4:49:00 μμ

    Με συγκεντρώσεις σε εκατό ιταλικές πόλεις και στάση εργασίας διαρκείας τεσσάρων ωρών τα ιταλικά συνδικάτα παρέλυσαν την Παράσκευη ολόκληρη την Ιταλία. Οι δημόσιες υπηρεσίες έμειναν κλειστές ολόκληρη την ημέρα ενώ ιδιαίτερα προβλήματα υπήρξαν στις συγκοινωνίες καθώς νέκρωσαν τα αεροδρόμια, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό χάος στις μεγάλες πόλεις. Η απεργία αυτή είναι η πρώτη απάντηση στο νομοσχέδιο για μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις που προωθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2008. Την απεργία κήρυξαν τα τρία μεγάλα συνδικάτα της Ιταλίας (CGIL, CISL και UIL) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού καθεστώτος της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Εμπόδια στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου

    Το νέο νομοσχέδιο αν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο θα φέρει σημαντικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ιταλίας. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι θα θέσει προς συζήτηση το νομοσχέδιο την προσεχή εβδομάδα στη Γερουσία.

    Η κοινοβουλευτική συζήτηση θα είναι γεμάτη εμπόδια, αφού υπάρχουν αντιθέσεις και μέσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού που υποστηρίζουν μια σταδιακή αύξηση των χρόνων εργασίας από 35 στα 40. Με το ισχύον σύστημα οι Ιταλοί έπαιρναν σύνταξη κατά μέσο όρο σε ηλικία 57 ετών και με 35 χρόνια εργασίας (κρατήσεις). Από το 2008 οι γυναίκες θα συνταξιοδοτούνται στα 60, ενώ οι άνδρες στα 65 και με 40 χρόνια εργασίας.

    [16] Ρωσία: Δεκάδες εργάτες παγιδευμένοι σε ορυχείo

    24/10/2003 2:41:00 μμ

    Αγνωστη είναι η τύχη 46 εργατών που βρίσκονται παγιδευμένοι σε ορυχείο στην περιοχή του Ροστόβ της νότιας Ρωσίας καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία επαφή μαζί τους, δήλωσαν σήμερα μέλη σωστικών συνεργείων. Τα σωστικά συνεργεία εργάζονταν όλη τη νύχτα για να ανασύρουν τους 46 εργάτες οι οποίοι παγιδεύτηκαν από την Πέμπτη το βράδυ σε βάθος 800 μέτρων, όταν νερά υπόγειας λίμνης κατέκλυσαν το σημείο στο οποίο εργάζονταν. "Οι παγιδευμένοι εργάτες έχουν αρκετό αέρα για να παραμείνουν στη ζωή για δυο ημέρες, παραδέχθηκε ωστόσο ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς μετά το ατύχημα 15 εργάτες.

    [17] Φθηνότερα φάρμακα κατά του AIDS με παρέμβαση Κλίντον

    24/10/2003 2:13:00 μμ

    Τη σύναψη συμφωνίας η οποία θα μειώσει σημαντικά το κόστος ορισμένων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες, πέτυχε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Η συμφωνία προβλέπει ότι τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες, μια στη Νότια Αφρική και τρεις στην Ινδία, θα παράσχουν τα φάρμακα με τιμή μικρότερη από το ένα τρίτο της «κανονικής» τιμής τους. Συγκεκριμένα, το κόστος μιας ημερήσιας δόσης των εν λόγω φαρμάκων θα διαμορφωθεί στα 40 σεντς από 1 δολάριο και 50 σεντς. Ο κ. Κλίντον δήλωσε ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την αντιμετώπιση της μάστιγας του AIDS σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν φάρμακα και δεν υπήρχε ελπίδα.

    Βήμα σωτήριο για εκατομμύρια ανθρώπους

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι μέχρι το 2008 τα φθηνά φάρμακα θα βοηθήσουν πάνω από 2.000.000 ανθρώπους.

    Η μείωση των τιμών επετεύχθη όταν εμπειρογνώμονες του Ιδρύματος Γουίλιαμ Κλίντον έδωσαν συμβουλές στις εταιρείες για το πώς να περικόψουν το κόστος τους.

    Οι οργανώσεις για την καταπολέμηση του AIDS χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως μεγάλο βήμα που μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές.

    Τρεις χώρες της Αφρικής, η Ρουάντα, η Τανζανία και η Μοζαμβίκη, μαζί με αρκετές άλλες χώρς της Καραϊβικής δουλεύουν μαζί με το Ίδρυμα Κλίντον για να εξασφαλίσουν φθηνότερα φάρμακα για το AIDS και έχουν εξασφαλίσει κεφάλαια από την Παγκόσμια Τράπεζα και από διεθνείς φιλανθρωπικούς οργανισμούς προκειμένου να τα πληρώσουν. Για τον ίδιο σκοπό, το Ίδρυμα συγκεντρώνει δωρεές από εύπορες χώρες όπως η Ιρλανδία και ο Καναδάς.

    Πηγή: BBC GREEK

    [18] Ιστορική συγνώμη από τον ΙΡΑ

    24/10/2003 7:08:00 μμ

    Συγνώμη για τον ''πόνο'' που προκάλεσε στις οικογένειες των ''αγνοουμένων'', των αμάχων που απήχθηκαν ή σκοτώθηκαν από μαχητές της οργάνωσης στη διάρκεια της τριανταετούς σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία, ζήτησε την Παρασκευή, ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA). Η συγγνώμη ήρθε αμέσως μετά την αναγνώριση από την ιρλανδική αστυνομία του λείψανου που βρέθηκε σε παραλία της κομητείας του Λουθ, το οποίο ανήκε στη Ζαν ΜακΚόνβιλ, μια Καθολική, μητέρα δέκα παιδιών, η οποία απήχθη και σκοτώθηκε από τον IRA το 1972.

    Θύμα της τυφλής βίας

    Τη δεκαετία που ακολούθησε των ειρηνευτικών συμφωνιών του Απριλίου του 1998, ο IRA έδωσε πληροφορίες στην ιρλανδική αστυνομία για να εντοπίσει τις σορούς περίπου 6 αμάχων, μεταξύ των οποίων και η Ζαν ΜακΚόνβιλ.

    Ωστόσο χρειάστηκαν πολλές έρευνες για τέσσερα χρόνια, προτού ένας περαστικός βρει κατά τύχη τα λείψανα της ΜακΚόνβιλ σε μια παραλία της Ιρλανδίας, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία.

    Η Ζαν ΜακΚόνβιλ είχε κατηγορηθεί άδικα από την ιρλανδική οργάνωση ότι έδωσε πληροφορίες στο βρετανικό στρατό, απλώς επειδή είχε προσφέρει βοήθεια σε ένα βρετανό στρατιώτη που είχε τραυματιστεί από επίθεση μπροστά στην πόρτα του σπιτιού της, στο δυτικό Μπέλφαστ.

    [19] Τέλος εποχής για το Κονκόρντ

    24/10/2003 7:06:00 μμ

    Μετά από τρεις δεκαετίες "υπερηχητικής" ζωής το Κονκόρντ πραγματοποίησε το τελευταίο του ταξίδι. Το επιβατικό αεροσκάφος απογειώθηκε την Πέμπτη από το αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης, στις 14:38, ώρα Ελλάδας, με προορισμό το Λονδίνο.

    Οι εορτασμοί και η θέση με το νούμερο 13

    Οι Βρετανικές Αερογραμμές αποφάσισαν να αποσύρουν το αεροπλάνο με τη μυτερή μύτη, επειδή δεν ήταν πλέον αρκετά επικερδές. Το τελευταίο Κονκόρντ που προσγειώθηκε ήταν η πτήση BA002 από τη Νέα Υόρκη με επιβάτες διασημότητες και επιχειρηματίες (ανάμεσά τους η ηθοποιός Τζόαν Κολλινς, το μοντέλο Τζόντι Κιντ κα). Δυο άλλα Κονκόρντ είχαν προσγειωθεί στο Χίθροου λίγα λεπτά νωρίτερα. Το ένα προερχόταν από το Εδιμβούργο και είχε ως επιβάτες υπαλλήλους της ΒΑ που είχαν εργαστεί στο Κονκόρντ αφότου τέθηκε σε υπηρεσία, στις 21 Ιουνίου του 1976 και το άλλο μετέφερε εργαζόμενους της εταιρίας αφού έκανε μια σύντομη πτήση πάνω από τον κόλπο της Γκασκόιν.

    Η τελευταία πτήση του Κονκόρντ ήταν εορταστική. Μία εξέδρα 1000 ατόμων είχε στηθεί στο αεροδρόμιο και πολλοί είχαν καταφτάσει ώρες πριν, θέλοντας να που το τελευταίο αντίο στον βασιλιά των αιθέρων. Κατά την απογείωση εκτοξεύτηκε από το αεροσκάφος άσπρο, κόκκινο και μπλε νερό, ενώ στο χώρο του αεροδρομίου υπήρχαν και δεκάδες δημοσιογράφοι. Οι δύο τελευταίες θέσεις της πτήσεις δημοπρατήθηκαν και τυχερός ήταν ο David Hayes από το Οχάιο που πλήρωσε πάνω από 60.000 δολάρια. Βέβαια, δεν έλειψαν και οι αντίθετες εκδηλώσεις, ιδίως από την πλευρά των Αμερικανών, ορισμένοι από τους οποίους ένιωσαν ότι ξεφορτώθηκαν ένα «μπελά».

    Στο υπερηχητικό αεροσκάφος δεν υπήρχε θέση με το νούμερο 13, παρόλα αυτά το 2000 σε ένα τρομερό δυστύχημα, στη Γαλλία, σκοτώθηκαν 113 επιβάτες.

    [20] Συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στις Ερ. Ταξιαρχίες

    Πηγή: ΑΠΕ 24/10/2003 2:02:00 μμ

    Έξι υπόπτους ως μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών συνέλαβε την Παρασκευή η ιταλική αστυνομία, για τη συμμετοχή τους στη δολοφονία του συμβούλου του υπουργείου Εργασίας Μάσιμο ντ'Αντόνα, το 1999, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Τρία άτομα συνελήφθησαν στη Ρώμη, δυο στην Τοσκάνη - μια γυναίκα στην Πίζα και ένας άνδρας στη Φλωρεντία - και ένας άνδρας στη Σαρδηνία. Ο άνδρας και η γυναίκα που συνελήφθησαν στην Τοσκάνη πιστεύεται ότι διέπραξαν ένοπλη ληστεία τον Φεβρουάριο σε ταχυδρομική υπηρεσία της περιοχής για να χρηματοδοτήσουν τις Ερυθρές Ταξιαρχίες. ''Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως με αυτήν την ενέργεια κόψαμε τις βασικές ρίζες των νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών'', τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Τζουζέπε Πιζάνου, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

    ''Νίκη του κράτους''

    ''Πρόκειται για μια νίκη του κράτους, που προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση στην κυβέρνηση'', επισήμανε ο Πιζάνου και πρόσθεσε πως οι συλλήψεις αυτές είναι ''το αποτέλεσμα μακρόχρονης, εντατικής και σιωπηλής εργασίας των ικανότερων αντρών της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας''.

    ''Η επιχείρηση συνεχίζεται και αναμένουμε και άλλα θετικά αποτελέσματα στον αγώνα των δυνάμεων της τάξης κατά τις τρομοκρατίας και της πολιτικής βίας'', κατέληξε ο Ιταλός υπουργός.

    Συνολικά 100 άτομα έχουν συλληφθεί από την αστυνομία, από τους οποίους οι 30 στην Τοσκάνη και οι υπόλοιποι στη Ρώμη και στη βορειοανατολική χώρα. Οι συλλήψεις διατάχθηκαν από τις εισαγγελίες της Ρώμης, της Φλωρεντίας και της Μπολόνιας.

    [21] Δέσμευση δωρητών για χορήγηση 18 δισ. δολαρίων

    24/10/2003 7:12:00 μμ

    Οι δωρητές θα δεσμευτούν για τη χορήγηση συνολικού ποσού 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του Ιράκ, επιπροσθέτως των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα οποία έχουν δεσμευτεί οι ΗΠΑ, δήλωσαν την Παρασκευή πηγές προσκείμενες στη διάσκεψη. Το ποσόν αυτό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αναμενόταν πριν από λίγες εβδομάδες. Τα επίσημα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματιστεί για τις 19:15 ώρα Ελλάδας. Ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις, Κρις Πάτεν, εκτίμησε σε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια τη συνεισφορά των χωρών-μελών της ΕΕ στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, έως το 2007. Ο υπουργός Προγραμματισμού του Ιράκ, Μάχντι Χάφεζ, χαρακτήρισε "έξοχη αρχή" το αποτέλεσμα της Διάσκεψης.

    ''Η βοήθεια θα συμπληρωθεί με άλλες μορφές υποστήριξης''

    Αγιάντ Αλάουι, Κόλιν Πάουελ

    "Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της θα συνεισφέρουν με περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2004, συμπεριλαμβανομένων 200 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ (1,5 δισ. δολάρια) για την περίοδο έως το 2007", δήλωσε ο κ. Πάτεν ενώπιον της διάσκεψης των δωρητών. Αυτή η βοήθεια θα συμπληρωθεί με "άλλες μορφές υποστήριξης όπως η εκπαίδευση και η τεχνική βοήθεια", διευκρίνισε ο κ. Πάτεν.

    Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είχε ζητήσει από τις δωρήτριες χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη της Μαδρίτης να είναι "γενναιόδωρες" προς το Ιράκ, ωστόσο, δεν ανακοίνωσε συμπληρωματική βοήθεια στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει ήδη αποφασίσει να χορηγήσει η Ουάσινγκτον.

    "Πρέπει να αρχίσουμε τώρα να βοηθούμε το Ιράκ να ανασυγκροτηθεί μετά την καταστροφή που προκάλεσε η δικτατορία του Σαντάμ Χουσεΐν. Η δημοκρατία του φόβου δεν υπάρχει πια", τόνισε ο κ. Πάουελ. Βάσει των εκτιμήσεων του Αμερικανού υπουργού αλλά και του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφενσον, το Ιράκ θα χρειαστεί 56 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2007.

    Σνόου: ''Θα χρειαστεί πολλή δουλειά''

    "Ίσως δεν μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε το ποσό αυτό στη διάσκεψη, όμως η διάσκεψη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του σκοπού αυτού", τόνισε ο κ. Πάουελ.

    "Αυτό δεν είναι το τέλος μιας διαδικασίας. Θα ακολουθήσει πολλή δουλειά και κυρίως σε ό,τι αφορά τα τεράστια χρέη του Ιράκ, τα οποία αν δεν αντιμετωπισθούν, θα εμποδίσουν τη μελλοντική ευημερία της χώρας αυτής", τόνισε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζον Σνόου.

    Ο επικεφαλής του προσωρινού συμβουλίου διακυβέρνησης του Ιράκ, Αγιάντ Αλάουι, ο οποίος άνοιξε την Παρασκευή τις εργασίες της τελευταίας ημέρας της διάσκεψης, τόνισε ότι "το Ιράκ δε θα ξεχάσει αυτούς που στάθηκαν στο πλευρό του στις δύσκολες στιγμές".

    Υποσχέσεις για δωρεές και δάνεια

    Στη συνέχεια, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, υποσχέθηκε για βοήθεια της Ισπανίας προς το Ιράκ ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, υποσχέθηκε για λογαριασμό της προεδρίας της ΕΕ περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια.

    Βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων προς το Ιράκ ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δια του γενικού γραμματέα του, Χορστ Κέλερ, ανακοίνωσε ότι "θα μπορούσε" να χορηγήσει στο Ιράκ δάνειο 2,5 ως 4,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μια περίοδο τριών ετών.

    Ο Τζέιμς Γούλφενσον ανακοίνωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα είναι έτοιμη να συμβάλει με το ποσό των 3 ως 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ανοικοδόμηση του Ιράκ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

    Τέλος, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στο Ιράκ για την περίοδο 2004-2007 οικονομική βοήθεια ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ είχε ήδη ανακοινώσει κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στο Τόκιο, τη χορήγηση, υπό τη μορφή δωρεάς, βοήθειας ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το 2004. Τα επιπλέον 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια είναι χαμηλότοκα δάνεια, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

    Πάουελ:''Θέλουμε τη μετάβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς''

    Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα ABC, ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι η μεγαλύτερη επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης είναι "η μεταβίβαση της εξουσίας στον ιρακινό λαό" και πρόσθεσε: "Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να κυβερνούμε επ΄αόριστον το Ιράκ με τους εταίρους μας του συνασπισμού".

    "Στόχος της απόφασης 1511 είναι η δημιουργία ιρακινών θεσμών, ενός ιρακινού Συντάγματος και η διενέργεια εκλογών για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί γρήγορα η μεταβίβαση της εξουσίας στον ιρακινό λαό", τόνισε και συμπλήρωσε: "Σ΄αυτούς που μας λένε να παραδώσουμε αμέσως την εξουσία, τους απαντώ: 'Συμφωνώ μαζί σας'. Ομως, θα ήταν εντελώς παράλογο να πω σήμερα ότι στις 23 Ιανουαρίου τα μεσάνυχτα, για παράδειγμα, θα υπάρχει κάποιος στον οποίο θα μπορέσουμε να παραδώσουμε την εξουσία", δήλωσε ο Πάουελ.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, το προσωρινό συμβούλιο διακυβέρνησης του Ιράκ αριθμεί λίγα μέλη και χρειάζεται εκατοντάδες άτομα για να μπορέσει να λειτουργήσει ως κυβέρνηση.

    Ερωτηθείς για τον Σαντάμ Χουσεΐν, ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι "είναι σημαντικό να τον βρούμε και να τον δείξουμε στον κόσμο, ζωντανό ή νεκρό γιατί αυτό θα έθετε τέλος σε πολλές αβεβαιότητες που υπάρχουν σήμερα".

    [22] Η Ανσάρ αλ-Ισλάμ κύριος στόχος των ΗΠΑ

    24/10/2003 6:51:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Η ιρακινή μουσουλμανική οργάνωση Ανσάρ αλ-Ισλάμ, της οποίας την κεντρική βάση κατέστρεψαν αμερικανικές και κουρδικές δυνάμεις πριν εκδηλωθεί η εισβολή στο Ιράκ, αναδεικνύεται στη σοβαρότερη τρομοκρατική απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πενταγώνου. Ο αντιπτέραρχος Νόρτον Σβαρτζ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αντάρτες της συγκεκριμένης οργάνωσης έχουν πάρει μέρος στις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη, όμως, επικαλούμενος δηλώσεις άλλων αμερικανών αξιωματούχων υποστήριξε ότι η Ανσάρ αλ-Ισλάμ έχει δημιουργήσει πυρήνες μέσα στη Βαγδάτη και ως εκ τούτου έχει γίνει βασικός στόχος των αμερικανικών δυνάμεων.

    ''Υπάρχουν ενδείξεις για διασυνδέσεις με Σαντάμ''

    "Νομίζω ότι η Ανσάρ αλ-Ισλάμ είναι ο κύριος αντίπαλός μας από τις οργανωμένες τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ αυτή τη στιγμή και επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε αυτή", δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματικός, ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις στο Γενικό Επιτελείο του αμερικανικού στρατού.

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ανέφερε σε υπόμνημά του σε αξιωματούχους του Πενταγώνου ότι "μόλις τώρα αρχίζει" η μάχη εναντίον της Ανσάρ αλ-Ισλάμ.

    Ερωτηθείς ο αντιπτέραρχος Σβαρτζ εάν η Ανσάρ αλ-Ισλάμ δρα ανεξάρτητα ή συντονίζει τις ενέργειές της με πιστούς στον Σαντάμ Χουσεΐν απάντησε ότι "υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για διασυνδέσεις μεταξύ πιστών στο προηγούμενο καθεστώς και κάποιων στελεχών της Ανσάρ αλ-Ισλάμ". Ωστόσο, πρόσθεσε ότι "σε γενικές γραμμές ενεργούν ανεξάρτητα".

    [23] Νέα επίθεση στο Ιράκ- Νεκροί δύο Αμερικανοί

    24/10/2003 5:41:00 μμ

    Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε επίθεση με όλμους, που έγινε στη Σαμάρα, εκατό χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, η επίθεση έγινε με δύο βλήματα όλμου στις 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας. Ύστερα από αυτή την επίθεση, οι νεκροί Αμερικανοί στο Ιράκ, μετά τη λήξη των μαχών, φθάνουν τους 108. Επίσης, ένας άλλος Αμερικανός στρατιώτης αυτοπυροβολήθηκε στο πόδι, όταν έμαθε πως δεν υπήρχε καμία περίπτωση να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [24] Συνάντηση Σημίτη-Τσοχατζόπουλου για τον τουρισμό

    24/10/2003 5:23:00 μμ

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο, είχε την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Διυπουργικής για τον τουρισμό, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδειχθεί μια νέα πολιτική πρόταση για την οικονομία του τουρισμού τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος μετά τη συνάντηση που επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι χρειάζονται νέα τουριστικά προϊόντα που θα συντελέσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

    Στην Διυπουργική επιτροπή, όπως είπε ο υπουργός, θα αναδειχθεί η ανάγκη συνεργασίας των υπουργείων σε τουριστικά ζητήματα, ενώ για τον ΕΟΤ τόνισε ότι θα παραμείνει ο αποκλειστικός φορέας για την διαφήμιση και το μάρκετιγκ του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος για μια ακόμα φορά επανέλαβε ότι στόχος για το 2008 είναι η προσέλκυση 20 εκατομμυρίων τουριστών στην Ελλάδα και η αύξηση της συμμετοχής του τουρισμόυ στο ΑΕΠ της χώρας κατά τρεις επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες.

    [25] Πού πήγαν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις

    24/10/2003 5:08:00 μμ

    Στα 2,6 δις ευρώ έχουν φτάσει τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και δεν έχουν κατευθυνθεί μόνο στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης. Σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων. "Έχουμε υποχρέωση, σαν κράτος, τόνισε, να διασφαλίζουμε τις συντάξεις και να καλύπτουμε ελλείμματα ασφαλιστικών ταμείων. Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους ασφαλισμένους να έχουν προβλήματα με τις συντάξεις τους".

    Για επενδύσεις και ανάπτυξη

    Σε άλλες πάλι περιπτώσεις τα ποσά που εισπράττονται χρησιμοποιούνται ή θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της εταιρίας. Για παράδειγμα, είπε ο υπουργός, τα ποσά που θα εισπραχθούν από τη μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ θα διοχετευθούν για την ανάπτυξη της εταιρείας. Για την Εθνική Τράπεζα πάντως, είπε ότι όσα εισπράχθηκαν από την πρόσφατη πώληση του 10% πήγαν αποκλειστικά για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μετά από καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος είχε επικαλεστεί έγγραφο του υφυπουργού Νίκου Φαρμάκη, το υπουργείο Οικονομίας ομολόγησε ότι μέρος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις έχει διατεθεί και για άλλους σκοπούς, εκτός από τη μείωση του χρέους.

    Σύμφωνα με το έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που είδε το φως της δημοσιότητας, τα συγκεκριμένα έσοδα χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και για την καταβολή συντάξεων του ΤΕΒΕ τον περασμένο Ιούνιο.

    Το συγκεκριμένο θέμα προκάλεσε ένταση την περασμένη Τρίτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα, εν μέσω καταγγελιών για "διπλά βιβλία", να αποχωρήσουν από τη συζήτηση οι βουλευτές της ΝΔ. O υπουργός ανέφερε ότι τα έσοδα από τις μετοχοποιήσεις μέχρι σήμερα έχουν ανέλθει στα 2,6 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ.

    Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο υπουργός είπε ότι θα μειωθεί το μετοχικό κεφάλαιο, θα διατεθεί στο 35% με ανοιχτό διαγωνισμό και σε ασφαλιστικά ταμεία, ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και θα διατηρηθεί για μια πενταετία η αυτονομία του. Επίσης, το μάνατζμεντ θα είναι κοινής αποδοχής, ενώ θα διασφαλιστούν παράλληλα οι εργαζόμενοι.

    Αναφερόμενος στην τελευταία μετοχοποίηση της ΔΕΗ, είπε ότι ολοκληρώθηκε το σχέδιο που είχε καταρτιστεί το 2000 και ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τις μετοχές της ΔΕΗ από νέους επενδυτές. Εξάλλου, για την εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ, είπε, ότι ολοκληρώνεται η αξιολόγηση προσφορών και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση με την ισπανική εταιρεία που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

    Η μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ πρέπει να κατοχυρώνει το νέο σχήμα, είπε ο υπουργός, ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον οποιοδήποτε "ρίσκο" εταιρικού τύπου.

    Αντιδράσεις από ΝΔ και ΣΥΝ

    Για "πλήρες αδιέξοδο της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής και θέατρο του παραλόγου", έκανε λόγο ο συντονιστής Οικονομικών της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης.

    "Η κυβέρνηση κλιμακώνει ένα κρεσέντο όπως-όπως και όσο-όσο ιδιωτικοποιήσεων για να καλύψει τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού", σχολίασε από τον ΣΥΝ ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

    [26] ''Διαζύγιο'' Αλπάι και Αστον Βίλα

    24/10/2003 7:20:00 μμ

    Η Αστον Βίλα έλυσε κοινή συναινέσει το συμβόλαιό της με τον Τούρκο αμυντικό Αλπάι Οτζαλάν, που επιτέθηκε στον Ντέιβιντ Μπέκαμ.

    Πλήρωσε ακριβά την επίθεση στον Μπέκαμ

    Ο Αλπάι είχε συγκρουστεί με τον Μπέκαμ μετά τον αγώνα Τουρκίας-Αγγλίας για την προκριματική φάση του "Εuro 2004", προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Ύστερα από το επεισόδιο, ο Αλπάι πήρε δεκαήμερη άδεια από την ομάδα του, αλλά μετά από συνάντηση με τη διοίκηση της Αστον Βίλα αποφασίσθηκε η διακοπή της συνεργασίας των δυο πλευρών.

    Ο πρόεδρος της ομάδας, Νταγκ 'Ελις, είπε πως "θα ήταν πολύ δύσκολο για τον Αλπάι να αγωνιστεί πάλι με τη φανέλα της Αστον Βίλα στο μέλλον", ενώ ο παίκτης δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της υπόθεσης. Το συμβόλαιο του Αλπάι έληγε κανονικά τον Ιούνιο του 2004.

    [27] Βράβευση Έλληνα λογοτέχνη στην ΠΓΔΜ

    24/10/2003 4:00:00 μμ

    Το βραβείο "Λογοτεχνικό σκήπτρο", που είναι η ανώτερη διάκριση της Ένωσης Συγγραφέων της ΠΓΔΜ και απονέμεται κάθε χρόνο σε δύο συγγραφείς, παρέλαβε σήμερα ο Έλληνας λογοτέχνης, Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος. Ο κ. Ασημακόπουλος είχε τιμηθεί με το βραβείο αυτό το 2001, όμως τότε δεν είχε μπορέσει να παρευρεθεί στην τελετή.

    Η λογοτεχνία μέσο γνωριμίας των λαών

    Στην ομιλία του, ο κ. Ασημακόπουλος δήλωσε πως η λογοτεχνία είναι ο καλύτερος τρόπος για να έλθουν κοντά οι δύο λαοί. Πρόσθεσε δε πως οι συγγραφείς πρέπει να αναπτύξουν ακόμη καλύτερες σχέσεις και να ενδυναμώσουν "την πολιτιστική συνεργασία και την ειρηνική συνύπαρξη".

    Ο συγγραφέας Πάσκαλ Γκίλεφσκι, μιλώντας εκ μέρους της Ένωσης Συγγραφεών της ΠΓΔΜ, εξήρε το έργο και την προσωπικότητα του Έλληνα συγγραφέα, που "ακολουθεί την παράδοση της μεγάλης ελληνικής παιδείας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μέσω των μεγάλων Ελλήνων ποιητών και λογοτεχνών".

    Επίσης, ο Έλληνας λογοτέχνης συναντήθηκε και με τον γενικό διεθυντή του Κρατικού Θεάτρου των Σκοπίων, Μίλκο Στεφάνοφσκ. Στη συνάντηση αυτή εξετάστηκε το ενδεχόμενο να "ανέβουν" στο θέατρο των Σκοπίων έργα Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων και να πραγματοποιηθεί έκθεση αρχαίου ελληνικού θεάτρου.

    [28] Η υγιεινή ζωή καθυστερεί τον καρκίνο του μαστού

    24/10/2003 5:54:00 μμ

    Η Ερευνητική Ομάδα για τον Καρκίνο του Μαστού της Νέας Υόρκης (New York Breast Cancer Study Group) ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που έχουν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 and BRCA2 έχουν 80% πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού ή ακόμα και των ωοθηκών.Παρόλα αυτά η εξέλιξη της αρρώστιας μπορεί να μειωθεί σημαντικά, έστω και αν ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες "υψηλού κινδύνου", αν αθλούνται και προσέχουν το βάρος τους, ειδικά όταν βρίσκονταν στην εφηβεία. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι πολλές γυναίκες με αυτές τις κληρονομικές μεταλλάξεις προέρχονται από οικογένειες χωρίς ή με μικρό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει επειδή κληρονόμησαν την γονιδιακή αυτή μετάλλαξη από τον πατέρα τους.

    O ρόλος των περιβαλλοντολογικών παραγόντων

    Οι έρευνες έδειξαν επίσης, ότι οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί πριν από το 1490, και έχουν τα "μεταλλαγμένα γονίδια" έχουν 24% πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού αν έχουν τα συγκεκριμένα γονίδια. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες που έχουν τα ίδια γονίδια και γεννήθηκαν μετά το 1940 έχουν 67% πιθανότητες, γεγονός που μας δείχνει ότι οι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πότε θα εμφανιστεί η ασθένεια. Παρόλα αυτά, άσχετα με την ημερομηνία γέννησης, αν μία γυναίκα ασκούταν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει καρκίνο του μαστού αργότερα από ότι οι γυναίκες που δεν ασκήθηκαν ποτέ. Ομοίως και οι γυναίκες που διατηρούσαν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα όταν ήταν έφηβες ανέπτυξαν την ασθένεια αργότερα.

    Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές ο τρόπος ζωής έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στον καρκίνο του μαστού, όχι μόνο σε αυτόν που οφείλεται στο γονίδιο BRCA αλλά και σε άλλους τύπους. Aρα, όπως επεσήμανε η Dr Ελίσαμπεθ Σουίσερ από το Ίδρυμα Ερευνών για τον Καρκίνο του Μαστού (US Breast Cancer Research Foundation) η αντίληψη ότι για τον καρκίνο του μαστού οφείλεται μόνο η κληρονομικότητα από τις μητέρες είναι εντελώς λανθασμένη. Τέλος οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό για μία γυναίκα να συγκεντρώνει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί και για το ιατρικό ιστορικό από την πλευρά του πατέρα της, αλλά και ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην καθυστέρηση της ασθένειας

    [29] Στα σκουλήκια κρύβεται το μυστικό της αιώνιας ζωής

    24/10/2003 7:20:00 μμ

    Το μυστικό της μακροβιότητας βρίσκεται πιθανότατα στο βιολογικό σύστημα των σκουληκιών. Έξι φορές περισσότερο από το κανονικό μπορεί να ζήσει ένα μικροσκοπικό σκουλήκι με τις κατάλληλες γονιδιακές και ορμονικές τροποποιήσεις, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύται στο ιατρικό περιοδικό Science. Ουσιαστικά, επιχειρήθηκε η αναστολή μιας μεταβολιζόμενης ορμόνης γεγονός που παρουσίασε αναπάντεχα αποτελέσματα.

    Έξι φορές αυξήθηκε ο μέσος όρος ζωής

    Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανέστειλαν τη λειτουργία της ινσουλίνης καταλήγοντας, ότι η μετάλλαξη αυτή οδηγεί σε διπλασιασμό της ζωής των σκουληκιών που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα και έχουν την επιστημονική ονομασία Caenorhabditis elegans. Συνεχίζοντας τις έρευνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η περαιτέρω αναστολή της αυξάνει ακόμη περισσότερο το ποσοστό αυτό, εισάγοντας το αναπαραγωγικό τους σύστημα σε μια κατάσταση λήθαργου.

    Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, καθώς τα πειραματόζωα έδειξαν να αυξάνουν το μέσο όρο ζωής τους κατά 6 φορές. Στα ανθρώπινα δεδομένα, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η δυνατότητα επιβίωσης μπορεί να αυξηθεί έως και 500 χρόνια. Ωστόσο, όπως δηλώνουν, η αύξηση της βιωσιμότητας οφειλόταν όχι αποκλειστικά στην αδυναμία αναπαραγωγής τους αλλά στην μετάλλαξη της ορμόνης σε συνδυασμό με αυτό το αποτέλεσμα.

    Αυτή η παράταση της βιωσιμότητας είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ ενώ η εξέλιξη των ερευνών αφήνει περιθώρια ελπίδας πως κάτι ανάλογο μπορεί να ισχύσει και στα θηλαστικά.

    Τις ελπίδες αυτές τόνωσαν οι δηλώσεις της Δρ.Αράντς Ολιβέιρα, που επισήμανε, πως "αυτό το επίτευγμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς η ινσουλίνη που μεταλλάχθηκε δίνοντας τέτοια αποτελέματα, είναι η ουσία, που ελέγχει τη μακροβιότητα σε πολλά βιολογικά είδη ακόμη και στα θηλαστικά".

    [30] ''Εχθρός'' των e-mails το spam

    24/10/2003 5:21:00 μμ

    Το 25% των ανθρώπων που χρησιμοποιεί το Internet λέει ότι έχει αναγκαστεί να μειώσει τις επισκέψεις του στην ηλεκτρονική ταχυδρομική του θυρίδα εξαιτίας των "ανεπιθύμητων" μηνυμάτων, που βρίσκει καθημερινά εκεί, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα του Pew Internet. Στην έρευνα, έλαβαν μέρος 1380 χρήστες του Διαδικτύου. Οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν ότι έχουν αρχίσει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ασφάλεια του Διαδικτύου. Επίσης, τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι, η επίσκεψη στο Internet έχει γίνει λιγότερο ευχάριστη εξαιτίας των διαφημιστικών μηνυμάτων.

    Οι χρήστες τα διαγράφουν-δεν χρησιμοποιούν φίλτρα

    Πριν ένα χρόνο, ο μέσος όρος των spam που λάμβανε ένας χρήστης ήταν 12% επί του συνόλου των μηνυμάτων του, ενώ φέτος έχει σημειώσει κατακόρυφη αύξηση, αγγίζοντας το 55%!

    Ιδιαίτερα ενοχλητικά φαίνεται να είναι τα μηνύματα πορνογραφικού περιεχομένου. Οι περισσότεροι γονείς και γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ενοχλημένοι από αυτά τα μηνύματα καθώς και από το ότι δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για να τα σταματήσουν.

    Αν και πολλές εταιρίες παροχής υπηρεσιών Internet, όπως η Microsoft και η Yahoo, έχουν δημιουργήσει προγράμματα προστασίας από τα spam mails, οι καταναλωτές δεν τα χρησιμοποιούν. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δήλωσαν πως δεν χρησιμοποιούν τα ειδικά προγράμματα, αλλά σβήνουν απλά τα ενοχλητικά μηνύματα.

    "Οι άνθρωποι αγαπούν την ηλεκτρονική αλληλογραφία και τους ενοχλεί πραγματικά ότι τα spam mails καταστρέφουν κάτι τόσο όμορφο", ανέφερε η Ντέμπορα Φέλοους, συντάκτρια της έκθεσης. "Οι χρήστες δυσανασχετούν με αυτή την εισβολή. Θυμώνουν με τις απάτες και προσβάλλονται από το αηδιαστικό περιεχόμενό τους", κατέληξε η κ. Φέλοους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 24 October 2003 - 16:54:35 UTC