Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση Σημίτη για το θέμα των αυθαιρέτων
  • [02] Να αποφύγουμε την οξύτητα στο θέμα της Εκκλησίας
  • [03] Θέμα Μαρμάρων στο τετ α τετ Σημίτη - Μπλερ
  • [04] Φρούριο η Αθήνα την περίοδο των Αγώνων
  • [05] Φόρος τιμής στο Ρήγα Φεραίο από τον Κ. Στεφανόπουλο
  • [06] Δύο προσαράξεις πλοίων λόγω δυνατών ανέμων
  • [07] Συνελήφθη δραπέτης από το Μεταγωγών Θεσσαλονίκης
  • [08] Πώς θα γλυτώσετε από τα ενοχλητικά τηλέφωνα
  • [09] Ιταλικό σχέδιο για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  • [10] Παραβίαση κοινοτικής νομοθεσίας από Ελλάδα
  • [11] Ολοκλήρωσαν την αγόρευση οι συνήγοροι Τζωρτζάτου
  • [12] Αντιπαράθεση στη δίκη για τα γκάλοπ
  • [13] Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ για νέο χτύπημα
  • [14] Αζερμπαϊτζάν: Αιματηρές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα
  • [15] ''Εγκλωβισμένοι'' σε αεροδρόμια χιλιάδες τουρίστες
  • [16] Υπέρ της εκδίωξης του Αραφάτ και πάλι το Ισραήλ
  • [17] Δικαστήριο των ΗΠΑ ζητά την αποκάλυψη πηγής ρεπορτάζ
  • [18] Σε ετοιμότητα η Συρία για πιθανή ισραηλινή επίθεση
  • [19] Ικανοποίηση από ΗΠΑ για την υπερψήφιση του σχεδίου
  • [20] Στα χέρια του Κακλαμάνη η έκθεση Γκαργκάνα
  • [21] Θρίλερ με το ενδιαφέρον της IBERIA
  • [22] Σε 16 Τράπεζες η πληρωμή των σημάτων κυκλοφορίας
  • [23] Ασφαλιστικά μέτρα κατά της Vodafone
  • [24] Αμετάβλητος ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης
  • [25] Τεστ Παπ κάθε 3 χρόνια υποστηρίζει νέα μελέτη
  • [26] Απαγορεύτηκε η εισαγωγή εσωρούχων ''δεύτερης χρήσεως''

    [01] Παρέμβαση Σημίτη για το θέμα των αυθαιρέτων

    16/10/2003 7:12:00 μμ

    Τη δημιουργία ειδικής ομάδας με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαχείριση των διαδικασιών για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Ανατολική Αττική αποφάσισαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη. Αποστολή της επιτροπής αυτής το άμεσο άνοιγμα όλων των φακέλων που αφορούν καταπατήσεις του αιγιαλού, μέσω της προώθησης όλων των υφιστάμενων πρωτοκόλλων κατεδάφισης. Παράλληλα, την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης για όλα τα αυθαίρετα του νομού Αττικής, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες υπαλλήλων του Δημοσίου σχετικά με αναστολές αποφάσεων για κατεδαφίσεις, διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, ενώ με παρέμβαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, κλείνουν πέντε κέντρα διασκέδασης στον Πειραιά. Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών συνεχίζει τις έρευνες για τις συνθήκες θανάτου της 52χρονης Ρουμπίνης Σταθέα, της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας Αν. Αττικής, που πρόσφατα έδωσε τραγικό τέλος στη ζωή της.

    Προώθηση των διαδικασιών για τελεσίδικες αποφάσεις

    Η έντονη συζήτηση γύρω από το θέμα των αυθαιρέτων και οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν στην παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος συμφώνησε με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τη σύσταση ειδικής ομάδας, που θα ασχοληθεί με τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

    Η ομάδα αυτή θα συγκροτηθεί από στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, του υπουργείου Οικονομίας, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.

    Αντικείμενο της η μελέτη, μίας προς μία, των περιπτώσεων και η προώθηση των σχετικών διαδικασιών για την έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων.

    Παράλληλα όπου διαπιστωθούν σημεία που αλληλοκαλύπτονται με αποφάσεις διαφόρων υπηρεσιών (Νομαρχίας, Κτηματικής, Περιφέρειας κλπ), θα γίνονται προτάσεις μέσα σε ένα μήνα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα αρμόδια υπουργεία για το τι είδους θεσμικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν (νομοθετικές ρυθμίσεις κλπ).

    Κατεδαφίσεων συνέχεια και λουκέτο σε νυχτερινά κέντρα επάνω σε αρχαία

    Το πρωί της Πέμπτης, οι μπουλντόζες της περιφέρειας Αττικής, ασχολήθηκαν για δεύτερη ημέρα με τις εργασίες κατεδάφισης της ξύλινης εξέδρας του νυχτερινού κέντρου "Καλούα", στο Πόρτο Ράφτη.

    Την ίδια ώρα, προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί εάν και ποιοι είναι αυτοί που τέλεσαν αδικήματα παραβιάζοντας το νόμο περί αρχαιοτήτων, αλλά και το πώς λειτουργούσαν νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στον Πειραιά, διέταξε σήμερα ο εισαγγελέας Γιάννης Μωραϊτάκης.

    Την έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας Πειραιά με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το σφράγισμα πέντε κέντρων διασκέδασης τα οποία βρίσκονται επάνω στα αρχαία της πόλης.

    Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, αν προκύψουν ευθύνες - κυρίως για δημοτικούς συμβούλους- τότε ο εισαγγελέας θα προχωρήσει σε νέες ποινικές διώξεις.

    Χυτήρης: Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της διαδικασίας

    Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος συνεχίζει τις έρευνες για τις συνθήκες θανάτου της 52χρονης Ρουμπίνης Σταθέα.

    Υπενθυμίζεται ότι η αυτόχειρας με ιδιόχειρη επιστολή της είχε αποδώσει την απόφαση της να προβεί στο απονενοημένο διάβημα, στις πιέσεις που δεχόταν από τον επαγγελματικό της χώρο.

    Χθες, κατά την κηδεία της, ο σύζυγός της Παναγιώτης Τζαβάρας άφησε αιχμές και έκανε λόγο για εσκεμμένη απόκρυψη εγγράφων από τον Περιφερειάρχη κ. Μιχάλη Κυριακίδη, στον οποίο υπάγεται η Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου, όπου εργαζόταν η Ρουμπίνη Σταθέα.

    Ο κ. Τζαβάρας ζήτησε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο θέμα των αυθαίρετων.

    Υπάρχει διαδικασία της οποίας περιμένουμε τα αποτελέσματα, στην οποία δεν χωρεί παρέμβαση, ήταν απάντηση, που έδωσε σήμερα επί του θέματος, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Τηλέμαχος Χυτήρης.

    [02] Να αποφύγουμε την οξύτητα στο θέμα της Εκκλησίας

    16/10/2003 4:38:00 μμ

    Ένταση παραμένει στις σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας - Φαναρίου. Σύσκεψη θα έχει εντός της ημέρας ο Αρχιεπίσκοπος, με συνεργάτες του και Μητροπολίτες, για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει στο θέμα. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αποφάσεις που θα πάρει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου, που συνέρχεται στο Φανάρι. Η Κυβέρνηση συστήνει ψυχραιμία και νηφαλιότητα και δηλώνει πως παρακολουθεί το θέμα με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους. "Οι μητροπόλεις των Νέων Χωρών πρέπει να ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδας, γιατί είναι γνωστές οι τουρκικές πιέσεις που δέχεται το Πατριαρχείο", δήλωσε ο Μιλτιάδης Εβερτ. Η δήλωση Εβερτ προκάλεσε την αντίδραση του υφυπουργού Τύπου Τηλ. Χυτήρη, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει κανένας με δηλώσεις του να προκαλεί οξύτητα στις σχέσεις Πατριαρχείου και Ελλαδικής Εκκλησίας και κάλεσε τη ΝΔ να πάρει θέση.

    Παπανδρέου: ''Έκκληση για διάλογο''

    Νωρίτερα, κύκλοι της Ρηγίλλης σημείωναν ότι δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο, πέραν της δήλωσης Καραμανλή, ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με διάλογο στους κόλπους της Εκκλησίας.

    Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε σύνεση, ευθύνη και νηφαλιότητα και υπογράμμισε ότι η κυβερνητική στάση υπαγορεύεται από τη βαθιά πίστη και το σεβασμό στους διακριτούς ρόλους.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ενότητα της ορθοδοξίας και απηύθυνε έκκληση για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

    Σχετικές ειδήσεις: Συμβιβαστική λύση θέλουν οι Μητροπολίτες

    [03] Θέμα Μαρμάρων στο τετ α τετ Σημίτη - Μπλερ

    16/10/2003 7:49:00 μμ

    Το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, συζήτησε λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Κώστας Σημίτης με τον Τόνι Μπλερ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να μάθει από τον Βρετανό ομόλογό του αν υπάρχει κάτι νεότερο γύρω από το θέμα, υπενθυμίζοντας του μάλιστα τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Αμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας δια του εκπροσώπου της Θόδωρου Ρουσόπουλου, στο θέμα της επιστροφής των Ελγινείων μαρμάρων εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων."Είναι θλιβερό ο πρωθυπουργός να χρησιμοποιεί ένα εθνικό θέμα, για μικροκομματικές, προεκλογικές σκοπιμότητες" δήλωσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας ο Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι η ΝΔ προσπαθεί και πάλι να απαξιώσει τους εθνικούς στόχους της κυβέρνησης. "Οι Έλληνες κατανοούν ότι οι τρεις μήνες που μεσολαβούν από τις εκλογές ως τους Ολυμπιακούς δεν επαρκούν για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Διευκρινήσεις Σημίτη

    Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στις Βρυξέλλες, ο Κ.Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να λύσει το θέμα αυτό το ταχύτερο δυνατό.

    Διευκρίνισε επίσης ότι θα ήταν καλό αυτό να γίνει πριν από τις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Απρίλιο ή στις 2 Μαΐου, καθώς από τώρα μέχρι αυτή την ημερομηνία μεσολαβούν περίπου έξι μήνες διάστημα μεγαλύτερο από τους τρεις περίπου μήνες που χωρίζουν τις εκλογές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Συνεχίζοντας ο Κώστας Σημίτης είπε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελλάδας και ότι είναι πεπεισμένος ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την επίλυσή του.

    "Δεν υπονοούσα τίποτα για την ικανότητα της άλλης πλευράς", σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Αντιδράσεις

    "Ο Πρωθυπουργός έχει ως στόχο τα μάρμαρα του Παρθενώνα να βρίσκονται στην πατρίδα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες" δήλωσε από την πλευρά του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, καταλογίζοντας στη ΝΔ ότι χρησιμοποιεί τους εθνικούς στόχους της κυβέρνησης για μικροκομματικές προεκλογικές επιδιώξεις.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του αυτές "ομολόγησε ότι χάνει τις εκλογές" και τόνισε ότι την επιστροφή των Μαρμάρων ζητούν όλοι οι Έλληνες.

    " Το δίκαιο αυτό αίτημα στηρίζεται σε ισχυρά ιστορικά επιχειρήματα. Ο κ. Σημίτης τα αγνόησε. Γιατί, προφανώς, άλλα τον ενδιαφέρουν" συμπλήρωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Η αναφορά του πρωθυπουργού στην επιστροφή των Μαρμάρων προκάλεσε την αντίδραση και του ΔΗΚΚΙ.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ο πρωθυπουργός έχει εντάξει την επιστροφή των Γλυπτών στις μικροκομματικές προεκλογικές του ανάγκες.

    [04] Φρούριο η Αθήνα την περίοδο των Αγώνων

    16/10/2003 6:56:00 μμ

    Φρούριο θα θυμίζει η Αθήνα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, που παρουσίασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως, Γ. Φλωρίδης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, περισσότερα από 40.000 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας θα επιφορτιστούν με το έργο προστασίας αθλητών, υψηλών προσκεκλημένων και αθλητικών εγκαταστάσεων. Στο σχέδιο, προβλέπεται επίσης η δημιουργία ειδικών ζωνών για την κίνηση και τη στάθμευση των οχημάτων, καθώς επίσης και η απαγόρευση πτήσεων πάνω από συγκεκριμένες περιοχές.

    Το σκηνικό ασφάλειας

    Το πρόγραμμα της ασφάλειας των αγώνων παρουσιάστηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Φλωρίδη, την πρόεδρο της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Αισθητήρες κίνησης, κάμερες, πεζές περιπολίες αλλά και απαγόρευση των πτήσεων πάνω από συγκεκριμένες περιοχές είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό ασφαλείας των Αγώνων του 2004.

    Κάθε ολυμπιακή εγκατάσταση θα έχει ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης και κυκλοφορίας αλλά και δύο περιφράξεις, μεταξύ των οποίων θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο αστυνομικών οχημάτων.

    Το ανώτατο επίπεδο ασφάλειας θα παρέχεται στο ολυμπιακό χωριό όπου θα καταλύσουν οι αθλητές αλλά και στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου θα διαμένουν την περίοδο των αγώνων τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Στο μικροσκόπιο των σωμάτων ασφαλείας, θα βρίσκονται επίσης 126 αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος σε όλη την ελληνική επικράτεια.

    [05] Φόρος τιμής στο Ρήγα Φεραίο από τον Κ. Στεφανόπουλο

    16/10/2003 1:29:00 μμ

    Τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Βελιγράδι. Ο κ. Στεφανόπουλος είχε ιδιαίτερες συναντήσεις, τόσο με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. Ζίβκοβιτς, όσο και τον Μαυροβούνιο Πρωθυπουργό Τζουγκάνοβιτς. Η ελληνική αποστολή είχε επίσης την ευκαιρία να προσκυνήσει στο Βελιγράδι, τον τόπο όπου μαρτύρησε και βασανίστηκε ο Ρήγας Φεραίος, ο μεγάλος Βαλκάνιος οραματιστής, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Διαρκής η παραδοσιακή φιλία Ελλάδας-Σερβίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος απέτισε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον πρωτομάρτυρα της Επαναστάσεως του 1821 , τον Ελληνα οραματιστή της Βαλκανικής Ομοσπονδίας. Ο κ. Στεφανόπουλος με έκδηλη τη συγκίνηση επισκέφθηκε το πρωί τον Πύργο Νεμπόϊσα του Βελιγραδίου, όπου στραγγαλίστηκαν ο Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοί του τον Ιούνιο του 1798 και κατέθεσε ένα δάφνινο στεφάνι και στη συνέχεια σταμάτησε για λίγα λεπτά στον ανδριάντα του Ρήγα σε κεντρικό δρόμο της σερβικής πρωτεύουσας που φέρει το όνομά του, πριν επισκεφθεί το Δημαρχείο της πόλεως.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομιλία του στο Δημαρχείο ανέλυσε δια μακρών την ιστορία και την πορεία του Ρήγα Φεραίου, τονίζοντας μάλιστα ότι "προδόθηκε, όπως πολλοί σπουδαίοι άνδρες" και έτσι συνελήφθη στην Τεργέστη πριν οδηγηθεί στις φυλακές του Βελιγραδίου όπου μαρτύρησε.

    Η Δήμαρχος του Βελιγραδίου Ραντμίλα Χρουστάνοβιτς υποδεχομένη τον Πρόεδρο αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Σερβίας, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τη μαρτυρική πορεία του Ρήγα Φεραίου, αλλά και τη φράση του Ελευθερίου Βενιζέλου ότι "η Ελλάς είναι πολύ μικρή χώρα για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία", όταν του ζητήθηκε να επιτεθεί η Ελλάδα κατά της Σερβίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Η κα Χρουστάνοβιτς τόνισε την υποστήριξη της Ελλάδος σε δύσκολες, πρόσφατες, στιγμές για τη χώρα της και το Βελιγράδι, λέγοντας με σαφώς ειρωνική διάθεση ότι "μας δίνατε δύναμη και ελπίδα, όταν τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ. . . μοίραζαν δικαιοσύνη και ελευθερία".

    Αλλωστε, τα νατοϊκά "δώρα" προς το Βελιγράδι είναι ακόμη εμφανή στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως, όπου "διατηρούνται" κτήρια βομβαρδισμένα από τα διαβόητα "χειρουργικά" χτυπήματα των νατοϊκών αεροσκαφών.

    Όπως ήταν φυσικό, ο Κωστής Στεφανόπουλος αφού ανέλυσε την ιστορική διαδρομή των σχέσεων Ελλάδος και Σερβίας (λέγοντας μάλιστα ότι "αυτή η διαρκής παραδοσιακή φιλία μας πρέπει να αποτελεί παράδειγμα και υπόδειγμα για τα Βαλκάνια) αναφέρθηκε στο πρόσφατο παρελθόν των ελληνοσερβικών σχέσεων.

    "Όταν το ΝΑΤΟ κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρθηκε για το καθεστώς της χώρας. Τα αισθήματά μας υπέρ των Σέρβων αδιαφορούσαν για την πολιτική κατάσταση", τόνισε ο Πρόεδρος.

    ''Ολες οι χώρες που πιστεύουν στις αρχές της Ε.Ε. να γίνουν κράτη-μέλη της''

    Ο Κωστής Στεφανόπουλος επισήμανε ακόμη ότι "για λόγους πολιτικούς και ηθικούς πρέπει όλες οι χώρες των Βαλκανίων που πιστεύουν στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Δημοκρατία, σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και της συνεργασίας των λαών) να γίνουν μέλη της ΕΕ".

    Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη υπέφερε πολλά από την ψυχροπολεμική διαίρεση, τόνισε πως "δεν πρέπει να είναι πια ανεκτές οι διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη" και σημείωσε πως η ενοποίησή της θα επιτρέψει σε όλους τους λαούς να συνεργαστούν, να αναπτυχθούν οικονομικά και να ενισχύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς τους.

    Ο Πρόεδρος υπογράμμισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας ("με την ελπίδα-και υπό την προϋπόθεση του εκδημοκρατισμού της-να δοθεί λύση στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών", όπως συμπλήρωσε, αναφερόμενος ειδικότερα στην Τουρκία και στις σχέσεις της με την Ελλάδα) και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

    Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις φυσικές ομορφιές της σερβικής πρωτεύουσας , "υπενθυμίζοντας" πως "εμείς στην Αθήνα ζούμε στριμωγμένοι σε κουτιά που τα ονομάζουμε πολυκατοικίες, αφού καταστρέψαμε τα παλιά μας κτήρια".

    Ο Κωστής Στεφανόπουλος συζήτησε στη συνέχεια, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε, για τις διμερείς σχέσεις και τα βαλκανικά προβλήματα με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Ζιφκοβιτς και του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ενώ επισκέφθηκε και τον Πατριάρχη των Σέρβων κ. Παύλο.

    [06] Δύο προσαράξεις πλοίων λόγω δυνατών ανέμων

    16/10/2003 12:05:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Μικροπροβλήματα από τους ανέμους που πνέουν στα πελάγη, έχουν δημιουργηθεί στο Αιγαίο πέλαγος και στο Ιόνιο. Το πρωί σημειώθηκαν δυο προσαράξεις πλοίων, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσουν πληρώματα και σκάφη. Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο ''Ενινα'' με σημαία Αλβανίας και το μικρό επιβατηγό σκάφος ''Χρήστος Τ''.

    Το ''Ενινα'' έπλεε στα ανοιχτά του όρμου Λιγιάς Πάργας

    Σώοι είναι οι οκτώ Αλβανοί ναυτικοί-μέλη του πληρώματος του μικρού φορτηγού πλοίου ''Ενινα'' με σημαία Αλβανίας, το οποίο, ενώ έπλεε, τα ξημερώματα, ανοιχτά του όρμου Λιγιάς Πάργας, μεταφέροντας χύμα τσιμέντο, παρουσίασε κλίση λόγω μετακίνησης του φορτίου του.

    Σε βοήθεια έσπευσαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος και αλιευτικά, που παρέλαβαν όλους τους ναυτικούς, ενώ ειδικό σκάφος έσπευσε, ήδη, στην περιοχή για να ρυμουλκήσει το μικρό φορτηγό σε ασφαλές λιμάνι. Το ''Ενινα'' είχε αποπλεύσει από το Δρέπανο με προορισμό την Αλβανία.

    Το ''Χρήστος Τ'' στον κόλπο Αγίας Τριάδας Ελευσίνας

    Στα αβαθή του κόλπου Αγίας Τριάδας στην Ελευσίνα, προσάραξε, νωρίς το πρωί, το μικρό οχηματαγωγό πλοίο ''Χρήστος Τ'', που έπλεε με 9μελές πλήρωμα προς τον Ασπρόπυργο.

    Από την προσάραξη δεν προκλήθηκε ρύπανση, αλλά ούτε και τραυματισμός κάποιου ναυτικού, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες αποκόλλησης του πλοίου.

    Το σκάφος είχε αποπλεύσει από τη Σκύρο, ενώ προανάκριση για τα αίτια, που προκάλεσαν την προσάραξη, διεξάγει το Λιμεναρχείο Ελευσίνας.

    [07] Συνελήφθη δραπέτης από το Μεταγωγών Θεσσαλονίκης

    16/10/2003 11:59:00 πμ

    Ενας από τους πέντε κακοποιούς που απέδρασαν τα ξημερώματα της 8ης Οκτωβρίου από το Τμήμα Μεταγωγών Θεσσαλονίκης συνελήφθη στις 10 χθες το βράδυ, σε ξενοδοχείο στο Χαϊδάρι Αττικής. Πρόκειται για τον Χρήστο Ιωάννου του Ιωάννη, 33 ετών, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε δις ισόβια και σε 60 χρόνια κάθειρξης για δύο ανθρωποκτονίες. Ο Ιωάννου εντοπίστηκε μετά από πληροφορίες και συνελήφθη από αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης και της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής μετά από συντονισμένη επιχείρηση χωρίς να προλάβει να φέρει αντίσταση. Ο 33χρονος θα μεταχθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    [08] Πώς θα γλυτώσετε από τα ενοχλητικά τηλέφωνα

    16/10/2003 11:09:00 πμ

    Μια απλή αίτηση προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μπορεί να απαλλάξει τους πολίτες από τα ανεπιθύμητα διαφημιστικά τηλεφωνήματα και αλληλογραφία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής, Δημήτριο Γουργουράκη.

    Απευθυνόμενος την Τετάρτη προς τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Γουργουράκης είπε ότι οι πολίτες μπορούν να καταχωρούνται σε ειδικό μητρώο, το οποίο υποχρεούνται να συμβουλεύονται οι διαφημιστικές εταιρείες, πριν ενοχλήσουν το κοινό. Σε περίπτωση που το αγνοήσουν, υπέχουν ευθύνης και μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο, προσέθεσε.

    Αρχεία δεδομένων σε χέρια ιδιωτών

    Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Καψής είχε εκφράσει τη δυσφορία του για την τακτική πολλών διαφημιστικών εταιρειών να καλούν ανυποψίαστους πολίτες ακόμα και σε ώρες κοινής ησυχίας.

    Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα απόκτησης αρχείων δημοσίων φορέων από ιδιωτικές εταιρείες. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος κατήγγειλε ότι κατά την περίοδο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2002, εταιρεία τηλεμάρκετιγκ χρησιμοποίησε το αρχείο του ΟΑΕΔ για να εντοπίζει τους ανέργους του Περιστερίου Αττικής και να υπόσχεται επαγγελματική αποκατάσταση σε περίπτωση εκλογής συγκεκριμένου υποψηφίου.

    Αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης αναρωτήθηκε πώς έφτασαν στα χέρια βουλευτών κατάλογοι Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

    Ο κ. Γουργουράκης απάντησε ότι «η διαρροή στοιχείων σε τρίτους συνιστά ενδεχομένως και ποινικό αδίκημα» και σημείωσε την ανάγκη για τέτοιες περιπτώσεις να γίνονται καταγγελίες προς την Αρχή.

    Αναφερόμενος στο αίτημα της υπηρεσίας τελωνείων των ΗΠΑ για παροχή προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών, ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές αντιμετωπίζουν συλλογικά το θέμα και συζητείται, τόνισε, εάν και ποια στοιχεία πρέπει να δίδονται (όπως το θρήσκευμα, οι διατροφικές συνήθειες κ.ά), και πώς αυτά εξασφαλίζονται για να μην επεκτείνεται η επεξεργασία τους.

    Σημείωσε, επίσης, ότι αρχικώς οι ΗΠΑ ζητούσαν στοιχεία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τώρα θέλουν να επεκτείνουν την επεξεργασία τους για σοβαρά εγκλήματα, χωρίς να τα διευκρινίζουν.

    Αναφορικά με το πιλοτικό πρόγραμμα της εταιρείας Alitalia για καταγραφή της ίριδας του ματιού σε «έξυπνη κάρτα», το οποίο εφαρμόζεται στα αεροδρόμια του Μιλάνου και των Αθηνών, ο κ. Γουργουράκης είπε ότι αυτό γίνεται με την συγκατάθεση των επιβατών, αν και -όπως προσέθεσε- χρειάζεται έρευνα για το εάν η φωτογράφηση της ίριδας μπορεί να αποκαλύψει ασθένειες του επιβάτη, κάτι που αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο.

    Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το βιομετρικό στοιχείο της ίριδας δεν φυλάσσεται σε αρχείο αλλά μόνο στην «έξυπνη κάρτα», ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι ακόμα και η ανάγνωση της κάρτας αποτελεί επεξεργασία δεδομένων, ενώ ζήτησε από την Αρχή να απευθύνει συστάσεις στους δημόσιους φορείς για την προφύλαξη των αρχείων τους.

    Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ζήτησε να μάθει εάν καταχωρείται η άρνηση των επιβατών να αποκτήσουν την «έξυπνη κάρτα» και παρατήρησε ότι η απλή σάρωση της ίριδας του ματιού αποτελεί στην πράξη καταγραφή του ιατρικού ιστορικού του επιβάτη.

    Κατήγγειλε επίσης περίπτωση παράδοσης του ιατρικού ιστορικού προσώπου, που νοσηλεύτηκε στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Αγ. Σάββας, σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το ασφαλιστικό συμβόλαιό του. Απαντώντας, ο κ. Γουργουράκης υποσχέθηκε να ελέγξει το θέμα εφόσον δεχθεί καταγγελία.

    Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ Ν.Κατσαρός αναφέρθηκε στα δεδομένα που τηρεί η ιδιωτική εταιρεία Τειρεσίας για τους οφειλέτες τραπεζών και αναρωτήθηκε εάν αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο το ότι κάποιος είχε την ατυχία να μην πληρώσει εγκαίρως μια συναλλαγματική και το στοιχείο αυτό να μην του επιτρέπει αργότερα να πάρει δάνειο.

    Ο κ. Γουργουράκης απάντησε ότι έχει κατατεθεί αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την καταχώρηση και διατήρηση αρχείων, εφόσον οι οφειλές έχουν πληρωθεί. Όπως είπε, η αίτηση θα συζητηθεί το Δεκέμβριο και η σχετική απόφαση θα αποτελεί νομολογία.

    [09] Ιταλικό σχέδιο για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    16/10/2003 6:43:00 μμ

    Με την εξέταση του πρώτου σχεδίου Ευρωπαϊκού Συντάγματος, άρχισαν το μεσημέρι στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών. Η Ιταλική προεδρία ανέλαβε να παρουσιάσει μέσα στο Νοέμβριο ένα συμβιβαστικό σχέδιο για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Ο προεδρεύων Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση των συζητήσεων και την ψήφιση του νέου Καταστατικού Χάρτη μέχρι τον Δεκέμβριο, γι΄ αυτό και δεν απέκλεισε την δυνατότητα σύγκλισης έκτατης Συνόδου τον επόμενο μήνα για να εξασφαλίσει τις υπογραφές των κρατών-μελών. Ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά την πρωινή συνεδρίαση, δήλωσε ότι παρά τις διαφωνίες που ακόμα υπάρχουν, το ζητούμενο είναι πώς θα προχωρήσει η ενοποιητική διαδικασία και το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκτήσει φωνή, κύρος και παρουσία στη διεθνή σκηνή.

    Παραμένουν οι διαφωνίες

    Οι διαφωνίες επικεντρώνονται στο μέγεθος και τη σύνθεση της Επιτροπής, στο ρόλο και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Ενωσης και του υπουργού Εξωτερικών, στην κατάργηση της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου, στον τρόπο λήψης των κοινοτικών αποφάσεων και στο ζήτημα των ενισχυμένων συνεργασιών.

    Σε συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε πως ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τάχθηκε υπέρ της πρότασης Πρόντι για τη σύνθεση της Κομισιόν και της ειδικής πλειοψηφίας για τη λήψη αποφάσεων σημειώνοντας ότι σε πολλά θέματα υπήρξε συμβιβασμός και σύγκλιση των απόψεων.

    Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας σε πολυεθνική δύναμη στο Ιράκ μετά την αποδοχή της πρότασης ψηφίσματος από Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για ανθρωπιστικές αποστολές.

    Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, από την πλευρά του γνωστοποίησε ότι παρά τις όποιες συγκλίσεις των Ευρωπαίων ηγετών όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, οι βασικές διαφορές για τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων (διπλή πλειοψηφία - πλειοψηφία χωρών-μελών και 62% του κοινοτικού πληθυσμού) δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί.

    Η Ιταλική Προεδρία σημείωσε την ανάγκη αποτελεσματικής λειτουργίας της ΕΕ μετά τη Διεύρυνση (σε επίπεδο 27 ή και περισσοτέρων επιτρόπων), τονίζοντας ότι υποστηρίζει τη σχετική πρόταση της Συνέλευσης η οποία δεν θα πρέπει, όπως είπε, να υποστεί μεγάλες αλλαγές. Επισήμανε επίσης το παράδοξο να επικαλούνται ορισμένες χώρες κατ'επιλογή τη Συνθήκη της Νίκαιας για κάποια θέματα, ενώ για άλλα να την παρακάμπτουν.

    Οι διαβουλεύσεις για τα "ακανθώδη" θέματα του ευρωπαϊκού Συντάγματος θα συνεχιστούν στο εξής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, όπως ανέφερε η ιταλική Προεδρία, με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου και συγκεκριμένες αποφάσεις κατά τις Συνόδους του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

    Στο επίκεντρο οικονομία και λαθρομετανάστευση

    Αυτή την ώρα, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν τις πρωτοβουλίες, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω της επέκτασης των Διευρωπαϊκών Δικτύων μεταφορών με 29 έργα προτεραιότητας, μεταξύ αυτών και τέσσερα έργα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα.

    Πρόκειται για τους σιδηροδρομικούς άξονες Αθήνας-Σόφιας-Βουδαπέστης-Βιένης-Πράγας-Νυρεμβέργης-Δρέσδης και Ιονίου-Αδριατικής που συνδέει την Κοζάνη με την Καλαμάτα με ενδιάμεσους σταθμούς την Καλαμπάκα, τα Γιάννενα, την Ηγουμενίτσα, το Αγρίνιο και το Αντίρριο, ο οδικός άξονας που αρχίζει από την ελληνοβουλγαρική μεθόριο στον Προμαχώνα και φθάνει μέχρι τη Σόφια και τη Βουδαπέστη και ο θαλάσσιος διάδρομος Ιονίου-Αδριατικής-Κύπρου.

    Θα ακολουθήσει η συζήτηση για τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής σχετικά με την παράνομη μετανάστευση, τα εξωτερικά σύνορα, την επιστροφή των παράνομων μεταναστών και τη συνεργασία με τρίτες χώρες για την επανεισδοχή των υπηκόων τους ή υπηκόων από άλλες τρίτες χώρες.

    Στις 19:00 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα εγκρίνουν τον ορισμό του Γάλλου Ζαν Κλοντ Τρισέ ως νέου διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Νοεμβρίου. Ο κ. Τρισέ διαδέχεται τον Ολλανδό Βιμ Ντούιζενμπεργκ.

    Στις 21:00 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι υπουργοί Οικονομίας θα παρακαθήσουν σε ξεχωριστά δείπνα εργασίας. Στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό, το Ιράκ και το Ιράν.

    Επαφές Σημίτη

    Κατά την προσέλευσή του στο Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε ολιγόλεπτες συνομιλίες με πολλούς κοινοτικούς ομολόγους τους και ιδιαίτερα με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε συνομιλία του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ έθιξε το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Αντικείμενο των συζητήσεων με τον Τούρκο πρωθυπουργό ήταν , σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα θέματα που θα συζητηθούν στην Αθήνα κατά την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [10] Παραβίαση κοινοτικής νομοθεσίας από Ελλάδα

    16/10/2003 7:08:00 μμ

    Αιτιολογημένη γνώμη, που είναι το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας προσφυγής, απέστειλε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα και άλλα πέντε κράτη-μέλη για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας στον τομέα του ναυτιλιακού εξοπλισμού. Ειδικότερα, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία, την Αυστρία και το Λουξεμβούργο επειδή δεν κοινοποίησαν μέτρα, όπως όφειλαν, μέχρι την προθεσμία της 23ης Μαρτίου για τη μεταφορά κοινοτικής οδηγίας του 2002 για την ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα και την πρόληψη από θαλάσσια ρύπανση. Η εν λόγω οδηγία καθορίζει μια σειρά από πρότυπα και απαιτήσεις για την ασφάλεια του ναυτιλιακού εξοπλισμού στα πλοία.

    Παραπομπή Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα αλιευτικά

    Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Φινλανδία για παραβίαση της Κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά την ασφάλεια των αλιευτικών πλοίων. Πρόκειται για την Οδηγία 2000/59/ΕΟΚ η οποία αποσκοπεί στην εναρμόνιση των τεχνικών προδιαγραφών και των γενικότερων καθεστώτων ασφαλείας που ισχύουν στις χώρες-μέλη της ΕΕ για τα αλιευτικά πλοία άνω των 24 μέτρων. Η Οδηγία αυτή θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στα εθνικά δίκαια όλων των κρατών-μελών μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2003.

    [11] Ολοκλήρωσαν την αγόρευση οι συνήγοροι Τζωρτζάτου

    16/10/2003 3:17:00 μμ

    Με τις αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης του Πάτροκλου Τσελέντη θα συνεχιστεί αύριο η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη". Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας ολοκλήρωσε την αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, κ. Κώστας Παπαδάκης. Ο κ. Παπαδάκης ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων στον κατηγορούμενο, υποστηρίζοντας ότι δεν επιδίωκε κάποιο προσωπικό όφελος. Ο κ. Παπαδάκης χαρακτήρισε ψευδή και επιδερμική την εικόνα του αδίστακτου και αμετανόητου εγκληματία που αποδίδεται στο Βασίλη Τζωρτζάτο.

    ''Τα στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι ήταν το γερό πιστόλι''

    Ο συνήγορος αναφέρθηκε στην υπόθεση εκτόξευσης ρουκέτας κατά του αυτοκινήτου όπου επέβαινε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παλαιοκρασάς και αμφισβήτησε την αξιοπιστία των μαρτύρων, οι οποίοι αναγνώρισαν τον Τζωρτζάτο ως συμμετέχοντα στη συγκεκριμένη επίθεση της 17Ν. Σύμφωνα με το συνήγορο, οι ομολογίες του Σάββα Ξηρού για το Βασίλη Τζωρτζάτο, είναι εντελώς αόριστες και δεν αναφέρεται σε αυτές ο ρόλος, που υποτίθεται ότι είχε ο Τζωρτζάτος στις ενέργειες, που φέρεται να συμμετείχε.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης έθεσε, επίσης, θέμα παραγραφής της κατηγορίας που αντιμετωπίζει ο εντολέας του για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Υποστήριξε ότι η οποιαδήποτε συμμετοχή του Τζωρτζάτου στη "17 Νοέμβρη" χρονολογείται έως το 1992, πριν από την ψήφιση του αντιτρομοκρατικού νόμου, και πως η κατηγορία είναι σε βαθμό πλημμελήματος και έχει παραγραφεί. Στην αγόρευσή του τόνισε ότι από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν αποδεικνύεται πως ο κατηγορούμενος ήταν "το γερό πιστόλι της οργάνωσης", ένας δολοφόνος κατ΄εξακολούθηση. Σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισης οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν έχουν σχέση με τη δικονομική αλήθεια.

    [12] Αντιπαράθεση στη δίκη για τα γκάλοπ

    16/10/2003 11:55:00 πμ

    Θετική για τους κατηγορουμένους θεωρεί ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος την πανελλαδική δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην εφημερίδα ''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ''. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, είπε: ''Τα γκάλοπ είναι υπέρ μας''. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μιχάλης Μαργαρίτης απάντησε στον κατηγορούμενο ότι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, ένα υψηλό ποσοστό της κοινής γνώμης εκτιμά πως οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι.

    Πρόεδρος: Να μην δημοσιοποιούνται γκάλοπ όσο η δίκη συνεχίζεται

    Ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με τη δημοσίευση τέτοιου είδους δημοσκοπήσεων, διαρκούσης της δίκης.

    ''Τέτοια γκάλοπ δεν πρέπει να δημοσιεύονται στην διάρκεια της δίκης. Παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας. Οκτώ στους 10 λένε ότι είστε ένοχοι. Οχι, που λέτε ότι είναι υπέρ σας. Εμείς κρίνουμε με βάση όσα ακούγονται εδώ μέσα'', είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.

    [13] Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ για νέο χτύπημα

    16/10/2003 12:48:00 μμ

    Προειδοποίηση απηύθυνε το αμερικανικό υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας προς την αστυνομία της χώρας και τις αεροπορικές εταιρείες έτσι ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και υψηλό βαθμό ετοιμότητας, λόγω πολλαπλών αναφορών που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο για αυξημένες τρομοκρατικές απειλές εναντίον αμερικανικών στόχων.

    Φόβοι για βιολογικά και χημικά

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Washington Post», στις 10 Οκτωβρίου απεστάλη -χωρίς να δοθεί στη δημοσιότητα- υπηρεσιακό σημείωμα σε όλες τις υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ, στο οποίο επαναλαμβάνονταν οι προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον «εύκολων»στόχων (στο σημείωμα χαρακτηρίζονται ως «soft targets») όπως για παράδειγμα ξενοδοχεία. Η Washington Post αναφέρει ότι έχει στη διάθεσή της το εν λόγω σημείωμα το οποίο κάνει επίσης λόγο για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες με χρήση βιολογικών και χημικών όπλων, τόσο στο έδαφος των ΗΠΑ, όσο και εναντίον αμερικανικών στόχων στο εξωτερικό.

    Η Washington Post υπογραμμίζει επίσης ότι σύμφωνα πάντα με το σημείωμα του υπουργείου, υπάρχουν αναφορές οι οποίες δείχνουν ότι «η Αλ Κάιντα συνεχίζει να προετοιμάζει επιθέσεις.

    [14] Αζερμπαϊτζάν: Αιματηρές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα

    Πηγή: ΑΠΕ 16/10/2003 5:34:00 μμ

    Ένα παιδί, ηλικίας τεσσάρων με πέντε ετών, και ένας 52χρονος άντρας σκοτώθηκαν στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων των αστυνομικών δυνάμεων με οπαδούς της αντιπολίτευσης, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την εκλογή του Ιλχάμ Αλίεφ στην προεδρία της χώρας. Από την πλευρά τους, παρατυπίες και νοθεία καταγγέλλουν και οι ξένοι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχάρη το νέο πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.

    ''Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου''

    ''Η πειστική νίκη σας, Ιλχάμ Αλίεφ, δείχνει πως ο λαός του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει το πρόγραμμα που προτείνετε για την ανάπτυξη και την εξωτερική πολιτική της χώρας'', επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    Υπογραμμίζοντας την ''ταύτιση των συμφερόντων'' Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε πως σκοπεύει να συνεχίσει την ενεργή συνεργασία και το ''σοβαρό και καρποφόρο διάλογο'' που είχε με τον Χαϊντάρ Αλίεφ, απερχόμενο πρόεδρο της χώρας και πατέρα του νεοεκλεγέντος προέδρου.

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, το παιδί, που καταπλακώθηκε από στρατιωτικό φορτηγό που είχαν καταλάβει οι διαδηλωτές, μεταφέρθηκε στο κοντινότερο νοσοκομείο, αλλά υπέκυψε στα τραύματά του.

    Εντούτοις, την πληροφορία αυτή δεν επιβεβαίωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Λίντερ.

    Ένας 52χρονος άντρας, ο Χαμιγκάντα Ζαΐντοφ, μέλος του Κόμματος Μουσαβάτ της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

    Σύμφωνα με τον αδελφό του, Ιντάρ Ζαΐντοφ, ο Χαμιγκάντα ''ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου'' από αστυνομικούς.

    [15] ''Εγκλωβισμένοι'' σε αεροδρόμια χιλιάδες τουρίστες

    16/10/2003 4:27:00 μμ

    Αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών που εγκλωβίστηκαν σε διάφορα ευρωπαϊκά, αφρικανικά και ασιατικά αεροδρόμια εξαιτίας της αδυναμίας της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας πτήσεων τσάρτερ Aero LLoyd να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι επιβάτες που επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν την Πέμπτη αλλά και τις επόμενες μέρες κάποια από τις πτήσεις της εταιρείας από τα αεροδρόμια του Αμβούργου, του Ντίσελντορφ, της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, καθώς και της Βιέννης, είναι κατά πολύ περισσότεροι από 4.000, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει η Aero Lloyd.

    Περισσότεροι από 4500 επιβάτες παραμένουν στα αεροδρόμια

    Το πρόβλημα προέκυψε όταν η αεροπορική εταιρεία Aero Lloyd Flugreisen κήρυξε την Πέμπτη αναστολή πληρωμών και διέκοψε από τις 7:00 πμ (ώρα Ελλάδας) της πτήσεις της, αφήνοντας χιλιάδες τουρίστες σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και ελληνικά. Η διοίκησή της ανακοίνωσε πως ο μεγαλομέτοχος της αεροπορικής εταιρείας τσάρτερ, η βαυαρική τράπεζα Landesbank, αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης της εταιρείας, χορηγώντας και νέο δάνειο.

    Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο αριθμός των τουριστών που περίμεναν την Πέμπτη σε αεροδρόμια της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Ισπανίας πτήσεις της Aero Lloyd, ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους είναι μεγαλύτερος των 4.500 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

    Ήδη, μετά τον κολοσσό της ευρωπαϊκής τουριστικής αγοράς TUI, που ανακοίνωσε ότι νοίκιασε αεροσκάφη, ώστε να μεταφέρει τους πελάτες της που επρόκειτο να πετάξουν την Πέμπτη με αεροπλάνα της Aero Lloyd, και ο μεγάλος της ανταγωνιστής, η βρετανική Thomas Cook ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε τις πτήσεις των πελατών της. Στον όμιλο της βρετανικής εταιρείας ανήκουν επίσης η γερμανική Neckermann Reisen και η αεροπορική εταιρεία φτηνών πτήσεων Air Marin, με αεροσκάφη της οποίας θα μετακινηθούν οι πελάτες της Thomas Cook.

    [16] Υπέρ της εκδίωξης του Αραφάτ και πάλι το Ισραήλ

    16/10/2003 1:36:00 μμ

    Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλμάν Σαλόμ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της εκδίωξης του Γιάσερ Αραφάτ, μετά την βομβιστική επίθεση την Τετάρτη στη Λωρίδα της Γάζας, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς. ''Οι Παλαιστίνιοι και ο Αραφάτ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και πιστεύω ότι στο τέλος οι Αμερικανοί θα αντιληφθούν ότι όσο ο Αραφάτ παραμένει στην περιοχή, δεν είναι δυνατό να υπάρξει μια νέα μετριοπαθής παλαιστινιακή ηγεσία έτοιμη να διαπραγματευτεί με το Ισραήλ'', δήλωσε ο Σαλόμ στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

    ''Τρομοκρατική αρχή η Παλαιστινιακή Αρχή''

    Ο Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε την Παλαιστινιακή Αρχή ''τρομοκρατική αρχή που πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την τρομοκρατία ως όπλο για να επιτύχει τους σκοπούς της''.

    ''Οι Παλαιστίνοι έχουν βυθιστεί ως το λαιμό στην τρομοκρατία και κάνουν τα πάντα για να σκοτώσουν Ισραηλινούς και τώρα και Αμερικανούς'', πρόσθεσε.

    Ο Ισραηλινός υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι Ισραήλ και ΗΠΑ έχουν ''κοινά συμφέροντα''. ''Είμαστε μαζί στην πλευρά των καλών, αυτών που αγωνίζονται κατά της τρομοκρατίας απέναντι στους κακούς που την υποστηρίζουν'', τόνισε ο Σαλόμ.

    [17] Δικαστήριο των ΗΠΑ ζητά την αποκάλυψη πηγής ρεπορτάζ

    16/10/2003 1:06:00 μμ

    Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, ζήτησε από πέντε δημοσιογράφους τεσσάρων μεγάλων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, να αποκαλύψουν τις πηγές που χρησιμοποίησαν στα ρεπορτάζ τους σχετικά με την υπόθεση ενός αμερικανού επιστήμονα, ο οποίος κατηγορήθηκε άδικα για κατασκοπεία το 1999. Ο δικαστής Τόμας Πένφιλντ Τζάκσον, έκρινε, ότι ο επιστήμονας Γουεν Χο Λι, έχει το δικαίωμα να μάθει ποιος κρυβόταν πίσω από τη διαρροή που τον εξέθεσε στα μέσα ενημέρωσης.

    Εμεινε εννέα μήνες στη φυλακή

    Ο Λι, που είναι πυρηνικός επιστήμονας και κατάγεται από την Ταϊβάν, έμεινε εννέα μήνες στη φυλακή και σήμερα, με αγωγή που κατέθεσε, ζητά αποζημίωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο δικαστής, ζήτησε από τους δημοσιογράφους Τζέϊμς Ράϊζαν και Τζεφ Γκερθ της εφημερίδας «New York Times», από τον Μπομπ Ντρογκίν των «Los Angeles Times», τον Τζόζεφ Χέμπερτ του πρακτορείου Associated Press, και τον Πιερ Τόμας του τηλεοπτικού καναλιού CNN, να αποκαλύψουν τα ονόματα των πηγών τους.

    Η προστασία της πηγής των πληροφοριών, είναι μια από τις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας. Ωστόσο, ο δικαστής Τζάκσον θεωρεί ότι η αποκάλυψη των δημοσιογραφικών πηγών, δεν αντίκειται στο αμερικανικό Σύνταγμα, το οποίο εγγυάται την ελευθερία του Τύπου. «Θα ήταν άσκοπο να υποστηρίξουμε ότι το πρώτο άρθρο δίνει το δικαίωμα στο δημοσιογράφο ή στην πηγή του να καταπατήσει το νόμο για να προστατεύσει την πληροφορία», αναφέρει στη γραπτή απόφαση του ο δικαστής.

    Ο σύμβουλος του «Associated Press», Ντέιβιντ Τόμλιν, χαρακτήρισε «έκπληξη» την απόφαση του δικαστή. Το CNN και η εφημερίδα «Los Angeles Times», δήλωσαν ότι «μελετούν» το αίτημα του Τζάκσον ενώ η «New York Times» σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

    [18] Σε ετοιμότητα η Συρία για πιθανή ισραηλινή επίθεση

    16/10/2003 7:29:00 μμ

    Σε κατάσταση ετοιμότητας για να αποκρούσουν τυχόν ισραηλινή ''επίθεση'', ζήτησε να βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις, ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας. Το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο αντιστράτηγος Χάσαν Τουρκμάνι σε ομιλία του κάλεσε ''τους μαχητές να συνεχίσουν να εργάζονται ημέρα και νύκτα και να βρίσκονται στην ύψιστη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επίθεση της κυβέρνησης του Σαρόν". Όπως ανέφερε, το Ισραήλ, που επιτέθηκε σε στόχο κοντά στην Δαμασκό προ ημερών, προσπαθεί να εξαγάγει τις εσωτερικές κρίσεις παρενοχλώντας μονίμως την Συρία.

    [19] Ικανοποίηση από ΗΠΑ για την υπερψήφιση του σχεδίου

    16/10/2003 7:41:00 μμ

    Ομόφωνα υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Πέμπτη, το αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το μεταπολεμικό Ιράκ. Με ψήφους 15 υπέρ και κανέναν κατά, το Σ.Α. υιοθέτησε μια νέα απόφαση για το μέλλον του Ιράκ, μια "κίνηση νίκης" - σύμφωνα με κάποιους - για τις ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση, διά στόματος Πάουελ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υπερψήφιση του αμερικανικού σχεδίου.

    ΗΠΑ: ''Εμπιστευόμαστε τη διαχείριση στους Ιρακινούς''

    "Πάρα πολύ ικανοποιημένες είναι οι ΗΠΑ" , δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, συμπληρώνοντας ότι "η απόφαση αυτή δείχνει πως εμπιστευόμαστε τη διαχείριση στους Ιρακινούς και ότι αυτή δε διασφαλίζεται από τους Αμερικανούς''. Ο κ. Πάουελ, έκρινε ότι η υιοθέτηση του σχεδίου θα βοηθήσει τους Αμερικανούς να εξασφαλίσουν επιπλέον συμβολές σε ξένα στρατεύματα για το Ιράκ και στον οικονομικό τομέα για τους πόρους ανοικοδόμησης της χώρας και κατέληξε λέγοντας: "Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τους άλλους να είναι όσο γενναιόδωροι είναι και οι Αμερικανοί".

    Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ρωσία ανακοίνωσαν ότι θα υποστήριζαν την απόφαση, αν και με επιφυλάξεις. Η Συρία, η τελευταία που αντιτάχθηκε, τελικά συμφώνησε και αυτή. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δε θα χορηγήσουν επιπλέον βοήθεια στο Ιράκ, αφού "η υπό ψήφιση απόφαση του ΟΗΕ δεν είναι αυτή που πρέπει". Νωρίτερα, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι επιθυμεί να καθυστερήσει για μία ημέρα η ψηφοφορία.

    Χωρίς σημαντικές αλλαγές η τελευταία πρόταση των ΗΠΑ

    Σύμφωνα με το ψήφισμα, προβλέπεται ενδυναμωμένος ρόλος των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με την πολιτική και οικονομική ανοικοδόμηση της χώρας, αλλά μόνο σε περίπτωση που το επιτρέπουν οι συνθήκες, ενώ απουσιάζει κάποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη μεταβίβαση εξουσίας στον Οργανισμό.

    Επιπλέον, ζητείται, μεταξύ άλλων, από τους Ιρακινούς ηγέτες να καταστρώσουν σχέδια έως τις 15 Δεκεμβρίου για την σύνταξη ενός νέου Συντάγματος και για τη διενέργεια εκλογών.

    Νωρίτερα, ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει ότι η χώρα του αδυνατεί να ψηφίσει πριν πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

    Οι ΗΠΑ δέχθηκαν την αναβολή της ψηφοφορίας.

    Την ίδια ώρα, η Ρωσία απέρριπτε το αναθεωρημένο σχέδιο ψηφίσματος και εξέφραζε σοβαρές επιφυλάξεις για το κείμενο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο ρόλο που επιφυλάσσεται για τον ΟΗΕ στη διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιράκ.

    Ιαπωνική βοήθεια στο Ιράκ

    Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 1,5 δις δολάρια ως βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Η ανακοίνωση έγινε δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στο Τόκιο.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, η βοήθεια αυτή είναι η βραχυπρόθεσμη βοήθεια και θα εξεταστεί η πιθανότητα χορήγησης συνολικά 5 δις δολαρίων.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι, ενόψει και των εκλογών του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση Κοϊζούμι προσπαθεί να αμβλύνει τον έντονο σκεπτικισμό για την αμερικανική κατοχή στο Ιράκ, έχοντας μάλιστα υποσχεθεί την αποστολή ιαπωνικών στρατευμάτων, έστω και σε διοικητικά πόστα.

    Γερουσιαστής αντιτάσσεται σε νέα χρηματοδότηση για Ιράκ

    Αργά την Παρασκευή το απόγευμα, ο γερουσιαστής Κένεντι ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί στη νέα χρηματοδότηση των 87 δισ. δολαρίων για το Ιράκ που ζητά ο πρόεδρος Μπους καθώς θεωρεί την πολιτική Μπους αποτυχημένη και επικίνδυνη. Ο γερουσιαστής Κένεντι είπε ότι "οι λόγοι που επικαλέστηκε η αμερικανική κυβέρνηση για να κάνει τον πόλεμο στο Ιράκ έχουν καταρρεύσει" και την κατηγόρησε "ότι επιχειρεί να καλύψει την αποτυχία της και προσπαθεί να πουλήσει τη δική της ωραιοποιημένη άποψη για τα γεγονότα''.

    Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, αναμένεται την Παρασκευή να εγκρίνουν το ποσό για την επιχορήγηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την ανασυγκρότηση του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Πάντως, ένας μεγάλος αριθμός Δημοκρατικών έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει την πρόταση του προέδρου Μπους.

    [20] Στα χέρια του Κακλαμάνη η έκθεση Γκαργκάνα

    16/10/2003 2:43:00 μμ

    Την Ενδιάμεση Έκθεση 2003 της Τράπεζας της Ελλάδας για τη Νομισματική Πολιτική παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ο διοικητής του ιδρύματος Ν. Γκαργκάνας. Η έκθεση εξετάζει και αξιολογεί τις οικονομικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ και την Ελλάδα κατά το τρέχον έτος. Μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την ενημέρωση για την πορεία της οικονομίας εν ενόψει μάλιστα του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2004, που κατατίθεται προς συζήτηση στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.

    Το πρόβλημα στον πληθωρισμό

    Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Γκαργκάνας τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλει η Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να βοηθήσει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και στην μείωση του πληθωρισμού.

    Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας είπε ότι ο χρόνος που διανύουμε είναι ικανοποιητικός, και ότι παρά τη βραδεία ανάκαμψη που παρουσιάζεται σε παγκόσμια κλίμακα "εμείς είμαστε αισιόδοξοι γιατί είχαμε για τέταρτη χρονιά ρυθμό ανάπτυξης 4%", σημείωσε ωστόσο ότι έχουμε πρόβλημα με τον πληθωρισμό.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν οι εκλογές θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας ανέφερε ότι, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο κύκλος ο πολιτικός ή ο εκλογικός έχει πάψει να επηρεάζει την ελληνική οικονομία. Αυτό, πρόσθεσε, είναι μία θετική εξέλιξη και εκφράζουμε παραίνεση να συνεχίσουν όλοι έτσι και στο μέλλον.

    Επίσης, είπε ότι υπάρχουν τρόποι με την δημοσιονομική πολιτική και τη συνδρομή των κοινωνικών εταίρων να πετύχουμε τη σύγκλιση και να διασφαλίσουμε την σταθερότητα των τιμών, ενώ για το έλλειμμα, είπε ότι τον προβληματίζει αλλά υπήρξε πρόοδος και είμαστε αισιόδοξοι αφού καταφέραμε να πέσει από το 1,4% στο 1,2%.

    [21] Θρίλερ με το ενδιαφέρον της IBERIA

    16/10/2003 5:43:00 μμ

    Μία υποψηφιότητα-έκπληξη περιελάμβανε η λίστα των ενδιαφερομένων για την εξαγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η ισπανική αεροπορική εταιρεία Iberia εμφανίζεται να είναι μεταξύ των υποψηφίων για την αγορά των Ολυμπιακών Αερογραμμών, οι οποίες θα πάρουν τη σκυτάλη των αεροπορικών δραστηριοτήτων από την Ολυμπιακή Αεροπορία ενόψει της ιδιωτικοποίησής της. Εκπρόσωποι, όμως, της εταιρείας σε δηλώσεις τους σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία διέψευδαν την πληροφορία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, υποβλήθηκε μη δεσμευτικό ενδιαφέρον από δώδεκα συνολικά επιχειρηματικά σχήματα.

    Δώδεκα οι ''μνηστήρες'' της Ολυμπιακής

    Ενδιαφέρον για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές εκδήλωσαν και Έλληνες επιχειρηματίες, όπως οι κύριοι Ρέστης και Βερνίκος. Ειδικότερα, οι 12 επενδυτές που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για τη Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία, είναι οι εξής:

    Wexford Capital LLC (με εκπροσώπηση από τον Ν. Βερνίκο), 7 Group Plc (Azzura Air), Chrysler Aviation Inc., BCI Aircraft Leasing, Century Aeron Aviation Group, Cuzcatlan Partners LLC, Airline Consultants Consortium, Golden Aviation Holdings SA (εκπροσωπείται από τον κ.Ρέστη), Olympic Investors LLC, Westwood Holdings (με εκπροσώπηση από την EFG Telecis Finance), Iberia, European Economic Development Corp-EEDC (με εκπροσώπηση από τον κ. Rodolfo Oechslin).

    Η αξία της νέας εταιρείας ξεπερνά τα 140 εκ. ευρώ

    H ελληνική κυβέρνηση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών, θα διαθέσει τουλάχιστον το 51% της Ολυμπιακής, ποσοστό το οποίο μπορεί να αυξηθεί. Σύμφωνα με αποτιμήσεις συμβούλων της κυβέρνησης, η αξία της νέας εταιρίας ξεπερνά τα 140 εκατομμύρια ευρώ, επομένως, οι οικονομικές προσφορές που θα υποβληθούν από τους υποψήφιους εκτιμάται ότι θα ξεκινούν πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ. Mε το ποσό αυτό, ο υποψήφιος αγοραστής διεκδικεί το 51% των Oλυμπιακών Aερογραμμών, το σήμα με τους πέντε κύκλους, την επωνυμία, το στόλο 47 αεροσκαφών (τα 18 είναι ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα έχουν αποκτηθεί με leasing), τα κατοχυρωμένα δρομολόγια της Oλυμπιακής και το μάνατζμεντ της νέας εταιρίας.

    Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο στα μέσα του Nοεμβρίου, οπότε οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να καταθέσουν την απόδειξη ευρωστίας τους (letter of comfort).

    [22] Σε 16 Τράπεζες η πληρωμή των σημάτων κυκλοφορίας

    16/10/2003 5:06:00 μμ

    Από 16 τράπεζες θα μπορούν οι φορολογούμενοι να προμηθεύονται τα ειδικά σήματα των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για το έτος 2004 στο διάστημα από 3 Νοεμβρίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2003. Με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών καθόρισε τις τράπεζες που θα διαθέτουν τα σήματα αυτά, καθώς και τις άλλες προϋποθέσεις για την χορήγησή τους.

    Μόνο με την ειδοποίηση

    Οι τράπεζες αυτές είναι: Εθνική, Alpha Bank, Εμπορική, Αγροτική, Πειραιώς, Κύπρου, Γενική, Εγνατία, Αττικής, Λαϊκή, Nova, Ασπίς, Omega, Probank, Πανελλήνια και Ελληνική.

    Οι παραπάνω τράπεζες θα μπορούν να διαθέτουν τα σήματα στο ίδιο χρονικό διάστημα και μέσω του Ιντερνετ ή του συστήματος Call Center που διαθέτουν.

    Η προϋπόθεση για την προμήθεια των σημάτων από τις τράπεζες είναι η προσκόμιση από τον φορολογούμενο του ειδικού σημειώματος των τελών κυκλοφορίας που του έχει αποσταλεί. Στις περιπτώσεις που το ειδικό σημείωμα έχει χαθεί, οι φορολογούμενοι θα πηγαίνουν στις εφορίες για την καταβολή των τελών και την προμήθεια του σήματος.

    Η προμήθεια των τελών κυκλοφορίας από τις τράπεζες θα προκαλέσει δαπάνη στον προϋπολογισμό ύψους 5,1 εκατ. ευρώ. Αυτή θα προέλθει από τη διάθεση 3.900.000 σημάτων επί 1,10 ευρώ ανά σήμα πλέον ΦΠΑ, που είναι η προμήθεια που θα πάρουν οι τράπεζες από το υπουργείο.

    [23] Ασφαλιστικά μέτρα κατά της Vodafone

    16/10/2003 5:59:00 μμ

    Στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρίας Vodafone-Πάναφον προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών &amp; Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με αφορμή την αναδιαμόρφωση των χρεώσεων για τα εταιρικά "πακέτα" που χρησιμοποιούν οι νέοι πάροχοι σταθερής τηλεφωνίας για τη δρομολόγηση κλήσεων σε κινητά δίκτυα. Η παρέμβαση της ΕΕΤΤ έγινε κατόπιν καταγγελίας των εταιριών ALGONET, FORTHNET, LANNET, NET ONE, TELEDOME, TELEPASSPORT και VIVODI.

    Η Vodafone δεν αποκλείει προσφυγή σε δικαστήριο

    Συγκεκριμένα, η αναδιαμόρφωση που επιθυμούσε να εφαρμόσει η Vodafone, αφορούσε σε αύξηση της χρέωσης από 0,087 σε 0,186 ευρώ το λεπτό (για κλήσεις προς κινητό Vodafone) στις περιπτώσεις όπου η κίνηση θα υπερέβαινε τα 1000 λεπτά ανά μήνα για κάθε σύνδεση.

    Η ΕΕΤΤ με την εν λόγω απόφαση επέβαλε στην εταιρία Vodafone-Πάναφον τη μη εφαρμογή της αναδιαμόρφωσης των χρεώσεων, κρίνοντας ότι θα οδηγούσαν σε στρέβλωση του ανταγωνισμού και σε αδυναμία των νέων παρόχων σταθερής τηλεφωνίας να ανταγωνιστούν τα εταιρικά πακέτα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες για τον τερματισμό κλήσεων σε κινητά δίκτυα.

    Μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τη Vodafone, κύκλοι της οποίας πάντως δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η εταιρία να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

    [24] Αμετάβλητος ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης

    16/10/2003 1:29:00 μμ

    Αμετάβλητος στο 2,1% παρέμεινε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., Εurostat. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 0,3%. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Ιρλανδία και Πορτογαλία, 3,8% και 3,2% αντίστοιχα, ενώ ο πληθωρισμός της Γερμανίας και της Φινλανδίας διαμορφώθηκε στο 1,2%, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

    [25] Τεστ Παπ κάθε 3 χρόνια υποστηρίζει νέα μελέτη

    16/10/2003 6:17:00 μμ

    Οι περισσότερες γυναίκες κάτω των 65 ετών μπορεί να χρειάζονται τεστ Παπανικολάου μόνο κάθε τριετία αναφέρει μια νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας στην Ιατρική Εφημερίδα της Νέας Αγγλίας. Ωστόσο, οι ερευνητές, που μέχρι χθες επέμεναν στο ετήσιο τεστ ανακάλυψαν, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ότι οι γυναίκες κάτω από τα 65, των οποίων τα τρία τελευταία τεστ Παπανικολάου είναι φυσιολογικά, μπορεί να περιμένουν άφοβα μια τριετία μέχρι την επόμενη εξέτασή τους.

    Το τεστ Παπανικολάου προλαμβάνει τον καρκίνο της μήτρας στο πρώτο στάδιο με αποτελεσματικότητα 90% στη θεραπεία. Η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι περιπτώσεις να αναπτύξει η γυναίκα καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μέσα σε τρία χρόνια είναι 4 στις 100.000. Ωστόσο, η δρ. Τζένιφερ Μπλέικ, διευθύντρια Γυναικολογίας στο Νοσοκομείο Sunnybrook &amp; Women's College του Τορόντο, προειδοποιεί ότι με αυτή τη μέθοδο υπάρχει ο κίνδυνος να αδιαφορήσουν οι γυναίκες για την εξέταση Παπανικολάου. "Όταν το τεστ γίνεται σε ετήσια βάση είναι ευκολότερο να το θυμούνται", είπε.

    [26] Απαγορεύτηκε η εισαγωγή εσωρούχων ''δεύτερης χρήσεως''

    Πηγή: ΑΠΕ 16/10/2003 1:44:00 μμ

    Η Τανζανία απαγόρευσε στο σύνολο τους τις εισαγωγές εσωρούχων από ''δεύτερο χέρι'', εκφράζοντας φόβους ότι τα χρησιμοποιημένα εσώρουχα συμβάλλουν στη μετάδοση των δερματικών παθήσεων. Γυναικεία και αντρικά εσώρουχα, κομπινεζόν και πιζάμες καλύπτονται από τη νέα νομοθεσία, η οποία τίθεται άμεσα σε ισχύ και προβλέπει τη δημιουργία ειδικής ομάδας ελεγκτών που θα επιθεωρούν όλων των ειδών τα χρησιμοποιημένα ρούχα που εισάγονται στη χώρα.

    Ομως πολλοί δεν μπορούν να αγοράζουν καινούργια ενδύματα

    "Πρόκειται για ένα μέτρο για την προστασία της ανθρώπινης υγείας"' δήλωσε ο Λιάντρι Κινάμπο, επικεφαλής του τμήματος ορισμού προδιαγραφών της Τανζανίας.

    Οι εισαγωγές χρησιμοποιημένων ρούχων από τις αναπτυγμένες χώρες αποτελεί ένα ζωτικό μέρος της οικονομίας της Τανζανίας, αλλά και άλλων αφρικανικών κρατών, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την αγορά καινούργιων ενδυμάτων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 16 October 2003 - 16:56:55 UTC