Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kαλή η κατάσταση της υγείας των σιαμαίων
  • [02] Προκαταρκτική εξέταση για τις αναστολές κατεδαφίσεων
  • [03] Θετική έκθεση στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης
  • [04] Προσάραξη πλοίου - Κανένας δεν κινδύνευσε
  • [05] Περιπέτεια εν πλω - Αίσιο τέλος
  • [06] Αμφισβήτησε ξανά την αξιοπιστία των μαρτύρων
  • [07] Ν. Υόρκη: Τραγωδία στη θάλασσα
  • [08] Συνεχίζεται η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
  • [09] Ο Κλίντον είχε προειδοποιήσει τον Μπους για Λάντεν
  • [10] Αρκούδα - δολοφόνος σε νησί της Σιβηρίας
  • [11] Αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό
  • [12] Ο Κινέζος αστροναύτης επέστρεψε στη Γη

    [01] Kαλή η κατάσταση της υγείας των σιαμαίων

    16/10/2003 10:03:00 πμ

    Σε δύο έως τρεις εβδομάδες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη τα δύο σιαμαία που υποβλήθηκαν σε επιτυχή εγχείρηση διαχωρισμού στη Pώμη. Όπως δήλωσε ο νευροχειρουργός καθηγητής Έτζιο Nτι Ρόκο που πραγματοποίησε το Σάββατο την επέμβαση διαχωρισμού στο νοσοκομείο του Βατικανού "Τζεμέλι", τα δύο κοριτσάκια είναι πλέον εκτός κινδύνου, εξήλθαν από την εντατική μονάδα και νοσηλεύονται σε θάλαμο της παιδιατρικής κλινικής. "Είμαστε αισιόδοξοι" δηλώνουν οι γιατροί.

    Ελπίδες για να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή

    Τα δύο κοριτσάκια ήταν ενωμένα μετωπικά και στην κόγχη του ματιού. Προβλήματα παρουσιάστηκαν κατά τη νάρκωσή τους, αφού- όπως δήλωσε ο αναισθησιολόγος- ήταν προβληματική η διασωλήνωση λόγω της θέσης που είχαν τα δύο κοριτσάκια. Όμως χάρη σε μία νέα μέθοδο ξεπεράστηκε και αυτό το εμπόδιο.

    Ο καθηγητής Ντι Ρόκο δήλωσε ότι ο χρόνος που επιλέχθηκε για την εγχείρηση ήταν ο καταλληλότερος, αφού ελήφθησαν υπ' όψιν δύο στοιχεία: Δεν μπορούσε να γίνει πολύ νωρίς, διότι υπήρχε ο κίνδυνος θανάτου από αιμορραγία λόγω της μικρής ηλικίας τους, καθώς και κίνδυνος επιπλοκών από την νάρκωση.

    Όμως ούτε έπρεπε να γίνει η επέμβαση σε μεγαλύτερη ηλικία, διότι τα σιαμαία κινδύνευαν καθημερινά από τα προβλήματα που δημιουργούσε η ένωσή τους. Επιπλέον όσο θα περνούσε ο καιρός θα κινδύνευε η όρασή τους λόγω της σύνδεσης στην κόγχη του ματιού.

    Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει και στο μέλλον αλλά δεν φαίνεται να έχουν επισυμβεί ζημιές τόσο σοβαρές, ώστε να μην είναι δυνατόν να θεραπευτούν.

    Έψαχνε η μία την άλλη

    Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η σκηνή μετά την εγχείρηση, όταν τα δύο κοριτσάκια ξύπνησαν από τη νάρκωση. Μόλις ξύπνησαν, το ένα κοριτσάκι έψαχνε το άλλο και περίμενε να πάρει στο στόμα το δάχτυλο της αδελφής της.

    Αυτή τη στιγμή η προσοχή εντοπίζεται στο αν θα υπάρξουν επιπλοκές από τις μολύνσεις στο δέρμα, που συνήθως προκύπτουν όταν γίνονται και επεμβάσεις για την ανάπλαση. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την κάλυψη των σημείων στα οποία έγινε η ανάπλαση το ένα κοριτσάκι έδωσε το δέρμα του στο άλλο.

    "Αν ξεπεραστούν και τα τελευταία προβλήματα- ανέφερε ο κ. Ντι Ρόκο- είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουν μία κανονική ζωή. Αν δεν υπάρξουν επιπλοκές, σε δύο- τρεις εβδομάδες θα μπορέσουν να αφήσουν το νοσοκομείο "Τζεμέλι" και να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη".

    Οι γονείς των δύο παιδιών εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ευχαριστούν όλους όσους συνέβαλαν στη σωστή αντιμετώπιση του θέματος που αφορούσε τα παιδιά τους.

    [02] Προκαταρκτική εξέταση για τις αναστολές κατεδαφίσεων

    16/10/2003 11:41:00 πμ

    Μετά την αυτοκτονία της Ρουμπίνης Σταθέα, αναπληρώτριας προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας Αν. Αττικής που έδωσε τέλος στη ζωή της λόγω των "πιέσεων από τον επαγγελματικό της χώρο" που υφίστατο- όπως εκείνη έγραψε σε επιστολή που άφησε- σε όλο το νομό Αττικής επεκτείνεται η προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπαλλήλων της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών σχετικά με την αναστολή των αποφάσεων για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Εν τω μεταξύ, κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κλείνουν πέντε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, στην περιοχή του Πειραιά.

    Συγκίνηση στην κηδεία της Σταθέα

    Σε ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα γράφτηκε χθες το απόγευμα στη Φανερωμένη Χολαργού, ο επίλογος του τραγικού θανάτου της 52χρονη Ρουμπίνης Σταθέα, αναπληρώτριας προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής.

    Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, συνεχίζει τις έρευνες για τις συνθήκες θανάτου της υπαλλήλου, ενώ φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξουν οι έξι επιστολές που άφησε η 52χρονη.

    [03] Θετική έκθεση στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης

    16/10/2003 11:34:00 πμ

    Επιτυχία της Ελληνικής διπλωματίας ήταν η επισήμανση στην έκθεση του Γεν. Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) ότι είναι σεβαστά τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα. Στην ίδια έκθεση απορρίπτεται η τουρκική πρόταση να δύναται η Τουρκία να εγκαλεί τις ελληνικές αρχές για την κατάσταση των τεμένων σε όλη την Ελλάδα. Οι αντιπροσωπείες των Ελλήνων και Κυπρίων διπλωματών που δραστηριοποιούνται στο περιθώριο της Ισλαμικής Συνόδου στην Κουάλα Λουμπούρ, στη Μαλαισία,κατόρθωσαν ύστερα από έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα να ενεργοποιήσουν τις φιλικά προσκείμενες Αραβικές χώρες να εκφράσουν στην σύνοδο την αντίθεση τους στις θέσεις που προωθεί η Τουρκική αντιπροσωπεία για το κυπριακό και την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Οι κοινές προσπάθειες των Ελλήνων και Κυπρίων διπλωματών, συνέβαλαν στο να εξαγριωθεί η τουρκική αντιπροσωπεία, η οποία με φραστικές αψιμαχίες και καταγγελίες στην γραμματεία του ΟΙΔ, προσπαθεί να δυσχεράνει το έργο της ελληνικής και κυπριακής αντιπροσωπείας και να τους δημιουργήσει εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση στον συνεδριακό χώρο στην Κουάλα Λουμπούρ.

    [04] Προσάραξη πλοίου - Κανένας δεν κινδύνευσε

    16/10/2003 10:27:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Στα αβαθή του κόλπου Αγίας Τριάδας στην Ελευσίνα, προσάραξε, νωρίς το πρωί, το μικρό οχηματαγωγό πλοίο ''Χρήστος Τ'', που έπλεε με 9μελές πλήρωμα προς τον Ασπρόπυργο. Από την προσάραξη δεν προκλήθηκε ρύπανση, αλλά ούτε και τραυματισμός κάποιου ναυτικού, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες αποκόλλησης του πλοίου. Το σκάφος είχε αποπλεύσει από τη Σκύρο, ενώ προανάκριση για τα αίτια, που προκάλεσαν την προσάραξη, διεξάγει το Λιμεναρχείο Ελευσίνας.

    [05] Περιπέτεια εν πλω - Αίσιο τέλος

    16/10/2003 9:46:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Σώοι είναι οι οκτώ Αλβανοί ναυτικοί-μέλη του πληρώματος του μικρού φορτηγού πλοίου ''Ενινα'' με σημαία Αλβανίας, το οποίο, ενώ έπλεε, τα ξημερώματα, ανοιχτά του όρμου Λιγιάς Πάργας, μεταφέροντας χύμα τσιμέντο, παρουσίασε κλίση λόγω μετακίνησης του φορτίου του. Σε βοήθεια έσπευσαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος και αλιευτικά, που παρέλαβαν όλους τους ναυτικούς, ενώ ειδικό σκάφος έσπευσε, ήδη, στην περιοχή για να ρυμουλκήσει το μικρό φορτηγό σε ασφαλές λιμάνι. Το ''Ενινα'' είχε αποπλεύσει από το Δρέπανο με προορισμό την Αλβανία.

    [06] Αμφισβήτησε ξανά την αξιοπιστία των μαρτύρων

    16/10/2003 11:21:00 πμ

    Για 4η μέρα συνεχίζει την αγόρευσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου. Ο συνήγορος αναφέρθηκε στην υπόθεση εκτόξευσης ρουκέτας κατά του αυτοκινήτου, όπου επέβαινε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παλαιοκρασάς, υπόθεση για την οποία κατηγορείται ο Βασίλης Τζωρτζάτος. Επιπλέον, αμφισβήτησε την αξιοπιστία των μαρτύρων, οι οποίοι αναγνώρισαν τον Τζωρτζάτο ως συμμετέχοντα στη συγκεκριμένη επίθεση της 17Ν.

    ''Ο Σάββας Ξηρός εξαναγκάστηκε να εμπλέξει το Τζωρτζάτο''

    Σύμφωνα με το συνήγορο, οι ομολογίες του Σάββα Ξηρού σε ό,τι αφορά το Βασίλη Τζωρτζάτο, είναι εντελώς αόριστες και δεν αναφέρεται σε αυτές ο ρόλος, που υποτίθεται ότι είχε ο Τζωρτζάτος στις ενέργειες, που φέρεται να συμμετείχε.

    "Το γεγονός αυτό δηλώνει", όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, "πως ο Σάββας Ξηρός εξαναγκάστηκε να εμπλέξει το συγκατηγορούμενό του σε συγκεκριμένα χτυπήματα της οργάνωσης".

    [07] Ν. Υόρκη: Τραγωδία στη θάλασσα

    16/10/2003 8:31:00 πμ

    Τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί και 34 οι τραυματίες εξαιτίας του δυστυχήματος που έγινε κατά την προσέγγιση ενός φέρι μπόουτ στην αποβάθρα του λιμανιού του Στέιτεν Αϊλαντ, στη Νέα Υόρκη. Τρεις ώρες μετά το δυστύχημα εκπρόσωπος της ακτοφυλακής δήλωσε ότι ο πλοίαρχος του φέρι μπόουτ επέστρεψε στο σπίτι του και αυτοκτόνησε. Το φέρι μπόουτ που επέστρεφε από το Μανχάταν, το απόγευμα, προσέκρουσε σε αποβάθρα. Οι επιβάτες πανικοβλήθηκαν και έτρεξαν για να σωθούν πηδώντας στη θάλασσα. Όμως αρκετοί δεν τα κατάφεραν και ανασύρθηκαν από το σκάφος τραυματισμένοι ή νεκροί. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί.

    Επικράτησε απόλυτος πανικός

    Το φέρι μπόουτ, που μετέφερε 1500 ανθρώπους, εκτελούσε το συνηθισμένο του δρομολόγιο, από το Μανχάταν προς το Στέιτεν Αίλαντ, στη Νέα Υόρκη. Τη στιγμή που ετοιμαζόταν να προσαράξει έπεσε με δύναμη πάνω στην προβλήτα και προσέκρουσε σε σωρούς από ξύλα.

    Το πλοίο μετατράπηκε σε άμορφη μάζα σιδερικών.

    Από τη σύγκρουση, το πάνω μέρος του κατέρρευσε, τραυματίζοντας σοβαρά κάποιους επιβάτες.

    Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν στο σημείο του δυστυχήματος, από το οποίο υπήρξαν νεκροί και περισσότεροι από 34 τραυματίες.

    Πολλοί επιβαίνοντες ακρωτηριάστηκαν, ενώ άλλοι φέρεται ότι παγιδεύτηκαν μέσα στα ερείπια στο εσωτερικό του πλοίου.

    Πολλοί πήδηξαν στη θάλασσα προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους.

    "Στην αρχή δεν καταλάβαμε τι συνέβη, αλλά ξαφνικά πολλοί επιβάτες ήρθαν τρέχοντας στο εσωτερικό του πλοίου από το κατάστρωμα", είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας. "Επικράτησε απόλυτος πανικός, οι άνθρωποι έκλαιγαν και φορούσαν σωσίβια... Μόνο τότε συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε προσκρούσει στην προκυμαία".

    Ερευνες σε εξέλιξη για τα αίτια

    Οι κακές καιρικές συνθήκες ήταν ίσως η αιτία του δυστυχήματος. Στην περιοχή η θάλασσα ήταν φουρτουνιασμένη και φυσούσαν ισχυροί άνεμοι.

    Κανένα ενδεχόμενο όμως δεν έχει αποκλειστεί.

    Η αστυνομία ανακρίνει τα μέλη του πληρώματος, που υποβάλλονται σε εξέταση για χρήση ναρκωτικών και αλκοτέστ.

    Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν πως ο πλοίαρχος, που έφυγε από τον τόπο της τραγωδίας, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Κάτι τέτοιο όμως δεν επιβεβαιώθηκε.

    Πάνω από 70.000 επιβάτες παίρνουν κάθε ημέρα το φέρι μποτ για να μεταβούν στο Μανχάταν, το οικονομικό κέντρο της Νέας Υόρκης, ενώ οι τουρίστες το χρησιμοποιούν για να δουν το γνωστότερο ίσως αξιοθέατο της πόλης, το Αγαλμα της Ελευθερίας.

    [08] Συνεχίζεται η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα

    16/10/2003 10:51:00 πμ

    Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας όπου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από χθες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας. Ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει 40 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα στο εσωτερικό του προσφυγικού καταυλισμού της Ράφα και στόχος της επιχείρησης είναι, σύμφωνα με το Ισραήλ, η καταστροφή δικτύου υπόγειων στοών που διευκολύνουν το λαθρεμπόριο όπλων με προέλευση την Αίγυπτο. Η πόλη της Ράφα βρίσκεται στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας.

    Και οι απελάσεις συνεχίζονται

    Επίσημη αιτιολογία και της νέας εισβολής ήταν η καταστροφή των υπόγειων στοών που χρησιμοποιούνται για την παράνομη μεταφορά όπλων από την Αίγυπτο.

    Ανώτατος Ισραηλινός αξιωματικός στη Γάζα δήλωσε ότι η νέα επιχείρηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ενώ στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ είπαν ότι η νέα επίθεση αποτελεί συνέχεια της εισβολής της περασμένης Παρασκευής που κράτησε τρεις ημέρες.

    Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διέταξε την απέλαση 15 Παλαιστινίων κρατουμένων από τη Δυτική Όχθη στη Λωρίδα της Γάζας. Οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν από φυλακές της Δυτικής Όχθης σε ένα κέντρο κράτησης στις παρυφές της Λωρίδας της Γάζας και πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι στα εκεί εδάφη που διοικούνται από τους Παλαιστίνιους. Ο στρατός δήλωσε πως οι κρατούμενοι απελαύνονται στη Λωρίδα της Γάζας επειδή δεν είναι δυνατό να δικαστούν χωρίς να αποκαλυφθούν κρίσιμης σημασίας απόρρητες πληροφορίες. Η επιστροφή τους στη Δυτική Όχθη θα τους απαγορευτεί, ενώ έχουν στη διάθεσή τους 48 ώρες για να εφεσιβάλουν την απόφαση.

    Οι παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις απείλησαν την περασμένη Δευτέρα με σκληρά αντίποινα το Ισραήλ για την εισβολή στη Ράφα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που οργανώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας.

    Συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι για την επίθεση στους Αμερικανούς

    Η παλαιστινιακή αστυνομία κρατεί τρεις υπόπτους για συμμετοχή στη χθεσινή επίθεση εναντίον της αμερικανικής διπλωματικής φάλαγγας, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικού των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Οι τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν χθες λίγο μετά τη βομβιστική επίθεση και είναι μέλη των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης. Εκπρόσωπος της οργάνωσης επιβεβαίωσε ότι οι συλληφθέντες είναι μέλη της, αρνήθηκε όμως κάθε ανάμειξη στην επίθεση.

    [09] Ο Κλίντον είχε προειδοποιήσει τον Μπους για Λάντεν

    16/10/2003 9:38:00 πμ

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είχε προειδοποιήσει το διάδοχο του, Τζορτζ Μπους, ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ηνωμενων Πολιτειών, όπως υποστήριξε ο ίδιος μιλώντας σε ένα γεύμα που οργάνωσε το τηλεοπτικό κανάλι ''History Channel''. Ο Κλίντον είπε ότι στη ''συνέντευξη εξόδου''- την τυπική συνάντηση μεταξύ του απερχόμενου και του εκλεγμένου προέδρου- συζήτησε με τον Μπους θέματα ασφαλείας.

    ''Μεγάλη απογοήτευση μου το ότι δεν τον έπεισα''

    ''Κατά την προεκλογική εκστρατεία του ο Μπους είπε πει ότι πίστευε πως τα σημαντικότερα θέματα στον τομέα της ασφάλειας ήταν το Ιράκ και το αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα. Του είπα ότι κατά την άποψή μου το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν'', είπε ο Κλίντον.

    Οπως τόνισε ο πρώην Πρόεδρος, η αδυναμία του να πείσει τον Μπους για τον κίνδυνο που αποτελούσε η Αλ Κάιντα ήταν ''μία από τις δυο-τρεις μεγαλύτερες απογοητεύσεις που είχα''.

    Κατά τον Κλίντον, μετά τον Μπιν Λάντεν απειλή για την ασφάλεια συνιστά η μη επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή και η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής.

    [10] Αρκούδα - δολοφόνος σε νησί της Σιβηρίας

    16/10/2003 11:20:00 πμ

    Μια λευκή αρκούδα σκότωσε τον τελευταίο κάτοικο του νησιού Βράνγκελ, βόρεια της χερσονήσου Τσουκότκα στη Σιβηρία, ανακοίνωσαν σήμερα εμπειρογνώμονες της προστατευόμενης περιοχής για τα ζώα που έχει καθορισθεί στο νησί. Εργαζόμενοι στην προστατευόμενη περιοχή έφθασαν πολύ αργά για να σώσουν τη Βασιλίνα Αλμπάουν, 25 ετών, η οποία δέχτηκε επίθεση από μια αρκούδα ακριβώς έξω από το σπίτι της.

    Οι αρκούδες ζουν ελεύθερες στο νησί

    Το χωριό Ουσακοβσκόγιε όπου σημειώθηκε η επίθεση έχει εγκαταλειφθεί από το 1997, όταν οι κάτοικοί του μεταφέρθηκαν στη χερσόνησο, προκειμένου να παραχωρηθεί η τοποθεσία αυτή στις αρκούδες.

    Ωστόσο η κοπέλα είχε επιλέξει να επιστρέψει για να ζήσει στο σπίτι της.

    Οι αρκούδες ζουν ελεύθερες στο νησί και γενικά δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικές, σύμφωνα με τον Λεοντίντ Μπόβε, διευθυντή της προστατευόμενης περιοχής.

    Ο επικεφαλής της ζώνης εκτιμά ότι η 25χρονη ίσως να προκάλεσε το ζώο που τελικά την σκότωσε.

    [11] Αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό

    15/10/2003 11:56:00 μμ

    Διαμετρικά αντίθετες θέσεις διατύπωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το νέο προϋπολογισμό, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας, ενώ επικριτικά εμφανίστηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αντιπαράθεση για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2004, ξεκίνησε με μια τοποθέτηση του Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος το χαρακτήρισε "τελείως αναξιόπιστο και προπαγανδιστικό, έχοντας ελάχιστη σχέση με τα προγράμματα ανάπτυξης", υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι "τα νούμερα για το έλλειμμα και για το χρέος, είναι τυχαίοι αριθμοί". Απαντώντας, ο κ. Χριστοδουλάκης σχολίασε πως με τη λογική της ΝΔ, (που, όπως υποστήριξε, αθροίζει απλώς επιμέρους ελλείμματα και αγνοεί το πλεόνασμα σε αρκετά ταμεία) θα είχαμε οδηγηθεί σε μεγάλα ελλείμματα και σε επί τρία χρόνια παραβίαση του συμφώνου σταθερότητας.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, κατ αρχάς αρνήθηκε τις συγκρίσεις με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θεωρώντας την λογική αυτή, 'μπούμεραγκ για το λαό", ενώ στηλίτευσε την κυβέρνηση για τις εξαγγελίες περί μείωσης των ανώτατων φορολογικών συντελεστών, κατηγορώντας την ότι "έχει βάλει στο φορολογικό στόχαστρο τα μεσαία στρώματα' και ζήτησε αύξηση των άμεσων φόρων και μείωση των έμμεσων.

    Παράλληλα, υποβάθμισε τη σημασία του κοινωνικού πακέτου της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι "μέσα σ αυτό περιέχεται και η αύξηση του ασφαλιστικού συστήματος, τα χρήματα των προσλήψεων των 25000 υπαλλήλων μερικής απασχόλησης και τα 865 δις ευρω, των αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων".

    Ο εισηγητής του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, από πλευράς του, υποστήριξε ότι το δημόσιο χρέος αυξάνει απόλυτα, αλλά και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ βρίσκεται στα επίπεδα του 1998.

    Απαντώντας στις επικρίσεις του προσχεδίου, ο υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, υποστήριξε ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας υπήρξαν "αρκετά καλές" τη χρονιά που πέρασε και πως, παρά τα προβλήματα, ο βασικός πυρήνας του κυβερνητικού σχεδιασμού (ανάπτυξη, απασχόληση), "όχι μόνον επιτυγχάνεται, αλλά είναι και εξαιρετικά πιθανόν να πάει καλύτερα και από τους αρχικούς στόχους".

    Επί της ουσίας, ο κ. Χριστοδουλάκης διαπίστωσε αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας "στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας κάτω από το 9%, με πρόβλεψη για το 2004 να πέσει και κάτω από το 8%" - και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κακή συγκυρία για την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ χαρακτήρισε τον φετινό προϋπολογισμό "αναπτυξιακό", καθώς η ελληνική οικονομία έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, με πρόβλεψη να φθάσει το 2004 στο 4,2%.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει όντως απόκλιση στα ελλείμματα, η οποία ωστόσο, οφείλεται στις έκτακτες αποζημιώσεις προς τους σεισμόπληκτους (που ανέβασαν το έλλειμμα σε ποσοστό 0,2% του εθνικού εισοδήματος) και στις αυξημένες δαπάνες για την αποπεράτωση των ολυμπιακών έργων. Όσο για το δημόσιο χρέος, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη (2,5% του εθνικού εισοδήματος) και, αν δεν υπήρχε αυτή η ιδιαιτερότητα, το δημόσιο χρέος θα προσγειωνόταν στο μέσο όρο της ευρωζώνης.

    [12] Ο Κινέζος αστροναύτης επέστρεψε στη Γη

    16/10/2003 8:32:00 πμ

    Eπέστρεψε στη Γη σώος, ευτυχισμένος και υπερήφανος για την πατρίδα του ο πρώτος αστροναύτης της Κίνας, αφού ολοκλήρωσε την ιστορική του αποστολή και πέρασε γύρω από τον πλανήτη μας 14 φορές. Το διαστημόπλοιο Σενζού 5 (το "Θείο δοχείο") προσγειώθηκε στη Μογγολία, στη Β. Κίνα, τα ξημερώματα. Ο κοσμοναύτης Γιάνγκ Λιγουέι, 38 ετών αξιωματικός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, είπε στο κέντρο ελέγχου ότι αισθάνεται καλά καθώς το διαστημόπλοιο έμπαινε στην ατμόσφαιρα της Γης. "Είμαι υπερήφανος για την πατρίδα μου'' ήταν τα πρώτα του λόγια όταν πάτησε στη Γη.

    Η Κίνα είναι η τρίτη χώρα που στέλνει άνθρωπο στο διάστημα

    Η Κίνα εκτόξευσε το πρώτο επανδρωμένο διαστημόπλοιο την Τετάρτη από το διαστημικό κέντρο στην έρημο Γκόμπι και έγινε έτσι η τρίτη χώρα στον κόσμο που στέλνει άνθρωπο στο διάστημα. Το διαστημόπλοιο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας πριν επιστρέψει μετά από 20 και πλέον ώρες. Η Κίνα είχε προηγουμένως εκτοξεύσει με επιτυχία διαστημόπλοιο που μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους.

    Οπως και για τους Αμερικανούς και τους Ρώσους πριν από 40 χρόνια, έτσι και για τους Κινέζους η αποστολή ανθρώπου στο διάστημα δεν είναι μόνο επιστημονικό επίτευγμα αλλά και θέμα εθνικής υπερηφάνειας.

    Η ιστορία του ''Θείου δοχείου''

    Σεντζού σημαίνει στην κινεζική γλώσσα "θείο δοχείο".

    Τον περασμένο Απρίλιο το διαστημόπλοιο Σεντζού-3 πραγματοποίησε αποστολή στο διάστημα που διήρκεσε μία εβδομάδα και ένας θάλαμος τους επέστρεψε και προσγειώθηκε με επιτυχία στη Γη. Για να ξεχωρίσει τους κοσμοναύτες της από τους Ρώσους και τους Αμερικανούς αστροναύτες, η Κίνα χρησιμοποιεί τον όρο "ταϊκοναύτες", που προέρχεται από την λέξη "ταϊκόνγκ" που σημαίνει διάστημα.

    Η πρώτη δοκιμή του προγράμματος Σεντζού έγινε το Νοέμβριο του 1999. Το Σεντζού-2 εκτοξεύθηκε τον Ιανουάριο του 2001 με ένα πίθηκο, ένα σκύλο, ένα λαγό και σαλιγκάρια. Αφού έκανε την τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας 108 φορές επέστρεψε μετά από μια εβδομάδα. Όμως οι κινεζικές Αρχές δεν έδωσαν καμία πληροφορία για το ταξίδι και την επιστροφή του δημιουργώντας έτσι την εντύπωση σε ορισμένους Δυτικούς αναλυτές ότι η επιστροφή στη γη απέτυχε. Οι κινεζικές Αρχές είχαν τότε διαψεύσει την εκτίμηση.

    Το Πεκίνο έχει στείλει τουλάχιστον δυο "ταϊκοναύτες" στη Ρωσία για εκπαίδευση.

    Σχετικές ειδήσεις: Η Κίνα έτοιμη να κατακτήσει το Διάστημα

    Στο διάστημα ο πρώτος Κινέζος αστροναύτης

    Συγχαρητήρια από Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε την Πέμπτη συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο, με την ευκαιρία της πρώτης κινεζικής επανδρωμένης πτήσης στο διάστημα.

    Ο Πούτιν εξέφρασε ''τα ειλικρινή συγχαρητήριά του'' στον Χου Τζιντάο χαρακτηρίζοντας το κινεζικό διαστημικό επίτευγμα ''ιστορικό γεγονός'', που σηματοδοτεί τη ''μεταλλαγή της Κίνας σε μια παγκόσμια σύγχρονη δύναμη''.

    ''Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια παρουσία αυτοδικαίως της Κίνας ανάμεσα στις διαστημικές δυνάμεις θα ωφελήσει στη διασφάλιση της ειρήνης, στην εγγύηση της ασφάλειας, της σταθερότητας στον κόσμο, στην πρόοδο της επιστήμης και του πολιτισμού'', συνεχίζει ο Ρώσος πρόεδρος.

    "Η συνεργασία στο διαστημικό τομέα μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας αντιπροσωπεύει μια σημαντική πλευρά των διμερών σχέσεων'', προσθέτει πριν υπογραμμίσει ''τις καλές προοπτικές'' της ανάπτυξης αυτής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 16 October 2003 - 8:59:37 UTC