Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για τη Διακυβερνητική διάσκεψη στις Βρυξέλλες
  • [02] Απεργιών συνέχεια...
  • [03] Εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση Σταθέα
  • [04] Διαψεύδει η Κυβέρνηση για τη τριμερή
  • [05] Παράνομες βιοτεχνίες
  • [06] Αγόρευση Κώστα Παπαδάκη
  • [07] Σχέδιο απόφασης των Αράβων για Μεσανατολικό
  • [08] Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
  • [09] Τουρκία: Εκρήξεις στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος
  • [10] Συλλήψεις 150 διαδηλωτών στη Σ. Αραβία
  • [11] Οικονομική βοήθεια χορηγεί η Ιαπωνία για την ανοικοδόμηση
  • [12] Σήμερα η απόφαση του ΟΗΕ για το αμερικανικό σχέδιο
  • [13] Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
  • [14] Στο διάστημα ο πρώτος Κινέζος αστροναύτης
  • [15] Στο Μπάκιγχαμ εκτίθονται ''πέτρες του 1914''

    [01] Σύσκεψη για τη Διακυβερνητική διάσκεψη στις Βρυξέλλες

    15/10/2003 9:40:00 πμ

    Συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών έχει αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός εν όψει της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, με κύριο θέμα στην ατζέντα τη Διακυβερνητική διάσκεψη για το Σύνταγμα της Ευρώπης. Την Τρίτη, ο κ. Σημίτης στη δευτερολογία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους βουλευτές σε "δυναμική εξόρμηση", έδωσε εγγυήσεις ότι θα είναι όλοι υποψήφιοι και θα τηρηθεί το Καταστατικό, ενώ διέψευσε τα περί ανασχηματισμού σενάρια.

    [02] Απεργιών συνέχεια...

    15/10/2003 10:30:00 πμ

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν και σήμερα τα εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία των νοσοκομείων της Αττικής, ενώ η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών έχει ήδη κηρύξει 48ωρη πανελλαδική απεργία για αύριο και μεθαύριο. Οι καθηγητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους για 5η συνεχή εβδομάδα, διεκδικώντας μεγαλύτερες αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους. Πεντάωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη, οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Τριήμερη απεργία ξεκινούν από σήμερα οι δικαστικοί υπάλληλοι. Ανεστάλη η απεργία των συμβασιούχων υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς επετεύχθη μερική συμφωνία αιτημάτων τους στη διάρκεια της απεργίας. Ανοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι στις Μυκήνες, την Επίδαυρο και την Κνωσσό. Νέες κινητοποιήσεις προανήγγειλαν τα Σώματα Ασφαλείας, 48ωρη απεργία πραγματοποιούν από αύριο οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Επίσης, 48ωρη απεργία αποφάσισαν οι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές για τις 3 Νοεμβρίου.

    Οι γεωτεχνικοί αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους από τις 3 Νοεμβρίου με αποχή και εναλλασσόμενες 24ωρες απεργίες.

    [03] Εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση Σταθέα

    15/10/2003 10:17:00 πμ

    Τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν την προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Ρουμπίνη Σταθέα να δώσει τέλος στη ζωή της ερευνούν οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές. Στα χέρια του Εισαγγελέα που εποπτεύει τις έρευνες βρίσκονται ήδη οι 6 επιστολές που άφησε η 52χρονη ενώ μια από αυτές που δημοσιεύθηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, καταγράφει ως τελευταία επιθυμία της να μην διωχθούν υπάλληλοι, για δικά της λάθη και ανακολουθίες στο θέμα των αυθαιρέτων. "Θα μιλήσω στην κηδεία" λέει ο σύζυγος της, Παναγιώτης Τζαβάρας.

    Στις 4 το απόγευμα στη Φανερωμένη Χολαργού θα ψάλει η νεκρώσιμη ακολουθία.

    Τη διαλεύκανση της υπόθεσης ζητούν κυβέρνηση και ΝΔ

    Πανελλαδική στάση εργασίας πραγματοποιούν από τη 1 έως τις 3 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στις εφορίες σε ένδειξη πένθους για το θάνατο της συναδέλφου τους.

    Όχι στις φήμες, ναι στο άπλετο φως", λέει ο υπουργός Τύπου, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι μέσω φημών κάποιοι προσπάθησαν να εμπλέξουν υπουργούς και στελέχη με τον πιο αυθαίρετο τρόπο.

    Η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη για την διαλεύκανση του θέματος", ανακοίνωσε η ΝΔ.

    Χαρακτηρίζοντας πολύ θλιβερό γεγονός την αυτοκτονία της αναπληρώτριας διευθύντριας της Κτηματικής Υπηρεσίας, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διαβεβαίωσε ότι η πολιτική στο θέμα των κατεδαφίσεων θα συνεχιστεί.

    Εν τω μεταξύ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν αιτήσεις οι νομικοί εκπρόσωποι της Ανθής συζύγου Γερασίμου Αγούδημου και της λιβεριανής εταιρείας "Patroclus Navigation", με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν και να ανασταλούν πρωτόκολλα κατεδάφισης μανδρών, λιμενικών έργων κ.λ.π., επί των ακινήτων τους στη Λεωφόρο Αθηνών- Σουνίου.

    [04] Διαψεύδει η Κυβέρνηση για τη τριμερή

    15/10/2003 10:02:00 πμ

    Διαψεύδει η Κυβέρνηση την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης Ελλάδας - Τουρκίας - ΗΠΑ, στην Αθήνα. Εντός της ημέρας το Υπουργείο Εξωτερικών, θα δώσει διευκρινίσεις για την ατζέντα της επίσκεψης Παουελ. Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, η άφιξη του Τούρκου και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, κ.κ. Κόλιν Πάουελ και Αμπντουλάχ Γκιουλ, "απλώς συνέπεσε χρονικά". Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ απέφυγε να τοποθετηθεί μετά βεβαιότητας σχετικά με την επίσκεψη του κ. Πάουελ στην Ελλάδα.

    [05] Παράνομες βιοτεχνίες

    15/10/2003 11:08:00 πμ

    Χωρίς άδεια και χωρίς να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας λειτουργούν 4-5 χιλιάδες βιοτεχνίες, στην Αττική. Ο χημικός Νίκος Κατσαρός, διευθυντής του "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ" δήλωσε ότι η ύπαρξη και λειτουργία αυτών των βιοτεχνιών είναι ευθύνη των αρμοδίων διευθύνσεων των νομαρχιών, οι έρευνες που θα αρχίσουν άμεσα έπρεπε να έχουν γίνει από χρόνια ώστε οι συγκεκριμένες βιοτεχνίες να σταματήσουν να λειτουργού ως βραδυφλεγείς βόμβες ανάμεσα στις κατοικίες μας.

    [06] Αγόρευση Κώστα Παπαδάκη

    15/10/2003 10:06:00 πμ

    Με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου Κώστα Παπαδάκη συνεχίζεται σήμερα η δίκη της 17ης Νοέμβρη. Ο κ. Παπαδάκης αναφέρεται σε μία από τις κατηγορίες, που αντιμετωπίζει ο Τζωρτζάτος , προσπαθώντας να ανατρέψει το κατηγορητήριο. Ο Τζωρτζάτος αντιμετωπίζει 33 κατηγορίες. Στην χθεσινή αγόρευση του ο κ. Παπαδάκης εξαπέλυσε βολές κατά του αναπληρωτή Εισαγγελέα έδρα Βασίλη Μαρκή.

    [07] Σχέδιο απόφασης των Αράβων για Μεσανατολικό

    15/10/2003 10:51:00 πμ

    "Σχέδιο απόφασης" θα καταθέσουν ο Αραβικός Σύνδεσμος, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για την καταδίκη του ισραηλινού "Τείχους Ασφαλείας" στη Δυτική Όχθη, μετά το βέτο, που άσκησαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. H Παλαιστινιακή Αρχή κατέκρινε το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ το Ισραήλ εξέφρασε ''ικανοποίηση''. Ο Παλαιστίνιος αντιπρόσωπος Νάσερ αλ Κίντουα τόνισε, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν το δικαίωμα του βέτο και πρόσθεσε ότι "είδαμε το δεύτερο αμερικανικό βέτο σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, που επισκιάζει και πάλι τη δυνατότητα των ΗΠΑ να παίξουν το ρόλο του μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή". Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν, ότι ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε σήμερα τον τοπικό ηγέτη της Χαμάς, στη Νάμπλους. Ο στρατός πάντως δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες για τη σύλληψη.

    ''Το Ισραήλ οικοδομεί το τείχος γιατί θέλει να επιβιώσει''

    Η Παλαιστινιακή Αρχή κατέκρινε σήμερα το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί του σχεδίου απόφασης που καταδίκαζε το Ισραήλ για την ανέγερση του ''τείχους ασφαλείας'' στη Δυτική Όχθη.

    ''Η ισραηλινή κυβέρνηση θα ερμηνεύσει το βέτο ως πράσινο φως για να συνεχίσει την κατασκευή του τείχους και το εποικιστικό της πρόγραμμα'', δήλωσε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.

    "Οι ισραηλινές ενέργειες, όπως η κατασκευή του τείχους, το εποικιστικό πρόγραμμα, οι εισβολές, οι απελάσεις και οι δολοφονίες αξίζουν την καταδίκη και όχι την ενθάρρυνση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών", τόνισε ο Ερεκάτ.

    Tο Ισραήλ εξέφρασε ''ικανοποίηση'' για το αμερικανικό βέτο.

    Το Ισραήλ από την πλευρά του αντιτάσσει ότι στόχος του "τείχους" είναι η παρεμπόδιση των καμικάζι αυτοκτονίας να διεισδύουν στο ισραηλινό έδαφος.

    "Πολλοί Παλαιστίνιοι που αντιτίθενται στο τείχος απλώς θέλουν να συνεχιστούν οι φόνοι Ισραηλινών. Το Ισραήλ οικοδομεί το τείχος γιατί απλώς θέλει να επιβιώσει", τόνισε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ντάν Γκίλερμαν.

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Νεγκροπόντε δικαιολογώντας το βέτο της Ουάσινγκτον τόνισε ότι η απόφαση θα έπρεπε να καταδικάζει ονομαστικά τις βασικές οργανώσεις που ευθύνονται για τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ .

    ''Είμαστε ικανοποιημένοι με το βέτο που άσκησαν οι Αμερικανοί, αρνούμενοι να εμποδίσουν το Ισραήλ να αμυνθεί ενάντια στους τρομοκράτες'', δήλωσε ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος.

    ''Το γεγονός ότι Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Βρετανία απείχαν στη διάρκεια της ψηφοφορίας δείχνει μια αλλαγή σε θετική κατεύθυνση'', πρόσθεσε ο αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του.

    Το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε η Συρία εξ ονόματος των αραβικών κρατών απέσπασε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 10 ψήφων από τις 15 χώρες-μέλη, αλλά η έγκρισή του απετράπη λόγω του αμερικανικού βέτο.

    Τέσσερις χώρες, η Γερμανία, η Βρετανία, η Βουλγαρία και το Καμερούν- απείχαν.

    [08] Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

    15/10/2003 11:15:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε σήμερα το Τόκιο και την ανατολική Ιαπωνία, δίχως να αναφερθούν θύματα ή ζημιές, ανακοίνωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η δόνηση σημειώθηκε στις 10.30 (ώρα Ελλάδος) και το επίκεντρό της ήταν 30 χιλιόμετρα ανατολικά από το κέντρο της πόλης, στον κόλπο του Τόκιο. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 80 χιλιομέτρων. Τα κτίρια σείστηκαν από τη δόνηση, ενώ διακόπηκε η κίνηση μιας τοπικής σιδηροδρομικής γραμμής. Οι πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ναρίτα δεν επηρεάστηκαν, αλλά στο αεροδρόμιο Χανέντα όπου εκτελούνται εσωτερικές πτήσεις έκλεισαν οι τρεις διάδρομοι για έλεγχο. Δεν υπάρχουν φόβοι για τσουνάμι (παλιρροϊκά κύματα).

    [09] Τουρκία: Εκρήξεις στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

    15/10/2003 10:14:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τέσσερις βόμβες εξερράγησαν στη διάρκεια της νύχτας σε ισάριθμα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)στην Τουρκία με αποτέλεσμα να προκληθούν μόνο ελαφρές υλικές ζημιές. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε δύο γραφεία του κόμματος του πρωθυπουργού Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και σε δύο γραφεία στο Γκαζιοσμάνπασα και στο Μπασμάν,στην επαρχία της Σμύρνης. Από τις εκρήξεις έσπασαν τα τζάμια των κτιρίων. Ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αλλά δεν αποκλείεται να πρόκειται για αντίδραση στην επικείμενη αποστολή τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ. Αξιποιώντας μια πληροφορία από ένα μάρτυρα, αστυνομικοί συνέλαβαν τέσσερα άτομα, που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο.

    Μέσα στο δέμα υπήρχε μια βόμβα

    Στη Βαγδάτη χθες, εκδηλώθηκε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο με στόχο την τουρκική πρεσβεία στο Ιράκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και οκτώ να τραυματιστούν, ανάμεσά τους και δύο υπάλληλοι της πρεσβείας.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε πάντως κάθε σχέση μεταξύ της επίθεσης και της απόφασης της Αγκυρας να αποστείλει τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ. "Αυτή η τρομοκρατική επίθεση είναι συνέχεια όλων των τρομοκρατικών επιθέσεων που γίνονται στο Ιράκ. Δεν το αντιμετωπίζουμε ως μια τρομοκρατική απάντηση στην απόφασή μας να αποστείλουμε στο ιρακινό έδαφος τουρκικά στρατεύματα", τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός. "Πρόκειται για μια πράξη που στοχεύει στην ανατροπή των θετικών εξελίξεων στο Ιράκ", πρόσθεσε ο Ερντογάν.

    [10] Συλλήψεις 150 διαδηλωτών στη Σ. Αραβία

    15/10/2003 8:57:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 150 άτομα συνελήφθησαν σε διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, Ριάντ, καλώντας για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκηπας Νάγιεφ μπιν Αμπντουλαζίζ. Οι διαδηλώσεις στη Σαουδική Αραβία, που τελεί υπό μια απολυταρχική μοναρχία, δεν επιτρέπονται. Η διαδήλωση έγινε κοντά στο σημείο όπου η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιούσε την πρώτη της διάσκεψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και προκάλεσε διακοπή της κυκλοφορίας στο κέντρο, με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία. Η διαδήλωση ακολούθησε την ανακοίνωση, την Δευτέρα, των πρώτων εκλογών στη χώρα, για την ανάδειξη δημοτικών συμβουλίων.

    Ο μπιν Αμπντουλαζίζ δήλωσε ότι σε βάρος των συλληφθέντων θα γίνει έρευνα και οι υποθέσεις τους θα εκδικασθούν σύμφωνα με το νόμο.

    Στο βασίλειο δεν έγιναν ποτέ εκλογές σε οποιοδήποτε επίπεδο από την ίδρυσή του, το 1932.

    Πολλές φωνές τόσο εντός όσο και εκτός Σαουδικής Αραβίας απευθύνουν εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να αρχίσει πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

    [11] Οικονομική βοήθεια χορηγεί η Ιαπωνία για την ανοικοδόμηση

    15/10/2003 11:46:00 πμ

    Η Ιαπωνία θα χορηγήσει οικονομική βοήθεια ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση η βοήθεια αυτή που αφορά στους τομείς της ηλεκτροδότησης, της παιδείας, της υδροδότησης και της εργασίας, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της υποδομής και στη βελτίωση της ασφάλειας του Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα συναντηθεί την Παρασκευή στο Τόκιο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι. Στις διμερείς συνομιλίες θα περιλαμβάνεται και το θέμα της συμβολής της Ιαπωνίας, οικονομικά και στρατιωτικά, στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ.

    [12] Σήμερα η απόφαση του ΟΗΕ για το αμερικανικό σχέδιο

    15/10/2003 9:26:00 πμ

    Εντός της ημέρας αναμένεται να ψηφιστεί το αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το Ιράκ, κάτι που είχαν προτείνει και οι ΗΠΑ, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν χαρακτήρισε ασήμαντες τις αλλαγές επί του σχεδίου. "Οσο η κατοχή της χώρας αυτής συνεχίζεται η αντίσταση θα μεγεθύνεται'', δήλωσε ο κ. Ανάν και ζήτησε να γίνει η μετάβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς πιο γρήγορα. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία κατέθεσαν τροποποιήσεις στο αμερικανικό ψήφισμα ζητώντας κυρίως να αποσαφηνιστεί πως θα τερματιστεί η κατοχή του Ιράκ. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε απέκρουσε τις κατηγορίες ότι η Ουάσινγκτον αγνόησε τις τροπολογίες της τριών χωρών που προσπάθησαν να διαμορφώσουν μια κοινή θέση.

    Το αναθεωρημένο σχέδιο ψηφίσματος δίνει στο Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο διορία έως τις 15 Δεκεμβρίου να συντάξει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης του νέου συντάγματος και την διενέργεια εκλογών.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το αμερικανικό σχέδιο αναμένεται να λάβει εννιά ως δέκα ψήφους, με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα και ίσως το Πακιστάν να απέχουν και τη Συρία να ψηφίζει κατά.

    [13] Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

    15/10/2003 8:51:00 πμ

    Ψηφοφορία για τα θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, στο πλαίσιο ανοιχτής συγκέντρωσης για την Ακρίβεια και την Κακή Ποιότητα Ζωής, που διοργανώνει στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 7 μμ., το ΙΝΚΑ, σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ, την ΓΣΕΕ και άλλες συνδικαλιστικές, καταλανωτικές, επιστημονικές και κοινωνικές οργανώσεις. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 10 πμ και θα παραμείνουν ανοιχτές και μετά τη δύση του ηλίου, ενώ οι πολίτες-καταναλωτές θα ψηφίσουν για να αναδείξουν τα μεγαλύτερα προβλήματα που επικεντρώνονται στο Κόστος Ζωής, την Ποιότητα Διατροφής και τις Υπηρεσίες.

    [14] Στο διάστημα ο πρώτος Κινέζος αστροναύτης

    15/10/2003 8:09:00 πμ

    Για πρώτη φορά η Κίνα στέλνει άνθρωπο στο διάστημα. Η εκτόξευση του διαστημόπλοιου Σενζού-5 από την έρημο του Γκόμπι, καθιστά την Κίνα την τρίτη χώρα η οποία στέλνει αστροναύτη σε τροχιά, μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ. Στο σκάφος επιβαίνει ο αστροναύτης Γιανγκ Λογουέι, 38 ετών. Η εκτόξευση, 42 χρόνια μετά από εκείνη της Σοβιετικής Ένωσης, αποτελεί ορόσημο στο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, που σχεδιάζει μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Το διαστημόπλοιο βρίσκεται ήδη σε τροχία και αναμένεται να κάνει 14 φορές τον γύρο της γης πριν επιστρέψει μετά από 20 ώρες.

    Επιστημονικό επίτευγμα - Εθνική υπερηφάνεια

    Ο ηγέτης του ΚΚ Κίνας και πρόεδρος της χώρας Χου Τζιντάο χαιρέτισε την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή στην ιστορία της χώρας ως μια σημαντική επιτυχία, ανέφερε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Ο Χου δήλωσε ότι η εκτόξευση "δοξάζει την σπουδαία μας πατρίδα" και αποτελεί "ένα σημαντικό, ιστορικό βήμα του Κινεζικού λαού", δείγμα της προόδου της χώρας, που φθάνει "στην αιχμή της παγκόσμιας επιστήμης και τεχνολογίας.

    Για τους Κινέζους η αποστολή ανθρώπου στο διάστημα δεν είναι μόνο επιστημονικό επίτευγμα αλλά και θέμα εθνικής υπερηφάνειας.

    Τον περασμένο Απρίλιο το διαστημόπλοιο Σεντζού-3 πραγματοποίησε αποστολή στο διάστημα που διήρκεσε μία εβδομάδα και ένας θάλαμος τους επέστρεψε και προσγειώθηκε με επιτυχία στη Γη.

    Για να ξεχωρίσει τους κοσμοναύτες της από τους Ρώσους και τους Αμερικανούς αστροναύτες, η Κίνα χρησιμοποιεί τον όρο "ταϊκοναύτες" που προέρχεται από την λέξη "ταϊκόνγκ" που σημαίνει διάστημα.

    Η πρώτη δοκιμή του προγράμματος Σεντζού έγινε το Νοέμβριο του 1999. Το Σεντζού-2 εκτοξεύθηκε τον Ιανουάριο του 2001 με ένα πίθηκο, ένα σκύλο, ένα λαγό και σαλιγκάρια.

    Αφού έκανε την τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας 108 φορές επέστρεψε μετά από μια εβδομάδα.

    Οι κινεζικές αρχές δεν έδωσαν καμία πληροφορία για το ταξίδι και την επιστροφή του δημιουργώντας έτσι την εντύπωση σε ορισμένους δυτικούς αναλυτές ότι η επιστροφή στη γη απέτυχε.

    Οι κινεζικές αρχές είχαν τότε διαψεύσει την εκτίμηση.

    Το Πεκίνο έχει στείλει τουλάχιστον δυο "ταϊκοναύτες" στη Ρωσία για εκπαίδευση.

    Σεντζού σημαίνει στην κινεζική γλώσσα "θείο δοχείο"

    Πηγή: BBC Greek - ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Η Κίνα έτοιμη να κατακτήσει το Διάστημα

    [15] Στο Μπάκιγχαμ εκτίθονται ''πέτρες του 1914''

    15/10/2003 8:50:00 πμ

    Ανάμεσα σε 150 ιδιαίτερης αξίας αντικείμενα εκτίθονται, σε αίθουσα των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, όπου διοργανώνεται ειδική βραδιά με προσκεκλημένους 400 προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο. Τα αντικείμενα που ξεχωρίζουν είναι δύο πέτρες που είχαν πετάξει στ' Ανάκτορα το 1914, φεμινίστριες που διεκδικούσαν δικαίωμα ψήφου. Μαχητικές διαδηλώτριες στη διάρκεια κινητοποποίησής τους έριξαν τις πέτρες αυτές στα Ανάκτορα σπάζοντας ένα παράθυρό τους, έξι ημέρες μετά την άρνηση του βασιλιά Γεωργίου Ε', παππού της βασίλισσας Ελισάβετ, να τις δεχθεί. Οι πέτρες, ωστόσο, φυλάχθηκαν από τη σύζυγο του Γεωργίου, βασίλισσα Μέρι. Οι διαδηλώτριες είχαν συλληφθεί αλλά δεν τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 15 October 2003 - 9:40:04 UTC