Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαθαίνει το ρήγμα
  • [02] Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας
  • [03] Αισιόδοξοι οι γιατροί για τα σιαμαία της Θεσ/νικης
  • [04] Επίτιμος διδάκτωρ του Π/μίου Αθηνών ο Σπ. Σημίτης
  • [05] Απάντηση Στεφανή στο θέμα περί ΜΕΘ
  • [06] Μπάσκετ: Νίκη για Αρη, Μαρούσι, ΠΑΟΚ στα πλαίσια της FEL

    [01] Βαθαίνει το ρήγμα

    14/10/2003 10:07:00 μμ

    Οξύνεται η κρίση μεταξύ Φαναρίου και Ελλαδικής Εκκλησίας. Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε την Τρίτη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στη διαμάχη. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και σύγχυση που καλλιεργούνται σκοπίμως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι όσοι ακολουθούν αυτή την τακτική αποκόπτονται από το Σώμα της Ορθοδοξίας, και βλάπτουν ακόμη και τα δικά τους συμφέροντα.

    Σκληρή γλώσσα Βαρθολομαίου

    Απαντώντας σε δηλώσεις μητροπολίτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι μόνο οι Έλληνες αναγνωρίζουν την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, ο κ. Βαρθολομαίος έκανε λόγο για σύγχυση και παραπληροφόρηση, η οποία καλλιεργείται σκόπιμα ακόμα και με τη βοήθεια δημοσιογράφων.

    Όπως είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αντιρρήσεις για την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, έχει μόνο η τουρκική κυβέρνηση, αλλά σύντομα θα αρθεί και αυτό.

    "Σε αυτόν τον αδελφό μητροπολίτη να στείλω πολλά αντίγραφα γραμμάτων από τους Ρώσους, από τον Πάπα, από τους Πολωνούς, από τους Βούλγαρους, από τους μουσουλμάνους, από το γράμμα που πήρα πρόσφατα από τη Λιβύη, για να μεταβώ εκεί, όπου σε όλα ανεξαιρέτως ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτηρίζεται Οικουμενικός, διότι αυτό είναι"

    Λίγο αργότερα απαντώντας στο ερώτημα αν η κρίση Φαναρίου - ελλαδικής εκκλησίας, θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχίσμα εξέφρασε την ευχή να μην φθάσουν τα πράγματα ως εκεί αλλά τόνισε ότι το Πατριαρχείο δεν μπορεί να απεμπολήσει τα δικαιώματα του.

    "Όταν ο Πατριάρχης Δημήτριος έγραψε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, για το ίδιο θέμα, είχαμε και τότε κάποια ένταση", συμπλήρωσε ο κ. Βαρθολομαίος, υπενθυμίζοντας ότι και τότε στο γράμμα του ο Πατριάρχης Δημήτριος έγραφε ότι "το Πατριαρχείο, δεν μπορεί να απεμπολήσει τα δικαιώματά του, διότι δεν μπορεί να αρνηθεί τον εαυτό του"

    "Αυτό επαναλαμβάνω και εγώ. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τον εαυτό μας, την ιστορία μας. Θα είμαστε υπόλογοι έναντι των γενεών που θα μας ακολουθήσουν εάν τα ξεπουλήσουμε απλώς και μόνο για να μην έχουμε προβλήματα. Δεν μπορούμε, θα τα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους για να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές" κατέληξε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Η επικείμενη συνάντηση

    Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα υπάρξει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απάντησε

    "Εάν έλθει, είναι ευπρόσδεκτος. Εκείνος ζήτησε να με δει και είπα ευχαρίστως σας περιμένω αλλά εδώ στην έδρα μου. Δεν έχω λόγο να τρέχω εδώ και εκεί για να συναντηθούμε".

    Νωρίτερα για την επικείμενη συνάντηση με τον Πατριάρχη, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, Πατήρ Επιφάνιος δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ότι η συνάντηση του κ. Χριστόδουλου με τον Πατριάρχη, θα πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί από κοινού.

    [02] Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας

    14/10/2003 9:40:00 μμ

    Με μηνύσεις και αγωγές κατά της ηγεσίας της Αστυνομίας και όσων αστυνομικών των ΜΑΤ επέδειξαν ''υπερβάλλοντα ζήλο'' καθώς και με νέες κινητοποιήσεις προειδοποιούν αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί. Σε συνέντευξη που παραχώρησαν τα προεδρεία των ομοσπονδιών τους, παρουσία και του προέδρου της ΑΔΕΔΥ κ. Παπασπύρου, οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας ζήτησαν να αρθούν οι διώξεις σε βάρος των διαδηλωτών και να μη γίνει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ. Επίσης ανακοίνωσαν ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου, που εορτάζεται ως Ημέρα της Αστυνομίας, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση την ώρα που θα παρατίθεται δεξίωση από την ηγεσία της ΕΛΑΣ στο ξενοδοχείο "Χίλτον".

    Προγραμματίζουν νέα πανελλαδική συγκέντρωση

    Οι συνδικαλιστές ανακοίνωσαν επίσης ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα γίνει και άλλη πανελλαδική συγκέντρωση, στην οποία ενδεχομένως θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών από τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Επισήμαναν για μια ακόμη φορά ότι δεν έκαναν την παραμικρή παρατυπία για να δικαιολογηθεί η επέμβαση των ΜΑΤ την περασμένη Πέμπτη στο Σύνταγμα, ενώ ο κ. Παπασπύρου χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως προσπάθεια απομόνωσης και περιθωριοποίησης των εργαζομένων στα ειδικά σώματα, για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα ουσιαστικά προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους.

    Οι εκπρόσωποι των τριών Σωμάτων ζητούν να αρθούν οι διώξεις σε βάρος των διαδηλωτών και να μη γίνει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, καθώς και η προανάκριση για τα επεισόδια από αξιωματικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, δεδομένου ότι είναι η υπηρεσία που διέταξε την επέμβαση και επομένως, όπως υποστηρίζουν, τίθεται εξ' αρχής σε αμφισβήτηση η αντικειμενικότητα της έρευνας.

    Επίσης, για το ποινικό μέρος απέστειλαν κατεπείγουσα αίτηση στον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών με την οποία του ζητούν να μη διενεργηθεί από αξιωματικό της Αστυνομίας η προκαταρκτική έρευνα που διέταξε για τα επεισόδια, αλλά από εισαγγελέα ώστε να μην αμφισβητηθεί το αποτέλεσμά της.

    Σήμερα διατάχθηκε ΕΔΕ και κατά των πυροσβεστών και των λιμενικών που διαδήλωναν με τους αστυνομικούς την ώρα των επεισοδίων στο Σύνταγμα.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Παπασπύρου, εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του σωματείου στους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας, λέγοντας ότι εκτός από τους πυροσβέστες και τους λιμενικούς που είναι μέλη του, σύντομα με ειδική ρύθμιση θα γίνουν και οι αστυνομικοί, οπότε όλοι οι αγώνες θα γίνονται από κοινού.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι εργαζόμενοι θα έχουν επαφή εντός της εβδομάδας, με τον υπουργό κ. Χριστοδουλάκη ή τον υφυπουργό κ. Φαρμάκη, σχετικά με το αίτημά τους για τον χαρακτηρισμό του επαγγέλματος τους ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

    [03] Αισιόδοξοι οι γιατροί για τα σιαμαία της Θεσ/νικης

    14/10/2003 9:03:00 μμ

    Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την κλινική Τζεμέλι της Ρώμης για τα σιαμαία κοριτσάκια από τη Θεσσαλονίκη, που διαχωρίστηκαν με επιτυχία. Όπως ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο Ιταλός νευροχειρουργός Ετσιο ντι Ρόκο, τα δυο κοριτσάκια είναι εκτός κινδύνου και νοσηλεύονται σε θάλαμο παιδιατρικής κλινικής. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η σκηνή που περιέγραψε ο γιατρός όταν ξύπνησαν. "Αρχισαν να ψάχνουν η μία την άλλη" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Όλα καλά για τα σιαμαία

    Την αισιοδοξία του, ότι τα κοριτσάκια θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε δυο τρεις εβδομάδες, εξέφρασε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο νευροχειρουργός καθηγητής Ετζιο Ντι Ρόκι.

    "Η επέμβαση ήταν επιτυχής και κράτησε 12 ώρες. Είμαστε αισιόδοξοι" δήλωσε τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα κίνδυνος για πιθανή μόλυνση του δέρματος που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπλαση των σημείων που έγινε ο διαχωρισμός.

    Τα δύο κοριτσάκια ήταν ενωμένα μετωπικά και στην κόγχη του ματιού.

    Η νάρκωση ήταν το κρίσιμο σημείο για την επιτυχία της επέμβασης, αλλά ευτυχώς, ο οργανισμός των δύο κοριτσιών αντέδρασε πολύ θετικά.

    Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάσθηκε ήταν η προβληματική διασωλήνωση τους λόγω της θέσης που είχαν τα δύο μωρά. Ευτυχώς, το πρόβλημα ξεπεράστηκε χάρη σε μία νέα μέθοδο.

    Η εγχείρηση έγινε την καλύτερη χρονική στιγμή

    Ο κ. Ντι Ρόκο τόνισε επίσης ότι ο χρόνος που επιλέχθηκε για να γίνει η εγχείρηση ήταν ο καταλληλότερος.

    Όπως διευκρίνισε, η εγχείρηση δεν μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα, γιατί υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή τους, από αιμορραγία λόγω της μικρής ηλικίας τους.

    Δεν θα μπορούσε όμως να γίνει και αργότερα, αφού θα κινδύνευαν καθημερινά από τα προβλήματα που δημιουργούσε το σημείο όπου ήταν ενωμένα.

    Επιπλέον όσο θα περνούσε ο καιρός κινδύνευαν λόγω της σύνδεσης στην κόγχη του ματιού να μειωθεί η ορασή τους.

    Έψαχναν η μία την άλλη!

    Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η σκηνή μετά την εγχείρηση όταν τα δύο κοριτσάκια ξύπνησαν από τη νάρκωση.

    Μόλις ξύπνησαν το ένα κοριτσάκι έψαχνε το άλλο και περίμενε να πάρει το δάχτυλο στο στόμα που του έβαζε συνήθως η αδελφούλα της.

    Στη συνέντευξη δεν παρέστησαν οι γονείς.

    Παρόλα αυτά, με ανακοίνωση που εξέδωσαν ευχαριστούν όλους όσοι τους βοήθησαν τον καθηγητή της νευροχειρουργικής του ΑΠΘ κ. Βασ. Κοντόπουλο, τους γιατρούς και το προσωπικό της Νεογνολογικής κλινικής του ΕΣΥ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα τον καθηγητή της παιδονευροχειρουργικής κ. Ετζιο Ντι Ρόκο του πανεπιστημίου ''Agostino Gemelli'' της Ρώμης.

    [04] Επίτιμος διδάκτωρ του Π/μίου Αθηνών ο Σπ. Σημίτης

    Πηγή: ΑΠΕ 14/10/2003 10:36:00 μμ

    Επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναγορεύθηκε την Τρίτη ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης κ. Σπύρος Σημίτης, αδελφός του Πρωθυπουργού. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι τον Απρίλιο θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας ο Νόαμ Τσόμσκι.

    ''Να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις''

    Η παρουσίαση του έργου του έγινε από τον καθηγητή της Νομικής και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλο, και αμέσως μετά έγινε η τελετή περιένδυσης με την τήβεννο της Σχολής.

    Ακολούθησε η ομιλία του κ. Σπύρου Σημίτη με θέμα "Τεχνολογία και Νομοθεσία".

    Ο καθηγητής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις πρέπει να προβληματίσουν τους νομοθέτες, καθώς είναι ανάγκη να καταρτίζουν νόμους έτσι ώστε να τους αναθεωρούν συχνά για να προλαβαίνουν τις εξελίξεις.

    [05] Απάντηση Στεφανή στο θέμα περί ΜΕΘ

    14/10/2003 7:39:00 μμ

    Στο θέμα της επάρκειας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, δίνοντας σαφή απάντηση στις προ διημέρου δηλώσεις του καθηγητή Χαράλαμπου Ρούσου, ο οποίος έκανε λόγο για τραγικές ελλείψεις που αναγκάζουν τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία να μετατρέπουν σε μονάδες ακόμη και διαδρόμους. Ο κ. Στεφανής υπογράμμισε ότι όσοι διατυπώνουν τέτοιες απόψεις, έχουν χρέος να τις υποστηρίξουν με συγκεκριμένα στοιχεία, και έκανε λόγο για διαστρέβλωση της αλήθειας. Οι ανάγκες της χώρας μας ανέρχονται σε 660 κλίνες εντατικής θεραπείας, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 491 και έως το τέλος του 2003 αναμένεται να λειτουργήσουν άλλες 70, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 561 κλίνες, είπε ο κ. Στεφανής.

    Αναβαθμίστηκε το σύνολο των νοσοκομείων

    "Πιστεύω ότι κ. Ρούσσος, με το αίσθημα ευθύνης που τον διακρίνει, αφού έχουν περάσει και δύο μέρες από τότε που είπε όσα είπε, θα τα σκεφτεί καλύτερα και νομίζω ότι θα επαναδιατυπώσει τις σκέψεις του και με διαφορετικό λεκτικό περιεχόμενο" είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας.

    Σημειώνεται ότι πριν από δύο ημέρες και με αφορμή το περιστατικό ενός 19χρονου, ο οποίος έπεσε θύμα τροχαίου στη Λέρο, και για αρκετές ώρες οι γιατροί προσπαθούσαν να βρουν ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, ο κ. Ρούσος είχε πει ότι για την κάλυψη των αναγκών στη χώρα μας απαιτούνται τουλάχιστον 3.000 κλίνες εντατικής.

    Ο νεαρός σήμερα ζει, αλλά εξακολουθεί να νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό.

    Εξάλλου, ο κ. Στεφανής αναφερόμενος στην νοσοκομειακή περίθαλψη παρατήρησε πως η απορροφητικότητα των σχετικών πόρων ξεπέρασε το 70%, επισημαίνοντας πως αναβαθμίστηκε το σύνολο των λειτουργούντων νοσοκομείων, σε ότι αφορά στην κτιριακή και τεχνολογική τους υποδομή, ενώ αναπτύχθηκαν νέες χειρουργικές μονάδες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

    Πρόσθεσε δε πως νέα νοσοκομεία, με σύγχρονο εξοπλισμό, λειτουργούν στις Σέρρες και στη Θήβα, βρίσκονται στη διαδικασία ανέγερσής τους τα νοσοκομεία Αγρινίου, Χαλκίδας, Ζακύνθου και Καβάλας και ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

    [06] Μπάσκετ: Νίκη για Αρη, Μαρούσι, ΠΑΟΚ στα πλαίσια της FEL

    14/10/2003 11:35:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Νικηφόρα πέρασε από την Φινλανδία ο Αρης στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας του Γ' ομίλου της FIBA Europe League (FEL). Οι παίκτες του Βαγγέλη Αλεξανδρή επικράτησαν με 77-73 της Χόνκα, αφού στο ημίχρονο προηγήθηκαν με 40-33. Επόμενος αντίπαλος του Αρη, στις 21 Oκτωβρίου (20:30, Ιβανώφειο), θα είναι η ουκρανική Kίεβο στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της διοργάνωσης. Με το δεξί ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στην ίδια διοργάνωση και η ομάδα του Αμαρουσίου, αφού στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας του Δ' Ομίλου επιβλήθηκε με 87-61 εκτός έδρας της εσθονικής Κάλεβ Ταλίν. Πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας ο Ιβάν Γκργκατ με 25 πόντους. Στις 21 Oκτωβρίου (20:30) το Mαρούσι φιλοξενεί στο κλειστό του Αγ. Θωμά τη Bοϊβοντίνα του Μίλαν Γκούροβιτς στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής της FEL. Με νίκη ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του και ο ΠΑΟΚ στη FEL ανδρών. Ο "Δικέφαλος του Βορρά" συνέτριψε 96-78 τη Σιρόκι Μπρίγιεγκ στη Βοσνία, στον πρώτο αγώνα του για τον Α΄ όμιλο της διοργάνωσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 14 October 2003 - 20:54:28 UTC