Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ανάπτυξη του Τουρισμό
  • [02] Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις
  • [03] Σάμινα:''Όλοι για κακουργήματα'', λέει ο Εισαγγελέας
  • [04] Ομιλία Καραμανλή στη Κ.Ε της ΔΑΚΕ
  • [05] Ξύπνησαν μνήμες με την ανάσυρση αεροσκάφους του Β' Παγκοσμίου
  • [06] ''Μη επικαιροποιημένη'' η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [07] Ανησυχία για το ύποπτο κρούσμα μηνιγγίτιδας
  • [08] Παράταση για τα πρόστιμα του Δ. Αθηναίων
  • [09] Έκλεισε σήμερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • [10] Νέα τραγωδία με λαθρομετανάστες στην Κύμη
  • [11] Προφυλακίστηκε ο Ολλανδός με τα ''έκσταση''
  • [12] Επιστολή Βαρθολομαίου προς τον Πρόεδρο της Βουλής
  • [13] Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Σύνταγμα της Ευρώπης
  • [14] Έκθεση για τις διακρίσεις στα υπό ένταξη μέλη
  • [15] Αργία λόγω της γιορτής του Αγ.Διονυσίου του Αρεοπαγίτη
  • [16] Πολύνεκρη έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
  • [17] Πέντε νεκροί σε επίθεση σε λεωφορείο στο Πακιστάν
  • [18] Τουρκία: Στο σκαμνί για ομαδικό βιασμό 450 στρατιώτες
  • [19] Ο Μλάντιτς βρίσκεται στη Σερβία
  • [20] Ολοκληρώθηκε εκσκαφή ομαδικού τάφου στη Βοσνία
  • [21] Όροι για υπογραφή πρωτοκόλλου από Ιράν
  • [22] Εκρηκτικά ανακάλυψε η ταϊλανδική αστυνομία
  • [23] Και πάλι γυναίκα στην ηγεσία του σουηδικού ΥΠΕΞ
  • [24] Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση
  • [25] Επεισόδια σε διαδήλωση οπαδών του Χουσεΐν
  • [26] Πονοκέφαλος για τον Λευκό Οίκο η ''υπόθεση Γουίλσον''
  • [27] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την εξαγορά ''Παπαστράτος''
  • [28] Σε τέσσερις μήνες πίσω ο Κυργιάκος
  • [29] Ιππασία: Έκτη η Ελλάδα στο ομαδικό
  • [30] Κρέμλιν Καπ: Αποκλείστηκε η Δανιηλίδου
  • [31] Ελληνορωμαϊκή: Αποκλείστηκε ο ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ
  • [32] Σε δημοπρασία δύο έργα του Πικάσο
  • [33] Διεθνές συνέδριο για τον Ρήγα Φεραίο στο Βόλο
  • [34] Νέα κυτταρολογική τεχνική στο Νοσοκομείο Καβάλας
  • [35] Μήνυση κατά της Sony κατέθεσε παραγωγός
  • [36] Αθήνα - Κοζάνη με τα... πόδια
  • [37] Η φήμη της εύσωμης την καταδιώκει
  • [38] Χωρίζει η Χάλι Μπέρι

    [01] Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ανάπτυξη του Τουρισμό

    3/10/2003 5:29:00 μμ

    Για τα θέματα του ελληνικού τουρισμού και της τουριστικής πολιτικής είχαν την Παρασκευή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού, Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Όπως τόνισε ο Ακης Τσοχατζόπουλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προετοιμάστηκε η διυπουργική σύνοδος για τον τουρισμό, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός επανέλαβε ότι στόχος για το 2010 είναι η αύξηση των τουριστών στα 20.000.000, αλλά και η αύξηση της συνεισφοράς του τουρισμό στο ΑΕΠ κατά 3% τουλάχιστον.

    Νέα πολιτική πρόταση

    Στο νέο θεσμό της διυπουργικής, όπως είπε ο υπουργός, θα κατατεθεί η νέα πολιτική πρόταση για την πορεία εξέλιξης του ελληνικού τουρισμού.

    Τέλος, ο κ. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε ότι προχωρούν παρεμβάσεις που αφορούν τη νέα προσέγγιση όσον αφορά το χαρακτήρα του ΕΟΤ, που θα έχει πλέον την ευθύνη προβολής, ενημέρωσης, δημοσίων σχέσεων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, αλλά παράλληλα θα αποτελέσει τον φορέα μελέτης και παρακολούθησης της οικονομίας του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ο μοναδικός έμπειρος κρατικός φορέας άσκησης τουριστικής πολιτικής, ο ΕΟΤ, διαλύεται τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων και το τουριστικό προϊόν της χώρας εγκαταλείπεται στη τύχη του, δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού της ΝΔ Αναστάσιος Λιάσκος με αφορμή τη σημερινή κυβερνητική σύσκεψη για την τουριστική πολιτική.

    Ο τομεάρχης της ΝΔ αναφέρει ακόμα ότι ''οι προχειρότητες και οι αυτοσχεδιασμοί της Κυβέρνησης σε θέματα τουρισμού δεν έχουν τέλος. Την ώρα που έπρεπε να υπάρχει ενότητα δυνάμεων και προσπαθειών, οι υπεύθυνοι πειραματίζονται με νέα θολά σχήματα που πυροδοτούν απρόβλεπτες εξελίξεις στο κλάδο''.

    [02] Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

    3/10/2003 4:39:00 μμ

    Κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αυξήσεις. Εικοσιτετράωρη απεργία αρχίζουν στις 5 τα ξημερώματα οι ιδιοκτήτες ταξί Αττικής και τη Δευτέρα δάσκαλοι, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, νοσοκομειακοί γιατροί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε 24ωρη πανελλαδική απεργία στο τέλος του μήνα. Στο μεταξύ, οι πανεπιστημιακοί ζητούν από τον Πρωθυπουργό την άμεση παρέμβασή του για να αρθεί το αδιέξοδο, ενώ δείχνουν μια συναινετική διάθεση μετά τις νέες προτάσεις του υπουργού Οικονομίας.

    Απεργούν από τη Δευτέρα και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

    Η Ομοσπονδία των διδασκόντων στα Πανεπιστήμια επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι η επιπλέον αύξηση των 19 εκατ. ευρώ που δίνει η κυβέρνηση από τον τακτικό προϋπολογισμό κινείται σε θετική κατεύθυνση. Επίσης, ζητά να γίνει ανακατανομή της αύξησης του 7,4%, έτσι ώστε το μεγαλύτερο ποσοστό να δίνεται στον βασικό μισθό και το μικρότερο στα επιδόματα.

    Παράλληλα, εκφράζει απορία, γιατί το υπουργείο Οικονομίας δεν ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των διδασκόντων στα Πανεπιστήμια τα όσα δήλωσε στους Πρυτάνεις και επισημαίνουν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

    Την ίδια ώρα, οι Ιπτάμενοι Συνοδοί και Φροντιστές, οι οποίοι αντιδρούν στις διατάξεις της τροπολογίας για την ίδρυση της Νέας Ολυμπιακής, πραγματοποιούν στάση εργασίας μέχρι τις 8 το βράδυ. Για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η διοίκηση της Ολυμπιακής τροποποίησε το πρόγραμμα των πτήσεων.

    Στις 5 τα ξημερώματα οι ιδιοκτήτες ταξί ξεκινούν 24ωρη απεργία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη γενική τους συνέλευση, ενώ στις 8 και 9 Οκτωβρίου, τα ταξί θα ακινητοποιηθούν και πάλι, αυτή τη φορά σε όλη την Ελλάδα.

    Τη Δευτέρα, στο χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης και οι δάσκαλοι. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας δεν θα λειτουργήσουν στις 6 και 7 Οκτωβρίου, ενώ τα δημοτικά θα μείνουν κλειστά μόνο στις 6 Οκτωβρίου.

    Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας προειδοποίησε ότι το επόμενο βήμα, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα είναι η πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

    Οι δάσκαλοι της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν για τη Δευτέρα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11 το πρωί, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    Τις κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι διπλωματούχοι μηχανικοί του δημοσίου, οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι νοσοκομειακοί γιατροί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, και οι γεωτεχνικοί παρά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας να κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία τους.

    Οι Ομοσπονδίες των τριών Σωμάτων Ασφαλείας αποφάσισαν τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Οκτωβρίου, 12:00 - 20:00, να μοιράζουν φέιγ βολάν, με περιεχόμενο σχετικό με την άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει την εργασία τους επικίνδυνη και ανθυγιεινή, σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Στη συνέχεια, το τριήμερο 8, 9 και 10 Οκτωβρίου θα γίνει πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία στην Αθήνα.

    Στον απεργιακό χορό μπαίνουν τη Δευτέρα και οι εργαζόμενοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Στην απεργία θα μετάσχουν και οι εργαζόμενοι στους τομείς καθαριότητας, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να παραμείνουν για άλλη μια φορά στους δρόμους.

    Νέα τριήμερη απεργία έχουν προγραμματίσει οι δικαστικοί υπάλληλοι για τις 15, 16 και 17 του Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα μείνουν κλειστά τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία της χώρας. Οι δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικούν την επίλυση μισθολογικών, θεσμικών και συνταξιοδοτικών αιτημάτων τους, καθώς και την κάλυψη 1.700 κενών οργανικών θέσεων. Την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί πανδικαστική συγκέντρωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη διευθέτηση των μισθολογικών τους αιτημάτων.

    ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ αντιδρούν στις κυβερνητικές εξαγγελίες

    Η ΑΔΕΔΥ έχει εκφράσει την αντίθεσή της στις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών, καθώς ζητά βασικό μισθό εισαγωγής 1.050 ευρώ και ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό και προσανατολίζεται σε 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο.

    Ως ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης έχει προταθεί η Πέμπτη 23 Οκτωβρίου ή η Τετάρτη 5 Νοεμβρίου. Την τελική απόφαση θα πάρει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, που θα συγκληθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα αποφασίσει την ημερομηνία της απεργιακής κινητοποίησης αλλά και το πιο αναλυτικό πρόγραμμα διεκδικήσεων.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ότι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν μπορεί να βρίσκονται στο περιθώριο.

    [03] Σάμινα:''Όλοι για κακουργήματα'', λέει ο Εισαγγελέας

    3/10/2003 11:46:00 πμ

    Αναστάσιος Ψυχογιός

    Νέα τροπή στη υπόθεση της δικαστικής διερεύνησης για την τραγωδία του Σάμινα. Δριμύ κατηγορώ από τον Εισαγγελέα, που με μία πρόταση - καταπέλτη ζητά την παραπομπή σε κοινή δική στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αιγαίου στη Σύρο, για πλειάδα κακουργηματικών πράξεων, δύο εκπροσώπων της πλοιοκτήτριας εταιρείας, δύο επιθεωρητών του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και πέντε μελών του πληρώματος. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Εθνος" ο Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου Εμμανουήλ Στρατουδάκης προτείνει στο Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου να παραπέμψουν για ενδεχόμενο δόλο στις κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις τους, τους νόμιμους εκπροσώπους της MFD Κ.Κληρονόμου και Νικόλαο Βικάτο, που "είχαν συμφέρον να μην δημιουργούνται πλέον πρόσθετες δαπάνες σε βάρος της εταιρείας, καθώς το πλοίο θα αποσυρόταν από την ακτοπλοΐα το 2001".

    Βαρύτατες οι κατηγορίες για τους πέντε του πληρώματος

    Βασίλης Γιαννακής

    Ενδεχόμενο δόλο προσάπτει και στα πέντε μέλη του πληρώματος, τον πλοίαρχο Βασίλη Γιαννακή, τον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Ψυχογιό, τον ύπαρχο Γιώργο Τριαναταφύλλου, τον α' μηχανικό Γεράσιμο Σκιαδαρέση και τον ασυρματιστή Δημήτρη Τσούρα, οι οποίοι "γνώριζαν, πως εξαιτίας των μη ενδεδειγμένων ενεργειών τους και των παραλείψεων τους, ήταν ενδεχόμενο να επέλθει ναυτικό ατύχημα, ότι ήταν δυνατό να υπάρξει με σοβαρή πιθανότητα η βύθιση του πλοίου και να επέλθει συνεπεία αυτού ο θάνατος των επιβαινόντων στο πλοίο. Εντούτοις, αποδέχτηκαν το παραπάνω ενδεχόμενο".

    Οι τέσσερις πρώτοι προτείνεται προς το Συμβούλιο να παραπεμφθούν με τις κατηγορίες: 1)ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, 2)επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, 3)πρόκληση ναυαγίου με ενδεχόμενο δόλο, 4)διατάραξη ασφάλειας πλοίων με ενδεχόμενο δόλο (διατάραξη υδάτινης συγκοινωνίας) ενώ για τον ασυρματιστή προτείνεται να παραπεμφθεί με την κατηγορία της έκθεσης σε κίνδυνο κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, αφού δεν παρέμεινε στον ασύρματο προκειμένου να δίνει το στίγμα αλλά εγκατέλειψε το πλοίο χωρίς να πάρει μαζί του ούτε φορητό VHF.

    Ο πηδαλιούχος ναύτης Παναγιώτης Κάσδαγλης ζητείται να παραπεμφθεί με την κατηγορία της εγκατάλειψης κινδυνεύοντος πλοίου, που είναι πλημμέλημα.

    Στο εδώλιο θέλει να στείλει και τους επιθεωρητές

    Για τους επιθεωρητές του ΥΕΝ Βασίλη Θεολόγο και Παναγιώτη Τσόρδα τονίζεται, ότι παρακινήθηκαν από τους εκπροσώπους της MDF και διέπραξαν το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης κατ εξακολούθηση. Τέλος ο Εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή των οκτώ εκπροσώπων της MDF με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης κατ εξακολούθηση ενώ ζητείται η απαλλαγή του δόκιμου πλοιάρχου Γ.Πατήλα.

    [04] Ομιλία Καραμανλή στη Κ.Ε της ΔΑΚΕ

    3/10/2003 7:35:00 μμ

    Στη Σύνοδο της ΚΕ της ΔΑΚΕ την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η έννοια της συμμετοχής στα κοινά αποτελεί στόχο πρωταρχικής σημασίας για τον ίδιο στη διαμόρφωση του νέου πολιτικού πολιτισμού που επιθυμεί να υπάρξει στη χώρα. Το πρώτο που πρέπει να αλλάξει, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι η νοοτροπία του κατεστημένου και ο συντηρητισμός, σημειώνοντας ότι πιστεύει πως τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν με σιγουριά και σταθερότητα αλλά και με νέους ρυθμούς, ενώ τόνισε πως ''οι δημιουργικές αλλαγές χρειάζονται τη συμμετοχή όλων και τη βοήθεια των ενεργών πολιτών''.

    ''Η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο''

    "Η συμμετοχή στα κοινά χρειάζεται όραμα και πίστη στο καλύτερο και να δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και πολιτικής. Μετά από δυο δεκαετίες ασυνέπειας και ανεκπλήρωτων υποσχέσεων είναι φυσιολογικό οι πολίτες να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική. Δεν εμπιστεύονται αυτούς που κυβερνούν και παίρνουν τις αποφάσεις για 20 ολόκληρα χρόνια, αλλά ταυτόχρονα έχουν αυξημένες απαιτήσεις από το σύνολο του πολιτικού κόσμου", επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι "η χώρα χρειάζεται μια νέα οικονομική πολιτική που να εγγυάται την ταχεία ανάπτυξη, την τόνωση της απασχόλησης, τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων".

    "Η χώρα με ευθύνη και ομολογία του πρωθυπουργού έχει μπει ήδη σε προεκλογική περίοδο", δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Απάντηση Χ. Πρωτόπαπα στον Κ. Καραμανλή

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ ανέφερε: ''Καλά, μίλησε σε συνδικαλιστές και δεν βρήκε τίποτα συγκεκριμένο να πει, καμία νέα πρόταση για τις αμοιβές, για την απασχόληση, για την ασφάλιση και για τα εργασιακά δικαιώματα; Μήπως τελικά οι κρυφές ακόμη νέες πολιτικές της Ν.Δ. είναι 'μια από τα ίδια' με τις καταδικασμένες νέες ιδέες της περιόδου 1990-1993;''.

    [05] Ξύπνησαν μνήμες με την ανάσυρση αεροσκάφους του Β' Παγκοσμίου

    3/10/2003 3:48:00 μμ

    Έναν σκελετό, που ανήκει σε μέλος του πληρώματός του, βρήκε το συνεργείο της Πολεμικής Αεροπορίας κατά την ανάσυρση του γερμανικού πολεμικού αεροσκάφους "Γιούγκερς-52" στη Λέρο. Το αεροπλάνο είχε καταρριφθεί στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου σε θαλάσσια περιοχή του νησιού κοντά στις ακτές. Οι εικόνες που αντίκρισαν οι δύτες που το αναζητούσαν, αλλά και όσοι συμμετείχαν στην ανάσυρση ήταν συγκλονιστικές. Το αεροσκάφος μεταφέρθηκε σε βάση του Ναυτικού στη Λέρο, όπου και θα συναρμολογηθεί από συνεργείο της Αεροπορίας και θα συντηρηθεί για να εκτεθεί στο νησί, ενώ ειδοποιήθηκε η γερμανική πρεσβεία για να παραλάβει τα οστά.

    [06] ''Μη επικαιροποιημένη'' η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    3/10/2003 3:41:00 μμ

    Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ''μάλλον δεν είναι επικαιροποιημένη''. Με αυτά τα λόγια "υποδέχθηκε" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας το κείμενο της Ουάσινγκτον, που καταγράφει τη ''17 Νοέμβρη'' και τους ''Επαναστατικούς Πυρήνες'' στη λίστα των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο κ. Πρωτόπαπας παραπέμποντας σε θετικά σχόλια Αμερικανών επισήμων για την καλή συνεργασία που είχαν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα στα θέματα καταπολέμησης τρομοκρατίας, τόνισε πως το συγκεκριμένο κείμενο της έκθεσης ''είναι απότοκο γραφειοκρατικών αντιλήψεων''.

    ''Περυσινές οι διαπιστώσεις'' λέει ο κ. Πρωτόπαπας

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ακόμη ότι το κείμενο ''επαναλαμβάνει αυτολεξεί περυσινές διαπιστώσεις'', τόνισε πως οι συντάκτες θα έπρεπε να ασχολούνται περισσότερο ''ώστε να αποτυπώνουν την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως νομίζουν ότι είναι'', ενώ παρέπεμψε επίσης σε σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Τομ Μίλερ, οι οποίες ''δεν κινούνται στην ίδια κατεύθυνση''.

    Αναφορικά, τέλος, με το ενημερωτικό δελτίο που αφορά την Ελλάδα και που είναι συνημμένο στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αναφέρεται στα δημόσια ΜΜΕ, θεωρώντας ότι είναι "καθοδηγούμενα", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως προφανώς οι συντάκτες αυτού του κειμένου ''αγνοούν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ισχυρή δημόσια τηλεόραση και έχουν γίνει μεγάλα βήματα αντικειμενικής ενημέρωσης. Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έχουμε και θα έχουμε ισχυρή δημόσια τηλεόραση, ανεξάρτητα αν οι Αμερικανοί το αντιλαμβάνονται ή όχι''.

    "Η Ελλάδα κάνει ό,τι χρειάζεται, για να είναι ασφαλείς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Γι' αυτό το θέμα συνεργάζεται στενά με χώρες που έχουν εμπειρία στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας" δήλωσε και ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, κ. Θ. Ρουσόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, προσθέτοντας ότι "όσον αφορά τα ΜΜΕ στη χώρα μας, το Σύνταγμα ορίζει ρητώς το πλαίσιο, μέσα στο οποίο οφείλουν να λειτουργούν".

    Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επαναφέρει θέμα τρομοκρατίας στη χώρα, αποτελεί απόπειρα κλιμάκωσης της αμερικανικής παρέμβασης στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου, δήλωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υπεύθυνος της εξωτερικής πολιτικής, Νίκος Χουντής. Παράλληλα τόνισε ότι συνδέεται με πρόσφατα δημοσιεύματα αμερικανικών κύκλων σχετικών με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και πως επιδιώκει τη διαρκή ενοχή και ομηρία της χώρας στα αμερικανικά σχέδια με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    Ο κ. Χουντής, κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει το πλαίσιο αλλά και το περιεχόμενο της λεγόμενης "καλής συνεργασίας" με τις αμερικανικές υπηρεσίες και μετά τις ανακοινώσεις αυτές να βγάλει συμπεράσματα για το πού μπορούν να οδηγήσουν.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Στη λίστα τρομοκρατίας των ΗΠΑ ''17Ν και Επαναστατικοί Πυρήνες''

    Για πρόοδο και συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ μίλησε ο Μίλερ

    [07] Ανησυχία για το ύποπτο κρούσμα μηνιγγίτιδας

    3/10/2003 2:55:00 μμ

    Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Φωκίδας από το ξαφνικό χαμό της 14χρονης Βασιλικής Δρόσου, η οποία την περασμένη Παρασκευή παρουσίασε συμπτώματα μικροβιακής σηψαιμίας. Ο ιατροδικαστής που εξέτασε το άψυχο σώμα του παιδιού διέγνωσε πολυοργανική βλάβη που οφείλεται σε μικρόβιο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της μηνιγγίτιδας. Απάντηση στο καίριο ερώτημα για το αν πρόκειται τελικά για κρούσμα μηνιγγίτιδας αναμένεται να δώσει η ιστολογική και κυτταρολογική εξέταση. Το σχολείο όπου φοιτούσε η μαθήτρια στην Ερατεινή παρέμεινε σήμερα κλειστό και για προληπτικούς λόγους έγινε απολύμανση στους χώρους του.

    Είχαν αρρωστήσει τα αδέλφια της

    Η περιπέτεια της υγείας της άτυχης μαθήτριας από την Ερατεινή Φωκίδας ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, όταν εμφάνισε υψηλό πυρετό. Οι γονείς της πήγαν το παιδί στον αγροτικό γιατρό που τους συνέστησε ήπια αντιβίωση και αντιπυρετικά φάρμακα.

    Το πρωί της Πέμπτης, επειδή η 14χρονη ήταν σε άσχημη κατάσταση, τη μετέφεραν στο νοσοκομείο της Αμφισσας, δυστυχώς όμως ήταν πολύ αργά. Η Βασιλική Δρόσου εξέπνευσε μέσα στο αυτοκίνητο του πατέρα της, την ώρα που πήγαιναν προς το νοσοκομείο της Αμφισσας.

    Τις προηγούμενες ημέρες είχαν αρρωστήσει και τα δύο αδέρφια της, ο Χάρης και ο Θανάσης 12 και 13 χρόνων, τα οποία νοσηλεύονται στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας.

    [08] Παράταση για τα πρόστιμα του Δ. Αθηναίων

    3/10/2003 1:22:00 μμ

    Ο μεγάλος συνωστισμός στις ταμειακές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, οδήγησε στην παροχή παράτασης έως τις 15 Οκτωβρίου στην προθεσμία πληρωμής κλήσεων χωρίς προσαυξήσεις. Από τα ξημερώματα που εξέπνεε σήμερα Παρασκευή η προθεσμία, υπήρχε συνωστισμός και ενδεικτικό είναι ότι τα χαρτάκια προτεραιότητας, ξεπέρασαν τα 1.000. Ωστόσο, τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου η ταμειακή υπηρεσία του δήμου δεν θα λειτουργεί λόγω της απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    [09] Έκλεισε σήμερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

    3/10/2003 7:33:00 μμ

    Λουκέτο έβαλε την Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου η Σύγκλητός του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια γενικώς και το πανεπιστήμιο Αιγαίου ειδικότερα. Με αφορμή αυτή την κινητοποίηση ο πρύτανης κ. Σωκράτης Κάτσικας έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Λέσβου, όπου υπογράμμισε την προσήλωση της Συγκλήτου στην αρχή του δημόσιου πανεπιστημίου. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου "θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της πολιτείας είναι αντιφατική και ότι η συμπεριφορά της εμφανίζεται απαξιωτική προς τα Πανεπιστήμια και τους πανεπιστημιακούς καθηγητές σε επίπεδο θεσμικό, οικονομικό και επικοινωνιακό. Είναι δε αναντίστοιχη με την πολιτική ανάπτυξης νέων τμημάτων και την πολιτική αύξησης του φοιτητικού πληθυσμού".

    [10] Νέα τραγωδία με λαθρομετανάστες στην Κύμη

    3/10/2003 7:13:00 μμ

    Τα πτώματα πέντε λαθρομεταναστών πιθανότα Ιρακινών ή Αφγανών, εντοπίστηκαν στην περιοχή Κούτουρλα Κύμης. Αντρες του Λιμενικού εντόπισαν σώους άλλους 18 -12 άνδρες δύο γυναίκες τέσσερα παιδιά- και σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους οι τρεις δουλέμποροι τους μετέφεραν με ιστιοφόρο από τα τουρκικά παράλια και τους εγκατέλειψαν λίγα μέτρα από την ακτή. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και άλλων λαθρομεταναστών που πιστεύεται ότι διαφεύγουν αφού κατάφεραν να αποβιβαστούν. Οι 18 λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται στο δημοτικό σχολείο της περιοχής, ενώ διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό και των δουλεμπόρων.

    [11] Προφυλακίστηκε ο Ολλανδός με τα ''έκσταση''

    3/10/2003 7:09:00 μμ

    Προφυλακίσθηκε σήμερα με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα ο 40χρονος Ολλανδός που συνελήφθη στην Κρήτη να μεταφέρει στο αυτοκίνητό του 10.000 χάπια έκσταση. Αν και στην αρχή δήλωνε άγνοια για τη μεταφορά των χαπιών σήμερα εμφανίσθηκε σα "βαποράκι" ισχυριζόμενος ότι είναι χρήστης ναρκωτικών και ότι γνώριζε ότι μετέφερε έκσταση, αλλά μόλις 30 δισκία και όχι 10.000, για λογαριασμό ενός συμπατριώτη του.

    [12] Επιστολή Βαρθολομαίου προς τον Πρόεδρο της Βουλής

    3/10/2003 7:06:00 μμ

    Ως άκρως σοβαρές για τον ελληνικό λαό χαρακτηρίζει τις ενδεχόμενες συνέπειες, από τη συνεχιζόμενη κρίση μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σε επιστολή που επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη. Την επιστολή μεταβίβασε ο μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Κακλαμάνη για τις εξελίξεις του όλου θέματος.

    Έκτακτη σύνοδος της Εκκλησίας στις αρχές Νοεμβρίου

    Ο πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Περγάμου για την ενημέρωση και διατύπωσε την ελπίδα "να ξεπεραστεί η κρίση για το καλό τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο αποτελεί την κεφαλή της Ορθοδοξίας, όσο και για την Ελλαδική Εκκλησία".

    Το προβλήματα μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελλαδικής Εκκλησίας θα απασχολήσουν την έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 4, 5 και 6 Νοεμβρίου.

    Στο μεταξύ, η χθεσινή τακτική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με αντεγκλήσεις ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και αρκετούς Μητροπολίτες.

    Επιστολή σε Χριστόδουλο για συνάντηση σε Κωνσταντινούπολη

    Σε επιστολή που απέστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προτείνει να συναντηθούν και να συνομιλήσουν στην Κωνσταντινούπολη την 18η ή την 24η Οκτωβρίου. Στην επιστολή του ο κ. Βαρθολομαίος εξηγεί ότι "θεωρούμε τον τόπο και το χρόνο ως τους πλέον ενδεδειγμένους εν όψει Υμετέρων απασχολήσεων μετά της συνερχόμενης Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος". Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο "δεν προκαλεί προβλήματα και διαιρέσεις και δεν εγείρει αξιώσεις, όπως παρουσιάζεται, αλλά επιθυμεί τον σεβασμό και την τήρηση απλώς των εκκλησιαστικών και κανονικών τεθεσπισμένων".

    Σχετικές ειδήσεις:

    Τεταμένες σχέσεις στην Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας

    [13] Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Σύνταγμα της Ευρώπης

    3/10/2003 5:34:00 μμ

    Αρχίζουν το Σάββατο στη Ρώμη οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης που καλείται να οριστικοποιήσει το πρώτο σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης της. Στις εργασίες μετέχουν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ προσδοκία της ιταλικής προεδρίας η ολοκλήρωση του σχεδίου Συντάγματος έως τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων και αναμένονται σκληρές και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις. Η ιταλική προεδρία απευθύνει έκκληση προς τους Ευρωπαίους εταίρους να αντιμετωπίσουν με ορθολογισμό τις συνομιλίες για το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης.

    Σκληρές διαπραγματεύσεις για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις

    Ενα εχθρικό προς το νέο Σύνταγμα μέτωπο έχει συγκροτηθεί από χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ με επικεφαλής την Πολωνία και τη συμμετοχή των χωρών της ομάδας του Βίζεγκραντ: την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία.

    Οι ηγέτες τους συναντήθηκαν την Τετάρτη στο Ντόμπρις της Τσεχικής Δημοκρατίας, όπου δήλωσαν ότι είναι ''έτοιμοι να αγωνιστούν για να προβάλουν τις προτεραιότητές τους''. Να εξασφαλίσουν, ειδικότερα, έναν Ευρωπαίο επίτροπο ανά χώρα και να απορρίψουν το σύστημα λήψης αποφάσεων με διπλή πλειοψηφία που προτείνεται για τις ψηφοφορίες.

    Τις απόψεις τους υποστηρίζει η Ισπανία, η πιο μικρή από τις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η επίθεση έχει ως στόχο τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, οι οποίες τάσσονται κατά της τροποποίησης του σχεδίου του Συντάγματος, το οποίο έχει συνταχθεί από τη Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης.

    Ο πρόεδρός της Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν, ο οποίος έχει αποκλειστεί από τις εργασίες της διάσκεψης κορυφής της Ρώμης, έχει προειδοποιήσει ότι κάθε τροποποίηση του κειμένου θα ωθούσε σε αποτυχία ολόκληρο το σχέδιο.

    Αν και κατά τις εργασίες της διάσκεψης θα τεθούν προς συζήτηση και άλλα ευαίσθητα θέματα, όπως η αναφορά στις αξίες του Χριστιανισμού που ζητεί ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, αναμένεται ότι η μάχη θα επικεντρωθεί στο τμήμα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων (διαμόρφωση πλειοψηφίας, δικαίωμα βέτο, εκπροσώπηση στους θεσμούς της Ενωσης) που έχουν ως στόχο να επιτρέψουν στην Ενωση των 25 χωρών να εγκαταστήσει ένα λειτουργικό σύστημα λήψης αποφάσεων και να διαδραματίσει έναν ρόλο στη διεθνή σκηνή.

    Ο Σίλβιο Μπερκλουσκόνι έχει προθεσμία τριών μηνών για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την υπογραφή μίας νέας ευρωπαϊκής συνθήκης, 47 χρόνια μετά την ιδρυτική συνθήκη.

    [14] Έκθεση για τις διακρίσεις στα υπό ένταξη μέλη

    3/10/2003 6:28:00 μμ

    Έκθεση που αφορά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη νομοθεσία που ισχύει στις υπό ένταξη και στις υποψήφιες χώρες σχετικά με τις πάσης φύσεως διακρίσεις αλλά και τις ενέργειες που εκκρεμούν σε σχέση με την εναρμόνιση της νομοθεσίας των χωρών αυτών με τις αντίστοιχες κοινοτικές οδηγίες έως την 1η Μαΐου 2004, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Η μελέτη με τίτλο "Ισότητα, Διαφορά και Διεύρυνση" δείχνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένες υπό ένταξη στην ΕΕ χώρες ιδιαίτερα όσον αφορά την προστασία ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις στην εργασία. Ωστόσο, παρατηρούνται ανισότητες στις υπόλοιπες διακρίσεις και σημειώνεται ότι απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες στους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προστασίας, της στέγασης και της πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες.

    Τουρκία και Κύπρος

    Για την Τουρκία, η έκθεση αναφέρει ότι δεν υπάρχουν νομοθετικές διατάξεις κατά των διακρίσεων και ότι οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζουν διακρίσεις στη δημόσια ζωή. Η εκπαίδευση και η απασχόληση είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ σημειώνεται ο πολύ "αδύναμος" διάλογος μεταξύ των κρατικών αρχών και των μη κυβερνητικών οργανισμών πάνω στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διακρίσεων. Επίσης, η έκθεση αναφέρει την απαγόρευση που υφίστανται οι γυναίκες που φορούν την παραδοσιακή μουσουλμανική μαντήλα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και τη δυνατότητα να εργαστούν ως δημόσιοι υπάλληλοι.

    Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η έκθεση σημειώνει τη βραδύτητα που χαρακτηρίζει την πρόοδο σχετικά με τη θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου κατά των διακρίσεων βάσει του γενετήσιου προσανατολισμού και την ανυπαρξία διαλόγου σχετικά με το θέμα αυτό, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι μέχρι πρόσφατα η ομοφυλοφιλία αποτελούσε ποινικό αδίκημα.

    Δηλώσεις Αννας Διαμαντοπούλου

    Με αφορμή την έκθεση, η αρμόδια για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις επίτροπος, Αννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε: "Τα σημερινά και τα μελλοντικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα όσον αφορά την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είναι επίσης απαραίτητο οι χώρες που προετοιμάζονται για την ένταξή τους στην ΕΕ να θεσπίσουν συνεκτική νομοθεσία για την κατάργηση των διακρίσεων".

    [15] Αργία λόγω της γιορτής του Αγ.Διονυσίου του Αρεοπαγίτη

    3/10/2003 9:01:00 πμ

    Σήμερα δε θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων λόγω της γιορτής του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη της Δικαιοσύνης. Η δίκη θα συνεχιστεί κανονικά τη Δευτέρα.

    [16] Πολύνεκρη έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

    3/10/2003 3:14:00 μμ

    Έξι νεκροί και επτά τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε σήμερα, σε σπίτι κοντά στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, βόρεια της Καμπούλ, εκεί όπου βρίσκεται το στρατηγείο της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Ερωτηθείς ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε σπίτι που βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα από την είσοδο της βάσης και έκανε λόγο για απώλειες χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των ξένων στρατιωτών. Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα.

    'Αγνωστα τα αίτια της έκρηξης

    Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι τη στιγμή της έκρηξης, μέσα στο σπίτι, στο χωριό Καλάι-ε-Γκουλάι, βρίσκονταν προσκεκλημένοι σε ένα γάμο. Από την έκρηξη υπέστησαν σοβαρές ζημιές γειτονικά σπίτια.

    Στην βάση Μπαγκράμ βρίσκεται το στρατηγείο της αποτελούμενης από 11.500 άνδρες δύναμης που βρίσκεται στο Αφγανιστάν για τον εντοπισμό και την σύλληψη των ανταρτών Ταλιμπάν και μελών του δικτύου Αλ Κάιντα του Μπιν Λάντεν.

    Να σημειώσουμε ότι χθες στα περίχωρα της Καμπούλ σημειώθηκε έκρηξη νάρκης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Καναδοί στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι τρεις.

    Συνολικά, πάνω από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια στο Αφγανιστάν από τις αρχές Αυγούστου, στην αιματηρότερη περίοδο από την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Μεταξύ των θυμάτων είναι Αφγανοί άμαχοι, άνδρες υπηρεσιών αρωγής, στρατιώτες και αντάρτες.

    [17] Πέντε νεκροί σε επίθεση σε λεωφορείο στο Πακιστάν

    3/10/2003 2:44:00 μμ

    Δύο ένοπλοι επιτέθηκαν σε ένα λεωφορείο, που μετέφερε Σιίτες μουσουλμάνους προσκυνητές στο πακιστανικό λιμάνι του Καράτσι, σήμερα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε και να τραυματιστούν επτά. Οι ένοπλοι, που επέβαιναν σε μοτοποδήλατο, άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον του λεωφορείου, που μετέφερε τους προσκυνητές για την προσευχή της Παρασκευής, ανακοίνωσε προς τους δημοσιογράφους ο Τάρικ Τζαμίλ, υποδιοικητής της Αστυνομίας. "Πέντε άτομα σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν. Αρχίσαμε έρευνες", πρόσθεσε.Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε προς το παρόν την ευθύνη για την επίθεση. Εκατοντάδες άτομα, κυρίως Σιίτες μουσουλμάνοι, σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια στο Πακιστάν τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον 57 Σιίτες προσκυνητές σκοτώθηκαν τον Ιούλιο σε επίθεση σε τέμενος στην πόλη Κουέτα στο νοτιοδυτικό Πακιστάν. Το Πακιστάν είναι χώρα με πληθυσμό στην πλειοψηφία του σουνιτικό και οι Σιίτες αντιπροσωπεύουν το 15% του πληθυσμού, που ανέρχεται σε περίπου 149 εκατομμύρια κατοίκους.

    [18] Τουρκία: Στο σκαμνί για ομαδικό βιασμό 450 στρατιώτες

    3/10/2003 2:35:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Τετρακόσιοι πέντε Τούρκοι στρατιώτες κατηγορούνται για τον ομαδικό βιασμό και το βασανισμό μιας Κούρδισσας κρατουμένης στη νοτιοανατολική Τουρκία στο διάστημα 1993-94. Η 31χρονη γυναίκα, η οποία αναφέρεται με τα αρχικά Σ.Ε., δήλωσε στον εισαγγελέα, ότι υπέστη βιασμούς και βασανιστήρια με δεμένα τα μάτια, πράγμα, που οδήγησε σε διώξεις εναντίον του συνόλου των στρατιωτικών, που υπηρετούσαν εκείνη την εποχή στην περιφέρεια του Μαρντίν, όπου υπέστη τις βιαιότητες αυτές. "Είναι πολύ δύσκολο σε τέτοιες περιπτώσεις να εντοπιστούν οι αυτουργοί των πράξεων και τις περισσότερες φορές οι ύποπτοι αθωώνονται. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι το δικαστήριο ξεκινά μια ποινική διαδικασία είναι κάτι θετικό", εξήγησε ο δικηγόρος της γυναίκας, Ερέν Κεσκίν.

    Επιβεβαιωμένες οι καταγγελίες

    Η Σ.Ε. δήλωσε, ότι βασανίζονταν και βιάζονταν από παραστρατιωτικές δυνάμεις κάθε φορά, που συλλαμβάνονταν από το Νοέμβριο του 1993 ως το Μάρτιο του 1994, μια περίοδο, που μαίνονταν σφοδρές μάχες ανάμεσα στο στρατό και τους Κούρδους αντάρτες. Οι κατηγορίες της έχουν επιβεβαιωθεί με ιατρικές εξετάσεις.

    Την τελευταία φορά, που βρέθηκε στα χέρια στρατιωτών, έχασε μάλιστα τις αισθήσεις της και δεν επανήλθε παρά μόνον έπειτα από εννέα ημέρες νοσηλείας.

    Η Σ.Ε. δεν έχει ποινικό μητρώο ώστε να εξηγούνται οι πολλαπλές συλλήψεις της. Αντιμετώπισε στη συνέχεια σοβαρές ψυχικές διαταραχές και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της σε μια πόλη της δυτικής Τουρκίας. Της χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στη Γερμανία και πήγε στο Μπόχουμ, όπου διαμένει μέχρι σήμερα.

    Η πρώτη συνεδρίαση της δίκης αυτής θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου στο Μαρντίν.

    [19] Ο Μλάντιτς βρίσκεται στη Σερβία

    3/10/2003 6:52:00 μμ

    Κάρλα Ντελ Πόντε

    Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, που καταζητείται για εγκλήματα πολέμου, εξακολουθεί να βρίσκεται στη Σερβία. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή από το Βελιγράδι η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα Ντελ Πόντε, προσθέτοντας ωστόσο ότι το Βελιγράδι έχει βελτιώσει τη συνεργασία του με το δικαστήριο.

    Η κ. Ντελ Πόντε, η οποία έχει επισκεφθεί το Βελιγράδι αρκετές φορές φέτος και τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Κροατία, διευκρίνισε ότι πραγματοποιεί τακτική επίσκεψη στα Βαλκάνια, προτού ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες στα μέσα Οκτωβρίου. Μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Μαυροβουνίου, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, πρόσθεσε ότι θα ανταλλάξει πληροφορίες με τις αρχές του Βελιγραδίου σχετικά με το μέρος στο οποίο βρίσκεται ο Μλάντιτς.

    ''Το Βελιγράδι έχει βελτιώσει τη συνεργασία του (με το δικαστήριο της Χάγης) όμως δυστυχώς αυτό δεν αρκεί για να επιτευχθεί μια πλήρης συνεργασία. Εξακολουθούμε να έχουμε προβλήματα'', σημείωσε η κ. Ντελ Πόντε. Υπενθυμίζουμε ότι, το δικαστήριο της Χάγης έχει απαγγείλει κατηγορίες στον Μλάντιτς, πρώην στρατιωτικό διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία το 1992-95, για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα πολέμου.

    [20] Ολοκληρώθηκε εκσκαφή ομαδικού τάφου στη Βοσνία

    3/10/2003 6:04:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ιατροδικαστές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι ολοκλήρωσαν την εκσκαφή ενός ομαδικού τάφου, του μεγαλύτερου που έχει ανακαλυφθεί στη Βοσνία, στην ορεινή περιοχή κοντά στο Ζβόρνικ, έχοντας ανασύρει 629 λείψανα. Μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος ομαδικός τάφος που έχει ανακαλυφθεί στη Βοσνία περιείχε 500 πτώματα. Στον ομαδικό τάφο υπήρχαν τα λείψανα ανθρώπων που αρχικά είχαν ενταφιαστεί σε άλλες περιοχές και μεταφέρθηκαν εκεί μετά το τέλος του πολέμου σε μία προσπάθεια να απαλειφθούν οι αποδείξεις των αγριοτήτων που διαπράχθηκαν.

    Αγνοούνται ακόμη χιλιάδες άνθρωποι

    ''Ολοκληρώσαμε τις εργασίες. Ανασύραμε 481 πλήρεις σκελετούς και υπολείμματα 148 σκελετών'', δήλωσε ο Ισμέτ Μούσιτς, μέλος της Επιτροπής για τους εξαφανισθέντες της μουσουλμανικής κοινότητας της Βοσνίας. Τα υπολείμματα ρούχων δείχνουν ότι τα θύματα ήταν μουσουλμάνοι πολίτες και σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου (1992-1995). Ανάμεσά τους υπάρχουν λείψανα παιδιών και γυναικών.

    Από το τέλος του πολέμου στη Βοσνία έχουν ανακαλυφθεί 17.000 πτώματα σε 300 ομαδικούς τάφους ενώ οκτώ χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, 16.000 άτομα αγνοούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

    [21] Όροι για υπογραφή πρωτοκόλλου από Ιράν

    3/10/2003 5:54:00 μμ

    O Αλί Ραφσαντζανί

    Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, έθεσε την Παρασκευή τέσσερις όρους για την ενδεχόμενη υπογραφή από το Ιράν του πρόσθετου πρωτόκολλου της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών. Στους όρους περιλαμβάνεται ο αποκλεισμός επιθεωρήσεων από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) μη πυρηνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και τόπων λατρείας. ''Οι όροι που μπορούμε να θέσουμε για να υπογράψουμε το πρωτόκολλο είναι τουλάχιστον αυτοί που έχουν θέσει οι ΗΠΑ'', δήλωσε κατά την προσευχή της Παρασκευής ο Ραφσαντζανί, ο οποίος παραμένει σημαντική προσωπικότητα του καθεστώτος.

    Ο Ραφσαντζανί απαρίθμησε τέσσερις όρους: ''Η εθνική μας ασφάλεια δεν πρέπει να διακινδυνεύσει. Οι (ισλαμικές) αξίες μας και οι ιεροί τόποι μας δεν πρέπει να προσβληθούν. Τα (στρατιωτικά) απόρρητα που δε συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα δεν πρέπει να αποκαλυφθούν και οι άλλοι (η ΙΑΕΑ και οι Δυτικοί) πρέπει να κάνουν το καθήκον τους'' και να βοηθήσουν το Ιράν να αναπτύξει ένα μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα.

    Είναι η πρώτη φορά που ένας ιρανός αξιωματούχος θέτει τους όρους αυτούς για την ενδεχόμενη υπογραφή από το Ιράν του πρόσθετου πρωτόκολλου, το οποίο θα επέτρεπε στην ΙΑΕΑ να ελέγχει αυστηρότερα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επισκέπτεται χωρίς προειδοποίηση διάφορες τοποθεσίες, είτε η Τεχεράνη τις έχει χαρακτηρίσει πυρηνικές ή όχι.

    [22] Εκρηκτικά ανακάλυψε η ταϊλανδική αστυνομία

    3/10/2003 5:38:00 μμ

    Μπανγκόκ

    Μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, ικανή να ανατινάξει ένα ολόκληρο κτήριο, ανακάλυψε την Παρασκευή η ταϊλανδική αστυνομία έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα. Τα εκρηκτικά ανακαλύφθηκαν μαζί με πυροβόλα όπλα σε μια χωματερή σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Ενόψει της Συνόδου των χωρών Ασίας-Ειρηνικού που θα πραγματοποιηθεί στην Μπανγκόκ στις 20 και 21 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Τακσίν Σιναουάτρα δήλωσε ότι η Ταϊλάνδη είναι ασφαλής χώρα και έχει ήδη επιστρατεύσει χιλιάδες αστυνομικούς ώστε να αποτραπεί τυχόν τρομοκρατική επίθεση.

    Ποντίκια-δοκιμαστές για τα φαγητά των ηγετών

    Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος της υπηρεσίας Ιατρικών Επιστημών στην ταϊλανδική πρωτεύουσα ανακοίνωσε ότι τα φαγητά που θα σερβιριστούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου στον Τζορτζ Μπους και σε άλλους 20 ηγέτες, θα δοκιμαστούν πρώτα από ποντίκια για να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι ασφαλή να σερβιριστούν και στους ηγέτες.

    [23] Και πάλι γυναίκα στην ηγεσία του σουηδικού ΥΠΕΞ

    3/10/2003 1:09:00 μμ

    Ανα Λιντ

    Τη Λάιλα Φράιβαλντς διόρισε σήμερα Υπουργό Εξωτερικών στη θέση της Ανα Λιντ, η οποία δολοφονήθηκε τον περασμένο μήνα στο κέντρο της Στοκχόλμης ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον. Γεννημένη το 1942, η Φράιβαλντς είχε διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης τις περιόδους 1988-1991 και 1994-2000. Η Φράιβαλντς υποχρεώθηκε να παραιτηθεί το 2000 εξαιτίας της αγοράς, σε πολύ χαμηλή τιμή, ενός διαμερίσματος, που νοίκιαζε στη Στοκχόλμη, συμφωνία, που θεωρήθηκε παράνομη και η οποία ήταν αντίθετη με τις αρχές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

    [24] Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση

    3/10/2003 7:49:00 μμ

    Τα αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράκ έχουν φτάσει στα επίπεδα που ήταν πριν από τον πόλεμο και το σύστημα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα έχει αναδιοργανωθεί πλήρως, ανακοίνωσε την Παρασκευή η αμερικανική διοίκηση του Ιράκ. Ο Τσαρλς Χίτλι, εκπρόσωπος της συμμαχίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύστημα ηλεκτροδότησης του Ιράκ παράγει 4500 μεγαβάτ ημερησίως από την πρώτη Οκτωβρίου ωστόσο, λόγω αυξημένης ζήτησης, το αρμόδιο υπουργείο θεωρεί ότι οι ανάγκες της χώρας για ηλεκτροδότηση υπερβαίνουν τα 9000 μεγαβάτ.

    Δώδεκα ώρες την ημέρα έχει ρεύμα η Βαγδάτη

    Πληροφορίες του αρμόδιου υπουργείου αναφέρουν ότι πολλές πόλεις και χωριά εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα για πολλές ημέρες, αλλά όπως επισημαίνεται η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά. Πριν από τον πόλεμο η Βαγδάτη είχε ηλεκτρικό από 18 έως 24 ώρες ημερησίως και τώρα έχει μόνο 12 ώρες την ημέρα, ενώ η πετρελαιοπαραγωγός πόλη του Κιρκούκ έχει ρεύμα επί 18 ώρες, όπως και προπολεμικά.

    [25] Επεισόδια σε διαδήλωση οπαδών του Χουσεΐν

    3/10/2003 1:09:00 μμ

    Επεισόδια ξέσπασαν το πρωί της Παρασκευής ανάμεσα σε Ιρακινούς αστυνομικούς και οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Μπακούμπα, δυτικά της Βαγδάτης, μετέδωσε απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν 70 οπαδοί του Σαντάμ επιχείρησαν να συγκροτήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του πρώην προέδρου του Ιράκ και κρατώντας πορτρέτα του. Η αστυνομία δεν χρησιμοποίησε πάντως πυρά για να διαλύσει τους διαδηλωτές, που δήλωναν ''έτοιμοι να θυσιαστούν για τον Σαντάμ''. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν εικονολήπτη του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα που βιντεοσκοπούσε τα επεισόδια.

    [26] Πονοκέφαλος για τον Λευκό Οίκο η ''υπόθεση Γουίλσον''

    3/10/2003 12:22:00 μμ

    Την δική του "υπόθεση Κέλλυ", που συγκλονίζει την κυβέρνηση Μπλερ τους τελευταίους τρεις μήνες, έχει πλέον στα χέρια του σαν βόμβα έτοιμη να σκάσει ο Λευκός Οίκος. Ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης Μπους, ονομάζεται Τζόζεφ Γουίλσον. Πρόκειται για τον Αμερικανό διπλωμάτη, που, όπως και ο Βρετανός καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι, είχε επιφορτιστεί από την δική του κυβέρνηση να συγγράψει αναφορά για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Και οι δύο κατέκριναν τις κυβερνήσεις τους, ότι διόγκωσαν τον κίνδυνο από τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν για να πείσουν την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα του πολέμου. Ο καθηγητής Κέλι, που οδηγήθηκε τελικά στην αυτοκτονία και ήταν ο κορυφαίος σύμβουλος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, αποκάλυψε στον δημοσιογράφο του BBC, Αντριου Γκίλιγκαν ότι η κυβέρνηση Μπλερ πλαστογράφησε στοιχεία για την δήθεν ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Ο δημοσιογράφος του BBC με τη σειρά του δημοσιοποίησε τις πληροφορίες με αποτέλεσμα να ξεσπάσει το σκάνδαλο.

    Ανακρίσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

    Από την πλευρά του ο πρώην πρεσβευτής Τζότζεφ Γουίλσον, είχε διαψεύσει σε επίσημη αναφορά του τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπους, ότι το Ιράκ αποπειράθηκε να εισαγάγει εμπλουτισμένο ουράνιο από τον Νίγηρα. Δημοσίευσε μάλιστα τις εκτιμήσεις του αυτές σε άρθρο στους Τάιμς της Νέας Υόρκης τον περασμένο Ιούλιο.

    Τόσο ο Γουίλσον όσο και ο Κέλι έγιναν στη συνέχεια στόχοι φοβερών πιέσεων με διαρροές στον Τύπο. Στην περίπτωση Κέλι το βρετανικό υπουργείο Αμυνας φέρεται να διέρρευσε στα ΜΜΕ, ότι ήταν η κύρια πηγή του ρεπορτάζ του BBC, μια κίνηση, που οδήγησε τελικά, κάτω από φοβερή πίεση, τον καθηγητή στην αυτοκτονία μία εβδομάδα αργότερα.

    Από την πλευρά του ο διπλωμάτης Γουίλσον είδε να αποκαλύπτεται στον Τύπο, ότι η σύζυγός του είναι μυστικός πράκτορας της CIA, κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα, που επισύρει πολλά χρόνια φυλάκισης στις ΗΠΑ, που θεωρήθηκε, ότι έγινε για λόγους εκδίκησης λόγω της αναφοράς για τον Νίγηρα.

    Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού διετάχθησαν ανακρίσεις στην "καρδιά" της εξουσίας, στο Λευκό Οίκο και το βρετανικό υπουργείο Αμυνας. Στο Λονδίνο ξεκίνησαν έρευνες για την υπόθεση Κέλι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Συνολικά 74 άτομα κατέθεσαν στην επιτροπή του δικαστή Χάτον, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν.

    Στην Ουάσινγκτον διέταξε έρευνες για την υπόθεση Γουίλσον το υπουργείο Δικαιοσύνης ύστερα από αίτημα του διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ. Από τη μεριά του το Δημοκρατικό Κόμμα αξιώνει την διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας, μια θέση, που συμμερίζεται και το 65% των Αμερικανών, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση.

    "Οι ανακρίσεις για τη διαρροή γενικά δεν οδηγούν πουθενά", ισχυρίστηκε ο Βίνσεντ Κανιστράνο, πρώην ανώτατος αξιωματούχος της CIA. "Αν ο Λευκός Οίκος έχει εμπλακεί, θα είναι δύσκολο να αποδειχτεί".

    Είναι επίσης δύσκολο να προβλέψει κανείς αν η υπόθεση Γουίλσον, που βρίσκεται στη δημοσιότητα εδώ και μία εβδομάδα θα πάρει τις διαστάσεις πολιτικού σκανδάλου, όπως η περίπτωση του καθηγητή Κέλι στη Βρετανία. "Θα εξαρτηθεί κυρίως από το επίπεδο της ευθύνης, που θα αποδοθεί στον Λευκό Οίκο και αν φυσικά το προεδρικό περιβάλλον έχει πραγματικά εμπλακεί", λέει ο Στίβεν Κουλ, ειδικός σε θέματα Κοινής Γνώμης στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

    [27] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την εξαγορά ''Παπαστράτος''

    3/10/2003 4:45:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έκρινε συμβατή προς τους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού την απόκτηση των δραστηριοτήτων παραγωγής και διανομής της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος από τη Philip Morris. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Επιτροπή, αφού ερεύνησε την εξαγορά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δε δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά τσιγάρων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική συγκέντρωση ακολουθεί μια μακρά σχέση μεταξύ των δύο εταιριών: η Παπαστράτος είχε αναλάβει την παραγωγή και διανομή του σήματος Marlboro, καθώς και τη διανομή άλλων σημάτων της Philip Morris στην ελληνική αγορά επί σειρά ετών.

    Επισημαίνεται, επίσης, πως μολονότι η Philip Morris θα αποκτήσει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά τσιγάρων, η έρευνα της Επιτροπής δεν αποκάλυψε σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού, ιδίως επειδή τα προϊόντα της Philip Morris δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία τιμών όπως τα σήματα της Παπαστράτος. Στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται, τέλος, ότι η ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό και διαφοροποίηση, δεδομένου ότι δίνουν σε αυτήν το παρόν όλοι οι μεγάλοι διεθνείς ανταγωνιστές του τομέα.

    Η Philip Morris ανήκει στον όμιλο Altria Group, Inc. Είναι πολυεθνική εταιρία δραστηριοποιούμενη στον τομέα της παραγωγής και πώλησης τσιγάρων με διάφορα σήματα όπως Marlboro, L&amp;M και Philip Morris. Η Παπαστράτος παράγει και διανέμει τσιγάρα κυρίως στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Τα γνωστότερα προϊόντα της είναι τα Assos και President.

    [28] Σε τέσσερις μήνες πίσω ο Κυργιάκος

    3/10/2003 5:35:00 μμ

    Χωρίς κανένα πρόβλημα, κύλησε η χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Σωτήρης Κυργιάκος, από τον ορθοπεδικό και πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Αργύρη Μήτσου. Ο διεθνής άσος που τραυματίστηκε στον αγώνα με τη Ρέιντζερς για το Τσάμπιονς Λιγκ, χειρουργήθηκε στο γόνατο και ο κ. Μήτσου επανέλαβε ότι το διάστημα αποθεραπείας του υπολογίζεται στους τέσσερις μήνες. Στο μεταξύ, η αποστολή των "πράσινων" αναχωρεί το Σάββατο για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα αντιμετωπίσει την Κυριακή τον Ηρακλή στην πιο "δυνατή" αναμέτρηση της 6ης αγωνιστικής της Α΄ εθνικής. Ο Ιτζάκ Σουμ μπορεί να υπολογίζει στον Λουτσιάν Σανμαρτεάν και κατά 99% στον Αγγελο Μπασινά, ενώ ετοιμοπόλεμος είναι και ο Αντώνης Νικοπολίδης, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα προτιμηθεί έναντι του Κώστα Χαλκιά. Ο Ισραηλινός τεχνικός ανησυχεί, επίσης, για την κατάσταση του Σίλβιο Μάριτς, καθώς ο Κροάτης έχει μία κάκωση στον αγκώνα και η συμμετοχή του είναι αμφίβολη. Πάντως, θα ακολουθήσει κανονικά την αποστολή στη Θεσσαλονίκη.

    [29] Ιππασία: Έκτη η Ελλάδα στο ομαδικό

    3/10/2003 7:46:00 μμ

    Συναρπαστικό ήταν το Ομαδικό αγώνισμα του Κυπέλλου Εθνών, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Ελβετία και Ιταλία ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση μετά και το δεύτερο γύρο με 12 βαθμούς ποινής και μετά από αγώνα διαβάθμισης η Ιταλία αναδείχθηκε σε μεγάλη νικήτρια. Την έκτη θέση κατέλαβε η Ελλάδα, η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή διεκδικούσε και μετάλλιο. Οι συνολικά όμως 24 βαθμοί ποινής που συγκέντρωσαν οι Έλληνες αθλητές Χάνα Μυτιληναίου, Δανάη Τσάτσου, Σταύρος Γεωργόπουλος και Αντώνης Πετρής έδωσαν την 6η θέση στην ελληνική ομάδα σε σύνολο 10 ομάδων.

    Στον πρώτο αγώνισμα της δεύτερης ημέρας, το Κύπελλο Πήγασος, του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ιππασίας που διεξάγεται στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2002 Ιρλανδός Ντεμότ Λένον ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής κατακτώντας και την πρώτη θέση.

    Από ελληνικής πλευράς η Δανάη Τσάτσου (Double Ixe) ήταν 10η, ο Σταύρος Γεωργόπουλος (Cher) 18ος, ενώ η Μαρίνα Μαρινοπούλου (Emie de Bellevue) κατετάγη 23η.

    [30] Κρέμλιν Καπ: Αποκλείστηκε η Δανιηλίδου

    3/10/2003 7:44:00 μμ

    Ανυπέρβλητο αποδείχθηκε το εμπόδιο της Αναστασία Μίσκινα για τη Λένα Δανιηλίδου, στο διεθνές τουρνουά τένις "Κρέμλιν Καπ", που διεξάγεται στη Μόσχα. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια προέβαλε μια σχετικά αντίσταση στο πρώτο σετ, το οποίο έχασε με 6-3, ενώ στη συνέχεια παραδόθηκε άνευ όρων. Η Ρωσίδα, Νο10 στην παγκόσμια κατάταξη και Νο4 στο ταμπλό, πήρε το δεύτερο σετ με 6-0 και προκρίθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

    [31] Ελληνορωμαϊκή: Αποκλείστηκε ο ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ

    3/10/2003 2:01:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Εκτός οκτάδας έμεινε ο Αμερικανός Ρούλαντ Γκάρτνερ, χρυσός ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ στα 120 κιλά, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Πάλης στη Γαλλία, στην μεγάλη έκπληξη της ημέρας. Ο άνθρωπος, που έγραψε ιστορία όταν κέρδισε τον Καρέλιν, αποκλείστηκε σε αγώνα μπαράζ από τον Ρώσο Μπαρόεβ με 3-0 στα σημεία. Αποτέλεσμα, που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στο κατάμεστο Παλέ ντε Σπορ της Κρετέιγ και πανηγυρίστηκε δεόντως από τα μέλη της ελληνικής αποστολής, που τρέφουν μεγάλα όνειρα για το Έλληνα πρωταθλητή Ξενοφώντα Κουτσιούμπα.

    [32] Σε δημοπρασία δύο έργα του Πικάσο

    3/10/2003 5:54:00 μμ

    Δύο έργα του Πικάσο, ένα πορτραίτο δείγμα παραστατικής τέχνης και ένα κολάζ εμπνευσμένο από τον κυβισμό, θα διατεθούν σε δημοπρασία την προσεχή εβδομάδα στη Μαδρίτη με τιμή εκκίνησης τις 90.000 και 130.000 ευρώ αντίστοιχα. Το πρώτο κομμάτι είναι ένα ''πορτραίτο κοπέλας'' που ζωγράφισε ο Πάμπλο Πικάσο γύρω στο 1900 στη Βαρκελώνη και για το οποίο οι ειδικοί εκτιμούν πως εικονίζει τη Λόλα, την αδελφή του Ισπανού ζωγράφου, χαράκτη και γλύπτη (1881-1973). Το δεύτερο έργο, είναι ένα τυπικό κολάζ αισθητικής ''συνθετικού κυβισμού'' που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1914. Η δημοπρασία που θα διεξαχθεί στις 7, 8 και 9 Οκτωβρίου, διοργανώνεται από τη Sala Retiro, οίκο δημοπρασιών της Caja Madrid, δεύτερο ταχυδρομικό ταμιευτήριο στην Ισπανία.

    [33] Διεθνές συνέδριο για τον Ρήγα Φεραίο στο Βόλο

    3/10/2003 3:25:00 μμ

    Σαράντα σημαντικές ανακοινώσεις για τη ζωή και το έργο του Ρήγα και των συντρόφων του θα γίνουν κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου "Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας", που πραγματοποιείται από την Πέμπτη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Φερών. Το συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν 70 επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συνδιοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και το Δήμο Φερών.

    [34] Νέα κυτταρολογική τεχνική στο Νοσοκομείο Καβάλας

    3/10/2003 5:17:00 μμ

    Νέα προηγμένη κυτταρολογική τεχνική θέτει σε εφαρμογή το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καβάλας με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό. Πρόκειται για μια εργαστηριακή μέθοδο που επεξεργάζεται αυτόματα το κυτταρολογικό δείγμα παρακάμπτοντας το ενδεχόμενο του ανθρώπινου λάθους. Με αυτή τη μέθοδο σχεδόν μηδενίζεται η πιθανότητα να υπάρχουν καρκινικά κύτταρα και να μην ανιχνευτούν, γεγονός που συνέβαινε σε παλαιότερες μεθόδους.

    Καλύτερη και εγκυρότερη διάγνωση

    Η νέα μέθοδος εξασφαλίζει τη διατήρηση του κυτταρολογικού υλικού που συλλέχθηκε κατά τη λήψη, δίνοντας τη δυνατότητα για πραγματοποίηση πιο εξειδικευμένων εξετάσεων, όπως ανίχνευση συγκεκριμένων τύπων ιών ή εξακρίβωση γονιδίων, που ευθύνονται για κάποιον καρκίνο. Το γεγονός αυτό βοηθάει το γιατρό στην ορθότερη και πιο ειδική επιλογή της θεραπείας.

    Η μέθοδος αυτή φέρει διεθνώς την ονομασία ''Θιν Πρεπ'' και προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερης και πιο έγκαιρης διάγνωσης, πράγμα που σημαίνει μείωση των θανάτων από καρκίνο αλλά ακόμα και των κρουσμάτων αφού δίνει τη δυνατότητα να διαπιστωθούν έγκαιρα προδιαθεσικοί παράγοντες. Μέχρι σήμερα η εξελιγμένη αυτή τεχνική κυτταρολογικής διάγνωσης εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλα τα θεραπευτικά και διαγνωστικά ιδρύματα των ΗΠΑ και, κατά γενική ομολογία, σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην ιατρική διάγνωση.

    Για το θέμα αυτό δόθηκαν δυο διαλέξεις στο ξενοδοχείο ''Εγνατία'' της Καβάλας και μίλησαν ο δρ. Πέτρος Καρακίτσος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικός διευθυντής του Εργαστηρίου Διαγνωστικής Κυτταρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ''Αττικός'' και η κ. Αννα-Εύα Γιαχνάκη, διευθύντρια του Κυτταρολογικού Τμήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας.

    [35] Μήνυση κατά της Sony κατέθεσε παραγωγός

    3/10/2003 6:08:00 μμ

    Ο ανεξάρτητος παραγωγός του ισπανικού γυναικείου συγκροτήματος Las Ketchup, κατέθεσε μήνυση σε δικαστήριο της Μαδρίτης κατά του πολυεθνικού κολοσσού Sony, αρμόδιου για τη διανομή και προώθηση του πετυχημένου άλμπουμ του τρίο για παράβαση συμβολαίου, γράφει τη Παρασκευή η εφημερίδα "Ελ Παϊς". Η Shakedown Music που ανακάλυψε τις τρεις τραγουδίστριες των οποίων το κομμάτι ''Asereje'' έγινε παγκόσμια επιτυχία, διαβεβαιώνει ότι η Sony της κατέβαλε ποσό για τα πνευματικά της δικαιώματα μόνο για 200.000 αντίτυπα, στο σύνολο των 2,244 εκατομμυρίων δίσκων και των άλλων 5.125 εκατομμυρίων σινγκλ που έχουν πωληθεί σε όλο τον κόσμο από τον Ιούλιο του 2002, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Η ισπανική εταιρία αναφέρει ότι έλαβε χρήματα μόνο από 200.000 δίσκους, δηλαδή όσους πωλήθηκαν στην Ισπανία, επισήμως και όχι στη μαύρη αγορά.

    Ο πρόεδρος της Sony στην Ισπανία Χοσέ Μαρία Καμάρα, παραδέχτηκε ότι το κομμάτι έγινε επιτυχία ανά την υφήλιο και είπε ότι η εταιρία θα φτάσει μέχρι τέλους για να υπεραμυνθεί της ορθότητας των ενεργειών της.

    Ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες που αναφέρονται στη μήνυση.

    [36] Αθήνα - Κοζάνη με τα... πόδια

    3/10/2003 4:02:00 μμ

    Στις 8 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ο Κοζανίτης Αργύρης Κατσίγρας την προσπάθειά του, να διανύσει την διαδρομή Αθήνα - Κοζάνη, με τα πόδια, με σκοπό να προβάλλει διεθνώς το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο και μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ίδιος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα τελετών του Μουσείου στην Κοζάνη. Ο κ. Κατσίγρας, είπε πως ξεκινά από την Παρασκευή την προετοιμασία του στο γήπεδο του Δρεπάνου, αλλά και διανύοντας με τα πόδια την απόσταση Κοζάνη-Πολύμυλος.

    [37] Η φήμη της εύσωμης την καταδιώκει

    3/10/2003 2:35:00 μμ

    Η διάσημη Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα Αναστασία Βολόσκοβα δήλωσε, ότι η καριέρα της έχει καταστραφεί μετά την απόλυσή της από το θέατρο Μπαλσόι με τη δικαιολογία, ότι είναι πολύ εύσωμη για να τη σηκώνουν οι συμπρωταγωνιστές της. Παρά το γεγονός, ότι η προσφυγή της στο υπουργείο Εργασίας της Ρωσίας την δικαίωσε, το διάσημο ρωσικό θέατρο δεν αποδέχεται την επιστροφή της. Η 27χρονη Βολόσκοβα, μια απο τις γνωστότερες σύχρονες μπαλαρίνες της Ρωσίας δήλωσε, ότι η φήμη της έχει γίνει "κουρέλια" μετά τη διακοπή του συμβολαίου συνεργασίας της με τα Μπαλσόι και τις επικρίσεις των υπευθύνων του θεάτρου για το βάρος της και το ύψος της.

    ''Καταστρέφεται η φήμη μου''

    Η όμορφη ξανθιά χορεύτρια έχει ύψος 1,68 και βάρος 50 κιλά και είναι ψηλότερη απο ότι είναι συνήθως οι μπαλαρίνες. "Ολη αυτή η απίστευτη ανοησία για τον "όγκο" μου έχει αποβεί καταστρεπτική τόσο για την προσωπικότητα μου όσο και για τη φήμη μου στις διεθνείς σκηνές", δήλωσε στους δημοσιογράφους απο το Κίεβο.

    "Ανησυχώ πάρα πολύ γιατί με όλα αυτά, που έχουν ακουστεί οι συνάδελφοι μου ανά τον κόσμο φοβούνται να συνεργασθούν μαζί μου", δηλώνει απογοητευμένη η Βολόσκοβα.

    [38] Χωρίζει η Χάλι Μπέρι

    3/10/2003 12:23:00 μμ

    Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Χάλι Μπέρι, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι χωρίζει από τον σύζυγο της, τραγουδιστή Ερικ Μπένετ μετά από τρία χρόνια γάμου, εξαιτίας ανυπέρβλητων δυσκολιών. ''Με τον Έρικ αντιμετωπίζαμε προβλήματα στο γάμο μας και προσπαθούσαμε να τα ξεπεράσουμε. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε ότι πρέπει να ζήσουμε χωριστά για να επανεκτιμήσουμε τη σχέση μας. Ζητάμε να σεβαστείτε την απόφαση μας, την προσωπική μας ζωή και τα συναισθήματα που μας διακατέχουν'', αναφέρει η 37χρονη ηθοποιός. Η Μπέρι, που κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας της για το ρόλο της στην ταινία ''Ο Χορός των Τεράτων'', γνωρίσθηκε με τον Μπένετ στα παρασκήνια μιας συναυλίας του πριν από αρκετά χρόνια και παντρεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2001. Ο προηγούμενος γάμος της Μπέρι με τον Ντέιβιντ Τζάστις, παίκτη της ομάδας μπέιζμπολ των ''Κλίβελαντ Ιντιανς'', είχε διαλυθεί το 1996.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 3 October 2003 - 16:55:10 UTC