Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε απεργιακό κλοιό η χώρα
  • [02] Για πρόοδο και συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ μίλησε ο Μίλερ
  • [03] Δημοσκόπηση: Πρώτη η ΝΔ αλλά με πρωθυπουργό Σημίτη
  • [04] Ασθενικής σεισμική δόνηση στη Θεσσαλονίνη
  • [05] Ισραηλινά πυρά εναντίoν Παλαιστινίων
  • [06] Επίθεση σε τέμενος στις Φιλιππίνες
  • [07] ΗΠΑ: Βιολογικά όπλα αναπτύσσει η Κούβα
  • [08] Αντιδρά ο Ανάν στο ψήφισμα των ΗΠΑ
  • [09] Νεκροί Ιρακινοί από έκρηξη στο Κιρκούκ
  • [10] CIA: Απορρίπτει επικρίσεις για το έργο της πριν την εισβολή
  • [11] Νέα αμερικανική ταξιδιωτική οδηγία για Ιράκ

    [01] Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

    3/10/2003 11:37:00 πμ

    Σε αυξήσεις μεγαλύτερες της εισοδηματικής πολιτικής επιμένουν τα συνδικάτα, την ώρα που σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός τόνιζε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που ανακοίνωσε ο Ν. Χριστοδουλάκης. Παιδεία, Υγεία, Μεταφορές, αλλά και το Δημόσιο, πλήττονται από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς. Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε 24ωρη πανελλαδική απεργία στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου, ενώ αυξήσεις 6% θα διεκδικήσει η ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της Νέας Συλλογικής Σύμβασης. Στο μεταξύ, μετ' εμποδίων σήμερα οι πτήσεις της Ολυμπιακής, καθώς οι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές πραγματοποιούν τρίωρες στάσεις εργασίας, 8:00 - 11:00 και 17:00 - 20:00.

    Αντιδράσεις ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ

    Την αντίθεσή της στις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών, εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ, καθώς ζητά βασικό μισθό εισαγωγής 1.050 ευρώ και ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι οι αυξήσεις αυτές δεν αποτελούν βιώσιμη λύση για το λαό.

    Η ΑΔΕΔΥ σε σύσκεψή της με τις μεγάλες ομοσπονδίες του κλάδου προσανατολίστηκε προς μια 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο.

    Ως ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης προτάθηκε η Πέμπτη 23 Οκτωβρίου ή η Τετάρτη 5 Νοεμβρίου με κεντρικό αίτημα τη ριζική αλλαγή του μισθολογίου που έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, με τη στήριξη μεγάλων τομέων του Δημοσίου που κατεβαίνουν σε παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις (δάσκαλοι, καθηγητές, νοσοκομειακοί κλπ). Την τελική απόφαση θα πάρει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, που θα συγκληθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα αποφασίσει την ημερομηνία της απεργιακής κινητοποίησης αλλά και το πιο αναλυτικό πρόγραμμα διεκδικήσεων.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ότι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν μπορεί να βρίσκονται στο περιθώριο.

    Δυσφορία σε κλάδους εργαζομένων

    ΠΑΙΔΕΙΑ

    Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Φαρμάκη με αντιπροσωπεία πρυτάνεων αργά το βράδυ της Τετάρτης.

    Όπως δήλωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης, στο φετινό προϋπολογισμό θα διατεθούν επιπλέον 19 εκατομμύρια ευρώ (14% αύξηση) για τα Πανεπιστήμια. Σε ότι αφορά τα μισθολογικά δεν υπήρξε καμία αλλαγή, καθώς όπως είπε ο κ. Φαρμάκης ο μέσος όρος αύξησης παραμένει σταθερός στο 7%.

    Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό σε μια ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί λύση. "Δεν θα χαθεί κανένα εξάμηνο" διαβεβαιώνει ο Γιώργος Μπαμπινιώτης. Την ίδια ώρα, απεργία έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ με αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστές οι γραμματείες των σχολών.

    Από την πλευρά τους οι καθηγητές των ΤΕΙ αποφάσισαν την πραγματοποίηση συνεχιζόμενων 24ωρων απεργιών, από τις 6 Οκτωβρίου.

    Στο μπαράζ των κινητοποιήσεων εισέρχεται και η Μέση εκπαίδευση με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας να κλείνουν τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Οκτωβρίου. Αλλά και οι δάσκαλοι κατεβαίνουν σε απεργία για μία ημέρα, στις 6 Οκτωβρίου, με κυρίαρχο αίτημα την οικονομική τους αναβάθμιση, όπως επίσης τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

    ΑΛΛΟΙ ΚΛΑΔΟΙ

    Την Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου, η Ένωση Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών (ΕΙΣΦ) θα πραγματοποιήσει τρίωρες στάσεις εργασίας και από τη συγκεκριμένη κινητοποίηση αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Οι στάσεις εργασίας έχουν προγραμματιστεί από 8-11 το πρωί και 5-8 το βράδυ. Η ΕΙΣΦ καταγγέλλει τη διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας ότι με παράνομες διαδικασίες εκπαιδεύει συμβασιούχους ιπταμένους συνοδούς και φροντιστές για να καλύψει τις ανάγκες πτήσεών της.

    Η ΟΑ για την εξυπηρέτηση των επιβατών, αποφάσισε την αλλαγή της ώρας αναχώρησης σε 10 πτήσεις, ενώ τέσσερις πτήσεις της συγχωνεύονται. Οι περίπου 2000 επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με τις πτήσεις αυτές ενημερώθηκαν για τις αλλαγές.

    Στις 6-7-8 του μήνα τα νοσοκομεία Αθηνών-Πειραιώς θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν.

    Στο μεταξύ, για τρίτη εβδομάδα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κτηνίατροι και γεωτεχνικοί, ενώ αναμένεται σήμερα να εκδικαστεί από το δικαστήριο η προσφυγή του υπουργείου Γεωργίας, το οποίο ζητεί να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία τους.

    Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν και οι διπλωματούχοι μηχανικοί του δημοσίου, με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

    Κλειστοί συνεχίζουν να είναι πολλοί αρχαιολογικοί χώροι λόγω απεργίας των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ. "Λουκέτο" και στην Ακρόπολη.

    Νέα 24ωρη απεργία για το Σάββατο, 4 Οκτωβρίου, εξήγγειλε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, (ΣΑΤΑ), στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιεί αντιδρώντας στην τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα ΤΑΧΙ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων, εξήγγειλε 48ωρη απεργία για τις 8 και 9 Οκτωβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα ακινητοποιηθούν όλα τα ταξί της χώρας, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι στην απεργία αυτή θα συμμετάσχει και το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ). Το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του κλάδου, προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αναγνωρίσει το επάγγελμα τους ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό μέχρι τις 6 Οκτωβρίου. Ένστολες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας από 8 έως 10 Οκτωβρίου. Ζητούν διάλογο με την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο αίτημα.

    Νέα τριήμερη απεργία έχουν προγραμματίσει οι δικαστικοί υπάλληλοι για τις 15, 16 και 17 του Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα μείνουν κλειστά τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία της χώρας. Οι δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικούν την επίλυση μισθολογικών, θεσμικών και συνταξιοδοτικών αιτημάτων τους, καθώς και την κάλυψη 1.700 κενών οργανικών θέσεων. Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση των πέντε προεδρείων των Διοικητικών Συμβουλίων των δικαστικών Ενώσεων της χώρας, όπου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση πανδικαστικής συγκέντρωσης την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη διευθέτηση των μισθολογικών τους αιτημάτων.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, σε συνέντευξη τύπου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει έξαρση των απεργιών και κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική.

    [02] Για πρόοδο και συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ μίλησε ο Μίλερ

    3/10/2003 10:42:00 πμ

    Τη διαπίστωση, ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, που είναι εμφανής σε σχέση με την εικόνα της χώρας κατά την προηγούμενη θητεία του στην Αθήνα στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, σε ομιλία του στο "Κέντρο Δυτικής Πολιτικής" της Ουάσιγκτον. Ο Μίλερ επαίνεσε την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ για την "εξαιρετική επίδοσή της υπό δύσκολες περιστάσεις" και εκτίμησε ότι δύο θέματα θα κυριαρχήσουν τους επόμενους μήνες στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, οι βουλευτικές εκλογές και οι ολυμπιακές προετοιμασίες. Για τη δίκη της "17 Νοέμβρη", είπε, ότι πλησιάζει προς το τέλος της, αλλά δεν επιθυμεί να τη σχολιάσει γιατί η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και πρέπει η νομική διαδικασία να ολοκληρώσει την πορεία της. Υπογράμμισε πάντως ότι η αμερικανική πρεσβεία ενδιαφέρεται για τη δίκη αυτή, "διότι πέντε υπάλληλοί της δολοφονήθηκαν από τη συγκεκριμένη οργάνωση".

    ''Φίλοι ακόμα και με διαφορές''

    Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, ενώ για το Ιράκ είπε, ότι "οι φίλοι μπορεί να έχουν διαφορές, αλλά παραμένουν φίλοι" και ότι υπήρξε σύμπτωση σε ό,τι αφορά τους γενικούς στόχους.

    Για το Κυπριακό τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την ελληνική και ότι απεδείχθη σωστή η επιλογή της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ε.Ε το 1995. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε, ότι μπορεί να μην έχουν επιλυθεί τα θέματα του Αιγαίου, αλλά σήμερα υπάρχει πολύ καλή και άμεση επικοινωνία Ελλάδας-Τουρκίας, σε αντίθεση με τo παρελθόν, όταν σε κρίσεις ζητούνταν από την αμερικανική κυβέρνηση να εμπλακεί την τελευταία στιγμή.

    Για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είπε ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου "ζούμε σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο" και ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται πολύ στενά με την ελληνική στο θέμα της ασφάλειας, στο πλαίσιο μιας συμβουλευτικές επιτροπής επτά κρατών.

    Και πρόσθεσε: "Γράφονται πολλά στον διεθνή Τύπο, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ποιο θα είναι το επίπεδο της ασφάλειας την 13η Αυγούστου, 2004 και όχι την 2α Οκτωβρίου 2003. Καθημερινά γίνονται πολλά, που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δοκιμές, ασκήσεις, ώστε να παρασχεθεί η μεγίστη δυνατή ασφάλεια και προστασία, και να μειωθούν οι κίνδυνοι".

    Σε ερώτηση για το πρόσφατο άρθρο της Washington Post, απάντησε ότι έχουν υπάρξει παρόμοια άρθρα στον διεθνή Τύπο και ίσως υπάρξουν και άλλα στο μέλλον, αλλά πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και η προσοχή να επικεντρωθεί στο στόχο, που είναι οι ασφαλείς Ολυμπιακοί Αγώνες.

    "Τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και είναι σημαντικότερο να επικεντρώνεται κανείς στη συνεργασία παρά σε εικασίες που γράφονται στον Τύπο", είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση αν η Αλ-Κάιντα μπορεί να αποτελέσει απειλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, απάντησε ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία, που να στηρίζει τους σχετικούς ισχυρισμούς άρθρου των New York Times τον Αύγουστο.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη "δύσκολη και επικίνδυνη γειτονιά" στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, ο Μίλερ σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεν σε γειτονιά, που στο παρελθόν διακρινόταν για την αστάθειά της, αλλά σήμερα παίζει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της περιοχής.

    [03] Δημοσκόπηση: Πρώτη η ΝΔ αλλά με πρωθυπουργό Σημίτη

    3/10/2003 10:22:00 πμ

    Προβάδισμα 7,7 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία αλλά καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, "δίνει" νέα δημοσκόπηση της V-PRC, που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα "Καθημερινή". Αναλυτικά, η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 37,4%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 29,7%, το ΚΚΕ με 4,5%, ο ΣΥΝ με 2,8%, το ΛΑΟΣ με 2,3% και το ΔΗΚΚΙ με 1,6%. Ο Κώστας Σημίτης εξακολουθεί να προηγείται στο ερώτημα "ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό" με ποσοστό 38,1% και ακολουθεί ο Κώστας Καραμανλής με 36,8%. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός με ποσοστό 52,8% και ακολουθούν ο Κώστας Σημίτης με 47,2%, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος με 44,7% και ο Δημήτρης Τσοβόλας με 38,3%.

    Υψηλό το ποσοστό συσπείρωσεις των οπαδών της ΝΔ

    Στην παράσταση νίκης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με 56,5% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 28,7%. Η Νέα Δημοκρατία σημειώνει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό συσπείρωσης των οπαδών της.

    Τέλος, στο ερώτημα για τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας, το 34,2% δηλώνει η ανεργία, και ακολουθούν το οικονομικό, η ακρίβεια, η Παιδεία και η Υγεία.

    "Όσοι προσπαθούν να ταυτίσουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων με τα αποτελέσματα των εκλογών, πλανώνται πλάνην οικτράν", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης. "Την τελευταία δεκαετία η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές, γιατί οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τις διαμαρτυρίες ενώ η κάλπη είναι η ώρα ευθύνης του πολίτη και η επιλογή αυτών που θέλει να τον κυβερνήσουν", συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

    [04] Ασθενικής σεισμική δόνηση στη Θεσσαλονίνη

    3/10/2003 10:53:00 πμ

    Σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε, λίγο πριν τις 9 το πρωί, με επίκεντρο την περιοχή μεταξύ Αγχιάλου και Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η σεισμική δόνηση καταγράφηκε από το σεισμολογικό τηλεμετρικό του δίκτυο στις 8.50 το πρωί και το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 15 χιλιομέτρων βορειοδυτικά από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το συμβάν χαρακτηρίστηκε ως μεμονωμένο. Η σεισμική δόνηση προκάλεσε κάποια ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές.

    [05] Ισραηλινά πυρά εναντίoν Παλαιστινίων

    3/10/2003 9:12:00 πμ

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν άλλους τρεις στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανέφεραν Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες και νοσοκομειακές πηγές. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι Ισραηλινοί στρατιώτες από τον εβραϊκό οικισμό Ραφέια Γιαμ άνοιξαν πυρ εναντίον κατοικημένης περιοχής στη Ράφα. Από τα πυρά τους έπεσε νεκρός ένας 60χρονος Παλαιστίνιος και τρεις τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων δύο γυναίκες και ένας νεαρός. Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η απόφαση των Ισραηλινών να επεκτείνουν το λεγόμενος "τείχος ασφάλειας", στη Δ. Όχθη, ενώ η Χαμάς προειδοποίησε ότι το τείχος αυτό δεν θα την εμποδίσει να εξαπολύει επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος.

    [06] Επίθεση σε τέμενος στις Φιλιππίνες

    3/10/2003 9:22:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Επίθεση με χειροβομβίδες εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε τέμενος στο νησί Μιντανάο, στις νότιες Φιλιππίνες, κατά τη διάρκεια προσευχής, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 30 τραυματίστηκαν, ενώ λέγεται ότι πρόκειται για το τέμενος που βρίσκεται στο χώρο της Διεύθυνσης Ύδρευσης της χώρας. Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

    [07] ΗΠΑ: Βιολογικά όπλα αναπτύσσει η Κούβα

    3/10/2003 9:54:00 πμ

    Την Κούβα κατηγορούν εκ νέου οι ΗΠΑ ότι έχει ''ένα περιορισμένο'' πρόγραμμα βιολογικών όπλων, η οποία έχει κατ' επανάληψη απορρίψει αυτές τις κατηγορίες, τις οποίες επανέλαβε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για το Δυτικό Ημισφαίριο και επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για τη Λατινική Αμερική, Ρότζερ Νοριέγκα, ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Ερωτηθείς από τον δημοκρατικό γερουσιαστή Κρίστοφερ Ντοντ, γιατί η Ουάσινγκτον διατηρεί το καθεστώς των κυρώσεων εναντίον της Κούβας, ο Ντοντ απάντησε ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ, έχει δηλώσει ότι η Κούβα δεν αποτελεί στρατιωτική απειλή για τις ΗΠΑ. ''Εφόσον δεν αποτελεί απειλή, γιατί διατηρούμε αυτούς τους περιορισμούς;'' ερωτήθηκε ο βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. ''Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Κούβα έχει τουλάχιστον ένα περιορισμένο, αναπτυσσόμενο, επιθετικό πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης βιολογικών όπλων και παρέχει βιοτεχνολογία διπλής χρήσης σε άλλα κράτη-παρίες'', απάντησε ο Νοριέγκα.

    [08] Αντιδρά ο Ανάν στο ψήφισμα των ΗΠΑ

    3/10/2003 11:42:00 πμ

    "Το νέο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ δεν οδηγεί προς μια ταχεία μεταβίβαση της εξουσίας και δεν δίνει ουσιαστικό ρόλο στον ΟΗΕ, υποστήριξε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο γ.γ. Κόφι Ανάν, που κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να μην προσδώσουν στο διεθνή οργανισμό πολιτικό ρόλο για το Ιράκ με τους όρους που τίθενται από την αμερικανική πρόταση. Ενώ δεν απορρίπτεται άμεσα και στο σύνολό της η αμερικανική πρόταση για τα Ηνωμένα Έθνη να βοηθήσουν στην πολιτική διαδικασία στο Ιράκ, ο Ανάν διευκρίνισε κατά τη διάρκεια γεύματος με τα μέλη του Συμβουλίου ότι η εντολή δεν μπορεί να ισχύσει αν εφαρμοσθεί όσο συνεχίζεται η αμερικανοβρετανική κατοχή. Με την εκτίμηση Ανάν συντάχθηκαν και οι πρεσβευτές Γαλλίας και Ρωσίας. Υπέρ της δημιουργίας ομοσπονδιακού πολιτικού συστήματος στο Ιράκ τάχθηκε ο Αχμάντ Τσαλαμπί, που μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως εκπρόσωπος της διορισμένης από τους Αμερικανούς κυβέρνησης του Ιράκ.

    ''Μόνο βοηθητικός ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών''

    Στο πολυσυζητημένο αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το μεταπολεμικό Ιράκ - με σαφή και χωρίς αμφισβητήσεις ρόλο στα Ηνωμένων Έθνη - επικεντρώθηκαν οι πρώτες κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Στο τέλος των εργασιών, ο πρεσβευτής της Γαλλίας δήλωσε ότι οι αναθεωρημένες αμερικανικές προτάσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις γαλλικές και τις γερμανικές θέσεις, για τη σταθερότητα στο Ιράκ και τη διαδικασία επιστροφής στην ιρακινή κυριαρχία, ενώ δίνουν στον ΟΗΕ μόνον βοηθητικό ρόλο.

    Στο μεταξύ, μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ως εκπρόσωπος της διορισμένης από τους Αμερικανούς κυβέρνησης του Ιράκ, ο Αχμαντ Τσαλαμπί, μέλος του προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ομοσπονδιακού πολιτικού συστήματος που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Ιρακινών.

    Ο Τσαλαμπί δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση Μπους για την απελευθέρωση του Ιράκ από το καθεστώς Χουσεΐν.

    Ούτε η Μόσχα δηλώνει ικανοποιημένη

    Η Ρωσία ''δεν είναι προς το παρόν ικανοποιημένη'' με το σχέδιο απόφασης για το Ιράκ που έχει ετοιμάσει η Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι Αμερικανοί ''ελπίζουν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση''.

    ''Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να παράσχουν στη διεθνή κοινότητα μεγαλύτερες δυνατότητες συμμετοχής στην ανοικοδόμηση του Ιράκ'', τόνισε ο Πούτιν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στην Μόσχα. ''Στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας'', πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

    ''Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθυσμός του Ιράκ έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στους παραδοσιακούς εταίρους απ' ό,τι σ' αυτούς που ελέγχουν σήμερα τα πράγματα. Οι τελευταίοι, ωστόσο, προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Όμως, δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένα πολιτικό κενό, άλλά να ενισχυθεί ο έλεγχος από τον ΟΗΕ'', τόνισε ο Πούτιν.

    [09] Νεκροί Ιρακινοί από έκρηξη στο Κιρκούκ

    3/10/2003 10:44:00 πμ

    Δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής σε έκρηξη στο Κιρκούκ, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, δίχως όμως να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι επρόκειτο για επίθεση καμικάζι όπως είχαν αρχικά υποστηρίξει οι τοπικές αρχές. Η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που ομάδα Αμερικανών στρατιωτών εντόπισε τους Ιρακινούς να προσπαθούν να τοποθετήσουν έναν εκρηκτικό μηχανισμό. "Ο μηχανισμός εξερράγη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο Ιρακινοί" δήλωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στη Βαγδάτη. Νωρίτερα, τοπικοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει πως δύο Ιρακινοί καμικάζι ανατινάχτηκαν μπροστά σε στεγνοκαθαριστήριο που χρησιμοποιούσαν οι αμερικανικές δυνάμεις. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπήρχαν τραυματίες μεταξύ των στρατιωτών. Πρόκειται για την έκτη βομβιστική επίθεση που εκδηλώνεται στο Κιρκούκ τις τελευταίες ημέρες.

    [10] CIA: Απορρίπτει επικρίσεις για το έργο της πριν την εισβολή

    3/10/2003 10:43:00 πμ

    Απέρριψε τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από μέλη της Επιτροπής Αντικατασκοπίας της αμερικανικής Βουλής, ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, σχετικά με το έργο της υπηρεσίας του στο Ιράκ πριν από την εισβολή και, κυρίως, αναφορικά με τις πληροφορίες για την ύπαρξη απαγορευμένων όπλων στο Ιράκ και τις διασυνδέσεις της Βαγδάτης με την Αλ Κάιντα. Σε επιστολή του προς τους βουλευτές Πόρτερ Γκός (Ρεπουμπλικανός) και Τζέιν Χάρμαν (Δημοκρατικός), την οποία απέστειλε την 1η Οκτωβρίου, ο Τένετ αναφέρει ότι ''η επιτροπή δεν είναι ακόμα σε θέση να εκτιμήσει πλήρως το έργο των υπηρεσιών αντικατασκοπίας για τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής, ούτε για τις σχέσεις του Ιράκ με την τρομοκρατία''. Η επιτροπή δεν έχει επαρκείς πληροφορίες στις οποίες θα μπορούσαν να βασισθούν οι απόψεις που εξέφρασαν οι βουλευτές, εκτιμά ο Τένετ.

    [11] Νέα αμερικανική ταξιδιωτική οδηγία για Ιράκ

    3/10/2003 10:41:00 πμ

    Η μετάβαση στο Ιράκ είναι σήμερα περισσότερο επικίνδυνη για τους Αμερικανούς απ' ό,τι ήταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη νέα ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στη νέα ταξιδιωτική οδηγία έχει μεταβληθεί η περιγραφή των συνθηκών από "επικίνδυνες" σε "εξαιρετικά επικίνδυνες" και επισημαίνεται ότι γίνονται επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και πολιτικών στόχων όλο το 24ωρο, και όχι μόνο το βράδυ και τα ξημερώματα. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι "ξενοδοχεία, εστιατόρια και τόποι όπου συγκεντρώνονται ξένοι γίνονται στόχοι" των ανταρτών. Επίσης, τονίζεται ότι σήμερα "όλες οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο στο Ιράκ είναι εξαιρετικά επικίνδυνες", ενώ μέχρι τώρα στόχοι των ανταρτών γίνονταν κυρίως οι αυτοκινητοπομπές του στρατού. Ωστόσο, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Κόλιν Πάουελ, διαβεβαιώνουν ότι οι συνθήκες στο Ιράκ βελτιώνονται και πολλές περιοχές της χώρας κρίνονται πλέον ασφαλείς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 3 October 2003 - 9:25:46 UTC