Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πτώση αεροσκάφους στη Μυτιλήνη
  • [02] Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε πολυτελή αυτοκίνητα
  • [03] Μαγκριώτης: Στόχος μας η ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου
  • [04] Πετσάλνικος: Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων
  • [05] Από 1η Σεπτεμβρίου ο δακτύλιος στην Αθήνα
  • [06] Έκθεση αξιολόγησης του Σχεδίου Συντάγματος
  • [07] Ισπανία: ''Χιλιάδες οι νεκροί από τον καύσωνα''
  • [08] Γερμανία: Οκτώ στους εκατό μαθητές οπλοφορούν στη Βρέμη
  • [09] Επαφές Μπόλτον στη Μόσχα για πυρηνικά Ιράν - Β. Κορέας
  • [10] Ιράν: Εμπλοκή ανακριτών στη δολοφονία της Καζεμί
  • [11] Στην Ουγγαρία η εκπαίδευση Ιρακινών αστυνομικών
  • [12] ''Ασημένιο'' η Κελεσίδου - ''Χάλκινο'' η Βόγγολη
  • [13] Ερυθρόλευκος και με τη βούλα ο Διαμαντόπουλος
  • [14] Τένις: Ήττα της Δανιηλίδου από την Κασάνοβα
  • [15] Στίβος: Την Πέμπτη η απόφαση για τον Ντράμοντ
  • [16] Μπάσκετ-Τουρνουά Ακρόπολις: Σλοβενία-Ισραήλ 84-78

    [01] Πτώση αεροσκάφους στη Μυτιλήνη

    25/8/2003 8:55:00 μμ

    Πυροσβεστικό αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας κατέπεσε το απόγευμα της Δευτέρας στη Μυτιλήνη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος Στέφανος Κουρελιάς. Το μονοκινητήριο αεροπλάνο τύπου "Πετζετέλ", επιχειρούσε κατάσβεση πυρκαγιάς σε δασώδη περιοχή, στην Αχλαδερή κοντά στον Πολυχνίτο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πετούσε σε χαμηλό ύψος με αποτέλεσμα να προσκρούσει στα δένδρα και να πάρει φωτιά.

    Έπεσε στο καθήκον

    Στο σημείο της συντριβής, στη θέση Αχλαδερή Μυτιλήνης, έσπευσαν ευθύς αμέσως πυροσβέστες και πολίτες προκειμένου να σβήσουν τις φλόγες.

    Όταν όμως εντόπισαν τον 42χρονο πιλότο ήταν πλέον αργά.

    Η σορός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκε και τυπικά ο θάνατός του.

    Τα δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ, απογειώθηκαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι από την 359 μοίρα αεροπορικών εφαρμογών για περιπολία πάνω από το νησί.

    Έλαβαν σήμα πως στην περιοχή της Καλλονής υπήρχε πυρκαγιά.

    Ο 42χρονος εντόπισε την εστία της φωτιάς και προσπάθησε να ρίξει νερό κάνοντας χαμηλή πτήση.

    Όμως το αεροσκάφος χτύπησε σε ένα δέντρο, ο πιλότος έχασε τον έλεγχο του και συνετρίβη.

    Ο 42χρονος ήταν εμπειρότατος πιλότος με πολλές ώρες πτήσης.

    Είχε αποστρατευτεί το 1998 αλλά επέστρεψε στην πολεμική αεροπορία πριν από οκτώ μήνες όπου και αποσπάστηκε στην 359 μοίρα που εδρεύει στη Μυτιλήνη τους καλοκαιρινούς μήνες.

    [02] Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε πολυτελή αυτοκίνητα

    25/8/2003 9:12:00 μμ

    Πολυμελή σπείρα Πολωνών που έκλεβαν ΙΧ αυτοκίνητα από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τα προωθούσαν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής. Το κύκλωμα, αφού αφαιρούσε τις ελληνικές πινακίδες των κλεμμένων αυτοκινήτων τους τοποθετούσε πλαστές πολωνικές και στη συνέχεια τα πουλούσε σε αγορές χωρών της Αν. Ευρώπης. Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών με τις κατηγορίες για σύσταση και συμμορία, πλαστογραφία και διακεκριμένες κλοπές.

    Οι συλληφθέντες είναι οι Ανταμ Κάπρις και Κρίστο Κοβαλίκ ενώ καταζητούνται ο συμπατριώτης τους Τομάς Λεμιέκ και άλλα τρία άγνωστα άτομα, επίσης Πολωνοί.

    Κατασχέθηκαν τρία πολυτελή αυτοκίνητα εκ των οποίων τα δύο έφεραν πλαστά πολωνικά έγγραφα και μεγάλος αριθμός πλαστών εγγράφων που αφορούν αυτοκίνητα (ιδιαίτερα πλαστές πολωνικές άδειες κυκλοφορίας).

    Αστυνομικοί της ασφάλειας Αττικής συνέλαβαν δυο από τα μέλη της σπείρας, στην περιοχή του Γαλατσίου Αττικής τη στιγμή που προσπαθούσαν να θέσουν σε κίνηση με κομμένα καλώδια, αυτοκίνητο μάρκας Μερσεντές 560 το οποίο είχαν κλέψει από τη Γλυφάδα στις 20 Ιουλίου.

    Στην κατοχή τους βρέθηκε επίσης ένα αυτοκίνητο μάρκας BMW 520 το οποίο είχαν αφαιρέσει στις 10 Ιουνίου από τη Γερμανία και στο οποίο είχαν τοποθετήσει πολωνικές πινακίδες κυκλοφορίας και ένα αυτοκίνητο μάρκας BMW 750 που είχαν αφαιρέσει στις 13 του μηνός από την περιοχή του Πειραιά.

    [03] Μαγκριώτης: Στόχος μας η ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου

    25/8/2003 10:10:00 μμ

    Βασικός στόχος Κύπρου και Ελλάδας είναι η ολοκλήρωση της ένταξης της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ο δεύτερος μεγάλος στόχος η επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ιωάννης Μαγκριώτης, ύστερα από συνάντηση που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο. "Εχουμε δύσκολο δρόμο, όμως δεν θα αποκλίνουμε από αυτή την πορεία, όσα τεχνάσματα κι αν χρησιμοποιούν ο Ραούφ Ντενκτάς και η Αγκυρα", είπε ο κ. Μαγκριώτης. Επίσης επεσήμανε ότι ο Δεκέμβριος του 2004 είναι κοντά και η τουρκική ηγεσία έχει ιστορικές και σημαντικές δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ίδιου του τουρκικού λαού και πρέπει να συμβάλει και στην αποφόρτιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εάν επιθυμεί να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    [04] Πετσάλνικος: Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων

    Πηγή: ΑΠΕ 25/8/2003 10:06:00 μμ

    Μέτρα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος ο οποίος επισκέφθηκε την Κέρκυρα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στο γενικό πρόγραμμα ανέγερσης των 17 νέων Καταστημάτων Κράτησης στους νομούς Τρικάλων, Μαγνησίας, Χανίων ενώ έχουν δημοπρατηθεί νέα Καταστήματα στους νομούς Δράμας, Σερρών, Φθιώτιδας και Γρεβενών. Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε συγκεκριμένα, την αύξηση κατά 20% του ημερήσιου εφοδίου αρτοτροφοδοσίας κρατουμένων σε όλες τις φυλακές. Ειδικότερα για την Κέρκυρα εξήγγειλε τη δημιουργία, από το φθινόπωρο, δύο εργαστηρίων επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και την προκήρυξη θέσεων εργασίας

    Παρεμβάσεις στους χώρους υγιεινής

    Παράλληλα, γίνονται παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων (βελτίωση των χώρων υγιεινής, δημιουργία βιβλιοθήκης, ανακατασκευή υδραυλικών, ηλεκτρονικά μέτρα ασφαλείας) και θα ακολουθήσουν και άλλα έργα (δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, αντικατάσταση υδρορροών, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις), παρεμβάσεις για τις οποίες το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαθέτει 660.000 ευρώ.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε επίσης ότι για τις δικαστικές υπηρεσίες της Κέρκυρας πρόκειται σύντομα να προκηρυχθούν θέσεις εργασίας.

    Ο κ. Πετσάλνικος επισκέφθηκε τον χώρο, στον οποίο κατασκευάζεται το νέο Δικαστικό Μέγαρο της Κέρκυρας και τα Δικαστήρια, όπου συναντήθηκε με τους Δικαστικούς Λειτουργούς, τους Δικαστικούς Υπαλλήλους και το Προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου. Επισκέφθηκε επίσης την Αρχαιολογική Υπηρεσία του νησιού και ξεναγήθηκε στα ευρήματα, τα οποία έφεραν στο φως τα έργα κατασκευής του νέο Δικαστικού Μεγάρου. Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε και στις αρχαιολογικές ανασκαφές τις οποίες χρηματοδότησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα ως ιδιαίτερα σημαντικά.

    Για την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου, ο υπουργός είπε ότι ανεγείρεται σε οικόπεδο εμβαδού 4.240 τ.μ., θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, ημιόροφο και 3 ορόφους και θα έχει συνολική επιφάνεια 9.500 τ.μ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 18.381.000 ευρώ (6.263.425.000 δρχ.).

    [05] Από 1η Σεπτεμβρίου ο δακτύλιος στην Αθήνα

    25/8/2003 9:08:00 μμ

    Επανέρχεται σε ισχύ το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας το οποίο θα διαρκέσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2003 μέχρι τις 23 Ιουλίου του 2004 ενώ οι άδειες δακτυλίου που εκδόθηκαν για τα προηγούμενα έτη δεν ισχύουν. Τα όρια του δακτυλίου καθορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους: Αλεξάνδρας, Ζαχάροφ, Μεσογείων, Φειδιπίδου, Μιχαλακοπούλου, Σπύρου Μερκούρη, Βρυάξιδος, Υμηττού, Ηλία Ηλιού, Φρατζή, Συγγρού, Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Ιερά οδός, Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Πλατεία Καραϊσκάκη, Καρόλου, Μάρνη, Πατησίων, Αλεξάνδρας. Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του δακτυλίου δεν ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των οχημάτων ισχύουν κατά τις εργάσιμες ημέρες από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00 - 20.00 και κάθε Παρασκευή από τις 07.00 - 15.00, ενώ αναστέλλεται η ισχύς τους κατά τις επίσημες αργίες.

    Οι παραβάσεις ''κοστίζουν''

    Στις οδούς και λεωφόρους που περικλείονται από τον εσωτερικό δακτύλιο επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους.

    Για τα οχήματα των μονίμων κατοίκων του εσωτερικού δακτυλίου προβλέπονται ειδικές ζώνες εισόδου εξόδου.

    Οι παραβάτες των περιοριστικών μέτρων του δακτυλίου τιμωρούνται από τον τροχονόμο με πρόστιμο 78 ευρώ.

    Οι κάτοχοι ή οδηγοί των οχημάτων που εξαιρούνται από τους περιορισμούς της κυκλοφορίας στο δακτύλιο της Αθήνας επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο εφόσον έχουν εφοδιαστεί με τις ειδικές άδειες κυκλοφορίας που χορηγούνται από την διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

    Οι αιτήσεις από τους δικαιούμενους υποβάλλονται στη διεύθυνση Τροχαίας Αττικής Δεληγιάννη 24-26 ή στο φαξ 210 5284013. Η δε προθεσμία υποβολής τους είναι μέχρι και 30/11/2003.

    [06] Έκθεση αξιολόγησης του Σχεδίου Συντάγματος

    25/8/2003 9:13:00 μμ

    Την έκθεση αξιολόγησης -εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- του σχεδίου της Συνταγματικής Συνθήκης στο οποίο κατέληξαν οι εργασίες της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, παρουσίασαν τη Δευτέρα οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Τσάτσος και Χοσέ Μαρία Χίλ Ρόμπλες, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμικών Θεμάτων. Στην έκθεση, οι εισηγητές σημειώνουν την ανάγκη διατήρησης της ισορροπίας που επιτεύχθηκε με το Σχέδιο Συντάγματος στο οποίο κατέληξε η Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης, παράλληλα με τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις στο τελικό κείμενο, το οποίο θα διαμορφωθεί από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

    Όπως ανέφερε στην εισήγηση του ο καθηγητής Δ. Τσάτσος, "υπάρχουν κάποια αδύνατα σημεία στο κείμενο του Σχεδίου Συντάγματος, αλλά αν ξεκινήσει μια συζήτηση για όλο το κείμενο τότε αυτό που θα διακυβευθεί είναι όσα έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής".

    Επίσης, ο κ. Τσάτσος τόνισε την ανάγκη διαλόγου με τους ευρωπαίους πολίτες προκειμένου τα κράτη μέλη να λάβουν υπόψη τις απόψεις τους, κατά τη διαδικασία της Διακυβερνητικής.

    Εξάλλου, ο Χ. Μ. Ρόμπλες ανέφερε ότι η έκθεση θέλει να υποστηρίξει το αποτέλεσμα της Συνέλευσης, στο οποίο υπερτερούν τα θετικά σημεία έναντι των αρνητικών, και ζητά να μην υπάρξουν πολλές ουσιαστικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της Διακυβερνητικής.

    Η έκθεση αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από την έναρξη της Διακυβερνητικής που θα συγκληθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

    [07] Ισπανία: ''Χιλιάδες οι νεκροί από τον καύσωνα''

    25/8/2003 11:32:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ο ισπανικός Σύνδεσμος για την Προστασία των Ασθενών (ADEPA) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, το πρόσφατο κύμα καύσωνα σκότωσε πάνω από 2.000 ανθρώπους στην Ισπανία και όχι 101 όπως ισχυρίζεται το κράτος. ''Σύμφωνα με τις πηγές μας, γιατροί, νοσοκόμες και βοηθητικό προσωπικό φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους εάν μιλήσουν ανοικτά, καταλήγουμε στην εκτίμηση ότι πάνω από 2.000 άνθρωποι πέθαναν από το κύμα καύσωνα'', δήλωσε η Κάρμεν Φλόρες, πρόεδρος του Συνδέσμου. Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι στο κύμα καύσωνα που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, πρέπει να αποδοθούν 101 θάνατοι.

    Ωστόσο, ο επίσημος αυτός απολογισμός είναι εντυπωσιακά χαμηλός σε σχέση με τους χιλιάδες θανάτους που αναφέρθηκαν στις γειτονικές Πορτογαλία και Γαλλία.

    Η εφημερίδα Ελ Παΐς πραγματοποίησε δική της έρευνα, από την οποία προκύπτει ότι στις 15 μεγαλύτερες πόλεις μόνο της Καταλονίας πέθαναν στη διάρκεια του καύσωνα τουλάχιστον 1.600 άτομα περισσότερα από όσα είχαν πεθάνει την ίδια περίοδο πέρυσι, αριθμός που αντιπροσωπεύει μία αύξηση 35%.

    Στη Σεβίλλη οι κηδείες που πραγματοποιήθηκαν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου ήσαν αυξημένες κατά 92% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2002.

    Το υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι ο απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα βασίζεται σε αρχικές εκτιμήσεις και ότι περιμένει περαιτέρω πληροφορίες από τις τοπικές κυβερνήσεις για να σχηματίσει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

    [08] Γερμανία: Οκτώ στους εκατό μαθητές οπλοφορούν στη Βρέμη

    25/8/2003 10:39:00 μμ

    Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου στη βόρεια γερμανική πόλη Βρέμη σε ποσοστό 8% μαζί με τα βιβλία και τα τετράδιά τους παίρνουν απαραιτήτως μαζί τους στο σχολείο και το όπλο τους, ενώ ένας στους δέκα έχει απειλήσει συμμαθητές του με το όπλο η τους έχει εκβιάσει, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα. Μετά από την έρευνα αυτή που έγινε σε 4.000 μαθητές ηλικίας 12 έως και 17 ετών στην πόλη αυτή, το 90% των νεαρών που ρωτήθηκαν σχετικά δήλωσαν ότι η προσφυγή στη βία αιτιολογείται στην περίπτωση της νόμιμης άμυνας.

    Φοβούνται να πάνε στο σχολείο

    Λίγο λιγότεροι από το 3% δήλωσαν ότι έχουν απειλήσει ή έχουν εκβιάσει συμμαθητές τους με το όπλο τους, που ήταν από μαχαίρι έως περίστροφο μικρού ή μεγάλου διαμετρήματος. Παράλληλα ένας στους 20 μαθητές ομολόγησε ότι έχει ''ξαφρίσει'' χρήματα ή αντικείμενα από συμμαθητές του.

    Τέλος, ένας στους τρεις μαθητές δήλωσε ότι φοβάται να πάει μόνος στην τουαλέτα του σχολείου και ένας στους τέσσερις ότι ''τρέμει το φυλλοκάρδι'' του κάθε πρωί που πρέπει να πάει στο μάθημα.

    Ο περιφερειακός υπουργός Παιδείας, Βίλι Λέμκε χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της έρευνας ''εξαιρετικά ανησυχητικά''.

    [09] Επαφές Μπόλτον στη Μόσχα για πυρηνικά Ιράν - Β. Κορέας

    25/8/2003 10:29:00 μμ

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τον Έλεγχο των εξοπλισμών και τη Διεθνή Ασφάλεια, Τζον Μπόλτον, ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Μόσχα σειρά διαβουλεύσεων, με κεντρικό άξονα τα πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν. Ο Μπόλτον ξεκίνησε με διαβουλεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Κίσλιακ, με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, για το οποίο η Ουάσινγκτον φοβάται μήπως απολήξει μελλοντικά στην παρασκευή πυρηνικού όπλου. ''Τα εξετάσαμε όλα αυτά, μαζί με το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα και τα συναφή θέματα διεθνούς ασφάλειας'' ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνουν στο Καμπ Ντέιβιντ κοντά στην Ουάσινγκτον συνομιλίες κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας και οι αναλυτές κρίνουν ότι οι συνομιλίες που θα έχει ο Μπόλτον στη Μόσχα και οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του, Ρώμη, Παρίσι, Λονδίνο, ''είναι προπαρασκευαστικές'' της προσεχούς συνάντησης των προέδρων Μπους και Πούτιν.

    [10] Ιράν: Εμπλοκή ανακριτών στη δολοφονία της Καζεμί

    25/8/2003 8:16:00 μμ

    Ζάχρα Καζεμί

    Κατηγορίες σε βάρος δύο ανακριτών, απήγγειλε τη Δευτέρα η Εισαγγελία της Τεχεράνης, στη δικαστική υπόθεση που αφορά τη δολοφονία, τον Ιούλιο, μιας Kαναδής επαγγελματίας φωτογράφου, της 54χρονης Ζάχρα Καζεμί. ''Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος δύο ανακριτών, που φέρονται να απασχολούνταν στο υπουργείο των Πληροφοριών, και οι κατηγορίες είναι συνέργια σε έναν κατά το ήμισυ προμελετημένο φόνο'' μετέδωσε το πρακτορείο IRNA, που επικαλέστηκε πηγή της Εισαγγελίας στην Τεχεράνη. Τα στοιχεία των δύο κατηγορούμενων δεν δόθηκαν πάντως στη δημοσιότητα μέχρι στιγμής. Ιρανικές κυβερνητικές πηγές έχουν δηλώσει ότι η Καζεμί υπέκυψε από ένα πλήγμα στο κεφάλι της, όταν συνελήφθη να παίρνει φωτογραφίες κοντά σε φυλακή της ιρανικής πρωτεύουσας, γεγονός που οδήγησε σε διπλωματική διένεξη Ιράν-Καναδά. Η νεκροψία έδειξε ότι η άτυχη γυναίκα πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Ο Ιρανός αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Αλί Αμπταχί έχει δηλώσει ότι πιθανόν η Καζεμί να δολοφονήθηκε.

    [11] Στην Ουγγαρία η εκπαίδευση Ιρακινών αστυνομικών

    25/8/2003 10:06:00 μμ

    Στην Ουγγαρία, θα επιδιώξουν να εκπαιδεύσουν οι ΗΠΑ 28.000 Ιρακινούς αστυνομικούς. Σύμφωνα με άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης η Ουγγαρία έχει ήδη δεχτεί να γίνει στο έδαφός της η εκπαίδευση τους, αν και από επίσημα χείλη, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια επιβεβαίωση. Όπως είπε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Λάζλο Κόβατς οι ΗΠΑ είχαν προβάλει στο παρελθόν κάποιο τέτοιο αίτημα και η Ουγγαρία είχε αποδεχθεί. Έκτοτε όμως δεν έχει γίνει καμία νέα συζήτηση επί του θέματος. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι είναι πρακτικά αδύνατο να φιλοξενηθούν 28.000 στη χώρα.

    [12] ''Ασημένιο'' η Κελεσίδου - ''Χάλκινο'' η Βόγγολη

    Πηγή: ΑΠΕ 25/8/2003 11:47:00 μμ

    Τασούλα Κελεσίδου

    Δύο μετάλλια μετά από θαυμάσια εμφάνιση χάρισαν στη χώρα μας η Τασούλα Κελεσίδου με την Κατερίνα Βόγγολη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Παρίσι. Στον τελικό της δισκοβολίας, η Κελεσίδου πήρε την 2η θέση με καλύτερη βολή στα 67.14μ και η Βόγγολη την τρίτη, με 66.73. Πρώτη ήταν η Λευκορωσίδα Ιρινα Γιατσένκο με 67.32μ. Τα μετάλλια ήταν τα πρώτα για τη χώρα μας στο Παρίσι, ενώ συνολικά η Ελλάδα έφθασε, στην ιστορία των εννέα μέχρι τώρα διοργανώσεων, τα 15. Την έβδομη θέση με 16.92μ πήρε ο Χρήστος Μελέτογλου στον τελικό του τριπλούν και την όγδοη θέση στον τελικό της σφυροβολίας κατέκτησε ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου με καλύτερη βολή στα 77.79μ. Ο Έλληνας αθλητής, που είχε φέτος 79.52μ, δεν κατάφερε να φθάσει σε ένα μετάλλιο που ήταν και ο στόχος του. Στους προκριματικούς των 100μ. με εμπόδια πέρασε η Φλώρα Ρεντούμη, με 13.15. Δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό των 100μ. ο ομογενής Νικόλας Μακροζωνάρης, που αγωνίζεται με τα χρώματα του Καναδά.

    Προκρίθηκε η Ρεντούμη

    Αλ. Παπαδημητρίου

    Η Κελεσίδου έριξε κατά σειρά 65.76, 63.93, 67.13, 65.18, άκυρη και 67.14.

    Οι προσπάθειες της Βόγγολη: άκυρη, 63.39, 66.04, 66.73, 64.75 και 65.64.

    Οι οκτώ πρώτες του τελικού:

    1. Ιρίνα Γιατσένκο (Λευκορωσία) 67.32μ.

    2. Τασούλα Κελεσίδου (Ελλάδα) 67.14

    3. Κατερίνα Βόγγολη (Ελλάδα) 66.73

    4. Ολένα Αντόνοβα (Ουκρανία) 65.90

    5. Βέρα Ποσπισίλοβα (Τσεχία) 65.55

    6. Ναταλία Σάντοβα (Ρωσία) 65.22

    7. Αϊμίν Σονγκ (Κίνα) 63.84

    8. Αννα Σόντερμπεργκ (Σουηδία) 61.61

    Την 4η θέση στην 2η προκριματική σειρά των 100μ εμπόδια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου πήρε η Φλώρα Ρεντούμη με 13.15, επίδοση που της χάρισε την συμμετοχή στα προημιτελικά που θα γίνουν αύριο Τρίτη (στις 21.30). Πρώτη στη σειρά της Ρεντούμη ήταν η Τζαμαϊκανή, Μπριγκίτε Φόστερ με 12.67.

    Αύριο Τρίτη, η Ρεντούμη θα πάρει μέρος στην Α' ημιτελική σειρά, όπου έχει την 6η καλύτερη επίδοση μεταξύ των αντιπάλων της, της Ρωσίδας Σεκοντάνοβα 12.83, της Κουβανής Νέιρα 12.96, της Αμερικανίδας Ντίβερς 12.49, της Καναδής Φελισιέν 12.67, της Γαλλίδας Φεργκά 12.86, της Τζαμαϊκανής Γκόλντινγκ-Κλαρκ 12.72 και της Βραζιλιάνας Μασάδο 13.10. Την πρόκριση παίρνουν οι δύο πρώτες από κάθε σειρά και οι δύο με τον καλύτερο χρόνο.

    Τα μετάλλια στην σφυροβολία κατέκτησαν ο Λευκορώσος Ιβάν Τικόν με 83.05, ο Ούγγρος Αντριάν Ανους με 80.36μ και ο Ιάπωνας Κόγι Μουροφούσι με 80.12μ.

    Ο Ελληνας αθλητής είχε βολές στα 75.62μ, 77.79μ, 77.05, 77.70, άκυρη και 75.62μ.

    Οι οκτώ πρώτοι του τελικού σφυροβολίας:

    1. Ιβάν Τικόν (Λευκορωσία) 83.05μ

    2. Αντριαν Αννους (Ουγγαρία) 80.36μ

    3. Κόγι Μουροφούσι (Ιαπωνία) 80.12μ

    4. Αντρι Σκβάρουκ (Ουκρανία) 79.68μ

    5. Πρίμοζ Κόζμους (Σλοβενία) 79.68μ

    6. Ιλια Κονοβάλοφ (Ρωσία) 78.55μ

    7. Βαντίμ Ντεβιατόβσκι (Λευκορωσία) 78.13μ

    8. Αλέξανδρος Παπαδημητρίου (Ελλάδα) 77.79μ

    Στον τελικό του τριπλούν, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Σουηδός Κρίστιαν Ολσον με 17.72μ, το ασημένιο ο Κουβανός Γιοάντρι Μπετανσόζ με 17.28μ και το χάλκινο ο Λέβαν Σαντς (Μπαχάμες) με 17.26μ. Ο Μελέτογλου σημείωσε το 16.92μ στην πρώτη προσπάθεια, ενώ είχε ακόμη 16.54μ, 16.35μ, 16.86μ, 16.87μ. και 16.77μ.

    Να σημειωθεί ότι ο Βρετανός Τζόναθαν Εντουαρτς δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του, αφού έκανε μόνο δύο προσπάθειες (14.06μ και 16.31μ) για να αποσυρθεί. Ο σπουδαίος αθλητής, που έχει και το παγκόσμιο ρεκόρ στο τριπλούν, είχε δηλώσει ότι στο Παρίσι θα κάνει και τον τελευταίο αγώνα του για να ολοκληρώσει, μετά από προβλήματα τραυματισμών, την καριέρα του στα 37 χρόνια του.

    Οι οκτώ του τελικού:

    1. Κρίστιαν Ολσον (Σουηδία) 17.72μ

    2. Γιοάντρι Μπετανσόζ (Κούβα) 17.28μ

    3. Λέβαν Σαντς (Μπαχάμες) 17.26μ

    4. Ντέιβιντ Τζιράλτ (Κούβα) 17.23μ

    5. Ζαντέλ Γκρεγκόριο (Βραζιλία) 17.11μ

    6. Κέντα Μπελ (ΗΠΑ) 17.08μ

    7. Χρήστος Μελέτογλου 16.92μ

    8. Αντριου Οβόσου (Γκάνα) 16.86μ

    [13] Ερυθρόλευκος και με τη βούλα ο Διαμαντόπουλος

    25/8/2003 8:15:00 μμ

    Το νέο του συμβόλαιο με τους Ερυθρολεύκους, υπέγραψε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γιώργος Διαμαντόπουλος. "Είμαι χαρούμενος που ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα. Από σήμερα ξεκινάνε για μένα οι μεγάλες ευθύνες και οι πολλές απαιτήσεις που έχει ο Ολυμπιακός", δήλωσε μετά την υπογραφή του συμβολαίου, ενώ απευθυνόμενος προς τον κόσμο του Ολυμπιακού, τόνισε ότι θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους.

    Ο διεθνής γκαρντ έκανε επίσης και ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες της Εθνικής για την κατάκτηση ενός μεταλλίου στη Σουηδία.

    "Η Εθνική έχει πολύ καλή ομάδα και νομίζω ότι είναι στο χέρι μας να πάρουμε ένα μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό. Είναι η πληρέστερη ομάδα και θα τα καταφέρουμε αρκεί να παίξουμε το μπάσκετ που ξέρουμε και να είμαστε σταθεροί σε κάποια παιχνίδια που αναμένεται να είναι αρκετά κρίσιμα" τόνισε μεταξύ άλλων.

    [14] Τένις: Ήττα της Δανιηλίδου από την Κασάνοβα

    Πηγή: ΑΠΕ 25/8/2003 9:56:00 μμ

    Απογοητευτική ήταν η παρουσία της Λένας Δανιηλίδου στο Αμερικανικό Οπεν. Η πρωταθλήτριά μας, που βρίσκεται στο Νο25 της παγκόσμιας κατάταξης, έχασε 2-0 σετ (6-3, 6-1) στον Α' γύρο από την 18χρονη Ελβετίδα Μιριάμ Κασάνοβα (Νο 72) στη Νέα Υόρκη και αποχαιρέτησε νωρίς-νωρίς τη διοργάνωση.

    [15] Στίβος: Την Πέμπτη η απόφαση για τον Ντράμοντ

    25/8/2003 8:31:00 μμ

    Με αποκλεισμό από τη σκυταλοδρομία 4x100μ. κινδυνεύει ο Τζον Ντράμοντ, μετά τα όσα δημιούργησε την Κυριακή στα προημιτελικά των 100μ., αρνούμενος να βγει εκτός αγώνα, όταν είδε την κόκκινη κάρτα για άκυρη εκκίνηση. "Το θέμα του θα εξεταστεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων. Υπάρχει κανονισμός που χαρακτηρίζει αντιαθλητική την παρόμοια συμπεριφορά και δίνει τη δυνατότητα για αποκλεισμό του αθλητή", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της IAAF, Νικ Ντέιβις, ο οποίος πρόσθεσε: "υπάρχουν αρκετά μέλη του συμβουλίου που είναι εξοργισμένα με την συμπεριφορά του Ντράμοντ και το θέμα του θα συζητηθεί στη συνεδρίαση που θα γίνει στις 28 του μήνα".

    Το Σάββατο τα προκριματικά των 4x100

    Την Κυριακή το βράδυ, ο Ντράμοντ μαζί με τον Τζαμαϊκανό, Ασάφα Πάουελ, αποκλείστηκαν από τα προημιτελικά της κούρσας των 100μ. για άκυρη εκκίνηση. Ο 34χρονος Αμερικανός όμως, δεν δέχθηκε την απόφαση και αρνήθηκε να βγει από την κούρσα, φωνάζοντας ότι δεν κουνήθηκε για να ακυρωθεί, ενώ στη συνέχεια ξάπλωσε μπροστά στη γραμμή εκκίνησης, καθυστερώντας το πρόγραμμα των αγώνων.

    Το προκριματικά της σκυταλοδρομίας 4χ100μ. ανδρών έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο το απόγευμα.

    Στο μεταξύ, με νέες δηλώσεις του, ο Νικ Ντέιβις είπε ότι δόθηκε προθεσμία στην ομοσπονδία των ΗΠΑ μέχρι την Τρίτη το βράδυ για να επιβάλλει κυρώσεις στον Ντράμοντ, αλλά και στον παράγοντα της αμερικανικής αποστολής, Μάικλ Κέιν, ο οποίος εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο κατά την διάρκεια του επεισοδίου.

    Όμως, εκπρόσωπος της αμερικανικής ομοσπονδίας που ρωτήθηκε σχετικά με το αίτημα της IAAF, απάντησε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ειδοποίηση εκ μέρους της διεθνούς ομοσπονδίας. Πάντως, αμέσως μετά το δυσάρεστο περιστατικό, η αμερικανική ομοσπονδία είχε ανακοινώσει ότι ο αθλητής θα κληθεί σε απολογία και θα του επιβληθούν κυρώσεις.

    [16] Μπάσκετ-Τουρνουά Ακρόπολις: Σλοβενία-Ισραήλ 84-78

    Πηγή: ΑΠΕ 25/8/2003 10:06:00 μμ

    Η απουσία του κόσμου από το κλειστό της Γλυφάδας "έκλεψε την παράσταση" την πρώτη ημέρα του τουρνουά Ακρόπολις. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης η Εθνική Σλοβενίας επικράτησε 84-78 του Ισραήλ. Η παρουσία των δύο νεοαποκτηθέντων Σλοβένων του Ολυμπιακού, Μπόρις Γκόρενς - πρώτος σκόρερ της Σλοβενίας με 17π. - και Γκόραν Γιούρακ και βέβαια αυτή του Σλόμπονταν Σούμποτιτς, ήταν ίσως το μοναδικό ενδιαφέρον της αναμέτρησης για τους λιγότερους από 200 φιλάθλους, ενώ από τους Ισραηλίτες ήταν εμφανής η απουσία του αρχηγού Γκουρ Σέλεφ, ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του μετά τον διαπληκτισμό του με τον Μούλι Κατζούριν.

    Λίγα λεπτά μετά την έναρξη του β' μέρους, οι Ελληνες διεθνείς συνοδευόμενοι από τον Ομοσπονδιακό προπονητή Γιάννη Ιωαννίδη μπήκαν με πολιτικά στο γήπεδο και παρακολούθησαν από τις κερκίδες το υπόλοιπο της αναμέτρησης.

    Διαιτητές: Βορεάδης, Σχινάς

    Τα δεκάλεπτα: 12-23, 24-46, 52-62, 78-84

    ΙΣΡΑΗΛ: Κατς, Χέλπεριν 16, Σαρπ 3, Εϊτάν, Σένφελντ, Μιζράχι 5, Μπέρσταιν 18, Ταπίρο 11, Σαφάρ 11, Κοζίκαρο 10, Γκόρντον 4.

    ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Γιούρακ 6, Λάκοβιτς 10, Γκόρενς 17, Πετρόφ 5, Κράλιεβιτς 5, Νάχμπαρ 10, Ντούσακ 2, Τούσεκ 6, Μίλιτς 4, Γκόλεματς 4, Μπρέζετς 15.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 25 August 2003 - 20:54:09 UTC