Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πτώση αεροσκάφους ανοιχτά της Μυτιλήνης
  • [02] Πρωτόπαπας: ''Νέος εκλογικός νόμος από τη παρούσα Βουλή''
  • [03] Νήπιο πνίγηκε σε πισίνα ξενοδοχείου
  • [04] Η μαύρη σημαία εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις
  • [05] Λευκάδα: Αναστολή διαδικασιών αναγκαστικών εκτελέσεων
  • [06] Ληστεία σε εκκλησία στην Ομόνοια
  • [07] Μνημόνιο συνεργασίας Υπ. Οικονομικών - Αθήνα 2004
  • [08] Πυρκαγιά σε δασική περιοχή των νομών Ξάνθης - Δράμας
  • [09] Δέκατη η Ελλάδα στις προτιμήσεις των Αμερικανών
  • [10] Κρίσιμη η κατάσταση της 23χρονης από τη Δράμα
  • [11] Βρετανικές αστυνομικές ενισχύσεις φθάνουν στη Ρόδο
  • [12] Μπαράζ εκρήξεων στην καρδιά της Βομβάης
  • [13] Αφγανιστάν: 50 Ταλιμπάν νεκροί από αμερικανικά πυρά
  • [14] Αρχισε και πάλι η δίκη Μιλόσεβιτς
  • [15] ΗΠΑ: Επενδύουν ''πολλά'' στη βάση ''Ρότα'' της Ισπανίας
  • [16] Ισραήλ: Παράδοση σορών μαχητών της Χεζμπολάχ
  • [17] Αντίδραση Ιράν για σύλληψη πρώην διπλωμάτη του στη Βρετανία
  • [18] Συνάντηση Σρέντερ με Ερντογάν και Σιράκ στη Γερμανία
  • [19] Σύλληψη δύο στελεχών των Φενταγίν στο Τικρίτ
  • [20] Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο αρχηγείο του ΟΗΕ
  • [21] Διαδηλώσεις Σιιτών για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση
  • [22] Κουλούρης: Αγορανομικές διατάξεις - Στον εισαγγελέα 110 επιχειρήσεις
  • [23] Ικανοποίηση Αλευρά για το έργο Καλατράβα
  • [24] Δοκ. Διοργάνωση Ιστιοπλοΐας: Διεξαγωγή μόνο για Star-Tornado
  • [25] Πόλο: Δεύτερη ήττα για την Εθνική νεανίδων
  • [26] Τζούντο: Χρυσό μετάλλιο ο Ζιντιρίδης
  • [27] Προβάδισμα Μαγιόρκας για το Σούπερ-Καπ Ισπανίας
  • [28] Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας: Προκρίθηκαν Πολύμερος - Σκιαθίτης
  • [29] Στο Ηρώδειο ο Κώστας Βουτσάς
  • [30] Καβάλα: Κρούσματα λεϊσμανίασης
  • [31] Μέντιουμ προλέγει πολιτική ήττα του... Ντενκτάς!

    [01] Πτώση αεροσκάφους ανοιχτά της Μυτιλήνης

    25/8/2003 5:53:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Αεροσκάφος τύπου πετζετέλ, ψεκαστικό, κατέπεσε στην περιοχή της Καλλονής, ανοιχτά της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, νεκρός είναι ο πιλότος του. Το αεροσκάφος έκανε επιτήρηση και πρέπει να είχε πληροφορίες για κάποια φωτιά στην περιοχή. Στο σημείο, έχουν ήδη φθάσει σωστικά συνεργεία.

    [02] Πρωτόπαπας: ''Νέος εκλογικός νόμος από τη παρούσα Βουλή''

    25/8/2003 6:52:00 μμ

    Τη διαβεβαίωση ότι ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή έδωσε την Δευτέρα, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές, αναλόγως με τα αποτελέσματα του διαλόγου που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με τα κόμματα. "Είμαστε σε διαδικασία διαλόγου για τον εκλογικό νόμο που θα συμβάλλει στην ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Κάθε άποψη που θα συμβάλλει στην κατεύθυνση της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος θα αξιολογείται ως θετική", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας, που τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στο αρχικό πακέτο προτάσεων.

    Εκδήλωση του ΔΗΚΚΙ για απλή αναλογική

    Ερωτηθείς εξάλλου για τη συνάντηση των κομμάτων της αριστεράς με στόχο την προώθηση της απλής αναλογικής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ως θέση μια δέσμη μέτρων μέσω της οποίας προωθείται και η δικαιότερη κατανομή των εδρών. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί την ανάγκη πολιτικού συστήματος για σταθερές κυβερνήσεις.

    ''Κάθε άποψη που αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος είναι χρήσιμη και κάθε πρωτοβουλία από την Αριστερά που κινείται σ' αυτή την κατεύθυνση είναι θετική'', υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις κομματικές διεργασίες με αφορμή τις κυβερνητικές προτάσεις για τον εκλογικό νόμο. Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε επίσης πως οι σχετικές διεργασίες και σκέψεις ''δεν αναιρούν την ανάγκη σταθερών κυβερνήσεων''.

    Σήμερα εξάλλου στις 8 το βράδυ στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ το ΔΗΚΚΙ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα "Εκλογικό σύστημα και απλή αναλογική",. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν από το ΔΗΚΚΙ ο πρόεδρός του Δημήτρης Τσοβολας, από το ΚΚΕ ο κ. Αντωνης Σκυλάκος, και από τον ΣΥΝ ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης. Επίσης θα μιλήσουν πανεπιστημιακοί καθηγητές και άλλες προσωπικότητες από το χώρο της ευρύτερης Αριστεράς.

    [03] Νήπιο πνίγηκε σε πισίνα ξενοδοχείου

    25/8/2003 6:11:00 μμ

    Στη σύλληψη της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου "Βεργίνα", στην πισίνα του οποίου βρήκε τραγικό θάνατο ένα τρίχρονο αγόρι από τη Γερμανία, προχώρησαν οι άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής. Η ιδιοκτήτρια, τα πλήρη στοιχεία της οποίας δεν δόθηκαν από την αστυνομία, κατηγορείται γιατί δεν διέθετε νόμιμη άδεια λειτουργίας της πισίνας, δεν είχε υπεύθυνο ναυαγοσώστη, ενώ στερούνταν και ειδικού σήματος λειτουργίας από τον ΕΟΤ. Δικογραφία, σχηματίσθηκε και σε βάρος των γονέων του τρίχρονου για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

    Το παιδί, βρήκε τραγικό θάνατο, όταν διέφυγε της προσοχής των γονιών του και έπεσε στην πισίνα του ξενοδοχείου στη Νικήτη Χαλκιδικής.

    Αρχικά ο μικρός Τομ Λέον Χολτς (Tom Leon Holz), μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πολυγύρου, όπου του έγινε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και άρχισε να λειτουργεί η καρδιά του, χωρίς όμως να αντιδρούν τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα.

    Οι γιατροί, έκριναν επιβεβλημένη τη μεταφορά του σε νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

    Με τη συνοδεία γιατρού ο μικρός έφτασε στο νοσοκομείο "Αγιος Παύλος", όπου δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    [04] Η μαύρη σημαία εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις

    25/8/2003 5:06:00 μμ

    "Η ανάρτηση της μαύρης σημαίας στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, πέτυχε τελικά να ασχοληθεί η κυβέρνηση με τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης" υποστήριξε ο Δήμαρχος της πόλης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Με γραπτή ανακοίνωση του, ο κ. Παπαγεωργόπουλος, τονίζει ότι βασικός στόχος ήταν να ασχοληθεί η κυβέρνηση με την εγκαταλελειμμένη, όπως τη χαρακτήρισε Θεσσαλονίκη, αλλά και να δοθούν εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής στη συμπρωτεύουσα. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Δημοτικής Αντιπολίτευσης, Σπύρος Βούγιας, χαρακτήρισε αυθαίρετη την κίνηση του δημάρχου και έκανε λόγο για επικοινωνιακό τρικ στενής κομματικής καταγγελίας.

    Βούγιας: Η απόφαση Παπαγεωργόπουλου είναι αυθαίρετη

    Ο κ. Βούγιας, κατηγόρησε το Δήμαρχο, ότι με αυτήν την κίνηση εξυπηρετεί την προσωπική προβολή αλλά και τα συμφέροντα του κόμματος του, εν όψει της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    "Θα ήταν περισσότερο ειλικρινής αν ύψωνε στο δημαρχείο μια γαλάζια σημαία της Ν.Δ." είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, τόνισε ότι με την ενέργεια του αυτή, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προκαταλαμβάνει και αποδυναμώνει τις αποφάσεις που θα λάβει το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

    Εντονη η αντίδραση της κυβέρνησης

    Η μαύρη σημαία, αναρτήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή, ανάμεσα στην ελληνική και τη σημαία της Ε.Ε.

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μαζί με μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ Θεσ/νίκης είχε προαναγγείλει, αυτήν την κίνηση, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη εφαρμογή από πλευράς κυβέρνησης, των νόμων που αφορούν τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    "Η τοπική αυτοδιοίκηση πενθεί και ως ένδειξη αυτού του πένθους θα αναρτηθούν μαύρες σημαίες στα δημοτικά καταστήματα" είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πριν από λίγες μέρες ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    Η κίνηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    Ο υπουργός Τύπου κάλεσε το Δήμαρχο να μην παίξει ρόλο πολιορκητικού κριού, για τα κομματικά σχέδια της Νέας Δημοκρατίας.

    Παράλληλα, τόνισε, ότι στην πόλη σήμερα εκτελείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων που έγινε ποτέ, κάτι που γνωρίζει τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς.

    [05] Λευκάδα: Αναστολή διαδικασιών αναγκαστικών εκτελέσεων

    25/8/2003 3:27:00 μμ

    Δεδομένης της έκτακτης κατάστασης που προέκυψε στη Λευκάδα λόγω των πρόσφατων σεισμών, αναστέλλονται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου οι προθεσμίες για τις διαδικαστικές πράξεις στο πρωτοδικείο και στα ειρηνοδικεία Λευκάδας, Βόνιτσας, Απολλωνίων και Σολλίου, καθώς και οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμών που αφορούν κινητά ή ακίνητα. Στις ίδιες περιοχές αναστέλλονται οι διαδικασίες που στρέφονται κατά σεισμοπλήκτων κατοίκων, καθώς και οι προθεσμίες άσκησης ανακοπών και αιτήσεων για την αναγκαστική εκτέλεση.

    [06] Ληστεία σε εκκλησία στην Ομόνοια

    25/8/2003 3:06:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Εικόνες ανεκτίμητης αξίας, Ευαγγέλια και άλλα εκκλησιαστικά είδη, έκλεψαν ιερόσυλοι τα ξημερώματα της Δευτέρας από τον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια. Οι δράστες αναρριχήθηκαν από την εξωτερική σκαλωσιά που υπάρχει στο ναό, όπου γίνονται έργα επισκευών και μπήκαν στο εσωτερικό από τα ανοικτά παράθυρα. Έκλεψαν τα ιερά Ευαγγέλια, εικόνες ανεκτίμητης αξίας, ενώ διέρρηξαν και τα δυο παγκάρια παίρνοντας τα χρήματα που υπήρχαν σε αυτά. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες ερεύνησαν και τους χώρους του υπογείου της εκκλησίας, προσπαθώντας να βρουν πράγματα αξίας. Οι άνδρες της Αστυνομίας διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίοι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία πρέπει να είναι αλλοδαποί.

    [07] Μνημόνιο συνεργασίας Υπ. Οικονομικών - Αθήνα 2004

    25/8/2003 1:46:00 μμ

    Μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας - Οικονομικών και της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων ''Αθήνα 2004'', υπέγραψαν την Δευτέρα, ο Νίκος Χριστοδουλάκης και η Γιάννα Αγγελοπούλου. "Οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν είναι μόνο ένα γεγονός 20 ημερών αλλά μια μεγάλη ευκαιρία επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανάπτυξης μετά τη λήξη τους", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας, ενώ η κα Αγγελοπούλου σημείωσε πως οι Αγώνες αποτελούν πλατφόρμα οικονομικής αξιοποίησης για το μέλλον.

    Συμπαράσταση ΣΕΒ - ΕΛΚΕ

    "Το μεγάλο όφελος έρχεται μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν είναι ένα συγκυριακό γεγονός, οι αγώνες αυτοί, που δεν θα αφήσουν τίποτα πίσω τους", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'', δήλωσε ότι "οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται για να δείξει η Ελλάδα την ιστορία της και το σύγχρονο πρόσωπό της και θα αποτελέσουν την πλατφόρμα αξιοποίησης της τεχνογνωσίας για το μέλλον. Μας απασχολεί η επόμενη μέρα".

    Η κα Αγγελοπούλου πρόσθεσε ότι γι'αυτή την προσπάθειά μας συμπαρίσταται ο ΣΕΒ και το ΕΛΚΕ (Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων).

    ''Θα αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί και για το σήμερα και για το αύριο'', τόνισε η πρόεδρος του Δ.Σ του Αθήνα 2004.

    Η πρωτοβουλία αυτή είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος είναι πολύ σημαντική διότι θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία των Ολυμπιακών Αγώνων και πρόσθεσε ότι με την πρωτοβουλία υπογραμμίζεται η ανάγκη στήριξης των προσπαθειών για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο ΣΕΒ θα ενισχυθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με πέντε εκατομμύρια (5.000.000) ευρώ στο πλαίσιο της προβολής ελληνικών προϊόντων.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης είπε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συνεισφέρει με την τεχνογνωσία της στην επόμενη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν το 2008 στο Πεκίνο και στόχος είναι να ανοίξει ελληνικό γραφείο στην Κίνα το οποίο θα ενισχύσει τις προσπάθειες συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων στη διοργάνωση αυτή.

    Ο Υπουργός πρόσθεσε, ότι στόχος είναι η ένταξη πολλών πρωτοβουλιών σε ένα γενικότερο πρόγραμμα ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να αποτελέσουν εθνική επένδυση μακράς διάρκειας.

    Στο μνημόνιο αναφέρεται ότι συμφωνήθηκε ένα πρόγραμμα με στόχο τη δημιουργία δικτύου επαφών ελλήνων επιχειρηματιών με επιχειρηματίες του εξωτερικού με σκοπό τη σύναψη συμφωνιών και γενικότερα την προώθηση επιχειρηματικών δράσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα 30 επιχειρηματίες της ομογένειας ώστε να ενεργήσουν ως ''πρεσβευτές'' των ελληνικών επιχειρήσων στο εξωτερικό.

    Επίσης, θα φιλοξενηθούν και είκοσι οικονομικοί συντάκτες με στόχο την προβολή της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, μέσω των μελών του διεθνούς Τύπου.

    Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανέλαβε την υποχρέωση να δημιουργήσει ιστοσελίδα ενημέρωσης με πληροφορίες για επιχειρηματίες και να παράσχει δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών.

    Επίσης, το υπουργείο θα διαμορφώσει φυσικό χώρο (συνεδριακό) για συναντήσεις επιχειρηματιών.

    Η Ελλάδα ''χώρα προορισμού''

    Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα αποτελεί μοναδική ευκαιρία προβολής του σύγχρονου προσώπου της χώρας μας στο εξωτερικό, αναφέρεται στο πρόγραμμα επιχειρηματικής αξιοποίησης Ολυμπιακών Αγώνων 2004, το οποίο αποφασίστηκε την Δευτέρα μεταξύ της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και του Νίκου Χριστοδουλάκη.

    Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι να καταστεί η Ελλάδα ''χώρα προορισμού'' για το εμπόριο, τις επενδύσεις και τον τουρισμό και να επιτευχθεί η σύναψη εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών με ξένουν επιχειρηματίες, όχι μόνο κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των αγώνων αλλά και μετά τη λήξη τους.

    Οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Σίδνεϋ άφησαν θετικό ισοζύγιο για την Αυστραλία.

    Οι αγορές προϊόντων αυστραλιανής προέλευσης και οι επενδύσεις έφτασαν τα 3 δισ. δολάρια εκ των οποίων τα δύο δις. δολάρια, αφορούσαν αγορές προϊόντων και επενδύσεις στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε μετά το τέλος των ολυμπιακών αγώνων.

    Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προσδοκά δύο σημαντικά ωφέλη.

    Για το διάστημα μετά τους ολυμπιακούς αγώνες το πρώτο όφελος θα είναι απόρροια των συμφωνιών για αγορά ελληνικών προϊόντων.

    Το δεύτερο όφελος θα προκύψει από την αποδέσμευση κονδυλίων που διατίθεται σήμερα για τα έργα που έχουν ενταχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Εκτιμάται ότι τα κονδύλια τα οποία θα απελευθερωθούν φθάνουν το 1% του ΑΕΠ.

    Το προαναφερόμενο πρόγραμμα επιχειρηματικής αξιοποίησης Ολυμπιακών Αγώνων 2004 περιλαμβάνει δράσεις όπως προώθηση και προβολή επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεων με καινοτομικά προϊόντα, την προώθηση επιχειρήσεων με ολυμπιακή εμπειρία στο πλαίσιο του επιμέρους προγράμματος ''Γέφυρα... Αθήνα 2004-Πεκίνο 2008'', η φιλοξενία επιλεγμένων ομογενών επιχειρηματιών κ.λ.π.

    [08] Πυρκαγιά σε δασική περιοχή των νομών Ξάνθης - Δράμας

    25/8/2003 5:19:00 μμ

    Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε ορεινή δασική περιοχή, που βρίσκεται στα όρια των νομών Ξάνθης - Δράμας. Αμέσως κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς και εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι επί ώρες κατέβαλαν προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, που κατέκαιγε κέδρα, πουρνάρια και χορτολιβαδική έκταση. Η βλάστηση στην περιοχή αυτή είναι πολύ πυκνή γι'αυτό και με τον δυνατό αέρα, που φυσούσε, οι φλόγες έκαναν στάχτη έκταση πολλών στρεμμάτων, ιδιαίτερα στις περιοχές Χαλεπίου και Μάνδρας της Ξάνθης. Στην κατάσβεση συμμετείχαν και 2 αεροσκάφη τύπου ''Καναντέρ'', καθώς και 2 ελικόπτερα, τα οποία έκαναν αλλεπάλληλες ρίψεις νερού στις φλεγόμενες δασικές περιοχές. Γύρω στις 3 μετά το μεσημέρι, άρχισε να βρέχει στην περιοχή και αυτό βοήθησε σημαντικά στο έργο των πεζοπόρων τμημάτων, που έδιναν μάχη, για να σβήσουν την φωτιά.

    Δεν αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο του εμπρησμού ή ακόμα η πυρκαγιά να προκλήθηκε απο πτώσεις κεραυνών.

    Όλα τα ενδεχόμενα θα εξετασθούν απο τα ανακριτικά τμήματα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δράμας και Ξάνθης, όταν σβήσει και η τελευταία εστία της φωτιάς.

    [09] Δέκατη η Ελλάδα στις προτιμήσεις των Αμερικανών

    25/8/2003 3:30:00 μμ

    Στη 10η θέση στις προτιμήσεις των Αμερικανών τουριστών, έρχεται η χώρα μας, πριν από την Ελβετία και μετά την Ισπανία. Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, σε σχετική έρευνα που διεξήγαγε, παρατηρείται μια καλυτέρευση της εικόνας της τουριστικής Ελλάδας, σε σχέση με το 2001 και το 2002, όπου κατετάσσετο 14η. Σύμφωνα με τον ΕΟΤ, η πρόοδος αυτή δείχνει, ότι και η εργασία του ΕΟΤ στις ΗΠΑ και η γενικότερη προβολή της χώρας αποδίδουν, παρά τις συνεχείς "γκρίνιες" για το αντίθετο. Πρώτη στις προτιμήσεις των Αμερικανών έρχεται η Αυστραλία και ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

    Επίσης, η Νέα Ζηλανδία από 13η κατατάσσεται 7η.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η χώρα μας δεν αναφέρεται στις πιθανές χώρες, όπου μπορεί να λάβει χώρα τρομοκρατική ενέργεια, σύμφωνα με την έρευνα της Wall Market Research.

    Την 4η θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, μετά την Κολομβία, Ισραήλ και Πακιστάν.

    Η Μεγ. Βρετανία καταλαμβάνει την 10η θέση ερχόμενη πρώτη μεταξύ άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες δεν κατονομάζονται.

    [10] Κρίσιμη η κατάσταση της 23χρονης από τη Δράμα

    25/8/2003 3:09:00 μμ

    Στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" εξακολουθεί να νοσηλεύεται η 23χρονη Αναστασία Στράγκα, η οποία τραυματίστηκε από πτώση κλαδιού λεύκας στο πάρκο της Aγιας Βαρβάρας Δράμας την ώρα της φωτογράφησής της με τον σύζυγο της λίγη ώρα μετά την τέλεση του γάμου τους. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Γεώργιο Χριστόπουλο, η κατάσταση της 23χρονης εξακολουθεί να είναι σταθερά κρίσιμη.

    [11] Βρετανικές αστυνομικές ενισχύσεις φθάνουν στη Ρόδο

    25/8/2003 1:39:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Η συμπεριφορά των Βρετανών τουριστών στη Ρόδο και στην Κέρκυρα δεν θορύβησε μόνο τις ελληνικές αρχές, αλλά και τις αρχές της χώρας τους. Ως εκ τούτου σύντομα θα δούμε βρετανικό κλιμάκιο αξιωματικών και κατώτερου βαθμού αστυνομικών να καταφθάνει επισήμως στη Ρόδο, με στόχο τη συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές αρχές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τον τρόπο αντιμετώπισης των τουριστών-ταραξιών.

    Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει εγκρίνει ήδη με διαταγή του, τη συνεργασία των αστυνομικών αρχών της Ρόδου με τους Βρετανούς.

    Οι Βρετανοί αστυνομικοί θα ενημερώσουν τις ελληνικές αρχές με στοιχεία για τα πρόσωπα των Βρετανών, που μέχρι τώρα έχουν εμπλακεί σε επεισόδια, και θα ενημερωθούν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν τα επεισόδια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη συνεργασία σε μικρότερο όμως βαθμό, θα υπάρξει και για περιστατικά της Κέρκυρας.

    [12] Μπαράζ εκρήξεων στην καρδιά της Βομβάης

    25/8/2003 7:49:00 μμ

    Τουλάχιστον 45 νεκροί και πάνω από 141 τραυματίες είναι ο απολογισμός των αλλεπάλληλων εκρήξεων που σημειώθηκαν, σχεδόν ταυτόχρονα, σήμερα σε κεντρικά σημεία της Βομβάης, της οικονομικής πρωτεύουσας της Ινδίας. Οι αστυνομικές αρχές κάνουν λόγο για δύο εκρήξεις, μία κοντά στην Πύλη της Βομβάης, ένα πολυσύχναστο τουριστικό μνημείο στην είσοδο της πόλης και μία κοντά στον ινδουιστικό ναό Μούμπα Ντέβι, ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν άλλη μια έκρηξη κοντά σε κομβικό σιδηροδρομικό σταθμό, γνωστό και ως Βικτώρια Τέρμινους. Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση διάσωσης.

    Το Πακιστάν καταδικάζει την ενέργεια

    Η Πύλη της Ινδίας

    Η αστυνομία έχει αποκλείσει τις γύρω περιοχές ενώ έχει εγκαταστήσει φυλάκια ελέγχου στις οδικές εισόδους και εξόδους της πόλης.

    Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της είδησης ο δείκτης του χρηματιστηρίου της πόλης έκανε βουτιά της τάξης του 3%, χάνοντας 121 μονάδες, ενώ ο Εθνικός Δείκτης της χώρα έχασε 3,57 %.

    Οι αιματηρές επιθέσεις, αποτέλεσμα της θρησκευτικής βίας που σπαράζει τη χώρα, δεν είναι καινούριο φαινόμενο.

    Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την κοινοποίηση αρχαιολογικής έκθεσης σχετικά με μνημείο στην πόλη Αγιοντίγια, που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, το οποίο διεκδικούν Ινδουιστές και οι Μουσουλμάνοι.

    Η Βομβάη έχει γίνει στόχος και άλλων επιθέσεων κατά τους τελευταίους μήνες.

    Μάλιστα τον Μάρτιο σημειώθηκε επίθεση σε τρένο, εν ώρα αιχμής, με απολογισμό 11 νεκρούς και 64 τραυματίες, η οποία είχε αποδοθεί σε ισλαμιστές παραστρατιωτικούς.

    Το τραγικό περιστατικό ξύπνησε οδυνηρές μνήμες του 1993 όταν κύμα εκρήξεων σάρωσε την πόλη, αφήνοντας πίσω του 250 νεκρούς. Εκείνες οι επιθέσεις είχαν αποδοθεί σε αντίποινα ακραίων οργανώσεων για τους θανάτους Ινδουιστών-Μουσουλμάνων στη διάρκεια ταραχών, αποτέλεσμα της καταστροφής τεμένους στην Αγιοντιγια, στη βόρεια Ινδία.

    Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ή ποιοι βρίσκονται πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις, ωστόσο τόνισε ότι μία παράνομη φοιτητική μουσουλμανική οργάνωση είχε αναμειχθεί σε παρόμοιες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λαλ Κρίσνα Αντβάνι υποστήριξε ότι οι έρευνες έδειξαν ότι άλλες επιθέσεις στην Βομβάη είχαν γίνει από το Ισλαμικό Φοιτητικό Κίνημα της Ινδίας (SIMI) που δρούσε στο πλευρό της εδρεύουσας στο Πακιστάν μαχητικής οργάνωσης του Κασμίρι Λασχάρ ι-Τάιμπα.

    "Νωρίτερα τέτοιες εκρήξεις είχαν σημειωθεί σε λεωφορεία και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις η οργάνωση που είχε αναμειχθεί ήταν η SIMΙ που δρούσε σε συνεργασία με την Λασχάρ ι-Τάιμπα", ανέφερε ο Αντβάνι προς τους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί.

    Ωστόσο, το Πακιστάν καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική ενέργεια. ''Αποδοκιμάζουμε τις επιθέσεις αυτές. Καταδικάζουμε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες και πιστεύω ότι τέτοιες αδικαιολόγητες ενέργειες που έχουν στο στόχαστρο πολίτες θα πρέπει να καταδικάζονται με όσο το δυνατόν αυστηρότερους όρους'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν Μασούντ Χαν.

    Το νέο λουτρό αίματος καταδίκασε και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Χαβιέ Σολάνα.

    ''Δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία δικαιολογία για πράξεις σαν κι αυτές. Ελπίζω ότι αυτοί που είναι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη'' αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

    [13] Αφγανιστάν: 50 Ταλιμπάν νεκροί από αμερικανικά πυρά

    25/8/2003 6:35:00 μμ

    Συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Σε νέα επιχείρηση στην περιοχή Ζαμπούλ στα νότια της χώρας που πήραν μέρος και αφγανικές δυνάμεις, σκοτώθηκαν πενήντα Ταλιμπάν. Την είδηση γνωστοποίησε εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας.

    [14] Αρχισε και πάλι η δίκη Μιλόσεβιτς

    25/8/2003 4:40:00 μμ

    Μετά από διακοπή τριών εβδομάδων, ξανάρχισε τη Δευτέρα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, η δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η διαδικασία επαναλήφθηκε με την κατάθεση του Ντράζεν Ερντέμοβιτς, Κροάτης της Βοσνίας που είχε καταταγεί στις σερβικές δυνάμεις, είχε καταδικαστεί σε πενταετή κάθειρξη από το διεθνές δικαστήριο το 1998, για τη συμμετοχή του μαζί με τη μονάδα του στην εκτέλεση πολλών εκατοντάδων Μουσουλμάνων της Βοσνίας στη Σρεμπρένιτσα.

    Κατέθεσε με κρυμμένο πρόσωπο

    Ο Ντράζεν Ερντέμοβιτς είχε παραδεχθεί την ευθύνη που έφερε ο ίδιος για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, πριν του απαγγελθούν κατηγορίες από το δικαστήριο, ενώ είχε δηλώσει ένοχος για εγκλήματα πολέμου.

    Στη συνέχεια είχε δεχτεί να συνεργαστεί με την εισαγγελία του δικαστηρίου και να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Μιλόσεβιτς σχετικά με τη σφαγή.

    Ο Ερντέμοβιτς, ο οποίος έχει εκτίσει την ποινή του, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο δικαστήριο, ωστόσο ήταν κρυμμένο το πρόσωπό του και η φωνή του ακουγόταν αλλοιωμένη για λόγους ασφαλείας.

    Περισσότεροι από 7.000 Μουσουλμάνοι της Βοσνίας εκτελέστηκαν μετά την ανάληψη του ελέγχου της ζώνης ασφαλείας του ΟΗΕ από τις σερβικές δυνάμεις του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Ράτκο Μλάντιτς, στις 11 Ιουλίου του 1995.

    Ο Μιλόσεβιτς που κατηγορείται για εμπλοκή στη σφαγή, τη χειρότερη που διαπράχθηκε στην Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    [15] ΗΠΑ: Επενδύουν ''πολλά'' στη βάση ''Ρότα'' της Ισπανίας

    25/8/2003 7:34:00 μμ

    "Ανταμοιβή με το παραπάνω", για τη στήριξη της κυβέρνησης Αθνάρ στον πόλεμο του Ιράκ, ίσως και να αποτελεί η αμερικανική επένδυση ύψους 450 εκατ. δολαρίων σε ναυτική βάση της Ισπανίας. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της El Mundo, οι ΗΠΑ, σκοπεύουν να μετατρέψουν τη ναυτική βάση Ρότα της Ν. Ισπανίας σε βάση κλειδί για τις επιχειρήσεις τους σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική. Πρόκειται για τη σημαντικότερη επένδυση που κάνουν οι ΗΠΑ, από την ίδρυση της βάσης το 1959. Οι Αμερικανοί θα διαθέσουν τα 100 από τα 450 εκατ. της επένδυσης σε αναβάθμιση και επέκταση των εγκαταστάσεων των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

    [16] Ισραήλ: Παράδοση σορών μαχητών της Χεζμπολάχ

    25/8/2003 6:26:00 μμ

    Τις σορούς δυο μελών της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, παρέδωσαν νωρίτερα τη Δευτέρα οι ισραηλινές αρχές. Η παράδοση έγινε στη μεθοριακή πόλη Νακούρα. Τα φέρετρα των δυο μαχητών της Χεζμπολάχ ήταν καλυμμένα με τη σημαία της οργάνωσης. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η ισραηλινή κίνηση καλής θέλησης ενδέχεται να αποτελέσει προοίμιο ανταλλαγής αιχμαλώτων με το Λίβανο.

    [17] Αντίδραση Ιράν για σύλληψη πρώην διπλωμάτη του στη Βρετανία

    25/8/2003 5:28:00 μμ

    Καμάλ Χαραζί

    Για πολύ αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Βρετανίας, έκανε λόγο η Τεχεράνη μετά τη σύλληψη ενός πρώην διπλωμάτη της σε βρετανικό έδαφος, όπως μετέδωσε τη Δευτέρα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε το βράδυ της Κυριακής με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί τόνισε ότι η σύλληψη του Χάντι Σολεϊμανπούρ από τη βρετανική Αστυνομία, βάσει εντάλματος σύλληψης της δικαιοσύνης της Αργεντινής, θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Χαραζί διαβεβαίωσε ότι ο πρώην διπλωμάτης είναι αθώος και ζήτησε να απελευθερωθεί το ταχύτερο δυνατό.

    Ο Σολεϊμανπούρ, επισήμως φοιτητής στη Βρετανία, συνελήφθη την Πέμπτη βάσει εντάλματος σύλληψης που έχει εκδώσει εναντίον του δικαστής στην Αργεντινή που διερευνά την υπόθεση με την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στις 18 Ιουλίου του 1994 στο Μπουένος Αϊρες μπροστά από τo Κέντρο Εβραϊκής Κοινότητας (ΑΜΙΑ), από την οποία σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι.

    Εκείνη την εποχή, ο Σολεϊμανπούρ ήταν πρεσβευτής του Ιράν στο Μπουένος Αϊρες.

    Ο Αργεντινός δικαστής Χουάν Χοσέ Γκαλεάνο θεωρεί βέβαιη την ευθύνη ριζοσπαστικών στοιχείων της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην επίθεση στο ΑΜΙΑ.

    Κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Στρο, ο Χαράζι επανέλαβε ότι η διαδικασία αυτή είναι πολιτική και δεν έχει καμία νομική βάση.

    [18] Συνάντηση Σρέντερ με Ερντογάν και Σιράκ στη Γερμανία

    25/8/2003 3:18:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Ανεπίσημες συνομιλίες θα έχει ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ στις 4 Σεπτεμβρίου στη Δρέσδη, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ανδρών θα βρεθεί η προετοιμασία της επόμενης τακτικής γαλλογερμανικής συνόδου, που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο. Επίσης, θα συζητηθεί η κρίση στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, καθώς και το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα. Εξάλλου, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει στις 2 Σεπτεμβρίου επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον καγκελάριο Σρέντερ και μεταξύ άλλων θεμάτων θα συζητήσουν και για την κατάσταση το Ιράκ. Η Γερμανία διατηρεί σημαντικές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, ενώ έχει τη μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στην Ευρώπη με περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα.

    [19] Σύλληψη δύο στελεχών των Φενταγίν στο Τικρίτ

    25/8/2003 6:01:00 μμ

    Στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων, που ελέγχουν τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν Τικρίτ, βρίσκονται δύο ανώτερα στελέχη των Φενταγίν του πρώην Ιρακινού Προέδρου. Τα δύο στελέχη συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας σε ξεχωριστές επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με ανακοίνωση της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, που ελέγχει τρεις επαρχίες Βόρεια της Βαγδάτης. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι άλλοι πέντε Ιρακινοί συνελήφθησαν, από τους οποίους τρεις είναι ύποπτοι για επιθέσεις εναντίον αμερικανών στρατιωτών. Ο αντισυνταγματάρχης, Ουίλιαμ ΜακΝτόναλντ, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι τη Δευτέρα σημειώθηκε έκρηξη στην Σαμάρα που βρίσκεται Βόρεια της Βαγδάτης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τα αίτια που την προκάλεσαν, ούτε αν υπάρχουν απώλειες.

    [20] Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο αρχηγείο του ΟΗΕ

    25/8/2003 4:09:00 μμ

    Μία οργάνωση, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό στις 19 Αυγούστου στο αρχηγείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, η οργάνωση "Ταξιαρχίες του Μάρτυρα Αμπού Χαφς αλ Μάσρι", σημειώνει πως η επίθεση στο Ιράκ έδωσε ένα μάθημα στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ, τον οποίο χαρακτήρισε παρακλάδι του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί η αυθεντικότητα της οργάνωσης.

    Προειδοποιεί για παρόμοιες ενέργειες μέσα στο χειμώνα

    Στην ίδια ανακοίνωση, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα: www.faroq.net/news, τονίζεται ότι "η δοξασμένη αυτή επιχείρηση εξολόθρευσε έναν αριθμό εγκληματιών, μεταξύ των οποίων τον Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο'', ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Ιράκ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των 23 θυμάτων της επίθεσης.

    Επίσης, η οργάνωση υποστηρίζει πως το αρχηγείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη ήταν το κύριο κέντρο που χρησιμοποιούνταν για τη λιμοκτονία του ιρακινού λαού, με τη συμμετοχή του φονιά Σαντάμ Χουσεΐν από το 1990, όταν ίσχυσαν οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράκ μετά την εισβολή του στο Κουβέιτ.

    Η οργάνωση καταφέρεται έντονα στην ανακοίνωσή της εναντίον του Ντε Μέλο, τον οποίο περιγράφει ως "έναν φίλο του εγκληματία Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους''.

    Στην ανακοίνωση, που φέρει την ίδια ημερομηνία με την ημέρα της επίθεσης στο αρχηγείο του ΟΗΕ, η οργάνωση ζητά ιερό πόλεμο, ενώ προειδοποιεί ότι ο προσεχής χειμώνας θα είναι γεμάτος με ενέργειες εκδίκησης κατά των εχθρών του Ισλάμ.

    Οι "Ταξιαρχίες του Μάρτυρα Αμπού Χαφς Αλ Μάσρι" παίρνουν το όνομά τους από το ψευδώνυμο ενός εκ των ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα, τον Μοχάμεντ Ατεφ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την αμερικανική εκστρατεία στο Αφγανιστάν το φθινόπωρο του 2001.

    Την ευθύνη για την επίθεση στην Βαγδάτη είχε αναλάβει την περασμένη εβδομάδα με ανακοίνωσή της, που είχε μεταδώσει το τηλεοπτικό κανάλι "Αλ Αραμπίγια", η άγνωστη μέχρι εκείνη τη στιγμή ισλαμιστική οργάνωση "Ένοπλη Εμπροσθοφυλακή του Δεύτερου Στρατού του Μωάμεθ".

    [21] Διαδηλώσεις Σιιτών για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση

    25/8/2003 11:45:00 πμ

    Χιλιάδες Σιίτες Μουσουλμάνοι κατέκλυσαν τους δρόμους της ιερής πόλης Νατζάφ, συμμετέχοντας στις κηδείες των τριών σωματοφυλάκων του Αγιατολάχ Μοχάμαντ Σαϊντ αλ-Χακίμ, ο οποίος ήταν στόχος της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης. Κρατώντας φωτογραφίες του Αγιατολάχ αλ-Χακίμ, ο οποίος υπέστη ελαφρά τραύματα στο λαιμό, ορισμένοι από τους υποστηρικτές του επέρριψαν ευθύνες για την απόπειρα δολοφονίας του στους οπαδούς του αντίπαλου Σιίτη ηγέτη, Μοκτάντα αλ Σαντρ και ζήτησαν εκδίκηση.

    Ο ηγέτης του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ (SCIRI), μία από τις μεγαλύτερες σιιτικές οργανώσεις στο Ιράκ, που δέχεται επικρίσεις από άλλους Σιίτες για τη συνεργασία του με την αμερικανική διοίκηση, και ανιψιός του Αγιατολάχ αλ-Χακίμ υποστηρίζει ότι ο ίδιος ήταν ο απώτερος στόχος της επίθεσης.

    Ορισμένοι Σιίτες κληρικοί επιρρίπτουν την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση που έγινε χθες στη Νατζάφ, σε μία οργάνωση που συνδέεται με τον Σαντρ, ο οποίος έχει καταδικάσει την αμερικανική κατοχή και αρνείται να συνεργασθεί με τους Αμερικανούς. Ομως ο Σαντρ αρνείται την κατηγορία αυτή.

    Η βομβιστική επίθεση έγινε κοντά στο τέμενος του Ιμάμη Αλί, που είναι ο ιερότερος τόπος για τους Σιίτες.

    [22] Κουλούρης: Αγορανομικές διατάξεις - Στον εισαγγελέα 110 επιχειρήσεις

    25/8/2003 4:08:00 μμ

    Σειρά από θεσμικές πρωτοβουλίες ανακοίνωσε την Δευτέρα το μεσημέρι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμωνας Κουλούρης. Υπουργική απόφαση υπεγράφη για αναπροσαρμογή των διοικητικών προστίμων, που αφορούν αγορανομικές διατάξεις. "Εκατόν δέκα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εστίασης, της αναψυχής και των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, παραπέμπονται στον εισαγγελέα για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού με την κατηγορία της αισχροκέρδειας", δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης.

    Οι αγορανομικές διατάξεις

    Επίσης, υπουργική απόφαση υπεγράφη για αναπροσαρμογή των διοικητικών προστίμων που αφορούν αγορανομικές διατάξεις με την οποία:

    πενταπλασιάζεται το κατώτερο όριο διοικητικού προστίμου (από 146,84 ευρώ σε 733,70 ευρώ) για νοθεία, επικινδυνότητα τροφίμων, μη θεμητές τιμές υπερδιπλασιάζονται τα πρόστιμα για τις αγορανομικές παραβιάσεις σχετικά με την μη αναγραφή ενδείξεων ποιότητας και προέλευσης, έλλειψη τιμοκαταλόγων, μη ύπαρξη πινακίδων κλπ. Το κατώτατο όριο γίνεται από 88 ευρώ, 200 ευρώ και το ανώτερο από 2.934,70 ευρώ, 6.000 ευρώ.

    Αναλυτικά οι αγορανομικές διατάξεις:

    Αναμορφώνεται το καθεστώς υποβολής τιμοκαταλόγων βιομηχανιών, βιοτεχνών και εισαγωγέων καθώς και το καθεστώς της προαναγγελίας από τις εν λόγω επιχειρήσεις των αυξήσεων των τιμών τους. Από 20 γίνονται 30 οι μέρες που απαιτούνται για την γνωστοποίηση των τιμοκαταλόγων στο υπουργείο. Επιβάλλεται η ανάρτηση τιμοκαταλόγων στην προθήκη όλων των εστιατορίων κλπ και είναι υποχρεωτική πλέον η αναγραφή πέραν από την ποιότητα και η προέλευση των ειδών. Οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών θα γίνουν ανώτατες στις περιπτώσεις που τα είδη πωλούνται από επιχειρήσεις που κατέχουν προνομιακή θέση (σε αεροδρόμια, αρχαιολογικούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία, κινηματογράφους κλπ).

    Κατατίθεται τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στα ελεγκτικά όργανα για άμεση επιτόπου επιβολή προστίμου.

    Κουλούρης: ''οι έλεγχοι θα συνεχιστούν''

    Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι από τους ελέγχους που διεξήγθηκαν όλο τον Αύγουστο σε 80 και πλέον εστιατόρια, καντίνες και κυλικεία (πλοίων) οι 50 παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα και στις κατά τόπους νομαρχίες για επιβολή διοικητικών προστίμων.

    Επίσης, παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα 60 (από τις 200 που ελέγχθηκαν) επιχειρήσεις εκμετάλλευσης χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων.

    Ο κ. Κουλούρης τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν, ενώ πρόσθεσε ότι εντατικοποιούνται και οι επαφές με τους εκπροσώπους όλων των επιχειρηματικών κλάδων.

    "Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συναντήσεις με τις επιχειρήσεις στάθμευσης οχημάτων με τις επιχειρήσεις ταχείας εστίασης, έγινε επαφή με τους αρτοποιούς και παρά την αύξηση στα σιτηρά", τόνισε ο υφυπουργός, οι εκπρόσωποί τους υποσχέθηκαν ότι το κόστος δεν θα μετακυλιστεί στην κατανάλωση.

    Συνάντηση με ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα για το κόστος των νοσηλειών, θα ζητηθεί από τις ασφαλιστικές εταιρίες να καταργήσουν τα ''ψιλά γράμματα'', ενώ τέλος μόλις ολοκληρωθούν οι επισκέψεις των ελεγκτών στα ιδιωτικά σχολεία και σχολές για να διαπιστωθεί εάν έγινε συμψηφισμός των παρανόμων επιπλέον αυξήσεων στα δίδακτρα με αυτά της επόμενης χρονιάς θα ανακοινωθούν τα ονόματα όσων δεν έχουν συμμορφωθεί.

    Σε ό,τι αφορά τα δίδακτρα για τη φετινή χρονιά ο κ. Κουλούρης εκτιμά ότι θα συμφωνήσει με τους ιδιοκτήτες για αύξηση έως 4%.

    Η κοστολόγηση των φαρμάκων και το κόστος εισιτηρίων για ΠΑΕ, θέατρα, κινηματογράφους θα συζητηθούν επίσης με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των κλάδων, ενώ σήμερα είχε επαφή με τους εστιάτορες, οι οποίοι δεσμεύτηκαν για συγκράτηση τιμών.

    Από τους τιμοκαταλόγους που έχουν γνωστοποιηθεί στο υπουργείο προκύπτει ότι μόνο μια εταιρία γαλακτοκομικών έχει ζητήσει αυξήσεις μέχρι και 5,17%, ενώ στα σχολικά είδη υπάρχουν αυξήσεις αλλά σε περιορισμένη κλίμακα, όπως ανέφερε ο κ. Κουλούρης, ενώ στα περισσότερα είδη υπάρχουν μειώσεις ή σταθερότητα τιμών.

    [23] Ικανοποίηση Αλευρά για το έργο Καλατράβα

    25/8/2003 5:22:00 μμ

    Αισιόδοξος για την πορεία του έργου Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο, εμφανίσθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα ο αρμόδιος υφυπουργός για τα ολυμπιακά έργα, Νάσος Αλευράς. "Το μεγάλο, πρωτότυπο και σύνθετο αυτό έργο προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα" τόνισε χαρακτηριστικά. Η ανέγερση των μεταλλικών τμημάτων στην οροφή του Ολυμπιακού Σταδίου, άρχισε την περασμένη εβδομάδα. Ήδη έχει αναγερθεί στην τελική θέση του, το πρώτο κομμάτι σωλήνα τόξου, μήκους 11 μέτρων ενώ λίγο χαμηλότερα, στα 65 μέτρα θα ανεγερθεί τις επόμενες μέρες και το άλλο κομμάτι μήκους 11 μέτρων. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η ανέγερση των υπολοίπων τμημάτων της στέγης.

    [24] Δοκ. Διοργάνωση Ιστιοπλοΐας: Διεξαγωγή μόνο για Star-Tornado

    Πηγή: ΑΠΕ 25/8/2003 6:38:00 μμ

    Τη στιγμή που στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοϊας του Αγίου Κοσμά επικρατούσαν ασθενέστατοι άνεμοι και οι μετέχοντες στη Regatta Αθήνα 2003, μάταια παρακαλούσαν να φυσήξει λιγάκι, έκαναν την εμφάνισή τους αστραπές και βροντές και όλα έδειχναν πως επρόκειτο να ξεσπάσει καταιγίδα. Ωστόσο το "μπουρίνι" πέρασε λίγο βορειότερα και στον Αγιο Κοσμά έμεινε η "κουφόβραση" και η άπνοια, να ταλαιπωρεί τους πάντες και περισσότερο βέβαια τους ιστιοπλόους. Τελικά, έγινε κατορθωτό να διεξαχθούν από μία ιστιοδρομία στις κατηγορίες, Star και Tornado, ενώ αναβλήθηκαν οι ιστιοδρομίες στις κατηγορίες Europe, laser, Mistral ανδρών-γυναικών και 49er.

    Στα Tornado, οι Αυστραλοί Darren Bundock και John Forbes, οι οποίοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ είχαν κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο, στην σημερινή ιστιοδρομία (7η συνολικά), κατέκτησαν άνετα την πρώτη θέση και προβάλλουν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Το σκάφος από την Αυστραλία είχε από την αρχή της κούρσας την πρωτοπορία και τερμάτισε πρώτο με διαφορά τεσσάρων λεπτών και ενός δευτερολέπτου από το αμερικάνικο που πήρε τη δεύτερη θέση, ενώ τρίτο ήταν το σκάφος από την Αργεντινή.

    Οι Αυστραλοί πρωταθλητές, οι οποίοι είναι δεύτεροι στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας (ISAF), έχουν δείξει αξιομνημόνευτη σταθερότητα και έχουν πάρει την πρωτιά στην 1η 2η, 6η και 7η ιστιοδρομία της Regatta Αθήνα 2003, ενώ ήταν τρίτοι στην 3η, πέμπτοι στην 4η και ενδέκατοι στην 5η, έχοντας επιβαρυνθεί μόνο με 12 βαθμούς ποινής. Στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης, βρίσκεται το σκάφος από την Αργεντινή (Santiago Raul Lange-Carlos Mauricio Espinola) με 23 βαθμούς ποινής, ενώ τρίτοι είναι οι Αυστριακοί χρυσοί Ολυμπιονίκες του Σύδνεϋ και πρώτοι στην παγκόσμια κατάταξη της ISAF, Roman Hagara και Hans Peter Steinacher, οι οποίοι σήμερα τερμάτισαν στην 5η θέση και έχουν 31 βαθμούς ποινής.

    Το ελληνικό σκάφος, με τους Αντώνη Μπουγιούρη και Δημήτρη Θεοδωράκη τερμάτισε 15ο και βρίσκεται στην 15η θέση της γενικής κατάταξης με 66 βαθμούς ποινής. Η Γενική κατάταξη, μετά από 7 ιστιοδρομίες:

    Name NOC 7th Points

    1 BUNDOCK-FORBES AUS 1 12

    2 LANGE-ESPINOLA ARG 3 23

    3 HAGARA-STEINACHER AUT 5 31

    4 MCMILLAN-BULKELEY GBR 6 32

    5 ECHAVARRI-PAZ ESP 10 36

    6 BOOTH-DERCKSEN NED 17 40

    7 LANDENBERGER-POLGAR GER 7 41

    8 KIRILYUK-USHKOV RUS 4 47

    Στα Star, το σκάφος από τη Γερμανία, ξεκίνησε δυνατά τη σημερινή (9η συνολικά) ιστιοδρομία και οδήγησε την κούρσα στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα αλλά πριν το προτελευταίο πέρασμα βρέθηκε στην 6η θέση. Από το σημείο αυτό και μετά ήρθε το σκάφος από την Αυστραλία να οδηγήσει την κούρσα και να τερματίσει πρώτο με διαφορά 24 δευτερολέπτων από το γαλλικό που τερμάτισε δεύτερο και το καναδικό που πήρε την τρίτη θέση με διαφορά ενός δευτερολέπτου από το δεύτερο, ενώ οι Γερμανοί κατατάχθηκαν τελικά 5οι.

    Το ελληνικό σκάφος με τους Λεωνίδα Πελεκανάκη και Γιώργο Κοντογούρη, τερμάτισε 13ο και τώρα βρίσκεται στην 16η θέση της γενικής κατάταξης με 110 βαθμούς ποινής. Πρώτο, με 35 βαθμούς ποινής, είναι το σκάφος από τη Βραζιλία με τους Torben Grael και Marcelo Ferreira, οι οποίοι είχαν κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ. Δεύτερο, με 39 β.π, είναι το σκάφος από τις Βερμούδες με τους Peter Frederick Bromby και Lee White, οι οποίοι ήταν τέταρτοι στο Σύδνεϋ και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης της ISAF.

    Η Γενική κατάταξη, μετά από 9 ιστιοδρομίες:

    Name NOC 9th Points

    1 GRAEL-FERREIRA BRA 8 35

    2 BROMBY-WHITE BER 15 39

    3 PICKEL-KOLB GER 5 39

    4 CAYARD-TRINTER USA 4 40

    5 KATS-MARTENS NED 12 49

    6 McDONALD-BJORN CAN 3 54

    7 BEASHEL-GILES AUS 1 58

    8 ROHART-RAMBEAU FRA 2 58

    Η Regatta Αθήνα 2003, συνεχίζεται αύριο Τρίτη για 7η ημέρα και το πρόγραμμα περιλαμβάνει ιστιοδρομίες στις κατηγορίες Europe, Laser, Mistral ανδρών-γυναικών, Tornado, 470 ανδρών-γυναικών, Finn, Yngling, ενώ αποφασίστηκε να αγωνιστούν και τα 49er, που κανονικά είχαν ημέρα ανάπαυσης.

    Σημειώνεται ότι μετά την εκδίκαση των ενστάσεων, είναι πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές στην κατάταξη των αθλητών-αθλητριών.

    [25] Πόλο: Δεύτερη ήττα για την Εθνική νεανίδων

    25/8/2003 3:42:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Δεύτερη ήττα για την Εθνική πόλο νεανίδων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που διεξάγεται στην πόλη Κάλγκαρι του Καναδά. Η ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο των ΗΠΑ και γνώρισε την ήττα με 5-6. Οι ελληνίδες αθλήτριες προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν σήμερα το βράδυ τη Βραζιλία. Τα κορίτσια του Κώστα Πετράκη έπαιξαν με πάθος και ψυχή και έδειξαν ότι ήθελαν όσο τίποτα άλλο αυτή τη νίκη, που θα τους επέτρεπε να κάνουν ένα σημαντικό βήμα για την είσοδό τους στην τετράδα της διοργάνωσης.

    Τα επτάλεπτα: 1-1, 4-2, 0-1, 0-2

    Ελλάδα (Πετράκης): Κάντζου 2, Δημητροκάλη, Μπαλωμενάκη, Κοτσαύτη

    ΗΠΑ (Ντούρι-Πίντο): Ρουλόν 2, Βαν Νόρμαν, Κανκέλ, Βενγκέρ, Γρεγκόρκα

    [26] Τζούντο: Χρυσό μετάλλιο ο Ζιντιρίδης

    25/8/2003 3:39:00 μμ

    Ανεπανάληπτη επιτυχία για το ελληνικό τζούντο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων (έως 17 ετών), που διεξήχθη στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Ταριέλ Ζιντιρίδης, μετά από εντυπωσιακές εμφανίσεις στην κατηγορία των

    - 66 κιλών, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και παράλληλα έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα να πάρει την 10η θέση στη γενική κατάταξη της διοργάνωσης όπου συμμετείχαν συνολικά 30 χώρες. Ο Ζιντιρίδης, που στα τέλη Ιουλίου είχε κατακτήσει και το χρυσό μετάλλιο στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας που διεξήχθη στο Παρίσι, πέτυχε πέντε νίκες στην κατηγορία των -66 κιλών, στην οποία συμμετείχαν 23 αθλητές. Ο Έλληνας πρωταθλητής κληρώθηκε στο Β' γκρουπ, όπου νίκησε διαδοχικά τον Τσέχο Τόμας Κλίνετς, τον Ολλανδό Μπαστιάν Μέλντερ και τον Ρώσο Σουλτάν Αϊγκούμοφ.

    Στα ημιτελικά, θριάμβευσε επί του Ισπανού Νταβίντ Ραμίρεζ (σε 1:13), όπως και στον τελικό, όπου με Ιππόν σε 1 λεπτό και 3 δευτερόλεπτα, νίκησε τον Σεϊμούρ Ρζάγιεφ από το Αζερμπαϊτζάν.

    Στην ίδια διοργάνωση, η Κατερίνα Μήτση στην κατηγορία των -52 κιλών, με απολογισμό μια νίκη και μια ήττα αποκλείστηκε, όπως και ο Βάζα Ζιντιρίδης στα -73 κιλά, όπου γνώρισε μια ήττα από τον Εσθονό Αλεκάντρ Μάρμελιουκ.

    [27] Προβάδισμα Μαγιόρκας για το Σούπερ-Καπ Ισπανίας

    25/8/2003 11:56:00 πμ

    Μικρό πλεονέκτημα για την κατάκτηση του ισπανικού Σούπερ Καπ πήρε η Μαγιόρκα, η οποία επικράτησε στην έδρα της πρωταθλήτριας Ισπανίας, Ρεάλ Μαδρίτης με 2-1 και απέκτησε προβάδισμα για την κατάκτηση του τροπαίου. Ο δεύτερος αγώνας θα διεξαχθεί στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου. Η "Βασίλισσα" μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι και στο 18' ο Λουίς Φίγκο έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του Κάρλος Κεϊρόζ. Στη συνέχεια οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να φέρουν το ματς στα ίσα και το κατάφεραν στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου, όταν ο νεοαποκτηθείς Μπρούκινγκ έκανε το 1-1. Οπως τελείωσε το πρώτο, ξεκίνησε και το δεύτερο 45λεπτό της αναμέτρησης. Η Μαγιόρκα με σκόρερ το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Σάμουελ Ετό έκανε το 2-1 το οποίο ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.

    [28] Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας: Προκρίθηκαν Πολύμερος - Σκιαθίτης

    Πηγή: ΑΠΕ 25/8/2003 6:47:00 μμ

    Τέσσερα ακόμη ελληνικά πληρώματα πήραν τη Δευτέρα το βάπτισμα του πυρός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας ανδρών γυναικών που διεξάγεται στο Μιλάνο από την Κυριακή. Έτσι, κατά την δεύτερη μέρα των προκριματικών την καλύτερη εμφάνιση πραγματοποίησε το διπλό σκίφ ελαφρών βαρών των ανδρών με τους Πολύμερο - Σκιαθίτη που πήρε την τρίτη θέση στην σειρά του και την πρόκριση στον επαναληπτικό της Πέμπτης. Ανάλογη ήταν και η παρουσία των υπολοίπων πληρωμάτων που αγωνίστηκαν σήμερα. Ποιο συγκεκριμένα, τις 5ες θέσεις στις προκριματικές σειρές που αγωνίστηκαν κατέλαβαν: η τετράκωπος ελ βαρών άνευ πηδαλιούχου με τους: Ευάγγελο Κουλουρίζο- Απόστολο Σώτη- Νεκτάριο Λουκίδη- Τάσο Μαρίνο, το τετραπλό σκίφ με τους: Βασίλη Καφετζάκη-Διονύση Νικολούζο- Αλέξανδρο Σαββάτη- Πρόδρομο Χατζηιωαννίδη καθώς και το διπλό σκίφ ελ βαρών των κοριτσιών με τις Χρύσα Μπισκιτζή- Μαρία Σακελλαρίδου.

    Ένα ξεχωριστό πλήρωμα

    Στο Μιλάνο βρίσκεται από σήμερα το πρωί και το μοναδικό ελληνικό πλήρωμα που θα λάβει μέρος στα αγωνίσματα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος για άτομα με ειδικές δεξιότητες.

    Οι Κων/νος Μοναχός, Αντώνης Αξαγοράρης, Θανάσης Κιτρομηλίδης, Λάμπρος Γιουρούκης και Γιώργος- Χρήστος Πολάκης (πηδαλιούχος), θα πάρουν μέρος στο αγώνισμα της τετρακώπου μετά πηδαλιούχου τα προκριματικά του οποίου θα διεξαχθούν την Παρασκευή και τα τελικά το Σάββατο. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 11 χώρες που έχουν παρουσία σε ανάλογα αγωνίσματα ενώ το ίδιο πλήρωμα στο αντίστοιχο περσινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Σεβίλλη είχε καταλάβει την 5η θέση. Τους αθλητές που ανήκουν όλοι στον Όμιλο Ερετών συνοδεύει η προπονήτρια Μαρία Σουβατζή.

    [29] Στο Ηρώδειο ο Κώστας Βουτσάς

    25/8/2003 3:10:00 μμ

    Για τρίτη φορά στην καριέρα του ο Κώστας Βουτσάς πρωταγωνιστεί ως Φιλοκλέων στους αριστοφανικούς "Σφήκες", στο Ηρώδειο 26 - 27 Αυγούστου, σε σκηνοθεσία αυτή την φορά του Τάκη Χρυσικάκου, που κρατά στην παράσταση και τον ρόλο του Βδελυκλέωνα. Θεωρείται η πιο πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη, με την οποία καυτηριάζει "το σαθρό δικαστικό σύστημα της εποχής του Κλέωνα, τον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα άμεσα πολιτικά ενδιαφέροντα. Οι Σφήκες πρωτοπαρουσιάστηκαν στην Επίδαυρο, από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, με τον Χριτόφορο Νέζερ στο ρόλο του δικομανή Φιλοκλέωνα και τον Στέλιο Βόκοβιτς στο ρόλο του γιου του, Βδελυκλέωνα που προσπαθεί να αποτρέψει τον πατέρα του από το δικαστικό του πάθος. "Οι Σφήκες" έχουν συνολικά ανεβεί μόνο επτά φορές μέσα σε 40 χρόνια.

    Η μετάφραση στην παράσταση του Ηρωδείου είναι του Ερρίκου Μπελιέ, τα σκηνικά του Τάσου Ζωγράφου, τα κοστούμια του Σάββα Πασχαλίδη, η μουσική του Χρήστου Λεοντή και η χορογραφία της Έρσης Πήττα.

    [30] Καβάλα: Κρούσματα λεϊσμανίασης

    25/8/2003 4:34:00 μμ

    Ανησυχία στους κατοίκους της περιφέρειας Παγγαίου Καβάλας, έχουν προκαλέσει τρία κρούσματα λεϊσμανίασης, που εμφανίστηκαν σε ισάριθμα μικρά παιδιά της περιοχής. Το τελευταίο κρούσμα εντοπίστηκε σε αγοράκι 2,5 χρόνων το οποίο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Καβάλας. Η λεϊσμανίαση μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα και κυρίως από τους σκύλους και τα ποντίκια. Η διάγνωσή της δεν είναι εύκολη, καθώς τα συμπτώματά της συγχέονται με άλλων συνηθισμένων ασθενειών και δυσκολεύουν τη γνωμάτευση των γιατρών. Η έγκαιρη διάγνωσή της αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Στα ζώα η ασθένεια μεταδίδεται από μια σκνίπα που ονομάζεται φλεβοτόμος. Από τη στιγμή που θα προσβληθούν τα ζώα χάνουν το τρίχωμά τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα ψοφάνε.

    [31] Μέντιουμ προλέγει πολιτική ήττα του... Ντενκτάς!

    25/8/2003 1:59:00 μμ

    Το πολιτικό τέλος του Ραούφ Ντενκτάς μέσω της επικράτησης του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις επικείμενες "εκλογές" στα κατεχόμενα προβλέπει το δημοφιλές πλέον μεταξύ και των Ελληνοκυπρίων, μέντιουμ εκ Τουρκίας, που διαμένει στο χωριό Κρινί. Ενδεχομένως κάτι περισσότερο θα ξέρει αφού και οι δύο πολιτικοί είναι, όπως διατείνεται, πελάτες του. Ο 52χρονος Αμπντουλάχ Αμπντουλαζίζ, καθηγητής Αστρολογίας, όπως προτιμά να αποκαλείται, έχει μιλήσει για τις παραπάνω προβλέψεις του σε διάφορα άτομα που τον επισκέπτονται για να τους πει την τύχη τους. Ο Αμπντουλαζίζ, Τούρκος έποικος, εκτιμά ότι η λύση στο Κυπριακό θα βρεθεί μετά το Δεκέμβριο και πριν από το Μάιο του 2004 και ότι αυτή θα στηρίζεται στα όσα είχαν συμφωνηθεί στο 1960 - δηλαδή, στις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου.

    Προβλέπει λαμπρές οικονομικές προοπτικές για την Κύπρο...

    Ο ίδιος προβλέπει πως νικητής των "εκλογών" του Δεκεμβρίου θα είναι το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ διαβλέπει ότι το τελικό αποτέλεσμα θα σημάνει και το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Η Κύπρος, λέει, θα ενταχθεί ενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα έχει λαμπρές οικονομικές προοπτικές.

    Για να στηρίξει τις πολιτικές του προβλέψεις χρησιμοποιεί προηγούμενες εκτιμήσεις του που επαληθεύτηκαν. Υποστηρίζει ότι είχε προβλέψει - ισχυριζόμενος μάλιστα ότι δημοσιεύθηκαν οι εκτιμήσεις του αυτές στον Τύπο - τις μελλοντικές ενέργειες του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε η πρώην Πρωθυπουργός του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο και την πτώση του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν.

    Τις δραστηριότητές του και τη διαρκώς διευρυνόμενη φήμη του έφεραν στο φως της δημοσιότητας εφημερίδες στη Λευκωσία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 25 August 2003 - 16:58:37 UTC