Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέοι ευνοϊκοί όροι δόμησης για κόμβους της Αττικής Οδού
  • [02] Οδικά έργα στην Ποσειδώνος και στην πλ. Ι. Ρέντη
  • [03] Συνεχίζεται η εξέταση του Π. Τσελέντη
  • [04] Οι ινδονησιακές αρχές έχουν στοιχεία για τον βομβιστή
  • [05] Εγκρίθηκαν μεταρρυθμίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις
  • [06] Ένοχος γιατί ήθελε ''να πεθάνει σαν μάρτυρας'' στο Αφγανιστάν
  • [07] Βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία της Ιορδανίας στη Βαγδάτη
  • [08] Συνεχίζονται οι έφοδοι και οι συλλήψεις
  • [09] Αρνούνται οι Ιρακινοί Κούρδοι την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων
  • [10] Ευρωμεσογειακή Επιχειρηματική Συνάντηση τέλη Νοεμβρίου
  • [11] Ακυρώθηκαν οι σημερινοί αγώνες κωπηλασίας
  • [12] Ο Ολυμπιακός ''τεστάρει'' τις δυνάμεις του στο Βίγκο
  • [13] Αποκλείστηκε η Δανιηλίδου στο τουρνουά στο Λ. Αντζελες
  • [14] Μπάσκετ: (Ευρωπαϊκό Νεανίδων) Τουρκία-Ελλάς 69-51
  • [15] Πεθαίνουν τα παιδιά στην Αιθιοπία από πείνα και αρρώστιες
  • [16] Αγωγός για τη μεταφορά... ρωσικού αλκοόλ στη Λετονία
  • [17] Ο Ρέι Τσαρλς ματαίωσε συναυλίες του για λόγους υγείας

    [01] Νέοι ευνοϊκοί όροι δόμησης για κόμβους της Αττικής Οδού

    7/8/2003 10:28:00 πμ

    Ευνοϊκούς όρους δόμησης για τα οικόπεδα που βρίσκονται γύρω από πέντε κόμβους της Αττικής Οδού προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Πρόκειται για οικόπεδα που βρίσκονται γύρω από τις διασταυρώσεις της Αττικής Οδού με την Εθνική Αθηνών-Κορίνθου στα διόδια της Ελευσίνας, το δρόμο που συνδέει την Ελευσίνα με τη Θήβα, την Εθνική Αθηνών-Λαμίας, τη δυτική περιφερειακή Αιγάλεω και τη λεωφόρο Ελληνικού-Νέου Αεροδρομίου. Οι νέοι όροι δόμησης αφορούν οικόπεδα που βρίσκονται σε ζώνη 500 μέτρων γύρω από τους κόμβους και επιτρέπουν την ανέγερση τετραώροφων κτιρίων. Επιπλέον, αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης και ορίζεται στο 0,2 και το ποσοστό κάλυψης φτάνει στο 20%. Ωστόσο, οι νέοι όροι δόμησης δεν ισχύουν για περιοχές προστασίας, όπως η ζώνη του Κηφισού και η γεωργική γή υψηλής παραγωγικότητας στα Μεσόγεια.

    [02] Οδικά έργα στην Ποσειδώνος και στην πλ. Ι. Ρέντη

    7/8/2003 10:32:00 πμ

    Αλλαγές στην κυκλοφορία των οχημάτων ισχύουν από σήμερα και για δύο μήνες στη λεωφόρο Ποσειδώνος, λόγω της κατασκευής της γέφυρας των Τραχώνων. Κυκλοφοριακές αλλαγές θα ισχύσουν και στην πλατεία Αγίου Ιωάννη Ρέντη, από σήμερα μέχρι και τις 26 Αυγούστου, λόγω έργων.

    [03] Συνεχίζεται η εξέταση του Π. Τσελέντη

    7/8/2003 9:51:00 πμ

    Με την εξέταση του Πάτροκλου Τσελέντη από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου άρχισε το πρωί η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Με την έναρξη της διαδικασίας και με αφορμή τη χθεσινή ένταση, που σημειώθηκε μεταξύ των κατηγορουμένων αλλά και συνηγόρων, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μιχάλης Μαργαρίτης έκανε έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι, ώστε να διεξαχθεί με νηφαλιότητα η ακροαματική διαδικασία.

    [04] Οι ινδονησιακές αρχές έχουν στοιχεία για τον βομβιστή

    7/8/2003 8:29:00 πμ

    Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε ξενοδοχείο στην Τζακάρτα την Τρίτη, καταγράφηκε σε κάμερα ασφαλείας που έδειξε ότι το όχημα σταμάτησε μπροστά στην είσοδο, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως πιστεύει ότι αναγνώρισε τον βομβιστή αυτοκτονίας. Η αστυνομία της Ινδονησίας ανέφερε ότι θα αναζητήσει δείγματα DNA από μέλη της οικογένειας του θεωρούμενου ως βομβιστή, που κατονόμασε ως Ασμάλ, για να τα συγκρίνει με τα ανθρώπινα υπολείμματα που περισυνέλεξε από τον τόπο της επίθεσης.

    Η Τζεμάα Ισλαμίγια έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα

    Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει υποκλαπεί ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε ο Ασμάλ πριν από περίπου έξι εβδομάδες, στο οποίο χρησιμοποίησε κωδικούς της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια για την συμμετοχή σε επίθεση αυτοκτονίας.

    Αξιωματούχος εξήγησε ότι ο Ασμάλ εξέφρασε την επιθυμία "να παντρευτεί" στο μήνυμα αυτό. Πρόκειται, πρόσθεσε, για έναν κωδικό όρο που χρησιμοποιούν τα μέλη της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια, η οποία πιστεύεται ότι διατηρεί διασυνδέσεις με το δίκτυο αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, όταν θέλουν να λάβουν μέρος σε επιθέσεις αυτοκτονίας.

    "Η λέξη 'γάμος' είναι (...) κωδικός της Τζεμάγια Ισλαμίγια και σημαίνει ότι θέλω να βάλω μια βόμβα, να κάνω βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας της Ινδονησίας.

    [05] Εγκρίθηκαν μεταρρυθμίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

    7/8/2003 9:11:00 πμ

    Ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ ενέκρινε την Τετάρτη το νόμο που περιορίζει την πολιτική επιρροή του στρατού και αποτελεί μέρος των μεταρρυθμίσεων που η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει και να υλοποιήσει, πριν να εξεταστεί εκ νέου στα τέλη του 2004 η υποψηφιότητά της να γίνει μέλος της Ε.Ε. Με το νόμο αυτό περιορίζονται οι εξουσίες και το πεδίο ευθύνης του Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, όπου συμμετέχει η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία και λάμβανε σπουδαίες αποφάσεις για την πολιτική ζωή στην Τουρκία. Μετά την έγκρισή του από τον Τούρκο πρόεδρο θεωρείται πλέον ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος αυτός που περιλαμβάνει 35 άρθρα και υιοθετήθηκε στις 30 Ιουλίου από το τουρκικό κοινοβούλιο.

    Θεσμικό όργανο πλέον το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

    Ο τουρκικός στρατός θεωρεί ευαυτόν θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

    Τρεις φορές, το 1960, το 1971 και το 1980, η τουρκική στρατιωτική ηγεσία οικοδόμησε ένα θεσμικό πλαίσιο ύστερα από ισάριθμα πραξικοπήματα, με τα οποία ανατράπηκαν τρεις πολιτικές κυβερνήσεις, κατηγορούμενες από τους στρατιωτικούς για ''αναρμοδιότητα''.

    Κατά το παρελθόν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας χαρακτηρίστηκε από αναλυτές ως ''κράτος εν κράτει'', αφού αποφάσιζε σε τελευταίο βαθμό για πολλά κρίσιμα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

    Με το νέο νόμο όμως κηρύσσεται θεσμικό όργανο καθαρά γνωμοδοτοτικό, ενώ η σύγκλησή του ορίζεται διμηνιαία.

    Στην Αγκυρα, η τουρκική Ενωση για τα Ανθρώπινα δικαιώματα με ανακοίνωσή της επαίνεσε πολλά από τα νομοθετικά μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να μπορέσει μελλοντικά η Τουρκία να γίνει μέλος της Ε.Ε. Ταυτόχρονα όμως τόνισε ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών ''δεν εμπνέει εμπιστοσύνη'' αφού η νέα νομοθεσία ''δεν εφαρμόζεται πλήρως''. Από την ίδια Ενωση οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση και στον τομέα των δικαιωμάτων μειονοτήτων, όπως οι Κούρδοι χαρακτηρίζονται ''σπουδαία και θετικά βήματα'', που ''αμαυρώνονται όμως από τα βασανιστήρια που οι αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν να κάνουν'' στα κρατητήρια και στις φυλακές της χώρας.

    [06] Ένοχος γιατί ήθελε ''να πεθάνει σαν μάρτυρας'' στο Αφγανιστάν

    7/8/2003 9:50:00 πμ

    Ένας Αμερικανός Αραβας προγραμματιστής υπολογιστών παραδέχθηκε την ενοχή του στην κατηγορία, ότι σχεδίαζε να βοηθήσει τους Ταλιμπάν να πολεμήσουν κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, θέτοντας έτσι τέλος σε μια υπόθεση στην διάρκεια της οποίας οι συνάδελφοί του στην εταιρία Ιντέλ και οι γείτονές του στο Όρεγκον επέμεναν, ότι είναι αθώος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε, ότι ο γεννημένος στην Δυτική Όχθη Μάχερ "Μάικ" Χαουάς, Αμερικανός πολίτης εδώ και δεκαπέντε χρόνια, θα καταδικασθεί σε επιεικέστερη ποινή, αφού παραδέχθηκε, ότι ο ίδιος και πέντε άλλοι επιχείρησαν να μεταβούν στο Αφγανιστάν, όπου ήθελαν να "πεθάνουν σαν μάρτυρες" πολεμώντας στο πλευρό των Ταλιμπάν. Μετά την συμφωνία να καταθέσει εναντίον των θεωρούμενων ως συμμέτοχων στην συνομωσία αυτή, κατοίκων της περιοχής του Πόρτλαντ της πολιτείας Ορεγκον, ο Χαουάς αναμένεται να καταδικασθεί σε ποινή κάθειρξης επτά έως 10 ετών.

    Δέκα χρόνια αρκεί να καταθέσει εναντίον άλλων πέντε

    Ο δικηγόρος του Χαουάς αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Στα δικαστικά έγγραφα, που έχουν κατατεθεί σε δικαστήριο του Πόρτλαντ, και δόθηκαν στην δημοσιότητα από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέρεται ότι ο Χαουάς παραδέχθηκε ότι ο ίδιος και οι άλλοι κατηγορούμενοι επιχείρησαν ανεπιτυχώς να φθάσουν στο Αφγανιστάν διαμέσου της Κίνας και του Πακιστάν έξι εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Από την σύλληψή του τον περασμένο Μάρτιο, ο Χαουάς κρατείται στην απομόνωση για πάνω από ένα μήνα, πριν του απαγγελθούν κατηγορίες, με αποτέλεσμα να προκληθούν διαμαρτυρίες από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.

    [07] Βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία της Ιορδανίας στη Βαγδάτη

    7/8/2003 11:19:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου μπροστά από την πρεσβεία της Ιορδανίας στη Βαγδάτη, δήλωσε αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας. Πολλά αυτοκίνητα καταστράφηκαν από την έκρηξη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    [08] Συνεχίζονται οι έφοδοι και οι συλλήψεις

    7/8/2003 10:46:00 πμ

    Σαράντα εννέα άνθρωποι συνελήφθησαν, ανάμεσά τους τέσσερις οπαδοί του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, κατά τη διάρκεια 14 εφόδων που πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε ο στρατηγός Ρεμόν Οντιέρνο, διοικητής του σώματος "Σιδερένιο Αλογο" στο Τικρίτ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας αξιωματούχος των Φενταγίν του Σαντάμ Χουσεΐν και ένας οπαδός του παλαιού καθεστώτος συνελήφθησαν στο Τικρίτ, γενέτειρα και προπύργιο του Σαντάμ. Οι δύο άλλοι συλληφθέντες είναι συνεργάτες του Κουσάι και του Ουντάι, των δύο γιών του Σαντάμ Χουσεΐν που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης των αμερικανικών δυνάμεων στις 22 Ιουλίου στη Μοσούλη. "Πραγματοποιούμε τις εφόδους αυτές εδώ και 16-17 ημέρες προληπτικά για να εμποδίσουμε τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων", δήλωσε ο αμερικανός διοικητής του σώματος που έχει επιφορτισθεί με την καταδίωξη των αξιωματούχων του παλαιού καθεστώτος.

    [09] Αρνούνται οι Ιρακινοί Κούρδοι την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων

    7/8/2003 8:36:00 πμ

    Οι Ιρακινοί Κούρδοι απέρριψαν το αίτημα των ΗΠΑ να επιτρέψουν σε 12.000 Tούρκους στρατιώτες να περάσουν από το Βόρειο Ιράκ, στην περίπτωση που αναλάβουν ''ειρηνευτικά'' καθήκοντα στην πόλη Φαλούτζα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, που επικαλείται δηλώσεις Κούρδου αξιωματούχου. Ο Αντελ Μουράντ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν (ΠΕΚ) του Ιράκ, δήλωσε ότι το αίτημα υπεβλήθη το περασμένο Σαββατοκύριακο από τον στρατηγό Τζον Αμπιζάιντ, επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ, σε συνάντησή του, στην πόλη της Μοσούλης, με στελέχη της ΠΕΚ και του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (ΚΔΚ) του Ιράκ.

    Ο Μουράντ είπε ακόμη ότι η είσοδος τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ θα ζημιώσει την κουρδική υποστήριξη στις αμερικανικές προσπάθειες δημιουργίας νέας ιρακινής κυβέρνησης, και μπορούσε να προκαλέσει επεισόδια βίας ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τους Κούρδους μαχητές, αναφέρει η εφημερίδα.

    Η κουρδική άρνηση θέτει άλλο ένα εμπόδιο στις προσπάθειες των ΗΠΑ να αναλάβει ακόμη μια μεραρχία ξένων στρατιωτών να διευκολύνει το έργο των 146.000 αμερικανών στρατιωτών που επιχειρούν στο Ιράκ.

    Η Βρετανία έχει ήδη επανδρώσει την περιοχή ευθύνης του νότου, με αρχηγείο τη Βασόρα, ενώ μια μεραρχία υπό πολωνική διοίκηση αναμένεται να αναλάβει την ασφάλεια σε πέντε επαρχίες νοτίως της Βαγδάτης από τον επόμενο μήνα. Οι τουρκικές δυνάμεις θα μπορούσαν να μεταφερθούν από αέρος στο κεντρικό Ιράκ, όπου σχεδιάζεται να αναλάβουν την ασφάλεια σε περιοχές όπου ζουν ομόθρησκοί τους σουνίτες μουσουλμάνοι, αλλά η επιλογή αυτή θεωρείται δαπανηρή.

    [10] Ευρωμεσογειακή Επιχειρηματική Συνάντηση τέλη Νοεμβρίου

    7/8/2003 10:41:00 πμ

    Στο συνεδριακό κέντρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου η Ευρωμεσογειακή Επιχειρηματική Συνάντηση. Το συνέδριο-έκθεση διοργανώνεται με τη συμμετοχή πέντε ελληνικών υπουργείων (Εξωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ανάπτυξης, Γεωργίας και Ναυτιλίας) σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μεσογειακής Συνεργασίας και αναμένεται να φέρει σε επαφή επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής με τους ομολόγους τους από τον αραβικό κόσμο και τις μεσογειακές χώρες.

    Στόχος η περαιτέρω οικονομική συνεργασία στη Μεσόγειο

    Το συνέδριο χωρίζεται σε έξι θεματικούς κύκλους (Οικονομική συνεργασία στη Μεσόγειο, Μεταφορές -Ναυτιλία -Επικοινωνία, Ενεργειακοί Πόροι -Πετρελαϊκή Πολιτική, Γεωργία -Αγροτική Ανάπτυξη και Συνεργασία, Τουρισμός -Πολιτισμός και Πολιτισμική Συνεργασία -Ολυμπιακή Εκεχειρία) όπου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι πολιτικές, οι μέθοδοι και οι πρακτικές με τις οποίες θα προαχθεί η οικονομική συνεργασία στη Μεσόγειο.

    Η συνάντηση διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου και του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρέ Μούσα.

    [11] Ακυρώθηκαν οι σημερινοί αγώνες κωπηλασίας

    7/8/2003 11:32:00 πμ

    Οι πολύ δυνατοί άνεμοι που πνέουν από νωρίς το πρωί στην περιοχή του Σχινιά είχαν ως αποτέλεσμα πρώτα τις διαδοχικές αναβολές της έναρξης των αγώνων της δεύτερης ημέρας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων και Νεανίδων και εν συνεχεία την οριστική ακύρωσή τους. Οι αγώνες, βάσει του προγράμματος, επρόκειτο να αρχίσουν στις 6.30, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες ανάγκασαν την Διεθνή Κωπηλατική Ομοσπονδία (FISA) να αποφασίσει τελικά την ακύρωση του σημερινού αγωνιστικού προγράμματος. Από τις 10 το πρωί συνεδριάζουν η Οργανωτική Επιτροπή και η FISA με τους επικεφαλής των εθνικών αποστολών, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα συνεχιστούν οι αγώνες ή όχι.

    Σύσκεψη για την αναμόρφωση του προγράμματος του Πρωταθλήματος

    Προηγουμένως, η Οργανωτική Επιτροπή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος είχε μεταθέσει την εκκίνηση πρώτα για τις 6.56, εν συνεχεία για τις 7.26 και έπειτα για τις 7.56.

    Μετά την ακύρωση των σημερινών αγώνων αναγκαστικά το πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος θα συμπτυχθεί και θα αναμορφωθεί.

    Σημειώνεται, ότι σε ανάλογες περιπτώσεις ακύρωσης, ως κριτήριο πρόκρισης στους τελικούς λειτουργεί η χρονομέτρηση με τον ακόλουθο τρόπο (κανονισμοί FISA άρθρο 5 παρ. 2): Εάν το σύστημα της χρονομέτρησης (time trial) χρησιμοποιείται για τα Repechages, τους ημιτελικούς και τους τελικούς, τότε σε κάθε ξεχωριστή κούρσα, τα πληρώματα θα εκκινήσουν, με σειρά ανάλογη της κατάταξής τους στον προηγούμενο γύρο.

    Σε περίπτωση, κατά την οποία δύο πληρώματα έχουν την ίδια κατάταξη (παραδείγματος χάρη, πρώτη θέση στις προκριματικές σειρές ), τότε η σειρά εκκίνησης καθορίζεται με κλήρωση.

    [12] Ο Ολυμπιακός ''τεστάρει'' τις δυνάμεις του στο Βίγκο

    7/8/2003 8:41:00 πμ

    Αρωμα... Τσάμπιονς Λιγκ θα μυρίζει η σημερινή νύχτα στο γήπεδο "Μπαλαΐδος" του Βίγκο, εκεί όπου η γηπεδούχος και μετέχουσα στον γ' προκριματικό γύρο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης Θέλτα, υποδέχεται τον Ολυμπιακό στις 10 το βράδυ, ο οποίος περιμένει την κλήρωση των ομίλων για να μάθει τους αντιπάλους του. Οι "ερυθρόλευκοι" βρίσκονται στην ισπανική πόλη από το μεσημέρι της Τετάρτης, με 23μελή αποστολή που συγκροτείται από τους Μπούτσεκ, Καστίγιο, Τζόρτζεβιτς, Καρεμπέ, Κούζμπα, Τζιοβάνι, Ανατολάκη, Aντζα, Βάλλα, Βενετίδη, Γεωργιάδη, Γκώνια, Ελευθερόπουλο, Κατεργιαννάκη, Καφέ, Κουλουχέρη, Μαυρογενίδη, Νινιάδη, Ντόβα, Πάντο, Στολτίδη, Τάτση και Χούτο.

    Όσον αφορά τον αντίπαλό τους, η Θέλτα βρίσκεται σε διαρκή αγωνιστική άνοδο τα τελευταία χρόνια, λογιζόμενη πλέον ως μία από τις υπολογίσιμες ποδοσφαιρικές ισπανικές δυνάμεις.

    Πέρυσι τερμάτισε τέταρτη στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, κερδίζοντας τη θέση για το Τσάμπιονς Λιγκ (για πρώτη φορά στην ιστορία της) από την πρωταθλήτρια του 2002 Βαλένθια.

    Στο έμψυχο δυναμικό της περιλαμβάνονται ποδοσφαιριστές μεγάλης αξίας, όπως για παράδειγμα ο Ρώσος μεσοεπιθετικός Μοστοβόι, ο Αργεντινός μέσος Γκουστάβο Λόπες, ο Ισπανός διεθνής Χουανφράν και ο Σέρβος (επίσης διεθνής) επιθετικός Μιλόσεβιτς που αποκτήθηκε ως δανεικός από την Πάρμα.

    Ο Ολεγκ Προτάσοφ αναμένεται να δοκιμάσει στο παιχνίδι το αγωνιστικό σύστημα που έχει κατά νου για τα εκτός έδρας ματς του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό δεν είναι άλλο από το 5-4-1, με δύο κεντρικούς αμυντικούς και λίμπερο που θα δίνει "βάθος" στην άμυνα.

    Η αμυντική λειτουργία είναι άλλωστε η "ανοιχτή πληγή" των "κόκκινων" στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

    Η αποστολή του Ολυμπιακού θα αναχωρήσει από την Ισπανία την Παρασκευή (μέσω Μαδρίτης), με προορισμό το Μάντσεστερ και εν συνεχεία το γειτονικό Μπόλτον, όπου το Σάββατο ο πρωταθλητής Ελλάδας θα αντιμετωπίσει σε νέα φιλική συνάντηση την αγγλική Μπόλτον.

    Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς κλήθηκε στην εθνική ομάδα της Σερβίας/Μαυροβουνίου, για το παιχνίδι της 20ης Αυγούστου, στο οποίο οι γηπεδούχοι Σέρβοι θα αντιμετωπίσουν την Ουαλία, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Euro 2004.

    Ο διεθνής μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού θα αναχωρήσει στις 16 Αυγούστου και θα επιστρέψει στις υποχρεώσεις της ομάδας του 5 ημέρες αργότερα.

    [13] Αποκλείστηκε η Δανιηλίδου στο τουρνουά στο Λ. Αντζελες

    7/8/2003 10:42:00 πμ

    Μία ακόμη απογοητευτική εμφάνιση πραγματοποίησε η Λένα Δανιηλίδου, καθώς αποκλείστηκε από τη συνέχεια του διεθνούς τουρνουά που διεξάγεται στο Λος Αντζελες με συνολικά έπαθλα 635.000 δολλάρια. Η πρωταθλήτρια μας αποκλείστηκε από τον τρίτο γύρο της διοργάνωσης, καθώς σε αγώνα για τον δεύτερο γύρο, ηττήθηκε από την Νικόλ Πρατ από την Αυστραλία με 6-2, 6-7, 6-3.

    [14] Μπάσκετ: (Ευρωπαϊκό Νεανίδων) Τουρκία-Ελλάς 69-51

    6/8/2003 11:52:00 μμ

    H Εθνική Νεανίδων που συμμετέχει στην πρώτη προκριματική φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στην πόλη Καπαόνικ της Σερβίας, ηττήθηκε από την Τουρκία, στην πρεμιέρα των αγώνων, με 69-51. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρέθηκε να χάνει με 22 πόντους διαφορά αφού η Τουρκία ήταν ιδιαίτερα εύστοχη στα τρίποντα (10/13 στο πρώτο ημίχρονο), κατάφερε να μειώσει στους 8 πόντους, όμως δεν είχε δυνάμεις για κάτι παραπάνω. Τα δεκάλεπτα της αναμέτρησης: 10-25, 25-44, 43-57, 51-69.

    Η σύνθεση της Εθνικής: Κωνσταντίνου 12 (1), Δημητράκου 9, Νέδα, Κατοπώδη 1, Σταυρίδου 21, Γκοτζή, Μπόνη, Κελάρη 6 (2), Γλυνιαδάκη, Ισκιόγλου 2

    [15] Πεθαίνουν τα παιδιά στην Αιθιοπία από πείνα και αρρώστιες

    7/8/2003 9:02:00 πμ

    Πριν από δύο δεκαετίες, ο τρομακτικός λιμός στην Αιθιοπία κόστισε κάπου ένα εκατομμύριο ζωές. Η χώρα αυτή της Νότιας Αφρικής αντιμετωπίζει σήμερα και πάλι έλλειψη τροφίμων. Αν και η σημερινή κρίση δεν μπορεί να συγκριθεί με το λιμό του 1983-'84 σε ποσοστικούς όρους, υπηρεσίες και οργανώσεις αρωγής επισημαίνουν ότι υπάρχουν περιοχές όπου αναρίθμητα παιδιά πεθαίνουν στην Αιθιοπία, από πείνα, υποσιτισμό, όπως και από ελονοσία, ιλαρά κ.ά., κυρίως ιάσιμες, ασθένειες.

    Αναγκαία η επισιτιστική βοήθεια για εκατομμύρια ανθρώπους

    ''Πριν από είκοσι χρόνια, όταν είδαμε μια εξ ίσου φρικτή κατάσταση στην Αιθιοπία, ορκιστήκαμε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να ξανασυμβεί. Και ξανασυμβαίνει. Πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο της φτώχειας'', δηλώνει ο Κεν Χάκετ των Καθολικών Υπηρεσιών Αρωγής.

    Πάνω από 12 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αιθιοπία, από το συνολικό πληθυσμό των 64 εκατομμυρίων, εξαρτώνται απόλυτα από την επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσουν, σε μια από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη. Πάνω από τους μισούς από αυτούς που λαμβάνουν βοήθεια είναι κάτω από 15 ετών.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλοι δωρητές επιχείρησαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης στέλνοντας μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Μόνον οι ΗΠΑ προσέφεραν βοήθεια σε τρόφιμα αξίας τουλάχιστον 500 εκατ. δολαρίων.

    Ο Χάκετ, όπως και στελέχη από άλλες οκτώ οργανώσεις αρωγής, υποστήριξε όμως ότι η αποστολή εκατομμυρίων τόνων τροφίμων δεν επαρκεί, ότι χρειάζεται μια συνολική στρατηγική για να σπάσει ο κύκλος των λιμών στην Αιθιοπία.

    Ο Πίτερ Μπελ, πρόεδρος της οργάνωσης CARE, δηλώνει ότι οι χώρες που σήμερα προσφέρουν βοήθεια παρείχαν πολύ μικρό ποσοστό κεφαλαίων σε αναπτυξιακή βοήθεια, ώστε να αποτραπούν μελλοντικοί λιμοί. Πρότεινε στις δωρήτριες χώρες να παράσχουν κεφάλαια για έργα σε πενταετή ή δεκαετή βάση, που θα καταστήσει ικανές τις οργανώσεις να αντιμετωπίσουν τις αιτίες των προβλημάτων που παρουσιάζονται, όπως την διαχείριση των υδάτινων πόρων, την βασική μόρφωση και την αγροτική ανάπτυξη.

    Ο Μπρουκ Χάιλου, δεύτερος τη τάξει διπλωμάτης στην πρεσβεία της Αιθιοπίας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θέλει να ζει από την ελεημοσύνη των δωρητών. ''Αντιλαμβανόμαστε στο ανώτατο επίπεδο ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο. Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμα έργα'', δήλωσε.

    Μια ομάδα της κυβερνητικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) βρίσκεται στην Αιθιοπία αυτήν την εβδομάδα για να "μελετήσει" τα ζητήματα μακρόπνοης ανάπτυξης της χώρας, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της, Ελεν Γιαντ.

    [16] Αγωγός για τη μεταφορά... ρωσικού αλκοόλ στη Λετονία

    7/8/2003 8:45:00 πμ

    Λετονοί και Rώσοι μεθοριακοί φρουροί ανακάλυψαν αγωγό μήκους ενός χιλιομέτρου, μέσω του οποίου χιλιάδες λίτρα αλκοολούχων ποτών κατέληγαν λαθραία στις χώρες της Βαλτικής, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου των λετονών συνοριοφυλάκων. Ο αγωγός εκτεινόταν κατά μήκος 450 μέτρων στη λετονική πλευρά και κατά μήκος 550 μέτρων στη ρωσική, σύμφωνα με το Λετονό αξιωματούχο, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σύστημα λαθρεμπορίου εντοπίζεται σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία. Ρώσοι μεθοριακοί φρουροί κατάσχεσαν δύο τόνους ρακί σε σπίτι στο ρωσικό έδαφος και συνέλαβαν έναν άνδρα που είχε λετονική κάρτα διαμονής, ο οποίος και διέμενε εκεί. Διακόσια λίτρα ρακί κατασχέθηκαν, ύστερα από την άντληση του αγωγού.

    [17] Ο Ρέι Τσαρλς ματαίωσε συναυλίες του για λόγους υγείας

    7/8/2003 8:45:00 πμ

    Ο θρύλος της τζαζ Ρέι Τσαρλς ανακοίνωσε ότι ματαιώνει τις τελευταίες προγραμματισμένες συναυλίες που θα έδινε στη διάρκεια περιοδείας του, λόγω έντονων ενοχλήσεων στους γοφούς του, χάνοντας έτσι για πρώτη φορά στα 53 χρόνια της καριέρας του το ραντεβού με το κοινό. Ο 72χρονος διάσημος Αμερικανός τραγουδιστής και πιανίστας, πρωτοπόρος της μουσικής σόουλ, που είναι τυφλός από την ηλικία των επτά ετών, δήλωσε ότι αναγκάστηκε ν' ακυρώσει τις 30 συναυλίες που υπολείπονταν για να ολοκληρώσει την περιοδεία του, εξαιτίας δυνατών πόνων στους γοφούς.

    Ετοιμάζει νέα δισκογραφική δουλειά

    ''Μου ραγίζει την καρδιά που απαρνιέμαι τις παραστάσεις αυτές. Αλλά οι γιατροί επέμειναν να ξεκουραστώ για λίγο και γι αυτό ακολουθώ τη συμβουλή τους'', είπε ο δημοφιλής καλλιτέχνης που έχει αποσπάσει 13 Γκράμι, τα σημαντικότερα μουσικά βραβεία.

    Ο Ρέι Τσαρλς είπε ωστόσο ότι ελπίζει να εργαστεί λίγο στα στούντιό του στο Λος Αντζελες, καθώς επιβλέπει την παραγωγή νέων επανεκδόσεων δίσκων του, κάνει το μιξάζ άλλου δίσκου που ετοιμάζεται αρκετό καιρό τώρα και παράλληλα ξεκινά νέα δισκογραφική δουλειά.

    Το Μάιο, ο τραγουδιστής που τον Σεπτέμβριο θα γίνει 73 ετών, γιόρτασε τη συμπλήρωση 10.000 συναυλιών του στο ελληνικό Θέατρο του Λος Αντζελες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 7 August 2003 - 8:56:07 UTC