Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Oύτε ένα ευρώ χαμένο'' για την Υγεία
  • [02] ''Μαζική'' έξοδος αδειούχων
  • [03] Διεκδικήσεις εκπαιδευτικών
  • [04] Αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιές το Σάββατο
  • [05] Ξεκληρίστηκε οικογένεια σε τροχαίο
  • [06] Σαμοθράκη: Πρόγραμμα για μη προνομιούχους νέους
  • [07] Προσφυγές κατά κρατών μελών της Ε.Ε. για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας
  • [08] Πολεμικά πλοία στέλνουν οι ΗΠΑ στα ανοιχτά της Λιβερίας
  • [09] Το πόρισμα για το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [10] Εκρήξεις σε εταιρεία συστημάτων ενέργειας στην Αγκυρα
  • [11] Μπερλουσκόνι: Κανένα πρόβλημα μεταξύ Ιταλίας - Γερμανίας
  • [12] Ισχυρός σεισμός έπληξε την Ιαπωνία
  • [13] Στην Αγκυρα ο Σύριος πρωθυπουργός
  • [14] Καταδίκη Ρώσου συνταγματάρχη για το θάνατο Τσετσένας
  • [15] Νέος διοικητής του ΟΗΕ για το Κόσοβο
  • [16] Νέες φωτογραφίες των γιων του Σαντάμ
  • [17] Επιδρομές Αμερικανών στρατιωτών στην Φαλούτζα
  • [18] Συζήτηση στη Βουλή για το ''πόθεν έσχες''
  • [19] Έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή
  • [20] Ημερίδα για τα Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών
  • [21] Champions League: Κληρώθηκαν τα ζευγάρια Γ' προκριματικού γύρου
  • [22] Κολύμβηση: Εκτός ημιτελικού ο Τσαγκαράκης
  • [23] Απονομή βραβείων ''ΠΥΘΙΑ 2003''

    [01] ''Oύτε ένα ευρώ χαμένο'' για την Υγεία

    25/7/2003 7:01:00 μμ

    Θέματα υγείας και πρόνοιας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής με τον Πρωθυπουργό, παρουσία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από το 3ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

    ''Εχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας''

    Σύμφωνα με τον κ. Στεφανή, οι τρεις προτεραιότητες του υπουργείου είναι η περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών στον τομέα Υγείας-Πρόνοιας, η δυνατότητα του πολίτη να βιώνει καλύτερα τη μέριμνα στην υγεία και η ενίσχυση της λειτουργίας των νοσοκομείων.

    Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλα τα θέματα σχετικά για την Υγεία και Πρόνοια, αξιολογήθηκαν τα επιτεύγματα, τα οποία χαρακτήρισε σημαντικά.

    Επίσης, εντοπίστηκαν και ορισμένα προβλήματα για τα οποία, ο κ. Στεφανής σημείωσε πως θα ληφθούν μέτρα με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης.

    "Έχουμε πλήρη επίγνωση των αναγκών, θα βελτιωθεί η κατάσταση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανής, προσθέτοντας πως "το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στην υγεία-πρόνοια είναι ικανοποιητικό, έχουμε όμως ακόμα δρόμο μπροστά μας, ο Υπουργός Υγείας δεν μπορεί να εφησυχάζει".

    [02] ''Μαζική'' έξοδος αδειούχων

    25/7/2003 12:04:00 μμ

    Αδειάζει την Αθήνα η μαζική έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου. Μεγάλη κίνηση παρατηρείται από το πρωί στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Σαράντα δρομολόγια είναι προγραμματισμένα να γίνουν την Πέμπτη από τον Πειραιά με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου και περισσότερα από 50 για τον Αργοσαρωνικό. Από τη Ραφήνα έχουν προγραμματιστεί 19 δρομολόγια και η πληρότητα αγγίζει το 100%. Η Τροχαία έχει σχεδιάζει λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση των οδηγών και μετά το μεσημέρι, εφ' όσον κριθεί απαραίτητο, θα παραχωρηθεί μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στις εξόδους της πρωτεύουσας.

    [03] Διεκδικήσεις εκπαιδευτικών

    25/7/2003 6:47:00 μμ

    Ουσιαστικές αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους κατά 25%, ζητούν οι καθηγητές, όπως επισήμαναν την Παρασκευή τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αντώνης Αντωνάκος, τόνισε μάλιστα ότι η ΟΛΜΕ απορρίπτει στο σύνολό της την πρόταση της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΟΛΜΕ προγραμματίζει κύκλο ενημερωτικών συγκεντρώσεων του κλάδου και περιφερειακών συσκέψεων των Διοικητικών Συμβουλίων των κατά τόπους ενώσεων των καθηγητών, κατά το πρώτο και δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Γενικές συνελεύσεις του κλάδου θα γίνουν σ' ολόκληρη τη χώρα το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

    ''Κατάργηση των πανελλαδικών''

    Οι εκπαιδευτικοί, αναφέρθηκαν και στις πανελλαδικές εξετάσεις λέγοντας πως ειδικά φέτος παρατηρήθηκαν "δυσλειτουργίες που έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι κάποια επιμέρους στοιχεία του θεσμού των εξετάσεων που πρέπει να αλλάξουν".

    Έτσι, επανέφεραν το αίτημα της ΟΛΜΕ για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, που, όπως τονίσθηκε, αν υλοποιηθεί "θα μειώσει την πλασματικά διογκωμένη σχολική αποτυχία και θα δώσει τη δυνατότητα να ενισχυθεί η αυτοδύναμη μορφωτική σχολική αποτυχία. Θα δώσει τη δυνατότητα να ενισχυθεί η αυτοδύναμη μορφωτική λειτουργία του Λυκείου".

    Η ΟΛΜΕ, τέλος, επικρίνει "τις αναξιοκρατικές και αδιαφανείς διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται κάθε χρόνο για τη στελέχωση επιτροπών όπως αυτή των πανελλαδικών Εξετάσεων".

    [04] Αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιές το Σάββατο

    25/7/2003 4:46:00 μμ

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι για το Σάββατο 26 Ιουλίου, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Αθήνας, Πειραιά, Εύβοιας, Λασιθίου, Ηρακλείου, Σάμου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Κέρκυρας. Οι κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή έχουν ειδοποιηθεί και βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Οι πολίτες παρακαλούνται να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (αλυσοπρίονα, δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κ.λπ.), στάθμευση πάνω σε ξερά χόρτα, απόρριψη αναμμένων τσιγάρων σε υπαίθριους χώρους ή από το αυτοκίνητο.

    [05] Ξεκληρίστηκε οικογένεια σε τροχαίο

    25/7/2003 12:06:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο 37ο χλμ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας που είχε ως αποτέλεσμα να ξεκληριστεί μια τετραμελης οικογένεια από το Χαλάνδρι Αττικής. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, νεκροί είναι ο οδηγός του Ι.Χ. Νικόλαος Λουκίδης, 56 χρόνων, η σύζυγος του, Αικατερίνη Τραχανά 45 χρόνων και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, Ιάσωνας και Φαίδωνας, 6 και 3 ετών αντίστοιχα. Από το τροχαίο τραυματίστηκε επίσης και ο 48χρονος, Π. Ν.(τα στοιχεία του δεν ανακοινώθηκαν) κάτοικος Κομοτηνής. Το δυστύχημα συνέβη, όταν ο 56χρονος οδηγός του αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαινε η σύζυγος και τα δύο τους παιδιά ανέπτυξε ταχύτητα με στόχο να προσπεράσει δύο προπορευόμενα αυτοκίνητα. Ο Λουκίδης έχασε τον έλεγχο του οχήματος και συγκρούστηκε μετωπικά με το φορτηγό που οδηγούσε ο 48χρονος Π.Ν.

    Η Τροχαία κάνει έκκληση τόσο στους οδηγούς όσο και στους επιβάτες των αυτοκινήτων να τηρούν τους κώδικες οδικής κυκλοφορίας, ώστε να μην θρηνούμε καθημερινά θύματα στην άσφαλτο.

    [06] Σαμοθράκη: Πρόγραμμα για μη προνομιούχους νέους

    25/7/2003 6:30:00 μμ

    Νέοι ηλικίας 15-25 χρόνων, από πέντε χώρες (Αγγλία, Ρουμανία, Φιλανδία, Γερμανία και Ελλάδα) συναντώνται από τις 19 έως τις 29 Ιουλίου στη Σαμοθράκη. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Κέντρου Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας και αφορά την ανταλλαγή επισκέψεων μη προνομιούχων νέων στις χώρες που συμμετέχουν, με κύριο θέμα την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, καθώς και την κατανόηση του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού και των κοινών αξιών. Πρόκειται για την υλοποίηση της δράσης 1 του χρηματοδοτούμενου προγράμματος ''Νεολαία'' της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Περιβάλλον και πολιτισμός

    Οι νέοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν ομαδικά παιχνίδια, να γνωρίσουν την περιοχή της Σαμοθράκης, να περπατήσουν στα μονοπάτια της, να γνωρίσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και να πραγματοποιήσουν διεθνή βραδιά ανταλλαγής κουλτούρας και στυλ ζωής.

    Το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας που εδρεύει στην Αθήνα ιδρύθηκε το 1997 από την Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση (NGO), (SEA) και επιδιώκει να διευρύνει και να αναπτύξει την φαντασία και την δημιουργικότητα των παιδιών, αναπτύσσοντας όπου είναι δυνατόν μέσω μιας ποικιλίας σχολικών και εξωσχολικών δραστηριοτήτων, ενθαρρύνοντας κοινωνικές συνήθειες κ.λπ.

    Σκοπός του είναι η βαθμιαία ένταξη των παιδιών στην κοινωνία και το σπουδαιότερο να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές.

    [07] Προσφυγές κατά κρατών μελών της Ε.Ε. για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας

    25/7/2003 6:16:00 μμ

    Την πρόθεση της να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας και εννέα ακόμα κρατών μελών της ΕΕ (της Αυστρίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας) εξ' αιτίας της μη ενσωμάτωσης στις εθνικές νομοθεσίες δύο κοινοτικών Οδηγιών σχετικές με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, η προσφυγή αφορά τη μη ενσωμάτωση (η προθεσμία έληξε στις 22 Ιουλίου 2003) των δύο κοινοτικών Οδηγιών που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο του 2001, μετά την τραγωδία του ναυαγίου του πλοίου ''Erika''.

    Πλοία υψηλού κινδύνου

    Οι δύο αυτές Οδηγίες στοχεύουν στο να καταστούν πιο αυστηροί οι έλεγχοι των ''εν δυνάμει'' επικίνδυνων πλοίων, μέσω της ενίσχυσης των ελέγχων που πραγματοποιούνται τόσο από τα νηολόγια των κρατών μελών όσο και από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, των οποίων τα λιμάνια επισκέπτονται τα πλοία.

    Επίσης, οι εν λόγω Οδηγίες επιβάλλουν την εφαρμογή -εκ μέρους των ''15''- συγκεκριμένων διεθνών προτύπων και κανόνων σε ότι αφορά την ασφάλεια των πλοίων, την πρόληψη της ρύπανσης των θαλασσών καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας πάνω στα πλοία.

    Εξάλλου, η Επιτροπή έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, μια λίστα με τα ονόματα 112 πλοίων, των οποίων η προσέγγιση σε κοινοτικά λιμάνια ενδέχεται να απαγορευτεί εάν ακινητοποιηθούν μια ακόμα φορά μετά τις 22 Ιουλίου του 2003. Τα πλοία αυτά φέρουν σημαία κράτους που θεωρείται ''πολύ υψηλού κινδύνου'' ή ''υψηλού κινδύνου'', και κατά το παρελθόν τους είχε απαγορευθεί ο πλους μία, δύο, τρεις και σε μία περίπτωση τέσσερις φορές.

    Σχολιάζοντας την απόφαση, η αρμόδια για τις μεταφορές επίτροπος, Λογιόλα ντε Παλάθιο δήλωσε ότι ''είναι αναγκαίο τα μέτρα αυτά να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν πλήρως. Η Επιτροπή ως θεματοφύλακας των Συνθηκών της ΕΕ, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσει ότι μια άλλη ενδεχόμενη καταστροφή, όπως αυτή του ''Prestige'' δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις κοινοτικές θάλασσες και ακτές''.

    [08] Πολεμικά πλοία στέλνουν οι ΗΠΑ στα ανοιχτά της Λιβερίας

    25/7/2003 7:03:00 μμ

    Εντολή για την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στα ανοικτά της Λιβερίας με σκοπό την υπεράσπιση ενδεχόμενης επέμβασης μιας αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα, έδωσε στο Πεντάγωνο, την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν την Παρασκευή στη Μονροβία, όταν η διπλωματική συνοικία της - Μάμπα Πόιντ - έγινε στόχος καταιγιστικής επίθεσης με οβίδες, μία εβδομάδα μετά την έναρξη αδιάκοπων ανταρτικών επιθέσεων κατά της λιβεριανής πρωτεύουσας.

    Ενέργειες για άμεση κατάπαυση του πυρός

    ''Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι περιορισμένος την παρούσα στιγμή ενώ πολυεθνική δύναμη υπό τα Ηνωμένα Έθνη θα αναλάβει την ευθύνη για την ειρήνευση στην περιοχή, καθώς οι ΗΠΑ βοηθούν για την πολιτική μετάβαση στη Λιβερία'', αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν.

    Στην ίδια δήλωση, ο κ. Μακλίλαν επισημαίνει ότι ''άμεσος στόχος της αφρικανικής παρεμβατικής δύναμης θα είναι να βοηθήσει ώστε να γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μελών των ανταρτικών κινημάτων και των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας και να αρχίσουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για έναρξη αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιβεριανό λαό''.

    Αυτόπτες μάρτυρες, κυρίως πολίτες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην αριστοκρατική αυτή συνοικία της Μονροβίας, δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, που άρχισαν λίγο πριν από την αυγή, μέτρησαν 15 οβίδες, ενώ άλλες δέκα εξερράγησαν σε άλλα σημεία του κέντρου της πρωτεύουσας, τελευταίου οχυρού του καθεστώτος Τσαρλς Τέιλορ. Οκτώ από τα θύματα σκοτώθηκαν όταν όλμοι χτύπησαν γυμνάσιο όπου εκατοντάδες άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο. Σε προηγούμενη σύγκρουση αυτή την εβδομάδα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άμαχοι.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, Ντάνιελ Σι, η επίθεση κατά του Μάμπα Πόιντ εξαπολύθηκε από τις ανταρτικές θέσεις στο Κλάρα Τάουν, κοντά στο λιμάνι της Μονροβίας, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών της οργάνωσης Ενωμένοι Λιβεριανοί για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία.

    Μια από τις οργανώσεις αρωγής έχει αρχίσει να φτιάχνει τοίχους με σακιά άμμου σε ανοικτούς χώρους προκειμένου να βρίσκουν καταφύγιο οι άμαχοι.

    Οι περισσότερες οδομαχίες των τελευταίων ημερών επικεντρώνονται στην περιοχή μιας γέφυρας στρατηγικής σημασίας που θα μπορούσε να επιτρέψει στους αντάρτες να φτάσουν ως το κέντρο της πρωτεύουσας.

    Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συζήτησε κεκλεισμένων των θυρών την επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβερία, χωρίς να έχει καταλήξει μέχρι στιγμής σε απόφαση. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λιβερία, Ζακ Κλάιν, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν στέλνει στρατεύματα στη Λιβερία.

    Πηγή: BBC GREEK, ΑΠΕ

    [09] Το πόρισμα για το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου

    25/7/2003 12:53:00 μμ

    Η αποτυχία των ΗΠΑ να προλάβουν την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, στοιχειοθετείται στο πολυαναμενόμενο πόρισμα, που από κοινού έδωσαν στη δημοσιότητα Γερουσία και Κογκρέσο. Ευθύνες αποδίδονται στο FBI, στο Πεντάγωνο και στο Aμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς όπως αναφέρεται οι απόρρητες πληροφορίες αποτελούσαν ισχυρή προειδοποίηση για το χειρότερο, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ. Στο μεταξύ, με οργή αντέδρασε η Σαουδική Αραβία στις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον της σε έκθεση του Aμερικανικού Κογκρέσου, για τα αίτια μη αποτροπής των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ο Σαουδάραβας πρέσβης στις ΗΠΑ, Πρίγκηπας Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν, χαρακτήρισε κακόβουλες και εξόφθαλμα αστήρικτες τις κατηγορίες που διατυπώνονται για το ρόλο της χώρας του στις επιθέσεις.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής του Κογκρέσου που έκανε την έρευνα, γερουσιαστής Μπομπ Γκρέιαμ, κατήγγειλε την κυβέρνηση του Ριάντ ότι παρείχε βοήθεια στους αεροπειρατές και ότι δεν συνεργάστηκε με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

    Ο Λευκός Οίκος απαγόρευσε τη δημοσίευση του επίμαχου κεφαλαίου της έκθεσης του Κογκρέσου, χαρακτηρίζοντας το απόρρητο, και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να επαληθευθούν ή να διαψευσθούν οι κατηγορίες.

    Αναφερόμενος στο σχετικό "μυστικό" κεφάλαιο της έκθεσης ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι "η χώρα του δεν έχει τίποτε να κρύψει, αλλά δεν μπορεί να απαντήσει σε λευκές σελίδες".

    Τέλος, ο πρόεδρος της επιτροπής του Κογκρέσου, Μπομπ Γκρέιαμ, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση Μπους να δημοσιοποιήσει το κεφάλαιο αυτό, πριν προβεί στις κατηγορίες εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

    Πηγή: BBC Greek

    [10] Εκρήξεις σε εταιρεία συστημάτων ενέργειας στην Αγκυρα

    25/7/2003 12:40:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Εκρήξεις σημειώθηκαν στην Αγκυρα στον πρώτο όροφο ενός κτηρίου, που στέγαζε εταιρεία συστημάτων ενέργειας. Σύμφωνα με μάρτυρες, ακούστηκαν 2 εκρήξεις και ο χώρος καταστράφηκε ολοσχερώς. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένας σκοτώθηκε όταν πήγε να ανοίξει την πόρτα του διαμερίσματος του, που βρισκόταν ακριβώς δίπλα από τα γραφεία όπου σημειώθηκε η έκρηξη. Στο χώρο δεν υπάρχει φυσικό αέριο και αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι η φιάλη υγραερίου ήταν ατόφια. Τα αίτια ερευνά η Αστυνομία.

    [11] Μπερλουσκόνι: Κανένα πρόβλημα μεταξύ Ιταλίας - Γερμανίας

    25/7/2003 7:27:00 μμ

    "Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει πλέον μεταξύ της Ιταλίας και της Γερμανίας'', επανέλαβε την Παρασκευή ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά από την κρίση που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου μεταξύ των δύο χωρών, λόγω των σκληρών φραστικών αντιπαραθέσεων αξιωματούχων των δύο πλευρών. ''Δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας. Τα ιταλικά δημοσιεύματα για τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον υπουργό του των Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, είναι παντα πολύ εγκάρδια'', τόνισε ο κ. Μπερλουσκόνι σε σύντομη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με εκπροσώπους του Τύπου στη Ρώμη, στο περιθώριο συνομιλιών του με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο.

    Υπενθυμίζεται ότι στην εναρκτήρια ομιλία του ως πρόεδρος της ΕΕ, για το παρόν εξάμηνο, ο κ. Μπερλουσκόνι συνέστησε σε Γερμανό ευρωβουλευτή να παίξει σε ταινία το ρόλο του διοικητή ναζιστικού στρατοπέδου, ενώ ο Γερμανός ευρωβουλευτής χαρακτήρισε συλλήβδην την ιταλική κυβέρνηση φασιστική.

    Στη συνέχεια, ο Iταλός υφυπουργός Τουρισμού, χαρακτήρισε με ύβρεις τους Γερμανούς τουρίστες, και Γερμανίδα περιφερειακή αξιωματούχος από την πλευρά της δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση ''είναι κυβέρνηση ξεμωραμένων''. Τα επεισόδια αυτά προκάλεσαν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και την απόφαση του Γερμανού καγκελάριου να ακυρώσει τις προγραμματισμένες ιταλικές διακοπές του.

    [12] Ισχυρός σεισμός έπληξε την Ιαπωνία

    25/7/2003 7:10:00 μμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε το νοτιανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας τα ξημερώματα του Σαββάτου (τοπική ώρα), μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Το NHK μετέδωσε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,6 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του, σε μικρό βάθος, εντοπίστηκε στο βόρειο τμήμα της νομαρχίας Μιγιάγκι στη νοτιανατολική Ιαπωνία. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει φόβος να προκληθούν παλιρροϊκά κύματα από τον σεισμό.

    [13] Στην Αγκυρα ο Σύριος πρωθυπουργός

    25/7/2003 4:27:00 μμ

    Μουστάφα Μίρο

    Παρά την αποδοκιμασία της Ουάσινγκτον, η Τουρκία ετοιμάζεται να υποδεχθεί την προσεχή Τρίτη τον Σύριο πρωθυπουργό, Μουστάφα Μίρο, για συνομιλίες που θα περιστραφούν στη σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, καθώς και στην εξέταση θεμάτων περιφερειακής συνεργασίας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η Αγκυρα ''αποδίδει μεγάλη σημασία'' στην επίσκεψη αυτή, την πρώτη που πραγματοποιεί επικεφαλής της συριακής κυβέρνησης στην Τουρκία από το 1986. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράν, τεταμένες στο παρελθόν, βελτιώθηκαν μετά την αμερικανική στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ, χώρα που μοιράζεται κοινά σύνορα και με τις τρεις τους.

    Τόσο η Αγκυρα όσο και η Δαμασκός και η Τεχεράνη ανησυχούν μήπως ενδεχόμενη κατάρρευση του Ιράκ δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη αυτονομία των Κούρδων στις βόρειες περιοχές της χώρας αυτής, πράγμα που θα επηρέαζε αναπόφευκτα τις κουρδικές μειονότητες που είναι κατεσπαρμένες και στα δικά τους εδάφη.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει την Αγκυρα να αποφύγει μία πολύ στενή συνεργασία με τη Συρία και το Ιράν, δύο χώρες τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγορεί για υπόθαλψη της τρομοκρατίας και κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δαμασκό τον περασμένο Απρίλιο, βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ουάσινγκτον σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της έντασης στις σχέσεις της χώρας του με τον ''στρατηγικό εταίρο'', την οποία επέφερε ο πόλεμος στο Ιράκ.

    [14] Καταδίκη Ρώσου συνταγματάρχη για το θάνατο Τσετσένας

    25/7/2003 1:42:00 μμ

    Σε κάθειρξη δέκα ετών καταδικάστηκε την Παρασκευή ο Ρώσος συνταγματάρχης Γιούρι Μπουντάνοφ, για το θάνατο μιας νεαρής Τσετσένας το Μάρτιο του 2000. Επίσης, Μπουντάνοφ καθαιρέθηκε από το βαθμό του συνταγματάρχη και του αφαιρέθηκε το παράσημο ανδρείας με το οποίο είχε τιμηθεί. Είναι η πρώτη φορά που τόσο υψηλόβαθμος αξιωματικός καταδικάζεται για έγκλημα που διαπράχθηκε στην Τσετσενία. Ο αξιωματικός παραδέχθηκε πως στις 26 Μαρτίου 2000 στραγγάλισε τη 18χρονη Έλσα Κουνγκάγεβα στο Τάνγκι-Τσου (νοτιοανατολικά του Γκρόζνι), ωστόσο υποστήριξε ότι πίστευε πως η 18χρονη ήταν ελεύθερη σκοπευτής των ανταρτών και είχε σκοτώσει στρατιώτες του.

    [15] Νέος διοικητής του ΟΗΕ για το Κόσοβο

    25/7/2003 7:37:00 μμ

    Ο Χάρι Χόλκερι, πρώην πρωθυπουργός της Φιλανδίας ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, διορίστηκε την Παρασκευή νέος διοικητής των Ηνωμένων Εθνών για το Κόσοβο, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ. Ως νέος διοικητής του Κόσοβου, ο κ. Χόλκερι βρίσκεται αντιμέτωπος με τον δύσκολο και ευαίσθητο στόχο της επόπτευσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου που θα καθορίσουν το τελικό καθεστώς που θα διέπει την επαρχία αυτή.

    [16] Νέες φωτογραφίες των γιων του Σαντάμ

    25/7/2003 7:20:00 μμ

    Συνέχεια στο ντοκουμέντο της φρίκης έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής η Ουάσιγκτον, δημοσιοποιώντας και νέες φωτογραφίες με τους άψυχους γιους του Σαντάμ Χουσεΐν. Αξιωματούχοι της αμερικανικής διοίκησης στο Ιράκ έδειξαν σε δημοσιογράφους τα πτώματα των Ουντάι και Κουσάι Χουσεΐν, επισημαίνοντας πως οι εργολάβοι κηδειών προσπάθησαν να επανορθώσουν τις ζημιές που είχαν υποστεί τα πρόσωπα τους κατά τη διάρκεια της μάχης με τα αμερικανικά στρατεύματα. Με ανάμικτα συναισθήματα δέχτηκαν οι Ιρακινοί τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των δύο αδελφών. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματικός, οι αμερικανικές δυνάμεις, ενεργώντας βάσει στοιχείων που τους έδωσε πληροφοριοδότης, συνέλαβαν σε μια επιδρομή νότια του Τικρίτ, άνδρες που πιστεύεται ότι είναι ένα τμήμα από το απόσπασμα της προσωπικής φρουράς του έκπτωτου Ιρακινού προέδρου.

    Επανορθωτικές επεμβάσεις στα πρόσωπα των νεκρών αδελφών

    "Πιστεύω ότι συνεχίζουμε να σφίγγουμε τη θηλιά", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιστράτηγος Ρέι Οντιέρνο, διοικητής της 4ης μεραρχίας πεζικού, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης απο το Τικρίτ.

    Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, στα πρόσωπα και των δύο νεκρών πραγματοποιήθηκαν επανορθωτικές επεμβάσεις, μια διαδικασία που γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Ωστόσο, τόνισαν ότι αυτό δεν έγινε για να παραπλανηθεί ο ιρακινός λαός.

    "Τα πρόσωπά τους υπέστησαν επανορθωτικές επεμβάσεις με ειδικό στόκο για να τα κάνουν να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τα πρόσωπα των δύο αντρών όταν ήταν ζωντανοί", επισήμανε Αμερικανός στρατιωτικός.

    Τα πρόσωπα των δύο νεκρών ήταν σε καλύτερη κατάσταση από τις φωτογραφίες που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα, οι οποίες είχαν ληφθεί αμέσως μετά τη μάχη στη Μοσούλη.

    Οι νεκροθάφτες ξύρισαν τα γένια του Ουντάι και άφησαν μόνο το μουστάκι, όπως όταν ζούσε, ενώ έκλεισαν και την πληγή στο πρόσωπό του, που φαινόταν στις φωτογραφίες.

    ''Μας έδειξαν τα πτώματα και φαίνεται πως ανήκουν στον Ουντάι και τον Κουσάι'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής του Ρόιτερ Αντριου Μάρσαλ, ενώ πεπεισμένος ότι τα πτώματα ανήκουν στους δύο αδελφούς είναι και ο ανταποκριτής του αλ Τζαζίρα.

    Αν θέλετε να δείτε τις φωτογραφίες των νεκρών γιων του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι και Κουσάι, πατήστε εδώ. Ωστόσο θα πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι το θέαμα είναι ιδιαίτερα σκληρό.

    Oι ΗΠΑ υπερασπίζονται τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών

    Την απόφασή του να δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των πτωμάτων των δύο γιων του έκπτωτου Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι και Κουσάι, υπερασπίστηκε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος, εκτιμώντας ότι η δημοσίευσή τους δεν έχει καμία σχέση με τη δημοσίευση από την πλευρά των Ιρακινών φωτογραφιών νεκρών ή φυλακισμένων αμερικανών στρατιωτών.

    ''Θεωρώ ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά'', τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν προσθέτοντας ότι η αμερικανική απόφαση συνάδει με τη Συνθήκη της Γενεύης σχετικά με τους κρατουμένους πολέμου και τη μεταχείρισή τους.

    Η δημοσιοποίηση των εικόνων των δύο νεκρών αδελφών, όσο σκληρές κι αν ήταν οι εικόνες αυτές, ήταν αναγκαία σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, προκειμένου να αποδειχτεί στους δύσπιστους Ιρακινούς ότι όντως οι δύο γιοι του Σαντάμ είναι νεκροί.

    ''Ο ιρακινός λαός έζησε επί πολλές δεκαετίες υπό ένα τυραννικό σκληρό καθεστώς και τώρα είναι σημαντικό να τον διαβεβαιώσουμε ότι το ανατραπέν καθεστώς δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ πια'', υποστήριξε ο κ. Μακλίλαν.

    Ανάμεικτα συναισθήματα από τους Ιρακινούς

    Οι νέες φωτογραφίες θα δημοσιευτούν το Σάββατο στις ιρακινές εφημερίδες, ωστόσο ορισμένοι Ιρακινοί μπόρεσαν να τις δουν από τα δορυφορικά κανάλια.

    Πάντως, οι Ιρακινοί δέχτηκαν με ανάμικτα συναισθήματα τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των δύο αδελφών.

    Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι οι Αμερικάνοι πιθανόν να έχουν ''κατασκευάσει'' τις φωτογραφίες, ενώ άλλοι επισημαίνουν πως τα πρόσωπά τους είναι τόσο παραμορφωμένα που δεν επιτρέπουν την αναγνώριση.

    Ωστόσο, τα δύο πτώματα αναγνώρισαν τέσσερις πρώην συνεργάτες του Σαντάμ, ανάμεσά τους και ο πρώην γραμματέας της ιρακινής προεδρίας. Επίσης, τα πτώματα είδαν και μέλη του προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου της χώρας.

    [17] Επιδρομές Αμερικανών στρατιωτών στην Φαλούτζα

    25/7/2003 2:43:00 μμ

    Αμερικανοί στρατιώτες που αναζητούν τον Σαντάμ Χουσέιν, επέδραμαν την Πέμπτη σε κατοικία στην πόλη Φαλούτζα, αλλά δεν βρήκαν ίχνη του ανατραπέντος ιρακινού ηγέτη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ-Τζαζίρα". Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας δήλωσε ότι δεκάδες στρατιώτες υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης περικύκλωσαν το σπίτι την αυγή πριν εξαπολύσουν επίθεση, σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο. Οι στρατιώτες είπαν αργότερα στον ιδιοκτήτη πως είχαν πληροφορίες ότι κρυβόταν εκεί ο Σαντάμ, διευκρίνισε το "Αλ-Τζαζίρα", το οποίο έδειξε εικόνες του κτιρίου το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές. Στο μεταξύ, οι Αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν 16 άτομα σε επιδρομή που πραγματοποίησαν πριν από το ξημέρωμα βόρεια της Βαγδάτης.

    Δύο από τους συλληφθέντες πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από μια ενέδρα κατά την οποία σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε αυτοκινητόδρομο της πρωτεύουσας ένας αμερικανός στρατιώτης κι ένας ιρακινός διερμηνέας.

    Περίπου εκατό στρατιώτες που φορούσαν στολές παραλλαγής δέχθηκαν πυρά αφού περικύκλωσαν ένα συγκρότημα κατοικιών όπου περνούσαν τη νύκτα οι άνδρες και οι οικογένειές τους.

    Τους συνέλαβαν καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν, τους πέρασαν χειροπέδες και τους μετέφεραν με φορτηγό.

    [18] Συζήτηση στη Βουλή για το ''πόθεν έσχες''

    25/7/2003 4:02:00 μμ

    Ανευ αντικειμένου χαρακτήρισε την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας για τον έλεγχο των "πόθεν έσχες" και των χρηματιστηριακών αλλαγών, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής. Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι ο ισχύον νόμος καλύπτει και τις περιπτώσεις των διοικητών ΔΕΚΟ και τραπεζών. Επίσης, ανέφερε ότι ούτε έχει, ούτε θα μπορούσε να έχει τα πινακίδια των συναλλαγών των κ.κ. Μανίκα και Νεονάκη, γιατί αυτό είναι απόρρητο βάσει του νόμου. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επέμειναν στην ανάγκη ψήφισης της τροπολογίας που έχει καταθέσει το κόμμα τους, έτσι ώστε να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων. Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας κάλεσε και σήμερα τη Ν.Δ. να πάρει θέση στο άνοιγμα των κωδικών των βουλευτών της.

    Παρέμβαση Έβερτ για την Αγροτική Χρηματιστηριακή

    Σχολιάζοντας την αναμενόμενη παρέμβαση του κ. Καραμανλή στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη για την τροπολογία της ΝΔ που αφορά το πόθεν έσχες, ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε ότι μετά τη γνωμάτευση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, η τροπολογία αυτή αποδείχθηκε άσχετη.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως το ερώτημα για τον κ. Καραμανλή, είναι αν θα πάρει την απόφαση να ανοίξει και να ελέγξει τους κωδικούς των βουλευτών του.

    "Είναι η ώρα της διαφάνειας, η ώρα της αλήθειας, τελείωσαν τα ψέματα, περιμένουμε μια κίνηση από τη Ν.Δ.", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας.

    Στο μεταξύ, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρέμβασή του Μιλτιάδη Έβερτ στην επιτροπή, ο οποίος αναφέρθηκε στην Αγροτική Χρηματιστηριακή, υποστηρίζοντας ότι οι ζημιές που υπέστη οφείλονται σε σωρεία παρανομιών και σκανδάλων.

    Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι ο Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Πέτρος Λάμπρου έκανε προσωπικό παιχνίδι στο Χρηματιστήριο με τη μετοχή της θυγατρικής εταιρείας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

    Όσον αφορά στο σημείωμα που κατέθεσε ο κ. Έβερτ στη Βουλή, ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε ότι ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. έχει θέσει και άλλη φορά το θέμα αυτό και υπάρχει σαφής, πλήρης και τεκμηριωμένη απάντηση του κ. Λάμπρου στην οποία και τον παρέπεμψε.

    Εξάλλου, ο υπουργός Τύπου πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν αναλυτικά από τη Βουλή τα όσα αναφέρει ο κ. Έβερτ, ωστόσο η κυβέρνηση εμμένει στην απάντηση που έχει δώσει ο κ. Λάμπρου.

    [19] Έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή

    25/7/2003 2:11:00 μμ

    Η αγορά θα πρέπει να είναι υπηρέτης και όχι εξουσιαστής των πολιτών, τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ζήτησε την του καταναλωτικού κινήματος και τη συναίνεση του επιχειρηματικού κόσμου για την πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά, ενώ προανήγγειλε, για άλλη μια φορά, την εντατικοποίηση των ελέγχων. Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε τους εκπροσώπους των καταναλωτών σε διάλογο για τη δημιουργία του θεσμού του Συνηγόρου του Καταναλωτή.

    Στόχος η δημιουργία αγορών που θωρακίζουν τον πολίτη

    Τις εργασίες της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών στο υπουργείο Ανάπτυξης άνοιξε το πρωί της Παρασκευής ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι καμία αγορά δεν μπορεί να έχει ασυλία από τη δικαιοδοσία του κράτους, καθώς η αγορά είναι υπηρέτης και όχι εξουσιαστής.

    Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, είναι η δημιουργία αγορών που θα προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σε όλους, ενώ θα θωρακίζεται ο καταναλωτής σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και την προστασία του από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

    Ο συνεχής διάλογος με επιχειρήσεις και καταναλωτές για την δημιουργία εποπτικών φορέων, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται οι στρεβλώσεις αλλά και η ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων αποτελούν παράλληλες δράσεις στην προσπάθεια διαμόρφωσης πλήρως απελευθερωμένων αγορών, σύμφωνα με τον κ. Τσοχατζόπουλο.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η πολιτική των ελέγχων στην αγορά είναι ένα θέμα που απασχολεί όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται σε διάλογο για τη διαμόρφωση νέας νομοθεσίας σχετικά με τη διοικητική διαδικασία και τις αθέμιτες πρακτικές.

    Παράλληλα, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι επιδιώκεται η δημιουργία ενός νέου φορέα του ''συνηγόρου του καταναλωτή'' για την βοήθεια των καταναλωτικών οργανώσεων στις διαφορές τους, με τους φορείς του δημοσίου ή των ιδιωτών.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Χαράλαμπος Κουρής ζήτησε την αυστηροποίηση και αύξηση των ελέγχων στην αγορά, ενώ στην ίδια κατεύθυνση ήταν οι τοποθετήσεις και των άλλων εκπροσώπων στο συμβούλιο.

    [20] Ημερίδα για τα Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών

    25/7/2003 5:44:00 μμ

    Στη συμβολή των Κέντρων Υποδοχής Επενδυτών (ΚΥΕ) στην ανάπτυξη της περιφέρειας αναφέρθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά τη διάρκεια ημερίδας, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (ΓΓΒ), με θέμα την αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία των ΚΥΕ, που λειτουργούν στις έδρες των νομών όλης της χώρας. Στόχος της λειτουργίας των ΚΥΕ, σύμφωνα με τον κ. Τσοχατζόπουλο, είναι η συμβολή τους στη διαμόρφωση των όρων και των μέσων για την υλοποίηση μιας αποτελεσματικής πολιτικής ανάπτυξης στην περιφέρεια.

    ''Προτεραιότητα η στήριξη της επιχειρηματικότητας''

    Ο υπουργός χαρακτήρισε καθοριστική την ευθύνη της Πολιτείας να συγκροτήσει αποτελεσματικές υπηρεσίες ελέγχου που θα μπορέσουν, στο επίπεδο της νομαρχίας, του δήμου και της περιφέρειας, να ελέγξουν οποιασδήποτε μορφής οικονομική λειτουργία και δραστηριότητα.

    Εξάλλου, ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι η δημιουργία των ΚΥΕ αποτελεί το μοναδικό μέσο πρόσβασης για τον επενδυτή σε κάθε νομό, ενώ αποτελεί προϋπόθεση υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και της επένδυσης.

    Όσον αφορά στην υλοποίηση του ΕΠΑΝ Ανταγωνιστικότητα, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι προχωρεί με πραγματικά πλατιά συμμετοχή, με 18-20 χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα να ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την Πολιτεία, προκειμένου να επιδοτηθούν και να επενδύσουν δικά τους κεφάλαια.

    [21] Champions League: Κληρώθηκαν τα ζευγάρια Γ' προκριματικού γύρου

    25/7/2003 1:44:00 μμ

    Μετά από κλήρωση που έγινε την Πέμπτη στην έδρα της UEFA στη Νιόν, ανακοινώθηκαν τα ζευγάρια για τον Γ' προκριματικό γύρο του Champions League. Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 12 και 13 Αυγούστου και οι ρεβάνς στις 26 και 27 του ίδιου μήνα.

    Αναλυτικά τα ζευγάρια

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) ή Βαρντάρ (ΠΓΔΜ)-Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) ΜΤΚ Βουδαπέστης (Ουγγαρία) ή Ελσίνκι (Φινλανδία)-Κάουνας (Λιθυουανία) ή Σέλτικ (Σκωτία) Ρέιντζερς (Σκωτία)-Κοπεγχάγη (Δανία) ή Σλιέμα (Μάλτα) Αούστρια Βιένης (Αυστρία)-Μαρσέιγ (Γαλλία) Μπριζ (Βέλγιο)-Ντόρτμουντ (Γερμανία) Σερίφ (Μολδαβία) ή Σαχτόρ Ντόνιετσκ (Ουκρανία)-Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία) Λάτσιο (Ιταλία)-Μπνφίκα (Πορτογαλία) Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)-Μάριμπορ (Σλοβενία) ή Ντ. Ζάγκρεμπ (Κροατία) Μποέμιανς (Ιρλανδία) ή Ρόζενμποργκ (Νορβηγία)-Λα Κορούνια (Ισπανία) Γκρασχόπερς (Ελβετία)-ΑΕΚ (ΕΛΛΑΔΑ) Ζίλινα (Σλοβακία) ή Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Τσέλσι (Αγγλία) Θέλτα Βίγκο (Ισπανία)-Λέοταρ (Βοσνία) ή Σλάβια Πράγας (Τσεχία) Παρτιζάν (Σερβία/Μαυρ.) ή Τζουργκάρντεν (Σουηδία)-Νιούκαστλ (Αγγλία) Γαλατασαράι (Τουρκία)-Πιουνίκ Ερεβάν (Αρμενία) ή ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία) Ραπίντ Βουκ. (Ρουμανία) ή Αντερλεχτ (Βέλγιο)-Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία) ή Ομόνοια (Κύπρος) Τίρανα (Αλβανία) ή Γκράτσερ (Αυστρία)-Αγιαξ (Ολλανδία)

    Η προϊστορία των ελληνικών ομάδων με ελβετικές ομάδες

    Την ομάδα που απέκλεισε πέρυσι ο ΠΑΟΚ στο B' γύρο του Κυπέλλου UEFA, με γκολ του Μάρκου στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, την ελβετική Γκρασχόπερς, καλείται ν' αντιμετωπίσει η ΑΕΚ, στον Γ' προκριματικό γύρο του Champions League.

    Οι "ακρίδες", έχουν βρεθεί συνολικά τέσσερις φορές στο δρόμο των ελληνικών ομάδων, δύο κόντρα στον Παναθηναϊκό και ισάριθμες κόντρα στον ΠΑΟΚ.

    Την περίοδο 1974 - 75, οι Ελβετοί είχαν προκριθεί εις βάρος των "πρασίνων" στο 2ο γύρο του Κυπέλλου UEFA (2-0 στη Ζυρίχη, 2-1 στην Αθήνα), ενώ πέρυσι, αν και βρίσκονταν ένα βήμα πριν την πρόκριση στον 3ο γύρο της ίδιας διοργάνωσης, βρέθηκε ο Καφές να δώσει τη χαριστική βολή, δευτερόλεπτα πριν το σφύριγμα της λήξης (2-1 στην Τούμπα, 1-1 στη Ζυρίχη).

    Αναλυτικά:

    Κύπελλο UEFA - 1ος γύρος

    18/09/1974 Γκρασχόπερς-Παναθηναϊκός 2-0 (Ελσενερ 2', Γκραν 84') 03/10/1974 Παναθηναϊκός-Γκρασχόπερς 2-1 (Αντωνιάδης 73', 83' / Σάντρατς 8')

    Κύπελλο UEFA - 2ος γύρος

    31/10/2002 ΠΑΟΚ-Γκρασχόπερς 2-1 (Χασιώτης 4', Γιασεμή 48'/ Νούνιες 64'-πέναλτι) 14/11/2002 Γκρασχόπερς-ΠΑΟΚ 1-1 (Ταραράτσε 45' / Μάρκος +90')

    Όσον αφορά την προϊστορία της ΑΕΚ με Ελβετικές ομάδες, οι αναμνήσεις των φίλων της Ενωσης είναι ιδίατερα καλές.

    Συγκεκριμένα την περίοδο 1995-1996, οι "κιτρινόμαυροι", στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, νίκησαν 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια τη Σιόν, ενώ στον επαναληπτικό απέσπασαν ισοπαλία 2-2 και για πρώτη φορά προκρίθηκαν στους "16" της διοργάνωσης.

    Αναλυτικά:

    Κύπελλο Κυπελλούχων - 1ος γύρος

    14/09/1995 ΑΕΚ-Σιόν 2-0 (Βλάχος 45', Μπορμπόκης 70') 28/09/1995 Σιόν-ΑΕΚ 2-2 (Μπουβίν 19', Γκιαλάντζα 84'/Κετσπάγια 82', Μπατίστα 86')

    [22] Κολύμβηση: Εκτός ημιτελικού ο Τσαγκαράκης

    25/7/2003 2:55:00 μμ

    Εκτός ημιτελικού στα 50μ. ελεύθερο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κολύμβησης, που διεξάγεται στη Βαρκελώνη, έμεινε ο Απόστολος Τσαγκαράκης που πήρε την 46η θέση στα προκριματικά, με χρόνο 23.42. Την καλύτερη επίδοση των προκριματικών, πέτυχε ο Ρώσος Αλεξάντερ Ποπόφ με 21.98 που αποτελεί και ρεκόρ αγώνων.

    [23] Απονομή βραβείων ''ΠΥΘΙΑ 2003''

    25/7/2003 2:52:00 μμ

    Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε την Τετάρτη, 23 Ιουλίου, η απονομή των βραβείων ΠΥΘΙΑ, στους έντεκα μαθητές Ευρωπαϊκών Λυκείων, που πρώτευσαν στους Μαθηματικούς Ευρωπαϊκούς Αγώνες ''ΠΥΘΙΑ 2003''. Την τελετή βράβευσης τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο οποίος βράβευσε τους πρωτεύσαντες μαθητές. Την έναρξη της τελετής βράβευσης έκανε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου. Στη συνέχεια ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Βασίλης Καρασμάνης, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, παρουσίασε στους παρευρισκόμενους το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΠΥΘΙΑ.

    ''Θεμέλιο λίθο σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμο''

    ''Το σημαντικό αυτό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2001, κατά το Έτος Σωκράτη και έκτοτε πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κέντρου Δελφών. Απευθύνεται σε μαθητές της Τρίτης τάξεως Λυκείων Ευρωπαϊκών χωρών, όπου ακόμα διδάσκονται αρχαία ελληνικά. Στόχος των Μαθηματικών Αγώνων είναι να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων μαθητών για τις κλασικές σπουδές, που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού", δήλωσε ο κ. Καρασμάνης.

    Αμέσως μετά απηύθυνε χαιρετισμό ο Ιωάννης Στουρνάρας, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

    Ο Στουρνάρας αναφέρθηκε στην πάγια πολιτική της Εμπορικής Τράπεζας να στηρίζει οικονομικά σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις χωρίς να αναμένει ανταποδοτικά οφέλη, όπως ακριβώς συνέβαινε με τους Χορηγούς της Αρχαιότητας. Αναφερόμενος στις κλασικές σπουδές και κάνοντας τη σύγκριση με τις σύγχρονες επιστήμες της πληροφορικής και των οικονομικών είπε χαρακτηριστικά ότι οι δεύτερες εξασφαλίζουν το ζην ενώ οι πρώτες το εύ ζην. Μετά τον κ. Στουρνάρα ο Dr. Chr. Gorm Tortzen, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας (Δανία) αναφέρθηκε στη σημασία του βραβείου ΠΥΘΙΑ στην Ευρώπη.

    Το πρόγραμμα των ομιλιών έκλεισε η Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Ακολούθησε η βράβευση μαθητών από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Σε κάθε μαθητή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε το αριστείο ΠΥΘΙΑ και συμβολικά, ένα δάφνινο στεφάνι.

    Στην τελετή βράβευσης στην Παλαιά Βουλή παραβρέθηκαν η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο κ. Νίκος Φιλάρετος, ο κ. Αχιλλέας Εξαρχος, ο δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Καλτσής, ο Ιστορικός Τέχνης κ. Τάκης Μαυρωτάς, ο ζωγράφος κ. Γιώργος Ξένος, ο γλύπτης κ. Θεόδωρος Παπαδημητρίου κα.

    Στα "ΠΥΘΙΑ 2003" έλαβαν μέρος 800 μαθητές της τρίτης τάξεως των Λυκείων, όπου διδάσκονται ακόμη τα αρχαία ελληνικά από τις εξής χώρες:

    Δανία Ισπανία Βέλγιο -γαλλόφωνη κοινότητα Βέλγιο -Φλαμανδική κοινότητα Αυστρία Ρωσία Ολλανδία Γερμανία (Βαυαρία) Ιρλανδία και Γαλλία

    Οι μαθητές διαγωνίσθηκαν στην μετάφραση ενός σύντομου κειμένου (από τα αρχαία ελληνικά στην καθομιλουμένη γλώσσα της χώρας προέλευσης των μαθητών) καθώς και στον σχολιασμό του αρχαίου κειμένου στην καθομιλουμένη γλώσσα.

    Συμμετέχουσες χώρες ήταν:

    Δανία Ισπανία Βέλγιο-Γαλλόφωνη Κοινότητα Βέλγιο-Φλαμανδική Κοινότητα Αυστρία Ρωσία Ολλανδία Γερμανία (Βαυαρία) Ιρλανδία Γαλλία


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 July 2003 - 16:56:38 UTC