Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aρχίζει η ενημέρωση για το νέο εκλογικό νόμο
  • [02] Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Μέγαρα, Κέρκυρα, Νάξο
  • [03] Η ώρα των ερευνών για την περιπετειώδη πτήση Ο.Α.
  • [04] Αυλαία απόψε του Φεστιβάλ Διεθνούς Ενωσης Σοσιαλιστικών Νεολαιών
  • [05] Προτροπή Προέδρου προς Κουφοντίνα να πει την αλήθεια
  • [06] Το Ισραήλ απελευθερώνει Παλαιστίνιους κρατουμένους
  • [07] Στο Ιράν κηδεύτηκε η Iρανο-καναδή δημοσιογράφος
  • [08] Πιθανή επίσκεψη Κάρτερ στη Βόρειο Κορέα τον Σεπτέμβριο
  • [09] Κασέτα με τους προβληματισμούς του δρ. Κέλι έδωσε το BBC
  • [10] Ισπανία: Δικαίωση για το βασκικό κόμμα Μπατασούνα
  • [11] Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στη Δυτική Τουρκία
  • [12] Δύο Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί από επιθέσεις στο Ιράκ
  • [13] Ικανοποίηση Μπους-Μπλερ για το θάνατο των υιών Σαντάμ
  • [14] Eλεγχοι για συγκράτηση τιμών-καταλληλότητα τροφίμων
  • [15] Αυστρία: Επιτυχημένη η μεταμόσχευση γλώσσας
  • [16] Η Αντζελίνα Τζόλι στο ρόλο της μητέρας του Μεγάλου AΛεξάνδρου

    [01] Aρχίζει η ενημέρωση για το νέο εκλογικό νόμο

    23/7/2003 11:04:00 πμ

    Συνάντηση με τη γ.γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα θα έχει το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης με αντικείμενο την κυβερνητική πρόταση για το νέο εκλογικό νόμο. Ο κ. Σκανδαλίδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τη συζήτηση με αντικείμενο το νέο εκλογικό νόμο, που είχε χθες Τρίτη με τα μέλη του κοινοβουλευτικού τομέα του ΠΑΣΟΚ. Ανευθυνότητα στην Ν.Δ. για την άρνησή της να προσέλθει στο διάλογο καταλογίζει ο Πρωθυπουργός. "Ο κ. Σημίτης επειδή βλέπει ότι χάνει τις εκλογές, επιχειρεί έναν διάλογο για κάτι που αφορά μόνο στον ίδιο" η απάντηση της Ν.Δ.

    Υπέρ αναλογικότερου εκλογικού συστήματος οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ

    Κατά την ενημέρωση για το νέο εκλογικό νόμο, που έκανε την Τρίτη με τα μέλη του κοινοβουλευτικού τομέα του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τάχθηκαν ομοφώνως ή κατά πλειοψηφία, υπέρ του πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, υπέρ του αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων, των συνεργασιών των κομμάτων και καταρχήν υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών.

    Οσο για τα σημεία αντιπαράθεσης, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι κατατίθενται αντιρρήσεις επί της ουσίας για την εισαγωγή της λίστας στις περιφέρειες με παράλληλη σταυροδοσία στους νομούς καθώς και στις διπλές κάλπες (ένα ψηφοδέλτιο για το κόμμα και άλλο ψηφοδέλτιο για το βουλευτή).

    ''Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται ένα γενναίο εκσυγχρονισμό. Η ελληνική κοινωνία ζητά απεγνωσμένα ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου'' δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 το μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη. ''Η ΝΔ από την επομένη των εκλογών του 2000 ακολουθεί την ίδια μηδενιστική και λαϊκίστικη αντιπολιτευτική πολιτική αλλά η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και θέλει άλλου είδους αντιπολιτευτική επιχειρηματολογία. Η ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει αλλά το πολιτικό μας σύστημα βρίσκεται στο παρελθόν και πρέπει να αλλάξει'' κατέληξε.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών την Τετάρτη το μεσημέρι θα συναντηθεί με την γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και την Πέμπτη θα έχει επαφές με το συντονιστή Εσωτερικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Βύρωνα Πολύδωρα για "μια τυπική ενημέρωση" όπως την χαρακτήριζει η Ν.Δ., καθώς το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εμμένει στην άρνηση του να συμμετάσχει στο διάλογο για το νέο εκλογικό νόμο. "Με την άρνηση διαλόγου η Ν.Δ. ακυρώνει το θεσμικό της ρόλο", τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαπας.

    Την Παρασκευή ο κ. Σκανδαλίδης θα ενημερώσει τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα ενώ ο κύκλος των συζητήσεων θα κλείσει την ερχόμενη Δευτέρα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Σκληρή κριτική Σημίτη σε ΝΔ για την άρνησή της να συμμετάσχει στο διάλογο

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από τα Γρεβενά, όπου εγκαινίασε την Τρίτη το νέο γενικό νοσοκομείο της πόλης, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την για ανευθυνότητα και καιροσκοπισμό, με αφορμή την άρνησή συμμετοχής στο διάλογο, για τον νέο εκλογικό νόμο. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι "ο εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος είναι μονόδρομος".

    Ο κ. Σημίτης κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι ψεύδεται όταν ισχυρίζεται πως η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο αφορά στις επικείμενες εκλογές, ενώ γνωρίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

    Η Ν.Δ., είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, δεν προτείνει τίποτα ουσιαστικό εδώ και καιρό, ενώ δεν έχει και δεν ενδιαφέρεται να εφαρμόσει κανένα σχέδιο για τον τόπο και πρόσθεσε ότι καιροφυλαχτεί, περιμένοντας με αγωνία μια δυσκολία της Ελλάδας για να εμφανιστεί μετά και να λαϊκίσει ακατάσχετα. Έχει διαλέξει, πρόσθεσε, την υποβάθμιση της πολιτικής ζωής, ενώ ανέφερε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα.

    Διαδοχικές συναντήσεις με του υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών και Πολιτισμού θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός, με αντικείμενο την απορρόφηση των Κοινοτικών Κονδυλίων από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    [02] Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Μέγαρα, Κέρκυρα, Νάξο

    23/7/2003 10:36:00 πμ

    Το πρωί τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στην τοποθεσία Προφήτης Ηλίας Μεγάρων Αττικής σε δασική έκταση κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Λόγω των ισχυρών ανέμων το έργο κατάσβεσης ήταν δύσκολο, αλλά μετά από ολονύχτιες υπεράνθρωπες προσπάθειες οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατόρθωσαν να περιορίσουν την πυρκαγιά ώστε να μην κινδυνεύσουν σπίτια. Ο απολογισμός της καταστροφής αναμένεται να αρχίσει σήμερα. Στην Αγία Βαρβάρα Νάξου και στην Πλάκα του δήμου Κασσωπαίων Κέρκυρας παραμένουν, μέχρι αυτή την ώρα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αντιμετώπιση τυχόν αναζωπύρωσης των πυρκαγιών που ξέσπασαν χθες το απόγευμα και τέθηκαν υπό έλεγχο λίγες ώρες αργότερα. Υπό μερικό έλεγχο είναι οι φωτιές στην Ηλεία.

    Υποψίες για εμπρησμό στην Ηλεία - Συνεχείς αναζωπυρώσεις

    Εργο εμπρηστών είναι οι καταστροφικές φωτιές που πλήττουν το νομό Ηλείας. Αυτή είναι η εκτίμηση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου που συνεδρίασε τη νύχτα στην Αρχαία Ολυμπία, υπό την προεδρία του νομάρχη Ηλείας Τακη Δημητρουλόπουλου.

    Στο μεταξύ, τους χώρους που έχουν εκδηλωθεί οι πυρκαγιές επισκέφθηκαν την Τρίτη ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Παντελής Τσερτικίδης και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Φούρλας. Οι φωτιές τόσο στην περιοχή του Ξηρόκαμπου όσο και στο Λάνθι έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο, αλλά οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο της πλήρους κατάσβεσης.

    Από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές σε δάση, γεωργικές καλλιέργειες, στάβλους με ζώα και αποθήκες με ζωοτροφές.

    [03] Η ώρα των ερευνών για την περιπετειώδη πτήση Ο.Α.

    23/7/2003 11:17:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Απολύτως καλά στην υγεία τους είναι οι 76 επιβάτες και το πλήρωμα του Μπόϊνγκ 737 της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το οποίο πραγματοποίησε χθες αναγκαστική προσγείωση, όταν παρουσιάστηκε αιφνίδια βλάβη του δεξιού κινητήρα, ενώ εκτελούσε την πτήση από Μόσχα προς Αθήνα. Αυτή την ώρα εμπειρογνώμονες της εταιρείας πραγματοποιούν έλεγχο στον κινητήρα ώστε να βγάλουν το ακριβές συμπέρασμα για τη βλάβη. Με τους σωστούς χειρισμούς των κυβερνητών του, το αεροσκάφος προσγειώθηκε ομαλά και χωρίς να διατρέξουν κανέναν κίνδυνο οι επιβάτες στο αεροδρόμιο της πόλης Μπριάνζ, στις 20.00 ώρα Ελλάδας, την Τρίτη. Εκεί τους επιβαίνοντες παρέλαβε άλλο αεροσκάφος της Ο.Α. και τους μετέφερε στο Διεθνές αεροδρόμιο των Σπάτων "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ".

    [04] Αυλαία απόψε του Φεστιβάλ Διεθνούς Ενωσης Σοσιαλιστικών Νεολαιών

    23/7/2003 11:25:00 πμ

    Στα Καμένα Βούρλα ξεκινάει απόψε το Παγκόσμιο Φεστιβάλ της Διεθνούς Ένωσης Σοσιαλιστικών Νεολαιών με διοργανώτρια την νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν 8.000 νέοι από 100 χώρες του κόσμου με το σύνθημα Δράση για την Ειρήνη. Η τελετή έναρξης θα αρχίσει στις 8.00 μ.μ με χαιρετισμούς του Γραμματέα της Κ. Ε Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παντελή Καμά. Να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ θα επισκεφθεί την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ τις προηγούμενες μέρες θα μετάσχουν σε πολιτικές συζητήσεις κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Γιώργος Παπανδρέου, Ακης Τσοχατζόπουλος, Βάσω Παπανδρέου και άλλοι.

    [05] Προτροπή Προέδρου προς Κουφοντίνα να πει την αλήθεια

    23/7/2003 11:44:00 πμ

    Διακόπτεται για αύριο Πέμπτη η δική της 17Ν μετά από αίτημα της συνηγόρου της υπεράσπισης Ιωάννας Κούρτοβικ, ώστε να προετοιμαστούν οι κατηγορούμενοι για τις απολογίες τους. Ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που έκανε δεκτό το αίτημα, απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουφοντίνα και τους άλλους κατηγορούμενους, είπε: "Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι το δικαστήριο και η ελληνική κοινωνία περιμένει από σας να απαντήσετε ποιες ήταν οι συνθήκες που προκάλεσαν τη δημιουργία της 17Ν, καθώς και για την ιδεολογική προέλευση των ατόμων που συμμετείχαν και για τις ψυχικές διεργασίες που από επαναστατική ιδεολογία οδήγησαν στην ατομική βία και στο πέρασμα του ποινικού κώδικα". Αυτή την ώρα στο δικαστήριο γίνεται σχολιασμός της κατάστασης του καθηγητή του ΕΜΠ Β. Αγγελόπουλου, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλ. Γιωτόπουλου και δήλωσε βέβαιος για την αθωότητα του κατηγορουμένου.

    Ενταση με αφορμή σχόλιο από τη συνήγορο Κουφοντίνα

    Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχε σημειωθεί ένταση με αφορμή σχόλιο για τον εισαγγελέα της έδρας από τη συνήγορο του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ ότι μεροληπτεί σε βάρος των υπερασπιστικών ισχυρισμών και υποτιμά τους μάρτυρες υπεράσπισης.

    Λίγα λεπτά πριν, ο Πρόεδρος της Εδρας κ. Μαργαρίτης είχε πει στη συνήγορο ότι πολλοί μάρτυρες υπεράσπισης χαρακτήρισαν ''μαριονέτες'' τα μέλη του δικαστηρίου και επεσήμανε ότι κάποιοι με την απαξίωση του δικαστηρίου επιδιώκουν και την απαξίωση της απόφασης.

    ''Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι αθώος''

    Βέβαιος για την αθωότητα του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, σχετικά με όσα κατηγορείται, δήλωσε ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Βένιος Αγγελόπουλος, καταθέτοντας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας την Τρίτη. Ο κ. Αγγελόπουλος υποστήριξε ότι δεν είναι σε θέση να αναφερθεί στον καθένα από τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, εκτός από τον Θεολόγο Ψαραδέλη και τον Γιάννη Σερίφη, οι οποίοι, όπως είπε, είχαν παράλληλη δράση με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

    ''Σε αυτό το εδώλιο θα μπορούσε να ήμουν εγώ. Ο Γιωτόπουλος είναι οριακή περίπτωση. Υπήρξε φίλος μου. Επρεπε να τον βοηθήσω. Εκανε την κουταμάρα της ζωής του με το ψευδώνυμο που κράτησε'', υποστήριξε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.

    Ο κ. Αγγελόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η δράση της 17Ν δεν απείλησε ποτέ την Πολιτεία, κάτι που θα συνέβαινε, σύμφωνα με τον μάρτυρα, μόνο εάν το σκεπτικό και η πρακτική της Οργάνωσης είχαν βρει μιμητές στην κοινωνία. ''Πέραν των θυμάτων, δόθηκε μία πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ικανότητα της ''17 Νοέμβρη'' να βλάψει το πολίτευμα. Εγινε καπηλεία του ανθρώπινου πόνου. Ο ανθρώπινος πόνος δεν είναι εμπορεύσιμος''.

    Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο η παρούσα υπόθεση εκτός από την απονομή δικαιοσύνης για τη 17Ν απευθύνεται και σε μία μερίδα πολιτών που αντιστάθηκαν κατά της χούντας. Σε ερώτηση της συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής Ολγας Τσόλκα, που εκπροσωπεί την οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη, σχετικά με κείμενο που είχε συνυπογράψει το περασμένο καλοκαίρι, στο οποίο οι συνήγοροι υπεράσπισης χαρακτηρίζονται ''διορισμένοι'', ο κ. Αγγελόπουλος απάντησε ότι παρανοήθηκε το πνεύμα του κειμένου.

    Νωρίτερα, ο σκηνοθέτης - συγγραφέας Κώστας Ζηρίνης, που κατέθεσε επίσης ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, τον οποίο, όπως είπε, δεν γνωρίζει, έκανε λόγο για κατασκευή στοιχείων.

    Επίσης, την Τρίτη, ο πρόεδρος της έδρας Μ. Μαργαρίτης διευκρίνισε ότι οι όποιες ενστάσεις της υπεράσπισης όσον αφορά στην ακυρότητα ή μη των προανακριτικών καταθέσεων και ομολογιών θα υποβάλλονται ξεχωριστά για τον κάθε κατηγορούμενο κατά τη διάρκεια της απολογίας του και όχι όλες μαζί πριν την έναρξη των απολογιών.

    [06] Το Ισραήλ απελευθερώνει Παλαιστίνιους κρατουμένους

    23/7/2003 11:27:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Στην απελευθέρωση 350 Παλαιστινίων κρατουμένων θα προχωρήσει το Ισραήλ, όπως μετέδωσε την Τρίτη το ισραηλινό ραδιόφωνο, προσθέτοντας πως την απόφαση έλαβε η αρμόδια διυπουργική επιτροπή. Ωστόσο, από το μέτρο αποκλείστηκαν οι Ισλαμιστές κρατούμενοι της Χαμάς και της Τζιχάντ. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος υπουργός που είναι υπεύθυνος για τους κρατουμένους, Χισάμ Αμπντελ Ράζεκ προειδοποίησε ότι η άρνηση του Ισραήλ να απελευθερώσει και ισλαμιστές κρατουμένους των δύο οργανώσεων θα οδηγήσει σε αδιέξοδο την πολιτική διαδικασία.

    [07] Στο Ιράν κηδεύτηκε η Iρανο-καναδή δημοσιογράφος

    23/7/2003 11:00:00 πμ

    Στην πόλη Σιράζ του νοτιοδυτικού Ιράν κηδεύτηκε η Iρανο-καναδή δημοσιογράφος Ζαχρά Καζεμί, παρά το γεγονός ότι η καναδική κυβέρνηση είχε ζητήσει να μεταφερθεί η σορός της στον Καναδά. Η Ζαχρά Καζεμί, που έχασε τη ζωή της μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της από Ιρανούς αστυνομικούς, κηδεύτηκε στην πόλη που γεννήθηκε, μετά από αίτημα της μητέρας της. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ, η άτυχη δημοσιογράφος ενταφιάστηκε έξω από το μαυσωλείο του Σαγιέντ Αλαεντίν Χουσείν, παρουσία μελών της οικογενείας της, συγγενών, δημοσιογράφων και επισήμων.

    H Ζαχρά Καζεμί απεβίωσε μετά από άγριο ξυλοδαρμό

    Η 54χρονη Ζαχρά Καζεμί που ζούσε στον Καναδά, είχε συλληφθεί στο Ιράν στις 23 Ιουνίου επειδή τραβούσε φωτογραφίες στη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας έξω από τη φυλακή Εβιν, στην Τεχεράνη, όπου κρατούνται αρκετοί αντιφρονούντες.

    Η Ζαχρά ανακρίθηκε επί 77 ώρες από την ιρανική Αστυνομία, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ακατάσχετη αιμορραγία έχοντας δεχτεί ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι.

    Η άτυχη δημοσιογράφος έχασε τη μάχη με τη ζωή στις 10 Ιουλίου, αφού παρέμεινε νοσηλευόμενη επί 14 ημέρες. Η ιατροδικαστική έκθεση που διέταξαν οι ιρανικές Αρχές διαπίστωσε ότι το χτύπημα στο κεφάλι συνέβη έως και 36 ώρες πριν μεταφερθεί η δημοσιογράφος στο νοσοκομείο στις 26 Ιουνίου.

    Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Αλί Αμπνταχί είχε αποκαλύψει ότι η Ζαχρά απεβίωσε μετά από ξυλοδαρμό. ''Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Υγείας, η δημοσιογράφος πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία που προκλήθηκε από ξυλοδαρμό'', είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Αμπνταχί.

    Ο Ιρανός πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί είχε δώσει εντολή σε τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης του να διεξάγουν έρευνες για τις συνθήκες του θανάτου της Καζαμί.

    [08] Πιθανή επίσκεψη Κάρτερ στη Βόρειο Κορέα τον Σεπτέμβριο

    23/7/2003 9:40:00 πμ

    Στη Βόρειο Κορέα ενδέχεται να βρεθεί τον Σεπτέμβριο, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί το τέλμα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ. Το ιαπωνικό δίκτυο Φούτζι Τελεβίζιον αναφέρει στην ιστοσελίδα του πως ο Κάρτερ ρυθμίζει τις λεπτομέρειες για την επίσκεψή του στη Βόρειο Κορέα, πιθανώς στις αρχές του Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ.

    Παρόμοια επίσκεψη και το 1994

    Καθοδόν προς τη Βόρεια Κορέα, ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος θα κάνει πρώτα στάση στην Ιαπωνία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Τζουνισίρο Κοϊζούμι. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο Τζίμι Κάρτερ, που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2002, είχε επισκεφτεί τη Βόρειο Κορέα και το 1994, κατά τη διάρκεια μίας παρόμοιας κρίσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του κομμουνιστικού κράτους.

    Τότε, ο Κάρτερ είχε κατορθώσει να διαπραγματευθεί μία συμφωνία με τον ηγέτη Κιμ Ιλ Σουνγκ, με την οποία η Πιονγκγιάνγκ βεβαίωνε την προθυμία της να παγώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

    [09] Κασέτα με τους προβληματισμούς του δρ. Κέλι έδωσε το BBC

    23/7/2003 9:06:00 πμ

    Ηχογραφημένη κασέτα στην οποία ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι εξέφραζε τις ανησυχίες του για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν από την βρετανική κυβέρνηση οι πληροφορίες για το ιρακινό οπλοστάσιο έχει στην κατοχή του το BBC . Πρόκειται για συνομιλία του καθηγητή με την επιστημονική συντάκτρια του BBC Σούζαν Γουότς, που ηχογραφήθηκε ενάμισι μήνα πριν ο κορυφαίος σύμβουλος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ δώσει τέλος στη ζωή του.

    Αμφιβολίες Κέλι για τους ισχυρισμούς Μπλερ σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ

    Η Σούζα Γουότς στην εκπομπή της "Newsnight" στις 2 και 4 Ιουνίου είχε επικαλεστεί "ανώνυμες πηγές" λέγοντας ότι "είχε γίνει έμμονη ιδέα στην κυβέρνηση να βρει πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες για την άμεση ιρακινή απειλή".

    Σύμφωνα με την συντάκτρια του ΒΒC, η "πηγή" της που τότε δεν κατονόμασε, εξέφραζε αμφιβολίες για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Μπλερ ότι το Ιράκ μπορεί να εξαπολύει επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής εντός 45 λεπτών.

    Το BBC αναμένεται να καταθέσει την κασέτα στον δικαστή, λόρδο Χάτον που έχει αναλάβει την έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του καθηγητή Κέλι.

    Μετά την αυτοκτονία του Βρετανού καθηγητή το BBC επιβεβαίωσε ότι ο δρ. Κέλι ήταν η "βασική πηγή" για τρεις δημοσιογράφους που αποκάλυψαν την παραποίηση στοιχείων για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν προκειμένου να δικαιολογηθεί ο πόλεμος στο Ιράκ.

    [10] Ισπανία: Δικαίωση για το βασκικό κόμμα Μπατασούνα

    23/7/2003 10:00:00 πμ

    Αποδεκτή κρίθηκε την Τρίτη η προσφυγή που κατέθεσε το βασκικό αυτονομιστικό κόμμα Μπατασούνα κατά της απαγόρευσής του, από το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς οι Αρχές θεωρούν το κόμμα ως πολιτικό βραχίονα της ένοπλης οργάνωσης ΕΤΑ. Στην προσφυγή του Μπατασούνα, που κατατέθηκε στις 20 Απριλίου, υποστηρίζεται πως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στις 17 Μαρτίου, να θέσει εκτός νόμου τα κόμματα Ερι Μπατασούνα, Εουσκάλ Εριτάροκ και Μπατασούνα καταπατά πολλά άρθρα του ισπανικού Συντάγματος, καθώς και την ευρωπαϊκή συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τις βασικές ελευθερίες.

    [11] Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στη Δυτική Τουρκία

    23/7/2003 9:43:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλόνισε το πρωί της Τετάρτης τους κατοίκους της επαρχίας Ντενιζλί στη Δυτική Τουρκία. Ο σεισμός, που έγινε αισθητός και σε άλλες γειτονικές επαρχίες, προκάλεσε πανικό στους κατοίκους που βγήκαν φοβισμένοι στους δρόμους. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Ορχάν Οζτούρκ δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή ότι δεν υπήρξαν θύματα και ζημιές από τον σεισμό.

    [12] Δύο Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί από επιθέσεις στο Ιράκ

    23/7/2003 11:19:00 πμ

    Αμείωτες συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, μετά την επίσημη λήξη του πολέμου, την 1η Μαΐου. Αλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και οκτώ τραυματίστηκαν από δύο επιθέσεις που πραγματοποίησαν Ιρακινοί ένοπλοι, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Ένας Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του και έξι τραυματίστηκαν από έκρηξη στη Μοσούλη, στο Βόρειο Ιράκ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, ο οποίος δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για βόμβα ή νάρκη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε σε οδική αρτηρία τη στιγμή που περνούσε αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα.

    Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας κοντά στην πόλη Ραμάντι, Δυτικά της Βαγδάτης, όπου άλλος ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν.

    Τουλάχιστον 40 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από επιθέσεις ενόπλων από την 1η Μαίου, που ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζότζ Μπους κήρυξε επισήμως το τέλος του πολέμου.

    [13] Ικανοποίηση Μπους-Μπλερ για το θάνατο των υιών Σαντάμ

    23/7/2003 9:11:00 πμ

    Σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης μεταφέρθηκαν οι σοροί των δύο γιων του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι και Κουσάι, που σκοτώθηκαν την Τρίτη από Αμερικανούς κομάντος στη Μοσούλη, όταν αντιστάθηκαν στη σύλληψή τους στη διάρκεια επιχείρησης που κράτησε έξι ώρες. Με χαρά δέχθηκαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους τα νέα για τους γιους του Σαντάμ, ο θάνατος των οποίων αναμένεται να ανακουφίσει σε μέγιστο βαθμό τον Μπλερ και Μπους, ιδίως εάν εξαιτίας αυτού μειωθεί η αντίσταση των Ιρακινών, ενώ πιστεύεται πως θα εκτρέψει την προσοχή από τη δυσαρέσκεια που έχει δημιουργηθεί για τα διογκωμένα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις δύο κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους για πόλεμο στο Ιράκ.

    Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της χαιρέτισαν ως χαρμόσυνα νέα την είδηση

    Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε "θετικό νέο" την είδηση και ως "επιπλέον εγγύηση στον ιρακινό λαό πως το παλαιό καθεστώς έφυγε και δεν πρόκειται να επιστρέψει ξανά".

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλερ δήλωσε την Τετάρτη πως ο θάνατος των δύο γιων του Σαντάμ σηματοδοτεί μία "σημαντική ημέρα για το νέο Ιράκ".

    "Είναι σαφώς καλά νέα για τον ιρακινό λαό και καλά νέα για τις δυνάμεις μας", τόνισε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ Πολ Μπρέμερ.

    "Οι Ουντάι και Κουσάι μοιράζονταν την ευθύνη του πατέρα τους για τα τόσα χρόνια που υπέφερε ο ιρακινός λαός. Τα νέα πως οι γιοι του Σαντάμ δεν αποτελούν πλέον απειλή για την ασφάλεια του Ιράκ συνιστά μία διασφάλιση για τον ιρακινό λαό", έσπευσε να τονίσει ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο.

    Στα ίχνη τώρα του Σαντάμ

    Ο 39χρονος Ουντάι, ο πρωτότοκος, ήταν πασίγνωστος στο Ιράκ για τη σκληρότητά του και το στυλ πλέι-μπόι. Ωστόσο, σύμφωνα με επιφανή Ιρακινό πολιτικό, ο γεννημένος το 1966 Κουσάι ήταν ο πιο σημαντικός από τους δύο αδελφούς και σε αυτόν αποδίδονταν οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων. Ο Κουσάι ήταν ο πιο έμπιστος σύμβουλος του Σαντάμ και πολλοί διέβλεπαν σε αυτόν τον διάδοχό του.

    Η βίλα όπου εντοπίστηκαν οι γιοι του Σαντάμ ανήκει σε επιχειρηματία που διατηρούσε στενές σχέσεις με το ανατραπέν καθεστώς, όπως ανέφεραν οι γείτονες. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μόλις περικυκλώθηκε το κτήριο από τις αμερικανικές δυνάμεις, άρχισαν τα πυρά και ακολούθησε πολύωρη μάχη, στη διάρκεια της οποίας οι Aμερικανοί χρησιμοποίησαν βαρέα όπλα.

    Ο πρόεδρος του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου Αχμεντ Σάλαμπι δήλωσε πως το κόμμα του θα συνδράμει τους Αμερικανούς να εντοπίσουν τον Σαντάμ, ο οποίος πιστεύεται πως παραμένει ασύλληπτος στο Ιράκ, τρεις μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος του. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί τόνισαν πως δέχθηκαν την πληροφορία από κάποιον "εθελοντικά προσφερθέντα" πληροφοριοδότη, ο οποίος θα διεκδικήσει κάποια από τα 15 εκατ. δολάρια, που έχουν προσφερθεί ως αμοιβή από την Ουάσιγκτον για τις κεφαλές των Ουντάι και Κουσάι.

    Η αμοιβή για τον Σαντάμ ανέρχεται σε 25 εκατ. δολάρια.

    Οπως πάντως υποστηρίζει ο Σαουδάραβας πολιτικός αναλυτής Τζαμάλ Κασόγκι, οι δύο αυτοί θάνατοι μπορεί να σημαίνουν ότι κι ο Σαντάμ θα συλληφθεί σύντομα. Ο ίδιος εκτιμά πως είναι απίθανο οι θάνατοι των γιων του Σαντάμ να σκληρύνουν την αποφασιστικότητα για αντίσταση.

    [14] Eλεγχοι για συγκράτηση τιμών-καταλληλότητα τροφίμων

    23/7/2003 10:46:00 πμ

    Συνεχίζονται οι επαφές του υφυπουργού Ανάπτυξης Κίμωνα Κουλούρη με τους εκπροσώπους της αγοράς για τη συγκράτηση των τιμών. Το απόγευμα ο Yφυπουργός θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των πολιτών-παραγωγών στις λαϊκές αγορές, προκειμένου να συζητήσουν την εξέλιξη των τιμών και τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο για την λειτουργία των λαϊκών αγορών. Εξάλλου, έλεγχο στον Οργανισμό Κεντρικής Κρεαταγοράς Αθηνών πραγματοποίησε την Τρίτη κλιμάκιο ελεγκτών της Ε.Ε., προκειμένου να διαπιστώσουν εάν διασφαλίζεται η ποιότητα των προσφερομένων προϊόντων. Το πόρισμα των ελεγκτών αναμένεται να ανακοινωθεί στο μέλλον.

    Υψηλά πρόστιμα και σε πρατήρια για νοθευμένα καύσιμα

    Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά από τα αρμόδια συνεργεία των νομαρχιών και το ΣΔΟΕ.

    Στον Πειραιά κατασχέθηκαν τόνοι ακατάλληλων και επικίνδυνων για την υγεία τροφίμων.

    Στην Ηλεία σφραγίστηκαν σφαγεία που δεν πληρούσαν τους όρους υγιεινής.

    Την ίδια ώρα στην αγορά καυσίμων έχουν ήδη επιβληθεί τσουχτερά πρόστιμα έως 150.000 ευρώ σε οκτώ πρατήρια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης για πώληση νοθευμένης βενζίνης. Από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τα ειδικά συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης (ΚΕΔΑΚ) στα πρατήρια υγρών καυσίμων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ελέχθησαν 736 πρατήρια, ως προς τις βενζίνες (σούπερ, αμόλυβδη, σούπερ αμόλυβδη). Διαπιστώθηκαν 34 παραβάσεις ποιότητας (ποσοστό 4,22%). Οι τέσσερις περιπτώσεις βεβαιώθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους, ενώ για τις υπόλοιπες 30 αναμένεται η απάντηση.

    Επί τάπητος η πρόταση των χονδρεμπόρων Ρέντη για λιανικές πωλήσεις

    Εν τω μεταξύ, την είσοδό τους και στο λιανικό εμπόριο επιδιώκουν οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις οπωροκηπευτικών της κεντρικής αγοράς του Ρέντη.

    Η πρόταση των χονδρεμπόρων να πωλούν τα προϊόντα τους μία ημέρα την εβδομάδα, κατά προτίμηση το Σάββατο, απευθείας στους καταναλωτές έγινε γνωστή χθες και αναμένεται εντός των επομένων ημερών να υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Κίμωνα Κουλούρη, προκειμένου να συζητηθούν οι επιπτώσεις της υλοποίησης της πρότασης.

    Το θέμα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά την συνάντηση που θα έχει το απόγευμα της Τετάρτης ο Υφυπουργός με τους εκπροσώπους των πωλητών και των παραγωγών στις λαϊκές αγορές.

    Το συγκεκριμένο θέμα έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις στην αγορά για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην αλλαγή των ρόλων χονδρεμπορικών και λιανεμπορικών επιχειρήσεων δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις cash and carry θα ακολουθήσουν την ίδια οδό, προκαλώντας μια μεγάλη συζήτηση για το εάν λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά ή τίθεται θέμα λειτουργίας αθέμιτου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανικού εμπορίου.

    [15] Αυστρία: Επιτυχημένη η μεταμόσχευση γλώσσας

    23/7/2003 10:52:00 πμ

    Ενα εντυπωσιακό εγχείρημα έφεραν σε πέρας γιατροί σε νοσοκομείο της Αυστρίας. Κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν γλώσσα σε ασθενή που έπασχε από καρκίνο. Ο οργανισμός του ασθενή ανταποκρίνεται θετικά μέχρι στιγμής στο μόσχευμα όμως οι γιατροί τονίζουν ότι χρειάζεται ακόμη χρόνος για να σιγουρευτούν για την επιτυχία της επέμβασης.

    Ελπίδες για μια φυσιολογική ζωή

    Τώρα θα μπορεί να μιλάει και να τρώει κανονικά, δεν θα έχει όμως την αίσθηση της γεύσης.

    Ένας 42χρονος άνδρας, αγνώστων στοιχείων είναι ο πρώτος άνθρωπος που υπεβλήθη σε εγχείριση μεταμόσχευσης γλώσσας στο Γενικό νοσοκομείο της Αυστρίας. Ο ασθενής αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς είχε εμφανίσει κακοήθη όγκο στη γλώσσα.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, τον Αυστριακό καθηγητή Κριστιάν Κέρμερ ο οργανισμός του δείχνει να αντιδρά θετικά και να έχει αποδεχτεί το μόσχευμα. "Υστερα από 14 ώρες στο χειρουργείο, ο ασθενής βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και δέχεται την εντατική φροντίδα των γιατρών. Προσπαθήσαμε να τον ξυπνήσουμε πολύ γλυκά και μαλακά, γιατί διαφορετικά υπήρχε περίπτωση να δαγκώσει το μόσχευμα". Μία ακόμη μεγάλη νίκη, λοιπόν, για την ιατρική επιστήμη, που πρόσφατα τον περασμένο Μάρτιο είχε πετύχει και τη μεταμόσχευση χεριών. Τώρα το μεγάλο στοίχημα για τους ειδικούς είναι η αποφυγή απόρριψης του μοσχεύματος.

    [16] Η Αντζελίνα Τζόλι στο ρόλο της μητέρας του Μεγάλου AΛεξάνδρου

    23/7/2003 10:24:00 πμ

    Τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα ενσαρκώσει στη μεγάλη οθόνη η γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζόλι, ενώ τον διάσημο στρατηλάτη θα υποδυθεί ο Ιρλανδός συνάδελφός της Κόλιν Φάρελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ντέιλι Βαράιτι. Η 28χρονη ηθοποιός, που έχει γίνει γνωστή κυρίως μέσα από τους ρόλους της "Λάρα Κροφτ", θα ενσαρκώσει την Ολυμπιάδα στην ταινία, που ετοιμάζεται να σκηνοθετήσει ο σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας Γουόρνερ Μπράδερς, που θα έχει την παραγωγή της ταινίας, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν το δημοσίευμα.

    Επόμενος ρόλος η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας

    Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας, που θα αρχίσουν το φθινόπωρο, θα πραγματοποιηθούν στο Μαρόκο και στο Λονδίνο.

    Το σχέδιο του Στόουν αντιστρατεύεται μία αντίστοιχη παραγωγή για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με πρωταγωνιστές τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τη Νικόλ Κίντμαν, στους ρόλους του μακεδόνα βασιλιά και της μητέρας του αντίστοιχα, με σκηνοθέτη τον Μπαζ Λούρμαν, γνωστού από το μιούζικαλ "Μουλέν Ρουζ".

    Τα γυρίσματα αυτής της ταινίας αναμένεται να γίνουν είτε στην Αυστραλία, είτε στο Μαρόκο. Αρχικά οι παραγωγοί είχαν αποκλείσει το Μαρόκο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Καζαμπλάνκα τον Μάιο, ωστόσο ενδέχεται να υπαναχωρήσουν στην αρχική τους επιλογή.

    Η Τζόλι μετά τον ρόλο της Ολυμπιάδος θα ενσαρκώσει ακόμη ένα ιστορικό πρόσωπο, την Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας, στην ταινία "Αγάπη και Τιμή" των στούντιο Ντίσνεϊ, τα γυρίσματα της οποίας θα ξεκινήσουν το ερχόμενο έτος στη Ρωσία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 23 July 2003 - 9:07:40 UTC