Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικού τομέα του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Στην Πάτρα ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας
  • [03] Ερώτημα Πετσάλνικου για προσωρινή αργία της Κ.Μπουρμπούλια
  • [04] Φωτιά σε εργοστάσιο ξυλείας στην Αλεξανδρούπολη
  • [05] Προσφυγή Ε.Ε για τη βελτίωση ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα
  • [06] E.E: Επιστροφές αγροτικών επιδοτήσεων
  • [07] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Πύργο του Αιφελ
  • [08] Επίσκεψη Γκιουλ στην Ουάσιγκτον
  • [09] Καταδίκασε την Τουρκία για βασανιστήρια το Δ.Α.Δ
  • [10] Eκτός τελικού Δρυμωνάκος - Δημοσχάκη
  • [11] Μπάσκετ: Νίκη για την Εθνική παίδων
  • [12] Νίκη του Παναθηναϊκού επί της Ξαμάξ
  • [13] Ήττα για τον ΠΑΟΚ επί της Μπαστιά
  • [14] Ρεκόρ Ευρώπης ο Βιατσάνιν στα 100μ. ύπτιο
  • [15] Ολυμπιακός: Συνεχίζεται η αναζήτηση επιθετικού
  • [16] Φεστιβάλ Rhythm Sticks στο Λονδίνο
  • [17] Με μια αναπνοή... στα 120 μέτρα

    [01] Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικού τομέα του ΠΑΣΟΚ

    Πηγή: ΑΠΕ 22/7/2003 10:34:00 μμ

    Πλούσιος προβληματισμός για τις διατάξεις του προτεινόμενου νέου εκλογικού νόμου, αναπτύχθηκε κατά τη συνεδρίαση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού τομέα του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη και του υφυπουργού Εσωτερικών Λάμπρου Παπαδήμα. Ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τη συζήτηση εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. Όπως σημείωσε, οι βουλευτές τάχθηκαν ομοφώνως ή κατά πλειοψηφία υπέρ του πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, υπέρ του αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων, των συνεργασιών των κομμάτων και καταρχήν υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών. Όσο για τα σημεία αντιπαράθεσης, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι κατατίθενται αντιρρήσεις επί της ουσίας για την εισαγωγή της λίστας στις περιφέρειες με παράλληλη σταυροδοσία στους νομούς, καθώς και στις διπλές κάλπες (ένα ψηφοδέλτιο για το κόμμα και άλλο ψηφοδέλτιο για το βουλευτή).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγωγή της "λίστας" συγκεντρώνει τις περισσότερες αντιρρήσεις, ενώ προβληματισμός εκφράζεται από ορισμένους βουλευτές και στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και στα διπλά ψηφοδέλτια.

    Η συζήτηση του κ. Σκανδαλίδη με τους 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μετέχουν στο πρώτο τμήμα διακοπών της Βουλής, θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και με τους βουλευτές του δεύτερου και του τρίτου τμήματος, ενώ θα επαναληφθεί και με το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος το Σεπτέμβριο.

    Προσερχόμενος, ο βουλευτής Α' Αθηνών Χρ. Παπουτσής είπε ότι οι συνάδελφοί του "είναι υπέρ των κομμάτων και όχι των νόμων που καταργούν τα κόμματα" και εντός της αιθούσης φέρεται να τάχθηκε υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων και των προγραμματικών συμφωνιών των κομμάτων αλλά εναντίον της λίστας και της διπλής κάλπης που "αποϊδεολογικοποιεί" την πολιτική ζωή.

    Ο βουλευτής Β' Αθηνών Μ. Παπαϊωάννου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "μπορούμε να συνθέσουμε" τις διαφορετικές ιδέες, ωστόσο είπε ότι ο γερμανικός εκλογικός νόμος είναι ο χειρότερος που υπάρχει.

    Τοποθετούμενος στο ΚΤΕ, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δύο εκλογικές περιφέρειες, ότι δεν πρέπει να εκλέγονται άλλοι βουλευτές με σταυρό και άλλοι με λίστα και ότι η διπλή κάλπη οδηγεί στην "αποϊδεολογικοποίηση".

    Ζήτησε να αυξηθεί η αναλογικότητα στο 85% των εδρών και να δοθεί η δυνατότητα στα κόμματα που δεν λαμβάνουν το 3% πανελλαδικά να εκλέγουν υποψηφίους τους που καλύπτουν το εκλογικό μέτρο στις περιφέρειές τους (περίπτωση Τσοβόλα στη Β' Αθηνών).

    Ο βουλευτής Επικρατείας Π. Αυγερινός είπε ότι η πρόταση Σκανδαλίδη "έχει θετικά και αρνητικά και ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη", ενώ εκτίμησε ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να αναδειχθεί ακόμα και εάν υπάρχει αναλογικότητα στο 90%.

    Κατά των "λιστών" αλλά υπέρ της διπλής κάλπης ως "άριστο μέτρο" τάχθηκε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Στ. Παπαθεμελής.

    "Εφόσον είναι αναλογικότερος θα είναι και δικαιότερος", είπε ο κ. Παπαθεμελής.

    Όσο για τη διάσπαση των περιφερειών σε μικρότερες είπε ότι θα είναι δύσκολη η εφαρμογή της σε πρώτη φάση και ότι ενδεχομένως οδηγήσει σε ανίερες συμμαχίες.

    Τη διαφωνία του με τη λίστα επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Ακριβάκης αναμένοντας ωστόσο την πορεία της συζήτησης. Δηκτικά σχολίασε τις προτάσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλος: "Θα δουλεύουν τα άλογα για να τρωνε τα γαϊδούρια".

    Η βουλευτής Α' Αθηνών Ελ. Ανουσάκη είπε ότι "μας φοβίζουν οι αλλαγές", ενώ, μάλλον ειρωνικά, ο βουλευτής Αρτας Δ. Κοσσυβάκης δήλωσε ότι είναι "κατενθουσιασμένος" και με την κοινωνία και με το σύστημα.

    [02] Στην Πάτρα ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

    22/7/2003 10:47:00 μμ

    "Το 2006 προβλέπεται να αποπερατωθεί το νέο λιμάνι της Πάτρας, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το συνεδριακό κέντρο του Οργανισμού Λιμένος", δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης, ο οποίος επιθεώρησε τα έργα του νέου λιμανιού και μετείχε σε σύσκεψη με την διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος.

    Δηλώσεις Πασχαλίδη

    Αναφορικά με τη σχέση του λιμανιού της Πάτρας και της πόλης ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωσε: ''Πιστεύω στη ζωντανή σχέση πόλης και λιμανιού'', εξηγώντας ότι η ασφάλεια που πρέπει να έχει ένα διεθνές λιμάνι, όπως η Πάτρα, δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρέπει να είναι ανοιχτό και στους πολίτες.

    Ο κ. Πασχαλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των έργων, διαπίστωσε αυξημένη τουριστική κίνηση και δήλωσε γενικά ικανοποιημένος από την εικόνα της Πάτρας ως Ολυμπιακής πόλης.

    Για την ανάπτυξη του λιμανιού, που είναι το τρίτο κατά σειρά δραστηριότητας στη χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, μίλησε ο κ. Πασχαλίδης.

    Το θέμα αυτό θα αναπτυχθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί με θέμα τη συμβολή των λιμανιών στην ανάπτυξη.

    Αναφορικά με το δίλημμα που είχαν θέσει παλαιότερα οι προκάτοχοι του κ. Πασχαλίδη, σχετικά με το αν ''θέλουμε λιμάνι για βόλτα ή ένα ασφαλές λιμάνι'', ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε: ''Είμαι υπέρ της ζωντανής σχέσης των λιμανιών με τις πόλεις και νομίζω ότι όσοι αγαπούν τα λιμάνια και όσοι έχουν προσέξει την ιστορία τού πώς γεννήθηκαν οι πόλεις μέσα από τα λιμάνια, θα συμφωνήσουν μαζί μου. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική ζωντανής σχέσης του λιμανιού με την πόλη και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γι' αυτό μίλησα για αναπλάσεις και μια λειτουργία που θα επιτρέπει τους πολίτες να επισκέπτονται το λιμάνι''.

    Για την ασφάλεια του λιμανιού, εν όψει Ολυμπιακών αγώνων και το πως μπορεί να συνδυαστεί με την παρουσία των λαθρομεταναστών, που επιδιώκουν να περάσουν με πλοία στην Ιταλία, ο κ. Πασχαλίδης τόνισε: ''Στα Ολυμπιακά λιμάνια υπάρχουν τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία έχουμε μελετήσει και θα εφαρμοστούν σε συγκεκριμένες περιοχές το καλοκαίρι του 2004. Ήδη από αυτό το καλοκαίρι ξεκινάμε τα δοκιμαστικά τεστ για την εφαρμογή των μέτρων. Επιμένω όμως, ότι στα λιμάνια γεννήθηκαν οι πόλεις. Δεν μπορούν λοιπόν να είναι τόποι αποκλεισμένοι. Μ' αυτήν την έννοια, λέμε ναι στην ασφάλεια, που είναι απαραίτητη, ιδιαιτέρως μετά τον Σεπτέμβριο του 2001, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε σε συνθήκες αποκλεισμού''.

    [03] Ερώτημα Πετσάλνικου για προσωρινή αργία της Κ.Μπουρμπούλια

    22/7/2003 9:06:00 μμ

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος απέστειλε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης ερώτημα για να τεθεί σε προσωρινή αργία η Πρωτοδίκης Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, λόγω της εμπλοκής της το έτος 1999 στην υπόθεση των μετοχών "φούσκες" στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και των εκκρεμών σε βάρος της πειθαρχικών και ποινικών υποθέσεων. Συγκεκριμένα, ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προ της αποχώρησης του από το δικαστικό σώμα, είχε ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά της Πρωτοδίκου για εννέα παραπτώματα. Η πειθαρχική δίωξη αφορά την εμπλοκή της Πρωτοδίκου με δικηγόρους, κ.ά. πρόσωπα που είχαν σχέση με τις εταιρείες των μετοχών "φούσκες".

    Ειδικότερα, η Μπουρμπούλια το έτος 1999, ως τακτική ανακρίτρια χειρίσθηκε 23 υποθέσεις μετοχών "φούσκες", αλλά παράλληλα σύναψε σχέσεις με δικηγόρο που είχε πελάτη του μια από τις εμπλεκόμενες εταιρείες, όπως είχε και συναντήσεις, εκτός υπηρεσίας, με άλλα πρόσωπα εκ των 23 επίμαχων εταιρειών.

    Παράλληλα, ο Κρουσταλάκης είχε ζητήσει από τον Yπουργό να τεθεί σε αργία η Μπουρμπούλια.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Πετσάλνικος έστειλε σχετικό ερώτημα στο ΑΔΣ.

    Το τελευταίο αναμένεται να συνέλθει μετά τις 16 Σεπτεμβρίου 2003 (νέο δικαστικό έτος) για να αποφανθεί επί του ερωτήματος του υπουργού Δικαιοσύνης.

    [04] Φωτιά σε εργοστάσιο ξυλείας στην Αλεξανδρούπολη

    22/7/2003 8:08:00 μμ

    Σοβαρές υλικές ζημιές, το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ, προκλήθηκαν από φωτιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο εργοστάσιο ξυλείας "Ακρίτας", στον Προβατώνα Έβρου. Στο εργοστάσιο έσπευσαν οχτώ οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης με 16 άνδρες, οι οποίοι και κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά, δύο ώρες μετά την εκδήλωσή της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά προκλήθηκε από έκρηξη σε λέβητα του εργοστασίου, με αποτέλεσμα να αναφλέγουν πριονίδια, ενώ καταστράφηκε τμήμα του μηχανολογικού εξοπλισμού.

    [05] Προσφυγή Ε.Ε για τη βελτίωση ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα

    22/7/2003 8:30:00 μμ

    Με μια πρωτοφανή για τα κοινοτικά δεδομένα απόφαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη την πρόθεση της να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατά του συνόλου των κρατών μελών της Ε.Ε και συνεπώς και κατά της Ελλάδας, για τη μη ενσωμάτωση στα εθνικά δίκαια της κοινοτικής νομοθεσίας για τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα. Πρόκειται συνολικά για προσφυγές κατά των "15" για 42 περιπτώσεις που σχετίζονται με 8 κοινοτικές νομοθετικές ρυθμίσεις, για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, οι οποίες στοχεύουν στη μείωση των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον. Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις αφορούν την αποτέφρωση αποβλήτων, τις οριακές τιμές βενζολίου και μονοξειδίου του άνθρακα με γνώμονα την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, τις ανώτατες σε εθνικό επίπεδο τιμές εκπομπών για το διοξείδιο του θείου, τα οξείδια του αζώτου, τις πτητικές οργανικές ενώσεις και την αμμωνία, καθώς και τις μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης.

    Οι νομοθετικές ρυθμίσεις

    Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής περιπτώσεις:

    Αποτέφρωση αποβλήτων

    Η σχετική οδηγία αποσκοπεί σε πρόληψη ή περιορισμό των επιπτώσεων της αποτέφρωσης και συναποτέφρωσης αποβλήτων για το περιβάλλον, και συνεπώς των κινδύνων για την υγεία του ανθρώπου. Η οδηγία προβλέπει αυστηρές επιχειρησιακές και τεχνικές απαιτήσεις και καθορίζει οριακές τιμές για τους ρύπους που εκπέμπονται από εγκαταστάσεις αποτέφρωσης και συναποτέφρωσης αποβλήτων στην ΕΕ. Η προθεσμία ενσωμάτωσης της εν λόγω οδηγίας στις εθνικές νομοθεσίες έληγε στις 28 Δεκεμβρίου 2002. Επειδή μέχρι τότε η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν είχαν ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με τη λήψη μέτρων, η Επιτροπή απηύθυνε στην καθεμιά από τις χώρες αυτές μια πρώτη προειδοποιητική επιστολή. Καθώς δε οι χώρες αυτές δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει πλήρη εφαρμογή της οδηγίας, η Επιτροπή έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε δεύτερη γραπτή προειδοποίηση. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία παρέλειψαν να απαντήσουν στην επιστολή επίσημης προειδοποίησης, ενώ οι απαντήσεις από το Βέλγιο, την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Σουηδία κρίθηκαν από την Επιτροπή ως μη ικανοποιητικές αφού τα μέτρα που κοινοποιήθηκαν ήταν μερικής μόνο εφαρμογής. Οριακές τιμές για το βενζόλιο και το μονοξείδιο του άνθρακα με γνώμονα την ποιότητα του αέρα.

    Το 2000, η ΕΕ εξέδωσε οδηγία η οποία προβλέπει οριακές τιμές για το βενζόλιο και το μονοξείδιο του άνθρακα με γνώμονα την ποιότητα του αέρα έτσι ώστε να αποτρέπονται, να προλαμβάνονται ή να μειώνονται οι επιπτώσεις πάνω στο περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου. Η προθεσμία ενσωμάτωσης της οδηγίας στις εθνικές νομοθεσίες έληγε στις 13 Δεκεμβρίου 2002. Επειδή μέχρι τότε η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο (αναφορικά μόνο με το Γιβραλτάρ), η Ισπανία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία δεν είχαν ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με τη λήψη μέτρων, η Επιτροπή απηύθυνε στην καθεμιά από τις χώρες αυτές μια πρώτη προειδοποιητική επιστολή. Καθώς δε οι χώρες αυτές δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει πλήρη εφαρμογή της οδηγίας, η Επιτροπή έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε δεύτερη γραπτή προειδοποίηση. Οριακές τιμές εκπομπής ρύπων σε εθνικό επίπεδο για διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου, πτητικές οργανικές ενώσεις και αμμωνία.

    To 2001, η ΕΕ εξέδωσε οδηγία για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, βάσει της οποίας απαιτείται να καθοριστούν σε εθνικό επίπεδο ανώτατες τιμές για ορισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους, με χρονικό ορίζοντα επίτευξης των τιμών αυτών το 2010. Η προθεσμία ενσωμάτωσης της οδηγίας αυτής στο εθνικό δίκαιο έληγε στις 27 Νοεμβρίου 2002. Επειδή μέχρι τότε η Ελλάδα, το Βέλγιο (αναφορικά μόνο με την περιφέρεια των Βρυξελλών), η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία δεν είχαν ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με τη λήψη μέτρων, η Επιτροπή απηύθυνε στην καθεμιά από τις χώρες αυτές μια πρώτη προειδοποιητική επιστολή. Καθώς δε οι χώρες αυτές δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει πλήρη εφαρμογή της οδηγίας, η Επιτροπή έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μια τελευταία γραπτή προειδοποίηση. Μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης.

    Η σχετική οδηγία αποσκοπεί σε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προέρχεται από μεγάλους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, και καθορίζει προς τούτο αυστηρές οριακές τιμές για το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα. Η προθεσμία ενσωμάτωσης της οδηγίας αυτής στο εθνικό δίκαιο έληγε στις 27 Νοεμβρίου 2002. Επειδή μέχρι τότε η Ελλάδα, η Αυστρία, το Βέλγιο (αναφορικά μόνο με την περιφέρεια της Φλάνδρας), η Γαλλία, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο (για το Γιβραλτάρ μόνο), η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία δεν είχαν ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με τη λήψη μέτρων, η Επιτροπή απηύθυνε στην καθεμιά από τις χώρες αυτές μια πρώτη προειδοποιητική επιστολή. Καθώς δε οι χώρες αυτές δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει πλήρη εφαρμογή της οδηγίας, η Επιτροπή έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μια τελευταία γραπτή προειδοποίηση.

    Η αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος επίτροπος, Μάργκοτ Βάλστρομ, δήλωσε ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί με τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου. Εάν τα κράτη μέλη συμφωνούν ότι οφείλουν υπακοή προς την περιβαλλοντική νομοθεσία, οφείλουν και να την ενσωματώνουν στο εθνικό τους δίκαιο και να προσαρμόζουν αναλόγως τις αντίστοιχες κυβερνητικές πρακτικές. Η μη εφαρμογή ή η ελλιπής εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση σημαίνει αυξημένους κινδύνους για την υγεία των πολιτών ως αποτέλεσμα της χαμηλής ποιότητας του αέρα που αναπνέουν".

    [06] E.E: Επιστροφές αγροτικών επιδοτήσεων

    22/7/2003 8:19:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Το ποσό των 73,43 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ότι θα παρακρατήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι τα χρήματα αυτά καταβλήθησαν αδικαιολογήτως σε Ελληνες αγρότες. Συνολικά η χθεσινή απόφαση αφορά την επιστροφή 115,25 εκατ. ευρώ, που θα παρακρατηθούν από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επιστροφή των κοινοτικών πόρων από την Ελλάδα κατανέμεται ως εξής:

    1,11 εκατ. ευρώ αφορά τους τομείς του κρασιού και του καπνού (κακή εφαρμογή διαδικασίας ελέγχων) 27,18 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ αφορά πριμοδοτήσεις ζώων (ανεπάρκεια ελέγχων) 45,14 εκατ. ευρώ τους τομείς του ελαιολάδου και των κλωστικών ινών (ανεπαρκείς έλεγχοι).

    [07] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Πύργο του Αιφελ

    22/7/2003 9:18:00 μμ

    Πυρκαγιά ξέσπασε την Τρίτη το απόγευμα στον τελευταίο όροφο, του Πύργου του Αιφελ, ένα από τα πιό γνωστά μνημεία σε όλον τον κόσμο, που δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν υπάρχουν θύματα και όλοι οι όροφοι του Πύργου εκκενώθηκαν αμέσως όπως και ο γύρω χώρος κυρίως για προληπτικούς λόγους, αφού η φωτιά, που τα αίτιά της δεν έγιναν ακόμα γνωστά, τέθηκε αμέσως υπό έλεγχο. Στον τελευταίο όροφο του Πύργου βρίσκονται πομποί ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Το σύμβολο της Γαλλίας κατασκευάστηκε το 1898 έχει ύψος 324 μέτρα και δέχεται τουλάχιστον έξι εκατομμύρια επισκέπτες απ' όλον τον κόσμο ετησίως.

    [08] Επίσκεψη Γκιουλ στην Ουάσιγκτον

    Πηγή: ΑΠΕ 22/7/2003 8:54:00 μμ

    Σε ένα ασυνήθιστα βαρύ κλίμα για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, επισκέπτεται την Ουάσινγκτον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, με στόχο την επανάκτηση της απολεσθείσας το τελευταίο διάστημα "αμερικανικής φιλίας" και την εξασφάλιση οικονομικής στήριξης. Ο κ. Γκιουλ θα πιέσει για να δοθεί στην Τουρκία δάνειο ύψους 8,5 δις. δολαρίων τη στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση Μπους, αλλά και το Κογκρέσο διαμηνύουν την αντίθεσή τους εάν προηγουμένως δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    ''Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι επιθυμεί καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ''

    Στις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες τρεις ημέρες με τον ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, τον αντιπρόεδρο Τσέινι, την σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, μέλη του Κογκρέσου, παράγοντες χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όπως και αναλυτές στρατηγικών ιδρυμάτων, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης που υπήρχε στο παρελθόν και έχει διαταραχθεί μετά την απαγόρευση εκ μέρους της Τουρκίας της διέλευσης αμερικανικών δυνάμεων από το τουρκικό έδαφος προς το βόρειο Ιράκ πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου.

    Ο κ. Γκιουλ θα προσπαθήσει να πείσει μια σκεπτική Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό εταίρο για τις ΗΠΑ στην περιοχή και ότι η επιστροφή σε ένα πλαίσιο "στρατηγικής συνεργασίας" μεταξύ των δύο χωρών εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

    Το έργο του κ. Γκιουλ δυσχεραίνει η δυσπιστία που έχει αναπτυχθεί στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσιγκτον έναντι της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες. Δεν είναι μόνο η στάση της Αγκυρας στον πόλεμο, αλλά και η ριζική ανατροπή που έχει σημειωθεί στον γεωστρατηγικό και οικονομικό χάρτη της περιοχής από την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τον αμερικανικό έλεγχο επί των τεραστίων κοιτασμάτων πετρελαίου της χώρας.

    Στο πλαίσιο της "νέας πραγματικότητας" εντάσσεται και η απόσυρση των Αμερικανών από την τόσο σημαντική την τελευταία δεκαετία αεροπορική βάση του Ινσιρλίκ.

    "Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Μας έχει ανάγκη πολύ περισσότερο από ό,τι την έχουμε εμείς", τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος.

    Από την άλλη πλευρά, η δημόσια κριτική που άσκησε στις ΗΠΑ ο αρχηγός του τουρκικού γενικού Επιτελείου στρατηγός Οζκιόκ, ο οποίος μίλησε για τη "σημαντικότερη κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών", δείχνει το επίπεδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

    Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της σχέσης η Αγκυρα προσφέρθηκε να στείλει τουρκικές δυνάμεις στο Ιράκ για να βοηθήσουν τον αμερικανικό στρατό και τους συμμάχους τους, αν και μια τέτοια προοπτική αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό από τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ.

    Δυο Αμερικανοί στρατηγοί που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Τουρκία συζήτησαν την πρόταση την οποία δημοσιοποίησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

    Η ενδεχόμενη αυτή εξέλιξη που αποτελεί και την πρώτη απόπειρα επιστροφής σε σχέση στενής στρατιωτικής συνεργασίας, προκαλεί ενδιαφέρον καθώς, εάν υλοποιηθεί, θα πρόκειται για την πρώτη μουσουλμανική χώρα που αποστέλλει δυνάμεις στο Ιράκ.

    Τρια θέματα υπό συζήτηση

    Σε κάθε περίπτωση η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει απόλυτα σαφές στην Αγκυρα ότι θα πρέπει να επιδείξει συνεργάσιμη στάση σε τρία θέματα το επόμενο τριήμερο που θα συζητηθούν σε βάθος.

    Το πρώτο είναι η λύση του Κυπριακού, εξέλιξη που εκ των πραγμάτων θεωρείται πλέον ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ που εξακολουθεί να υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Πάουελ και οι άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα ζητήσουν να επιστρέψει η κυβέρνηση Ερντογάν στην περισσότερο συνεργάσιμη στάση του πρόσφατου παρελθόντος ασκώντας πιέσεις στον Ρ. Ντενκτάς έτσι ώστε στις συναντήσεις που πιθανότατα θα έχει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης με τον ΓΓ των Ην. Εθνών στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο, να επαναρχίσει ουσιαστικά η διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Τα άλλα δυο θέματα για τα οποία θα πιέσουν οι ΗΠΑ τον κ. Γκιουλ είναι η βελτίωση των σχέσεων με την Αρμενία και η αποφυγή ακραίων μονομερών κινήσεων έναντι των Κούρδων του βορείου Ιράκ.

    Η στάση των τελευταίων στον πόλεμο του Ιράκ τους έχει καταστήσει την πιο φιλική προς τις ΗΠΑ εθνοτική ομάδα της περιοχής και τα αισθήματα είναι πλέον αμοιβαία.

    Σε αντίθεση με την αρνητική, έναντι των ΗΠΑ, στάση της πλειοψηφίας του τουρκικού πληθυσμού αλλά και στελεχών του πολιτικού κατεστημένου της Τουρκίας, τελευταία ακόμη και των στρατιωτικών, οι Αμερικανοί έγιναν ενθουσιωδώς δεκτοί ως απελευθερωτές από τους Κούρδους και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει εμβάθυνση της πολύ στενής συνεργασίας που έχουν αναπτύξει με τον κουρδικό πληθυσμό του βορείου Ιράκ.

    Στο πλαίσιο αυτό ενδεικτική της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί ήταν η σύλληψη προ ημερών από τις αμερικανικές δυνάμεις 11 Τούρκων στρατιωτών, με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν δολοφονική επίθεση κατά του Κούρδου διοικητή του Κιρκούκ.

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ απέστειλε επιστολή στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία αφού τόνιζε ότι "είμαστε σίγουροι για την ορθότητα των στοιχείων που έχουμε αναφορικά με τη δράση των τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ", συμβούλευε την τουρκική κυβέρνηση αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να "μην επαναλάβουν παρόμοια περιστατικά".

    [09] Καταδίκασε την Τουρκία για βασανιστήρια το Δ.Α.Δ

    22/7/2003 8:23:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Το ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τρίτη, την Τουρκία, για βασανιστήρια μετά από κακομεταχείρηση που υπέστησαν τρείς νεαρές Τουρκάλες, στη διάρκεια της κράτησής τους που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1993. Το Δικαστήριο εκτίμησε ομόφωνα ότι η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 3 (απαγόρευση των βασανιστηρίων και απάνθρωπη μεταχείρηση) της Ευρωπαικής Συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιδίκασε χρηματική αποζημίωση 69.718 ευρώ για ηθική βλάβη στις τρείς κρατούμενες. Οι τρείς Τουρκάλες συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι μπορεί να ήταν μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ΡΚΚ, στα μέσα Δεκεμβρίου του 1993 στην Κωνσταντινούπολη.

    Πολλές ιατρικές εκθέσεις αναφέρουν ότι και οι τρείς είχαν υποστεί βασανιστήρια τα οποία μαρτυρούσαν οι σοβαρές εκχυμώσεις και οι μελανιές σε όλο το σώμα τους, όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

    Οι τρείς Τουρκάλες υπέβαλαν την προσφυγή τον Ιούλιο του 1994 για κακομεταχείρισή τους από τους αστυνομικούς που ήταν υπεύθυνοι για την κράτησή τους.

    [10] Eκτός τελικού Δρυμωνάκος - Δημοσχάκη

    22/7/2003 8:58:00 μμ

    Εκτός τελικού έμειναν ο Γιάννης Δρυμωνάκος στα 200μ. πεταλούδα και η Ζωή Δημοσχάκη στα 200μ. ελεύθερο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης που διεξάγεται στη Βαρκελώνη. Στον ημιτελικό του αγωνίσματος και συγκεκριμένα στη δεύτερη σειρά, ο Ελληνας πρωταθλητής, κατέκτησε την 5η θέση με επίδοση 1:58.34, ενώ συνολικά κατετάγη 12ος. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, χάρη σε μια εκπληκτική κούρσα (στο τελευταίο πέρασμα ήταν δεύτερη) κατέκτησε την 4η θέση στη δεύτερη ημιτελική σειρά με 1:59.93 και για λίγα εκατοστά του δευτερολέπτου έχασε το "εισιτήριο" για τον τελικό.

    Παράλληλα, ο Ελληνας πρωταθλητής συνέτριψε και το πανελλήνιο ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος από πέρυσι (11/6/2002) στη Ρώμη, με 1:59.14.

    Από την πλευρά της, η 18χρονη Δημοσχάκη, μ' επίδοση 2:01.28 πέτυχε την 13η επίδοση των προκριματικών (5η στην 7η σειρά) και παράλληλα κατέρριψε το ρεκόρ που κατείχε η ίδια με 2:01.34.

    [11] Μπάσκετ: Νίκη για την Εθνική παίδων

    22/7/2003 11:14:00 μμ

    Την καλύτερή της εμφάνιση στο πιο κρίσιμο παιχνίδι έκανε η Εθνική ομάδα Παίδων, κερδίζοντας την Ιταλία με 63-59 στην 4η αγωνιστική του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην Μαδρίτη. Μετά το θετικό αποτέλεσμα η Ελλάδα δύσκολα θα χάσει την πρόκριση για την τελική 8αδα. Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε νωθρά το παιχνίδι (5-9 στο 3') όμως γρήγορα ανέβασε την απόδοσή της και προηγήθηκε με 9-28 στο ημίχρονο. Στην επανάληψη παρά το ότι πήρε διαφορά ακόμα και 18 πόντων (48-30 στο 23'), παρουσίασε τα συμπτώματα που παρουσιάζει πάντα στο τρίτο 10λεπτο. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι Ιταλοί και μείωσαν σε 53-46 στο 30' και παρά το ότι το παιχνίδι ήταν ντέρμπι στη τελευταία περίοδο, οι παίκτες του Νίκου Κεραμέα δεν έχασαν ποτέ το προβάδισμα και πήραν την πολύτιμη νίκη. Επόμενος αντίπαλος της ελληνικής ομάδας είναι η Ισπανία την Τετάρτη (21.00) και υπό προϋποθέσεις μπορεί να καταλάβει ακόμα και τη δεύτερη θέση στον β' όμιλο.

    ''Συγχαρητήρια στα παιδιά ''

    "Συγχαρητήρια στα παιδιά γιατί έπαιξαν πολύ καλά και έδειξαν ότι έχουν ψυχικά αποθέματα. Κάναμε το καλύτερό μας παιχνίδι στο πιο κρίσιμο σημείο της διοργάνωσης και αυτό λέει πολλά", είπε περιχαρής ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Νίκος Κεραμέας που ευτύχησε να έχει σε πολύ καλή μέρα τα δυο βασικά του πλέι μέικερ, Πετράκη και Βεργίνη.

    Τα δεκάλεπτα: 20-16, 39-28, 53-47, 63-59.

    Οι πόντοι:

    ΕΛΛΑΔΑ: Βασιλείου 8 (2), Πετράκης 12 (2), Βεργίνης 11 (1), Τριχόπουλος 5 (1), Αθανασούλας, Μανωλόπουλος 3 (1), Κατιάκος 6, Μάτος 8, Νοέας 3, Τουτζιαράκης 7, Σχορτσιανίτης.

    ΙΤΑΛΙΑ: Πιάτζα 5 (1), Φεραρέζε 4 (1), Μπρουτίνι 8, Καμπιέλο, Ντίνκα 13 (3), Ντέσολε, Ντατόμε 18, Γκανέτο 5, Φόις, Κιουμέντι, Κουκαρόλο.

    Σε δηλώσεις προέβησαν οι πρωταγωνιστές της νίκης επί της Ιταλίας αμέσως μετά την αναμέτρηση.

    Ο Σταύρος Τουτζιαράκης είπε: "Θέλαμε τη νίκη και ήμασταν αποφασισμένοι από την αρχή για να την πάρουμε. Ξέραμε ότι μόνο με θετικό αποτέλεσμα θα μπαίναμε στην τελική οχτάδα και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά".

    Ο Αλέξανδρος Πετράκης παραδέχτηκε πως υπήρξαν σημεία που οι διεθνείς έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους: "Φτάσαμε να προηγούμαστε 18 πόντους, αλλά στο τρίτο δεκάλεπτο βγήκαμε εκτός ρυθμού. Ευτυχώς όμως σοβαρευτήκαμε στο τέταρτο 10λεπτο και παίξαμε με καθαρό μυαλό, για να πάρουμε τη νίκη που τόσο πολύ θέλαμε".

    Ο αρχηγός της Εθνικής παίδων, Ανέστης Μάτος, σχολίασε: "Ήμασταν προετοιμασμένοι για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ξέραμε ότι ήταν το πιο κρίσιμο αυτής της φάσης και για αυτό δώσαμε ότι είχαμε για να τα καταφέρουμε. Ακόμα και όταν οι Ιταλοί μείωσαν τη διαφορά, είχαμε πίστη ότι μπορούσαμε να πάρουμε τη νίκη και το κάναμε".

    [12] Νίκη του Παναθηναϊκού επί της Ξαμάξ

    22/7/2003 11:13:00 μμ

    Δύο πρόσωπα παρουσίασε ο Παναθηναϊκός στο φιλικό αγώνα που έδωσε την Τρίτη, στο Νοσατέλ, εναντίον της τοπικής Ξαμάξ. Μέτριος στο πρώτο ημίχρονο, αλλά σαφώς μεταμορφωμένος προς το καλύτερο στο δεύτερο, όταν δημιούργησε πολλές ευκαιρίες και έφτασε στη νίκη με 3-1. Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του Παναθηναϊκού ήταν πολύ μέτρια. Κάτι που, ωστόσο, δικαιολογείται αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ξαμάξ, εκτός του ότι αγωνιζόταν στην πόλη της, είναι σαφώς πιο έτοιμη, καθώς το ελβετικό πρωτάθλημα βρίσκεται ήδη στη 2η αγωνιστική του.

    Τα δύο γκολ προήλθαν από ανύποπτες φάσεις: στο 11' ο Παντελής Κωνσταντινίδης βρέθηκε στην περιοχή των γηπεδούχων και ο Νιακάσο "βρήκε" τη μπάλα με το χέρι.

    Καθαρό πέναλτι, το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει και αξιοποίησε ο Αγγελος Μπασινάς.

    Στο 25' η Ξαμάξ ισοφάρισε με τον Νταφέ να ευστοχεί σ' ένα πέναλτι που δεν έγινε ποτέ (υποτιθέμενη ανατροπή του Πορτογάλου Μπρούνο Βαλέντε από τον Μπασινά).

    Στο δεύτερο 45λεπτο ο Ιτζάκ Σουμ άλλαξε το σύστημα από 3-5-2 σε 4-4-2, αντικαθιστώντας παράλληλα την μισή ενδεκάδα.

    Η ελληνική ομάδα έγινε πιο κινητική και δημιούργησε πολλές ευκαιρίες με πρωταγωνιστή τον αγέραστο Κριστόφ Βαζέχα.

    Σε μία από αυτές, μετά από σέντρα του Βλάοβιτς στο 59΄, ο 39χρονος Ελληνοπολωνός έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα του Ντελέι. Το τελικό 3-1 διαμόρφωσε ο Γκόραν Βλάοβιτς στο 82΄, μετά από ασίστ του Μάρκους Μινχ ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με τα πράσινα και έδειξε πολύ καλά στοιχεία.

    Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Κοτσόλης (46΄ Χαλκιάς), Σεϊταρίδης, Κωνσταντινίδης (75΄ Μινχ), Μορίς (46΄ Χένρικσεν), Γκούμας (46΄ Επαλέ), Κυργιάκος, Ζουτάουτας (46΄ Σαπάνης), Μπασινάς (83΄ Γήττας), Μάριτς (46΄ Μπόατενγκ), Παπαδόπουλος (46΄ Βλάοβιτς), Ολισαντέμπε (46΄ Βαζέχα)

    [13] Ήττα για τον ΠΑΟΚ επί της Μπαστιά

    22/7/2003 11:07:00 μμ

    Η κόπωση μέτρησε αρνητικά για τον ΠΑΟΚ στο φιλικό με τη Μπαστιά, που έγινε στην Κορσική. Οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη είχαν καλή παρουσία στο πρώτο ημίχρονο, όμως στη συνέχεια φάνηκε ότι η γαλλική ομάδα βρίσκεται πιο μπροστά στον τομέα της φυσικής κατάστασης και πήρε τη νίκη με 2-0. Τα τέρματα σημείωσαν ο Μπάκλετ στο 60ο λεπτό και ο Γκουβερνέκ στις καθυστερήσεις (93΄).

    Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου (46΄ Ατματσίδης), Νάστος (60΄ Μακρής), Χασιώτης, Καρυπίδης (80΄ Φάκας), Μάρκος (60΄ Ελευθεριάδης), Κούτσης (46΄ Κοντέων), Καπαγιαννίδης (46΄ Φουτσίνι), Σπάσιτς (46΄ Θεοδωρίδης), Γιασεμή (46΄ Βαγγέλης), Σαλπιγγίδης (46΄ Αμαφούλε), Κουτσόπουλος (46΄ Καραδήμος).

    [14] Ρεκόρ Ευρώπης ο Βιατσάνιν στα 100μ. ύπτιο

    22/7/2003 9:50:00 μμ

    Ρεκόρ Ευρώπης σημείωσε ο Αρκάντι Βιατσάνιν στον τελικό των 100μ. ύπτιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης, που διεξάγεται στη Βαρκελώνη. Ο Ρώσος πρωταθλητής, κάλυψε την απόσταση σε 53.92 και παρά το γεγονός ότι ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ που κρατούσε ο Στιβ Τελόκε με 54.42 από τις 30/7/02 από το Βερολίνο.

    [15] Ολυμπιακός: Συνεχίζεται η αναζήτηση επιθετικού

    Πηγή: ΑΠΕ 22/7/2003 9:41:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Η προσπάθεια για την απόκτηση ενός εκ των δύο πρώτων σκόρερ του πρωταθλήματος Αργεντινής Φιγκερόα και Νάνι, μπορεί να μην τελεσφόρησε, όμως η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν τα "έβαψε μαύρα". Αντίθετα, οι κρατούντες τον πειραϊκό σύλλογο παραμένουν ψύχραιμοι και αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν τις εννέα ημέρες που απομένουν ως τη λήξη της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου, προκειμένου να αποκτήσουν τον επιθετικό που έχει ζητήσει ο προπονητής της ομάδας, Ολεγκ Προτάσοφ. Το "φλερτ" με τον Χάβι Μορένο της Ατλέτικο Μαδρίτης αναθερμάνθηκε, ενώ στα γραφεία της ΠΑΕ αποστέλλονται, σε καθημερινή βάση, δεκάδες φαξ με προτεινόμενους παίκτες. Εξ αυτών, αξιόλογες περιπτώσεις συνιστούν οι Βραζιλιάνοι Αλοΐζιο, Γκιγιέρμε (Ατλέτικο Μινέιρο), Μπαγκαρί (Λανς) και ο Ούγγρος Κένεσεϊ, 1ος σκόρερ πέρυσι στο πρωτάθλημα της χώρας του με τη φανέλα της Ζαλεγκερζεγκ.

    Ως προς τα αγωνιστικά, η προετοιμασία της ομάδας συνεχίστηκε σήμερα με διπλές προπονήσεις (πρωί και απόγευμα).

    Ο Αντζας ακολούθησε και σήμερα θεραπεία και ατομικό πρόγραμμα, το ίδιο και ο Πατσατζόγλου, ενώ ο Καστίγιο προπονήθηκε κανονικά. Απόντας το απόγευμα ήταν ο Τζιοβάνι, ο οποίος ένιωσε ενόχληση στον τένοντα του δεξιού μηριαίου (αναμένεται να ξαναμπεί στις προπονήσεις την Πέμπτη).

    Ο δεύτερος φετινός φιλικός αγώνας του πρωταθλητή Ελλάδας θα διεξαχθεί την Τετάρτη στις 19.30 (Magic), με αντίπαλο την ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ.

    Στις 26 Ιουλίου 17.30-Magic, ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την τουρκική Ρίζεσπορ, ενώ στις 4 Αυγούστου θα υποδεχθεί στη Ριζούπολη τον Ερυθρό Αστέρα.

    [16] Φεστιβάλ Rhythm Sticks στο Λονδίνο

    22/7/2003 8:18:00 μμ

    Τα συγκροτήματα ''Mode Plagal'' και ''Κρόταλα'' εμφανίζονται για πρώτη φορά μαζί στο Φεστιβάλ Rhythm Sticks στο Southbank Centre του Λονδίνου, στις 26 Ιουλίου, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Το Φεστιβάλ οργανώνεται για ένατη φορά φέτος και είναι από τα μεγαλύτερα στο είδος του. Πρόκειται για μια συνάντηση συγκροτημάτων κρουστών και τζαζ απ' όλο τον κόσμο, με ειδικό θέμα το Ρυθμό.

    Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων σύγχρονης ελληνικής μουσικής σε χώρους νεανικής διασκέδασης ''Greece in Britain: The Club Series'', που αναπτύσσει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στο Λονδίνο.

    Οι ''Mode Plagal'' και τα ''Κρόταλα'' ετοιμάζουν για την πρώτη κοινή εμφάνισή τους ένα ειδικό πρόγραμμα εμπλουτισμένο με πολλά αυτοσχεδιαστικά στοιχεία και μια κοινή σκηνική παρουσία εικοσάλεπτης περίπου διάρκειας.

    Στόχος της συναυλίας είναι να παρουσιάσει στο άρτια ενημερωμένο κοινό του Φεστιβάλ Rhythm Sticks τα χαρακτηριστικά ακούσματα, αλλά και τα ιδιαίτερα τεχνικά στοιχεία της Ελληνικής μουσικής παράδοσης.

    [17] Με μια αναπνοή... στα 120 μέτρα

    22/7/2003 8:39:00 μμ

    Μια βρετανή έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σπορ, την ελεύθερη κατάδυση. Η 30χρονη καταδύτρια Τάνια Στρίτερ κατόρθωσε να κρατήσει την αναπνοή της επί 3 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα και βούτηξε σε βάθος 122 μέτρων στη θάλασσα της Καραϊβικής στα νησιά Κάικος. Στην πρώτη φάση η Στρίτερ κατέβηκε μέχρι τα 95 μέτρα, το βάθος που απαιτείται για να προσαρμοσθεί ο οργανισμός στην πίεση του νερού, στη συνέχεια ξαναβγήκε στην επιφάνεια και μετά ξαναβούτηξε μέχρι το βάθος που ήθελε να φθάσει. Η Στρίτερ με την προσπάθεια της αυτή κατόρθωσε να σπάσει και το παγκόσμιο ανδρικό ρεκόρ που είναι τα 118 μέτρα.

    '' Απέδειξα ότι η ελεύθερη κατάδυση μπορεί να πραγματοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια, αρκεί να δείξεις υπευθυνότητα. Τώρα αισθάνομαι πολύ καλά που τα κατάφερα'', δήλωσε η Στρίτερ.

    Η κατάδυση σε τέτοια βάθος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη χωρίς τον απαραίτητο καταδυτικό εξοπλισμό και πολλά άτομα που το έχουν επιχειρήσει έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Η Στρίτερ για να φθάσει στο ποθητό αποτέλεσμα ανέπτυξε μια σειρά πολύπλοκων ασκήσεων και τεχνικών προσαρμογής στην αυξανόμενη πίεση του νερού, ώστε να μπορεί να επιβιώσει σε τόσο μεγάλο βάθος.

    Είχε γυμνάσει με ειδικές ασκήσεις τους πνεύμονες της ώστε να μπορούν να δεχθούν μεγαλύτερη ποσότητα αέρα και έκανε ασκήσεις μεγάλης εκπνοής πριν από την κατάδυση έτσι ώστε να μειώσει την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 July 2003 - 20:57:26 UTC