Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στην Τσετσενία
  • [02] Αγκυρα: Εκατοντάδες τραυματίες από έκρηξη
  • [03] Γκιούλ: ''Στη Βαγδάτη κρατούνται οι στρατιωτικοί μας''
  • [04] Συνάντηση Αμπάς με τον ιδρυτή της Χαμάς
  • [05] Εικοσιδύο νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Κίνας
  • [06] Μουσάραφ: Στο Πακιστάν ή και στο Αφγανιστάν μπορεί να κρύβεται ο Λάντεν
  • [07] Οι Κορσικανοί ψηφίζουν για το μέλλον του νησιού τους
  • [08] Βολές Μπλερ κατά BBC για αμφισβήτηση της ακεραιότητάς του
  • [09] Κίνα: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται για την ανατίναξη φράγματος
  • [10] Νεκρός Βρετανός δημοσιογράφος στη Βαγδάτη

    [01] Ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στην Τσετσενία

    6/7/2003 11:26:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη σήμερα στην Τσετσενία προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων στρατιωτών που επέβαιναν σ' αυτό και τον τραυματισμό ένδεκα, ανακοίνωσε η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. Το ελικόπτερο συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το χωριό Νοβογκροζνένσκι, 40 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, Γκρόζνι. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ελικόπτερο κατερρίφθη από αυτονομιστές αντάρτες. Εκπρόσωπος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας δήλωσε ότι τα αίτια της συντριβής ερευνώνται.

    [02] Αγκυρα: Εκατοντάδες τραυματίες από έκρηξη

    6/7/2003 10:06:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Στην Τουρκία, 189 άνθρωποι τραυματίστηκαν -7 από τους οποίους σοβαρά- από την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε πρατήριο καυσίμων στο κέντρο της Αγκυρας, κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης καυσίμων βυτιοφόρου σε δεξαμενή του σταθμού. Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που ενα βυτιοφόρο γέμιζε με καύσιμα την δεξαμενή του σταθμού, ενώ η αίθουσα δεξιώσεων γάμου, χωρητικότητας 300 ατόμων, που βρίσκεται επάνω από το πρατήριο ήταν γεμάτη από κόσμο. Η περιοχή όπου σημειώθηκε η έκρηξη εκκενώθηκε και η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός μετέβη στο σημείο της καταστροφής με άλλους υπουργούς καθώς οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν την φωτιά, και αργότερα επισκέφθηκε -επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου- τους τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε 10 νοσοκομεία.

    [03] Γκιούλ: ''Στη Βαγδάτη κρατούνται οι στρατιωτικοί μας''

    6/7/2003 11:24:00 πμ

    Αμπντουλάχ Γκιούλ

    Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε σήμερα Κυριακή ότι αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ συνέλαβαν αρκετούς στρατιώτες σε επιδρομή, των οποίων την εθνικότητα προσπαθούν ακόμη να προσδιορίσουν, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν να πρόκειται για Τούρκους. Ωστόσο, κανένα σχόλιο δεν έκανε η Ουάσινγκτον σχετικά με την ανακοίνωση της Αγκυρας ότι ορισμένοι από τους Τούρκους στρατιωτικούς που συνελήφθησαν την Παρασκευή στο βόρειο Ιράκ από τις αμερικανικές δυνάμεις αφέθηκαν ελεύθεροι. Τόσο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και αυτός του Πενταγώνου αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία. Το πρακτορείο Ανατολή, επικαλούμενο τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μεταδώσει το βράδυ του Σαββάτου ότι κάποιοι από τους Τούρκους στρατιωτικούς απελευθερώθηκαν, είδηση όμως που διαψεύστηκε λίγο αργότερα από τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, δηλώνοντας ότι κρατούνται στη Βαγδάτη.

    [04] Συνάντηση Αμπάς με τον ιδρυτή της Χαμάς

    6/7/2003 10:50:00 πμ

    Μαχμούντ Αμπάς

    Με τον ιδρυτή και πνευματικό ηγέτη του ισλαμικού κινήματος Χαμάς, σεΐχη Αχμεντ Γιασίν, συναντήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Γάζα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακή πηγή. Ο Αμπάς έκανε επίσκεψη αβροφροσύνης στον σεΐχη Γιασίν και "κανένα πολιτικό θέμα δεν συζητήθηκε" κατά τη συνάντησή τους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ισμαΐλ Χανιγιέχ, αξιωματούχος της Χαμάς. Ο Αμπάς συναντήθηκε επί δύο ώρες την Πέμπτη το βράδυ με δυο ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς, τον Ισμαλ Αμπου Σανάμπ, που θεωρείται ως μετριοπαθής φυσιογνωμία στους κόλπους του ριζοσπαατικού κινήματος, και τον Μαχμούντ Ζαχάρ. Σύμφωνα με επίσημη πηγή, ο κύριος στόχος της συνάντησης ήταν να "προωθηθεί ο ενδοπαλαιστινιακός διάλογος και να ενισχυθεί η εκεχειρία" που ανακοινώθηκε την Κυριακή.

    [05] Εικοσιδύο νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Κίνας

    6/7/2003 10:15:00 πμ

    Εικοσιδύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε ορυχείο της βόρειας Κίνας, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα του Πεκίνου ''Μόρνινγκ Νιους''. Το δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Από την έκρηξη παγιδεύτηκαν στο ορυχείο 43 ανθρακωρύχοι, από τους οποίους οι 15 δεν έπαθαν το παραμικρό. Το κρατικό ανθρακωρυχείο Γιακέσι βρίσκεται στη βόρεια Εσωτερική Μογγολία. Για τα αίτια του δυστυχήματος διατάχθηκε έρευνα.

    [06] Μουσάραφ: Στο Πακιστάν ή και στο Αφγανιστάν μπορεί να κρύβεται ο Λάντεν

    6/7/2003 11:30:00 πμ

    Ο καταζητούμενος ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, μπορεί να κρύβεται στο Πακιστάν, δήλωσε ο Πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ στη γαλλική εφημερίδα ''Le Monde''. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό μόνο εφόσον ο Μπιν Λάντεν συνοδεύεται από ''λιγότερους των δέκα'' φρουρούς, δήλωσε ο Μουσάραφ, σε μία συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα. Ο Μουσάραφ, η τριήμερη επίσκεψη του οποίου στη Γαλλία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, δήλωσε πως ο ηγέτης της Αλ Κάιντα βρίσκεται ''πιθανόν στην αφγανική πλευρά των συνόρων'', αν περιβάλλεται από περισσότερους φρουρούς. Από τότε που το Πακιστάν παρέταξε 6.000 στρατιώτες στην περιοχή των συνόρων ''δεν μπορεί να κρυφτεί εκεί μία μεγάλη ομάδα''. Στο Αφγανιστάν, ωστόσο, υποστήριξε ο Μουσάραφ, υπάρχει ''πλήρες κενό εξουσίας''.

    [07] Οι Κορσικανοί ψηφίζουν για το μέλλον του νησιού τους

    6/7/2003 11:02:00 πμ

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 (τοπική ώρα, 09.00 ώρα Ελλάδας) στην Κορσική για να επιτρέψουν στους 191.000 ψηφοφόρους αυτού του μεγάλου γαλλικού νησιού της Μεσογείου να αποφασίσουν για το νέο καθεστώς του. Αυτό το τοπικό δημοψήφισμα, που θα συνεχιστεί ως τις 18.00 (τοπική ώρα, 19.00 ώρα Ελλάδας) και τα αποτελέσματά του θα γίνουν γνωστά γύρω στις 23.00 ώρα Ελλάδας, θεωρείται τεστ για τη γαλλική κυβέρνηση, δύο ημέρες μετά τη σύλληψη στην Κορσική του μαχητικού εθνικιστή, Ιβάν Κολονά, καταζητούμενου για το φόνο του νομάρχη Κλοντ Ερινιάκ το 1998 στο Αιάκειο.

    Το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα και στο οποίο πρέπει να απαντήσουν με "ναι" ή με "όχι", είναι αν συμφωνούν να ενωθεί η Ανω Κορσική με τη Νότια Κορσική και να αποτελέσει το νησί μια ενιαία πολιτική οντότητα.

    Αν υπερισχύσει το "ναι", θα δημιουργηθεί μια ενιαία εδαφική οντότητα με έδρα το Αιάκειο και δύο συμβούλια στην ενω Κορσική και στη Νότια Κορσική. Το αποτέλεσμα θεωρείται αβέβαιο, έπειτα από μια εκστρατεία που υπερέβη τις παραδοσιακές πολιτικές διαιρέσεις.

    Το στρατόπεδο του "ναι" συνασπίζει την πλειοψηφία των αιρετών αξιωματούχων της δεξιάς, δύο από τους τρεις αριστερούς βουλευτές του νησιού, ανεξάρτητους αιρετούς αξιωματούχους και τους εθνικιστές.

    Σε εκείνο του "όχι" συναντήθηκαν μερικοί αιρετοί αξιωματούχοι της δεξιάς, ριζοσπάστες της αριστεράς και οι κομμουνιστές.

    Μια νίκη του "ναι" θα ενίσχυε τον υπουργό Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος, αφού επισκέφθηκε οκτώ φορές το νησί, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι Κορσικανοί "δεν θα επιλέξουν το χειρότερο" και θα ψηφίσουν "ναι".

    [08] Βολές Μπλερ κατά BBC για αμφισβήτηση της ακεραιότητάς του

    6/7/2003 11:00:00 πμ

    To BBC κατηγόρησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ότι αμφισβήτησε την "ακεραιότητα" του όταν υποστήριξε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του τροποποίησαν το φάκελο για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ προκειμένου να δικαιολογήσουν τον πόλεμο. Σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Ομπσέρβερ", ο Μπλερ διαβεβαιώνει ότι το BBC έσφαλε. "Αν κάποιοι κάνουν μια δήλωση που αποδεικνύεται λανθασμένη, θα πρέπει να παραδεχτούν ότι είναι λανθασμένη" είπε.

    "Σε ότι με αφορά, θεωρώ αυτό που έκανε το BBC ως τη χειρότερη δυνατή επίθεση κατά της ακεραιότητας μου. Η κατηγορία είναι λανθασμένη και ελπίζω να το παραδεχτούν" πρόσθεσε.

    Το ραδιόφωνο του BBC είχε μεταδώσει στα τέλη Μαΐου ότι από το γραφείο του πρωθυπουργού δόθηκε εντολή να ξαναγραφτεί ο φάκελος για τα όπλα μαζικής καταστροφής που φέρεται να διέθετε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωναν οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών. Μεταξύ των αλλαγών αυτών ήταν και η δήλωση ότι το Ιράκ ήταν σε θέση να αναπτύξει χημικά και βιολογικά όπλα μέσα σε 45 λεπτά.

    [09] Κίνα: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται για την ανατίναξη φράγματος

    6/7/2003 10:14:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Η Κίνα έχει απομακρύνει από τα σπίτια τους 46.000 ανθρώπους στην ανατολική επαρχία Ανούι καθώς σχεδιάζει να ανατινάξει σήμερα φράγματα στον ποταμό Χουάι για να μην υποχωρήσουν από τα νερά των πλημμύρων, ενώ 760.000 άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί κατά μήκος του παραποτάμου αυτού του Γιανγκτσέ για να ελέγχουν τη στάθμη του, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Πλημμυρών. "Σαράντα έξι χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν και πλημμύρες σημειώνονται σε 446 σημεία", δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου, διευκρινίζοντας πως σε 15 περιπτώσεις τα προβλήματα είναι "μάλλον σοβαρά", αν και δεν έχουν υπάρξει θύματα από τις πλημμύρες. Σύμφωνα με το κέντρο, η στάθμη του Χουάι έχει αυξηθεί περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε στην ιστορία.

    [10] Νεκρός Βρετανός δημοσιογράφος στη Βαγδάτη

    6/7/2003 10:46:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Ένας Βρετανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε μπροστά στο Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Σε ερώτηση εκπροσώπων του τύπου για τις συνθήκες θανάτου του δημοσιογράφου ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι "η σορός του Βρετανού δημοσιογράφου απο το ΙΤΝ παραδόθηκε στις συμμαχικές δυνάμεις στη Βαγδάτη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο". Εκπρόσωπος όμως του τηλεοπτικού δικτύου ΙΤΝ δήλωσε ότι ο άτυχος δημοσιογράφος δεν εργαζόταν πλέον για το ΙΤΝ, καθώς ήταν ελεύθερος ρεπόρτερ. "Εργάσθηκε ένα διάστημα για το δίκτυο μας, αλλά ως ελεύθερος ρεπόρτερ", τόνισε η εκπρόσωπος του δικτύου Κάτι Πέριορ. Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως "δεν έχουμε ακόμα λεπτομέρειες. Διεξάγονται έρευνες. Πριν από την πλήρη δημοσιοποίηση των στοιχείων θα ήταν λάθος να προβούμε σε οποιονδήποτε σχολιασμό".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 6 July 2003 - 8:52:55 UTC