Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος
  • [02] Περιορισμός της κυκλοφορίας από Δευτέρα
  • [03] Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή
  • [04] Χρυσή νίκη της εθνικής στην Ισπανία

    [01] Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος

    8/6/2003 11:48:00 πμ

    Κατηγορηματικά απορρίπτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την αναγνώριση του ψευδοκράτους και τη διεξαγωγή συνομιλιών για το Κυπριακό εκτός του πλαισίου των υπηρεσιών του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Σημερινή'', τόνισε ότι δεν εγείρεται ζήτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η χώρα του εμμένει στην επίτευξη συμφωνίας στη βάση του σχεδίου Ανάν. Στο μεταξύ, δημοσκόπηση δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ελληνοκύπριων και των Τουρκοκύπριων επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού.

    Περιοδεία Γουέστον για την επανέναρξη συνομιλιών

    Την ερχόμενη Παρασκευή, ο Τόμας Γουέστον θα βρεθεί στην Κύπρο, στο πλαίσιο περιοδείας του στις Βρυξέλλες, τη Ρώμη, τη Λευκωσία, την Αγκυρα και την Αθήνα, για να προωθήσει την επανέναρξη συνομιλιών.

    Ο κ. Γουέστον σημείωσε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, είτε λόγω της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε ανεξαρτήτως αυτής, είναι πιθανές εφ' όσον γίνουν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές μέσω συνομιλιών.

    Σύμφωνα με τον κ. Γουέστον, το σχέδιο Ανάν μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη βάση για λύση, η οποία θα είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο.

    Εξ άλλου, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι είναι θέμα του Ραούφ Ντενκτάς και της Τουρκίας εάν και πότε θα επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Ο κ. Γουέστον δήλωσε ότι είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι των Ηνωμένων Πολιτειών, αν η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που δεν θα συνδράμει στη λύση του Κυπριακού.

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχώρησε για τις ΗΠΑ, για σειρά σημαντικών επαφών με επισήμους της αμερικανικής κυβέρνησης και αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών.

    Διάσταση απόψεων ως προς τη λύση του Κυπριακού

    Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας "Πολίτης" καταγράφει την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων για λύση του Κυπριακού, αλλά και διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων ως προς το περιεχόμενο της λύσης.

    Το 52% των Ελληνοκυπρίων και το 30% των Τουρκοκυπρίων επιθυμεί αναθεώρηση του σχεδίου Ανάν σε μεγάλο βαθμό, με βάση το κοινοτικό κεκτημένο. Αντίθετα, το 44% Τουρκοκυπρίων επιθυμεί λύση με υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν και με μερικές μόνο αλλαγές, αφού συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

    Το 11% των Ελληνοκυπρίων και το 18% των Τουρκοκυπρίων επιθυμεί να ξεχαστεί εντελώς το σχέδιο Ανάν, ενώ ποσοστό 14% των Ελληνοκυπρίων και 8% των Τουρκοκυπρίων δεν εξέφρασε γνώμη.

    Εξάλλου, το 53% των Ελληνοκυπρίων τάσσεται υπέρ της επιστροφής των προσφύγων στις περιουσίες τους, το 25% δέχεται ανταλλαγή και το 19% πιστεύει ότι κάποιοι μπορεί να ανακτήσουν τις περιουσίες τους.

    Αντίθετα, το 56% των Τουρκοκυπρίων τάσσεται υπέρ της ανταλλαγής περιουσιών και της παροχής αποζημιώσεων, ενώ μόνο το 14% πιστεύει ότι ο καθένας πρέπει να κατοικήσει εκεί που ζούσε πριν από το 1963.

    Όσον αφορά στο θέμα των εποίκων, το 53% των Ελληνοκυπρίων επιθυμεί να φύγουν όλοι, ενώ το 48% των Τουρκοκυπρίων θέλει να παραμείνουν όλοι οι έποικοι.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ACNIELSEN-AMER, μεταξύ 2 και 6 Ιουνίου για λογαριασμό της εφημερίδας "Πολίτης", με δείγμα 700 ατόμων στις ελεύθερες περιοχές και 600 ατόμων στις κατεχόμενες.

    [02] Περιορισμός της κυκλοφορίας από Δευτέρα

    7/6/2003 8:01:00 μμ

    Ταλαιπωρία για τους οδηγούς οχημάτων θα αρχίσει από τη Δευτέρα 9 Ιουνίου, καθώς η κυκλοφορία σε τρεις βασικούς οδικούς κόμβους της Αττικής θα διεξάγεται με συνεχείς διακοπές και περιορισμούς. Όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, τη Δευτέρα και την Τρίτη από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο τμήμα μεταξύ του κόμβου Μεγάρων και του κόμβου Κινέτας δηλαδή στην Κακιά Σκάλα, λόγω αποξήλωσης του στηθαίου ασφαλείας. Λόγω των έργων αυτών η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα θα γίνεται μόνο από μια λωρίδα, ενώ στο ρεύμα προς Κόρινθο θα διακόπτεται εντελώς και θα γίνεται εκτροπή από τον κόμβο Μεγάρων στην παλιά Εθνική Οδό.

    Μειώνονται οι λωρίδες κυκλοφορίας και οι ταχύτητες

    Για τις επόμενες μέρες θα γίνεται κατά διαστήματα κατάληψη των αριστερών λωρίδων και των δυο ρευμάτων κυκλοφορίας, όταν απαιτείται, για την ολοκλήρωση των εργασιών.

    Επίσης, από τη Δευτέρα λόγω διαπλάτυνσης της λεωφόρου Μαραθώνος, στο τμήμα από το 9ο μέχρι περίπου το 12ο χλμ, η κυκλοφορία θα διεξάγεται μόνο από μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, με ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση. Τα έργα θα διαρκέσουν έξι μήνες.

    Τέλος, στη λεωφόρο Βάρης- Κορωπίου, στο τμήμα από τη διασταύρωση με την περιφερειακή Κορωπίου έως τη διασταύρωση με τη λεωφόρο Αγίας Μαρίνας, λόγω των έργων, η κίνηση γίνεται σε μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, η οποία έχει μικρό πλάτος και συνεχείς στροφές.

    Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι οδηγοί μέχρι το τέλος των έργων

    Οι εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου και για το λόγο αυτό η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς που κατευθύνονται από τα νότια προάστια προς το αεροδρόμιο Αθηνών να προτιμούν να κινούνται μέσω της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, Λαγονήσι, αριστερά προς Καλύβια, λεωφόρο Αθηνών-Λαυρίου προς Μαρκόπουλο, λεωφόρο Μαρκοπούλου Παιανίας και Αττική οδό.

    Επίσης, παρακαλούνται οι οδηγοί που θα κινούνται στα τμήματα όπου γίνονται έργα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να οδηγούν με μικρές ταχύτητες και να συμμορφώνονται στη σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

    [03] Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή

    8/6/2003 11:05:00 πμ

    Χαστούκι στις ειρηνευτικές προσπάθειες του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς, αποτελεί η επίθεση ένοπλων Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών, κοντά στο πέρασμα Ερέζ, στα σύνορα μεταξύ του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ. Από την επίθεση τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, ενώ από την ανταλλαγή πυρών έπεσαν νεκροί και οι τρεις Παλαιστίνιοι μαχητές. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι οργανώσεις, Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-Κάσαμ, Ταξιαρχίες Αλ Ακσά και Ταξιαρχίες Αλ-Κοντς. Στο μεταξύ, οι Ισραηλινοί προχώρησαν στον αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης.

    Πέντε παλαιστινιακές οργανώσεις συνεχίζουν την ιντιφάντα

    Ισραηλινές στρατιωτικές αρχές ανέφεραν ότι οι τρεις Παλαιστίνιοι ήταν μεταμφιεσμένοι σε Ισραηλινούς στρατιώτες, όταν πλησίασαν στο φυλάκιο και άνοιξαν πυρ.

    Οι τρεις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις που ανέλαβαν την ευθύνη, προειδοποίησαν ότι αυτή η επίθεση είναι ένα μήνυμα πως οι επιθέσεις θα συνεχιστούν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, την επιχείρηση έφεραν σε πέρας ο Μοχάμεντ Αμπού Μπειτ, 21 ετών, των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ-Κάσαμ (ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς), ο Μούσα Σαχαουίλ, 22 ετών, των Ταξιαρχιών Αλ Ακσά (ριζοσπαστική οργάνωση συνδεόμενη με την Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ) και ο Ραμι ελ-Μπεκ,22 ετών, των Ταξιαρχιών Αλ-Κοντς (ένοπλη πτέρυγα της ισλαμικής Τζιχάντ).

    "Σήμερα, το αίμα Παλαιστινίων λέει ότι είμαστε ενωμένοι στην αντίσταση. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας των Ισραηλινών θα συνεχιστεί όσο διάστημα συνεχίζεται η κατοχή", τόνισε χαρακτηριστικά το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Αμπντελ Αζίζ Ραντίσι.

    Η ανάληψη της ευθύνης από Παλαιστίνιους σκληροπυρηνικούς αποτελεί χαστούκι στον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς, που υποσχέθηκε ότι θα λάβει κατασταλτικά μέτρα κατά των μαχητικών παλαιστινιακών οργανώσεων, ζητώντας, παράλληλα, τον τερματισμό των επιθέσεων κατά Ισραηλινών, στη σύνοδο κορυφής της Ακαμπα στις 4 Ιουνίου.

    Στο μεταξύ, ο Μαζμούντ Αμπάς απέκλεισε κάθε δίοδο επικοινωνίας με την Χαμάς, μετά από την απόφαση της οργάνωσης να διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες διαμαρτυρόμενη για τις κινήσεις συμφιλίωσης του πρωθυπουργού στη σύνοδο με το Ισραήλ.

    Παλαιστίνιος αξιωματούχος σημείωσε ότι ο Αμπάς δεν θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Χαμάς, καθώς η αδικαιολόγητη απόφαση της οργάνωσης έδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται για την εθνική ενότητα του παλαιστινιακού λαού.

    Νωρίτερα, σε σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Γάζα μεταξύ πέντε ριζοσπαστικών παλαιστινιακών οργανώσεων, προκειμένου να συζητηθούν τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνόδων του Σαρμ Ελ Σέιχ και της Ακαμπα για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή με την εφαρμογή του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου (οδικός χάρτης), αποφασίστηκε η συνέχιση της ένοπλης παλαιστινιακής εξέγερσης (ιντιφάντα) κατά του Ισραήλ.

    Πρόκειται για τις οργανώσεις Φατάχ, του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, Χαμάς, ισλαμική Τζιχάντ, Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

    Αποκλεισμός της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ

    Το Ισραήλ επέβαλε εκ νέου το βράδυ του Σαββάτου αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης, όπως έγινε γνωστό από στρατιωτικές πηγές.

    Η απόφαση ελήφθη από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, καθώς υπάρχουν φόβοι για νέες επιθέσεις τρομοκρατίας, μετά και την απόφαση των πέντε παλαιστινιακών οργανώσεων να συνεχίσουν τον ένοπλο παλαιστινιακό αγώνα (ιντιφάντα) κατά του Ισραήλ.

    Την ίδια ώρα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου από Ισραηλινούς στρατιώτες έξω από εβραϊκό οικισμό στη νότια Λωρίδα της Γάζας, αφού νωρίτερα είχε ανοίξει πυρ εναντίον οχημάτων, στα οποία επέβαιναν έποικοι και στρατιώτες.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ο Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον ενός κομβόι Εβραίων εποίκων που περνούσε από τη διασταύρωση που οδηγεί στον οικισμό Γκους Κατίφ και αμέσως μετά πυροβόλησε εναντίον φυλακίου του ισραηλινού στρατού.

    Η ανταλλαγή πυρών συνεχίστηκε επί μισή ώρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η Παλαιστίνιος ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί από την πλευρά των Ισραηλινών.

    [04] Χρυσή νίκη της εθνικής στην Ισπανία

    8/6/2003 12:52:00 πμ

    Την μεγαλύτερη, ίσως, νίκη στην ιστορία της πέτυχε το Σάββατο η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου. Μετά από σπουδαία εμφάνιση, οι Έλληνες παίχτες επικράτησαν των Ισπανών με 1-0 στη Σαραγόσα για τον 6ο προκριματικό όμιλο του Euro 2004. Με τη νίκη αυτή το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα διατηρεί στο ακέραιο τις ελπίδες του για πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης. Τώρα πλέον, καλείται να κερδίσει στο επόμενο παιχνίδι την Ουκρανία, η οποία στον άλλο αγώνα του ομίλου επικράτησε δύσκολα με 4-3 της Αρμενίας. Το τέρμα που έκρινε την τύχη του αγώνα υπέρ της εθνική μας σημείωσε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος στο 43' με δεξί σουτ. Να σημειωθεί ότι η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ έπαιζε από το 80' με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Στέλιου Βενετίδη με δεύτερη κίτρινη κάρτα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 8 June 2003 - 8:54:39 UTC