Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας
  • [02] Απειλητικά e-mail κατά του Πάπα στην Κροατία
  • [03] Γερμανός ισλαμιστής υπό κράτηση στο Παρίσι
  • [04] Και φέτος στον τελικό η ΑΕΚ
  • [05] Πόλο ανδρών: Σπουδαία νίκη της εθνικής
  • [06] Στον τελικό των πλέι οφ μπάσκετ ο Παναθηναϊκός

    [01] Νέες δημοσκοπήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας

    7/6/2003 11:14:00 μμ

    Στο αστερισμό των δημοσκοπήσεων βρίσκεται η χώρα, καθώς δύο νέες σφυγμομετρήσεις καταγράφουν τις τάσεις του εκλογικού Σώματος το τελευταίο δεκαήμερο του Μαίου. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία "Κάπα Ρισέρτς" και δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία διευρύνει τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ φτάνοντας το 39,5% έναντι 31,7% του κυβερνώντος κόμματος. Ακολουθούν με 5,3% το ΚΚΕ, με 3,2% ο Συνασπισμός και από 1,6% το ΔΗ.Κ.ΚΙ και το ΛΑ.Ο.Σ. Ωστόσο, ο Κώστας Σημίτης διατηρεί προβάδισμα 1,1% έναντι του Κώστα Καραμανλή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Αξιοσημείωτο είναι το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων που ξεπερνά το 20%.

    Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου απασχολεί τους Έλληνες

    Τα προβλήματα στην οικονομία αποτελούν τον παράγοντα "κλειδί" για την εκλογική του συμπεριφορά δηλώνουν 6 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της "Κάπα Ρισέρτς".

    Στην ίδια δημοσκόπηση διαπιστώνεται πως η ανεργία, η υγεία, η μακροοικονομία και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πολίτη, κυριαρχούν στις προτεραιότητες των Ελλήνων για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί το ΠΑΣΟΚ ικανότερο να διαχειρίζεται θέματα εξωτερικής πολιτικής, διεθνούς κύρους, μεγάλα έργα, άμυνας, Ολυμπιακών Αγώνων και έχει καλύτερο αρχηγό.

    Αντίστοιχα, η Ν.Δ. υπερτερεί στους τομείς της οικονομίας, της ανεργίας, της υγείας, της παιδείας, της διαφθοράς και της έκφρασης των λαϊκών συμφερόντων.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ΑΛΚΟ για την τηλεόραση του ΑΛΦΑ, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου προηγείται με 8,4% έναντι του ΠΑΣΟΚ.

    Το ΚΚΕ ακολουθεί με 5%, ο Συνασπισμός με 3,1%, το ΔΗ.Κ.ΚΙ με 2,3%, το ΛΑ.Ο.Σ. στο 2%.

    Στην έρευνα της ΑΛΚΟ ο Κώστας Καραμανλής προηγείται στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία έναντι του Κώστα Σημίτη κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες.

    Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι την κυβέρνηση δεν την τρομάζουν τα γκάλοπ, γιατί εκτός των άλλων όσα δημοσιεύονται και αυτά που θα δημοσιευτούν την άλλη εβδομάδα έχουν γίνει σε παρελθόντα πολιτικά χρόνο, όταν η κατάσταση ήταν διαφορετική.

    Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ανακτήσει και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων.

    [02] Απειλητικά e-mail κατά του Πάπα στην Κροατία

    7/6/2003 8:05:00 μμ

    Για δολοφονία του Πάπα στην περιοδεία του στην Κροατία κάνει λόγο απειλητικό μήνυμα, που εντόπισαν οι Αρχές, στο διαδίκτυο. Το εκατοστό ταξίδι θα είναι και το τελευταίο φέρεται να ήταν το μήνυμα του e-mail, που εστάλη σε δυο κροατικά πρακτορεία ειδήσεων και στο οποίο μια ομάδα που αποκαλείται "Ισλαμικό Μέτωπο ελ Μουτζεχεντίν". Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι, χώρα αποστολής του μηνύματος ήταν η Βοσνία. Το Βατικανό δεν ανησύχησε και ο Πάπας συνέχισε απτόητος τη λειτουργία του, ενώπιον τουλάχιστον 70.000 πιστών στο Ντουμπρόβνικ, απευθύνοντας μήνυμα συμφιλίωσης στους λαούς των δύο χωρών.

    Μήνυμα συμφιλίωσης από τον Ποντίφικα

    Με ψυχραιμία αντιμετώπισε το Βατικανό την τελευταία απειλή κατά του Παπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, που έσπευσε να ανακοινώσει ότι οι πληροφορίες για απειλητικά σενάρια ανήκουν στην καθημερινότητα του Ποντίφικα.

    Τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βρέθηκαν πάντως στο μικροσκόπιο των ειδικών και όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας οι έρευνες για τον εντοπισμό του αποστολέα βρίσκονται σε καλό δρόμο.

    Την ίδια ώρα, ο Ποντίφικας έστελνε μήνυμα συμφιλίωσης από την Κροατία στους 70.000 πιστούς που έσπευσαν να τον υποδεχθούν, ζητώντας να επουλωθούν οι πληγές που άφησε πίσω του ο πόλεμος και εκφράζοντας την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Κροατίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η ζεστή ήταν ανυπόφορη με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 38 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της τελετής που διήρκησε 3 ώρες. Δυο πιστοί δεν άντεξαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή ανάμεσα στο πλήθος καθώς υπέστησαν καρδιακή προσβολή.

    [03] Γερμανός ισλαμιστής υπό κράτηση στο Παρίσι

    7/6/2003 10:07:00 μμ

    Υπό κράτηση τέθηκε το Σάββατο ο Γερμανός Κρίστιαν Γκαντζάρσκι, στο πλαίσιο της γαλλικής έρευνας για την επίθεση εναντίον συναγωγής στην Τζέρμπα της Τυνησίας τον Απρίλιο του 2002, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι, εκ των οποίων 14 Γερμανοί τουρίστες. Ο Γκαντζάρσκι συνελήφθη την Τρίτη στο αεροδρόμιο του Παρισιού Ρουασί-Σαρλ-ντε-Γκολ. Ο Ζαν-Λουι Μπριγκιέρ ανακριτής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έδωσε εντολή για την κράτηση του Γερμανού με τις κατηγορίες της συνεργίας σε ανθρωποκτονία, συνεργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, όλες σε σχέση με μια τρομοκρατική επιχείρηση.

    Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του, ο Γκαντζάρσκι ομολόγησε ότι είναι υποστηρικτής της Αλ Κάιντα και κυρίως ότι επισκεπτόταν συχνά στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν.

    Βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσαν οι ανακριτές, ο Γκαντζάρσκι αναγνώρισε ότι είχε τηλεφωνική επαφή με τον τυνήσιο καμικάζι Νιζάρ Ναουάρ λίγο πριν αυτός περάσει στη δράση, όμως δήλωσε ότι η συνομιλία αυτή ήταν τυχαία.

    [04] Και φέτος στον τελικό η ΑΕΚ

    7/6/2003 11:03:00 μμ

    Τον τίτλο της πρωταθλήτριας στην Α1 μπάσκετ, θα υπερασπιστεί η ΑΕΚ, απέντι στον Παναθηναϊκό. Η "Ένωση" επικράτησε το Σάββατο στο κατάμεστο κλειστό των Ανω Λιοσίων 84-64 του Ολυμπιακού στον τρίτο ημιτελικό των πλέι-οφ και με 2-1 νίκες προκρίθηκε στον τελικό. Εκεί, θα κληθεί να αντιμετωπίσει με τους "πράσινους" μειονέκτημα έδρας. Αντίθετα, οι "ερυθρόλευκοι" θα αρκεστούν να διεκδικήσουν την τρίτη θέση, με αντίπαλο το Περιστέρι. Τα δεκάλεπτα: 17-17, 39-31, 60-49, 84-64.

    Ανετη επικράτηση των ''κιτρινόμαυρων''

    Η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα προηγήθηκε στο ξεκίνημα του παιχνιδιού με 14-10, αξιοποιώντας τα επιθετικά ριμπάουντ που έπαιρναν οι ψηλοί της ομάδας. Όμως, η είσοδος του ΝτεΜάρκο Τζόνσον που επέστρεψε από τον τραυματισμό του (όπως και ο Νέναντ Μάρκοβιτς), βοήθησε τους "ερυθρόλευκους" να κάνουν ένα μικρό σερί 7-0 και να περάσουν μπροστά με 17-14.

    Μέχρι τα μέσα της δεύτερης περιόδου οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ. Στη συνέχεια όμως, η ΑΕΚ πίεσε στην άμυνα, εκμεταλλεύθηκε τα πολλά λάθη των φιλοξενούμενων και κατάφερε να πετύχει εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό.

    Με κορυφαίους τους Μπλάκνεϊ και Ντικούδη, η πρωταθλήτρια έφτασε ακόμα και στο +12 (37-25 στο 18΄) για να πάει στα αποδυτήρια προηγούμενη με 39-31. Στο διάστημα αυτό ο Ολυμπιακός τα περίμενε όλα από το δίδυμο Τζόνσον-Τόμιτς, που πέτυχαν 11 και 14 πόντους αντίστοιχα στο πρώτο 20λεπτο.

    Η ΑΕΚ συνέχισε να επιβάλει το ρυθμό και την ανωτερότητά της και έφτασε να προηγείται ακόμα και με 17 ποντους διαφορά (53-36 στο 27΄), χάρη και στις καλές ενέργειες των Χατζή και Ταπούτου.

    Οι Πειραιώτες προσπάθησαν να αντιδράσουν και μείωσαν σε 68-59 με αιχμή τον Τόμιτς, όμως οι δυνάμεις είχαν εγκαταλείψει τους παίκτες του Σλόμπονταν Σούμποτιτς.

    Οι γηπεδούχοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ανεβάσουν τη διαφορά ακόμα και πάνω από τους 20 πόντους και να φτάσουν μέσα σε αποθέωση στο τελικό 84-64 που τους στέλνει στον τελικό, εκτός κι αν το ΑΣΕΑΔ αποφασίσει την επανάληψη του πρώτου αγώνα, όπως έχει ζητήσει ο Ολυμπιακός.

    Διαιτητές της αναμέτρησης ήταν οι κ.κ. Καρούσης και Μαστραφτσής.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΑΕΚ: Μπλάκνεϊ 12 (2), Κρίσπιν 5 (1), Ζήσης 2, Ταπούτος 17 (1), Μπουρούσης 1, Χατζής 18 (1), Κικίλιας 2, Ντικούδης 15, Αντιτς, Πασχάλης 2, Μπετς 10.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Χαρίσης 2, Κατράνας, Μάρκοβιτς, Πρίντεζης, Γιαννουζάκος 9, Μαντζάνας 5 (1), Τόμιτς 24 (4), Τζικάνοβιτς 2, Μοράλες 2, Τζόνσον 18, Ντε Μιγκέλ 2.

    [05] Πόλο ανδρών: Σπουδαία νίκη της εθνικής

    7/6/2003 10:47:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Σημαντική νίκη με 9-6 επί της Ισπανίας σημείωσε η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το οποίο διεξάγεται στο Κράνι της Σλοβενίας. Μετά την ήττα στην πρεμιέρα από την Ιταλία το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έδειξε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα κατά της Ισπανίας και "δίψα" για τη νίκη, που της δίνει το δικαίωμα να κάνει όνειρα για τη συνέχεια της διοργάνωσης, αρχής. Τώρα πλεόν επόμενος αντίπαλος για την εθνική μας είναι την Κυριακή η Γερμανία.

    Τα 7λεπτα: 2-2, 2-2, 2-2, 3-0.

    Τα τέρματα της εθνικής μας σημείωσαν οι Καλακόνας 3, Θωμάκος 2, Χατζηθεοδώρου 1, Μάζης 1, Χ. Αφρουδάκης 1, Θεοδωρόπουλος 1, ενώ για τους Ισπανούς σκόραραν οι Χερνάντεζ 2, Γκαρθία 1, Γκόμεζ 1, Τορίλ 1 και Μπαγιάρτ 1.

    [06] Στον τελικό των πλέι οφ μπάσκετ ο Παναθηναϊκός

    7/6/2003 8:24:00 μμ

    Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στον τελικό των πλέι οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ, όμως την ημιτελική σειρά με το Περιστέρι θα τη θυμούνται για καιρό οι οπαδοί του. Οι "πράσινοι" επικράτησαν 78-71 στον τρίτο και καθοριστικό αγώνα, που διεξήχθη στο κλειστό των Πατησίων, πέρασαν με 2-1 νίκες. Ωστόσο, και σήμερα το έργο της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν ήταν εύκολο, καθώς οι Περιστεριώτες έμειναν μέχρι το τέλος στο παιχνίδι και ηττήθηκαν στις λεπτομέρειες. Τα δεκάλεπτα: 14-20, 28-34, 49-52, 78-71.

    ''Σκληρό καρύδι'' το Περιστέρι

    Η συνέχεια στις συναρπαστικές αναμετρήσεις των δύο ομάδων, ήταν δεδομένη και φάνηκε από το πρώτο 10λεπτο. Το Περιστέρι κατάφερε και πάλι να εγκλωβίσει τον Παναθηναϊκό στη "ζώνη" του και πήρε από την αρχή το προβάδισμα (20-14 στο 10'), με πρωτοστάτη τον Μιχάλη Πελεκάνο.

    Χωρίς να βελτιώσει αισθητά την απόδοσή του, ο Παναθηναϊκός κάλυψε γρήγορα τη διαφορά αυτή (21-22 στο 14'), εξέλιξη που οφειλόταν στα λάθη και το σαφές επιθετικό πρόβλημα των φιλοξενούμενων.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι το 15', οι Πελεκάνος, Χάτσον είχαν πετύχει όλους τους πόντους του Περιστερίου. Εκείνος που έλυσε το πρόβλημα ήταν ο Λάρι Στιούαρτ, καθώς με τη δική του βοήθεια (κι ένα τρίποντο στην τελευταία επίθεση) το Περιστέρι διατήρησε τα κεκτημένα (στο +6 η διαφορά και 34-28) στο ημίχρονο.

    Με πέντε "αναπάντητους" πόντους στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, η διαφορά εκτοξεύθηκε στους 11 πόντους (39-28) για την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη.

    Στο σημείο εκείνο οι "πράσινοι" κράτησαν χωρίς πόντο για πέντε λεπτά το Περιστέρι και με σερί 11-0 έφεραν το ματς ξανά στα ίσια (39-39). Από τότε το παιχνίδι εξελίχθηκε σε μάχη πόντο-πόντο (49-52 στο 30' και 54-52 στο 32').

    Το τρίγωνο Πελεκάνος-Χάτσον-Στιούαρτ ήταν "μαγεία" για το Περιστέρι, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός μάταια αναζητούσε κάποιον ηγέτη. Το ρόλο αυτό έπαιξε ο Γιάκα Λάκοβιτς, που με δύο συνεχόμενα τρίποντα έγραψε το 66-58 για τον Παναθηναϊκό στο 36:30.

    Ωστόσο, το Περιστέρι δεν είχε πει την τελευταία του λέξη, καθώς με μία βολή του Στιούαρτ μείωσε σε 70-68, ένα λεπτό πριν το τέλος. Όμως, ο Μπιούφορντ έδωσε τη "χαριστική βολή" στους φιλοξενούμενους, σκοράροντας στην εκπνοή της επίθεσης του Παναθηναϊκού (72-68) που πήρε τη νίκη με το τελικό 78-71.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 5, Καλαϊτζής 3 (1), Παπαδόπουλος, Λάκοβιτς 16 (4), Φώτσης 11, Κουτλουάι 10 (2), Μίντλετον 6, Τσαρτσαρής, ΜακΝτόναλντ 16 (1), Μπιούφορντ 11.

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Κούρτοβιτς 7 (1), Παπαμακάριος 2, Ραντοβάνοβιτς, Πελεκάνος 22 (1), Στιούαρτ 11 (2), Γιοβανόφσκι 5 (1), Γλυνιαδάκης 8, Χάτσον 16


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 7 June 2003 - 21:59:23 UTC