Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή η τροπολογία για ΧΥΤΑ
  • [02] Ντενκτάς: Αναγκαίο να ληφθεί υπόψη η περίοδος '63-'74
  • [03] Διακοπή της βαθμολόγησης των Μαθηματικών ζητά η ΟΛΜΕ
  • [04] Ίδρυση εννέα νέων Βιομηχανικών Πάρκων
  • [05] Φορτηγά και λεωφορεία θα διαθέτουν πλέουν ABS
  • [06] Αποφασιστικότητα και αισιοδοξία από τους υπουργούς ευρωζώνης
  • [07] Δέσμη μέτρων ενίσχυσης για τους Τουρκοκύπριους
  • [08] Κατάθεση μάρτυρα υπεράσπισης του Α. Παπαναστασίου
  • [09] Απελευθέρωση Παλαιστίνιου ηγετικού στελέχους
  • [10] Κων/πολη: Πέντε τραυματίες από έκρηξη βόμβας
  • [11] B. Κορέα: Σε μειονεκτική θέση οι αμερικανικές δυνάμεις, λέει ο
  • [12] Χιόνι στη Μόσχα
  • [13] Μετασεισμός 4.2 Ρίχτερ λίγο έξω από το Αλγέρι
  • [14] Έκρηξη βόμβας στη Κολομβία - 4 νεκροί
  • [15] Απεργία πείνας από Κινέζο αντιφρονούντα
  • [16] Εξεταστική επιτροπή για το ΧΑΑ ζητά η ΝΔ
  • [17] Σε 14,000 απολύσεις προχωρά η FedEx
  • [18] Ολυμπιακοί 2004: Οι τενίστριες... πριμοδοτούνται
  • [19] Αρση Βαρών: Παγκόσμιο Εφήβων-Νεανίδων 2η ημέρα
  • [20] Κρίσιμη μέρα για τον ΠΑΟΚ
  • [21] Νίκη της Εθνικής ανδρών χάντμπολ
  • [22] Συγχώνευση δύο πολιτιστικών οργανισμών
  • [23] H επικίνδυνη ηλικία ατυχημάτων για τα νήπια
  • [24] Αυτοκίνητο με... μαριχουάνα πούλησαν οι ΗΠΑ σε Μεξικάνο!
  • [25] Στο Λίβερπουλ ολοκλήρωσε την περιοδεία του ο Πολ Μακάρντεϊ

    [01] Στη Βουλή η τροπολογία για ΧΥΤΑ

    3/6/2003 11:03:00 πμ

    Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αρχίζει αυτή την ώρα, η συζήτηση της τροπολογίας που προβλέπει τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων σε νέες τοποθεσίες, τέσσερις στην Ανατολική Αττική, δύο στη Δυτική Αττική, δύο στα Κύθηρα και δύο στα Αντικύθηρα. Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατα της δημιουργίας νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα έξω από τη Βουλή, ενώ το απόγευμα προγραμματίζουν να αποκλείσουν την Λεωφόρο Φυλής. Κλειστή η Λεωφόρος Βασ. Σοφίας. Μέχρι το τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες από τις οποίες θα προκύψει σε ποιες από τις θέσεις που προβλέπεται η χωροθέτηση εγκαταστάσεων αποβλήτων στην Αττική με την τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ, που κατατέθηκε στη Βουλή θα δημιουργηθούν Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων.

    Όπως ανακοίνωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου οι μελέτες πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να ενταχθούν για χρηματοδότηση τα έργα στο Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Αναφερόμενη στις διαμαρτυρίες των κατοίκων διαφόρων περιοχών της Αττικής, επανέλαβε ότι πρέπει να τελειώσει οριστικά το θέμα με την λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών που διασύρουν την χώρα διεθνώς.

    [02] Ντενκτάς: Αναγκαίο να ληφθεί υπόψη η περίοδος '63-'74

    3/6/2003 10:28:00 πμ

    Απαντώντας σε δηλώσεις του Προέδρου Παπαδοπούλου και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι το κυπριακό δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί αν δεν ληφθεί υπόψη η περίοδος 1963-1974. Ο κ. Παπαδόπουλος, υποστήριξε, δεν είναι δυνατόν να πετύχει ό,τιδήποτε ξεχνώντας την περίοδο αυτή, "κατά την οποία έδρασε ενεργά και ο ίδιος". Επιπλέον, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν υπάρχει επεκτατισμός από την τουρκική πλευρά και είπε ότι "αν όντως η Τουρκία ακολουθούσε επεκτατική πολιτική, η Νότια Κύπρος θα ήταν προ πολλού τουρκική".

    ''Στο βορά υπάρχει κράτος''

    Η εφημερίδα "Ορτάμ" αφιερώνει το ήμισυ της πρώτης σελίδας της στις δηλώσεις Ντενκτάς υπό τον τίτλο αποδοκιμαστικό τίτλο "Ο τελευταίος υποστηρικτής του τείχους" και τον και τον κατηγορεί ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει το διαχωρισμό.

    Εξ άλλου, ο Ραούφ Ντενκτάς, όταν ρωτήθηκε για τις 20.000 κατοικίες που, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, προτίθενται να αναγείρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να στεγάσουν 80.000 Τουρκοκυπρίους πρόσφυγες, είπε ότι αν η Αμερική ή οποιοσδήποτε άλλος έχει τέτοια πρόθεση, θα μπορούσαν να δώσουν τα κονδύλια αυτά για αποζημίωση των Ελληνοκυπρίων που άφησαν περιουσία στο βορρά και έτσι το κυπριακό να λυθεί ριζικά.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι κάποιοι ξένοι τον ρωτούν το τί θα γίνει σε περίπτωση που σημειωθεί αλλαγή στο καθεστώς και αυτός απαντά: "Ασχετα με οποιαδήποτε αλλαγή, στο βορρά υπάρχει ένα κράτος. Το κράτος αυτό έχει παραχωρήσει δικαιώματα, έχει συνάψει συμφωνίες, έχει εκδώσει τίτλους ιδιοκτησίας. Αν όλα αυτά δεν γίνουν αποδεκτά, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία. Δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία γιατί θα προκληθεί χάος".

    [03] Διακοπή της βαθμολόγησης των Μαθηματικών ζητά η ΟΛΜΕ

    3/6/2003 10:39:00 πμ

    Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει για τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης της Γ' Λυκείου μεταφέρθηκε και στους κόλπους της ΟΛΜΕ. Με απόφασή της η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί το υπουργείο Παιδείας να σταματήσει τη βαθμολόγηση των γραπτών του συγκεκριμένου μαθήματος σε όλα τα βαθμολογικά κέντρα μέχρι να διευκρινιστεί απολύτως ο τρόπος βαθμολόγησης του τρίτου ερωτήματος του τέταρτου ζητήματος των Μαθηματικών. Ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Κώστας Μπόικος, εκπροσωπώντας τη μειοψηφία του Δ.Σ. δήλωσε ότι ουδέποτε συνεκλήθη η ΟΛΜΕ για να συζητήσει αυτό το θέμα και επεσήμανε ότι αυτή η πρακτική συνιστά βαρύ καταστατικό ολίσθημα και αποτελεί έκφραση ανευθυνότητας η συνδικαλιστική παρέμβαση σε θέματα εξετάσεων. Με την εξέταση των μαθητών της Β' Λυκείου στη Φυσική και της Γ' Λυκείου στην Ιστορία, τη Βιολογία, τη Χημεία και Βιοχημεία και την Ανάπτυξη Εφαρμογών συνεχίζονται αύριο οι πανελλαδικές εξετάσεις.

    [04] Ίδρυση εννέα νέων Βιομηχανικών Πάρκων

    3/6/2003 9:04:00 πμ

    Την υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία εγκρίνονται ο φορέας λειτουργίας και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά την ίδρυση εννέα νέων Βιομηχανικών Πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα, υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης. Τα εννέα νέα ΒΙΟ.ΠΑ, συνολικής έκτασης 2.852 στρεμμάτων, θα φιλοξενήσουν περίπου 590 επιχειρήσεις στους χώρους τους, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις (μηχανουργεία, σφαγεία, συνεργεία, εργαστήρια παραγωγής ζωοτροφών), καθώς και επιχειρήσεις του τομέα παροχής υπηρεσιών.

    Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων

    Συγκεκριμένα πρόκειται για τα ΒΙΟ.ΠΑ

    Ζερβοχωρίου (Ν.Χαλκιδικής) Κάτω Γέφυρας-Θεσσαλονίκης (Ν.Θεσσαλονίκης) Ρεθύμνου (Ν.Ρεθύμνου) Ανώπολης (Ν.Ηρακλείου) Αρκαδοχωρίου (Ν.Ηρακλείου) Αγίου Νικολάου (Ν.Λασιθίου) Θεσπρωτίας (Ν.Θεσπρωτίας) Κοζάνης (Ν.Κοζάνης) και Ορμενίου (Ν.Εβρου)

    Σε κάθε Βιομηχανικό Πάρκο λειτουργεί μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και προβλέπονται αυστηροί όροι επεξεργασίας και καθαρισμού αερίων ρύπων.

    Το συνολικό κόστος δημιουργίας των υποδομών για τα νέα Πάρκα ανήλθε στο ποσό των 28,6 εκ.ευρώ.

    Στα νέα ΒΙΟ.ΠΑ περιλαμβάνεται και το ΒΙΟ.ΠΑ Ορμενίου, που συνιστά Διεθνή Οικονομική Ζώνη Βιομηχανικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας, καθώς εκεί θα εγκατασταθούν επιχειρήσεις που διατηρούν εμπορική συνεργασία με γειτονικές χώρες.

    [05] Φορτηγά και λεωφορεία θα διαθέτουν πλέουν ABS

    2/6/2003 11:40:00 μμ

    Το προηγμένο σύστημα ABS με το οποίο δεν μπλοκάρουν οι τροχοί στη διάρκεια του φρεναρίσματος, θα πρέπει να έχουν στο εξής φορτηγά και λεωφορεία καινούργια και μεταχειρισμένα, βάσει των αποφάσεων που υπέγραψε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Σύμφωνα με την απόφαση, από την 1η Αυγούστου οι εθνικές εγκρίσεις τύπου (άδειες κυκλοφορίας) για οχήματα των κατηγοριών Μ2, Μ3 (λεωφορεία), Ν2, Ν3 (φορτηγά άνω των 3500 kg) και Ο3, Ο4 (βαρέα ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα) θα χορηγούνται, μόνον εφόσον διαθέτουν σύστημα ABS.

    Για οχήματα που έχουν ισχύουσα εθνική έγκριση τύπου την 1η Αυγούστου 2003, επιτρέπεται η ταξινόμηση, η πώληση και η θέση σε κυκλοφορία μέχρι τις 31/12/2003.

    Σε διαφορετική περίπτωση απαγορεύεται η ταξινόμηση μεταχειρισμένων οχημάτων των παραπάνω κατηγοριών.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής στόχος του μέτρου αυτού είναι η εξασφάλιση, στο μέγιστο δυνατό, της ασφάλειας των πολιτών κατά τη μετακίνησή τους στους ελληνικούς δρόμους.

    [06] Αποφασιστικότητα και αισιοδοξία από τους υπουργούς ευρωζώνης

    3/6/2003 11:18:00 πμ

    Αποφασισμένοι να επαναφέρουν στη δημοσιονομική τάξη τη Γαλλία εντός του 2004, ικανοποιημένοι από την ισχύ του ευρώ στις διεθνείς χρηματαγορές και αισιόδοξοι ως προς την αναμενόμενη ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, εμφανίσθηκαν οι υπουργοί οικονομίας της ζώνης του ευρώ που συνεδρίασαν το βράδυ της Δευτέρας 2 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, υπό την προεδρία του κ. Ν. Χριστοδουλάκη. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος προήδρευσε για τελευταία φορά μετά από θητεία ενός έτους, κατέστησε σαφή την εμμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία και σημείωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάκαμψη εντός του 2003, ενώ θεώρησε την ανάκαμψη δεδομένη για το 2004.

    Πιέσεις προς τη Γαλλία για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος

    Σε ότι αφορά τη Γαλλία, της οποίας το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν το 2002 στο 3,1% του ΑΕΠ, (δηλαδή μεγαλύτερο από το 3% που είναι το ανώτατο επιτρεπτό όριο, βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ) το Συμβούλιο των ''12'' αποφάσισε να χρησιμοποιήσει κάπως πιο σκληρή γλώσσα από αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να ζητήσει από το Παρίσι να καταβάλλει ''σημαντικά'' μεγαλύτερες προσπάθειες, ούτως ώστε το 2004 να επανέλθει στη δημοσιονομική τάξη.

    Σημειώνεται ότι με βάση τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν η Γαλλία δεν αλλάξει την υπάρχουσα οικονομική πολιτική, θα σημειώσει δημοσιονομικό έλλειμμα που το 2003 θα είναι στο 3,7% του ΑΕΠ και το 2004 στο 3,6%. Αν συμβεί αυτό, τότε η Γαλλία κινδυνεύει να τιμωρηθεί με το προβλεπόμενο από την κοινοτική νομοθεσία ''πρόστιμο'' που στην περίπτωσή της εκτιμάται ότι θα κυμανθεί ανάμεσα στα τρία και τα επτά δισ. ευρώ.

    Την εμμονή των υπουργών της ζώνης του ευρώ στη δημοσιονομική πειθαρχία κατέστησε σαφή, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου του ευρώ, ο προεδρεύων, υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ν Χριστοδουλάκης ο οποίος, μάλιστα, ερωτηθείς από Γάλλο δημοσιογράφο αν τελικά θα επανέλθει η Γαλλία ''στην οδό της αρετής'' απάντησε ότι ''η αρετή ήταν πεπρωμένη κατά το Μεσαίωνα. Από την Αναγέννηση και μετά αποτελεί επιλογή''.

    Επί του πρακτέου πάντως η συντριπτική πλειοψηφία του Συμβουλίου αποφάσισε να ζητήσει από τη Γαλλία να δεσμευθεί ότι θα καταβάλλει τις μεγαλύτερες δυνατές προσπάθειες για να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα της (δηλαδή το μη εξαρτώμενο από τον οικονομικό κύκλο) εντός του 2003, ενώ για το 2004 το Συμβούλιο των υπουργών του ευρώ εκτιμά ότι η Γαλλία θα πρέπει να εμφανίσει μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματός της μεγαλύτερη του 0,5% του ΑΕΠ και ονομαστικό δημοσιονομικό έλλειμμα μικρότερο του 3% του ΑΕΠ.

    Σημειώνεται ότι κατά αυτών των αποφάσεων τάχθηκε μόνο η Ολλανδία, που ζητούσε αυστηρότερες δεσμεύσεις από τη Γαλλία, ενώ ως παραχώρηση έναντι της Γαλλίας ερμηνεύεται το γεγονός ότι το Συμβούλιο του ευρώ δεν ζητεί μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος ίση με το 0,5% του ΑΕΠ και για το 2003.

    Το θέμα της Γαλλίας θα απασχολήσει σήμερα Τρίτη και τη σύνοδο του Eco/Fin, όπου όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα εγκριθούν από τους ''15'' ( με ειδική πλειοψηφία, ενώ η Γαλλία δεν έχει δικαίωμα ψήφου) οι αποφάσεις που ενέκρινε η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών της ζώνης του ευρώ.

    Τέλος σε ότι αφορά τα άλλα θέματα που απασχόλησαν το χθεσινό Συμβούλιο του ευρώ, ο υπουργός Εθνικής οικονομίας Ν Χριστοδουλάκης σημείωσε την ικανοποίηση του Συμβουλίου για την ισχύ του ευρώ και τις θετικές επιπτώσεις της τόσο στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, όσο και στην τόνωση της εσωτερικής ζήτησης στην ΕΕ και κατ επέκταση στην ανάπτυξη.

    [07] Δέσμη μέτρων ενίσχυσης για τους Τουρκοκύπριους

    3/6/2003 10:01:00 πμ

    Η χορήγηση ποσού δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ για το 2003 με στόχο τόσο την ανάπτυξη των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου όσο και την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων, προβλέπεται στη δέσμη προτάσεων, που αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τις προτάσεις, τα εννέα εκατομμύρια Ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης μέσω των Δήμων των κατεχομένων πόλεων της Κύπρου και τα υπόλοιπα τρία εκατομμύρια για σχέδια με στόχο την προσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το δεύτερο σκέλος της κοινοτικής βοήθειας αφορά τη διευκόλυνση του εμπορίου από το βόρειο τμήμα προς τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αναφορά και στο Κυπριακό

    Στο σχέδιο της απόφασης υπενθυμίζεται ότι το 1994, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τις λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους, δεν γίνονται αποδεκτά, στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, στο σχέδιο απόφασης θα αναφέρεται επίσης ότι μέχρι την ένταξη της Κύπρου και έως ότου εξευρεθεί λύση του Κυπριακού, τα παραστατικά κίνησης για τις εξαγωγές θα εκδίδονται από το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο.

    Εκτός από την οικονομική πτυχή του θέματος, γίνεται ταυτόχρονα αναφορά και στο Κυπριακό και επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί το σχέδιο Ανάν ως τη μοναδική βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και ως τη μόνη ρεαλιστική οδό για την επίτευξη προόδου. Προστίθεται ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να ενισχύσει κάθε περαιτέρω προσπάθεια.

    Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντάσσεται στο πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, τον περασμένο Δεκέμβριο.

    [08] Κατάθεση μάρτυρα υπεράσπισης του Α. Παπαναστασίου

    3/6/2003 10:00:00 πμ

    Με την κατάθεση του αδελφού του κατηγορούμενου Ανέστη Παπαναστασίου, Αθανάσιου Παπαναστασίου, συνεχίστηκε το πρωί της Τρίτης η δίκη για την υπόθεση της 17Ν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο μάρτυρας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ήταν ο αδελφός του μέλος της οργάνωσης, καθώς, όπως τόνισε, οι πολιτικές του θέσεις είναι σταθερά αντίθετες με τέτοιου είδους πρακτικές. Στο μεταξύ, την πεποίθησή τους ότι ο Γιάννης Σερίφης δεν θα μπορούσε να μετέχει σε μια οργάνωση όπως η 17Ν, εξέφρασαν τη Δευτέρα στο δικαστήριο οι συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης και Δημήτρης Παπαχρήστος. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος κατήγγειλε ότι παρουσία του κ. Διώτη δέχθηκε πιέσεις όταν βρισκόταν στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, να αναλάβει την ευθύνη για τις τρεις πρώτες ενέργειες της οργάνωσης με την απειλή έκδοσής του στις ΗΠΑ.

    Αθανάσιος Παπαναστασίου: Η ιδεολογική τοποθέτηση του αδελφού μου δεν είναι συμβατή με τριτοκοσμικού τύπου αντιλήψεις

    Κατά την κατάθεση του ο κ. Αθανάσιος Παπαναστασίου υπογράμμισε πως ''ο Ανέστης είναι ευρωπαϊστής και εκσυγχρονιστής και οι φίλοι του μάλιστα τον θεωρούσαν συντηρητικό''.

    Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Παπαναστασίου, η ιδεολογική τοποθέτηση του αδελφού του δεν είναι συμβατή με τριτοκοσμικού τύπου αντιλήψεις, όπως αυτές της 17Ν.

    Ο μάρτυρας υποστήριξε στο δικαστήριο ότι δε μπορεί να γνωρίζει πως βρέθηκε στη γιάφκα της οργάνωσης σχεδιάγραμμα στρατοπέδου, που είχε φτιάξει ο αδελφός του.

    Αναφερόμενος στα αποτυπώματα του αδελφού του, που εντοπίστηκαν σε έγγραφα στο κρησφύγετο της οργάνωσης στην οδό Δαμάρεως, ο κ. Θανάσης Παπαναστασίου υποστήριξε πως τα έγγραφα αυτά κυκλοφορούσαν ευρέως στο χώρο των φοιτητών την δεκαετία του '80.

    Ο μάρτυρας υποστήριξε οτι οι σχέσεις, που είχε ο Ανέστης με το συγκατηγορούμενο εξάδελφό του Νίκο Παπαναστασίου, ήταν ακριβώς οι ίδιες, τις οποίες είχε και όλη η οικογένεια με τον φερόμενο ως ''Νικήτα'' της οργάνωσης.

    Η διαδικασία συνεχίζεται με ανάγνωση εγγράφων.

    [09] Απελευθέρωση Παλαιστίνιου ηγετικού στελέχους

    3/6/2003 10:58:00 πμ

    Ο Ταϊσίρ Χάλεντ

    Τηρώντας την υπόσχεση του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς, οι αρχές του Ισραήλ απελευθέρωσαν τη Δευτέρα τον Ταϊσίρ Χάλεντ, κύριο ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP). Ο Χάλεντ, που είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, είχε συλληφθεί πριν από έξι μήνες στο σπίτι του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Όπως φαίνεται ο Χαλεντ δεν θα είναι ο μόνος που θα γευτεί και πάλι την ελευθερία του, καθώς σήμερα Τρίτη ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι άρχισε τη σταδιακή απελευθέρωση περίπου 100 Παλαιστινίων κρατουμένων, στο πλαίσιο των ελαφρυντικών μέτρων που υποσχέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, τα αιματηρά επεισόδια δεν εκλείπουν στιγμή. Ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός σκοτώθηκε το βράδυ της Δευτέρας από πυρά Ισραηλινού στρατιώτη. Πρόκειται για έναν 47χρονο άνδρα, ο οποίος δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι ενώσο βρισκόταν σε βάρδια σε αστυνομικό τμήμα, κοντά στην Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

    Χάλεντ: ''Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι στις φυλακές''

    "Τα αισθήματά μου είναι αντικρουόμενα κι ανάμεικτα χαρά και λύπη. Είμαι χαρούμενος που είμαι ελεύθερος, από την άλλη όμως λυπούμαι για χιλιάδες κρατουμένους που παραμένουν στις φυλακές", τόνισε ο Χάλεντ τηλεφωνικά στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που υποφέρουν πίσω από τα σίδερα και τα συρματοπλέγματα των Ισραηλινών φυλακών και στρατοπέδων συγκέντρωσης, προσθέτοντας πως η δική του απελευθέρωση δεν αλλάζει τη δική τους κατάσταση.

    Ερωτηθείς για την εκεχειρία, ή Χούντνα, ενός χρόνου με το Ισραήλ, ο Χάλεντ τόνισε πως βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον πρωθυπουργό Αμπάς. "Δεν μπορούμε να μιλούμε για Χούντνα υπό προϋποθέσεις, όπως η ισραηλινή κατοχή και οι σκληρές στρατιωτικές πολιτικές που εφαρμόζει κατά του λαού μας στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα", τόνισε ο Χάλεντ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως για να εφαρμοσθεί μία εκεχειρία χρειάζονται δύο μέρη κι όχι ένα μόνον, προσθέτοντας πως ο Σαρόν θα πρέπει να σταματήσει την επιθετική πολιτική του και να κλείσει το κεφάλαιο των εκατοντάδων κρατουμένων υπό διοικητική κράτηση.

    "Εάν η κατοχή συνεχισθεί με την επιθετικότητα κατά του παλαιστινιακού λαού, ουδείς έχει το δικαίωμα να κατακρίνει τον λαό του γιατί εφαρμόζει τα δικαιώματά του και αντιστέκεται στην ανυπόφορη αυτή κατοχή", πρόσθεσε ο Χάλεντ.

    [10] Κων/πολη: Πέντε τραυματίες από έκρηξη βόμβας

    3/6/2003 10:24:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Πέντε άτομα τραυματίστηκαν το πρωί της Τρίτης από την έκρηξη βόμβας με στόχο μέλη του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας (DGM) στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των αρχών. Η βόμβα, που είχε τοποθετηθεί κάτω από γέφυρα, πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό και εξερράγη τη στιγμή που διήρχετο λεωφορείο στη συνοικία Μπακίρκοϊ το οποίο μετέφερε μέλη του δικαστηρίου. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ο οδηγός του λεωφωρείου, ένας δικαστικός, δύο αστυνομικοί και ένας περαστικός. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όλοι οι τραυματίες είναι εκτός κινδύνου. Η έκρηξη ήταν ισχυρή με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές αρκετά αυτοκίνητα. Καμια οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι αρχές υποπτεύονται ότι είναι έργο οργανώσεων της άκρας αριστεράς.

    [11] B. Κορέα: Σε μειονεκτική θέση οι αμερικανικές δυνάμεις, λέει ο Γούλφοβιτς

    3/6/2003 9:42:00 πμ

    Στο Τόκιο, ο Aμερικανός υφυπουργός Αμύνης αρνήθηκε να αναφερθεί στα πιθανά πολεμικά σχέδια, όμως παραδέχθηκε πως οι αμερικανικές δυνάμεις επί του παρόντος βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. "Θα έλεγα πως οι Βορειοκορεάτες έχουν κάποια πλεονεκτήματα έναντι ημών, που συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν", τόνισε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Σχετικά με την προβλεπόμενη αναδιάρθρωση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ασία, των οποίων 15.000 στρατιώτες σταθμεύουν κοντά στη μεθόριο της Νοτίου με τη Βόρειο Κορέα, ο Πολ Γούλφοβιτς δήλωσε πως δεν θα πρέπει να αναμένεται επίλυση της πυρηνικής κρίσης με την Πιονγκγιάνγκ.

    Την Δευτέρα, η Σεούλ και η Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν ένα επενδυτικό πρόγραμμα 11 δισ. δολαρίων μέσα σε τρία έτη, που θα ευνοήσει τις εκεί αμερικανικές δυνάμεις. Οι νοτιοκορεατικές αρχές φοβούνται μία πιθανή αποχώρηση των 15.000 Aμερικανών στρατιωτών από τη διαχωριστική γραμμή με τη Βόρειο Κορέα, που θα έδινε στους Αμερικανούς τη δυνατότητα να εξαπολύσουν προληπτική επίθεση κατά του κομμουνιστικού κράτους, χωρίς να ριψοκινδυνεύσουν μεγάλες απώλειες.

    Σύμφωνα με τον Γούλφοβιτς, τα πλεονεκτήματα των αμερικανικών δυνάμεων, όπως αυτά επιβεβαιώθηκαν στους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν επί τα βελτίω στην Ασία.

    "Κρίνουμε πολύ σημαντικό να προσαρμόσουμε τις θέσεις μας εν σχέσει με μία δεκαετία πριν, προκειμένου να έχουμε πλεονεκτήματα από τις δυνατότητες αυτές ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μία βορειοκορεατική επίθεση ταχύτερα και αποτελεσματικότερα", πρόσθεσε ο Γούλφοβιτς.

    [12] Χιόνι στη Μόσχα

    3/6/2003 9:10:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Νιφάδες χιονιού να πέφτουν από τον ουρανό αντίκρισαν έκπληκτοι οι Μοσχοβίτες σήμερα το πρωί βγαίνοντας από τα σπίτια τους. Το φαινόμενο κράτησε λίγα λεπτά και οι νιφάδες του χιονιού έλειωναν αμέσως καθώς έρχονταν σε επαφή με το έδαφος. Μετά τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου που έφτασαν έως και τους 30 βαθμούς Κελσίου, τις τελευταίες ημέρες η ρωσική πρωτεύουσα είναι αντιμέτωπη με ιδιαίτερα παγωμένους και ισχυρούς ανέμους που χαρακτηρίζονται ως "αρκτικοί κυκλώνες" από τα μέσα ενημέρωσης. Την περασμένη Κυριακή μάλιστα λόγω των ισχυρών ανέμων έπεσαν και δένδρα στη Μόσχα με αποτέλεσμα να παραλύσει η κυκλοφορία.

    [13] Μετασεισμός 4.2 Ρίχτερ λίγο έξω από το Αλγέρι

    3/6/2003 8:48:00 πμ

    Νέος μετασεισμός μεγέθους 4,2 της κλίμακος Ρίχτερ σημειώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο Ζεμούρι, ανατολικά του Αλγερίου, ανακοίνωσε το αλγερινό Κέντρο Αστρονομικών, Αστροφυσικών και Γεωφυσικών Ερευνών. Η δόνηση σημειώθηκε στις 23.31, τοπική ώρα (01.31, ώρα Ελλάδος) κι έγινε αισθητή στο Αλγέρι. Μετασεισμός ιδίου μεγέθους είχε καταγραφεί και χθες το πρωΐ (στις 11.20, ώρα Ελλάδος) στη μικρή αυτή παράκτια κωμόπολη, η οποία έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς από τον σεισμό 6.8 Ρίχτερ της 21ης Μαΐου, στον οποίον βρήκαν τον θάνατο 2,300 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν πάνω από 10,000 στο Αλγέρι και στην ευρύτερη περιοχή του.

    [14] Έκρηξη βόμβας στη Κολομβία - 4 νεκροί

    3/6/2003 8:42:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τρία παιδιά κι ένας ενήλικος βρήκαν τον θάνατο και τουλάχιστον άλλα δέκα άτομα τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από την έκρηξη βόμβας στην επαρχία της Αντιόκια, στη βορειοδυτική Κολομβία, σύμφωνα με τον στρατό που αποδίδει την επίθεση στους αριστερούς αντάρτες. Μία ομάδα κρούσης των ανταρτών πυροδότησε τα εκρηκτικά κατά τη διάβαση μίας μεικτής περιπόλου του στρατού και της αστυνομίας, κοντά στην κοινότητα Γρανάδα, περίπου 450 χλμ βορειοδυτικά της Μπογοτά, τόνισε εκπρόσωπος του στρατού. "Το αποτέλεσμα της άφρονης αυτής πράξης των ληστών ήταν η δολοφονία τεσσάρων ανθρώπων, τριών παιδιών κι ενός ενηλίκου, κι έχουμε τον τραυματισμό τουλάχιστον δέκα άλλων ανθρώπων", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    [15] Απεργία πείνας από Κινέζο αντιφρονούντα

    3/6/2003 10:11:00 πμ

    Απεργία πείνας, μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του, ξεκίνησε ο δημοσιογράφος Ζου Γουέι, ένας από τους τέσσερις Κινέζους αντιφρονούντες, που καταδικάσθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα η οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Οι τέσσερις συνελήφθησαν γιατί διέδιδαν τις απόψεις τους μέσω ίντερνετ. Κατηγορούνται επίσης για την ίδρυση της ανεξάρτητης οργάνωσης ''Κύκλος της Νέας Γενιάς''.

    Την περασμένη Πέμπτη, το δικαστήριο αποφάνθηκε τη 10ετή κάθειρξη του δημοσιογράφου Ζου Γουέι, για ''ανατρεπτική δράση κατά της κρατικής εξουσίας''. Με την ίδια ποινή καταδικάσθηκε ο γεωλόγος Τζιν Χάικε, ενώ ο προγραμματιστής Γιανγκ Ζίλι και ο συγγραφέας Ζανγκ Χονγκάι, καταδικάσθηκαν αμφότεροι σε οχταετή φυλάκιση.

    ''Η υγεία του Γουέι επιδεινούται ταχύτατα εξαιτίας όλων όσων υπέφερε κατά τα δύο χρόνια της φυλάκισής του'', τονίζει σε ανακοινωθέν της η οργάνωση.

    [16] Εξεταστική επιτροπή για το ΧΑΑ ζητά η ΝΔ

    3/6/2003 8:56:00 πμ

    Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο έρευνας το "σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου", κατέθεσαν στον πρόεδρο της Βουλής το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ, με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο του κόμματος Κ. Καραμανλή. Αφορμή για την πρόταση απετέλεσε η πρόσφατη διαβίβαση από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στη Βουλή της δικογραφίας που αφορά στον πρώην υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Ευ. Μαλέσιο και την ανάθεση του έργου της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως δήλωσε σχετικώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος, με την ενέργειά της αυτή, η ΝΔ επιβεβαιώνει με συνέπεια στην πράξη την πάγια θέση της, ότι το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, ούτε αποσιωπάται, ούτε παραγράφεται.

    Αίτημα για άμεση συζήτηση της πρότασης

    Αφού επανέλαβε ότι την πρωτοβουλία για τη σύσταση αυτής της εξεταστικής επιτροπής έπρεπε να είχε πάρει η κυβέρνηση, καθώς "βαρύνεται στο παρελθόν με την αρνητική στάση της όταν ήλθε αρχικώς το θέμα στη Βουλή με αφορμή την υπόθεση της "ΔΕΚΑ ΑΕ".

    Εάν η κυβέρνηση δεν συμπράξει και τώρα, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, "θα συμπεριφερθεί και πάλι ως Πόντιος Πιλάτος και θα επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη άκρως βεβαρημένη θέση της ως προς το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και τους υπαιτίους του".

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε η πρόταση της ΝΔ να συζητηθεί πριν από τη λήξη της τρέχουσας Συνόδου της Βουλής, καθώς "δεν θα ήταν επιτρεπτό να μετατεθεί η συζήτηση αυτή στην επόμενη Σύνοδο όταν μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κατά το προσεχές φθινόπωρο".

    Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Συντάγματος η Βουλή συνιστά εξεταστικές επιτρoπές, με απόφαση πoυ λαμβάνεται με πλειoψηφία των δύo πέμπτων τoυ συνόλoυ των βoυλευτών, ύστερα από πρόταση τoυ ενός πέμπτoυ των βoυλευτών. Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση έπρεπε να υπογράφεται από 60 τουλάχιστον βουλευτές (υπογράφεται από τους 121 βουλευτές της ΝΔ), ενώ για να συσταθεί η εξεταστική επιτροπή χρειάζεται να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης σύστασης τουλάχιστον 120 βουλευτές.

    [17] Σε 14,000 απολύσεις προχωρά η FedEx

    3/6/2003 9:12:00 πμ

    Η μεγαλύτερη εταιρεία ταχυμεταφορών FedEx Corp. ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως προτίθεται να περικόψει 14,000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, προκειμένου να εξοικονομήσει έως 190 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Η εταιρεία, που έχει την έδρα της στο Μέμφις, του Τενεσί, ανακοίνωσε πως αναμένει να εισπράξει 230 με 290 εκατ. δολάρια σε προ φόρου εισοδήματα ώστε να καλύψει τις αποζημιώσεις και τις συντάξεις των διοικητικών στελεχών και των εργαζομένων της μεγαλύτερης μονάδας λειτουργίας της, της FedEx Express, καθώς οι υψηλότερες συντάξεις και το κόστος των υπηρεσιών υγείας πλήττουν τα γενικά έσοδα της εταιρείας.

    Προσφέρει πακέτα οικειοθελούς αποχώρησης

    Η εκπρόσωπός της Σάντρα Μουνιόζ δήλωσε πως η εταιρεία προσφέρει πακέτα οικειοθελούς αποχώρησης περίπου στο 12% των 116,000 εργαζομένων στην FedEx Express.

    Τα πακέτα συνταξιοδότησης και αποζημίωσης δεν προσφέρονται σε μεταφορείς, πιλότους, και αντιπροσώπους υπηρεσιών πελατών, διευκρίνησε η ίδια.

    Η FedEx ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει τις προβλέψεις των αναλυτών για κερδοφορία της κατά το τρέχον τετράμηνο και συνολικά για το οικονομικό έτος 2004, εξαιτίας ''των σημαντικών αυξήσεων'' στις συντάξεις και στο κόστος υγειονομικής κάλυψης.

    Η εταιρεία τόνισε πως ελπίζει, αρχομένου του 2005, να μπορεί να εξοικονομεί από 150 έως 190 εκατ. δολάρια ετησίως από τα προγράμματα αποζημιώσεων και συνταξιοδότησης.

    [18] Ολυμπιακοί 2004: Οι τενίστριες... πριμοδοτούνται

    3/6/2003 11:15:00 πμ

    Όπως αποφάσισε η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις, οι τενίστριες που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας θα λάβουν πόντους, ανάλογα με τ' αποτελέσματά τους σ' αυτό. Κι αν για τους άνδρες κάτι τέτοιο ίσχυσε και στους Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, για τις γυναίκες θα συμβεί για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η Διεθνής Ομοσπονδία ανακοίνωσε την απόφασή της στο περιθώριο του τουρνουά Γκραν Σλαμ του Ρολάν Γκαρός στο Παρίσι, απόφαση η οποία έγινε δεκτή με θέρμη από τον Λάρι Σκοτ, πρόεδρο των τουρνουά της WTA.

    Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα επιπλέον δέλεαρ για τα μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου στερεώματος έτσι ώστε να δώσουν, χωρίς πολλές σκέψεις, το παρόν στο Ολυμπιακό Τουρνουά της Αθήνας, το οποίο θα διεξαχθεί στο διάστημα από 15 έως 22 Αυγούστου του 2004.

    Τα τουρνουά των ATP και WTA θα χρησιμοποιηθούν ως κριτήρια για την πρόκριση των 48 κορυφαίων αθλητών και αθλητριών από το σύνολο των 64 που θα μπουν στην κληρωτίδα για το Ολυμπιακό Τουρνουά.

    "Αυτό το νέο σύστημα είναι αποτέλεσμα της στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων πλευρών από το 1988, όταν το τένις μπήκε στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα στους Αγώνες της Σεούλ και αποδεικνύει την διάθεση όλων μας να βλέπουμε τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου να λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες", δήλωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος των Ολυμπιακών Αγώνων, Ζιλμπέρ Φελί.

    [19] Αρση Βαρών: Παγκόσμιο Εφήβων-Νεανίδων 2η ημέρα

    3/6/2003 10:25:00 πμ

    Η δεύτερη ημέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εφήβων-νεανίδων, που διεξάγεται στο Ερμοσίλιο του Μεξικού, δεν είχε ικανοποιητική εξέλιξη για την ελληνική ομάδα. Οι Χάρης Μουζενίδης, Θεοχάρης Χατζίδης, που αγωνίστηκαν στα 62κ, δεν μπόρεσαν ν' ανατρέψουν τα προγνωστικά, καθώς αντιμετώπιζαν προβλήματα. Ο Χατζίδης ανέβηκε κατηγορία 65 κ., ενώ ο Μουζενίδης είχε ενοχλήσεις στην ωμοπλάτη. Έτσι δεν κατάφεραν να πετύχουν ικανοποιητικές επιδόσεις. Ο Μουζενίδης πήρε την 6η θέση με 257.5 κ στο σύνολο, ενώ ο Χατζίδης ακυρώθηκε, αφού απέτυχε τρεις φορές στα 142.5κ.

    Αποτελέσματα 2ης ημέρας

    Ο Μουζενίδης ευνοήθηκε, αν και σήκωσε τα ίδια κιλά με τον Πολωνό Σεμπαστιάν Ζουκόφσκι γιατί ήταν ελαφρύτερος.

    Επίσης, ο Μουζενίδης σήκωσε 115 κ στο Αρασέ με την τρίτη προσπάθεια και 142.5 στο Ζετέ με την πρώτη προσπάθεια, ενώ απέτυχε δύο φορές στα 147.5κ.

    Ο Χατζίδης σήκωσε 110κ στο Αρασέ με τη δεύτερη προσπάθεια και 115κ στην τρίτη. Ετσι πήρε την 12η θέση αν και σήκωσε τα ίδια κιλά με τον συναθλητή του και έξι ακόμη αθλητές, λόγω σωματικού βάρους.

    Ο Μουζανίδης ήταν 9ος στο Αρασέ.

    Νικητής στην κατηγορία αναδείχθηκε ο Κινέζος Κιού, ο οποίος κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλιο (127.5-160-287.5)

    Ο Ρώσος Ρομάν Ντομπριάνσκι πήρε χάλκινο στο Αρασέ (122.5) λόγω σωματικού βάρους και ασημένιο στο Ζετέ (152.5) και στον σύνολο (277.5), ενώ ο Αρμένιος Αρτούρ Ντανιελιόν κατέξτησε ασημένιο στο αρασέ με το ίδιο βάρος (122.5) και χάλκινο στο ζετέ (152.5) και το σύνολο (275).

    Αποτελέσματα 2ης ημέρας

    Οι νικήτριες, οι νικητές και οι επιδόσεις των Ελλήνων στους αγώνες της 2ης ημέρας έχει ως εξής:

    ΝΕΑΝΙΔΕΣ 58κ

    Γιουχόν Χον (Κίνα) 97.5 αρασέ, 120 ζετέ, 217.5 2 σύνολο Εμίν Μπίλτζιν (Τουρκία) 92.5 αρασέ, 112.5 ζετέ, 205 3 σύνολο Μαρίνα Σαίνοβα (Ρωσία) 85 αρασέ, 115 ζετέ, 200 σύνολο

    ΕΦΗΒΟΙ 62κ

    Λε Κιού (Κίνα) 127.5 αρασέ, 160 ζετέ, 287.5 σύνολο Ρόμαν Ντομπριάνσκι (Ρωσία) 122.5 αρασέ, 155 ζετέ, 277.5 σύνολο Αρτούρ Ντανιελιάν (Αρμενία) 122.5 αρασέ, 152.5 ζετέ, 275 σύνολο

    ΤΟ ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ Η διεθνής ομοσπονδία Αρσης Βαρών, σε ειδεική συνεδρίαση, ολοκλήρωσε και ανακοίνωσε το καλεντάρι του 2004. Οι αγώνες στους οποίους θα λάβουν μέρος Ελληνες αθλητές και αθλήτριες είναι: 3-7 Μαρτίου: Πρωτάθλημα Ευρωπαϊκής Ενωσης (Βουδαπέστη Ουγγαρία) 17-26 Απριλίου: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών (Κίεβο Ουκρανία) 5-12 Ιουνίου: Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων (Μινσκ Λευκορωσία) 1-4 Ιουλίου: Πανεπιστημιάδα Φρέντερικ (ΗΠΑ) 28 Ιουλίου-2 Αυγούστου: Ευρωπαϊκό παίδων-κορασίδων (Νορβηγία) 14-25 Αυγούστου: Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνας 20-26 Σεπτεμβρίου: Ευρωπαϊκό εφήβων-νεανίδων (Μπουργκάς Βουλγαρία)

    [20] Κρίσιμη μέρα για τον ΠΑΟΚ

    3/6/2003 10:07:00 πμ

    Για μια ακόμα μέρα ο ΠΑΟΚ θα παραμείνει ακέφαλος και... ακυβέρνητος, καθώς δεν μπόρεσε να σχηματίσει διοίκηση, δεδομένου πως οι διορισμένοι παράγοντες από το Πρωτοδικείο, δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό τους και συμφώνησαν νέο ραντεβού για σήμερα το βράδυ στις 8. Η άρνηση του διορισμού δεν έχει να κάνει με αδιαφορία τους να αναλάβουν τις τύχες του ιστορικού συλλόγου, αλλά με την τακτική που επιλέχθηκε, ώστε ως σήμερα να έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες που ξεκίνησαν από τη Κυριακή για την οριστική μεταβίβαση του 51% των μετοχών του Γιώργου Μπατατούδη, ώστε να λειτουργήσουν με περισσότερη αυτονομία και άνεση και χωρίς να απεμπολήσουν τα δικαιώματα τους. Η νέα φόρμουλα μεταβίβασης του 51% συντάσσεται από τον νομικό Γιάννη Χατζηϊωάννου και τώρα όλα θα τεθούν επί τάπητος.

    Αποχωρώντας από την αίθουσα, ο πρόεδρος του ΑΣ κ. Θανάσης Κατσαρής, δήλωσε: "Δεν έγινε συγκρότηση σε σώμα της διοίκησης γιατί είμαστε κοντά σε συμφωνία για την απόκτηση του 51%. Ετσι αποφασίσαμε να συναντηθούμε και σήμερα με όλους στο υπό διαμόρφωση νέο δ.σ. και να δούμε τι μπορεί να γίνει. Πιστεύουμε πως θα τελειώσει το θέμα και θα βρούμε λύση όπως πρέπει. Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν ενδιαφέρον για να μπουν στην διοίκηση και να συνεισφέρουν και σε χρήματα. Το πιο σοβαρό είναι πού θα πάνε οι μετοχές, που έχουν αξία 2,5 δις., γιατί πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα αυτός που θα τις πάρει να μην διακινδυνεύσει".

    Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα το πρωί ο Παντελής Καφές βρίσκεται στην Ρώμη.

    Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ πήγε εκεί με την μνηστή του, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία του να μείνει στην Εθνική λόγω του τραυματισμού του στον τελικό του Κυπέλλου.

    Ο Καφές θα μείνει στην Ιταλία μέχρι την Παρασκευή και θα περάσει μερικές μέρες στην Φλωρεντία, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει και συζητήσεις μεταγραφικού ενδιαφέροντος.

    [21] Νίκη της Εθνικής ανδρών χάντμπολ

    3/6/2003 10:04:00 πμ

    Νικηφόρα ξεκίνησε η Εθνική χάντμπολ των ανδρών τις υποχρεώσεις της στο Διεθνές τουρνουά του Κιλκίς. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 27-26 (ημίχρονο 13-13) της Τουρκίας, όμως η νίκη επισκιάστηκε από τον τραυματισμό του Σάββα Καρυπίδη στον αυχένα, ο οποίος διεκομίσθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να γίνουν γνωστά εντός της ημέρας. Σήμερα Τρίτη η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την ΠΓΔΜ και η Νορβηγία την Τουρκία.

    [22] Συγχώνευση δύο πολιτιστικών οργανισμών

    3/6/2003 9:59:00 πμ

    Η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, η παλαιότερη συμφωνική ορχήστρα της Αμερικής, θα εγκαταλείψει το κέντρο Λίνκολν, για το Κάρνεγκι Χολ στα πλαίσια μιας συγχώνευσης για την ανανέωση και των δύο πολιτιστικών οργανισμών. Η Φιλάρμονική, η οποία απο την ίδρυσή της εγκαταστάθηκε στο Κέντρο Λίνκολν, θα γίνει ο διοικητικός εταίρος του Κάρνεγκι Χολ, γράφει η εφημερίδα "Times" της Νέας Υόρκης. O νέος οργανισμός θα έχει ουσιαστική λειτουργία απο το 2006. Το κοινό κεφάλαιο των δύο οργανισμών θα ανέρχεται σε 350 εκατομμύρια δολάρια.

    Με τη συγχώνευση αυτή η Φιλαρμονική αποκτά ένα χώρο το Κάρνεγκι Χολ, που θεωρείται ότι έχει την καλύτερη ακουστική σε διεθνές επίπεδο αφήνοντας στο παρελθόν τον ''ελαττωματικό ήχο'' του Αβερι Φίσερ Χολ του Κέντρου Λινκολν, υποστηρίζουν οι θιασώτες της συγχώνευσης.

    Ωστόσο ο επίτιμός πρόεδρος του Κέντρου Λίνκολν Μάρτιν Σίγκαλ δήλωσε στην εφημερίδα ότι η συγχώνευση αυτή αποτελεί ''ένα είδος πολιτιστικού καννιβαλισμού''.

    [23] H επικίνδυνη ηλικία ατυχημάτων για τα νήπια

    3/6/2003 9:16:00 πμ

    Οι πλέον συνήθεις τραυματισμοί στα παιδιά ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, αλλά η πιο επικίνδυνη περίοδος για να τραυματιστεί ένα παιδί είναι η ηλικία των 15 με 17 μηνών, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Αυτή η αμερικανική επιστημονική έκθεση που βασίζεται σε μια επανεξέταση περίπου 23.000 περιπτώσεων τραυματισμού παιδιών, από τα οποία 636 ήταν θανατηφόρα, την περίοδο 1996-1998, έχει στόχο να θέσει σε επαγρύπνηση γονείς και γιατρούς για τα πιο συνήθη ατυχήματα που μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε στιγμή.

    Δεν έχει την ικανότητα ν' αναγνωρίζει τον κίνδυνο

    Τα κύρια αίτια ατυχήματος καθώς το παιδί διανύει το πρώτο έτος της ζωής του είναι:

    το πέσιμο πριν την ηλικία των τριών μηνών το ''ξύλο'' από γονείς η τροφή στην ηλικία των τριών με πέντε μηνών η πτώση από έπιπλα στην ηλικία των έξι με οκτώ μηνών η κατάποση ξένων αντικειμένων στην ηλικία των εννέα με 11 μηνών και η επαφή με καυτό υγρό ή ατμό στην ηλικία των 12 με 17 μηνών.

    Γενικά, το συνολικό ποσοστό των τραυματισμών αυξάνεται γρήγορα μετά την ηλικία των τριών μηνών με πέντε μηνών, ενώ κορυφώνεται στην ηλικία των 15 με 17 μηνών, σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουνίου της ''Παιδιατρικής'', της επιθεώρησης της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας.

    ''Αυτό συμπίπτει με την ανάπτυξη του παιδιού, καθώς αυτό μεγαλώνει και επιδιώκει να κινείται μόνο του, να εξερευνά τους χώρους όπου βρίσκεται ή κάτι που κρατά στο χέρι να το βάζει στο στόμα. Το παιδί όμως δεν έχει αναπτύξει την ικανότητα ν' αναγνωρίζει τον κίνδυνο ή να τον αποφεύγει'', επισημαίνουν οι συντάκτες της.

    Η μελέτη που στηρίχτηκε σε στατιστικά στοιχεία όσον αφορά τραυματισμούς έως την ηλικία των τεσσάρων ετών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πιο συνηθισμένη αιτία τραυματισμού μετά την ηλικία των τριών ετών είναι το τροχαίο και συγκεκριμένα όταν διερχόμενα αυτοκίνητα κτυπούν παιδιά που περνούν το δρόμο ή τυχαίνει να βρίσκονται εκεί κοντά.

    Ο μόνος μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος ο οποίος κορυφώνεται στην ηλικία των 18 με 35 μηνών είναι η δηλητηρίαση από φάρμακα, επισημαίνουν οι ερευνητές υπογραμμίζοντας ότι ''ένα αξιοσημείωτο εύρημα της μελέτης τους είναι το υψηλό ποσοστό τραυματισμών που οφείλονται στην κακοποίηση των παιδιών από τους γονείς ή τους τροφούς''.

    [24] Αυτοκίνητο με... μαριχουάνα πούλησαν οι ΗΠΑ σε Μεξικάνο!

    3/6/2003 11:37:00 πμ

    Ένας Μεξικάνος υπήκοος έχει τη δυνατότητα να μηνύσει την αμερικανική κυβέρνηση επειδή του πούλησε ένα αυτοκίνητο με... κρυμμένο φορτίο μαριχουάνας και κατόπιν τον συνέλαβε όταν προσπάθησε να διασχίσει με αυτό τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού! Όπως αποφάνθηκε ομοσπονδιακό δικαστήριο, έκρινε τόσο άστοχο τον ισχυρισμό της αμερικανικής κυβέρνησης ότι είναι απρόσβλητη από την μήνυση του Χοσέ Αγουάδο Θερβάντες, που είναι προσβλητικός. Ο Θερβάντες κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση ότι αμέλεισε να εντοπίσει και να αφαιρέσει τα ναρκωτικά από το αυτοκίνητο, που αγόρασε σε δημοπρασία τον Ιούλιο του 1999.

    100 κιλά μαριχουάνα στους προφυλακτήρες!

    Τέσσερις μήνες νωρίτερα από την αγορά του, το αυτοκίνητο είχε κατασχεθεί από την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ιθαγένειας επειδή χρησιμοποιήθηκε στη μεταφορά παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ. Όμως οι αρχές δεν εντόπισαν τότε τα περίπου 100 κιλά μαριχουάνα που βρίσκονταν κρυμμένα στους προφυλακτήρες του, τόνισε το δικαστήριο.

    Πρωτόδικα το δικαστήριο είχε αποφασίσει πως ο Θερβάντες, κάτοικος Μεξικού, δεν μπορεί να μηνύσει την κυβέρνηση για παράνομη κράτηση, επειδή οι τελωνειακοί υπάλληλοι που εντόπισαν τη μαριχουάνα, όταν εκείνος προσπάθησε να διασχίσει τα σύνορα τον Οκτώβριο του 1999 "είχαν μία λογική αφορμή να πιστέψουν ότι η σύλληψή του ήταν νόμιμη".

    Ο... δύσμοιρος Θερβάντες πέρασε τρεισήμισι μήνες στη φυλακή, κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Αφέθηκε ελεύθερος όταν οι αρχές διαπίστωσαν πως η μαριχουάνα που ανακαλύφθηκε βρισκόταν σε τέτοια αποσύνθεση που δεν μπορούσε να έχει τοποθετηθεί μόλις λίγους μήνες νωρίτερα.

    Ο δικηγόρος του χαρακτήρισε την απόφαση του Εφετείου "αναζωογονητική", καθώς ο πελάτης του "είναι ένας 67χρονος παππούς, που στη ζωή του δεν είχε πάρει ούτε μία κλήση για παράνομο παρκάρισμα".

    Το Εφετείο επέκρινε την αμερικανική κυβέρνηση που δεν υλοποίησε την προηγούμενη εντολή να έλθει σε συμβιβασμό με τον ενάγοντα, τονίζοντας πως αυτή "κοροϊδεύει ως προς την υποχρέωσή της να πρέπει να εφαρμόσει τη δικαιοσύνη".

    [25] Στο Λίβερπουλ ολοκλήρωσε την περιοδεία του ο Πολ Μακάρντεϊ

    3/6/2003 10:17:00 πμ

    Στις ρίζες του επέστρεψε την Κυριακή Πολ Μακάρντεϊ, εκεί από όπου ξεκίνησε η πορεία του θρυλικού συγκροτήματος των "Beatles". Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, το πρώην "σκαθάρι" ολοκλήρωσε την Κυριακή την παγκόσμια περιοδεία του με μια συναυλία στο Λίβερπουλ, όπου 35.000 άνθρωποι σιγοτραγουδούσαν τις μεγάλες επιτυχίες του θρυλικού συγκροτήματος χτυπώντας σε ένα ρυθμό χέρια και πόδια. ''Είναι υπέροχο να επιστρέφεις στον τόπο σου'', δήλωσε ο σερ Πολ παίζοντας στην κιθάρα του το πρώτο κουπλέ από το "All my Loving" καθώς στη γιγαντοθόνη πίσω του προβάλλονταν νοσταλγικά στιγμιότυπα απο την ''Beatlemania" που είχε καταλάβει τους πάντες στη δεκαετία του '60. Από τον Απρίλιο του 2002, που ξεκίνησε τη διεθνή περιοδεία ο ακούραστος Πολ Μακάρντεϊ, μέχρι την Κυριακή, τραγούδησε μπροστά σε περισσότερα απο 2.000.000 ανθρώπους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 3 June 2003 - 10:21:49 UTC