Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκθεση Ανάν για το Κυπριακό
  • [02] Παπαντωνίου: Ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας
  • [03] Λύση μέχρι τον Αύγουστο για τις χωματερές
  • [04] Συνάντηση Μπακογιάννη-Ερντογάν
  • [05] Τουρκικές εναέριες παραβιάσεις τη Δευτέρα
  • [06] Απαγωγή 36 χρονης Ουκρανής για λόγους εκδίκησης
  • [07] Διακήρυξη των χωρών Δ. Βαλκανίων για συνεργασία
  • [08] Η ΕΕ πρωταγωνίστρια στον τομέα της αναπτυξιακής βοήθειας
  • [09] Η νέα Αγροτική Πολιτική στο Ευρωκοινοβούλιο
  • [10] Συνεργασία της Ε.Ε με την Παρευξείνια Τράπεζα
  • [11] Εγκριση οδηγίας από το Συμβούλιο Υπ. Υγείας
  • [12] Γενική απεργία στην Αυστρία την Τρίτη
  • [13] Πεδίο μάχης οι δρόμοι του Εβιάν - Γενεύης - Λωζάννης
  • [14] Εκθεση των ΗΠΑ για τους μετανάστες
  • [15] Σημεία τριβής Ευρώπης - ΗΠΑ σύμφωνα με τη Liberation
  • [16] Μπλιξ: Μπορούν να ξαναρχίσουν οι επιθεωρήσεις
  • [17] Στη Βαγδάτη ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ
  • [18] Τροπολογίες σε νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών
  • [19] Νέα εποχή για την ΑΕΚ
  • [20] Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στα Γιάννενα
  • [21] Ο Ιτζάκ Σουμ ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού
  • [22] H Ευρώπη ''κατακτά'' τον κόκκινο πλανήτη

    [01] Εκθεση Ανάν για το Κυπριακό

    2/6/2003 10:58:00 μμ

    Την πολιτική βούληση και των δύο πλευρών στην Κύπρο, ζητά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, προκειμένου να αναλάβει νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, όπως αναφέρεται στην έκθεσή του που δόθηκε τη Δευτέρα, στη δημοσιότητα. Ο κ. Ανάν επαναλαμβάνει ότι τα πρόσφατα μέτρα με το άνοιγμα διόδων διακίνησης των πολιτών δεν αποτελούν υποκατάστατο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού και προτείνει την εξάμηνη ανανέωση της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην Κύπρο. Την Τρίτη, υποβάλλονται στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα κατεχόμενα. Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας, όπου ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη για τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

    Χρειάζεται πολιτική βούληση και δέσμευση

    Στην έκθεσή του ο κ. Ανάν τονίζει χαρακτηριστικά ότι είναι "πολύ απίθανο να εξευρεθεί λύση χωρίς μια γνήσια πολιτική δέσμευση" στο σχέδιο που έχει υποβάλει μέσα στα πλαίσια της αποστολής των καλών του υπηρεσιών, προσθέτοντας επίσης ότι οι δυο πλευρές θα πρέπει να δεσμευτούν πάνω σ' ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

    "Η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δυο πλευρών", σημειώνει χαρακτηριστικά, κάνοντας την εισήγηση για την ανανέωσή της μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

    Ο Κόφι Ανάν παραθέτει όλα τα γεγονότα που αφορούν την αποστολή και τη λειτουργία της Δύναμης τους τελευταίους έξι μήνες (πανομοιότυπα με την προηγούμενη έκθεση), συμπεριλαμβάνοντας τα μέτρα και την καλή θέληση που εκδήλωσαν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι μεταξύ τους τον τελευταίο καιρό, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του και την ελπίδα του ότι "μπορούν να οικοδομήσουν στην καλή τους διάθεση, προχωρώντας και σε άλλα μέτρα για την εδραίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ τους".

    Επίσης, συμπληρώνει ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει γι' αυτό το θέμα.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στα μέτρα των "τουρκοκυπριακών αρχών" όσο αφορά το έργο αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σαν ένα "πρώτο βήμα", ζητά να της δοθεί πλήρης ελευθερία κινήσεων για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Ανάν δεν παραλείπει κι αυτή τη φορά να αναφερθεί στην παραβίαση του "στάτους κβο" στα Στροβίλια από τα τουρκικά στρατεύματα και στις ευθύνες τους για την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου.

    Σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης του Γ.Γ., η νέα κατάσταση στην Κύπρο δημιούργησε νέες απαιτήσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και επομένως χρειάζεται να ενισχυθεί με νέο έμψυχο και άψυχο υλικό.

    Τέλος, σημειώνει ξανά, όπως αναφερόταν και στην τελευταία του έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό, τους λόγους της αποτυχίας των συνομιλιών και αφήνει να εννοηθεί ξεκάθαρα ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο ειδικός του σύμβουλος, Αλβαρο ντε Σότο, θα ενεργοποιηθούν στο θέμα της Κύπρου μόνο αν εκπληρωθούν οι όροι που θέτει για την "πολιτική δέσμευση" και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

    Εντός των ημερών θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και μέχρι τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να εγκριθεί ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, υιοθετώντας την έκθεση του Κόφι Ανάν, ο οποίος στις 9 Ιουνίου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Ιακώβου.

    Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

    Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Τάσσο Παπαδόπουλο για τις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι ακούστηκαν οι απόψεις όλων των μελών για τη σημερινή κατάσταση του Κυπριακού, ενώ επισημάνθηκε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού σε μελλοντική συνεδρία.

    Στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε η αξιολόγηση των μέτρων στήριξης των Τουρκοκυπρίων καθώς ο χρόνος ήταν περιορισμένος και αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρία που θα οριστεί εντός των προσεχών ημερών.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι η μερική άρση των περιορισμών διακίνησης δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι με την Ευρωπαϊκή Ένωση συζητείται η δέσμη μέτρων για τους Τουρκοκυπρίους, που προβλέπει την παροχή βοήθειας ύψους 12 εκ. ευρώ, η οποία θα παραχωρηθεί στους Τουρκοκυπριακούς Δήμους. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν ενώπιον του Συμβουλίου Σύνδεσης για έγκριση, μόλις ανακοινωθούν.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει διαβιβάσει της θέσεις της εκεί που πρέπει σχετικά με το θέμα των περιουσιών που εγείρει συνεχώς ο Ραούφ Ντενκτάς. Εξάλλου, είπε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον στην Κύπρο θα γίνει στις 9 Ιουνίου, αλλά το θέμα δεν συζητήθηκε στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Το Κυπριακό βρέθηκε τη Δευτέρα στο επίκεντρο ολιγόλεπτης συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Τζ. Μπους με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλο, στη διάρκεια δεξίωσης στην Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πρόεδρος Μπους ανέφερε προς τον κ. Παπαδόπουλο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν λύση του Κυπριακού, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε πως το πρόβλημα για τη μη επίτευξη συμφωνίας στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου είναι η συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία και ζήτησε τη συμβολή των ΗΠΑ για να αλλάξει η στάση αυτή των Τούρκων.

    Δηλώσεις Τάσσου Παπαδόπουλου

    Ο Κύπριος πρόεδρος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας, ύστερα από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα κατεχόμενα υποβάλλονται την Τρίτη στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ανακοίνωση.

    Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι τα μέτρα ουσιαστικά είναι μέτρα της κυπριακής κυβέρνησης και αφορούν το εμπόριο.

    Οπως είπε, για τα μέτρα έχουν γίνει πολλές διαβουλεύσεις και για το σκοπό αυτό δύο φορές κυπριακή αντιπροσωπεία πήγε στις Βρυξέλλες.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει συμφωνία σε όλα τα σημεία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν είναι θέμα συμφωνίας, αλλά ανταλλαγής απόψεων πως θα εφαρμοστούν καλύτερα. Ωστόσο, είπε ότι δεν γνωρίζει εάν τα μέτρα θα ανακοινωθούν την Τρίτη και πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει σχετικά. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι προϋπόθεση για εφαρμογή των μέτρων είναι να εγκριθούν τα μέτρα από το Συμβούλιο Σύνδεσης.

    [02] Παπαντωνίου: Ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας

    2/6/2003 10:37:00 μμ

    Η ενίσχυση της θέσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη με θέμα "Ευρωπαϊκή Αμυνα και Αμυντική Βιομηχανία" σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του πέντε Επιμελητήρια τόνισε ότι βασική επιλογή της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία είναι το ποσοστό των επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) στο ανθρώπινο δυναμικό να ξεπεράσει το 50%. Ηδη ο συνολικός αριθμός των επαγγελματιών στρατιωτών έχει φτάσει στους 8.850 καθιστώντας εφικτό το στόχο για πρόσληψη 25.000 ΕΠΟΠ μέχρι το τέλος του 2005.

    Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι η επαγγελματοποίηση του έμψυχου υλικού του στρατού εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων των ενόπλων δυνάμεων, κάτι που, όπως πρόσθεσε, συμβαίνει σε ποσοστό 100% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    "Οικονομικός στόχος της αναδιοργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων είναι η μείωση των αμυντικών δαπανών σε επίπεδα κάτω του 4% του ΑΕΠ. Ο στόχος αυτός ήδη επιτεύχθηκε. Το 2003 οι αμυντικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 3,5% του ΑΕΠ".

    Στο πλαίσιο της προώθησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια για τη στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει παρουσιάσει βελτίωση στα πεδία της οργάνωσης, της υποδομής και της ποιότητας.

    Ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι αποτελεί βασική επιλογή της κυβέρνησης η ενίσχυση της θέσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και προς την κατεύθυνση αυτή προωθεί πολιτικές ανασυγκρότησής της με συγχωνεύσεις κρατικών βιομηχανιών, καθώς και αποκρατικοποιήσεις. "Παράλληλα προωθούμε τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών στη συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων που πρόκειται να προμηθευθούν οι ελληνικές αλλά και οι ξένες ένοπλες δυνάμεις", υπογράμμισε ο υπουργός.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία είπε ότι αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις μέσα σ' ένα όχι ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον. "Το μερίδιο των πωλήσεων της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας στη διεθνή αγορά έχει μειωθεί σημαντικά, από 56% το 1989 σε ποσοστό κάτω του 40% το 1999 και συνεχίζει να μειώνεται ραγδαία", είπε ο κ. Παπαντωνίου.

    [03] Λύση μέχρι τον Αύγουστο για τις χωματερές

    2/6/2003 9:24:00 μμ

    Αποφασισμένη να δώσει λύση, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, στο πρόβλημα με τις χωματερές στην Αττική εμφανίζεται η κυβέρνηση. Οι απαλλοτριώσεις στις περιοχές που θα δημιουργηθούν οι νέοι χώροι υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων θα γίνουν με ταχύτατες διαδικασίες, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων. Νωρίτερα, ποινική δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών ασκήθηκε εναντίον οκτώ ατόμων που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια του χθεσινού αποκλεισμού της Εθνικής Οδού.

    Ποινικές διώξεις για τα επεισόδια στο Πολυδένδρι

    Ποινική δίωξη για τα αδικήματα της παρακώλυσης συγκοινωνιών και της αντίστασης κατά της αρχής άσκησε ο εισαγγελέας κ. Δημήτρης Ασπρογέρακας σε βάρος των οκτώ συλληφθέντων για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του Καπανδριτίου.

    Οι συλληφθέντες μαζί με άλλους κατοίκους της περιοχής Καπανδριτίου και Πολυδενδρίου είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να διαδηλώσουν κατά της δημιουργίας χώρων υγειονομικής ταφής σκουπιδιών στην περιοχή τους.

    Ανάμεσα στους οκτώ είναι και ο Αθανάσιος Σαρκίρης κοινοτάρχης Πολυδενδρίου και ο αντιπρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου Δημητρης Βελτανιώτης.

    Οι οκτώ συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι και για την υπόθεσή τους έλαβαν ρητή δικάσιμο.

    Οι έξι τοποθεσίες για ίδρυση ΧΥΤΑ

    Στο μεταξύ, αρχίζει την Τρίτη, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση της σχετικής τροπολογίας που προβλέπει έξι τοποθεσίες για την ίδρυση ΧΥΤΑ, τέσσερις στην Ανατολική και δύο στη Δυτική Αττική, καθώς και δύο στα Κύθηρα και δύο στα Αντικύθηρα.

    Στην Ανατολική Αττική, στη θέση ''Μαύρο Βουνό'' Γραμματικού και στη θέση ''Τρύπες'' Πολυδενδρίου. Στη Νοτιοανατολική Αττική, στη θέση ''Βραγόνι'' Κερατέας-Λαυρεωτικής και στη θέση ''Λατομείο Κυριακού'' Κρωπίας. Στη Δυτική Αττική, στη θέση ''Σκαλιστήρι'' Φυλής-Ανω Λιοσίων και στη θέση ''Μελετάνι'' στη Μάνδρα.

    Η θέση του ''Λατομείου Μουσαμά'' όπως αποτυπώνεται με διακεκομμένη γραμμή στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει τη ρύθμιση, εγκρίνεται ως κατάλληλη, για την υποδοχή των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της Δυτικής Αττικής.

    Επίσης ορίζονται χώροι υποδοχής στα νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα, στη θέση ''Λαχνός'' και στη θέση ''Ποταμός'' στα Κύθηρα, ενώ στα Αντικύθηρα στις θέσεις ''Μύλοι'' και ''Κόκκινος Λάκος''.

    Η τροπολογία εκτός τη θέση του ''Ελαιώνα'' Αττικής για την οποία έχουν εγκριθεί περιβαλλοντικοί όροι για την ίδρυση και λειτουργία κεντρικού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, αλλά και τις θέσεις ''Σχιστό'' Κορυδαλλού, καθορίζει ως κατάλληλες άλλες έξι θέσεις για την εγκατάσταση κεντρικών σταθμών μεταφόρτωσης στις περιοχές:

    Ελληνικό - Αλιμος, Γλυφάδα, ΒΙΠΑ Κηφισιάς, ΒΙΠΑ Χαμομήλι, Γουδί και στον κόμβο Περιφερειακής Υμηττού - Καισαριανής.

    [04] Συνάντηση Μπακογιάννη-Ερντογάν

    2/6/2003 8:44:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αποτέλεσαν αντικείμενο των συνομιλιών που είχε τη Δευτέρα, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγκυρα. Ο κ. Ερντογάν αποδέχτηκε πρόσκληση της κ. Μπακογιάννη, να επισκεφθεί την Αθήνα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Με τη συνάντηση αυτή η κ. Μπακογιάννη ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην τουρκική πρωτεύουσα.

    Νωρίτερα, η δήμαρχος Αθηναίων παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της ο πρέσβης Μιχάλης Χρηστήδης και στο οποίο παρευρίσκονταν Τούρκοι διπλωμάτες, βουλευτές και πολιτικοί. Στη συνέχεια η Δήμαρχος Αθηναίων είχε μακρά συνομιλία με το Δήμαρχο της Αγκυρας Μελιχ Γκιοκτσέκ, ο οποίος αργότερα περιόδευσε με την κ. Μπακογιάννη στην Αγκυρα για να της δείξει τα έργα, τα οποία κάνει ο Δήμος στην τουρκική πρωτεύουσα. Η δήμαρχος Αθηναίων συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Αγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ, τον οποίο κάλεσε στην Αθήνα. Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε τον κ. Γκιοκτσέκ να επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ συζήτησαν το ενδεχόμενο οι δύο δήμοι να συνεργαστούν στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται στην Τουρκία από την περασμένη Παρασκευή για να συμμετάσχει στη συνάντηση της Βαλκανικής Πολιτικής Λέσχης, η οποία συντέθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

    Στην Κωνσταντινούπολη η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με το δήμαρχο της Πόλης και έλαβε πρόσκληση να παραστεί στην τελετή των εγκαινίων ενός από τα σημαντικά έργα που έχει ολοκληρώσει, την ανάπλαση του πάρκου Γκιουλχάνε στην πλάγια του λόφου του Τοπ Καπί στη καρδιά της παλαιάς Πόλης.

    [05] Τουρκικές εναέριες παραβιάσεις τη Δευτέρα

    2/6/2003 10:51:00 μμ

    Είκοσι πέντε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πραγματοποίησαν 36 τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο. Τα τουρκικά αεροσκάφη, πέραν των προκλήσεων αυτών, παρενόχλησαν πετώντας κοντά σε ένα επιβατικό αεροσκάφος των αερογραμμών της Σιγκαπούρης 20 μίλια βορειοανατολικά της Καρύστου. Το περιστατικό που έγινε στις 3.15 το μεσημέρι ανέφερε ο πιλότος στην ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Υπηρεσίας, η οποία ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Εξωτερικών.

    [06] Απαγωγή 36 χρονης Ουκρανής για λόγους εκδίκησης

    2/6/2003 11:02:00 μμ

    Η απαγωγή νεαρής Ουκρανής που έγινε το πρωί της Δευτέρας, στην πλατεία Γλυφάδας απασχολεί την αστυνομία που εκφράζει φόβους για τη ζωή της. Οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για την αυτόπτη μάρτυρα δολοφονίας άλλου αλλοδαπού που είχε γίνει στην Αθήνα. Η δολοφονία αυτή εξιχνιάστηκε από την αστυνομία και έχει συλληφθεί ο ένας από τους δράστες αλλά διαφεύγει ένας ακόμα. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ουκρανή να έπεσε θύμα απαγωγής για λόγους εκδίκησης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί, πρόκειται για την 36χρονη Ουκρανή Γκαλίνα Ολίνικ η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του 45χρονου Τυνήσιου φίλου της Μοχάμεντ Μπουμπάκρι που είχε γίνει στις 2/12/2002 στο σπίτι τους στην οδό Μαραθώνος 30 στην Ηλιούπολη.

    Ως δράστες κατηγορούνται δύο Αλβανοί εκ των οποίων ο ένας συνελήφθη με στοιχεία που έδωσε η Ολίνικ, ενώ ο άλλος διαφεύγει τη σύλληψη και καταζητείται. Η δολοφονία οφείλετο σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

    [07] Διακήρυξη των χωρών Δ. Βαλκανίων για συνεργασία

    2/6/2003 7:50:00 μμ

    Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, με την ιδιότητα του προεδρεύοντα του Υπουργικού Συμβουλίου της Ε.Ε, υιοθέτησαν στην πόλη Αχρίδα, κοινή διακήρυξη στην οποία εκφράζουν την βούληση τους να εργαστούν από κοινού για την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και την επιτάχυνση των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην περιοχή, με στόχο, όπως ανέφεραν, την δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επισπεύσουν τη διαδικασία ενσωμάτωσης τους στους κόλπους της ΕΕ.

    Ευκαιρία η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης

    Οι κ.κ. Τραϊκόφσκι, Μοΐσιου

    Οι πρόεδροι της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, της Αλβανίας, Aλφρεντ Μοϊσίου, της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς και ο προεδρεύων του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μπόρισλαβ Παράβατς, εξέφρασαν την πεποίθηση τους ότι η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για την ενίσχυση των δεσμών των χωρών της περιοχής με την Ε.Ε.

    "Αναμένουμε ακόμη από την Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, να αποστείλει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στις χώρες της περιοχής και στους κατοίκους της, στο οποίο θα εκφράζεται η θέση ότι η Ε.Ε, ως κοινότητα αξιών που βασίζεται στην δημοκρατία, στην κυριαρχία του δικαίου και στον σεβασμό της ελευθερίας, θα ταχθεί υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος όλων των χωρών της περιοχής και ότι η Ευρώπη θα γίνει πραγματικά ενωμένη , μόνον όταν όλες οι χώρες της περιοχής ενσωματωθούν σε αυτήν", αναφέρεται στη διακήρυξη.

    Επίσης οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ζήτησαν από την Ε.Ε να υποστηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλουν αυτές για την ευρωπαϊκή τους πορεία, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η Ε.Ε σε πρώτη φάση θα μπορούσε να ανταποκριθεί, προχωρώντας στην φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους υπηκόους των κρατών τους.

    Εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του προέδρου της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, ο οποίος διαφοροποίησε αρκετά τη στάση της χώρας τους από τις υπόλοιπες, αναφέροντας ότι η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της κάθε μίας από αυτές, πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά, ανάλογα με τις επιδόσεις της προς την κατεύθυνση αυτή.

    Σημειώνεται ότι η Κροατία είναι η μόνη από τις πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στην Ε.Ε.

    Η Ε.Ε υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και τις προσπάθειες που αυτές καταβάλουν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής τους πορείας, ανέφερε στην Αχρίδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συμμετείχε με την ιδιότητα του προεδρεύοντα του Υπουργικού Συμβουλίου της Ε.Ε.

    Ο κ. Παπανδρέου, επεσήμανε ότι μία Βαλκανική Χερσόνησος ενταγμένη στην ΕΕ, θα σημάνει μία περιοχή εντελώς ειρηνική, μία περιοχή συνεργασίας, προστασίας όλων των πολιτών, μειονοτήτων και βεβαίως ευημερίας. Γι' αυτό το λόγο, πρόσθεσε, η Ελλάδα ως χώρα της περιοχής θα υποστηρίξει αναμφισβήτητα όλες τις προσπάθειες που κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή.

    Με αφορμή τη συνάντηση των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη), ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός, "ότι χώρες που πριν μερικά χρόνια βρισκόταν σε σύγκρουση μεταξύ τους, τώρα συζητούν την εμβάθυνση της συνεργασίας τους. Αυτό αποτελεί ένα μήνυμα ότι στην περιοχή έχει σημειωθεί πρόοδος και έχει ενισχυθεί η σταθερότητα και η ειρήνη".

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας για τα Δυτικά Βαλκάνια, έτυχαν ιδιαίτερης ανταπόκρισης από τους ηγέτες των χωρών της περιοχής στην σημερινή τους συνάντηση.

    "Οι ιδέες τις οποίες καταθέσαμε στον τομέα αυτό, είναι συστηματικές, πολύ καλά δουλεμένες και με συγκεκριμένους στόχους. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων τις έχουν υιοθετήσει και στόχος μας είναι πλέον να υπάρξει και υιοθέτηση από τις 15 χώρες-μέλη της Ε.Ε, στην Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    [08] Η ΕΕ πρωταγωνίστρια στον τομέα της αναπτυξιακής βοήθειας

    2/6/2003 7:32:00 μμ

    "Η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έτος 2002 ανέρχεται σε περίπου 30 δισεκατομμύρια Ευρώ, ήτοι περίπου το 55% του συνόλου της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό την καθιστά πρωταγωνίστρια στην ανάπτυξη". Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης άτυπης Συνάντησης Αναπτυξιακής Συνεργασίας της ΕΕ, που άρχισε τη Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη. Κατά την πρώτη συνεδρία, το άτυπο Συμβούλιο εξέτασε το ρόλο της "Ευρώπης των 25" στην ανάπτυξη, αφού με την επικείμενη διεύρυνση η Ευρώπη θα κληθεί πλέον να διαδραματίσει έναν ουσιαστικότερο ρόλο στα διεθνή πράγματα και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες και ιδιαίτερα οι λιγότερο ανεπτυγμένες από αυτές.

    Προσπάθειες της ΕΕ για ενίσχυση των φτωχότερων χωρών

    Η Ατυπη Συνάντηση για την Αναπτυξιακή Συνεργασία είναι η πρώτη στην οποία συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί και παράγοντες υπουργείων από τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ και τις 10 υπό ένταξη χώρες.

    Στην συνεδρίαση της Τρίτης θα γίνει ενημέρωση από την Προεδρία σχετικά με την εξέλιξη της συζήτησης της Συντακτικής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας, ενώ θα υπάρξουν και παρεμβάσεις Κρατών Μελών για αναπτυξιακά θέματα.

    Ο κ. Λοβέρδος που προεδρεύει της άτυπης συνάντησης, τόνισε με έμφαση ότι, είναι αναγκαίο "να καταστήσουμε περισσότερο γνωστή στην ευρωπαϊκή και κυρίως στη διεθνή κοινή γνώμη, τη σημαντική προσφορά της κοινοτικής αυτής πολιτικής και των πόρων που απορροφά στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων των αναπτυσσόμενων χωρών".

    Αναφερόμενος στις δέκα υπό ένταξη χώρες σημείωσε πως "οι νέοι εταίροι μας θα πρέπει να προσαρμόσουν τις θεσμικές τους δομές στα νέα δεδομένα, που δημιουργεί η συμμετοχή τους στη μεγάλη οικογένεια της ΕΕ και το σχετικό νομικό της πλαίσιο. Η ένταξή τους θα τονώσει τις εμπορικές ανταλλαγές, αφού θα δημιουργηθεί μια ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά άνω των 450 εκατομμυρίων".

    Σημείωσε επίσης ότι οι δέκα υπό ένταξη χώρες, με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών μέχρι την 1η Μαΐου 2004, θα συμμετάσχουν στο γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ και συνεπώς στην χρηματοδότηση της αναπτυξιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω όλων των σχετικών γραμμών προϋπολογισμού (MEDA, TACIS, ALA κλπ), καθώς και μέσω θεματικών γραμμών προϋπολογισμού όπως περιβάλλον, επισιτιστική βοήθεια και άλλες. Έτσι, - διευκρίνισε ο κ. Λοβέρδος - το 4,68% της συμμετοχής τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα πάρει αυτόματα τη μορφή Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας-ΕΑΒ (ODA).

    Ανέφερε δε, ότι τα νέα κράτη-μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν, σταδιακά, με σταθερό και συστηματικό τρόπο, το κοινοτικό κεκτημένο στους τομείς της αναπτυξιακής συνεργασίας, της οικονομικής χρηματοδοτικής και τεχνικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και περιοχές. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση τους από λήπτριες σε δωρήτριες χώρες.

    "Γνωρίζουμε πόσο επίπονες είναι οι προσπάθειες αυτές, όταν μάλιστα τα οφέλη από τις δράσεις της αναπτυξιακής συνεργασίας δεν είναι ορατά. Γι' αυτό η επόμενη πενταετία θα είναι καθοριστική για την ολοκλήρωση της μετάβασής τους αυτής" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

    Τέλος αναφερόμενος στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως "πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στις φτωχές χώρες, να τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να ορίσουμε τις πολιτικές μας και τις προτεραιότητές μας εντός της διευρυμένης Ευρώπης".

    Πρόσθεσε δε ότι, θα πρέπει να συζητηθεί και το θέμα του συντονισμού της ΕΕ, ως συνόλου, με τους διεθνείς οργανισμούς παροχής αναπτυξιακής βοήθειας, κυρίως με τα όργανα και τους οργανισμούς του συστήματος του ΟΗΕ. "Είναι μια σημαντική πτυχή της αναπτυξιακής συνεργασίας που ενώ όλοι αναγνωρίζουμε, ελάχιστα εφαρμόζουμε" κατέληξε ο προεδρεύων της συνάντησης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Λοβέρδος, είπε ότι πρόκειται για μία προσπάθεια της ΕΕ να μειωθεί η φτώχεια στον κόσμο και να αναμειχθούν στη διαδικασία αυτή οι χώρες που έχουν ανάγκη, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε διάφορους τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση κ.α.

    [09] Η νέα Αγροτική Πολιτική στο Ευρωκοινοβούλιο

    2/6/2003 9:41:00 μμ

    Ενα ακόμη βήμα κοντύτερα στους στόχους της χώρας μας έρχεται η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ με την έγκριση που αναμένεται να δώσει την Τρίτη το Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ανεβάσει το όριο για τις περικοπές των επιδοτήσεων από 5.000 ευρώ σε 7.500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες παραγωγοί θα εξαιρεθούν των προτεινόμενων περικοπών σε ποσοστό πάνω από το 90%. Ουσιαστικά, οι Έλληνες αγρότες δεν θα υποστούν μειώσεις των τιμών και των επιδοτήσεων που αφορά τα σιτηρά, το ρύζι και τα γαλακτοκομικά. Ο υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Δρυς, με την ιδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου υπουργών θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση. Η τελευταία μάχη θα δοθεί την άλλη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο στη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας.

    [10] Συνεργασία της Ε.Ε με την Παρευξείνια Τράπεζα

    2/6/2003 9:38:00 μμ

    Μνημόνιο συνεργασίας με την Ε.Ε υπέγραψε τη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ). Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 5ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΤΕΑΕΠ, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη, εκ μέρους της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. Το μνημόνιο προβλέπει τη συνεργασία της Τράπεζας με εφτά ακόμη διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων (περιβαλλοντικής προστασίας, ανάπτυξης υποδομών, γεωργίας, αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης καθώς και διασυνοριακής συνεργασίας με όμορες χώρες) σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία, χώρες που βρίσκονται σε προενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε και είναι μέλη της Τράπεζας.

    Οι συνεργαζόμενοι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είναι: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων, Παγκόσμια Τράπεζα και το "παρακλάδι" αυτής το IFC, Nordic Finance Corporation, Τράπεζα Επενδύσεων Βαλτικών χωρών και Τράπεζα Ανάπτυξης Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Tο μνημόνιο, πέρα από το πρακτικό του σκέλος έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για την ίδια την Τράπεζα, καθώς αποτελεί αναγνώριση του σημαντικού της ρόλου στην περιοχή.

    Να σημειωθεί ότι η ΤΕΑΕΠ, στη διάρκεια της περίπου τετραετούς λειτουργίας της έχει εγκρίνει χρηματοδοτήσεις ύψους μισού δισ. δολαρίων.

    Στο μεταξύ, η Γενική Συνέλευση εξέλεξε ως νέα πρόεδρο του Συμβουλίου Διοικητών της Τράπεζας την υφυπουργό Οικονομικών της Αλβανίας, Αντριάνα Μπερμπέρι, στη θέση του Μηνά Σταυρακάκη. Πέραν αυτών, υπήρξε συμφωνία για εκπόνηση μελέτης για την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας, η οποία θα ετοιμαστεί στο επόμενο διάστημα και θα κατατεθεί προς έγκριση στην επόμενη Γενική Συνέλευση της ΤΕΑΕΠ.

    Στα σημαντικά της 5ης Γενικής Συνέλευσης περιλαμβάνεται και η υπογραφή συμβάσεων δανείων για δύο έργα, το πρώτο (έως 9 εκατ. ευρώ) αφορά την Τουρκική εταιρία οικιακών ηλεκτρικών εφαρμογών με την επωνυμία "Vestel White" και το δεύτερο (έως 10 εκατ. δολάρια), τη φαρμακευτική εταιρeία της Ρωσίας, με την επωνυμία "Akrikhin".

    [11] Εγκριση οδηγίας από το Συμβούλιο Υπ. Υγείας

    2/6/2003 8:08:00 μμ

    Σε πολιτική συμφωνία για την έγκριση οδηγίας σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια των ιστών και κυττάρων κατέληξε το Συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ε.Ε, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Κώστα Στεφανή. Αναφερόμενος στην απόφαση ο κ. Στεφανής επεσήμανε ότι "οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στην Οδηγία καθορίζουν πολύ υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας για τα κύτταρα και τους ιστούς, τα οποία ισχύουν για όλα τα στάδια, από την απόκτηση έως τη διανομή τους". Στο Συμβούλιο συζητήθηκε και το θέμα του SARS.

    Προώθηση προγραμμάτων θεραπείας από το κάπνισμα

    Τα βασικά σημεία της κοινοτικής οδηγίας που υιοθέτησε το Συμβούλιο προβλέπουν ότι:

    Τα κράτη -μέλη ορίζουν την αρμόδια Αρχή που φέρει την ευθύνη για την υλοποίηση της Οδηγίας. Όλες οι διαδικασίες, από τη λήψη μέχρι τη μεταμόσχευση, διενεργούνται σε εγκεκριμένα και διαπιστευμένα κέντρα. Η άδεια λειτουργίας του κέντρου εκδίδεται από την Αρχή κάθε κράτους. Θεμελιώδης αρχή της προμήθειας ιστών και κυττάρων είναι η εθελοντική και αφιλοκερδής δωρεά. Ο έλεγχος εξασφαλίζεται με τη θέσπιση συστήματος ταυτοποίησης των ιστών και κυττάρων.

    Το Συμβούλιο ασχολήθηκε επίσης με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο και ειδικότερα συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της επιδημίας και τα μέτρα που έχουν λάβει τα κράτη- μέλη για την αντιμετώπισή της.

    Ο κ. Στεφανής επανέλαβε ότι η περίπτωση του SARS επιβεβαιώνει την ανάγκη ενδυνάμωσης του συντονισμού στους τομείς της πρόληψης και του ελέγχου των ασθενειών τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και διεθνώς.

    Το Συμβούλιο κατέληξε ότι απαιτείται συνεχής εγρήγορση μέχρι την τελική εξαφάνιση της επιδημίας.

    Το Συμβούλιο εξέτασε ακόμη τη Σύμβαση πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνού, με την οποία θεσμοθετείται η προστασία, η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας από τις καταστρεπτικές συνέπειες της έκθεσης στον καπνό.

    Σημειώνεται ότι τα κράτη- μέλη και οι υπό ένταξη χώρες οφείλουν, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης, να προωθήσουν προγράμματα θεραπείας από το κάπνισμα και ενημέρωσης, να απαγορεύσουν την πώληση σε ανηλίκους και να περιορίσουν την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.

    Συμφωνήθηκε ότι στις 16 Ιουνίου ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Υγείας Κώστας Στεφανής και ο Επίτροπος Ντέιβιντ Μπερν θα υπογράψουν για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των υπό ένταξη και των συνδεδεμένων χωρών τη Σύμβαση Πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνού.

    [12] Γενική απεργία στην Αυστρία την Τρίτη

    2/6/2003 11:15:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Με αίτημα την απόσυρση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου της δεξιάς-ακροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού της Βιένης, για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, πραγματοποιείται την Τρίτη, στην Αυστρία η μεγαλύτερη στα μεταπολεμικά χρονικά απεργία, που αναμένεται να παραλύσει πλήρως τη δημόσια ζωή σε ολόκληρη τη χώρα. Αν και, για λόγους τακτικής, η Αυστριακή Ομοσπονδία Συνδικάτων κρατά μυστικές -ακόμη και λίγες μόνον ώρες πριν την έναρξή τους- τις μορφές και τις διαστάσεις των κινητοποιήσεων, ωστόσο είναι γνωστό πως η απεργία περιλαμβάνει πολλούς κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    Ανυπολόγιστες οι οικονομικές συνέπειες

    Θα μείνουν ακινητοποιημένα για ένα εικοσιτετράωρο όλα τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας, από τους σιδηροδρόμους μέχρι τις αστικές συγκοινωνίες, ενώ κλειστές θα παραμείνουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, από τα τελωνεία και τα αστυνομικά τμήματα, τα ταχυδρομεία μέχρι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ενώ προγραμματίζονται αποκλεισμοί διάφορων κεντρικών οδικών αρτηριών, αλλά και η πρόσβαση στο αεροδρόμιο Βιέννης, όπου δεν αποκλείονται καθυστερήσεις ή ματαιώσεις πτήσεων.

    Μετά την αποτυχία μέσα στις δύο προηγούμενες εβδομάδες, και των πέντε διαπραγματευτικών γύρων με την κυβέρνηση, η οποία παρέμεινε αμετακίνητη στην πρόθεσή της να ψηφίσει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη ριζική, όσο και επικρινόμενη ως ιδιαίτερα "αντιλαϊκή", μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η Ομοσπονδία Συνδικάτων επανέλαβε και τη Δευτέρα την αποφασιστικότητά της, να αντιδράσει δυναμικά.

    Η ηγεσία των Συνδικάτων κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να προχωρήσει σε πραγματικές διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, για την επεξεργασία ενός κοινού σχεδίου για το συνταξιοδοτικό, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

    Τα Συνδικάτα υπενθύμισαν στην κυβέρνηση πως η απεργία στηρίζεται από την πλειοψηφία του αυστριακού πληθυσμού, στον οποίο οι απεργίες ήταν, εδώ και πολλές δεκαετίες, τελείως άγνωστες όσο και κατά κανένα τρόπο ευπρόσδεκτες.

    Την ιδιαίτερη ανησυχία της για τις συνέπειες της απεργίας εξέφρασε και η άλλη πλευρά των κοινωνικών εταίρων, η εκπροσώπηση των εργοδοτών, το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας, που εκφράζει επίσης επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο.

    Το Επιμελητήριο υπολογίζει τις ζημίες από την απεργία μέχρι το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ ανυπολόγιστες χαρακτηρίζει τις συνέπειες για το κύρος της Αυστρίας ως οικονομικού κόμβου.

    Κατανόηση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις διαμήνυσαν τα δύο κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατικό και Πράσινοι, ενώ τις καταδίκασαν έντονα τα δύο κυβερνητικά κόμματα, το συντηρητικό Λαϊκό του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ και το ακροδεξιών και εθνικιστικών θέσεων Κόμμα των Ελευθέρων του αντικαγκελάριου Χέρμπερτ Χάουπτ.

    [13] Πεδίο μάχης οι δρόμοι του Εβιάν - Γενεύης - Λωζάννης

    2/6/2003 10:10:00 μμ

    Με γκλομπς και δακρυγόνα οι αστυνομικές αρχές στο Εβιάν της Γαλλίας αλλά και στις πόλεις Γενεύη και Λωζάννη της Ελβετίας, προσπάθησαν να αποκρούσουν τους διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης. Στο Εβιάν, η αστυνομία δημιούργησε ζώνη αποκλεισμού 15 χιλιομέτρων, από το σημείο όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι ηγέτες και αντιπροσωπείες των G8. Στη Γενεύη της Ελβετίας για περισσότερες από εννέα ώρες, διήρκησαν οι οδομαχίες ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε και η συμβολή της γερμανικής αστυνομίας προκειμένου να τα βγάλουν πέρα οι τοπικές αρχές.

    Επεισόδια και συλλήψεις

    Τα επεισόδια δεν έλειψαν από την Λωζάννη της Ελβετίας, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν καταστήματα, οδοφράγματα και πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον ξενοδοχείου όπου διέμεναν αντιπροσωπείες των χωρών μελών της ομάδας G8.

    Από τα επεισόδια τραυματίσθηκαν πολλοί διαδηλωτές.

    Μεταξύ αυτών και δυο Βρετανοί. Ο ένας έπεσε από γέφυρα στη Λωζάννη και ο άλλος χτύπησε στο πόδι από βόμβα μολότοφ.

    Συνολικά, σύμφωνα με την αστυνομία στις διαμαρτυρίες πήραν μέρος 50.000 διαδηλωτές.

    Οι ίδιοι, οι πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης κάνουν λόγο για 120.000 συγκεντρωθέντες.

    [14] Εκθεση των ΗΠΑ για τους μετανάστες

    2/6/2003 11:07:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Εκθεση επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης κάνει λόγο για καταχρηστική κράτηση μεταναστών μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Οπως αποκαλύπτει η έκθεση του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Γκλεν Φάιν, εκατοντάδες μετανάστες, Αραβες και Μουσουλμάνοι ως επί το πλείστον, κρατούνται αυθαίρετα στις Ηνωμένες Πολιτείες κάτω από συχνά απάνθρωπες συνθήκες επί ολόκληρους μήνες.

    Ασκηση προφορικής και σωματικής βίας

    Σύμφωνα με την έκθεση, στο Μητροπολιτικό Κρατητήριο του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη, πολλοί αλλοδαποί, στην πλειονότητά τους Πακιστανοί, κρατούνται επί μήνες χωρίς να γνωρίζουν για ποιο πράγμα κατηγορούνται, σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης από τους οικείους και τους δικηγόρους τους και με αναμμένα τα φώτα επί 24ώρου βάσεως.

    Ο Φάιν καταγγέλλει ότι 54 από τους 762 κρατούμενους μετανάστες, κρατούνται για μία περίοδο που υπερβαίνει το όριο των 90 ημερών που καθορίζει ο αντιτρομοκρατικός νόμος, ενώ άλλοι 130 δεν έχουν καν δικηγόρο.

    Η έκθεση κάνει εξάλλου λόγο για άσκηση προφορικής και σωματικής βίας κατά των κρατουμένων κυρίως στις περιοχές της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζον Ασκροφτ έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από οργανώσεις προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ και το εξωτερικό, μετά τα μέτρα που έλαβε για τους μετανάστες.

    [15] Σημεία τριβής Ευρώπης - ΗΠΑ σύμφωνα με τη Liberation

    2/6/2003 10:43:00 μμ

    Οι αγροτικές επιδοτήσεις, η ισοτιμία Ευρώ- Δολαρίου, η πρόσβαση στα φάρμακα, τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα και το μεταπολεμικό Ιράκ, είναι τα πέντε σημεία τριβής Ευρώπης - ΗΠΑ σύμφωνα με άρθρο της έγκριτης γαλλικής εφημερίδας Liberation.

    Αγροτικές επιδοτήσεις

    Το θέμα δεν περιλαμβανόταν επισήμως στην ημερήσια διάταξη, συζητήθηκε όμως καθώς προσκεκλημένη στο Εβιάν ήταν και η Αφρική.

    Στις αρχές του χρόνου, η Γαλλία αποφάσισε ότι θα ήταν διατεθειμένη να καταργήσει το 2006 τις αγροτικές επιδοτήσεις στα εξαγωγικά προϊόντα, υπό τον όρο ότι θα ακολουθούσαν και οι άλλες χώρες.

    Οι επιδοτήσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τα προϊόντα αυτά να διατίθενται σε μικρότερες τιμές, γεγονός καταστροφικό για τις χώρες του Νότου.

    Η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν πως το μέτρο αυτό δεν πρέπει να ισχύσει μόνο για την Αφρική, αλλά για ολόκληρο τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

    Η διαφωνία αυτή οδήγησε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να συνεχίσουν την πολιτική τους, επιδοτώντας τους αγρότες τους με περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα. Επτά φορές περισσότερα από την αναπτυξιακή βοήθεια.

    Ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου

    Σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών, το δολάριο κατρακύλησε κατά 35% σε σχέση με το ευρωπαϊκό νόμισμα.

    Προκειμένου να μην προσθέσει αβεβαιότητα στην αβεβαιότητα, η G8 θα αποφύγει λέξεις όπως αποπληθωρισμός ή ύφεση, και θα προτιμήσει τη λέξη εμπιστοσύνη.

    Οι πιθανότητες συνεργασίας όμως ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες νομισματικές ζώνες του κόσμου είναι μικρές.

    Απέναντι στην πτώση του δολαρίου, η Ουάσινγκτον δεν έχει μέχρι στιγμής εκδηλώσει ανησυχία, επιμένοντας μάλιστα ότι ακολουθεί μια πολιτική του ισχυρού δολαρίου.

    Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το αδύνατο δολάριο τονώνει την εσωτερική παραγωγή μέσω των εξαγωγών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ανάκαμψη. Και αυτό είναι σημαντικό για έναν πρόεδρο που επιθυμεί την επανεκλογή του.

    Πρόσβαση στα φάρμακα

    Πριν από δύο χρόνια, στην Ντόχα, είχε τεθεί ο στόχος να παραχθούν πιο φτηνά φάρμακα για τις χώρες του Νότου και να δοθεί η δυνατότητα στις πιο φτωχές χώρες να εισάγουν ή να παράγουν αντίγραφα φάρμακα.

    Σήμερα, το θέμα αυτό αποτελεί άλλο ένα σημείο διαφωνίας ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Αμερική.

    Υπό την πίεση του φαρμακευτικού τους λόμπι, οι ΗΠΑ ήταν η μοναδική χώρα στη Γενεύη που εμπόδισε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να φτάσει σε συμφωνία.

    Για να "χρυσώσουν το χάπι", οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τώρα ότι θα διαθέσουν 15 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη πενταετία στον αγώνα κατά του AIDS. Αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά ότι η πολυμέρεια κάθε άλλο παρά αποτελεί στοιχείο της πολιτικής τους.

    Γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα

    Η διαμάχη που έχει προκληθεί εξαιτίας του εμπάργκο της Ευρώπης στα προϊόντα αυτά διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια.

    Η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μάλιστα έτοιμη να επιτρέψει από το ερχόμενο φθινόπωρο την εισαγωγή γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Η κίνηση αυτή των Βρυξελλών δεν είναι όμως αρκετή για την Ουάσινγκτον, η οποία περιφρονεί το γεγονός ότι το 70% των Ευρωπαίων διάκεινται εχθρικά απέναντι στα προϊόντα αυτά και απαιτούν την ύπαρξη ισχυρών μηχανισμών ασφαλείας.

    Ετσι, οι ΗΠΑ κατέθεσαν αγωγή κατά της Ευρώπης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

    Με τον τρόπο αυτό, τιμωρούν και την Ευρώπη για τις αντιρρήσεις της απέναντι στην αμερικανική βοήθεια προς την Αφρική, που στηρίζεται στα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα.

    Το μεταπολεμικό Ιράκ

    Μετά τη διπλωματική σύρραξη, έχει έλθει η ώρα της συνεργασίας. Στην πραγματικότητα, η Γαλλία αναγκάστηκε να αφήσει τους Αμερικανούς να έχουν το πάνω χέρι στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Στις 23 Μαϊου, ύστερα από περιορισμένες παραχωρήσεις που επιτρέπουν κάποιο ρόλο στον ΟΗΕ, το Παρίσι ψήφισε την πρόταση ψηφίσματος 1483 που είχαν παρουσιάσει οι Αμερικανοί.

    Ο Κόλιν Πάουελ μίλησε για "βήμα στη σωστή κατεύθυνση".

    Και σε συνέντευξή του στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", ο Ζακ Σιράκ υποστήριξε πως οι Αμερικανοί έβαλαν πολύ νερό στο κρασί τους για να πάρουν τους Γάλλους με το μέρος τους.

    Κατά βάθος, η Γαλλία είναι πεισμένη ότι όσο συσσωρεύονται οι δυσκολίες, η Ουάσινγκτον θα αναγκαστεί να επιστρέψει στον ΟΗΕ, τον μοναδικό οργανισμό που διαθέτει την εμπειρία και τη νομιμότητα για να διαχειριστεί τη μεταπολεμική κατάσταση.

    (Πηγή: Liberation)

    [16] Μπλιξ: Μπορούν να ξαναρχίσουν οι επιθεωρήσεις

    2/6/2003 10:28:00 μμ

    Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ, μπορούν εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας τους το ζητήσει να επαναρχίσουν τις εργασίες τους εντός δεκαπέντε ημερών, αναφέρει ο επικεφαλής τους, Χανς Μπλιξ σε έκθεσή του που δόθηκε τη Δευτέρα, στη δημοσιότητα.

    Στην έκθεση αυτή, ο κ. Μπλιξ τονίζει επίσης ότι οι επιθεωρητές το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει δώσει εντολή για τερματισμό της θητείας τους συνεχίζουν να εξετάζουν στοιχεία που είχαν στα χέρια τους πριν από την αποχώρησή τους από το Ιράκ, μία ημέρα πριν από την έναρξη του πολέμου.

    Επισημαίνει επίσης ο κ. Μπλιξ ότι ''η αμερικανοβρετανική συνεργασία δεν τους επέδωσε τα αποτελέσματα των ερευνών των ειδικών δυνάμεων'' που ανέπτυξε στο Ιράκ, για να ερευνήσουν για τα όπλα μαζικής καταστροφής που κατηγόρησαν το καθεστώς του Σαντάμ ότι διέθετε.

    ''Οι ειδικές αυτές δυνάμεις (της αμερικανοβρετανικής συνεργασίας) δεν ζήτησαν ούτε πληροφορίες, ούτε και καμία βοήθεια από της επιτροπή των ειδικών επιθεωρητών του ΟΗΕ'', προσθέτει στην έκθεσή του ο κ. Μπλιξ.

    Στην έκθεση τονίζεται ακόμα ότι οι έρευνες των ειδικών επιθεωρητών στο Ιράκ, που βρέθηκαν εκεί για δεύτερη φορά από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 17 Μαρτίου, ''δεν αποκάλυψαν καμία απόδειξη ότι η Βαγδάτη διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής''.

    [17] Στη Βαγδάτη ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ

    2/6/2003 8:34:00 μμ

    Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για το Ιράκ, ο Βραζιλιάνος Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέγιο, δήλωσε τη Δευτέρα, κατά την άφιξη του στη Βαγδάτη ότι οι Ιρακινοί θα πρέπει να κυβερνηθούν μόνοι τους το συντομότερο δυνατό. "Όσο πιο σύντομα κυβερνηθεί μόνος του ο ιρακινός λαός, τόσο το καλύτερο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ντε Μέγιο στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ο 55χρονος διπλωμάτης διορίστηκε στις 23 Μαΐου ειδικός αντιπρόσωπος για το Ιράκ από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Επιχειρήσεις για στρατολόγηση ατόμων

    Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ ανακοίνωσε ότι ο δυτικός συνασπισμός θα αρχίσει στα τέλη Ιουνίου επιχειρήσεις για τη στρατολόγηση ατόμων που θα στελεχώσουν το νέο στρατό του Ιράκ, που διαλύθηκε τον περασμένο μήνα.

    "Θα αρχίσουμε να στρατολογούμε μέλη για το νέο στρατό του Ιράκ κατά τα τέλη του μήνα", δήλωσε ο κ. Μπρέμερ σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη, μετά και από τις διαδηλώσεις τη Δευτέρα, παλαιών στρατιωτών της χώρας έξω από το γενικό στρατηγείο της νέας διοίκησης της χώρας, που ζητούν να προσληφθούν και αυτοί στο νέο στρατό και να πληρωθούν για τις μέχρι τώρα υπηρεσίες τους.

    Από την προσεχή εβδομάδα, πρόσθεσε ο Αμερικανός διοικητής, οι παλαιοί στρατιώτες του Ιράκ θα καθαρίσουν τα στρατόπεδα των ειδικών δυνάμεων του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, ώστε να χρησιμοποιηθούν από τα μέλη του νέου στρατού.

    [18] Τροπολογίες σε νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών

    2/6/2003 5:00:00 μμ

    Τρεις τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο ''Ομολογιακά δάνεια, τιτλοποίηση απαιτήσεων και απαιτήσεων από ακίνητα και άλλες συναφείς διατάξεις'' κατατέθηκαν στη Βουλή. Βάσει των ρυθμίσεων αυτών, μεταξύ άλλων, απαλλάσσεται από φόρο το ποσό της επιχορήγησης που καταβάλλεται στους νέους επαγγελματίες που υπάγονται στα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Παρέχεται ακόμα η δυνατότητα, με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του αρμόδιου κατά περίπτωση υπουργού, να παραχωρούνται δωρεάν, κατά πλήρη κυριότητα, δημόσια ακίνητα σε τσιγγάνους και παλιννοστούντες ομογενείς από την Πρώην Σοβιετική Ένωση, οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα στεγαστικής αποκατάστασης, που επιδοτούνται από το κράτος.

    Για τον ίδιο σκοπό είναι δυνατή η δωρεάν παραχώρηση, κατά πλήρη κυριότητα, ακινήτων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή που εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς, με απόφαση του εποπτεύοντος υπουργού.

    Ακόμα προβλέπεται ότι για οικοδομές, των οποίων η έναρξη ανέγερσης πραγματοποιείται από την 1/1/2002 και μετά, ως φορολογητέο ακαθόριστο έσοδο κατά την πώληση των ακινήτων λαμβάνεται το μεγαλύτερο τίμημα που τυχόν προκύπτει από άλλα επίσημα ή ανεπίσημα στοιχεία, αντί για το καθοριζόμενο στο σχετικό συμβόλαιο που ισχύει σήμερα.

    Παρέχεται επίσης η δυνατότητα ατελούς εισαγωγής επιβατικών αυτοκινήτων σε ανάπηρους Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους κατά το χρόνο αποδοχής του οικείου τελωνειακού παραστατικού για τον εκτελωνισμό του αυτοκινήτου, εφόσον δεν ασκούν το σχετικό δικαίωμα για πρώτη φορά.

    Τέλος, θεσπίζεται η υποχρέωση των μη εισηγμένων σε χρηματιστήριο εταιριών, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει ή ελέγχει τουλάχιστον το 50% του μετοχικού τους κεφαλαίου ή τα δικαιώματα ψήφου, να οργανώνουν εσωτερικό έλεγχο από ειδική υπηρεσία της εταιρίας.

    Με τη δεύτερη τροπολογία αριθμός 108 ορίζεται, όσον αφορά τη χορήγηση μέχρι 31/12/1996 του πριμ παραγωγικότητας στους υπαλλήλους των ΟΤΑ πρώτου βαθμού, ότι με ομοφωνία όλων των κομμάτων αναλήφθηκε η δέσμευση πως, σε περίπτωση που υπάρξουν αμφιβολίες ή αντιρρήσεις νομιμότητας εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τότε η Βουλή με ερμηνευτική διάταξη θα άρει την αμφισβήτηση, προκειμένου να ικανοποιηθεί αδιακρίτως το σύνολο των εργαζομένων στους ΟΤΑ πρώτου βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα.

    [19] Νέα εποχή για την ΑΕΚ

    2/6/2003 8:54:00 μμ

    Αφετηρία μια νέας εποχής μπορεί να χαρακτηριστεί η Δευτέρα για την ΑΕΚ. Η γενική συνέλευση εξέλεξε νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις πολλές εκκρεμότητες που απασχολούν την ιστορική ομάδα. Το νέο ΔΣ θα απαρτίζεται από 17 άτομα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πρόεδρος θα αναλάβει ο Γιάννης Γρανίτσας.

    Δηλώσεις Γρανίτσα

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, Διευθύνων Σύμβουλος θα είναι ο Παναγιώτης Βαλασόπουλος ενώ στο ΔΣ θα μετέχουν και οι κ.κ. Στάθης, Γενεράκης, Αγγελόπουλος, Ασλανίδης, Βουλγαράκης, Δημητρέλος, Δαμικαλίδης, Θώμογλου, Καραγιάννης, Κασαβέτης, Κιντής, Λάλος, Μπέρκοβιτς, Στράτος και Σφαέλος. Η νέα διοίκηση θα συγκροτηθεί σε σώμα την Τρίτη.

    Ο Γιάννης Γρανίτσας, που έδειξε, ότι είναι προσγειωμένος στην ωμή πραγματικότητα, τόνισε στις δηλώσεις του:

    "Με τις επαφές δεν γίνονται συμβόλαια. Χρειάζονται χρήματα. Μιλάμε και θα συνεχίσουμε να μιλάμε με τους ποδοσφαιριστές για να βρούμε λύσεις σ όλα τα ζητήματα. Τώρα έρχονται τα δύσκολα. Οι νόμοι είναι πολύ αυστηροί, έχουμε πολύ λίγο χρόνο μπροστά μας και θα πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ για να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά".

    Παράλληλαεπεσήμανε, ότι εάν η ΠΑΕ πάρει χρήματα, θα υλοποιηθούν ορισμένα από αυτά που έχει ζητήσει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

    [20] Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στα Γιάννενα

    2/6/2003 10:21:00 μμ

    Για τέταρτη συνεχή μέρα, οι οπαδοί του ΠΑΣ Γιάννινα, συνέχισαν και τη Δευτέρα, τις κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τον υποβιβασμό της ομάδας τους. Το πρωί οι διαδηλωτές προχώρησαν σε αποκλεισμό μιας ώρας των εφοριών στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μικροεπεισόδια με πολίτες που είτε βρίσκονταν είτε ήθελαν αν μπουν στο κτίριο. Το απόγευμα πραγματοποίησαν στην κεντρική πλατεία της πόλης συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενώ ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις πυ είχαν εξαγγείλει για το βράδυ. Οι φίλαθλοι του ΠΑΣ Γιάννινα είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε αποκλεισμό των εθνικών δρόμων, ωστόσο τις ανέστειλαν για την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ σε ψήφισμά τους οι Νομάρχες της Ηπείρου ζητούν την παραμονή της ομάδας στην Α' Εθνική κατηγορία.

    [21] Ο Ιτζάκ Σουμ ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού

    2/6/2003 9:48:00 μμ

    Ο Ιτζάκ Σουμ είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού. Ο μέχρι πρότινος τεχνικός της Μακάμπι Χάιφα συμφώνησε με την διοίκηση των "πρασίνων" και θα είναι ο νέος τεχνικός της ομάδας για τα επόμενα δύο χρόνια.

    [22] H Ευρώπη ''κατακτά'' τον κόκκινο πλανήτη

    2/6/2003 9:48:00 μμ

    Εκτοξεύτηκε το απόγευμα της Δευτέρας από το κοσμοδρόμιο Μπαικονούρ του Καζακστάν, ο Mars Express το πρώτο ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο με προορισμό τον Κόκκινο πλανήτη. Μαζί του μεταφέρει το Beagle 2 ένα μη επανδρωμένο όχημα που θα αποκολληθεί από το διαστημόπλοιο με στόχο να συλλέξει κρίσιμες πληροφορίες και στοιχεία για το αν υπήρξε ή υπάρχει ζωή στον Αρη. Ο Mars Express θα καλύψει συνολικά μία απόσταση 400 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και θα πραγματοποιήσει ένα ταξίδι που θα διαρκέσει έξι μήνες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 June 2003 - 20:58:11 UTC