Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ετοιμος για νέα συζήτηση του σχεδίου Ανάν ο Ερντογάν
  • [02] Αυστηρή προειδοποίηση Καραμανλή προς την Αγκυρα
  • [03] Ελληνική βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους Αλγερινούς
  • [04] Συνέντευξη Π. Κοξ για Ευρ. Συνέλευση, ΚΕΠΑΑ, ευρωεκλογές 2004
  • [05] Διάβημα Κούβας προς ΗΠΑ για ηλεκτρονικές παρεμβολές
  • [06] Τον αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στο Ιράκ όρισε ο Ανάν
  • [07] Η ΕΠΟ επανέφερε τον θεσμό του Σούπερ Καπ
  • [08] e-health: Διάκριση για το Βενιζέλειο νοσοκομείο Κρήτης
  • [09] Σύμπραξη επτά χωρών για ασφαλές διαδίκτυο για παιδιά
  • [10] Wi-Fi στην υπηρεσία της υγείας
  • [11] Σύντομα τέλος στην ταλαιπωρία των χρηστών ΟΤΕnet

    [01] Ετοιμος για νέα συζήτηση του σχεδίου Ανάν ο Ερντογάν

    23/5/2003 10:58:00 μμ

    Μία πιο ευέλικτη και διαλλακτική πολιτική στο Κυπριακό, αλλά και σε εσωτερικά ζητήματα φαίνεται ότι επιθυμεί να ακολουθήσει η Αγκυρα. Έτοιμος να συζητήσει εκ νέου το σχέδιο Ανάν, φέρεται ο Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις αντιρρήσεις Ντενκτάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται προς την ελεύθερη προσέγγιση των κυπριακών πλοίων στα τουρκικά λιμάνια και αναμένεται να προσκαλέσει τους Κύπριους επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στον τουριστικό τομέα και στην Τουρκία. Νωρίτερα, την προθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς για άμεσες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Αναν, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Δηλώσεις Τάσσου Παπαδόπουλου

    Σε χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης Κύπρου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το σχέδιο Αναν παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως παραμένουν και οι βελτιώσεις που έχει εισηγηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά με το έγγραφο που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Αθήνα την Κυριακή για συζητήσεις με την ελληνική προεδρία.

    Την ίδια ώρα, στην εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην τουρκική πλευρά για έναρξη διαπραγματεύσεων, λόγω της αδιαλλαξίας που επιδεικνύουν, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις προωθεί η Τουρκία

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, η τουρκική κυβέρνηση θα καταθέσει πολύ σύντομα προς συζήτηση στο κοινοβούλιο ένα νέο σχέδιο φιλο-ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τόνισε επίσης ότι ο χρόνος πιέζει την Τουρκία να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ.

    ''Μπορούμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να ανοίξουμε ή να κλείσουμε την πόρτα της ΕΕ. Οι δύο τρεις επόμενοι μήνες είναι πάρα πολύ σημαντικοί'' είπε χαρακτηριστικά

    Οι μεταρρυθμίσεις αυτές προβλέπουν κυρίως την άρση ορισμένων εμποδίων στην ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας και έχουν επίσης στόχο να επιτρέψουν τις εκπομπές από τα ιδιωτικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα σε άλλες γλώσσες εκτός της τουρκικής, στην συγκεκριμένη περίπτωση στην κουρδική γλώσσα.

    Το κυβερνητικό σχέδιο, που πρέπει πρώτα να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει επίσης την κατάργηση του αρθρου 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου, σύμφωνα με το οποίο πολλοί διανοούμενοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση για ''αυτονομιστική προπαγάνδα''.

    Ελεύθερη η είσοδος Ελληνοκυπρίων τουριστών στην Τουρκία

    Εν τω μεταξύ, ελεύθερη είναι από σήμερα η είσοδος Ελληνοκυπρίων τουριστών στην Τουρκία.

    Την άρση του ειδικού καθεστώτος που ίσχυε για τους Ελληνοκυπρίους είχε ανακοινώσει στις αρχές της εβδομάδος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν. Εως σήμερα οι Ελληνοκύπριοι που ήθελαν να ταξιδέψουν στην Τουρκία έπρεπε να έχουν προηγουμένως εξασφαλίσει σχετική βίζα και να ταξιδέψουν μέσω Αθηνών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κανένας Ελληνοκύπριος δεν αποτάθηκε μέχρι τώρα στην λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στη κατεχόμενη Λευκωσία για να λάβει βίζα προκειμένου να μεταβεί στην Τουρκία, εκτός μερικών ατόμων που τηλεφώνησαν μόνο για να πάρουν πληροφορίες για την εφαρμογή της απόφασης

    Οπως επισημαίνουν οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορεί η κίνηση αυτή της Αγκυρας να φαίνεται ως μια σημαντική υποχώρηση αλλά στην ουσία δεν πρόκειται να μεταβάλλει το καθεστώς που ίσχυε ως σήμερα, καθώς η μόνη επιλογή των Ελληνοκυπρίων που επιθυμούν να επισκεφθούν την Τουρκία είναι η πτήση μέσω Αθηνών, αφού απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα από την Κύπρο υπάρχει μόνο από το αεροδρόμιο της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου.

    [02] Αυστηρή προειδοποίηση Καραμανλή προς την Αγκυρα

    23/5/2003 10:38:00 μμ

    Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να εγκαταλείψει την επικίνδυνη και λανθασμένη τακτική έναντι της χώρας μας, όπως εκδηλώνεται με τις τελευταίες μαζικές παραβιάσεις απηύθυνε από τη Ρόδο ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Μιλώντας στο συνέδριο για το μέλλον και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι όλοι οι Ελληνες αγαπούν την ειρήνη και θέλουν σχέσεις συνεργασίας και υποστηρίζουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Ομως, πρόσθεσε, η πρακτική στην οποία εγκλωβίστηκε η Αγκυρα είναι λανθασμένη και επικίνδυνη. ''Τα εθνικά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και ευθύνη και δεν προσφέρονται για εθνική εκμετάλλευση και δημιουργία εντυπώσεων σε κομματικές συγκεντρώσεις'' απάντησε από τη Λάρισα, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Περί τουρκικών παραβιάσεων

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις τελευταίες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά λέγοντας ότι συνιστούν εμμονή σε αυθαίρετες και αβάσιμες μονομερείς διεκδικήσεις. "Είχαμε προβλέψει έγκαιρα το ενδεχόμενο έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας και είχα προειδοποιήσει την κυβέρνηση, σε πρόσφατη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Το υπουργείο Εξωτερικών, αφού μοιράστηκε με τους γείτονές μας τη φιλοξενία των "15" (στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας), αναγκάστηκε τώρα - και σωστά έκανε - να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας.

    Εάν υπάρχουν κάποιοι που αιφνιδιάζονται, είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν, πόσο απέχουν τα ευχολόγια από την υπεύθυνη άσκηση πολιτικής. Εάν οι γείτονές μας παρεξήγησαν τη θέληση των Ελλήνων για συνεργασία και στήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού τους, είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν ότι, σε μια Ενωση Αρχών και Αξιών, δεν χωρούν ούτε κατακτητές ευρωπαϊκού εδάφους, ούτε αυθαίρετοι διεκδικητές σε βάρος των γειτόνων τους" είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Κριτική για θέματα Ε.Ε.

    Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έως σήμερα δεν πέτυχε, ούτε όσα ήθελε - ούτε όσα μπορούσε με την ένταξή της. "Η Ελλάδα βρίσκεται μακριά από τους εταίρους της σε ό,τι αφορά στην ευημερία. Είμαστε τελευταίοι στο εισόδημα, στην αγοραστική δύναμη, στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε και για το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας, αναφέροντας ότι η αντιμετώπιση της δεν έχει πάψει να αποτελεί κοινό στόχο άμεσης προτεραιότητας και ότι αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση νέων κινδύνων και την ισχυροποίηση του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι η διερεύνηση της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας.

    Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε χρειάζεται να υπάρξει επιβεβαίωση και ισχυροποίηση ομαλών διατλαντικών σχέσεων στη βάση της πολιτικής ισοτιμίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Εξάλλου ο κ. Καραμανλής μίλησε για τη νέα ''Ευρώπη των 25'' και το Σύνταγμα της Ευρώπης ως μεγάλη ιστορική κατάκτηση και βάση για την πορεία της.

    Ακόμη, μίλησε και για τη νέα διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έφερε κοντά μας και τους γείτονες που βρίσκονται έως τώρα σε απόσταση, λέγοντας ότι είαι επιθυμητές οι σχέσεις στενής συνεργασίας με όλους και ότι δεν νοείται μία Ευρώπη τειχών.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, σε μια εποχή γεμάτη δυσκολίες και κινδύνους, που απαιτούν υπερεθνικές και κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες, ενώ μίλησε και για δύο πρωτοβουλίες της ΝΔ.

    Η μία αφορά τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, και η δεύτερη αφορά την πρόταση που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (εκ μέρους του ΕΛΚ) για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεταδοτικών Ασθενειών, για μια οργανωμένη και συντονισμένη απάντηση στις σύγχρονες απειλές για την υγεία και την ίδια τη ζωή.

    Απάντηση Χ. Πρωτόπαπα

    ''Τα εθνικά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και ευθύνη και δεν προσφέρονται για εθνική εκμετάλλευση και δημιουργία εντυπώσεων σε κομματικές συγκεντρώσεις''.

    Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων από τη Λάρισα, όπου βρίσκεται για να μιλήσει σε ημερίδα σε σχέση με την τηλεοπτική διαφήμιση, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας σε δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, που έκανε σήμερα στη Ρόδο.

    Με την πολιτική μας, υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας, προωθήσαμε τα εθνικά μας θέματα στη διεθνή κοινότητα και αυτό, συνέχισε, αποδεικνύουν οι πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, με κορυφαία εκείνη της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα εθνικά θέματα, κατέληξε, δεν χρειάζονται κραυγές.

    Εξάλλου, ο κ. Πρωτόπαπας απαντώντας σε άλλο θέμα που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Ρόδο για την ελληνική προεδρία και τα αποτελέσματα της Συνέλευσης της Ευρώπης για το ευρωπαϊκό σύνταγμα, διατύπωσε για μια ακόμη φορά την θέση της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι: Η Ελλάδα προτείνει μία σταθερή προεδρία στην κορυφή με συγκεκριμένη θητεία και εναλλασσόμενη προεδρία στα συμβούλια υπουργών κατά ομάδες χωρών.

    Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε, συνδυάζουμε την απαραίτητη συμμετοχή των 25 χωρών με την απαραίτητη επίσης σταθερότητα και ισχύ της Ευρώπης.

    Τέλος, ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι γίνονται αποδεκτές δύο τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τύπου για τη διανομή των κρατικών διαφημίσεων στα περιφερειακά μέσα και προανήγγειλε την κατάρτιση ειδικού νομοσχεδίου για τις περιφερειακές εφημερίδες, αφού προηγουμένως πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τις Ενώσεις των ιδιοκτητών εφημερίδων.

    [03] Ελληνική βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους Αλγερινούς

    23/5/2003 9:45:00 μμ

    Σημαντική βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο από το σεισμό Αλγερινό λαό προσφέρει η χώρα μας. Δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρουν 20 άνδρες της ΕΜΑΚ με ειδικό εξοπλισμό δύο ερπυστριοφόρα οχήματα οχτώ εθελοντές της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, δύο καθηγητές Πανεπιστημίου και εμπειρογνώμονες της ΕΕ, έφυγαν το απόγευμα της Παρασκευής με προορισμό το Αλγέρι. Στο πλευρό των σεισμοπαθών βρίσκεται ήδη ελληνικό τριμελές κλιμάκιο των "Γιατρών του Κόσμου".

    Επίσης για το Σάββατο προγραμματίζονται άλλες δύο πτήσεις C-130 με τις οποίες θα μεταφερθούν 300 σκηνές και 500 κουβέρτες που συγκέντρωσε το υπουργείο Υγείας, ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα που συγκέντρωσαν οι ένοπλες δυνάμεις ένα νοσηλευτικό όχημα και άλλοι δύο εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

    Τέλος για το Σάββατο προγραμματίζεται άλλη μια πτήση C-130 με προορισμό το Αμάν της Ιορδανίας κατά την οποία θα μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια που συγκέντρωσε η νομαρχία Αθηνών για το δοκιμαζόμενο Ιρακινό λαό.

    [04] Συνέντευξη Π. Κοξ για Ευρ. Συνέλευση, ΚΕΠΑΑ, ευρωεκλογές 2004

    23/5/2003 7:39:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Συνέλευση πέτυχε το σκοπό της και στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε ένα σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος προς συζήτηση, το οποίο δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν λίγα χρόνια, έστω κι αν θα εκκρεμούν ορισμένα τεχνικά σημεία. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους ελληνικών ΜΜΕ στο περιθώριο της ετήσιας Τακτικής Διάσκεψης των Προέδρων των Εθνικών Κοινοβουλίων της Ε.Ε. Για τα επίμαχα θέματα του ''διπλού προέδρου'', της σύνθεσης και του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΚΕΠΠΑ/Αμυνας της Ενωσης, ο κ. Κοξ υπογράμμισε, ότι θα βρεθούν συναινετικές λύσεις που θα διατηρούν την ενότητα της Ενωσης.

    Πετυχημένο το έργο της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης

    Επίσης, ανέφερε, ότι οι ευρωεκλογές του 2004 είναι ένα ενιαίο πολιτικό γεγονός για όλη την Ε.Ε και δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν πρόωρα στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε ο κ. Κοξ, όσο κι αν διαφοροποιείται από σημερινές θέσεις των ΗΠΑ, δεν μπορεί να πάρει διαζύγιο από αυτές. Ωστόσο είναι προτιμότερη μια ''επιλεκτική συμβίωση'' αντί για έναν ''πλήρη γάμο''.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαρακτήρισε ιδιαίτερα πετυχημένο το μέχρι τώρα έργο της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης, υπογραμμίζοντας ότι κατόρθωσε με περισσότερο συμμετοχικό και δημοκρατικό τρόπο απ' ότι οι διακυβερνητικές διασκέψεις του παρελθόντος, να πετύχει συναίνεση σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σ' αυτά περιλαμβάνονται η ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στις Συνθήκες, η ενιαία νομική προσωπικότητα της ΕΕ, η απλοποίηση των θεσμικών κειμένων και των λειτουργιών της Ενωσης, οι νέες αρχές για την εφαρμογή της επικουρικότητας μεταξύ των κοινοτικών οργάνων και των κρατικών αρχών και ο αναβαθμισμένος ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στο κοινοτικό γίγνεσθαι.

    Για τα ''δύσκολα'' που απομένουν, δηλαδή την ύπαρξη ή όχι διπλού προέδρου (ενός προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενός μονίμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ενσωμάτωση νέων αρχών Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας στις κοινοτικές πολιτικές, ο Πατ Κοξ προέβλεψε ότι θα υπάρξουν συναινετικές λύσεις έως την ολοκλήρωση της Συνέλευσης και κατά τη διάρκεια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης που θα ακολουθήσει μετά τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

    Συμβιβαστικές λύσεις

    Πάντως, σε ότι αφορά αυτά τα εκκρεμή ζητήματα, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι υπέρ της ύπαρξης ενός προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αναβαθμισμένο ρόλο και ο οποίος θα εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα αποδίδει λόγο σ' αυτό.

    Οσον αφορά στον αριθμό των Επιτρόπων, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε πως προσωπική του εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει ένας συμβιβασμός με βάση τα όσα προβλέπει ήδη η Συνθήκη της Νίκαιας. Δηλαδή ένας Επίτροπος ανά χώρα έως ότου η Ε.Ε ξεπεράσει τα 25 κράτη μέλη και στη συνέχεια λιγότεροι Επίτροποι από τις χώρες μέλη, αλλά βάσει των αρχών της εναλλαγής και ισότητας.

    Στο κρίσιμο ερώτημα αν πρέπει να υπάρξει μόνιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Κοξ εξήγησε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει εκφράσει συγκεκριμένη θέση.

    Ωστόσο, εφόσον πρέπει να συνδυάζεται στο μέλλον η συνέχεια των λειτουργιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ισότητα και εναλλαγή, ο ίδιος πιστεύει ότι ένας μόνιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να παίζει συντονιστικό ρόλο -και όχι να είναι ''υπερπρόεδρος''- να είναι ελέγξιμος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ενδεχομένως, όπως έχει προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, να εκλέγεται από τους Ευρωπαίους πολίτες.

    Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι κι αυτό, με τη σειρά του, υπέρ της συγχώνευσης σε μια θέση ''υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε'' των σημερινών καθηκόντων του Υπάτου Εκπροσώπου της Ε.Ε για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής (δηλαδή του σημερινού ρόλου του Χαβιέ Σολάνα) και του αρμοδίου Επιτρόπου για τις Εξωτερικές Σχέσεις της Ε.Ε (σημερινού ρόλου του Κρις Πάτεν).

    Ερωτηθείς ειδικά για το μέλλον της ΚΕΠΠΑ στην Ε.Ε και την πρωτοβουλία των τεσσάρων χωρών (Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου) για την ανάπτυξη μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Αμυνας από ένα αριθμό κρατών που το επιθυμεί, απάντησε πως η επόμενη Συνταγματική Συνθήκη της Ε.Ε θα περιέχει περισσότερες προβλέψεις για κοινές πολιτικές στους τομείς αυτούς απ' ότι στο παρελθόν.

    ''Πρέπει πρώτα να εξαντλήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί στους τομείς της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, για το πώς μπορεί π.χ. να αποκτήσει ουσία η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, και μόνο μετά να συζητήσουμε για ευέλικτες συνεργασίες και ξεχωριστούς πυρήνες στα θέματα αυτά'', ήταν η απάντησή του.

    Συμπλήρωσε, ακόμη, πως η Ε.Ε πρέπει να αποκτήσει το δικό της δόγμα για την ασφάλεια/άμυνα -όπως πρότεινε η Ελληνική Προεδρία και άλλες πλευρές- πριν προχωρήσει πιο πέρα. ''Οι ΗΠΑ διέθεταν πάντα ένα τέτοιο δόγμα. Μπορεί στην Ευρώπη να διαφωνούμε με το σημερινό αμερικανικό αμυντικό δόγμα, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι εκείνη η πλευρά διαθέτει ένα τέτοιο δόγμα και εμείς όχι'' συμπλήρωσε.

    Στην αναφορά των ονομάτων του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Γερμανού υπουργού Γιόσκαρ Φίσερ ως κατάλληλων υποψηφιοτήτων για κάποιες από τις θέσεις των προέδρων των κοινοτικών οργάνων και του ''υπουργού Εξωτερικών'' της Ενωσης, απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν οι ίδιοι συμμερίζονται τη σχετική φημολογία του Τύπου και κατά πόσο ενδιαφέρονται γι' αυτές τις θέσεις.

    Ωστόσο, σχολίασε ότι και οι δύο πολιτικοί έχουν όλα τα προσόντα για τέτοιες θέσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι η προέλευση ενός ικανού πολιτικού από μια μικρή χώρα δεν μπορεί να αποτελεί κώλυμα για την κατάληψη ανάλογων αξιωμάτων.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Ε.Ε και ΗΠΑ μετά τον πόλεμο στο Ιράκ και τις διαφωνίες που προέκυψαν, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, ώστε είναι αδιανόητο να οδηγηθούν σε ''διαζύγιο''. Ωστόσο τόνισε με νόημα ότι ''στις σημερινές ευρω-αμερικανικές σχέσεις είναι προτιμότερη μια επιλεκτική συμβίωση από έναν πλήρη γάμο''.

    Τέλος, ερωτηθείς για την περίπτωση διενέργειας ευρωεκλογών στην Ελλάδα νωρίτερα από τις υπόλοιπες χώρες μέλη ώστε να συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές, τόνισε ότι ''πρέπει να σεβαστούμε τη σειρά των πραγμάτων που υπάρχουν για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Οι εκλογές για την ανάδειξη του 6ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα ενιαίο γεγονός για όλη την Ενωση το οποίο αποκτά μεγαλύτερη σημασία απ' ότι οποιαδήποτε φορά στο παρελθόν λόγω της διεύρυνσης και της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης''.

    [05] Διάβημα Κούβας προς ΗΠΑ για ηλεκτρονικές παρεμβολές

    23/5/2003 8:33:00 μμ

    Η κουβανική κυβέρνηση απέστειλε επίσημο διάβημα στην αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε στην Αβάνα, με αφορμή ''σωρεία ηλεκτρονικών παρεμβάσεων στις συχνότητες εκπομπής κουβανικών ΜΜΕ".

    Στο επίσημο διάβημα, που μεταδόθηκε από πολλά ΜΜΕ της Κούβας την Παρασκευή, εκφράζεται ειδική διαμαρτυρία επειδή την περασμένη Τρίτη, ανήμερα της επετείου της Επανάστασης, έγιναν συστηματικές ηλεκτρονικές παρεμβολές μέσω ενός αεροπλάνου της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, που πετούσε στο διεθνή εναέριο χώρο κοντά στη Κούβα.

    ''Ωμές και βάρβαρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου τηλεπικοινωνιών''

    Στην ίδια διαμαρτυρία αναφέρθηκε ότι δύο ισπανόφωνα αμερικανικά ραδιοφωνικά δίκτυα, που εκπέμπουν από τη Φλώριδα, ειδικά αυτές τις μέρες χάρη στο σύστημα των παρεμβολών ''υπερκάλυψαν'' επανειλημμένως τις εκπομπές των κουβανικών ΜΜΕ.

    Ολες αυτές οι παραβιάσεις χαρακτηρίζονται από κουβανικής πλευράς ''ωμές και βάρβαρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου τηλεπικοινωνιών, αλλά και του διεθνούς δικαίου απλά''.

    [06] Τον αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στο Ιράκ όρισε ο Ανάν

    23/5/2003 10:13:00 μμ

    Κάθε μέρα και πιο ξεκάθαρος γίνεται ο ρόλος του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ. Μετά την απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας να δοθεί στο Διεθνή Οργανισμό ένας περιορισμένος αλλά ανεξάρτητος ρόλος στο Ιράκ, την μεταπολεμική περίοδο, τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στο Ιράκ, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Πρόκειται για τον 55χρονο Βραζιλιάνο Σέρτζιο Βιέρα Ντε Μέλο, ο οποίος είχε διατελέσει ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Βιέρα Ντε Μέλο: Ο άνθρωπος της Ουάσινγκτον

    Ο Βραζιλιάνος Ντε Μέλο, ήταν η καλύτερη επιλογή του ΟΗΕ για την Ουάσινγκτον.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ντε Μέλο είχε συναντηθεί στις αρχές Μαρτίου - εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ - με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και την Σύμβουλο του για θέματα Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις.

    Διπλωμάτες εκτιμούν ότι αρχικά η θητεία του θα είναι τετράμηνη ενώ παράλληλα θα διατηρεί και τη θέση του ύπατου αρμοστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οποία κατέχει εδώ και οκτώ μήνες.

    Ο Ντε Μέλο, είναι γιος Βραζιλιάνου διπλωμάτη, μιλά αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και φυσικά τη μητρική του γλώσσα, πορτογαλικά. Δεν μιλά, όμως αραβικά.

    Αρθηκαν οι κυρώσεις κατά του Ιράκ

    Χθες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε ομόφωνα υπέρ του αμερικανικού σχεδίου απόφασης για την άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράκ.

    Η απόφαση που επικυρώθηκε με ψήφους 14-0 - η Συρία απείχε της ψηφοφορίας- δίνει στις ΗΠΑ και τη Βρετανία την εξουσία να διοικήσουν το Ιράκ και να προχωρήσουν στην πώληση του ιρακινού πετρελαίου ώστε να υπάρξουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    Την απόφαση, χαιρέτησε χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος έκανε λόγο για το μήνυμα ενότητας, που έστειλε η διεθνής κοινότητα.

    ''Δώσαμε ένα ζωτικό ρόλο στο Ιράκ στην ανοικοδόμηση, μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν" είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    [07] Η ΕΠΟ επανέφερε τον θεσμό του Σούπερ Καπ

    23/5/2003 8:43:00 μμ

    Ο θεσμός του "Κυπέλλου Φιλίας και Αλληλεγγύης" (Σούπερ Καπ), που είχε αδρανήσει τα τελευταία χρόνια επανέρχεται με απόφαση που πήρε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ. Το Σούπερ Καπ για την αγωνιστική περίοδο 2003-2004 θα διεξαχθεί μεταξύ της πρωταθλήτριας ομάδας και του Κυπελλούχου ΠΑΟΚ, στις 17 Αυγούστου, στο γήπεδο των Τρικάλων. Τα έσοδα του συγκεκριμένου αγώνα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ακόμη αποφασίστηκε η διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος 2003-2004 να ξεκινήσει στις 10 Αυγούστου με το ίδιο σύστημα που διεξήχθη και αυτή της περιόδου 2002-2003, ενώ παρατείνεται η αγωνιστική περίοδος ως τις 05.07.2003, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ομαλής λήξης όλων των πρωταθλημάτων (τοπικών ή εθνικών) που είναι σε εξέλιξη.

    [08] e-health: Διάκριση για το Βενιζέλειο νοσοκομείο Κρήτης

    23/5/2003 9:31:00 μμ

    Τιμητική διάκριση έλαβε το περιφερειακό δίκτυο ενημέρωσης για την υγεία (HYGEIANET) του Βενιζέλειου περιφερειακού νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, στο πλαίσιο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τη μία από τις τέσσερις τιμητικές διακρίσεις για θέματα ηλεκτρονικής υγείας (e-health), που μαζί με τα τέσσερα βραβεία "e-Europe in e-health" ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου για την Ηλεκτρονική Υγεία, που οργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ελληνική Προεδρία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, οι τιμηθέντες με τα βραβεία "e-Europe in e-health" επιλέχτηκαν από μια ανεξάρτητη επιτροπή, με βάση τις 42 καλύτερες πρακτικές στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας που είχαν επιλεγεί από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου.

    Τα βραβεία απένειμαν ο αρμόδιος για θέματα επικοινωνιών επίτροπος, Έρκι Λίκανεν, ο αρμόδιος για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή επίτροπος, Ντέιβιντ Μπερν, ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής και ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μανώλης Στρατάκης.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν υπουργοί Υγείας και υπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών από τα κράτη μέλη της ΕΕ, από τα υποψήφια κράτη μέλη και από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

    [09] Σύμπραξη επτά χωρών για ασφαλές διαδίκτυο για παιδιά

    23/5/2003 8:44:00 μμ

    Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα που θα καταστήσει ασφαλέστερο το διαδίκτυο για τα παιδιά. Το σχέδιο έχει τρία στάδια: την ενθάρρυνση της αυτορρύθμισης και των κωδίκων επικοινωνίας, την ανάπτυξη των συστημάτων φιλτραρίσματος και των συστημάτων προειδοποίησης, και την γνωστοποίηση σε γονείς, δασκάλους και παιδιά για τις δυνατότητες και τα μειονεκτήματα του διαδικτύου. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, το πρόγραμμα δημιουργεί εργαλεία και παράγει σχέδια χρηματοδότησης για την ενίσχυση και εκπαίδευση των ανθρώπων σε μια ασφαλή κοινωνία της πληροφορίας. Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν η Γερμανία, η Βρετανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Ισπανία, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα: http://www.safer-internet.net/

    [10] Wi-Fi στην υπηρεσία της υγείας

    23/5/2003 8:43:00 μμ

    Νοσοκομείο στην Ολλανδία άρχισε να χρησιμοποιεί ένα ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi) προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των ασθενών του. Οι ασθενείς στο νοσοκομείο Λέγιενμπουργκ θα φορούν περικάρπια με ενσωματωμένο γραμμοκώδικα (bar code), τα οποία θα περιλαμβάνουν πληροφορίες για την ομάδα αίματος, ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα θανάτου από μετάγγιση διαφορετικής ομάδας. "Θα σώζαμε τις ζωές ασθενών; Αξίζει η επένδυση; Ποια είναι η αξία μιας ζωής;" είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο υπεύθυνος τεχνολογίας του νοσοκομείο Leyenburg. Πάντως, τα τελευταία πέντε έτη, δύο άνθρωποι πέθαναν ως αποτέλεσμα τέτοιου είδους ιατρικού λάθους στην Ολλανδία.

    [11] Σύντομα τέλος στην ταλαιπωρία των χρηστών ΟΤΕnet

    23/5/2003 7:46:00 μμ

    Εξομαλύνεται σταδιακά το πρόβλημα που προκάλεσε στα κυκλώματα της ΟΤΕnet ο φονικός σεισμός που σημειώθηκε στην Αλγερία. Τρία υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών της ΟΤΕnet στην περιοχή της Μεσογείου υπέστησαν βλάβη, με αποτέλεσμα περίπου 200.000 χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα να έχουν σοβαρό πρόβλημα, το οποίο εντοπίστηκε κυρίως στην επικοινωνία με ξένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Ηδη όμως όπως ανακοίνωσε η εταιρία έχουν βρεθεί προσωρινές λύσεις για την εξυπηρέτηση των χρηστών, ενώ σε πέντε ημέρες θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών.

    Για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα και να εξυπηρετηθούν οι πελάτες της ΟΤΕnet, η εταιρία χρησιμοποίησε δύο κυκλώματα μέσω Ιταλίας και έτσι σταδιακά το πρόβλημα εξομαλύνθηκε και από το πρωί της Παρασκευής οι πελάτες της ΟΤΕnet μπορούσαν να κάνουν ξανά χρήση του διαδικτύου.

    Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της βλάβης στα τρία υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών και εκτιμάται ότι σε περίπου πέντε μέρες θα έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

    Εξάλλου σε ανακοίνωσή της η εταιρία FORTHnet επισημαίνει ότι το δίκτυό της και κατά συνέπεια οι χρήστες της δεν αντιμετώπισαν ούτε αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στην επικοινωνία τους, ούτε κάποια μείωση στην ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας. Αυτό συμβαίνει, όπως αναφέρει, γιατί η διασύνδεση της εταιρίας με το διεθνές Ιντερνετ γίνεται μέσω ιδιόκτητου ενσύρματου κυκλώματος υποθαλάσσιας οπτικής ίνας και δρομολογείται μέσω Ιταλίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 23 May 2003 - 20:55:12 UTC