Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ταλαιπωρία των οδηγών λόγω βροχής
  • [02] Αντιδράσεις για το θέμα εξετάσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου
  • [03] Μνημόνιο τουριστικής συνεργασίας των χωρών ΝΑ Ευρώπης
  • [04] Νέα στέγη περίθαλψης για τους ανθρώπους του Τύπου
  • [05] Καταδίκη προέδρου του Ε.Ε.Σ για το ''Ερρίκος Ντυνάν''
  • [06] Νέα επίθεση της ''Αυριανής'' με στόχο τον υπ. Οικονομίας
  • [07] Εκλογές στην ΕΣΗΕΑ
  • [08] Νέα επίθεση αρκούδας
  • [09] Συνάντηση Παπαντωνίου-Έβερτ για τις τουρκικές προκλήσεις
  • [10] Στο Δουβλίνο ο πρωθυπουργός
  • [11] Έτοιμο το Ισραήλ να αποδεχτεί τον ''οδικό χάρτη''
  • [12] Σύνοδος της G8 στο Παρίσι
  • [13] Νέα έκρηξη βόμβας στη Λωρίδα της Γάζας
  • [14] Απόπειρα δολοφονίας του Αραφάτ με άνθρακα
  • [15] Γκιούλ: Nέο σχέδιο φιλο-ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων
  • [16] Μπερλουσκόνι: ''Δεν παραιτούμαι''
  • [17] Ξανάρχισαν οι πτήσεις των ιορδανικών αερογραμμών στο Ιράκ
  • [18] Ο γιος του Σαντάμ σκέφτεται να παραδοθεί
  • [19] Ανάσα για τους εργαζόμενους στα Beauty and Diet
  • [20] Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο στην Αθήνα
  • [21] Μπατατούδης τέλος για τον ΠΑΟΚ
  • [22] Υποψήφια η Μόσχα για το 2012
  • [23] Ποδηλασία: Χειρουργήθηκε ο Ταμουρίδης
  • [24] Χονγκ Κονγκ: Νέο κρούσμα των τρελών αγελάδων
  • [25] Σκάνδαλο με προϊόντα της Μπάγερ
  • [26] Πρόστιμο σε 8χρονη γιατί δεν άνοιξε το στόμα της στον οδοντίατρο
  • [27] Κάννες: Δημοπρασία κατά του AIDS

    [01] Ταλαιπωρία των οδηγών λόγω βροχής

    Nίκος Μπορμπαντωνάκης 23/5/2003 1:09:00 μμ

    Σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση που έπεσε την Παρασκευή στο λεκανοπέδιο της Αττικής και κυρίως στις βορειοανατολικές περιοχές. Το πρωί σε αρκετούς δρόμους παρατηρήθηκε μποτιλιάρισμα, ενώ υπήρξαν προβλήματα και με την σηματοδότηση, τα οποία, ωστόσο, αποκαταστάθηκαν. Αυτή την ώρα αυξημένη είναι η κίνηση στις λεωφόρους Κηφισίας και Μεσογείων, αλλά και στην οδό Πατησίων. Σε αρκετά σημεία το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. Στο μεταξύ, ισχυρές καταιγίδες σημειώνονται σε όλη τη χώρα, με τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

    Ταλαιπωρία περίμενε τους οδηγούς που κινήθηκαν την Παρασκευή στο λεκανοπέδιο της Αττικής, λόγω της ξαφνικής βροχόπτωσης που έπληξε την πρωτεύουσα.

    Στην γέφυρα της Κηφισίας με τη Σπύρου Λούη, στο ύψους του Ολυμπιακού Σταδίου, αρκετά αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν σε λιμνάζοντα νερά. Με δυσκολία πραγματοποιήθηκε η κίνηση των αυτοκινήτων και σε αρκετούς δρόμους στο κέντρο της Αθήνας.

    Με δυσκολία διεξαγόταν η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ενώ σχεδόν ακινητοποιημένα ήταν τα αυτοκίνητα στον Κηφισό, από τα ΚΤΕΛ ως τη διασταύρωση της Ρενό και στη λεωφόρο Ηλιουπόλεως στο ύψος της Γυμναστικής Ακαδημίας.

    Επίσης, προβλήματα δημιουργήθηκαν και με τη σηματοδότηση στους δρόμους, καθώς εκτός λειτουργία τέθηκαν τα φανάρια στην Κάτω Κηφισιά και στη Βάρης-Κορωπίου. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα.

    Όσον αφορά στα νερά του Κηφισού, κατά τη διάρκεια του πρωινού παρουσίασαν κάποια μικρή ανησυχητική άνοδο, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν στα φυσιολογικά επίπεδα.

    Στο μεταξύ, η ισχυρή καταιγίδα που έπεσε το πρωί στην περιοχή της Μαλακάσας δυσχέραινε την κίνηση των αυτοκινήτων στην Εθνική Οδό.

    Εξάλλου, ολισθηρότητα παρατηρείται σε αρκετά σημεία του οδοστρώματος και η Τροχαία κάνει έκκληση στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Τέλος, να σημειωθεί ότι ισχυρές καταιγίδες παρατηρούνται σε όλη τη χώρα, με τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Οι ισχυρές βροχές θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, οι οποίοι συνιστούν προσοχή σε όσους εργάζονται στην ύπαιθρο, λόγω των κεραυνών.

    [02] Αντιδράσεις για το θέμα εξετάσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου

    23/5/2003 6:48:00 μμ

    "Φωτιά" στις ελληνογαλλικές σχέσεις, έβαλε το θέμα των προφορικών εξετάσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου για το πτυχίο Dalf. Οι υποψήφιοι καλούνταν να απαντήσουν στο ερώτημα "Γιατί είναι γελοία η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα". Αστοχο και βαρύτατο ατόπημα που αδικεί τη σχέση Ελλάδας με τη Γαλλία, χαρακτήρισε την πράξη του εκπαιδευτικού που επέλεξε το θέμα ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου. " Ας θυμόταν το Βαρόνο Ντε Κουμπερτέν " είπε χαρακτηριστικά. Αμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της ΟΕΟΑ προς το Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα και τον μορφωτικό ακόλουθο που είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Γιάννα Αγγελοπούλου, ο Γάλλος πρέσβης ζήτησε συγνώμη για το συμβάν και της μετέφερε τη θλίψη του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ. Με ανακοίνωση της η γαλλική πρεσβεία, τονίζει ότι στις προθέσεις των εξεταστών δεν ήταν να αμφισβητηθεί η ελληνική διοργάνωση αλλά να ελεγχούν οι γνώσεις των υποψηφίων στη γαλλική γλώσσα.

    Γαλλική συγνώμη

    Με τον υπουργό Παιδείας επικοινώνησε ο Γάλλος πρέσβης κ. Ριπέρ, ο οποίος εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για το περιστατικό, χαρακτήρισε την ενέργεια του εκπαιδευτικού που έθεσε το θέμα αποδοκιμαστέα και επισήμανε ότι δεν εκφράζει τη θέση της γαλλικής κυβέρνησης.

    " Ατυχη αλλά και άκομψη ενέργεια" χαρακτήρισε το συμβάν, ο Γενικός Διευθυντής Τύπου και ΜΜΕ της Αθήνα 2004, Σεραφείμ Κοτρώτσος.

    Σε επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε η Οργανωτική Επιτροπή επισημαίνεται ότι η ενέργεια δεν συνάδει με την πρωτοβουλία που έχει λάβει, κατόπιν συμφωνίας με τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, η "Αθήνα 2004" για τη διάδοση της γαλλικής γλώσσας μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας

    Τη λύπη του εξέφρασε το γαλλικό ινστιτούτο και επισημαίνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια σφάλματα.

    Με ανακοίνωση της η γαλλική πρεσβεία, επισημαίνει ότι δεν υπήρχε στόχος να ασκηθεί κριτική στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    "Οι γαλλικές αρχές, στο υψηλότερο επίπεδο, έχουν επανειλημμένα εκφράσει την απόλυτη εμπιστοσύνη τους για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την ελληνική κυβέρνηση και την Οργανωτική Επιτροπή" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που παραπέμπει στα όσα συμφώνησαν ο Γάλλος πρόεδρος με την πρόεδρο της "Αθήνα 2004".

    Διαμαρτυρία και από τους καθηγητές ιδιωτικών σχολείων

    Σε διαμαρτυρία προς το γαλλικό ινστιτούτο προχώρησαν και οι καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων.

    "Θεωρούμε τη συγκεκριμένη ενέργεια απαράδεκτη διότι προσβάλλει τα αισθήματα και τις ευαισθησίες όχι μόνο των εφήβων μαθητών αλλά και της κοινής γνώμης" αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση τους.

    Μάλιστα οι καθηγητές ζητούν να ακυρωθούν οι εξετάσεις, να απομακρυνθεί ο κ. Τριμπουσέ, Διευθυντής του τμήματος εξετάσεων και να ζητήσουν συγνώμη από τους μαθητές, τους γονείς και την ελληνική κοινωνία.

    [03] Μνημόνιο τουριστικής συνεργασίας των χωρών ΝΑ Ευρώπης

    23/5/2003 3:24:00 μμ

    Στην υπογραφή μνημονίου για την στενότερη τουριστική συνεργασία των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και τη σύσταση Διαβαλκανικού Συμβουλίου για θέματα τουρισμού προχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι υπουργοί εννέα κρατών της περιοχής, οι οποίοι συμμετείχαν σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον "Αστέρα" της Βουλιαγμένης. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, επανέλαβε την μεγάλη σημασία που έχει η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα όλων των χωρών.

    Προώθηση του τουρισμού στα Βαλκάνια

    Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης, δημιουργήθηκε ένα φόρουμ συνεργασίας, στο οποίο θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι όλων των βαλκανικών χωρών με στόχο της προώθηση του τουριστικού προϊόντος στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Η ευθύνη αυτού του φόρουμ θα είναι να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην υπουργική διάσκεψη, η οποία θα λαμβάνει τις πολιτικές αποφάσεις πάνω σε προτάσεις για την πολιτική τουρισμού. Η προεδρία των συμβουλίων των υπουργών θα είναι ετήσια εκ περιτροπής από τα συμμετέχοντα κράτη, αρχής γενομένης από την Ελλάδα.

    Δεδομένου ότι και τα νοτιοανατολικά ευρωπαϊκά κράτη είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, δηλώνουν την πρόθεση τους να διευκολύνουν την τουριστική διακίνηση μεταξύ των κρατών τους και των τουριστικών ροών από τρίτες χώρες. Παράλληλα προωθούνται κοινά προγράμματα προβολής του τουριστικού προϊόντος με στόχο την τόνωση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Πρώτο δείγμα της συνεργασίας των χωρών αποτελεί η απόφαση για τη δημιουργία ενός κοινού γαστρονομικού κέντρου, το οποίο θα γίνει στην Κομοτηνή, όπως επίσης και μια κοινή έκδοση εντύπου που θα αναφέρεται στον κοινό τουρισμό της Ν. Ανατολικής Ευρώπης.

    Τέλος, σημαντική για την ευόδωση των επενδυτικών πλάνων που θα εφαρμοστούν στην περιοχή, όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, είναι και η συνεργασία με ειδικό χρηματοδοτικό οργανισμό, θυγατρικό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

    [04] Νέα στέγη περίθαλψης για τους ανθρώπους του Τύπου

    23/5/2003 4:49:00 μμ

    Τη νέα στέγη περίθαλψης των ελλήνων δημοσιογράφων, των ανθρώπων του Τύπου και των οικογενειών τους, εγκαινίασαν ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, παρουσία του υπουργού Τύπου Χρήστου Πρωτόπαπα. Στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, που βρίσκεται στο Κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σισίνη και Ηριδανού, απηύθυναν χαιρετισμούς ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Κώστας Γκοτσίνας και ο προεδρεύων στην ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ενώ παραβρέθηκαν οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών φορέων του κλάδου, εκπρόσωποι κομμάτων και πολλές προσωπικότητες. Το νέο υπερσύγχρονο κτίριο είναι ιδιόκτητο, αναπτύσσεται σε έξι ορόφους, έχει συνολική επιφάνεια 5.100 τετραγωνικά μέτρα και έχει μελετηθεί για να καλύψει τις ανάγκες της επόμενης 25ετίας.

    [05] Καταδίκη προέδρου του Ε.Ε.Σ για το ''Ερρίκος Ντυνάν''

    23/5/2003 4:31:00 μμ

    Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ) Ανδρέα Μαρτίνη για την κατηγορία της απιστίας κατ' εξακολούθηση. Το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση του κ. Μαρτίνη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος, όπως και τα 23 μέλη του ΔΣ του Ε.Ε.Σ, για δυο πράξεις απιστίας. Τα αδικήματα αφορούν την εκποίηση κληροδοτημάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με σκοπό να διατεθούν για την ανέγερση της κλινικής ''Ερρίκος Ντυνάν'', καθώς και τις αμοιβές προς εξωτερικούς συνεργάτες που σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν ήταν απαραίτητοι. Το δικαστήριο καταδίκασε και τα 23 μέλη του Δ.Σ σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή. Ο εισαγγελέας έδρας Γρηγόρης Βαβέτσης είχε ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, ενώ οι ίδιοι στις απολογίες τους τόνισαν μεταξύ άλλων ότι αισθάνονται υπερήφανοι για τη δημιουργία της υπερσύγχρονης νοσοκομειακής μονάδας ''Ερρίκος Ντυνάν''.

    [06] Νέα επίθεση της ''Αυριανής'' με στόχο τον υπ. Οικονομίας

    23/5/2003 1:37:00 μμ

    Με αιχμές για οικονομικές ατασθαλίες εκ μέρους του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη και του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρου Καρατζά επαναλαμβάνει τις επιθέσεις του κατά κυβερνητικών στελεχών η Αυριανή. Για αρνητικό κλίμα εις βάρος του υπουργού Οικονομίας εντός του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο ο Τύπος, ενώ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατέστησε σαφές ότι στηρίζει τον Υπουργό Οικονομίας.

    Πλήρη στήριξη από τον πρωθυπουργό

    Σε σημερινό της δημοσίευμα η "Αυριανή" υποστηρίζει ότι με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, της οποίας προΐσταται ο Νίκος Χριστοδουλάκης και ύστερα από απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ" που διαχειρίζεται την κτηματική περιουσία του ΕΟΤ, αποφασίστηκε την 24η Δεκεμβρίου 2002 να πουληθούν 120 στρέμματα ιδιοκτησίας του ΕΟΤ στον Αστέρα Βουλιαγμένης στην Εθνική Τράπεζα και συγκεκριμένα στην εταιρεία που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο "Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης", έναντι του χαμηλού αντιτίμου των 45 εκατ. δρχ. το στρέμμα.

    Την ίδια ώρα, η "Ελευθεροτυπία" υποστηρίζει ότι, ο πρωθυπουργός δέχεται έμμεσες αλλά σαφείς πιέσεις να αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομίας. Μάλιστα, οι πιέσεις αυτές ενθαρρύνονται και από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη.

    Ενοχλημένος ο πρωθυπουργός από τα δημοσιεύματα και τις συνεχείς αναφορές στον υπουργό Οικονομίας την Πέμπτη, από το Λονδίνο όπου βρισκόταν, κατάστησε απολύτως σαφές ότι δεν λαμβάνει υπόψη του τις πιέσεις αυτέ και παρέχει πλήρη στήριξη στον πρώτο τη τάξει υπουργό του.

    Υπήρχαν πάρα πολλές αναφορές γύρω από την οικονομική πολιτική, δήλωσε ο υπουργός Τύπου, εξηγώντας την αναγκαιότητα της χθεσινής παρέμβασης του Κώστα Σημίτη για στήριξη του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη.

    Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθείται είναι η σωστή για τη χώρα και την κοινωνία και έχει προοπτικές, ενώ σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Αυριανή", ο υπουργός, αφού υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση καλύπτει απολύτως τις ενέργειες του υπουργού Οικονομίας και την ανακοίνωση της εταιρίας τουριστικών ακινήτων, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος και ισχύει η χθεσινή του παρέμβαση.

    Μάλιστα, είπε ότι παραμένει σε ισχύ η δήλωση του κ. Σημίτη που εξηγούσε τη σκανδαλολογία ως αποτέλεσμα της διαμάχης μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων και κομματικών επιδιώξεων.

    [07] Εκλογές στην ΕΣΗΕΑ

    23/5/2003 8:27:00 πμ

    Ο συνδυασμός "Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι" κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές για τη νέα διοίκηση στην ΕΣΗΕΑ, συγκεντρώνοντας 874 ψήφους και 4 έδρες. Ακολουθούν η Συσπείρωση Δημοσιογράφων με 766 ψήφους και 3 έδρες, η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων με 321 ψήφους και δύο έδρες, ενώ οι συνδυασμοί Δημοσιογραφική Συνεργασία και Αριστερή Όχθη καταλαμβάνουν από μία έδρα, συγκεντρώνοντας, αντίστοιχα, 258 και 193 ψήφους. Οι συνδυασμοί Δούρειος Τύπος και Γένοβα συγκέντρωσαν 154 και 39 ψήφους, αντίστοιχα, και δεν θα εκπροσωπούνται στη νέα διοίκηση της ένωσης.

    [08] Νέα επίθεση αρκούδας

    23/5/2003 6:39:00 μμ

    Ένα ολόκληρο κοπάδι χοίρους και αιγοπρόβατα έχει εξολοθρεύσει σ' ενα μήνα μια αρκούδα στα ορεινά του Βερμίου. Αρχικά οι κάτοικοι του χωριού Γεωργιανοί νόμισαν ότι πρόκειται για ληστές που έκλεβαν ζώα, εντόπισαν ομως πατημασιές του ζώου στην περιοχή. Πρόκειται για το τέταρτο περιστατικό με πρωταγωνιστή αρκούδα στη βορεια Ελλάδα μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

    [09] Συνάντηση Παπαντωνίου-Έβερτ για τις τουρκικές προκλήσεις

    22/5/2003 12:21:00 μμ

    Ταύτιση απόψεων στο θέμα της αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου με τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιου θερμού επεισοδίου. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαντωνίου εκτίμησε ότι δεν υπάρχει άμεσος ορατός σοβαρός κίνδυνος.

    Παπαντωνίου: Η Ελλάδα δεν θα παίξει το παιχνίδι της έντασης

    Ο υπουργός Αμυνας επανέλαβε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα και με ψυχραιμία και σταθερότητα αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

    Εξάλλου, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η χώρα μας δεν έχει κανένα συμφέρον να παίξει το παιχνίδι της έντασης.

    Ωστόσο, ο κ. Έβερτ σημείωσε ότι αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή την αδιέξοδη πολιτική της, θα απομονωθεί από όλη την Ευρώπη και ολόκληρος ο ελληνισμός θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να της κόψει το δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [10] Στο Δουβλίνο ο πρωθυπουργός

    23/5/2003 6:54:00 μμ

    Mε τον Ιρλανδό ομόλογό του, Μπέρτι Αχερν συναντήθηκε την Παρασκευή στο Δουβλίνο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Η άρση του εμπάργκο κατά του Ιράκ είναι το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση του, διότι παρότι ο πόλεμος οδήγησε σε ένα αποτέλεσμα, η χώρα δεν λειτουργεί, δήλωσε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε πως η Ευρώπη και ο ΟΗΕ θα παίξουν έναν σημαντικό ρόλο.

    Ακόμη, είπε, ότι η απόφαση αποτελεί θετικό βήμα διότι σύμφωνα με τα όσα είχε υποδείξει η Ε.Ε, τα Ηνωμένα Εθνη θα διαδραματίσουν σημαντικό ρολο στη διαδικασία της ανασυγκρότησης.

    "Θα πρέπει, λοιπόν, να αρχίσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου να βοηθήσουμε το λαό του Ιράκ να οργανώσει το νέο κράτος,να οργανώσει την οικονομία του, ώστε να καταπολεμήσει τη φτώχεια και να πετύχει την ανάπτυξή του", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

    Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Σλοβενία.

    [11] Έτοιμο το Ισραήλ να αποδεχτεί τον ''οδικό χάρτη''

    23/5/2003 6:15:00 μμ

    Το Ισραήλ είναι έτοιμο ν' αποδεχτεί τον ''οδικό χάρτη'' για την ειρήνευση με τους Παλαιστίνιους, δήλωσε την Παρασκευή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, προσθέτοντας ότι το ειρηνευτικό σχέδιο, θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση. Η προσεχής συνεδρίαση του Υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ προβλέπεται για την Κυριακή. Η ανακοίνωση του γραφείου του Σαρόν ακολούθησε αυτής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και της Κοντολίζα Ράις, συμβούλου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, στην οποία δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ κατανοούν τις ανησυχίες του Ισραήλ σχετικά με τον ''οδικό χάρτη'' και θα τις λάβουν ''πλήρως υπόψη'' στη διαμόρφωση αυτού του ειρηνευτικού σχεδίου.

    HΠΑ: Κατανοούν τις ανησυχίες του Ισραήλ

    ''Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι το κράτος του Ισραήλ είναι έτοιμο ν'αποδεχθεί τα βήματα που αναφέρονται στον 'οδικό χάρτη' και ότι αυτός θα υποβληθεί στην κυβέρνηση για έγκριση'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν τις ανησυχίες του Ισραήλ σχετικά με τον ''οδικό χάρτη'' και θα τις λάβουν ''πλήρως υπόψη'' στη διαμόρφωση αυτού του ειρηνευτικού σχεδίου, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Κρόφορντ του Τέξας και φέρει τις υπογραφές του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και της συμβούλου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις.

    Η ανακοίνωση δίδεται στη δημοσιότητα μετά τη δήλωση διπλωματικών πηγών στο Ισραήλ ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν συμφώνησε να επιδιώξει την έγκριση του ειρηνευτικού σχεδίου από το υπουργικό του συμβούλιο, εάν η Ουάσινγκτον δεσμευθεί από την πλευρά της να λάβει υπόψη τις ισραηλινές επιφυλάξεις.

    ''Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έλαβε μία απάντηση από την κυβέρνηση του Ισραήλ, με την οποία η τελευταία εξηγεί τις σημαντικές ανησυχίες της σχετικά με τον οδικό χάρτη'', αναφέρουν οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι στην ανακοίνωσή τους.

    ''Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται την άποψη της κυβέρνησης του Ισραήλ ότι πρόκειται για πραγματικές ανησυχίες και θα τις λάβουν πλήρως και σοβαρά υπόψη στην οριστική διαμόρφωση του οδικού χάρτη'', προσθέτουν.

    Οι Παλαιστίνιοι έχουν αποδεχθεί ήδη το ειρηνευτικό σχέδιο που αποκάλυψε ο Τζορτζ Μπους στις 30 Απριλίου και το οποίο προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους έως το 2005.

    Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει επιφυλάξεις όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας. Διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι η απόφαση του Σαρόν για το εάν θα αποδεχθεί τελικά το σχέδιο, θα εξαρτηθεί από την τελική διατύπωση της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Μπους εξετάζει το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Σαρόν και τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς πιθανώς στη Γενεύη ή στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, αλλά διπλωματικές πηγές αντέτειναν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν συναντήσεις μέχρι το Ισραήλ να αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο.

    [12] Σύνοδος της G8 στο Παρίσι

    23/5/2003 5:38:00 μμ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της G8 ολοκλήρωσαν το απόγευμα της Παρασκευής, στο Παρίσι τις εργασίες της συνόδου τους, η οποία ήταν ''μια ευκαιρία για ιδιαίτερα ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων'', όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος προήδρευσε της Συνόδου. Στην ατζέντα της Συνόδου ήταν οι εξελίξεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

    Πρόκληση η οικοδόμηση της ειρήνης στο Ιράκ

    Οι υπουργοί επίσης αναφέρθηκαν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, τη διάδοση των πυρηνικών ειδικά στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

    Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, μετά το πέρας της διάσκεψης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι ο Τζορτζ Μπους ''με ανυπομονησία'' περιμένει να έρθει στο Εβιάν, όπου πιστεύει πως θα πρέπει να γίνουν σε βάθος συζητήσεις ''ειδικά για την τρομοκρατία, για την οποία θεωρεί ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει''.

    ''Είναι μια σημαντική στιγμή, γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε ελεύθερα τις απόψεις μας και να ξαναβρεθούμε μετά από αρκετούς μήνες που ήταν δύσκολοι για όλους μας, ακόμα και αν δεν διακόπηκε ποτέ ο διάλογος'', τόνισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου.

    Σε ερώτημα για το ποιές είναι σήμερα οι αμερικανογαλλικές σχέσεις, με μία φωνή ο Κόλιν Πάουελ και ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν απάντησαν ''θαυμάσιες''. Oι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν επανειλημμένα τη θέλησή τους να ξεπεράσουν τις διαφορές του παρελθόντος και ''να προχωρήσουν κοιτώντας το μέλλον''.

    Για το θέμα του Ιράκ, ο κ. Ντε Βιλπέν τόνισε πως η G8 θεωρεί ''ως μεγαλύτερη πρόκληση την οικοδόμηση της ειρήνης στη χώρα αυτή και πιστεύει πως για να το πετύχει αυτό έχει την ανάγκη όλου του κόσμου''.

    Για τη Μέση Ανατολή, ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι ο ''οδικός χάρτης'' του ''κουαρτέτου'' αποτελεί ιστορική ευκαιρία για τη λύση του Παλαιστινιακού.

    Σχετικά με τις τροποποιήσεις που ζητούν οι Ισραηλινοί, δήλωσε ότι αυτές θα ληφθούν υπόψιν εφόσον ο ''οδικός χάρτης'' αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή.

    Σε ότι δέ αφορά τον Γιασέρ Αραφάτ, ο κ. Πάουελ υπήρξε κατηγορηματικός, λέγοντας πως ''δεν μπορεί να είναι συνομιλητής, χρειάζεται άλλο άτομο για τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις''.

    Αναγνώρισε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είναι εκλεγμένη προσωπικότητα με την απόλυτη αποδοχή του παλαιστινιακού λαού, ξεκαθάρισε όμως πως οι συζητήσεις θα γίνουν με τον πρωθυπουργό.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν αναφερόμενος στο μεσανατολικό δήλωσε ότι επιθυμεί να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν κατά το προσεχές του ταξίδι στο Ισραήλ, ενώ θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σιλβάν Σαλόμ. Παράλληλα θα επισκεφτεί τη Ραμάλα στη Δυτική Οχθη, την ερχόμενη Κυριακή, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ.

    Οσον αφορά τη συναντησή του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, ο κ. Ντε Βιλπέν σημείωσε ότι ''δική μας πολιτική και θέση είναι να συναντάμε και να μιλάμε με όλον τον κόσμο. Οφείλουμε να εργαστούμε για την ειρήνη... Είναι καλή στιγμή για να κινηθούμε. Το μήνυμά μου θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα''.

    Ειδική αναφορά έγινε στο Ιράν, εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος. Ο κ. ντε Βιλπέν εξήγησε ότι ζητήθηκε από το Ιράν να αποδείξει ότι έχει ''καλή θέληση'' και δεν στοχεύει σε στρατιωτική χρήση. Συγκεκριμένα ζητήθηκε η υπογραφή ειδικού πρωτοκόλλου με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, ώστε να δεσμεύεται σχετικά το Ιράν.

    Δηλώσεις Παπανδρέου στους Ελληνες δημοσιογράφους

    Στο περιθώριο των συζητήσεων ο κ. Παπανδρέου συνάντησε τους Ελληνες δημοσιογράφους, στους οποίους ανέφερε ότι η ομάδα των G8 αξιολόγησε τις διεθνείς εξελίξεις και τις εστίες κρίσης.

    Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Μ. Ανατολή και το Ιράκ, καθώς επίσης και για το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Κολομβία. Επίσης συζήτησαν για το Κογκό όπου υπάρχει μία σοβούσα ανθρωπιστική κρίση που θα μπορούσε να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

    Ειδικότερα για το Ιράκ και σε ότι αφορά στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι ''όλοι χαιρέτησαν την απόφαση αυτή η οποία αναδεικνύει μία νέα ενότητα της διεθνούς κοινότητας. "Ας ελπίσουμε ότι η ενότητα αυτή πράγματι θα υπάρξει και ότι ο ρόλος του ΟΗΕ θα αναδειχθεί και πάλι ως σημαντικός όχι μόνο για το Ιράκ αλλά και σε διεθνές επίπεδο''.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε το γεγονός ότι με το ψήφισμα αναγνωρίζεται ο ρόλος του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι ''ως Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρετίσαμε την απόφαση αυτή που επιτρέπει και στην Ε.Ε πια, ν' αναλάβει πρωτοβουλίες, όχι μόνο στον ανθρωπιστικό τομέα, αλλά και ευρύτερα στον τομέα της ανασυγκρότησης, στην υποβοήθηση του εκδημοκρατισμού και στη δημιουργία μίας άλλης τύχης για τον ιρακινό λαό. Η σταθερότητα στην περιοχή μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και λόγω της γειτνίασής της με την Ε.Ε. Βλέπουμε την επιρροή που έχει η περιοχή αυτή στη Μ. Ανατολή και στο παλαιστινιακό πρόβλημα, όπως βεβαίως και στην Τουρκία που είναι υποψήφια χώρα και συνορεύει με το Ιράκ. Η σταθερότητα στην περιοχή θα επηρεάσει άλλωστε και την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε κάτι το οποίο έχουμε βάλει ως στρατηγικό στόχο'', κατέληξε ο υπουργός.

    Σε ερώτημα για το αν το θέμα της Κύπρου, απασχόλησε τους υπουργούς, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: ''Οπωσδήποτε το κυπριακό δεν είναι από τις κρίσεις που συζητούμε, απασχολεί όμως τα μέλη του G8 που πολλές φορές και στο παρελθόν έχουν πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα αυτό".

    Ανταλλάσσουμε και ανταλλάξαμε απόψεις, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που του έδωσε η αμερικάνικη πλευρά, "ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε επικοινωνία με τον Τζορτζ Μπους. Μεταξύ άλλων συζήτησαν και για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο για την ελεύθερη επικοινωνία (στην πράσινη γραμμή), ο δε κ. Μπους τόνισε ότι υπάρχει το σχέδιο Ανάν και ότι βάσει αυτού θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Σχετικά τέλος με την επίσκεψη Πάουελ στο Παρίσι και εάν αυτή συμβολίζει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ, Ευρώπης και Γαλλίας, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: ''Νομίζω ότι κοιτάμε προς το μέλλον. Οι πρόσφατες διαφωνίες στο παρελθόν για το Ιράκ ήταν υπαρκτές, είναι γνωστές, αλλά υπάρχει η βούληση να δούμε τα επόμενα βήματα μ' ένα τρόπο που θα διασφαλίσει τον ρόλο του ΟΗΕ, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η ΕΕ έχει αναλάβει και πρωτοβουλία ν' αναδείξει ένα δικό της πλαίσιο στρατηγικής για τα διεθνή θέματα μέσα από ένα εσωτερικό διάλογο και ανάλυση για τα δικά μας ευρωπαϊκά συμφέροντα.

    Αυτό θ' αποτελέσει μία ουσιαστική βάση για ένα εποικοδομητικό και επί ίσοις όροις -ελπίζουμε- διάλογο με τις ΗΠΑ στη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Σημίτη με τον κ. Μπους.''

    [13] Νέα έκρηξη βόμβας στη Λωρίδα της Γάζας

    23/5/2003 4:39:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Τουλάχιστον οκτώ επιβάτες λεωφορείου τραυματίστηκαν την Παρασκευή από έκρηξη βόμβας, που είχε τοποθετηθεί δίπλα στο δρόμο κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, δύο από τους τραυματίες παραμένουν στο νοσοκομείο, ενώ οι άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρά. Αρχικά, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι το αυτοκίνητο χτυπήθηκε από έναν αντιαρματικό πύραυλο. Η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σημείωσε ότι διεξάγονται έρευνες στο σημείο της έκρηξης.

    Την ευθύνη ανέλαβε η Χαμάς

    Η ισραηλινή αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η βόμβα εξερράγη τη στιγμή που το λεωφορείο, συνοδευόμενο από στρατιωτικά οχήματα, περνούσε δίπλα της στο δρόμο που ενώνει τον οικισμό με το πέρασμα Κάρνι.

    Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Χαμάς στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του ''οδικού χάρτη'', που πραγματοποιήθηκε στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλίγια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    [14] Απόπειρα δολοφονίας του Αραφάτ με άνθρακα

    23/5/2003 2:29:00 μμ

    Από απόπειρα δολοφονίας, που έγινε πριν από τρεις εβδομάδες με επιστολή που περιείχε τον βάκιλο του άνθρακα, γλίτωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, όπως γράφει την Παρασκευή η αραβική εφημερίδα "Αλ Χαγιάτ". Η εφημερίδα επικαλείται τον σύμβουλο του Παλαιστίνιου προέδρου για θέματα ασφαλείας Χάνι αλ Χάσαν, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της προεδρίας έστειλαν την επιστολή για έλεγχο, όπως συνηθίζεται, πριν την ανοίξουν, και ανακάλυψαν ότι περιείχε μία σκόνη. Μετά την ανάλυση της επιστολής διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για άνθρακα, όπως τόνισε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

    Τα ταχυδρομικά μηνύματα περνούν από το Ισραήλ

    Ο Χανι αλ Χασαν σημείωσε ότι τα γραμματόσημα στην επιστολή μαρτυρούσαν ότι προερχόταν από μία ασιατική χώρα, διευκρινίζοντας ότι όλα τα ταχυδρομικά μηνύματα με προορισμό τους Παλαιστινίους περνούν από το Ισραήλ.

    Ο παλαιστίνιος αξιωματούχος τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν ήταν σε θέση να αναζητήσει την πραγματική προέλευση της επιστολής, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβάλει οι Ισραηλινοί.

    [15] Γκιούλ: Nέο σχέδιο φιλο-ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων

    23/5/2003 6:09:00 μμ

    Η τουρκική κυβέρνηση θα καταθέσει πολύ σύντομα προς συζήτηση στο κοινοβούλιο ένα νέο σχέδιο φιλο-ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές προβλέπουν κυρίως την άρση ορισμένων εμποδίων στην ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας και έχουν επίσης στόχο να επιτρέψουν τις εκπομπές από τα ιδιωτικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα σε άλλες γλώσσες εκτός της τουρκικής, στην συγκεκριμένη περίπτωση στην κουρδική γλώσσα, διευκρίνισε ο Γκιούλ απευθυνόμενος στο τουρκικό κοινοβούλιο.

    Το κυβερνητικό σχέδιο, που πρέπει πρώτα να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει επίσης την κατάργηση του αρθρου 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου, σύμφωνα με το οποίο πολλοί διανοούμενοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση για ''αυτονομιστική προπαγάνδα''.

    Ο Γκιούλ επισήμανε πως ο χρόνος πιέζει την Τουρκία να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ.

    ''Μπορούμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να ανοίξουμε ή να κλείσουμε την πόρτα της ΕΕ. Οι δύο τρεις επόμενοι μήνες είναι πάρα πολύ σημαντικοί'', κατέληξε ο τούρκος Yπουργός.

    [16] Μπερλουσκόνι: ''Δεν παραιτούμαι''

    23/5/2003 1:58:00 μμ

    Δεν πρόκειται να παραιτηθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εάν καταδικαστεί με την κατηγορία της διαφθοράς. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης, ο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι σκοπεύει να παραμείνει στην πρωθυπουργία ως τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης το 2006. Ερωτηθείς εάν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που καταδικαστεί, ο Μπερλουσκόνι απάντησε ''Αδύνατον''. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δικάζεται στο Μιλάνο με την κατηγορία ότι δωροδόκησε δικαστές στη Ρώμη το 1985 για να επιτύχει ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις κατά τη διαδικασία εξαγοράς της δημόσιας εταιρίας τροφίμων SME από την εταιρία του Fininvest.

    [17] Ξανάρχισαν οι πτήσεις των ιορδανικών αερογραμμών στο Ιράκ

    23/5/2003 7:31:00 μμ

    Το αεροδρόμιο της Βαγδάτης

    Φωτό Αρχείου

    Οι Βασιλικές Αεροπορικές Γραμμές της Ιορδανίας ξανάρχισαν την Παρασκευή τις πτήσεις τους προς τη Βαγδάτη, στέλνοντας στο Ιράκ ένα αεροσκάφος με 38 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. ''Οι Βασιλικές Αεροπορικές Αερογραμμές της Ιορδανίας είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία που ξαναρχίζει τις τακτικές πτήσεις προς το Ιράκ'', δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας. ''Θα εκτελούμε τρεις πτήσεις ημερησίως, Σάββατο, Τρίτη, Πέμπτη αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης'', πρόσθεσε ο ίδιος.

    [18] Ο γιος του Σαντάμ σκέφτεται να παραδοθεί

    23/5/2003 5:00:00 μμ

    Την παράδοσή του στις αμερικανικές Αρχές, σκέφτεται ο Ουντάι Σαντάμ Χουσεΐν, μεγαλύτερος γιος του Ιρακινού πρώην προέδρου, όπως γράφει την Παρασκευή η εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, διευκρινίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται μέσω τρίτων. Ωστόσο, στο άρθρο αναφέρεται ότι ο Ουντάι Χουσεΐν διστάζει να παραδοθεί λόγω της άκαμπτης στάσης που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για την παράδοσή του.

    Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι θα τον συλλάβουν

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμη πηγή που γνωρίζει την κατάσταση, ο γιος του Σαντάμ κρύβεται σε ένα προάστιο της Βαγδάτης και θέλει, πριν παραδοθεί, να μάθει ποιες είναι οι κατηγορίες σε βάρος του και ποιες θα είναι οι συνθήκες κράτησης και ανάκρισής του.

    Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ότι και ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσεΐν κρύβεται σε συνοικία της Βαγδάτης και πως ακόμα δεν έχει κατασταλάξει στο τι θα κάνει. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από ένα κοντινό πρόσωπο του Σαντάμ, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.

    Όσον αφορά στον Ουντάι, σε περίπτωση που παραδοθεί οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να του παράσχουν ευνοϊκή μεταχείριση, καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Αμερικανοί θεωρούν πως αργά ή γρήγορα θα τον συλλάβουν.

    Από την πλευρά του, ο Ουντάι φοβάται πως αν τον ανακαλύψουν οι Ιρακινοί θα τον σκοτώσουν και πιστεύει ότι σε μια αμερικανική φυλακή θα είναι περισσότερο ασφαλής, αλλά ακόμα και για αυτό αλλάζει συχνά γνώμη.

    [19] Ανάσα για τους εργαζόμενους στα Beauty and Diet

    23/5/2003 6:39:00 μμ

    Το "φιλί της ζωής" στον όμιλο ομορφιάς Beauty and Diet που βρισκόταν λίγο πριν από τη χρεοκοπία, δίνει η γνωστή χρηματιστηριακή εταιρία "First Boston Investment". Ανακοινώθηκε και επισήμως ότι αναλαμβάνει τη διοίκηση της αλυσίδας των γνωστών Ινστιτούτων με τη δέσμευση ότι θα διασφαλίσει το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στον όμιλο. Λύση διαφαίνεται και για τα Υβόννη Στορς και τα Σούπερ Μαρκετ Αντωνόπουλος που πτώχευσαν, αντιθέτως οριστική είναι η απόφαση της "Σίσερ Πάλκο" να μεταφέρει τη μονάδα της από τα Πετράλωνα στη Βουλγαρία.

    Δεσμεύσεις για τα δικαιώματα των υπαλλήλων

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου "Ν. Αυγερινοπούλου - Beauty &amp; Diet" η First Boston Investment αναλαμβάνει τη διοίκηση του ομίλου και υπόσχεται να λειτουργήσει με σύνεση και υπευθυνότητα ώστε όχι μόνο να διασφαλιστεί η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του ομίλου αλλά και να συνεχιστεί η ανοδική του πορεία.

    Σε σύσκεψη, που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, υπό την προεδρία του υφυπουργού Ελευθέριου Τζιόλα, με εκπροσώπους της διοίκησης του ομίλου, o υπουργός επιβεβαίωσε το γεγονός της συνεργασίας.

    "Οι συζητήσεις στο επιχειρηματικό επίπεδο ανάμεσα στον Όμιλο και στην εταιρία αυτή (First Boston Investment) δεν έχουν πλήρως ολοκληρωθεί, ωστόσο εμείς επιμείναμε ότι εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας" τόνισε με δηλώσεις του.

    Από την πλευρά του, ο νέος ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης του Ομίλου (First Boston Investment) δεσμεύτηκε ότι θα διασφαλίσει το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων του Ομίλου και θα τακτοποιήσει άμεσα όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες απέναντι τους.

    Στο μεταξύ, ο εκπαιδευτικός όμιλος Ξυνή με ανακοίνωση του διαψεύδει τη φημολογία για κλείσιμο του και καταγγέλλει προπάθεια συκοφάντησης του.

    Οριστικό το κλείσιμο της Σισερ Πάλκο

    Οσον αφορά στη Σισερ Πάλκο, η εταιρεία ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Λευτέρη Τζιόλα ότι δεν ενδιαφέρεται να διατηρήσει πλέον την παραγωγική της μονάδα στην Αττική, παρά το γεγονός ότι της προσφέρθηκαν δυνατότητες και προγράμματα τα οποία διαθέτουν πόρους για την αναδιάρθρωση, τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση, την εκπαίδευση και την επανακατάρτιση του προσωπικού.

    Ο κ. Τζιόλας, ο οποίος ενημέρωσε τις δύο πλευρές ότι θα δοθεί παράταση 20 ημερών στις διαβουλεύσεις με σκοπό να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση για την αποζημίωση και την επανένταξη των εργαζομένων στην αγορά εργασίας.

    Ο υφυπουργός Εργασίας επεσήμανε επίσης ότι θα ληφθούν ειδικά μέτρα για εκείνες τις κατηγορίες των εργαζομένων στη Σισερ Πάλκο που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

    [20] Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο στην Αθήνα

    23/5/2003 2:36:00 μμ

    Τζορτζ Σόρος

    Πρόσκληση στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα να προχωρήσει σε επενδύσεις στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, απηύθυνε ο διεθνούς φήμης χρηματιστής Τζορτζ Σόρος, από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, ξεχώρισε την τήρηση των μακροοικονομικών πολιτικών που ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ των αγορών, ως τους βασικούς τρόπους για να προχωρήσει η ανάπτυξη στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Από την πλευρά του, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θόδωρος Καρατζάς αναφέρθηκε στη νέα περίοδο που ανοίγει στην Ε.Ε. από τη διεύρυνση, ενώ υπογράμμισε τις τεράστιες προκλήσεις που δημιουργούνται από τη συνεργασία των νέων χώρων με τις άλλες χώρες της Ένωσης.

    Επενδύσεις στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης

    Ο Τζορτζ Σόρος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τη δημιουργία ενός δεύτερου κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, με στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Προτίμηση θα δοθεί όπως και στις επενδύσεις του πρώτου επιχειρηματικού κεφαλαίου, στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, και στην καλωδιακή τηλεόραση και σε εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων.

    Ο κ. Σόρος υπογράμμισε ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, για μια ενεργότερη συμμετοχή της Ευρώπης στην οικονομική ανάπτυξη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των συνεργασιών των χωρών της περιοχής.

    Όσον αφορά στον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Σόρος έδωσε έμφαση στην Ελληνική Προεδρία χαρακτηρίζοντάς την επιτυχημένη και δημιουργική σε μια μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολη εποχή, όπου λόγω του πολέμου στο Ιράκ δημιουργήθηκε ένταση τόσο μεταξύ Ε.Ε.-ΗΠΑ όσο και μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

    Κληθείς να σχολιάσει την προοπτική του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο διεθνούς φήμης χρηματιστής υποστήριξε ότι γνωρίζει πολύ λίγα για το ελληνικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει κάποιου είδους σχόλιο.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Σόρος επισήμανε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες που γίνονται για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

    Τέλος, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ή εκτίμηση για την πορεία του ευρώ και του δολαρίου.

    Ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας

    Πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό του Ali Babacan, που παρευρίσκεται στο φόρουμ, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, προκειμένου να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών και της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Babacan επισήμανε ότι υπάρχουν ουσιαστικές προοπτικές ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων, που βασίζονται στις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

    Επίσης, ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που βασίζεται στην κοινή βούληση των κυβερνήσεων των δυο κρατών.

    [21] Μπατατούδης τέλος για τον ΠΑΟΚ

    23/5/2003 3:11:00 μμ

    Πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Γιώργος Μπατατούδης θα αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα ΠΑΟΚ, καθώς το βράδυ της Πέμπτης συμφώνησε να παραχωρήσει το 51% των μετοχών στους διαδόχους του, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με παράγοντες της ομάδας. Ο κ. Μπατατούδης παραχώρησε τις μετοχές στην συμβολική τιμή του ενός ευρώ, αλλά με την προϋπόθεση πως θα εισπράξει μέρος της αξίας του μετοχικού κεφαλαίου μεταγενέστερα, όταν και αν βρεθεί νέος επενδυτής.

    Στην σύσκεψη παρόντες ήταν οι κ.κ. Καλύβας, Κατσαρής, Πανελούδης, Μόκκας, και ο νομικός κ. Θόδωρος Ζέρβας και αντικείμενο της συζήτησης ήταν η συναινετική εξέλιξη για την αποφυγή των συνεπειών στην ΠΑΕ, μετά από τα αδιέξοδα του μεγαλομετόχου.

    Την ικανοποίησή του από την συμφωνία εξέφρασε ο κ. Κατσαρής, που τόνισε ότι είναι μια σημαντική μέρα για τον ΠΑΟΚ, καθώς ο κ. Μπατατούδης ήρθε αποφασισμένος να δώσει λύση και νομίζω πως είναι θετικό αυτό.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπατατούδης υποστήριξε ότι μετά από χρόνια έρχεται η επόμενη μέρα, ενώ σημείωσε ότι δίνεται η ευκαιρία στην ομάδα να διατηρηθεί και να συνεχίσει.

    Στα χνάρια των Οκκά-Καφέ και ο Κουκιέλκα

    Τον δρόμο της προσφυγής θα διαλέξει όπως όλα δείχνουν και ο Μάριους Κουκιέλκα, οποίος είναι πρόθυμος να συνεχίσει την καριέρα του σε άλλη ομάδα, καθώς στον ΠΑΟΚ οι συνθήκες είναι δύσκολες.

    Στην ιστοσελίδα του μάνατζερ του Πολωνού ποδοσφαιριστή, Πασχάλη Παπαδόπουλου, υπάρχει δήλωση του παίχτη, ο οποίος αναγνωρίζει πως στον ΠΑΟΚ είχε ευκαιρία μιας νέας και θετικής καριέρας, ωστόσο οι συνθήκες τον υποχρεώνουν να συνεχίσει αλλού την καριέρα του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον παίκτη ενδιαφέρον έχει δείξει ο Ηρακλής, ενώ επίσης φαίνεται πως ο μάνατζερ του τον έχει προτείνει και στην γερμανική Νυρεμβέργη.

    Στο μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης επέστρεψε από την Ιταλία ο συνεργάτης του Αγγελου Αναστασιάδη, γυμναστής της ομάδας Λεωνίδας Δημητρακόπουλος, που επιθεώρησε αθλητικό κέντρο στην Βόρεια Ιταλία και σύμφωνα με πληροφορίες το έκλεισε για την έναρξη της προετοιμασίας εκεί τον προσεχή Ιούλιο.

    [22] Υποψήφια η Μόσχα για το 2012

    23/5/2003 4:08:00 μμ

    Και η Μόσχα μπήκε στη μάχη της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, καθώς την Παρασκευή η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ρωσίας, ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα της. Η ρωσική πρωτεύουσα θα διεκδικήσει τη διοργάνωση των αγώνων από τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη, το Παρίσι, τη Λειψία, την Αβάνα, ενώ αναμένεται και η υποψηφιότητα του Ρίο Ντε Τζανέιρο ή του Σάο Πάολο από τη Βραζιλία. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θ' αποφασίσει τον Ιούλιο του 2005 ποια πόλη θα φιλοξενήσει τους αγώνες.

    [23] Ποδηλασία: Χειρουργήθηκε ο Ταμουρίδης

    23/5/2003 4:03:00 μμ

    Σε χειρουργική επέμβαση στην ωμοπλάτη, υποβλήθηκε ο Γιάννης Ταμουρίδης. Ο διεθνής ποδηλάτης του Αυτόδρομου Πανοράματος, είχε υποστεί διπλό κάταγμα στην κλείδα κατά τη διάρκεια του 4ου Παγκοσμίου Κυπέλλου πίστας που έγινε στο Σίδνεϊ και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Μάντισον, με αποτέλεσμα το νυστέρι να κριθεί απαραίτητο. Η επέμβαση έγινε στο Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης από τον ορθοπεδικό χειρούργο κ. Σαμαρά και διήρκεσε τρεις ώρες. Ο Ταμουρίδης, που αύριο (Σάββατο) θα πάρει εξιτήριο, το επόμενο 10ήμερο θ' ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή, ενώ μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου αναμένεται να μπει και πάλι σε ρυθμό προπονήσεων.

    [24] Χονγκ Κονγκ: Νέο κρούσμα των τρελών αγελάδων

    23/5/2003 7:33:00 μμ

    Ένας άνδρας στο Χονγκ Κονγκ έχει προσβληθεί από την ασθένεια Κρόιτσφελντ Γιάκομπ (CJD), ανακοίνωσε την Παρασκευή νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ, προσθέτοντας ότι αποτελεί το πρώτο κρούσμα της θανατηφόρου ασθένειας που εντοπίζεται στην περιοχή φέτος. Ο 61χρονος, ο οποίος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις αρχές του περασμένου μήνα για διανοητική δυσλειτουργία και στη συνέχεια διεγνώσθη ότι πάσχει από την κλασική μορφή της Κρόιτσφελντ Γιάκομπ, προσθέτει το νοσοκομείο χωρίς να διευκρινίζει περισσότερα σχετικά με το ιστορικό του ασθενούς.

    Από το 1996 ως το 2002 καταγράφηκαν 22 κρούσματα κλασικής μορφής της Κρόιτσφελντ Γιάκομπ στο Χονγκ Κονγκ και όλοι οι ασθενείς πέθαναν. Από την κλασική μορφή της νόσου Κρόιτσφελντ Γιάκομπ προσβάλεται περίπου ένας άνθρωπος στο εκατομμύριο και προκαλείται όπως φαίνεται από γενετική μετάλλαξη. Μολονότι δεν είναι μολυσματική ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί από το αίμα ή προϊόντα ιστού.

    Αντίθετα η νόσος των τρελών αγελάδων ή σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια, η οποία προσβάλει τα βοοειδή, μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους που τρώνε μολυσμένα προϊόντα βοδινού, προκαλώντας μια σχετική ασθένεια, η οποία ονομάζεται παραλλαγή της νόσου Κρόιτσφελντ Γιάκομπ (vCJD).

    [25] Σκάνδαλο με προϊόντα της Μπάγερ

    22/5/2003 2:02:00 μμ

    Νέες αποκαλύψεις, που αφορούν φάρμακα της γερμανικής βιομηχανίας Μπάγερ, είδαν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 η φαρμακοβιομηχανία διέθεσε στην αγορά της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, φάρμακα για αιμοφιλικούς με πλάσμα αίματος που ενδέχεται να ήταν μολυσμένο με τον ιό του Έιτζ. Η εφημερίδα επικαλείται απόρρητα έγγραφα, που αφορούν θυγατρική εταιρεία, την Cutter Biological.

    Η εταιρεία διέθετε τα φάρμακα σε Ασία και Λατινική Αμερική

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα μέσα της δεκαετίας του '80 η εταιρεία κατασκεύαζε και διέθετε το φάρμακο χρησιμοποιώντας πλάσμα σε μια εποχή που οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν αν ήταν μολυσμένο με Έιτζ.

    Η διάθεση του συγκεκριμένου φαρμάκου συνεχίστηκε σε χώρες της Λατινική Αμερικής και της Ασίας, τη στιγμή που στις δυτικές χώρες η εταιρεία διέθετε νέα, βελτιωμένη μορφή του φαρμάκου με πολύ μικρότερες έως μηδαμινές πιθανότητες μόλυνσης.

    Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκαλύπτουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς, περισσότερα από 100.000 φιαλίδια των επικίνδυνων φαρμάκων διοχετεύτηκαν στις παραπάνω αγορές μετά την κυκλοφορία του ασφαλέστερου φαρμάκου στη Δύση.

    Ήδη, η γερμανική βιομηχανία και άλλες φαρμακοβιομηχανίες έχουν πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις σε αιμοφιλικούς στις ΗΠΑ που μολύνθηκαν χρησιμοποιώντας επικίνδυνα φάρμακα στις αρχές της δεκαετίας του '80.

    Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τουλάχιστον 100 αιμοφιλικοί στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν προσβλήθηκαν από Έιτζ, καθώς είχαν λάβει το φάρμακο της θυγατρικής της Μπάγερ, όμως ο αριθμός των θυμάτων είναι αδύνατον να εξακριβωθεί.

    Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της η Μπάγερ τονίζει ότι οι αποφάσεις της βασίζονταν στα εγκυρότερα επιστημονικά στοιχεία εκείνης της εποχής.

    [26] Πρόστιμο σε 8χρονη γιατί δεν άνοιξε το στόμα της στον οδοντίατρο

    23/5/2003 3:12:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Mια γερμανίδα μητέρα κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 100 ευρώ γιατί η οκτάχρονη κόρη της αρνήθηκε ν' ανοίξει το στόμα της στον οδοντίατρο του σχολείου, για τον καθιερωμένο έλεγχο του στόματος. ''Ο οδοντογιατρός ήθελε να κάνει τον έλεγχο στα δόντια της, αλλά η μικρή φοβόταν και αρνήθηκε ν΄ανοίξει το στόμα της. Έτσι ο οδοντίατρος την ανέφερε στις δημοτικές αρχές'', είπε εκπρόσωπος του δικαστηρίου στην πόλη Βέρνιγκεροντε στην κεντρική Γερμανία. Οι τοπικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο στον κηδεμόνα της μαθήτριας και το δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση αυτή. Η μητέρα συμφώνησε να πληρώσει το πρόστιμο.

    [27] Κάννες: Δημοπρασία κατά του AIDS

    23/5/2003 2:56:00 μμ

    Τουλάχιστον 1,3 εκατομμύριο δολάρια συγκεντρώθηκαν για τον αγώνα κατά του AIDS στη μεγαλοπρεπή βραδιά της Πέμπτης, που διοργανώθηκε στο περιθώριο του 56ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών. Η Λιζ Τέιλορ πρόεδρος της βραδιάς ζήτησε από τον κόσμο να μη ''χάνει την ελπίδα του'' απέναντι στην πανδημία αυτή. ''Ο πόλεμος κατά του AIDS δεν έχει τελειώσει Ο κόσμος δεν πρέπει να χάσει την ελπίδα του'', δήλωσε η 72χρονη σταρ στις 150 προσωπικότητες απ'όλο τον κόσμο που έσπευσαν ν'ανταποκριθούν στην πρόσκληση του AmfAR (του Αμερικανικού Ιδρύματος για την Ερευνα κατά του AIDS), που ίδρυσε η Τέιλορ και του οποίου προεδρεύει σήμερα η Σάρον Στόουν. Στη διάρκεια της δημοπρασίας που έγινε μετά το δείπνο, ο γάλλος παραγωγός και σκηνοθέτης Λικ Μπεσόν απόκτησε αντί 35.000 δολαρίων (υπερδιπλάσιο ποσό της τιμής της αγοράς) ένα ανοικτό σπορ αυτοκίνητο, προσφορά γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ένα σετ από βραχιόλι και ένα ζευγάρι σκουλαρίκια περιήλθαν στην κατοχή του Ελτον Τζον αντί 35.000 δολαρίων. Κάθε τραπέζι στο φιλανθρωπικό αυτό στοίχιζε από 25.000 έως 100.000 δολάρια.

    Η διάσημος ηθοποιός με τα υπέροχα μάτια στο χρώμα του αμέθυστου έφθασε στο ρεστοράν ''Λε Μουλέν'' στην περιοχή Μουζέν, στην Κυανή Ακτή και περίπου 15 χιλιόμετρα από τις Κάννες.

    Χαμογελαστή αλλά με το βλέμμα αφηρημένο μερικές φορές, εμφανώς καταβεβλημένη και υποβασταζόμενη από δύο οικείους της είπε ''Σας αγαπώ'' στους 50 φωτογράφους και εικονολήπτες που βρίσκονταν στην είσοδο του ρεστοράν.

    Οι αμερικανοί ηθοποιοί Αντριεν Μπρόντι, Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ και Μεγκ Ράιαν, η ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας Ντονατέλα Βερσάτσε, το πρώην φωτομοντέλο Ιμάν και σύζυγος του Ντέιβιντ Μπόουϊ, ο Χάρβεϊ Βάϊνσταϊν, πρόεδρος της κινηματογραφικής εταιρίας Miramax που ήταν η βασική χορηγός της βραδιάς, ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ, οι πάμπλουτες Ιβάνα Τραμπ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και Μούνα Αγιούμπ από το Λίβανο, όπως και ο αμερικανός φωτογράφος Ντέιβιντ ΛαΣαπέλ ήταν μεταξύ των καλεσμένων.

    Η βραδιά έλαβε ιδιαίτερη σημασία φέτος, καθώς συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τις 20 Μαϊου του 1983 όταν γάλλοι ερευνητές υπό τον καθηγητή Λικ Μοντανιέ απομόνωσαν τον ιό HIV που προκαλεί τη θανατηφόρο νόσο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 23 May 2003 - 16:57:55 UTC