Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντονη αντίδραση Ευθυμίου στο πρόγραμμα της ΝΔ για παιδεία
  • [02] Συνάντηση Στεφανή με αντιπροσωπεία της ''Αθήνα 2004''

    [01] Εντονη αντίδραση Ευθυμίου στο πρόγραμμα της ΝΔ για παιδεία

    15/5/2003 9:30:00 μμ

    Δριμύτατη κριτική στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία άσκησε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου. Κάνει λόγο για "συνονθύλευμα θέσεων" και "άσκηση ψυχολογικής χειραγώγησης των μαθητών", λίγες μέρες πριν από τις εξετάσεις. Ο Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για σειρά αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων και επισήμανε ότι, στόχος του προγράμματος, είναι η αναμόρφωση τού εκπαιδευτικού συστήματος. "Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει επάξια την κυβερνητική πολιτική για την ολοσχερή συμμόρφωση της εκπαίδευσης στα συμφέροντα της αγοράς" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Οι προτάσεις της ΝΔ για την παιδεία

    Δωδεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της B' Λυκείου, μείωση των εξεταζομένων μαθημάτων της Γ' Λυκείου από εννέα σε έξι και αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία, που παρουσίασε την Πέμπτη ο Κώστας Καραμανλής, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Εκεί, βρέθηκαν πρυτάνεις, μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, αλλά και πολλοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

    Η Νέα Δημοκρατία προτείνει μεταξύ άλλων την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β' Λυκείου και την υποχρεωτική δωδεκαετή εκπαίδευση.

    Για κατεδάφιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, με αιχμή τα Πανεπιστήμια, κατηγορεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση ο υπουργός Παιδείας και χαρακτήρισε το πρόγραμμα κουρελού.

    Την κατάργηση των Πανελληνίων στη Β Λυκείου προτείνει η ΝΔ

    Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η δωρεάν παιδεία έχει καταντήσει το πιο μεγάλο βάρος για χιλιάδες οικογένειες και ότι το χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι τεράστιο.

    Δεσμεύτηκε ότι οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση από 3,5% που είναι σήμερα θα φθάσουν σταδιακά το 5% του ΑΕΠ, ενώ δήλωσε η Παιδεία δεν θα πρέπει να γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων.

    Από την πλευρά του, ο γραμματέας του πολιτικού σχεδιασμού, Γιώργος Σουφλιάς, τόνισε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ερασιτεχνισμό και ευκαιριακό χαρακτήρα στην εκπαιδευτική πολιτική.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΔ, η υποχρεωτική εκπαίδευση επεκτείνεται στα 12 χρόνια και εντάσσεται σε αυτή και το Λύκειο, ενώ καταργούνται τα Τεχνικά Λύκεια και καθιερώνονται δύο τύποι Λυκείου το Γενικό και το Επαγγελματικό, όπου στο δεύτερο το ειδικό πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης αρχίζει από τη Β' τάξη και συμπληρώνεται με μαθήματα Γενικής Παιδείας.

    Επίσης, καταργούνται οι πανελλήνιες εξετάσεις στη Β' Λυκείου, οι οποίες μετατρέπονται σε ενδοσχολικές, ενώ μειώνονται τα εξεταζόμενα πανελλαδικά μαθήματα στην Γ' Λυκείου από εννέα σε έξι και το σύνολο των διδασκομένων μαθημάτων από δεκαπέντε σε δέκα.

    Στην προσχολική βαθμίδα η Ν.Δ. προγραμματίζει την κάλυψη των αναγκών φοίτησης όλων των νηπίων στο νηπιαγωγείο, ενώ σε ό,τι αφορά το Δημοτικό δίνει έμφαση στην αύξηση ολοήμερων σχολείων.

    Ο κ. Σουφλιάς επισήμανε ότι οι αλλοδαποί μαθητές, πριν φοιτήσουν στα ελληνικά σχολεία, θα παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ειδικά τμήματα ετήσιας διάρκειας.

    Για τα ΤΕΙ η Αξιωματική Αντιπολίτευση κάνει λόγο για χρηματοδότηση και επαρκή στήριξή τους για μια τετραετία και αξιολόγησή τους μετά τη λήξη αυτής της περιόδου και υπό προϋποθέσεις να τους δίνεται το δικαίωμα αυτοδύναμης οργάνωσης μεταπτυχιακών σπουδών και δικαίωμα στην έρευνα.

    Παράλληλα, στα πανεπιστήμια επιχειρεί να διασφαλίσει τη διαρκή σύνδεσή τους με την παραγωγική διαδικασία, την δια βίου και εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την ένταξή τους στα ευρωπαϊκά δίκτυα κάνοντας πράξη την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια τους.

    Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς η Ν.Δ. υπόσχεται καλλίτερες συνθήκες εργασίες, ικανοποιητικές αποδοχές, υποχρεωτική επιμόρφωση και παιδαγωγική κατάρτιση.

    [02] Συνάντηση Στεφανή με αντιπροσωπεία της ''Αθήνα 2004''

    15/5/2003 11:38:00 μμ

    Με αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής συναντήθηκε το απόγευμα ο υπουργός Υγείας και συζήτησε μαζί τους προκαταρκτικά τα πιθανά μέτρα για την άτυπη πνευμονία που θα μπορούσαν να ληφθούν ενοψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα πιθανά μέτρα θα είναι συνάρτηση της εξέλιξης της επιδημίας, καθώς μέσα στο καλοκαίρι θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση ανάλογα με τις εξελίξεις που θα καταγραφούν από τα μέτωπα του ιού στον υπόλοιπο κόσμο.

    Ευρεία σύσκεψη για την Ατυπη Πνευμονία

    Νωρίτερα, υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, με αντικείμενο το σύνδρομο SARS και τα μέτρα υγειονομικής προστασίας της χώρας μας.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού, κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Χαράλαμπος Σοφιανός, ο γενικός γραμματέας Τουρισμού κ. Δημήτρης Γεωργακάκης, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) κ. Γεώργιος Σαρόγλου, η Γενική Διευθύντρια Υγείας κα Βασιλική Φλουρή, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής κ. Θεμιστοκλής Σαπουνάς, η Καθηγήτρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κα Τζένη Κρεμαστινού, η εκπρόσωπος του H.A.T.T.A. κ. Άννα Ανυφαντή και ο εκπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Φωκάς.

    Κατά τη συνάντηση τους, διαπιστώθηκε η ανάγκη της ενεργού συμμετοχής των φορέων υποδοχής, μεταφοράς και φιλοξενίας των ξένων επισκεπτών της χώρας μας, στη γενική προσπάθεια της αποφυγής διασποράς του ιού του σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου (ΣΟΑΣ) στη χώρα μας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 15 May 2003 - 21:05:39 UTC