Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελληνικό διάβημα προς Τουρκία για τις παραβιάσεις
  • [02] Πράσινο φως για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα
  • [03] Παρουσίαση προγράμματος της Ν.Δ. για την Παιδεία
  • [04] Έλεγχο της ΕΥΔΑΠ για τον πνιγμό της 12χρονης ζητά ο Βρεττός
  • [05] Οικονομική βοήθεια για το Ιράκ από ΟΜΕ-ΟΤΕ
  • [06] Επίσκεψη του υφ. Παιδείας στη Γερμανία
  • [07] ΟΣΕ: Ανακαινίζεται η γραμμή Διακοφτού - Καλαβρύτων
  • [08] Αποχή δικηγόρων σε Αθήνα-Πειραιά την Παρασκευή
  • [09] Συλλήψεις για σεξουαλική κακοποίηση και μαστρωπεία ανηλίκων
  • [10] Συνάντηση προέδρων Κοινοβουλίων Αδριατικής-Ιονίου
  • [11] Αρχές Ιουνίου η απάντηση της Βρετανίας για το ευρώ
  • [12] Ψήφισμα κατά της Τουρκίας από το Ευρωκοινοβούλιο
  • [13] Διαδηλώσεις στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομίας
  • [14] Στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση ο Παπανδρέου
  • [15] Επιστροφή χρημάτων για ΚΑΠ ζητά η Ε.Ε
  • [16] Συνάντηση Φερχόιγκεν-Γκιουλ
  • [17] Διάλογος για το προσωνύμιο του Τσελέντη
  • [18] Σκληρή γλώσσα από την κόρη του Νίκου Βελούτσου
  • [19] Αφιξη του Κόλιν Πάουελ στη Γερμανία
  • [20] Ο ΟΗΕ καταγγέλλει τα βασανιστήρια στην Τουρκία
  • [21] Ο Σολάνα επέδωσε τον ''οδικό χάρτη'' στη Συρία
  • [22] Γερμανία: Τρεις ανθρώπους σκότωσε ένας ψυχοπαθής
  • [23] Ο Λίβανος εξάρθρωσε τρομοκρατικό δίκτυο
  • [24] Συνεχίζονται οι συλλήψεις Ιρακινών αξιωματούχων
  • [25] Για την αποπληρωμή του ιρακινού χρέους ανησυχεί η Ρωσία
  • [26] Διάβημα Γαλλίας προς ΗΠΑ για παραπληροφόρηση εις βάρος της
  • [27] Αποτροπή τρομοκρατικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του πολέμου
  • [28] Δε θα πάνε διακοπές οι 4 στους 10 Έλληνες
  • [29] Αντίθετοι στην επέκταση του ωραρίου οι έμποροι
  • [30] Νέες τιμές στα καύσιμα για επαγγελματικά
  • [31] Ικανοποίηση ΔΟΕ και ASOIF για την Ολυμπιακή προετοιμασία
  • [32] Αυξητικές ορμόνες: Η ''μειωτική'' πλευρά του αθλητισμού
  • [33] 1ο Αντιρατσιστικό Μαθητικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
  • [34] Γενετικά τροποποιημένο ρύζι αντί για ενέσεις ινσουλίνης
  • [35] Διαζύγιο πριν από το... γάμο

    [01] Ελληνικό διάβημα προς Τουρκία για τις παραβιάσεις

    15/5/2003 7:43:00 μμ

    Την έντονη αντίδραση της Ελλάδας για τις παρενοχλήσεις των αεροσκαφών της από τα τουρκικά μαχητικά κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων ασκήσεων, μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ. Του επισήμανε επίσης ότι η Ε.Ε. αναμένει να αλλάξει ο ρόλος του στρατού και να μην εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. "Είναι μια γενική αρχή που πρέπει να γίνει σεβαστή" είπε χαρακτηριστικά. Αγνοια για το θέμα των παραβιάσεων δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Νωρίτερα, ο προεδρεύων του συμβουλίου Έλληνας υπουργός έκανε διάβημα διαμαρτυρίας και προς τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση Επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    Αντικείμενο μελλοντικών συζητήσεων το θέμα των παραβιάσεων

    Όπως ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, το πρόβλημα των παραβιάσεων θα εξεταστεί σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των δυο υπουργείων στο πλαίσιο του διαλόγου για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική στάση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία στάση συνεπή που έχει αποδώσει καρπούς.

    Κατά τη συνάντηση Παπανδρέου - Γκιουλ συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η Ευρωμεσογειακή συνεργασία, αλλά και ο συντονισμός των δυο χωρών στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα στα μέτρα που αφορούν το σύνδρομο της άτυπης πνευμονίας.

    Φερχόιγκεν: Υπερβολικά αισιόδοξη η άποψη Μπερλουσκόνια

    Νωρίτερα, θετικές χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Κύπρο μετά από συνάντηση που είχε με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόϊγκεν.

    "Είμαστε μάρτυρες θετικών εξελίξεων στην Κύπρο" είπε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων.

    Ο επίτροπος ανέφερε ακόμη, ότι η Τουρκία εξακολουθεί να σημειώνει πρόοδο στην προώθηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης επιμένοντας στην ανάγκη επιτάχυνσης τους.

    Σημείωσε επίσης την ετοιμότητα της Επιτροπής να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην Τουρκία για την εκπλήρωση αυτού του στόχου.

    Κληθείς να σχολιάσει την άποψη Μπερλουσκόνι για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. το 2007, έκανε λόγο για υπερβολικά αισιόδοξη τοποθέτηση.

    "Δεν θα πρέπει να προτρέχουμε" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αν και ενδιαφέρουσα η θέση Μπερλουσκόνι ξαφνιάζει.

    "Φιλοδοξία της Τουρκίας είναι στα τέλη του 2004 να ληφθεί απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων" δήλωσε από την πλευρά του ο Αμπντουλάχ Γκιουλ και χαρακτήρισε ένδειξη καλής εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών, την άρση των εμποδίων στη διέλευση των πολιτών στην Κύπρο.

    Ικανοποίηση ΗΠΑ για την ελεύθερη διέλευση στην Κύπρο

    Χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο Τζορτζ Μπους καλωσόρισε την άνευ προηγουμένου ελευθερία διακίνησης μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού τομέα της Κύπρου.

    Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια λύση που θα βασίζεται στο δίκαιο και ισορροπημένο σχέδιο του ΓΓ των Ην. Εθνών Κόφι Ανάν" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ.

    Στο μεταξύ, σε νέα πρόκληση προχώρησαν οι τουρκοκυπριακές αρχές στα κατεχόμενα, όπου αστυνομικοί του κατοχικού καθεστώτος εισέβαλαν σε εκκλησία της Μόρφου, εκδίωξαν το Μητροπολίτη Νεόφυτο που λειτουργούσε και προχώρησαν σε συλλήψεις Ελληνοκυπρίων.

    Οι τουρκοκυπριακές αρχές ισχυρίστηκαν ότι ο μητροπολίτης θα έπρεπε να είχε πάρει άδεια για να λειτουργήσει.

    Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να διαμαρτυρηθεί στα Ηνωμένα Εθνη και να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της.

    [02] Πράσινο φως για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα

    15/5/2003 7:01:00 μμ

    Οι θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για το εκλογικό σύστημα, αλλά και το "πόθεν έσχες" πολιτικών και κομμάτων ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το πρωί ο Πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Το μεσημέρι ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με το γραμματέα του κόμματος, Κώστα Λαλιώτη. Και για τα δύο ζητήματα, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, τις πρωτοβουλίες θα αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, εφόσον επεξεργαστεί προηγουμένως τις σχετικές προτάσεις. Λίγη ώρα αργότερα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης παρουσίασε στον Πρωθυπουργότις προτάσεις του για αλλαγές σε πρόσωπα στο κόμμα και στην κυβέρνηση.

    Εντός των ημερών το διάταγμα για το ''πόθεν έσχες''

    Όπως δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης, τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί το προεδρικό διάταγμα για το "πόθεν έσχες" των δημοσίων υπαλλήλων, το νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα στις τοπικές εκλογές και η νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο των δαπανών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ενίσχυση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Επίσης, ο κ. Σημίτης έδωσε την έγκρισή του για δύο ακόμα θεσμικές παρεμβάσεις του υπουργού Εσωτερικών που αφορούν στην εσωτερική δομή της δημόσιας διοίκησης, την αξιολόγηση και το βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και την ίδρυση εθνικής σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Πρώτος στόχος Σημίτη η διαφάνεια

    Οι επαφές του πρωθυπουργού για ζητήματα λειτουργίας κράτους και κόμματος συνεχίστηκαν το μεσημέρι με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη.

    Περίπου 70 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση των δύο αντρών στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Εξερχόμενος ο κ. Λαλιώτης δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις. Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι η συζήτηση που είχε με τον Πρωθυπουργό αφορούσε στην προετοιμασία της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου που θα γίνει στις 20 Μαΐου και της Κ.Ε η συνεδρίαση της οποίας θα ακολουθήσει και θα διεξαχθεί στις 27 Μαΐου.

    Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες ο κ. Λαλιώτης ανέπτυξε στον Πρωθυπουργό τις δικές του προτάσεις για τους τομείς, στους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές ενόψει των πρωτοβουλιών που αναμένεται να λάβει ο Κώστας Σημίτης στις αρχές Ιουλίου.

    Στη συνάντηση Σημίτη-Λαλιώτη ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα θα γίνουν με διαφάνεια, για την οποία ο ίδιος εργάζεται.

    [03] Παρουσίαση προγράμματος της Ν.Δ. για την Παιδεία

    15/5/2003 6:16:00 μμ

    Δωδεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της B' Λυκείου, μείωση των εξεταζομένων μαθημάτων της Γ' Λυκείου από εννέα σε έξι και αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία, που παρουσίασε την Πέμπτη ο Κώστας Καραμανλής, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εκεί, βρέθηκαν πρυτάνεις, μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, αλλά και πολλοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

    Επίθεση Καραμανλή στην πολιτική της κυβέρνησης

    Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ν.Δ. στην Παιδεία, τονίζοντας ότι ''όταν προτείνεις ουσιαστικές καινοτομίες στο εκπαιδευτικό σύστημα αισθάνεσαι ασφαλώς ότι δεν έχουν θέση ούτε οι φθηνοί εντυπωσιασμοί, ούτε τα κενά περιεχομένου λόγια. Θέση έχει μόνον ο ειλικρινής, ο ξεκάθαρος και ο ουσιαστικός πολιτικός λόγος''.

    Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η δωρεάν παιδεία έχει καταντήσει το πιο μεγάλο βάρος για χιλιάδες οικογένειες και ότι το χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι τεράστιο.

    Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση από 3,5% που είναι σήμερα να φθάσουν σταδιακά το 5% του ΑΕΠ, ενώ δήλωσε η Παιδεία δεν θα πρέπει να γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων.

    Από την πλευρά του, ο γραμματέας του πολιτικού σχεδιασμού, Γιώργος Σουφλιάς, τόνισε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ερασιτεχνισμό και ευκαιριακό χαρακτήρα στην εκπαιδευτική πολιτική.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΔ, η υποχρεωτική εκπαίδευση επεκτείνεται στα 12 χρόνια και εντάσσεται σε αυτή και το Λύκειο, ενώ καταργούνται τα Τεχνικά Λύκεια και καθιερώνονται δύο τύποι Λυκείου το Γενικό και το Επαγγελματικό, όπου στο δεύτερο το ειδικό πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης αρχίζει από τη Β' τάξη και συμπληρώνεται με μαθήματα Γενικής Παιδείας.

    Επίσης, καταργούνται οι πανελλήνιες εξετάσεις στη Β' Λυκείου, οι οποίες μετατρέπονται σε ενδοσχολικές, ενώ μειώνονται τα εξεταζόμενα πανελλαδικά μαθήματα στην Γ' Λυκείου από εννέα σε έξι και το σύνολο των διδασκομένων μαθημάτων από δεκαπέντε σε δέκα.

    Στην προσχολική βαθμίδα η Ν.Δ. προγραμματίζει την κάλυψη των αναγκών φοίτησης όλων των νηπίων στο νηπιαγωγείο, ενώ σε ό,τι αφορά το Δημοτικό δίνει έμφαση στην αύξηση ολοήμερων σχολείων.

    Ο κ. Σουφλιάς επισήμανε ότι οι αλλοδαποί μαθητές, πριν φοιτήσουν στα ελληνικά σχολεία, θα παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ειδικά τμήματα ετήσιας διάρκειας.

    Για τα ΤΕΙ η Αξιωματική Αντιπολίτευση κάνει λόγο για χρηματοδότηση και επαρκή στήριξή τους για μια τετραετία και αξιολόγησή τους μετά τη λήξη αυτής της περιόδου και υπό προϋποθέσεις να τους δίνεται το δικαίωμα αυτοδύναμης οργάνωσης μεταπτυχιακών σπουδών και δικαίωμα στην έρευνα.

    Παράλληλα, στα πανεπιστήμια επιχειρεί να διασφαλίσει τη διαρκή σύνδεσή τους με την παραγωγική διαδικασία, την δια βίου και εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την ένταξή τους στα ευρωπαϊκά δίκτυα κάνοντας πράξη την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια τους.

    Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς η Ν.Δ. υπόσχεται καλλίτερες συνθήκες εργασίες, ικανοποιητικές αποδοχές, υποχρεωτική επιμόρφωση και παιδαγωγική κατάρτιση.

    [04] Έλεγχο της ΕΥΔΑΠ για τον πνιγμό της 12χρονης ζητά ο Βρεττός

    15/5/2003 4:35:00 μμ

    Τον έλεγχο της ΕΥΔΑΠ για τον πρόσφατο πνιγμό 12χρονου κοριτσιού σε αγωγό του ποταμού Μόρνου, ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Ντίνος Βρεττός, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή. Διευκρινίζοντας τις αιτίες του δυστυχήματος, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης, σημείωσε ότι σε όλο τον κόσμο, οι εκτός κατοικημένων περιοχών διώρυγες υδροδότησης είναι ανοικτές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ατύχημα συνέβη εκτός κατοικημένης περιοχής: "Η θέση αυτή απέχει περίπου 2,5 χιλιόμετρα από την περιοχή του στρατοπέδου Καποτά, υπάρχουν κιγκλιδώματα δεξιά και αριστερά και πινακίδες που απαγόρευαν τη διέλευση από κει. Θα ληφθούν βέβαια πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, ώστε εκεί που υπάρχουν κιγκλιδώματα να υπάρχει και μεταλλικό πλέγμα", ανέφερε ο υφυπουργός.

    "Η ίδια η ΕΥΔΑΠ δεν φάνηκε πουθενά. Δεν επέδειξε καμία ευαισθησία. Δεν πήγε ούτε καν στην κηδεία του παιδιού, για να έχει μια, έστω και τυπική, παρουσία", αντέτεινε ο κ. Βρεττός.

    "Μην καλύπτετε την ΕΥΔΑΠ και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να κάνει τη δουλειά της σωστά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται ότι κάτι δεν πήγε καλά και λυπάμαι που το λέω. Χάθηκε μια ζωή και αυτό θα μπορούσε να είχε προληφθεί. Δεν γνωρίζω κάτω από ποιες συνθήκες το παιδάκι έπεσε μέσα εκεί, αλλά έχει σημασία ότι το παιδάκι μπόρεσε και πήγε εκεί, βρέθηκε δίπλα στο νερό, δεν το εμπόδισε κανένας και έπεσε. Θα μπορούσε να γίνει και άλλο ατύχημα", ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    [05] Οικονομική βοήθεια για το Ιράκ από ΟΜΕ-ΟΤΕ

    15/5/2003 3:33:00 μμ

    Επιταγή 10.000 ευρώ παρέδωσε στους "Γιατρούς του Κόσμου" και στη Unisef ο Παναγιώτης Κοτρώνης, πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ, σήμερα το μεσημέρι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, με στόχο την οικονομική ενίσχυση του λαού του Ιράκ, ενώ συγχρόνως εξέφρασε την πεποίθηση, ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί σε 100.000 ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως δήλωσε ο Λάμπρος Κανελλόπουλος, πρόεδρος της Unisef, ο οποίος παρέλαβε την επιταγή, οι ευαισθησίες, η πίστη και η ανθρωπιά των Ελλήνων διαφαίνονται ακόμα μια φορά μέσα από την ανθρωπιστική δράση των συνδικάτων.

    Χολέρα και υποσιτισμός στο Ιράκ

    Σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, πρωταρχικός στόχος της Unisef, είναι η μεταφορά πόσιμου νερού σε νοσοκομεία και ιδρύματα του Ιράκ, καθώς τριακόσιες χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν άμεσα να πεθάνουν από υποσιτισμό ενώ η χολέρα στη Βασόρα και στη Βαγδάτη έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

    Ο Θεόφιλος Ρόζεμπεργκ, πρόεδρος των "Γιατρών του Κόσμου", αφού ευχαρίστησε το προσωπικό και τους διοικούντες του ΟΤΕ, έκανε αναφορά στην έως τώρα άμεση βοήθεια από πλευράς του συγκεκριμένου οργανισμού στο Ιράκ με την συνδρομή των Ελλήνων πολιτών, αποτέλεσμα την οποίας ήταν η αποστολή 20 κοντέϊνερ με 44 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Βασικός στόχος των "Γιατρών του Κόσμου", είναι η μεταφορά παιδιών σοβαρά τραυματισμένων από ακρωτηριασμούς και εγκαύματα για θεραπεία στην Ελλάδα, καθώς και αποκατάσταση με παράλληλη ψυχολογική ίαση.

    Για το πρόγραμμα αυτό της οργάνωσης συνεργάζεται τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το υπουργείο Υγείας.

    [06] Επίσκεψη του υφ. Παιδείας στη Γερμανία

    15/5/2003 1:26:00 μμ

    Ο Ν. Γκεσούλης

    Τριήμερη επίσκεψη στη Γερμανία θα πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Γκεσούλης από τις 16 έως τις 18 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών διημερίδας για την αναβάθμιση των ελληνικών σχολείων της Βαυαρίας, την οποία διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας. Στη διημερίδα θα παρουσιαστεί προς συζήτηση σχέδιο μετεξέλιξης των ελληνικών σχολείων, το οποίο έχει διαμορφωθεί από το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΙΠΟΔΕ) σε συνεργασία με ειδική επιτροπή Ελλήνων και Βαυαρών εκπαιδευτικών, η οποία συγκροτήθηκε στο πλαίσιο των διμερών ελληνογερμανικών σχέσεων.

    Βράβευση μαθητών ελληνικών σχολείων

    Με την ευκαιρία της επίσκεψής του ο κ. Γκεσούλης θα έχει την Παρασκευή, συνάντηση με τον υπερδήμαρχο του Μονάχου Κρίστιαν Ούντε κατά τη διάρκεια της οποίας θα ενημερωθεί, μεταξύ άλλων για την πορεία τού προς ανέγερση ιδιόκτητου σχολικού συγκροτήματος του ελληνικού δημοσίου. Αργότερα την ίδια μέρα, θα έχει συνεργασία για θέματα Παιδείας με το γ.γ του Βαυαρικού υπουργείου Παιδείας Γιόζεφ Ερχαρντ.

    Το Σάββατο ο υφυπουργός Παιδείας θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε ελληνικά σχολεία της Βαυαρίας και θα συναντήσει εκπροσώπους της Ομογένειας, ενώ την Κυριακή στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης, την οποία διοργανώνει η ελληνική κοινότητα του Μονάχου, θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα: ''Η διεύρυνση της ΕΕ και η σημασία της για το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας''.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας, προσκεκλημένος και πάλι της ελληνικής κοινότητας, ο κ. Γκεσούλης θα παραστεί και θα απονείμει τα βραβεία ζωγραφικής των μαθητών όλων των ελληνικών σχολείων Μονάχου και Νταχάου, σε έκθεση που πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά, ενώ λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 1.000 μαθητές.

    [07] ΟΣΕ: Ανακαινίζεται η γραμμή Διακοφτού - Καλαβρύτων

    15/5/2003 1:13:00 μμ

    Τη Δευτέρα ξεκινούν οι εργασίες ανακαίνισης της γραμμής του οδοντωτού Διακοφτό-Καλαβρύτων. Πρόκειται για τον μοναδικό οδοντωτό στην Ελλάδα , με τη στενότερη γραμμή σε ολόκληρη την Ευρώπη (πλάτος 0,75 μ.) που κατασκευάστηκε την περίοδο 1889-1896 και θεωρήθηκε για την εποχή του σαν ένα μικρό θαύμα. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΣΕ η σχετική σύμβαση υπογράφτηκε στις 7 Απριλίου , το κόστος του έργου ανέρχεται σε 7 εκ. ευρώ και γίνεται με συγχρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο ΟΣΕ μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη προχώρησε στην καλύτερη δυνατή λύση που εξασφαλίζει την απροσδόκητη λειτουργία της γραμμής, τα επόμενα χρόνια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τα πρώτα έργα εκτεταμένης ανακαίνισης στην υπερ- αιωνόβια ιστορία της γραμμής.

    Τα έργα προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εξήγγειλε πέρυσι (19/5/2002) ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα έτος.

    Ο οδοντωτός Διακοφτού - Καλαβρύτων έχει μήκος 22,6 χλμ. εκ των οποίων τα 3,4 χλμ. φέρουν διπλή οδοντωτή τροχιά τύπου Abt (ανάμεσα στις δυο συμβατικές σιδηροτροχιές) προκειμένου οι συρμοί να ''σκαρφαλώνουν'' και σε μεγάλες κλίσεις (από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 750 μ).

    Η απόσταση από το σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοφτού μέχρι τα Καλάβρυτα είναι 22 χιλιόμετρα και η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα.

    ''Ο ΟΣΕ ζητάει συγνώμη από το επιβατικό κοινό γιατί εξ αιτίας των έργων αποφάσισε τη διακοπή της κυκλοφορίας στη γραμμή καθ' όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών'', καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΣΕ.

    [08] Αποχή δικηγόρων σε Αθήνα-Πειραιά την Παρασκευή

    15/5/2003 12:40:00 μμ

    Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή τα Δικαστήρια Αθήνας και Πειραιά, λόγω 24ωρης αποχής των δικηγόρων. Αφορμή η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τον "ψευδεπίγραφο", όπως τον χαρακτηρίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, τίτλο "επιτάχυνση της Ποινικής Δικονομίας". Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωση του, υπογραμμίζει ότι η πολιτεία αγνοεί τον θεσμικό ρόλο του δικηγορικού σώματος και το εν λόγω νομοσχέδιο, καταργεί τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών. Παράλληλα, ο ΔΣΑ, επισημαίνει ότι τα φαινόμενα διαφθοράς αυξάνονται και πληθύνονται. Επί του θέματος θα δοθεί σχετική συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης.

    [09] Συλλήψεις για σεξουαλική κακοποίηση και μαστρωπεία ανηλίκων

    15/5/2003 3:53:00 μμ

    Τέσσερις Έλληνες και ένας Αλβανός συνελήφθησαν, όταν μετά από καταγγελία περί σεξουαλικής κακοποίησης 11χρονης στην περιοχή Βύρωνα- Παγκρατίου διαπιστώθηκε, ότι ένας εκ των κατηγορουμένων εκμεταλλευόμενος τη γνωριμία των παιδιών του με την 11χρονη και τη 14χρονη αδελφή της τις κακοποίησε ο ίδιος σεξουαλικά και στη συνέχεια μαζί με τους άλλους δράστες τις εξέδιδαν έναντι αμοιβής σε πελάτες. Η σχηματισθείσα δικογραφία υπεβλήθη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στο ανακριτή, που εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος όλων των κατηγορουμένων εκ των οποίων συνελήφθησαν δύο και αναζητούνται οι υπόλοιποι.

    [10] Συνάντηση προέδρων Κοινοβουλίων Αδριατικής-Ιονίου

    15/5/2003 3:09:00 μμ

    Απόστολος Κακλαμάνης

    Στη Ραβένα της Ιταλίας μεταβαίνει ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, προκειμένου να μετάσχει στην 3η Συνάντηση των Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, με τη συμμετοχή των Κοινοβουλίων Ελλάδας, Ιταλίας, Αλβανίας, Σερβίας-Μαυροβουνίου, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Σλοβενίας. Στη Συνάντηση θα συζητηθούν ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και η διακοινοβουλευτική συνεργασία στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    [11] Αρχές Ιουνίου η απάντηση της Βρετανίας για το ευρώ

    15/5/2003 2:29:00 μμ

    Η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει στις 9 Ιουνίου αν είναι προς το συμφέρον της χώρας ή όχι η ένταξή της στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Πάντως, όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση των Εργατικών αναμένεται να πει πως δεν είναι ακόμη η σωστή στιγμή για την ένταξη της Βρετανίας στο ευρώ. Σύμφωνα με το BBC, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα του δεν είναι έτοιμη να δεχθεί το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα, το οποίο έχουν ήδη υιοθετήσει 12 από τις 15 χώρες μέλη της ΕΕ.

    Ο Γκόρντον Μπράουν έχει θέσει πέντε οικονομικά κριτήρια, που καθορίζουν εάν η Βρετανία μπορεί να μπει στη ζώνη του ευρώ χωρίς αναταράξεις και προβλήματα. Σύμφωνα με τον Μπράουν οι οικονομικοί δείκτες δεν πληρούνται προς το παρόν.

    Ο εκπρόσωπος ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε πως ο Μπλερ και ο υπουργός Οικονομικών θα συζητήσουν το θέμα του ευρώ -στο οποίο πιστεύεται ότι διαφωνούν- την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα συνέλθει το υπουργικό συμβούλιο για μια "οριστική απόφαση" πριν από τις 9 Ιουνίου.

    O Mπράουν έχει το τελευταίο διάστημα στενή συνεργασία με τον Τόνι Μπλερ κυρίως όσον αφορά τη διενέργεια δημοψηφίσματος στη χώρα για το ευρώ.

    [12] Ψήφισμα κατά της Τουρκίας από το Ευρωκοινοβούλιο

    15/5/2003 6:37:00 μμ

    Ψήφισμα καταπέλτης κατά της Τουρκίας σε σχέση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ψήφισμα αφορά την "αιφνιδιαστική έρευνα που διενήργησαν μέλη των τουρκικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων, στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Αγκυρα (IHD)".

    Η "έρευνα" έγινε στις 6 Μαΐου 2003, υπό την εποπτεία του εισαγγελέα του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας, κατόπιν εντολής του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας και με το αιτιολογικό της "υπόθαλψης παράνομων οργανώσεων".

    Με το ψήφισμα οι ευρωβουλευτές εκφράζουν κατ' αρχάς "έντονη κατάπληξη για τις αιφνιδιαστικές έρευνες" και υπενθυμίζουν ότι το πρόγραμμα της τουρκικής κυβέρνησης προβλέπει την κατάργηση των Δικαστηρίων Κρατικής Ασφάλειας. Υπογραμμίζουν ότι οργανώσεις όπως η Τουρκική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΙΗD), το Ίδρυμα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΙΗV) και η Οργάνωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (MAZLUMDER) επιτελούν διεθνώς αναγνωρισμένο έργο στην Τουρκία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Επισημαίνουν ότι "οι υπεύθυνοι και οι απλοί μαχητές των τουρκικών οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου, αποτελούν συχνά αντικείμενο πολιτικών εκφοβισμών και σωματικών απειλών".

    Η Τουρκία, έχοντας υπογράψει τις διάφορες διεθνείς συμφωνίες, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έχει δεσμευθεί για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της δημοκρατίας. Καλείται επομένως να λάβει συγκεκριμένα μέτρα που ν' αποδεικνύουν τη δέσμευσή της αυτή και "να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της προκειμένου να εξασφαλισθούν η προστασία της δημοκρατίας, η διαφάνεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία".

    Το ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την τουρκική κυβέρνηση "να θέσει σε εφαρμογή τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει εξαγγείλει και να καταργήσει τα δικαστήρια κρατικής ασφάλειας, το οποία αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη του κράτους δικαίου".

    Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους γιατί οι νομοθετικές αλλαγές που έχει ήδη επιχειρήσει η Τουρκία για την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, εξακολουθούν να αφήνουν ευρύ περιθώριο για κατασταλτικές ενέργειες της αστυνομίας και στην πράξη ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει.

    Εξάλλου, υπενθυμίζουν στην Τουρκία ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν στοιχείο το οποίο θα ληφθεί δεόντως υπ' όψη από την Επιτροπή κατά τη σύνταξη της έκθεσής της προς το Συμβούλιο, το Δεκέμβριο του 2004, σχετικά με το κατά πόσον πληροί η Τουρκία τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Τονίζουν, τέλος, ότι "η πολιτική βούληση εκ μέρους της Τουρκίας για πραγματοποίηση ριζικών αλλαγών στη δομή του κράτους, τις σχέσεις του με την κοινωνία, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον τρόπο διακυβέρνησης, έχουν κεφαλαιώδη σημασία στην πορεία προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Να σημειωθεί ότι Τούρκοι φιλοευρωπαϊστές δημοσιογράφοι, απέφυγαν να δώσουν ιδιαίτερη έκταση στη σημερινή ψηφοφορία. Δικαιολογούν τη στάση τους υποστηρίζοντας ότι η κάθοδος των ανδρών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στα γραφεία της Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Τουρκία αποτελεί μία καθαρά προβοκατόρικη πράξη των υπερσυντηρητικών δυνάμεων που αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις και στην Ευρώπη. Πρόκειται για τις αστυνομικές και άλλες δικαστικές δυνάμεις που στην Τουρκία ο λαός ονομάζει "Derin Devlet", που εμείς θα μεταφράζαμε "κράτος εν κράτει". Την εποχή αυτή είναι δύσκολο να υποστηρίξουν ανοιχτά αντιευρωπαϊκές και αντιμεταρρυθμιστικές θέσεις, γι' αυτό και επιλέγουν ενέργειες πρόκλησης.

    Με τον τρόπο αυτό ευελπιστούν να πετύχουν την αντίδραση της Ευρώπης με ψηφίσματα όπως το σημερινό, το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια για να επηρεάσουν αρνητικά την τουρκική κοινή γνώμη.

    [13] Διαδηλώσεις στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομίας

    15/5/2003 6:05:00 μμ

    Μέλη της "Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003" θα "υποδεχθούν" αύριο, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώνουν στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, τους υπουργούς Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνεδριάσουν στο ξενοδοχειακό συγκρότημα "Sani Beach". Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, που έχουν προγραμματίσει μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 20 με 22 Ιουνίου στο "Πόρτο Καρράς" παρουσίασαν σήμερα εκπρόσωποι της "Δράσης" εκτιμώντας ότι θα κινητοποιήσουν περίπου 50.000 διαδηλωτές.

    Το πρόγραμμα για τη Σύνοδο του Ιουνίου

    Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει: Διαδήλωση στο άγαλμα του Βενιζέλου για τη Σύνοδο των υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ στις 24 Μαΐου, πορεία ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη στις 25 Μαΐου από το στρατόπεδο "Κόδρα" στην Καλαμαριά μέχρι το μνημείο του Λαμπράκη, διαδήλωση στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής το απόγευμα της Παρασκευής 20 Ιουνίου, συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στις 21 Ιουνίου στις 5 μ.μ. και συναυλία αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράκ, της Κούβας, της Παλαιστίνης, της Συρίας και της Β. Κορέας, την Κυριακή 22 Ιουνίου.

    Από χώρες του εξωτερικού, η "Δράση" περιμένει περίπου 1.000 άτομα για το τριήμερο 20-22/6, ενώ για τη φιλοξενία των διαδηλωτών θα χρησιμοποιήσει τις υποδομές του Αγίου Παύλου και αν υπάρξει επιπλέον ανάγκη, τα δύο κλειστά γυμναστήρια του δήμου Εχεδώρου και το σχολικό κτίριο της κοινότητας Πεύκων.

    Εκπρόσωποι της "Δράσης" αναφέρθηκαν και στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση δικτύου με τηλεοπτικές κάμερες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τις ημέρες της Συνόδου Κορυφής, θέμα για το οποίο έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης. Τα μέλη της "Δράσης" έκαναν λόγο για επιχείρηση εκφοβισμού τονίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με βασικές αρχές του Συντάγματος.

    [14] Στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση ο Παπανδρέου

    15/5/2003 4:14:00 μμ

    Στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στο προεδρείο της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης, που συζητά τη θεσμική μεταρρύθμιση της Ε.Ε, βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ένωσης Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι τα βασικά θέματα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, που αφορούν θεμελιώδη θεσμικά ζητήματα και ανθρώπινα δικαιώματα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο ενώ οι επιμέρους πολιτικές σε διάφορους τομείς θα εξεταστούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Οι ελληνικές θέσεις για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    Μιλώντας στη Συνέλευση ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των θεσμών της Ε.Ε, ξεφεύγοντας, όπως είπε, από το τεχνητό δίλημμα μεταξύ υπερεθνικού-ομοσπονδιακού και διακυβερνητικού χαρακτήρα της Ε.Ε. Αναφέρθηκε και στο θέμα εκλογής προέδρου του Συμβουλίου με μακρόχρονη θητεία, τονίζοντας ότι σ' αυτή την περίπτωση χρειάζεται επαρκής δημοκρατική νομιμοποίηση.

    "Αν η λειτουργικότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προϋποθέτει την εκλογή ενός μονιμότερου προέδρου, που θα διασφαλίζει συνέχεια, συνοχή και ισχυρή εκπροσώπηση σε επίπεδο κορυφής, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε τον κατάλληλο τρόπο εκλογής του. Έναν τρόπο που εξασφαλίζει διαφάνεια και νομιμοποίηση αλλά και συμβάλει στη θεσμική ισορροπία της Ε.Ε. Προτείνουμε γ' αυτό την άμεση εκλογή από τους Ευρωπαίους πολίτες, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, με ανάδειξη υποψηφίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

    "Ένας άμεσα εκλεγμένος πρόεδρος, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου θα διασκέδαζε τις ανησυχίες, όσων επικαλούνται τον κίνδυνο ενός διευθυντηρίου αλλά και σε διεθνές επίπεδο θα εκπροσωπούσε την Ε.Ε σε επίπεδο κορυφής με την αξιοπιστία, που προσδίδει η δημοκρατική νομιμοποίηση".

    Όσον αφορά την Επιτροπή, ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδική μνεία στον τρόπο εκλογής του προέδρου της. Η εκλογή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η επιβεβαίωσή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι διαδικασία που θα ενισχύσει τόσο την Επιτροπή όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο θέμα της σύνθεσης της Επιτροπής η Ελλάδα επιμένει στη ρύθμιση της Νίκαιας με διατήρηση της αρχής ένας επίτροπος ανά κράτος-μέλος.

    Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική ο προεδρεύων Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε θετική τη δημιουργία θέσης Υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε με τη συγχώνευση των αρμοδιοτήτων του Επιτρόπου και του ύπατου εκπροσώπου για την ΚΕΠΠΑ που θα είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής και θα προεδρεύει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

    Αν κανόνας για τη λήψη των αποφάσεων σε θέματα ΚΕΠΠΑ, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, παραμείνει η ομοφωνία θα είναι δύσκολη η άρθρωση μιας αποτελεσματικής κοινής εξωτερικής πολιτικής. Γι' αυτό πρέπει να υιοθετηθεί η ειδική πλειοψηφία, κατέληξε, ως γενικός κανόνας για τη λήψη αποφάσεων στα θέματα αυτά με την διατήρηση της εξαίρεσης όταν θίγονται ζωτικά συμφέροντα των κρατών-μελών.

    [15] Επιστροφή χρημάτων για ΚΑΠ ζητά η Ε.Ε

    15/5/2003 3:57:00 μμ

    Ποσό συνολικού ύψους 57,29 εκατ. ευρώ θα πρέπει να επιστρέψει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο (FEOGA) για χρηματοδοτήσεις που δεν έγιναν σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές. Συνολικά, εννέα κράτη-μέλη θα πρέπει να επιστρέψουν στα κοινοτικά ταμεία 169,01 εκατ. ευρώ για παρατυπίες σε γεωργικές δαπάνες. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τους ελέγχους, που έγιναν στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των λογαριασμών, προκειμένου να ελέγχονται οι δαπάνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προκύπτει ότι για τις ενισχύσεις που έλαβε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο, δεν έχει δικαιολογήσει 57,29 εκατ. ευρώ τα οποία και θα πρέπει να επιστρέψει στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Πρόκειται για ανεπαρκείς ελέγχους στον τομέα των αροτραίων καλλιεργειών. Τη μεγαλύτερη επιστροφή θα καταβάλει η Ιταλία με 75,97 εκατ. ευρώ και ακολουθούν η Ελλάδα με 57,29 εκατ. ευρώ και η Γαλλία με 23,15 εκατ. ευρώ. Επιστροφές δεν οφείλουν το Βέλγιο, η Δανία, η Φιλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.

    Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι ενισχύσεις αυτές δεν έχουν δικαιολογηθεί με ικανοποιητικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές και ότι δεν συμβαδίζουν με τους κοινοτικούς κανόνες, που εφαρμόζονται στις γεωργικές δαπάνες. Σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αρμόδιος για τη γεωργία επίτροπος Φραντς Φίσλερ δήλωσε: "Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματά τους δαπανούνται σωστά. Η Επιτροπή έχει υποχρέωση να ζητά την επιστροφή πόρων που δεν έχουν δαπανηθεί σωστά. Αυτό πράξαμε σήμερα".

    Από τα 169,01 εκατ. ευρώ, που δαπανήθηκαν παράτυπα από τις εννέα χώρες, τα 133,26 εκατ. ευρώ αφορούν τις επιδοτήσεις για τις αροτραίες καλλιέργειες, τα 24,56 εκατ. ευρώ για το κρασί και τα 10,01 εκατ. ευρώ για τα ζώα. Σημειώνεται ότι η σημερινή απόφαση για εκκαθάριση των λογαριασμών στις γεωργικές ενισχύσεις είναι η δεύτερη για το 2003, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες μέσα στη χρονιά.

    Στις αρχές του χρόνου η Επιτροπή είχε ζητήσει από την Ελλάδα να επιστρέψει 9,93 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ανέρχεται σε περίπου 45 δισ. ευρώ και καταβάλλεται απευθείας στις χώρες μέλη. Την ευθύνη να διανεμηθεί το ποσό αυτό στους αγρότες φέρουν τα ίδια τα κράτη-μέλη υπό τη μορφή άμεσων ή έμμεσων ενισχύσεων.

    [16] Συνάντηση Φερχόιγκεν-Γκιουλ

    15/5/2003 3:01:00 μμ

    Γκίντερ Φερχόϊγκεν

    "Είμαστε μάρτυρες θετικών εξελίξεων στην Κύπρο", δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόϊγκεν μετά τη συνάντηση, που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Ο επίτροπος ανέφερε ακόμη, ότι η Τουρκία εξακολουθεί να σημειώνει πρόοδο στην προώθηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης επιμένοντας στην ανάγκη επιτάχυνσης τους.

    ''Υπερβολικά αισιόδοξη'', η άποψη Μπερλουσκόνι

    Αμπντουλάχ Γκιούλ

    Σημείωσε επίσης την ετοιμότητα της Επιτροπής να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην Τουρκία για την εκπλήρωση αυτού του στόχου.

    Ερωτηθείς να σχολιάσει την άποψη, που διατύπωσε χθες στην Αγκυρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ το 2007 παράλληλα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ο κ. Φερχόϊγκεν τη χαρακτήρισε "ενδιαφέρουσα θέση που ξαφνιάζει", τονίζοντας ότι η εν λόγω ημερομηνία είναι "υπερβολικά αισιόδοξη" για την εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά "δεν θα πρέπει να προτρέχουμε".

    Αναφερόμενος στην άρση των εμποδίων στην διακίνηση των πολιτών στην Κύπρο ο κ. Γκιούλ είπε ότι η διέλευση 80.000 Ελληνοκυπρίων και 50.000 Τουρκοκυπρίων από τα οδοφράγματα αποτελεί "ένδειξη καλής εμπιστοσύνης, που οικοδομείται μεταξύ των δύο πλευρών".

    O Τούρκος αξιωματούχος επέμεινε ακόμη στην αποφασιστικότητα της Αγκυρας για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σχετικά με την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων και επανέλαβε ότι φιλοδοξία της Τουρκίας είναι στα τέλη του 2004 να ληφθεί απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [17] Διάλογος για το προσωνύμιο του Τσελέντη

    15/5/2003 1:51:00 μμ

    Το λόγο που ο Πάτροκλος Τσελέντης είχε το προσωνύμιο ''ταινίας'' θέλησε να μάθει ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

    ''Σας άρεσε ο κινηματογράφος;'', ρώτησε ο κ. Μαργαρίτης τον κατηγορούμενο.

    Τσελέντης: Οχι, ήταν ένας χαρακτηρισμός που μου έδωσε ο Χριστόδουλος Ξηρός επειδή μια φορά έφαγα περισσότερο από εκείνον.

    Πρόεδρος: Ηθελα να μου πείτε για το ''αντεργκράουντ'' του Κουστουρίτσα. Η απάντηση του Τσελέντη προκάλεσε την αντίδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος μετά το διάλειμμα της διαδικασίας ζήτησε το λόγο.

    Χριστόδουλος Ξηρός: Επειδή έγινε μια δήλωση από τον Τσελέντη, ο οποίος για δικούς του λόγους που γνωρίζετε πολύ καλά και ευφάνταστος, όπως είναι, ανέφερε ένα γεγονός που είναι παραμύθι τελείως. Αυτό δείχνει τι παράγει ο αντιτρομοκρατικός νόμος με τους ρουφιάνους που αναδεικνύει σε μάρτυρες και την απόλυτη ένδοια του δικαστηρίου που φέρνει ρουφιάνους για μάρτυρες.

    Πρόεδρος: Μου φάνηκε ότι του άρεσαν τα κινηματογραφικά έργα. Γι'αυτό τον ρώτησα. Δεν μπορούσα να προβλέψω τέτοια πράγματα, αλλιώς δεν θα τον ρωτούσα.

    Σιδέρης (εφέτης): Επειδή χρησιμοποιείτε φράσεις και λέτε για ρουφιάνους μπορείτε να μου πείτε αν απολογηθήκατε εσείς πρώτος ή ο κ. Τσελέντης;

    Χρ. Ξηρός: Εγώ δεν απολογήθηκα ποτέ.

    Εφέτης: Δώσατε απολογία και δώσατε πρώτος το όνομά του.

    Χρ. Ξηρός: Οταν θα έρθει η στιγμή θα σας πω τι είπα.

    Εφέτης: Αναφερθήκατε στο όνομα του κ. Τσελέντη.

    Χρ. Ξηρός: Πώς να αναφερθώ σε άνθρωπο που δεν γνώριζα ποτέ μου; Τον προκαλώ να αποδείξει αν με γνώριζε.

    Εφέτης: Εχετε αναφερθεί εσείς πρώτος.

    Πρόεδρος: Κύριε Χριστόδουλε δεν χρειάζετε να υβρίζετε κάποιον άλλον. Χρ. Ξηρός: Και να δικαστώ με παραμύθια;

    Πρόεδρος: Αντιληφθείτε ότι οι δικαστές δεν έχουν σχέση με παραμύθια και μινχάουζεν.

    [18] Σκληρή γλώσσα από την κόρη του Νίκου Βελούτσου

    15/5/2003 12:54:00 μμ

    ''Ψυχοπαθολογικά άτομα'' χαρακτήρισε τα μέλη της 17Ν η κ. Ελένη Βελούτσου, κόρη του Νίκου Βελούτσου, οδηγού του πλοιάρχου Τζορτζ Τσάντες. Η κ. Βελούτσου κατέθεσε ότι η δολοφονία του πατέρα της για την ίδια αλλά και την μητέρα της είχε οδυνηρές συνέπειες και προκάλεσε τεράστια προβλήματα. Απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου η μάρτυρας τόνισε ότι κανένας λόγος δεν μπορεί να δικαιολογήσει την θανάτωση ανθρώπων.

    Οπως είπε η κ. Βελούτσου ενδεχομένως θα μπορούσε να αναγνωρίσει τη σκοπιμότητα βομβιστικών ενεργειών με υλικές μόνο ζημιές αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχθεί την αφαίρεση ζωής με οποιοδήποτε κίνητρο.

    Αναφερόμενη στο συντάκτη της προκήρυξης για τη δολοφονία του Αμερικανού πλοιάρχου και του πατέρα της, η κ. Βελούτσου είπε ότι θεωρεί πως έχει πολιτική άποψη και γνωρίζει τι συμβαίνει γύρω του.

    Η μάρτυρας τόνισε ότι η οργάνωση δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου να μάθει τι δουλειά έκανε ο πατέρας της πριν τον καταδικάσει και συμπλήρωσε ότι θα ήθελε πολύ να μάθει ποιοι ήταν οι εκτελεστές της διπλής δολοφονίας.

    [19] Αφιξη του Κόλιν Πάουελ στη Γερμανία

    15/5/2003 7:06:00 μμ

    Στο Βερολίνο βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Οι δύο άνδρες θα προσπαθήσουν να υπερκεράσουν την κρίση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ. Στη συνέχεια ο κ. Πάουελ θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ, με τον οποίο θα συζητήσει το επίμαχο θέμα της άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράκ.

    Οι ΗΠΑ επιθυμούν την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ

    Κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς τη γερμανική πρωτεύουσα, ο Κόλιν Πάουλ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ μελετούν το ενδεχόμενο άρσης των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράκ, αλλά αναμένουν να υπάρξει σχετική ομοφωνία στον ΟΗΕ.

    "Μελετούμε το ενδεχόμενο αυτό και θεωρώ ότι ο στόχος μας είναι ρεαλιστικός'', τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πάουελ, που σημείωσε ότι η χώρα του επιθυμεί την ομόφωνη γνώμη και των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σε δηλώσεις του από τη βουλγαρική πρωτεύουσα, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξετάσουν και την απλή αναστολή των κυρώσεων, παρά το γεγονός ότι οι ίδιες επιθυμούν την οριστική άρση τους.

    Το Βερολίνο είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος έχει ήδη επισκεφθεί το Ισραήλ, τη Δυτική Οχθη, το Κάιρο, το Αμάν, το Ριάντ, τη Μόσχα και τη Σόφια.

    [20] Ο ΟΗΕ καταγγέλλει τα βασανιστήρια στην Τουρκία

    15/5/2003 4:09:00 μμ

    Για συνέχιση της πρακτικής των βασανιστηρίων, που είναι διαδεδομένη στην Τουρκία, καταγγέλλουν τη γείτονα χώρα εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, που συνεδρίασαν στη Γενεύη στο πλαίσιο της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων. Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για τις πολυάριθμες καταγγελίες για βασανιστήρια, ωστόσο χαιρετίζει ένα σύνολο νομοθετικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό τους.

    Σπάνια δικάζονται μέλη των δυνάμεων ασφαλείας

    Στις συστάσεις της, για τη δεύτερη περιοδική έκθεση που της υπέβαλε η Τουρκία και η οποία εξετάσθηκε στις 2 και 5 Μαΐου, η Επιτροπή τονίζει δηλώνει την ανησυχία της για τις πολυάριθμες και συγκλίνουσες καταγγελίες ότι τα βασανιστήρια και άλλες ωμές, απάνθρωπες ή εξευτελιστικές μεταχειρίσεις φαίνεται πως εξακολουθούν να εφαρμόζονται σε βάρος προσώπων που κρατούνται, και αυτό γίνεται εκτεταμένα.

    Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζήτησαν από την Αγκυρα να φροντίσει έτσι ώστε να εφαρμόζονται αποτελεσματικά στην πράξη οι εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων σε βάρος φυλακισμένων για παραβιάσεις, που εκδικάζονται από τα δικαστήρια κρατικής ασφαλείας.

    Επίσης, η Επιτροπή σημειώνει ότι, παρά τις πολυάριθμες καταγγελίες, σπάνια στην Τουρκία ξεκινούν διώξεις σε βάρος μελών των δυνάμεων ασφαλείας και αποφασίζονται κυρώσεις σε βάρος τους, καθώς οι διαδικασίες έχουν υπερβολική διάρκεια και οι ποινές δεν έχουν σχέση με τη σοβαρότητα των εγκλημάτων.

    Για το λόγο αυτό, συνιστά οι καταγγελίες για κακομεταχειρίσεις να ερευνώνται χωρίς καθυστέρηση, αμερόληπτα και σε βάθος, αλλά και να εγκαθιδρυθεί ένα σύστημα καταγγελίας αποτελεσματικό και με διαφάνεια.

    Παράλληλα, ζητά από την Αγκυρα να καταργήσει την παραγραφή για τα εγκλήματα βασανισμού και κακομεταχείρισης και να εκδικάζει γρήγορα τους κρατικούς υπαλλήλους που κατηγορούνται για τέτοια εγκλήματα.

    Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ χαιρετίζει ένα σύνολο νομοθετικών μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως η κατάργηση της θανατικής ποινής για τα εγκλήματα που διαπράττονται σε καιρό ειρήνης, την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, καθώς και νομοθετικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στη μείωση της διάρκειας της κράτησης και στη μείωση του αριθμού των αδικημάτων που εκδικάζονται από τα δικαστήρια κρατικής ασφαλείας.

    [21] Ο Σολάνα επέδωσε τον ''οδικό χάρτη'' στη Συρία

    15/5/2003 7:46:00 μμ

    Τον ''οδικό χάρτη'' για τη ρύθμιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, επέδωσε επίσημα την Πέμπτη στη Συρία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα. Ο κ. Σολάνα συναντήθηκε με τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ και τον επικεφαλής της συριακής διπλωματίας Φαρούκ Αλ Σάρα, προκειμένου να συζητήσουν για την σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, αλλά και τις προσπάθειες επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    Μετά τη συνάντησή του, με τον υπουργό Εξωτερικών Φαρούκ Αλ Σάρα, ο κ. Σολάνα σημείωσε ότι ήταν μία ειλικρινής συνάντηση, που αφορούσε τον "οδικό χάρτη".

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. τόνισε ότι ο ''οδικός χάρτης'' αποτελεί ένα σχέδιο με στόχο την παγκόσμια ειρήνη, το οποίο περιλαμβάνει τη Συρία και το Λίβανο.

    Από την πλευρά του, ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών Αλ Σάρα εξέφρασε την ευχή το Κουαρτέτο (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ) που συνέταξε τον οδικό χάρτη να μπορέσει να διαδραματίσει έναν ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    [22] Γερμανία: Τρεις ανθρώπους σκότωσε ένας ψυχοπαθής

    15/5/2003 5:32:00 μμ

    Ψυχοπαθής σκότωσε τρία άτομα και αυτοκτόνησε μέσα σε ιατρείο στην πόλη Λούντβιχσχαφεν στη δυτική Γερμανία. Ο 69χρονος ψυχοπαθής εισέβαλε μέσα στα ιατρεία και πυροβόλησε δύο γιατρούς. Ο ένας πέθανε αμέσως και ο άλλος υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του. Στη συνέχεια ο ψυχοπαθής έστρεψε το όπλο προς τον εαυτό του, τραυματίστηκε και πέθανε λίγο αργότερα, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο διαμέρισμα του 69χρονου βρήκαν νεκρή τη σύζυγό του, χτυπημένη από σφαίρα.

    [23] Ο Λίβανος εξάρθρωσε τρομοκρατικό δίκτυο

    15/5/2003 4:44:00 μμ

    "Τρομοκρατικό δίκτυο", που σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον δυτικής πρεσβείας, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, αλλά και απαγωγές για να πετύχει την απελευθέρωση κρατουμένων στο Λίβανο, εξάρθρωσε ο στρατός του Λιβάνου με τη βοήθεια της Συρίας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του στρατηγού Ελίας Φαρχάτ. Ο στρατηγός επισημαίνει, πως ο λιβανικός στρατός σε συνεργασία με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Συρίας συνέλαβε εννιά μέλη ενός δικτύου, που σχεδίαζε "δολιοφθορές και επιθέσεις εναντίον διαφόρων στόχων με κυριότερους την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Λίβανο, λιβανικές και συριακές στρατιωτικές βάσεις καθώς και την απαγωγή πολιτικής προσωπικότητας του Λιβάνου", για να ζητήσουν ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση κρατουμένων. Ο στρατηγός Φαρχάτ πρόσθεσε, πως τα μέλη του δικτύου ήταν Λιβανέζοι και Παλαιστίνιοι.

    [24] Συνεχίζονται οι συλλήψεις Ιρακινών αξιωματούχων

    15/5/2003 5:51:00 μμ

    Συνελήφθη ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρακινού στρατού, ο Ιμπραχίμ Αχμαντ Αμπντελ Σάταρ Μοχάμαντ αλ-Τικρίτι, που βρίσκεται στον κατάλογο με τους 55 πλέον καταζητούμενους από τις ΗΠΑ ιρακινούς αξιωματούχους, ανακοίνωσε σήμερα η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM). O αλ Τικρίτι "κρατείται τώρα από τις συμμαχικές δυνάμεις", αναφέρει η CENTCOM σε ανακοίνωσή της στην οποία δεν διευκρινίζει πότε ή σε ποια τοποθεσία συνελήφθη. Παράλληλα οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν σε επιδρομή, που πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύχτας κοντά στο Τικρίτ, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, άλλον έναν ιρακινό υπεύθυνο που βρισκόταν στον κατάλογο με τους Ιρακινούς αξιωματούχους που καταζητούνται, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματικός. .

    Συνελήφθη το ''πέντε καρό''

    Ο Μάικλ Σίλβερμαν, διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας της 4ης Μεραρχίας Πεζικού του αμερικανικού στρατού, αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα του υπευθύνου, όμως σύμφωνα με τους κατοίκους του Αλ Ντουρ, όπου συνελήφθη, πρόκειται για τον Αμπντελ-Μπάκι αλ-Καρίμ Αμπντάλα, επικεφαλής του Μπάαθ στην περιοχή Ντιάλα. Αυτός βρίσκεται στην 22η θέση στον αμερικανικό κατάλογο με τους 55 πλέον καταζητούμενους Ιρακινούς και είναι το "πέντε καρό" στην τράπουλα του Πενταγώνου.

    [25] Για την αποπληρωμή του ιρακινού χρέους ανησυχεί η Ρωσία

    15/5/2003 3:19:00 μμ

    Η τύχη του αμερικανικού σχεδίου απόφασης για το Ιράκ, μια νέα εκδοχή του οποίου αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξαρτάται από τα ζητήματα του χρέους και των συμβολαίων, που είχαν συναφθεί από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ρωσικής διπλωματίας. "Ελπίζουμε πως τα νόμιμα συμφέροντά μας θα ληφθούν υπόψη, όπως και τα συμφέροντα των άλλων χωρών. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται ζωηρή συζήτηση στη Νέα Υόρκη, αυτό το θέμα πρέπει να διευθετηθεί και η τύχη της απόφασης θα εξαρτηθεί απ' αυτό", δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκεόργκι Μαμέντοφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    ''Επισφαλής ο αμερικανικός έλεγχος για την αποπληρωμή''

    Ο Ρώσος αξιωματούχος υπενθύμισε, πως η Μόσχα και η Ουάσινγκτον συζήτησαν "τα χρέη και τα συμβόλαια", που συνδέουν τη Ρωσία με το Ιράκ στη διάρκεια συνομιλιών, που είχε χθες στη Μόσχα ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ με Ρώσους ηγέτες.

    Η Μόσχα φοβάται, πως ο αμερικανικός έλεγχος του Ιράκ και των πετρελαϊκών πόρων του θα εμποδίσει την τακτοποίηση των χρεών του ανατραπέντος καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν έναντι της Ρωσίας, τα οποία υπολογίζονται σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια, και θα επιφέρει την ακύρωση των συμβολαίων, που έχουν συναφθεί με την προηγούμενη εξουσία.

    Αναχωρώντας σήμερα το πρωί από τη Μόσχα, ο Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την πεποίθησή του πως "η νέα κυβέρνηση του Ιράκ θα λάβει πλήρως υπόψη τις υποχρεώσεις της έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας".

    "Εκτιμάμε ότι το Ιράκ έχει ένα εξωτερικό χρέος 100 έως 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων 8 δισεκατομμύρια δολάρια οφείλει στη Ρωσία" τόνισε ο Πάουελ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το χρέος αυτό θα αποπληρωθεί.

    [26] Διάβημα Γαλλίας προς ΗΠΑ για παραπληροφόρηση εις βάρος της

    15/5/2003 12:44:00 μμ

    Σε διάβημα προς την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο θα προχωρήσει Η Γαλλία καταγγέλλοντας ότι είναι στόχος ''οργανωμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης'' στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τους τελευταίους εννέα μήνες και ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αναζητεί τους υποκινητές της εκστρατείας αυτής στους κόλπους της, γράφει σήμερα η εφημερίδα ''Ουάσινγκτον Ποστ''.

    Η πρωτοφανής αυτή διαμαρτυρία διατυπώνεται σε επιστολή την οποία υπογράφει ο πρεσβευτής της Γαλλίας Ζαν-Νταβίντ Λεβιτέ, η οποία θα διαβιβαστεί σήμερα σε αξιωματούχους της κυβέρνησης και σε μέλη του Κογκρέσου, δήλωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι στην εφημερίδα.

    Οι ίδιοι αξιωματούχοι είπαν ότι ουδεμία αμφιβολία έχουν για το ότι η εκστρατεία αυτή έχει στόχο να δυσφημίσει τη Γαλλία προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το Παρίσι διατηρούσε σχέσεις με το ανατραπέν ιρακινό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, όπως επίσης ότι οι πηγές αυτής της παραπληροφόρησης, πρέπει ν' αναζητηθούν στους κόλπους της ίδιας της κυβέρνησης. Κατά την άποψή τους, πρόκειται κυρίως για ''πολίτες που ανήκουν στους κύκλους των γερακιών στο εσωτερικό των ΗΠΑ και έχουν διασυνδέσεις με το Πεντάγωνο''.

    Ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, όταν ρωτήθηκε σχετικά το βράδυ της Τετάρτης από την εφημερίδα, χαρακτήρισε τις γαλλικές αυτές κατηγορίες ''παραλογισμό''.

    Οι σχέσεις Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών κλονίσθηκαν εξαιτίας της διαφωνίας του Παρισιού, όπως και της Μόσχας και του Βερολίνου, ως προς την αμερικανο-βρετανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

    Η επιστολή του πρεσβευτή περιλαμβάνει σε δύο σελίδες κατάλογο δυσφημιστικών για τη Γαλλία άρθρων του αμερικανικού Τύπου. Το πρώτο δημοσίευμα ήταν της ''Νιού Γιορκ Τάιμς'' τον περασμένο Σεπτέμβριο σχετικά με γαλλικές πωλήσεις όπλων στο Ιράκ, ενώ το χειρότερο ήταν στις 6 Μαΐου όταν η ''Ουάσινγκτον Ποστ'' έγραψε ότι η Γαλλία βοήθησε ηγετικά στελέχη του ιρακινού καθεστώτος που καταζητούνταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαφύγουν εφοδιάζοντάς τα με γαλλικά διαβατήρια, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου, του Στέητ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου εξοργίστηκαν με την υποτιθέμενη αυτή γαλλική ενέργεια.

    [27] Αποτροπή τρομοκρατικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του πολέμου

    15/5/2003 1:55:00 μμ

    Οι ρουμανικές υπηρεσίες πληροφοριών (SRI) απέτρεψαν την πραγματοποίηση τρομοκρατικής ενέργειας εναντίον ισραηλινών συμφερόντων, η οποία είχε οργανωθεί στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας στο Βουκουρέστι.

    ''Το SRI ενημέρωσε τις ειδικές υπηρεσίες του Ισραήλ ότι η οργάνωση μιας τέτοιας επίθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη, γεγονός που επέτρεψε την αποτροπή της'', δήλωσε την Πέμπτη η ακόλουθος τύπου της ισραηλινής πρεσβείας Σάντρα Σιμοβίτσι.

    ''Η πρεσβεία εκφράζει την ικανοποίησή της για την πολύ καλή συνεργασία με τις ρουμανικές μυστικές υπηρεσίες'', πρόσθεσε. Το ρουμανικό ραδιόφωνο μετέδωσε την Πέμπτη για την ίδια υπόθεση ότι στόχος της επίθεσης αυτής θα ήταν και δυτικά συμφέροντα, σύμφωνα με έγγραφα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στη Βαγδάτη από τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις.

    [28] Δε θα πάνε διακοπές οι 4 στους 10 Έλληνες

    15/5/2003 4:26:00 μμ

    Οι τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν θα κάνουν καλοκαιρινές διακοπές φέτος, ενώ διαπιστώνεται σύντμηση του χρόνου διακοπών όλης της οικογένειας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας και του ΙΝΚΑ. Ως αιτίες δηλώνονται οικονομικοί λόγοι (72%), επαγγελματικές υποχρεώσεις (8%), οικογενειακές υποχρεώσεις (7%) και άλλοι λόγοι (3%). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, το 71% κάνει διακοπές σε ιδιόκτητο, συγγενικό ή φιλικό σπίτι.

    Οικονομικοί οι λόγοι

    Συγκεκριμένα, οι Έλληνες στις διακοπές τους διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι (43%), σε συγγενικό-φιλικό σπίτι (28%) και σε ξενοδοχείο-ενοικιαζόμενο σπίτι/δωμάτιο κλπ (29%). Η διάρκεια των διακοπών όλης από κοινού της οικογένειας φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο.

    Επταήμερες διακοπές κάνει το 23% των Ελλήνων, 10ήμερες το 35%, 15ήμερες το 29%, 20ήμερες το 8% και 30ήμερες το 5%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΝΚΑ το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας τετραμελούς οικογένειας ξεπερνά τις 2.300 ευρώ.

    [29] Αντίθετοι στην επέκταση του ωραρίου οι έμποροι

    15/5/2003 5:05:00 μμ

    Αντίθετος σε κάθε πρωτοβουλία για ανατροπή του ισχύοντος ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων δηλώνει ο εμπορικός κόσμος, εκτός από τις αλυσίδες καταστημάτων και τα πολυκαταστήματα. Με αφορμή την τοποθέτηση χθες του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη στη γενική συνέλευση του ΣEB για πιθανή επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ως λύση για τη μείωση της ανεργίας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) επεσήμανε σήμερα την αντίθεση του σε κάθε πρωτοβουλία για ανατροπή του ισχύοντος ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, όπως αυτό καθορίστηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του 1997 μετά από συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων στο εμπόριο.

    ''Θα αυξηθεί η ανεργία αντί να μειωθεί''

    Ο ΣΕΣΜΕ αναφέρει ότι μόλις πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε από τη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του ωραρίου των καταστημάτων αφαιρείται από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και επανέρχεται στην κεντρική διοίκηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην εφαρμογή της ΚΥΑ από τις παρεμβάσεις ορισμένων νομαρχών.

    "Την ώρα δηλαδή που το ένα υπουργείο μεριμνά για τη σωστή εφαρμογή της απόφασης, το άλλο σχεδιάζει την ανατροπή της", τονίζει ο Σύνδεσμος. Ο υπουργός Οικονομίας επικαλείται, για να αιτιολογήσει την πρόταση του, την ανάγκη αύξηση της ζήτησης εργασίας. Όμως, κατά τον ΣΕΣΜΕ, αυτό που θα συμβεί στην πραγματικότητα, αν επεκταθεί το ωράριο, θα είναι:

    Αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων. Κλείσιμο όσων, κυρίως μικρομεσαίων, δεν αντέξουν το πρόθετο βάρος, αφού ο τζίρος δεν αυξάνεται αλλά επιμερίζεται σε περισσότερες ώρες, κατά συνέπεια θα προκληθεί αύξηση της ανεργίας. Μετακύλιση του πρόσθετου κόστους στις τιμές από όσες επιχειρήσεις αντέξουν.

    Με το σημερινό καθεστώς οι εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν ως τις 8 το βράδυ το χειμώνα και ως τις 9 το βράδυ το καλοκαίρι, δηλαδή στην πράξη 12 ή 13 ώρες ημερησίως, διάστημα που ΣΕΣΜΕ θεωρεί "υπεραρκετό".

    Όπως αναφέρει, "επέκταση του ωραρίου κατά μια ή δυο το πολύ ώρες την ημέρα δικαιολογείται αυστηρά και μόνο για την περίοδο των Ολυμπιακών και παραολυμπιακών αγώνων, με διαφύλαξη και πάλι της αργίας της Κυριακής". Ο ΣΕΣΜΕ καλεί τον υπουργό Οικονομίας, να επανεξετάσει το θέμα και ζητά πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης να προηγηθεί διάλογος με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

    Παράλληλα καλεί τους νομάρχες "να σταματήσουν να αποφασίζουν ασφυκτικά ωράρια λειτουργίας, γιατί δεν έχουν πλέον την αρμοδιότητα καθορισμού του ωραρίου".

    ''Πρόβα για το μέλλον''

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Χρήστος Φώλιας χαρακτήρισε "εκτός πραγματικότητας" αυτές τις σκέψεις περί επέκτασης του ωραρίου διότι εκτιμά ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με αύξηση χρόνου λειτουργίας αλλά με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης.

    Τόνισε, ότι το ισχύον ωράριο καθιερώθηκε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων φορέων και για να ανατραπεί απαιτείται εκ νέου συναίνεση. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος Αντώνης Μακρής ανέφερε ότι η διεύρυνση του ωραρίου δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει υποχρέωση για τον αριθμό των απασχολούμενων και εκτιμά ότι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων θα αποτελέσει "πρόβα" για το μοντέλο που θα υιοθετηθεί στο μέλλον.

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας (ΕΣΑ) Παναγής Καρέλλας εκτιμά ότι η τοποθέτηση του υπουργού έγινε για να μετρήσει τις αντιδράσεις της αγοράς και τόνισε ότι το ισχύον ωράριο καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών.

    [30] Νέες τιμές στα καύσιμα για επαγγελματικά

    15/5/2003 3:14:00 μμ

    Θα επιτρέπεται να πωλούν σε διαφορετική τιμή κάποιο είδος καυσίμου τα βενζινάδικα, που πωλούν υγρά καύσιμα σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως είναι τα ταξί, με την προϋπόθεση, ότι θα υπάρχει ανεξάρτητη αντλία με τη διαφορετική τιμή και η τιμή αυτή εκτός της αντλίας θα αναγράφεται και στην ανηρτημένη πινακίδα, παράλληλα με την αναγραφή της επαγγελματικής κατηγορίας προς την οποία απευθύνεται. Αυτό ορίζεται με αγορανομική διάταξη, που υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου.

    [31] Ικανοποίηση ΔΟΕ και ASOIF για την Ολυμπιακή προετοιμασία

    15/5/2003 5:36:00 μμ

    Θετικά είναι τα σχόλια για την προετοιμασία της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από τη Διεθνή Ολυμπιακή Οικογένεια, μετά την "κίτρινη κάρτα" που είχε δεχθεί η χώρα μας από τον τέως Πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, στη Λοζάννη. Τόσο στη σύνοδο της ASOIF όσο και στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, που πραγματοποιούνται στη Μαδρίτη, εκφράστηκαν κολακευτικά λόγια για τη δουλειά που πραγματοποιείται στη χώρα μας, κυρίως στον τομέα των αθλημάτων.

    Θετικά σχόλια για τον τομέα των αθλημάτων

    Στη Σύνοδο της ASOIF στη Μαδρίτη, προτελευταίας πριν τους Αγώνες της Αθήνας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα 2004" Σπύρος Καπράλος και ο Γενικός Διευθυντής Αθλημάτων Μάκης Ασημακόπουλος, παρουσίασαν την εξέλιξη της προετοιμασίας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με επίκεντρο τα Αθλήματα.

    Μεταξύ άλλων, η ενημέρωση περιελάμβανε προβολή βίντεο από τα Ολυμπιακά Έργα και το Πρόγραμμα Εθελοντισμού, ενώ συγκέντρωσε τα θετικά σχόλια του συνόλου των εκπροσώπων των Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών.

    Επίσης, οι κ.κ. Καπράλος και Ασημακόπουλος, είχαν επιμέρους συναντήσεις με αξιωματούχους των Διεθνών Ομοσπονδιών, με τους οποίους συζήτησαν θέματα που αφορούν στην προετοιμασία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Τουρνουά, κατά άθλημα.

    Κατά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ και της ASOIF, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ζακ Ρογκ, προέβη σε γενική ενημέρωση για τα θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ο Πρόεδρος της ASOIF και της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Ντένις Όσβαλντ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξαιρετική δουλειά η οποία γίνεται στον τομέα των Αθλημάτων από πλευράς της "Αθήνα 2004".

    Ανάλογα σχόλια για την προετοιμασία της Οργανωτικής Επιτροπής έγιναν και από τον Διευθυντή Αθλημάτων της ΔΟΕ κ. Ζιλμπέρ Φελί, ο οποίος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Αθήνα ετοιμάζεται προκειμένου να κάνει μία σειρά από Αθλητικές Διοργανώσεις (Sport Event) το καλοκαίρι.

    Ο κ. Καπράλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα θετικά σχόλια που απέσπασε η χώρας, τονίζοντας ότι έχουν ξεχωριστή σημασία, καθώς πριν τρία χρόνια η Αθήνα είχε χρεωθεί με "κίτρινη κάρτα" για την έως τότε πορεία της προετοιμασίας της.

    Την Παρασκευή η Πρόεδρος της "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου θα παρουσιάσει την προετοιμασία της Αθήνας κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, ενώ ο κ. Καπράλος θα ενημερώσει τον Πρόεδρο κ. Κιμ Ουν Τσανγκ και τα μέλη της Ένωσης Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών (GAISF).

    [32] Αυξητικές ορμόνες: Η ''μειωτική'' πλευρά του αθλητισμού

    15/5/2003 4:18:00 μμ

    Αυξητικές ορμόνες που προμηθεύονται στη "μαύρη αγορά", χρησιμοποιεί άγνωστος αριθμός αθλητών σ΄ όλο τον κόσμο. Η χρήση των ορμονών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια καθώς προς το παρόν, δεν υπάρχει μέθοδος ανίχνευσής τους, σε αντίθεση με τα αναβολικά, όπου και η απλή παρουσία τους στα ούρα είναι δυνατόν να ανιχνευθεί. Οι αθλητές χρησιμοποιούν την αυξητική ορμόνη για να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα τους και τη μυϊκή δύναμή τους, αλλά και για να επιτύχουν ταχύτερη μυϊκή ανάνηψη μεταξύ δύο αθλητικών εκδηλώσεων. Τα στοιχεία κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εφαρμογών Αυξητικής Ορμόνης Γεράσιμος Κρασσάς, επίκουρος καθηγητής ενδοκρινολογίας στο 18ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

    Το σκοτεινό πρόσωπο της δόξας

    Η αυξητική ορμόνη έγινε δημοφιλής μεταξύ των αθλητών, τονίζει ο κ. Κρασσάς, γιατί είναι δραστική, δύσκολη στην ανίχνευση και δεν έχει παρενέργειες. Το μειονέκτημά της είναι η ακριβή τιμή της, αυτό όμως δεν εμποδίζει τους αθλητές να ξοδεύουν 3-4.000 δολάρια το μήνα για να την προμηθευτούν.

    Φημολογείται μάλιστα ότι το 5% των εφήβων ηλικίας 15-18 ετών στις Η.Π.Α. έχουν χρησιμοποιήσει την αυξητική ορμόνη ως αναβολικό και για βελτίωση της σωματικής τους εικόνας.

    Την πιο σκοτεινή και πολυσυζητημένη πλευρά του αθλητισμού αποτελεί σήμερα το doping, υποστηρίζει ο καθηγητής Αθλητιατρικής στο Α.Π.Θ. Αστέριος Δεληγιάννης. Αθλητές απ όλο τον κόσμο προκειμένου να επιτύχουν βελτίωση της σωματικής απόδοσής τους, βασίζονται κατά ένα μεγάλο μέρος, στη χρήση ή κατάχρηση απαγορευμένων ουσιών.

    Οι ουσίες αυτές που είναι στην πλειονότητα τους φάρμακα, αποσκοπούν στο να μεταβάλλουν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα την αγωνιστική διάθεση και ικανότητα, δίνοντας ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στον αθλητή, αλλά παράλληλα έχουν μια "καταστροφική" επίδραση στην υγεία του.

    Σύμφωνα με έναν γενικά αποδεκτό ορισμό: "doping είναι η χορήγηση φαρμάκων ή άλλων ουσιών ή η χρησιμοποίηση μεθόδων, που αποσκοπούν στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, πάνω και πέρα από τις φυσιολογικές, σωματικές ή πνευματικές ικανότητες του αθλητή". Σήμερα το doping χρησιμοποιείται και στα γυμναστήρια και έτσι η έκτασή του έχει διαδοθεί και στον ψυχαγωγικό αθλητισμό. Απαγορευμένες ουσίες έχει βρεθεί να περιέχονται και σε συμπληρώματα διατροφής, χωρίς αυτές να αναγράφονται στη σύνθεση του προϊόντος. Στην έκταση του προβλήματος βοηθάει και η διακίνηση των απαγορευμένων φαρμάκων μέσω του διαδικτύου.

    [33] 1ο Αντιρατσιστικό Μαθητικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

    15/5/2003 1:09:00 μμ

    Μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, χάπενινγκ, φωτογραφία, εικαστικές δημιουργίες και συζητήσεις περιλαμβάνει το 1ο Αντιρατσιστικό Μαθητικό Φεστιβάλ, που διοργανώνεται την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Μαΐου το 1ο, 2ο και 3ο ΤΕΕ Σταυρούπολης στη Μονή Λαζαριστών με ελεύθερη είσοδο. Το Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλες ομάδες και φορείς. Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει από τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με τους Active Member. Το Σάββατο θα εμφανιστούν οι De Facto, οι Βόρειοι Εταίροι και ο Μανώλης Ρασούλης με τον Ανδρέα Καρακότα.

    Ακόμη, στο διήμερο, θα εμφανιστούν τα μαθητικά μουσικά συγκροτήματα Pure Fears, Nemesis, Φιλαράκια, Κρυστάλλινα Φεγγάρια και Insanity.

    Την Παρασκευή θα υπάρξει θεατρικό δρώμενο από την Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης, ενώ το Σάββατο θα παρουσιαστεί δρώμενο με θέμα το ρατσισμό και την ξενοφοβία από την Ομάδα "Τέχνη στο Δρόμο" της Αρσις σε συνεργασία με μαθητές του ΤΕΕ Σταυρούπολης.

    Ο κινηματογράφος θα εκπροσωπηθεί από τρεις ταινίες των μαθητών. Την Παρασκευή θα προβληθούν οι ταινίες "Πέρα από τα ονόματα" και "The human sex machine" και το Σάββατο η ταινία "Face control".

    Την Παρασκευή επίσης θα γίνει συζήτηση με θέμα "Μετανάστες χθες, σήμερα, αύριο" στην οποία θα πάρουν μέρος ο κοσμήτορας της παιδαγωγικής σχολής του ΑΠΘ Γιώργος Τσιάκαλος, καθώς και εκπρόσωποι της Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης, της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και των μεταναστών/μεταναστριών.

    Το Σάββατο θα παρουσιαστούν και τα "Παιχνίδια με τα φλόγες", όπου συμμετέχουν χορευτικοί σχηματισμοί από μαθήτριες του 1ου, 2ου και 3ου ΤΕΕ Σταυρούπολης, καθώς και ζογκλέρ και πυροτεχνήματα από την Ομάδα Τσίρκουλο.

    Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας και εικαστικών δημιουργιών με θέμα "Ρατσισμός, ξενοφοβία και κοινωνικός αποκλεισμός" στην οποία συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Βόρειας Ελλάδας.

    [34] Γενετικά τροποποιημένο ρύζι αντί για ενέσεις ινσουλίνης

    15/5/2003 5:13:00 μμ

    Ιαπωνικά εργαστήρια κι ένα κρατικό ινστιτούτο ανακοίνωσαν από κοινού ότι ανέπτυξαν μια ποικιλία γενετικά τροποποιημένου ρυζιού, η κατανάλωση του οποίου θα απαλλάξει τους διαβητικούς από τις τακτικές ενέσεις ινσουλίνης, ευνοώντας την παραγωγή της κρίσιμης αυτής ορμόνης από τον οργανισμό. Αυτή η νέα ποικιλία αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροβιολογικών Επιστημών (NIAS), την εταιρεία Japan Paper Industries και το ερευνητικό ινστιτούτο Sanwa Kagaku. Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που ένα αγροτικό προϊόν αναπτύσσεται ως αποτελεσματική θεραπεία για τους διαβητικούς, δήλωσε ο Φούμιο Τακάιβα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του NIAS.

    Για ιστορική ανακάλυψη κάνουν λόγο οι Ιάπωνες επιστήμονες

    Η νέα ποικιλία ρυζιού περιέχει αυξημένο ποσοστό μιας άλλης ορμόνης, της GLP-1, η οποία βοηθάει το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη.

    Η ανακάλυψη ''είναι ιστορική επειδή θα επιτρέπει την κατανάλωση της βασικής ιαπωνικής τροφής, την αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης και τη μείωση του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα'' των διαβητικών τύπου 2 (διαβήτης που εμφανίζεται σε ενήλικες συχνά εξαιτίας προβλημάτων παχυσαρκίας), δήλωσαν οι τρεις Iάπωνες εταίροι.

    Υπολόγισαν πως ένα κανονικό πιάτο ρύζι (περίπου 150 γραμμάρια) σε κάθε γεύμα θα αρκεί για να ελέγξει το επίπεδο της γλυκόζης στους διαβητικούς, οι οποίοι αριθμούν στην Ιαπωνία 6,9 εκατομμύρια - σε όλο τον κόσμο υπολογίζονται σε περισσότερους από 150 εκατομμύρια ανθρώπους.

    Το ρύζι αυτό μπορεί να διατεθεί στην αγορά μέσα σε δύο ή τρία χρόνια.

    Ωστόσο ο Τακαχίτο Τζομόρι της Sawa Kagaku δήλωσε πως μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

    [35] Διαζύγιο πριν από το... γάμο

    15/5/2003 1:20:00 μμ

    Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο ένας σύζυγος στην βόρειο Κίνα υπέβαλε αίτηση διαζυγίου πριν από τη γαμήλια τελετή. Το ζευγάρι είχε ήδη καταχωρήσει την αίτηση του γάμου του στις αρμόδιες υπηρεσίες και ήταν έτοιμοι να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την γαμήλια τελετή, όταν ο υποψήφιος σύζυγος έπιασε την μέλλουσα σύντροφο του να γράφει ερωτικό μήνυμα σε άλλον, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο γαμπρός, από το Χέιλοντζιάνγκ, της επαρχίας Χενάν, ζήτησε την ακύρωση της τελετής και ταυτόχρονα υπέβαλε αίτηση διαζυγίου , γράφει η εφημερίδα της νότιας Κίνας ''Μόρνινγκ Ποστ''. Στην Κίνα οι γάμοι είναι νομικά δεσμευτικοί μετά την αίτηση καταχώρησης στο ληξιαρχείο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 15 May 2003 - 16:55:44 UTC