Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζητήσεις προκάλεσαν ριζοσπαστικές θέσεις του Σ. Κοσμίδη
  • [02] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας
  • [03] Προχωρά παρά τις αντιδράσεις το πρόγραμμα χωματερών
  • [04] Σε ένα χρόνο έτοιμος ο Προαστιακός
  • [05] Τέλος στα αναμορφωτήρια βάζει νομοθεσία του υπ. Δικαιοσύνης
  • [06] Στην Αυστρία ο Κώστας Καραμανλής
  • [07] Σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη ο Παπανδρέου
  • [08] Στα Κατεχόμενα την Παρασκευή ο Ερντογάν
  • [09] Βγήκε το πόρισμα των ιατροδικαστών για τον 25χρονο
  • [10] Πρόταση νόμου της ΝΔ για διαφάνεια στο δημόσιο βίο
  • [11] Νέες θέσεις στάθμευσης στην Αθήνα
  • [12] Ατυπο Συμβούλιο της ΕΕ για προστασία καταναλωτή
  • [13] ΝΑΤο και Ε.Ε. εξετάζουν κοινές στρατιωτικές δυνατότητες
  • [14] Στην Κέρκυρα για την ΚΑΠ οι αγρότες
  • [15] Σύσκεψη για τον αθλητισμό στην Ε.Ε.
  • [16] Πρόσκληση Ντ' Εστέν προς Πρόντι για δημόσιο διάλογο
  • [17] Συνάντηση Εργασίας ΕΕ για ασφάλεια και άμυνα
  • [18] Προετοιμασίες ενόψει Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη
  • [19] Σύσκεψη για την μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε
  • [20] Υπόθεση Περατικού: Τον Βασίλη Ξηρό αναγνώρισε μάρτυρας
  • [21] Στα ίχνη τρομοκρατών της Αλ-Κάιντα οι σαουδαραβικές αρχές
  • [22] ΠΟΥ - Ερυθρός Σταυρός: Φόβοι για επιδημία χολέρας στη Βασόρα
  • [23] Σε τροχιά κινητοποιήσεων μπαίνει η ΑΔΕΔΥ
  • [24] Προσπάθειες να μεταπεισθεί η διοίκηση της ΠΑΛΚΟ
  • [25] Ικανοποίηση ΣΕΤΕ για τις αποφάσεις του ΕΣΑΑ
  • [26] Ρυθμίσεις στην επιδότηση ενοικίου από τον ΟΕΚ
  • [27] Αντιπαράθεση στη Βουλή για την εκτέλεση προϋπολογισμού
  • [28] Νέα έκδοση ομολόγων
  • [29] ''Ημέρες Καριέρας'' στο Λονδίνο
  • [30] Tην Παρασκευή η απόφαση για την έδρα του τελικού
  • [31] Παρουσιάσεις σουηδικών μουσικών έργων στο αθηναϊκό κοινό
  • [32] Εξαπλώνεται!
  • [33] Προσοχή στα διατροφικά συμπληρωμάτα!
  • [34] Ανησυχητική αύξηση της ηπατίτιδας
  • [35] Oι ''8'' κυρίες της Ευρώπης συζητούν για τον καρκίνο μαστού
  • [36] Εκτοξεύεται ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος

    [01] Συζητήσεις προκάλεσαν ριζοσπαστικές θέσεις του Σ. Κοσμίδη

    8/5/2003 3:52:00 μμ

    Ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια προκαλεί η θέση που διατύπωσε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σωκράτης Κοσμίδης, εκ των στενών συνεργατών του κ. Σημίτη, περί μεταρρύθμισης του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος, κατά την οποία μειώνεται το εύρος της κυβέρνησης, σε 12 περίπου υπουργεία, που θα διαθέτουν από έναν υφυπουργό και έναν γενικό γραμματέα. Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στην Πολωνία ξεκαθάρισε ότι οι απόψεις αυτές δεν απηχούν τις θέσεις του κ. Σημίτη ενώ ο ίδιος ο κ. Κοσμίδης με τη νεώτερη δήλωσή του επανέλαβε πως πρόκειται για προσωπικές απόψεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος.

    Κοσμίδης: ''Αυστηρά προσωπικές οι απόψεις μου''

    Σε ομιλία του, σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ την Τετάρτη, ο κ. Κοσμίδης πρότεινε, μείωση του αριθμού των υπουργείων και των υπουργών σε 12 έως 14, σχηματισμό της κυβέρνησης και από εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, μείωση του αριθμού των νομαρχιών και περιφερειών, κατάργηση όλων των ειδικών γραμματειών των υπουργείων και θέσπιση πραγματικού "πόθεν έσχες" για τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους.

    Ο κ. Κοσμίδης ακόμη εισηγήθηκε τη μείωση του δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού, τη πραγματοποίηση νέων προσλήψεων με ιδιαίτερη φειδώ για τις επιτελικές θέσεις, την ανακατανομή των Νομαρχιών, τον περιορισμό των περιφερειών, τον δραστικό περιορισμό των νομικών προσώπων που λειτουργούν δορυφορικά στη διοίκηση και τέλος τον ορατό διαχωρισμό εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, κατά τρόπο ώστε η κυβέρνηση να αποτελείται κατά κύριο λόγο από εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς.

    "Οι απόψεις που κατέθεσα είναι αυστηρά προσωπικές και τις υποστηρίζω σταθερά από το 1995", τονίζει σε νέα σημερινή δήλωσή του ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου κ. Κοσμίδης, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις του συνεισφέρουν στον προβληματισμό για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και αναφέρονται στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης και του κράτους που προσδιορίζονται για την επόμενη τετραετία και ασφαλώς δεν έχουν σχέση με τις όποιες επικείμενες αποφάσεις του Πρωθυπουργού.

    ''Δεν αφορούν τις πρωτοβουλίες του κ. Σημίτη'' λέει ο Τ. Χυτήρης

    Παρεμβαίνοντας στο θέμα ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, σε δήλωσή του από τη Βαρσοβία τόνισε ότι οι απόψεις και οι προτάσεις του κ. Κοσμίδη, έχουν υποστηριχθεί και διατυπωθεί και στο παρελθόν. Τόνισε δε, ότι δεν αφορούν τον παρόντα χρόνο και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο κ. Σημίτης μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας. Ο κ. Χυτήρης διευκρίνισε ότι ο κ. Σημίτης του έδωσε εντολή να κάνει αυτές τις δηλώσεις για να μην εκληφθούν οι τοποθετήσεις του κ. Κοσμίδη ότι προεξοφλούν τις δικές του πρωτοβουλίες.

    ''Ο κ. Κοσμίδης από χθες είχε ξεκαθαρίσει ότι οι προτάσεις που διατύπωσε ήταν προσωπικές. Η εκδήλωση στην οποία μίλησε είχε σχεδιαστεί από πολλούς μήνες πριν και τέλος η παρέμβασή του στην εκδήλωση αφορούσε την κατάθεση ενός προβληματισμού'', τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαπας, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις.

    Διευκρινίζοντας ακόμη πως οι όποιες απόψεις και προτάσεις στελεχών ''δεν προδιαγράφουν πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού'', ο κ. Πρωτόπαπας συνέστησε να μην παρερμηνεύουμε τις απόψεις των στελεχών και επανέλαβε πως ''σε καμία περίπτωση δεν ήταν στις προθέσεις του κ. Κοσμίδη η προαναγγελία πρωθυπουργικών αποφάσεων. Επρόκειτο για απλή συνεισφορά στον ευρύτερο προβληματισμό'', επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρατηρώντας πως εξάλλου τέτοιες αλλαγές απαιτούν γενικότερες τομές στο πολιτικό σύστημα.

    Ο προβληματισμός υπάρχει ''και έχει βάθος χρόνου'', προσέθεσε ο κ. Πρωτόπαπας, παρατηρώντας πως δεν πρέπει να αποκλείονται οι απόψεις - αφήστε τα λουλούδια να ανθίσουν - σημείωσε χαριτολογώντας.

    Τέλος, σχολιάζοντας σε ερώτηση που αφορούσε την πολυδιάσπαση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε πως "δεν υπάρχουν μπλοκ μέσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ προχωράει με γνώμονα τα συμφέροντα της κοινωνίας''.

    Σχολιάζοντας τις προτάσεις Κοσμίδη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε ότι αυτές αποτελούν πολύ σημαντική συμβολή στη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει για τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση του πολιτικού μας συστήματος.

    Με ασκήσεις επί χάρτου και με εξωπραγματικά θεωρητικά κατασκευάσματα δεν λύνονται τα μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και καθημερινά προβλήματα του ελληνικού λαού, σχολίασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με αφορμή τις δηλώσεις για συρρίκνωση του υπουργικού συμβουλίου και αλλαγή της διοικητικής διαίρεσης της χώρας.

    [02] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

    8/5/2003 6:06:00 μμ

    Οργανωμένο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, εξάρθρωσαν οι διωκτικές αρχές του Ηρακλείου Κρήτης σε συνεργασία με αστυνομικούς της Αθήνας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα κατασχεθέντα αντικείμενα είναι περίπου εκατό και έχουν μεταφερθεί στο κτίριο της Ασφάλειας, ώστε να εξεταστούν από αρχαιολόγους για να εκτιμηθεί η αξία τους και να προσδιοριστεί η περίοδος στην οποία ανήκουν. Οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν τρία άτομα. Εντός της ημέρας αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για την υπόθεση από την αστυνομία.

    [03] Προχωρά παρά τις αντιδράσεις το πρόγραμμα χωματερών

    8/5/2003 5:13:00 μμ

    Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται το θέμα των χωματερών της Αττικής, καθώς εντός του Μαΐου το υπουργείο Περιβάλλοντος θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα. "Δεν υπάρχει περιθώριο από την Ε.Ε. να μην προχωρήσει το πρόγραμμα" δήλωσε στην ΝΕΤ 105,8 ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καμπέλης, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Δυτικής Αττικής, τούς κάλεσε να στηρίξουν την προσπάθεια του υπουργείου. Εκείνοι από την πλευρά τους χαρακτήρισαν άκαρπη τη συνάντηση και προανήγγειλαν νέο κύκλο κινητοποιήσεων και αποκλεισμών δρόμων.

    Συνάντηση φορέων Δ. Αττικής με Σταύρο Καμπέλη

    Τη σταθερή θέση του ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση η χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην Ατττική και στην υπόλοιπη χώρα, επανέλαβε ο ΓΓ του ΥΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καμπέλης στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους της Δυτικής Αττικής που τον επισκέφθηκαν.

    Τους κάλεσε να αναγνωρίσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια του υπουργείου, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μεταφέρονται σκουπίδια από τον ένα νομό στον άλλο.

    Από την πλευρά ο Νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης υπογράμμισε ότι δεν δέχονται σκουπίδια άλλων περιοχών και θα προσπαθήσει η Δυτική Αττική να διαχειριστεί τα δικά της σκουπίδια που είναι ελάχιστα.

    Και νέες κινητοποιήσεις

    Νωρίτερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ στον οδό Αμαλιάδος έκαναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη Δυτική Αττική.

    Οι εκπρόσωποι των 50-60 συγκεντρωθέντων χαρακτήρισαν άκαρπη τη συνάντηση που είχαν με το γγ του ΥΠΕΧΩΔΕ Σταύρο Καμπέλη καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους να μη δημιουργηθεί ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.

    Το πράσινο φως έδωσε η ΚΕΔΚΕ

    Τη χωροθέτηση νέων νέων χώρων υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων στην Αττική, ενέκρινε μετά από συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα η ΚΕΔΚΕ.

    Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της Ένωσης Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε να εξεταστούν και άλλες μέθοδοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων και πρόσθεσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει στο εξής να διαχειρίζεται από μόνη της το θέμα αυτό, που αποτελεί και αποκλειστική της αρμοδιότητα.

    [04] Σε ένα χρόνο έτοιμος ο Προαστιακός

    8/5/2003 4:36:00 μμ

    Σε 35 λεπτά θα μεταφέρονται οι επιβάτες από το κέντρο της Αθήνας στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, που παραδίδεται σε έναν χρόνο. Ήδη στρώθηκε το πρώτο χιλιόμετρο του Προαστιακού, όπως είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής και η πρόεδρος του "ΑΘΗΝΑ 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου, που επισκέφθηκαν τα έργα την Πέμπτη.

    Αθήνα-Κόρινθος σε σαράντα οκτώ λεπτά

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει το Μάιο του 2004 και θα αλλάξει ριζικά τα συγκοινωνιακά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας.

    Ο κ. Βερελής είπε ότι με τον Προαστιακό θα φθάνουμε από την Αθήνα στην Κόρινθο σε 48 λεπτά και στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' σε 35 λεπτά. Τις γραμμές του Προαστιακού θα χρησιμοποιεί και το Μετρό, με 7 ειδικά τρένα τα οποία έχουν παραγγελθεί.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, με τον Προαστιακό θα μετακινούνται, σε πρώτη φάση, 120.000 επιβάτες την ημέρα, γεγονός που θα συμβάλει αποφασιστικά στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση. Θα υπάρχουν τρεις τύποι δρομολογίων. Τα δρομολόγια-εξπρές από το κέντρο της Αθήνας, στο σταθμό Λαρίσης, με ελάχιστες στάσεις, αυτά που θα κάνουν περισσότερες στάσεις, καθώς και τα δρομολόγια του Μετρό που θα συνδέονται με το συνολικό δίκτυο του Μετρό της Αθήνας.

    Ο κ. Βερελής επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι το έργο θα είναι έτοιμο στην ώρα του, ενώ έχουν αρχίσει ήδη να κατασκευάζονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τα ηλεκτροκινούμενα υπερσύγχρονα τρένα που θα καλύψουν τις ανάγκες του Προαστιακού Σιδηροδρόμου

    Η κυρία Αγγελοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο των εργασιών και συνεχάρη τόσο τον υπουργό, όσο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ για τη συνέπεια των λόγων τους με τα έργα που εκτελούνται, καθώς όπως τόνισε, επανειλημμένα είχαν διαβεβαιώσει ότι το έργο θα είναι έτοιμο στην ώρα του.

    Η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' σημείωσε ότι ο Προαστιακός είναι ένα έργο που θα αποτελέσει τον κορμό για ένα νέο σύστημα αξιόπιστων δημόσιων συγκοινωνιών, καθώς ενώνει την Αθήνα και τις περιοχές έξω από αυτήν, με το αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'', όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονη πόλη.

    Έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας γιατί προσφέρει εναλλακτικές λύσεις πρόσβασης σε πάρα πολλά Ολυμπιακά έργα, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στους θεατές και στους επισκέπτες, κατ' αρχήν να μη χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους για τις μετακινήσεις τους μέσα στην Αθήνα και να επισκέπτονται με άνεση και ταχύτητα τους χώρους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [05] Τέλος στα αναμορφωτήρια βάζει νομοθεσία του υπ. Δικαιοσύνης

    8/5/2003 12:25:00 μμ

    Σχέδιο νόμου που αντικαθιστά τα αναμορφωτήρια και τα ιδρύματα αγωγής ανηλίκων με μονάδες μέριμνας νέων παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος τόνισε ότι η παραβατικότητα - εγκληματικότητα ατόμων νεαρών ηλικιών είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα στη χώρα μας και ότι η αντιμετώπισή του αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ακόμα ότι η μέριμνα της πολιτείας δεν εξαντλείται μόνο στην ποινική τους μεταχείριση των ανήλικων παραβατών και έδωσε στη δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία στεγών φιλοξενίας, μονάδων θεραπείας και απεξάρτησης, ενώ θεσμοθετεί τη διαδικασία κοινωνικής αποκατάστασης των νέων.

    Ριζικές αλλαγές στον τομέα αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας

    Το σχέδιο νόμου, που προβλέπει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο φροντίδας, πρόληψης και ποινικής αντιμετώπισης ατόμων από 8 έως 21 ετών, έχει δυο βασικούς σκοπούς που είναι πρώτον η αντιμετώπιση σφαιρικά όλων των κατηγοριών ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων (αρρένων και θηλέων) από τους ευρισκόμενους σε κίνδυνο να γίνουν δράστες ή θύματα, έως τους ήδη εμπλεκόμενους σε σοβαρές αξιόποινες πράξεις και δεύτερον, η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου μονάδων μέριμνας για τους νέους.

    Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο προβλέπεται να δημιουργηθούν:

    Στέγες φιλοξενίας οι οποίες θα παρέχουν στέγη και διατροφή σε νέους που είτε έχουν αποκοπεί από τις οικογένειές τους, είτε βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να διαπράξουν αξιόποινες πράξεις. Θεραπευτικές μονάδες για τη διάγνωση και πρόληψη ψυχικών διαταραχών τοξικοεξάρτησης κ.λπ. Ειδικά τμήματα απεξάρτησης ανηλίκων στα κέντρα απεξάρτησης τοξικομανών στα οποία θα εισάγονται εξαρτημένοι ανήλικοι εφόσον το επιθυμούν και οι ίδιοι.

    Στο θεσμικό πλαίσιο εντάσσονται ακόμα:

    Οι μονάδες αποκατάστασης νέων που αντικαθιστούν τα ιδρύματα αγωγής ή τα αναμορφωτικά καταστήματα. Εντάσσονται στο θεσμικό πλαίσιο τα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων Αυλώνα και Βόλου.

    Ακόμα με το νομοσχέδιο προβλέπονται μια σειρά από δικαιώματα (δωρεάν νομική βοήθεια, διερμηνέας, κλπ), ενώ θεσμοθετείται η διαδικασία κοινωνικής αποκατάστασης κατά τη διάρκεια της παραμονής στις εν λόγω μονάδες, αλλά και μετά την αποχώρηση των νέων από αυτές.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Πετσάλνικος εντός του ερχόμενου καλοκαιριού θα δημοπρατηθεί η ανέγερση σε οικόπεδο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα περιλαμβάνει μονάδα κοινωνικής αποκατάστασης δυναμικότητας 80 ατόμων και θεραπευτική μονάδα δυναμικότητας 40 ατόμων. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 7 εκατομμύρια 200 ευρώ και για την ανέγερση θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Εμπειρικίου κληροδοτήματος.

    [06] Στην Αυστρία ο Κώστας Καραμανλής

    8/5/2003 7:43:00 μμ

    Στη Βιέννη έφτασε το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής ο οποίος αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον αυστριακό καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ και θα συζητήσουν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από την πρόσφατη κρίση στο Ιράκ αλλά και μετά τη διεύρυνση. Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να επαναλάβει τις θέσεις του για ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας αλλά και την ανάγκη να βρεθούν οι ισορροπίες μεταξύ των μεγάλων και μικρών χωρών της ΕΕ ώστε να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η νέα Ευρώπη των 25. Επίσης ο κ. Καραμανλής θα ενημερώσει τον αυστριακό καγκελάριο για τις πάγιες θέσεις του για το Κυπριακό αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιστρέψει αύριο το απόγευμα στην Αθήνα

    [07] Σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη ο Παπανδρέου

    8/5/2003 6:57:00 μμ

    Επίσκεψη στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη θα πραγματοποιήσει στις 12-13 Μαϊου ο υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Γ.Παπανδρέου. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Π.Μπεγλίτης, προγραμματίζονται συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ (αναμένεται η σχετική επιβεβαίωση), τον υπουργό Εξωτερικών, τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, αλλά και το νέο παλαιστίνιο πρωθυπουργό. Ο κ. Παπανδρέου στις συναντήσεις του θα επιμείνει στην εφαρμογή του Οδικού Χάρτη για τη Μέση Ανατολή επισημαίνοντας ιδιαιτέρως ότι αυτό δεν συνδέεται με άλλους όρους και προϋποθέσεις, καθώς η εφαρμογή του αποτελεί προτεραιότητα, για τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών.

    [08] Στα Κατεχόμενα την Παρασκευή ο Ερντογάν

    8/5/2003 5:10:00 μμ

    Τα Κατεχόμενα επισκέπτεται την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσος Παπαδόπουλος, διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε τις ανησυχίες για αρνητικές συνέπειες από μία βεβιασμένη ενέργεια για την επανέναρξη της διαδικασίας του ΟΗΕ. Στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μπεγλίτης διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν διαφωνίες για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό μεταξύ Αθήνας-Λευκωσίας και ανακοίνωσε ότι στις 26 Μαΐου έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας καθώς και με τους κυρίους Σολάνα και Πάτεν.

    ''Δεν υφίσταται καμία διαφωνία μεταξύ Αθήνας- Λευκωσίας''

    Διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόκλιση απόψεων Αθήνας- Λευκωσίας, ια τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Το θέμα συζητείται με την κυπριακή ηγεσία σε τακτική βάση, οι δύο υπουργοί εξωτερικών Παπανδρέου και Ιακώβου έχουν συχνή απευθείας επικοινωνία για όλες τις εξελίξεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Π.Μπεγλίτης, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων.

    Σχετικά με τις προθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο να σταλεί κάποια επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με στόχο την επανάληψη της διαδικασίας των συνομιλιών, ο εκπρόσωπος απάντησε οτι όλες οι επιλογές συζητούνται με την κυπριακή ηγεσία η οποία πρόκειται να εκτιμήσει τα δεδομένα αφού αυτό είναι στην διακριτική της ευχέρεια. Αλλωστε πρόσθεσε όλα αυτά θα συζητηθούν και στη συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος με τον έλληνα πρωθυπουργό στις 26 Μαΐου.

    Πάντως ο εκπρόσωπος μίλησε εγκωμιαστικά για την ελεύθερη διακίνηση πολιτών στην Κύπρο, τονίζοντας ωστόσο ότι το θέμα δεν λύνεται γιατί το πολιτικό είναι το βασικό πρόβλημα της Κύπρου.

    Λάθος οι βεβιασμένες ενέργειες δηλώνει ο Παπαδόπουλος

    Έτοιμος για συνομιλίες δήλωσε ότι είναι ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, αλλά επανέλαβε ότι δεν θα είναι χρήσιμο οποιοδήποτε διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη, κάτι που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση. ''Εμείς επανειλημμένα έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας για εμπλοκή σε διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν που χρειάζεται να τροποποιηθεί, να βελτιωθεί σύμφωνα με τους όρους που είχαμε θέσει από την αρχή όσο και ενόψει των νέων εξελίξεων που προκύπτουν από την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης στην Αθήνα'', δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''εκείνο που φαίνεται να ανησυχεί πολλούς από τους συνομιλητές μας και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες τους, είναι μήπως με βεβιασμένες ενέργειες ή πρόωρη ανάληψη πρωτοβουλίας, η όλη προσπάθεια του διαλόγου καταντήσει σε νέο αδιέξοδο ή να λήξει σε ένα πολύ ανεπιθύμητο αποτέλεσμα''.

    Απαντώντας σε επικρίσεις για μη ανάληψη πρωτοβουλιών με επιστολή προς το ΓΓ ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών, είπε ότι ο ΓΓ είναι ενήμερος των προσπαθειών της Ελληνικής πλευράς και για την ετοιμότητά της για συνομιλίες.

    Το σχέδιο Ανάν δεν είναι ανοικτό για δραστικές αλλαγές, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός της υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης από τη Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Αμερικανός Πρεσβευτής Μάικλ Κλόσον ύστερα από συνάντηση μιας ώρας, με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    [09] Βγήκε το πόρισμα των ιατροδικαστών για τον 25χρονο

    8/5/2003 4:37:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Από ασφυξία λόγω μεγάλης συγκέντρωσης αίματος στον πνεύμονα προήλθε ο θάνατος του 25χρονου Αριστείδη Νεοφώτιστου προχθές το βράδυ στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Φιλαδέλφειας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι τρεις ιατροδικαστές και οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας που πραγματοποίησαν την νεκροτομή του 25χρονου. Όλοι τους συμφώνησαν ότι δεν υπήρξε κακοποίηση, πέρα από το χτύπημα στη μύτη, το οποίο όπως νωρίτερα κατέθεσε ο φίλος του νεαρού έγινε επειδή του το ζήτησε το θύμα για να του πέσει η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αγνωστη παραμένει για την ώρα, η προέλευση του αίματος στον πνεύμονα.

    Εν αναμονή νέας εργαστηριακής εξέτασης

    Η διευκρίνιση αυτή θα γίνει, μετά την εργαστηριακή εξέταση που θα γίνει στην ουσία που είχε καταπιεί ο νεαρός και την τοξικολογική εξέταση των σπλάχνων που αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί περίπου σε δέκα μέρες.

    Τη νεκροτομή πραγματοποίησαν οι ιατροδικαστές Φίλιππος Κουτσαύτης, Χρήστος Λευκίδης και Σουλτάνα Μαριανού παρουσία των τεχνικών συμβούλων της οικογένειας ιατροδικαστών Εμμανουήλ Νόνα και κ. Γιαμαρέλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στομάχι του θύματος βρέθηκαν δυο μικρά σακουλάκια με άγνωστη ουσία, που εξετάζεται αν πρόκειται για ναρκωτικά.

    Το ένα από τα δυο σακουλάκια είχε τρυπήσει, γεγονός που σημαίνει ότι ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας είχε περάσει στον οργανισμό του 25χρονου.

    Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, αν η ουσία στα σακουλάκια, ήταν κοκαΐνη ή ηρωίνη μπορεί να δημιουργήσει τα συμπτώματα που εμφάνισε ο 25χρονος καθώς και αιμορραγία στον πνεύμονα.

    Το περιστατικό

    Ο Αριστείδης Νεοφώτιστος μαζί με τον 37χρονο Χρήστο Μαυρογιώργο, είχαν θεωρηθεί ύποπτοι από αστυνομικούς της ομάδας πρόληψης και καταστολής εγκληματικότητας της Ασφάλειας Αττικής έξω από τη Renault στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και τους έκαναν έλεγχο.

    O 37χρονος, δεν είχε μαζί του ταυτότητα για αυτό και οδηγήθηκε στο τμήμα της Ν. Φιλαδέλφειας για εξακρίβωση στοιχείων.

    Ο 25χρονος, που είχε μαζί του ταυτότητα, ακολούθησε τους αστυνομικούς με το δικό του ΙΧ.

    Όταν όμως, έφθασε στο τμήμα, περιήλθε σε κρίση και ζήτησε από τον φίλο του να τον χτυπήσει στη μύτη για να του πέσει η πίεση.

    Αρχικά συνήλθε, αλλά μετά από λίγα λεπτά, έπαθε και δεύτερη κρίση.

    Οι αστυνομικοί τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Όπως λένε πάντως οι συγγενείς του 25χρονου δεν γνώριζαν να είναι χρήστης ναρκωτικών.

    [10] Πρόταση νόμου της ΝΔ για διαφάνεια στο δημόσιο βίο

    8/5/2003 2:39:00 μμ

    Πρόταση νόμου με τίτλο "αποκατάσταση των εγγυήσεων διαφάνειας στους τομείς των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και προσώπων, των ΜΜΕ και των δημοσίων συμβάσεων" κατέθεσε το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ, με πρώτο υπογράφοντα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλή. Στην πρόταση νόμου, μεταξύ άλλων, προβλέπονται εγγυήσεις για το "πόθεν έσχες" των πολιτικών προσώπων και για τα οικονομικά των κομμάτων, διάταξη για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του θεσμού του "βασικού μετόχου" και διάταξη για την καταπολέμηση του ολιγοπωλίου στα δημόσια έργα.

    Επιρρίπτουν ευθύνες για ελλιπή εφαρμογή του ''πόθεν έσχες''

    Οι βουλευτές της ΝΔ επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη μη θεσμοθέτηση επαρκών εγγυήσεων για την κατοχύρωση της διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων και των πολιτικών. Αναφερόμενοι στο "πόθεν έσχες" εκτιμούν ότι η "ελλιπής εφαρμογή του" αφήνει "βαρύτατες σκιές ως προς τη διαφάνεια των οικονομικών προσώπων που στελεχώνουν το πολιτικό μας σύστημα, κυρίως δε μελών της Κυβέρνησης".

    Συγκεκριμένα, προτείνεται η ενίσχυση του ειδικού οργάνου ελέγχου του "πόθεν έσχες" με περισσότερα μέλη προερχόμενα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η παροχή αρμοδιοτήτων σε αυτό για επαρκή έρευνα όχι μόνον του "έσχες" αλλά και του "πόθεν", ενώ περιλαμβάνεται η πρόταση του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη να περιέρχονται στο δημόσιο τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων, που δεν έχουν δηλωθεί.

    Για τη "μείωση των παρενεργειών" από τη θέσπιση της έννοιας του βασικού μετόχου, η οποία "επιτρέπει την άκρως επικίνδυνη όσμωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ, με τις επιχειρήσεις που συνάπτουν συμβάσεις με το δημόσιο", οι βουλευτές προτείνουν τη μείωση σε 1% από 5%, που είναι σήμερα το ποσοστό του βασικού μετόχου.

    Επίσης, προτείνουν κατάργηση της διάταξης του νόμου 1418/1984 "με την οποία παρασχέθηκε η δυνατότητα στις εργοληπτικές των δημοσίων έργων επιχειρήσεων να συνιστούν κοινοπραξίες κατασκευής ενός έργου, που ανέλαβε να εκτελέσει μία ή περισσότερες από τις επιχειρήσεις αυτές".

    Τέλος, προτείνουν να ξαναγίνει κακούργημα, από πλημμέλημα, η απιστία περί την υπηρεσία, ώστε να αντιμετωπιστεί η διαφθορά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και η επαναφορά των ειδικών ποινικών τμημάτων στα εφετεία και στα πέντε μεγαλύτερα πρωτοδικεία της χώρας (Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πατρών και Ηρακλείου).

    [11] Νέες θέσεις στάθμευσης στην Αθήνα

    8/5/2003 2:38:00 μμ

    Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα παραδοθεί σε χρήση το υπόγειο γκαράζ της οδού Ριζάρη, 660 θέσεων στάθμευσης και προϋπολογισμού 3 δις δραχμών. Όπως υπογράμμισε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, επιθεωρώντας σήμερα τις εργασίες του γκαράζ, αυτό περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη δημιουργία 12.000 θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων στην Αττική. Ήδη προχωρεί η κατασκευή των σταθμών στην πλατεία Κάνιγγος, 500 θέσεων, και στην πλατεία νοσοκομείου Παίδων, 550 θέσεων, που θα είναι έτοιμα στις αρχές του 2004, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να ολοκληρωθεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό της πλατείας Αιγύπτου, 400 θέσεων.

    [12] Ατυπο Συμβούλιο της ΕΕ για προστασία καταναλωτή

    8/5/2003 12:29:00 μμ

    Η θέσπιση κανόνων λειτουργίας του διασυνοριακού εμπορίου, αλλά και η διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου για την ανάπτυξη του ρόλου των καταναλωτικών οργανώσεων στη λειτουργία της αγοράς είναι τα κύρια θέματα που συζητούν στην Ερέτρια οι Ευρωπαίοι υπουργοί, αρμόδιοι για θέματα καταναλωτή, στο πλαίσιο του Ατυπου Συμβουλίου της Ε.Ε. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία των καταναλωτών. Επίσης, υπογράμμισε ότι υπάρχουν προβλήματα στο τρόπο διενέργειας του διασυνορικού εμπορίου και πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση των νέων τρόπων εμπορικών συναλλαγών, όπως είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο.

    Ενίσχυση ρόλου των καταναλωτικών οργανώσεων

    Στην απογευματινή συνεδρίαση θα παρουσιαστεί από τον αρμόδιο επίτροπο κ. Μπερν πρόταση οδηγίας-πλαίσιο για το διασυνοριακό εμπόριο, καθώς και πρόταση κανονισμού για την ενίσχυση του ρόλου των καταναλωτικών οργανώσεων.

    [13] ΝΑΤο και Ε.Ε. εξετάζουν κοινές στρατιωτικές δυνατότητες

    8/5/2003 7:29:00 μμ

    Κοινή ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων τους αποφάσισαν να συστήσουν Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, κατόπιν πρότασης της ελληνικής προεδρίας και στην οποία θα συμμετάσχουν διπλωμάτες από τους δύο διεθνείς οργανισμούς. Η ομάδα πρόκειται να έχει την πρώτη συνάντησή της μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου των πρεσβευτών των χωρών μελών της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (COPS) της Ε.Ε. και των μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

    Tην ίδια ώρα, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα σήμερα Πέμπτη, την ένταξη στο ΝΑΤΟ επτά χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Εσθονία, την Λετονία, την Λιθουανία, την Σλοβακία και την Σλοβενία που επισήμως θα ενταχθούν στη Συμμαχία το Νοέμβριο του 2002 στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα.

    Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζόρτζ Ρόμπερτσον και οι πρεσβευτές των 19 χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 13 Μαΐου σύνοδο στη Μόσχα στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από τη δημιουργία του οργάνου αυτού. Είναι η πρώτη φορά που το Βορειατλαντικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιήσει σύνοδο σε επίπεδο πρεσβευτών στη ρωσική πρωτεύουσα, διευκρινίζεται σε ανακοινωθέν.

    [14] Στην Κέρκυρα για την ΚΑΠ οι αγρότες

    8/5/2003 6:42:00 μμ

    Κινητοποιήσεις ενόψει του Ατυπου Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί προσεχή Τρίτη 13 Μαΐου στην Κέρκυρα, ετοιμάζουν οι αγροτικές συνομοσπονδίες ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, καθώς και η Ομοσπονδία Συνεταιριστικών Υπαλλήλων και η ΟΣΕΓΟ. Στην Κέρκυρα αναμένονται σύμφωνα με τους διοργανωτές, τέσσερις έως πέντε χιλιάδες αγρότες, για να διακηρύξουν την αντίθεσή τους στην πρόταση της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    Απόρριψη των νέων προτάσεων

    Σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησαν οι πρόεδροι της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γονιωτάκης και της ΣΥΔΑΣΕ Γιάννης Πίττας, τόνισαν ότι οι τρεις οργανώσεις απορρίπτουν ως απαράδεκτες, άνισες και καταστροφικές τις προτάσεις της Επιτροπής.

    Μεταξύ άλλων, οι τρεις οργανώσεις επισημαίνουν επίσης ότι, πρόταση αυτή μετατρέπει την ΚΑΠ από πολιτική ανάπτυξης, σε πολιτική εγκατάλειψης, ότι η προτεινόμενη αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή και η διαφοροποίηση των ενισχύσεων σε καμία περίπτωση δεν οδηγούν σε οικονομική σύγκλιση και ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου και ότι τα μέτρα που προτείνονται θα οδηγήσουν σε μείωση του όγκου της αγροτικής παραγωγής και της απασχόλησης.

    Οι πρόεδροι των οργανώσεων τέλος, ανέφεραν ότι μια ηχηρή διαμαρτυρία την προσεχή Τρίτη θα βοηθήσει στην υποστήριξη των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών και κάλεσαν τον υπουργό Γεωργίας, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του των άλλων μεσογειακών χωρών, να μπλοκάρει τις προτάσεις Fisschler.

    [15] Σύσκεψη για τον αθλητισμό στην Ε.Ε.

    8/5/2003 5:35:00 μμ

    Η θέση του αθλητισμού στην κοινοτική έννομη τάξη και στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, καθώς και ο συντονισμός της δράσης των κρατών-μελών, ως προς τον αγώνα κατά του ντόπινγκ, ήταν τα θέματα που αποτέλεσαν τον "πυρήνα" της σημερινής συνάντησης των υπουργών Αθλητισμού των κρατών-μελών και των υπό ένταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έγινε παρουσία και της αρμόδιας Επιτρόπου, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας.

    Η αθλητική πολιτική στην αρμοδιότητα των κρατών μελών

    Ως προς την θέση του Αθλητισμού στην κοινοτική έννομη τάξη και στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, διαπιστώθηκε αρχικά, ότι ο αθλητισμός ως εκπαιδευτική, κοινωνική, αλλά και οικονομική δραστηριότητα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και επομένως και για τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Παράλληλα, συμφωνήθηκε, ότι ο αθλητισμός και η αθλητική πολιτική ανήκουν κατά βάση στην αρμοδιότητα των κρατών μελών.

    Σχετικά με τα κράτη-μέλη που έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις, ως προς την ανάγκη ρητής αναφοράς του αθλητισμού και ως προς την ανάγκη συμπερίληψης ενός ειδικού άρθρου στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τα κράτη αυτά δήλωσαν τη διάθεση τους να παρακολουθήσουν με προσοχή τη συνέχεια των συζητήσεων για το θέμα αυτό στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση και αργότερα στη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Γεγονός πολύ σημαντικό, γιατί το θέμα αυτό παραμένει ανοικτό, στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής διαπραγμάτευσης, για το μέλλον της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, που θα ολοκληρωθεί με την επόμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

    Συνονισμός δράσης κατά του ντόπινγκ

    Οσον αφορά τον συντονισμό της δράσης των κρατών-μελών στον αγώνα κατά του ντόπινγκ οι συμμετέχοντες συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στα εξής:

    Στην έννοια του ντόπινγκ περιλαμβάνονται πλέον και όλες οι σύγχρονες μορφές παρέμβασης, που βασίζονται στη χρήση των νέων και διαρκώς εξελισσόμενων βιοτεχνολογικών μεθόδων.

    Η υιοθέτηση του κώδικα αντιντόπινγκ του WADA στην Κοπεγχάγη είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, ενώ η υιοθέτηση και η εφαρμογή κατά ομοιόμορφο τρόπο του κώδικα αυτού από τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, όπως και η προσαρμογή των νομοθεσιών των κρατών-μελών στο νέο αυτό πλαίσιο.

    Ο αγώνας κατά του ντόπινγκ πρέπει να οργανωθεί διεθνώς, μέσα από ένα κατάλληλο και πρόσφορο νομικό εργαλείο, με τη μορφή μιας διεθνούς σύμβασης αντιντόπινγκ, υπό την αιγίδα της UNESCO.

    Η επαρκής εκπροσώπηση της Ευρώπης στο Διοικητικό Συμβούλιο του WADA, είναι αναγκαία και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να μετέχει στο συμβούλιο αυτό ως διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία, ενόψει των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

    [16] Πρόσκληση Ντ' Εστέν προς Πρόντι για δημόσιο διάλογο

    8/5/2003 3:53:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν επανέλαβε γραπτώς την πρόσκλησή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι να "μονομαχήσουν" δημόσια με θέμα την πολυσυζητημένη διαφωνία τους σχετικά με τη μορφή της μελλοντικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε επιστολή του προς τον Ρομάνο Πρόντι με ημερομηνία 7 Μαΐου, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας επαναλαμβάνει την πρόταση που διατύπωσε την προηγουμένη σε γαλλικό κανάλι να κάνουν μια δημόσια συζήτηση σε μία οποιαδήποτε ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

    Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης αυτής το κοινό θα ερωτηθεί πώς προτιμά να είναι αυτή η μελλοντική προεδρία της ΕΕ: Να παραμείνει εναλλασσόμενη όπως προτείνει ο Ρομάνο Πρόντι, ή να είναι σταθερή με την εκλογή ενός προέδρου από το Συμβούλιο των ηγετών των χωρών μελών, όπως προτείνει ο ντ' Εστέν.

    Ο Ρομάνο Πρόντι έχει ήδη ανακοινώσει ότι είναι έτοιμος να ''σηκώσει το γάντι'' για μία τέτοια συζήτηση, αν και πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε το θέμα να συζητηθεί πρώτα στους κόλπους της Συνέλευσης.

    Η συζήτηση του θέματος στη Συνέλευση προβλέπεται για τις 15 και 16 Μαΐου.

    [17] Συνάντηση Εργασίας ΕΕ για ασφάλεια και άμυνα

    8/5/2003 1:06:00 μμ

    Μία αξιόπιστη πολιτική ασφάλειας και άμυνας είναι αδιανόητη χωρίς αυτόνομες ευρωπαϊκές διαστημικές ικανότητες για παρατήρηση και επεξεργασία εικόνων. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας στη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η Ελληνική Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα ''Οι διαστάσεις Ασφάλειας και Αμυνας του Διαστήματος - Οι προκλήσεις για την ΕΕ''. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε την προσχώρηση της Ελλάδας στην πολυμερή πρωτοβουλία 5 ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα της δορυφορικής παρατήρησης γης, με την ονομασία "Κοινές Επιχειρησιακές Ανάγκες", ενώ σε εθνικό επίπεδο προγραμματίζεται η εγκατάσταση και λειτουργία τοπικού επίγειου σταθμού για την απευθείας λήψη μηνυμάτων κινδύνου. Επίσης, ο υπουργός επανέλαβε ότι υπάρχει σκέψη για τη δημιουργία εθνικού στρατιωτικού δορυφόρου, πέραν της συνεργασίας με τον Hellas SAT του ΟΤΕ.

    Ζητούμενο η δημιουργία ευρωπαϊκής πολιτικής διαστήματος

    Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ερευνας και Τεχνολογίας της ΕΕ Αχιλλέας Μητσός, χαρακτήρισε τις ελληνικές πρωτοβουλίες ως μαγιά στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία πολιτικής διαστήματος στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με τη συνταχθείσα ''Πράσινη Βίβλο για το Μέλλον της Ευρώπης στο Διάστημα'', το 2002, η δημόσια δαπάνη των ΗΠΑ στον τομέα του διαστήματος ανήλθε σε 31,8 δισ. ευρώ (αύξηση 5% σε σχέση με το 2001), ενώ η ευρωπαϊκή δημόσια δαπάνη σε θέματα διαστήματος ήταν 6 δισ. ευρώ (μικρή μείωση σε σχέση με το 2001), το 90% της οποίας κατευθύνεται σε μη στρατιωτικά προγράμματα.

    Η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) αντιπροσωπεύει το 8% της συνολικής προσπάθειας, ήτοι 3 δισ ευρώ για επενδύσεις και 300 εκατ. ευρώ κατ' έτος για το κόστος εκμετάλλευσης.

    Στην ομιλία του, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή άμυνα για να είναι αξιόπιστη και να μπορεί ως εργαλείο της κοινής εξωτερικής πολιτικής να λειτουργεί εξισορροπιστικά έναντι της αμερικανικής υπερδύναμης, θα πρέπει να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στο επίπεδο των ''25'', δηλαδή στο πλαίσιο της Συνέλευσης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    [18] Προετοιμασίες ενόψει Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη

    8/5/2003 6:37:00 μμ

    Εντείνονται οι διεργασίες στη Θεσσαλονίκη για την υποστήριξη των παράλληλων εκδηλώσεων που θα γίνουν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19-20 Ιουνίου. Τη διαπίστωση έκανε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους κομμάτων, της αυτοδιοίκησης, κινημάτων, επαγγελματικών φορέων, επιμελητηρίων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, οι δήμοι της ευρύτερης Θεσσαλονίκης προσδιόρισαν χώρους διαμονής για οργανωμένες μορφές φιλοξενίας, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες υποδομές, για τους εκατοντάδες διαδηλωτές που θα προσέλθουν στην πόλη. Παράλληλα, αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθούν και κάμπινγκ του νομού Πιερίας, με εξασφαλισμένη τη μετακίνηση.

    Επιπλέον, οι μετακινήσεις των επισκεπτών με τα αστικά λεωφορεία θα γίνονται δωρεάν από 18 μέχρι 21 Ιουνίου καθώς ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης θα εκδώσει ειδική κάρτα, την οποία θα επιδοτήσει το ΥΜΑ-Θ.

    Το υπουργείο Τύπου έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη λειτουργία Κέντρου Τύπου στο χώρο της ΔΕΘ. Στον 1ο όροφο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης λειτουργεί Γραφείο παράλληλων εκδηλώσεων της Προεδρίας, από το οποίο οι πολίτες μπορούν να ζητούν πληροφορίες, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχει ιστοσελίδα στη διεύθυνση του ΥΜΑ-Θ στο Ιντερνετ η οποία θα έχει στοιχεία για τους χώρους φιλοξενίας των επισκεπτών και άλλες πληροφορίες."Επίσης, σε συνεργασία με την ΕΡΤ 3, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων διαμορφώνουμε τους όρους καλύτερης ενημέρωσης και πληροφόρησης" δήλωσε ο υπουργός.

    Πρόσθεσε, τέλος, ότι ήδη υπάρχει σχέδιο ετοιμότητας για την υποστήριξη σε θέματα υγείας σε συνεργασία με το Α΄και Β΄ΠΕΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του Α΄ΠΕΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας Νίκος Παπακυριαζής, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη λειτουργία ιατρείων στο Πόρτο Καρράς όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής, ενισχύονται τα Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής και θα είναι σε συνεχή εφημερία όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ.

    [19] Σύσκεψη για την μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε

    8/5/2003 6:05:00 μμ

    Tη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. συζήτησε σήμερα Πέμπτη, το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε στις συζητήσεις για την έγκριση δύο κοινοτικών Οδηγιών που αφορούν τη θέσπιση ελάχιστων προδιαγραφών για τον ορισμό των προσφύγων και τις ρυθμίσεις για τους επί μακρόν διαμένοντες στις χώρες μέλη της Ε.Ε., ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη συνδρομή των χωρών μελών θα αρθούν τα τελευταία εμπόδια για την ψήφιση των δύο Οδηγιών στο επόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

    Οπως ανέφερε ακόμη ο προεδρεύων του Συμβουλίου, η ελληνική προεδρία προέβη σε μια αναλυτική παρουσίαση της προόδου που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση του "οδικού χάρτη των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Σεβίλλης" (Ιούνιος 2002) σχετικά με τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τη συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στον τομέα της μετανάστευσης.

    Στόχος είναι, πρόσθεσε, στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης τα κρίσιμα αυτά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, που αποτελούν βασική προτεραιότητα για την ελληνική προεδρία, να βρουν απαντήσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

    Οι εργασίες του Συμβουλίου συνεχίζονται με την εξέταση των θεμάτων δικαιοσύνης όπου προεδρεύει ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    [20] Υπόθεση Περατικού: Τον Βασίλη Ξηρό αναγνώρισε μάρτυρας

    8/5/2003 3:54:00 μμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων για τη δολοφονία του εφοπλιστή Κωστή Περατικού, ολοκληρώθηκε η σημερινή διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Τον Βασίλη Ξηρό ως ένα από τα τρία άτομα που είδε να προσπαθούν να διαφύγουν αμέσως μετά τη δολοφονία του εφοπλιστή Κωστή Περατικού στις 28 Μαΐου 1997 αναγνώρισε στην κατάθεσή του ο αστυνομικός Θεόδωρος Αβδούλος. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι το επίμαχο απόγευμα ήταν φρουρός στο τμήμα μεταγωγών Πειραιά που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της δολοφονίας του εφοπλιστή. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, αφού άκουσε πυροβολισμούς προχώρησε προς το επίμαχο σημείο, όπου και είδε τρία άτομα που επιβιβάζονταν σε ένα φορτηγάκι.

    Όπως είπε ο αστυνομικός καλύφθηκε πίσω από ένα "Καφάο" του ΟΤΕ και φώναξε ''αστυνομία''. Τότε είδε τους τρεις δράστες να βγαίνουν από το φορτηγάκι και να τρέχουν προς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που βρισκόταν ο ίδιος.

    Ο κ. Αβδούλος υποστήριξε ότι σε λίγη ώρα τους είδε να περνάνε από μπροστά του με ένα ταξί. Από τα τρία αυτά άτομα, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι απόλυτα βέβαιος πως αναγνωρίζει τον Βασίλη Ξηρό τόσο κατά τη στιγμή που μπήκε στο φορτηγάκι όσο και αργότερα που τον είδε να οδηγεί το ταξί.

    Η δικηγόρος κ. Κατερίνα Παπακώστα, η οποία είχε δει έναν από τους δράστες της δολοφονίας του Κωστή Περατικού, να διασχίζει τον δρόμο, υποστήριξε ότι τα χαρακτηριστικά του της θυμίζουν τον Σάββα Ξηρό, κάτι όμως που, όπως είπε, δεν μπορεί να καταθέσει με βεβαιότητα.

    Ο αυτόπτης μάρτυρας κ. Ιωάννης Παπαγεωργίου αναγνώρισε ανάμεσα στους δράστες της δολοφονίας του Κωστή Περατικού τον Βασίλη Ξηρό, χωρίς να είναι όμως, όπως είπε, βέβαιος και με μικρές πιθανότητες τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

    [21] Στα ίχνη τρομοκρατών της Αλ-Κάιντα οι σαουδαραβικές αρχές

    8/5/2003 2:24:00 μμ

    Ενας 19μελής πυρήνας τρομοκρατών, που καταζητείται από τη σαουδαραβική αστυνομία, ανήκει στο δίκτυο Αλ-Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν και προετοιμάζεται για επιθέσεις μέσα στη χώρα. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νάγιεφ Μπιν Αμπντέλ Αζίζ, σύμφωνα με δημοσίευμα σαουδαραβικής εφημερίδας. Σε επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ατόμων αυτών, οι υπηρεσίες ασφαλείας κατάσχεσαν την Τρίτη, στο Ριάντ, μεγάλη ποσότητα όπλων και εκρηκτικών, είχε ανακοινώσει την Τετάρτη το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς ωστόσο ν' αναφέρει αν υπάρχει σχέση των ατόμων που καταζητούνται με την Αλ-Κάιντα. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρίγκιπας Νάγιεφ στην εφημερίδα ''Αλ-Ριάντ'' οι άνθρωποι αυτοί είναι γνωστοί ως "ενεργοί παράγοντες της Αλ-Κάιντα''.

    [22] ΠΟΥ - Ερυθρός Σταυρός: Φόβοι για επιδημία χολέρας στη Βασόρα

    8/5/2003 11:58:00 πμ

    Εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού μεταβαίνουν την Πέμπτη στη Βασόρα, για να εξετάσουν την κατάσταση, μετά την εκδήλωση κρουσμάτων χολέρας. Μια επιτροπή εργασίας συγκροτήθηκε για να παρακολουθήσει από κοντά την κατάσταση. Η επιτροπή θα συνεδριάσει στις 12.00 (ώρα Ελλάδος), δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βασόρα, Ντέιβιντ Γουίμχαρστ. ''Στόχος είναι ο συντονισμός των προσπαθειών για να εντοπίσουμε την προέλευση της μόλυνσης και να δούμε αν πρέπει επειγόντως να προχωρήσουμε σε διαδικασία φιλτραρίσματος του νερού'' δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιατρικός συντονιστής του Ερυθρού Σταυρού Οσκατ Αβογκάντρι, προσθέτοντας ότι η περιοχή της Βασόρας είναι μία ''ενδημική ζώνη'' σε ότι αφορά την χολέρα.

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ''αναμένει μια επιδημία χολέρας'' στο νότιο Ιράκ, προσθέτοντας πως μέχρι τώρα ''17 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε δύο νοσοκομεία'' της Βασόρας.

    ''Περιμένουμε μια επιδημία χολέρας στο νότιο Ιράκ και φοβόμαστε ότι θα έχουμε εκατοντάδες κρούσματα'', δήλωσε η εκπρόσωπος της ΠΟΥ Φαντίλα Σαΐμπ.

    Η ΠΟΥ έχει ''καταγράψει 17 κρούσματα σε δύο νοσοκομεία της πόλης'' και οι αναλύσεις των κρουσμάτων αυτών βρίσκονται σε εξέλιξη, τόνισε η Σαϊμπ και πρόσθεσε ότι η εμφάνιση της ασθένειας είναι ''ανησυχητική, αν και δεν μας εξέπληξε''.

    Σύμφωνα με την ΠΟΥ, αιτία για την εμφάνιση της χολέρας στη Βασόρα είναι η κατανάλωση μη πόσιμου νερού.

    Η περιοχή της Βασόρας όπου κατοικούν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είναι από τις πλέον υποβαθμισμένες ζώνες του Ιράκ, καθώς το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν δεν την ενίσχυε οικονομικά λόγω της παραδοσιακής εχθρότητας των κατοίκων, που είναι στην πλειοψηφία τους Σιίτες.

    [23] Σε τροχιά κινητοποιήσεων μπαίνει η ΑΔΕΔΥ

    8/5/2003 6:39:00 μμ

    Το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων στο Δημόσιο προδιαγράφεται μετά την άκαρπη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Νίκου Χριστοδουλάκη και της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη σχετικά με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Αν και μένει ανοικτό το παράθυρο συνέχειας της διαπραγμάτευσης στη νέα συνάντηση των δύο πλευρών που προσδιορίστηκε για τις 22 Μαΐου, η ΑΔΕΔΥ συγκαλεί στις 12 του μηνός το Γενικό της Συμβούλιο για να προσδιορίσει την ημερομηνία 24ωρης γενικής απεργίας στο δημόσιο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανή ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης τη 19η Μαΐου.

    Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

    Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είχε διαφανεί από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη.

    Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο κ. Χριστοδουλάκης πρότεινε την Πέμπτη ένα λίγο-πολύ ίδιο μισθολόγιο με το ισχύον, αποκλείοντας την ένταξη στο βασικό μισθό των βασικών επιδομάτων (και ιδίως του κινήτρου απόδοσης) με το επιχείρημα ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, το κόστος θα εκτιναχθεί.

    Ένα δεύτερο σημείο ουσιαστικής διαφωνίας είναι η επιχειρούμενη από το υπουργείο Οικονομίας αποσύνδεση της διαδικασίας αυξήσεων στους μισθούς από εκείνη των συντάξεων, θέση η οποία κατά την ΑΔΕΔΥ θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση των συντάξεων των 180.000 συνταξιούχων του δημοσίου, αφού θα χάνουν την ετήσια αύξηση που θα κατακτούν οι μισθοί των εν ενεργεία.

    Κατά πληροφορίες, στη συζήτηση τέθηκε ακόμα ξανά το θέμα του ασφαλιστικού με τη μορφή της πρότασης του υπουργού για σύσταση ταμείου δημοσίων υπαλλήλων.

    Με βάση αυτές τις θέσεις, και όπως είχαν προαναγγείλει, οι συνδικαλιστές στο δημόσιο μπαίνουν πλέον σε τροχιά κινητοποιήσεων αφού όπως είχαν υπογραμμίσει, δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια αναστολής μιας συμφωνίας για το μισθολόγιο.

    [24] Προσπάθειες να μεταπεισθεί η διοίκηση της ΠΑΛΚΟ

    8/5/2003 3:57:00 μμ

    Μέτρα ενίσχυσης των ανέργων, σε περίπτωση που οι προσπάθειες για να μην μεταφερθεί η έδρα της εταιρείας ΠΑΛΚΟ στη Βουλγαρία, αποβούν άκαρπες επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. "Η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να μεταπείσει τη διοίκηση της εταιρείας" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ από την πλευρά της η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να βρει λύση ώστε η εταιρεία να παραμείνει στην Ελλάδα."Η επιχείρηση δεν τήρησε τα προβλεπόμενα από τον νόμο'' τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, και κάλεσε την εταιρεία να αναθεωρήσει τη στάση της για ομαδικές απολύσεις. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση - χωρίς κάποιο αποτέλεσμα - των εργαζομένων με τη διοίκηση της εταιρείας.

    Πρόεδρος ΣΕΒ: Συνηθισμένη επιχειρηματική πρακτική

    Συνηθισμένη επιχειρηματική τακτική χαρακτήρισε την απόφαση της ΠΑΛΚΟ να κλείσει το εργοστάσιο της στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος και τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη στήριξη νέων επιχειρήσεων.

    Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν στηρίζεται εδώ και αρκετά χρόνια στο χαμηλό κόστος, γι αυτό ορισμένες πολυεθνικές επέλεξαν τη λύση της μετανάστευσης σε χώρες όπου υπάρχει φθηνό εργατικό κόστος.

    Έκθεση Economist Intelligence Unit

    Την ίδια ώρα σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Economist Intelligence Unit και περιλαμβάνεται στο δελτίο ανταγωνιστικότητας του ΣΕΒ, η Ελλάδα είχε την τελευταία 5ετια χαμηλές επιδόσεις στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. (18η θέση σε σύνολο 22 χωρών της Ευρώπης).

    Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα, αναμένεται να βελτιωθεί την 5ετία 2003-2007, ενώ το ποσοστό των ξένων επενδύσεων που προσελκύει η χώρα μας σε σχέση με το σύνολο των 22 χωρών αναμένεται να διπλασιαστεί από 0,2% σε 0,4%.

    [25] Ικανοποίηση ΣΕΤΕ για τις αποφάσεις του ΕΣΑΑ

    8/5/2003 6:38:00 μμ

    Θετική εξέλιξη για τον τουρισμό, χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας &amp; Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ) που ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του, οι αποφάσεις του ΕΣΑΑ, οι οποίες έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού, αναδεικνύουν σαφέστατα την σπουδαιότητα και σύνδεση του τουρισμού με ένα ευρύτατο φάσμα παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.

    Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η υπό δημιουργία Διυπουργική Επιτροπή, η ίδρυση φορέα μάρκετινγκ και διαφήμισης καθώς και η δημιουργία του Δορυφόρου Λογαριασμού του ελληνικού τουρισμού, όχι μόνο ικανοποιούν πάγια αιτήματα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και θέτουν τις βάσεις για την μακροπρόθεσμη ορθολογική του ανάπτυξη.

    Επισημαίνει ωστόσο ότι οι δράσεις αυτές για να βελτιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά τους θα πρέπει να υποστηριχθούν από μέτρα στο επίπεδο του αναπτυξιακού νόμου, της φορολογίας και της αγοράς εργασίας.

    [26] Ρυθμίσεις στην επιδότηση ενοικίου από τον ΟΕΚ

    8/5/2003 4:13:00 μμ

    Όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανεξαρτήτως ύψους ενοικίου που πληρώνουν μπορούν να λάβουν επιδότηση από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, εφόσον είναι δικαιούχοι των παροχών του. Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Λευτέρη Τζιώλα οι αιτήσεις των δικαιούχων για την χορήγηση του επιδόματος θα γίνονται δεκτές από την 1η Ιουλίου. Παράλληλα με την κατάργηση του πλαφόν, ως προς το ύψος του ενοικίου διευρύνθηκε και το ανώτατο όριο του οικογενειακού εισοδήματος των δικαιούχων της επιδότησης. Το ετήσιο ποσό επιδότησης ενοικίου κυμαίνεται από 1.100 ευρώ για ένα άτομο και έως 2.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

    [27] Αντιπαράθεση στη Βουλή για την εκτέλεση προϋπολογισμού

    8/5/2003 3:57:00 μμ

    Ο Γιώργος Φλωρίδης

    Υψηλοί τόνοι επικράτησαν το πρωί στη Βουλή όταν ο βουλευτής της ΝΔ Αδάμ Ρεγκούζας αναπτύσσοντας επίκαιρη ερώτησή του για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραπλανεί συνειδητά τον ελληνικό λαό παραποιώντας τα οικονομικά στοιχεία και αποκρύπτοντας τα πραγματικά στοιχεία. Σε οξύ ύφος από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Φλωρίδη ο οποίος τόνισε ότι δεν δέχεται μαθήματα πολιτικού ήθους από τη ΝΔ, που έχει μετατραπεί σε εταιρεία ενός συγκεκριμένου επιχειρηματικού ομίλου, όπως δημόσια καταμαρτυρεί υψηλόβαθμο στέλεχος του χώρου.

    [28] Νέα έκδοση ομολόγων

    8/5/2003 3:09:00 μμ

    Από την Δευτέρα 19 Μαΐου και μέχρι την Παρασκευή 23 Μαΐου θα διατεθούν στο αποταμιευτικό κοινό οι ειδικοί τίτλοι αποταμίευσης. Οι τίτλοι θα είναι ετήσιας διάρκειας με αφορολόγητη απόδοση 3,60%. Προϋπόθεση του αφορολόγητου είναι η διακράτησή τους μέχρι τη λήξη τους. Οι τίτλοι θα διατίθενται με δημόσια εγγραφή μέσω των τραπεζιών ιδρυμάτων, του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου, των καταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος και των χρηματιστηριακών εταιρειών. Ανώτατο όριο διάθεσης για κάθε φυσικό πρόσωπο ορίζεται το ποσό των 15.000 ευρώ. Πρόκειται για την δεύτερη έκδοση λαϊκών ομολόγων, ενώ θα ακολουθήσει και μία τρίτη μετά το καλοκαίρι.

    [29] ''Ημέρες Καριέρας'' στο Λονδίνο

    8/5/2003 4:48:00 μμ

    Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου, διοργανώνουν την Παρασκευή στο Hellenic Center του Λονδίνου την εκδήλωση "Ημέρες Καριέρας". Σκοπός της εκδήλωσης, την οποία θα προλογίσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Μαγκριώτης, είναι να φέρει σε επαφή τους Έλληνες φοιτητές του Λονδίνου με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, με στόχο τόσο τη μελλοντική απορρόφησή τους στην ελληνική αγορά εργασίας, όσο και την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι μερικών εκ των μεγαλυτέρων ελληνικών εταιρειών καθώς και του Εμπορικού, Βιομηχανικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

    [30] Tην Παρασκευή η απόφαση για την έδρα του τελικού

    8/5/2003 5:15:00 μμ

    Οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στο φετινό τελικό για το κύπελλο Ελλάδας μπορεί να έγιναν γνωστές χθες Πέμπτη μετά την ισοπαλία μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ που και την πρόκριση της ομάδας της Θεσσαλονίκης αλλά το γήπεδο που θα γίνει ακόμα προβληματίζει την ΕΠΟ. Και αυτό γιατί σήμερα με επιστολή της η ΠΑΕ Αρης ζήτησε αλλαγή γηπέδου καθώς η Τούμπα είναι και η φυσική έδρα της ομάδας του ΠΑΟΚ, γεγονός που καθιστά την έδρα του τελικού ακατάλληλη, όπως προβλέπει και η σχετική απόφαση του ΔΣ της ΕΠΟ της 6ης Σεπτεμβρίου. Μετά από αυτό, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ καλείται αύριο να γνωμοδοτήσει επί της τελικής έδρας διεξαγωγής του τελικού. Στο μεταξύ, στην κλήρωση που διεξήχθη σήμερα στη διάρκεια σύσκεψης στα γραφελία της ομοσπονδίας, με παρούσες τις αντιπροσωπίες των δύο φιναλίστ, τυπικά γηπεδούχος αναδείχθηκε η ΠΑΕ Αρης.

    Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας θα ξεκινήσει στις 21.15 του Σαββάτου 17 Μαϊου. Στις 20:55 θα ξεκινήσει το τελετουργικό, διάρκειας 20 λεπτών, στα πρότυπα των προηγούμενων τελικών.

    Την Παρασκευή 16 Μαΐου στης 12:00 θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου των δύο προπονητών, Γιώργου Φοιρού και Αγγελου Αναστασιάδη. Το μεσημέρι της ημέρας του τελικού, η ΕΠΟ θα παραθέσει γεύμα σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης προς τιμήν των δύο φιναλίστ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν οι ομάδες του Αρη και του ΠΑΟΚ που έπαιξαν στον τελικό του 1970.

    Για την οριστική ρύθμιση όλων των λεπτομερειών του τελικού, θα γίνει την Τρίτη 13 Μαϊου 2003 και ώρα 12:00, σύσκεψη στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης με την παρουσία της ΕΠΟ, των δύο ΠΑΕ του τελικού και των εκπροσώπων συνδέσμων οπαδών των δύο ΠΑΕ.

    Τη βεβαιότητά του πως θα διεξαχθεί ένας τελικός αντάξιος των προηγούμενων και της ιστορίας των δύο ομάδων, εξέφρασε, μετά το τέλος της σύσκεψης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης.

    Για την αδυναμία του Προέδρου της Δημοκρατίας να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της ΕΠΟ και να είναι παρών στον τελικό, ο κ. Γκαγκάτσης εξέφρασε τη λύπη του και αρνήθηκε κάθε περαιτέρω σχόλιο, τονίζοντας ότι "δεν μπορεί κανείς να κρίνει τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας".

    [31] Παρουσιάσεις σουηδικών μουσικών έργων στο αθηναϊκό κοινό

    8/5/2003 1:34:00 μμ

    Έργα Σουηδών συνθετών εμπνευσμένα από τα δάση και τα τοπία της Σουηδίας, αλλά και έργα του Μίκη Θεοδωράκη και κλασσικών Ευρωπαίων συνθετών θα παρουσιάσουν σε τρεις συναυλίες στην Αθήνα, τον Πειραιά και την Καλαμάτα, Σουηδοί φοιτητές μουσικής από τη Σχολή Μουσικής του Πανεπιστημίου Μελαρντάλεν του Βεστερός Σουηδίας. Ειδικότερα, οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στις 11 Μαΐου (Σκανδιναβική Εκκλησία, 7 μ.μ. τηλ. 2104516564) στις 12 Μαΐου (Ωδείο Αθηνών, 8.00 μ.μ.) και στις 15 Μαΐου (Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας 8.30 μ.μ.).

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    [32] Εξαπλώνεται!

    8/5/2003 7:54:00 μμ

    Μακραίνει ο κατάλογος των χωρών που χτυπά η άτυπη πνευμονία. Οκτώ πιθανά κρούσματα εμφανίστηκαν στη Γερμανία, ενώ ανακοινώθηκε και το πρώτο κρούσμα στη Ρωσία. Στη Κίνα 5 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο από το SARS, ενώ εντοπίσθηκαν 146 νέα κρούσματα. Νέα ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε η ΠΟΥ για ακόμα τρεις περιοχές της Ασίας, ενώ η Ρωσία ετοιμάζεται να διακόψει την αεροπορική σύνδεση με την Κίνα. Πολύ σοβαρή χαρακτήρισε την κατάσταση ο υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής ο οποίος σύστησε στους ξενοδόχους της χώρας να μη δέχονται τουρίστες από τις χώρες οι οποίες πλήττονται από την άτυπη πνευμονία.Την αναστολή της συνθήκης Σένγκεν αποφάσισε η Ιταλία.

    Συστάσεις και μέτρα στην Ελλάδα

    Σύσταση προς τους ξενοδόχους της χώρας να μη δέχονται τουρίστες από τις χώρες οι οποίες πλήττονται από την άτυπη πνευμονία έκανε σήμερα ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής στη συνέντευξη τύπου που έδωσε με αυτό το θέμα.

    Ο κ. Στεφανής πρόσθεσε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των ξενοδόχων να εφαρμόσουν αυτό το μέτρο και κανείς δεν μπορεί να τους το επιβάλλει, ωστόσο, πρόσθεσε, ότι έχουν κοινωνική ευθύνη και θα πρέπει συμβάλουν στον περιορισμό του κινδύνου εκδήλωσης της ασθένειας στη χώρα μας. Η σύσταση αφορά επίσης ταξιδιωτικά γραφεία καθώς όσους φορείς διοργανώνουν συνέδρια.

    Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την κατάσταση εκφράζοντας την ανησυχία του, ωστόσο χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ως τώρα στην Ευρώπη έχουμε ελάχιστα κρούσματα και κανένα θάνατο. Ο υπουργός ανέφερε ότι συνεχίζεται η λήψη μέτρων στα αεροδρόμια τα οποία έχουν εντατικοποιηθεί με την απόσπαση γιατρών και την επέκταση του θαλάμου απομόνωσης στο Ελ. Βενιζέλος, ενώ έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητοι θάλαμοι απομόνωσης σε 5 μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, σε 3 της Θεσσαλονίκης και στα Πανεπιστημιακά της Λάρισας, των Ιωαννίνων και της Πάτρας.

    Δεδομένης της παγκοσμιοποίησης, εξήγησε ο κ. Στεφανής, κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτή τη στιγμή η επιδημία ελέγχεται, καθώς η κατάσταση είναι τρομακτική κυρίως στην Κίνα. Μάλιστα, ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε και στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της διευθύντριας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας κας Μπρούκλαντ, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ο ιός της άτυπης πνευμονίας είναι μόνο η αρχή, καθώς εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια ανάλογοι ιοί θα γεννιώνται και θα διασπείρονται στο περιβάλλον με μεγαλύτερη συχνότητα απ' ότι παλαιότερα.

    Να σημειωθεί ότι στο αθηναϊκό αεροδρόμιο έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο με την εξάπλωση της άτυπης πνευμονίας. Ο χώρος αυτός βρίσκεται απομονωμένος και περιφραγμένος από τα άλλα κτήρια του αεροδρομίου και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 500 επιβάτες μιας πτήσης στην οποία θα εντοπιστεί πιθανό κρούσμα άτυπης πνευμονίας.

    Εγρήγορση για τον ιό συνιστά η Ευρωπαϊκή Ένωση

    Αναστολή συνθήκης Σένγκεν στην Ιταλία -Νέα ταξιδιωτική οδηγία της ΠΟΥ

    Ελέγχους για τους επιβάτες όλων των αεροσκαφών που φτάνουν στην Ιταλία από χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό της άτυπης πνευμονίας θα διεξάγει η κυβέρνηση της χώρας αναστέλλοντας τη συνθήκη Σένγκεν.

    Σύμφωνα με το νέο αυτό μέτρο που εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας σε μία εβδομάδα και με άγνωστη διάρκεια θα πραγματοποιούνται υγειονομικοί έλεγχοι σε όλους τους επιβάτες αεροσκαφών που προέρχονται από επικίνδυνες ζώνες, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών εταιρειών των χωρών που έχουν προσχωρήσει στη Συνθήκη Σένγκεν.

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επεξέτεινε την Πέμπτη την ταξιδιωτική της οδηγία στην Τιαντζίν και την έσω Μογγολία, δύο επαρχίες της βόρειας Κίνας, καθώς και στην Ταϊπέι, πρωτεύουσα της Ταϊβάν, λόγω της επιδημίας του SARS. Σε σχετική της ανακοίνωση, η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών καλεί τους ταξιδιώτες να αποφεύγουν τις επισκέψεις που δεν είναι απολύτως απαραίτητες στις τρεις αυτές περιοχές του κόσμου που πλήττονται από την άτυπη πνευμονία και προστίθενται στις περιοχές για τις οποίες ισχύει ήδη ανάλογη ταξιδιωτική οδηγία: Το Πεκίνο, το Χονγκ Κονγκ και τις δύο κινεζικές επαρχίες Γκουανγκντόνγκ και Σανσί.

    Την ίδια ώρα η Ρωσία αναμένεται να απαγορεύσει την αεροπορική σύνδεση της χώρας με την Κίνα, ενώ έχει ήδη περιορίσει δραστικά τη διακίνηση οδικώς μέσω των κοινών συνόρων των δύο χωρών, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την εισβολή του ιού στο έδαφός της.

    Τα πρώτα κρούσματα στη Γερμανία- Νέοι θάνατοι στην Ασία

    Οκτώ πιθανά κρούσματα άτυπης πνευμονίας εμφανίστηκαν την Τετάρτη στη Γερμανία, ενώ η εφημερίδα "Γκαζέτα" σε άρθρο της έκανε λόγο για το πρώτο κρούσμα της άτυπης πνευμονίας στη Ρωσία, το οποίο εκδηλώθηκε στην πόλη Μπλαγκοβετσένσκ.

    Την ίδια ώρα ελέγχεται το κατά πόσο πάσχει από τη νόσο Φιλιππινέζος που μεταφέρθηκε με ύποπτα συμπτώματα σε νοσοκομείο της Ιταλίας την Τετάρτη, όπου και τέθηκε σε καραντίνα. Ο ασθενής ήταν μέλος πληρώματος ιταλικού κρουαζιερόπλοιου, του οποίου προηγούμενος σταθμός ήταν οι Κάννες, στη νότια Γαλλία, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

    Πέντε άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα από άτυπη πνευμονία, ενώ εντοπίσθηκαν 146 νέα κρούσματα του Βαρέως και Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου. Ο πρώτος θάνατος από τον ιό αναφέρθηκε και στη Σανγκάη, την εμπορική πρωτεύουσα της Κίνας Στο Χονγκ Κονγκ τέσσερις ηλικιωμένες γυναίκες πέθαναν το τελευταίο 24ωρο από τη νόσο, ενώ εντοπίσθηκαν 7 νέα κρούσματα.

    Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 120 αξιωματούχοι τιμωρήθηκαν με απαλλαγή από τα καθήκοντά τους στην Κίνα τον τελευταίο μήνα, κατηγορούμενοι για συγκάλυψη της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Επίσης διώκονται και προσβληθέντες πολίτες που απέκρυψαν την κατάστασή τους.

    Ψάχνοντας το φάρμακο

    [33] Προσοχή στα διατροφικά συμπληρωμάτα!

    8/5/2003 7:10:00 μμ

    Επιβλαβής είναι η λήψη ορισμένων διατροφικών συμπληρωμάτων, σύμφωνα με την ανεξάρτητη βρετανική υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων. Όπως αναφέρεται στο δικτυακό τόπο της FSA, υπάρχουν ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που μπορούν μακροπρόθεσμα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία καθώς επίσης και ουσίες όπως η chromium picolinate, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα αδυνατίσματος και που ενδέχεται να προκαλεί καρκίνο.

    Συστάσεις για 6 συμπληρώματα διατροφής

    Προειδοποιήσεις και για τις βιταμίνες

    Η FSA, εξέδωσε επίσης προειδοποιήσεις για έξι διατροφικά συμπληρώματα, για τα οποία υποστηρίζει ότι έχουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου.

    Πρόκειται για τη βήτα καροτίνη, το νικοτινικό οξύ, τον ψευδάργυρο, το μαγγάνιο, το φώσφορο και τη βιταμίνη Β6.

    Θέτει επίσης περιορισμούς και ως προς την υπερβολική λήψη βιταμίνης C, ασβέστιου και σιδήρου σε μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων.

    Όπως επισημαίνει η βρετανική υπηρεσία, όταν κάποιος ακολουθεί μία ισορροπημένη δίαιτα, δεν έχει ανάγκη επιπλέον διατροφικών συμπληρωμάτων, καθώς λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

    ''Χτύπημα'' σε μια αγορά 500 εκατ. Ευρώ ετησίως

    Πρόκειται για την πρώτη σύσταση της FSA που αφορά στη βιομηχανία διατροφικών συμπληρωμάτων, η αγορά της οποίας υπολογίζεται ότι φτάνει στη Βρετανία τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 10.000.000 Βρετανοί σε πληθυσμό 60.000.000 λαμβάνουν διατροφικά συμπληρώματα, υπό τη μία ή την άλλη μορφή.

    [34] Ανησυχητική αύξηση της ηπατίτιδας

    8/5/2003 6:44:00 μμ

    Αισθητή αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισης της ηπατίτιδας B στην Ελλάδα. Ειδικοί αποδίδουν τα νέα ανησυχητικά φαινόμενα στην εισροή ξένων μεταναστών, στους οποίους τα ποσοστά της ασθένειας κυμαίνονται μεταξύ 10%-25%. Περίπου το 3% των Ελλήνων (περί τους 300.000 φορείς) πάσχει από χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β, ενώ οι φορείς της ηπατίτιδας C υπολογίζονται σε 100-150.000.

    Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη

    Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την υφήλιο έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β και από αυτούς τα 350.000.000 είναι χρόνιοι φορείς.

    Από τους φορείς το ένα τρίτο θα αναπτύξει κίρρωση του ήπατος, με πιθανότητα το 1/3 να οδηγηθεί σε ηπατοκυτταρική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος. Διακόσιες πενήντα χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξ αιτίας της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β.

    Στις χώρες της Aπω Ανατολής και της Αφρικής η χρόνια λοίμωξη αφορά το 10-15% του πληθυσμού, ενώ στις αναπτυγμένες της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής η νόσος κυμαίνεται γύρω στο 1% του πληθυσμού.

    Τα στοιχεία κατέθεσε την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής παθολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Επαμεινώνδας Τσιάνος, με την ευκαιρία του 8ου Πανελληνίου Ηπατολογικού Συνεδρίου, που διοργανώνεται από την Παρασκευή στην πόλη.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή και τα στοιχεία σχετικών ερευνών, οι μετανάστες δεν ελέγχονται συστηματικά για ηπατίτιδα Β, ούτε για ηπατίτιδα C, γεγονός που καθιστά απόλυτα αναγκαίο τον εμβολιασμό.

    Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β σε παιδιά, που επιτυγχάνει ανοσία σε ποσοστό 80-95%, είναι υποχρεωτικός από το 1998, ενώ αντίθετα, σε πειραματικό στάδιο βρίσκεται το εμβόλιο για την ηπατίτιδα C.

    Από έρευνα που έγινε σε μαθητές διαπολιτισμικού σχολείου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στο οποίο φοιτούν μόνο παιδιά οικογενειών παλιννοστούντων και τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν στο συνέδριο προκύπτει, ότι η λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β παραμένει σε υψηλά επίπεδα και εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια (ποσοστό 9,2%), ενώ στα κορίτσια είναι αισθητά περιορισμένη (1,6%).

    [35] Oι ''8'' κυρίες της Ευρώπης συζητούν για τον καρκίνο μαστού

    8/5/2003 2:12:00 μμ

    Οι σύζυγοι των αρχηγών οκτώ κρατών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης άρχισαν σήμερα στο Ζάγκρεμπ διήμερες συνομιλίες για την προώθηση της ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού, ο οποίος αποτελεί μια από τις πρώτες αιτίες θανάτου μεταξύ των γυναικών. Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής, οι σύζυγοι των προέδρων της Αλβανίας, της Βοσνίας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της ΠΓΔΜ, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ουκρανίας θα εκθέσουν τα προγράμματα που εφαρμόζουν οι χώρες τους για την ανίχνευση αυτού του τύπου καρκίνου που είναι ο πιο διαδεδομένος μεταξύ των γυναικών. Επίσης, θα συζητήσουν το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μέσα ενημέρωσης για να ευνοήσουν την πρόληψη.

    Η σημασία ανίχνευσης

    Η σύζυγος του προέδρου της Κροατίας, η Μίλκα Μέσιτς, η οποία κήρυξε την έναρξη της συνάντησης, υπενθύμισε τη σημασία της ανίχνευσης για τη μείωση του αυξημένου ποσοστού θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού.

    Οι πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο του μαστού είναι 97%, αν ο όγκος ανιχνευθεί έγκαιρα, δήλωσε ο κροάτης υπουργός Υγείας Αντρο Βλάχουσιτς και πρόσθεσε πως μια Κροάτισσα στις ένδεκα προσβάλλεται από αυτό τον τύπο καρκίνου σε κάποια στιγμή της ζωής της.

    Η συνάντηση του Ζάγκρεμπ θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με την υιοθέτηση μιας δήλωσης στην οποία θα περιλαμβάνονται συστάσεις προς τις κυβερνήσεις για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την εμφάνισή του.

    [36] Εκτοξεύεται ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος

    8/5/2003 1:02:00 μμ

    Στην τελική της ευθεία έχει μπει η διαδικασία εκτόξευσης του πρώτου ελληνικού δορυφόρου στο διάστημα, που θα καλύψει τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της Ελλάδος και της Κύπρου για τα επόμενα 15 χρόνια. Ύστερα από μια δίμηνη αναβολή για τη διευθέτηση των τεχνικών προβλημάτων που είχαν οδηγήσει στην καταρχήν αναβολή της εκτόξευσης, ο Hellas Sat είναι προγραμματισμένο να εκτοξευθεί τη Δευτέρα 12 Μαΐου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριδα των ΗΠΑ, και τοπική ώρα 17.57 έως 18.31 (00.57 έως 01.31 την Τρίτη ώρα Ελλάδος). O δορυφόρος θα πάρει τη θέση του στις 39 μοίρες ανατολικά σε περίπου μια εβδομάδα. Ο Hellas-Sat εισάγει την Ελλάδα στις χώρες που έχουν παρουσία στο διάστημα και αποτελεί μία στρατηγική επιλογή με σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο.

    Πληθώρα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών

    Κάθε αναμεταδότης έχει εύρος ζώνης 36MHz και δίνει τη δυνατότητα παροχής μιας σειράς τηλεπικοινωνιακών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, όπως δορυφορικό Internet, υπηρεσίες διανομής ήχου και εικόνας, ψηφιακή δορυφορική τηλεόραση. Παράλληλα, επιτρέπει την εφαρμογή της τηλεϊατρικής, της τηλε-εκπαίδευσης και της τηλε-εργασίας, αναβαθμίζει την επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα και συμβάλλει στην ποιοτική και απρόσκοπτη αναμετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο Hellas Sat είναι από τους πλέον σύγχρονους δορυφόρους που υπάρχουν και διαθέτει δύο σταθερές δέσμες με 18 αναμεταδότες για την κάλυψη της Ευρώπης και δύο κινητές με 12 αναμεταδότες για την κάλυψη της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, και της Νοτιοανατολικής-Κεντρικής Ασίας.

    Για ένα σημαντικό βήμα που κάνουν από κοινού Ελλάδα και Κύπρος, μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Λευτέρης Αντωνακόπουλος, προσθέτοντας ότι ο δορυφόρος μας ανοίγει τους ορίζοντες του διαστήματος, μας εντάσσει στις χώρες με παρουσία στο διάστημα, συμβάλει σημαντικά στην αναμετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων στον κόσμο και θα αποτελέσει και κύριο κανάλι για τη ραδιοτηλεοπτική επικοινωνία του ελληνισμού της Διασποράς με την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Υπενθυμίζεται ότι την ιδιοκτησία και εμπορική αξιοποίηση του δορυφόρου έχουν οι Hellas Sat Consortium Ltd. και η Hellas-Sat S.A. με κύριο μέτοχο τον ΟΤΕ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 8 May 2003 - 16:59:49 UTC