Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ουρές στην Πράσινη Γραμμή
  • [02] Οι αγορές της τελευταίας στιγμής
  • [03] Αδελφοκτονία στη Θεσσαλονίκη
  • [04] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Απεργούν οι φύλακες αρχαιοτήτων
  • [06] Αποπομπή Αρχιμανδρίτη με την κατηγορία υπεξαίρεσης
  • [07] Δημοψηφίσματα σε Τσεχία-Πολωνία για την ένταξη τους
  • [08] Σεμινάριο βιοηθικής στις Βρυξέλλες
  • [09] Eυρωπαϊκή περιοδεία του Ιάπωνα πρωθυπουργού
  • [10] ΠΓΔΜ: Παραίτηση Γκεοργκίεφσκι από ηγεσία αξ. αντιπολίτευσης
  • [11] Πολύνεκρη συντριβή πακιστανικού ελικοπτέρου
  • [12] Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδικάστηκε η Ουίνι Μαντέλα
  • [13] Ο Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί να είναι νεκρός, λέει ο Μπους
  • [14] Η ελληνική χαρακτική ταξιδεύει στο Λονδίνο
  • [15] Η ιστορία και ο πολιτισμός του Αιγαίου στο Σμιθσόνιαν
  • [16] Αυστραλία: Το πάχος ''συνεργός'' του καρκίνου

    [01] Ουρές στην Πράσινη Γραμμή

    25/4/2003 4:39:00 μμ

    Τεράστιες ουρές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων παρατηρούνται στην πράσινη γραμμή. Παρά την καταρρακτώδη βροχή χιλιάδες άτομα περιμένουν να περάσουν στα κατεχόμενα. Η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε μέσω του ΟΗΕ τη διάνοιξη ακόμη δύο σημείων διέλευσης προ τα κατεχόμενα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρυσοστομίδης, τόνισε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθούν τα μέτρα της κυπριακής κυβέρνησης για τη στήριξη των Τουρκοκυπρίων. Με ανάκληση της απόφασης για ελεύθερη διακίνηση από και προς τα Κατεχόμενα απειλεί ο ψευδο-πρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, ενοχλημένος από τη δημοσιότητα του υιού Ντενκτάς. "Βήμα ιστορικών διαστάσεων προς επίλυση του Κυπριακού" χαρακτήρισε την απόφαση του καθεστώτος Ντενκτάς για ελεύθερη διακίνηση ο γ.γ.του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ.

    Συνωστισμός στα σημεία εισόδου

    Μέχρι τις δύο μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής τρεις χιλιάδες πεντακόσιοι Ελληνοκύπριοι μετέβησαν στα κατεχόμενα. Χίλιοι από αυτούς καθώς και πενήντα αυτοκίνητα πέρασαν από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ενώ 2.500 με 500 αυτοκίνητα πέρασαν από το σημείο ελέγχου Περγάμου. Παράλληλα 842 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από το οδόφραγμα στις ελεύθερες περιοχές.

    Ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση οι κατοχικές αρχές τοποθέτησαν άλλα 20 συνεργεία, στο σημείο ελέγχου του Περγάμου και έτσι διευκολύνθηκε σε μεγάλο βαθμό η μετάβαση των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

    Πολλοί εισέρχονται πεζή και κατευθύνονται προς τα κατεχόμενα με δεκάδες ταξί, ενώ άλλοι μεταβαίνουν εκεί με μοτοσικλέτες.

    Το ψευδοκράτος φαίνεται ότι δεν επιτρέπει την διέλευση Τουρκοκυπρίων από το σημείο ελέγχου στο Πέργαμος, αφού κανένας δεν είχε περάσει μέχρι το μεσημέρι στις ελεύθερες περιοχές.

    ''Ανατρέπονται οι στόχοι του κατοχικού καθεστώτος''

    Τη διάνοιξη δύο ακόμα σημείων διέλευσης προς τα κατεχόμενα ζήτησε από τον ΟΗΕ δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου της η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να διευκολυνθεί η διακίνηση για όλους τους νομίμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την επικράτειά της.

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση ζήτησε μέσω των Ηνωμένων Εθνών και αναμένει απάντηση από το κατοχικό καθεστώς για τη διάνοιξη των διόδων στην οδό Λήδρας για τους πεζούς και στην περιοχή του Αγίου Δομετίου για τα αυτοκίνητα.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διακίνηση των Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα οφείλονται στις ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθεί το κατοχικό καθεστώς στα σημεία διέλευσης.

    Νωρίτερα ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών ανατρέπονται οι στόχοι του κατοχικού καθεστώτος που ήθελε να αποδείξει ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και καταρρίπτεται ο μύθος του διαχωρισμού.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι πρόθεση των Ραούφ και Σερτάρ Ντενκτάς και του Ντερβίς Ερογλου είναι να εκμεταλλευθούν τη μερική άρση των περιορισμών που επέβαλαν εδώ και πολλά χρόνια για σκοπούς προώθησης των δικών τους θέσεων που είναι ένα ξεχωριστό κράτος, χωριστή κυριαρχία και καθαρότητα πληθυσμού. Όμως πρόσθεσε ότι η μερική άρση των περιορισμών είναι καλοδεχούμενη στο βαθμό που επιτρέπει τη συνεργασία, τη συμπόρευση και τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει συνεχής επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και ότι όλες οι υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι οι προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Πρόσθεσε ότι "η δική μας πλευρά επιδιώκει μια συνολική λύση του κυπριακού που να διασφαλίζει, εκτός από τη διακίνηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας". "Θα διασφαλίζει επίσης", πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης, "τη λειτουργική διάρθρωση ενός συνταγματικού οικοδομήματος και λειτουργία της κυπριακής πολιτείας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Εκνευρισμένος και απειλητικός ο Ερογλου

    Ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου έχει εκνευριστεί από τη δημοσιότητα που παίρνει ο αντιπρόεδρος της λεγόμενης κυβέρνησης, Σερντάρ Ντενκτάς, λόγω της απόφασης για μερική άρση της απαγόρευσης στη διακίνηση.

    Ο Ντερβίς Ερογλου απείλησε μάλιστα να ανακαλέσει την απόφαση για ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, αν συνεχισθεί η προβολή του Σερντάρ Ντενκτάς από τα μέσα ενημέρωσης.

    Ο ψευδοπρωθυπουργός δήλωσε ότι κανένας δεν δικαιούται να εκμεταλλεύεται για πολιτικά οφέλη την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου για την ελεύθερη διακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ούτε από τα άλλα μέτρα που θα ληφθούν για να διευκολυνθεί η διέλευση. Η απόφαση, είπε, θα πρέπει να θεωρηθεί ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    ''Βήμα ιστορικών διαστάσεων η ελεύθερη διακίνηση''

    Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ, χαρακτήρισε τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα "βήμα ιστορικών διαστάσεων προς επίλυση του Κυπριακού".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Σβίμερ είπε πως ''είναι σημαντικό η Ευρώπη τώρα να υποστηρίξει τη διαδικασία συμφιλίωσης στην Κύπρο, ώστε να τεθεί οποιαδήποτε πολιτική διευθέτηση σε σταθερή βάση στις καρδιές των Κυπρίων''.

    Πρόσθεσε πως για να στηριχθεί η ώθηση για λύση του Κυπριακού, το Συμβούλιο της Ευρώπης επιθυμεί να καλέσει τους ηγέτες των κυπριακών κομμάτων στο Στρασβούργο, ώστε να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους για συνεργασία, προς την εξεύρεση και εφαρμογή μιας λύσης.

    [02] Οι αγορές της τελευταίας στιγμής

    25/4/2003 12:43:00 μμ

    Αυξημένη κίνηση και σήμερα στην αγορά, όπου οι καταναλωτές σπεύδουν για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Στην αγορά της Βαρβακείου, οι καταναλωτές κατέβηκαν "αποφασισμένοι" να αγοράσουν τον πασχαλινό οβελία. Οι τιμές στα κρέατα παραμένουν σταθερές ενώ μικρές αυξομειώσεις σημειώνονται στις τιμές των οπωρολαχανικών, χωρίς όμως να αλλάζουν τη γενική εκτίμηση ότι είναι ακριβά. Τα κρεοπωλεία θα είναι ανοικτά σήμερα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ, τα εμπορικά θα λειτουργήσουν από τη 1 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα, ενώ τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ. Το Μεγάλο Σάββατο τα κρεοπωλεία θα παραμείνουν ανοιχτά 7:30-16:00 και τα εμπορικά από το πρωί μέχρι τις 15:00. Εξάλλου, κανονικά θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές σήμερα και αύριο. Υπενθυμίζεται ότι οι καταναλωτές αύριο Μεγάλο Σάββατο θα πρέπει να προμηθευτούν ψωμί για τέσσερις ημέρες.

    [03] Αδελφοκτονία στη Θεσσαλονίκη

    25/4/2003 2:42:00 μμ

    Εξιχνιάστηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης η δολοφονία που διαπράχθηκε την Μεγάλη Πέμπτη σε βάρος του 31χρονου Μιχάλη Πατλάκα. Δράστης είναι ο αδερφός του θύματος, Κωνσταντίνος, ο οποίος φιλοξενείτο προσωρινά στο διαμέρισμα του 31χρονου. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, οι δύο άνδρες, έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και ναρκωτικών χαπιών, άρχισαν να μαλώνουν έντονα και τότε ο Κωνσταντίνος Πατλάκας άρπαξε ένα μαχαίρι κουζίνας και κατάφερε 4 χτυπήματα στον αδερφό του, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Ο δράστης, ο οποίος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, μετά το έγκλημα, καθάρισε το διαμέρισμα και έκρυψε τα πειστήρια του εγκλήματος, αλλά, μετά από την πίεση των αστυνομικών, ομολόγησε την πράξη του.

    [04] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη

    25/4/2003 2:37:00 μμ

    Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης στο εργοστάσιο επίπλων ''ΑΛΜΕΚΟ'', στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, και επεκτάθηκε στη συνέχεια σε διπλανό εργοστάσιο με την επωνυμία "Τροφοτεχνική" Α.Ε. Στο σημείο βρίσκονται 75 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, με 28 οχήματα, ενώ από την φωτιά καταστράφηκαν ολοσχερώς οι εγκαταστάσεις της ΑΛΜΕΚΟ. Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί το παρακείμενο εργοστάσιο, ιδιοκτησίας του 52χρονου Χρήστου Δούκα. Από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής διενεργείται προανάκριση, για να διευκρινιστούν αίτια της πυρκαγιάς.

    [05] Απεργούν οι φύλακες αρχαιοτήτων

    25/4/2003 1:48:00 μμ

    Κλειστά αύριο, Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα θα παραμείνουν τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας, με απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης υπαλλήλων φυλάξεως Αρχαιοτήτων. Η ένωση κήρυξε δύο 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες διεκδικώντας άμεση επίλυση των εργασιακών ζητημάτων των αρχαιοφυλάκων.

    [06] Αποπομπή Αρχιμανδρίτη με την κατηγορία υπεξαίρεσης

    25/4/2003 5:20:00 μμ

    Ο Αρχιμανδρίτης Σαπών κ. Κωνσταντίνου από τη Μονή Φανερωμένης, αποπέμφθηκε από την Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, γιατί κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε συνολικά 12 εκατομμύρια δραχμές. Το γεγονός γνωστοποίησε ο ίδιος ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός πριν από λίγες ημέρες σε κήρυγμά του, ενώ παρέπεμψε τον κ. Κωνσταντίνου σε Συνοδικό δικαστήριο. Αυτή η εξέλιξη δημιούργησε αναστάτωση στους πιστούς και όπως έγινε γνωστό ένα λεωφορείο με ενορίτες από τις Σάπες πήγε στη Μητρόπολη και διαμαρτυρήθηκε για την διαπόμπευση του Αρχιμανδρίτη, τον οποίο θεωρούν ικανότατο, αφού όπως υποστηρίζουν επιτέλεσε ουσιαστικό έργο στην περιοχή, με σημαντικότερο τον Εξωραϊσμό της παλαιάς εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου Κασσιτερών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες, τριμελής επιτροπή από την Μητρόπολη θα αναγνώσει στους πιστούς το κατηγορητήριο και τις αποδείξεις που υπάρχουν, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση.

    [07] Δημοψηφίσματα σε Τσεχία-Πολωνία για την ένταξη τους

    25/4/2003 5:44:00 μμ

    Τον ερχόμενο Ιούνιο οι πολίτες της Τσεχίας και της Πολωνίας θα προσέλθουν στις κάλπες στο πλαίσιο δημοψηφίσματος για την ένταξη των χωρών τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην μεν Τσεχία η ψηφοφορία, όπως αποφάσισε ο πρόεδρος της χώρας Βάτσλαβ Κλάους, θα διεξαχθεί στις 13 και 14 Ιουνίου, ενώ στη δε Πολωνία οι κάλπες θα αναδείξουν το ναι ή ακόμη και το όχι των πολιτών, πέντε ημέρες νωρίτερα, στις 7 και 8 Ιουνίου.

    Η προσέλευση των πολιτών, το μεγάλο στοίχημα πια για την Πολωνία

    Η Κάτω Βουλή της Πολωνίας με 366 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 22 αποχές βουλευτών, αποφάσισε την οργάνωση της ψηφοφορίας σε δυο ημέρες, και όχι σε μια μόνο ημέρα όπως προβλεπόταν αρχικά, για να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στο δημοψήφισμα.

    Το ζήτημα της συμμετοχής είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το δημοψήφισμα στην Πολωνία, διότι το αποτελεσμα του θα έχει ισχύ μόνον αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία.

    Οι Πολωνοί θα έχουν να απαντήσουν σε μια απλή ερώτηση: "Κύριε/Κυρία είστε σύμφωνος για την ένταξη της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;"

    Η υποστήριξη των Πολωνών στην ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ έφθασε το 68% τον Απρίλιο, σε σχέση με το 58% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CBOS που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

    [08] Σεμινάριο βιοηθικής στις Βρυξέλλες

    25/4/2003 4:44:00 μμ

    H βιοηθική και η έρευνα σε ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ήταν το θέμα σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 24/4 στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την προεδρία της ΕΕ εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος. Στην παρέμβασή του ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της έρευνας στα βλαστοκύτταρα, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη εφαρμογής των ηθικών αξιών στην επιστημονική έρευνα.

    Ενα ευαίσθητο θέμα με πολλές διαστάσεις και όψεις

    Εκτιμάται ότι η έρευνα σε βλαστικά κύτταρα προσφέρει δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων μεθόδων σχετικά με την αποκατάσταση ή την αντικατάσταση ιστών ή κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβες λόγω τραυματισμού ή ασθένειας και για τη θεραπεία σοβαρών χρόνιων νόσων, όπως ο διαβήτης, η νόσος Parkinson, η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και εγκεφαλικά επεισόδια ή τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού. Μια από τις πιθανές πηγές βλαστικών κυττάρων είναι τα ανθρώπινα έμβρυα. Συνεπώς, τίθεται το θέμα των ηθικών αξιών που διακυβεύονται και των ορίων και προϋποθέσεων για την έρευνα αυτή.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που απαιτεί ευρεία και ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες, στις επιστημονικές, ηθικές και νομικές πλευρές που συνθέτουν το πρόβλημα, καθώς και στους πολιτικούς εκπροσώπους των κρατών - μελών. Θα πρέπει, τόνισε, να εξετάσουμε το θέμα από όλες τις πλευρές και τις διαστάσεις του και να εκτιμήσουμε, εκτός από το φάσμα των διανοιγόμενων επιστημονικών δυνατοτήτων, την ανάγκη εφαρμογής των βασικών αρχών της ηθικής και της κοινοτικής νομοθεσίας.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να προσδιοριστούν οι απαραίτητες αρχές και συνθήκες για τη χρηματοδότηση, μέσα από το Πρόγραμμα-Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της έρευνας με ανθρώπινα έμβρυα και εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.

    Σε αυτόν τον διάλογο βασικό μας μέλημα είναι το όφελος για τον Ευρωπαίο πολίτη, συνέχισε, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του και να εξαλειφθούν οι ανησυχίες και οι φόβοι του.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσοχατζόπουλο, ο πολίτης θα πρέπει να ενημερωθεί για τις τεράστιες δυνατότητες των θεραπευτικών εφαρμογών που προσφέρει η έρευνα στα βλαστοκύτταρα, όπως είναι οι νέες θεραπείες σε ανίατες μέχρι τώρα ασθένειες, οι νέες προοπτικές στην παραγωγή ιστών και οργάνων για μεταμοσχεύσεις, οι νέες δυνατότητες πρόληψης και οι νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική τεχνολογία.

    [09] Eυρωπαϊκή περιοδεία του Ιάπωνα πρωθυπουργού

    25/4/2003 4:09:00 μμ

    Περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, αρχίζει από το Σάββατο 27 Απριλίου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που θα επισκεφθεί θα βρεθεί το θέμα της ανοικοδόμησης του Ιράκ και η κρίση με τη Βόρεια Κορέα, καθώς και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την είσοδο των δέκα νέων μελών. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ο οποίος στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας θα βρεθεί στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ελλάδα, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτήρισε προσωρινές τις διαφωνίες για το Ιράκ ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία από τη μια πλευρά και τη Γαλλία και τη Γερμανία από την άλλη.

    ''Υπήρξε διαφωνία, ακόμα και αντιπαράθεση σχετικά με την προσέγγιση του ιρακινού προβλήματος, όμως πιστεύω πως ήταν προσωρινή. Για το συμφέρον της ανοικοδόμησης του Ιράκ και της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, η Ιαπωνία θεωρεί πως είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστεί η διεθνής κοινότητα'', επισήμανε ο Κοϊζούμι σε συνέντευξή του που έδωσε σε ευρωπαίους δημοσιογράφους.

    Αναφερόμενος στις διαφωνίες που προέκυψαν σχετικά με το Ιράκ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δήλωσε πως η χώρα του δεν μπορεί να γεφυρώσει τις απόψεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

    ''Δεν είμαι τόσο υπερβολικός ώστε να πιστεύω ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε ως γέφυρα ή ως μεσολαβητές ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι τόσο εύκολο να επέμβει η Ιαπωνία και να λύσει το πρόβλημα'', είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα Ηνωμένα Εθνη, λέγοντας πως ''υπάρχουν πολλοί ρόλοι για τον οργανισμό''.

    Αυτή τη στιγμή ''οι ΗΠΑ και η Βρετανία παίζουν το ρόλο του ηγέτη για να διατηρήσουν την ασφάλεια του Ιράκ, όμως για να υπάρξει μια κυβέρνηση για τους Ιρακινούς, από τους Ιρακινούς, η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει τις προσπάθειες του ιρακινού λαού να εγκαταστήσει τη δική του κυβέρνηση'', υπογράμμισε.

    [10] ΠΓΔΜ: Παραίτηση Γκεοργκίεφσκι από ηγεσία αξ. αντιπολίτευσης

    25/4/2003 4:03:00 μμ

    Την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ο επί 12 χρόνια αρχηγός του, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων μέχρι την εκλογική του ήττα το 2002. Νέος ηγέτης του κόμματος θα εκλεγεί στο συνέδριο στα τέλη Μαΐου, με επικρατέστερο τον Νικόλα Γκρούεφσκι. Ο κ. Γκεοργκίεφσκι ανέφερε ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην απόφαση του αυτή σχετίζονται κυρίως με την ήττα του κόμματος του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην ΠΓΔΜ τον Σεπτέμβριο του 2002, τις ''ψυχρές'' σχέσεις που διατηρεί το VMRO-DPMNE με την Διεθνή Κοινότητα και το γεγονός ότι αδυνατεί, όπως υποστήριξε, να λειτουργήσει πολιτικά στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην χώρα με την υπογραφή της ειρηνευτικής Συμφωνίας της Αχρίδας και την αλλαγή του Συντάγματος.

    Δηλώνει απογοητευμένος με τη Συμφωνία της Αχρίδας

    ''Ομολογώ ότι αδυνατώ να λειτουργήσω πολιτικά στις νέες συνθήκες που δημιούργησε στην χώρα η Συμφωνία της Αχρίδας. Όχι μόνο είμαι απαισιόδοξος για την εξέλιξη των μακεδονικό-αλβανικών σχέσεων, αλλά με την υπογραφή της Συμφωνίας της Αχρίδας αισθάνομαι και προδότης του οράματος μου για μία Μακεδονία η οποία πλέον δεν υπάρχει'', υπογράμμισε ο κ. Γκεοργκίεφσκι.

    Ο κ. Γκεοργκίεφσκι, 39 ετών, διετέλεσε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ την χρονική περίοδο 1998-2002. Τον Αύγουστο του 2001, μαζί με τους ηγέτες των υπολοίπων τριών μεγαλυτέρων κομμάτων της χώρας (δύο σλαβομακεδονικών και δύο αλβανικών), υπέγραψε την ειρηνευτική Συμφωνία της Αχρίδας με την οποία δόθηκε τέλος στις συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των Αλβανών ανταρτών της ΠΓΔΜ. Ο ίδιος ποτέ δεν έκρυψε την ''δυσφορία'' του για την υπογραφή της Συμφωνίας, την οποία είχε χαρακτηρίσει ''αναγκαίο κακό''.

    Τελευταία φορά που ''τάραξε τα νερά'', ήταν προ ημερών, όταν τάχθηκε υπέρ της διαίρεσης της ΠΓΔΜ μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών και την χάραξη διαχωριστικών γραμμών. Ο ίδιος ανέφερε ότι η άποψη του αυτή είναι προσωπική και δεν απηχεί τις θέσεις του κόμματος του.

    Ο νέος ηγέτης του VMRO-DPMNE, θα εκλεγεί στο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου. Ως επικρατέστερος νέος αρχηγός, φέρεται ο Νίκολα Γκρούεφσκι, μεταρρυθμιστής, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση Γκεοργκίεφσκι και έχει την εκτίμηση της Διεθνούς Κοινότητας.

    [11] Πολύνεκρη συντριβή πακιστανικού ελικοπτέρου

    25/4/2003 2:47:00 μμ

    Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ελικόπτερο του πακιστανικού στρατού συνετρίβη στην ορεινή περιοχή στα βόρεια της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού του Πακιστάν. " Ένα ελικόπτερο Μ-17 της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν συνετρίβη χθες βράδυ κοντά στην επαρχία Αστόρ στις Βόρειες Περιοχές της χώρας. Οι δεκατρείς επιβάτες βρίσκονται πλέον στο Σαχαντάντ- στον κόσμο των Μαρτύρων", αναφέρει η ανακοίνωση του στρατού.

    [12] Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδικάστηκε η Ουίνι Μαντέλα

    25/4/2003 1:38:00 μμ

    Σε φυλάκιση πέντε ετών (το ένα με αναστολή) καταδικάστηκε η Ουίνι Μαντικιζέλα-Μαντέλα, τέως σύζυγος του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα. Η ποινή αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την καταδίκη της για δεκάδες κατηγορίες απάτης και κλοπής. Ο εισαγγελέας δήλωσε πως η ποινή αυτή είναι η κατάλληλη για την 66χρονη Μαντέλα και για τον συγκατηγορούμενό και χρηματιστή της Αντι Μούλμαν, πρόσθεσε όμως πως το δικαστήριο θα πρέπει να λάβει υπόψη του την ηλικία της.

    Ένοχη για δεκάδες απάτες και κλοπές

    Την Πέμπτη δικαστήριο της Πρετόρια είχε βρει ένοχη την Μαντέλα, σύμβολο του αγώνα κατά του Aπαρτχάιντ, καθώς και τον χρηματιστή της, Aντι Μούλμαν, για δεκάδες κατηγορίες απάτης και κλοπής που σχετίζονται με ψευδείς αιτήσεις για τραπεζικά δάνεια.

    ''Οι αποδείξεις είναι συντριπτικές'', είχε δηλώσει ο δικαστής Πιτ Τζόνσον στο δικαστήριο της Πρετόρια. Παρόλο που οι συνήγοροι της τέως συζύγου του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, είχαν υποστηρίξει πως εξαπατήθηκε και συμμετείχε δίχως να το γνωρίζει σε μια απάτη, ο δικαστής Τζόνσον δήλωσε πως είναι ''εντελώς απίθανο'' να μην γνώριζε την απάτη και την έκρινε ένοχη για 43 κατηγορίες απάτης και 25 κατηγορίες κλοπής.

    [13] Ο Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί να είναι νεκρός, λέει ο Μπους

    25/4/2003 7:31:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους δήλωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί να είναι νεκρός και πρόσθεσε ότι θα χρειασθούν περίπου δύο χρόνια για να εδραιωθεί η δημοκρατία στο Ιράκ. Μιλώντας στο NBC, ο Τζορτζ Μπους ανέφερε ότι δεν πρόκειται να γίνουν δηλώσεις για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν ''αν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία''. Ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξή του ανέφερε ότι όταν έδωσε εντολή για τον πρώτο βομβαρδισμό στη Βαγδάτη, στις 19 Μαρτίου, είχε σαφείς πληροφορίες από την αντικατασκοπία ότι στο κτίριο που βομβαρδίστηκε βρισκόταν ο Σαντάμ και οι δύο γιοι του, διευκρινίζοντας ότι ''το άτομο που βοήθησε στον καθορισμό των στόχων, πιστεύει ότι ο Σαντάμ, τουλάχιστον, τραυματίσθηκε σοβαρά''. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε στη συνέντευξή του ότι στόχος του είναι να φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ ''αμέσως μόλις ολοκληρώσουν την αποστολή τους''. Ερωτηθείς πάντως εάν αυτες μπορεί να μείνουν δύο χρόνια στο Ιράκ, απάντησε: ''Μπορεί... ίσως λιγότερο. Ποιος ξέρει;''

    [14] Η ελληνική χαρακτική ταξιδεύει στο Λονδίνο

    25/4/2003 7:06:00 μμ

    Επτά σημαντικοί Ελληνες χαράκτες εκθέτουν έργα τους μαζί με Βρετανούς συναδέλφους τους στην ετήσια έκθεση της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Ζωγράφων - Χαρακτών που πραγματοποιείται στην αίθουσα εκθέσεων της Εταιρείας Bankside Gallery στο Λονδίνο, από τις 30 Απριλίου έως τις 26 Μαϊου. Η έκθεση εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων ''Greece in Britain 2003'' του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Λονδίνο, που διοργανώνεται με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. Οι περισσότεροι από τους χαράκτες που εκθέτουν στο Λονδίνο διδάσκουν στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και την Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

    Πρόκειται για τους : Ζαχαρία Αρβανίτη, Λεώνη Βιδάλη, Γιώργο Βλασσόπουλο, Μανόλη Γιανναδάκη, Τόνια Νικολαϊδου, Ξενή Σαχίνη και Βίκυ Τσαλαματά.

    Εδώ και πολλά χρόνια η Βασιλική Βρετανική Εταιρεία Ζωγράφων-Χαρακτών προσκαλεί ομάδες καλλιτεχνών από άλλες χώρες να εκθέσουν μαζί με τα μέλη της στην έκθεση που διοργανώνει σε ετήσια βάση. Εφέτος η πρόσκληση έγινε προς τους Ελληνες καλλιτέχνες, με αφορμή την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για μια πολύ καλή ευκαιρία επικοινωνίας Ελλήνων και Βρετανών καλλιτεχνών.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης, στις 30 Απριλίου, θα γίνουν από την εκπρόσωπο του ΕΙΠ στην Μεγάλη Βρετανία και μορφωτική σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, κα Βικτωρία Σολομωνίδου.

    Οι Ελληνες δημιουργοί διεγείρουν το ενδιαφέρον και εκπλήσσουν με την ποικιλία των θεμάτων και των εμπνευσεών του.

    Η τεχνοτροπία που χρησιμοποιούν διαφέρει κατά πολύ, όπως η Βίκυ Τσαλαματά που χρησιμοποιεί εικόνες από την αρχαία Ελλάδα, ενώ η Τόνια Νικολαϊδου εμπνέεται από το υδάτινο στοιχείο και χρησιμοποιεί δημιουργικές τεχνικές της ιαπωνικής χαρτοδιπλωτικής (origami) για να εκφράσει τις ιδέες της.

    Η έκθεση συνοδεύεται από διαλέξεις και εργαστήρια ειδικού χαρακτήρα, στη διάρκεια των οποίων οι Ελληνες καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν την τεχνική που χρησιμοποιούν σε ειδικευμένο κοινό.

    [15] Η ιστορία και ο πολιτισμός του Αιγαίου στο Σμιθσόνιαν

    25/4/2003 6:59:00 μμ

    Στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, το πολιτιστικό ίδρυμα "Σμιθσόνιαν" της Ουάσιγκτον διοργανώνει αφιέρωμα στα νησιά του Αιγαίου το οποίο άρχισε από τις 24 Απριλίου και θα διαρκέσει ως τις 29 Μαΐου, με χρηματοδότηση του ιδρύματος και ομογενών της περιοχής. Το αφιέρωμα διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και αποτελείται από έξι εκδηλώσεις, με ομιλίες, χορό και μουσική που προβάλλουν τον πολιτισμό, την ιστορία και τα έθιμα των νησιών του Αιγαίου.

    Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται ο πολυβραβευμένος φωτογράφος του περιοδικού National Geographic, Τζέιμς Στάνφιλντ, ο ταξιδιωτικός συντάκτης της "Ουάσιγκτον Ποστ" Γκάρι Λι, η συντάκτρια του περιοδικού "Μπον Απετί", Μάρα Παπαθεοδώρου και η διαιτολόγος Αρτεμις Σιμοπούλου.

    Το ίδρυμα Σμιθσόνιαν είναι το μεγαλύτερο μουσειακό, ερευνητικό και πολιτιστικό συγκρότημα στον κόσμο, στο οποίο ανήκουν 16 μουσεία και γκαλερί, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Πινακοθήκης, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Αεροδιαστημικού Μουσείου, του Μουσείου Αφρικανικής Τέχνης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

    Το 2001, το συγκρότημα δέχθηκε 142 εκατομμύρια επισκέπτες και ο αριθμός των μελών του ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια.

    [16] Αυστραλία: Το πάχος ''συνεργός'' του καρκίνου

    25/4/2003 12:07:00 μμ

    Μετά το κάπνισμα, υπεύθυνο για το 30% των θανάτων από καρκίνο στην Αυστραλία το πάχος, το οποίο θεωρείται ο υπ' αριθμόν ένα "συνεργός" του καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη κατά την οποία 900.000 άτομα παρακολουθήθηκαν για 16 χρόνια και κατέδειξε ότι μία γυναίκα στις πέντε και ένας άντρας στους εφτά πεθαίνουν από καρκίνο που προέρχεται από παχυσαρκία. Η εν λόγω μελέτη, την οποία διενήργησε ο Αμερικανικός Σύλλογος Καρκίνου, θεωρείται η μεγαλύτερη και η πρώτη η οποία εντοπίζει τον κίνδυνο για όλα τα είδη του καρκίνου.

    Οι υπέρβαρες γυναίκες, διαπιστώθηκε, έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο σε ποσοστά 62% μεγαλύτερα από εκείνα των γυναικών κανονικού βάρους, ενώ οι υπέρβαροι άντρες κατά 52%, που σημαίνει ότι 20% των γυναικών που πεθαίνουν από καρκίνο και 14% των αντρών, οφείλεται σε παχυσαρκία.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλά είδη καρκίνου που δεν είχαν συνδεθεί, μέχρι τώρα με την παχυσαρκία, οφείλονται σ' αυτήν. Ανάμεσά τους αναφέρεται ο καρκίνος του ήπατος, του παγκρέατος, της μήτρας, στις γυναίκες, του προστάτη και του στομάχου στους άντρες, καθώς επίσης του λυμφώματος και του μυελώματος.

    Το πάχος φαίνεται να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για τις γυναίκες, αναφορικά με τον καρκίνο, παρά με τους άντρες.

    Η πρωτοπόρος έρευνα στην οποία μελετήθηκαν οι περιπτώσεις 404.576 αντρών και 495.477 γυναικών, έδειξε ότι 57.145 πέθαναν από καρκίνο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 April 2003 - 16:57:19 UTC