Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρή προειδοποίηση Σημίτη προς κάθε κατεύθυνση
  • [02] Αδειάζει η Αθήνα - Συνεχίζεται η έξοδος για το Πάσχα
  • [03] Κύπρος: Συνεχίζεται η διέλευση από και προς τα κατεχόμενα
  • [04] Σεισμός ταρακούνησε τον Μαλιακό κόλπο
  • [05] Θεσ/νίκη: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο επίπλων ''ΑΛΜΑΚΟ''
  • [06] Γερμανία: Όμηροι-επιβάτες λεωφορείου
  • [07] ''Πράξεις και όχι λόγια'' ζήτησε ο Πάουελ για το Μεσανατολικό
  • [08] Έληξαν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά της Β. Κορέας
  • [09] Στα χέρια των Aμερικανών ο Ταρέκ Αζίζ
  • [10] Πέθανε 23χρονος ποδοσφαιριστή
  • [11] Ανησυχητικές οι διαστάσεις της ''φονικής'' πνευμονίας

    [01] Αυστηρή προειδοποίηση Σημίτη προς κάθε κατεύθυνση

    25/4/2003 9:45:00 πμ

    Δεν πρόκειται να επιτρέψει σε οποιονδήποτε άλλον να καθορίσει αποφάσεις, προγράμματα και ιεραρχήσεις της κυβέρνησης, προειδοποιεί σε αυστηρούς τόνους ο πρωθυπουργός, διά στόματος του υφυπουργού Τύπου, με αφορμή το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από δημοσιεύματα της εφημερίδας "Αυριανή". Γνωστοποιώντας τις θέσεις του κ. Σημίτη, ο κ. Χυτήρης δήλωσε ότι για το θέμα της διένεξης των επιχειρηματιών και του θορύβου που έχει εγερθεί έχουν δοθεί εντολές προς κάθε κατεύθυνση για τον έλεγχο της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αλήθειας, καθώς και ότι ο πρωθυπουργός εμμένει στο πνεύμα και το γράμμα της σχετικής δήλωσής του. Στο μεταξύ, μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του εκδότη Γιώργου Κουρή και του διευθυντή της εφημερίδας "Αυριανή" Γιώργου Τσιρογιάννη κατέθεσε το πρωί της Πέμπτης ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

    ''Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού''

    Τηλέμαχος Χυτήρης

    "Αυτό είναι η αρχή του τέλους για τον κ. Κουρή", δήλωσε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος υπέβαλε μήνυση για συνέργεια κατά της αρχιτέκτονος και πρώην εργαζόμενης στην Altec, Λίλης Ξυναριανού, η οποία υποστηρίζει ότι είχε αναλάβει την οργάνωση των εκλογικών κέντρων του κ. Πρωτόπαπα.

    Στη δικαιοσύνη προσφεύγει και ο υπουργός Επικρατείας Στέφανος Μανίκας.

    Στο μεταξύ, είχαμε νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού για το κλίμα που εχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό στο πολιτικό σκηνικό, με τις επιθέσεις κατά κυβερνητικών στελεχών.

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, μεταφέροντας τη θέση του Κώστα Σημίτη με αφορμή τα όσα γράφονται, ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες μετά το Πάσχα για την αναστροφή του κλίματος, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να επιτρέψει σε οποιονδήποτε άλλον να καθορίζει προγράμματα και ιεραρχήσεις της κυβέρνησης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ισχύει το πνεύμα και το γράμμα της δήλωσης του πρωθυπουργού την περασμένη Δευτέρα.

    Ερωτηθείς αν προτίθεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε ανασχηματισμό απάντησε, "βεβαίως όχι".

    Νέα μήνυση και κατάθεση αγωγής αποζημίωσης μετά το Πάσχα

    Εξερχόμενος την Πέμπτη από τα δικαστήρια, ο υπουργός Τύπου χαρακτήρισε ψεύτη και συκοφάντη τον κ. Κουρή και υποστήριξε ότι στο εξής θα του απαντά μόνο με μηνύσεις στα δημοσιεύματά του και θα τα λένε στα δικαστήρια.

    Ο κ. Πρωτόπαπας προσήλθε στην εισαγγελία συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του Γιάννη Χαρακτινιώτη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Τύπου Δημήτρη Γέρου.

    Στη μήνυση ο υπουργός αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί του κ. Κουρή περί οικονομικών συναλλαγών του με τον κ. Αθανασούλη είναι ψευδείς και συκοφαντικοί.

    Όπως αναφέρεται στη μήνυση ''είναι απολύτως ψευδές ότι χρηματίστηκα άμεσα ή έμμεσα δια χρηματοδοτήσεως του προεκλογικού αγώνα μου από τον επιχειρηματία Αθανασούλη με οποιοδήποτε ποσό και όχι μόνο με το ποσό των 200 εκατομμυρίων δραχμών που ισχυρίζεται ο μηνυόμενος. Τα δε εκλογικά μου κέντρα στις εκλογές του 2000 ήσαν πέντε τον αριθμό, και όχι 30, όπως ισχυρίστηκε ο πρώτος μηνυόμενος, για να παρουσιάσει αληθοφανείς τους ισχυρισμούς του για χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων και των πέντε δε αυτών εκλογικών κέντρων τα έξοδα καλύφθηκαν εξολοκλήρου με δικές μου δαπάνες. Είναι απολύτως ψευδές ότι γνωρίστηκα ποτέ με την τρίτη μηνυομένη. Την τρίτη μηνυόμενη δεν τη γνωρίζω, ουδέποτε συναλλάχθηκε μαζί μου. Ουδέποτε σχεδίασε, ούτε επιμελήθηκε το προεκλογικό υλικό μου, ούτε επέβλεψε την εκτύπωση των αφισών, φυλλαδίων και φωτογραφιών της προεκλογικής μου εκστρατείας. Ουδέποτε ασχολήθηκε ή επέβλεψε κατασκευές και διακόσμηση των εκλογικών κέντρων μου''.

    Σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα ''όλες οι δαπάνες του προεκλογικού αγώνα μου, τόσο του έτους 1996 όσο και του έτους 2000 πληρώθηκαν από εμένα, υπήρξαν νόμιμες και διαφανείς και αναφέρονται λεπτομερώς στις σχετικές δηλώσεις που έχω καταθέσει μαζί με τα νόμιμα παραστατικά στην αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής των Ελλήνων σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2429/96''.

    Ο κ. Πρωτόπαπας ζητά με τη μήνυσή του την ποινική δίωξη των κυρίων Κουρή και Τσιρογιάννη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, ενώ στην κ. Ξυναριανού αποδίδει την κατηγορία της απλής συνέργειας στη συκοφαντική δυσφήμιση.

    Η μήνυση αφορά δημοσιεύματα της εφημερίδας Αυριανή αλλά και συνέντευξη του εκδότη κ. Κουρή, τον τηλεοπτικό σταθμό EXTRA στο διάστημα 20, 21 και 22 Απριλίου.

    Όπως τονίζεται στη μήνυση ''επειδή οι μηνυόμενοι διέδωσαν δια του τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ενώπιον τρίτων εν γνώσει τους ψευδή και υποτιμητικά για μένα γεγονότα, τα οποία θίγουν την τιμή, την υπόληψή μου, την αξιοπρέπειά μου, με εκθέτουν προσωπικά και πολιτικά, περιφρονούν την ηθική και προσωπική αξία μου και βλάπτουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι με εμπιστεύονται, διέπραξαν με τον τρόπο αυτό το έγκλημα της συκοφαντικής δυσφήμισης".

    Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της μήνυσης, την οποία παρέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Προβατάρης, ο κ. Πρωτόπαπας υποστήριξε ότι κατέθεσε την πρώτη μήνυση κατά του κ. Κουρή, και τόνισε ότι θα υπάρξει και νέα μήνυση αλλά και αγωγή. ''Είναι η αρχή του τέλους για τον κ. Κουρή και κάθε μέρα που θα περνάει τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα γι' αυτόν''.

    Στο εξής, με μηνύσεις θα απαντά στον κ. Κουρή, δήλωσε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Πρωτόπαπας προτίθεται να υποβάλει αγωγή αποζημίωσης κατά του κ. Κουρή αλλά και νέα μήνυση για το δημοσίευμα της Τετάρτης στην "Αυριανή" με τίτλο ''Ανάκτορο ενός δισ. έχτισε ο Πρωτόπαπας''.

    Την Τετάρτη ο υπουργός Τύπου, κατήγγειλε "πολιτικό σχέδιο ψεύδους και αθλιότητας με στόχο την κυβέρνηση" και έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το σπίτι του στα Βριλήσσια που ήταν και το αντικείμενο της νέα επίθεσης της εφημερίδας ενώ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα, διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

    [02] Αδειάζει η Αθήνα - Συνεχίζεται η έξοδος για το Πάσχα

    25/4/2003 10:32:00 πμ

    Με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα από νωρίς το πρωί στα Εθνικά οδικά δίκτυα, ενώ η Τροχαία έχει θέσει σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα, προκειμένου να διευκολύνει την κυκλοφορία των οχημάτων. Με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών αυξάνονται κατά δύο οι ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο των φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου για όλες τις ημέρες που έχουν χαρακτηριστεί ως ημέρες αποχώρησης και επιστροφής, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Έτσι, σήμερα, Μ. Παρασκευή, απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών 16:00-21:00 και την Δευτέρα του Πάσχα 17:00-22:00. Υπενθυμίζεται ότι δόθηκε στην κυκλοφορία η παράκαμψη που κατασκευάστηκε στην εθνική οδό Κορίνθου-Τρίπολης στο ύψος της Στέρνας. Πληρότητα παρατηρείται στις πτήσεις, στα δρομολόγια των πλοίων, των τρένων και των ΚΤΕΛ. Οι καιρικές συνθήκες βοηθούν την έξοδο των εκδρομέων, ενώ σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

    Σε επιφυλακή η Τροχαία

    Μέχρι αργά το απόγευμα της Μ. Πέμπτης, από τα διόδια Ελευσίνας στην Αθηνών-Κορίνθου είχαν περάσει 160.000 αυτοκίνητα και από τις Αφίδνες των Αθηνών-Λαμίας 235.000 αυτοκίνητα.

    Εκτακτα μέτρα έχει λάβει ήδη η Τροχαία στις Εθνικές οδούς για τη διευκόλυνση των εκδρομέων. Ανάλογα με τη κίνηση που θα παρατηρηθεί, θα παραχωρηθεί μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας:

    κατά την έξοδο στην Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από το Δαφνί έως τα διόδια της Ελευσίνας καθώς και στην Κακιά Σκάλα. στην Νέα Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, θα γίνουν παρεμβάσεις στον κόμβο της Ν. Κηφισιάς και στις γέφυρες Βαρυμπόμπης και Κρυονερίου.

    Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα γίνουν και στους βασικούς οδικούς κόμβους Δαφνίου, Διυλιστηρίων, Ασπροπύργου και Μαγούλας.

    Πιο άνετα θα γίνεται πλέον η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως. Από τις 8 το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, λειτουργεί η παράπλευρη οδός στο ύψος του κόμβου της Στέρνας. Στο σημείο δηλαδή που τον περασμένο Φεβρουάριο η κακοκαιρία αχρήστευσε τμήμα της Εθνικής οδού.

    Εν τω μεταξύ, με κοινή υπουργική απόφαση καθορίστηκαν τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων, στο βασικό κορμό του εθνικού οδικού δικτύου και συγκεκριμένα στα τμήματα, που παρουσιάζεται αυξημένη κυκλοφορία.

    Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία υπογράφουν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών-Επικοινωνιών, αυξάνονται κατά 2 οι ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων, ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, για όλες τις ημέρες, που έχουν χαρακτηριστεί ως ημέρες επιστροφής προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν κατά την θερινή περίοδο, η οποία φέτος καθορίστηκε από τις 2 Μαϊου έως τις 14 Σεπτεμβρίου, κατά τις περιόδους: Εορτών Πάσχα, Εορτασμού Πρωτομαγιάς, Τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, Εορτασμού Δεκαπενταύγουστου και Εθνικής Εορτής 28ης Οκτωβρίου.

    Mία ώρα περίπου διήρκησε την Μ. Πέμπτη ο αποκλεισμός στα διόδια Αφιδνών που πραγματοποιήσαν από τις 16:00 οι κάτοικοι Καπανδριτίου και Πολυδενδρίου, αντιδρώντας στην δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην περιοχή.

    Παγίδες στους εθνικούς δρόμους

    Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί, καθώς αρκετοί δρόμοι κρύβουν παγίδες.

    Στον Εθνικό δρόμο Αθήνας-Θεσσαλονίκης ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται:

    στο 141 χλμ πριν από τον κόμβο των Λιβανατών όπου ανακατασκευάζεται ο ασφαλτοτάπητας και η κυκλοφορία διεξάγεται στις λωρίδες του ενός ρεύματος. Από το 166 χλμ έως το 169 χλμ, στον Αγιο Κωνσταντίνο καθώς γίνονται έργα διαπλάτυνσης του δρόμου. Προσοχή χρειάζεται και στη διασταύρωση της Στυλίδας, λίγο μετά τη Λαμία.

    Στον δρόμο Κοζάνης-Ιωαννίνων παγίδες υπάρχουν στο 3ο, 50ο και 68ο χλμ., ενώ η η κατάσταση του οδοστρώματος δεν είναι πολύ καλή στον Εθνικό δρόμο Ιωαννίνων-Αρτας, στο 3ο, 5ο, 31ο και 37ο χλμ.

    Στην Πελοπόννησο προβλήματα υπάρχουν σε όλο σχεδόν το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Ηλείας, ενώ στο δρόμο Καλαμάτας Σπάρτης υπάρχουν καθιζήσεις στην περιοχή Αλαγονίας και πτώσεις βράχων στο 13ο και 17ο χλμ. κοντά στη Σπάρτη.

    Πληρότητα σε πλοία και αεροπλάνα

    Μόνο από το λιμάνι του Πειραιά, την Μ. Πέμπτη αναχώρησαν 33 πλοία ενώ για σήμερα, Μ. Παρασκευή, έχουν προγραμματιστεί 26 δρομολόγια.

    Οι εκδρομείς της τελευταίας στιγμής, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν καθώς είναι περιορισμένος ο αριθμός εισιτηρίων για αυτές τις δύο ημέρες.

    Αυξημένη αναμένεται η κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας και κυρίως στο "Ελ. Βενιζέλος". Η Ο.Α έχει ήδη προγραμματίσει έκτακτες πτήσεις για τα νησιά και κυρίως για Κρήτη, Κέρκυρα, Σύρο, Νάξο, Μυτιλήνη. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, ο αριθμός των πτήσεων για το εξωτερικό είναι μειωμένος καθώς οι Ελληνες επέλεξαν εφέτος την Ελλάδα για να γιορτάσουν το Πάσχα.

    [03] Κύπρος: Συνεχίζεται η διέλευση από και προς τα κατεχόμενα

    Πηγή: ΑΠΕ 25/4/2003 10:43:00 πμ

    Από νωρίς το πρωί άρχισε η διέλευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από τα σημεία ελέγχου στο "Λήδρα Πάλας" και στο Πέργαμος. Στα δύο σημεία έχουν ήδη σχηματισθεί μακριές ουρές αυτοκινήτων Ελληνοκυπρίων που προσπαθούν να μεταβούν στα κατεχόμενα. Πολλοί πέρασαν τη νύκτα στα αυτοκίνητά τους μπροστά στα δύο σημεία ελέγχου για να έχουν προτεραιότητα μετάβασης. Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει δώσει οδηγίες για επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων στήριξης των Τουρκοκυπρίων. Η ανακοίνωση των μέτρων αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.

    Αναμένεται περαιτέρω αύξηση της διέλευσης

    Μιλώντας στο σταθμό μας, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης Μεχμέτ Ταλάτ, τόνισε πως αν οι Τουρκοκύπριοι είναι αποφασισμένοι για την εξεύρεση λύσης, τότε μπορούν να αλλάξουν και τις πολιτικές ισορροπίες.

    Την Μ. Πέμπτη, παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των Ελληνοκυπρίων που επισκέφθηκαν τις κατεχόμενες περιοχές.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, από τα οδοφράγματα του "Λήδρα Πάλας" και Περγάμου πέρασαν 5.540 Ελληνοκύπριοι, ενώ στις ελεύθερες περιοχές εισήλθαν 3.330 Τουρκοκύπριοι.

    Η διέλευση και προς τις δύο κατευθύνσεις αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το Μ. Σάββατο, καθώς και την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα.

    Το κατοχικό καθεστώς ανακοίνωσε ότι είναι δυνατόν να επιβάλει περιορισμούς στον αριθμό των οχημάτων Ελληνοκυπρίων που περνούν στα κατεχόμενα, με το πρόσχημα ότι δημιουργείται συμφόρηση.

    Επίσης, ζήτησε από την Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να επιτρέψει τη διέλευση οχημάτων των Τουρκοκυπρίων. Από την Μ. Πέμπτη, η Ελληνοκυπριακή πλευρά, για να διευκολύνει τη διακίνηση των Τουρκοκυπρίων διαθέτει λεωφορεία, που τους μεταφέρουν δωρεάν στη Λάρνακα, τη Λεμεσό και την Πάφο.

    [04] Σεισμός ταρακούνησε τον Μαλιακό κόλπο

    25/4/2003 9:51:00 πμ

    Ελαφρά σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2:45 και έγινε αισθητός στην Αμφισσα, την Ιτέα και την Αμφίκλεια του νομού Φωκίδας χωρίς να αναφερθούν ζημιές. Σύμφωνα με το Γεωφυσικό Εργαστήρι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, το επίκεντρο της δόνησης ήταν σε απόσταση 214 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, στις περιοχές νοτίως του Μαλιακού Κόλπου.

    [05] Θεσ/νίκη: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο επίπλων ''ΑΛΜΑΚΟ''

    24/4/2003 11:51:00 μμ

    Μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο εργοστάσιο επίπλων "ΑΛΜΑΚΟ" στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 10 το βράδυ από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια. Στο τόπο της πυρκαγιάς βρίσκονται 15 οχήματα και 45 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η καταστροφή του εργοστασίου είναι ολοσχερής.

    [06] Γερμανία: Όμηροι-επιβάτες λεωφορείου

    25/4/2003 11:43:00 πμ

    Ένοπλος άντρας κρατάει ομήρους, από τις 10:00 (ώρα Ελλάδας), τους επιβάτες ενός λεωφορείο των γραμμών της Βρέμης στη βόρεια Γερμανία, ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία. Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βρέμης, το λεωφορείο κινείται στον αυτοκινητόδρομο Α27 με κατεύθυνση το Ανόβερο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τον άγνωστο άντρα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Ν24, περίπου 15 επιβάτες είναι συγκεντρωμένοι στο πίσω μέρος του λεωφορείου.

    [07] ''Πράξεις και όχι λόγια'' ζήτησε ο Πάουελ για το Μεσανατολικό

    25/4/2003 11:31:00 πμ

    Δεν θέλει να χάσει χρόνο συζητώντας τις διαφωνίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων για τις λεπτομέρειες του νέου αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Ωστόσο, ο Κόλιν Πάουελ προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις των Παλαιστινίων θα καταστήσουν "σχεδόν αδύνατη" την αμερικανική μεσολάβηση με βάση το νέο σχέδιο, που προβλέπει τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005. Αναφερόμενος στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Συρία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι γίνεται προετοιμασία για να επισκεφθεί τη Δαμασκό, πιθανώς μέσα στον επόμενο μήνα.

    Ανάγκη να τερματισθεί οριστικά η βία

    Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν στη δημοσιότητα το ειρηνευτικό σχέδιο αμέσως μόλις λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση του Αμπου Μάζεν. Το Ισραήλ αναμένεται ότι θα ζητήσει αλλαγές, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να κάνει υποχωρήσεις.

    "Δεν θέλω να χάσω πολύ χρόνο διαφωνώντας για λεπτομέρειες του σχεδίου. Θέλω να δω τις δύο πλευρές, σε πνεύμα συνεργασίας, ειρήνης, να επιδείξουν την επιθυμία να αρχίσει η διαδικασία υλοποίησης του σχεδίου", δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ-Αραμπίγια.

    "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τερματισθεί η βία, δια παντός", επισήμανε ο Κόλιν Πάουελ, προσθέτοντας ότι "αν δεν σταματήσει η τρομοκρατία και η βία, είναι σχεδόν αδύνατο να αρχίσει κάποια ειρηνευτική διαδικασία, είτε υπάρχει κάποιο σχέδιο, είτε όχι".

    Αναφερόμενος εξάλλου στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Συρία, ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι γίνεται προετοιμασία για να επισκεφθεί τη Δαμασκό, πιθανώς μέσα στον επόμενο μήνα. "Η Συρία γνωρίζει τις ανησυχίες μας και αυτό που θα κάνουμε είναι να συζητήσουμε αυτές τις ανησυχίες με ανοικτό πνεύμα, χωρίς να κάνω πίσω από τις θέσεις μας", δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    [08] Έληξαν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά της Β. Κορέας

    25/4/2003 11:05:00 πμ

    Μια καλή αρχή αποτελεί η τριήμερη συνάντηση των ΗΠΑ και της Β. Κορέας, η οποία θα οδηγήσει στη διευθέτηση της κρίσης που έχουν προκαλέσει οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεκίνο. Στο μεταξύ, η Β. Κορέα ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, όπως έγινε γνωστό από πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης. Πρόκειται για μία αποκάλυψη που μπορεί να κλιμακώσει δραματικά την ένταση στην Ασία και να πλήξει τις οικονομίες των γειτονικών κρατών, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.

    Κεκλεισμένων των θυρών

    "Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θεωρούν τις συνομιλίες του Πεκίνου μια καλή αρχή της διαδικασίας διευθέτησης του θέματος των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κέλι, ο Βορειοκορεάτης διαπραγματευτής Λι Γκουν και ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας ολοκλήρωσαν σήμερα τις τριήμερες διαπραγματεύσεις τους που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου, "όλες οι πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να βρεθεί μια ειρηνική λύση του θέματος και συμφώνησαν να εξετάσουν περαιτέρω τις θέσεις των άλλων και να διατηρήσουν ανοικτές τις διπλωματικές διόδους επικοινωνίας" με στόχο μελλοντικές συναντήσεις.

    Εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως η χώρα του διατύπωσε μια καινούργια παράτολμη πρόταση για να καθησυχάσει τις ΗΠΑ και τις άλλες πλευρές σχετικά με το πυρηνικό πρόβλημα. "Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν τις παλαιότερες απαιτήσεις τους ότι δηλαδή η Β. Κορέα πρέπει να διακόψει, πριν αρχίσει ο διάλογος, το πυρηνικό της πρόγραμμα", επισήμανε ο ίδιος εκπρόσωπος, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό.

    ΗΠΑ: ''Παραδέχονται ότι έχουν πυρηνικά''

    ''Δήλωσαν αυτό που πάντα ξέραμε- ότι πραγματικά έχουν πυρηνικά όπλα. Αυτό δεν μας σοκάρει. Το λέγαμε. Τώρα το παραδέχθηκαν και αυτοί'', δήλωσε πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει ήδη έλθει σε επαφή με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους για το θέμα, αφού μέχρι στιγμής η Σεούλ δεν έχει επίσημη ενημέρωση από την Ουάσινγκτον.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ν. Κορέας επισήμανε πάντως ότι αν επαληθευθούν οι πληροφορίες πως η Πιονγιάνγκ παραδέχεται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες στη νοτιοκορεατική οικονομία και την πιστοληπτική δυνατότητα της χώρας. "Πρόκειται για άσχημα νέα για την οικονομία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουον Τάε-σιν.

    Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι οι Βορειοκορεάτες μπορεί να έκαναν τις σχετικές δηλώσεις προσπαθώντας να εντείνουν τις πιέσεις στην Ουάσινγκτον για να ανταποκριθεί στο αίτημα της Πιονγιανγκ για την παροχή εγγυήσεων για την ασφάλεια της Β. Κορέας και τη διπλωματική αναγνώρισή της από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, η Πιονγιάνγκ ελπίζει ότι ανακοινώνοντας πως έχει πυρηνικά όπλα μπορεί να αποτρέψει μία πιθανή αμερικανική επίθεση εναντίον της.

    Από την πλευρά του, ο Κόλιν Πάουελ προειδοποίησε ότι "οι Βορειοκορεάτες δεν πρέπει να φύγουν από τις συναντήσεις στο Πεκίνο έστω και με την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα φοβηθούν από δηλώσεις ή απειλές, ή ενέργειες που νομίζουν ότι θα μας υποχρεώσουν σε συμβιβασμό". "Αν κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, τότε έχουν λάβει πολύ κακές συμβουλές", πρόσθεσε ο Κόλιν Πάουελ.

    Επισήμανε πάντως ότι ο Αμερικανός πρόεδρος "είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί ειρηνική λύση μέσω της διπλωματίας και των πολιτικών ενεργειών" για την εκτόνωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

    [09] Στα χέρια των Aμερικανών ο Ταρέκ Αζίζ

    25/4/2003 10:41:00 πμ

    Τη σύλληψη, στη Βαγδάτη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν, Ταρέκ Αζίζ, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Ο Ταρέκ Αζίζ, που βρισκόταν στην 43η θέση του καταλόγου με τους καταζητούμενους Ιρακινούς, παραδόθηκε σε Aμερικανούς στρατιώτες στη Βαγδάτη. Κληθείς να σχολιάσει την είδηση αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, χαμογέλασε πλατιά και ύψωσε τον αντίχειρά του σε ένδειξη ικανοποίησης. ''Παραδόθηκε. Ηταν από τους κορυφαίους αξιωματούχους του καθεστώτος και ανήκε στο στενό κύκλο του Σαντάμ για πολλά χρόνια'', δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

    Έμπιστος του Σαντάμ

    "Παραδόθηκε τη νύχτα στις συμμαχικές δυνάμεις", δήλωσε η λοχαγός Ιβόν Λάκσον εκπρόσωπος της αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (Centcom) στο Κατάρ χωρίς όμως να διευκρινίσει που παραδόθηκε ο Αζίζ.

    Ο Ταρέκ Αζίζ χρησιμοποίησε την άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας παίζοντας καθοριστικό ρόλο στο διπλωματικό παιχνίδι πριν από τον πόλεμο στον Κόλπο, το 1991, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ. Στις 19 Μαρτίου, είχε εμφανισθεί δημοσίως στη Βαγδάτη, για να διαψεύσει τις φήμες ότι είχε εγκαταλείψει την ιρακινή πρωτεύουσα.

    Ο 67χρονος Ιρακινός πολιτικός είναι χριστιανός καθολικός, δεν έχει καμία σχέση με τους Σουνίτες από το Τικρίτ, αλλά παρέμεινε πιστός συνεργάτης του Σαντάμ Χουσεΐν επί πολλά χρόνια.

    Τα τελευταία χρόνια είχε υποβαθμισθεί ο ρόλος του Ταρέκ Αζίζ στην κυβέρνηση, αλλά η σύλληψή του -δεδομένου ότι είναι τόσο γνωστός- αποτελεί μία συμβολική νίκη για τις ΗΠΑ. Εκφράζονται πάντως αμφιβολίες για το κατά πόσο γνωρίζει κάτι για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν ή για το τί πληροφορίες θα δώσει για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Ιράκ.

    [10] Πέθανε 23χρονος ποδοσφαιριστή

    24/4/2003 9:12:00 μμ

    Σοκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου ενός 24χρονου ερασιτέχνη παίκτη, κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα. Ο Θανάσης Γκότσης, που αγωνιζόταν στον Θρίαμβο Χαϊδαρίου, έπεσε ξαφνικά αναίσθητος στο έβδομο λεπτό του φιλικού με το Χαϊδάρι. Παρά τις πρώτες βοήθειες που του προσέφερε ο γιατρός που βρισκόταν στο γήπεδο και τη γρήγορη μεταφορά του στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα άλλο από το να διαπιστώσουν το θάνατό του, ο οποίος οφείλεται σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο 24χρονος δεν είχε ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Η κηδεία του θα γίνει στο Αργυρόκαστρο απ΄ όπου καταγόταν, ενώ τα έξοδα θα καλυφθούν από το υπουργείο αθλητισμού

    [11] Ανησυχητικές οι διαστάσεις της ''φονικής'' πνευμονίας

    25/4/2003 10:28:00 πμ

    Το θάνατο 250 ατόμων έχει προκαλέσει ο ιός της άτυπης πνευμονίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ έχουν αναφερθεί περίπου 4.300 πιθανά κρούσματα, σε 27 χώρες. Οι περισσότεροι θάνατοι έχουν σημειωθεί στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ, ενώ μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τώρα τα κρούσματα και στην Ταϊβάν. Στο Πεκίνο, 4.000 άνθρωποι τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό, στο πλαίσιο των μέτρων καραντίνας για την αποτροπή της εξάπλωσης. Σε 16 έχουν ανέλθει οι νεκροί στον Καναδά όπου νοσούν 330 άτομα, ενώ στις χώρες όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα προστέθηκε την Πέμπτη και η Βουλγαρία. Στο μεταξύ, έντονα αντέδρασαν οι αρχές του Τορόντο στην ταξιδιωτική οδηγία του ΠΟΥ, υποστηρίζοντας ότι αναζητήθηκε εξιλαστήριο θύμα για να μην περιλαμβάνονται μόνο κινεζικές περιοχές στην οδηγία.

    Επίθεση της καναδικής κυβέρνησης εναντίον ΠΟΥ

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, μιλώντας στη ΝΕΤ, διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει εντοπιστεί ύποπτο περιστατικό στη χώρα μας, ενώ και η Αλβανία διέψευσε την ύπαρξη κρουσμάτων στην επικράτειά της.

    Επίθεση εναντίον της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Καναδά για την ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε, προειδοποιώντας τους ξένους να μην επισκεφθούν το Τορόντο εξαιτίας των κρουσμάτων της άτυπης πνευμονίας που έχουν εντοπισθεί στην πόλη αυτή.

    Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην ταξιδιωτική οδηγία της ΠΟΥ για το Τορόντο, υποστηρίζοντας ότι οι κίνδυνοι για τους επισκέπτες της πόλης δεν ειναι μεγαλύτεροι από το εάν επισκέπτονταν οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Οι Καναδοί αξιωματούχοι υπενθυμίζουν μάλιστα ότι το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών, στην Ατλάντα, έχει εκφράσει ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουν οι αρχές του Τορόντο τα κρούσματα του SARS, ενώ χαρακτήρισαν μάλιστα την ταξιδιωτική οδηγία της ΠΟΥ ως "πολιτική ενέργεια".

    "Πρόκειται για πολιτική και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν ανεξάρτητα από το πόσο έχουν σφάλει", δήλωσε ο Δρ. Ντόναλντ Λόου, επικεφαλής του μικροβιολογικού τμήματος στο νοσοκομείο "Όρος Σινά" του Τορόντο, επισημαίνοντας ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δεν έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία και για τη Σιγκαπούρη, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 17 άνθρωποι από την άτυπη πνευμονία.

    "Νομίζω ότι υπάρχει πίεση για κάποια απόφαση για την Κίνα και ψάχνουν για άλλον έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Εμείς είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Όμως απουσιάζει η επιστήμη", πρόσθεσε ο Καναδός γιατρός.

    Η ταξιδιωτική οδηγία της ΠΟΥ αφορά και το Πεκίνο, όπου η κυβέρνηση κήρυξε τον "πόλεμο" εναντίον του συνδρόμου SARS, πέντε μήνες αφότου εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα στην επαρχία Γκουανγκντονγκ, στη νότια Κίνα.

    Λίγες ώρες μετά την έκδοση της ταξιδιωτικής οδηγίας, αστυνομικοί έλαβαν θέσεις γύρω από το Λαϊκό Νοσοκομείο του Πεκίνου, απαγορεύοντας την είσοδο και την έξοδο στους πάντες. Το νοσοκομείο αυτό έχει 1.200 κλίνες.

    Το νοσοκομείο δεν διαθέτει ειδική μονάδα για τα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας, αλλά τουλάχιστον 60 γιατροί και νοσοκόμοι έχει επιβεβαιωθεί ή υπάρχουν υποψίες πως έχουν προσβληθεί από τον ιό. Παράλληλα, έχουν διακοπεί και τα μαθήματα στα σχολεία του Πεκίνου.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας των Φιλιππίνων Μανουέλ Νταϊρίτ ανακοίνωσε σήμερα πως δύο άνθρωποι πέθαναν από την άτυπη πνευμονία και πως άλλοι δύο έχουν προσβληθεί από το ιό της θανατηφόρας νόσου. "Έχουμε τέσσερα κρούσματα. Οι τρεις ασθενείς προσβλήθηκαν στο εξωτερικό και ο άλλος εδώ. Από τους τέσσερις οι δύο πέθαναν", διευκρίνισε ο ίδιος.

    Επιπτώσεις και στο διεθνές εμπόριο

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες εντοπίσθηκε ο ιός σε άλλους έξι ασθενείς, ανεβάζοντας στα 245 τα "ύποπτα" κρούσματα στη χώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν επισκεφθεί πρόσφατα το Τορόντο, ή την Ασία.

    Στην Ταϊβάν οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν ένα νοσοκομείο της πρωτεύουσας, όπου τις τελευταίες ημέρες διαπιστώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από SARS 16 άτομα.

    Η επιδημία της άτυπης πνευμονίας έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους παράγοντες της αγοράς από την Ασία μέχρι τη βόρεια Αμερική. Είναι χαρακτηριστική η προειδοποίηση του ΠΟΥ, ότι το διεθνές εμπόριο μπορεί να υποστεί σοβαρό πλήγμα εάν η Κίνα, μία από τις χώρες με τεράστιες εμπορικές συναλλαγές, εξακολουθήσει να πλήττεται από την επιδημία. Ο ΟΟΣΑ επισήμανε επίσης ότι οι οικονομικές συνέπειες λόγω της επιδημίας μπορεί να είναι σημαντικές.

    Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι στις ΗΠΑ πολλοί σταρ της μουσικής σκηνής ακυρώνουν συναυλίες τους. Τα πιο γνωστά "παράπλευρα θύματα" του SARS είναι οι Rolling Stones, που ακύρωσαν τις συναυλίες τους στο Χονγκ Κονγκ και στην Κίνα, αλλά και ο Santana, που θα έκανε περιοδεία στην Ασία και την ανέβαλε για το Νοέμβριο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 April 2003 - 8:54:34 UTC