Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Οχι'' στον πόλεμο από χιλιάδες Αθηναίους
  • [02] Μητροπολικό πάρκο στο Ελληνικό
  • [03] Νέος πρόεδρος στο ΑΣΕΠ και νέος Συνήγορος του Πολίτη
  • [04] Διαδηλωτές θα υποδεχθούν τα ΝΑΤΟϊκά πλοία στα Χανιά
  • [05] Παπανδρέου: Αναμόρφωση των διατλαντικών σχέσεων
  • [06] Συνέδριο για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας
  • [07] Αναγκαία η ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ
  • [08] Κακλαμάνης: Πρέπει να στηρίξουμε τον ΟΗΕ
  • [09] ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και ΗΠΑ σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα
  • [10] Απολογισμός θυμάτων
  • [11] Αντιδράσεις για δημοπράτηση της συλλογής του Μπρετόν
  • [12] Αυξάνονται τα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας

    [01] ''Οχι'' στον πόλεμο από χιλιάδες Αθηναίους

    3/4/2003 7:31:00 μμ

    Μαζικό όχι στον πόλεμο είπαν για ακόμη μία φορά χιλιάδες Αθηναίοι στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ, η οποία είχε κηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα Πέμπτη. Στο συλλαλητήριο συμμετείχε και η ΓΣΕΕ, με τετράωρη στάση εργασίας που έληξε στις τρεις η ώρα, καθώς και φιλειρηνικές οργανώσεις. Τον παλμό στην συγκέντρωση που έγινε στο Σύνταγμα και στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία που ακολούθησε, έδωσαν χιλιάδες νέοι, μαθητές και φοιτητές. Την εκδήλωση αμαύρωσαν επεισόδια. Αντιπολεμική εκδήλωση πραγματοποιεί αυτή την ώρα το ΚΚΕ στο Σύνταγμα με ομιλήτρια τη Γενική Γραμματέα του κόμματος. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία στις πρεσβείες της Μ.Βρετανίας και των ΗΠΑ.

    Αντιπολεμικές πορείες σε όλη την Ελλάδα

    Το πρωί, κατά τη διάρκεια του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου, νεαροί που είχαν παρεισφρήσει στον κύριο όγκο των διαδηλωτών, πέταξαν μολότοφ και μπογιές προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων, τρεις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν, ενώ επτά άτομα συνελήφθησαν.

    Αντιπολεμικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

    Από τη δυναμική παρουσία των μαθητών χαρακτηρίστηκε το σημερινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στο οποίο συμμετείχαν και χιλιάδες φοιτητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Να σημειωθεί ότι στην πορεία συμμετείχαν με πανό και Βρετανοί καθηγητές. Στην είσοδο του κτιρίου που στεγάζει το προξενείο των ΗΠΑ, διαδηλωτές πέταξαν αυγά, ξύλα, μπουκάλια με νερό, κι έκαψαν αμερικανικές σημαίες ενώ κάποιοι απ΄αυτούς άναψαν πυρσούς.

    Αντιπολεμικό-διεκδικητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στην Καβάλα. Στο συλαλλητήριο πήρε μέρος και το Κοινωνικό Φόρουμ της Καβάλας, εκπρόσωποι του οποίου διένειμαν φεϊγ-βολάν, με τα οποία ζητείτο από τον κόσμο να κάνει μποϋκοτάζ στα αμερικανικά προϊόντα.

    Αντιπολεμικό αλλά και διεκδικητικό χαρακτήρα, είχε και η σημερινή 24ωρη απεργία των δημοσίων υπάλληλων του Ηρακλείου. Το μεσημέρι, στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

    Αύριο στις 7 το βράδυ το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) οργανώνει πικετοφορία στα Λιοντάρια με αφορμή τη συνεδρίαση του Εcofin (υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ) που αρχίζει στην Αθήνα.

    Αντιπολεμικό συλλαλητήριο και στην Κέρκυρα με επικεφαλής της πορείας τους μαθητές, οι οποίοι έδωσαν δυναμικό παρόν διαδηλώνοντας τα αντιπολεμικά τους αισθήματα. Η πορεία κατέληξε στο Βρετανικό προξενείο, όπου έριξαν αυγά.

    Στα Γιάννενα, με μεγάλη συγκέντρωση αρχικά στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια με συλλαλητήριο μαθητές φοιτητές και πολίτες επανέλαβαν σήμερα το ''Οχι στον πόλεμο'' στο Ιράκ. Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, κήρυξε για σήμερα 24ωρη πανεργατική απεργία, που σημείωσε επιτυχία.

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μετά το συλλαλητήριο στην πλατεία μπροστά στη Νομαρχία, όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα.

    [02] Μητροπολικό πάρκο στο Ελληνικό

    3/4/2003 4:01:00 μμ

    Την οριστική απόφαση της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο του Ελληνικού, συνολικής έκτασης 4.000 στρεμμάτων, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Στο χώρο του παλιού αεροδρομίου, θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, με εγκαταστάσεις αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού και συνεδριακό κέντρο, ενώ η σύνδεσή του με την παραλία θα γίνει με τη βύθιση της Ποσειδώνος, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση από τον Αγιο Κοσμά. Η χρηματοδότηση της κατασκευής του πάρκου θα εξασφαλιστεί από την αξιοποίηση τμήματος του Ελληνικού, που θα χρησιμοποιηθεί για εμπορικές χρήσεις Μιλώντας για το ίδιο θέμα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, ανέφερε ότι τα έργα για το Πάρκο θα ξεκινήσουν μετά τους Αγώνες, καθώς τότε θα προκηρυχθεί και η σχετική προκήρυξη για την εμπορική αξιοποίηση των 1100 περίπου στρεμμάτων. Επίσης, η κ. Παπανδρέου απέκλεισε την επιβολή οποιουδήποτε τέλους υπεραξίας στους παρακείμενους δήμους.

    [03] Νέος πρόεδρος στο ΑΣΕΠ και νέος Συνήγορος του Πολίτη

    3/4/2003 5:20:00 μμ

    Στον ορισμό του καθηγητή του ΕΜΠ Γ. Βέη ως προέδρου του ΑΣΕΠ, και του καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Καμίνη ως Συνηγόρου του Πολίτη προχώρησε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 101-Α του αναθεωρημένου Συνάγματος. Το διακομματικό συλλογικό όργανο της Βουλής κατέληξε ομοφώνως, τόσο στην επιλογή των προέδρων των δύο αυτών ανεξάρτητων αρχών, καθώς και των 20 μελών του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού. .

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, εξέφρασε την ευαρέσκειά της Διάσκεψης για όλα τα απερχόμενα μέλη του ΑΣΕΠ για την υπευθυνότητά τους και τη συμβολή τους στην επιτυχία του θεσμού στα πρώτα του βήματα αλλά και την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για την "ιεραποστολική" προσπάθεια που κατέβαλε ο απερχόμενος πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Μ. Παπαδάκις, ο οποίος "έβαλε τις βάσεις" για τη λειτουργία της.

    Αναφερόμενος στον κ. Καμίνη (σ.σ. αναλαμβάνει καθήκοντα Συνηγόρου στη θέση του καθηγητή Ν. Διαμαντούρου που εξελέγη Ευρωπαίος Μεσολαβητής) ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι υπήρξε επί 15ετία στέλεχος της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής και -με επιτυχία- βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, υπεύθυνος του κύκλου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    Σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή για ορισμό του καθηγητή Αντ. Μακρυδημήτρη ως Συνηγόρου του Πολίτη, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι αυτό θα ήταν καλό εάν ο θεσμός ήταν στην αρχή του. "Τώρα θα ήταν λάθος να μη συνεχίσουμε το θεσμό με ένα στέλεχος που τον έχει ζήσει από την πρώτη ημέρα' είπε ο πρόεδρος της Βουλής τονίζοντας ότι η απόφαση της Διάσκεψης δεν αποτελεί αποδοκιμασία του κ. Μακρυδημήτρη

    [04] Διαδηλωτές θα υποδεχθούν τα ΝΑΤΟϊκά πλοία στα Χανιά

    3/4/2003 2:48:00 μμ

    Εν μέσω αντιπολεμικών εκδηλώσεων και συλλαλητηρίων αναμένονται την Παρασκευή στη Σούδα επτά ΝΑΤΟϊκά πλοία και την Τρίτη το γαλλικό αεροπλανοφόρο ''Charles de Gaulle''. Στη βάση Μαραθίου θα καταπλεύσει η ναυτική αρμάδα του ΝΑΤΟ ''Stanavformed'', που ιδρύθηκε το 1992, ως δύναμη επιφυλακής της Μεσογείου. Η δύναμη, αυτή την περίοδο, αποτελείται από επτά πλοία προερχόμενα από πέντε κράτη, ενώ στην παρούσα φάση δεν συμμετέχει η Ελλάδα. Επικεφαλής της δύναμης είναι η βρετανική φρεγάτα ''HMS Cornwall''. Παράλληλα, με την άφιξη των πλοίων στα Χανιά, οργανώνεται αντιπολεμικό τριήμερο που θα κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο, με αποκλεισμό της Βάσης Μαραθίου.

    Πέντε φρεγάτες στο Μαράθι, ένα αεροπλανοφόρο στη Σούδα

    Στη δύναμη που θα καταπλεύσει στην Κρήτη συμμετέχουν ακόμα η πορτογαλική φρεγάτα ''Vasco Da Gama'' από τις ΗΠΑ, η φρεγάτα ''USS Halyburton'', και από την Ιταλία η φρεγάτα ''FGS Emden'' και ''FGS Spessart'' και από την Ιταλία η φρεγάτα ''TTS Bersagliere'' και το τάνκερ ''TTS Vesuriio''.

    Την Τρίτη, 8 Απριλίου, αναμένεται στη Σούδα και το γαλλικό αεροπλανοφόρο ''Charles de Gaulle'' που πραγματοποιεί περιπολίες στη Μεσόγειο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνοδεύεται από δυο ακόμη πλοία και θα παραμείνει στη Σούδα για επτά ημέρες.

    Σημειώνεται ότι στη δύναμη συμμετέχουν με διαφορετικά κατά περιόδους πλοία εννιά χώρες-μέλη της συμμαχίας, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γερμανία.

    Αντιπολεμικές εκδηλώσεις

    Παράλληλα, με την άφιξη των πλοίων στα Χανιά, οργανώνεται αντιπολεμικό τριήμερο που θα κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο, με αποκλεισμό της Βάσης Μαραθίου.

    Το Σάββατο, στις 11 το πρωί, θα γίνει συγκέντρωση των διαδηλωτών στην Δημοτική Αγορά των Χανίων, μηχανοκίνητη πορεία προς τη Βάση και αποκλεισμός. Εκεί θα πραγματοποιηθεί συναυλία και ομιλία με θέμα ''Οι Βάσεις και τα Χανιά''.

    Στην εκδήλωση, που οργανώνει το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, συμμετέχει το σύνολο των φορέων του νομού Χανίων, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του νομού και δήμοι από όλη την Κρήτη.

    [05] Παπανδρέου: Αναμόρφωση των διατλαντικών σχέσεων

    3/4/2003 4:57:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Την ανάγκη να αναμορφωθούν οι διατλαντικές σχέσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν από την ιρακινή κρίση, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Λόρδο Ρόμπερτσον.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε, χαρακτήρισε πρώτιστης σημασίας την αναμόρφωση των διατλαντικών σχέσεων. Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, εκφράζοντας και πάλι την επιθυμία της Προεδρίας να επέλθει σταθερότητα στην περιοχή και υπογράμμισε τη βαρύτητα που έδωσε η Ελληνική Προεδρία στο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο εξής.

    Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτησε τις δηλώσεις Ερντογάν και Γκιουλ, ότι δεν επιθυμούν να αναμιχθούν στο Βόρειο Ιράκ και σημείωσε ότι συμφωνεί με τον Τζορτζ Ρόμπερτσον σε ότι αφορά την εκτίμηση ότι διαμορφώνεται σταδιακά κλίμα συναίνεσης για το μέλλον.

    "Δεν υπάρχουν ασυμφιλίωτες διαφορές μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ", σημείωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν η Συμμαχία θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ανασυγκρότηση του Ιράκ.

    [06] Συνέδριο για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας

    3/4/2003 8:11:00 μμ

    Ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης στον ΟΛΠ, οι εργασίες της διεθνούς συνάντησης με θέμα: ''Η υγιεινή και ασφάλεια στο χώρο εργασίας - πρωταρχική μέριμνα του συνδικαλιστικού κινήματος'', το οποίο διοργανώνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την έναρξη των εργασιών κήρυξαν ο κ. Marc Sapir, διευθυντής του Τεχνικού Γραφείου για θέματα υγείας και ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνδικάτων και ο Ανδρέας Κολλάς γραμματέας υγιεινής και ασφάλειας της ΓΣΕΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας ο υφυπουργός Λευτέρης Τζιόλας και εκ μέρους της νομαρχίας Πειραιά ο νομάρχης Γιάννης Μίχας.

    Στη συνάντηση που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο θα παρουσιαστούν θέματα, όπως η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, η άποψη των συνδικάτων για τη στρατηγική της ΕΕ, καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων στις διάφορες χώρες.

    Επίσης θέματα που αφορούν το γιατρό εργασίας, την κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου στην Ελλάδα, το διεκδικητικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού συνδικαλιστικού κινήματος κ.α.

    [07] Αναγκαία η ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ

    3/4/2003 5:39:00 μμ

    Την προσήλωσή τους στις ευρωαντλαντικές δομές και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που θα επιτευχθεί και με τη μακροπρόθεσμη ένταξη των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ, εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί και υπουργοί από τις βαλκανικές χώρες, οι οποίοι συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου του "Εκόνομιστ" που πραγματοποιείται στον "Αστέρα" της Βουλιαγμένης.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο, αφού υπογράμμισε ότι η χώρα του διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, τόνισε ότι η Αλβανία ακολουθεί το μονοπάτι της δημοκρατίας μαζί τις υπόλοιπες δημοκρατικές κυβερνήσεις στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, που βιώνουν μια νέα κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα και οι οποίες επιθυμούν την ένταξη στις ευρωαντλαντικές δομές.

    Όλες οι βαλκανικές χώρες, είπε ο κ. Νάνο, πρέπει να αποδεχθούν το κοινοτικό κεκτημένο και να συνεργασθούν, ενώ υπογράμμισε πως η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις χώρες της περιοχής, θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή πορεία των βαλκανικών χωρών.

    Πρέπει να υπάρξει καλύτερη και σε βάθος συνεργασία, πολιτική, οικονομική, αλλά και στον κοινωνικό τομέα μεταξύ των χωρών της περιοχής, σημείωσε, τονίζοντας ότι η Αλβανία θα συμβάλει στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Ζίβκοβιτς, αφού αναφέρθηκε στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, υπογράμμισε ότι στη Σερβία το κρατικό σύστημα διακυβέρνησης που καθιέρωσε ο Ζόραν Τζίντζιτς μετά τις δημοκρατικές αλλαγές, πριν από τρία χρόνια, όχι μόνο δεν κλονίσθηκε μετά τη δολοφονία του, αλλά έγινε πιο ισχυρό.

    Ο Ζόραν Ζίβκοβιτς ανέφερε ότι η Σερβία στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και του εκδημοκρατισμού έδωσε πολλά θύματα και πλήρωσε τις δημοκρατικές αλλαγές με τη ζωή του ίδιου του πρωθυπουργού.

    Η πορεία όμως αυτή, είπε, συνεχίζεται και η Σερβία μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα έλαβε αυστηρά μέτρα πού είχαν ως αποτέλεσμα όχι μόνον την ανακάλυψη των δραστών της δολοφονίας του Τζίντζιτς, αλλά και τη εξιχνίαση παλιότερων πολιτικών δολοφονιών και άλλων εγκληματικών πράξεων.

    Η Σερβία σήμερα είναι ασφαλής, είπε ο Ζίβκοβιτς και κάλεσε τους ξένους επενδυτές να έρθουν στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει ευκαιρίες στις νέες δημοκρατίες στα Βαλκάνια.

    Δεν επιθυμούμε χορηγίες και βοήθεια, είπε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, αλλά επιθυμούμε να μας δοθούν οι ευκαιρίες για ισότιμη συνεργασία η οποία θα μας οδηγήσει στην Ευρώπη. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε όλες τις υποχρεώσεις από την Ε.Ε χωρίς όμως πιέσεις και απειλές.

    Ο Ζόραν Ζίβκοβιτς κάλεσε επίσης την ΕΕ να επενδύσει στην ασφάλεια της περιοχής, βοηθώντας στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, γιατί αν εκλείψει αυτό το φαινόμενο από τα Βαλκάνια, αυτή θα είναι η καλύτερη επένδυση στην περιοχή.

    Πριν από την ομιλία του κ. Ζίβκοβιτς προβλήθηκε βίντεο που ήταν αφιερωμένο στους αγώνες του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα του.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι με την ανασυγκρότηση της περιοχής των Βαλκανίων που δρομολογεί η ΕΕ, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για εξαφάνιση των εθνικών συγκρούσεων και εμφυλίων συρράξεων από την περιοχή.

    Δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη, αν υπάρχουν συρράξεις στα Βαλκάνια, είπε ο Τσερβένκοφσκι, τονίζοντας ότι το καλύτερο είναι να προλαβαίνει κανείς τον πόλεμο παρά να επουλώνει τις πληγές του.

    Η ένταξη των χωρών της περιοχής στην ΕΕ και στις ευρωαντλαντικές δομές ασφάλειας είναι ο μόνος τρόπος για να εξαφανισθούν οι δυνάμεις που προκάλεσαν τη διάλυση της περιοχής και έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συμφωνίες και συνεργασία με όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, είπε ο κ. Τσερβένκοφσκι και κάλεσε τους Ευρωπαίους πολιτικούς να στηρίξουν τις βαλκανικές χώρες στο δύσκολο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Στο συνέδριο μίλησαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου Μπράνιμιρ Γκβοζντένοβιτς, ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας Νικολάι Σβινάροφ και ο υπουργός για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Κροατίας Νέβεν Μίμιτσα.

    [08] Κακλαμάνης: Πρέπει να στηρίξουμε τον ΟΗΕ

    3/4/2003 1:02:00 μμ

    "Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τον ΟΗΕ", τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των υποψήφιων χωρών, που πραγματοποιείται στις 3 και 4 Απριλίου στην ελληνική Βουλή, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. Αργότερα στη διάσκεψη θα μιλήσει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου για το ρόλο της Ευρώπης στο σύγχρονο κόσμο.

    "Θα πρέπει να αντιληφθούμε", είπε ο κ. Κακλαμάνης απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους κοινοβουλευτικούς, ότι "η χρήση βίας είναι το ύστατο μέσο και η προσφυγή σε αυτή πρέπει να είναι ηθικά δικαιολογημένη, νομικά κατοχυρωμένη και να μην υπαγορεύεται από στρατηγικές ή άλλες σκοπιμότητες".

    "Οι λαοί του κόσμου προσβλέπουν στις χώρες της Ευρώπης σαν μια ύστατη ελπίδα για τον τερματισμό της σημερινής φρίκης", πρόσθεσε από το βήμα της αίθουσας Γερουσίας της Βουλής και αναφερόμενος στις προσπάθειες της ελληνικής προεδρίας για σύγκλιση των μελών της κοινότητας στο ιρακινό, έκανε λόγο για "διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν λόγω, κυρίως, της άσκησης εξωτερικών πιέσεων στο πλαίσιο μιας νεοπαγούς ιβηροατλαντικής συμμαχίας".

    Επίσης, ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στο φαινόμενο της μαζικής αντίδρασης των λαών στον "παραλογισμό του πολέμου και στην αδικία που αναδεικνύεται από την εισβολή',σημειώνοντας ότι "αυτή η νέα υπερδύναμη, δηλαδή η δύναμη των κοινωνιών, ίσως να είναι και το μόνο αντίδοτο της ανθρωπότητας σε μια ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση που καλούμαστε να υποστούμε, η μόνη πηγή ασφάλειας στην ανασφάλεια που προκαλεί η τρομοκρατία αλλά και μερικοί από τους τρόπους καταπολέμησής της".

    Στη Διάσκεψη θα παρέμβουν ο κ. Alberto Navarro, αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης - Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την ΚΕΠΠΑ κ. Javier Solana, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής κ. Λουκάς Τσούκαλης και ο Διευθυντής Ερευνών του Ιδρύματος κ. Αθανάσιος Ντόκος.

    [09] ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και ΗΠΑ σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα

    Πηγή: ΑΠΕ 3/4/2003 5:35:00 μμ

    Οι εξελίξεις στο Ιράκ καθώς και το τί μέλει γενέσθαι μετά το πέρας της πολεμικής σύρραξης, ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια ημίωρης συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, με την Κοινοτική Τρόικα που αποτελούσαν ο προεδρεύων του Συμβουλίου γενικών υποθέσεων της ΕΕ, υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τα θέματα Αμυνας και Εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, και ο επίτροπος, αρμόδιος για τις Εξωτερικές υποθέσεις, Κρις Πάτεν.

    Πάουελ: '' Οι ΗΠΑ θα έχουν την στρατιωτική διοίκηση''

    Όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, αφού επεσήμανε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς το αποτέλεσμα της σύρραξης στον Περσικό και ότι η επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων είναι θέμα χρόνου, ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι με πιό τρόπο θα γίνει η ανασυγκρότηση του Ιράκ μετά το τέλος των εχθροπραξιών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφερόμενος στις -μετά Σαντάμ- εξελίξεις στο Ιράκ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η χώρα θα τεθεί υπό αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για μία χρονική περίοδο, την οποία όμως απέφυγε να προσδιορίσει. Ο Κόλιν Πάουελ ανέφερε, επίσης, ότι στόχος των ΗΠΑ δεν είναι η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων του Ιράκ, όπως συχνά αναφέρεται στον Τύπο, αλλά η επιβολή ενός νέου, δημοκρατικού καθεστώτος.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε, επίσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ στη διαδικασία ανασυγκρότησης του Ιράκ. Σε ότι αφορά τον ΟΗΕ ο Κόλιν Πάουελ ανέφερε ότι θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας, παράλληλα όμως άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα επιθυμούσαν να υπάρξει κάποια απόφαση του ΟΗΕ, η οποία θα ''νομιμοποιεί'' τη δράση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    Παπανδρέου: ''Ο ΟΗΕ θα έχει τον κεντρικό ρόλο ανοικοδόμησης''

    Από κοινοτικής πλευράς ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Γ. Παπανδρέου εξέφρασε εξ ονόματος των ''15'' την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο Ιράκ σημειώνοντας ταυτόχρονα την έντονη αντίθεση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης έναντι της πολεμικής σύρραξης. Επίσης, υπενθύμισε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας στο Ιράκ σημειώνοντας, όμως, ταυτόχρονα ότι για να αναλάβει ο ΟΗΕ το έργο της ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα ζητήματα ιδίως δε με το τι εννοεί η κάθε πλευρά όταν λέει ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο.

    Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε επίσης την ανάγκη διασφάλισης της περιφερειακής ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού και εξέφρασε την ανησυχία του για τις προθέσεις που διαφαίνονται συχνά από τουρκικής πλευράς να επέμβει στο Βόρειο Ιράκ.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως σε ό,τι αφορά τα ανωτέρω θέματα ο υπουργός Εξωτερικων των ΗΠΑ διαβεβαίωσε την κοινοτική αντιπροσωπεία ότι η μεν Τουρκία δεν φαίνεται διατεθημένη να επέμβει στο Βόρειο Ιράκ, αλλά και ότι πρόθεση των ΗΠΑ είναι η επίτευξη προόδου στο Μεσανατολικό.

    Ρόμπερτσον: Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε πως ο πόλεμος πρέπει ''να τελειώσει το συντομότερο δυνατό'' και τόνισε ότι σε αυτό υπάρχει ''μεγάλη συμφωνία'' μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ακόμη είπε ότι υπάρχει μία ''μεγάλη συμφωνία'' στο ότι η ''διένεξη στο Ιράκ πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό, οι ανθρώπινες απώλειες πρέπει να περιοριστούν και πρέπει να σταλεί επειγόντως βοήθεια προς τον ιρακινό λαό''.

    Αναφορικά με την ανοικοδόμηση, οι 23 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τους οποίους συναντήθηκε υπογράμμισαν με τρόπο σαφή ''την ανάγκη η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Εθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί να δεσμευθούν ότι θα το κάνουν όταν η κατάσταση το επιτρέψει'', είπε ο Ρόμπερτσον.

    Αυτή την ώρα, ο κ. Ρόμπερτσον παραχωρεί συνέντευξη Τύπου.

    [10] Απολογισμός θυμάτων

    3/4/2003 8:13:00 μμ

    Ο αριθμός των θυμάτων από τον πόλεμο στο Ιράκ συνεχώς αυξάνεται. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέχρι και τις 18.30 ώρα Ελλάδας, 15η ημέρα των συγκρούσεων έχουν ως εξής: Ιρακινοί: Σύμφωνα με την εκτίμηση που γίνεται απο τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα απο την αρχή της σύγκρουσης από την Ιρακινή κυβέρνηση στον πόλεμο έχουν χάσει τη ζωή τους 472 έως 844 Ιρακινοί και έχουν τραυματιστεί 4399 έως 5994. Στην καταγραφή αυτή των θυμάτων η ιρακινή κυβέρνηση δεν διευκρινίζει πόσοι είναι οι στρατιωτικοί και πόσοι οι πολίτες, δηλώνει όμως με γενικό τρόπο ότι το σύνολο σχεδόν των θυμάτων είναι πολίτες.

    Αμερικανοί: Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, 49 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί απο την αρχή της επίθεσης, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Οι σαράντα έχασαν τη ζωή τους στη μάχη, οι άλλοι εννέα σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο 150 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί, και 15 φέρονται ως αγνοούμενοι. Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι δυο Αμερικανοί στρατιώτες των οποίων τον θάνατο, νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, ανακοίνωσε το πρωί ένας αξιωματικός, ούτε το πλήρωμα του ελικοπτέρου "Μπλακ Χοκ" που συνετρίβη χθές Τετάρτη στο Ιράκ, ούτε ο πιλότος του καταδιωτκτικού-βομβαρδιστικού F/A 18 που κατερρίφθη χθές σε αποστολή πάνω απο το έδαφος του Ιράκ.

    Βρετανοί: Σύμφωνα με τον βρετανικό στρατός συνολικά 27 Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν. Εξι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες, 16 έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα και πέντε σκοτώθηκαν από φιλικά πυρά.

    [11] Αντιδράσεις για δημοπράτηση της συλλογής του Μπρετόν

    3/4/2003 3:08:00 μμ

    Η δημοπρασία της συλλογής των 4.100 πολιτιστικών θησαυρών του Αντρέ Μπρετόν αρχίζει στις 7 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 17 του μηνός στο Παρίσι, μέσα σε κλίμα έντασης καθώς αυτοί που αντιτίθενται στη διάλυση της εξαιρετικής αυτής συλλογής έργων τέχνης καλούν την ίδια μέρα σε ''συγκέντρωση διαμαρτυρίας''. Ο Γάλλος σουρρεαλιστής συγγραφέας άρχισε να συλλέγει βιβλία, χειρόγραφα και πολύτιμα αντικείμενα το 1922, τα οποία εμπλούτιζε με νομίσματα, φωτογραφίες, αντικείμενα λαϊκής τέχνης και πίνακες ζωγραφικής έως το θάνατό του το 1966. Πάμπολλα βιβλία και χειρόγραφα της συλλογής Μπρετόν, η αξία της οποίας εκτιμάται σε 30 εκατομμύρια ευρώ, θα δημοπρατηθούν, κατόπιν εντολής των απογόνων του, την πρώτη εβδομάδα του πλειστηριασμού.

    ''Επώνυμες'' αντιρρήσεις

    Η δημοπρασία της συλλογής αποφασίστηκε από την κόρη και την εγγονή του συγγραφέα λόγω της ''μη δυνατότητας να διατηρηθεί ανέπαφο το σύνολο της κληρονομιάς και λαμβανομένων υπόψη των διαφόρων ανεπιτυχών διαδικασιών που έγιναν κατά το παρελθόν, μετά το θάνατο του Μπρετόν, για να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα σουρρεαλισμού στο Παρίσι'', όπως αναφέρει η μελέτη της Calmels Cohen, αρμόδιας για τη δημοπρασία.

    Η ανακοίνωση του πλειστηριασμού προκάλεσε έντονη αντίδραση στους καλλιτεχνικούς και πνευματικούς κύκλους, που από τον Ιανουάριο κάνουν λόγω για ''διαμελισμό του Μπρετόν''.

    Μεταξύ αυτών που αντιτίθενται στη διασπορά της συλλογής Μπρετόν είναι ο συγγραφέας Ματιέ Μπεζενέ, ο Ζακ Ντεριντά, ο Φρανσουά Μπον, πολλοί δάσκαλοι και βιβιοθηκάριοι, ο σοσιαλιστής Τζακ Λανγκ, ο Μισέλ Ντιφούρ όπως και ο συγγραφέας Φερνάντο Αραμπάλ που καταγγέλλει πως ''μια προσβολή του πολιτισμού είναι μια ήττα της κοινής λογικής''.

    [12] Αυξάνονται τα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας

    3/4/2003 6:16:00 μμ

    Τα θανατηφόρα κρούσματα από την άτυπη πνευμονία αυξάνονται συνεχώς, σε πολλές χώρες του κόσμου. Στον Καναδά, οι θάνατοι από τον ύπουλο ιό έφτασαν τους επτά, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. Επίσης, εντοπίστηκαν στη Γαλλία, δύο νέα πιθανά κρούσματα άτυπης πνευμονίας. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε τους ταξιδιώτες να αναβάλουν τις επισκέψεις τους στο Χονγκ Κονγκ και την επαρχία Γκουανγκντόνγκ στη νότια Κίνα.

    Δρακόντεια μέτρα

    Στο Χονγκ Κονγκ, ένας 56χρονος γιατρός πέθανε από την ασθένεια ανεβάζοντας τον αριθμό στους 170, ενώ τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν 26 νέα κρούσματα που ανεβάζουν τον αριθμό σε 734.

    Οι αρχές της χώρας, ανακοίνωσαν την Πέμπτη, ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως τις 21 Απριλίου για να περιοριστεί η μετάδοση της άτυπης πνευμονίας από την οποία έχουν χάσει τη ζωή του 16 άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ και περίπου 80 διεθνώς.

    Στη Σιγκαπούρη, μια 70χρονη υπέκυψε ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της άτυπης πνευμονίας σε πέντε, παρά τα δρακόντεια μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα. Συνολικά τα κρούσματα στη Σιγκαπούρη έφτασαν τα εκατό.

    Στον Καναδά, οι νεκροί από την επιδημία άτυπης πνευμονίας, έφτασαν τους επτά, ενώ συνολικά τα κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι μέχρι τώρα 160, τα περισσότερα στο Οντάριο, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της χώρας.

    Στη Γαλλία, εντοπίστηκαν δύο νέα πιθανά κρούσματα άτυπης πνευμονίας. Πρόκειται για δύο γυναίκες που συνταξίδευαν από το Ανόι στο Παρίσι μαζί με 65χρονο καρδιολόγο που νοσηλεύεται από τις 23 Μαρτίου σε σοβαρή κατάσταση.

    Οι υγειονομικές Αρχές του Σάο Πάολο στη Βραζιλία ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα του θανατηφόρου ιού άτυπης πνευμονίας.

    Ενα άτομο στη Μαλαισία, πέθανε από την άτυπη πνευμονία. Πρόκειται για το πρώτο θύμα της θανατηφόρου επιδημίας.

    Στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, οι ξένοι ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από τις πέντε πληγείσες από την επιδημία της άτυπης πνευμονίας ζώνες (Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη και Ταϊβάν) πρέπει να φορούν μονίμως μάσκα, διαφορετικά μπορεί να καταδικαστούν έως και σε 6 μήνες φυλάκιση.

    Στη Βασιλεία της Ελβετίας όπου θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Σαλόνι Ωρολογοποιίας και Χρυσοχοΐας, δεν επετράπη σε 2.500 με 3.000 άτομα που έφθασαν από τη νοτιοανατολική Ασία να εργαστούν εκεί, λόγω των προληπτικών μέτρων κατά της άτυπης πνευμονίας που έλαβε το βράδυ της Τετάρτης, η ελβετική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Ρενέ Καμ, πρόεδρος της διοργάνωσης. Περίπου 400 περίπτερα επιχειρήσεων από το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και την Κίνα θα παραμείνουν κλειστά στην έκθεση που αρχίζει σήμερα και τελειώνει στις 10 του μηνός.

    Πρόκειται για 383 εκθέτες στη Ζυρίχη και 11 στη Βασιλεία.

    Φέτος, για πρώτη φορά η έκθεση διοργανώνεται ταυτόχρονα στις δύο ελβετικές πόλεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 April 2003 - 17:59:20 UTC