Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκρηξη σε εργοστάσιο-Εξι νεκροί
  • [02] Κακούργημα πλέον η μεταφορά λαθρομεταναστών
  • [03] ΓΣΕΕ: Μέσω κινητών ας βοηθήσουμε τα παιδιά του Ιράκ
  • [04] Η ελληνική παρουσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Ιnternet
  • [05] Mεταπολεμικά σενάρια για την οικονομία μελετά η Επιτροπή
  • [06] Συνέχεια περί απόπειρας δολοφονίας Βαρδινογιάννη
  • [07] Εξι Παλαιστίνιοι νεκροί σε ισραηλινές επιχειρήσεις
  • [08] Σερβία: Σύλληψη υπόπτων για εγκλήματα πολέμου ζητά ο Πάουελ
  • [09] Κωνσταντινούπολη: Βόμβα στο προξενείο της Βρετανίας
  • [10] Ψυχολογικός πόλεμος για τη ζωή του Χουσεΐν
  • [11] Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για επιμελητειακή υποστήριξη
  • [12] Το Αλ Τζαζίρα αναστέλλει τα ρεπορτάζ στο Ιράκ
  • [13] Προσπάθειες για να ανοίξει το λιμάνι του Ουμ Κασρ
  • [14] Γκέρχαντ Σρέντερ: Το Ιράκ να μείνει στους Ιρακινούς
  • [15] Σαντάμ: Οι Ιρακινοί θα σταματήσουν τους Αμερικανούς
  • [16] Μειώνονται οι υποστηρικτές του πολέμου στη Βρετανία
  • [17] Νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου στις ΗΠΑ
  • [18] Wristomo ή αλλιώς κινητό ...καρπού

    [01] Εκρηξη σε εργοστάσιο-Εξι νεκροί

    3/4/2003 12:07:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Εξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε στις 10.25 το πρωί, στη μονάδα βαφής σωλήνων, σε εργοστάσιο σωληνουργίας, (Σωληνουργία Α.Ε.) στο 4χλμ της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου-Πατρών, στην Κόρινθο. Οι τραυματίες μεταφέρονται αυτή την ώρα με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο της Κορίνθου για τις πρώτες βοήθειες και ιατρικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η έκρηξη η οποία πάντως δεν προκάλεσε πυρκαγιά, οφείλεται πιθανότατα σε διαρροή αερίου από φιάλη. Την ώρα εκείνη στο εργοστάσιο βρίσκονταν 24 εργαζόμενοι. Τα ακριβή αίτια θα διαπιστωθούν από την έρευνα που γίνεται στο εργοστάσιο από ομάδα εμπειρογνωμόνων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    [02] Κακούργημα πλέον η μεταφορά λαθρομεταναστών

    3/4/2003 11:49:00 πμ

    Σε κακούργημα από πλημμέλημα μετατρέπεται το αδίκημα της μεταφοράς λαθρομεταναστών στη χώρα μας, όπως προβλέπεται σε σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη. Οι "δουλέμποροι" τιμωρούνται: (α) με ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός ή δύο ετών και υψηλά χρηματικά ποσά, (β) με κάθειρξη αν από την πράξη προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και χρηματική ποινή 100.000 Ευρώ και (γ) με ισόβια κάθειρξη αν επήλθε θάνατος συν 500.000 ευρώ χρηματική ποινή. Επίσης τα μεταφορικά μέσα που κατάσχονται από παράνομες ενέργειες διατίθενται στις Λιμενικές Αρχές της χώρας, εξαιρούμενα των διαδικασιών εκποίησης.

    [03] ΓΣΕΕ: Μέσω κινητών ας βοηθήσουμε τα παιδιά του Ιράκ

    3/4/2003 9:18:00 πμ

    Μαραθώνιο αλληλεγγύης μέσω κινητών τηλεφώνων για τη συγκέντρωση χρημάτων για τα παιδιά του Ιράκ προτείνει η ΓΣΕΕ. Η πρόταση απευθύνεται στις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και οι χρήστες μέσω κλήσεων ή μηνυμάτων θα καταθέτουν με αυτόματη χρέωση ένα συμβολικό ποσόν για την ανακούφιση των αμάχων. Το τελικό ποσό θα διαχειρίζεται η Εκκλησία της Ελλάδος, η ΓΣΕΕ, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου.

    [04] Η ελληνική παρουσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Ιnternet

    3/4/2003 11:13:00 πμ

    Μία αναβαθμισμένη ιστοσελίδα του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, είναι ήδη στον "αέρα" και φιλοδοξεί να αποτελέσει μία πηγή διαρκούς ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις δραστηριότητές του από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο νέος δικτυακός κόμβος του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα άρχισε να λειτουργεί από την 1η Απριλίου και σχεδιάστηκε κατά τρόπον ώστε να επιτρέπει την ταχεία και επιλεκτική πρόσβαση των ενδιαφερομένων στις πάγιες αλλά και τρέχουσες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του Ευρωκοινοβουλίου και των συναφών θεμάτων του. Μια ειδική ενότητα είναι αφιερωμένη στους Έλληνες Ευρωβουλευτές ("25 Έλληνες Ευρωβουλευτές").

    Τα πάντα για τους Ελληνες ευρωβουλευτές και τις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα

    Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται τα επίσημα βιογραφικά τους, οι δυνατότητες επικοινωνίας μαζί τους, το πώς εκλέγονται, το πώς εργάζονται, σε ποια όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δραστηριοποιούνται, οι διατελέσαντες Ελληνες ευρωβουλευτές από το 1981 μέχρι και σήμερα, αλλά επίσης και τα αποτελέσματα όλων των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα.

    Σε σχέση με τις τρέχουσες πληροφορίες η ιστοσελίδα περιλαμβάνει ανακοινώσεις τύπου του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, τα νέα από την Ολομέλεια ενώ στη διάθεση των επισκεπτών του κόμβου υπάρχει και κατάλογος χρήσιμων παραπομπών (links) στους σχετικούς κόμβους που το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου κρίνει απαραίτητους για τη διευκόλυνση του κοινού στην ανεύρεση περαιτέρω πληροφοριών σχετικών με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Σύνδεσμος:"χρήσιμοι σύνδεσμοι").

    [05] Mεταπολεμικά σενάρια για την οικονομία μελετά η Επιτροπή

    3/4/2003 9:33:00 πμ

    H Eυρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), που συνεδριάζουν την Παρασκευή και το Σάββατο (4 και 5 Απριλίου) στη Βουλιαγμένη, δύο εναλλακτικά σενάρια -ανάλογα με τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ- αναφορικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αρμόδιου για τις νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Πέδρο Σόλμπες, το "βασικό' σενάριο προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1% στην ευρωζώνη για το 2003 και βασίζεται σε "ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών και των καταναλωτών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2003".

    Προέβλεψε ότι οι "γεωπολιτικοί αστάθμητοι παράγοντες", που επηρεάζουν αυτή την περίοδο τους βασικούς δείκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναμένεται να εξαλειφθούν σταδιακά μέχρι το καλοκαίρι.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το δεύτερο σενάριο βασίζεται σε μέση ετήσια αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά δέκα δολάρια σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές, εξέλιξη που, όπως υποστήριξε, θα επιφέρει μείωση κατά 0,5% των ρυθμών ανάπτυξης.

    Πρόκειται ουσιαστικά για ένα "μαύρο σενάριο", κύρια χαρακτηριστικά του οποίου είναι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η μείωση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων επιχειρηματιών και καταναλωτών.

    Εξάλλου, την προσεχή Τρίτη 9 Απριλίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις εαρινές οικονομικές της προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης των χωρών μελών της ΕΕ.

    [06] Συνέχεια περί απόπειρας δολοφονίας Βαρδινογιάννη

    3/4/2003 11:57:00 πμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του επιχειρηματία, Βαρδή Βαρδινογιάννη, συνεχίστηκε, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, η δίκη των 19 για συμμετοχή στη "17 Ν". Επεισοδιακή ήταν η αναγνώριση του Σάββα Ξηρού από τον μάρτυρα Ιωάννη Κανάρη, αυτόπτη της απόπειρας δολοφονίας κατά του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, στις 20 Νοεμβρίου του 1990, στη Νέα Ερυθραία. Νωρίτερα στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο συνοδός του επιχειρηματία, Νίκος Τσαΐμης. Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Παρασκευή λόγω στάσης εργασίας του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Ο κ. Κανάρης, υπάλληλος του δήμου Νέας Ερυθραίας, που εργαζόταν στο σημείο της έκρηξης, κατέθεσε πως είχε δει και είχε μιλήσει στον Σάββα Ξηρό.

    Ο πληρεξούσιος της οικογένειας Βαρδινογιάννη, Πέτρος Μαχάς, ζήτησε από το δικαστήριο να βεβαιώσει ο Σάββας Ξηρός αν εμμένει στην τελευταία απολογία του, με την οποία αναλαμβάνει ως φυσικός αυτουργός όλες τις ενέργειες της οργάνωσης.

    Ο πρόεδρος ζήτησε από τον κατηγορούμενο να επιβεβαιώσει το περιστατικό, που περιέγραψε ο κ. Κανάρης. Τότε, ο Σάββας Ξηρός σηκώθηκε και πλησίασε πάρα πολύ κοντά τον μάρτυρα με τρόπο, ενέργεια που η πολιτική αγωγή θεώρησε ως προσπάθεια εκφοβισμού.

    Ο κ. Κανάρης είπε στον πρόεδρο ότι δεν είναι σε θέση να συνεχίσει την κατάθεσή του γιατί τρομοκρατήθηκε.

    Μάρτυρας: Με έχει πιάσει ταχυπαλμία κύριε πρόεδρε. Δε μπορώ να συνεχίσω.

    Βλάχος (συνήγορος υπεράσπισης Ξηρού): Δεν έχει ξαναγίνει να αναγνωρίζει ο κατηγορούμενος τον μάρτυρα.

    Πρόεδρος: Έχω δικαίωμα να ρωτάω.

    Βλάχος: Το χρεώνεται η έδρα κύριε πρόεδρε.

    Η μάρτυρας, Γεωργία Αναστασίου, που είδε τη σκηνή μεταξύ του Σάββα Ξηρού και του κ. Κανάρη, δήλωσε, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της κατάθεσής της, ότι δε μπορεί να συνεχίσει, γιατί δεν αισθάνεται καλά. Η κατάθεσή της διακόπηκε και αμέσως έσπευσε ασθενοφόρο, που την μετέφερε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο.

    Η κ. Αναστασίου στην κατάθεσή της ενώπιον του ανακριτή είχε αναγνωρίσει ως συμμετέχοντα στην απόπειρα κατά Βαρδινογιάννη το Δημήτρη Κουφοντίνα.

    Στο δικαστήριο κατέθεσε, αμέσως μετά, ο οδηγός ταξί Ζήσης Βοζόρας, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι απολύτως βέβαιος πως, αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, είχε μεταφέρει από τον τόπο του εγκλήματος στους Αμπελόκηπους το Σάββα Ξηρό.

    Ο μάρτυρας, που κατέθεσε σήμερα, γιατί ήταν απών χθες από το δικαστήριο, ισχυρίστηκε πως, όταν ο Σάββας Ξηρός άκουσε από το ραδιόφωνο --μέσα στο ταξί-- την είδηση για την επίθεση σε βάρος του βουλευτή, είχε σχολιάσει: ''ο επόμενος. Ποιός έχει σειρά;''.

    Νωρίτερα είχε καταθέσει Νίκος Τσαΐμης, ένας από τους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο του κ. Βαρδινογιάννη, όταν έγινε η επίθεση της 17 Νοέμβρη στις 20 Νοεμβρίου του 1990. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι σώθηκαν, επειδή το αυτοκίνητο ήταν θωρακισμένο.

    Ο πρόεδρος εξάλλου, ζήτησε να παραβρεθούν στο δικαστήριο και οι μάρτυρες για την υπόθεση του Αμερικανού στρατιώτη Ρόναλντ Στιούαρτ, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβιστική ενέργεια της ''17 Νοέμβρη'' το 1991 στη Γλυφάδα.

    Κατάθεση Β. Βαρδινογιάννη

    Στην χθεσινή του κατάθεση ο Βαρδής Βαρδινογιάννης τόνισε ότι σκοπός των δραστών ήταν να τον σκοτώσουν, αλλά, όπως είπε, δεν γνωρίζει τα κίνητρά τους. ''Ούτε πολιτικό πρόσωπο είμαι, ούτε με την πολιτική ασχολήθηκα, ούτε σε κανένα σκάνδαλο είμαι αναμεμειγμένος''.

    Όπως είπε ο επιχειρηματίας αν δεν ήταν θωρακισμένο το αυτοκίνητό του και εάν η απόσταση βολής ήταν μεγαλύτερη, θα είχε σκοτωθεί καθώς δυο από τις τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν χτύπησαν το αυτοκίνητό του.

    Ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι μετά το χτύπημα επί δύο χρόνια ερεύνησε την υπόθεση χωρίς όμως αποτέλεσμα. ''Έφερα ξένους εδώ αλλά δεν είχα κανένα αποτέλεσμα. . . Έψαξα να βρω ποιοι είναι, αλλά δεν τους βρήκα. Ήμουν άτυχος για να τους βρω'', ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο Βαρδής Βαρδινογιάννης.

    Η απόπειρα δολοφονίας του επιχειρηματία έγινε στις 20 Νοεμβρίου 1990 στη Ν. Ερυθραία, με εκτόξευση ρουκετών κατά του αυτοκινήτου του. Για την υπόθεση κατηγορούνται οι: Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός και Ηρακλής Κωστάρης.

    [07] Εξι Παλαιστίνιοι νεκροί σε ισραηλινές επιχειρήσεις

    3/4/2003 10:40:00 πμ

    Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έξι Παλαιστινίους στη διάρκεια επιχειρήσεων στη λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες. Ισραηλινά άρματα μάχης και ελικόπτερα πραγματοποίησαν επιχείρηση στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα άτομα. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στόχος της επιχείρησης ήταν ο έλεγχος κτηρίων, τα οποία χρησιμοποιούν ένοπλοι ή λαθρέμποροι όπλων. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι περίπου 30 άρματα μάχης και θωρακισμένοι εκσκαφείς εισέβαλαν στον παλαιστινιακό καταυλισμό με την κάλυψη ελικοπτέρων. Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους στρατιώτες και άλλοι τρεις από πύραυλο που εκτόξευσαν τα ελικόπτερα. Σύμφωνα με τον στρατό οι τρεις Παλαιστίνιοι ήταν οπλισμένοι, ενώ αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι ήταν άμαχοι.

    Ενας 14χρονος Παλαιστίνιος νεκρός στην Καλκίλια

    Στην πόλη Νάμπλους, στη Δυτική Οχθη, άνδρες των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο μαχητή, αναφέρεται επίσης σε ανακοίνωση του στρατού.

    Λίγο αργότερα, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 14χρονο Παλαιστίνιο έξω από το σπίτι του στην Καλκίλια. Πηγές των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσαν ότι οι στρατιώτες είχαν περικυκλώσει το σπίτι για να συλλάβουν έναν ύποπτο όταν είδαν τον νεαρό να προσπαθεί να ξεφύγει μέσα στο σκοτάδι. Τον διέταξαν να σταματήσει και όταν ο 14χρονος Παλαιστίνιος αγνόησε τη διαταγή τον πυροβόλησαν.

    [08] Σερβία: Σύλληψη υπόπτων για εγκλήματα πολέμου ζητά ο Πάουελ

    3/4/2003 2:45:00 πμ

    Τη σύλληψη όλων των υπόπτων για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, που είναι καταζητούμενοι από το δικαστήριο της Χάγης, ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ από την κυβέρνηση των μεταρρυθμιστών στη Σερβία. Ο Κόλιν Πάουελ επισκέφτηκε το Βελιγράδι, σε ένδειξη υποστήριξης προς τις σερβικές αρχές, στον απόηχο της δολοφονίας του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, στις 12 Μαρτίου και συναντήθηκε τόσο με το νέο πρωθυπουργό Ζόραν Ζίβκοβιτς, όσο και με άλλους Σέρβους ηγέτες.

    Επιτακτική η σύλληψη του Μλάντιτς

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε ο Ζόραν Τζίντζιτς, αλλά επισήμανε παράλληλα την ανάγκη να συνεργαστεί στενότερα η Σερβία με το δικαστήριο του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου.

    Ο Κόλιν Πάουελ επισήμανε στην σερβική ηγεσία την ανάγκη εντοπισμού και σύλληψης του Ράτκο Μλάντιτς και άλλων δύο υπόπτων για εγκλήματα πολέμου, που καταζητούνται για την πολιορκία της κροατικής πόλης Βούκοβαρ, το 1991.

    Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζίβκοβιτς διαβεβαίωσε ότι οι σερβικές αρχές θα σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους έναντι του δικαστηρίου της Χάγης.

    [09] Κωνσταντινούπολη: Βόμβα στο προξενείο της Βρετανίας

    3/4/2003 3:42:00 πμ

    Μία βόμβα μικρής ισχύος εξερράγη στη 1.30 ώρα Ελλάδας μπροστά από το προξενείο της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές, αλλά χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Η έκρηξη σημειώθηκε μπροστά από το τμήμα θεωρήσεων διαβατηρίων, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, που δεν διευκρίνισε αν κάποια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας. Τις τελευταίες ημέρες έχουν οργανωθεί πολλές διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο η έκρηξη αυτή σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τη νίκη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας επί της Τουρκίας. Μετά τον αγώνα οπαδοί των δύο ομάδων συνεπλάκησαν και περίπου 100 άτομα συνελήφθησαν από τη βρετανική αστυνομία.

    [10] Ψυχολογικός πόλεμος για τη ζωή του Χουσεΐν

    3/4/2003 11:34:00 πμ

    Εντείνουν τον ψυχολογικό πόλεμο κατά του ιρακινού καθεστώτος οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκοντας να ''ενισχύσουν τις αμφιβολίες'' για το κατά πόσο ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ακόμη ζωντανός και διατηρεί τον έλεγχο του Ιράκ, γράφουν σήμερα οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν δημοσίως ότι δεν γνωρίζουν σίγουρα αν ο Σαντάμ Χουσεΐν επέζησε της επίθεσης που δέχθηκε κατά την πρώτη ημέρα του πολέμου. Προσπαθούν όμως ''να μετατρέψουν αυτή την αβεβαιότητα σε ένα πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, θέλοντας να εγείρουν αμφιβολίες στους ιρακινούς στρατιωτικούς διοικητές για το αν θα πρέπει να συνεχίσουν να μάχονται για έναν ηγέτη που ίσως είναι νεκρός ή ανίκανος να διευθύνει τη χώρα'' γράφουν οι Τάιμς.

    Εκμετάλλευση ενός μεγάλου μυστηρίου

    ''Σύμφωνα με τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, ορισμένοι Ιρακινοί στρατιωτικοί διοικητές δεν έχουν ακούσει κάτι για τον Σαντάμ'' δήλωσε Aμερικανός αξιωματούχος. ''Ούτε εμείς οι ίδιοι ξέρουμε. Συνεπώς μπορούμε να μιλήσουμε για ψυχολογικό πόλεμο ή για εκμετάλλευση ενός μεγάλου μυστηρίου που βασιλεύει εκεί'' πρόσθεσε.

    Στη διάρκεια συνεδρίασης που έγινε παρουσία του προέδρου Μπους αυτή την εβδομάδα '' υπήρξε συναίνεση στην εκτίμηση ότι το μυστήριο με τον Σαντάμ αυξάνει και αυτό μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο καθώς κινούμαστε προς τη Βαγδάτη'' τόνισε ένας από τους μετέχοντες στη σύσκεψη.

    Τόσο ο Aμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ όσο και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ σημείωσαν με έμφαση την Τετάρτη ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν στέλνει μηνύματα στον ιρακινό λαό μέσω της ιρακινής τηλεόρασης ή του υπουργού Τύπου, χωρίς να εμφανίζεται ο ίδιος. Οι δηλώσεις Ράμσφελντ και Φλάισερ μεταφράστηκαν μάλιστα στα αραβικά και μεταδίδονται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ σε διάφορες συχνότητες.

    Η ιρακινή τηλεόραση μεταδίδει πάντως εικόνες από συνεδριάσεις του Σαντάμ με τους επιτελείς του, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για μαγνητοσκοπημένες σκηνές παλιότερων συσκέψεων.

    Πάντως και στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991, ο Σαντάμ Χουσεΐν, που ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλειά του, δεν είχε κάνει δημόσιες εμφανίσεις, σημειώνουν οι Τάιμς.

    [11] Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για επιμελητειακή υποστήριξη

    3/4/2003 9:31:00 πμ

    Σε επιμελητειακή υποστήριξη της Τουρκίας, κυρίως ως προς τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα και τρόφιμα, αλλά και τη μεταφορά τραυματιών από το βόρειο Ιράκ συμφώνησαν την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και η τουρκική πολιτική ηγεσία, στην Αγκυρα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών παρέσχε ακόμα τη διαβεβαίωση προς τους Τούρκους ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν έχουν αυτή στιγμή κανένα λόγο να εισέλθουν στο βόρειο Ιράκ καθώς, όπως είπε, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο λόγω της εκεί παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ από την πλευρά του αφού επιβεβαίωσε την συμφωνία, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη μιας νέας απόφασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που να εγκρίνει τα μέτρα που συζητήθηκαν με τον Πάουελ.

    [12] Το Αλ Τζαζίρα αναστέλλει τα ρεπορτάζ στο Ιράκ

    3/4/2003 2:33:00 πμ

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι από τα ξημερώματα της Πέμπτης αναστέλλει τη ζωντανή μετάδοση ρεπορτάζ από το Ιράκ και ότι στο εξής θα προβάλλει μόνο εικόνες. Η απόφαση αυτή του αραβικού δικτύου έρχεται ως αντίδραση στην απόφαση της Βαγδάτης να απελάσει έναν ανταποκριτή του και να απαγορεύσει το ρεπορτάζ σε έναν δεύτερο Ιρακινής καταγωγής.

    [13] Προσπάθειες για να ανοίξει το λιμάνι του Ουμ Κασρ

    3/4/2003 1:20:00 πμ

    Τις διαδικασίες εκβάθυνσης του ιρακινού λιμανιού του Ουμ Κασρ, προσπαθούν να επιταχύνουν οι ΗΠΑ, έτσι ώστε να λειτουργήσει για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα παραπάνω δήλωσε ο υπεύθυνος της αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη, Αντριου Νάτσιος, που υποστήριξε ότι η μεταφορά θα αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες και όχι εβδομάδες. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι ένα αυστραλιανό πλοίο, που μεταφέρει 50.000 τόνους αλεύρων, δεν μπορεί να ελλιμενιστεί, γιατί είναι πολύ μεγάλο για το λιμάνι του Ουμ Κασρ.

    [14] Γκέρχαντ Σρέντερ: Το Ιράκ να μείνει στους Ιρακινούς

    3/4/2003 11:15:00 πμ

    H ακεραιότητα του Ιράκ πρέπει να παραμείνει ανέπαφη μετά τον πόλεμο δήλωσε την Πέμπτη ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ και υπογράμμισε ότι οι πετρελαϊκοί και άλλοι φυσικοί του πόροι πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του ιρακινού λαού. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του μεταπολεμικού Ιράκ.

    Ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε ότι παραμένει αντίθετος στον πόλεμο, αλλά τώρα ελπίζει ότι θα τελειώσει γρήγορα και ότι ο ιρακινός λαός θα είναι σε θέση να ζήσει ελεύθερος από τη δικτατορία.

    ''Έπειτα από τον πόλεμο αυτόν τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν τον κεντρικό ρόλο ως προς το μέλλον του Ιράκ και την νέα πολιτική τάξη πραγμάτων. Θα ήθελα να απευθύνω προειδοποίηση για την προβολή σεναρίων ως προς τις λεπτομέρειες της αναγκαίας ανοικοδόμησης του Ιράκ'', είπε.

    [15] Σαντάμ: Οι Ιρακινοί θα σταματήσουν τους Αμερικανούς

    3/4/2003 7:51:00 πμ

    Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, υπόσχεται σε επιστολή του ότι οι ιρακινές δυνάμεις θα σταματήσουν τους Αμερικανούς στρατιώτες που προελαύνουν προς τη Βαγδάτη και θα τους διώξουν από το Ιράκ, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση της χώρας. "Καταραμένοι να είναι και με το θέλημα του Θεού θα υπάρξουν χιλιάδες στρατιώτες που θα πολεμήσουν για το δίκιο, την ηθική και την πίστη υπερασπιζόμενοι τη χώρα των προφητών και των άγιων τόπων, από πίστη και αφοσίωση" αναφέρεται στην επιστολή του Σαντάμ Χουσεΐν, η οποία απευθυνόταν στην ανιψιά του, Θουράγια Μπαρζάν, και φέρει ημερομηνία 1 Απριλίου.

    Επιστολή ανιψιάς Σαντάμ: ''Είναι πόλεμος ιερός''

    Οι Ιρακινοί στρατιώτες "δεν θα τους αφήσουν να φτάσουν στη Βαγδάτη. Θα τους σακατέψουν μέχρι να επιστρέψουν στις χώρες τους ηττημένοι, αφήνοντας τη χώρα μας στο λαό της" προστίθεται στο γράμμα.

    Στη δική της επιστολή προς το θείο της, η οποία διαβάστηκε επίσης από την τηλεόραση, η Θουράγια Μπαρζάν φέρεται να δηλώνει ότι θα πολεμήσει τους εισβολείς εάν φτάσουν στη Βαγδάτη. "Αυτός ο πόλεμος δεν είναι σαν τους προηγούμενους. Είναι πραγματικά ιερός πόλεμος (τζιχάντ), ένας πόλεμος ανάμεσα σε μουσουλμάνους και απίστους" αναφέρεται στο γράμμα με ημερομηνία 31 Μαρτίου.

    [16] Μειώνονται οι υποστηρικτές του πολέμου στη Βρετανία

    3/4/2003 4:14:00 πμ

    Για πρώτη φορά από την έναρξη των μαχών στο Ιράκ, λιγότεροι από το 50% των Βρετανών υποστηρίζουν τον πόλεμο αυτό, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Ντέιλι Μίρορ". Ωστόσο, το 78% δεν θέλει να επιστρέψουν οι Βρετανοί στρατιώτες στην πατρίδα μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, όσο και αν χρειαστεί να παραμείνουν στο Ιράκ. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι 48% των Βρετανών τάσσονται υπέρ του πολέμου, ενώ λιγότεροι από ένας στους επτά πιστεύουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, λέει την αλήθεια. Την Τετάρτη, μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ντέιλι Τέλεγκραφ" έδειξε ότι το 54% των Βρετανών υποστηρίζουν την στρατιωτική επέμβαση, αλλά το 56% φοβάται ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα εμπλακούν σε μια μακρά σύγκρουση.

    [17] Νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου στις ΗΠΑ

    3/4/2003 11:00:00 πμ

    Η ισχυρότερη της αναμενόμενης αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την προώθηση των αμερικανικών στρατευμάτων προς τη Βαγδάτη, οδήγησαν σήμερα σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές. Μέσα στον Απρίλιο, η τιμή του αμερικανικού αργού έχει υποχωρήσει μέχρι σήμερα κατά 3,30 δολάρια, καθώς μετριάστηκαν οι φόβοι για πιθανότητα παρατεταμένης διακοπής της προμήθευσης της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς με πετρέλαιο. Το βαρέλι αμερικανικού ελαφρού αργού έχασε 81 σεντς, με την τιμή του να υποχωρεί κατά 2,8% στα 27,75 δολάρια. Το Brent έχασε 61 σεντς, με την τιμή του βαρελιού να υποχωρεί στα 24,60 δολάρια το βαρέλι.

    Σε χαμηλότερο επίπεδο από τα φυσιολογικά οι τιμές λένε αναλυτές

    Την περασμένη εβδομάδα - που έληξε στις 28 Μαρτίου - τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα αργού σημείωσαν μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση κατά 6,8 εκατομμύρια βαρέλια, πολύ πάνω από τα 2,75 εκατομμύρια βαρέλια για τα οποία έκαναν λόγο οι σχετικές εκτιμήσεις.

    Παράλληλα, η έκθεση της Energy Information Administration του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας έδειξε ότι τα διαθέσιμα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια έναντι προβλέψεων για αύξηση κατά 700.000 βαρέλια.

    Εντούτοις, αναλυτές όπως ο Μαικλ Ρόθμαν της Merrill Lynch, επισημαίνουν πως το γεγονός ότι τα επίπεδα των διαθέσιμων αποθεμάτων σήμερα είναι αρκετά χαμηλότερα από τα φυσιολογικά, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα περιορισμένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ, δεν δικαιολογούν αισιοδοξία για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

    [18] Wristomo ή αλλιώς κινητό ...καρπού

    3/4/2003 11:11:00 πμ

    Την έναρξη πώλησης των πρώτων κινητών τηλεφώνων που φοριούνται στον καρπό των κατόχων τους ανακοίνωσε η ιαπωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας NTT DoCoMo. Αν και εταιρείες όπως η Motorola και η Siemens έχουν παρουσιάσει λειτουργικά πρωτότυπα μοντέλα, το Wristomo της NTT DoCoMo είναι το πρώτο παγκοσμίως που θα κυκλοφορεί στο εμπόριο. Για να μιλήσει κάποιος με το Wristomo θα πρέπει πρώτα να το ξεκουμπώσει από τη θέση του στον καρπό, γεγονός που σημαίνει ότι οι χρήστες δεν θα χρειάζεται μιλάνε στον καρπό τους όπως ο ...Ντικ Τρέισι ή ο Μάικλ Νάιτ.

    Η συσκευή διαθέτει μια μικρή γκρι οθόνη υγρών κρυστάλλων. Έχει πάχος 18 χιλιοστά και ζυγίζει 113 γραμμάρια. Οι λειτουργίες του μοιάζουν με αυτές των επιπαλάμιων υπολογιστών (PDA) και μπορεί να συγχρονιστεί με προγράμματα όπως το Μάικροσοφτ ’ουτλουκ. Το καρπο-κινητό μπορεί να φυλλομετρήσει ιστοσελίδες και να λάβει ηλεκτρονικά μηνύματα με ταχύτητες μεταφόρτωσης 64Kbps και εκφόρτωσης 32Kbps. Η NTT DoCoMo υποστηρίζει ότι ο χρόνος ομιλίας ανέρχεται στις 120 ώρες και ο χρόνος αναμονής στις 200 ώρες.

    Πηγές: ICT Weekly - CNETAsia


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 April 2003 - 10:03:34 UTC